Canim Ya Ali
23.11.2005, 01:16
Dostlar Kuran, Alevilik disinda dinler üzerine ne düsünüyorsunuz ?
Degisik inanclar üzerine bilgi topladinizmi veya Alevilik sizin icin ayleden gelen birseymidir ???
alevilik elbetde benim icin aileden gelen birsey.
basga dinler hakinda cok bildig oldugunu soyleyememn ama yasadigim yer cok karisik inanclarin bulundugu bir yer oldugundan bazi dinler kadinda cok genel olarak bilgilerim var. bunlar genelikde bilinen dinler hristiyanlik (kilise okulana gitdim o yuzden), musevilik, hindism ve sihkism hakinda biraz bilgim var.
benim en cok sevdigim ve saygi duydugum din buddism. alevi inanclarimdan hic bir zaman donmem ama buddism'de cok severim. buddisler bizler gibi cok insanci, baris zever hic kimseye zarar vermeyen (o kadar karate bildikleri halde:sas: )kendi kendine bir millet.
garip tarikatlar..............................
star gate. manyak bir liderleri vardi bu tarikatin. 80'li yillarda dunyanin sonunun geldiginin ve tek kurtulus yolunun dunyanin yanindan gecen bir uzay tasina atlamak oldugunu sandilar, ve uzay tasini beklemeye basladilar.
ve bilim bakalim ne oldu tam dunyanin yanindan bir meteroid gecerken toplu intihar etdiler. hepsi oldu lider haric. meyese adam piskopatmis :3D_NG (6) .....
scientology dunyaya yasami yuzaylilarin getirdigine inaniyorlar. tom cruzde bu tarikatin uyesi.
kabala misirdaki kole musevilerin baskatdigi bir inanc yolu. museviliye kara buyu ve satanik inanclarin birlesimimden olusdugu saniliyo. masonlarida bu dine inandikleri soylenir. ayrica Madonna da be tarikatin bir uyesiymis.
Mesela kırklar ceminde üzüm ezme işleminin kökenini ben zerdüştlükte buldum. Tanrılar geliyor ve "Homa" ezip içiyorlar. Homa ya bazıları şarap diyor bazıları uyuşturucu bir madde diyor. Ancak şarap uzun süreçten sonra oluşur. üzüm o an ezilip içiliyorsa bu üzüm suyuna denk gelir ki. Üzümün kan yapıcı etkisi olduğu hep denir.
Ayrıca tavşan yememeyi de bizzat zerdüşt ilk kez söylemiştir. (bkz. "aleviler neden tavşan eti yemez" konusunda) Bunu muhammetin de söylediği iddia edilir ancak zerdüşt muhammetten çok daha önce yaşamıştır. Şu anda uzak doğuda köpek yendiğini bilirsiniz. ve de eti daha lezzetli olsun diye işkence ile öldürülermiş. Zerdüşt köpeklere eziyet edilmesini yasaklamıştır. Demekki iran civarında köpek yeniliyormuş o zamanlarda.
Cinvat Pereto denilen Sırat Köprüsü de zerdüştlükten kalmadır. Anlatmak istediğim Muhammet zerdüştlüğüde biliyormuş ve ordan bazı şeyleri müslümanlığa monte etmiş.
Alevimen
27.12.2005, 19:55
Ayrıca Nevruz'da zerdüştlükten kalma.
Ve alevilerin ateşe verdiği değerde Zarathustra (Zerdüşt) zamanında'da vardı.
Mormonluk ise bir MEZHEPTİR! yani Parser (Zarathustra'nın mirascıları) ve Mormonlar çok farklıdır aynı keseye atıp 'benzer dinler' olarak adlandırmak yanlıştır çünkü Mormonların 200 yıllık tarihi bile yok (ABD'de kurulmuştur) ve bir mezheptir.
"Ben kendimi, Mazda`nın tapıcısı ve Zaratustra`nın takipçisi olarak açıklıyorum, Kötü Güçlere düşman İyi Güçlerin dostuyum ve Ahura nın kurallarına bağlıyım"
"Ben Allahın birliğine, Muhammetin onun kulu ve resulü olduğuna şahitlik ederim."
Birincisi Zerdüştlüğün temel dini cümlesi alttaki ise islamın temel dini cümlesidir. Varın siz tartın isimler dışında ne farklı. Hatta bugün İranda Zerdüştlük 4. hak din kabul ediliyormuş. Tek tanrı inancı olduğundan.
Mert_offline
03.01.2006, 11:52
Arkadaşlar mormonlar'la konuştuğumuz konular arasında nasıl bir paralellik var anlamak zor :) neyse eğer mormonlar hakkında araştırma yapıyorsanız veya nasıl bir hayat yaşıyorlar diye bakıyorsanız size önerim amish'lere bakın zira onların yaşantısı daha ilginç ve çok farklı adetleri var, özellikle kapalı toplum olmaları ve hayat tarzlarına bakın bence