Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi?

Sayfa : 1 2 3 [4] 5

Volcano
09.05.2007, 18:57
Yaşam tarzı bakımından ateist bir kişi alevi olabilir.

arkadas_62
09.05.2007, 19:47
yav bırakın şu ateist alevi olur saçmalıgını ate bir insan nasıl alevi oluyor ate dinsiz inançsız olandır sadece yaşaması gerektigi için yaşar insanlıga insanlara faydalı yararlı olmaya çabalar alevi ise aliye inan alinin yolunda gidendir şimdi söyleyin bana nesimi arkadaş demişki felsefedir yaşayiş biçimidir saçmalama h.z ali kimin damadıdır h.z muhammedin allahın aslanıdır sen bu insanın yolunda izinde yürüyorsan aliciyim diyosan 12 imama inaniyosan sen nasıl ateist olabilirsin ne yazikki bu forumdaki ateistler daha alevi olmadıklarını anliyamamişlar yazik ya çok yazık...

ForZaSLaN
09.05.2007, 19:52
İnandiğımız tek yüce varlık ALLAH
Peygamberimiz O'nun resülü Hz. MUHAMMED
Kitabımız O'nun kelamı KUR'AN
Dinimiz İSLAM
Şahımız Hz. ALİ
Pirmiz Hz. HÜNKAR HACI BEKTAŞ-İ VELİ

Bunlara Uymayan,inanmayan kimse alevi olamaz.Yani ateist birinin alevi olmasi münkün değildir.Sadece aleviligin adını kirletir, aleviyim diyerek..

connor mac leod
10.05.2007, 03:04
kesinlikle saçmalık,atesit alevi olamaz,ne yaşam tarzıyla ne de inancıyal asla...

guneyyy
10.05.2007, 13:48
ben alevi atesitim bunu kabul edip etmememiz umrumda degil ben nasıl hissediyorsam o ...bunun dışında dediklerinizin benim için bi anlamı yok..

ozanbaki
10.05.2007, 15:42
Her ateist alevi olur demek dogru degildir tabi ki.ancak bir alevinin ateist olmasindan dogal da birsey olamaz.

NiSAN_Rojda
10.05.2007, 15:46
arkadaşlar affınıza sığınarak soğuyorum alevi ateist canlara : madem allaha inanmıyorsunuz allaha inanmayan kitaplarada peygamberlerede inanmaz..Hz.Ali peygamberimiz diğil mi bizim...

her insan özgürdür tabi........ben sadece bu konuyu merak ediyorum...hiç bi alevi ateistindende tatmin olacağım cvpda alamadım :confused1

bu soruyu sordum içinde kimse bana kızmasın inanın sadece merakım.....dedğim gibi her insan özgürdür.kimse kimseyi yargılama hakkında sahip diğildir.

ozanbaki
10.05.2007, 15:49
arkadaşlar affınıza sığınarak soğuyorum alevi ateist canlara : madem allaha inanmıyorsunuz allaha inanmayan kitaplarada peygamberlerede inanmaz..Hz.Ali peygamberimiz diğil mi bizim...

Hz.Ali peygamber degil.

guneyyy
10.05.2007, 15:50
benim için alevilik sadece ali degildir.. ben aleviliğin sadece dinsel bir inanış oldugu kanısını taşımıyorum..

Alevilik özünde insan sevgisini barındıran gelenek ve görenekleri ile bu topraklarda yaşayan görkemli bir kültürdür bende bu kültürden beslenmiş bir aleviyim..

NiSAN_Rojda
10.05.2007, 15:51
Hz.Ali peygamber degil.

tamam halife ama biz onu peygamberimiz olark görüyoruz

ozanbaki
10.05.2007, 15:55
tamam halife ama biz onu peygamberimiz olark görüyoruz

Herkesin bakis acisi farkli.Iran da bazilari Hz.Ali yi allah olarak görüyor.Onlar icin ne dersin acaba.

guneyyy
10.05.2007, 15:57
her ateistin bir kültürü vadır benim kültürümde aaleviliktir aleviliği kültür , yaşam biçimi görmeyen din olarak gören arkadaşlar için alevi-atesit cok zor anlaşılabilinir ama baktıgınız taraftan aleviliği görmeyen biri olarak söylüyorum alevi atesit olur cünkü aleviliğin islama dayandırma cabalarının dışında düşünen biri için alevi-ateist zorr algılanıcak bir olgu degildir..

NiSAN_Rojda
10.05.2007, 15:59
Herkesin bakis acisi farkli.Iran da bazilari Hz.Ali yi allah olarak görüyor.Onlar icin ne dersin acaba.

onlar şii..... arap alevisi..onlar farklı biz farklıyız.hemde çok farklıyız onların mesela alemleri var ellerinle zincirle sırtına falan vuruyolrdı önleride de Hz.Ali nin resmi..onlarda bizim ibadetlerimizi eşleştiremezsin.....

ozanbaki
10.05.2007, 16:10
onlar şii..... arap alevisi..onlar farklı biz farklıyız.hemde çok farklıyız onların mesela alemleri var ellerinle zincirle sırtına falan vuruyolrdı önleride de Hz.Ali nin resmi..onlarda bizim ibadetlerimizi eşleştiremezsin.....

Önemli olan inanclari degil mi?Herkes istedigi gibi inancini,bagliligini gösterebilir.

NiSAN_Rojda
10.05.2007, 16:23
Önemli olan inanclari degil mi?Herkes istedigi gibi inancini,bagliligini gösterebilir.

tabiki inanç....ama merak ettiğim Hz Ali Allah'ın aslanı diğilmi..........???
benim merak ettiğim Allah ı inkar eden peygamberleri halifeleri kitapları da iinkar etmesi gerekir.

ozanbaki
10.05.2007, 16:31
tabiki inanç....ama merak ettiğim Hz Ali Allah'ın aslanı diğilmi..........???
benim merak ettiğim Allah ı inkar eden peygamberleri halifeleri kitapları da iinkar etmesi gerekir.

Cok dogru bir tespitte bulunmussun.Ancak halifeler secimle gelmistir,yine dikkaatini buraya cekmek isterim.

Mahzuni Serif der ki;

Dört kitaba saygim coktur
Birinden haberim yoktur.

Burda her sey ortada sanirim.Birinden derken zaten dördünü kast ediyor.Kimisi bir tanesi diye anliyor ama degil.
Dört kitapdan haberi olmayanin haliyle digerlerinden haberinin olmasini beklemek inandirici degil.
Iste bizlerde öyleyiz.

devrim69
10.05.2007, 20:27
kesinlikle saçmalık,atesit alevi olamaz,ne yaşam tarzıyla ne de inancıyal asla...

Sana göre saçmalık.Ben aleviyim ve ateistim olunuyormuş demekki...

Zahir
10.05.2007, 20:31
Sana göre saçmalık.Ben aleviyim ve ateistim olunuyormuş demekki...

O senin zannın :)

devrim69
10.05.2007, 20:35
O senin zannın :)

Senin zannın nedir acaba zahir bey:sas

Zahir
10.05.2007, 20:48
Senin zannın nedir acaba zahir bey:sas

Benim zannım ateist olan ateisttir ötesinde bişe aramaya gerek yok.

devrim69
10.05.2007, 21:11
Benim zannım ateist olan ateisttir ötesinde bişe aramaya gerek yok.

çok açıklayıcı olmuş zahir bey:)

Zahir
10.05.2007, 21:11
çok açıklayıcı olmuş zahir bey:)

Eksik bulduğunuz hususlar nedir? sorun cevaplayalım.

readme
10.05.2007, 21:14
kişi kendini hem ateist hemde alevi olarak hissedebilir, bunu varoluşsal kimliğine kodlamak isteyebilir, (yani bir noktada bende kendimi alevi mod una sokup alevi gibi hissedebilirm- ne kadar aleviyimdir orasına tartışma aralığı bırakıyorum. fakat her ikisininde (sunni-alevilik) ayrı debilerden aksada bir kaynaktan -inanç kaynağında- çıktıklarını anlamak için fazla enerji harcamak gerekmiyor. sadece sevgi gibi, başarı gibi, adalet gibi, kazanım gibi duygu sahibi olmak gerekiyor) fakat bu iki özelliğin bünyede barındırılması demek iki çelişki ve çatışmayı bir arada beslemek demektir. bu duruma erişmeyi kimse başaramamıştır. olsa olsa gençlik hevesi ile açıklanabilir, böyle bir durum. alevilik bir din olmadığı gibi dinin kurna sından çıkmış ve farklı dehlizlere akmış/akmakta olan bir inanış yoludur. dolayısı ile bir dine bağlıdır bu bağlılık isterse bir kaç dine birden olsun dini inanışlarla biçimlendiği gerçeğini değiştirmiyor.
ateizm bir entelektüel algılayış değil düpedüz bütün dinlerin karşısında duruş sergileyen bir akımdır. yani ateizm islamiyete, yahudiliğe, hristiyanlığa (her ne kadar özellikle hristiyanlığa karşı çıkmış olsada bu akımın kökenlerini ta ilk çağlarda ve sümerlerde aramak gerekiyor) karşı olduğu kadar budizmede karşıdır ve hatta satanizmede karşı olması gerekir.

40 ından sonra kominist olunduluğuna rastlanılmamıştır. 60 ından sonrada ateist olana hiç rastlanılmamıştır. sosyalist sosyalistliğini bir ömür devam ettirmiş ise konjuktür gereğidir. aynı şekilde ateistte..

inanç bambaşka bir değerdir. herkes bir şekilde inancını koruyabilir, besleyebilir bilahare değişik yaratıklara akatarabilir onlardan alabilir. çünkü inancın manası ''emin olma'' duygusudur. insanın nihai amacı ''zaman ve mekan içerisinde sadece kendisi olabilmesidir'' tıpkı; çınarın çınar olmak istemesi gibi. ama kimi ulu bir çınar olmayı başarır kimi fodul ve fide olarak kalır. fakat inançlar bitmez biteviye kendini değiştirir-yeniler-besler-devinimleştirir.

ateistten alevi olur anlayışı psikolojik sınırlara karşı savaşımın sınırsızlık, veryansonları olarak algılıyorum. halbuki inancında sınırları olmalı değilmi?..

ForZaSLaN
10.05.2007, 21:22
Ateist = Dinsiz,Kitapsiz Allah'in varligini red eden

Alevilikle ne alakası var yahu ?

Aleviligin adını kirletmekden baska neye yariyor ateist bir Şahısın ben aleviyim demesi yazık cok yazık..

Allah Akıl fikir versin!

Dipnot: Her aleviyim diyen alevi değildir, demekki olunmuyormuş.

BayMuhabbet
05.07.2007, 02:14
Merhabalar:)
Bana şu bakımdan garip bir anket gibi geldi. Alevi likten bahsedip Hz. Ali den bahsetmemek olamaz. Hz Ali den bahsedip de ateizmden bahsetmek olmaz.
Ve ateist insan nasıl Alevi olur bunun bir açıklaması olduğunu sanmıyorum:) Yani cevabım olmaz.

_can_
05.07.2007, 04:18
Ne aleviyim, ne sunni ne de başka bir mezhep..

Ateistim tek..

suzi34
05.07.2007, 15:38
Ataist olan insanada saygı duyarım herkesin kendi tercihidir,fakat ateist biri alevi olamaz. Aleviyim demeside saçma olur zaten.Nedenide ateistlik hiç bir dine allaha inanmamaktır ki,Aleviler Allaha inanıyor burda o zaman bir ikilem oluşuyor,tercih karmaşası yaşanıyor anlamı çıkıyo karşımıza.

güli
06.07.2007, 00:52
merhabalar.. ben ateistim ve de aleviyim.. ateizme en yakın "din" aleviliktir..zaten aleviliğin özüne indikçe bunu farkına varırsınız.

güli
06.07.2007, 00:54
arkadaslar aleviliği neden islamın içine sokuyorsunuz.. devletin sünnileştirme politikaları işe yaramış galiba..baksanıza alevilere asıl aleviliği inandıramıyoruz

suzi34
06.07.2007, 19:18
arkadaslar aleviliği neden islamın içine sokuyorsunuz.. devletin sünnileştirme politikaları işe yaramış galiba..baksanıza alevilere asıl aleviliği inandıramıyoruz

Aleviliği islamın içine koymayalımda ateistliğin mi içine sokalım arkadaş,asıl Alevilik ateislikmi yani bunumu demek istiyorsun anlamadım açıklarsan sevinirim derin bilgilerinden bizlerde faydalanalım.Ben 41 yaşındayım aleviyim ateistlikle arasında benzerlik fark edemedim.Aleviler Allaha,Kurana ve peygambere inanır. Ateistlikte ise hiçbir dine mezhebe inanılmaz,benmi yanlış biliyorum yoksa...

nihallll
06.07.2007, 23:07
bence saçma bi soru olmuş.alevi inancında allaha inanmak vardır.ateistler tam tersi allaha inanmazlar.bence bi ateist aynı zamanda alevi olamaz.

yoldaş1903
08.07.2007, 04:23
Nedir bu insanlarda bu islam takıntısı anlamıyorum.Sorsan hiçbiri islamı gerektiği gibi yaşamaz.bence Aleviliğin enginliğini iyice anlamak gerek.En basitinden biz ibadetlerimizi kadın,erkek demeden yaparken.İslamın temeli olan sunilerde böle bir şey yok.Aleviyim ve ateistim.Sanırım bu kimseyide fazla ilgilendirmeemli.Hee şimdi bazı arkadaşlar korkuyor,işte sizin yüzünüzden bizi hep yanlış biliyorlar.Kimse kendini fazla zorlamasın.İstediğiniz kadar kendinizi sunileştirin aleviyim dediğiniz zaman çoğu islamcının size bakış açısı değişir.Dinden daha çok ilimle ilgilensek,bu dünyaya daha faydalı olmazmıyız.

alewist
08.07.2007, 13:28
hüseyincem arkadaşla sanıyorum daha önce başka yerlerdede karşılaştık.
fikirleriyle aslında alevileri biraz olsun aydınlatabileceğini düşünmüştüm.
nedense alevilerde doğru söze tahammül edemiyolar.
buralarda küfürleşenleri gördüm, üyelikleri devam ediyor.
hüseyincem kardeşin üyeliği iptal olmuş demekki doğruya tahammül edemiyoruz. küfürleşmeler seyirci kalabiliyoruz. Üyelik başlığı altına biriler adam olmadığını yazmışlar.
hüseyincem kardeşim sen adam gibi adamsın
sen adam olmazlar arasında kendini ifade edemezsin sıkma canını

sarızeybek
25.07.2007, 11:46
alevilik islamı ve dolayısıyla hayatı yaşama kendine göre yaşama tarzıdır.
ne aleviler ataist olabilir ne de ataistler alevi olabilir.
bizler sadece islam dinini kendimie göre,dogmatizm olmayacak şekilde yorumlamışız.
keza hz. ali bizim için çok önemli peki hz. ali kim: peygamber
o zaman biz ya muhammet ya ali deyip de neden dinden kendimizi bu kadar uzaklaştırıyoruz.

koçgirli
25.07.2007, 14:39
alevilik islamı ve dolayısıyla hayatı yaşama kendine göre yaşama tarzıdır.
ne aleviler ataist olabilir ne de ataistler alevi olabilir.
bizler sadece islam dinini kendimie göre,dogmatizm olmayacak şekilde yorumlamışız.
keza hz. ali bizim için çok önemli peki hz. ali kim: peygamber
o zaman biz ya muhammet ya ali deyip de neden dinden kendimizi bu kadar uzaklaştırıyoruz.

sarı zeybek hz.ali kim:peygamber demişsin
ne alakası var HZ.ALİ peygamberimiz değil ŞAHIMIZ
HZ.MUHAMMED PADİŞAHIMIZ
lütfen bilip bilmeden konuşmayalım arkadaşlar
dilin kemiği yok maalesef!

Kartopu86
25.07.2007, 15:26
Ben hem ateistim hem aleviyim diyenler sanırım her ikisininde hangi anlamı içerdiği konusundaki bilgileri eksik diye düşünüyorum..Ateistlik inanmamaktır. Alevilik bir inançtır. Hakkın varlığına ve birliğine inanır. Kuranı yok saymaz. Bizlerki Hz.ALİ efendimizin yolundan gidiyoruz onun yolu Allah'a varan yoldur...Arkadaşın dediğine katılıyorum diliğin kemiği yok işte.. Ve bizim halkımız bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olurlar nedense:kapaligöz

ilker_che
25.07.2007, 22:44
Ben hem ateistim hem aleviyim diyenler sanırım her ikisininde hangi anlamı içerdiği konusundaki bilgileri eksik diye düşünüyorum..Ateistlik inanmamaktır. Alevilik bir inançtır. Hakkın varlığına ve birliğine inanır. Kuranı yok saymaz. Bizlerki Hz.ALİ efendimizin yolundan gidiyoruz onun yolu Allah'a varan yoldur...Arkadaşın dediğine katılıyorum diliğin kemiği yok işte.. Ve bizim halkımız bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olurlar nedense:kapaligöz

dediklerine tamamen katılıyorum can.bence de aleviliği islamın dısında tutmak hata olur.temel inancı allah-muhammed-ali olan alevilik islamiyetle alakalı değildir,bir kültürdür vb sözler tamamen sacmalıktır ve hatadır.ondan sonra da mumsöndü karalaması nerden cıkıyo dioruz.bize neden allahsız kitapsız diolar dioruz.galiba hata bizde de war.çoğumuz kendimize göre tanımlıyoruz aleviliği.bir kısmı içindedir,bir kısmı değildir,bir kısmı işte azcık içindedir dio...ama ateistlik bir din değildir bir inanç değildir.din gereksinimi olmaz ateistlerin.bu yüzden alevilikle ateistlik bir arada olamaz...

yusufçukgecegez
30.07.2007, 15:38
aleviliği inanç sistenlerinin içine ,dışına koyma çalışmalarının aleviliğe zarar verdiğini düşünüyorum.dışardan görülen alevilik kültürel bir sistem ve içinde müslüman hristiyan,ateist vs. inancına sahip insanları barındırıyor.pekçok ateit olupta grurla alevi olduğunu söyleyen insanlar var.alevilik bazı aleviler için hz ali yolunda gitmek olduğu kadar bazı aleviler için bilimsel düşünebilen kültürel bir yapı.

tolstoy
30.07.2007, 16:31
Size kisa bir hikayeyle bir seyler anlatmak istiyorum.

Mevlananin ögrencilerinin arasinda süryanos adinda rum bir ögrencisi varmis.
Süryanos acik sözlü uluorta heryerde konusan ve kimseden cekinmeyen deli dolu bir genc.

Süryanosu yakalayip kadinin karsisina cikariyorlar.

Kadi soruyor : Sen Mevlana`ya Tanri diyormussun dogrumu... ?

Süryanos : Yalan diyor, ben Mevlana`ya tanri demedim , tanriyi yaratandir dedim.Tanri benim ama ben bunu yillardir bilmiyordum, bana tanri oldugumu mevlana ögretti....

Süryanosu iyice cildirmis sanarak birakiyorlar.

Oda gelip olup biteni Mevlana`ya anlatiyor

Mevlana : Kadiya deseydinki diyor, yaziklar olsun sen de tanri olamadiysan.

Bilgi insani öbür varliklardan üstün kilar. Evrende ki varliklarin icinde bilgiye tek ulasan varlik insandir. Insan bilgiyle herseyin üstündedir. Ateislik ise dinin kavranis sekillerinden birisidir. Herkes dindar olmak veya tanriya inanmak zorunda degildir. Yukaridaki hikayede süryanosun dini algilayisi ve yorumlamasi cok farkli,herseyin üstünde insani görmüs ve onu tanri olarak kabul etmistir. Tanriyi insanda bulmustur.Bende bu görüse sahip bir insanim. Herseyden önce insan olmak gerektigine inanirim.

Yunus Emre`nin dedigi gibi;

Allah'hi ararsan gönlünde ara,
Mekke'de, Kudüs'te, Hac'da degildir.

Saygilar.

xolxol_12
30.07.2007, 17:22
Türk'üm ama Japonum = Elmayım ama Armudum = Ateistim ama Aleviyim

Mesut Gündüz
30.07.2007, 18:48
Türk'üm ama Japonum = Elmayım ama Armudum = Ateistim ama Aleviyim

İkiside Millet=İkiside Meyve=İkiside İnanç

Saygılar,
MG

Kartal24
30.07.2007, 19:04
yuhhh..... sizi yuhalıyorummm...(bu düşünceye sahip arkadaşları)
Hiç bir ateist kesinlikle alevi olamaz....OLAMAZ....
Biz aleviler Hz Ali'ye inanmıyor onu kendi imamımız olarak kabul etmiyor muyuz?
O kı yüce yaradanımızın Allah 'ın aslanı.....
Hııı siz tabi Ali 'ye de inanmıyorsanız o zaman hiç alevi olamazsınız.
Siz neye inanırsınız sizin alevilik den dşünceniz kasıtınız mantığınız nedir?arkadaşlar...
Böyle türk toplumunda söyleye söyleye bu tür tarifsiz düşünceleri alevileri de aleviliği de rezil ettiniz....yuhhh yanı............
HUZUR İSLAMDA...........

Mesut Gündüz
30.07.2007, 19:24
Siz neye inanırsınız sizin alevilik den dşünceniz kasıtınız mantığınız nedir?arkadaşlar...
Böyle türk toplumunda söyleye söyleye bu tür tarifsiz düşünceleri alevileri de aleviliği de rezil ettiniz....yuhhh yanı............
HUZUR İSLAMDA...........

Sen alevi olamazsın...

Westside
30.07.2007, 19:39
Yaradana ister inan ister inanma ama islamı bir alevi kabullenmemeli.

live_from_tokat
30.07.2007, 19:41
arkadaşlar bir inancın sadece size uyan tarafını alırsanız yani "ben aleviyim ama allaha inanmıyorum" gibi böle birsey olamaz ya inanısın yada inanmazsın. inanırsan ateistliği ters inanmazsan aleviliği. alevilikte allah,peygamber,kitap inancı sorgulamamaz bile bence. eğer allah inancın yoksa sırf alevi olarak doğduysan bence aleviyim hemde ateistim deme.

tolstoy
30.07.2007, 20:00
HUZUR İSLAMDA...........

Sadece Hz.Ali'ye inanmakla ve onu sevmekle alevi olunmaz. Ilk önce insani sevmeniz gerekir.Insani sevmekte onlari hor görmeden düsüncesine ve inancina saygi göstermektir.

ilker_che
30.07.2007, 20:11
İkiside Millet=İkiside Meyve=İkiside İnanç

Saygılar,
MG

ikisi de inaç değil.biri inanç biri İNANÇSIZLIK...
alevilik islamdan ayrılamaz.Allah-Muhammed-Ali inancını islamdan nasıl ayırabiliyosun.bence sen alevi olamazsın...
Saygılar...

xolxol_12
30.07.2007, 20:19
Mesut amacın ne ???
''Allah yoktur,inanmıyoruz,Muhammed Ali ' de kimmiş ? 12 imamlardan banane,Ben aklıma taparım mantık herşeyden üstündür , akıllı insanlar allaha inanmaz , akıllı insanların kendinden başka kimseye inancı olmaz''
Eğer demek istediğin şey buysa Biz sana burada ''Ben Aleviyim'' detirtmeyiz...
Bizim allaha inancımız muhammede inancımız Ali'e inancımız vardır. sen kendi yolunu kendin seç bizim adımızı kirletme..!!

ilker_che
30.07.2007, 20:32
Mesut amacın ne ???
''Allah yoktur,inanmıyoruz,Muhammed Ali ' de kimmiş ? 12 imamlardan banane,Ben aklıma taparım mantık herşeyden üstündür , akıllı insanlar allaha inanmaz , akıllı insanların kendinden başka kimseye inancı olmaz''
Eğer demek istediğin şey buysa Biz sana burada ''Ben Aleviyim'' detirtmeyiz...
Bizim allaha inancımız muhammede inancımız Ali'e inancımız vardır. sen kendi yolunu kendin seç bizim adımızı kirletme..!!

yok kardesim sen tam olarak anlamamıssın onun sölemek istediğini.o aleviliği islamiyetten ayrı tutuyo.ama senin kullandıgın üslup hiç ii değil.15 yasında birine yakıscak bi tarz değil.biraz daha dikkatli ol can...

bektaşi44
30.07.2007, 22:15
Peki ozaman neden hemen hemen bütün ateistler alevilerden çıkıyor .

Kartal24
30.07.2007, 22:43
Alevilik nedir ?
Sizin alevilikten kastınız nedir?
siz aleviliği nasıl tanımlıyorsunuz?Ben bilmiyorum cok merak ettım?
Bana cevap veren akadaşlar sizin okumanız yazmanız yok mu Aleviliğin ne gibi olaylardan neden ortaya cıktıgını ne gibi fikirler içerdiğini de mı bilemıyorsunuz?da Kafanıza göre fikirler bulup onlara inanıyorsunuz?
ayrıca durup dururken ne kendiliğinden var olmuş?Sebebsiz bir seyler ortaya cıkıyor mu hiç?

Kartal24
30.07.2007, 22:49
Ayrıca sayın M.G.
sana benım aleviligimi yargılama hakkını verdiğimi hatırlamıyorum...
sayın tolstoy;
Biz yaradılanı severiz yaradandan ötürü...
Onu yaradana inanmıyanı ben hor da gorurum fırsat bulursam dalga da gecerim...
Ben geri kafalıyım anadolu insanıyım boyle hıc bır dusunceye de saygı gösteremem...

ilker_che
30.07.2007, 23:00
Peki ozaman neden hemen hemen bütün ateistler alevilerden çıkıyor .

bu ne saçma cümledir böle.kaç tane ateist tanıosun sen?hemen hemen bütün ateistler alevilerden cıkıo ne demek?müslüman sünnilerin yaptıgı cok mu mantıklı.senede 1 ay müslüman olunur en fazla haftada bir cuma namazı kılınır...

xolxol_12
30.07.2007, 23:09
Kötü bir üslup kullandığımı sanmıyorum.Sadece burada kim olduğu belirsiz bir kaç putperestin biz alevileri de kendilerine dahil etmelerine karşıyım.
Başda sadece islamdan ayırmak istenir ,daha sonra bu işin daha farklı yerlere gitmesi önlenemez..
Ben cahilce kafamın estiği gibi bir konuşma yaptığımı sanmıyorum.Yaşımı bir kenara bırakında şu ortamda böyle bir topiğin açılmasının sebebini düşünün.Aleviliği islamdan ayrı tutmak isteyenler hiç ceme girmişmi acaba ?
Aleviliği islamdan ayrı düşünmek yalnıştır bilhassa ALEVİLİK İSLAMIN ÖZÜDÜR. Bir insan Ben Hz.Muhammed ile Hz.Ali'ye inanıyorum onların aracılığı ile Allaha ne şekilde olduğu farketmeksizin bir inanç güdüyorum diyebiliyorsa o insan islamidır.
Benim niyetim burada din dersi vermek değil ,ben kendi görüşlerimi ortaya koyuyorum.İslam ,illa namaz oruç bilmem ne şekilde bir ezber olamaz ,keza islamda herşeyden önce niyet önemlidir.
İslam kabeye dönüp bir kaç ezber hareketini yaparak bir kaç ezberleme söz söylerek ibadet etmek değildir.Ben içimdeki aynı inançla aynı tutkuyla sandalyeye oturup çin seddine dönerim.
Kur'an da namaz kıl şöyle 3 defa yere otur 4 defa kalk eğil çömel diye bir şey geçmez...! Kur'an da derki İBADET ET!!!!!!
Der ki ''Gönlünle bağlan''......
Biz bağlanmışmıyız ? Evet bağlanmışız bunun tartışmasının uzamasına gerek yok..!
-Hayır efendim biz ateşi kutsal sayıyoruz ,aleviyiz ,islamda bu yok demekki islamdan dışarıyız,rafklı bayram yaparız,buda islamda mevcut değildir....???
Bu katiyyen islam dışı bir şey değildir.Benim demek istediğim ''ben ateşe döndüm demekki ben islami değilim ''kavramının yalnış olması eğer bir insan islama inanmak istemezse zaten islam insanı olamazki...Yöresel kültürler çok yönlüdür
kimi var ateşi kutsal sayabilir ,zerdüştlük kültürü dolayısıyla , kimi yerde de üstünden atlanıp dilek tutulur , kimi yerde su kutsaldır..
bence bu tür şeyler kültür farklılığıdır bırak mezhebi din farklılığı olarak algılanması yalnıştır.

Ben içimden gelenleri söyledim ,kesinlikle islam savunucusu değilim ama günümüzde islamiyet insanların karizma diye adlandırdıkları şeyini zedeliyor.Bu yalnış bir düşünce....
Saygılarımla...

ilker_che
30.07.2007, 23:36
Kötü bir üslup kullandığımı sanmıyorum.Sadece burada kim olduğu belirsiz bir kaç putperestin biz alevileri de kendilerine dahil etmelerine karşıyım.
Başda sadece islamdan ayırmak istenir ,daha sonra bu işin daha farklı yerlere gitmesi önlenemez..
Ben cahilce kafamın estiği gibi bir konuşma yaptığımı sanmıyorum.Yaşımı bir kenara bırakında şu ortamda böyle bir topiğin açılmasının sebebini düşünün.Aleviliği islamdan ayrı tutmak isteyenler hiç ceme girmişmi acaba ?
Aleviliği islamdan ayrı düşünmek yalnıştır bilhassa ALEVİLİK İSLAMIN ÖZÜDÜR. Bir insan Ben Hz.Muhammed ile Hz.Ali'ye inanıyorum onların aracılığı ile Allaha ne şekilde olduğu farketmeksizin bir inanç güdüyorum diyebiliyorsa o insan islamidır.
Benim niyetim burada din dersi vermek değil ,ben kendi görüşlerimi ortaya koyuyorum.İslam ,illa namaz oruç bilmem ne şekilde bir ezber olamaz ,keza islamda herşeyden önce niyet önemlidir.
İslam kabeye dönüp bir kaç ezber hareketini yaparak bir kaç ezberleme söz söylerek ibadet etmek değildir.Ben içimdeki aynı inançla aynı tutkuyla sandalyeye oturup çin seddine dönerim.
Kur'an da namaz kıl şöyle 3 defa yere otur 4 defa kalk eğil çömel diye bir şey geçmez...! Kur'an da derki İBADET ET!!!!!!
Der ki ''Gönlünle bağlan''......
Biz bağlanmışmıyız ? Evet bağlanmışız bunun tartışmasının uzamasına gerek yok..!
-Hayır efendim biz ateşi kutsal sayıyoruz ,aleviyiz ,islamda bu yok demekki islamdan dışarıyız,rafklı bayram yaparız,buda islamda mevcut değildir....???
Bu katiyyen islam dışı bir şey değildir.Benim demek istediğim ''ben ateşe döndüm demekki ben islami değilim ''kavramının yalnış olması eğer bir insan islama inanmak istemezse zaten islam insanı olamazki...Yöresel kültürler çok yönlüdür
kimi var ateşi kutsal sayabilir ,zerdüştlük kültürü dolayısıyla , kimi yerde de üstünden atlanıp dilek tutulur , kimi yerde su kutsaldır..
bence bu tür şeyler kültür farklılığıdır bırak mezhebi din farklılığı olarak algılanması yalnıştır.

Ben içimden gelenleri söyledim ,kesinlikle islam savunucusu değilim ama günümüzde islamiyet insanların karizma diye adlandırdıkları şeyini zedeliyor.Bu yalnış bir düşünce....
Saygılarımla...

düşüncelerini işte böle dile getir can.sölediklerine bişe demem ben ne olursa olsun saygı duyarım.ama üslup cok önemlidir.sana yakısan da bu mesajındaki gibi konusmaktır.:thumbup1:
saygılarımla...

yusufçukgecegez
31.07.2007, 00:14
bu ne saçma cümledir böle.kaç tane ateist tanıosun sen?hemen hemen bütün ateistler alevilerden cıkıo ne demek?müslüman sünnilerin yaptıgı cok mu mantıklı.senede 1 ay müslüman olunur en fazla haftada bir cuma namazı kılınır...

bu konunun sünnilerle ne alakası varki.ama madem alaka kurdun biraz açıklama yapayım.sen hiç ateistt olup sünniyim diyen birisini gördünmü.aynı şekilde sünniyim diyen ateist.ama aleviyim diyen ateistler var vede saygı duyuyorum.
ayrıca sünnilerin nekadar dindar olduğunu konuyla ne ilgisi var.senede bir ay müslüman olunur ne demek.sadece haftada bir cuma namazı kılarlar nedemek.
ateistlik,herhangi bir yaradıcıya inanmamaktır,inanıpta ibadeti eksik yapmak değil.artık bu her kötü olayı sünnilikle ilişkilendirmeyi bıraksak genç arkadaşım.

Sidar
31.07.2007, 00:34
Aleviliğin salt dine veya herhangi başka bir kategoriye dahil edersen böyle yamuk ve çelişkili Alevi ateıstler olur.

Herkes Sünni olabilir ki bu 1400 süregelen bir Sünni geleneğidir: gerçekler/ıspatlar olmaya gerek duymadan kalabalık olmak Sünnilğin TEK geçerliliği.

Ama biz Aleviler de Yahudiler de ki gibi İNANÇ ve SOY karışık. Bir insan Alevi ailede doğup Aleviliği kabul etmeyebilir. Ama kimlik olarak o kişi yine Alevidir.

Sünnilikte böyle değil (ISLAMDA olmadığı halde) AFAROZ olmaktan korktukları için gerçekleri bilselerde atalarının yolundan ayrıl(a)mazlar (BKZ: KURAN)

Benim mesala birsürü SÜNNİ asıllı Ateist tanıdıklarım var. ateıst olmalarını ailelerinden saklamak zorundalar.

Ben bunu neden biliyorum/ yazıyorum? Çünkü o kişiler Sünni Ahlakla(!) büyüdükleri için beni ALEVİ olarak zaten dinsiz/ateıst gözüyle bakıp rahat rahat konuşuyorlar. ki bu bilinçsizliklerinden kaynaklanıyor. Yoksa
ortlama bir Sünni gibi kasitli olarak hakaret/iftıra amaçlı olarak böyle düşünceleri olmadıklarını biliyorum.

xolxol_12
31.07.2007, 10:20
Bende Hollanda'da yaşasam bende senin sunni asıllı arkadaşların gibi Ateist olurum Sidar.

horasan66
31.07.2007, 11:40
bu konunun konuşulması bile saçma. çünkü hem alevi hem ateist olunabilir diyenlerle olunmaz diyenlerin aleviği tanımı çok farklı bence öncelikle alevilik nedir o tartışılmalı. birileri zaten aleviliği ateistlik olarak algıladığı için bu soruya evet diye cevap veriyor. zaten burda bi arada alevilerin alisi hz ali değildir diyenler yokmuydu. bir inanç nasıl oluyorda bu kadar farklı yorumlanabiliyor anlamıyrum. herkes işine geldiği gibi tanımlıyor. yazık çok yazık burda bi takım insanların eline koz verilmesini anlayamıyorum.

bu konu ile cevabıma gelince hz. aliyi pir seçen 12 imamları yol seçen biri nasıl ateist olabilir

araknafobia
31.07.2007, 11:51
vala allaha inancı olmayan bir kişi aleviyim diye ortada dolaşmasın ...biz aleviler allaha inanıyoruz arkşlar yapmayın allhışkına allah inancınız yoksa bence bole ateist kelimesi yerine kendinizi hiç aleviyim diyede müslümanım diyede değerlendirmeyin...

tolstoy
31.07.2007, 14:16
Ayrıca sayın M.G.
sana benım aleviligimi yargılama hakkını verdiğimi hatırlamıyorum...
sayın tolstoy;
Biz yaradılanı severiz yaradandan ötürü...
Onu yaradana inanmıyanı ben hor da gorurum fırsat bulursam dalga da gecerim...
Ben geri kafalıyım anadolu insanıyım boyle hıc bır dusunceye de saygı gösteremem...

Bence sende bunu iyi oku yaratanin yaratilanda oldugunu bensen önce yazmistim verdigin cevabi topikte yazilanlari okuyup verseydin daha iyi olurdu.
Ama tekrarlamakta zarari yok.

Süryanos acik sözlü uluorta heryerde konusan ve kimseden cekinmeyen deli dolu bir genc.

Süryanos : Yalan diyor, ben Mevlana`ya tanri demedim , tanriyi yaratandir dedim.Tanri benim ama ben bunu yillardir bilmiyordum, bana tanri oldugumu mevlana ögretti....

Mevlana : Kadiya deseydinki diyor, yaziklar olsun sen de tanri olamadiysan

Saygilar.

cagdas
31.07.2007, 15:31
Alevİ Olunmaz Alevİ DoĞulur...doĞrusu Budur

Saçma Sapan Seyler

savaşa_son
31.07.2007, 15:33
Alevilik islamın bir alt parçasıdır, tartışmak bile zarar. Alevi = İslamı özümseyen müslüman

kaan75
31.07.2007, 16:32
slm hüseyincem ateist alevi olabilirmi neden olmasin
bazi arkadaslar yazmis ateisle alevilik benzer yanlari var gibisine o arkadaslar cok yaniliyor ikisinide ayni kapa koymak cok yanlis olur o arkadaslar alevilik ne demek pek bilmiyorlar galiba bizler aleviler duga ederken ALLAH_MUHAMMET_ALI diye baslariz kuran bizim kidabimizdir böyle sacma sapan kunusupda alevileri adini kötülemesinler ayrica ne olursan ol hangi dinden hangi mesepten veya dinsiz ol ama önce insan olalim hak yemeyelim namerde bakmiyalim harama el usatmiyalim kisacasi eline beline diline sahip olalim insan olalim neyse kardes bu öyle derin bir konu ki yazmakla söylemekle anlatmakla bitmez
herkese saygilarimla selamlar

Zülcenah Çakmak
31.07.2007, 16:39
Kişi aleviliği dinin bir parçası değil de, bir yaşam biçimi,
felsefik bir öğreti olarak görüyor ve ben ateistim
ama aynı zamanda aleviyim diyorsa kabullenmekten
başka söylenecek söz yoktur.
Ancak şu da kabul edilmelidir ki, aleviliğin doğuşuna ve
ateistliğin anlamına bakıldığında
kişinin hem alevi hem ateist olmasının kendi içinde çatışmasıdır.

Kartal24
31.07.2007, 16:51
Bence sende bunu iyi oku yaratanin yaratilanda oldugunu bensen önce yazmistim verdigin cevabi topikte yazilanlari okuyup verseydin daha iyi olurdu.
Ama tekrarlamakta zarari yok.

Mevlana : Kadiya deseydinki diyor, yaziklar olsun sen de tanri olamadiysan

Saygilar.

Evet haklısın Yüce ALLAH insana şah damarından daha yakındır içindedir...
O bizi yarattı onun sayesinde varız ,haklısın ....
Bizi nimetlerinden faydalandırıyo sadece bi şükür beklentisiyle....
şükürler olsun......

tolstoy
31.07.2007, 17:03
Anlamamakta inat ediyorsun. Hersey senin düsündügün kadar basit degil. Insanlar dini nasil kavramak isterse öyle kavrar. Sayin kartal zorlama yok.

abuzergaffar
31.07.2007, 17:06
ben aleviyim demek ne demek? alevi kökenli ana babadan olmak alevi olmak anlamına geliyorsa sorun yok. ama imam cafer buyruğuna göre alevi olunacaksa işimiz çok zor açıkçası. mesela müsahipsiz lokma yeme der. en basit örnek. gerisini siz düşünün.
ateist: tanrı tanımaz. alevilikle ne alakası var. saçma bir anket bence. madem böyle bir anket yaptınız bir çok din ve mezhepte seçenekler arasında olmalıydı. neden sadece alevilik????
mesela ateist olan biri mevlevi olabilirmi????

ilker_che
31.07.2007, 19:31
bu konunun sünnilerle ne alakası varki.ama madem alaka kurdun biraz açıklama yapayım.sen hiç ateistt olup sünniyim diyen birisini gördünmü.aynı şekilde sünniyim diyen ateist.ama aleviyim diyen ateistler var vede saygı duyuyorum.
ayrıca sünnilerin nekadar dindar olduğunu konuyla ne ilgisi var.senede bir ay müslüman olunur ne demek.sadece haftada bir cuma namazı kılarlar nedemek.
ateistlik,herhangi bir yaradıcıya inanmamaktır,inanıpta ibadeti eksik yapmak değil.artık bu her kötü olayı sünnilikle ilişkilendirmeyi bıraksak genç arkadaşım.

anlatmak istediğim buydu işte abi:Dbi sünninin itirazını bekledim.sen nasıl saçma bulduysan soruyu da ben aynı ölçüde saçma buldum.işte ateizm hiçbir mezheple veya dinle alakalı değildir.ama tanıdıgım alevilerin cogu ateist demek cok sacma geldi bana.bu konuya girmemim sebebi de sünnilerin böyle düşünmesi ve bunu dillendirmesi.
saygılar...

yusufçukgecegez
31.07.2007, 22:23
anlatmak istediğim buydu işte abi:Dbi sünninin itirazını bekledim.sen nasıl saçma bulduysan soruyu da ben aynı ölçüde saçma buldum.işte ateizm hiçbir mezheple veya dinle alakalı değildir.ama tanıdıgım alevilerin cogu ateist demek cok sacma geldi bana.bu konuya girmemim sebebi de sünnilerin böyle düşünmesi ve bunu dillendirmesi.
saygılar...

çok net ve kesin.sünni biri ateist olmuşsa artık ateisttir,sünnilikle hiçbir bağı kalmaz.alevi bir ateist olmuşsa gururla ben aleviyim der.aleviliğinden vazgeçmez.doğrumu yanlışmı.:confused1

alevilikdin veya mezhep olmamasına karşın ateist alevilerden niçin rahatsız olurlar bunuda anlamış değilim.

ilker_che
01.08.2007, 00:06
çok net ve kesin.sünni biri ateist olmuşsa artık ateisttir,sünnilikle hiçbir bağı kalmaz.alevi bir ateist olmuşsa gururla ben aleviyim der.aleviliğinden vazgeçmez.doğrumu yanlışmı.:confused1

alevilikdin veya mezhep olmamasına karşın ateist alevilerden niçin rahatsız olurlar bunuda anlamış değilim.

abi ateizm demek hiçbir dine inanmamak değil mi?öle dien bi kişi o zaman ne ateisttir ne de alevidir...bence öle.ateist bi insan alevi olamaz.

Mesut Gündüz
01.08.2007, 00:20

Başka bir konuda muhammede sapık deniyordu; bundan sünniler rahatsız olmuştur, ama hangi sünniler, Zahirin ne anlatmak istediğini anlamayanlar. Şimdi burda ateistlik ve alevilik tartışılıyor. Benide senin bütün alevilerin aslında ateist olduğunu kasteder imaların rahatsız ediyor.

Soru : Birşeye inanmakmı kolaydır inanmamak mı?
Cevap : Eğer bir kişi birşeye inanmıyorsa başka bir doğrusu vardır (işte bunu onun inancı olarak algılamak gerekir.)

Aleviliğin felsefesinde her inanca saygı vardır, bu saygı kendi inancına gösterilen saygıyla doğru orantılıdır.

Bu bağlamda ateist olan bir alevinin kendi inancına saldırması her aleviyi rahatsız eder.

Ancak ben ateistim; köklerim alevilikten geliyor ve ben bu bağlamda ateist aleviyim diyen ve islamın karanlıklarının karşısındayım diyen kimseye ; hiç kimse birşey diyemez dememeli.

Saygılar,
MG

Mesut Gündüz
01.08.2007, 00:38
ikisi de inaç değil.biri inanç biri İNANÇSIZLIK...
alevilik islamdan ayrılamaz.Allah-Muhammed-Ali inancını islamdan nasıl ayırabiliyosun.bence sen alevi olamazsın...
Saygılar...

Allah-Muhammed-Ali üçlemesiyle ulaşılmak istenen İslamiyetin içersinde yer bulma çabası değildir. Bu üçleme ile enel hak düzeyindeki Ali'ye ulaşılmak istenmiştir.

Alevi olamazsın diyorsun bana ; ateist ancak özünde alevi olan insanları kabul edenmi bu felsefeye yakındır; Huzur İslamdadır sloganları atanmı ; bunun cevabınıda sen ver.

Saygılar,
MG

erkan2434
01.08.2007, 00:46
Ateizm veya tanrıtanımazlık, var olan her şeyin tanrı ya da tanrılar tarafından yaratıldığını kabul eden dinsel öğretiyi kabul etmeyen felsefi akım, dünya görüşü ve yaşam biçimidir.
Alevilik başlı başına bir yoldur, yolcudur.
Bu yolda yalnız başına yürümeyi, tarihten bu yana zorlukların arasından geçerek başardı.

Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karsındakinin anladığı kadardır.

yusufçukgecegez
01.08.2007, 01:05
Başka bir konuda muhammede sapık deniyordu; bundan sünniler rahatsız olmuştur, ama hangi sünniler, Zahirin ne anlatmak istediğini anlamayanlar. Şimdi burda ateistlik ve alevilik tartışılıyor. Benide senin bütün alevilerin aslında ateist olduğunu kasteder imaların rahatsız ediyor.

Soru : Birşeye inanmakmı kolaydır inanmamak mı?
Cevap : Eğer bir kişi birşeye inanmıyorsa başka bir doğrusu vardır (işte bunu onun inancı olarak algılamak gerekir.)

Aleviliğin felsefesinde her inanca saygı vardır, bu saygı kendi inancına gösterilen saygıyla doğru orantılıdır.

Bu bağlamda ateist olan bir alevinin kendi inancına saldırması her aleviyi rahatsız eder.

Ancak ben ateistim; köklerim alevilikten geliyor ve ben bu bağlamda ateist aleviyim diyen ve islamın karanlıklarının karşısındayım diyen kimseye ; hiç kimse birşey diyemez dememeli.

Saygılar,
MGbu tartışma tambura sarar yine ama tartışmadanda olmuyorki.şahsi alevilik görüşüm.alevilik herhangi bir inancın ne içinde ne dışında.tüm inaçları barındırabilecek yapıya sahip kültürel bir yapı.yanlış biliyor olabilirim yanlışsa düzeltin.gördüğüm kadarıyla,müslüman alevide var ateist alevide var.doğrumu yanlışmı. doğruysa sorunne,yanlışsa doğrusu ne.peygamber olayının bu konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum.alevilik bir dini mezheb olmadığına göre ateist alevilerin olmasını son derece doğal karşılıyorum.aleviler neden bundan rahatsızlık duyuyor.

erkan2434
01.08.2007, 01:10
bu tartışma tambura sarar yine ama tartışmadanda olmuyorki.şahsi alevilik görüşüm.alevilik herhangi bir inancın ne içinde ne dışında.tüm inaçları barındırabilecek yapıya sahip kültürel bir yapı.yanlış biliyor olabilirim yanlışsa düzeltin.gördüğüm kadarıyla,müslüman alevide var ateist alevide var.doğrumu yanlışmı. doğruysa sorunne,yanlışsa doğrusu ne.peygamber olayının bu konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum.alevilik bir dini mezheb olmadığına göre ateist alevilerin olmasını son derece doğal karşılıyorum.aleviler neden bundan rahatsızlık duyuyor.

gerçekte ateist olupta ailesi alevi olduğu için alevi olduğunu söyleyen biri alevi değildir. bu kişiye ateist alevi dersek o zaman ateist sünni, ateist şafi, ateist hristiyan, ateist yahudi gibi daha v.s

Mesut Gündüz
01.08.2007, 01:33
bu tartışma tambura sarar yine ama tartışmadanda olmuyorki.şahsi alevilik görüşüm.alevilik herhangi bir inancın ne içinde ne dışında.tüm inaçları barındırabilecek yapıya sahip kültürel bir yapı.yanlış biliyor olabilirim yanlışsa düzeltin.gördüğüm kadarıyla,müslüman alevide var ateist alevide var.doğrumu yanlışmı. doğruysa sorunne,yanlışsa doğrusu ne.peygamber olayının bu konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum.alevilik bir dini mezheb olmadığına göre ateist alevilerin olmasını son derece doğal karşılıyorum.aleviler neden bundan rahatsızlık duyuyor.

Peygamber olayındaki açılan konu başlığını yanlış algılayanlar ile ateist alevi olur başlığını yanlış anlayanları değerlendirir iseniz; aleviliğin ve sünniliğin kendi içindeki kutuplaşmalarını görmeniz gerekir...

Diyorsunki sünni ateist olursa sünniyim ateistim demez; alevi ateist olursa aleviyim ateistim der. Bu doğru tespit bunu diyecek bir çok dayanağı var.

Şu cümlende bir yanlışın var, ve ben buna tepki gösterdim, alevilik din yada mezhep değilse neden aleviler ateist alevilere tepki koyarlar. Burda aleviliğin din yada mezhep olmadığını söyler iken ve ateistlere yakınlığını kastederken aleviliğin islamiyet ve başka dinlerle olan bağlantısını yok saydığını ima ettiğini düşünüyorum ve aleviliği dinsizlik gibi tanımladığını düşünüyorum.

Saygılar,
MG

yusufçukgecegez
01.08.2007, 01:34
gerçekte ateist olupta ailesi alevi olduğu için alevi olduğunu söyleyen biri alevi değildir. bu kişiye ateist alevi dersek o zaman ateist sünni, ateist şafi, ateist hristiyan, ateist yahudi gibi daha v.sburda bişeyler yanlış anlaşılıyor.sünnilikle karşılaştırmak istemiyorum artık ama örnek sünnilikten veriliyor.asıl mesele şu.sünni aileden gelen kişi ateist olduğu zaman ben sünniyim demez.ben görmedim,siz gördüyseniz yazın.ama alevi aileden gelipte ateist olduktan sonra ben aleviyinm diyen kişiler var.yani sünniyken ateist olan kişisünniliği karşısındadır zaten.fakat aleviyken ateist olan kişi aleviliği karşısına almaz,aleviliğinden vazgeçmez,gururla alevi olduğunu söyler,alevileri destekler,ibadetlerini destekler.bende bundan şu sonucu çıkarıyorum.alevilik din değil,mezhep değilkültürel yapı,ateistide var,müslümanıda.:sad:

ilker_che
01.08.2007, 19:21
burda bişeyler yanlış anlaşılıyor.sünnilikle karşılaştırmak istemiyorum artık ama örnek sünnilikten veriliyor.asıl mesele şu.sünni aileden gelen kişi ateist olduğu zaman ben sünniyim demez.ben görmedim,siz gördüyseniz yazın.ama alevi aileden gelipte ateist olduktan sonra ben aleviyinm diyen kişiler var.yani sünniyken ateist olan kişisünniliği karşısındadır zaten.fakat aleviyken ateist olan kişi aleviliği karşısına almaz,aleviliğinden vazgeçmez,gururla alevi olduğunu söyler,alevileri destekler,ibadetlerini destekler.bende bundan şu sonucu çıkarıyorum.alevilik din değil,mezhep değilkültürel yapı,ateistide var,müslümanıda.:sad:

dogru abi öle söyleyen kişiler muhakkak wardır.ama benim şahsi düşüncem o kişi yabaleviliği bilmiodur ya da ateizmi...sence de öle değil mi?

ilker_che
01.08.2007, 19:25
Allah-Muhammed-Ali üçlemesiyle ulaşılmak istenen İslamiyetin içersinde yer bulma çabası değildir. Bu üçleme ile enel hak düzeyindeki Ali'ye ulaşılmak istenmiştir.

Alevi olamazsın diyorsun bana ; ateist ancak özünde alevi olan insanları kabul edenmi bu felsefeye yakındır; Huzur İslamdadır sloganları atanmı ; bunun cevabınıda sen ver.

Saygılar,
MG

abi hangi alevi dedesi hangi pir aleviliği islamiyet dısına cıkarır?neden böle düşündüğünü anlayamıyorum.alevilerin islamiyet içerisinde yer bulmak bi eforu yok zaten.hz ali ki islamiyete en fazla hizmet eden kişi değil mi?ayrıca ben hiçbir insanı inancına göre kabul etmem inan.allaha inanmak weya inanmamak kişinin tercihidir.inanacagımız seyleri biz secmeyiz;onlar bizi secer...

yuksel63
01.08.2007, 20:05
ataist demek inancı olmayan demektir alevilik ise bir inanç biçimidir ister sünni ol ister alevi ataist odğunda ikisinide terk etmiş oluyorsun zaten

**ışık**
01.08.2007, 20:10
arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar,kişilerin düşüncelerine saygılı olmak gereklidir ama bence bu ortaya sürülen görüş çok yanlış nedenine gelirsek alevilik bi kültür değil müslümanlığın temelini oluşturan dindir buda allah inancına dayanır eğer biz bu dine saygı gösterip sahip çıkmazsak başkalarıda bize saygı göstermez ve silinip gideriz o yüzden lütfen dinimize ve allah inancımıza sahip çıkalım..teşekkürler

Mesut Gündüz
02.08.2007, 00:45
abi hangi alevi dedesi hangi pir aleviliği islamiyet dısına cıkarır?neden böle düşündüğünü anlayamıyorum.alevilerin islamiyet içerisinde yer bulmak bi eforu yok zaten.hz ali ki islamiyete en fazla hizmet eden kişi değil mi?ayrıca ben hiçbir insanı inancına göre kabul etmem inan.allaha inanmak weya inanmamak kişinin tercihidir.inanacagımız seyleri biz secmeyiz;onlar bizi secer...

Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal)

- Burda bahsedilen Ali İslamın içindeki Ali midir? Bence değildir.

- Doğru söylüyorsun alevilerin islamın içinde olmak gibi bir çabası olmadı; aleviler islamın içersinde olmak zorunda kaldılar.

- Hz.Ali islamiyete en fazla hizmet eden Allahın aslanı,peygamberin damadı ve yeğeni. Ancak Alevilerin Ali'sinin elinden metal kılıcı almışız biz eline tahta kılıç vermişiz.

- Önce bilinçmi gelir maddemi , önce bilinç gelir çünkü o bilinci bir yaratan var. Önce madde gelir hepsi insan aklıyla teşekkül eder. İnanışın şekillenmesi bence senin elinde. Seçilen değil seçen olmayı denemelisin.

Saygılar,
MG

delidervis
02.08.2007, 11:20
2 bacaklı masa olur mu? olmaz tabikide.. cunku 2 tane tahtası eksiktir.. ama diyelim oldu o zaman da ona masa diyemeyiz o artık masa gibi kullanılan baska birseydir...

Hüzün Kovan
02.08.2007, 12:49
Alevilik bir inanç sistemidir.Ateizm ise bütün inanç sistemlerini reddetmektedir.Yani ateist bir insanın üzerine herhangi bir dinin kimliği yapıştırılamaz.

Chui
02.08.2007, 14:22
Temelde ki zıtlık Allah inancı..
Hümanizmin varlığı bu temeli değiştirmez.Ayrıca şunu da belirtmek lazım batılı fikirler hümanizmin derinliğinde insanın yaratıcıya ihtiyacı olmadığını düşünürken, doğu kaynaklı hümanizm ise, insanın yaratıcıya olan bağlılığından, onun yaratılmış bir kul olduğundan ve bu sevgi ile yaratıcının hoşgörüsünü kazanacağına inanmaktan geçmektedir.

arecel
02.08.2007, 15:43
tek kelimeyle HAYIR

lizgem
02.08.2007, 15:47
ben ataistimm ama alevi olduğum için de çok şanslıyım görüş ve aydın bakış açısından iyikide aleviyimm

delidervis
02.08.2007, 16:57
ben ataistimm ama alevi olduğum için de çok şanslıyım görüş ve aydın bakış açısından iyikide aleviyimm

evrende bir sey ya kendisidir yada kendisi olmayan.. kapı ya acıktır yada kapalıdır, aralık olması az acık olması veya biraz acık olması önem teskil etmez sonucta acıktır yada kapalıdır...

sende ya alevisindir yada degilsindir.. aleviysen Allah'a inanırsın ermislerimiz hep Hak dedikleri icin Sah dedikleri icin ölmüstür.. hem aleviyim hemde ateistim dersen kendinle celisirsin.. böyle bir seyin mantıgı yoktur...

alevi bir ailede dogmak evet büyük bir sanstır aynı cesmesinden bal akan evde dogmak gibi ama sen bardagı bu cesmeden degilde tuzlu su akan cesmeden dolduruyorsun o sebeple böyle bir sansı degerlendiremedigin icin bence dünyadaki en sanssız kisilerdensin...

lizgem
02.08.2007, 17:44
evrende bir sey ya kendisidir yada kendisi olmayan.. kapı ya acıktır yada kapalıdır, aralık olması az acık olması veya biraz acık olması önem teskil etmez sonucta acıktır yada kapalıdır...

sende ya alevisindir yada degilsindir.. aleviysen Allah'a inanırsın ermislerimiz hep Hak dedikleri icin Sah dedikleri icin ölmüstür.. hem aleviyim hemde ateistim dersen kendinle celisirsin.. böyle bir seyin mantıgı yoktur...

alevi bir ailede dogmak evet büyük bir sanstır aynı cesmesinden bal akan evde dogmak gibi ama sen bardagı bu cesmeden degilde tuzlu su akan cesmeden dolduruyorsun o sebeple böyle bir sansı degerlendiremedigin icin bence dünyadaki en sanssız kisilerdensin...
yapma yaww çok üzüldümm şimdii :lol:

yusufçukgecegez
02.08.2007, 22:04
dogru abi öle söyleyen kişiler muhakkak wardır.ama benim şahsi düşüncem o kişi yabaleviliği bilmiodur ya da ateizmi...sence de öle değil mi?
senden alıntı yaptım ama yorumum bütün arkadaşlara.

biz müslümanlar,sizin deyişinizle sünniler.aleviliği tanımlayamıyoruz.kendimi değil genel sünni görüşü söylüyorum.sünnilere göre üç çeşit alevi var.
-hz alinin hilafetini savunup ehlibeyt yolunda giden alevi.
-hz aliyi tanrı makamında gören alevi.
-ateist veya hz ali veya islamla alakası olmayan alevi.
ben kişşisel olarak olarak her türlü inanca saygı duyuyorum.fakat ateist olan alevilereride haklı buluyorum çünkü bunun sebebini çok mantıklı şekilde anlatıyorlar yani onlara gödre alevilikteki ali simgesel yani islamın hz alisi değil.alevilik islam öncesi bir inanç,ateist olan kişide islami motiflerle süslenmiş aleviliği alevilik olarak görmüyor ve ateist alevi oluyor kendi deyimiyle.veya onların kafasındaki islamla alakası olmayan bir alevilik. dışardan gözüken kendini alevi diye adlandıran topluluğun üç ana görüşe ayrıldığı.hiç tanımadığınız bir alevinin tam kimliğini alevi olması tanımlayamıyor.ateist görüşe sahip olan aleviden aleviliği öğrenen, aleviler inançsız yaklaşımında bulunuyor,diğer taraftan ben müslümanım diyen aleviler buna buzuluyor.aleviler müslüman dediğimizdede ,atizme yakın grup bunu kabul etmiyor.siz kendi içinizde,inanca düşünceye saygı,insana saygı felsefenizle bu durumu idare ediyorsunuz,ama dışarıdan durum çok farklı.anlatabildiysem ne mutlu bana ,kendim tam olarak anlayabildiğimde bende tam olarak anlatacağım.:sweatdrop
-

ilker_che
02.08.2007, 22:15

biz müslümanlar,sizin deyişinizle sünniler.aleviliği tanımlayamıyoruz.kendimi değil genel sünni görüşü söylüyorum.sünnilere göre üç çeşit alevi var.
ben kişşisel olarak olarak her türlü inanca saygı duyuyorum.fakat ateist olan alevilereride haklı buluyorum çünkü bunun sebebini çok mantıklı şekilde anlatıyorlar yani onlara gödre alevilikteki ali simgesel yani islamın hz alisi değil.alevilik islam öncesi bir inanç,ateist olan kişide islami motiflerle süslenmiş aleviliği alevilik olarak görmüyor ve ateist alevi oluyor kendi deyimiyle.veya onların kafasındaki islamla alakası olmayan bir alevilik. dışardan gözüken kendini alevi diye adlandıran topluluğun üç ana görüşe ayrıldığı.hiç tanımadığınız bir alevinin tam kimliğini alevi olması tanımlayamıyor.ateist görüşe sahip olan aleviden aleviliği öğrenen, aleviler inançsız yaklaşımında bulunuyor,diğer taraftan ben müslümanım diyen aleviler buna buzuluyor.aleviler müslüman dediğimizdede ,atizme yakın grup bunu kabul etmiyor.siz kendi içinizde,inanca düşünceye saygı,insana saygı felsefenizle bu durumu idare ediyorsunuz,ama dışarıdan durum çok farklı.anlatabildiysem ne mutlu bana ,kendim tam olarak anlayabildiğimde bende tam olarak anlatacağım.:sweatdrop
-

yok abi merak etme gayet ii anlatmıssın:Dhaklısın sölediklerin gercek hayatta karsımıza cıkan seyler.ama ben de sunu tekrar söliyim abi:ben ateist alevi die bişeyi kabul etmiyorum ve böle bişey bana cok komik geliyor.bu belki de ateist olmalarına ragmen alevi kültürü içerisinde yetiştiklerinden dolayıdır.alevi kültürü içerisinde olmalarından dolayı böle sölüyor olabilirler.yani ben de böle düşünüyorum.umarım sen de beni anlamıssındır:sweatdrop
fazla mı derin düşündük abi yoksa:D

Mesut Gündüz
02.08.2007, 22:22

-

Bence bu anlatım çoğu alevi arkadaşımızın anlatımından sağlam. Dışardan nasıl göründüğünün iyi bir tarifi. Bunun için tebrik ediyorum seni; umarım bende birgün, senin kadar güzel bir şekilde; sünniliği tarif ederim.

Saygılar,
MG

delidervis
02.08.2007, 23:43

-

alevilik denildiginde herkesin aklına gelen seyin aslında bir olması aynı sey olması gerekiyor yoksa alevilik eksik, kendini tamamlamamıs bir olgu gibi görünür..
ama gercekte aleviligin kuralları, sistemi, düzeni filan bellidir ve kendini tamamlamıstır.. o halde eksikligi veya yanlısı alevilikte degil onu anlayamayan yada anlama gayreti göstermeyen, kendine göre ceken kisilerde aramak gerekir...

_ernesto_
03.08.2007, 00:16
alevilik bir yaşam biçimi dir bir kültürdür..... vs ama alevilikte bir inanç vardır bunu kimse inkar edemez ... o yüzden hem alevi olupta yani alevi yaşayışını benimsemekle hemde ateist olunamaz benim düşüncem bu şekilde .......

şuna söyleyebilirim ateistlerin bir çoğu alevi kökenlidir(türkiye için)

yusufçukgecegez
03.08.2007, 00:25
mümkün olduğunca yapıcı olmaya çalışarak dışardan gözüken aleviliği ve benim anlladığım aleviliği anlatmaya çalıştım.sizler alevi felsefsi ile yetiştiğiniz için aleviliği çok kolay anlayabilirsiniz ama inanın dışardan anlaması çok zor,çünkü kemikleşmiş tarihi yanlış bilgiler,değişik fikirleri temsil eden alevileryok denecek kadar az yazılı kaynaklar.buna karşın,alevilerde sünniliği hiç bilmiyor,bunun sebebide sünni alimlere ve kaynaklara güvenmeme,sünniliği en az bilen kişilerle muhataplık.ben aleviliğide sünniliğide azçok biliyorum.sünnileride alevileride azçok anlayabiliyorum ama ne alevilerin sünnileri,nede sünnilerin alevileri anlayabildiğini sanmıyorum.bir alevi ateist(kendi tabiri) arkadaşın dediği gibi,inaç olmasa bu anlayışsızlıklarda olmaz,bana göre ise inanç olmazsa kaybettklerimiz o kadar çok olurki,inançsızlığın kazandırdıkları açılan yaraları asla kapatamaz.

Mesut Gündüz
09.08.2007, 22:52
Alevilik bir inançtır.Ateist alevininde inancı vardır.Ateistinde.İnanç=Bir şeye inanmak

alevi_caferi
10.08.2007, 12:09
alevilik bizim hem irkimiz hem de inancimiz olmustur bir neyi.tipki yahudilik gibi onun icin nasil ateist ve inacli bir yahudi olunabiliyor ise inancli ve ateist bir alevide olunabilir.

seçil sivas
10.08.2007, 12:16
Bu konuyuda düşünceyide yanlış buluyorum çünkü alevi allah inancına sahip olan onu seven insandır... ibadet ve inanç olarak sünnilerden farklıyız evet biz insanda bulmayız allah başlı başına sevilir.. insanı sevmek yaradandan gelir... "yaratılanı severim yaratandan ötürü"
inanç farklılığımız allaha inanmamakta gelmez sadce dini haksızlık ve sömürülere hkarşı olmamızdandır...alevilerin inancı sağlam olmalıdır. alevilik ve ateizm arasında hiç birr benzerlik yada bağ yoktur..

seçil sivas
10.08.2007, 12:19

-

YANLIŞŞŞ... sünniler yani siz müsslüman olduğunuzu söylüyosun ya biz neyiz yani aleviler müslüman değilmi?????????

hazannn
10.08.2007, 12:33
Siz sünniler bunu bu şekilde düşünüyorsunuz..

Sorun burda bizde değil....

Labrys
10.08.2007, 13:37
ben olaya mantık yürüterek bakdım arkadaşlar galiba bu çok basit bi olay dininin ne olduğu önemli değil yahudi,hıristiyan,müslüman yada diğerleri farketmez; anlatmak istediğim şey bi insan ya yaradana inanır yada inanmaz bu bukadar basittir. ateist kişi ne yaradana inanır ne kitaba nede peygambere nede yol gösterene yanlışmıyım (sözlük anlamı Tanrıtanımaz.)bu değilmidir? niye farklı bi felsefe yaratmaya çalışıyoruzki?

yusufçukgecegez
11.08.2007, 01:44
YANLIŞŞŞ... sünniler yani siz müsslüman olduğunuzu söylüyosun ya biz neyiz yani aleviler müslüman değilmi?????????siz kendinizi nasıl görüyorsanız öylesiniz.bn alevilerin ne müslüman olduklarını nede olmadıklarını söyleyebilirim.sanırım aleviler bile alevilerin geneli adına bu kararı veremiyor.verse bile buna mutlaka itiraz oluyor.ama şunu söyleyebilirim sanırım ,siz müslümansınız tepkinizden anladığım kadarıyla.:sas

Sidar
11.08.2007, 02:39
siz kendinizi nasıl görüyorsanız öylesiniz.bn alevilerin ne müslüman olduklarını nede olmadıklarını söyleyebilirim.sanırım aleviler bile alevilerin geneli adına bu kararı veremiyor.verse bile buna mutlaka itiraz oluyor.ama şunu söyleyebilirim sanırım ,siz müslümansınız tepkinizden anladığım kadarıyla.:sas

ama sözdeki 4 hakmezhebe tabii olan (73 cü Cennetlık fırkası) Ehlı Sunnet Vel Cemaa ya tabi olan herkesin sizin gözle görünen, kulaklarla duyulabilinen ZAHİRİ icraatları yapan/söyleyen HERKES müslümandır sizin gözünüzde.

Bu RİYAKAR değer yargılar bizi bağlamadığı için bizleri müslüman sayamazsın.! Evet sayamazsın sen nekadar bilgili/açıksözlü ve uzlaşmacı olsanda bir Sünni olarak sana hazırlanmış olan paketleme iman ve inanç esaslarını bilsende bilmesende; kabul etsende etmesende, inansanda inanmasanda kabul etmek zorundasın ve biz Alevileri müslüman olarak görebilme ihtimali bile seni dinden(sünnilikten) çıkarır.

(5 vakit) namaz kılmayan, camiiye takılmayan insanları sen nasıl Islamla ilişkilendirebiliyorsun diye sormazmı inançdaşların sana?

Dikkat et Alimlerinden biri duymasın afaroz/mürted olursun Allah muhafaza..:devil:

Açık Açık ´´Ben bir Sünni olarak Alevileri müslüman olarak görmüyorum/göremem´´ demeni beklerdim ....
AMA senide anlıyorum. Açık açık öyle birşey yazsan özenle biriktirdiğin tecrübe ve itibar puanların düşer kendini kandıran saftirik Aleviler tarafından. Sanki çok ilginç yeni birşey yazmış olacakmışsın gibi....

GELİN HEP BERABER KENDİMİZİ KANDIRALIM

alevilerde müslümandır (uzlaşmacı, bilgisiz ve biraz ikiyüzlü Sünni görüş)

sünnilerin iyileri yani -->alevileri müslüman/adam yerine koyanları da var (bol komplekslı, gerizekalı ve miğdesii çoook geniş saf Alevi görüşü)

yusufçukgecegez
11.08.2007, 20:45
ama sözdeki 4 hakmezhebe tabii olan (73 cü Cennetlık fırkası) Ehlı Sunnet Vel Cemaa ya tabi olan herkesin sizin gözle görünen, kulaklarla duyulabilinen ZAHİRİ icraatları yapan/söyleyen HERKES müslümandır sizin gözünüzde.

Bu RİYAKAR değer yargılar bizi bağlamadığı için bizleri müslüman sayamazsın.! Evet sayamazsın sen nekadar bilgili/açıksözlü ve uzlaşmacı olsanda bir Sünni olarak sana hazırlanmış olan paketleme iman ve inanç esaslarını bilsende bilmesende; kabul etsende etmesende, inansanda inanmasanda kabul etmek zorundasın ve biz Alevileri müslüman olarak görebilme ihtimali bile seni dinden(sünnilikten) çıkarır.

(5 vakit) namaz kılmayan, camiiye takılmayan insanları sen nasıl Islamla ilişkilendirebiliyorsun diye sormazmı inançdaşların sana?

Dikkat et Alimlerinden biri duymasın afaroz/mürted olursun Allah muhafaza..:devil:

Açık Açık ´´Ben bir Sünni olarak Alevileri müslüman olarak görmüyorum/göremem´´ demeni beklerdim ....
AMA senide anlıyorum. Açık açık öyle birşey yazsan özenle biriktirdiğin tecrübe ve itibar puanların düşer kendini kandıran saftirik Aleviler tarafından. Sanki çok ilginç yeni birşey yazmış olacakmışsın gibi....

GELİN HEP BERABER KENDİMİZİ KANDIRALIM

alevilerde müslümandır (uzlaşmacı, bilgisiz ve biraz ikiyüzlü Sünni görüş)

sünnilerin iyileri yani -->alevileri müslüman/adam yerine koyanları da var (bol komplekslı, gerizekalı ve miğdesii çoook geniş saf Alevi görüşü)
waay iyi stres atmışsın.ama hiç bişey anlamadım.net bişekilde sorarsan net bişekilde cevap veririrm.ayrıca burdan yetkili arkadaşlara sesleniyorum bütün itibar puanlarımı sıfırlayın arkadaşımın içi rahatlasın.:p

lavinyam
11.08.2007, 21:10
bence sunli olan biri de ateist olabilir bunu böyle değerlendirmemek lazım benim görüşüm bu herkesin kendi düşüncesi fikridir alevi olup da dinine çok düşkün insanlar olduğu gibi

yusufçukgecegez
11.08.2007, 21:28
ister alevi olsun,ister sünni istrer başka bir dinden insan neden ateist olurki.

alevi_che
11.08.2007, 21:36
ister alevi olsun,ister sünni istrer başka bir dinden insan neden ateist olurki.

Çünkü insan kulaktan dolma bilgilerle bir dine mensup olmak istemiyor.Neden ateist olsun konusuda bence insanın mantığında biten bir olay.

Örneğin hep bütün dinlerin önderleri kendi kitaplarını över ve en güzel kitap old. söyler.O dine mensup insanlarda o adamın söylediğine inanır açıp kitabı okumaz bile.

Bizim toplumumuzun yarısından çoğu da işte böyle.Yanımda arapça dualar,ayetler,hadisler.... okur ama sorduğumda ne anlama geldiğini bilmez.Haa pardon bilir.Nasıl mı Camii deki hocasının anlattığı kadar...

ellaam
12.08.2007, 00:00
Ateistlikle aleviliğin uzaktan yakından alakası yoktur.Ataistlar inanmazlar ama biz gönülden inanırız.

yusufçukgecegez
12.08.2007, 13:33
Çünkü insan kulaktan dolma bilgilerle bir dine mensup olmak istemiyor.Neden ateist olsun konusuda bence insanın mantığında biten bir olay.

Örneğin hep bütün dinlerin önderleri kendi kitaplarını över ve en güzel kitap old. söyler.O dine mensup insanlarda o adamın söylediğine inanır açıp kitabı okumaz bile.

Bizim toplumumuzun yarısından çoğu da işte böyle.Yanımda arapça dualar,ayetler,hadisler.... okur ama sorduğumda ne anlama geldiğini bilmez.Haa pardon bilir.Nasıl mı Camii deki hocasının anlattığı kadar...

--Allah, ayetleri size işte böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.

--ayetlerini insanlara açık açık bildirir ki, düşünüp öğüt alabilsinler.
--ayetleri işte bu şekilde açıklıyor ki, inceden inceye ve derinden derine düşünebilesiniz.
--Gönlünü ve aklını çalıştıranlardan başkası düşünüp anlayamaz.
--Bunlar, "Ona inandık, hepsi Rabbimizin katındandır." derler. Gönül ve akıl sahiplerinden başkası gereğince düşünemez.
--zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler:
--Kur'an'ı, iyice okuyup düşünmüyorlar mı?
---Derin derin düşünen bir topluluk için ayetleri böyle ayrıntılı olarak veriyoruz.
--Bütün bunlarda derin derin düşünecek bir topluluk için elbette ayetler vardır.
---Allah, insanlara böyle örnekler verir ki, düşünüp ibret alabilsinler.

sen şimdi insanların yaptıklarından dolayımı ateistsin yani.bu sanki imama kızıp camiyi yakmak gibi değilmi.ateizm bilimsel düşünebilmedir sanırım.eğer bir dinin men suplarına göre ateizmi seçiyorsan o zaman bilimsellikten çok uzaksın demektir.bilimsel düşüncenin ölçüsü insanların yaptıkları değil evren gerçeğidir.evren sonsuz bir büyüklük sonsuz bir küçüklükten ibaret ve çok hassas dengeler üstüne kurulu bu bilimsel bir gerçek.kuranda belki yüz defa düşünün kelimesi geçer.sen bilimsel ateizm gereği olan düşünebilme yeteneğini kullanıyormusun bu konuda peki.evreni maddemi meydana getirdi yoksa sonsuz bir güçmü.evrani maddemi yönetiyor,sonsuz bir güçmü.evren maddeden oluşuyor ama maddeyi harekete geçiren ne.yöneten ve yönlendiren ne.bilimin son verilerinden biri evren sıfır kütle ,sıfır hacimdeki bir noktanın patlamasıyla oluştu.sence şu ayetteki mana ne-Şura 11 O, gökleri ve yeri yoktan yaratandır. .

alevi_che
12.08.2007, 14:06
--Allah, ayetleri size işte böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.

--ayetlerini insanlara açık açık bildirir ki, düşünüp öğüt alabilsinler.
--ayetleri işte bu şekilde açıklıyor ki, inceden inceye ve derinden derine düşünebilesiniz.
--Gönlünü ve aklını çalıştıranlardan başkası düşünüp anlayamaz.
--Bunlar, "Ona inandık, hepsi Rabbimizin katındandır." derler. Gönül ve akıl sahiplerinden başkası gereğince düşünemez.
--zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler:
--Kur'an'ı, iyice okuyup düşünmüyorlar mı?
---Derin derin düşünen bir topluluk için ayetleri böyle ayrıntılı olarak veriyoruz.
--Bütün bunlarda derin derin düşünecek bir topluluk için elbette ayetler vardır.
---Allah, insanlara böyle örnekler verir ki, düşünüp ibret alabilsinler.

sen şimdi insanların yaptıklarından dolayımı ateistsin yani.bu sanki imama kızıp camiyi yakmak gibi değilmi.ateizm bilimsel düşünebilmedir sanırım.eğer bir dinin men suplarına göre ateizmi seçiyorsan o zaman bilimsellikten çok uzaksın demektir.bilimsel düşüncenin ölçüsü insanların yaptıkları değil evren gerçeğidir.evren sonsuz bir büyüklük sonsuz bir küçüklükten ibaret ve çok hassas dengeler üstüne kurulu bu bilimsel bir gerçek.kuranda belki yüz defa düşünün kelimesi geçer.sen bilimsel ateizm gereği olan düşünebilme yeteneğini kullanıyormusun bu konuda peki.evreni maddemi meydana getirdi yoksa sonsuz bir güçmü.evrani maddemi yönetiyor,sonsuz bir güçmü.evren maddeden oluşuyor ama maddeyi harekete geçiren ne.yöneten ve yönlendiren ne.bilimin son verilerinden biri evren sıfır kütle ,sıfır hacimdeki bir noktanın patlamasıyla oluştu.sence şu ayetteki mana ne-Şura 11 O, gökleri ve yeri yoktan yaratandır. .

Evrenin oluşumu çok uzun bir konu.Ama yinede hayatın başlangıcı ile ilgili görüşler sizin söylediklerinize ve bana sorduklarınıza açıklık getirecektir.

1)Abiyogenez görüşü
2)Biyogenez görüşü
3)Panspermia görüşü
4)Ototrof görüşü
5)Heterotrof görüşü (Benim ve bilim dünyasının çoğunluğunun görüşü)
6)Yaratılış görüşü (Sizin ve din dünyasındaki insanların çoğunluğunun görüşü)

Tabi benim savunduğum görüş kanıtlanmış,sizin savunduğunuz görüş kanıtlanmamıştır.

Evet yukarıdaki bilimsel açıklamalarımdan sonra görüşümün ve inancımın tamamen Alevilik felsefesinde yattığını da söylemek isterim.

Alman Jacob Boehme(1574)
''Allah alemden ayrı değildir.Ruh insan bedeninde nasılsa Allah ta alemde öyledir.Allah göklerde değil insanın kişiliğinde gizlidir.Allah insanda yaşar İnsan temiz ve saf ise Allah tır.''

Zamanın da Nesimi nin derisini boşuna yüzdüler.

yusufçukgecegez
12.08.2007, 15:17
Evrenin oluşumu çok uzun bir konu.Ama yinede hayatın başlangıcı ile ilgili görüşler sizin söylediklerinize ve bana sorduklarınıza açıklık getirecektir.

1)Abiyogenez görüşü
2)Biyogenez görüşü
3)Panspermia görüşü
4)Ototrof görüşü
5)Heterotrof görüşü (Benim ve bilim dünyasının çoğunluğunun görüşü)
6)Yaratılış görüşü (Sizin ve din dünyasındaki insanların çoğunluğunun görüşü)

Tabi benim savunduğum görüş kanıtlanmış,sizin savunduğunuz görüş kanıtlanmamıştır.

Evet yukarıdaki bilimsel açıklamalarımdan sonra görüşümün ve inancımın tamamen Alevilik felsefesinde yattığını da söylemek isterim.

Alman Jacob Boehme(1574)
''Allah alemden ayrı değildir.Ruh insan bedeninde nasılsa Allah ta alemde öyledir.Allah göklerde değil insanın kişiliğinde gizlidir.Allah insanda yaşar İnsan temiz ve saf ise Allah tır.''

Zamanın da Nesimi nin derisini boşuna yüzdüler.heterotrof görüşü nedir bize neyi öğretiyorki.sen ateist değilsin sanırım.ben ateist bir arkadaşla tarşmak isterdim.

seçil sivas
18.08.2007, 21:46
siz kendinizi nasıl görüyorsanız öylesiniz.bn alevilerin ne müslüman olduklarını nede olmadıklarını söyleyebilirim.sanırım aleviler bile alevilerin geneli adına bu kararı veremiyor.verse bile buna mutlaka itiraz oluyor.ama şunu söyleyebilirim sanırım ,siz müslümansınız tepkinizden anladığım kadarıyla.:sas

hayır yazdıklarında bir farklılık var ama müslümanlıkla alevilik arasında konuşuyosun kıyaslama yapabilmen için aleviliğin müslümanlık dışında bir din olmasıdır... ama sünnilik alevilik desen anlarım ikisi farklıdır...kelime oyunlarından anlarım merak etme ayırt edebiliyorum

cihan.24
18.08.2007, 22:06
slm arkadaçlar yazdıklarınızı okudumda baya konuşacak konu var

cihan.24
18.08.2007, 22:08
slm arkadaçlar yazdıklarınızı okudumda baya konuşacak konu var.

tkaygalak
19.08.2007, 13:48
ben ateistim ama kültürümüze sahip çıkabilmek adına ateist kimliğimi çevremdekilerden saklayıp kültürümün ön plana çıkardığı kimliğe bürünüyorum ve bununla gurur duyuyorum çünkü yıllardır ezilen bizler, yıllardır parçalanan bizler, ayakta kalabilmek ve gün geçtikçe bizi kabullenemeyen kesime kimliğimizi kabul ettirebilmek için aleviliği iyi öğrenmeli ve çevremizdekilerden önce iç dünyamıza bunu anlatabilmeliyiz.
ateist alevi olmaz olanda en fazla benim gibi olur..

yusufçukgecegez
20.08.2007, 14:27
hayır yazdıklarında bir farklılık var ama müslümanlıkla alevilik arasında konuşuyosun kıyaslama yapabilmen için aleviliğin müslümanlık dışında bir din olmasıdır... ama sünnilik alevilik desen anlarım ikisi farklıdır...kelime oyunlarından anlarım merak etme ayırt edebiliyorum
biraz daha açsan ben bişey anlayamadım şahsen.:confused1

KomünistRockçı
20.08.2007, 20:52
ben de ateist bi aleviyim ve eğer bu durumu unutmuş olsam özümü de unutmuş olacaktım sonuçta hayat çok seçenekli!!bazıları doğuştan kimliktir bazıları sonradan kazanılma!!belki de doğuştan kimlikleri biz seçebilseydik ben tamamen ateist olurdum!!çünkü dinin gereğine inanmıyorum!!sadece sömürü aracı olarak kullanılır!!bugüne kadarki bütün dinler(ilkelleri bilmiyorum)hepsi kan döktü ve hala da dökmeye devam ediliyor!burda yargılama nesnel olmalı bu yüzden ben hz aliyi de yargılicam!onun da kelleler uçurduğunu kimse inkar edemez!üzgünüm ama gerçek bu

seçil sivas
20.08.2007, 20:55

öyle bişey söyleyemezsin zaten alevilik müslümanlığın temelidir. karşılaştırma yaparkende müslümanlıkla aleviliği karşılaştırmanı yanlış buluyorum zaten onlar bir... ama alevilikle sünnilik arasında yapsan o karşılaştırmayı seni gerçekten anlamaya çalışırım en azından çünkü onlar çok farklı şeyler...

yusufçukgecegez
20.08.2007, 23:06
öyle bişey söyleyemezsin zaten alevilik müslümanlığın temelidir. karşılaştırma yaparkende müslümanlıkla aleviliği karşılaştırmanı yanlış buluyorum zaten onlar bir... ama alevilikle sünnilik arasında yapsan o karşılaştırmayı seni gerçekten anlamaya çalışırım en azından çünkü onlar çok farklı şeyler...
bir yabancı sana inancını sorduğunda ona ne diyorsun,aleviyimmi,müslümanımmı
..bana sorulduğunda ben müslümanım diyorum.seninkinide sen söyle.benim dinim islam.bende islam ve sünnilik aynı şey.sünnilik bir alt kimliktir.yani ben sadece senin gözünde sünniyim.normalde islam dini mensubu bir müslümanım.mensubolduğum grubunda islamın içindeyiz,ortasındayız mekezindeyiz kenarındayız alakmız yoktur gibi durumları yoktur.bizim inancımız islamdır ister kabul edin ister etmeyin.

mutlumusuncan
21.08.2007, 23:05
..bana sorulduğunda ben müslümanım diyorum.seninkinide sen söyle.benim dinim islam.bende islam ve sünnilik aynı şey.sünnilik bir alt kimliktir.yani ben sadece senin gözünde sünniyim.normalde islam dini mensubu bir müslümanım.mensubolduğum grubunda islamın içindeyiz,ortasındayız mekezindeyiz kenarındayız alakmız yoktur gibi durumları yoktur.bizim inancımız islamdır ister kabul edin ister etmeyin.

Sevgili yusufçukgecegez;

Bir Azeriye milliyetini sorduğunuzda ben Azeriyim der. Aynı şekilde bir Kırgız'a sorarsanız o da Kırgız olduğunu söyler. Kendileri de kabul eder ki onlar Türktür; ama Türk'üm dediklerinde onların Türkiye Türk'ü olduğu sanılıyor. Çünkü Türkiye Türkleri bütün Türklerin üst kimliğini almıştır. Bu yüzden ben Türküm demezler. İşte sizler de müslüman üst kimliğini kapmışsınız. Yani öyle bir imaj ortaya çıkarmışsınız ki Sünni=Müslüman şeklinde anlaşılır hale gelmiştir. Şimdi bize de inancımız sorulduğunda müslüman olduğumuzu söylersek Sünni olduğumuzu sanıyorlar. Bu yüzden bir çok Alevi de müslümanım yerine Aleviyim der. Aksi halde asimile olmamıza davetiye çıkarmış oluruz. Bu noktada bizi anlamış olduğunuzu sanıyorum.
Sünni =Müslüman yorumunuzu da kabul etmiyorum. O zaman Şiileri hangi kefeye koyacaksınız? Onlar da namaz kılıyor. Onlar da Hacca gidiyor. Bunu nasıl ifade edeceksiniz? Bir Şiiye sorarsanız beş mezhep var ama Sünniye sorarsanız dört sünni mezhebi dışındaki Şii mezhebini kabul etmez. Kaldı ki Alevilerin çoğunluğu da Aleviliği İslamın tasavvufi bir yorumu olarak anlar. İslamın dışında diyenler de İslamdan etkilenmediğini söyleyemezler.

seçil sivas
01.09.2007, 20:00

ya ben anlaşılmaz bir yazımı yazmışım anlamıyorum.. gayet net yazmışım düşüncelerimi.. ben müslümanlığın içinde aleviliğin olduğunu syledim yani farklı şeylerden bahsedilmiyor.. kıyaslama yaparkende farklı şeylerden bahsedilmek gerekir dedim alevilikle sünniliği kıyaslamak gerekir... evet ben müslümanın ama müslümanlık anlayışım ülkende müslümanlığı yaşayan ben müslümanımdiyip camiye giden allahı sevmeyen ondan korkan insanlardan bayaaaa farklı...

bektaşi44
02.10.2007, 22:56

-
Ben bir ateistim ama bana dinsel kimlik soruldugunda aleviyim diyorum .Neden çünki toplumuna karşı bir aidiyet duygusu oluyor insanda ateist olsanda bir deyiş veya semah gördüğünde alevi kimligin canlanıyor.Bu bende inanç degi
l duygusal baglılık birde sosyolojik boyutu var annen alevi baban alevi akrabaların komşuların kendini toplumundan soyutlayamıyorsun sizin müslümanlık anlayışınızda senin ifade ettigin gibi ateistleri anlayamıyorsunuz ama en dindar alevinin yanında bile ateist oldugunu söyleyebilirsin saygı duyarlar.saygılar.....

delidervis
02.10.2007, 23:20
Ben bir ateistim ama bana dinsel kimlik soruldugunda aleviyim diyorum .Neden çünki toplumuna karşı bir aidiyet duygusu oluyor insanda ateist olsanda bir deyiş veya semah gördüğünde alevi kimligin canlanıyor.Bu bende inanç degi
l duygusal baglılık birde sosyolojik boyutu var annen alevi baban alevi akrabaların komşuların kendini toplumundan soyutlayamıyorsun sizin müslümanlık anlayışınızda senin ifade ettigin gibi ateistleri anlayamıyorsunuz ama en dindar alevinin yanında bile ateist oldugunu söyleyebilirsin saygı duyarlar.saygılar.....

ateistin dinsel kimligi olmaz, herhalde ateistligin acıklamasını yapmama gerek yoktur inandıgınız birsey icin...
su sözü hatırlatmakda fayda var zannedersem, "ya oldugunuz gibi görünün yada göründügünüz gibi olun"

Hz. Muhammed kendini toplumdan soyutladı inancı icin.. ne babasının dinine ne amcasının dinine nede cevresindekilerin dinine inandı.. kendi inandıgı yolda gitti.. eger ateistim diyorsanız tutarlı olun ve aleviyim demeyin... ama dilim varmıyor alevi degilim demeye diyorsanız o zaman aleviligin kurallarına uygun yasayın...

saygı ve sevgilerimle...

Mesut Gündüz
03.10.2007, 17:22
ateistin dinsel kimligi olmaz, herhalde ateistligin acıklamasını yapmama gerek yoktur inandıgınız birsey icin...
su sözü hatırlatmakda fayda var zannedersem, "ya oldugunuz gibi görünün yada göründügünüz gibi olun"

Hz. Muhammed kendini toplumdan soyutladı inancı icin.. ne babasının dinine ne amcasının dinine nede cevresindekilerin dinine inandı.. kendi inandıgı yolda gitti.. eger ateistim diyorsanız tutarlı olun ve aleviyim demeyin... ama dilim varmıyor alevi degilim demeye diyorsanız o zaman aleviligin kurallarına uygun yasayın...

saygı ve sevgilerimle...

Güzel bir yerden ele almışsınız konuyu ancak şunu unutmayın insanın düşünceleri ile duyguları her zaman aynı olmaz robot değiliz nitekim hepimiz insanız.

Saygılar,
MG

bektaşi44
03.10.2007, 20:09

saygı ve sevgilerimle...Yazım net degilmi şöyle söyleyelim aleviligi seviyorum .Alevi kültürü içinde yaşıyorum.Çevrem hep alevi aleviyim demek bana gurur veriyor.Ne düşündügümü oldugum gibi yazmamışmıyım siz ateistlerden utanıyormusunuz .Sizce sizin yazdıgınız gibi aleviligin dogmaları varmı ben alevi insanların içinden çıkmış bir ateistim ve çevremde yaptıgınız gibi beni kalıba sokmaya çalışan hiç bir alevi olmadı evet benim dinsel kimligim yok ama kültürel kimligim var buda alevilik yukarda yanlış yazmışım saygılar...

delidervis
03.10.2007, 20:55
Yazım net degilmi şöyle söyleyelim aleviligi seviyorum .Alevi kültürü içinde yaşıyorum.Çevrem hep alevi aleviyim demek bana gurur veriyor.Ne düşündügümü oldugum gibi yazmamışmıyım siz ateistlerden utanıyormusunuz .Sizce sizin yazdıgınız gibi aleviligin dogmaları varmı ben alevi insanların içinden çıkmış bir ateistim ve çevremde yaptıgınız gibi beni kalıba sokmaya çalışan hiç bir alevi olmadı evet benim dinsel kimligim yok ama kültürel kimligim var buda alevilik yukarda yanlış yazmışım saygılar...

Alevilik sevilmez mi tabiki sevilir cunku dedigin gibi kimse kimseyi bir kalıba sokmaya calısmıyor aksi oldumu hemen tepki koyarsın dogal olarak... ayrıca ateistlerden neden utanalım ki ama tam tersine ateistler kendilerinin ateist olduklarını söylemeye utanıyor gibi...

dünya üzerinde baska hicbir toplumda hem ateistim hemde suyum diyen biri görmedim duymadım..
ateistim ama ortodoxum..
ateistim ama hırıstiyanım
ateistim ama museviyim
ateistim ama budistim
ateistim ama müslümanım
ateistim ama sunniyim diye birsey yok

ama nedense hem ateistim hemde aleviyim diyen cıkıyor ilginc gercekten..
bizim ateist olanlara saygılı olmamız acaba ateistler tarafından aleviligin degerlerine saygı baglamında ne kadar karsılık buluyor alevilikle ateistligi birlestirirken ??

Başkomser
03.10.2007, 21:25
sunni bir ataist olamazıı

bektaşi44
03.10.2007, 21:25
Alevilik sevilmez mi tabiki sevilir cunku dedigin gibi kimse kimseyi bir kalıba sokmaya calısmıyor aksi oldumu hemen tepki koyarsın dogal olarak... ayrıca ateistlerden neden utanalım ki ama tam tersine ateistler kendilerinin ateist olduklarını söylemeye utanıyor gibi...

dünya üzerinde baska hicbir toplumda hem ateistim hemde suyum diyen biri görmedim duymadım..
ateistim ama ortodoxum..
ateistim ama hırıstiyanım
ateistim ama museviyim
ateistim ama budistim
ateistim ama müslümanım
ateistim ama sunniyim diye birsey yok

ama nedense hem ateistim hemde aleviyim diyen cıkıyor ilginc gercekten..
bizim ateist olanlara saygılı olmamız acaba ateistler tarafından aleviligin degerlerine saygı baglamında ne kadar karsılık buluyor alevilikle ateistligi birlestirirken ??Bu polemik uzamadan kapatalım ben ateistim alevilige sonsuz saygım var.Alevilik size göre din olabilir .Daha öncede tartışılmıştı aleviligin nasıl oluştugu nerelerden beslendigi bence alevilik insanlık tarihinde olan bütün kültürlerden beslenmiş bir yaşama kültürüdür .Bu kültürün içinde olmak bu kültüre ait olmak bana gurur veriyor .Ateistim ama aleviligin verdigi bütün ahlak kurallarına yaratmaya çalıştıgı toplumsal düzene uymaya çalışıyorum .Ateistim ama aleviyim demiyorum alevilik kültürünü yaşıyorum diyorum Alevilikle ateistligi birleştirmeye çalışmıyorum siz aleviligi inanç olarak yaşarsınız ben kültür olarak bu benim kendi vijdanımı ilgilendirir saygılar....

CaNCa
03.10.2007, 23:24
Ben ateist değilim 'Yaradan' inancı olan birisiyim, Fakat hayata karşı *deistik bir bakış açısı ile bakıyorum. Yaradan varlığının hissinin nesnel anlamda derin bir açıklamasını yapamıyorum, çünkü bunu salt hissediş olarak yaşıyorum.

Aleviliğin öncelikle kültürel felsefesine karşı bir itikatım var. Hiç dinsel bir olgu olarak, dinsel ritüelleri bazında içselliştermedim kendi içimdeki inanç süzgecinden. Çünkü alevilik dini bir inanca göre olabildiğince dogmalardan uzak nadir inanışlardan birisi, bu anlamda bektaşilik öğretilerininde katkıları ile felsefik yanıyla bütünleşebildim.

Aynı şekilde tanrı olgusuna karşı **agnostisist bir bakış açısı ile bakan, ama tüm ibadetlerini yerini getiren milyarlarca insan olduğuna inanıyorum. Çünkü musevi, sünni, şii, katolik, ortadoks vs.. inançlarda olduğu gibi dogmatik inanç kalıblarının bir çoğunda inanç ritüelleri, imandan çok bir gelenek halide almıştır. Fakat kişilerin kalbindeki tanrı varlığına dair katışıksız inanç eminliğinden hiç kimse emin olamaz.

Bu anlamda aleviyim ama ateistim, aleviyim ama deistim, aleviyim ama agnostisistim tanrısal kimlik tanımlamalarını oldukça doğal karşılıyorum, çünkü alevilik öncelikle kişide bir kültürel ve kişisel kimlik tanımı anlamında algılanabiliyor.

* Deism, genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, vahiyleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal Dünya'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; varolan tek bir tanrının ya da 'üstün bir varlığı' kabul ederler.

**Agnostisist bir diğer adı ile 'bilinemezcilik'; 'tanrilarin ne var olduklarini, ne var olmadiklarini, ne de var iseler neye benzediklerini bilinemesi, hayat süreci tamamlanmadan bunun anlaşılmasının mümkün olmadığına' inananlar.

arokan
03.10.2007, 23:37
yunus'da dediği gibi 'en el hak'

devrimciche
04.10.2007, 09:00
alevi örgütlemesinin can alici noktasi
bizler almanyada yogun olarak bunu yasiyoruz genelde dedeler tarafindan bu konu cok siki isleniyor
örek üyesi oldugum dernek cok kozmopolitik yapisi var
ülkenin her bölgesinden aleviler bulunuyor
trakya dail
su anda en büyük sikintimiz bu nu gidermenin formülünü yasiyoruz
dernegin %30 eski devrimci kökenli
dede tutucu kesimle is birligi halnde sol kesim burda bayagi sikinti icinde
olumsuzluklar diz boyu onlar sistemi be gerici unsurLARI dernege cekmeye calisiyor lar biz karsi durus sergiliyoruz isin sonu nereye kadar bende kestiremiyorum bu sikintilar bütün derneklerde yasaniyor

delidervis
04.10.2007, 17:27
alevi örgütlemesinin can alici noktasi
bizler almanyada yogun olarak bunu yasiyoruz genelde dedeler tarafindan bu konu cok siki isleniyor
örek üyesi oldugum dernek cok kozmopolitik yapisi var
ülkenin her bölgesinden aleviler bulunuyor
trakya dail
su anda en büyük sikintimiz bu nu gidermenin formülünü yasiyoruz
dernegin %30 eski devrimci kökenli
dede tutucu kesimle is birligi halnde sol kesim burda bayagi sikinti icinde
olumsuzluklar diz boyu onlar sistemi be gerici unsurLARI dernege cekmeye calisiyor lar biz karsi durus sergiliyoruz isin sonu nereye kadar bende kestiremiyorum bu sikintilar bütün derneklerde yasaniyor

yazıdan seninde sıkıntı icinde oldugundan baska hicbirsey anlamadım.. kim eski devrimci? kim dede? kim tutucu? kim solcu kesim? hangi gerici unsurlar cekilmeye calısıyor? kim cekmeye calısıyor?

delidervis
04.10.2007, 18:10
Ben ateist değilim 'Yaradan' inancı olan birisiyim, Fakat hayata karşı *deistik bir bakış açısı ile bakıyorum. Yaradan varlığının hissinin nesnel anlamda derin bir açıklamasını yapamıyorum, çünkü bunu salt hissediş olarak yaşıyorum.

Aleviliğin öncelikle kültürel felsefesine karşı bir itikatım var. Hiç dinsel bir olgu olarak, dinsel ritüelleri bazında içselliştermedim kendi içimdeki inanç süzgecinden. Çünkü alevilik dini bir inanca göre olabildiğince dogmalardan uzak nadir inanışlardan birisi, bu anlamda bektaşilik öğretilerininde katkıları ile felsefik yanıyla bütünleşebildim.

Aynı şekilde tanrı olgusuna karşı **agnostisist bir bakış açısı ile bakan, ama tüm ibadetlerini yerini getiren milyarlarca insan olduğuna inanıyorum. Çünkü musevi, sünni, şii, katolik, ortadoks vs.. inançlarda olduğu gibi dogmatik inanç kalıblarının bir çoğunda inanç ritüelleri, imandan çok bir gelenek halide almıştır. Fakat kişilerin kalbindeki tanrı varlığına dair katışıksız inanç eminliğinden hiç kimse emin olamaz.

Bu anlamda aleviyim ama ateistim, aleviyim ama deistim, aleviyim ama agnostisistim tanrısal kimlik tanımlamalarını oldukça doğal karşılıyorum, çünkü alevilik öncelikle kişide bir kültürel ve kişisel kimlik tanımı anlamında algılanabiliyor.

* Deism, genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, vahiyleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal Dünya'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; varolan tek bir tanrının ya da 'üstün bir varlığı' kabul ederler.

**Agnostisist bir diğer adı ile 'bilinemezcilik'; 'tanrilarin ne var olduklarini, ne var olmadiklarini, ne de var iseler neye benzediklerini bilinemesi, hayat süreci tamamlanmadan bunun anlaşılmasının mümkün olmadığına' inananlar.

alevilikle her türlü tanrı kavramını iceren görüs bagdastırılabilir ama alevilikle icinde tanrı kavramı olmayan ateistlik bagdastırılamaz cunku alevilikte tanrı kavramı vardır..

insanların sadece bunu söylemek icin söylediklerini düsünüyorum.. bunu söyleyenler ne ateistligi biliyorlar nede mantık kuramlarını..
elmayım ama yesilim, elmayım ama kırmızıyım, elmayım ama birazım yesil birazım kırmızı, elmayım ama cürügüm, elmayım ama eksiyim, elmayım ama tatlıyım, elmayım ama olgun degilim, elmayım ama sertim, elmayım ama yumusagım vs vs hepsi denir fakat elmayım ama armutum denmez...
tanrıya inanmam ama tanrıya inanan bir felsefeye sahibim bu ne demek simdi diye sorucam yine bircok mantık kuramlarını bilmeyen arkadas bir sürü sey yazacak... neyse bektasiyim ama iftarımı acıp 3 karımı ve türbanlı kızlarımı teravi namazına götürmem gerek saglıcakla kalın...

humanist0658
04.10.2007, 18:37
Ateist alevi olurmu soruya bakarmısınız bir insan ateistse ALLAHI TANIMAZ PEYGAMBERİNİ TANIMAZ ALİYİ TANIMAZ EHLİBEYTİNİ TANIMAZ NASIL ALEVİ ATEİST OLABİLİR FAKAT ALEVİLERİN İÇİNDEN ATEİST ve ALEVİ OLARAK KENDİLERİNİ İFADE EDEN BEYİNSEL ÖZÜRLÜLERDE ELBET VARDIR FAKAT ALEVİLİK YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ DİYEN YÜREĞİNDE ALLAH MUHAMMED ALİ EHLİBEYT SEVGİSİ BULUNDURAN BİR İNANÇ ŞEKLİDİR NASIL ATEİST ALEVİ OLABİLİRKİ......BEYNİ ÇALIŞAN ve YOBAZ OLMIYAN KİMSE BÖYLE BİR KONU AÇAMAZ.......

YezdaN
04.10.2007, 18:40
ateist olsun allaha'a asla inanmasın farketmez o kişi muhakkak bir yerlerde allah adını kullanıyordur ee nede olsa allah-u teala nın kudretine sual olmaz..

zarali
04.10.2007, 18:44
... neyse bektasiyim ama iftarımı acıp 3 karımı ve türbanlı kızlarımı teravi namazına götürmem gerek saglıcakla kalın...[/QUOTE]

delidervis... yukarida yazdigin cümlede ciddimisin?

bektaşi44
04.10.2007, 18:46
alevilikle her türlü tanrı kavramını iceren görüs bagdastırılabilir ama alevilikle icinde tanrı kavramı olmayan ateistlik bagdastırılamaz cunku alevilikte tanrı kavramı vardır..

insanların sadece bunu söylemek icin söylediklerini düsünüyorum.. bunu söyleyenler ne ateistligi biliyorlar nede mantık kuramlarını..
elmayım ama yesilim, elmayım ama kırmızıyım, elmayım ama birazım yesil birazım kırmızı, elmayım ama cürügüm, elmayım ama eksiyim, elmayım ama tatlıyım, elmayım ama olgun degilim, elmayım ama sertim, elmayım ama yumusagım vs vs hepsi denir fakat elmayım ama armutum denmez...
tanrıya inanmam ama tanrıya inanan bir felsefeye sahibim bu ne demek simdi diye sorucam yine bircok mantık kuramlarını bilmeyen arkadas bir sürü sey yazacak... neyse bektasiyim ama iftarımı acıp 3 karımı ve türbanlı kızlarımı teravi namazına götürmem gerek saglıcakla kalın...Dogmatik düşünceler hep sonunda siddet milliyetçilik faşizm getirir.Bu alevilikte yoktur alevilikte her düşünceye saygı vardır oruç türban elma ne demek bunlar .Bu kadar alevisiniz 2005 te foruma üye olmuşsunuz foruma 58 mesaj bırakmışsınız ve çogu polemik saldırı lütfen kendi alevilik anlayışınızla degil genel alevilik anlayışıyla degerlendirin kişiselleştirmeyin

devrim69
04.10.2007, 18:59
ateist olsun allaha'a asla inanmasın farketmez o kişi muhakkak bir yerlerde allah adını kullanıyordur ee nede olsa allah-u teala nın kudretine sual olmaz..

Evet bazen anıyorum ama bu inancımdan ileri gelmiyor.Alışkanlıktır

bektaşi44
04.10.2007, 19:05
Ateist alevi olurmu soruya bakarmısınız bir insan ateistse ALLAHI TANIMAZ PEYGAMBERİNİ TANIMAZ ALİYİ TANIMAZ EHLİBEYTİNİ TANIMAZ NASIL ALEVİ ATEİST OLABİLİR FAKAT ALEVİLERİN İÇİNDEN ATEİST ve ALEVİ OLARAK KENDİLERİNİ İFADE EDEN BEYİNSEL ÖZÜRLÜLERDE ELBET VARDIR FAKAT ALEVİLİK YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ DİYEN YÜREĞİNDE ALLAH MUHAMMED ALİ EHLİBEYT SEVGİSİ BULUNDURAN BİR İNANÇ ŞEKLİDİR NASIL ATEİST ALEVİ OLABİLİRKİ......BEYNİ ÇALIŞAN ve YOBAZ OLMIYAN KİMSE BÖYLE BİR KONU AÇAMAZ....... Beyni olan bilgisini birikimini kullanır .insanları ikna eder .Beyinsizler sıkışınca aklı yetmeyince küfüre hakarete şiddete başvurur.

devrim69
04.10.2007, 19:05
Yazım net degilmi şöyle söyleyelim aleviligi seviyorum .Alevi kültürü içinde yaşıyorum.Çevrem hep alevi aleviyim demek bana gurur veriyor.Ne düşündügümü oldugum gibi yazmamışmıyım siz ateistlerden utanıyormusunuz .Sizce sizin yazdıgınız gibi aleviligin dogmaları varmı ben alevi insanların içinden çıkmış bir ateistim ve çevremde yaptıgınız gibi beni kalıba sokmaya çalışan hiç bir alevi olmadı evet benim dinsel kimligim yok ama kültürel kimligim var buda alevilik yukarda yanlış yazmışım saygılar...

Sana sonuna kadar katılıyorum.Bu konuyu biz aylardır bu topicte tartıştık bir yere varamadık.Biz inançları yargılamadık ama bizim gibi düşünmeyenlerin bir çoğu yargılayıp aforoz bile etti:D Aleviliğin 72 millete aynı nazarla baktığı doğruda bunların içine ateistler girmiyor galiba:D

CaNCa
04.10.2007, 19:07

tanrıya inanmam ama tanrıya inanan bir felsefeye sahibim bu ne demek simdi diye sorucam yine bircok mantık kuramlarını bilmeyen arkadas bir sürü sey yazacak... neyse bektasiyim ama iftarımı acıp 3 karımı ve türbanlı kızlarımı teravi namazına götürmem gerek saglıcakla kalın...

Bakın cevap olarak verdiğiniz bir önceki mesajımda neler söylemişim; gerekli yerleri koyu bırakarak tekrardan bilgilerinize sunuyorum..

* Deism, genelde doğ