izmirksk
28.10.2006, 17:02
Aslında, bu soru bugün aklıma takıldığında, english forum da soracaktım..ama oraya uğrayan arkadaş sayısı az..bu yüzden burada sormak istiyorum..aklıma geldi ve henüz çözmedim ama işin mantığını az çok biliyorum..şimdi elimizde şu kelimeler olsun.
İ,Ü,F,R,Z,K,L,A
bu 8 kelimeyi ,anlamlı anlamsız farketmez, yanyana dizdiğimizde (alfabetik sıraya göre düzenlersek) zülfikar dizilişi kaçıncı ayrı kelimemiz olur?
izmirksk
28.10.2006, 22:32
okay..
elimizde 8 harf var..bu 8 harfle kaç kelime yazılabilir..
8!=1.2.3.4.5.6.7.8=40320
vay be:)hiç bu kadar tahmin etmemiştim..keşke ali kelimesini seçse idim:) 6 kelime olacaktı.
40320 / 8=5040
yani alfabetik sıraya göre gidince A ile başlayan 5040
F ile başlayan 5040 kelime vs..
Z ye gelene kadar..
soruyu kafadan salladım ama 8 kelimelik olunca böyle devasal rakamlar çıktı ortaya:)
neyse anlaşılmıştır:)
izmirksk
29.10.2006, 22:03
başka bir topik açacağıma aynı başlıktan farklı bir soru sorayım..
(bunu bir matematik olimpiyatlarına hazırlık eserinde görmüştüm) ..hoş bir soru idi..(tabiki başka şekilde sorayım)
ALEVİFORUM ..bu kelimelerin hepsi kullanılarak kelimeler kuralım(anlamlı-anlamsız farketmez)
kaçında 2 ses li harf yanyana gelemez...
SarıVatoz
29.10.2006, 23:05
başka bir topik açacağıma aynı başlıktan farklı bir soru sorayım..
(bunu bir matematik olimpiyatlarına hazırlık eserinde görmüştüm) ..hoş bir soru idi..(tabiki başka şekilde sorayım)
ALEVİFORUM ..bu kelimelerin hepsi kullanılarak kelimeler kuralım(anlamlı-anlamsız farketmez)
kaçında 2 ses li harf yanyana gelemez...
A L E V İ F O R U M
5!*5!*2 mi acaba!
Sesli harfler kendi aralarında yer değiştirerek 5! şekilde sıralanır; sessiz harfler de aynı şekilde 5! sayıda dizilebilir ayrıca kelimelerin sessiz harflede başlayabileceğini düşünürsek *2 diyebiliriz ya da yalan söylüyorum:)
izmirksk
30.10.2006, 11:11
sorunun orjinal şekli ile ilk karşılaştığımda bende çözememiştim..hatta çözüm yolunu anlayana dek kafam şişmişti:)aslında o kadar zor bir soru değilmiş diyorum şimdi ama o zaman yapamamıştım..
çözüm mantığı şu..
_L_V_F_R_M_
bu 5 sessiz harf 5! şeklinde dizilir..5 sesli harf 6 tane boşluğa 6 nın 5 li kombinasyonları şeklinde yerleşir..neden 6 boşluk?işte bunu anladım ama nasıl anlatırım bilemiyorum..yani ilk harf sesli olursa dizilim son boşluk dolmadan oluyor..ama sesli harfler için ayırdığımız ilk boşluk kullanılmayabilir..sessiz harfle başlarsa son kısım dolar..sesli harf başada sonada gelebileceği için uygun çözüm yöntemlerinden biriis budur..
SarıVatoz
31.10.2006, 01:10
Hımmm, ben sessizleri de yanyana getirmemişim.
başka soru yokmu?
meryem demir
31.10.2006, 01:43
pardon yanlış gelmişim.
konuştuğunuz dili pek anlayamadım. Umarım sizler türkçe yi okumayı biliyorsunuzdur da en azından siz bari benim yazdıklarımı anlamış olursunuz:)
ben kapıyı bulurum:)
ben hic bisey anlamadim ya rakamlarla aram cok kötü
tubişimm
01.11.2006, 19:04
Aslında, bu soru bugün aklıma takıldığında, english forum da soracaktım..ama oraya uğrayan arkadaş sayısı az..bu yüzden burada sormak istiyorum..aklıma geldi ve henüz çözmedim ama işin mantığını az çok biliyorum..şimdi elimizde şu kelimeler olsun.
İ,Ü,F,R,Z,K,L,A
bu 8 kelimeyi ,anlamlı anlamsız farketmez, yanyana dizdiğimizde (alfabetik sıraya göre düzenlersek) zülfikar dizilişi kaçıncı ayrı kelimemiz olur?
ben bu konuyu liseden matematik dersinden hatırlıyom bu konunun adı
permütasyon-kombinasyon olarak geçiyoduu :ilgili: :ilgili: :ilgili:
tarik_akpinar
04.12.2006, 00:09
evet evet permütasyon ama 2 dklık iş değil ki yok çarp yok böl uzun iş bu... :D zaten matematiğimde iyi değildir...matematikten anlayan varsa buyursun gelsin yapsın...
diloburak
12.12.2006, 18:26
okay..
elimizde 8 harf var..bu 8 harfle kaç kelime yazılabilir..
8!=1.2.3.4.5.6.7.8=40320 :sarkazm
vay be:)hiç bu kadar tahmin etmemiştim..keşke ali kelimesini seçse idim:) 6 kelime olacaktı.
40320 / 8=5040:buyukgoz:
yani alfabetik sıraya göre gidince A ile başlayan 5040
F ile başlayan 5040 kelime vs..
Z ye gelene kadar..
soruyu kafadan salladım ama 8 kelimelik olunca böyle devasal rakamlar çıktı ortaya:)
neyse anlaşılmıştır:):hopala :uhhm:
abi noluyor burda:cursing: :confused1 :cursing: :scared:
bende simdi bisey bekliyodum yani...:lol: :lol: :lol: :biggrin:
"bak gördünüzmü Zülfikar kelimesinin matamatiksel olarakta gücü ortaya cikti " gibi birsey...