Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi?

Sayfa : 1 2 [3] 4 5

Ali_Yolcusu
02.01.2007, 21:08
bende şöyle desem arkadaşım; Alevilik bir din değildir.. bir inanç sistemidir...

evet alevilik bir inanç sistemidir.bu sistem içerisinde ince çizgiler vardır. örnek hak-muhammed-ali ateist olan kimse , bu üçünden birini yok sayarsa bu alevilik değildir.

zaten ateistlerin allah görüşleri de farklıdır, allahın olmadığına inanırlar , bilimle açıklamaya çalışmaya çalışırlar.

dolayısıyle alevi inanç sistemine uymayan kimse, aleviyim diyemez bence.

ateist , sadece ateisttir , bunun uzantıları yoktur bence.

mutlumusuncan
05.01.2007, 12:02
Ateist alevi olur diyen canlar gerek alevi kökenli olmalarından ve gerekse aleviliğin engin hoşgörüsüne sığınarak böyle bir idaada bulunuyorlar sanıyorum. Gerçekten aleviliğin ne kadar evrensel olduğunu Hacı Bekteşi Veli'ye atfedilen şu sözden de anlayabiliriz. "Her tavladan boşanan at bizim tavlamızda eğleşir; bizim tavlamızdan boşanan at ise bir türlü ferah bulmaz." Böyle bir edaada bulunanlara ne saygısızlık eymek ne de onları dışmak için yazıyorum. Çünkü saf niyetle yazdıklarını düşünüyorum. Ancak ateist alevi tabirinin alevilik imajı için hiç de hoş olmayacağı düşüncesindeyim. Zaten alevilik konusunda at izi it izine karışmışken siz çıkıpta ateistten alevi olur derseniz mevcut izlere başka izler de karıştırmış olursunuz. Bu da insanların kafasını karıştırmaktan başka bir şey olmaz.

Canlar böyle düşünürsek Allah-Muhammet-Ali 'yi, Yedi Uluları, Kırklar Meclisini nereye koyacağız. Hacı Bektaşi Veli'yi nereye koyacağız. Çünkü Aleviliğin beslendiği temel kaynaklar bunlar. Bakın lütfen Yedi ululara hangisinin nefeslerinde, deyişlerinde Allah-Muhammet-Ali yok. Öyle ise böyle bir idaa bulunmanız için bunları çürütmeniz gerekir ki buna kimsenin gücü yetmez.

Bu da benim acizane görüşümdü.

Gerçeğe Hü.

usLanmaz62
05.01.2007, 12:19
Alevi bakışlı ateistliğin alevilikle yaşanması mümkün değildir.Alevilik sadece kültürdür,yaşam biçimidir demek aleviliğin içini boşaltmak olur.Zaten alevilerin en fazla karşılaştığı sorulardan biride ''sizde allah inancı varmıdır'' ''sizde hz. muhammede inanç varmıdır'' gibi sorulardır.Dikkat edersek alevi cemlerin veya yedi ulu ozanın deyişlerinde ne denli allah inancı olduğunu görüyoruz.Pirimiz Hz. Alidir.Bizim kılavuzumuz ve yol göstericimizdir.Onun açtığı yoldan gideriz.Ve de ehlibeyti takip ederiz.Bundan dolayı gerçekten alevi olan bir kişi ateist olamaz.Ateist olan bir kişi aleviyim diyorsa aleviliği sadece kültür olarak yaşıyor demektir.

yyusuf
06.01.2007, 03:36
uslanmaz62 sna katılıyorum abi ateistten alevi olmaz hem sünniler zaten bizi dışlamaya çalışıyor bir sünni burayı okusa ve bu yayılsa toplum içinde alevi düşmanlığı alır başını gider şu anda hz. muhammede inanmıyosunuz allaha inanmıyosunuz diyolar bide ateistsiniz derler bnce KESİNLİKLE ALEVİDEN ATEİST OLMAZ OLUR DİYENE ŞAŞARIM.

poyaz
11.01.2007, 16:21
Slm arkadaşalar.Bencede Alevi ateist kavramı çok doğru bir tanımı değil...Ateistlerin hiçbirşeye inancı yokki..Bizim Ali'miz var, Muhammedimiz, Kuranımız var... Bazen bazı şeyleri açıklamakta zorluk çekiyoruz..Ama araştırırsak bizi doğruya götürecek bilgilere ulaşırız...Ben Aleviyim.. Bazı şeylerin açıklamasını yaparken mantık üzerine oturtmayı isterim... Zaten Alevilikte Ebedi ve Ezeli olmak üzere iki durum mevcuttur... Ezeli'de zaten Ali yaşamıştır, Muhammed yaşamıştır..Ama Ebedi'de onlar tanrıyı temsilen; varlıklarını bize bildiyorlar...Aslında biraz karışık bir durum..Alevilik hakkında çok bilgimiz olmayınca; kaçacak delikler ararız..Alevi Ateist olmak gibi...Benim sözüm kimseye değil...Ama bence Aleviliği bu şekildeki oylamalarla yanlış tanıtmayalım..

Serkan_Devrim
11.01.2007, 21:51
Ateistlerin hiçbirşeye inancı yokki. bu görüşü söyleyebilmeniz için ateistler hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız gerekmekte değil mi? hiç bir şeye inanmamak yoktur. herkez bir şeye inanır.
ateistler geleneksel dinlerde ki kral tanrı inanışına karşıdır. aslında aleviliğin inanışı bir ateiste ters değildir. tanrı=evren=insan alevilerin inancı olduğu gibi ateiste de ters değildir. :)

bohem
11.01.2007, 21:54
Niye ole diyor bu arkadas ben inancsizligima inaniyorum....Onun disinda maddeye de inanirim...Elimle tutabildigim gozumle gorebildigim ve mantikli aciklaybildigim herseye inanirim...Yani ateistlik dunyadan soyutlanmak demek degil...

Serkan_Devrim
11.01.2007, 22:01
Niye ole diyor bu arkadas ben inancsizligima inaniyorum....Onun disinda maddeye de inanirim...Elimle tutabildigim gozumle gorebildigim ve mantikli aciklaybildigim herseye inanirim...Yani ateistlik dunyadan soyutlanmak demek degil...demek ki senin Tanrı'n evren. alevilikte de böyledir. demek ki sen aslında ateist değilsin. :D

egmor
11.01.2007, 22:04
bu görüşü söyleyebilmeniz için ateistler hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız gerekmekte değil mi? hiç bir şeye inanmamak yoktur. herkez bir şeye inanır.
ateistler geleneksel dinlerde ki kral tanrı inanışına karşıdır. aslında aleviliğin inanışı bir ateiste ters değildir. tanrı=evren=insan alevilerin inancı olduğu gibi ateiste de ters değildir. :)

serkan peki bizim ali miz muhammed imiz onlar için ne ifade ediyor ?
bize göre aleviliğin temelinde olan kişiler onlar için birer hiç. hatta muhammed yalancının teki.

alevilik benim sandığımdan da mı evrensel ? hiç mi sınırlaması yok?

yoksa bizlermi çok kalıplaştırmışız ?

Serkan_Devrim
11.01.2007, 22:09
serkan peki bizim ali miz muhammed imiz onlar için ne ifade ediyor ?
bize göre aleviliğin temelinde olan kişiler onlar için birer hiç. hatta muhammed yalancının teki.

alevilik benim sandığımdan da mı evrensel ? hiç mi sınırlaması yok?

yoksa bizlermi çok kalıplaştırmışız ? Ali ve Muhammed bizim için ne ifade ediyor sorulmalı ve ona göre onlarda bu inancı benimseyebilir. benimserse de alevi olmuş olur. elbette ki alevi olmak kolay değildir. herşeyden önce yol ikarar var bizde. demem o ki ateist dediğimiz şey alevi olamayacak bir şey değil.

aslında anlatmaya çalıştığım şey ateist diye bir şeyin olmayacağı ve herkesin bir inancının bulunduğudur. hatta inançsızlık bile bir inançtır ne ilginç değil mi? :)

falcon0662
12.01.2007, 10:12
Ben inancli bir aleviydim ama artik muhammet benim icin bi sey ifade etmiyor 1 haftaya kadar muhammeti inkar eden alevi olamaz diyordum (6 yasinda bir kızla evlendigini ogrenene kadar)ben simdi ne olucam???':(

azel24
12.01.2007, 11:45
Ben inancli biriydim ama artik muhammet benim icin bi sey ifade etmiyor 1 haftaya kadar muhammeti inkar eden alevi olamaz diyordum (6 yasinda bir kızla evlendigini ogrenene kadar)ben simdi ne olucam???':(

çok ilginç bir durum yani muhammedi muhammede inanmayan alevi olamaz diyecek kadar seviyorsun ama 6 yaşındaki bi kızla evlendiğini 1 hafta önce duyuyorsun o zaman sen muhammedi tanımadan sevmişsin ki bu da tam anlamıyla onu sevdiğini göstermiyor bence öyle ben alevi olduğum halde bu gerçeği çook önceden daha niceleriyle beraber duymuştum şimdi ne olacaksın onun kararını da kendin vereceksin hangi safta neden olmalıyım hangi safta bulunmam mantıken doğrudur diye eğer insan sevgisini esas alan bir kültürün ferdi olmak seni gururlandıracak ise alevi olarak yaşamanı tasiye ederim yok emevi zihniyetinin hakim olduğu sünni inanışını esas almak istiyorsan ve o zihniyetle bir olup bizim inancımızı yok saymak ve bizi hayatın her kesiminden onlar gibi(en azından bir çoğu gibi genelleme yanlış olur ) soyutlamak istiyorsan o da kendinin bileceği iş sevgili falcon0662 iyi dur iyi düşün derim söz konusu olan inanç burda tabir-i caizse geri dönüşü yok:)

sevgiyle...

Serkan_Devrim
12.01.2007, 21:59
Ben inancli bir aleviydim ama artik muhammet benim icin bi sey ifade etmiyor 1 haftaya kadar muhammeti inkar eden alevi olamaz diyordum (6 yasinda bir kızla evlendigini ogrenene kadar)ben simdi ne olucam???':(bunu hangi kaynaktan öğrendiniz? sünni kaynaklardan değil mi? sünni kaynağa bir alevi inanır mı? :)

cemocan
12.01.2007, 22:04
evet alevilik bir inanç sistemidir.bu sistem içerisinde ince çizgiler vardır. örnek hak-muhammed-ali ateist olan kimse , bu üçünden birini yok sayarsa bu alevilik değildir.

zaten ateistlerin allah görüşleri de farklıdır, allahın olmadığına inanırlar , bilimle açıklamaya çalışmaya çalışırlar.

dolayısıyle alevi inanç sistemine uymayan kimse, aleviyim diyemez bence.

ateist , sadece ateisttir , bunun uzantıları yoktur bence.

arkadaş ağzına sağlık hak muhammed ali dedik bundan ötemi var ateistlik haa kınıyorum alevilği nasıl yorumluyorsunuz siz yav

falcon0662
12.01.2007, 23:09
bunu hangi kaynaktan öğrendiniz? sünni kaynaklardan değil mi? sünni kaynağa bir alevi inanır mı? :)

aleviforumdan ogrendim sunni kaynaklarina baktim ve sunnilerle konustum sunniler evlendi ama cinsel birlesme cocuk 25 ine geldiginde oldu diyorlar Muhammet 49 yasinda evlenmis sanirim 61 deolmustu celisiyorlar ama ne inancim kaldi ne saygim

Serkan_Devrim
12.01.2007, 23:12
aleviforumdan ogrendim sunni kaynaklarina baktim ve sunnilerle konustum sunniler evlendi ama cinsel birlesme cocuk 25 ine geldiginde oldu diyorlar Muhammet 49 yasinda evlenmis sanirim 61 deolmustu celisiyorlar ama ne inancim kaldi ne saygimkardeş aleviforumun bu konuda bir ansiklopedisi olduğunu sanmıyorum. :) demek istediğim aleviforumda yazan kişi de eninde sonunda bir sünni kaynaktan alıp yazmıştır. yani asıl kaynak sünni.
alevi inancında Aişe ile ilişkiye bile girdiğine inanılmaz. hatta dedeler hep şunu der;
'neden bu genç bakire kızdan çocuğu yok?' bunu kanıt olarak sunarlar.

aytek
13.01.2007, 16:27
Tarhten beri ateist kelimesinin nasıl algılandığıyla değil de bu gün nasıl ve ne anlama geldiğine bakmak zorundayız gibi.
Tanrıya inanmayan bir insan, aleviliğin insan,aile vb ilişkilerini kendine yakın görebilir. Saygı duyarım ancak bu onu hiç bir şekilde alevi yapmaz.

pınargümüş
13.01.2007, 16:30
ateist birisi alevi olamaz, biz alevilerin görüşlerini beğenebilir, kendini yakın hissedebilir, çünkü biz önce insan deriz, ne olursan ol gel deriz ama allaha inanmayan birisi alevi nasıl olabilirki? alevilik sadece bir felsefe değildir, dinsel bir boyutu vardır...

insanca
13.01.2007, 16:51
arkadaşlar merhaba.forumda arasıra bu tartışmalara rastladığımdan bu konuya bakış açınızı merak ettim.fikirlerinizi kısaca açıklarsanız sevinirim.

ilk olarak hemen belirteyim.ben aleviyim aynı zamanda ateisttim.aleviliğin allah bakış açısının farklı olduğunu,aleviliğin allahı insanda bulduğunu düşünüyorum.bunun için de insanın kutsal olduğuna inanıyorum.allaha inanmamanın bir insanın alevi olup olmamasını etkilemeyeceğini düşünüyorum.

lütfen sadece alevi ve ateist alevi arkadaşlar oy kulklansın ve görüşlerini bildirsin.

Birşeye dikkat ediyorum aleviliği bazı arkadaşlar bir ırk gibi görmeye başlamışlar. Alevilik bir inanç sistemidir ve bu sistemin temelinde Allah yatar. Ben Allah'a inanmıyorum ama aleviyim diyemezsin! Bir alevi anadan doğman seni alevi yapmaz! O ananın inancına sahip olman seni alevi yapar.. Alevilikte insan özeldir, çünkü Allah insanı özel yaratmıştır. İnsanı Tanrının üstüne koyamazsınız. Daha kötüsü insan Tanrıdır diyemezsiniz. Böyle düşünüyorsan ben aleviyim demiyceksin. Aleviliği kötülemiyceksin..

Gerenimo
13.01.2007, 17:10
olmaz sanırım bu konu farklı bır topiktekiyle neredeyse aynı aleviliği islamdan ayırmaya çalışmak uzaklaştırmak çok yanlış çünkü başta Hz.Ali müslümanlığa gecen ilk insanlardan değil mii????ayrıca Hacı Bektaşı Veli VE Mevlana İslam Dini'ni anadolu topraklarında rumlara ve bölgede yaşayan topluluklara tanıttıkları için hala Avrupanın gündemindedeğiller mi lütfen biraz daha tutarlı olalım arkadaslar!!!!

rockersin
01.02.2007, 21:07
ateistler alevi olamaz.çünkü ateistler hiçbişeye inanmaz ama aleviliğin bir inancı vardır.bu yüzden ateistler alevi değildir bence.

Gülom
02.02.2007, 01:20
Alevilik Hak-Muhammed-Ali, 12 Imamlar ve Haci Bektasiye inananlardir, yani bir inancdir, inanci olmayan bir kisi Alevi olamaz.

esmerim26
02.02.2007, 01:49
benim ev arkadaşım alevi fakat ateist aleviligi yaşam şekli olarak gören fakat allaha ve kurana inanmayan birisi hatta insanların maymundan geldiğini düşünen bunun cevabını ise açıklayamayan biri! fakat alevilik denildiginde akan sular durur onun için çünkü hayat felsefesi oldugunu söylüyo hatta suan yanımda konuya ilgili oldugu için yorum yapmak istedi :punk:

baron
02.02.2007, 02:28
evet canlar bence de aleviler ateist olabilir çünkü benim bi arkadaşım ateist ve allaha inanmıyo bana herzaman şu soruyu soruyo ama söz alevilige geldimi taş üstünde taş bırakmaz onun herkese her zaman sorduğu bi soru vardır allah tektir ve yaratan o dur peki allahı kim yaratmıştır der valla canlar ben anlatamadım sizce yo rumlarınızı bekliyorum

alevikizi87
02.02.2007, 04:02
Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır.

Ateist olupta Aleviyim diyen insan çoktur çünkü Alevilik bir din değil bir felsefe bir yaşam biçimidir. Zaten Alevilikteki tanrı inancı diğer 4 dindeki gibi değildir. Elle tutulmaz, gözle görülmez tanrı anlayışı yerine insanın içinde olan bütün evreni kapsayan tanrı inancına sahibiz yani evrendeki güç tanrıdır. Bir nevi Meteryalist bir inanç gelişmiş ve insanı sadece insan olduğu için sevmek gerektiği ortaya atılmıştır.

Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız

İnsan Hakda HAk insanda
Ne ararsan var insanda

Dünyada bu tarzda bir inanış olduğunu sanmıyorum gerçekten böyle güzel insancıl bir inancın bu yıllara kadar yaşması sevindirici. Aleviliğe sahip çıkalım.

Sevgili kardeşim alevilikte insan sevgisi elbetteki mevcut ama..biz yolumuzda Ya Allah Ya Muhammet Ya Ali sevgisiyle gideriz.cemlere hiç gittinmi? neden hep allah allah deniyor dedenin konuşmalarından sonra..sen allaha inanmıyorken bi kez daha düşün derim,çünkü aleviliğin içinde allah aşkı da var..semahlarımız ne için dönülür aşk ile,seyir için deil,hissetmek için,maddi dünyadan arınıp maneviyata geçişi barındırır semahlarımız içinde..alevilik geniş bir kültürü barındırır içinde..ayrıca yazmışsın dinimi sorduklarında aleviyim diyebiliyorum hem de diyosun aleviliğin bir din değil bir yaşam felsefesi olduğunu savunuyorum..eğer din olduğunu kabul ediyosan allahın varlığını da kabul etmiş oluyosun..felsefe diyorsanki zaten alevilik her bağlamda içinde anlamlı kavramları taşır ona bi sözümüz yok..ayrıca şu da bi geçekki ateistler hayata çok geniş açılardan bakabiliyor..bnim çok yakın tanıdığım sevdiğim dostlarım var ve düşüncelerinde mantıklı gelen bi çok yön var.sana saygım var ateist olabilirsin ama aleviliğin içinde ateistlik yoktur..sadece ateistler bazı yönlerle hayata aleviler ile aynı doğrultuda bakabilir ki bakıyorda..:)
Saygılarımla

Seyduna
02.02.2007, 09:18
benim ev arkadaşım alevi fakat ateist aleviligi yaşam şekli olarak gören fakat allaha ve kurana inanmayan birisi hatta insanların maymundan geldiğini düşünen bunun cevabını ise açıklayamayan biri! fakat alevilik denildiginde akan sular durur onun için çünkü hayat felsefesi oldugunu söylüyo hatta suan yanımda konuya ilgili oldugu için yorum yapmak istedi :punk:

Ozentiden belki biraz da eziklikten dolayi sanirim boyle senin arkadasin. Ama uzulmesin yalniz degil. etrafta biton var bu sekilde arada kalmis gencimiz. Ya da uzulmeli mi acaba :yapmabe

hevall
02.02.2007, 09:42
Ateist Alevi olur diyen kişi kendiyle çelişir bence
ya ateistliğin ne demek olduğunu bilmiyordur
yada Alevi'liğin ne demek olduğunu bilmiyordur.
Hem Alevi'yim hemde ateistim diyen insanlar bence kendilerini sorgulamalıdır.

guneyyy
02.02.2007, 15:37
atesitliğin ne demek oldugunu cok iyi biliyor ama aleviliği sizin gibi bilmiyor o aleviliği farklı yorumluyor ....siz bunu neden düşünmüyorsunuz..

hevall
02.02.2007, 15:57
Peki bu sizce bir çelişki değil mi?

guneyyy
02.02.2007, 16:03
farklı yorumlamak celişkimi diye ben sormalıyım aslında evet soruyorum aleviliği farklı yorumlamak celişkimi?

aleviliği yaşam felsefesi olarak gören dini motiflerinin dışında gören onun dini motifleriniden soyutlamış biri yani aleviliği böyle yorumlayan biri atesit alevi olabilir...

yok olamaz demek olamaz anlamını birlikte taŞIMIYOR...

usLanmaz62
02.02.2007, 16:07
farklı yorumlamak celişkimi diye ben sormalıyım aslında evet soruyorum aleviliği farklı yorumlamak celişkimi?

aleviliği yaşam felsefesi olarak gören dini motiflerinin dışında gören onun dini motifleriniden soyutlamış biri yani aleviliği böyle yorumlayan biri atesit alevi olabilir...

yok olamaz demek olamaz anlamını birlikte taŞIMIYOR...

Peki bu aleviliğin içindeki bir çok temel unsuru çıkarıp içini boşaltmak olmuyormu.

Alevilik kavramını sadece yeşam felsefesi olarak görmek aleviliğin yüzde kaçını temsil ediyor?

KomünistAlevi
02.02.2007, 16:22
Peki bu aleviliğin içindeki bir çok temel unsuru çıkarıp içini boşaltmak olmuyormu.

Alevilik kavramını sadece yeşam felsefesi olarak görmek aleviliğin yüzde kaçını temsil ediyor?

Peki Aleviliği sadece inanç bakımından ele alırsak bu yüzde kaçını oluşturur?

Sizde, bizde biliyoruz ki Alevilik sadece Sünnilik gibi Şialık gibi şunun gibi bunun gibi vb. inançlar gibi sadece inançsal yöne ağırlık vermez...

Sosyal yönden, yaşamsal yönden, felsefi yönden Alevilik çok geniş bir denizdir...

Aleviliği sadece inanç bakımından ele alırsak eğer bu olsa olsa Alevi Yobazlığı olur...

usLanmaz62
02.02.2007, 17:21
Peki Aleviliği sadece inanç bakımından ele alırsak bu yüzde kaçını oluşturur?

Sizde, bizde biliyoruz ki Alevilik sadece Sünnilik gibi Şialık gibi şunun gibi bunun gibi vb. inançlar gibi sadece inançsal yöne ağırlık vermez...

Sosyal yönden, yaşamsal yönden, felsefi yönden Alevilik çok geniş bir denizdir...

Aleviliği sadece inanç bakımından ele alırsak eğer bu olsa olsa Alevi Yobazlığı olur...

Peki Alevilik felsefesinin,yaşam felsefesinin,yaşam şeklinin hangi temeller üzerinde oluştuğunu sen bana söyleyebilirmisin?

hevall
02.02.2007, 17:24
guneyy
beni yanlış anladınız
hem aleviyim, hem ateistim diyen bir insanın kendi içinde çelişkiye düşeceğini söylemek istedim

Serkan_Devrim
02.02.2007, 17:28
guneyy
beni yanlış anladınız
hem aleviyim, hem ateistim diyen bir insanın kendi içinde çelişkiye düşeceğini söylemek istedim
ateist geleneksel kral tanrı inancını reddedendir. alevilikteki tanrı inancı vahdeti vucuttur. buda ateiste ters değildir. o zaman ateist bir alevi olamaz mı? :)

hasret_eylul
02.02.2007, 17:32
ateist geleneksel kral tanrı inancını reddedendir. alevilikteki tanrı inancı vahdeti vucuttur. buda ateiste ters değildir. o zaman ateist bir alevi olamaz mı? :)

Ben diyorumki olur...:p

müttaki
02.02.2007, 17:35

Aşık İhsani de anadoluda bir kentde konser verirken söyliyeceği türkünün öncesinde:

-Ben ölürüm, sen ölürsün. Ölmeyecek biri var O da Allahsızdır, demiş. Bira kola şişeleri sahneye fırlatılmış seyircilerden.Güç sakinleştirmişler seyircileri.Sonrasında Aşık ihsani mikrofonu eline almış ve:

- Ben ölürüm sen ölürsün, insan ölür. Ölümsüz olan Allahtır; onun da Allahı yoktur. Yani Allahsızdır, deyince herkes oturmuş yerine. Ondan sonra da

Behey benim yüce Tanrım
Ben ölüyom sen ölmüyon
Bu ne iştir ne hikmettir
Ben ölüyom sen ölmüyon

Anlamak isterim önce
Bunlar reva mıdır sence
Vaktim saatim gelince
Ben ölüyom sen ölmüyon

Barındığın koca handa
Kıyıda kenarda yanda
Belirli belirsiz anda
Ben ölüyom sen ölmüyon

İhsani''yem için için
Şimdi anlıyorum niçin
Allahsız olduğun için
Ben ölüyom sen ölmüyon.

Türküsünü söyleyip südürmüş konserini.

Allah ateist mi? sonuçta Allahsız :yamukgul:

Serkan_Devrim
02.02.2007, 17:40
Allah ateist mi? sonuçta Allahsız :yamukgul: müttaki sen adamı öldürürsün. :11:
ateist Allahsız demek değildir. Ateist ortaya somut konulamayan bir Tanrı inancını reddeder. tanrı somutlaşırsa Ateist kabullenir. çünkü inanmamak bile bir inançtır. ve inançsız insan kalmaz böylece. yani ateist inançsız değil samuta inanandır. :yamukgul:

insanlar kardeş
02.02.2007, 17:44
Sevgili canlar,
Gayet tabi ki ateist Alevi olabailir.
Enel hak insanda mevcut.
insan Alevi,sunni,şii hıritiyan katolik vs vs doğması elinde olmayan nedenlerden dolayıdır.
Fakat insanın ateist yada Alevi gibi kendisini hissetmesi önemli.
Kendi içsel meselesidir .
Tamemen kendisine aittir.

saygılarımla...

usLanmaz62
02.02.2007, 17:47

Vahdeti Vücut sadece en el hak olsaydı Ateistlere ters olmazdı...
Vahdeti Vücudun birde ötesi vardır...Onlar ise Ateizme tamamen zıttır...

müttaki
02.02.2007, 17:47
müttaki sen adamı öldürürsün. :11:
ateist Allahsız demek değildir. Ateist ortaya somut konulamayan bir Tanrı inancını reddeder. tanrı somutlaşırsa Ateist kabullenir. çünkü inanmamak bile bir inançtır. ve inançsız insan kalmaz böylece. yani ateist inançsız değil samuta inanandır. :yamukgul:

Allahında belli somut bir şekli olmadığına göre

Allahda somut olan bir putperest inancını reddettiğine göre

ateist olmuş oluyor

yanlış mantık mı kuruyoruz şimdi..

ayrıca ateistler soyut bir Tanrı inancını da reddeder..

soyut somutu yaratamaz somut sorutu yaratır derler.. bu yüzden de İnsan Tanrıyı yaratmış oluyor felsefelerine göre.. ama bu bana pek mantıklı gelmiyor

bir tümden gelim olmalı.. önce soyuttan somut oluşmalı.. sonra somutun bilinmekliğiyle soyutlandırılmalı.. içselleştirmeli

yani ilk Allah İnsanı yarattı... İnsanda Allahını bilerek yarattı..

gerçi yaratmak diye birşey yok vahdet-i vücudda.. maddi yönde görünüre çıktı soyut olan.. soyut yönünde maddi olanın mana yönü idrak edildi...

konuyu yine karıştırdık :yamukgul:

Serkan_Devrim
02.02.2007, 17:54
Allahında belli somut bir şekli olmadığına göre
Allahda somut olan bir putperest inancını reddettiğine göre
ateist olmuş oluyor
yanlış mantık mı kuruyoruz şimdi..yalnış. suyunda gazlarında belli bir somut şekilleri yoktur. ama somutturlar. somutluk algıdan kaynaklıdır. Allah'ın şekli önemli değildir. zatı somut mu buna bakmak lazım. :) putperestlik şekilcilikten gelir. yine yalnış mantık yani.

ayrıca ateistler soyut bir Tanrı inancını da reddeder..
soyut somutu yaratamaz somut sorutu yaratır derler.. bu yüzden de İnsan Tanrıyı yaratmış oluyor felsefelerine göre.. ama bu bana pek mantıklı gelmiyor üstteki yalnış mantık bu yalnış sonucu getirmiş sana. Ateist soyutu reddetmez. ama soyutu somut oluşturur der. Ateist soyut olan, Tanrı inancını reddeder. insan tanrıyı yaratmış derken soyut olan tanrı inanışını kastederler. Tanrı soyutsa yoktur derler. çünkü sayutu samut yaratmıştır. ama tanrı somut dersen bu ateiste ters değildir.

bir tümden gelim olmalı.. önce soyuttan somut oluşmalı.. sonra somutun bilinmekliğiyle soyutlandırılmalı.. içselleştirmeli

yani ilk Allah İnsanı yarattı... İnsanda Allahını bilerek yarattı..

gerçi yaratmak diye birşey yok vahdet-i vücudda.. maddi yönde görünüre çıktı soyut olan.. soyut yönünde maddi olanın mana yönü idrak edildi...

konuyu yine karıştırdık :yamukgul:Tanrı soyut değildir. bütün sorun burda başlar. soyuttan somut oluşmaz çünkü. Tanrı hayy ve kayyumdur. diridir canlıdır. :)

not: konuyu karıştırdık haklısın. :D :yamukgul:

müttaki
02.02.2007, 18:03
yalnış. suyunda gazlarında belli bir somut şekilleri yoktur. ama somutturlar. somutluk algıdan kaynaklıdır. Allah'ın şekli önemli değildir. zatı somut mu buna bakmak lazım. :) putperestlik şekilcilikten gelir. yine yalnış mantık yani.

üstteki yalnış mantık bu yalnış sonucu getirmiş sana. Ateist soyutu reddetmez. ama soyutu somut oluşturur der. Ateist soyut olan, Tanrı inancını reddeder. insan tanrıyı yaratmış derken soyut olan tanrı inanışını kastederler. Tanrı soyutsa yoktur derler. çünkü sayutu samut yaratmıştır. ama tanrı somut dersen bu ateiste ters değildir.

Tanrı soyut değildir. bütün sorun burda başlar. soyuttan somut oluşmaz çünkü. Tanrı hayy ve kayyumdur. diridir canlıdır. :)

not: konuyu karıştırdık haklısın. :D :yamukgul:

aslında soyut ve somutu Zahir ve Batın olarak kullandım... Zahire 5 duyu ile idrak edilebilren şeyler diyelim.. Batın ise Gizlidir... 5 duyuyla anlaşılmaz elle tutulup gözle görülmez.. sıfatlar diyelim.. birisinin ne kadar bilgili olduğunu ancak kendindeki sıfatlarla bilgiyle anlayabiilirsin..

yani zahiri zahir bilir.. batını batın..

Allah hem zahirdir hem batın ama zahirliği de batınlığı da DİRİ'liğinden gelir.. Hayy Allah :)

Allah ateist mi konusunda kafam karıştı :confused1

ama tanrı somut dersen bu ateiste ters değildir

Ateist ortaya somut konulamayan bir Tanrı inancını reddeder

:confused1 :confused1

benim ateist tanımım daha mantıklı... zanlarda inananların inandığına inanmama zannına inanan :)

Serkan_Devrim
02.02.2007, 18:15
aslında soyut ve somutu Zahir ve Batın olarak kullandım... Zahire 5 duyu ile idrak edilebilren şeyler diyelim.. Batın ise Gizlidir... 5 duyuyla anlaşılmaz elle tutulup gözle görülmez.. sıfatlar diyelim.. birisinin ne kadar bilgili olduğunu ancak kendindeki sıfatlarla bilgiyle anlayabiilirsin..

yani zahiri zahir bilir.. batını batın.. senin tanımları kendine göre kullanman meşhur zaten. :yamukgul: bu benzetme çok kötü olur Müttaki. algı kavramı üzerinde durmak lazım. algılanamayan şeylere soyut algılanabilen şeylere somut denir diyelim. :)

Allah hem zahirdir hem batın ama zahirliği de batınlığı da DİRİ'liğinden gelir.. Hayy Allah :)

Allah ateist mi konusunda kafam karıştı :confused1 Allah'ın ateistliği çok hoştu Sedat. :yamukgul: Allah ateist ise bizde ateist olalım sünnetüllah gereği. :11:

benim ateist tanımım daha mantıklı... zanlarda inananların inandığına inanmama zannına inanan :) doğru bir tanım. benimki ile aynı. zanlar da yani doğruluğu kesin olarak bilinemeyen durumlar da kesin bir yargıda bulunmaya inanmak denir. Allah'a inanan var olduğunu kanıtlayamadan var olduğuna hüküm verendir. Allah'a inanmayan inanır ise Allah'ın olmadığını kanıtlayamadan hüküm verendir. her ikiside inanırdır yani. :yamukgul:

müttaki
02.02.2007, 18:24
[QUOTE=Serkan_Devrim;348357]senin tanımları kendine göre kullanman meşhur zaten. :yamukgul: bu benzetme çok kötü olur Müttaki. algı kavramı üzerinde durmak lazım. algılanamayan şeylere soyut algılanabilen şeylere somut denir diyelim. :)
[QUOTE]

eğer algılanan şeylere somut dersek.. hava algılanır enerji algılanır 5 duyuyla.. ama acı soyuttur mesela senin acını ben anlayamam 5 duyunla ifade etmen gerekir ki acı çekmeyi bilmeseydim senin acı çektiğini de anlayamazdım

yani Zahir somut benzetmesi daha mantıklı.. çünkü 5 duyuyla ilgi alanına giren.. hava enerji rüzgar bu şeyler birer HALK'dır.. Halk olmuş şeylerdir.. Somut değildir yani Batın değildir

Allah ateistlerle ateist.. hristiyanlarla hristiyan.. kim onu nasıl manalandırmışsa öyle.. ama kim Allahın DİRİLİĞİNDE DİRİ olmuşsa.. baki olan Allah O Dirilikdir..

gerisi Fani..

neyse ya ben daha güzel bir bilgi buldum.. 5 duyu 7 sıfat=12 12'nin manasını düşünüyorum galiba buldum..

teşekkürler :yamukgul:

Serkan_Devrim
02.02.2007, 18:32
eğer algılanan şeylere somut dersek.. hava algılanır enerji algılanır 5 duyuyla.. ama acı soyuttur mesela senin acını ben anlayamam 5 duyunla ifade etmen gerekir ki acı çekmeyi bilmeseydim senin acı çektiğini de anlayamazdım acı biraz sorunlu bir örnek oldu. hangi acı? keder mi yoksa işkence acısı mı? bıçak battığı zaman ki acı mı? bibverin acısı mı? biz aşkı örnek verelim. aşk soyuttur. ama somuttan oluşur. aşkın hormonlardan bağımsız olduğunu düşünmek saçma olur. yani soyuttur ama somuttan oluşur. soyut şeyleri kalp algılar. aşkıda kalp algılar.

yani Zahir somut benzetmesi daha mantıklı.. çünkü 5 duyuyla ilgi alanına giren.. hava enerji rüzgar bu şeyler birer HALK'dır.. Halk olmuş şeylerdir.. Somut değildir yani Batın değildir yani sen diyorsun ki;
somut:zahir
soyut:batın

müttaki her şeyin zahiri batıni vardır. varolan şeylerin yarısı zahir yarısı batın diye bir algılayış yoktur. varolan her şeyin zahiri ve batıni vardır. o yüzden bu benzetmen olmuyor. namazın zahiri ve batıni vardır. ikiside namazdır ama.

Allah ateistlerle ateist.. hristiyanlarla hristiyan.. kim onu nasıl manalandırmışsa öyle.. ama kim Allahın DİRİLİĞİNDE DİRİ olmuşsa.. baki olan Allah O Dirilikdir..

gerisi Fani.. bu güzel yazından çıkan sonuç Ateistin Allah'tan ayrı olmadığıdır. o halde neden ateist alevi olmasın?

neyse ya ben daha güzel bir bilgi buldum.. 5 duyu 7 sıfat=12 12'nin manasını düşünüyorum galiba buldum..

teşekkürler :yamukgul:yedi sıfat ne?

müttaki
02.02.2007, 18:49
acı biraz sorunlu bir örnek oldu. hangi acı? keder mi yoksa işkence acısı mı? bıçak battığı zaman ki acı mı? bibverin acısı mı? biz aşkı örnek verelim. aşk soyuttur. ama somuttan oluşur. aşkın hormonlardan bağımsız olduğunu düşünmek saçma olur. yani soyuttur ama somuttan oluşur. soyut şeyleri kalp algılar. aşkıda kalp algılar.

yani sen diyorsun ki;
somut:zahir
soyut:batın

müttaki her şeyin zahiri batıni vardır. varolan şeylerin yarısı zahir yarısı batın diye bir algılayış yoktur. varolan her şeyin zahiri ve batıni vardır. o yüzden bu benzetmen olmuyor. namazın zahiri ve batıni vardır. ikiside namazdır ama.

bu güzel yazından çıkan sonuç Ateistin Allah'tan ayrı olmadığıdır. o halde neden ateist alevi olmasın?

yedi sıfat ne?

öncelikle AŞK ne zahirdir ne batın .. Aşk çok zor bir misal olur Aşkı kimse örnekleyemez bunu geçelim derim :yapmabe

mesela ilim soyutmudur somut mu? bir madde düşün o maddenin Batın yönü ilimdir ve bu ilim batındır.. Allah herşeyi ilmiyle kuşatmışdır.. yani görünen Halk olmuş her madde Batınının görünüşe çıkışıdır

bende onu anlatmaya çalışıyorum... herşeyin batın yönü vardır ve batın olanın görünüre çıkması zahirilikdir.. halk olmakdır..

bu yüzden hava.. enerji.. bunlar ilim ile halk olmuş zahiri şeylerdir..

Namazın Zahir yönü EYLEMDİR.. Batın Yönü sıfatlarını idrak etmekdir..

şekli Namaz Zahiri Namaz değil Zahit namazı olur :surrender

yedi sıfat... kelam.. kudret.. basir.. semi.. hayat... irade.. ilim...

ateist alevi olur mu olmaz mı.. bu konu çokta önemli değil.. sonuçta herkes kendi zannına inanıyor :)

Gülom
02.02.2007, 22:32
aleviliği yaşam felsefesi olarak gören dini motiflerinin dışında gören onun dini motifleriniden soyutlamış biri yani aleviliği böyle yorumlayan biri atesit alevi olabilir......

Alevilik bir butundur, yok ben sadece Alevi felsefesini kabul ediyorum, Allah- Muhammedi- Ali yi kabul etmiyorum, ama Aleviyim veya ben sadece inanc tarafini kabul ediyorum, felsefesini kabul etmiyorum ama Aleviyim secenegi yoktur. Alevi felsefesi Allah-Muhammed- Ali etrafinda olusmustur, ikisini ayirtamasiniz, yani bir butundur.

Birisinin Atheis olmasi suc degildir, ama Atheistlikte inanc yoktur, Alevilikte inanc vardir, bunu kabul etsende boyledir, kabul etmesende.

Saygilarimla,

alevikizi87
02.02.2007, 22:42
Alevilik bir butundur, yok ben sadece Alevi felsefesini kabul ediyorum, Allah- Muhammedi- Ali yi kabul etmiyorum, ama Aleviyim veya ben sadece inanc tarafini kabul ediyorum, felsefesini kabul etmiyorum ama Aleviyim secenegi yoktur. Alevi felsefesi Allah-Muhammed- Ali etrafinda olusmustur, ikisini ayirtamasiniz, yani bir butundur.

Birisinin Atheis olmasi suc degildir, ama Atheistlikte inanc yoktur, Alevilikte inanc vardir, bunu kabul etsende boyledir, kabul etmesende.

Saygilarimla,

evt görüşlerinize katılıyorum..alevilik içinde bir inanç sistemini barındırır..ateist insanları ateist oldukları için yargılamıyorum.yanlış anlaşılmasın ama bir insan hem alevi olup hem de ateist olamaz sadece aleviliğin dünya görüşünü benimseyebilip örnek alabilirler..:thumbup1:

Teşekkürler..

Gülom
02.02.2007, 23:03

Alevi inanci tanri yi reddetmez.Vahdeti vucutta Tanri reddedilmez. Tanriya yakin olma, Tanriyla bir olma anlamina gelir. Insan Tanrinin yaratigi en buyuk varlik oldugu icin vahdeti vucutur. Ve bunuda soylemek istiyorum, Alevilik bir butundur, sadece vahdeti vucut veya felsefe veya inanc degildir.

:wink:

Saygilarimla,

koşmatlı-erkan
07.02.2007, 02:54
sevgili arkadaşım bu anketin bana biraz saçma gibi geldi.çünkü aleviliğin ne demek olduğunu ve inanışlarını bilmeden çamur atan insanların eline koz vermiş oluyoruz.keşke hiç böyle bir anket açmasaydın.herkezin inanışı kendinedir,bunu alevilik veya sunnilikle bağdaştırmak yanlış olur.

Alevi_Fenerli
07.02.2007, 04:16
ateist olan birisi alevi olamaz sadece kökeni alevi olur yani alevi kökenli ateist denebilir, ateistler allahın olmadığını savunur aleviler ise hz.alinin yolundan gider hz.alinin yolundan giden hz.muhammedin yolundan gider hz.muhammedin yolundan giden allahın yolundan gider bunun gibi ve başlığı keşke alevi kökenli ateist olurmu diye koysaydın bu kadar kişi yalnış anlamazdı..

baris1976
07.02.2007, 08:20
ateist olan birisi alevi olamaz sadece kökeni alevi olur yani alevi kökenli ateist denebilir, ateistler allahın olmadığını savunur aleviler ise hz.alinin yolundan gider hz.alinin yolundan giden hz.muhammedin yolundan gider hz.muhammedin yolundan giden allahın yolundan gider bunun gibi ve başlığı keşke alevi kökenli ateist olurmu diye koysaydın bu kadar kişi yalnış anlamazdı..

can bende sana katılıyorum olsa olsa alevi kökenli ateist olur.

aliko
07.02.2007, 09:11
Alevilik bir felsefedir.Ben aleviliği bir din olarak görmüyorum.Çünkü malum islam adı altında ne zorlatmalar yapmaya kalkıyorlar.Ama alevilik öyle değil.Sevgi,insan sevgisi esasına dayanıyor.ZOrunluluk katiyen yok.İsteyen allah'a inanır isteyen inanmaz.

Berucavan
07.02.2007, 09:34
Alevilik bir felsefedir.Ben aleviliği bir din olarak görmüyorum.Çünkü malum islam adı altında ne zorlatmalar yapmaya kalkıyorlar.Ama alevilik öyle değil.Sevgi,insan sevgisi esasına dayanıyor.ZOrunluluk katiyen yok.İsteyen allah'a inanır isteyen inanmaz.

ALEVİLİK bir felsefe değildir! sizin gibi düşünen insan lar yüzünden ne hale geldik farkındamısınız? alevinin ateist ti olmaz aslında hiç bir mezhebin ateist ti olmaz ateistlik bir inanç meselesidir. alevilikte öyle sünnilikte, yahudilikte........ vs. arkadaşlar yeter artık bizler nasıl size saygı duyuyorsak sizde bize saygı duyun ben aleviyim! ve benim dinim bir felsefe değildirrrr.
iyi forumlar

Mesut Gündüz
07.02.2007, 09:39

Alevi kökenden kastın nedir. bu köken Çözünülürlüğe kavuşmuşmudur.?

aliko
07.02.2007, 09:40
ALEVİLİK bir felsefe değildir! sizin gibi düşünen insan lar yüzünden ne hale geldik farkındamısınız? alevinin ateist ti olmaz aslında hiç bir mezhebin ateist ti olmaz ateistlik bir inanç meselesidir. alevilikte öyle sünnilikte, yahudilikte........ vs. arkadaşlar yeter artık bizler nasıl size saygı duyuyorsak sizde bize saygı duyun ben aleviyim! ve benim dinim bir felsefe değildirrrr.
iyi forumlar

Arkadaşım Bizde aleviyiz.Ayrıca bilmem tanır mısın DİDAR ANA var.BEnim anneannemin öz be öz kardeşi.Didar Şahin.

Bizler bu yola baş koymuşuz.Ben sadece ateist olanlarıda alevilerin dışlamadığını belirtmek istedim.Çünkü alevilik İNSAN sevgisidir.Sen şimdi yazdığın bu mesajla ne kadar DİNİNİN gereğini yaptın.SAbah sabah kalp kırmak güzel bir şeymi?

Evet alevilik din değil.Bunuda gayet açık be net söylüyorum.ALevilik son derece kusursuz bi hayatı idame içeren,hayatı güzelleştirendir.

Mesut Gündüz
07.02.2007, 09:50
iyi forumlar

Berucavan hanım,

Alevilik felsefesiyle,ateistlik felsefesi sizin tahmin ettiğiniz kadar uzak kavramlar değil.

Alevi_Fenerli
07.02.2007, 10:00
mesut_gündüz nikli arkadaş sen benim yazımı anlamadığından eminmisin ? bence gayet açık

Berucavan
07.02.2007, 10:46
Berucavan hanım,

Alevilik felsefesiyle,ateistlik felsefesi sizin tahmin ettiğiniz kadar uzak kavramlar değil.

mesut gündüz beyefendi sizin sandığınız kadarda yakın değiller. aleviliğin başında ALLAH' a olan inanç ve bağlılık gelir. ateist olan bir insanda ALLAH'ın varlığını kabul etmemktedir. ben bir yakınlık göremedim.

guneyyy
07.02.2007, 10:52
alevilik bir din degildir..

din olsa şunları şiar edinirmiydi

ne arar isen kendinde ara mekkede kudüste hacda degil..

bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır..

72 milleti bir görmek..

kuranda kurtaranda dünyanı insalardır..

bilmiyorum daha fazla yazmaya gerek varmı...

aliko
07.02.2007, 10:56
Herhalde bizim tartışmamıza son noktayı Güney bey siz koydunuz :D

Berucavan
07.02.2007, 10:58
Arkadaşım Bizde aleviyiz.Ayrıca bilmem tanır mısın DİDAR ANA var.BEnim anneannemin öz be öz kardeşi.Didar Şahin.

Bizler bu yola baş koymuşuz.Ben sadece ateist olanlarıda alevilerin dışlamadığını belirtmek istedim.Çünkü alevilik İNSAN sevgisidir.Sen şimdi yazdığın bu mesajla ne kadar DİNİNİN gereğini yaptın.SAbah sabah kalp kırmak güzel bir şeymi?

Evet alevilik din değil.Bunuda gayet açık be net söylüyorum.ALevilik son derece kusursuz bi hayatı idame içeren,hayatı güzelleştirendir.

arkadaşım DİDAR ANA'NIN eteğinden niyaz ederim. birşeyler belirtmek adına ise bende DEDE kızıyım ve ANA yerine gelecek bir konuydayım. bilmem anlatabildimmi?
eğerki alevilik din değil ise ve felsefe ise kendine dikkat et derim. seni çürütebilirler.
ama ben alevi dinine (mezhebine) mensup bir insan olarak hiç bir zaman çürütülemeyeceğim.
kırdıysam özür dilerim. ama şunu da belirteyim ki bir alevi olarak kırıldımda!
iyi forumlar

aliko
07.02.2007, 11:01
arkadaşım DİDAR ANA'NIN eteğinden niyaz ederim. birşeyler belirtmek adına ise bende DEDE kızıyım ve ANA yerine gelecek bir konuydayım. bilmem anlatabildimmi?
eğerki alevilik din değil ise ve felsefe ise kendine dikkat et derim. seni çürütebilirler.
ama ben alevi dinine (mezhebine) mensup bir insan olarak hiç bir zaman çürütülemeyeceğim.
kırdıysam özür dilerim. ama şunu da belirteyim ki bir alevi olarak kırıldımda!
iyi forumlar

Hayır ben birşeyleri belirtmek istemiyorum.Sadece sizin o sözlerinizden dolayı söyleme gereksinimiz duydum.

Beni çürütmeleri için öldürmeleri lazım.NEyse belki zamanla tanırsanız daha iyi anlarsınız beni.

guneyyy
07.02.2007, 11:03
alevilik bir din degildir..

din olsa şunları şiar edinirmiydi

ne arar isen kendinde ara mekkede kudüste hacda degil..

bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır..

72 milleti bir görmek..

kuranda kurtaranda dünyanı insalardır..

bilmiyorum daha fazla yazmaya gerek varmı...

berucavan bunları cürütebilirmisiniz bunlar aleviliğin temel felsefesinin cıkarımlarıdır..

Mesut Gündüz
07.02.2007, 11:07
mesut gündüz beyefendi sizin sandığınız kadarda yakın değiller. aleviliğin başında ALLAH' a olan inanç ve bağlılık gelir. ateist olan bir insanda ALLAH'ın varlığını kabul etmemktedir. ben bir yakınlık göremedim.

Alevilik : Tanrıya kulluğu reddeder.Tanrının insanla beraber görünür olduğunu insanların içinde olduğuna inanç vardır. İnsan en önemli kavramdır. Vicdanen huzur önemlidir.

Ateistlik : Tanrının varlığını reddeder.İnsan ve doğa en önemli kavramlardır. Vicdanen huzurlu olmak en önemlidir.

nuhmelek
10.02.2007, 22:35
ateistler insan deildir hiç bir amacı hiç bir inancı olmaynlar ne demeye yaşarki tabi işlerine geliyor bana ters şahsen ot gibi yaşamak işlerine gelir sıfatları bile yok !!!!alewilik hiç olmazsa bir mezhep abartmadıkları sürece onlarında sıfatları war

Westside
10.02.2007, 22:37
Ben ateistim.Allaha inanmıyorum.Onca cocuk Irak'ta Afrika'da ölüyor.

Nedennn???

alevi_murat24
10.02.2007, 22:46
Alevilik : Tanrıya kulluğu reddeder.Tanrının insanla beraber görünür olduğunu insanların içinde olduğuna inanç vardır. İnsan en önemli kavramdır. Vicdanen huzur önemlidir.

Ateistlik : Tanrının varlığını reddeder.İnsan ve doğa en önemli kavramlardır. Vicdanen huzurlu olmak en önemlidir.

ama mesut abi alevilikte allah (tanrı) inancı yokmu var.
cemlerde ne diyoruz. allah muhammet ya ali. bu atestlik ile arasındaki far degilmi
ateist alevi nasıl olur ana babadan alevilikle büyür. ama daha sonra ateist olur ve bu yoldan ayrılır. yani köken olarak alevidir ateistligi seçtiktenn sonra alevilikle arasında insan sevgisinden bir bag kalmaz. alevilik bir insana hoşgörü inancı ola bilir ama içinde tanrı kavramıda var olan bir inançtır..

Şoreş
10.02.2007, 22:54
cemlerde ne diyoruz. allah muhammet ya ali. bu atestlik ile arasındaki far degilmi
ateist alevi nasıl olur ana babadan alevilikle büyür. ama daha sonra ateist olur ve bu yoldan ayrılır. yani köken olarak alevidir ateistligi seçtiktenn sonra alevilikle arasında insan sevgisinden bir bag kalmaz. alevilik bir insana hoşgörü inancı ola bilir ama içinde tanrı kavramıda var olan bir inançtır..

Hoşgörülü olmak için bence Tanrıya inanmak yetmez.. İnsanlar hoşgörüsünün ile Tanrı arasında bir bağ yok :) Ancak Tanrıda çok korkan İnsanlar iyilikten iyiliğe koşar :) Yada önce İnsan diyenler iyilikler yapar.. Ateist arkadaşlarım var, onlar kadar hoşgörülü insanlar görmedim..:)

alevi_murat24
10.02.2007, 22:56
Hoşgörülü olmak için bence Tanrıya inanmak yetmez.. İnsanlar hoşgörüsünün ile Tanrı arasında bir bağ yok :) Ancak Tanrıda çok korkan İnsanlar iyilikten iyiliğe koşar :) Yada önce İnsan diyenler iyilikler yapar.. Ateist arkadaşlarım var, onlar kadar hoşgörülü insanlar görmedim..:)

zaten biz atesler kötülemek gibi bir şey demedimki. atesi alevi olurmu diye bir soruya kendi görüşümü aktardım. hoşgörülü olmak için ateist veye alevi olmak gerek miyor. insanın kendisinde olması gerekmezmi souçta..

epikurus
10.02.2007, 22:58
ateistler insan deildir hiç bir amacı hiç bir inancı olmaynlar ne demeye yaşarki tabi işlerine geliyor bana ters şahsen ot gibi yaşamak işlerine gelir sıfatları bile yok !!!!alewilik hiç olmazsa bir mezhep abartmadıkları sürece onlarında sıfatları war

Çok iddialı bir yaklaşım. Sizin nasıl bir inancınız varsa, birbaşkasının nasıl farklı bir inancı varsa onun da inancı yok ve herkes buna saygı duymalı. İnsan olup olmadığına kimse karar veremez. Bana göre ateistler hakkında yeteri bilgiye sahip değilsiniz. Ben ateist olmamama rağmen bu şekilde yaklaşımınızı yadırgadım. Otgibi yaşadıklarına nasıl karar verdiniz?

devrim69
10.02.2007, 23:00

Sence bir sakıncası yoksa yaşamaya devam edeceğim.Ben allahı farklı algılıyorum sen farklı ama bu benim yaşamama engel değildir umarım:D

Erdem12
10.02.2007, 23:11
ben alewi deilim olmadığımada çok mmnunum!!alewilik nedir ne işe yarar neye inanaıyorsunuz ki siz biz sünnileri kınıyorsunuz bizim kendi mezhebimzde bile iyi olmayanlar war ama biz sonuçta insanız ne bu ayrımcılık ??????bu site karşıt mezheplerle çatışma sitesimi?ne nedir ya oysaki benim çoğu arkadaşım alewi ama onlar byle deiller ben onlara saygılıyım onlarda bana (Alıntı, nuhmelek)

Profil bilgilerinde Alevimisiniz sorusuna "evet" demişsin, alıntı yaptığım üstteki yazında da Alevi değilim; olmadığıma da çok memnunum diyorsun! Bu ne kadar etik bir tavır sayın nuhmelek?
Din, tanrı ateizm, Alevilik hakkında neler biliyorsun? Serseri mayın tarzı içeriksiz birşeyler daha yazmışsın! Neyse... Kendini doğru tanımla , ondan sonra içinden geçenleri seviyelice yaz olur mu!

Mesut Gündüz
10.02.2007, 23:17

Alevilikteki tanrı inancı islami anlamdaki tanrı inancından farklı bir boyuttadır. Cemlerde okunan duaı imamlarda söylenen Allah-Muhammed-Ali üçlemesiyle kastedilen gerçek mana; islamiyeti kendisine dikte eden muhammed ve islamiyeti kılıcıyla yayan damat ve kuzen Hz.Ali değildir.
Yüzlerce yıl ozanlarımız dervişlerimiz ermişlerimizin manzumelerine gözgezdirirsen kiminde Ali tanrısallaştırılmıştır, kiminde muhammedden daha üst mevkilerde gösterilmiştir.Yani Alevilerin inandığı Ali Hz.Ali olmamıştır.

Ateistlikle bağına gelince
alevilikte; islamiyette ve birçok dinde bulunan sosyal hayatı olumsuz etkileyen ritüellere karşı durmuştur, ateistlikte. Alevilikte islamiyeti yeri geldiğinde eleştirmiş ateistlikte. Alevilik islamın içini kendi inancının ritüelleriyle Hz.Ali'yi sembol olarak kullanarak doldurmuştur. Ateistlik ise kendisine bu değerlerin tamamına karşı duruşu sembol almıştır.

Saygılar,

Şoreş
10.02.2007, 23:21
kusura bakmyın demeyi isiterim ama aslında o yalş oldu ben sunniyim ama ne fark ederki asıl alewiliğin ne oldğunu emin olun sizden daha iyi biliyorum:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

Asıl Alevilik nedir açıklar mısın ?

Türban takmak mı?

Namaz kılmak mı?

Kara bir Din'in içine sıkışıp dar görüşlü olmak mı ?

Camiye gitmek mi ?

Yezitlerin başı, Lanet olası Ömer Osman ve Ebubekir Üçlüsü sevmek mi?

Mezhepçilik yapmak mı ?

Kur'anda olmayan Namazı kılmak mı ?

Kur'anda olmayan, Sünnilerin 5 İslam Kuralını yaşamak mı ?

Cihad edip kafa koparmak mı ?

Museviye, Hristiyana, Zerdüşte, Şaman'a sapkın demek mi ?

Bazen Humeyni, bazen Ebussuud olmak mı ?

Allahtan korkmak mı anlamsızca ?

Bir Güç'e / Enerjiye kul olmak mı ?

Kadercilik mi ?

Yaptığımız tüm kötü işleri Allahın yazgısı olarak gösterip '' Alnımıza yazılan olur '' demek mi ?

5 Vakit Namaz mı ?

Hacca gidip, 5-6 Kutsal Mekan görmek mi?

Cennetteki Hurilere İnanmak mı ?

Cehennemdeki iblislerden korkmak mı ?

Kadınları ikinci plana atıp Ataerkil yapıyı desteklemek mi ?

Mantıksız herşeyi sorgulamaktan kaçmak mı ?

Şüphesiz inanmak mı yoksa ?

Nedir Alevilik ? Senin bildiğin Alevilik nedir açıklasana bizlere.

Erdem12
10.02.2007, 23:24
Ateizm, ateistlik insan yaşamı içerisinde-süreç içerisinde görecelidir. Yaşam süreci içerisinde Tanrı inancının baskın olduğu dönemler olduğu gibi bunun dışından yaşama bakıldığı dönemlerde olabiliyor insan yaşamında. Ateist biri Alevi olarak yaşamını daha kolay ikame ettirebilir. Alevi öğretisinin gücü de biraz bu kucaklayıcılığında yatmaktadır. Alevilikteki Tanrı algılayışının İnsanda tezahhürü ile ilgilidir bu; bu engin bakışın eseridir doğal olrak.

alevi_murat24
10.02.2007, 23:34
Alevilikteki tanrı inancı islami anlamdaki tanrı inancından farklı bir boyuttadır. Cemlerde okunan duaı imamlarda söylenen Allah-Muhammed-Ali üçlemesiyle kastedilen gerçek mana; islamiyeti kendisine dikte eden muhammed ve islamiyeti kılıcıyla yayan damat ve kuzen Hz.Ali değildir.
Yüzlerce yıl ozanlarımız dervişlerimiz ermişlerimizin manzumelerine gözgezdirirsen kiminde Ali tanrısallaştırılmıştır, kiminde muhammedden daha üst mevkilerde gösterilmiştir.Yani Alevilerin inandığı Ali Hz.Ali olmamıştır.

Ateistlikle bağına gelince
alevilikte; islamiyette ve birçok dinde bulunan sosyal hayatı olumsuz etkileyen ritüellere karşı durmuştur, ateistlikte. Alevilikte islamiyeti yeri geldiğinde eleştirmiş ateistlikte. Alevilik islamın içini kendi inancının ritüelleriyle Hz.Ali'yi sembol olarak kullanarak doldurmuştur. Ateistlik ise kendisine bu değerlerin tamamına karşı duruşu sembol almıştır.

Saygılar,

ikinci bir Alimiz yok abi. ali sevgisi yörelere göre degişiklik farklıdır. ama sonuçta ali Hz Ali'dir.

alevilikle ortak yanları olabilir ama hem alevi hem ateist olmaz. bir alevi ben alevilikteki bir çok özelligini begen medim diyip sünni olursa alevi dene bilirmi denmez . bence ateislikte aynı . n

Mesut Gündüz
10.02.2007, 23:46
ikinci bir Alimiz yok abi. ali sevgisi yörelere göre degişiklik farklıdır. ama sonuçta ali Hz Ali'dir.

alevilikle ortak yanları olabilir ama hem alevi hem ateist olmaz. bir alevi ben alevilikteki bir çok özelligini begen medim diyip sünni olursa alevi dene bilirmi denmez . bence ateislikte aynı . n

Ben ikinci bir Ali'mizden söz etmedim bir tane Ali vardı hep ve o Ali Hz.Ali değildi.PirSultan Abdalın şu dizeleri bunu çok iyi açıklar.

Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”

Aleviliğin ateistlikle yakın yönlerini zaten belirtmiştim.Olayı biraz daha uç boyutlara taşyorum şuan.

Aleviler özünde ateistdirler zaten. Tanrıdan korkmaz ona sevgiyle yalaşırlar ve birgün tanrı olunacağı inancı vardır. Ateistler ise her şeyin doğa tarafından varolduğuna ve tanrının insanın beynindeki kurgular olduğuna inanırlar.Yani aslında onlarda tanrının insanda olduğuna inanırlar.Ateistler tanrı insan beynindeki kurgu der , alevi tanrı insanın varlığıyla görünür hale gelen ve insanda tekrar zuhur edecek bir varlık olduğunu belirtir.

guneyyy
12.02.2007, 09:03

bunu yazarken insan oldugunumu zannediyorsun..

senin amacın nedir?

inancın ne demek oldugunu biliyormsun?

insan oldugunu nasıl kanıtlarsın?

senin sıfatın nedir?

evrim87
12.02.2007, 11:17

ben insan olduğumu düşünüyorum nuhmelek. nasıl bir bakış açısı sunmuşsun böyle hala çözemedim.bence çok dar bir pencereden bakıyorsun şu hayata.hem nerden biliyosun benim amaçsız yaşadığımı,ot gibi yaşamak da heralde en son isteyeceğim şeydir.nasıl böyle bir genelleme yapabiliyorsun?biz inanmayanları düşünerek o güzel kafanı yorma :) ben böyle mutluyum, hem de çok!! ayrıca bence inanmamak da bir inançtır sevgili nuhmelek! daha çok şey yazmak isterdim ama.umarım bir gün sivilde karşılaşırız da karşılıllı konuşuruz, belki o zaman daha iyi anlarız birbirimizi :komik
sonuç olarak ben aleviyim ve aleviliği din olarak görmüyorum.alevilik bi yaşam biçimidir, bir kültürdür.

cimcim_sultan
12.02.2007, 11:33
Alevilik ateistlik değildir. Kulaktan dolma bilgilerle mi yazıyorsunuz bunları. Alevi ehlibeyt soyundan gelen demektir, Hz. Ali'nin evinden soyundan gelen demektir.Peki Hz. Ali kimdir? Hz. Muhammet'in amcasının oğlu.Hem diyorsunuz ki ben bir peygamber soyundanım Aleviyim hemde ben Allah'a inanmam Alevilik felsefedir. Ne felsefesi gençler kendinize gelin biraz.Aleviliyim ve ateistim diye diye tüm alevileri toptan ateist yaptınız. Alevininde namazı vardır,orucu vardır,kuranı vardır... Bilmiyorsanız öğrenin.. Ve lütfen Aleviliğe felsefe demeyin!

belladonna
12.02.2007, 11:54
arkadaşlar çok özür dilerim ama bence daha alevilik nedir bilmeyenler var.böyle bir ankate inanamıyorum.hiç mi kitap okumuyorsunuz??hele alevi ve ateist olduğunu yazanlara çok şaşıyorum.alevilik dini ve Allah inancını hz.Muhammet hz.Ali ve onların soyundan gelenleri örnek alarak yaşayan bir felsefedir.Allah'a inanmayan biri yani bir ateist ne sünnidir ne alevi!!!dikkatinizi çekerim bu kavramlar birbirinden farklı şekilde Allah'a biat eden toplumlara verilmiş simgesel isimlerdir.yapmayın ya .... yorum yaparken düşünerek yazın...ateist ateisttir başka bir ismi yoktur.Allah'a inanmayanın inanış felsefesi olmaz!!!

KomünistAlevi
12.02.2007, 12:39
Alevilik ateistlik değildir. Kulaktan dolma bilgilerle mi yazıyorsunuz bunları. Alevi ehlibeyt soyundan gelen demektir, Hz. Ali'nin evinden soyundan gelen demektir.Peki Hz. Ali kimdir? Hz. Muhammet'in amcasının oğlu.Hem diyorsunuz ki ben bir peygamber soyundanım Aleviyim hemde ben Allah'a inanmam Alevilik felsefedir. Ne felsefesi gençler kendinize gelin biraz.Aleviliyim ve ateistim diye diye tüm alevileri toptan ateist yaptınız. Alevininde namazı vardır,orucu vardır,kuranı vardır... Bilmiyorsanız öğrenin.. Ve lütfen Aleviliğe felsefe demeyin!

Ne Namazı:)O kendine örnek aldığın Kuranda bile emredilmeyen şeyimi yapmak istiyorsun:)

Ne Kuranı? Aleviliğin 7 ulu ozan düşüncelerinin neresinde Kuran endeksli şeyler görüyorsun?

Nerde kadın erkek eşitliği Kuranda?
Nerde Semah, Cem?
Nerde Alevilikte Cihat kavramı?...Cihat kavramımı vardı bizim Aleviliğimizde haberimiz yokmuş galiba:p :p :p

Aleviliğin felsefe yönünü anlamayacak kadar Yobazlaşmışsınız belli...Aleviliğe Sünnilik gibi inanç demek sizin bu konudaki bilgisizliğinizi gösterir...

72 millete bir bakmak,
Önce insan demek
Benim Kabem insandır demek, vs. vs. araştır bul istiyorsan biraz daha....İstersen daha yazarım ama...Daha çok aklını karşıtırcak şeyler yazıcam istersen...

Bende Allaha inanan bir Aleviyim ancak sizin gibi sahte Alevi değilim...Aleviliği çarpıtmayın lütfen...Alevilik diğer İslam mezhepleri ve inançları gibi olmadığı için bugünlere aydınlık,demokratik bir şekilde geldi...Çağ dışı olmadı ,kendini bir yere odaklamadı düşündü düşünmekten korkmadı felsefsini bugünlere bizlere kadar getirdi...

nuhmelek
12.02.2007, 12:57
iki gün önce ben değilim die mesaj atıyorum ve hala yazılanlara bak o yazan ben değilim dedğim msj siliniyo kimse görmüyo ve buna herkes msj yazıyo kimin başaksı yazdı onu ve ben bunu anlatamıyorum galiba ateistler insan değilmiş miş beni kimin nasıl yaşadığı hiç mi hiç ilgilendirmez kimsenin haytı ilgilendirmez kim neye inanıyosa bunda özgürdür forumumu başkası kullanmış diyorum ve benim yazdığım msjlar silinmiş nasıl oluyo defalarca yazdım belki de tekrar söylüyrum kimin nasıl yaşadığı beni ilgilendirmez herkes birbirine saygı duymalı

Mesut Gündüz
12.02.2007, 13:04
Aleviler tanrıya bakış açıları yönüyle ateist'dirler.

usLanmaz62
12.02.2007, 13:12

Ateistlik kavramını eğip büküp aleviliğe oturtmaya çalışıyoruz.Asıl anlamında Rusyadan bir ateist getirin şuraya koyun.Size göre ateistliği o kişiye bir anatın bakın arada ne farklar çıkıyor.

Mesut Gündüz
12.02.2007, 13:16
Ateistlik kavramını eğip büküp aleviliğe oturtmaya çalışıyoruz.Asıl anlamında Rusyadan bir ateist getirin şuraya koyun.Size göre ateistliği o kişiye bir anatın bakın arada ne farklar çıkıyor.

Ateistlik evrenseldir. Rusyadada aynıdır,Bursadada...

insanca
12.02.2007, 13:22

Bu nedemek oluyor? Forumda düşünce özgürlüğü var ve herkesin fikrinede saygı var ama bu başlı başına diğer fikirlere saygısızlık! Ben Allah'a inanıyorum. Ama herkeste inanmak zorunda değil illaki. Allah ta bunu isteseydi zaten herkesi kendine inandırırdı. Bunu yapabilecek güç ve kudrete sahip rabbim. nuhmelek;''alewilik hiç olmazsa bir mezhep abartmadıkları sürece onlarında sıfatları war.'' Bu nedemek oluyor? Abartmak nedemek oluyor bunu ben anlayamadım, neyin abartısıdır bu? Siz sunniler nekadar fazla abartırsanız okadar fazla sıfat oluyorsunuz. Siz insan yakın, kafa kopartın, yüzbinleri katletin ama abartmayın!! Bu konularda konuşan sunniler, bu olayları yapanlar hakkında ne düşünüyor acaba? Eminim onların içine şeytan girmiş bizimle hiç alakası yoktur diyorlardır soranlara.. Lütfen sarfettiğiniz cümlelerde tüm inanç ve kişilere saygı gösterelim. Başka bir sitede olsanız ataistlere istediğinizi söyleyebilirdiniz ama burası bir alevi sitesi, biz 72 milleti bir saymışız. Bunu anlamanızı değil sadece burada olduğunuz sürece uygulamanızı istiyorum!!

usLanmaz62
12.02.2007, 13:23
Ateistlik evrenseldir. Rusyadada aynıdır,Bursadada...

Hayır Alevililerin tanrıya bakış açısıyla Ateismin bir alakası yoktur.Her halde demek istediğiniz vahdeti vücuttur.Vahdeti vücut felsefesi daha en başından ilahi bir gücü tanıyor.Tasavvuf felsefesini burda yatırmaya gerek yok.

Alevilikte ben ateistim diyenlerin büyük bir kısmı düzeni reddetmektedir.Bunun için ateizmi seçmektedir.Yoksa aleviliğin temeline ateizmi koymak pek doğru olmaz.

insanca
12.02.2007, 13:26

Bu bence tamamen senin fikrin. Ben aleviyim ama Allah'a inanmıyorum. Öyleyse Aleviler ataisttir diye bir denklem kurmak seninki sadece.. Hiç ceme gittinmi? Orada bir dedeyle sohbete girdinmi? Önce aleviliği tanımanı sonra kendinin alevimi yoksa ataistmi olduğuna karar vermelisin..

Mesut Gündüz
12.02.2007, 13:28
Hayır Alevililerin tanrıya bakış açısıyla Ateismin bir alakası yoktur.Her halde demek istediğiniz vahdeti vücuttur.Vahdeti vücut felsefesi daha en başından ilahi bir gücü tanıyor.Tasavvuf felsefesini burda yatırmaya gerek yok.

Alevilikte ben ateistim diyenlerin büyük bir kısmı düzeni reddetmektedir.Bunun için ateizmi seçmektedir.Yoksa aleviliğin temeline ateizmi koymak pek doğru olmaz.

Tanrı inancımız tanrının benliğimizde olduğu yönünde değilmidir.
Ateistlerde tanrıyı beyindeki kurgudan ibaret görmekteler.

nuhmelek
12.02.2007, 13:35
Bu nedemek oluyor? Forumda düşünce özgürlüğü var ve herkesin fikrinede saygı var ama bu başlı başına diğer fikirlere saygısızlık! Ben Allah'a inanıyorum. Ama herkeste inanmak zorunda değil illaki. Allah ta bunu isteseydi zaten herkesi kendine inandırırdı. Bunu yapabilecek güç ve kudrete sahip rabbim. nuhmelek;''alewilik hiç olmazsa bir mezhep abartmadıkları sürece onlarında sıfatları war.'' Bu nedemek oluyor? Abartmak nedemek oluyor bunu ben anlayamadım, neyin abartısıdır bu? Siz sunniler nekadar fazla abartırsanız okadar fazla sıfat oluyorsunuz. Siz insan yakın, kafa kopartın, yüzbinleri katletin ama abartmayın!! Bu konularda konuşan sunniler, bu olayları yapanlar hakkında ne düşünüyor acaba? Eminim onların içine şeytan girmiş bizimle hiç alakası yoktur diyorlardır soranlara.. Lütfen sarfettiğiniz cümlelerde tüm inanç ve kişilere saygı gösterelim. Başka bir sitede olsanız ataistlere istediğinizi söyleyebilirdiniz ama burası bir alevi sitesi, biz 72 milleti bir saymışız. Bunu anlamanızı değil sadece burada olduğunuz sürece uygulamanızı istiyorum!!

galiba anlamıyosunuz yukarı yazdığım msjı görmüyosunuz ya forumu benim adıma başak biriis kullnmış ve buna çok sinirlendim anlatabiliyomuyum yukarıda msjı okumanzı öneririm herkes kadar bende saygılıyım kimsen,ninancı beni ilgilendirmezkim neye inanıyosa bunda özgürdür ikinci yazışım :uhhm: yukarıya bakın lütfen msjı okuyup sonra karar verin ve o şekilde davarnın ayrıca 2 gün öncede ben olamdığımı defalarca yazdım bu yazılan msjında silimesini istedim çünkü bana ait deildir.....

usLanmaz62
12.02.2007, 13:37
Tanrı inancımız tanrının benliğimizde olduğu yönünde değilmidir.
Ateistlerde tanrıyı beyindeki kurgudan ibaret görmekteler.

Bizim benliğimizdeki tanrı inancıyla ateizmin savunduğu şey farklıdır.Ateism doğa üstü bütün güçleri reddeder.Bunun insan beyninde oluşan bir şartlanmadan olduğunu savunur.İstersen Alevilikte olan doğa üstü kavramları burda bir sıralayalım.sonra bakalım kaçını ateim kabul ediyor kaçını kabul etmiyor...

Biz kendimizi bir tanrıya şartlamıyoruz.

Ateizm insanların olağan üstü bir varlığın olmasını kendilerine şartladıkları için beyinlerinde bir ilah yarattıklarını savunur.Ve her fırsatta bunun saçma sapan bir yanılgı olduğunu söylüyor.Sence bizim Aleviliğimiz böylemi?

Alevilikte Tanrıyı benliğinde bulmak yoktur.Onu bumak için pişmek gerekir.Günümüzdede o kıvama ulaşacak insan pek az.Bulanlar İnsanı Kamildir.

insanca
12.02.2007, 13:42
galiba anlamıyosunuz yukarı yazdığım msjı görmüyosunuz ya forumu benim adıma başak biriis kullnmış ve buna çok sinirlendim anlatabiliyomuyum yukarıda msjı okumanzı öneririm herkes kadar bende saygılıyım kimsen,ninancı beni ilgilendirmezkim neye inanıyosa bunda özgürdür ikinci yazışım :uhhm: yukarıya bakın lütfen msjı okuyup sonra karar verin ve o şekilde davarnın ayrıca 2 gün öncede ben olamdığımı defalarca yazdım bu yazılan msjında silimesini istedim çünkü bana ait deildir.....

Daha dikkatli olmalısın ozaman ne diyeyim. Sonuç olarak senin sorumluluğun altında olan bir şey ve bu senin hatan oluyor. Şimdide semeresini çekiyorsun.. Buraya senin adına gireni biliyorsundur umarım ve gerekli uyarıyı yapmışsındır. Gerçek sen alevimisin merak ettim?

Adam
12.02.2007, 13:47

iki gün önce ben değilim die mesaj atıyorum ve hala yazılanlara bak o yazan ben değilim dedğim msj siliniyo kimse görmüyo ve buna herkes msj yazıyo kimin başaksı yazdı onu ve ben bunu anlatamıyorum galiba ateistler insan değilmiş miş beni kimin nasıl yaşadığı hiç mi hiç ilgilendirmez kimsenin haytı ilgilendirmez kim neye inanıyosa bunda özgürdür forumumu başkası kullanmış diyorum ve benim yazdığım msjlar silinmiş nasıl oluyo defalarca yazdım belki de tekrar söylüyrum kimin nasıl yaşadığı beni ilgilendirmez herkes birbirine saygı duymalı

Evet forumdaki tanınmış ve saygıdeğer kişiliğine biri sabotaj düzenledi herhalde. Neyse siz yazmadınız diyorsanız. Sizin rumuzunuzu kullanarak giriş yapan şahsiyete karşı bir şeyler yazmaya gerek yok o zaman. Zaten arkadaşlar gereken cevapları vermişler. Aziz Nesin gibi bir mert dağ gibi insan varken, ve yaptıkları ortadayken, Ateistliği eleştirmeniz de ancak bu düzeyde ot gibi kalır.

Bu arada Aleviliğin tanrı anlayışı ateist değildir. İslam'ın tanrısına inanılmadığından çoğu kişi bu yöne kaymıştır. Fakat benim kanaatim Aleviliğin tanrı anlayışı panteisttir.(kamu tanrıcı) Tanrı insan ve evrenin bütünüdür sistemin icindedir ve sistemin kendisidir, şeklinde inandığımızı düşünüyorum. Bu konuda bir anket açmıştım. http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2924&highlight=alevili%F0in+tanr%FD+anlay%FD%FE%FD burdan inceleyebilirsiniz. Fakat bu benim kanaatim, ateist olan Aleviler'in sayısı hiç de azımsanacak düzeyde değil. Fakat burdaki paradoks beni bir noktaya getirdi. Çünkü ateistler, hangi inanç asıllı olduklarını belirterek ateistliklerini söylemezler, katolik ateist, protestan ateist, hanefi ateist .. gibi fakat aleviler alevi ateistim veya ateist aleviyim derler, çünkü inanmadıkları nokta İslam'ın Allah anlayışıdır. Başka türlü Muharrem orucu tutupta ateist olduğunu söyleyenleri açıklama şansımız kalmıyor.

ilyacan
12.02.2007, 13:55
Canlar; Alevi olmak için İkrar vermek gerekir. İkrar verirken "Bismihi Şah. Hamdülillah kim ben oldum bende-i Al-ı aba can-ı dilden aşkile hem caker-i Al-ı aba. Rah-ı zulmetten çıkıp doğru yola bastım kadem. Hab-ı gafletten uyandım can gözüm kıldım küşa. Mezhebim haktır, Caferidir, gayriler batıldır. Pirim ustadım Hacı Bektaş Veli kutbul evliya, sevdiğim 12 imam, ben güruhu naciyim. 72 fırkadan oldum beri. Dahi cüda hak deyip bağladım ıkrar verip erenlere. Rehberim oldu Muhammed, Mürşidimdir Murtaza" denilir. Bend bağlarken " La ilahe illallah, Muhammeden Resullullah, Aliyyün veliyyullah" denilir. Üç kere bağlanır. 1. düğüm Allah'ın, 2.düğüm Hz.Muhammet'in 3. düğüm Hz. Ali'nin adıyla bağlanır.
Şimdi bu sözleri ateist bi insan söyleyebilir mi? İnancı olmayan birisi bu sözleri söyleyemez ve dolayısıyla ikrar veremez. İkrar verilmeden alevi olunamaz.

guneyyy
13.02.2007, 09:15

ben aleviyim ama hz.alinin soyundan gelmiyorum ve anadoluda yaşayan alevi halkınında ali soyundan olmadıgını biliyorum..yani soydan degil :)

Serkan_Devrim
13.02.2007, 12:58
arkadaşlar bu konuya yorum yapmadan önce cevaplanması gereken bir kaç soru var;
1)Ateist ne demektir?
2)Allah ne demektir?
3)alevilerde ki Allah inancı nasıldır?

bu soruları yanıtladığınız zaman ateist alevi olup olmayacağını anlayabiliriz. :)

Mesut Gündüz
14.02.2007, 08:57
arkadaşlar bu konuya yorum yapmadan önce cevaplanması gereken bir kaç soru var;
1)Ateist ne demektir?
2)Allah ne demektir?
3)alevilerde ki Allah inancı nasıldır?

bu soruları yanıtladığınız zaman ateist alevi olup olmayacağını anlayabiliriz. :)

1-Ateist tanrı tanımaz demektir.İnançtır aynı zamanda.
2-Allah islam dünyasının tanrısının adıdır.
3-Alevilerin tanrısının adı Ali'dir.

müttaki
14.02.2007, 09:35

mesut abi.. Ateistler Ali tanır mı? :)

Mesut Demiroğlu
14.02.2007, 09:39

Lütfen kendi inançsızlığınızı aleviliğe yamamayın.Siz hangi cüretle milyonlarca insanın adına konuşup "Alevilerin tanrısının adı Ali'dir" diyebiliyorsunuz.Ateistseniz ateistliğinizi bilin.Aleviliği benimsemiyorsanız inanmazsınız buna başka kılıflar aramayın lütfen...

Mesut Gündüz
14.02.2007, 09:40
mesut abi.. Ateistler Ali tanır mı? :)

Ateist'ine bağlı.......
belki tanır belki tanımaz.....

Tanımaz yönleri ağır basar gibi geliyor bana....

müttaki
14.02.2007, 09:42
Ateist'ine bağlı.......
belki tanır belki tanımaz.....

Tanımaz yönleri ağır basar gibi geliyor bana....

Aliyi tanımayan Alevi olur mu peki :)

Mesut Gündüz
14.02.2007, 09:42

Lütfen kendi inançsızlığınızı aleviliğe yamamayın.Siz hangi cüretle milyonlarca insanın adına konuşup "Alevilerin tanrısının adı Ali'dir" diyebiliyorsunuz.Ateistseniz ateistliğinizi bilin.Aleviliği benimsemiyorsanız inanmazsınız buna başka kılıflar aramayın lütfen...

Ateist değilim.
Acele ediyorsunuz.

Mesut Gündüz
14.02.2007, 09:43
Aliyi tanımayan Alevi olur mu peki :)

Hangi Ali'yi????? Damat ve yeğen olan Ali'mi?????? Tanrı Olan Ali'mi????

müttaki
14.02.2007, 09:50
Hangi Ali'yi?????

bir kamil abi öyle demiş... kırk yıldır uğraşıyorum Alevi olamadım..

ben olamadım...

Ali olan zaten Ali :) ki Ali olan Allahdır... Ali daha çok Mevcut olana denir.. yani Ali mevcuttur... kişi Ali makamına geldiğinde Aliden başka birşey kalmaz der.. la mevcude illallah..

Aliyi anmak ibadettir..Ali Allahın zatına sürülmüştür diye de bir söz vardı

hangi Aliyi.. :)

Mesut Demiroğlu
14.02.2007, 09:51
Ateist değilim.
Acele ediyorsunuz.

Kusura bakmayın ama ateist değilseniz alevi hiç değilsiniz.Kendi kendinize inanç üretip yüzlerce yıldır inanılan inancı saptırmayın.

Erkan72
14.02.2007, 10:19
sevgili canlar;

allah muhammet ya ali diyen bir felsefede allahsızlığa yer yoktur diye düşünüyorum.bence siz hem alevilği benimsemiş hemde kendinizi ateist diye tanımlaıyorsunuz.Ateistlik çok farklı bir şey.her ikisi birden olmaz diye düşünüyurm.saygılar sunarım

Mesut Gündüz
14.02.2007, 10:20
Ateist değilim.
Acele ediyorsunuz.

Kusura bakmayın ama ateist değilseniz alevi hiç değilsiniz.Kendi kendinize inanç üretip yüzlerce yıldır inanılan inancı saptırmayın.

Yüzlerce yıl boyunca inanmış olduğunuz inancı ne kadar biliyorsunuz.???inancımızın içindeki Ali kavramını Hz.Ali'mi sanıyorsunuz.??? Bence siz yanılıyorsunuz.Hemde yüzyıllardır yanılıyorsunuz.

nihat 61
14.02.2007, 11:03
Anadolu Aleviliği inanç ve yaşam biçimi olarak binlerce yıldan beri varlığını sürdürerek bugünlere gelmiş. İnancın özünde değil fakat geleneksel yaşamda her dönemin kendine özgü değisim ve dönüşümlerini yaşamış; ordan edindiği değerleri kendi öz değerine katarak ilerlemiştir. Günümüzde alevilikle ilgili tartışmaların, sonunda, islam içi mi yok islam dışı mı gibi tarışmalarla önü kilitlendi. Kimilerine göre Alevilik İslamın özüdür, kimilerine göre çeşitli din ve kültürlerin sentezidir, kimine göre kendine özgü bir dindir, kimilerine göre ise bir tür ateizm.Aslında bu durum, tasavvufta sık kullanılan ‘Fillerle körler’ hikayesine çok benzemektedir. Hikaye şöyle: Bir odanın ortasına bir fil koyarlar ve körlere, bunun ne olduğunu tanımlamaları söylenir. Eller nereye dokunursa cevap ta ona göre değişir. Kimi, bacaklarına dokunur, sütün, der, kimi sırtına dokunur, taht der, kimi hortumuna dokunur, süpürge der. Şüphesiz ki, dokundukları varlık bunlardan hiç biri değildir verilen cevaplar dokunulan yerin benzetildiği şeye de uyar. Ama yine de, dokundukları varlık taht, sübürge, sütun....değidir. Alevilikle ilgili tanımlamalar da buna benzemektedir. Tasavvuf açısından bakarsak, bu verilen cevaplar çeşitli açılardan Aleviliğin görünen suretleridir
.Aleviliğin temel mayası tasavvufi ve mistik yaşantıya dayanır. Bunu da bize, bir bilgelik, esenlik ve içsel aydınlanma yolu olan ‘Dört Kapı Kırk Makam’ öğretisi anlatmaktadır. Temel maya burda yatmaktadır.(Aleviliği birçok inanç ve dinden ayıran şeylerden biri de, Aleviliğin tabuları kabul etmeyişi ve bu nedenle de önünün daima açık olmasıdır. Bulunduğu çağın güzelliklerini bünyesinde toplayarak, daima yoluna devam etmiş ve sayısız inanç ve kültürden insanı çatısı altında toplamıştır)ateislerinde alevilikle ilişklendirilmesi veye ateislerin aleviligi diger dinlerden ayırarak sempatiyle bakması kendilerine yakın görmesi parantez içindeki tanımlanan çağın güzelliklerini ve sayısız inanç ve kültürleri bir çatı altında topamasıdır alevilik bir bakımdan dünya kültürleri ve inançları arasında çaga en uygun bir yaşam ve inanç biçimidir.

Mesut Demiroğlu
14.02.2007, 11:08
Sayın Mesut Gündüz,bence siz savunmuş olduğunuz bu fikirleri babanıza dedenize varsa bağlı olduğunuz ocağa pirlerinize sorsanız ne derler acaba biliyormusunuz.Her şeyi nasıl olurda bir çırpıda yok sayarsınız Aleviler cemlerinde Allah Muhammed Ali derler Kerbala, Hacı Bektaş,Pir sultan bunların hepsi koskoca bir yalan mı yoksa haşa ikiyüzlülük mü?Aleviler bu dediğim değerlere gönül vermeseydi zaten bu yolu seçmezlerdi.Bunun kanıtıda hiç bir büyüğümüzün bu sizin dediğiniz şeylerden bahsetmemesi ve inanmaması hatta Alevilik İslam dışıdır sözünün ne kadar çok tepki çektiği ortadadır.
Saygılar....

Mesut Gündüz
14.02.2007, 11:33
Sayın Mesut Gündüz,bence siz savunmuş olduğunuz bu fikirleri babanıza dedenize varsa bağlı olduğunuz ocağa pirlerinize sorsanız ne derler acaba biliyormusunuz.Her şeyi nasıl olurda bir çırpıda yok sayarsınız Aleviler cemlerinde Allah Muhammed Ali derler Kerbala, Hacı Bektaş,Pir sultan bunların hepsi koskoca bir yalan mı yoksa haşa ikiyüzlülük mü?Aleviler bu dediğim değerlere gönül vermeseydi zaten bu yolu seçmezlerdi.Bunun kanıtıda hiç bir büyüğümüzün bu sizin dediğiniz şeylerden bahsetmemesi ve inanmaması hatta Alevilik İslam dışıdır sözünün ne kadar çok tepki çektiği ortadadır.
Saygılar....

Bahsetmiş olduğun bu pirlerin yazılarını iyice analiz ederseniz benim ulaştığım sonuca sizde ulaşırsınız.

Berucavan
14.02.2007, 12:06
Bahsetmiş olduğun bu pirlerin yazılarını iyice analiz ederseniz benim ulaştığım sonuca sizde ulaşırsınız.

rica etsem kendi analizlerinizden örnek verebilirmisiniz?

destiny
14.02.2007, 12:19
Bu bir yaşama felsefesidir neden olmasın ki.. herkesin düşünce yapıısı farklıdır...

Mesut Gündüz
14.02.2007, 12:36
rica etsem kendi analizlerinizden örnek verebilirmisiniz?

Evvel odur âhir odur / Tayyip odur tahir odur
Batın odur zahir odur / Ali Ali Ali Ali
Virani

Sabah seherinde virdim budur bu
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali
Zikrim olan lailaheillallah
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali”
Sersem Ali Baba

Hak Muhammed Ali geldi dilime / Mürvet günahıma kalma ya Ali..
Pir Sultan Abdal

Ay Ali’dir, gün Muhammed
Üç yüz altmış altı sünnet
Balıklar da suya hasret
Çarka döner göl içinde,
Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Ay da nurdur, gün de nurdur
Allah bir Muhammed Ali
Pir Sultan Abdal

Yer gök arasına nizamlar kuran
Ak kağıt üstüne yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali
Pir Sultan Abdal

Muhammed Ali’nin eli değil mi
Hak bilip tuttuğum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali değil mi
Ali’nin kurduğu yol bana yeter
Pir Sultan Abdal

Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal

Pir Sultan Abdal’ım ağladı güldü
Kabe-i Şerif’ten bir nida geldi
Hakkın emri ile dört kitap indi
Okuyan Muhammed yazan Ali’dir”
Pir Sultan Abdal

Selman bir deste gül şaha uzattı
Kendi tabutuna kendisi yattı
Cemm-i Mushaf’tan nikabın attı
Kur’an yok, gördüler Ali’den gayrı
Hacı Bektaş Malakatı

murat_58
14.02.2007, 12:51
Ya Abİ Alevİlİk Demek İslamin Asli Demek DeĞİl Mİdİr?
Bİz Hz. Alİ Nİn Yolundan Gİdenler DeĞİlmİyİz.bnce Çok Gereksİz Bİr Anket Alevİler Ateİst DeĞİldİr.

usLanmaz62
14.02.2007, 19:17
Alevilikte bu sorunun cevabı çok tartışılıyo.

Alevilerde Hz. Alinin Ezelden beri yeryüzünde olduğu söylenir.Ancak bu bakışla Hz. Aliyi illa tanrı sıfatına koymayı gerektirmez.

Aleviler Hz. Aliye tanrı olarak bakmazlar.Ezelden beri kendilerine yol gösteren bir pir gözüyle bakarlar,şah gözüyle bakarlar.

aytans
14.02.2007, 19:19
Alevilik erkanı denildiğinde Aleviliğin esasları , yol kuralları , kısacası yolu anlaşılır. Alevilik yolunda 7 farz 3 sünnet vardır.

3 SÜNNET
Allah’ın birliğine inanmak,
Kalbinde adavet olmamak, kötülük etmemek,
Tarikatın emirlerini yerine getirmek

7 FARZ
Mürebbisine düşe
Müsahib ola
Taç uruna
Sırdar ola
Yar a yar ve özü ulu ola
Beli Berk ola
Hakk’a sohbet kıla

Sünnet olanda Allahın birliğine inanmak diyor,ateist olan allaha inanmaz.Bunlara göre nasıl ateist olan bir kişi alevi olabilir.

murat doğan
16.02.2007, 20:25
ArkadaŞlar Birakin Bu İŞlerİ Bu Ateİst ArkadaŞlar Bence Saadece AlevİlİĞİn HÜmanİstlİĞİ İle Olaya YaklaŞiyorlar.........
Pekİ Bazi Sorularim Olacak;
-hz Alİ"yİ Kİmİn Arslani Olarak GÖrÜyorsunuz?
-ateİst ArkadaŞlar HİÇ Cem Erkanina KalitmiŞlarmi , KatilmiŞlarsada Kİmİn Huzurundalar ? Hz Alİ Yada Haci BektaŞİ Velİnİn Mİ?

LÜtfen AteİstlİĞİ Alevİlİk İle KariŞtiripta Bİze Yapilan İftİralari Arttirmayin.sunnİ ArkadaŞlarima Bu Ve Bunun Gİbİ İftİralri Anlatmakla Bİtİremİyorum !!!!!

Serkan_Devrim
16.02.2007, 20:28
sayın Murat Doğan;
1)Ateist ne demek?
2)Allah ne demek?
3)Alevilikte ki Allah inancı nasıldır?

bu sorularımı cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

hasret_eylul
16.02.2007, 20:29
ArkadaŞlar Birakin Bu İŞlerİ Bu Ateİst ArkadaŞlar Bence Saadece AlevİlİĞİn HÜmanİstlİĞİ İle Olaya YaklaŞiyorlar.........
-ateİst ArkadaŞlar HİÇ Cem Erkanina KalitmiŞlarmi , KatilmiŞlarsada Kİmİn Huzurundalar ? Hz Alİ Yada Haci BektaŞİ Velİnİn Mİ?

LÜtfen AteİstlİĞİ Alevİlİk İle KariŞtiripta Bİze Yapilan İftİralari Arttirmayin.sunnİ ArkadaŞlarima Bu Ve Bunun Gİbİ İftİralri Anlatmakla Bİtİremİyorum !!!!!

Ve sizin gibiler de Alevilik inancını savunuyor öylemi? Ve çok Alevisiniz? Ceme sadece siz saygı duyarsınız demi inançsız insan duymaz öylemi? Öncelikle inanca saygıdan başlayın Çünkü Alevilik bu temellere dayanır....

murat doğan
16.02.2007, 21:41
Sevgİlİ ArkadaŞim Serkan Devrİm.
Öncekİ Yazilan Bu Konularla İlgİlİ Yazilari Okuduysan Bu Bana SorduĞun Sorularin Cevabini BİrkaÇ Kez AlmiŞsin BaŞka ArkadaŞlardan Hala Gergİnlİk Yapmanin Manasi Yok.ben AÇikÇa Soru Sordum ,soru Sor Demedİm Dİmİ?
-ateİzm :evrenİ Var Eden Bİr VarliĞin SÖz Konusu OlmayacaĞini OlmadiĞini Savunan Bİr DÜŞÜnce Bana GÖre.
--allah : Yaratandir.uĞruna ÖlÜnecek Bİr Yol Dur.haktir.hak Kapisidir.alevİlİktekİ İnanÇta BÖyledİr.nesİmİ Ler Hak Yoluna Ölmedİmİ.
Pekİ Sİzler Ateİzm İÇİn Bu Yolda ÖlÜrmÜsÜnÜz? Farkli Bİ BakiŞ AÇisi Bu Soru Bence.saÇmada Olabİlİİr.
Benİm İnanÇlara Saygim Sonsuz Ancak ,alevİlİk İle Ateİszmİ KariŞtirmayin.bence Benİm SorduĞum Sorular Bana GÖre Mantikli Cevap Verİrsenİz Sevİnİrİm.......
Saygilarimla..............

murat doğan
16.02.2007, 21:48
Syn Hasret EylÜl
Ben Saygisizlik Yapipta AŞaĞilamadim İnsanlarin DÜŞÜncesİnİ.(mesela Bİraz Espİrİlİ Olsun)tam Tersİne Dİkkat Edİn Alevİ VatandaŞlar Ateİstlere Yol GÖsterİcİ SÖzler SÖlerken Sunnİ VatandaŞlar Deyİm Yerİnde İse Elİnİn Tersİ İle İter Bire Zindik Bu Ne BİÇİm DÜŞÜnÜŞ Der.anlatabİldİmmİ.yanİ Sen YanliŞ Anladin Heralde CÜmlelerİmİ.bİrdaha Oku İstersen.İnanada Saygim Var İnanmayana
Neden ÇÜnkİ Ben Bİr !!!! Alevİ"yİm!!!!!
Ama İnanmayan Bence Alevİ Olamaz DedİĞİm İÇİn Ön Yargili Okuma.
Saygilarimla...........

Şoreş
16.02.2007, 21:49

Yine başladık demekki...İslamcı, Allahçı Aleviler gerçekten artmaya başladı.. Öncelikle Alevilikteki Allah Anlayışını çözün, ondan sonra Ateist Alevi olmaz tartışmasına girin lütfen.. Hallacı Mansurlar, Şeyh Bedrettinler.. Hepsi Enel Hak deyip, Allahın korkulacak bir varlık değil, doğal bir Enerji, Evrensel bir Ruh, hayat veren bir güç olduğunu ve İnsandan asla başımsız olmayan bir varlık olarak tanıttılar.. Bende Allaha inanmıyorum ama hangi Allah'a ? Allah kelimesi ne demek ? Allah kelime, insanlara emir veren, hükmeden, İnsanların kaderini yazan, yeryüzüne gönderen, kapanmayı emreden eli maşalı bir Kral.. Bence Allah'ın anlamı budur.. Çünkü genel Tanrı anlayışı, bu Allah kelimesi altında oluşmuş ve Allah kelimesi altında, Rab kelime altında, bir hükümdar kılığına sokulmuştur.. Oysaki Allah aslında hayat veren bir Enerjidir.. O güç İnsanın özündedir ve asla ayrı düşünülemez.. Ama Allah adı altında, kral, hükümdar, Cehennem ile tehdit eden bir güç dayatılıyor.. Ben bu dayatmaya karşı çıkıyorum.Eğer bunu kabul etmek zorundaysam etmiyorum ve bende Ateistim o zaman. Ama benim Tanrı anlayışım farklı.. Aleviler Allahtan korktukları için değil, Aleviler İnsanları Tanrı Parçası olarak gördükleri için Kul Hakkı yemekten uzak dururlar. Bakın bunları iyi düşünmelisiniz, korkutarak iyilik yaptıran Tanrıdır, Allahtır ama tüm canlıları, evreni Hak görüp, İnsanlık yaptıran ise Gerçek olandır.. Biz olandır..

murat doğan
16.02.2007, 22:10
Slm SoreŞ
DoĞru SÖylÜyorsun DÜŞÜncelerİne Katiliyorum.ayrica AllahÇi Bİr Alevİ DeĞİlİm Kesİnlİkle.Öylelerİnİde Ben Aİlemİn İÇİnde GÖrÜyorum Zaten..bİr SÖz Derkİ;allah Benİm ,ben Allah Im,yanİ Allah Benİm İÇİmde.Önemlİ Olanda Bu Zaten.zaten Dayatmalardan Sunnİlİk EleŞtİrme Kabul Etmez Ya.bu YÜzden Alevİlİkle Grur Duyuyorum Zaten.ancak Ateİst OlduĞunu DÜŞÜnen ArkadaŞlarinda Alevİlİk İle BÜtÜnleŞmek Yerİne Bİr ParÇasini Almalarina ÜzÜlÜyorum.yİnede Saygi Duyuyorum DÜŞÜndÜklerİne.
Saygilarimla...........

Şoreş
16.02.2007, 22:14
Slm SoreŞ
DoĞru SÖylÜyorsun DÜŞÜncelerİne Katiliyorum.ayrica AllahÇi Bİr Alevİ DeĞİlİm Kesİnlİkle.Öylelerİnİde Ben Aİlemİn İÇİnde GÖrÜyorum Zaten..bİr SÖz Derkİ;allah Benİm ,ben Allah Im,yanİ Allah Benİm İÇİmde.Önemlİ Olanda Bu Zaten.zaten Dayatmalardan Sunnİlİk EleŞtİrme Kabul Etmez Ya.bu YÜzden Alevİlİkle Grur Duyuyorum Zaten.ancak Ateİst OlduĞunu DÜŞÜnen ArkadaŞlarinda Alevİlİk İle BÜtÜnleŞmek Yerİne Bİr ParÇasini Almalarina ÜzÜlÜyorum.yİnede Saygi Duyuyorum DÜŞÜndÜklerİne.
Saygilarimla...........

Öncelikle Yorumlarınızı daha düzgün yazıyla yazarsanız memnun olurum, yani bir büyüklü bir küçüklü harfler, yorumlarınızın okunmasını zorlaştırmaktadır.. Teşekkür ederim...

Ateistler Aleviliğe zarar vermezler, eğer o kişiler Hallacı Mansur'un Felsefesini savunuyorlarsa ki zaten Aleviyim, Ateistim diyenlerde o şekildedir.. Biz dayatmacı bir Toplum değiliz, Ateistte Aleviyim desin, Ali gibi mert olsun, Pir Sultan gibi yürekli olsun.. İnsanları sevsin, gerisi boş zaten..

Sürgün
17.02.2007, 00:41
Ateist olan bir insan Alevi olabilir mi?
Ateist demek inancı olmayan, inkar eden demektir.
Alevilik ise Hak-Muhammed-Ali üçlüsü üzerine kurulu bir yoldur.

Ateist insan bir defa Hak-Muhammed-Ali üçlüsünden birini ağzına almaz.
Dolayısıyla direkt olarak Alevi olamayacağı, hatta böyle bir düşüncenin bile saçma olduğu ortaya çıkmaktadır.
Saygılar...

guneyyy
17.02.2007, 10:28
aleviliği bir dini meshep olarak gören arkadaşlar görülüyorki;

EZBERLERİMİZİ BOZMADAN YENİ BİR HAYAT KURMAMIZ İMKANSIZ>>>

ALEVİLİĞİ din olarak görmek yapılabilecek en büyük yanlıştır..

hangi din benim kabem insandır!!! diyebilir..

insan odaklı bir yaşam felsefesini , din olarak gösterme cabalarıınız alevileri müslümanlık yarışına itmiştir.. sunni kesmin 1000 yıldır aleviliği islam potasında eritme cabalarını alevi önderleri hayatlarını vererek set cekmişlerdir ..malesefki sizler bu setleri sırf bize farklı bakılmasın hor görürler mantıgı ile yaranma cabasındasınız...

ALEVİLİK bir yaşam felsefesidir ve insandan yana tavır koyabilen tüm felsefeleri içersinde barındıra bilir bu ateistlikte olabilir ama içersine emir komuta zinciri ile korku ile inanılan bir dini asla koyamazsınız..

PirO_62
17.02.2007, 10:37
Slm SoreŞ
Saygilarimla...........

Sn. murat doğan Kusura Bakma Ama Yazdıklarından Hiç Bir Şey Anlamadım.Yok Katılıyorum Yok Yanlıssın. Konu Aynı Ama Daldan Dala Atlıyormussun Gibi ..

Bİrde Şunu Anlayamadım.. Diyorsunuzki İnancı Olmayan Alevi Olamaz...
Öncelikle Bizim Alevilikde Allah İnancı Nasıldır.. Ve Soreş HEr Defasında Yazıyor.. Teşekkürler Soreş..

Ve Ateistlik ; İnancı, Geçmişi Reddetmekmi Yoksa Yaratılışı Reddetmekmi.. Yani Yaradanı.. Ateistliğin Açıklaması Tam Olarak Nedir?

Saygılar

murat doğan
17.02.2007, 12:40
BENİM SÖYLEMEK İSTEDİKLERİMİ ANLAMAN İÇİN ÖNCEKİ YAZILARIDA OKUMAN GEREKTİĞİNE İNANIIYORUM.SANA VE ATEİST ARKADAŞLARIMIZA TEK VE EN SON YAZACAĞIM (ÇÜNKİ BAYA UZAYACAK VE UZAMIŞ KONU) CÜMLELERDİR.
ALEVİLİK İNANCININ İBADETİ OLAN CEM TÖRENİNİN İLK ERKANINI OLAN CEM E BAŞLAMASI İLE İLGİLİ.
ÖNCE;
Rehber, peyiki dedeyi getirmeye gönderir. Dede içeri girerken Gözcü: "Hü Erenler! Pirimiz geliyor" der. Cemat kıyama kalkar. Dede meydanın ortasına kadar gelir. Gözcü sağında, peyik solunda dar'a durup: "Hü Erenler! Cemlerimiz Kırklar Cemi, görevimiz Hz. Hüseyin'in yeri, yardımcımız Hakk-Muhammed-Ali ola. Hayır, himmet Pirim" der; dar'da rehberin duasını bekler. Rehber:

"Bismişah, Allah Allah. Hizmetin mübarek olsun. Yardımcın Hakk-Muhammed-Ali olsun. Bu pir postunda Hakk-Muhammed-Ali seni doğruluktan ayırmasın. Adaletin Hz. Ali'nin adaleti olsun. Haksız görüp gözetmiyesin. Doğrudan yana olasın. Zengini, fakiri ayırtmıyasın. Bu evreni var eden yüce Allah seni saşırıp düşürmesin. Doğru oturup, doğru karar veresin. Üçlerin, Beşlerin, Yedilerin, Oniki İmamların, 14 Masum-u Pakların, Onyedi Kemerbestlerin ve kırkların katarına, didarına nail olasın. Üzerine aldığın hizmetinde şefaat bulasın. Dil bizden himmet Hünkâr Bektaş Veli'den ola. Gerçeğe Hüüü, mümine ya Ali."

Dede: "Allah-Muhammed ya Ali" diyerek yere secde eder, gelir. Pir postunda tekrar: Allah- Muhammed ya Ali" diyerek üç defa secde eder ve geçer postun üzerinde dar'da yüksek sesle salavat getirir: "Allahumme salli alâ seyyidina Muhammed ve alâ Ali seyyidina Muhammed" der; dar'da bekleyen cemaata şu gülbankı verir:

"Bismişah, Allah Allah. Vakitler hair ola. Darlar divanlar nur ola. İstekler ibadetler kabul ola. Cemlerimiz Kırklar Cemi ola. Meclisimiz erenler meclisi ola. Ey yücelerin yücesi ulu Tanrım, gönüllerimizi o ilahi nurunla nurlandır, bilerek bilmeyerek yaptığımız günahlarımızı af eyle. Yapacağımız günahlarda fırsat verme. Şu an huzuruna gelmiş, senden af dileyen, tövbe istiğfar eden bu mümin Müslim canları, Hz. Muhammed Mustafa ve Aliy'el Murtaza'nın yüzü suyu hürmetine, dualarını kabul eyle ya Rab. Üçlerin, Beşlerin, Yedilerin, Oniki İmamların, Ondört Masum-u Pakların, Onyedi Kemerbestlerin ve Kırkların hayır himmetleri, sefayı nazarları üzerimizde hazır ve nazır ola. Dar çeken didar göre, didar gören çehennem narı görmeye. Dil bizden, hayır himmet Hakk'tan ola. Gerçek erenlerin demine Hüüü, mümine ya Ali. Dar çeken bacılar didar göre, Fatima Ana muradını vere, Erenler sefaya ere."

der, herkes olduğu yerde secde eder ve yere oturur

BEN 72 MİLLETİ TEK BİR CAN OLARAK GÖRÜYORUM.BİZ,SİZ YOK İNSAN,CAN VAR.
SAYGILARIMLA..........

PirO_62
17.02.2007, 13:05
Teşekkürler YUkarıdaki Yazıyı Bu Linktende Okuyabilirim Zahmet etmeseydin..
http://www.alewiten.com/demircem.htm

Canını sıkma okudum.. Ve Ateist Olsun Olmasın.. Benim Arkadaşlarım Alevidir..

Seninde dediğin gibi BİZ, SİZ YOK.. İNSAN, CAN var....

Ateist, .............. vs vs yok ALEVİ var..
Bunlar benim Düşüncem

Neyse Sen KOnuya Daha Fazla Yazmıyacaksın Polemik Olmasın....

alevi_murat24
17.02.2007, 18:27
bu konu ile bir soru
alevi olan biri sünniler gibi veyeda hırstiyanlar gibi camiye veye kiliseye gidiyor. sonrad ben aleviyim diyor bu insan alevimidir sünnimidir veye hıristiyan mıdır...

kadirserious
17.02.2007, 18:42
arkadaslar aranıza yeni katıldım . ateistten alevi olur mu tartısmasına bende katılamak istedim. bir insan nasıl hz aliyi hz hüseyini sayar saygı duyarda ateist olur .cok mantıksız bir tutum.unutmamalıyız ki peygamber efendimiz yüce ALLAHın buyruklarını bizlere iletmek amacıyla secilmiş ,ölümünden sonrada damadı ve yeğeni hz aliyi görevini devam ettirmesi amacıyla varis bırakmıştır.o halde nasıl hem ateist hemde alevi(hz ali yandsı olunur):confused1 :confused1

Erdem12
17.02.2007, 19:02
arkadaslar aranıza yeni katıldım . ateistten alevi olur mu tartısmasına bende katılamak istedim. bir insan nasıl hz aliyi hz hüseyini sayar saygı duyarda ateist olur .cok mantıksız bir tutum.unutmamalıyız ki peygamber efendimiz yüce ALLAHın buyruklarını bizlere iletmek amacıyla secilmiş ,ölümünden sonrada damadı ve yeğeni hz aliyi görevini devam ettirmesi amacıyla varis bırakmıştır.o halde nasıl hem ateist hemde alevi(hz ali yandsı olunur):confused1 :confused1

Alevilik kendi içerisindeki ve ya diğer aidiyetlere bağlı ateistlere Sünnilik gibi muhalefet etmez, düşmanlık beslemez.
Alevilik insanca itirazların ve felsefi bakışların -özü olan insan sevgisini dıştalamamak kaydıyla- tümüne açıktır.
İnsanlık tarihinin yeryüzünde yaşanmaya başladığı günden beri özlediği felsefi bakışın ipuçları Alevilikte de gizlidir.

Bir Alevi hem Alevi kalabilir; hem de Tanrısal bir mistisizmi red anlayışına sahip bir Ateist olabilir. Felsefi açıdan bu Alevilik içerisinde söz konusu edilebileceği gibi, diğer bazı dinler ve bakış açılarında da bu mümkündür. Hali hazırda bu durum yaşanabilmektedir ve de doğallığı ölçüsünde Alevi anlayışının ayaklarının ne kadar yere bastığını ve de hümanizmasının derinliğinin kanıtı durumundadır.

Aleviliğe totalist ve yaygın-egemen bakış (diyelimki Sünni veya dinsel saplantı perspektifinden) açısıyla bakıldığı zaman bu felsefi bakış ve altyapı reddedilmiş olur. Dolayısıyla Alevice bakıştan görece de olsa uzaklaşılmış olur. Alevilik insan sevgisini ve saygısını reddetmemek kaydıyla her anlayıştaki insana saygı duyar, kapısını kapatmaz...

Gülom
18.02.2007, 00:31
Alevilik kendi içerisindeki ve ya diğer aidiyetlere bağlı ateistlere Sünnilik gibi muhalefet etmez, düşmanlık beslemez.
Alevilik insanca itirazların ve felsefi bakışların -özü olan insan sevgisini dıştalamamak kaydıyla- tümüne açıktır.
İnsanlık tarihinin yeryüzünde yaşanmaya başladığı günden beri özlediği felsefi bakışın ipuçları Alevilikte de gizlidir.

Bir Alevi hem Alevi kalabilir; hem de Tanrısal bir mistisizmi red anlayışına sahip bir Ateist olabilir. Felsefi açıdan bu Alevilik içerisinde söz konusu edilebileceği gibi, diğer bazı dinler ve bakış açılarında da bu mümkündür. Hali hazırda bu durum yaşanabilmektedir ve de doğallığı ölçüsünde Alevi anlayışının ayaklarının ne kadar yere bastığını ve de hümanizmasının derinliğinin kanıtı durumundadır.

Aleviliğe totalist ve yaygın-egemen bakış (diyelimki Sünni veya dinsel saplantı perspektifinden) açısıyla bakıldığı zaman bu felsefi bakış ve altyapı reddedilmiş olur. Dolayısıyla Alevice bakıştan görece de olsa uzaklaşılmış olur. Alevilik insan sevgisini ve saygısını reddetmemek kaydıyla her anlayıştaki insana saygı duyar, kapısını kapatmaz...

Dogrudur, ama Aleviligin inanc tarafini da unutmuyalim. Alevilik bir butundur. Felsefesi ve inanci. Bunlari bolemeyiz, zaten boldugumuz zaman, Alevilik degildir.

Adam
18.02.2007, 00:45
Ateist olan bir insan Alevi olabilir mi?
Ateist demek inancı olmayan, inkar eden demektir.
Alevilik ise Hak-Muhammed-Ali üçlüsü üzerine kurulu bir yoldur.

Ateist insan bir defa Hak-Muhammed-Ali üçlüsünden birini ağzına almaz.
Dolayısıyla direkt olarak Alevi olamayacağı, hatta böyle bir düşüncenin bile saçma olduğu ortaya çıkmaktadır.
Saygılar...

Ateistlerde inkar falan yoktur, Ateistlik felsefesini anlamayı inkar edenlerin böyle dayatmacı bir fikri vardır.

Gülom
18.02.2007, 01:00
Ateistlerde inkar falan yoktur, Ateistlik felsefesini anlamayı inkar edenlerin böyle dayatmacı bir fikri vardır.

Ateizm kelimesinin kökleri Eski Yunanca'ya dayanır. "Atheos" (theos, Yunanca "tanrı" demek olup başındaki "a" ön takısı ile olumsuzluk belirtir.) "tanrısız" veya "tanrıya inançsız" demektir.

İngilizce'ye de Fransızca'dan gelen "athéisme" kelimesinin uyarlanışı "atheism" olarak 1587 civarında bu dile girmiş, Türkçe'ye de çok daha sonraları benzer şekilde uyarlanarak "ateizm" olarak alınmıştır.

Ateizm maddecilik'den temell