Orijinalini görmek için tıklayınız : teori ve düşünceler
merhaba dostlar bu soruyu daha önce bana sormuşlardı bende size sorayım dedim. cevap vermek için bayağı bir uğraş vermiştim ama daha sonra bu sorunun neden bana sorulduğunu sorduğumda aldığım yanıt sol görüş ve beli bir zümrede geldiğiniz ve düşüncelerin çeşitliliği diye almıştım .
toplumlar ,insanlar,kültürler,ekonomikve tüm bu ilişkilerde belirleyici etken sizce
nasıl ve nedir.
gerçeklermi,kültürlermi,değerlermi,bilim,mi.dinmi, politikamı.
merhaba dostlar bu soruyu daha önce bana sormuşlardı bende size sorayım dedim. cevap vermek için bayağı bir uğraş vermiştim ama daha sonra bu sorunun neden bana sorulduğunu sorduğumda aldığım yanıt sol görüş ve beli bir zümrede geldiğiniz ve düşüncelerin çeşitliliği diye almıştım .
toplumlar ,insanlar,kültürler,ekonomikve tüm bu ilişkilerde belirleyici etken sizce
nasıl ve nedir.
evet bu topiğin neden hiç kımse tarafında yazılmamış açıkçası bende yadırgadım en azından aleviforumda giren herkesin mutlaka belli düşünceye sahip bir toplumdan geldiğimizdir ve bizde bu düşünce biçimini yaşadığımıza göre mutlak düşüncelerimiz mevcuttur diye düşünüyorum sizlerin düşüncesini alabilirsem sanırım bende paylaşımı iyice genişletmek için elimden geleni yaparım.
Anatolianman 18.02.2008, 21:06 toplumlar ,insanlar,kültürler,ekonomikve tüm bu ilişkilerde belirleyici etken sizce
nasıl ve nedir.
Bence en azından günümüzde çıkarlardır ve tümü için geçerlidir.
toplumlarda en belirgin özellikler yaşadıkları kültürlerle süregelir. bizim coğrayfada özelliklede anadolu insanımızda bu toplumun kaderci yaşam çizgisini önümüze koymakta . fakat ülkenin ekonomik sistemi günümüzde büyük rol oynuyor. aslında türkiye için konuşursak , bir yanı yaprak dökmüştür , bir yanı bahar bahçe olmuştur hep. artık gerçeklerle değerlerimiz içiiçe geçmiş durumda . ekonomik kaygılar gitgide büyümekde .keşke toplumların yaşam biçimleri değerleri ve gerçekleri üzerine olsaydı...
ufuk2235 21.02.2008, 13:39 merhaba dostlar bu soruyu daha önce bana sormuşlardı bende size sorayım dedim. cevap vermek için bayağı bir uğraş vermiştim ama daha sonra bu sorunun neden bana sorulduğunu sorduğumda aldığım yanıt sol görüş ve beli bir zümrede geldiğiniz ve düşüncelerin çeşitliliği diye almıştım .
nasıl ve nedir.
yapay gerceklikten başka bir şey değildir...
Kara Davut 21.02.2008, 13:58 bunu 3 başlık altında toplayabiliriz diye düşünüyorum.bu düşünceler benim şahsi fikirlerim olup,eleştirenler veya ilave edenler de olabilir saygı duyarım.
1-gelişmiş ülkeler:
bu ülkeler,sadece kendi çıkarlarını düşünüyor.zira ne kadar çok,az gelişmiş ülke sömürürlerse,her geçen gün zayıflamakta olan ekonomilerini sömürdükleri ülkeler sayesinde ayakta tutuyorlar.Bunun en güzel örneği abd.9.5 katrilyon dolar dış borcu olan abd,gerek ekonomik,gerekse enerji stoğunu işgal ettiği ırak sayesinde ayakta tutuyor.Basra körfezindeki limanlardan gemilerine yüklediği petrolü dünya pazarına yüksek fiyata satan abd,bundan oldukça büyük rant sağlıyor.Yine ürettiği silahları savaş sahalarına satarak devlet ekonomisine katkıda bulunuyor.Ayrıca Afganistan'da üretilen uyuşturucudan da pay alan abd,güney amerika ülkelerinden ucuza mal ederek aldığı tahıl ürünlerini dünya pazarında gelişmekte olan ülkelere 15-20 misli fiyata satarak çıkarlarını kolluyor.
2-Gelişmekte olan ülkeler:
bu ülkeler ekseriya kendilerine yakın buldukları,aynı ortak değerlere sahip ve üç aşağı beş yukarı aynı zihniyete sahip devletlerle işbirliği yapmayı ve örgütlenmeyi uygun görüp,kendilerine gelişmiş ülkelerde pazar payı arayan ülkelerdir.gelişme adına gerek etnik,gerek din,gerek milliyet,gerek bilim her alandan faydalanıp ticaret yapmayı ilke benimsemiş ülkeler.Bu gruba Türkiye ve Türki Cumhuriyetleri sokabiliriz.
3-Gelişmemiş ülkeler:
bu ülkeler zaten başlarındaki devlet başkanları sayesinde,insan gibi yaşamaya bile vakit bulamayan ülkelerdir ki,ülkede yaşayanların derdi sadece evlerine bir dilim ekmek veya bir tas pirinç götürmek olan bu insanlar,ne bilim,ne etnik yapı,ne din,nede çıkar amaçlı olarak hiçbir şeye sahip değillerdir.herkes onları sömürür.toprakları,etnik kökenleri,dinleri,bilimleri,çıkarları,siyasi düşünceleri yoktur bu insanların.Ayda 3-5 dolar gibi bir ücretle,karınlarını bile doyuramayan,hergün binlerce insanın açlık ve hastalıktan öldüğü bu ülkeleri açıkçası hiçbir devlet,devlet olarak bile görmez.
konuyu kişiler bazına indirdiğimizde ise,herşey çıkarlar üzerinde yoğunlaşır.
toplumlar arası etkileyen ilişkiler onların feodal yapısından da kaynaklanmaktadır. aslında herşey olabilir; mesela din; mesela kültür farklılıkları. ama ana etken kapitalist dünyada paradır...
|
|