Orijinalini görmek için tıklayınız : Mersin / MutTahtacı Yerleşim Alanları İlgili Bilgiler

serkanbaki
27.10.2006, 17:49
MUT/YAZALANI MAHALLESİ

Mut'un bir mahallesi olan Yazalanı'nın hane sayısı 300,nüfusu ise 1500-1600civarındadır.Bunun 35-40 hanesini toplu bir şekilde yaşayan ve sayıları 200 kadar olan Tahtacılar oluşturmaktadır.
Buraya 1973-1974 yıllarında Mut'un Kumaçukuru köyünden geldiklerini söyleyen Tahtacılar,göç nedeni olarak köylerindeki sulama suyu sıkıntısını göstermektedir.
Burada yaşayan Tahtacılar okul çağına gelmiş çocuklarını genellikle mahalledeki okula,bazıları da ilçedeki okullardan birine göndermektedir.Yaşlılardan birçoğunun okuma yazması yoktur,ancak gençlerin hepsi temel eğitimlerini almıştır.
Geçimlerini bulabildikleri gündelik işlerle,birkaç dönüm arazisi olanlar da bağ bahçe işleriyle sağlamaktadır.Ormanda çalışmaya ise 15-20 yıl önce son vermişlerdir.
Mahallede kendilerine ait bir mezarlıkları bulunmadığı için cenazelerini köylerine götürmekteydiler.Fakat şu anda mezarlıkları mevcuttur..Yine burada yaşayan Tahtacılar'dan bir bölümü yaz aylarında Mut sınırları içindeki Gerit ve Söğütözü yaylalarına çıkmaktadır.Bunlar ekim ayında tekrar Yazalanı'na dönmektedir.
Çaylak Oymağı'na bağlı olduklarını ve mahallede yaşayan bir dedelerinin bulunmadığını söyleyen bu insanlar,dedenin buraya genellikle Köprübaşı Mahallesi'nden ve ara sıra da İzmir'den geldiğini belirtmektedir.Ancak Köprübaşı Mahallesi'nde yaşayan dedenin bu gün de kendilerini ziyaret etmesine rağmen musahip olma cemlerinin artık yapılmadığını,yaşlıların hepsinin musahiplerinin bulunduğunu,gençlerin ise bunlara pek ilgi göstermediklerini de vurgulamaktadırlar.
Bugün mahallenin halk tarafından seçilmiş olmakla beraber dededen hayırlısını almamış yani dini yönden tam olarak görevlendirilememiş,ancak insanların dedenin yerine vekalet edebilecek bir kişiye ihtiyaç duymaları konusunda bu görevi üstlenmiş bir mürebbisi bulunmaktadır.Mahallede cuma akşamları da güz başından itibaren düzenli olarak bu kişinin önderliğinde yapılmaktadır.Selman ve kurbancı da buraya yaşayan hizmet sahiplerindendir.
Şu anda Yazalanı Mahallesinde halkın yardımları sayesinde bir de cem evi bulunmaktadır.

serkanbaki
27.10.2006, 20:17
KUMAÇUKURU KÖYÜ

Mut'a 16 km. uzaklıkta olan Kumaçukuru köyü bağlı bulunduğu bu ilçenin güneydoğusunda yer almaktadır.
Yaklaşık olarak 250-300 metre yükseklikte kurulmuş olan köy kıyı kentlerine göre daha serin bir iklime sahiptir.
Tahtacılar,1900'lu yıllarda kurulduğu söylenen bu köye gelip yerleşmeden önce Mut'un Göcekler köyü sınırları içerisindeki Kocasay adı verilen mevkiide yaşadıklarını;buranın beyi olan Hisar Bey'le aralarında sorunlar çıkınca da şimdiki yerleşim alanları olan köyde küçükbaş hayvan yetiştirerek geçimini sağlayan ve kendisine Tığcı Koca denilen kişinin yanına gelip yerleştiklerini söylemektedirler.
Köyün yakın zamanda hane sayısı 14,nüfusu 50idi ve günümüzde ise bir kaç aile yaşamaktadır.Köylüler eskiden hane sayısının 100 civarında olduğunu ,ancak sulama suyu sıkıntısı çekilmesi nedeniyle 1973 yılından itibaren Mut'un Keleceköyüne göçlerin başladığını söylemektedir.
Köyün 3-4bin dönüm arazisi bulunmakta ancak su olmadığı için bu topraklardan verimli mahsul alınamamakta,köylüler geçimlerini sadece arpa,buğday ekerek sağlamaktadır.Ormanda çalışmayı ise 15-20 yıl önce bırakmışlardır.
Çaylak Oymağı'na bağlı olan Tahtacılar,1985 yılından bu yana Köprübaşı mahallesinden ve nadir de olsa İzmir'den gelen dedelerin bugün köylerine uğramadıklarını;mürebbilerinin de aynı yılllarda Keleceköy'ün Mezarlık mahallesine taşındığını bu nedenle cemlerin yapılamadığını;köydeki 50 yaşını geçmiş ailelerin muhasipli.aşnalı ve peşneli olduklarını,daha gençlerin bazılarının ise sadece muhasiplilerinin bulunduğunu dile getirmektedirler.Köyün Cemevi de yoktur,eskiden düzenlenen cemler ise evlerde yapılmıştır.

Sarper
28.10.2006, 08:19
Serkan bizimoğlan var ol içimizi dışımızı tüm yazmışsın,

Etme Yeğen ;)

hüseyin33
11.11.2006, 11:16
serkan ne bu olum sen ne yapmak istıyorsun sen nesinde bu yazıları yazarsın sana mı düsmüs?bizim yerlesim birimini anlatmak. sen kendini ne sanıyorsun manyaklasma birazda cagdas olsan derim sana...

hüseyin33
11.11.2006, 11:24
serkan beni en kısa zamanda ara tamam mı?
yaptıgın yanlıs birdaha böyle msj yazma

hüseyin33
11.11.2006, 20:15
arkadaslar alevi ve turkler akrabamı yoksa kardesmidir.. niçin

sempatik33
12.11.2006, 19:50
slm arkadaslar nasılsınız bende daha yeni geldim serkan kardesim nasılsın

sempatik33
12.11.2006, 19:51
serkanbakı bu yazı nerden yazdın bir kitaotan mı alıntı yaptın yinede güzel ama bazı atladıgın yerler var zamanım olunca bu eksigi ben tamamlayacam

sempatik33
12.11.2006, 19:54
slm yine güzel hos saatler gecirmeye ve birbirimizi aydınlatmaya bu alevilik kunusunda beraber olalım mersin alevilerindenim deyince millet ayrı bır sekilde bakıyor yani tedirgin oluyor neyse kendinize iyi bakın

hüseyin33
12.11.2006, 20:02
Aleviler, Hz. Muhammed'in son peygamber olduğuna, Hz. Ali'nin ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. İbadetlerini cem evinde yaparlar. Ramazan ayı´nda 30 gün değil, sadece Kadir Gecesi'ni bağlayan günlerde üç gün oruç tutarlar. Anadolu'nun bazı bölgelerindeki Aleviler, bu üç günlük orucu tutulmaz. Muharrem ayında ise 10 ila 12 gün oruç tutarlar. Alevilikte Muharrem ayı orucunun farz olduğuna inanılır. Muharremden sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar. Alevilerin hiç namaz kılmadığını söylemek doğru değildir. Alevilerin namaz pratikleri Sünni inançtan farklıdır. Aleviler cem evinde 3 secdelik ibadetlerini yapmaktadır. (3 rekat namazı). Aleviler Bayram namazı kılar ve ayrıca günde beş vakit değil yatmadan önce iki secdelik ibadetini yaparlar. (2 rekat namaz

hüseyin33
12.11.2006, 20:03
"Alevilik, İslamdır. Hakk-Muhammed-Ali yolunun Kırklar Meclisinde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; Mürşid, Pîr ve Rehber huzurunda ikrar verilerek Dört Kapı Kırk Makam aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir."

hüseyin33
12.11.2006, 20:05
Doğumu ve Çocukluğu [değiştir]Mekke'de Fil Yılı'nın (Amm’ul- Fil) 30. yılının on üçüncü günü, bazı rivayetlere göre Zilhicce ayının yedinci günü Kabe’de dünyaya geldi. Babası, Ebu Talib, annesi ise Esed kızı Fatıma'dır.

Ali'nin çocukluk dönemi, İslâm peygamberinin çocukluk döneminin geçtiği evde geçmiştir. Her ikisi de Ebu Talib'i bir baba ve yönetici olarak tanıyorlardı; Esed kızı Fatıma'ya da anne diyorlardı. Bu ortamın yetişmesinde çok önemli bir yeri olmuştur.

Ali kitabı Nech'ül Belağa'da şöyle anlatır o günleri:

Çocuktum henüz, o beni bağrına basar, yatağına alırdı, beni koklardı, lokmayı çiğner, ağzıma verir yedirirdi... Ben de her an, devenin yavrusu, nasıl anasının ardından giderse, onun ardından giderdim; o her gün bana huylarından birini öğretir ve ona uymamı buyururdu. Her yıl Hira dağına çekilir, kulluğa koyulurdu. Onu ben görürdüm, başkası görmezdi.

Müslüman Oluşu [değiştir]İslam

İslam Tarihi

İnanç Esasları
Allah'ın Birliği - Tevhid
Melekler • Kitaplar
Peygamberler • Ahiret
Kaza ve Kader
Temel İbadetler
İnancın Açıklanması
Namaz • Oruç
Hac • Zekât
Önemli Kişiler
Muhammed

Ali • Ebu Bekir
Sahabeler
Ehli Beyt
İslam peygamberleri

Metinler, Tarih ve Sistem
Kur'an • Hadis • Şeriat
İslam hukuku • Teoloji
Muhammed'in Hayatı
Mekanlar • İslam felsefesi
İslam'daki mezhepler
Siyasi mezhepler
İtikadi mezhepler
Fıkhi mezhepler • Sufizm
Toplum
Sanat • Mimari
Bilim • Takvim
Dini Kişilikler
İslam'da Kadın
Politik İslam • Cihad

Liberal İslam
Bayramlar

İslam Portalı

Şia'ya göre Ali, Müslümanlar arasında ilk iman getiren ve hayatı boyunca Allah'tan başkasına tapmayan ilk şahsiyettir. Sünni inancına göre ise, Muhammed'in eşi Hatice'den sonra iman etmiş olup, ikinci müslümandır.

Hicret [değiştir]Mekke'lilerin İslâm peygamberini katletme kararı aldıkları hicret gecesinde Ali, canı pahasına, Peygamber'in yatağında yatmıştır. Birçok Şia ve Ehli Sünnet müfessirlerinin görüşüne göre 'Allah-u Teala bu fedakarlığı takdir ederek şu ayeti nazil etti; “İnsanlardan öylesi de vardır ki, Allah’ın rızasını arayıp kazanmak amacıyla canını satar.” ayeti (Bakara/207) onun hakkındadır.

Muhammed Mustafa bu sayede gizlice evden ayrılarak emniyet içerisinde Medine'ye doğru yola koyulabilmiştir. İslâm peygamberinin emniyete kavuşmasından sonra da emri üzerine, İslâm Peygamberine emanet olan çeşitli emanetleri sahiplerine iade ederek annesini, Resul-ü Ekrem'in kızı Fatma'yı başka iki kadınla birlikte alıp Medine'ye doğru hareket etmiştir.

Medine [değiştir]Ali Medine'de devamlı Muhammed ile birlikteydi. Müslümanlar arasında kardeşlik akdi okuttuğunda, Ali'yi kendisine kardeşliğe layık gördü. Kızı Fatıma'yı zevce olarak ona münasip gördü. Bir yıl sonra da ilk çocuğu olan Hasan dünyaya geldi. Ali'nin Fatıma'dan 5 çocuğu olmuştur; isimleri şunlardır: Hasan, Hüseyin, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Muhsin.

Cesareti ve Savaşçılığı [değiştir]Ali, Muhammed'in katıldığı tüm savaşlarda sancaktar olarak bulundu yalnız Tebük seferi'ne Muhammed'in emri ile Medine'de kaldığı için katılmamıştır. İslâm peygamberi Ali'ye hitaben şunu demiştir.

Sen bana oranla Harun'un Musa'ya oranla sahip olduğu mevkiye sahipsin; ancak benden sonra peygamber gelmeyecektir

Ali, Bedir savaşında düşman ordusundan yirmi bir kişiyi öldürdü. Öldürdüğü kişiler arasında Muaviye'nin dedesi Utbe, dayısı Velid ve kardeşi Hanzele de vardı. Uhud savaşında ise Kureyş'in meşhur savaşçılarından dokuz kişiyle çarpıştı ve muvaffak oldu. Bu savaşta bedeninden yetmiş yara almasına rağmen son ana kadar Peygamberle beraber savaştı. Cebrail'in (a.s), Ali'nin bu fedakarlığını görünce birkaç defa: Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka da yiğit yoktur. ('la feta illa ali, la seyfe illa zülfikar'), dediği rivayet edilmektedir.

Hendek savaşında, Araplar'ın ünlü kahramanı Amr bin Abduved'in hendeği atıyla aşması üzerine çarpıştılar. Amr'a göre daha zayıf görünümlü olmasına ve Amr'ın küçümsemesine ragmen Ali galip geldi. Amr'ın, Ali tarafından yenilmesi Medine'yi kuşatan eden ve bu kuşatmayı destekleyenler arasında üzüntü ve ümitsizlik meydana getirdi. Hendek savaşının sonucunda Ali'nin bu başarısının önemli bir yeri olduğu söylenmektedir.

Hayber Savaşı'nda, ilk iki taaruzu yönetenler bir başarı sağlayamayınca, Peygamber, sancağı Ali'ye verdiği. Ali bin Ebu Talib'in de o gün düşman savunmasını kırarak düşman savunmasına karşı galip gelinmesinde büyük rol oynadığı söylenir.

Muhammed'in vefatı [değiştir]Ali, İslâm peygamberinin vefatında 33 yaşındaydı. İslâm peygamberinin hayattaki tek evladının eşi ve amca oğulları olmaları hasebiyle en yakın akrabası konumunda olduğundan defin hazırlıklarıyla ilgilendi. İslam kurallarına göre naaşın defin öncesi yıkanması ve kefenlenmesi işlemlerini bizzat kendisi yaptı.

Devletin Başına Seçilmesi [değiştir]Üçüncü halife Osman öldürüldüğünde halk Ali'ye biat ederek onu hilafete seçti. Hz. Ali, 4 yıl 9 ay süren hilafet'i müddetinde Peygamber'in siretine uyup, hilafet'e inkılap ve kıyam ruhu verdi. Toplumda çeşitli ıslahlara baş vurdu.

Ali bin Ebu Talib çıkan karışıklıkları yatıştırmak için Basra yakınlarında Ayşe, Talha ve Zübeyr gibi İslamiyetin tanınmış simaları ile karşılaştı bu olay Cemel Vakası adıyla bilinmektedir.

Irak ve Şam sınırlarında Muaviye ile savaştı; bu savaş Sıffın savaşı adıyla bilinmektedir ve bir buçuk yıl devam etti. Nehrevan adıyla bilinen muharebede Haricilerle savaştı.

Vefatı [değiştir]Nehrevan Savaşı'nda rakiplerini ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaştan sonra, Hariciler'den üç kişi Mekke’de Müslümanların siyasi durumları hakkında bazı müzakerelerden sonra, Ali, Muaviye ve Amr bin As'ı öldürmeyi kararlaştırdılar. Bu üç kişiden Abdurrahman bin Mulcem, Ali’yi öldürmeyi üstlendi; bu uyumsuz komployu uygulamak için Kufe’ye doğru hareket etti. Ramazan ayının 19. Gününün şafak vakti zehirli kılıcıyla kafasına ağır bir darbe indirdi

Emir’ul Muminin (Halife) Ali, Abdurrahman bin Mulcem'in darbesinin isabetinden sonra şöyle buyurdu: “Fuztu ve Rabb’il Ka’be!” (Ka’be’nin Rabbine andolsun ki, kurtuluşa erdim!)

Ali bin Ebu Talib iki gün evinde yattıktan sonra, hicretin 40. yılı Ramazan ayının 21. günü öldü. Kabri Irak'ın Necef şehrindedir.

hüseyin33
12.11.2006, 20:08
hz ali hayatı bu

hüseyin33
12.11.2006, 20:11
http://www.********.com/alevilik/content/view/17/29

hüseyin33
12.11.2006, 20:14
www.********.com

serkanbaki
12.11.2006, 22:37
serkan ne bu olum sen ne yapmak istıyorsun sen nesinde bu yazıları yazarsın sana mı düsmüs?bizim yerlesim birimini anlatmak. sen kendini ne sanıyorsun manyaklasma birazda cagdas olsan derim sana...

kardeşim çağdaş olmak deyince.takdir etmek yerine neden desteğini vermiyorsun.kötü mü olmuş.ayrıca bana olan sözlerini topiğe değil de özel mesaj olarak yazarsan sevinirim.burası özel mesaj yeri değil...

serkanbaki
13.11.2006, 19:52
serkanbakı bu yazı nerden yazdın bir kitaotan mı alıntı yaptın yinede güzel ama bazı atladıgın yerler var zamanım olunca bu eksigi ben tamamlayacam

evet arkadaşım bi kitaptan alıntı yaptım.nilgün çıblak'ın mersin tahtacıları kitabından.eklşemelerin olursa sevinirim.teşekkürler.

Sarper
14.11.2006, 14:12
serkan ve hüseyin güzel olmuş eline sağlık

selva
14.11.2006, 14:21
eline sağlık arkadaşım ayrıca hüseyin33 uslubun bu forma hiç uygun değil.yazdıklarını tekrar tekrar okumanı tavsiye ederim hoşuna gitmeyen bir şey varsa eleştirirsin yok oda yetrmiyorsa özelden yine saygı çerçevesinde söylemek istediklerini yazarsın.ayrıca şu akşam iki rekatlık namazı ben anlamadım açarsan sevinirim

sempatik33
14.12.2006, 19:49
slm arkadaslar nasılsınız bende aleviyim sevgi ve saydı içerisinde hepinizi selamlarım bende bu aleviforma üye oldum umarım sizleri daha iyi yakından tanırım...

alevi1986
18.12.2006, 20:22
slm burda alevilik hakkındaki bilgilerimi herkes bilir ama ben yine de ileriki zamanlarda bunlardan bahsedecem...

bu arada arkadaslar bende aleviyim hemde kanımda var... saygılar dilerim.

slm arkadaslar nasılsınız bu bölüme hic birsey yazılmıyor nedendir acaba...

sempatik33
03.01.2007, 19:08
slm arkadaslar mersin mut ilçesininden cıkan bir kitap vardır bu kitabı alıp olumalısınız bence mut alevi ve köylerini içeren bir konu alevilik hakkında yazı ve resimler var bence almalısınız...Saygılar.......

Sarper
03.01.2007, 20:06
serkan biraz yanlışın var senin bukonularda ben yeni bilgilere ulaştım sana yardıncı olayımmı ben veli ak

shahrud
03.01.2007, 21:51
Bazen forumda seviye çok düşüyor ve ben hangi forumda olduğumu unutuyorum. Lütfen seviyeli olalım ve eğer olmayanlar olursa da müdahale edebilen arkadaşlar bu haklarını kullansınlar.

sempatik33
09.02.2007, 19:16
arkadaslar içinizde bizim mersin mut ve antalya altınovanın bir oyunu vardır MENGİ bilen arkadaslar var mı?

sempatik33
17.06.2007, 12:54
slm dostlarım nasılsınız sevgi içinde ben ne zamanan beridir askerdeyim ve siteye giremiyorum bu daha 11 ay devam edecek kendinize iyi bakın