Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi?

Sayfa : 1 [2] 3 4 5

hafikakpinar
22.09.2006, 14:25
Bence Atesit Alevi olmaz .. Çünkü Aleviler Allaha inanırlar ... Materyalist değillerdir ..

Ancak ateistlerin fikirleri alevilerinkiyle (hümanistlik) uyuştuğundan .. Alevi Sempatizamı Atesit olabilir ..

cemalettin
22.09.2006, 14:26
selam,
"Alevilik" bir inanç ve bu inanca bağlı bir yaşam biçimidir.
her ikisi de birbirine bağlıdır.
her hangi birinde bir eksiklik olur ise işin aslı bozulur.
her ikisi için de belirli şartlar vardır ve uyulduğu müddetçe "alevi"olunur.
yoksa "düşkünlük"müessesesi olmaz idi...

ateist olmayı seçen kişi inancının/hayat tarzının değişmesini göze almıştır ve daimi düşkün sayılabilir.

naçizane görüşümdür...

Hu

bolşevik_1917
24.09.2006, 13:37
burada herkes kendi Alevilik tanımıyla yorum yapacaktır.

baya dolu bi tartışma olacak gibi. gereksiz benim dediğim doğrudur benim Alevilik tanımım doğrudur tartışması yerine herkesçe kabullenilecek bir Alevilik tanımı yapabilecek bir lider lazım gerçektende yararlı olurdu. kimlikleşen inanç alevilik topicinde de bahsettim biraz ama arkadaşların ilgisini çekmedi. siyaset daha çok ilgi çekiyor. yada kavga. BENİM dediğim doğru..... BENİM dediğimi kabul et BEN BEN BEN demekten ne hale geldi bu millet.

neyse herkes yine bildiğini kuyacağı için müttaki bişey yazmamış gibi kabul edip aynen kavga etmeye devam edin
biz koyun değilizki başımıza bi çoban ihtiyacı duyalım neden bir lider ihtiyacı illa yönetilmek mi istiyosunuz o yüzden bçyle bi hükümet ve tepkisiz bi toplum herkes fikrini beyan edecek birisi çıkıp alevilik bu desin sende kabul et yok öle insanlar istediklerini düşünebilirlerayrıca kavgaya devam edin çok çirkin bi söz burdaki insanlar kavga etmiyo açık bi şekilde tartışılyo ama senin hayat bakışın zaten belli sen devam et ama biz sürülmüycez

funky
25.09.2006, 22:47
hüseyincem son cümlelerin bence de doğru ama bazen benim aklım karışıyor bu konuda ,eskiden arkadaşlar yobaz alevi derlerdi bana o kadar koyuydum ama akademik bakış açısı beni değiştiriyor ve buna direnemiyorum inancım azaldı ama hala alevi ritüellerimi sürdürmeye çalışıyorum ve asimilasyona karşıyım ileride ateist olabilirim ama alevilikten dönemem hatta çocuğum olsa dini eğitimi konusunda üstüne çok düşerim, ne de olsa alevilik bizlere emanet..

mutlumusuncan
26.09.2006, 10:28
Hem ateist alevi olunabileceğini savunan arkadaşlar sanırım aleviliğin hümanistliğinden etkilenmiş olacaklar ki böyle yazıyorlar. Çünkü alevilik dini doğmalardan diğer inançlara nazaran daha uzaktır bu da bir etken olmuş olabilir. Ben aleviyim ancak alevi olmayan birinin görüşlerinin benimsediğim noktaları vardır. Ancak tamamen bütün fikirlerini kabul etmem söz konusu değil. Ateist alevi olabileceğini düşünen arkadaşlar alevilikten etkilenmiş olabilirler; fakat bu iki kavram karşıttır.
saygılar.

guneyyy
26.09.2006, 10:45
alevilik din degildir, bu baglamdada alevi ateiste olur, solcuda olur, anarşiste olur olur cünkü alevi felsefesi özgürlükçüdür katı degildir insancıldır yani alevi felsefesini beimsemiş her alevi bireyi farklı düşünce yelpazelerinde yer alabilir bu cok nettir.

selva
26.09.2006, 12:51
güneyy ne güzel bir alevilik yaşıyorsun aleviliğin ataistlikle hiç bir alakası yok. ateist allaha inanmayan demektir biz aleviler allaha inanır ve taparız. önünde secde eder, merhamet dileriz. aleviliğin bize verdiği dünya görüşüyle insanlara bakış açımızla aleviliği lütfen bir birine karıştırmayalım

guneyyy
26.09.2006, 14:18
güneyy ne güzel bir alevilik yaşıyorsun aleviliğin ataistlikle hiç bir alakası yok. ateist allaha inanmayan demektir biz aleviler allaha inanır ve taparız. önünde secde eder, merhamet dileriz. aleviliğin bize verdiği dünya görüşüyle insanlara bakış açımızla aleviliği lütfen bir birine karıştırmayalım

selva alevilerin namaz kıldığını senden ögreniyorum... tapma kelimesini secde etmek merhamet etmek bunlar kullugu gerektirir ben kul degilim

selva
26.09.2006, 14:25
ceme hiç katıldınmı secde etmekten bahsediyorum ben namaz kılmaktan değil ilk önce bu farkı öğren bide namazın tarifi kuranda yokturki sen benden daha neler öğrenecen bu gidişle

tuncayoztok
26.09.2006, 14:35
namazın kılınma tarifi kuranda vardır diyen okumadım burda selva hanım nerden cıkardınız konularımı şaşırdınız acaba

selva
26.09.2006, 14:37
arkadaşım üst tarafta güneyin yazısını okursan anlarsın

tuncayoztok
26.09.2006, 14:45
okudum ama öyle bişey bulamadım! ama siz namaz kılınma şekli kuranda yoktur diyorsunuz inanın anlamadım siz diyorsunz sonra başkasına atıfta bulunuyorsunuz

selva
26.09.2006, 14:51
arkadaş benim secde ederiz dememe namaz kıldığımızıda ilk kez senden duyuyorum diye bir yazı yazmış bende onu cevapladım şimdi anladınmı

tuncayoztok
26.09.2006, 14:55
arkadaş benim secde ederiz dememe namaz kıldığımızıda ilk kez senden duyuyorum diye bir yazı yazmış bende onu cevapladım şimdi anladınmı

ama namazın kılınma şekli kuranda yoktur diyip benden ögrenecek çok şeyler var diyen sizsiniz

kılınma şeklinded bahseden sizsiniz :)

ayrıca sms yazamıyorum henüz

selva
26.09.2006, 14:57
arkadaşım o güneyle daha önce aramızda geçen bir latifeydi anladınmı şimdi fazla uzatmayalım burasıda cet odasına dönüşecek o zaman

Serkan_Devrim
26.09.2006, 16:10
ama namazın kılınma şekli kuranda yoktur diyip benden ögrenecek çok şeyler var diyen sizsiniz

kılınma şeklinded bahseden sizsiniz :)

ayrıca sms yazamıyorum henüzkuranda kılınma şekli yok diyoruz sen ısrarla şeklini öğret diyorsun. yok şekil mekil. Allah'ı içten an. her türlü şekil niyet ile kabuldur. aslolan niyettir. istersen amuda kalk ama Allah'ı içten an.

tuncayoztok
26.09.2006, 16:12
serkan okudugunu anlamamışsın ben selva hanım için söyledim o demişti kuranda yoktur diye bende vardır diyenmi oldu demiştim yanlış anlaşılma oldu tarafınızdan sanırım

funky
26.09.2006, 17:35
Alevilikte namaz cemdir !!!

guneyyy
27.09.2006, 10:12
Alevilikte namaz cemdir !!!

peki neden adı cem olmuşta namaz olmamış....... cem namaz degildir!

hafikakpinar
27.09.2006, 10:19
evet namaz demek yalnış olur .. ibadettir

GüLL
27.09.2006, 18:11
Nasıl hem Yavuz'un hem de Pir Sultan'ın torunu olunmazsa hem alevi hem de ateist olunamaz. Aksini iddaa edenler bilerek veya farkında olmadan aleviliği alevilikten çıkarma girişiminde bulunurlardır.
Aleviler ateist değil panteisttir.
Gerçeğe Hü.

ben birşey söyleyeceğim ama yanlış tepkiler almaktan korkuyorum.ben alevi değilim mesela çerkesim ama ateist alevi arkadaşım da var,ateist çerkes arkadaşım da var,İslamiyeti benden iyi yaşayan alevi arkadaşım da var,SÜNNİ OLUP ATEİST OLAN arkadaşım da var...
yani ateizm tanrı tanımazcılık demektir.ateizmin dini milleti ırkı soyu olmaz.eğer kişi ALLAHA inanmıyorsa ne olursa olsun ister sünni ister alevi olsun o kişi ateisttir!!!
umarım yanlış anlaşılmamışımdır...:thumbdown :blink:

jeddah
27.09.2006, 18:19
Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır.

Ateist olupta Aleviyim diyen insan çoktur çünkü Alevilik bir din değil bir felsefe bir yaşam biçimidir. Zaten Alevilikteki tanrı inancı diğer 4 dindeki gibi değildir. Elle tutulmaz, gözle görülmez tanrı anlayışı yerine insanın içinde olan bütün evreni kapsayan tanrı inancına sahibiz yani evrendeki güç tanrıdır. Bir nevi Meteryalist bir inanç gelişmiş ve insanı sadece insan olduğu için sevmek gerektiği ortaya atılmıştır.

Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız

İnsan Hakda HAk insanda
Ne ararsan var insanda

Dünyada bu tarzda bir inanış olduğunu sanmıyorum gerçekten böyle güzel insancıl bir inancın bu yıllara kadar yaşması sevindirici. Aleviliğe sahip çıkalım.
ya nasıl bişe bu ya ne demekkkk hem alevi hem ateistim ya bitanesi ol yada ben aleviyim deme bildiğim kadarıyla yine alleviler allahı bilyor ve kabul ediyor
..........ne olduğuna bi karar ver de sonra yaz okişşşş:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:

hafikakpinar
28.09.2006, 09:21
Bu neye benziyo biliyomusunuz ,

Bi adam düşünün üstünde Beşiktaş forması Gs şortu Kafasında fener şapkası, Trabzonspor TrabzonSpor diye bağırıp tezahurat yapıyor vestel manisa spor trübininde :) :D

Serkan_Devrim
28.09.2006, 11:54
alevi ateist olur mu? olur. nasıl olur?
ateist Allah'ı reddeder ama reddettiği gökte tahtında oturan kral tanrı düşüncesidir. alevilikteki Allah kavramı ateiste ters gelmez. :) bu sebeple ateist alevi olur.
evren-insan-tanrı

evren=enerji=tanrı

Nesimi
28.09.2006, 12:06
ya nasıl bişe bu ya ne demekkkk hem alevi hem ateistim ya bitanesi ol yada ben aleviyim deme bildiğim kadarıyla yine alleviler allahı bilyor ve kabul ediyor
..........ne olduğuna bi karar ver de sonra yaz okişşşş:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:

Mahalle kadını jargonunu bırakırsanız daha iyi tartışabiliriz.

Sn dönemlerde Aleviliği etkileyen sunni kirlenme had safhada. Alevi insanlar Ramazana Namaza merak salmışlar ve bunlara yaklaştıkça Alevilikdeki ritüelleri unutuyorlar bu durumda ALevilikteki ALLAH anlayışıyla ,Sunni islamdaki ALLAH anlayışını birbirine karıştırıyorlar.

Alevilikteki Allah anlayışı Hallac-ı Mansurun, Şeyh Bedredtinin Allah anlayışıdır. Alevilik bilimi reddetmez. Gökte tahtında oturan ulaşılmaz Tanrıyı reddeder.

Bizim Allahımız İnsana yakın hatta insanın bizzat içindedir. Evrene yaşamı veren güç tanrının ta kendisidir.

Kesinlikle Alevilere tavsiyem sunni kaynaklara güvenmesinler. Sunni hayat felsefesi yaşam biçimi ortada. Afganistanda, İrandan biliyor insanlar. Kaldıki sunniler bile inanclarını sorgular durumdayken Alevilerin islami terimlere sarılmasını yanlış buluyorum..

levilee
28.09.2006, 13:18
kızıl kilise kardeşim
bizzat alevi demek bile islami bir terimdir ali soydaşı ali yandaşı demektir
allah birdir insanların onu değişik şekildesi vasfetmesi onun birden fazla oldugu anlamına gelmez evet tanrı insandadır ama insan tanrı değil tanrısaldır arada fark var,aleviler insanın tanrı oldugunu tanrısal olduguna inanırlar,yunusun dediği üzre yaradılmışı hoşgörürüz yaradandan ötürü,çünkü kaynağımız birdir,allahtan geldik ve dönüşümüz yine onadır bu yüzden aleviler ölen bir şahsa öldü değil hakka yürüdü derler,tanrı bir okyanussa,yarattıkları ondan birer damladır,damla okyanusa aittir ama okyanusun kendisi değildir,bu yüzden alevilikte insana ben hakkım demesi uygun görülmüşken,başka biri için sen haksın demek uygun görülmemiştir,hallacın enel hak demesi yaşadığı içsel tecrübe icabıdır bu yüzden bizim onun içinde yaşadıgı tecrübeyi bilmeden evet hallac haktır,dememiz aleviliktede hoş karşılanmaz,alevilikte bir tanrı anlayışı vardır,tanrıya bir inanç vardır ama bu tanrıyı inkar etmek değildir,musevilerin yehovası ile hristiyanların yehovası bile kavramsal olarak aynı yere düşmez ama biz buna bakarak birinden birinin tanrıyı inkar ettiği anlamında alamayız,bir alevi ateist olabilir,ama sunni bir ateistin namaz kılması ne kadar saçma olursa,alevi bir ateistinde medet allah ya muhammed ya ali diye deyiş okuması cem yapmasıda o kadar saçma olmazmı sevgiler...

mutlumusuncan
28.09.2006, 14:11
Kızılkilise'den alıntı
Alevilikteki Allah anlayışı Hallac-ı Mansurun, Şeyh Bedredtinin Allah anlayışıdır. Alevilik bilimi reddetmez. Gökte tahtında oturan ulaşılmaz Tanrıyı reddeder.
Bizim Allahımız İnsana yakın hatta insanın bizzat içindedir. Evrene yaşamı veren güç tanrının ta kendisidir.

Alevilikteki Allah anlayışının sünnilikteki ile aynı olmadığı doğrudur. Bunu biz de belirtiyoruz zaten. Ancak bu ateistlik midir? Cevabın "evet" ise Hallac-ı Mansur'un, Şeyh Bedredtin'in, Seyit Nesimi'nin vs. ateist olduğunu kanıtlar mısın?

diablo21
28.09.2006, 15:01
kardesım huseyıncem
alevılıgın yanında ateıst kelımesını gorunce herkesın tepkı vermesı normal.sen normal yazmıs olabılırsın ama baska yapıcak anket bulamadınmı.Bu benım sahsı fıkrım.paylasım ıcın tskrlr.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)

Sana katılıyorum ıkılemde kalmaktansa bır tanesını kabul etmek her zaman ıcın daha dogrudur. ateıst alevıyı ben kızılkılıseden duydum ve baska kımseden duymayı ıstemem.
Saygılar.

Nesimi
28.09.2006, 19:26
Alevilikteki Allah anlayışının sünnilikteki ile aynı olmadığı doğrudur. Bunu biz de belirtiyoruz zaten. Ancak bu ateistlik midir? Cevabın "evet" ise Hallac-ı Mansur'un, Şeyh Bedredtin'in, Seyit Nesimi'nin vs. ateist olduğunu kanıtlar mısın?

Ben Aleviyim Aleviliğimi savunurum ancak Aleviliğin felsefesini anlamak önemlidir. Şeyh Bedrettinin fikirleri Tanrıyı evrenin parçası ilan eder. Hallac-ı Mansur, Nesimi gine aynı yoldadır.

Şu sorunun cevabı önemli. Allahı gökde oturan güçlü kudretli bir kral, herşeyi test eden cennet ve cehennemi bir oyunun parçaları gibi oluşturan ve insanları sınamakdan başka işi olmayan bir ulaşılmaz varlık olarak mı düşünüyorsunuz yoksa, bir enerji olarak mı?

Ben Şeyh Bedrettin ve Hallacı mansur yolundanım yani Tanrı içimizdeki enerjidir.

Ateist insanlar pek çok müminden daha az suç işliyor tecavüze yelteniyor yada adi suç işliyor çünkü ateist olmak büyük bilgi birikim ister. Ateist insanın vicdanı rahattır. Ama din adına işlenen bunca katliama bakınca eleştirileride doğru yapmak gerektiğini göreceksiniz.

Aslında önemli olan şu din sadece bir araçtır insanları kontrol altında tutabilmek için bir araç. Eğer insan kendini fikirleri ve hareketleriyle düzgün bir insan yapmışsa dinin gereği kalmaz. Huzurlu ve Mutlu olur.

Ama bir insna ne kadar namaz kılsa, oruç tutsa üm hepsini yerine getirse bile kişiliği oturmadıysa dürüst ve ahlaklı değilse bunlar bi işe yararmı?

funky
28.09.2006, 21:02
Aslında önemli olan şu din sadece bir araçtır insanları kontrol altında tutabilmek için bir araç. Eğer insan kendini fikirleri ve hareketleriyle düzgün bir insan yapmışsa dinin gereği kalmaz. Huzurlu ve Mutlu olur.
bu satırlarına katılıyorum kızılkilise bence de dinler dejenere olmuş topluma getirilmiş doğru yol güzergahlarıdır hepsini özü birdir ve hepsi de insani özü savunur aslında dindeki tüm edimler hep doğru insan olmaya gider ama bunu din olmadan da yapmak mümkün sen bu yolu seçmişsin ve alevilik felsefesinden de besleniyorsun anladığım kadarıyla ,,bazen tanrı koşulu olmadan bir şeyi yapmak daha güzel sırf insan olduğun için ve insani öze yakışan bu olduğu için işte tanrının asıl istediği de bu bence ...

levilee
29.09.2006, 10:51
birde bu ateizmle aleviliği bir şekilde bağdaştırmak isteyen arkadaşlar sürekli hallac ve şeyh bedreddinden bahsediyor hallacda bedreddinde alevi değildir,sunni sufilerdir.

mutlumusuncan
29.09.2006, 12:19
Ben Aleviyim Aleviliğimi savunurum ancak Aleviliğin felsefesini anlamak önemlidir. Şeyh Bedrettinin fikirleri Tanrıyı evrenin parçası ilan eder. Hallac-ı Mansur, Nesimi gine aynı yoldadır.
Evet, tanrı bu evrenin dışında değildir. Hatta evrenle özdeştir.

Şu sorunun cevabı önemli. Allahı gökde oturan güçlü kudretli bir kral, herşeyi test eden cennet ve cehennemi bir oyunun parçaları gibi oluşturan ve insanları sınamakdan başka işi olmayan bir ulaşılmaz varlık olarak mı düşünüyorsunuz yoksa, bir enerji olarak mı?

İnsanı tanrının tecellileri olarak görüyorum.İnsan, İnsan-ı Kamil(Kamil İnsan) olunca da tanrısı ile bütünlecektir ki alevilikteki amaç budur. Hakk'a yürümek. Hakkla hakk olmak deyimleri bu mantıkla söylenmiş deyimlerdir. Alevilikte cennet ve cehennemden pek bahsedilmez. Felsefe ile ilgilendiyseniz bunu ben ünlü filozof Kant'ın "ödev ahlakı"na benzetiyorum. Korkunun yerini sevgi almıştır.

Ateist insanlar pek çok müminden daha az suç işliyor tecavüze yelteniyor yada adi suç işliyor çünkü ateist olmak büyük bilgi birikim ister. Ateist insanın vicdanı rahattır. Ama din adına işlenen bunca katliama bakınca eleştirileride doğru yapmak gerektiğini göreceksiniz.

Her düşüncede gittiği yolun önemini kavramamış tiplerin çıkması ihtimal dahilindedir. Savunduğu değerleri benimseyen ve gerçekten anlayarak yapan herkesin vicdanın rahattır. Öğneğin ben cem olduktan sonra kendimi çok huzurlu buluyorum. Aynı şeyi namaz kılan biri de söylüyor.
Din adına katliam yapılmaz. Bunu yapanlar dini kullananlardır. Kaldı ki din barış, kardeşlik ve huzurun adıdır.

Aslında önemli olan şu din sadece bir araçtır insanları kontrol altında tutabilmek için bir araç. Eğer insan kendini fikirleri ve hareketleriyle düzgün bir insan yapmışsa dinin gereği kalmaz. Huzurlu ve Mutlu olur..
Ama bir insna ne kadar namaz kılsa, oruç tutsa üm hepsini yerine getirse bile kişiliği oturmadıysa dürüst ve ahlaklı değilse bunlar bi işe yararmı?
Buna katılıyorum. Çünkü tüm dinlerdeki amaç iyilik ve güzel ahlaktır. Benim eleştirdiğim nokta aleviliği ateistlikle kıyaslamanızdır. Alevilikte Allah-Muhammet-Ali üçlemesi vardır. Bunu nereye koyacaksınız.
Saygılarımla.

Nesimi
29.09.2006, 12:47
Evet, tanrı bu evrenin dışında değildir. Hatta evrenle özdeştir.

İnsanı tanrının tecellileri olarak görüyorum.İnsan, İnsan-ı Kamil(Kamil İnsan) olunca da tanrısı ile bütünlecektir ki alevilikteki amaç budur. Hakk'a yürümek. Hakkla hakk olmak deyimleri bu mantıkla söylenmiş deyimlerdir. Alevilikte cennet ve cehennemden pek bahsedilmez. Felsefe ile ilgilendiyseniz bunu ben ünlü filozof Kant'ın "ödev ahlakı"na benzetiyorum. Korkunun yerini sevgi almıştır.

Her düşüncede gittiği yolun önemini kavramamış tiplerin çıkması ihtimal dahilindedir. Savunduğu değerleri benimseyen ve gerçekten anlayarak yapan herkesin vicdanın rahattır. Öğneğin ben cem olduktan sonra kendimi çok huzurlu buluyorum. Aynı şeyi namaz kılan biri de söylüyor.
Din adına katliam yapılmaz. Bunu yapanlar dini kullananlardır. Kaldı ki din barış, kardeşlik ve huzurun adıdır.

Buna katılıyorum. Çünkü tüm dinlerdeki amaç iyilik ve güzel ahlaktır. Benim eleştirdiğim nokta aleviliği ateistlikle kıyaslamanızdır. Alevilikte Allah-Muhammet-Ali üçlemesi vardır. Bunu nereye koyacaksınız.
Saygılarımla.

Meraba aslında çoğu fikrimiz uyuşuyor çünkü Alevi ortak kimliği var ortada. Ben Allah-Muhammed-Ali üçlemesini kabul ediyorum. Esasında konuyu açan arkadaş koyu islamcılara tepkiden dolayı başlığı böyle koymuş olabilir. Alevilerin Allah anlayışını birlikte konuştuk aynı fikirdeyiz çoğu Alevide bu fikre katılır. Konuyu açan arkadaşında Aliyi reddettiğini sanmam çünkü Aliyi reddedince veya onun misyonunu kabul etmeyince Aleviliğin temeli sarsılır. Ancak Aleviyim diyor ve aynı zamanda ateistim diyor bu tepkidir aslında. Kendisine müslümanım diyenlerin yaptıklarını görünce çoğu insan sunniler dahil bu mu din bu mu islam diyorlar ve tepkili oluyorlar. Özellikle Alevilerin bu kadar kaliamdan sonra tepki göstermesini en azından inanc boyutunda karşı çıkmasını doğru buluyorum.

Önemli olan Alevilikteki sizinde başta saydığınız düşünceler benimsensin onları benimseyen insan bizdendir.

gunes_87
01.10.2006, 11:44
ya şu zamanların özentiside heralde allaha inanmamak.çünkü bunu genelde alevi gençlerinde görüyorum allah inancı kamamış içlerinde.bu nası şeydir bende annamadım....

Nesimi
01.10.2006, 14:07
ya şu zamanların özentiside heralde allaha inanmamak.çünkü bunu genelde alevi gençlerinde görüyorum allah inancı kamamış içlerinde.bu nası şeydir bende annamadım....

Alevileri böyle zan altında bırakmamalısın.

Bizi karalamak için haber yayınlıyorlar. 13.000 Alevi genci Hristiyan oldu diye haber vardı ama Sunniler içinde Allaha inanmayan ve din değiştirenler eminim daha fazla.

Her olayda Aleviler şöyledir, böyledir demek yanlış, bizde bunu yaparsak o zaman ilerleyemeyiz Alevileri sevmeyenler bak derler kendileri bile farkındalar...

ceto
01.10.2006, 15:46
arkadaslar aleviligi ile ateistligi karsılıstırmayın

gunes_87
02.10.2006, 12:13

Bizi karalamak için haber yayınlıyorlar. 13.000 Alevi genci Hristiyan oldu diye haber vardı ama Sunniler içinde Allaha inanmayan ve din değiştirenler eminim daha fazla.

Her olayda Aleviler şöyledir, böyledir demek yanlış, bizde bunu yaparsak o zaman ilerleyemeyiz Alevileri sevmeyenler bak derler kendileri bile farkındalar...
ya zan altında bırakmak deil bizim bunu bile tartışmamamız lazım yane allaha inanıp inanmamayı... çevremde arkadaşlarımdanda bazen duyuyorum ve allaha inanmadıklarını söylüyorlar benim kastım bu.bilmem nekadar annatabildim yoksa hristiyan falan olan alevileride ilkkez senden duyuyorum...

Umudum_Sende
02.10.2006, 12:38

GÜNES arkadaş doğru söylüyo.... benim çevremdeki alevilerin çoğunda da ateistlik düşüncesi hakim... mesela dayımda ateist çok tartışırız onunla bu konuyu... kendisi bile hep şöyle eder inancım olsa zaten ateist olmazdım...

şimdi inancı olmayan biri nasıl alevi olur.. bunu savunan arkadaşları anlayamıyorum bir türlü... saygılar...

Nesimi
02.10.2006, 13:00
Meraba canlar Konuyu açan arkadaş ortalıka yok. Alevilik inancına sıkı sahip çıkınca kimse bize ne hristiyan oldu nede inancı kaybetti diyemez. Zaten Alevilik dinler üstü bir inancdır.

Mevlana; Gel ne olursan ol gel demiş.

sevgiler saygılar.

toprak_su
08.10.2006, 23:59
anketi acan degerli hüseyincem kardes
burda alevilerin ateist olup olmadiginimi sorgulamya calisiyorsun
keske böyle bir anketi acmamis olsaydin yakinda birileri
aha biz demistik bunlar allahi kurani dini imani tanimiyorlar diye
cikip süpriz yapacaklarinin hesabinida yapsaydin ankete gelince
istersen yol yakinken anketi editle yani sil gercekten cok gereksiz bir anket diye düsünüyorum
kizilkilisenin dedigi gibi
sevgi bizim dinimizdir
baska dine inanmayiz
ben bu arkadaşın yazdıklarına tamamiyle katılıyorum,neden bizi istemeyen insanlara pirim veriyoruz ki tartışılacak bir çok konu varken ...saygılarla dostlar

Siya Saperen
09.10.2006, 00:54

Ben bu tür bir yaklaşımın da çözümsüzlük üreteceğine inanıyorum. Sadece inanmış olmak için inanmak, gerektiği takdirde delilleri elinde bulundurmamak ve inancın veya inançsızlığın her hangi bir türüne karşı önyargı beslemek inancın veya inançsızlığın radikal tarafında bulunmak demektir.

Kimse diğer bir kimsenin hiç bir şekilde inancına karşı sempati duymak zorunda değildir fakat saygı duyulduğu takdirde herhangi bir sorun teşkil etmez.

O yüzden kaliteli insanlar olabilmek için başka bir bireyin inancını sorgulamaktan çok kendi inançlarımızla ilgilenmeliyiz...

levilee
09.10.2006, 09:21
ateist alevi olur kardeşim hemde bunlar öyle ateistlerdirki,tek başlarına bi şi olamazlar aslında sadece kendilerinin değil bütün alevilerin ateist oldugunu savunurlar,öyle bir savunurlarki çindeki mısırdaki derelerden tonlarca su getirirler,aliyi keserler,caferi biçerler,pir sultanı dara çeker,şah hataiyi yüzerler...

erzıncankızı
09.10.2006, 10:04
alevilerdeki ateistlik özentilıkten öteye gecmıyo bence bazı toplumlarda dışlanmıs olmanın verdıgı psıkolojıyle daha farklı olmaya çalısmak sadece

Nesimi
09.10.2006, 11:17
Ben bu tür bir yaklaşımın da çözümsüzlük üreteceğine inanıyorum. Sadece inanmış olmak için inanmak, gerektiği takdirde delilleri elinde bulundurmamak ve inancın veya inançsızlığın her hangi bir türüne karşı önyargı beslemek inancın veya inançsızlığın radikal tarafında bulunmak demektir.

Kimse diğer bir kimsenin hiç bir şekilde inancına karşı sempati duymak zorunda değildir fakat saygı duyulduğu takdirde herhangi bir sorun teşkil etmez.

O yüzden kaliteli insanlar olabilmek için başka bir bireyin inancını sorgulamaktan çok kendi inançlarımızla ilgilenmeliyiz...

Bu sözlerin üzerine bir şey eklemek gereksiz olur çok güzel anlatmışsın sevgiler :)

er58
09.10.2006, 11:30
arkadaslar bu konuda tartismak bile komik geliyor bana aleviyim diyenler ve ayni anda ateistim diyenler aleviligi çozememisler .
ya allah ya muhammed ya ali

Serkan_Devrim
09.10.2006, 11:30

O yüzden kaliteli insanlar olabilmek için başka bir bireyin inancını sorgulamaktan çok kendi inançlarımızla ilgilenmeliyiz...adına yakışır bir yazı bu. :)

aslında başka inançları sorgulamak sadece egosal tatmindir. egomuz da bizim kendimizi putlaştırmamız demektir. bu bağlamda egosunu yenemeyen zaten müşriktir. :yamukgul:
ne mutlu ölmeden ölebilene.

bozalcan
09.10.2006, 11:32
alevilik ile ateistliği bağdaştırmak bence yanlış.zaten bizi dışlayan insanların ilk düşüncesi kendi ibadetlerine katılmamamızdır.birde ateistlik yola çıkarsak bu tür insanların ekmeğine yağ çalmış olmazmıyız.alevi sadece alevidir.bunun yanında farklı felsefeleri benimsiyorsa bu bireyi bağlar.koca bir kitle değil.

levilee
09.10.2006, 11:39
bu konu bireysellik olarak alınamaz,evet inançlar kişiseldir vicdanidir,ama bunun birde toplumsal sosyolojik yönü vardır,zaten bunca kitaplar,araştırmalar,siteler vs. insanların inancını yargılamak için değil,olayın sosyolojik,toplumsal yönünün öneminden dolayıdır.
vurduğumuz her darbe alevilikle birlikte kendimizdedirde aynı zamanda,
bu yüzden ısrarla diyorumki bu geleneğe ihanet etmeyelim,gerçekten aleviliğin içerdiği bazı düşünceler ve inançlar bazılarımıza çağdışı gelebilir,inanmayabilir,kabullenmeyebilir,ama bu tip arkadaşlardan bir aydın namusu,insan haysiyeti adına alevilik böyle der ama bu benim aklıma düşünceme vicdanıma yatmıyor diyebilmektir,yoksa ben aleviliği kabul etmiyorum ama aleviyim aslında onlar inandıklarını sanmıslar ama haberleri yok aslında inançsızlardı,kendi inançlarını araştırsalar görecekler ama araştırmıyorlar aleviliği bilmiyorlar vs.vs.vs. deyip kendi inandıklarını ya da inanmadıklarını alevilik ile perdelemeye çalışmasalar zaten mesele yok,sevgiler...

Bendeniz82
09.10.2006, 12:13
Selam Arkadaslar

Bence aleviligin ateistlikle hic bir ahlakasi yok bu düsünceye her insan sahip olabilir. Dogrusunu söylemek gerekirse bende pek inanc yok (yasadigim olaylardan kaynaklariniyor) ! Benim düsüncem su eskiden kurallar ve kanunlar olmadigi icin insallara allah korkusu verilmisdir. Kurallar ve kanunlar ise kuran veya diger kitaplara yazilmisdir. Buda zamanla degistirilmisdir (cok dogal). Belki bazi arkadaslar radikal oldugumu saniyorlardir ama öyle degil

levilee
09.10.2006, 12:18
sunnilik ece ayhanı orhan veli okur gibi okumaktır.
alevilik ece ayhanı anlamaya çalışmaktır....

gunes_87
09.10.2006, 13:45
yazınız gerçekten çok hoş tebrik ederim... fakat sorgulamaktan çok düşünce paylaşımı desek daha güzel olur...
saygılarımla...Ben bu tür bir yaklaşımın da çözümsüzlük üreteceğine inanıyorum. Sadece inanmış olmak için inanmak, gerektiği takdirde delilleri elinde bulundurmamak ve inancın veya inançsızlığın her hangi bir türüne karşı önyargı beslemek inancın veya inançsızlığın radikal tarafında bulunmak demektir.

AleviGenç
09.10.2006, 14:10
Olmaz....

doktor62
09.10.2006, 14:16
her kesimdende ateist olabilir.bunu sadece alevilerle sınırlamak çok yanlış bir tutum olur.

silopya
09.10.2006, 14:28
aleviliği dini bir yapıda düşünürsek tabiki olmaz. ama millet kavramı içinde düşünürsek olabilir. ama kaygılarımda yok değil. geçenlerde bir avukat alevilik hakkında konuşuyor ama ateist bu adam. ama peygamberden hz.aliden falan bahsediyor. öbür gün müdür geldi işte böylesiniz siz yerinize bir ateisti konuşturuyorsunuz dedi. kendince dalga geçti. ben herkesin istediği kimliği seçme hakkı olduğuna inanıyorum. ama sünnilere karşı yada halka karşı bir ateistin aleviler adına konuşmasını hoş karşılamıyorum. alevilik yada başka bişi hakkında konuşa bilir ama onun adına konuşamaz. selamlar saygılar

yolcu67
09.10.2006, 21:04
anketi acan degerli hüseyincem kardes
burda alevilerin ateist olup olmadiginimi sorgulamya calisiyorsun
keske böyle bir anketi acmamis olsaydin yakinda birileri
aha biz demistik bunlar allahi kurani dini imani tanimiyorlar diye
cikip süpriz yapacaklarinin hesabinida yapsaydin ankete gelince
istersen yol yakinken anketi editle yani sil gercekten cok gereksiz bir anket diye düsünüyorum
kizilkilisenin dedigi gibi
sevgi bizim dinimizdir
baska dine inanmayiz
hüseyincem kardeşim alevilik ali yoludur alinin yolu ne ise bizim yolumuzdur. dolayısı ile muhammedin yolu bizim yolumuzdur. lütfen artık bu gibi konulardan uzak durun aleviliği birfelsefe bir olgu olarak kabul edin bırakın din yolunda ilerlemeyi islamiyetin bir alt kolu olarak görün ve islamiyeti yaşayın sevgilerimle

Serkan_Devrim
09.10.2006, 21:08
hüseyincem kardeşim alevilik ali yoludur alinin yolu ne ise bizim yolumuzdur. dolayısı ile muhammedin yolu bizim yolumuzdur. lütfen artık bu gibi konulardan uzak durun aleviliği birfelsefe bir olgu olarak kabul edin bırakın din yolunda ilerlemeyi islamiyetin bir alt kolu olarak görün ve islamiyeti yaşayın sevgilerimlebizim yolumuz Ali ehlibeyt yoludur amma Alevilik islamiyetin alt kolu falan değildir. mezhep değildir. din hiç değildir. bir inanç bütünüdür. Alevilik islama sığmaz.

HoZaTLi_62
09.10.2006, 21:30
bizim yolumuz Ali ehlibeyt yoludur amma Alevilik islamiyetin alt kolu falan değildir. mezhep değildir. din hiç değildir. bir inanç bütünüdür. Alevilik islama sığmaz.
aynı düşünüyorum seninle.

ezgican
09.10.2006, 21:44
valla büyükler varken bana laf düşmez ama söliyim yine de bi iki bişi
bence olmaz ya çok basit ateistler tanrıya allaha inanmazlar ama aleviler inanır bunlar nası bir olcak beraber yaşancak ki ? :blink:

mercanmavisi
09.10.2006, 21:55
ateistlik başlı başıma bir dünya görüşüdür bunu alevilikle ilişkilendirmek çok saçma bir düşünce olduğu kanısındayım ateist olmanın aleviliğin dünya görüşüyle bir ilgiside toktur zaten ateistlerin kendilerine has etik kuralları vardır ve bunuda alevilikle ilşkilendirmek çok gereksiz bir durumdur.yanlız ateislerin alevilerin derin hoşgörüsüne sempati duymalarıda normalden öteye gitmez

mersinli_pelin
09.10.2006, 22:02
slm alevi ateist olup da kendini alevi gibi gösteren o kadar ço kişi tanıdım ki bugüne kadar...yaa öyle bi toplumda yaşama çabası veriyoruz ki daha insanlar aleviliği ateistlikle aynı sanıyorlar...hem alevi olan hemde ateist olan da var tabi ama önemli olan bu değil bence önemli olan ikisini arasındaki farkı bilmek...

insanlar kardeş
09.10.2006, 23:28
Sünnilerde ateist olur alevilerde.yahudilerde, musavilerde.yezidilerde kısacası bütün din ve mezheplere ait insanlar ateist olabilirler.çünkü insanın inançlı yada inançsız olacağı kararına hiçbir güç karar vermiş değil vede olamaz.ancak kendi içsel meselesidir.kendi dünya görüşü bakışı ile karar verecektir.varsın insanoğlu aleviler ateisttir desin yada tespitlerde bulunsun olur mu olmaz mı polemikleri yaratsın bunlar çağların her döneminde yaşanmış vede yaşanacaktır.
önemli olan alevi,sunni,nasuri,kamberi hanefi hıristiyanı musavisi ,vs.vs.insan olabiliyormu? insanlık erdemlerini kendi şahşında yansıtabilirmi?Bütün dünya insanlığına eşit ve kardeşçe bakabilir mi?afrikadaki dini mezhebi belli olmayan kabilelerde açlık sefalet çeken çocukların kapitalist leş kargalarının sofralarında meze edilişlerine Iraktaki Sunni, Şii çocukların çığlıklarına kulak verebilirler mi? Filistinde;Viyetnamda Bosna hersekte 1,5 milyon insanın toprağa gömülmesine tepki gösterebilecek mi?ama bilinen bazı gerçekler var sünni, alevi .müslümam gayrimüslim olan bir çok insan bütün dünya halklarına kardeşçe baka bilme yetisini kendisinde bulmuş.Bu yetiyi ne aleviliği ne sünniliği nede ateistliği engelleyebilmiş.

Saygılarımla.

funky
09.10.2006, 23:31
Olmaz....

Olur.

Mesut Gündüz
09.10.2006, 23:54
Türkmenler; islamiyetten,şamanizmden,zerdüşt dininden,hristiyanlıktan ve birçok dinden olduğu gibi Ateistliktende etkilenmişlerdir.Ateistim deyipte alevi olduğunu söyleyen yanılgıya düşer.Alevilik ve kızılbaşlık kök ister kan bağı ister bektaşilikte böyle birşey yoktur.Bir hristiyan bektaşi olur ama alevi olamaz. Bunu kabul etmek belki zor herkes için ama bence böyle.Bence (Tanrı her yerde benim içimde senin içinde insanın ta kalbinde)her insan bir tanrı o tanrının adını ben Ali koydum.Başkalarının ne isim vereceğini bilmem ama ben hepsinin adını Ali koydum.Tüm bunların dışında zaza kürt,arap vs.aleviler varsada onların Alisine saygılyım ama benim Alim onların Alisi değil.

cemalettin
10.10.2006, 09:54
yoksul bir kişi zengin olabilir mi?
veya zengin bir kişi fakir hale gelebilir mi?

ikramiye vurmuş bileti olan fakir zengin olabilir.
hak etmemiş zengin de fakir düşebilir.
kişi olması gerekir önce ki,zengin veya fakir denebilsin.
insan dininden de vazgeçebilir,bir inanca sahip ise.başka bir dini veya dinsizliği seçer.hatta tanrıtanımazlığı da seçebilir.
bu seçimden sonra artık musevi/hristiyan veya muhammedan değildir.
çünkü reddetmiştir bazı inanç esaslarını.
ancak "insan"olabilir veya olamaz.takip edeceği yola bağlıdır ne olacağı...

izmirksk
10.10.2006, 10:27
valla biz zazalardada, böyle ikilem hep oldu..örneğin rahmetli dedem inançlı bir zaza alevisi idi ama örneğin çocuğu (dayım) öyle değildi..onların tartışmaları ne hoş olurdu:)...
bence bunun sebebi şu..alevilik baskı altında olunca ,aleviliği birleştiren ana temalar yok oldu..aleviliği ne birleştirebilirdi? sosyalizmmi yoksa dedelik mi..yani aleviler birbirilerini bağlayacak bağdan yoksun kalınca sürü gibi dağıldılar ve öyle yaşadılar..
bu yüzden aleviyim diyen ateistte oldu müslüman da..

cemalettin
10.10.2006, 11:27
bu yüzden aleviyim diyen ateistte oldu müslüman da..

selam,
kişilerin dini inançlarından vazgeçmelerinin sebeplerinden biri de,dini önderlerin
öğretilerini hurafelere boğmaları,din adına mantığa sığamayacak dayatmalarda veya isteklerde bulunmaları ve bunun sonucu olarak da düşünmeyi,sorgulamayı,araştırmayı becerebilen beyinlerin inançtan soğumaya başlamaları diyebilir miyiz?
kişilere kin pompalanması,nefret duyguları aşılanması sonucu, kendi muhakeme gücü oluştuğunda inancını sorgulamaya başlayan kişinin görüşlerini çevresine kabul ettirememesi,anlatamaması,konuşmasının kısıtlanması kişiyi inancından uzaklaştırabilir mi?
inancını sadece zahiri yönden görüp uygulayan kişi için evet.
batınını tanımaya başlayan için ise hayır...

Hu

lila
10.10.2006, 16:23
Ben kendimi sadece insan olarak görüyorum. Alevilik kimliğimi gururla taşıyorum elbette. Hem ailemden getirdiğim için, hem de Aleviliğin özünde taşıdığı hümanizm ve haksızlıkla mücadele geleneği nedeniyle… Ama dini yönüyle hiçbir zaman başım hoş olmamıştır.

Zaman zaman Allah'ın varlığı konusunda kafam karışsa da konuyu henüz yeterince araştırmadığım için varlığını kabul etmeyi seçiyorum. Açık söylemek gerekirse Allah'ın varlığı ya da yokluğu ile ilgili araştırılması gereken onca şeyi araştıracak zamanı, azmi ve cesareti henüz kendimde göremiyorum. Bu konuda o kadar çok şey söylenmiş ki... Herkes kendine göre kanıtlar sunuyor. Bu kanıtları doğru düzgün incelemek insanın yıllarını alır. Üstelik o yılların içinden kafayı sıyırıp çıkanlar da az değil.:) Zaten bunun için daha erken sanırım.

Diğer taraftan bu konuya net bir cevap vermek insanı inanılmaz huzurlu kılardı. Hayır, Allah yoktur diyebilirse “ne varsa bu dünyada var” deyip hayatı zaman kaybetmeden yaşarsın. Yok eğer var dersen ona uygun yaşayıp cennette gitmek için uğraşırsın. Bu konuda kendisine net cevap veren insanlara imreniyorum. Ama içtenlikle bu konuyu kendi içinde tartışanların sayısının az olduğunu düşünüyorum. Çünkü kendisini ateist olarak tanımlayan pek çok insanın içinde pek bir şeye benzemese de bir Allah inancı taşıdığı kanısındayım. Çünkü etrafımda gördüğüm ateistlerin hemen hemen hepsi 50 yaşından sonra hidayete eriyor. Aslında sitede aradığım şey de bu sanırım. Bu sorunun mantıklı cevabını tek cümleyle verebilmek… Kahretsin... Çok içten bir yazı oldu bu.

Muharrem Eser
10.10.2006, 21:27
canlar ateist alevisi olmaz canlar çünkü alevilikte allah inancı vardır.cemde allahtan başlarız.cem duasında hep allahı zikrederiz.dedeler dua yaparke hep allahla başlar ayrıca üçlemede allah muhammed ali anılır .sadece sunnişlerle farkımız biz allahı severek ulaşırız.sunniler cennete girmek için ayrıca allahtan korkutucu şekilde bahseder.Allah bizi aşk ile yoğurmuştur canlar.

Everest
14.10.2006, 23:50
Birakin bir Alevi,yi her Din,e mensup olan insan Ateis olabilir..cünkü bu "birey" bir meseledir...inanir inanmaz....kendisinin sorunudur..
Bunun disinda Hic bir insan inancini Yüzde yüz yerine getiremedigine inaniyorum.malum "Nàkamiliz" ..bu bir insanin iyi veya kötü,dür anlamina,da gelmez..
Alevilige gelince..yukardaki arkadaslarin terimi ile.."Alevilik bir yasam tarzidir ve felsefesidir"...
Yani diger Dinlerde (Islam dahil) oldugu gibi, bir Insan herhangi bir zeremoni ile baska bir Dine gecebiliyor..fakat hic bir Din,de ..ben alevi olmak istiyorum deyip..Alevi olamaz...fark burda!!!

cupulander
14.10.2006, 23:59
ateist alevi olmaz
alevi ateist olmaz bu sizce mantikli biseymi hem ateist hem alevi olmaz arkadaslar bosuna boyle seylerle vaktınızı harcamayın..aileden gelme olur alevilik ama ateistligi sectiginiz anda alevilikten cikmis sayilirsiniz kendi adiniza..saygilar..

nusayri01
19.10.2006, 12:36
hahaha siz beni güldürdünüz ateistlerde sizi güldürsün ...alevilik taa nerde ateist lik taa nerde siz su ile atesi birbiriylemi kiyasliyorsunuz yoksa disarda ??

selim58
30.10.2006, 23:08
Allah, Muhammed, Ali kutsalligini kalbinde tasiyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrilmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygi duyan ve hosgörü ile bakan, dil, din, irk, renk , farki gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini sart kosan, gelmek isteyen, inançli insanlari çatisi altina alarak manevi susuzluklarini gideren, insanlari yasadiklari toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargilamalarini saglayan, laik,demokrat, eistlikçi, katilimci, paylasimci düsünceyi savunan, zalime ve zulme karsi gelen, mazlumun yaninda olan, seriatin bagnaz kuralllarina bagli olmayan, ve onu reddeden, Islam dinini kendine göre ve sunni inancin disinda yorumlayan, asli dogruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüsü esitlik, hazinesi bilgi, meyvasi sevgi hamuru ile yogrulmus, insani Kamil ve erdemli insan yaratmayi ön gören, korkuyu asip sevgi ile tanriya yönelen, Enel-Hak ile insanin özünde tanriyi gören, yaradan ile yaradilan ikiliginen Varlk Birligine varan, edep ve ahlakligi yasamin temeline oturtan, insani yücelten, hamurunda hem ilahiligin hemde irfaniligin mayasi bulunan; kisinin ahlakli ve karakterli yasam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve sekil olarak degil, gerçek anlamiyla algilayan, dini bagimsiz bir irade gücü ve batini özelligi ile evrimlestiren akil ve iman bütünlügünde birlestiren ve tüm bunlari Kirklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik Aleviler için üst kavrami, Bektasilik ve Kizilbaslik ise alt kavramlari olusturur.

Alevilikte Allahtan baska Tanri Yoktur.

ARAMIZDA ATAİST ARKADAŞLAR VAR BU KONU HAKKINDA YORUMLARINIZI BEKLİYORUM

dede_27
30.10.2006, 23:14
Allah, Muhammed, Ali kutsalligini kalbinde tasiyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrilmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygi duyan ve hosgörü ile bakan, dil, din, irk, renk , farki gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini sart kosan, gelmek isteyen, inançli insanlari çatisi altina alarak manevi susuzluklarini gideren, insanlari yasadiklari toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargilamalarini saglayan, laik,demokrat, eistlikçi, katilimci, paylasimci düsünceyi savunan, zalime ve zulme karsi gelen, mazlumun yaninda olan, seriatin bagnaz kuralllarina bagli olmayan, ve onu reddeden, Islam dinini kendine göre ve sunni inancin disinda yorumlayan, asli dogruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüsü esitlik, hazinesi bilgi, meyvasi sevgi hamuru ile yogrulmus, insani Kamil ve erdemli insan yaratmayi ön gören, korkuyu asip sevgi ile tanriya yönelen, Enel-Hak ile insanin özünde tanriyi gören, yaradan ile yaradilan ikiliginen Varlk Birligine varan, edep ve ahlakligi yasamin temeline oturtan, insani yücelten, hamurunda hem ilahiligin hemde irfaniligin mayasi bulunan; kisinin ahlakli ve karakterli yasam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve sekil olarak degil, gerçek anlamiyla algilayan, dini bagimsiz bir irade gücü ve batini özelligi ile evrimlestiren akil ve iman bütünlügünde birlestiren ve tüm bunlari Kirklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik Aleviler için üst kavrami, Bektasilik ve Kizilbaslik ise alt kavramlari olusturur.

Alevilikte Allahtan baska Tanri Yoktur.

ARAMIZDA ATAİST ARKADAŞLAR VAR BU KONU HAKKINDA YORUMLARINIZI BEKLİYORUM

bu konuyu açtığın için eywallah ya can...
ateist biri asla ve asla alevi olamaz...

Alevilik gerçek İslamdır..İslam'da son HAK dindir...
ALLAH'tan başka İLAH yoktur...Hz. Muhammed O'nun kulu ve elçisidir...Hz. Ali O'nun arslanıdır....

...saygılarımla..

Canan58
30.10.2006, 23:27
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=8609&highlight=Ateistten+alevi+olurmu

YUkarıdaki linki tıklayın lütfen bu konu daha önce açılmış ve uzun süredir tartışılıyor. Burdan takip edebilirsiniz...İyi forumlar

Lamekan
30.10.2006, 23:34
Konular birleştirildi buradan devam edilsin lütfen

selim58
30.10.2006, 23:46
o forumu açan arkadaş provakatör davranışlar sergilemiş
lütfen amaçları karıştırmayalım
Alevilik dinide içine alan bir yaşam tarzıdır benim anlamadığım bir insan nasıl olurda allahı tanımaz ama ben aleviyim der allahı tanımayan birisi nasıl olurda alevi olur.
1.Allaha inmak
2.muhammede inanmak
3.imamı Aliyi sevmek
4 ehli beyti sevmek
ve daha niceleri imamlarımız gibi
3 sünnet ve 7 farza inanmayan birisi nasıl oluyorda ben aleviyim diyor
kim ne derse desin canlar ben bu işte samimi olmayanlar olduğunu düşünüyorum amaçları siyasi bunların ne sunnilik ne alevilik .................

MetinK
31.10.2006, 02:47
Topik icerisinde anket düzenlenmis oldugu icin Anketler bölümüne alinmistir...

yol kulu
31.10.2006, 22:01
arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek istiyorum
eğer ateist iseniz alevi değilsiniz
inanç olarak değilde kültür olarak aleviyim diyorsanız demeyin çünki konuştuğunuzla çelişik bir hal alıyorsunuz
aleviyim demek hz.resule ve imam aliyye tabi olmak demektir.
hem ALLAHA inanmıyorum diyeceksin hemde aleviyim demekle alinin yolundan gidiyorum resule ve aliye tabiyim diyeceksin bu gerçekten büyük bir hata ve tezatlıktır.
eğer aleviliği kültür olarak benimsemişseniz anadolu kültürüne tabi olduğunuzu belirtiniz
aleviyim ve ateistim demekle alevi inancını benimseyen ve yaşayan milyonlarca insanı zan altında bırakmış olursunuz
lütfen sapla samanı karıştırmayalım
son olarakda hak öyle her
insanda zuhur etmez insan-ı kamil olmuşsan kendini kötülükten arındırmışsan v.s hak sendedir

sahmerdan_58
01.11.2006, 00:46
olurmu hiç hz ali efendimiz hz muhammet (sav}efendimiz bizlere bi yol gösterdi bu yol inanç üzerineydi müslümanım diyen her insan inanma inancı vardır.düşün inanmayan alevi olurmu önderimiz hz .ali efendimiz bile buyolda şehit oldu.bunu diyenyani hem aleviyim hemde ataistim diyen bi şahıs varsa eğer alevi kültür ve toplumunu karalayan alevi inancını kötülüyen bi karaktere sahiptir.bizim kültürümüz örnek bi kültürdür bu durum kariyerimizi otariterliğimizi sarsar.

cemalettin
01.11.2006, 00:49
selam,

anladığınız anlamda alevi değilim lakin muhib'i alevi sayabilirsiniz fakr'i.

Allah+Muhammed+Ali dendikte ateistliğin neresine sığmakta?
belirli bir yörede,islam öncesi mevcudolan bir inanç takibi ise,Nusayri'ler Alevi değil mi?
eski inançların yenilere etki ettiği ve bu "karışım"ın yepyeni bir inanç olarak
insanlar tarafından kabul edilip uygulandığı göz ardı edilerek ille de orijin halinin
ortaya konularak takibi kime ne kazandırır?
bazı usullere uymak istemeyenlerin uyanları uydukları yoldan şaşıtrmak için aşırı gayretleri nedendir?
kendilerini belli bir zümre olarak kabul edenlerin aralarındaki doğal farklılıkları
ille de öne çıkararak ayırıma sebep olanların hevesleri nedir ki bu kadar uğraşırlar?
"hoş gör ya Hu" veya yetmişiki millet... deyişlerini ağzından düşürmeyen bazı kişiler bu deyişlerin tam tersine bir hayat tarzında iseler ve üstelik kendilerini "ateist"olarak adlandırıyorlar ise ,gizli veya aleni ırkçılık yapıyorlar ise,
bazı kişiler "Alevi"liği kendilerine maske edinmişler,kendi amaçlarına kullanıyorlar,
ama bilinçli ama bilinçsiz diyebilirmiyiz?
sünni diye veya başka adlar ile adlandırılan zümrelerin "Alevi"leri ve bilhassa
gençlerin akıllarını çelmesini "asimilasyon"olarak adlandırıp sızlanmak yerine,
geçmişteki bazı saçma ve acı(barbarca demek içimden gelmiyor,kul hakkına girer)olayları dillere pelesenk ederek kendi kendini avutmak yerine,kin duygularını "kendisini arayan"gençlere aşılamak yerine,bir ortak noktada en
azından "Alevi"kişileri buluşturmaya uğraşmak daha faydalı olmaz mı?
"hal"i bilmeyenlere,"Alevi"liği mum söndü kalıplarında düşünenlere Aleviliği
tanıtmak için ille de katliam hikayeleri ve dolayısı ile kin gütme öğretisi mi aktarılmalı?

daha pek çok şey sorulabilir de,gönül ister ki bu tip soruları kendilerini Hacı Bektaş'ı Veli yolunda sananlar arayıp bulsunlar,sorsunlar ve kendileri cevaplasınlar önce.

hiç bir şey olan(ateist ille de değil) fakr maalesef böyle düşünmektedir.
ister katlanın ister iseniz dışlayın.lakin ille de kendinizi bir sorgulayınız,Alevi
olduğunu beyan edip de kendini "ateist"diye adlandıran kişiler....

"fakr'in hırkası ya pek bol ya da dardır,giymez her kimse.
fakr giymiş nasılsa ,yakıştırmaz hiç kimse..."

bilene de bilmeyene de "Hu"

Mesut Gündüz
01.11.2006, 08:41
Ateist alevi olmaz.
Ateist bütün inançları ve tanrıları reddeder.
Alevi alevidir,ateist ateisttir.

Saygılar,
MG

Balta
01.11.2006, 10:09
Aslında ya bu topiğe devam edelim yada başka bir topik daha var

Allaha İnanırmısınız?

şıklar ne evet inanırım. hayır ateistim.

Burasıda Ateist Alevi olurmu deniyor

şıklar Evet olur hayır olmaz.

Yani aslında ikiside birbirinin ters yönergesi olmakla beraber sonuçları aynı değilmi.

Ama işin garip tarafı orada hayır inanmam ateistim diyenler %17 iken

Burada evet ateist alevi olabilir diyenler %33

Bu ne yaman çelişki anne(pardon arkadaşlar)

Demekki şu çıkıyor ortaya %17 ateist varken ateist olmayıpta alevilerde ateist olabilir diyenler %16 civarında.

Zaten daha önceki 46 ilde yapılan anketlere göre ateist olan aleviler oranı %14 idi aşagı yukarı aynı sonuca çıkıyor. Ama diyeceksiniz ki madem ateistse alevi değil aleviyse ateist olmasın. Nedenler ve niçinler tartışılır ama gerçek olan her insanın Alevilik düşüncesi farklı farklı bu nedenle Aleviler kendi içinde inananıda inanmayanıda barışık bir biçimdedir. Ben inanmıyor diye bir Alevinin dışlandığını yada sen Alevi değilsin dendiğini hiç görmedim.

Bu Aleviliğin engin insan objeli düşünce yapısına tipik yobaz düşünce gibi sen şu isen Alevi değilsin gibi dayatmalar ne kadar bizimle bağdaşıyor. Katı İran mollalarını nerdeyse sollayacağız onlarda Şiiliği bu kalıplara soktukları için şu anda Anadolu Aleviliğinin ilerleyen ve kendini geliştiren insan objesinden uzaklaşmamışmıydı ve hep bunu eleştirmiyormuyduk nasıl oluyorda biz kendimize kabul etmediğimiz insan objeli olmayan dışlama yoluna giderek Alevi değilsin deme hakkını görüyoruz.

sinemcan
01.11.2006, 10:27
Alevilik İslamdır arkadaşlar. Peygamberi Muhammed,kitabı Kur-an, Şah'ı Ali olan insan sevgisini esas alan bir kavramdır. Amaç cennete cehenneme gitmek değil Yunus'un dediği gibi Enel-Hak olmaktır yani Allah ile bir vucut olmaktır. Nasıl olurda bir insan hem böyle bir felsefenin üyesi olduğunu savunur hem de Allahsızlığı kabul eder? Benim aklım almıyor...

Erkan Sevgi
01.11.2006, 10:34
Aslında ya bu topiğe devam edelim yada başka bir topik daha var

Allaha İnanırmısınız?

şıklar ne evet inanırım. hayır ateistim.

Burasıda Ateist Alevi olurmu deniyor

şıklar Evet olur hayır olmaz.

Yani aslında ikiside birbirinin ters yönergesi olmakla beraber sonuçları aynı değilmi.

Ama işin garip tarafı orada hayır inanmam ateistim diyenler %17 iken

Burada evet ateist alevi olabilir diyenler %33

Bu ne yaman çelişki anne(pardon arkadaşlar)

Demekki şu çıkıyor ortaya %17 ateist varken ateist olmayıpta alevilerde ateist olabilir diyenler %16 civarında.

Zaten daha önceki 46 ilde yapılan anketlere göre ateist olan aleviler oranı %14 idi aşagı yukarı aynı sonuca çıkıyor. Ama diyeceksiniz ki madem ateistse alevi değil aleviyse ateist olmasın. Nedenler ve niçinler tartışılır ama gerçek olan her insanın Alevilik düşüncesi farklı farklı bu nedenle Aleviler kendi içinde inananıda inanmayanıda barışık bir biçimdedir. Ben inanmıyor diye bir Alevinin dışlandığını yada sen Alevi değilsin dendiğini hiç görmedim.

Bu Aleviliğin engin insan objeli düşünce yapısına tipik yobaz düşünce gibi sen şu isen Alevi değilsin gibi dayatmalar ne kadar bizimle bağdaşıyor. Katı İran mollalarını nerdeyse sollayacağız onlarda Şiiliği bu kalıplara soktukları için şu anda Anadolu Aleviliğinin ilerleyen ve kendini geliştiren insan objesinden uzaklaşmamışmıydı ve hep bunu eleştirmiyormuyduk nasıl oluyorda biz kendimize kabul etmediğimiz insan objeli olmayan dışlama yoluna giderek Alevi değilsin deme hakkını görüyoruz.

Halil Dost yine yaman bir çelişkiyi yakalamış ve herzamanki olumlu ve yapıcı bakış açınla güzel bir yorumla son noktayı koymuysun.

Herhalde bu ve benzeri topikleri açarken biraz daha detaya inmek gerekiyor daha net sonuçlara erişebilmek ve farklı farklı yorumlara imkan vermemek için.

Kartopu86
01.11.2006, 10:36
Hayırr olamaz
Ateist inanmayan, Aleviler ise inancı olanlardır..

denis
01.11.2006, 14:22
olur.. oluyor da.. bunu da bizler yapıyoruz.. ateistten alevi olmaz diyoruz ama nedense bir çocuğu ailesi alevi diye alevi olarak nitelendirmekte tuhaflık görmüyoruz.. ya da kızımızı ateist olan ancak ailesi sünni olan kişilere gelin olarak vermemek de bize normal geliyor.. bu iki durumun birlikte çözümlenmesinden de iki tane sonuç çıkıyor:
1-ateist olan alevi olamaz,
2-ateist olan ama ailesi sünni olan sünnidir, ateist olamaz, kızmızı, oğlumuzu onlara vermeyiz..

bu tür tavırlar takınıp, kendimizle bir güzel çelişip, fikir yürütmek olmaz.. bir karar verelim..

her ne kadar alevilik ve sünnilik birer mezhep olsalar da günümüzde birer kültür, felsefe olarak karşımızdalar.. ve bunlar neredeyse birbirinin zıttı iki kültür.. bunların ateistleri bile aynı düşüncelere sahip olamayabiliyorlar.. örneğin, alevi ateistler caminin yıkılmasını hoş görebilirler, ancak sünni bir ateist bu durumu kolay kolay sindiremeyebilir.. tam tersini cem evleri için de düşünebiliriz.. insan ateist bile olsa ailesinin kültür gibi ona empoze ettiği değerleri yok sayamaz.. bu yüzden biri ateistim dese bile ailesi inançlarına bağlı bir aileyse kolay kolay bu kimliği reddedemez.. reddetse bile, toplum yani bizler onlara sürekli olarak mezheplerini hatırlatırız..

neyse..

rasyonal düşünceyle söylenecekler ise tabi ki şunlardır; ateist tanrıyı reddettiği için alevi değildir.. sünni de değildir..

deniz20
01.11.2006, 14:33
Hayırr olamaz

sana katılmıyorum alevili olmak ateist olmakla ölçülemez o bir inanç şeklidir inanmak ve inanmamak onların ellerinde sence öle degilmi insanları düşünnceleriyle yargılamamalıyız dimi?:excl:

Kartopu86
01.11.2006, 17:43
sana katılmıyorum alevili olmak ateist olmakla ölçülemez o bir inanç şeklidir inanmak ve inanmamak onların ellerinde sence öle degilmi insanları düşünnceleriyle yargılamamalıyız dimi?:excl:

Ateist sadece bilimsel açiklanmiş gerçekleri taniyan, görmedigi hissetmedigi şeylere inanmayan insan modelidir..Ali'ye inanmaktan bahsediyorum onun gittiği yoldan bahsediyorum biz inananlarda onun yolundan gitmiyo muyuz?(O Allah'ı red mi ediyodu inkar mı ediyordu) Bunu inançtan saymıyo musun????.....

özgürf
01.11.2006, 17:46
benim görüşüme göre olamaz allaha inanmayan onun aslanı ALİ ye nasıl inanacak ki. saygılar dostlar.

MetinK
01.11.2006, 20:55
Hayırr olamaz

Hic birseye inanmamakta ayni zamanda bir inancin eseri degilmidir?:blink:

nazann
01.11.2006, 23:11
olur tabi, olmaz olur mu hiç...bunu tartışmak bile anlamsız..inanç özgürlüklerinin masaya yatırılması abes...fakat aleviliği yaşam biçimi ve hayat felsefesi olarak benimsemiş canlar neden olmasın

egmor
02.11.2006, 00:07
Aleviliğin sadece yaşam felsefesi olduğuna inanmıyorum. Böyle bişey olamaz. Hem HZ. Ali 'yi örnek alcaksınız hem Allaha'a inanmayacaksınız.
HZ. Ali insaniyetiyle, tavır-davranışlerıyla, sadakatiyle en önemlisi inancıyla bir bütündür. Tabi ki herkes farklı düşüne bilir ama benim mantığıma ters geliyor.
Sorarım sizlere HZ. Ali 'nin tanrıya inanmasaydı, Allah yolunda savaşmasaydı sadece Ali olarak yaşasaydı (iyi bir insan olarak); bugün Alevilik diye bir felsefe
olacakmıydı. Bence mümkün değil.

mert_ali
02.11.2006, 00:56
ilk bakışta tanrıya inanmamak cahillik göstergesi gibi geliyordu yada kulakların sagırsa gözlerinde mi görmüyor diyiyordum bak şu arşı aleme daga denize güneşe insanların yaşaması için hazırlanmış bir zemin peki neden tanrı insanları yaşatıp ölmesi için bir süre zarfı vermiş.insan dogdugundan itibaren ölüme programlanmış ve gün geçtikçe ölüme yaklaşıyor.ve neden evrenin sahibi tek güç herkese hükmeden süper beyin şeytana neden hükmedeme di neden şeytan ona karşı geldi ne olduda şeytan ona itaat etmedi şeytana yanlış gelen şey neydi.tanrı içimizdeyse şeytanda içimizde dir.offf gel çık bu işin içinden ama ben bütün samimiyetimle söylüyorum allaha inanıyorum var olduguna şeklini boyunu bilmesemde kudretini biliyorum.ve bir arkadaşımız alevilik din degildir diye yazmış ben kabul etmiyorum arkadaşım din nedir.din bir insanın dogumundan ölümüne kadar yaşadıgı zaman zarfıdır dogdu büyüdü insanları severek tanrıyı buldu en kamil seviyeye ulaştı ve öldü işte bu dindir dinde bunu anlat mıyor mu benim için alevilik bir din dir.amerikalı ünlü ateist ismini hatırlıyamıyorum dünyaca tanınmış biri yanılmıyorsam 73 yaşında yazar kendisi geçe sene çıkıpta herkeste özür diliyorum tanrı var mış demesi ne acayip demi sen yüz binlerin aklını çel sonra tanrıyı bul özür dile :)acaba ne olduda bu adam tanrı ya birden inandı hayret.ruhani lider papada diyiyor ya ateistlerde cennete gidebilir diye dogru gidebilir tabi mantıklı bence adam işinde gücündeyse helal kazanıp yiyiyorsa yardımını ediyorsa dürüstse namusluysa cennet zaten onun hakkıdır çünki o yaptıklarını cenneti düşünerek yapmıyor ki karşılıksız çıkarsız amaçsızca yapıyor tabiki bu sadece dürüst namuslu olanlar için geçerli.tanrıya inanan alevi de inanmayan alevi degil o adamın bireysel görüşüdür bunu alevilikle baglamıyalım adam allahı görmedi ama aliyi gördü resmi var sözleri var kısacası aliyi sevmeyen insan degil yani ateist diye aliyi de sevmiyor anlamına gelmez özgürf arkadaşım

caferi
02.11.2006, 09:01
peki ben size başka b,r soru sorayım 12 imam a inanmayan alevi olunurmu
veya anadolu erenlerine inanmayan....

levilee
02.11.2006, 09:03
güzel kardeşim
bazı arkadaşların zihniyetine göre
ateist alevi olur
kominist alevi olur
pagan alevi olur
zerdüşt alevi olur
bunların hepsini saygıyla karşılayacaksın
ammaa
alevi müslümanım derse o asimile olmuştur
onikiimamlar derse şii olmuştur
atatürk derse çok fenadır devlet yalakası olmuştur
yani anlayacağın bunlardan birini olmada ne olursan ol...

Lazoşa_62
02.11.2006, 09:28
güzel kardeşim
ateist alevi olur
kominist alevi olur
pagan alevi olur
zerdüşt alevi olur
ammaa

Katılıyorum arkadaşım.Biri alevilige geçince neden bazı canlar şoka giriyor anlamıyorum.İnançlar kimsenin tekelinde değilki.

cemalettin
02.11.2006, 09:40
[QUOTE=mert_ali;276729].tanrı içimizdeyse şeytanda içimizde dir.

buna "nefs"diyebilir miyiz?
insanoğluna yapılmaması gerekenleri yaptıran,kötülüğe yönlendiren,kendisine karşı direnmeye en büyük cihat denilen bu olabilir mi?

cemalettin
02.11.2006, 09:43
güzel kardeşim
ateist alevi olur
kominist alevi olur
pagan alevi olur
zerdüşt alevi olur
ammaa

eyvallah...

müttaki
02.11.2006, 09:57
[QUOTE=mert_ali;276729].tanrı içimizdeyse şeytanda içimizde dir.

buna "nefs"diyebilir miyiz?
insanoğluna yapılmaması gerekenleri yaptıran,kötülüğe yönlendiren,kendisine karşı direnmeye en büyük cihat denilen bu olabilir mi?

merhaba abi

Tanrı İçimizdeyse şeytanda içimizde nefsimizdedir zaten ayrı değiller ki... nefs istemek ve dilemek ise Tevhidi İstekler tevhidi nefs İnsanı melekeden üstün yapacak özelliğimizdir İnsanın eşrefi mahluk olması nefsindendir...
ama senlik benlik nefsi istekleri şeytani nefstir.. bu istekler küfürdür ve içimizde küfür kalmayana kadar Cihat edilir... kendi kafirliğimize kendi dünyamızdaki kafirliğimize...

levilee
02.11.2006, 17:48
ya bazı tipler yazmak yerine kırmızı çekip eksi puan veriyorlar,birde bu arkadaşlar ilericiler ya ben faşist oluyorum tabi onlar tahakküm yaptıkları zaman o faşizm olmaz demokrasi olur gülermisin ağlarmısın bu adamlara bilemedim :S

sidarta54
02.11.2006, 20:58
ateist alevi varmı diye sorulmuş arkadaşlar kimsenin inancını sorgulama hakkımız yok ancak alvilik bir din değil kültürdür diye kesin cümleler kurmayalım benim için alevilik dinin özüdür Ali'i Hasanı çıkarınca islam kalmaz. Ateizm ise tanrı tanımazlıktır ki ben bu kelimeye karşıyım ateist adam zaten tanrı yok diyo onu tanıyıp tanımaması söz konusu değil yani ateist kelimesinin anlamını yine dindarlar vermiştir ve bu kabul edilmemelidir. Bizim mezhebimizden yada kültürmü dersiniz tanrı kavramını çıkaramayız dediğimiz gibi farklı ama bir tanrı kavramı var...

cemalettin
02.11.2006, 21:06
[QUOTE=cemalettin;276834]

merhaba abi

Tanrı İçimizdeyse şeytanda içimizde nefsimizdedir zaten ayrı değiller ki... nefs istemek ve dilemek ise Tevhidi İstekler tevhidi nefs İnsanı melekeden üstün yapacak özelliğimizdir İnsanın eşrefi mahluk olması nefsindendir...
ama senlik benlik nefsi istekleri şeytani nefstir.. bu istekler küfürdür ve içimizde küfür kalmayana kadar Cihat edilir... kendi kafirliğimize kendi dünyamızdaki kafirliğimize...

buna da eyvallah kardeş,
"eline,diline,beline"deyişi sanırım anlaşıldığı haliyle "nefs"i hedef alır.
her halde nefsine galebe çalabilen biraz "ölmeden ölmüş"sayılsa gerek.

Hu

"isterdim ki her kes ehl'i melamet olsun.
yazık ki kimileri melanet ehl'i olmuştur "

not:sakın kimseler alınmaya ,

"ortada ne hırka vardır ne de post,
ille de bir şey gerekir ise,Hu dost "

müttaki
02.11.2006, 21:30
buna da eyvallah kardeş,
"eline,diline,beline"deyişi sanırım anlaşıldığı haliyle "nefs"i hedef alır.
her halde nefsine galebe çalabilen biraz "ölmeden ölmüş"sayılsa gerek.

Hu

"isterdim ki her kes ehl'i melamet olsun.
yazık ki kimileri melanet ehl'i olmuştur "

not:sakın kimseler alınmaya ,

"ortada ne hırka vardır ne de post,
ille de bir şey gerekir ise,Hu dost "

Huuuuu olmazsa olmazdır cemalettin abi eyvallah nefsim bana düşman durur... aslında söylemek istediğim Nefsin elbette düşman olduğuydu önce Ölmeli ki hiç olmalı ki Heplik Olsun... Olsun ki HU..HU..HU...

hırkamızı postumuzu dergahımızı tekkemizi HU'ya teslim ettik bizim derdimiz kendimizi bilmektir... HU'ya tabiyiz Haydan geldik Huya gider yolumuz... Din cemalini duyar kulağımız nefsim bana düşman durur eyvallah....

huuuuu

cemalettin
03.11.2006, 09:29
huuuuu

Hu,
eyvallah...

selim58
03.11.2006, 14:41
olur tabi, olmaz olur mu hiç...bunu tartışmak bile anlamsız..inanç özgürlüklerinin masaya yatırılması abes...fakat aleviliği yaşam biçimi ve hayat felsefesi olarak benimsemiş canlar neden olmasın
sen buna inanıyomusun ateistden alevi olur diyo deliricem ben ateist dediğin allahı tanımaz burdan haykırıyorum allahtanımazlar aliyi niye tanısın bizler ise müslümanlarız aramızda hiçbir ilişki yoktur bu ateistler aleviliği lekeliyor kendilerine bi kılıf arıyolar biz bunlara kılıf olmayalım arkadaşlar allahı tanımayan aliyi niye tanısın

selim58
04.11.2006, 14:33
kafirlikten bahsedeceğine aleviliğin aslını öğren
kafir suçlaması hoş değil.
insanları yargılamak sna düşmez bir.. sen allahmısın ahkam kesiyonnn

bunlar hakkımda yapılan yorumlar

alevilik hakkında benim kendi açtığım topik vardır git oku bakalım alevilik neymiş
yaw kardeşim adam ben allahı tanımıyorum diyo allah yoktur diyo biz ona kafir dedikmi suçlu oluyoruz
gelen yorumları ve bana verilen bu puanları görünce bu sitenin içeriğinden şüphe etmeye başladım acaba diyorum sitenin ismini ateistforum mu yapsak!

KomünistAlevi
04.11.2006, 14:39
kafirlikten bahsedeceğine aleviliğin aslını öğren
kafir suçlaması hoş değil.
insanları yargılamak sna düşmez bir.. sen allahmısın ahkam kesiyonnn

bunlar hakkımda yapılan yorumlar

alevilik hakkında benim kendi açtığım topik vardır git oku bakalım alevilik neymiş
yaw kardeşim adam ben allahı tanımıyorum diyo allah yoktur diyo biz ona kafir dedikmi suçlu oluyoruz
gelen yorumları ve bana verilen bu puanları görünce bu sitenin içeriğinden şüphe etmeye başladım acaba diyorum sitenin ismini ateistforum mu yapsak!

Bak arkadaş çok agrasif konuşuyorsun bize burda aynı Sünni yobazlığı yapma...İsteyen inanır isteyen inanmaz nezamandan beri Alevilerin azından Kafir vs. vs. Yobazların söylediği kelime ve sözler çıkar olmuş..Elimde olsa bir tanede ben şimdi eksi vercem sana bundan emin ol:cursing: :cursing: :cursing:

Hem herkesin kendine göre demokratik hakkı var bu forumda isteyen herkes istediği adama eksisini verir bende nezamandır takip ediyorum yazılarını ve şimdi şu eksi verme hakkım açılsada sana eksi versem diye bekliyorum:cursing: :cursing: :cursing:

Bizde Allah'a inanıyoruz ama senin gibi Yobaz Yobaz kafir vs. vs. inanmayan insanlarımıza suçlamalarda bulunmuyoruz!!!

selim58
04.11.2006, 17:13
Bak arkadaş çok agrasif konuşuyorsun bize burda aynı Sünni yobazlığı yapma...İsteyen inanır isteyen inanmaz nezamandan beri Alevilerin azından Kafir vs. vs. Yobazların söylediği kelime ve sözler çıkar olmuş..Elimde olsa bir tanede ben şimdi eksi vercem sana bundan emin ol:cursing: :cursing: :cursing:

Hem herkesin kendine göre demokratik hakkı var bu forumda isteyen herkes istediği adama eksisini verir bende nezamandır takip ediyorum yazılarını ve şimdi şu eksi verme hakkım açılsada sana eksi versem diye bekliyorum:cursing: :cursing: :cursing:

Bizde Allah'a inanıyoruz ama senin gibi Yobaz Yobaz kafir vs. vs. inanmayan insanlarımıza suçlamalarda bulunmuyoruz!!!

Biz kimsenin eksisinden korkmayız bu sitede insanların duymak istediklerini deyil gerçekleri yazıyorum sen nasıl aliseversin hiçmi okumadın hayatını hiçmi tanımıyosun imam-ı Ali'yi aleviyimdiye geziyonuz ortalıkta hazreti ali kadar savaşan insanmı var her savaşta peygamberin yanında adı bile allahın kılıcı hem biz aleviyiz=aliyisevenler dicez onun yolunda gidicez hemde allahı tanımayana kafir dedikmi yobaz olucaz bakın arkadaşlar burası bi form sitesi herkez düşüncesini hürce yaza bilir benim yazılarıma bi kaynak yada aleviliğin bi felsefesiyle cevap verin biz onlar yobaz bunlar çağdaş tartışması yapmıyoruz ateisten alevi olmaz diyorum bana olur diye bi kaynakla gelin bekliyorum

Bakır
04.11.2006, 17:44
deliricem ben ateist dediğin kafirdir nasıl olurda kafir birisi bizden olabilir

ateistlerde,aleviler gibi bilime inanıyorlar.bilime inananlar kafirse bende kafirin allahıyım.sünnilerden 1000 kat daha yakın geliyor ateistler bana.

burdan haykırıyorum allahtanımazlar kafirlerdir bizler ise müslümanlarız aramızda hiçbir ilişki yoktur

hristiyanlar,yahudilerde inanıyor allaha.onlara neden kafir diyorsunuz peki? dünya üzerinde yaşayan milyarlarca gayrimüslime görede müslümanlar kafirdir.

bu ateistler aleviliği lekeliyor kendilerine bi kılıf arıyolar biz bunlara kılıf olmayalım arkadaşlar allahı tanımayan aliyi niye tanısın

aleviliği ateistler lekeliyorlarmış,gülme de geçme :).aleviliğe asırlardır akla gelmeyecek hakaret,iftira edenler ateistlermiydi?
aliyi sevmek ve tanımak içinde allaha inanmak gerekmez!

Bakır
04.11.2006, 18:23
Biz kimsenin eksisinden korkmayız bu sitede insanların duymak istediklerini deyil gerçekleri yazıyorum sen nasıl aliseversin hiçmi okumadın hayatını hiçmi tanımıyosun imam-ı Ali'yi aleviyimdiye geziyonuz ortalıkta hazreti ali kadar savaşan insanmı var her savaşta peygamberin yanında adı bile allahın kılıcı hem biz aleviyiz=aliyisevenler dicez onun yolunda gidicez hemde allahı tanımayana kafir dedikmi yobaz olucaz bakın arkadaşlar burası bi form sitesi herkez düşüncesini hürce yaza bilir benim yazılarıma bi kaynak yada aleviliğin bi felsefesiyle cevap verin biz onlar yobaz bunlar çağdaş tartışması yapmıyoruz ateisten alevi olmaz diyorum bana olur diye bi kaynakla gelin bekliyorum

yazdıkların sana göre gerçek olabilir.gerçekleri yazdığını iddaa etme,gerçekleri tartış!
imam aliyi sevmek ateistleri hor görmek,küçüsemek,kafir damgası vurmak değilidir!

berximin
04.11.2006, 18:44
ateizim bütün inançları reddetmektir.. dolayısıyla bunun içinde alevilikte vardır..alevilik dışında hiçbir inanca bağlı değilim ve ateistim demek komik bir durum..kimse bana ateistim ama aleviyim demesin sadece gülerim..

Gülseren58
04.11.2006, 18:45
sen buna inanıyomusun ateistden alevi olur diyo deliricem ben ateist dediğin kafirdir nasıl olurda kafir birisi bizden olabilir
burdan haykırıyorum allahtanımazlar kafirlerdir bizler ise müslümanlarız aramızda hiçbir ilişki yoktur bu ateistler aleviliği lekeliyor kendilerine bi kılıf arıyolar biz bunlara kılıf olmayalım arkadaşlar allahı tanımayan aliyi niye tanısın

Sn.selim,

Sizin gibi inanmayanlara kafir deme yetkisini nerden buluyorsunuz? Ya da şöyle sorayım, etrafta ateist sözünü duyunca çıldırma noktasına gelmek de ne demek?
Şunu unutmayınız ki, İnanç özgürlüğünün en büyük garantisi inanmayanlara verilen özgürlükten geçer.
Sizin kafanızdaki Allah nasıl bir Allah bilmiyorum ama Aleviliği biraz okursanız, bizim inandığımız Allah insanları inanan veya inanmadığı için kafir sınıfına koymayan Allah'tır.
Bakıyorum da ateizm konusunda hiç bir bilgiye sahip değilsiniz ama küfür etme konusunda bayağı uzmansınız.

bektaşi44
04.11.2006, 18:48
Senin alevi olduguna inanmıyorum sen yobazlar gibi düşünceye tahammül edemiyorsun ateistiz ama alevi kültürü içinde yaşıyoruz ailelerimiz alevi inançlı ve bir ateiste en yakın inanç sistemide aleviliktir .ne yapalım ailelerimizi redmi edelim yada alevi insanların içine girmeyelimmi .

oylum
04.11.2006, 18:56
alevilik en güzel kültürdür dünyadaki.bu kültürü benimseyen birisi ateist de olabilir. bu insanların seçimleridir.bize de saygı duymak düşer

Lazoşa_62
04.11.2006, 22:50
Sn.selim,

Sizin gibi inanmayanlara kafir deme yetkisini nerden buluyorsunuz? Ya da şöyle sorayım, etrafta ateist sözünü duyunca çıldırma noktasına gelmek de ne demek?
Şunu unutmayınız ki, İnanç özgürlüğünün en büyük garantisi inanmayanlara verilen özgürlükten geçer.
Sizin kafanızdaki Allah nasıl bir Allah bilmiyorum ama Aleviliği biraz okursanız, bizim inandığımız Allah insanları inanan veya inanmadığı için kafir sınıfına koymayan Allah'tır.
Bakıyorum da ateizm konusunda hiç bir bilgiye sahip değilsiniz ama küfür etme konusunda bayağı uzmansınız.

Gülseren58 Selim kardeşe karşı mesajınıdan dolayı ayrıca burdanda teşekkür ederim.Nedenine gelincede selim kardeşimin ateist lere kafir deyimi. Bizler Başka inannçlardaki insanlara karalamalara girdiğimizde ,burda başka inançların bize yaptıklarını biz alevilerde yapmış olmuyormuyuz.

İnanç özgürluğü uğruna bu kadar can veren alevi toplumunda,bir alevinin farklı inanan bir kişiye kafır ve bu gibi laflar etmesi doğru değildir.

meryem demir
04.11.2006, 23:35
alevilik inancı sorgulamadan geçiyor ise, o zaman neden atesit olmasın. Bazı değerler yada fikirler birden bire ortaya çıkan şeyler değildir. Ben ateist olmaya karar verdim demekle kimse ateist olmaz.
Var olan şey sorgulanır, Allah var ise karşıtı olan fikir yani ateistlik te var olacaktır.
Ama bunu sadece aleviler üzerinde düşünmekte yanlış olur. Allaha inanmak yada inanmamak belirli bir toplumun inancına bağlanamaz. Bu kişisel bir karardır

Ali_Yolcusu
05.11.2006, 01:30
bence ateist alevi olamaz çünkü;

alevi, belli bir inanca mahsus insanlardır, ateist ise tam tersidir allah bile yok sayılır...

insan öz olarak alevi doğmuş olabilir, ama sonradan ateist olmuş ise bu onun ateist alevi olduğu anlamına gelmez o artık ateisttir, alevi değildir.

selim58
05.11.2006, 02:10
bence ateist alevi olamaz çünkü;

alevi, belli bir inanca mahsus insanlardır, ateist ise tam tersidir allah bile yok sayılır...

insan öz olarak alevi doğmuş olabilir, ama sonradan ateist olmuş ise bu onun ateist alevi olduğu anlamına gelmez o artık ateisttir, alevi değildir.

Bakın arkadaşımız daha kibar bir dille açıklamış olayı teşekkür ederim

şu atesitliği savunan ve ateistten alevi olur diyenler adım gibi eminim bitane alevilikle ilgili kitap okumamışlar bunada gerek yok çok basit gogle de alevilik nedir diye aratsınlar ve hepsini okusunlar bana bitane içinde allah peygamber geçmeyen bi alevilikten bahsetsinler
peki soruyorum ey akıl sahibi insanlar alevilik bir inanç meselesidir nasıl olurda ateist ben aleviyim der. arkadaşlar varsa kopyala yapıştırın yapın bende göreyim varsa öyle bir açıklamayı.
NOT:kendi felsefi düşüncelerinizden yorum yapmayın aleviliğin ilminden bilminden yararlanın.

caferi
05.11.2006, 20:51
Senin alevi olduguna inanmıyorum sen yobazlar gibi düşünceye tahammül edemiyorsun ateistiz ama alevi kültürü içinde yaşıyoruz ailelerimiz alevi inançlı ve bir ateiste en yakın inanç sistemide aleviliktir .ne yapalım ailelerimizi redmi edelim yada alevi insanların içine girmeyelimmi .

kardeş kusura bakmada bir ateiste en yakın gelen inanç sistemi aleviliktir konusunda sana katılmıyorumm

bektaşi44
05.11.2006, 21:03
kardeş kusura bakmada bir ateiste en yakın gelen inanç sistemi aleviliktir konusunda sana katılmıyorumm
bektaşi fıkralarına bakarsan ateistlerle aynı şeyleri söylüyorlar benim bildigim caferiler şii olur şiilerinde böyle düşünmesi normaldir saygılar.

Adem YAVUZ
05.11.2006, 21:26
Alevi ateist olamaz. İnanmayan Alevi'liğe de inanmıyor demektir. Ateistler de inanan insanlar gibi, sıkışınca Allah'a inanıyor. Rahata erince yine ben ateistim diyor. Her insan mutlaka bir şeye inanmaya ihtiyaç duyar. İnanmakta temel ihtiyaçtır.

Soruya cevap; inanmasak burada olmazdık. İnanmasak Alevi olmazdık.

Bu arada anketi cevaplama gereği duymadım. Çünkü Aleviyim.

deniz20
06.11.2006, 10:12
Ateist sadece bilimsel açiklanmiş gerçekleri taniyan, görmedigi hissetmedigi şeylere inanmayan insan modelidir..Ali'ye inanmaktan bahsediyorum onun gittiği yoldan bahsediyorum biz inananlarda onun yolundan gitmiyo muyuz?(O Allah'ı red mi ediyodu inkar mı ediyordu) Bunu inançtan saymıyo musun????.....

can kardeşim tabiki hepimiz ALİ'nin yolumdam gidiyoruz ALİ'YE VE ALLAHA inanıyoruzve bunun alevilikle ne alakası var bunu yapan bir sünide olabilir inanç bu ama o ateist diye onu yargılayamayız çünkü bu bir yaşam biçimi insanları inanmaya zorlayamazsın bunu istemeleri lazım yani inanmak istemedikleri şeylerin varlıgını biliyolar ama inanmak istemiyorlar bu kadar konuyu tartışmaya açarız konuşuruz olay bu!!!!..........

AleviGenç
06.11.2006, 10:30
Alevi ateist olamaz. İnanmayan Alevi'liğe de inanmıyor demektir. Ateistler de inanan insanlar gibi, sıkışınca Allah'a inanıyor. Rahata erince yine ben ateistim diyor. Her insan mutlaka bir şeye inanmaya ihtiyaç duyar. İnanmakta temel ihtiyaçtır.

Soruya cevap; inanmasak burada olmazdık. İnanmasak Alevi olmazdık.

Bu arada anketi cevaplama gereği duymadım. Çünkü Aleviyim.

Sélam Cano
Vay allahına kurbanım ne güzel yazmışsın ateist Âlévî olmaz olamaz Alévilikte "Yüce Allah İnancı vardır."
"Ya Allah Ya Muhammed Ya Alî"

MeRaLiNa
06.11.2006, 10:43
Arkadaslar bu Ateist olan ama yinede kendine Alevi diyen ve Aleviligi savunan kisileri dislamak oluyor.... bizim bu durumumuzu Türkiyenin genel durumuna benzetiyorum, o kadar sorun varken magazinle ugrasirlar sonra ulusal onuru zedeleyici bir olay yada terör olursa baslarlar vatan millet sakarya palavlarina...

bizde deriz hep hakkimiz yok, yok sayiliyoruz vs sonra kendine Alevi olarak tanimlayan ama Ateistte diyen kisileri disliyoruz..

bu kisiler özellikle devletin Islam = Sünni dayatmasindan ve Alevilere yapilan katliamlardan tiksinti duyduklari icin bir tepki...

ilk önce baskilari azaltalim, hakkimizi alalim, ondan sonra Tarihi kaybedilmek istenmis (kismen kaybedilmis) Aleviligi didik didik ederiz... saten baski olmayinca her telden bir seste cikmaz...

didem63
07.11.2006, 00:34
Sonuc olarak Alevilik-Bektasilik cok yönlü bir ögretidir. Bu cok yönlülük onun anlasilmasini zorlastirsa da, ona büyük bir esneklik ve cagdaslik katmaktadir. Inanan biri, Tanri'ya inanma, dogaya inanma, Hz. Ali'ye inanma arasinda secim yapabilir. Felsefi olarak egitilmemis herhangi bir insan da Hz. Ali inanci araciligiyla Alevilige bir giris yapabilir ve onu yavas yavas kavrayabilinir.
Alevi "Ateist" eger saf bir ateizm propogandasi yapsaydi, kendi kendini kücük düsürürdü.

Saygılar...

caferi
07.11.2006, 21:22
bektaşi fıkralarına bakarsan ateistlerle aynı şeyleri söylüyorlar benim bildigim caferiler şii olur şiilerinde böyle düşünmesi normaldir saygılar.

ateistlik tanrıya inanmamaktır.bektaşilikte ise benim bildiğim tanrı yeri insan kalbidir.sünniliğin tanrıyı kavrama biçiminden farklı olduğunu biliyordum.gördüğün gibi bektaşilik ile ateistlik arasında dağlar var
bu arada alevi bektaşiler fıkıh yönünden imam cafere bağlıdır.yani fıkıh yönünden caferidir.
saygılar

Kartopu86
10.11.2006, 18:50
can kardeşim tabiki hepimiz ALİ'nin yolumdam gidiyoruz ALİ'YE VE ALLAHA inanıyoruzve bunun alevilikle ne alakası var bunu yapan bir sünide olabilir inanç bu ama o ateist diye onu yargılayamayız çünkü bu bir yaşam biçimi insanları inanmaya zorlayamazsın bunu istemeleri lazım yani inanmak istemedikleri şeylerin varlıgını biliyolar ama inanmak istemiyorlar bu kadar konuyu tartışmaya açarız konuşuruz olay bu!!!!..........

Yargıladığımı da nerden çıkarttın:confused1 :confused1 ..Bunu yapmaya ne benim nede başkasının hakkı var sadece düşüncemi söyledim..Herkesin görüş ve düşünceleri bir olamaz ya:)

Sevgiyle kal

selim58
16.11.2006, 01:17
şu atesitliği savunan ve ateistten alevi olur diyenler adım gibi eminim bitane alevilikle ilgili kitap okumamışlar bunada gerek yok çok basit gogle de alevilik nedir diye aratsınlar ve hepsini okusunlar bana bitane içinde allah peygamber geçmeyen bi alevilikten bahsetsinler
peki soruyorum ey akıl sahibi insanlar alevilik bir inanç meselesidir nasıl olurda ateist ben aleviyim der. arkadaşlar varsa kopyala yapıştırın yapın bende göreyim varsa öyle bir açıklamayı.
NOT:kendi felsefi düşüncelerinizden yorum yapmayın aleviliğin ilminden bilminden yararlanın.

Bu yazıma hiçbir ateistden alevi olur diyen arkadaşlardan cevap alamadım
arkadaşlar kusura bakmayın ama siz ya aleviliği bilmiyorsunuz yada ataistliği.

Serkan_Devrim
16.11.2006, 03:03
Bu yazıma hiçbir ateistden alevi olur diyen arkadaşlardan cevap alamadım
arkadaşlar kusura bakmayın ama siz ya aleviliği bilmiyorsunuz yada ataistliği.
biraz bilgiçlik taslamasanız nasıl olur? biraz farklı pencerelerden baksanız nasıl olur?
şu atesitliği savunan ve ateistten alevi olur diyenler adım gibi eminim bitane alevilikle ilgili kitap okumamışlaryanıldınız. ben ateist alevi olur diyorum ve okuduğum kitapları saymama zaman yetmez. alevi sünni şii başka dinlerin her türlü yayınlarını okudum.

bunada gerek yok çok basit gogle de alevilik nedir diye aratsınlar ve hepsini okusunlar bana bitane içinde allah peygamber geçmeyen bi alevilikten bahsetsinler
NOT:kendi felsefi düşüncelerinizden yorum yapmayın aleviliğin ilminden bilminden yararlanın.öncelikle ne aleviliği ne de ateistliği biliyorsun. ateist tanrıyı reddeder derken ateist geleneksel Allah inancını reddeder. gökte tahtında oturan kral düşüncesini inancını reddeder. alevi ise Allah'ı farklı anlar. alevilikte vahdeti vucut vahdeti mevcut inanışı vardır ki bu ateiste ters değildir.

selim58
16.11.2006, 14:10
öncelikle ne aleviliği ne de ateistliği biliyorsun. ateist tanrıyı reddeder derken ateist geleneksel Allah inancını reddeder. gökte tahtında oturan kral düşüncesini inancını reddeder. alevi ise Allah'ı farklı anlar. alevilikte vahdeti vucut vahdeti mevcut inanışı vardır ki bu ateiste ters değildir.
ATEİSTLİK
Doğa üstü varlıkların ve dolayısıyla da tanrının varlığını, mantık, akıl, ve bilim yoluyla değerlendiren/ neden sonuç ilişkisi içerisinde doğa üst güçlerin olamayacağını ispat eden görüş... Ateizm, ruh, ölümden sonra yaşam vb. her türlü metafizik inançların akıl ve mantıkl yoluyla yadsınmasını kapsar. Ateizm, Tanrıyı ve tinsel (ruhsal) varlıkları kabul eden teizmin karşıtıdır.

Ayrıca ateizm, Tanrının var olup olmadığı sorusunu karşılıksız bırakan, bu sorunun yanıtsız ya da yanıtlanamaz olduğunu savunan agnostizimden ayrılır. Ateistlere göre, tanrının var olmadığı kesin bir doğrudur. Ateizmin felsefesel temeli, özdekçiliktir.

Ateizm i inkarcılıkla birbirine karıştırmamak gerekir. Ateizm tanrıyı inkar etmez; tanrının olmayacağına bilimsel yaklaşım sunarlar...

Ateizm, bazılarımızın sandığı gibi nefret ve kinden yani duygusallıktan doğan düşünce akımı değildir; mantıksal ve akılcı yaklaşımla tanrının varolup olamayacağını sorgulayan ve sonuca ulaşan düşüncedir.

Aleviler Allah´a inanırlar mı?

Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.

Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.

Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar.
Şimdi bana iki konu hakkında bir bağ göster okuduğun kitaplardan filan bi örnek göster.

Ve şu iki soruya cevap istiyorum
Hz.Ali'nin yolunda gitmeyen bir alevi olurmu
Bir ateist Hz.Aliye nasıl bi gözle bakar

AleviGenç
16.11.2006, 14:14
Bence Ateist birisi gelipde Cem evi'nde "Ya Allah Ya Muhammed Ya Alî" demez...

Eğer derse ateist olmaz.:wacko:

Serkan_Devrim
16.11.2006, 14:17
ATEİSTLİK
Doğa üstü varlıkların ve dolayısıyla da tanrının varlığını, mantık, akıl, ve bilim yoluyla değerlendiren/ neden sonuç ilişkisi içerisinde doğa üst güçlerin olamayacağını ispat eden görüş... Ateizm, ruh, ölümden sonra yaşam vb. her türlü metafizik inançların akıl ve mantıkl yoluyla yadsınmasını kapsar. Ateizm, Tanrıyı ve tinsel (ruhsal) varlıkları kabul eden teizmin karşıtıdır.

Ayrıca ateizm, Tanrının var olup olmadığı sorusunu karşılıksız bırakan, bu sorunun yanıtsız ya da yanıtlanamaz olduğunu savunan agnostizimden ayrılır. Ateistlere göre, tanrının var olmadığı kesin bir doğrudur. Ateizmin felsefesel temeli, özdekçiliktir.

Ateizm i inkarcılıkla birbirine karıştırmamak gerekir. Ateizm tanrıyı inkar etmez; tanrının olmayacağına bilimsel yaklaşım sunarlar...

Ateizm, bazılarımızın sandığı gibi nefret ve kinden yani duygusallıktan doğan düşünce akımı değildir; mantıksal ve akılcı yaklaşımla tanrının varolup olamayacağını sorgulayan ve sonuca ulaşan düşüncedir.

Aleviler Allah´a inanırlar mı?

Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.

Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.

Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar.
Şimdi bana iki konu hakkında bir bağ göster okuduğun kitaplardan filan bi örnek göster.

Ve şu iki soruya cevap istiyorum
Hz.Ali'nin yolunda gitmeyen bir alevi olurmu
Bir ateist Hz.Aliye nasıl bi gözle bakaryazı için teşekkürler ama kendiniz çalıp kendiniz söylerseniz uzlaşamayız. yazdıklarınızda ters bir taraf yoktur ateizmle ilgili. sorun alevinin Allah inancında. siz alevinin geleneksel bir Allah inancında olduğunu söyleyebilir misiniz? hayır. ateist görülmeyen yani sizinde dediğiniz gibi metafizik olguları reddeder. alevilikte ise Tanrı evrendir. evren de metafizik değildir. o sebeple ateist alevi olur.
son iki sorunuza gelince;
Hz.Ali'nin yolunda gitmeyen bir alevi olurmu yapmayın lütfen. alevilik Ali yolundan gitmek değildir. bizim beş vakit namazımız, ramazan orucumuz, haccımız, şeriatımız vb yoktur. Ali yolunda olacaksak bunları yapalım. ve geleneksel anlaımda Ali şarapta içmemiştir.
Bir ateist Hz.Aliye nasıl bi gözle bakar sen nasıl bakarsan öyle bakar. bu kadar basit. :)

müttaki
16.11.2006, 14:57
yazı için teşekkürler ama kendiniz çalıp kendiniz söylerseniz uzlaşamayız. yazdıklarınızda ters bir taraf yoktur ateizmle ilgili. sorun alevinin Allah inancında. siz alevinin geleneksel bir Allah inancında olduğunu söyleyebilir misiniz? hayır. ateist görülmeyen yani sizinde dediğiniz gibi metafizik olguları reddeder. alevilikte ise Tanrı evrendir. evren de metafizik değildir. o sebeple ateist alevi olur.
son iki sorunuza gelince;
Hz.Ali'nin yolunda gitmeyen bir alevi olurmu yapmayın lütfen. alevilik Ali yolundan gitmek değildir. bizim beş vakit namazımız, ramazan orucumuz, haccımız, şeriatımız vb yoktur. Ali yolunda olacaksak bunları yapalım. ve geleneksel anlaımda Ali şarapta içmemiştir.
Bir ateist Hz.Aliye nasıl bi gözle bakar sen nasıl bakarsan öyle bakar. bu kadar basit. :)

serkan vahdet-i vücud ile metafizik arasında farklar vardır... vahdet-i vücud maddi ilimle ilgilenmez bilim adamı değillerdir bunu bilim adamlarına bırakırlar ve metaryalizm ne derse doğrudur derler bilim hakkında insanın nasıl mutasyona uğradığıyla falan ilgilenmezler...

çünkü vahdet-i vücud kişinin kendini bilmesiyle alakalıdır bu beden onlar için sadece elbisedir elbiseninse pek önemi yok nerden geldiğinin bu bilimin işi ... birgün gelecek bilimle birleşecek ama daha çok erken buda zaten kıyamettir.. dünyanın yokoluşu değil cehaletin yok oluşu aklın ve gönlün birliği...

ayrıca Tanrı evrense eğer Alide namaz kılan şarap içmeyen Alidir... bir Tanrı var evrenden içeri... bir Ali var Aliden içeri...

bu beden nasıl bizim elbisemizse evrende Tanrının elbisesidir..elbise ise o değildir

ben Aleviyim diyebilirsiniz ama Aleviyim demekle Aliye tabi olunmuyor. ateist kişide Alevi olabilir birilerini dışlamak çözüm değil ayrımdır ama Aleviyim dediği için Aliye tabi olmuşda olmaz... gerçekten Aleviyim diyebilecek kaç kişi var ki..

Serkan_Devrim
16.11.2006, 15:05
serkan vahdet-i vücud ile metafizik arasında farklar vardır... vahdet-i vücud maddi ilimle ilgilenmez bilim adamı değillerdir bunu bilim adamlarına bırakırlar ve metaryalizm ne derse doğrudur derler bilim hakkında insanın nasıl mutasyona uğradığıyla falan ilgilenmezler... bende aynısını söyledim zaten. vahdeti vucut metafizik değildir dedim. bu sebeple ateiste ters değildir vahdeti vucut.

çünkü vahdet-i vücud kişinin kendini bilmesiyle alakalıdır bu beden onlar için sadece elbisedir elbiseninse pek önemi yok nerden geldiğinin bu bilimin işi ... birgün gelecek bilimle birleşecek ama daha çok erken buda zaten kıyamettir.. dünyanın yokoluşu değil cehaletin yok oluşu aklın ve gönlün birliği...

ayrıca Tanrı evrense eğer Alide namaz kılan şarap içmeyen Alidir... bir Tanrı var evrenden içeri... bir Ali var Aliden içeri... ne alak? mantığı kuramadım. Tanrının evren olması ile Ali nin namaz kılması yada şarap içmemesi ile ne ilgisi var ki? kaldı ki öyle ise bile ben haklı çıkarım. demek ki alevilik Ali yolu değildir.

bu beden nasıl bizim elbisemizse evrende Tanrının elbisesidir..elbise ise o değildir

ben Aleviyim diyebilirsiniz ama Aleviyim demekle Aliye tabi olunmuyor. ateist kişide Alevi olabilir birilerini dışlamak çözüm değil ayrımdır ama Aleviyim dediği için Aliye tabi olmuşda olmaz... gerçekten Aleviyim diyebilecek kaç kişi var ki..
aynı şeyleri söylüoruz. alevilikle ilgili değil yalnız. vahdeti vucut hangi inanışta yer alırsa alsın ateiste ters değildir. mesela sünni ateist olur mu? olur. eğer vahdeti vucut felsefesini benimseyen tasavvufla bütünleşmiş sünniliği kastediyorsak ateist sünni olur. yok ama geleneksel sünnilerden bahsediyorsak, yani tasavvufla buluşmamış gökte tahtında oturan kral düşüncesine dayalı dünnilik ise ateist sünni olmaz. :)

müttaki
16.11.2006, 15:21
kaldı ki öyle ise bile ben haklı çıkarım. demek ki alevilik Ali yolu değildir.

aynı şeyleri söylüoruz. alevilikle ilgili değil yalnız. vahdeti vucut hangi inanışta yer alırsa alsın ateiste ters değildir. mesela sünni ateist olur mu? olur. eğer vahdeti vucut felsefesini benimseyen tasavvufla bütünleşmiş sünniliği kastediyorsak ateist sünni olur. yok ama geleneksel sünnilerden bahsediyorsak, yani tasavvufla buluşmamış gökte tahtında oturan kral düşüncesine dayalı dünnilik ise ateist sünni olmaz. :)

serkan hemen hemen aynı şeyleri söylüyoruz... şurası hariç..

mesela Hz.Muhammed doğmamıştır ölmez diyoruz yani senin dediğine göre biz Muhammedin yolundan gitmiyormuyuz! Muhammedin yolundan gitmek onu şeklen düşünüp taklit etmek mi? yoksa Onun idrak ettiği hakikati idrak etmek mi? onun sakal bıraktığı gibi sakal bırakıp putlaştırmak mı...

bugün Alinin yolundan gitmiyorum demek Aliyi şeklen taklit etmiyorum demektir zaten Ali şekil değildir... Alinin idrak ettiği hakikati idrak etmek demek değilmidir Alinin yolundan gitmek...

Serkan_Devrim
16.11.2006, 15:35
serkan hemen hemen aynı şeyleri söylüyoruz... şurası hariç..

mesela Hz.Muhammed doğmamıştır ölmez diyoruz yani senin dediğine göre biz Muhammedin yolundan gitmiyormuyuz! Muhammedin yolundan gitmek onu şeklen düşünüp taklit etmek mi? yoksa Onun idrak ettiği hakikati idrak etmek mi? onun sakal bıraktığı gibi sakal bırakıp putlaştırmak mı...

bugün Alinin yolundan gitmiyorum demek Aliyi şeklen taklit etmiyorum demektir zaten Ali şekil değildir... Alinin idrak ettiği hakikati idrak etmek demek değilmidir Alinin yolundan gitmek...
yine anlayıştan bahsetmiştim. elbette ki haklısın. Ali'yi şeklen takip etmekse Ali yolunda değiliz. ama özde takip etmekse evet Ali yolundayız ve ateistte bu yolda olabilir. kısacası ateiste ters değildir bu inançlar. :)

Ali_Yolcusu
16.11.2006, 15:51
Hz.Ali'nin yolunda gitmeyen bir alevi olurmu yapmayın lütfen. alevilik Ali yolundan gitmek değildir. bizim beş vakit namazımız, ramazan orucumuz, haccımız, şeriatımız vb yoktur. Ali yolunda olacaksak bunları yapalım.

bu nasıl bir cümle serkan? alevilik ali yolundan gitmek değil midir?

bana deme ki alevilik evrensel bir düşünce sistemidir. tamam öyledir ama hz ali yi bu düşünce sisteminden soyutlayamazsın

ne demek hz ali yolundan gideceksek, beş vakit namaz kılalım, ramazan orucu tutalım vs.

ne demek istediğini biraz daha açar mısın.

selim58
16.11.2006, 16:04

Kardeşim helal olsun sana bir ateistle beni aliye aynı bakar yaptın:confused1

Mesut Gündüz
16.11.2006, 16:40

Bakar kardeşim sen nasıl bakıyorsan öyle bakar.Öylede bakıyorlar.
Alevi isen ateist arkadaşın vardır alevi olan, nasıl bakıyorlar?Sen nasıl bakıyorsan öyle bakıyorlar.
Hatta daha güzel bakanı bile var.

Saygılar,

selim58
16.11.2006, 16:59
Bakar kardeşim sen nasıl bakıyorsan öyle bakar.Öylede bakıyorlar.
Alevi isen ateist arkadaşın vardır alevi olan, nasıl bakıyorlar?Sen nasıl bakıyorsan öyle bakıyorlar.
Hatta daha güzel bakanı bile var.

Saygılar,

Benim ateist alevi arkadaşım yok
ateistden alevi olmaz zaten

Serkan_Devrim
16.11.2006, 17:05
bu nasıl bir cümle serkan? alevilik ali yolundan gitmek değil midir?

bana deme ki alevilik evrensel bir düşünce sistemidir. tamam öyledir ama hz ali yi bu düşünce sisteminden soyutlayamazsın

ne demek hz ali yolundan gideceksek, beş vakit namaz kılalım, ramazan orucu tutalım vs.

ne demek istediğini biraz daha açar mısın.Ali'nin yolundan gitmek onu şeklen takipo etmekse evet ateistten alevi olmaz ama biz alevilerde Ali'nin yolunda değiliz.

yok Ali'nin yolundan gitmek Ali'yi özde tanımak ise evet biz aleviler Ali'nin yolundan gidiyoruz ve ateist alevi olur. çünkü ateistin reddeceği şey bu değildir.

niye ateistler öcü mü? onlar Ali'ye nasıl bakar biliyormusun? sor bakalım bu forumdan ateistlere Ali'ye nasıl bakarlar.

Ali_Yolcusu
16.11.2006, 17:22
Ali'nin yolundan gitmek onu şeklen takipo etmekse evet ateistten alevi olmaz ama biz alevilerde Ali'nin yolunda değiliz.

yok Ali'nin yolundan gitmek Ali'yi özde tanımak ise evet biz aleviler Ali'nin yolundan gidiyoruz ve ateist alevi olur. çünkü ateistin reddeceği şey bu değildir.

şunu söylemeliyim ki, bu cümleleri senin kurduğuna inanamıyorum...

ali nin yolundan gitmek; onu hem özde tanımak, hemde yapılması gerekenleri yapmaktır.sadece özde tanımak yeterli değildir, özünü tanımayıp onun yolundan gidiyormuş gibi görünmek, onun yolundan gitmek değildir.ikisinin olması gerekir...

şimdi ben sana soruyorum.

alevilik Ali yolundan gitmek değildir. bizim beş vakit namazımız, ramazan orucumuz, haccımız, şeriatımız vb yoktur. Ali yolunda olacaksak bunları yapalım.

hz alinin beş vakit namazı mı vardı? ya da şeriatı? alevilikte hac yoktur olayına da katılmıyorum, peygamber efendimizin yattığı yeri ziyeret etmekte bir yanlışlık göremiyorum

Serkan_Devrim
16.11.2006, 17:33
şunu söylemeliyim ki, bu cümleleri senin kurduğuna inanamıyorum...

ali nin yolundan gitmek; onu hem özde tanımak, hemde yapılması gerekenleri yapmaktır.sadece özde tanımak yeterli değildir, özünü tanımayıp onun yolundan gidiyormuş gibi görünmek, onun yolundan gitmek değildir.ikisinin olması gerekir...

şimdi ben sana soruyorum.

hz alinin beş vakit namazı mı vardı? ya da şeriatı? alevilikte hac yoktur olayına da katılmıyorum, peygamber efendimizin yattığı yeri ziyeret etmekte bir yanlışlık göremiyorumAli zamanına göre şeyler yapmıştır. örneklerle;
birden fazla kadınla evlendi ama bizler yapmayız.
islam olmayanlarla savaştı ancak bizde gönül cihadı vardır.
hacca gitti ancak biz gitmeyiz.
vs vs vs

bunlar zamanının gereklerinden başka birşey değil. bunlar ateiste de ters gelir elbette. ancak Aleviler Ali'nin özünü bilir onun sırrını bilir. onun yaratılıştan beri Muhammed ile bir nur olduğunu bilir. asıl takip edilmesi gerekenler Ali'nin özüdür faziletidir. bir kaç örnek;
Ali halifeliğinde bile zengin yaşamadı. hilafetten yararlanmadı. bir yahudiye bir kova su çekme karşılığında bir hurma tanesine anlaştı. ve dedi ki;
-neden çalışmaktan utanacakmışım? asıl birine muhtaç olmaktan utanırım.

Ali diyor ki;
kişi cahili olduğu şeyin düşmanıdır.

Ali evde çocukları açken onlara yiyecek almak için dışarı çıkar ama yolda o parayla borcu olan birini alacaklının elinden kurtarır.

Ali edep erkan sahibidir. bu yolu bize o öğretmiştir. ilk aşık müridleri Ebubekir'in oğlu Muhammed, Huzeyfe ve Ammar'dır.

bunlar alinin yolunda olduğumuzun göstergeleri. ve bunlar ateiste ters gelmez. yoksa Ali'nin sakal bıraktığı gibi salak bırakarak, eve hangi ayakla giriyorsa o aykla girerek, onun giyim şekli taklit edilerek Ali'nin yolunda olunmaz.

aslında özde söylediğim şeyin anlamı şudur: Ateist diye birşey yoktur. geleneksel Allah inancını reddedenler vardır. :)

Ali_Yolcusu
16.11.2006, 17:46
yoksa Ali'nin sakal bıraktığı gibi salak bırakarak, eve hangi ayakla giriyorsa o aykla girerek, onun giyim şekli taklit edilerek Ali'nin yolunda olunmaz.

ben zaten bunlardan bahsetmiyordum.neyse sonuç olarak ateistten alevi olmaz :D

selim58