Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi?
alican19 07.04.2008, 13:20 Güneşe dua etmek, sadece Yezidilerin davranış şekli değildir. Güneşe dua etmek, ağaçların kutsallığına güvenip, onlara bez bağlayarak, dilek tutmak; dünyanın birçok eski toplumlarında var olan davranış biçimleridir.
Bunun nedeni ney?
Bunun nedeni, eski toplumlar dünyayı algılamak, tanımlamak için doğayı gözlemleyerek ulaştıkları sonuçlara göre davranış biçimi belirlemelidir.
Yani doğa tanrıcılık.
Ateizmin de çıkış noktası.
Alevilik, tanrısız inançlar ve ateizm aynı kaynaktan çıkmıştır. Çünkü ateizmde de doğa gözlemleri ile sonuçlara varılmıştır.
evet sevgili kardeşim bende onu diyorum arkadaşın dedisinin yaptığının alevilikle değil yezidilikle ilgisi var yezidiliğinde senin dediğin gibi ateisme dayandığını söylüyorum
bence olamaz bir alevi ateist. inanmak bile zor sebebi ise alevi inaçlarında neye el atıyorsanız allah muhammed ve ali sözü geçiyor.şahsen ben inanmıyorum senin aklın karışmış sanırım ama seninde allah a inancın var.eğer inanç olarak saymazsanda var olduğunu biliyorum arkadaşım ali yi seven muhammedi sever muhammedi seven güzel allahı sever.
Cem-i-Cihan 07.04.2008, 13:35 ateist ne yaa allahın varolmadığına inan bir alevi olamaz aleviliğin adını bu tip şeylerle karalamayalım lütfen özümüz haktır hak olan allah daha sonra peygamberimiz Hz.muhammed ve Hz.ali gelir yolumuz Atatürkün yoludur herkesin görüşüne saygı duyuyoruz ama olmaması gereken bir açıdan bakılıo
cemalettin 07.04.2008, 14:11 ateist vardır,hurafelerden gına gelmiştir,dinleri red eder.
ateist vardır,kendinden başka herşeyi red eder.
ateist vardır,dinleri kaldırır,kendisini/fikirlerini din eyler.
ateist vardır,kendini tanrı,insanları yok eder...
Tanrı'nın yarattığı ve herşeyi emrine tahsis ettiği insanı hor gören hiç kimse Alevi olamaz.
Tanrı'nın yarattığı ve herşeyi emrine tahsis ettiği insanı yok sayan hiç kimse insan olamaz.
bütün dinlerin özünde insanlardan "iyi insan "olmaları istenmiştir.iyi insan olmanın zor görülmesi sonucu iyi insan olamayanlar dinleri özünden ayırmıştır.
bu hal ne dinlerin özünden sapmayı gerektirir ne de iyi insan olmak isteğinden vazgeçmeyi
ateist vardır,hurafelerden gına gelmiştir,dinleri red eder.
ateist vardır,kendinden başka herşeyi red eder.
ateist vardır,dinleri kaldırır,kendisini/fikirlerini din eyler.
ateist vardır,kendini tanrı,insanları yok eder...
Tanrı'nın yarattığı ve herşeyi emrine tahsis ettiği insanı hor gören hiç kimse Alevi olamaz.
Tanrı'nın yarattığı ve herşeyi emrine tahsis ettiği insanı yok sayan hiç kimse insan olamaz.
bütün dinlerin özünde insanlardan "iyi insan "olmaları istenmiştir.iyi insan olmanın zor görülmesi sonucu iyi insan olamayanlar dinleri özünden ayırmıştır.
bu hal ne dinlerin özünden sapmayı gerektirir ne de iyi insan olmak isteğinden vazgeçmeyi
yazdıklarınız tamamen yanlış..
ateist biri insanı hor görmez aksine faklı dinden oldukları için birbirlerini öldürenleri hor görür..
kendi fikirlerini din eylemeyide hiç cevaplamayayım :)
kendini tanrı insanı yok eder nasıl bir laftır inanılmaz..
dogru olan şudur ki asıl olan insandır gerisi teferuattır cok fazla takılmanıza geek yoktur..
cemalettin 07.04.2008, 15:40 yazdıklarınız tamamen yanlış..
ateist biri insanı hor görmez aksine faklı dinden oldukları için birbirlerini öldürenleri hor görür..
dogru olan şudur ki asıl olan insandır gerisi teferuattır cok fazla takılmanıza geek yoktur..
görünen hiç bir şey tamamiyle doğru veya yanlış olamaz.
yakın tarihimizde yukarıda bahsi geçen eylemleri yapmış "devlet adamı"yok mu ?
kendisini putlaştırıp insanları toplu halde katletmedi mi?
1989 sonrası yıkılan "putlar" unutuldu mu?
diye okuduğunuz kısmı bir daha okuyunuz.
Ahıka'lılar ile Kırımlılar'ı veya Polonyalılar'ı darma duman eden fikirler bilinen din kitaplarından mı çıktı?
görünen hiç bir şey tamamiyle doğru veya yanlış olamaz.
yakın tarihimizde yukarıda bahsi geçen eylemleri yapmış "devlet adamı"yok mu ?
kendisini putlaştırıp insanları toplu halde katletmedi mi?
1989 sonrası yıkılan "putlar" unutuldu mu?
diye okuduğunuz kısmı bir daha okuyunuz.
Ahıka'lılar ile Kırımlılar'ı veya Polonyalılar'ı darma duman eden fikirler bilinen din kitaplarından mı çıktı?
ateistikle putların ilişkisini kuramızda malesef tamamen yanlış sonucta putta bir dini simge inanç yani ...
insanları toplu halde katleden kişi faşist bir diktatörden başka bişey degil..siyasi sonuctur o
herşeyi birbirine karşıtırmışsınız....
tanrıya inanmayan bir ateist kendini tanrı sanabilirmi ?
çiçekdürbünü 07.04.2008, 16:06 evet sevgili kardeşim bende onu diyorum arkadaşın dedisinin yaptığının alevilikle değil yezidilikle ilgisi var yezidiliğinde senin dediğin gibi ateisme dayandığını söylüyorum
Demişsiniz ama aşağıda benden alıntı yaptığınız mesajdaki bazı noktalara dikkatinizi bir kez daha çekmek istedim.
Güneşe dua etmek, sadece Yezidilerin davranış şekli değildir. Güneşe dua etmek, ağaçların kutsallığına güvenip, onlara bez bağlayarak, dilek tutmak; dünyanın birçok eski toplumlarında var olan davranış biçimleridir.Bunun nedeni ney?
Bunun nedeni, eski toplumlar dünyayı algılamak, tanımlamak için doğayı gözlemleyerek ulaştıkları sonuçlara göre davranış biçimi belirlemelidir.Yani doğa tanrıcılık.
Ateizmin de çıkış noktası.
Alevilik, tanrısız inançlar ve ateizm aynı kaynaktan çıkmıştır. Çünkü ateizmde de doğa gözlemleri ile sonuçlara varılmıştır.
AleviKürt 07.04.2008, 16:51 Alevi ve Ateist kardeştir sözü; Alevilerin hetorods olduklarından daha sağlam bir gerçektir.
Heterodoksluk nedir bilirmisiniz? Heterodoksluk, sanki ayri inanctan olmus gibi, kendi basina birsey olmus gibi algilaniyor nedense? Batinilik de öyle. Batinilik kendi basina birsey degildir.
Heterodoks ve Ortodoks, Iki elmanin birer yarilaridir.
Zahiri ve Batini de iki elmanin birer yarilaridir.
Bunlarin birisi olmadan, digeri de olamaz.
Örnek, bugün nerdeyse her dinin heterodoks ve ortodoks bicimi var.
Örnek verelim:
Siilerde: ORTODOKS: Caferi, HETERODOKS: Ismaili
Sünnilerde: ORTODOKS: Hanbeli, HETERODOKS: Deobandi
Tüm kanıtlar ortada öylesine ayan beyan ki.
İslamiyette cennet cehennem inancı vardır. Alevilikte devriye.
İslamiyette sizlerin söz ettiğiniz gibi Hak, Muhammet, Ali türünden teslis yoktur. Alevilikte vardır.
İslamiyette beş vakit namaz kılınır. Alevilikte bu şekilde bir namaz kılmak yoktur.
İslamiyette hac vardır, Alevilikte yoktur.
İslamiyette kadınlar insan bile sayılmaz. Alevilikte herkes bir can'dır.
ve demissiniz ki:
Ancak elimizde hiçbir kanıtımız yok, yani Müslüman olduğumuza dair.
Bu kadar net.
Islamiyetin ne oldugunu önce tanitmaliydiniz. Siz Islamiyet'i ORTODOKS / ZAHIRI ISLAM'a sinirlandirmisiniz, bu da sizin kendi tercihinizdir. Fakat dünyadaki genel görüs, Muhammed'i son peygamber kabul eden, ve onun araciligi ile Allah'in buyruklarina inanan kisiye, Müslüman denir. Ve bu olaya sigan inanislarin "islami" inanis olduklari kabul edilir.
Ne kadar tuhaftir ki, Ortodoks Caferiler bile, heterodoks müslümanlarinin cogunu müslüman olarak kabul ederken, siz etmiyorsunuz.
Yukaridaki yaptiginiz kiyaslamayi hic birseye kullanamayiz, haberiniz olsun. Her din'de oldugu gibi, Islam'da da yorum ve inanis degisiklikleri vardir. Siz ise, yüzlerce degisik inanislardan, BIRINI secip sirf ONU Islam olarak görmeyi tercih etmisiniz.
Aleviligin ISLAM olup olmadigini kanitlamak icin, Aleviligin yazili ve sözlü kaynaklarina bakmak lazim. Müslümanlik, 5 vakit kilmak degildir.
Nesimi kendini ALLAH olarak görmedi, siz "Ana al-Haqq" sözlerinden, Nesimi'nin ve Mansur'un kendilerini ALLAH sandiklarini anliyorsaniz, biraz daha derinine inmenizi tercih ederim.
Sizin ve ortodoks müslümanlarin arasinda bir benzerlik görüyorum.
Ortodoks müslümanlar, "Ana al-Haqq"in "BEN ALLAHIM" [yani resmen, fiziksel olarak, ALLAH, YARATICI TEK BENIM] anlaminda anliyorlar ve bu yüzden Nesimi'yi ve Mansur'u öldürdüler. Siz de Ana al-Haqq'i onlar gibi algiliyorsunuz.
Fakat Nesimi ve Mansur, Sufiligin/Tasavvufun önemli konseptlerinden birinden bahsediyorlardi, Wahdat al-Wujud. Bazi "arastirmacilar"in sandigi gibi, bu PANTEISTLIK degildir. PANENTEISTLIK'tir. .
Alevilik Islam degilse, neden durmadan Islam'in önemli konularindan bahsediyoruz? BATINI kelimesi, Islami tarihte görülmüstür, Müslümanlar arasinda ortaya cikmistir, HAK (al-Haqq) kelimesi yine öyle, MUHAMMED, ALI, 12 IMAM, CEM ve anlami, NIYAZ, 4 KAPI ve ISIMLERI (SERIAT, TARIKAT, vesaire), PIR, TALIB.
Aleviligi Islam'dan temizlemek istiyorsaniz, buyrun, Aleviligin yüzde 90'i kaybolur, haberiniz olsun.
Herseyin net ve acik oldugunuzu söylüyorsunuz, evet haklisiniz, fakat bu net ve acikligi nasil göremiyorsunuz anlamiyorum.
Size bir kac örnek vereyim, fakat simdiden, Buyruklarimiz gibi yazili kaynaklarimizi reddedeceginizi umarak, deyislerden örnek veriyorum.
Nesimi'den acik ve net bir örnek:
Ol dem ki yüzün görmüsüm yüzümü yere sürmüsüm
[B]Iman-i sehadet getirip anda Müselman olmusum
Hatai'den ACIK ve NET bir örnek:
Ene'l-hak sirri us könlümde gizlü
Ki hakk-i mütlekem, hak söylerem men
Mevali mezhebem, sahun yolinda
Müslemanam deyana reh-berem men
ve neden
Ali Muhammeddir, Muhammed Ali
Onlardan ögrendik, erkani yolu
diyor?
Ve ulularimizin hepsi neden kendilerinin "Muhammed Ali'nin yolunda" olduklarini söylerler? Onlar bize yalan mi söylüyor?
Ulu Hatai, hem "Müslümanim diyene rehberim ben" deyip, yaisira "Ene'l-Hakk sirri gönlümde gizli" diyor. Hatai'ye göre, Enel Hakk ve Islam görüldügü gibi, ic-icedir, Enel Hakk bir islami inanisidir. Zaten Aleviligin yazili kaynaklari, Enel Hakk olayini, Kuran'da da gecen, Adem'in yaratilisina bagliyor. (bkz. Ademin yaratilisi)
Kaygusuz Abdal da, Müslüman degilse, neden Kuran'dan ve hadislerden delil gösteriyor:
Külü men aleyha fan' didi Kuran'da Hakim
Bu hükümde cümle esya ser-be-ser yeksan gecer
-> Küllü men aleyha fan: Her sey fanidir (Rahman/26)
Kaygusuz neden, 12 imamlarinin türbelerine ugradi? Ve üstelik neden Hacc'a ugradi? Kaygusuz Abdal, ve bir cok ulular (mesela, Virani, Mansur vs.) neden bu diyarlara gittiler, madem Müslüman degiller?
Kaygusuz'un Gevhernamesinden de net ve acik bir ispat vereyim:
Toprak ol toprak gibi teslim ü cûd
Cümle âlem topraga kildi sücûd
Evliyâyi bil ki benzün solmaya
Hic mukallidler Müselmân olmaya
Bu tür örnekleri cogaltabilirim, ama gerek duymuyorum.
Saygilar
cemalettin 07.04.2008, 18:52 "insanları toplu halde katleden kişi faşist bir diktatörden başka bişey degil..siyasi sonuctur o"
demiş güneyyy....
komünizm de faşizm ile aynı kefededir.yakın komşumuzdaki liderler de ateist idiler.
sistem de tamamen ateist inancı prensip edinmiş idi.
"putlaştırma"konusu çok konuşulabilir,yoruma açıktır.
ateizm de bir "inançtır" ve ateistler de tek tip değildir.
aynen her şeyde ve her inançta olduğu gibi değişik anlayış ve uygulamalar görülebilir.
ateist bilge kişiler de vardır,ateist kasaplar da...
herhangi bir inancın bazı taraflarını beğeniyor olmak kişiyi o inancın mensubu yapmaz.
bir inanç sisteminin ya içinde olunur ya da dışında.
biraz ondan biraz da bundan alınarak ancak yeni bir şey ortaya çıkarılabilinir.
gayrısı laf'ü güzaftır...
temizkopat 07.04.2008, 19:03 Benim bildiğim kadarıyla ateist demek Allah'a inancı olmayan demek.Bence Müslüman olmayan kimse Alevi de olamaz.
dedenin yaptığı yezidiliğin anlayışı ile tutuyor onlarda sabah güneşine selam verir doğaya tapar ama bunun alevilikle ilgisi ney
Benzer anlayışlar olmaması için bir neden varmı?
Veya benim bahsettiğimi ne kadar anladın. Hemen bir ucundan tutup bir kalıba sığdırmak ile Aleviliği tanımlamaya çalıştın.
Aleviliği ne kadar yaşadın. Anlıyamazsın demiyorum ama çaba sarfedebilirsin.
çiçekdürbünü 10.04.2008, 11:26 Heterodoksluk nedir bilirmisiniz? Heterodoksluk, sanki ayri inanctan olmus gibi, kendi basina birsey olmus gibi algilaniyor nedense? Batinilik de öyle. Batinilik kendi basina birsey degildir.
Heterodoks ve Ortodoks, Iki elmanin birer yarilaridir.
Heterodoksi nedir çok iyi bilirim.
Heterodoksi herhangi bir dinde ortaya çıkan yan görüşlerdir.
Ancak, bu yan görüşlere rağmen ibadetlerde ciddi bir değişim olmaz.
Örneğin:
Tüm hristiyanlar hangi mezhebin üyesi olursa olsun; kendilerine ait de olsa, ayrı da olsa kiliseye giderler.
Ve o kiliselerde ortak birer temel yapı vardır.
Aynı dini şartları yerine getirirler.
Aynı zamanlarda noeli kutlarlar.
Aynı şekilde dua ederler.
Örneğin:
Müslümanlıkta da Caferilik ayrı bir mezheptir. Siyasal bir nedenden ayrışmıştır ancak onların camisi vardır. Namaz kılarlar.
Hatta genel olarak eşleri örtünür. Yani, kadın olan eşlerin örtünmesinden söz ediyorum.
Alevilik bu yüzden heterodoksi değil. Tam tersini iddia ediyorum. Alevilik, birçok dine kaynaklık yapmış en temel inançlardan birisidir.
Eğer Müslümanlıkla, Hristiyanlıkla, Musevilikle aramızda bir benzerlik var ise; işte bu yüzden, yani diğer dinlere kaynaklık yaptığındandır.
Uzun uzun örneklere gerek yok. Bir İslamların yaşam şekillerine bakın, dünyayı, insanı nasıl algıladıklarına;
Bir de bizimkine.
Biz farklıyız. Kendimizi bir takım yerlere yamamaya çalışmak ise takkiyeden öte birşey değildir.
Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi???? tuaf ateis alevi var mıdır.... ben karşılaşmadım
araknafobia 10.04.2008, 12:09 Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır.
Öncelikle düşüncelerinizi bizlerle paylaştığınız için size teşşekkür ediyorum ama bu düşüncenizi pek savunmuyorum.Çünkü; ateistlikte bir tür felsefi görüştür.Aleviyim dediğinizde sadece siz aleviliğin insanlara bakış acısını vede hayata değişik yönlerde bakan bir felsefi düşünceden yola çıkıyorsunuz ama alevilikte insan vede yola olan hürmet var.Yani her şey doğruluk için vede kime yaptığımız içindir.Neden doğruluğu dürüstüğü savunduğumuzu vede neden bunu yaptığımızı anlamamız gerekir.
Ya Allah Muhammed Ya Ali ....Bu felsefi düşünceyi savunurken ateistim demeniz düşündürücü geliyor.
Ateist olupta Aleviyim diyen insan çoktur çünkü Alevilik bir din değil bir felsefe bir yaşam biçimidir. Zaten Alevilikteki tanrı inancı diğer 4 dindeki gibi değildir. Elle tutulmaz, gözle görülmez tanrı anlayışı yerine insanın içinde olan bütün evreni kapsayan tanrı inancına sahibiz yani evrendeki güç tanrıdır. Bir nevi Meteryalist bir inanç gelişmiş ve insanı sadece insan olduğu için sevmek gerektiği ortaya atılmıştır.
Alevilik;Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir.
Alevilikte Allahtan başka Tanrı Yoktur.
sevgi ve saygıyla.
cemalettin 10.04.2008, 12:46 gözleri bağlanmış dört kişiyi bir filin çevresine yerleştirmişler,önlerindeki nesnenin ne olduğunu sormuşlar.
kamçı demiş,kuyruğu tutan.
yelpaze demiş,kulağını tutan.
sütundur demiş,bacağına el atan ve hortumdur demiş bir diğeri....
hiç birisi de bunlar bir filin organlarıdır dememiş.
bütün dinlerde kendilerinden evvelki dinlerden geçmiş ögeler var olsa gerektir.bu durum coğrafi bölgelere göre de epey değişken olabilir her halde.
Alevilikte İslam öncesine ait bazı şeyler vardır belki ve isteyen istediği benzerliği çıkartabilir bu durumdan.
coğrafi durum sebebiyle olsun,gelenekler yüzünden olsun bugün ülkemizdeki ve Balkanlar'daki Alevilik anlayışı artık bu topraklardaki ortak unsurları barındırmaktadır ve ağırlıklı olarak da islam ögelerine sahiptir.
Alevi camiye gitmez diye aleviyi islam dışı saymak veya 12 imam anlayışını 12 havariye bağlamak artık kimselerin haddi olmasa gerektir.
bazı mezheplerin yanlış uygulamaları islam dinini red etmeye veya bazılarının işlerine geldiği için aleviliği ayrı bir din halinde göstermeye uğraşmak aleviliğe zarardan başka bir getiri sağlamayacaktır.
Allah bütün insanlığın/yaratılmışın Allah'ıdır lakin Muhammed ve Ali sadece islami birer
unsurdurlar.
kabul edenler de islam içredirler
vesselam...
AleviKürt 10.04.2008, 14:24 Heterodoksi nedir çok iyi bilirim.
Heterodoksi herhangi bir dinde ortaya çıkan yan görüşlerdir.
Ancak, bu yan görüşlere rağmen ibadetlerde ciddi bir değişim olmaz.
Örneğin:
Tüm hristiyanlar hangi mezhebin üyesi olursa olsun; kendilerine ait de olsa, ayrı da olsa kiliseye giderler.
Ve o kiliselerde ortak birer temel yapı vardır.
Aynı dini şartları yerine getirirler.
Aynı zamanlarda noeli kutlarlar.
Aynı şekilde dua ederler.
Bu tam dogru degil.
Örnegin, Paulisyen ve Bogomil Hristiyanlari, kiliseye gitmezlerdi. Heterodokslarin illa ki Ortodosklarin ayni sartlarini ve anlayisini kabul edecek diye bir kural ve tanitim yok. Illa ki ayni sekilde dua edecekler, veya ayni ritüellere sahip olmalari gibi bir durum da yok. Ortodokslardan yeterince fark (bu farkin büyüklügü de tartisilir tabi) gösterdikleri an, heterodoks olurlar.
Örneğin:
Müslümanlıkta da Caferilik ayrı bir mezheptir. Siyasal bir nedenden ayrışmıştır ancak onların camisi vardır. Namaz kılarlar.
Hatta genel olarak eşleri örtünür. Yani, kadın olan eşlerin örtünmesinden söz ediyorum.
Ben de bir örnek vereyim. Müslümanlik'ta Siiler arasinda Nizari Ismaili mezhebi var. Bu mezhepte, Alevilikte (ve diger Sufiler gibi) 4 kapi inanci vardir. Bu ismaililer, camiye gitmez. Ortodoks biciminde namaz kilmaz. Kadinlari basi kapali degildir, hatta Ismaililik'te basörtüsü yasak kilinmistir.
Farkli olmak kimseyi bir dinden disari atmaz. Ismaililer müslümanlarin cogundan bu kadar fark gösterdikleri icin, onlar simdi islam disi mi oldular??
Ve örnek verdiginiz Caferiler, heterodoks degiller. Ortodoks bir mezheptir.
Musevilik mi Islam'a kaynaklik yapmistir (Musevi görüsü), yoksa Islam mi Musevilige kaynaklik yapmistir (Islam görüsü), tartisilir. Ama bir Musevi icin, daima Musevi görüs gecerli olur, bir müslüman icin, daima islam görüsü dogrudur.
ilm-i ledun 10.04.2008, 16:01 Coğrafya insanların dinini kültürünü belirleyen en önemli etmendir.Örneğin islamda neden ölüler toprağa gömülüyor.Çünkü arap yarım adasında ölüleri yakmak için ağaç yok.Budizim ve hinduizimde de toprak az hastalık riski çok onlarda ölüleri yakıyor.Domuz yahudilikte ve islamiyette haram.çünkü o iklim ve coğrafyada o hayvan çok hastalık taşıyor.Avrupada hristiyanlarda haram değil çünkü oranın domuzları hastalık oranı daha az.Mesala her dinin cennet cehennem algılayışı farklıdır.İslamda huriler şarap ırmakları var.tükenmez kevser ırmağı var.Bu oranın yerli halkı için çok idaal ve kılimatik koşullara sahib bir öbür dünya.Kuran türklere inseydi cennet bahçelerinde at sürüleri ,kımız ırmakları ,kadın erkek eşit olduğu için aynı köşkte karı ve koca kaldığı köşkler olurdu.Sünnilikte neden kuzey avrupada yaygın değil.Çünkü adamlarrın beştane vakiti yok.Altı ay gündüz altı ay gece var.oruç tutamazlar, namaz kılamazlar.Neden islamiyet bu kadar temizliği emrediyor çünkü o bölgenin insanları temiz değiller.
Anlatmak istediğim dinler birbirinden mutlaka etkilenir.Tasavvufun temeli musevilikten gelmektedir.Dört dini dört kitabı inceledim.kabalayı okudum.hepsinin ahlak anlayışı aynı.ne farklı uygulayış farklı.Kabalayı okuyunca şaşırdım çünkü islam tasavvufu anlayışı gibi.Mevlana dervişlik sistemini nereden getirdi.hindistandaki budist dervişlerinden getirdi.çile inziva budizm inancından gelmiştir.Hintliler inek kesmiyorlar.çünkü kutsal.niye kutsal .inekleri bir kesseler tarlayı ne ile sürecekler.Anadolu aleviliğide göktanrı inancından bir çok şeyi saklamıştır.
Yani dinler birbirinden mutlaka etkiler ve dinlerin uygulanış biçimi coğrafi koşullara göre şekillenir.Önemli olan şekil değil şeklin altındaki gerçektir.
alican19 11.04.2008, 15:51 yazdıklarınız tamamen yanlış..
ateistlern mi fikirleri için birbirini öldürmez hitlerle stalin 1asrın en büyük ateistleri ve en kanlı olayları yaptılar(katliamlar)
Kul Sefili 11.04.2008, 22:19 arkadaşlar merhaba.forumda arasıra bu tartışmalara rastladığımdan bu konuya bakış açınızı merak ettim.fikirlerinizi kısaca açıklarsanız sevinirim.
ilk olarak hemen belirteyim.ben aleviyim aynı zamanda ateisttim.aleviliğin allah bakış açısının farklı olduğunu,aleviliğin allahı insanda bulduğunu düşünüyorum.bunun için de insanın kutsal olduğuna inanıyorum.allaha inanmamanın bir insanın alevi olup olmamasını etkilemeyeceğini düşünüyorum.
lütfen sadece alevi ve ateist alevi arkadaşlar oy kulklansın ve görüşlerini bildirsin.
sevgili dostum bende alevi kökenliyim ama ateistim. Ateist insanın dini olmaz, ateizm dinleri kabulenmeyendir. Yani hiç bir dini kabul etmez. Ama insanları ayırımsız sever. Önemli olan da insanları bir göz ile ayırımsız sevmek değil mi. Nedir ki Din dediğin. Eğer yer yüzünde dinler olmasa idi savaşlar hiç olmazdı. Sevgilerimle.
sevgili dostum bende alevi kökenliyim ama ateistim. Ateist insanın dini olmaz, ateizm dinleri kabulenmeyendir. Yani hiç bir dini kabul etmez. Ama insanları ayırımsız sever. Önemli olan da insanları bir göz ile ayırımsız sevmek değil mi. Nedir ki Din dediğin. Eğer yer yüzünde dinler olmasa idi savaşlar hiç olmazdı. Sevgilerimle.
arkadasım görüşlerine saygılıyım fakat ateizm dinleri ve tanrıyı reddedendir. dinleri reddeden "deizm"dir. lütfen ne olduğumuzu bilelim körü körüne ben şuyum buyum demeyelm
aleviliği ben mezhep olarak görmüyorum. alevilik bir kültürdür, hayata bakış açısıdır, dünyayı anlama biçimidir, yaşam tarzıdır. bu nedenle alevi olan birinin de ateist olabileceğini düşünüyorum
Asigi Ali 12.04.2008, 09:00 Sayın ateist düşünceye sahip kardeşlerim,
Size böyle hitap ettim çünkü İmam Ali(a.s.) şöyle buyurmuştur;" Bilki insanlar seninle iki şekilde kardeştir. Bir yaratılışta, iki dinde."
Sizlerde aynı inanca sahip olmasakta İmam'ın(a.s.) bu sözü gereği kardeşiz.
Eğer alevilikten kopamadıysanız, gelin aleviliğinizi yaşayın. Eğer alevi inançları kalbinize yerleşmiyorsa, kendinizi alevi diye adlandırma zorunluluğuda nereden çıkıyor.
Diyelim ki ateist siniz, sizcede hem ateist hem alevi ismiyle sıfatlanmak birbirye çelişmez mi?
Siz bunu kasıtlı yapıyorsunuz? İnsanları ateizme davet ediyorsunuz? VESSELAM
cemalettin 12.04.2008, 10:31 Aleviliğin güzel anlayışları vardır.insanlara hoş gelir.
Aleviliğin uyulması gereken kuralları da vardır.bazılarına zor gelir.
aynı formül her türlü inanç için de geçerli olabilir.
zor gelen esaslara uyulmaktan vazgeçilir fakat güzel tarafları da terk edilemez.
hal böyle oldukta ortaya çıkan sonuç, kişilerin "ben şunları yapmam ama bu masayı da terk etmem" demeleri olur.
bir inanca karşı olan kişilerin verebileceği zararlardan daha fazla zarar verilir sanırım bu durumda.zira o inancın içinde görünüp inancın esaslarını kabul etmeme durumundaki kişi kendisini haklı gösterebilmek amacı ile daimi olarak inancın değerlerini çürütmeye çalışacaktır.
bu düşüncesinden dolayı,umarım fakr hoşgörülür...
Kul Sefili 12.04.2008, 19:19 arkadasım görüşlerine saygılıyım fakat ateizm dinleri ve tanrıyı reddedendir. dinleri reddeden "deizm"dir. lütfen ne olduğumuzu bilelim körü körüne ben şuyum buyum demeyelm
Sevgili dostum ateistin tanrıyı tanıdığını zaten söylemedim ben kısaca geçtim, istiyorsan felsefi açıklamasınıda yazayım.
Aateizm kısaca tanrıtanımazlıktır. Ve ateizim , dünyayı, dünyaya dayanarak açıklayan,dolayısıyla bir tanrı inancı kabul etmeyenbi,r dünya görüşüne verilen isme ateizm denir, bu görüşü savunana da ataist denir.
renklikelebek 12.04.2008, 20:00 ben ataist değilim ama çok yakından tanıdığım ve saygı duyduğum bi abimiz var
ve görüşlerine saygı duyarım abimizinde ne müslüman kesiine ne hiristiyan kesimine ,
inancı var ve bazen öle mantıklı bir soru soruyorki çok okumama rağmen sorularına kıfayetsiz kalıyorum ataist olmak kötü bişey değil alevilerdede sunnilerdede ama görüş
ayrılığı oluyor ve senin bildiklerin bi anda tartıştığın zaman boş ve anlamsız kalıyor
saygımız vardır ama insan geldiği kökeninide ve atalarının geçmişinide unutmamalıdır
evliyalarımız ve ermişlerimiz var bizim bir geçmişimiz var kısa ve öz yazıyım burda derinlere inmek istemem konuyu saptırmakda istemem soruya şöle cvp verecem
ataist aleviler ve sunniler var kardeşim canlı örneklerle etrafımda
turgay_81_34 12.04.2008, 20:44 Herkes kendine göre yorum yapabiliyor fakat gerçek şu ki Alevilikte Allah inancı vardır.
konuyu açan arkadas kusura bakmasın ama bence saçma bir soru olmus.. Hem ateistim hemde aleviyim demekle kendinle çelişkidesin demektir...
Kul Sefili 13.04.2008, 01:06 "insanları toplu halde katleden kişi faşist bir diktatörden başka bişey degil..siyasi sonuctur o"
komünizm de faşizm ile aynı kefededir.yakın komşumuzdaki liderler de ateist idiler.
sistem de tamamen ateist inancı prensip edinmiş idi.
"putlaştırma"konusu çok konuşulabilir,yoruma açıktır.
ateizm de bir "inançtır" ve ateistler de tek tip değildir.
aynen her şeyde ve her inançta olduğu gibi değişik anlayış ve uygulamalar görülebilir.
ateist bilge kişiler de vardır,ateist kasaplar da...
herhangi bir inancın bazı taraflarını beğeniyor olmak kişiyi o inancın mensubu yapmaz.
bir inanç sisteminin ya içinde olunur ya da dışında.
biraz ondan biraz da bundan alınarak ancak yeni bir şey ortaya çıkarılabilinir.
gayrısı laf'ü güzaftır...
Dostum komünizm nasıl faşizmle aynı olur, eğer sen bir alevi isen ve bunuda böyle diyorsan senden şüphe ederim, yada yaşın gereği söylediğini düşünürüm.Bir kere faşizm ırkçı milliyetçiliktir, kendi ırkından başkasını küçük görendir ve ezmeye çalışandır.Örneğin en son Malatya da kitapevindeki katliamdır. Ama komünizm tam tersi. ırkçılık yapmaz bütün dünyanın kardeşliğini savunur, tüm dinlerin kalkmasını ister, bütün her şeyin eşitçe paylaşılmasın savunur, yeryüzünde savaşların olmamasını, sınırların ve sınıfların kalkmasını ister. bunun nesi Faşizm ile aynıdır. Lütfen alevi biri olarak böyle yapmayın, kerbeladan beri faşit zihniyetlerden çekmediniz mi, diyeceksin kerbela zamanında faşizmmi vardı o gün yoktu ama bugün faşizimi uygulayanlar o günkü zihniyetin devamıdır. bence siz kominizmi yeniden okuyun ve karşılaştırmanızı yeniden yapın, sevgiler.
SINIFSIZ DÜNYA
Ezilen insanlar, tüm bütün halklar
Sınıfsız bir dünya yaratmalıyız
Kalksın yeryüzünden füzeler tanklar
İnsanlığı dine, ırka bölmeden
Senlik benlik kavgasında ölmeden
Zengin-yoksul, işçi- patron olmadan
Sınırları yıkalım dağıtalım
Yaşamaya evrensellik katalım
Irkçılığı kaldıralım atalım
Marksın felsefesi bu işin özü
Beynimizde kalsın Engels’in sözü
Ortak kullanılsın bütün yeryüzü
Soruyorum: bunca düşmanlık niçin?
Dünyaya kardeşlik tohumu saçın
Savaşsız, sömürüsüz yarınlar için
Var mı ki yaşamda insandan yüce
Tapınmak olur mu kaba bir güce
Şu zenci, bu beyaz demeden önce
Yolumuza rehber edip Lenin’i
Bir kenara koyup dili ve dini
Emperyalizme de besleyip kini
Sefili sınıfsız toplumdan yana
Gerek var mı? Ötesini beyana
Dünya işçileri gelip yan yana
Sınıfsız bir dünya yaratmalıyız.
KUL SEFİLİ (Ali Turalı)
14/08/2003 - 00.15
SARIGAZİ
cemalettin 13.04.2008, 11:03 [QUOTE=Kul Sefili;605600]Dostum komünizm nasıl faşizmle aynı olur, eğer sen bir alevi isen ve bunuda böyle diyorsan senden şüphe ederim, yada yaşın gereği söylediğini düşünürüm.Bir kere faşizm ırkçı milliyetçiliktir, kendi ırkından başkasını küçük görendir ve ezmeye çalışandır.Örneğin en son Malatya da kitapevindeki katliamdır. Ama komünizm tam tersi. ırkçılık yapmaz bütün dünyanın kardeşliğini savunur, tüm dinlerin kalkmasını ister, bütün her şeyin eşitçe paylaşılmasın savunur, yeryüzünde savaşların olmamasını, sınırların ve sınıfların kalkmasını ister. bunun nesi Faşizm ile aynıdır. Lütfen alevi biri olarak böyle yapmayın, kerbeladan beri faşit zihniyetlerden çekmediniz mi, diyeceksin kerbela zamanında faşizmmi vardı o gün yoktu ama bugün faşizimi uygulayanlar o günkü zihniyetin devamıdır. bence siz kominizmi yeniden okuyun ve karşılaştırmanızı yeniden yapın, sevgiler.
el cevab;
söylenen bir şeyi düşünmekte her zaman fayda vardır.
"faşizm"anlayışını sadece sosyalist pencereden bakarak yorumlamak biraz hatalı olsa gerek.
bu rejimin sivrildiği dönemlerde Almanya veya İtalya'dan yurt dışına kaçmak için çaba harcayan insan sayısı ile SSCB. veya uyduları ile ÇHC.'nden kaçmak isteyen insanların sayısı arasındafazla fark olmasa gerek.
hemen bütün insanlar hayatlarını idame ettirebilmek için bunların hayatlarına kast etmiş rejim ve insanlarının korkusundan kaçma girişimlerinde bulunmuşlardır.
kavramlara veya nesnelere insanoğlu tarafından konulan adlar,tanımlamalar farklı olabilir.bu durum ve farklar işin özünü asla değiştirmez.
beyaz insan "indian"adını yakıştırmıştır,yerli halk kendisine "native "der.
halk "çingene "olarak adlandırmıştır,toplum kendisini "roman" olarak adlandırır.
bazıları "rafizi" demeyi tercih eder,Alevi toplumu ise kendi bildiğini okur.
kimi toplumlar "got"olarak adlandırıyor diye "Allah"ın Allah oluşu değişiyor da değildir.
sözün özü,evvelki bir yazıda da belirttiğim gibi,ekonomik anlayışı hangi doğrultuda olur ise olsun,halkına karşı baskı uygulayan rejim "faşist"tir.
bu meyanda,Çin,ABD,bir zamanların SSCB.,israil veya nazi Almanyası'nın birbirlerinden farkları yoktur.
insanoğlunun yapması gereken şey,bilinç düzeyinin artmasına gayret etmek,hürriyetlerin sınırlarını doğru tespit etmek,başkalarına uymak yerine kendi halkı ve ülkesinin şartlarına uygun tercihlerde bulunmak,yapılacak her türlü çalışmada önce kendi halkı ve ülkesi menfaatlerini ön plana alarak,refah seviyesini yükseltmeye gayret içinde olmaktır.
bir ülkenin halkı güçlü olur ise devleti de güçlü olur.devleti güçlü oldukta sataşmayı veya sömürmeyi düşünebilecek olanlar azalır.
"yurtta sulh,dünyada sulh" gerçekleşir.
hiç bir ülkenin sosyalist veya komünistleri bir başka ülkenin halkı için çalışmamakta,sadece kendi halkını ve devletini düşünerek davranmaktadır.
bizler yanlışa düşer de 72 millet anlayışı ile bu konularda yaklaşımda bulunur isek,72 milletin kuyruğuna takılmış/kontrolüne girmiş fakat millet olmayan bir toplum olarak yaşamak zorunda kalırız.
tabiidir ki,bize izin verecekleri kadar yaşayabiliriz...
cemalettin 13.04.2008, 11:11 galiba bir yanlışlık oldu ve yazılmış olan bir konuya cevabı yanlış adreste yazdık.
konunun "faşizm" ile ilgili sayfalarda olması gerekir hal buki bu sayfalar "ateizm" ile ilgili.
her halde "kulsefili" yazdığını yanlış sayfaya koydu ve hatalar hataları doğurdu..
hoşgörüle
aslan152 13.04.2008, 11:40 ArkadaŞlar Alevİlİk Adini Hz Alİden AlmiŞtir Buda İslama Ve Kurana Dayalidir .alİsİz Alevİlİk Olmaz. Ama Sİzede Şunu SÖyleyeyİm Sunnİlİk Veya DİĞer İnanÇ Gruplarinda Evrensel BakiŞ Olmamasi Dİnİ DiŞlama GerekÇesİ Olarak Kabul Edİlemez.
aslan152 13.04.2008, 11:46 Canlar Alevİlİk Hakkinda Genel Bİr AraŞtima Yapilirsa( Dİnİ Olarak) Ademden Öncesİne Dayali Bİr Evrensel Sİstem OlduĞu GorÜlÜr Ve Bu Sİstem İslamin ÖzÜnÜ Yansitir( Gunumuzdekİ İslamdan Bahsetmİyorum) Muharrem Orucu Ademden Gelmedİr Kuranda Derkİ Sİzden Öncekİlere YazildiĞi Gİbİ OruÇ Sİzede YazilmİŞtir.bİzden Oncekİler Ramazan DeĞİl Muharrem Orucu TutmuŞtur Semah DÖnmek Evrensel Sİstemde HerŞeyİn Donmesİ İle BaĞlantili Olabİlİr .kuranda Derkİ Evrendekİ Her Şey İbadet Eder Gezegenler Ve HerŞey İbadetlerİde Donmektİr . Derkİ Bellİ Bİr YÖrÜngede Tesbİh Ederler .anlayacaĞiniz Gİbİ AlevİlİĞİn EvrensellİĞİ Oradan Gelİr Dahada Ötesİ Varda Okadarina Gİrmeyelİm
Kul Sefili 13.04.2008, 18:55 galiba bir yanlışlık oldu ve yazılmış olan bir konuya cevabı yanlış adreste yazdık.
konunun "faşizm" ile ilgili sayfalarda olması gerekir hal buki bu sayfalar "ateizm" ile ilgili.
her halde "kulsefili" yazdığını yanlış sayfaya koydu ve hatalar hataları doğurdu..
hoşgörüle
Yanlışı ben değil sayın bey efendi kendin ateizm tartışılan yere o bazılarının uyduruk sözlerinden yola çıkarak faşizm ile komünizmi aynı safa koymuşsun. ama siz yerini nere uygun görüyorsanız orada tartışalım.
arkadaslar bence bu konu ole bı yere geldı kı artık kımı ınsan alevılıgı ıslamıyetın dısında bır kafvram olarak ve sadece bır sıyaset olarak degerlendıro ama alevıler bu sag sol catısmalarından once de vardı ve hala olcak ve bu yuzden bence ılk once ıman sonra sıyaset ve asla bı ateıst alevı olamaz derım ben sonucta ılk muslumanlardan olan hz.ALİ ateıst degıldı..
cemalettin 13.04.2008, 20:19 Yanlışı ben değil sayın bey efendi kendin ateizm tartışılan yere o bazılarının uyduruk sözlerinden yola çıkarak faşizm ile komünizmi aynı safa koymuşsun. ama siz yerini nere uygun görüyorsanız orada tartışalım.
ateizm ile komünizm bağlantısı "güneyyy"in bir yazısı üzre birleşmiş.
komünizm'in yerinin artık neresi olduğunu komünizm'i yaşamış olanlara sormak gerektir.tartışılacak yeri olup olmadığını en iyi onlar bilirler sanırım.
ilgili konudaki fikrimin özeti "komünist rejim ateist'tir" idi.
Sevgili dostum ateistin tanrıyı tanıdığını zaten söylemedim ben kısaca geçtim, istiyorsan felsefi açıklamasınıda yazayım.
Aateizm kısaca tanrıtanımazlıktır. Ve ateizim , dünyayı, dünyaya dayanarak açıklayan,dolayısıyla bir tanrı inancı kabul etmeyenbi,r dünya görüşüne verilen isme ateizm denir, bu görüşü savunana da ataist denir.
yanlış anladıysam özür dilerim yalnızca insanların kavramları yanlış kullanmasına sinir oluyorum tıpkı bugün laikliğin içeriğinin tartışıldığı gibi. kavramlar yerine oturtulmayınca işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor. tekrardan yanlış anladıysam özür dilerim saygılar
Alevilik öyle basit bir meshepten öte birşeydir bir felsefedir bir yaşayış tarzıdır insan sevgisi temeline dayanan bir felsefedir. Ancak şu unutulmamılıdır ki aleviliğe sonrada geçme gibi bir şansın yoktur. Yani çok klişe bir cümle olacak belki ama "alevi olunmaz doğunur" Kısacası ne ateist ne sunni ne hiristiyan ne de harhangi bir dine mensup bir kişi bence alevi olamaz...
Asigi Ali 28.04.2008, 12:36 Alevilik öyle basit bir meshepten öte birşeydir bir felsefedir bir yaşayış tarzıdır insan sevgisi temeline dayanan bir felsefedir. Ancak şu unutulmamılıdır ki aleviliğe sonrada geçme gibi bir şansın yoktur. Yani çok klişe bir cümle olacak belki ama "alevi olunmaz doğunur" Kısacası ne ateist ne sunni ne hiristiyan ne de harhangi bir dine mensup bir kişi bence alevi olamaz...
Boyle bir kural yoktur. Aleviliğin hem evrensel oldugunu soyleyıp hemde boyle bır kural ıle insanlara sınırlandırma getırmek celıskıden baska bır sey degılıdır. Alevili olmak isteyen alevi inançlarını benımseyıp alevi olabılır. vesselam
Tabiki olamaz. Aleviler Tanriya inaniyorlar, Ateistler inanmiyor.
maviyıldız 27.05.2008, 21:14 Egerki Aleviligi bir inanç biçimi degilde bir yaşam felsefesi ve kültürü olarak görüyorlarsa ve buna inanıyorsa tabikide olabilir!!
herne_peş_24 27.05.2008, 21:21 olur tabi niye olmasın kültürdür alevilik ben inanmasamda kendimi aleviyim diye nitelendiriyorum...
Ya arkadaşlar neden kimse anlamıyor.Aleviliğn mensup olduğu bir din vardır.O dinin bir Tanrısı ,bir peygamberi adı güzel kendi güzel Muhammed ve canımızdan çok sevdiğimiz ehli beytimiz,evliyalarımız vardır niye aleviliği ateistlikle yan yana getiriyorsunuz ki .fikir ve düşünce özgürlüğü var ama bu kadrıda fazla
herne_peş_24 27.05.2008, 22:01 Ya arkadaşlar neden kimse anlamıyor.Aleviliğn mensup olduğu bir din vardır.O dinin bir Tanrısı ,bir peygamberi adı güzel kendi güzel Muhammed ve canımızdan çok sevdiğimiz ehli beytimiz,evliyalarımız vardır niye aleviliği ateistlikle yan yana getiriyorsunuz ki .fikir ve düşünce özgürlüğü var ama bu kadrıda fazla
sana göre öyle ama bana göre yazdığım gibi ok ....
senin görüşününe saygı duymakla beraber ama şunu ifade edeyim aleviliği niye bu kadar soyutlaştırıyorsunuz bademki ateistsin olabilir ama aleviyim deme o zaman ateistim diyende alevi oluyorsa tanrıya inananda alevi oluyorsa burda bir çelişki olmuyormu acaba hangimiz yanılgıya düşüyoruz.Bu kadar basit mi aleviği kullanmak aleviğin bir tarihi vardır bu tarihi incelersen gerçeği görürsün
aleviği sadece kültür veya yaşam biçimi diye de nitelendirmek alevilikle bağdaşmaz.
bence ateist insan alevi olamaz.
ilm-i ledun 27.05.2008, 22:57 ataist insan alevi olamaz.saten alevi kime denir bunu bilmek gerekir.bir kişi alevi aileden doğduğunda alevi değildir.sadece o aileye mensuptur.yirmi yaşına kadar ve ya belli bir yaşa kadar müddet verilir.ve genellikle askerden geldiğin dönemde ikrar verirsin ve alevi olduğuna , ve bu yolu süreceğine yemin edersin.ve böylece alevi olursun.ikrar aleviyim demek için ilk şarttır.ikrarı olmayan hakikatte alevi değildir.alevi hak muhammed ali yoluna talib olan kişidir.eğer gönlünde şüphe ile , inançsızlık ile ikrar verirsen münafık olursun.münafık iki yüzlüdür.dili ile ikrar verip gönlü ile vermeyendir.münafık iki yüzlüdür ,yol hırsızıdır , yol düşkünüdür ,yezitin yezitidir ,o kişi düşkündür ve bidaha dergaha girmesi imkansızdır.
ancak bazı ateist alevi ailesine mensup arkadaşlar bizde aleviyiz diyorlar.hadi ordan.bu yolu herkişi değil er kişi sürer.o kişiler bilinçsiz suç işlemektedirler.bu yola küfür etmektedirler.kolaysa ikrar versinler ,müsahip tutsunlarda bu yolu sürsünler bakalım.o rıza lokmasına el sürebilcekler mi bakalım.
Asigi Ali 28.05.2008, 07:44 sana göre öyle ama bana göre yazdığım gibi ok ....
Bir inancı açıklamak, sana göre veya bana göre gibi tabirlere kaldı ise yandık. bir inancın anlaşılması için o inancın temel kaynaklarına ve cahillerine değil alimlerine başvurulmalıdır. Aleviliğin Temel kaynakları Kur'an ve Ehli Beyt'tir. Bu iği temel kaynak olmadan alevilik olmaz. Size göre siz ancak ateist olabilirsiniz. Lütfen, "ya olduğunuz gibi görünün yada göründüğünüz gibi olun." Bu tavırlarınızla Alevilere ne kadar zarar verdiğinizi görmüyor musunuz veya bunu kasıtlı mı yapıyorsunuz?
Bana göre böyle deyip, meseleyi çözebileceğinizi mi zannediyorsunuz? Biraz insaflı olun, meğer ateist iseniz sizin din ile işiniz ne, ilişkiniz ne? Allah sizi hidayet etsin ve sizin gibi düşünenleredri sözlerimiz!
Ya Ali
mavimisali 28.05.2008, 08:29 Ateizm,Tümden varoluş gerçeğini inkardır.Bunun herhangi bir din yahut mezhep ile meşrep edilmesi mümkün değildir.Anlamsız bir soru olmuş
cemalettin 28.05.2008, 09:06 "ben ateistim fakat aynı zamanda aleviyim"demek aleviliğin bazı güzel değerlerinden faydalanmak istiyorum fakat zor tarafları benden uzak dursun demektir.
işime geldiği kadarı ile inanıyorum anlayışındaki bir kişi ile yola çıkmak zorunda bırakmasın Allah kimseleri....
savasci_2 28.05.2008, 09:33 sorunun türkçesi bence şu: İnançlı biri(=alevi) inançsız(ateist) olurmu..
size bu cümle nekadar mantıklı geliyorsa bir ateistin ben aleviyim demesi okadar mantıklıdır.. madem fikrim sorulmuş söylüyorum: mantıkla alakası yok.. isteyenlere matematikle ispat edebilirim..
saygı sevgi ve selamlarımla..
Ateist bir insanın anlaşılacağı üzere inancı yoktur. İnancı olmayanın da alevilikle ilişkisi yoktur, ateist olup "aleviyim" diyenler ise kişisel ve psikolojik sorunları olan kişiliği oturmamış tabiri caizse "boşluk" insanlardır. Ben bir alevi olarak bu tür insanların alevilik içinde yer almalarını kınıyorum. Yanlış tanınmamızı sağlayan unsurlardandır. Saygılarımla
akigoümit 28.05.2008, 14:17 selam. özür dileyerek soyluyorum ateıst tam olarak ne demek inanmayan demek mi?
DaMORİRE 28.05.2008, 14:33 canlar; bunun görüsle, düsünce özgürlügüyle alakası yok
bır alevi inancını yitirip sonradan ateist olabilir fakat bir ateist asla ve asla alevi olamaz böyle bir durum ehlibeyt'e hakaret olmazmı hz. hüseyin hz.hasan ne yolunda şehit oldular arkadaslar cok tuhaf anketlerle karşılasıyorum lütfen inancımızı saptırmayalım...
DaMORİRE 28.05.2008, 14:44 selam. özür dileyerek soyluyorum ateıst tam olarak ne demek inanmayan demek mi?
evet can tanrı katına inancı olmayan yanı yaratıcı güce inanmayan kimselere ateist denır
akigoümit 28.05.2008, 14:51 evet can tanrı katına inancı olmayan yanı yaratıcı güce inanmayan kimselere ateist denır
hmm boyle oluncaa hem ateıst hemde alevi olması tamamen zıt oluyor mantıklı olursak.çünkü aleviliğin temeli inanmak diye düşünüyorum .....:yanbakoo
emredinler 28.05.2008, 14:59 Bizim inancımız insanların inançlarında özgür oldukları ve hiç bir şekilde zorlamaya tabii tutulamayacağını esas alan mükemmel bir inanç sistemidir. Bizim inanç sistemimizin temelinde Allah inancı vardır. Bizim inancımız Allahı, bozulmuş inanç sistemlerindeki gibi diğer bazı objelerle ortak yapmayan birleyen bir inanç sistemidir. Bizim inancımız Allahı tek ilah kabul eder hiç bir varlığı ona eş koşmaz ve Muhammed (s.a.v.)'i onun son peygamberi, Hz. Ali'yi de ondan sonraki önderi olarak kabul eder..
Böyle bir inanç sistemine biz Alevilik diyorken, Allahsız,Muhammed'siz ve Ali'siz bir Aleviliği yani ateizmi nasıl Alevilik kabul edeceğiz.. Bu temelleri dinamitlenmiş, çökertilmiş ,enkaz haline getirilmiş bir binaya benzer...
akigoümit 28.05.2008, 15:01 Bizim inancımız insanların inançlarında özgür oldukları ve hiç bir şekilde zorlamaya tabii tutulamayacağını esas alan mükemmel bir inanç sistemidir. Bizim inanç sistemimizin temelinde Allah inancı vardır. Bizim inancımız Allahı, bozulmuş inanç sistemlerindeki gibi diğer bazı objelerle ortak yapmayan birleyen bir inanç sistemidir. Bizim inancımız Allahı tek ilah kabul eder hiç bir varlığı ona eş koşmaz ve Muhammed (s.a.v.)'i onun son peygamberi, Hz. Ali'yi de ondan sonraki önderi olarak kabul eder..
Böyle bir inanç sistemine biz Alevilik diyorken, Allahsız,Muhammed'siz ve Ali'siz bir Aleviliği yani ateizmi nasıl Alevilik kabul edeceğiz.. Bu temelleri dinamitlenmiş, çökertilmiş ,enkaz haline getirilmiş bir binaya benzer...
teşekkürler tam olarak sözümün açılmış hali
onur melis 28.05.2008, 15:07 allaha inanmıyan bir alevi görmek isterseniz benim resmime bakarsınız olur biter
akigoümit 28.05.2008, 15:11 allaha inanmıyan bir alevi görmek isterseniz benim resmime bakarsınız olur biter
yorumun harika bence .tebrikler
hasansabbah 28.05.2008, 15:20 arkadaşlar bir alevi ateist değildir. olamaz demiyorum çünkü olursa tanrıya inandığı anlamına gelir o zaman da ateist değildir. şimdi ben aleviyim ama tanrıya inanmıyorum derseniz o zaman alevi olmadığınızı kabul etmelisiniz.
hem tanrıya inanmayıp hem alevi olmak aleviliğin temel ilkelerinden biriyle bağdaşmadığı için olmaz.
tartışmaları okudum açıkçası hüseyin can a böyle bir tartışmayı durumu aydınlatmaya yönelik olduğu için açmasından dolayı teşekkür ederim
iyi forumlar
sahrut75yagmur 28.05.2008, 15:21 Alevilik; Özünü insan sevgisinde bulan, Tanrı’nın insanda tecelli ettiğine ve zerresinden oluştuğuna, onun için de insanın ölümsüzlüğüne inanan, ibadetlerinde kadın erkek ayrımı yapmadan, kendi öz diliyle, musikisiyle, semahıyla inancını icra etme biçimine denir.
Alevilik bir yaşam biçimidir, hür düşünen insanı ister, bunu benimser...Sevgi tek gerçektir...Hümanist bir yaklaşımı vardır...Allah korkusu yerine, sevgiyi ekmeli der yüreklere...
Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız...
İnsan Hakda Hak insanda
Ne ararsan var insanda...
Ateizm veya tanrıtanımazlık, tanrı veya tanrıların varolmadığını kabul eden ve dinsel öğretiyi kabul etmeyen felsefi görüş. Bu fikri savunanlara ateist veya tanrıtanımaz denir. Ateizm, tanrı inancının yanısıra diğer metafizik inançları ve tüm ruhani varlıkları da reddeder.Ve ateizm kendi arasında da farklılık gösterir...
İnsanı ve sevgiyi ön planda tutan alevilikle, hümanist ve gerçekçiliği arayan ve doğa üstü olaylara septik yaklaşan ateizm aynı kulvarda yer alabilir...
Yani kişi hem alevi olup hep ateist olabilir...Temelinde insan varsa iki inanış ve yaşam şeklinin...
Saygılarımla.
hasansabbah 28.05.2008, 15:23 allaha inanmıyan bir alevi görmek isterseniz benim resmime bakarsınız olur biter
arkadaşım kusura bakma resmine baktım ama ben sadece tanrıya inanmayan ve bu durumu yeterince özümseyemediği için de tanrıya açık bir kapı bırakmak için aynı zamanda kendine alevi diyen birini görüyorum...
iyi forumlar...:kapaligöz
hasansabbah 28.05.2008, 15:26 Alevilik bir yaşam biçimidir, hür düşünen insanı ister, bunu benimser...Sevgi tek gerçektir...Hümanist bir yaklaşımı vardır...Allah korkusu yerine, sevgiyi ekmeli der yüreklere...
İnsanı ve sevgiyi ön planda tutan alevilikle, hümanist ve gerçekçiliği arayan ve doğa üstü olaylara septik yaklaşan ateizm aynı kulvarda yer alabilir...
Yani kişi hem alevi olup hep ateist olabilir...Temelinde insan varsa iki inanış ve yaşam şeklinin...
Saygılarımla.
takdir edersiniz ki alevilikte tanrı inancı vardır. bu yüzden tanrı inancı olan bir görüşle tanrı inancı olmayan bir görüş felsefeleri benzer olsa da temel itibariyle birbirine taban tabana zıttır. cevap verdiğiniz arkadaş doğru tanımlar yapmış düşüncelerinizi gözden geçirmeniz dileğiyle....
iyi forumlar...
akigoümit 28.05.2008, 15:26 arkadaşım kusura bakma resmine baktım ama ben sadece tanrıya inanmayan ve bu durumu yeterince özümseyemediği için de tanrıya açık bir kapı bırakmak için aynı zamanda kendine alevi diyen birini görüyorum...
iyi forumlar...:kapaligöz
arkadaşım bence resmıme bakın demekle . düşeceiğimiz durumu anlatmak istedi yani vahim olan bir durum düşünüor orada .anlatabildimmi acaba ?
hasansabbah 28.05.2008, 15:31 Ateist bir insanın anlaşılacağı üzere inancı yoktur. İnancı olmayanın da alevilikle ilişkisi yoktur, ateist olup "aleviyim" diyenler ise kişisel ve psikolojik sorunları olan kişiliği oturmamış tabiri caizse "boşluk" insanlardır. Ben bir alevi olarak bu tür insanların alevilik içinde yer almalarını kınıyorum. Yanlış tanınmamızı sağlayan unsurlardandır. Saygılarımla
ben bir ateistim ama ailem alevi hiçbir zaman alevi olduğumu söylemedim. dediklerinize katılıyorum insan ya elevidir ya sünnidir inancının ve kişiliğinin gerçeklerinin farkına varmış olan insan iki farklı inanca birden mensup olunamayacağını bilir. ideolojileri inançları ve felsefeleri sulandırmamak ve saptırmamak gerekir.
iyi forumlar
hasansabbah 28.05.2008, 15:32 Alevilik öyle basit bir meshepten öte birşeydir bir felsefedir bir yaşayış tarzıdır insan sevgisi temeline dayanan bir felsefedir. Ancak şu unutulmamılıdır ki aleviliğe sonrada geçme gibi bir şansın yoktur. Yani çok klişe bir cümle olacak belki ama "alevi olunmaz doğunur" Kısacası ne ateist ne sunni ne hiristiyan ne de harhangi bir dine mensup bir kişi bence alevi olamaz...
alevi olunmaz doğulur derseniz yahudilerden bir farkınız kalmaz.
iyi forumlar
emredinler 28.05.2008, 15:34 Ateist olup da aynı zamanda kendi Alevi olarak tanımlamak demek bu iki kavramdan ya her hangi birisini yada her ikisini de anlam olarak bilmemek demektir. Ateism temelini Tanrı ,ilah, yaratıcı tanımamazlıktan alırken ,Alevilik temelini Allaha inanmak, onun Resulü Muhammed'i (s.a.v) peygamber ve onların önder seçtiği Aliyi önder seçmekten alır..
Şimdi bu nasıl çelişkidir ki bir tarafta Temelini Allah'ın yaratıcı olduğu ve onun emirlerini mutlak doğru kabul edeceksin -ki buna biz Alevilik diyoruz-, diğer taraftan da yaratıcıyı inkar eden Ateismi kabulleneceksin..
Ben mi Aleviliği veya Ateismi yanlış tanımlıyorum yoksa hem Alevi olduğunu hem Ateist olduğunu iddaa edenlermi bu kavramların içinin ne mana taşıdığını bilmiyor acaba??
hasansabbah 28.05.2008, 15:35 Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır.
Ateist olupta Aleviyim diyen insan çoktur çünkü Alevilik bir din değil bir felsefe bir yaşam biçimidir. Zaten Alevilikteki tanrı inancı diğer 4 dindeki gibi değildir. Elle tutulmaz, gözle görülmez tanrı anlayışı yerine insanın içinde olan bütün evreni kapsayan tanrı inancına sahibiz yani evrendeki güç tanrıdır. Bir nevi Meteryalist bir inanç gelişmiş ve insanı sadece insan olduğu için sevmek gerektiği ortaya atılmıştır.
Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız
İnsan Hakda HAk insanda
Ne ararsan var insanda
Dünyada bu tarzda bir inanış olduğunu sanmıyorum gerçekten böyle güzel insancıl bir inancın bu yıllara kadar yaşması sevindirici. Aleviliğe sahip çıkalım.
kusura bakmayın ama bir ateist gibi yaşayıp konuşuyorsanız ve aleviyim diyorsanız aleviliği diğer insanlara yanlış tanıtmaktan başka birşey yapmıyorsunuz.
iyi forumlar
emredinler 28.05.2008, 15:37 Ateist olup da aynı zamanda kendi Alevi olarak tanımlamak demek bu iki kavramdan ya her hangi birisini yada her ikisini de anlam olarak bilmemek demektir. Ateism temelini Tanrı ,ilah, yaratıcı tanımamazlıktan alırken ,Alevilik temelini Allaha inanmak, onun Resulü Muhammed'i (s.a.v) peygamber ve onların önder seçtiği Aliyi önder seçmekten alır..
Şimdi bu nasıl çelişkidir ki bir tarafta Temelini Allah'ın yaratıcı olduğu ve onun emirlerini mutlak doğru kabul edeceksin -ki buna biz Alevilik diyoruz-, diğer taraftan da yaratıcıyı inkar eden Ateismi kabulleneceksin..
Ben mi Aleviliği veya Ateismi yanlış tanımlıyorum yoksa hem Alevi olduğunu hem Ateist olduğunu iddaa edenlermi bu kavramların içinin ne mana taşıdığını bilmiyor acaba??
hasansabbah 28.05.2008, 15:39 arkadaşım bence resmıme bakın demekle . düşeceiğimiz durumu anlatmak istedi yani vahim olan bir durum düşünüor orada .anlatabildimmi acaba ?
yeterince anlamadım ama ben yaptığıyanlışı açık bir şekilde ifade etmek istedim. yani taban tabana zıt olan iki kavramı karıştırmaması geretiğini anlatmaya çalışıyorum sizce yanlış bir yorum mu yaptım?
akigoümit 28.05.2008, 15:42 yeterince anlamadım ama ben yaptığıyanlışı açık bir şekilde ifade etmek istedim. yani taban tabana zıt olan iki kavramı karıştırmaması geretiğini anlatmaya çalışıyorum sizce yanlış bir yorum mu yaptım?
anlamadın benı benim anlatmak istediğim ateistlerden alevi olunca kara kara düşünmemize neden olıcak çözüm yolaarı tıkanacak. resimdede bunu anlatıyor
hasansabbah 28.05.2008, 15:48 anlamadın benı benim anlatmak istediğim ateistlerden alevi olunca kara kara düşünmemize neden olıcak çözüm yolaarı tıkanacak. resimdede bunu anlatıyor
kara kara düşünmemize neden olacak kadar kötü bir durum değil sadece bir bilgi karmaşası var.yanılıyor muyum?
araknafobia 28.05.2008, 15:55 Değerli canlar !!!
Alevi bir kişi asla ateistim diye kendini yorumlamasın.Yada ateist düşüncelere sapmışken ben aleviyim diye nitelendirme yapmasın.Allah inancı Hz.Ali'nin yolunda vardır.Alevide Hz.Ali'nin yolundan giden ise lütfen yanlış düşüncelere sapmayalım.
SEVGİYLE.
mavimisali 28.05.2008, 16:06 Değerli canlar !!!
Alevi bir kişi asla ateistim diye kendini yorumlamasın.Yada ateist düşüncelere sapmışken ben aleviyim diye nitelendirme yapmasın.Allah inancı Hz.Ali'nin yolunda vardır.Alevide Hz.Ali'nin yolundan giden ise lütfen yanlış düşüncelere sapmayalım.
SEVGİYLE.
Örümcek nerden copy paste yapıyorsun sen bakemmm
sahrut75yagmur 28.05.2008, 16:11 takdir edersiniz ki alevilikte tanrı inancı vardır. bu yüzden tanrı inancı olan bir görüşle tanrı inancı olmayan bir görüş felsefeleri benzer olsa da temel itibariyle birbirine taban tabana zıttır. cevap verdiğiniz arkadaş doğru tanımlar yapmış düşüncelerinizi gözden geçirmeniz dileğiyle....
iyi forumlar...
Öncelikle hiç bir arkadaşa cevap niteliğinde bir yazı yazmadım hasansabbah bey...
Öncelikle benzer durumları vurguladım...Bana göre olur dedim...
Size göre olmaması da beni ilgilendirmiyor...Ben kendi tezimi savundum...Siz kendi tezinizi savunun...
Her şahsın cevabını alıntı yapıp topikleri sizle anılır hale getirmeyin...
Herşeye insan mantığıyla bakıyorum, bakacağım...Din ve kuran mantığı ile bakma ve baktırılma yaşını çoktan geçtim...
Ateist bir insanın anlaşılacağı üzere inancı yoktur. İnancı olmayanın da alevilikle ilişkisi yoktur, ateist olup "aleviyim" diyenler ise Ben bir alevi olarak bu tür insanların alevilik içinde yer almalarını kınıyorum.kişisel ve psikolojik sorunları olan kişiliği oturmamış tabiri caizse "boşluk" insanlardır. Yanlış tanınmamızı sağlayan unsurlardandır. Saygılarımla
Size göre öyledir...İnsanlara bu doktor vari eda ile yaklaşmak ne kadar doğrudur...
Belli kalıplarla yetişmiş tek doğru sadece kendininki sanan bu zihniyet islam öncesi çağlarda da var, hala doğuda kızları zorla evlendiren kumayı normal gören, namus uğruna sokakta öldürülen kızlarını kimsesiz mezarlığına gömen zihniyette de var...
Onların doğrusu da doğru...Sizinkide...Size uymayan herkes hasta..!
kusura bakmayın ama bir ateist gibi yaşayıp konuşuyorsanız ve aleviyim diyorsanız aleviliği diğer insanlara yanlış tanıtmaktan başka birşey yapmıyorsunuz.
iyi forumlar
Yine aynı şey...Aynı tarz yaklaşım yine, siz gibi düşünmeyen arkadaşımız Nesimi alevi olamaz...Bu yaştan sonra sizin için sizin doğrunuz için değişir(iz)...O kadar kötü insan ki aleviliğe bile yakışmıyoruz...Kötü tanıtıyoruz...
Lütfen herkese insan gözüyle bakın...
Yok alevi ,yok sünni, yok yahudi, yok hristıyan, yok ermeni...İnsanız biz asıl unsür bu olmalı...
Kim olursan ol, ne olursan ol...Sadece insan ol...
Saygılarımla.
aydıner32 28.05.2008, 16:14 selam,
asırlardır insan tanrıyı aradı,bence o beynimizin biryerinde ve bizim erenlerimiz bunu biliyorlardı.oyüzden kıblemiz insan.
saygılar.
araknafobia 28.05.2008, 16:18 Örümcek nerden copy paste yapıyorsun sen bakemmm
:pinch::pinch: Abi bana inat mı yapıyon.Kendim yazıyorum nerden copy-paste yapim ki ?
araknafobia 28.05.2008, 16:20 anlamadın benı benim anlatmak istediğim ateistlerden alevi olunca kara kara düşünmemize neden olıcak çözüm yolaarı tıkanacak. resimdede bunu anlatıyor
Aleviliği vede ateistliği din gibimi görüyorsunuz.Alevilik bir kültürdür vede bu kültürün inananlarına doğurduğu belli başlı esaslarıdır.Ben alevi isem Allah inancım vardır.Ama Allah'a inanmıyorsam aleviyim diye de ortalarda dolaşmam gerçekten yanlış olur :bored:
sevgiyle.
Size göre öyledir...İnsanlara bu doktor vari eda ile yaklaşmak ne kadar doğrudur...
Belli kalıplarla yetişmiş tek doğru sadece kendininki sanan bu zihniyet islam öncesi çağlarda da var, hala doğuda kızları zorla evlendiren kumayı normal gören, namus uğruna sokakta öldürülen kızlarını kimsesiz mezarlığına gömen zihniyette de var...
[/FONT]
Sanırım bazı şeyleri karıştırıyorsunuz. Ki bunun nedenide konu başlığına göre verilen cevaplardan kaynaklanıyor.
Böyle bir konuda; Aleviliğin çok kapsamlı tanımı yapılıp daha sonra kişinin taşıdığı inanç litaratüründe olup olmadığı tartışılmalıdır. Kimine göre Alevilik bir kültür, bir yaşam biçimi...kimine göre ise bir inanç şekli. Kimine göre islam içerisinde kimine göre ise islam dışında....
Bana göre ise Alevilik (Anadolu Alevileri için konuşuyorum); İçerisinde inançsal bazda mitolojik öğeler taşıyan bir yaşam biçimi, bir kültürdür. Dolayısla böyle bir kültür içerisinde inançlı yada inançsız olan kişide olabilir. O Kültürün öğesini taşıyor ise o kimlikle yani Alevi kimliği ile anılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Yağmur arkadaşımızın eleştirisi ise; Alevi kimliğine inanç bazında ve islami litaratürden bakan ve bu bağlamda olmazsa olmaz koşulu inanmayı gerektiren bir durumda eleştirdiği arkadaşın haklılık payını görmemeye çalışmak oluyor.
Yağmur Arkadaşım; İnancı Alevilik içerisinde olmazsa olmaz koşulu gören dogmatik arkadaşa sunduğun örnekte içerisinde dogmatik öğeler barındırmaktadır. O arkadaşa göre nasıl herkes hasta ise bu durumda sana göre (ki öyle olmalı) o kişide hasta.
Varmak istediğim sonuç şu;
1- İnancın doğruluğu kelle sayısına göre ölçülmez.
2- Alevilik içerisinde bir çok tanım barındıran çok kapsamlı bir yelpezayi kapsayan, bir kültür, bir yaşam şekli, bir inançtır. Bu bağlamda hekesin tanımlamasına saygı duymak lazım.
3- İnançsal Bazda;
" Tatışmaya düştüğümüz konularda elbetteki hüküm ALLAHA aittir."
Bekleyip göreceğiz... HASTA kim çok hemde çok yakında öğreneceğiz...
Selamlar...
sahrut75yagmur 28.05.2008, 16:53 Sanırım bazı şeyleri karıştırıyorsunuz. Ki bunun nedenide konu başlığına göre verilen cevaplardan kaynaklanıyor.
Böyle bir konuda; Aleviliğin çok kapsamlı tanımı yapılıp daha sonra kişinin taşıdığı inanç litaratüründe olup olmadığı tartışılmalıdır. Kimine göre Alevilik bir kültür, bir yaşam biçimi...kimine göre ise bir inanç şekli. Kimine göre islam içerisinde kimine göre ise islam dışında....
Bana göre ise Alevilik (Anadolu Alevileri için konuşuyorum); İçerisinde inançsal bazda mitolojik öğeler taşıyan bir yaşam biçimi, bir kültürdür. Dolayısla böyle bir kültür içerisinde inançlı yada inançsız olan kişide olabilir. O Kültürün öğesini taşıyor ise o kimlikle yani Alevi kimliği ile anılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Yağmur arkadaşımızın eleştirisi ise; Alevi kimliğine inanç bazında ve islami litaratürden bakan ve bu bağlamda olmazsa olmaz koşulu inanmayı gerektiren bir durumda eleştirdiği arkadaşın haklılık payını görmemeye çalışmak oluyor.
Yağmur Arkadaşım; İnancı Alevilik içerisinde olmazsa olmaz koşulu gören dogmatik arkadaşa sunduğun örnekte içerisinde dogmatik öğeler barındırmaktadır. O arkadaşa göre nasıl herkes hasta ise bu durumda sana göre (ki öyle olmalı) o kişide hasta.
Varmak istediğim sonuç şu;
1- İnancın doğruluğu kelle sayısına göre ölçülmez.
2- Alevilik içerisinde bir çok tanım barındıran çok kapsamlı bir yelpezayi kapsayan, bir kültür, bir yaşam şekli, bir inançtır. Bu bağlamda hekesin tanımlamasına saygı duymak lazım.
3- İnançsal Bazda;
" Tatışmaya düştüğümüz konularda elbetteki hüküm ALLAHA aittir."
Bekleyip göreceğiz... HASTA kim çok hemde çok yakında öğreneceğiz...
Selamlar...
Sevgili Zahir bu konuda ki görüşümü dikkatli okusaydın bundan önceki yazımda vermiştim...
Okuman için tekrarlayabilirim...
Alevilik; Özünü insan sevgisinde bulan, Tanrı’nın insanda tecelli ettiğine ve zerresinden oluştuğuna, onun için de insanın ölümsüzlüğüne inanan, ibadetlerinde kadın erkek ayrımı yapmadan, kendi öz diliyle, musikisiyle, semahıyla inancını icra etme biçimine denir.
Alevilik bir yaşam biçimidir, hür düşünen insanı ister, bunu benimser...Sevgi tek gerçektir...Hümanist bir yaklaşımı vardır...Allah korkusu yerine, sevgiyi ekmeli der yüreklere...
Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız...
İnsan Hakda Hak insanda
Ne ararsan var insanda...
Ateizm veya tanrıtanımazlık, tanrı veya tanrıların varolmadığını kabul eden ve dinsel öğretiyi kabul etmeyen felsefi görüş. Bu fikri savunanlara ateist veya tanrıtanımaz denir. Ateizm, tanrı inancının yanısıra diğer metafizik inançları ve tüm ruhani varlıkları da reddeder.Ve ateizm kendi arasında da farklılık gösterir...
Yani kişi hem alevi olup hep ateist olabilir...
Temelinde insan varsa iki inanış ve yaşam şeklinin...
Ben aleviliği kalıplara sokmaktan değil, özgür insanlar kılmaktan yana ve sadece insan ve sevgi gözüyle felsefi bakmaktan yanayım...
Kalıplara sokanlara, tek doğru benimkisidir diyenlerede her zaman karşı çıkmışımdır...
Ve inancımın başka insanlar gözüyle değerlendirilmesi en rahatsız olduğum şeydir...
Çünkü bunun sonuncunda varsa cennet, cehennem buna maruz kalacakta benim...Benim siz değil, kime ne, değil mi..?
Saygılarımla.
herne_peş_24 28.05.2008, 17:09 İnsan olmak önemli denilmiş evet benim tezim alevi olan ateist olur bal gibi de olur ben aleviliği kendime göre yorumladım ve yaşam tarzım kültür birikimim alevi kültürünün birikimidir ben alevilği tanımlarken alevilik islamın türklükle kaynaşması sonucu oluşan bir hayat biçimi kültür oluşumudur ben aleviyim derken kültürümdür derim kültür ayrı bi kavramdır bu nedenle ben alevilii inanç olarak ele almıyorum sadece kültür olarak alıyorum bu arada inş anlamışssınızdır yine de diyorum ateistim ve aleviyim.....
araknafobia 28.05.2008, 17:36 İnsan olmak önemli denilmiş evet benim tezim alevi olan ateist olur bal gibi de olur ben aleviliği kendime göre yorumladım ve yaşam tarzım kültür birikimim alevi kültürünün birikimidir ben alevilği tanımlarken alevilik islamın türklükle kaynaşması sonucu oluşan bir hayat biçimi kültür oluşumudur ben aleviyim derken kültürümdür derim kültür ayrı bi kavramdır bu nedenle ben alevilii inanç olarak ele almıyorum sadece kültür olarak alıyorum bu arada inş anlamışssınızdır yine de diyorum ateistim ve aleviyim.....
Aleviliği kendinize göre yorumlamanız bir fayda etmez.Allah inancınız yok çünkü.Sonucunda aleviliğin kültürel farklılıkları sizin kafanızda onaylanıyor olabilir ama ben bu denli bir yaklaşıma her zaman için karşı çıkarım.Çünkü alevilikte Allah inancı,insanın özü vede Hz.Ali'nin hürmeti her zaman için bizlerin gittiği yola ışık tutar.Hz.Ali Allah inancına sahip bir imamdı.
Sizin ateisrtim ve aleviyim kavramınız çok yanlış.Bence lütfen vede lütfen bundan sonra kendi başına tek kelime kullanın ''ateistim''.
Sevgiyle.
araknafobia 28.05.2008, 17:40 İnsan olmayı bizler neye göre değerlendiriyoruz canlar ? İnsanın içinde Allah sevgisi,kutsal ifade olmadan bir insanı biz nasıl değerlendirebiliriz ? Gerçekten alevilik kavramını vede İmam Ali'nin kavramını ayrıca ''Ateistim ve Aleviyim''kavramının nelere mal olabileceğini lütfen düşünelim.Bir insan aleviliğin farklılıklarını kendine örnek alabilir ama ateistken ben hemde aleviyim diyemez.Lütfen arkadaşlar.İnançlarımızı zedeler bu gibi davranışlar .
sevgiyle.
cemalettin 28.05.2008, 18:42 fakr hiç bir mezhebi kabul etmez.
ateist asla değildir.
İslam dinine inanır ve şartlarına uymaya çalışır fakat insanoğlunun yorumlarını,eklemelerini kabul etmez.
Aleviliğin muhibbi/dostudur.
Aleviliğe dost olması her halde Alevi olması anlamına gelmemektedir fakr'in.
Kendilerini ateist kabul edenlerin de söyleyebilecekleri ancak Aleviliği beğendikleri/dost oldukları,muhibler arasında bulunduklarıdır.
bundan gayri bir ifade tarzı yanlış olur kanaatindeyim....
akigoümit 28.05.2008, 18:50 Aleviliği vede ateistliği din gibimi görüyorsunuz.Alevilik bir kültürdür vede bu kültürün inananlarına doğurduğu belli başlı esaslarıdır.Ben alevi isem Allah inancım vardır.Ama Allah'a inanmıyorsam aleviyim diye de ortalarda dolaşmam gerçekten yanlış olur :bored:
sevgiyle.
ben bulamadım nasıl ulaştınız bu sonuca ateistliği din olarak gormeyi
cemalettin 28.05.2008, 19:02 din inançtır.
ateist olma/sanma hali de bir inançtır.
hal böyle olunca ateistlik de kendisine özgün bir "din"kabul edilebilir.
(kendisini ateist kabul eden/sanan kişilerin kendilerini kabul ettirme ve inançlarını savunmalarını göz önüne alır isek görürüz ki neredeyse ifrata varır bir çaba söz konusudur.
aynı çabanın benzerini dini inancında belirli bir yere gelmiş "kamil" kişilerde göremezsiniz.
gerekir ise/sorulur ise cevap verirler fakat asla ısrarcı olmazlar)
herne_peş_24 28.05.2008, 19:32 din inançtır.
ateist olma/sanma hali de bir inançtır.
hal böyle olunca ateistlik de kendisine özgün bir "din"kabul edilebilir.
(kendisini ateist kabul eden/sanan kişilerin kendilerini kabul ettirme ve inançlarını savunmalarını göz önüne alır isek görürüz ki neredeyse ifrata varır bir çaba söz konusudur.
aynı çabanın benzerini dini inancında belirli bir yere gelmiş "kamil" kişilerde göremezsiniz.
gerekir ise/sorulur ise cevap verirler fakat asla ısrarcı olmazlar)
Israr yoktur diyorsun dinde yani sana hiç bir şey demiyorum sen bu hayyatta dini tek mi yaşıyosun .Aslında sana söylenecek çok şey var ve aksine diyeceğim şeylere cvb dahi veremezsin sadece aynı yerinde sayarsın tüm dine inanlar gibi ....bilgiçlik zekilik veya küstahlık yapmıyorum sadece nasıl dinde ısrar yoktur dersin buna aklım ermiyor ve de şunu derim bu hayatta insanların sonunu getiren insanalrı insanlıktan çıkaran barışı dünyadan silen tek şey en önemlisi din denilen kavramdır ve her zaman da bunu dedim diyorum ... DİN BİR AFYONDUR...unutmayın alevi insanların katli de bugüne kadar din ile gerçekleşmiştir.Dine sığınmayın dininiz vicdanınız olsun...
cemalettin 28.05.2008, 23:08 Israr yoktur diyorsun dinde yani sana hiç bir şey demiyorum sen bu hayyatta dini tek mi yaşıyosun .Aslında sana söylenecek çok şey var ve aksine diyeceğim şeylere cvb dahi veremezsin sadece aynı yerinde sayarsın tüm dine inanlar gibi ....bilgiçlik zekilik veya küstahlık yapmıyorum sadece nasıl dinde ısrar yoktur dersin buna aklım ermiyor ve de şunu derim bu hayatta insanların sonunu getiren insanalrı insanlıktan çıkaran barışı dünyadan silen tek şey en önemlisi din denilen kavramdır ve her zaman da bunu dedim diyorum ... DİN BİR AFYONDUR...unutmayın alevi insanların katli de bugüne kadar din ile gerçekleşmiştir.Dine sığınmayın dininiz vicdanınız olsun...
...aynı çabanın benzerini dini inancında belirli bir yere gelmiş "kamil" kişilerde göremezsiniz.
gerekir ise/sorulur ise cevap verirler fakat asla ısrarcı olmazlar
savasci_2 28.05.2008, 23:28 Israr yoktur diyorsun dinde yani sana hiç bir şey demiyorum sen bu hayyatta dini tek mi yaşıyosun .Aslında sana söylenecek çok şey var ve aksine diyeceğim şeylere cvb dahi veremezsin sadece aynı yerinde sayarsın tüm dine inanlar gibi ....bilgiçlik zekilik veya küstahlık yapmıyorum sadece nasıl dinde ısrar yoktur dersin buna aklım ermiyor ve de şunu derim bu hayatta insanların sonunu getiren insanalrı insanlıktan çıkaran barışı dünyadan silen tek şey en önemlisi din denilen kavramdır ve her zaman da bunu dedim diyorum ... DİN BİR AFYONDUR...unutmayın alevi insanların katli de bugüne kadar din ile gerçekleşmiştir.Dine sığınmayın dininiz vicdanınız olsun...
yazdıklarınızı görende alevilik vicdana aykırı şeyler yaptırıyor sanır.. Bu nebiçim anlayıştır aklım almıyo, ya siz aşmışsınız olayı çok zekisiniz, yada ben çok aptalım: dinimiz vicdanımız olunca vicdanımız afyon olmuyormu sayın arkadaşım: eğer cevabın hayır olmuyor ise vicdana dayalı dinler afyon değildir.. dolayısıyla dine afyon diyemezsiniz(genelleme yapamazsınız).. eğer cevabınız evet dinimiz vicdanımız olduğunda vicdan afyonumuz olur ise ozaman da bir afyondan kurtarıp başka bir afyona bağımlı yapmanız pekte mühim bir iş değil.. yani sen ağrı kesici kullanıyon gel sana morfin veriym demek gibi bişey olmuş olur..
tama iyi güzelde o zaman alevi insanı cem tutuyo bu dine dayalı bir ibadet değilmidir?
alevi olupda ateist olanlara sözüm yok inaçsız olabilir insan ama ya inananlar için bu tezat bu durum yaratmazmı?
ne kadar inkar ederseniz edin alevi toplumu içerisinde islamı ve dinini bal gibi yaşayanlardan ... ve bu o kadarda korkulacak yada utanılacak bir durum değil nazarımda elbetteki farklılıklar vardır ama bu özü değiştirmez . saygılarımla ...
Aleviliği vede ateistliği din gibimi görüyorsunuz.Alevilik bir kültürdür vede bu kültürün inananlarına doğurduğu belli başlı esaslarıdır.Ben alevi isem Allah inancım vardır.Ama Allah'a inanmıyorsam aleviyim diye de ortalarda dolaşmam gerçekten yanlış olur :bored:
sevgiyle.
alevilik bir kültür olup aynı zamandada islam dinine dayalı bir yaşam biçimidir ama kesinlikle içinde din vardır bu kaçınılmaz .
Egerki Aleviligi bir inanç biçimi degilde bir yaşam felsefesi ve kültürü olarak görüyorlarsa ve buna inanıyorsa tabikide olabilir!!
Benim için dinler kültürdür, yasam felsefesidir. Islamin geldigi ülkeler hizla araplasiyor, örnek: Iran, Afganistan, Pakistan, bu milletler arap degil ama araplastilar. Sünni bir Ateist olamayacagi gibi, Alevi bir Ateiste olamaz.
cemalettin 29.05.2008, 13:09 [B]Benim için dinler kültürdür, yasam felsefesidir. Islamin geldigi ülkeler hizla araplasiyor, örnek: Iran, Afganistan, Pakistan, bu milletler arap degil ama araplastilar.
doğrudur.
bilhassa kendi geleneksel kültürü zayıf veya hiç olmayan milletler hızla araplaşmış/dini arap gözüyle görüp uygular hale gelmiştir.
bizim insanımızda bu durumu kabullenemeyenler de islamı kendi geleneklerini koruyarak uygulamışlar ve Aleviliğin oluşması/yaygınlaşması meydana gelmiştir.
müslüman olmak için ne arap diline ne de arap kültürüne ihtiyaç yoktur.
vardır diyenler kim olduklarını bilmeyen veya unutmuş olanlardır...
hasansabbah 30.05.2008, 12:14 Öncelikle hiç bir arkadaşa cevap niteliğinde bir yazı yazmadım hasansabbah bey...
Öncelikle benzer durumları vurguladım...Bana göre olur dedim...
Size göre olmaması da beni ilgilendirmiyor...Ben kendi tezimi savundum...Siz kendi tezinizi savunun...
Her şahsın cevabını alıntı yapıp topikleri sizle anılır hale getirmeyin...
Herşeye insan mantığıyla bakıyorum, bakacağım...Din ve kuran mantığı ile bakma ve baktırılma yaşını çoktan geçtim...
Yine aynı şey...Aynı tarz yaklaşım yine, siz gibi düşünmeyen arkadaşımız Nesimi alevi olamaz...Bu yaştan sonra sizin için sizin doğrunuz için değişir(iz)...O kadar kötü insan ki aleviliğe bile yakışmıyoruz...Kötü tanıtıyoruz...
Lütfen herkese insan gözüyle bakın...
Yok alevi ,yok sünni, yok yahudi, yok hristıyan, yok ermeni...İnsanız biz asıl unsür bu olmalı...
Kim olursan ol, ne olursan ol...Sadece insan ol...
Saygılarımla.
zaten siz tanrısınız sizin söylediğiniz herşey de iyiliğin insaniyetin timsali... gerçekten bu polyanna tarzı söyleminizin sizi nereye kadar götüreceğini merak ediyorum.
ben size gerçeklerden bahsettim. öyle hayal dünyanızdan çıkıp insaaan insaan diye haykırmakla toplumsal olguları sadece kendi kafanızda oluşturduğunuz taslaklarla ölçüştürerek yorumlamakla olmuyor bu işler ne yazık ki.
ateist alevi ise tanrı yoksa ne diye alevi sadece ateist olsun. ben insanları bölme niyetinde veya sizin gibi bazen insan deyip bazen alevilik alevilik deyip ortalarda dolanmıyorum. görüşlerim nettir. ateistim evrenin maddeden varolduğunu maddenin kendi kendinin nedeni yaratıcısı ve güdümleyicisi olduğuna inanırım. sayın can ben diyalektik materyalizmi teorisyenlik yapacak kadar bilen biriyim.
siz ben aleviyim diyorsanız tanrının dünyayı varettiğine inanıyorsunuz demektir. o zaman nasıl aynı zamanda atetistim deyip tanrının olmadığını iddia ediyorsunuz?
düşünceleri birbirine bu kadar kolay karıştıran insanlar olmasaydı alevilik bu kadar yozlaşmazdı. ben ateistim ama asla aleviyim deyip aleviliği diğer insanların yanlış anlamasına yol açmam. çünkü beslediğim saygı laftan ya da laf ebeliğinden ibaret değldir.
sizin değiminizle: saygılarımla...
sahrut75yagmur 30.05.2008, 14:20 zaten siz tanrısınız sizin söylediğiniz herşey de iyiliğin insaniyetin timsali... gerçekten bu polyanna tarzı söyleminizin sizi nereye kadar götüreceğini merak ediyorum.
ben size gerçeklerden bahsettim. öyle hayal dünyanızdan çıkıp insaaan insaan diye haykırmakla toplumsal olguları sadece kendi kafanızda oluşturduğunuz taslaklarla ölçüştürerek yorumlamakla olmuyor bu işler ne yazık ki.
ateist alevi ise tanrı yoksa ne diye alevi sadece ateist olsun. ben insanları bölme niyetinde veya sizin gibi bazen insan deyip bazen alevilik alevilik deyip ortalarda dolanmıyorum. görüşlerim nettir. ateistim evrenin maddeden varolduğunu maddenin kendi kendinin nedeni yaratıcısı ve güdümleyicisi olduğuna inanırım. sayın can ben diyalektik materyalizmi teorisyenlik yapacak kadar bilen biriyim.
siz ben aleviyim diyorsanız tanrının dünyayı varettiğine inanıyorsunuz demektir. o zaman nasıl aynı zamanda atetistim deyip tanrının olmadığını iddia ediyorsunuz?
düşünceleri birbirine bu kadar kolay karıştıran insanlar olmasaydı alevilik bu kadar yozlaşmazdı. ben ateistim ama asla aleviyim deyip aleviliği diğer insanların yanlış anlamasına yol açmam. çünkü beslediğim saygı laftan ya da laf ebeliğinden ibaret değldir.
sizin değiminizle: saygılarımla...
İnsana insan olarak bakıyorum...
Saygıyı da hakediyorsanız alırsınız benim vermemle olmuyor...Bende bol saygı, sevgi...Haketmiyorsanız yerinizde bellidir...
Ben sunmakta sakınca bulmuyorum ya da laf ebeliğine gerekte görmüyorum...
Hiç burda yer alan bir cümlemde ateistim demedim...
Aleviyimde demedim...
İki görüşünde insanı baz aldığını bu hümanist yaklaşım tarafından aynı kulvarda olacağını yazdım...Ha olanlarada insan olduğu için vede sizin gibi teorisyen olmadığım için:):):) saygım ve sevgim sonsuz dur dedim...
Çünkü böyle çok tanıdığım var...
Yine yineliyorum...Diyalektige göre ya da kurân ya da aleviliğe göre hayatı ve insanları sorgulama ve bir çerçeveden bakma kalıplara sokma, sokulma yaşını, ders alma teori öğrenme ve bu konuda sorgulama yaşını çoktan geçtim, geçiyorum...
Siz yine değişmez bunu alıntı yapıp teorisyenlik yaparsınız ve beni eğitmeye çalışır ya Allahcı olun ya da ateist olun dersiniz...
Ama ben yanlızca kendine, yaşadıklarına göre hayatı algılayan ve yaşayan sizin gibi olmayan sıradan basit bir insanım...Basit bir insanım...
Daha uzatıpta polemik yapamayacak kadar basit bir insanım...Beni bilen biliyor bu forumda...
Yine kendime olan saygımdan size sonsuz saygılarımıda sunarım...
Ha bu söylemlerim beni bir yere götürsün diye de yazmıyorum...
Nereye götürecek onuda bilmiyorum...Bir yere mi gidiliyor..?
Doğdum, yaşıyorum ve öleceğim...Tüm canlılar gibi...
Bana sunulan ailede doğdum, seçtiğim kulvarda yaşıyorum, nerde öleceğimide bilmiyorum, buna kafada yormuyorum...
Saygılarımla.
hasansabbah 30.05.2008, 16:30 İnsana insan olarak bakıyorum...
Saygıyı da hakediyorsanız alırsınız benim vermemle olmuyor...Bende bol saygı, sevgi...Haketmiyorsanız yerinizde bellidir...
Ben sunmakta sakınca bulmuyorum ya da laf ebeliğine gerekte görmüyorum...
Hiç burda yer alan bir cümlemde ateistim demedim...
Aleviyimde demedim...
İki görüşünde insanı baz aldığını bu hümanist yaklaşım tarafından aynı kulvarda olacağını yazdım...Ha olanlarada insan olduğu için vede sizin gibi teorisyen olmadığım için:):):) saygım ve sevgim sonsuz dur dedim...
Çünkü böyle çok tanıdığım var...
Yine yineliyorum...Diyalektige göre ya da kurân ya da aleviliğe göre hayatı ve insanları sorgulama ve bir çerçeveden bakma kalıplara sokma, sokulma yaşını, ders alma teori öğrenme ve bu konuda sorgulama yaşını çoktan geçtim, geçiyorum...
Siz yine değişmez bunu alıntı yapıp teorisyenlik yaparsınız ve beni eğitmeye çalışır ya Allahcı olun ya da ateist olun dersiniz...
Ama ben yanlızca kendine, yaşadıklarına göre hayatı algılayan ve yaşayan sizin gibi olmayan sıradan basit bir insanım...Basit bir insanım...
Daha uzatıpta polemik yapamayacak kadar basit bir insanım...Beni bilen biliyor bu forumda...
Yine kendime olan saygımdan size sonsuz saygılarımıda sunarım...
Ha bu söylemlerim beni bir yere götürsün diye de yazmıyorum...
Nereye götürecek onuda bilmiyorum...Bir yere mi gidiliyor..?
Doğdum, yaşıyorum ve öleceğim...Tüm canlılar gibi...
Bana sunulan ailede doğdum, seçtiğim kulvarda yaşıyorum, nerde öleceğimide bilmiyorum, buna kafada yormuyorum...
Saygılarımla.
son kez yorum yazıyor olmak umuduyla yazıyorm tek bir şey söyleyeceğim boş yaşıyorsunuz.yargılamıyorum, sorgulamıyorum tavrınızı çünkü öğrenmeye kapalısınız sadece düşünmenizi ümit etmiştim boşuna ümitlenmişim.
amaçsız basit yaşayan birinin iki ideoloji arasındaki farkı anlayıp farktan yola çıkarak doğru yorumyapmasını beklemem de hataydı.
bütün bu beklenti ve hatalarımdan(!) dolayı özür dilerim.
saygılar...
bellatrix62 26.06.2008, 15:43 ya silemezmiyiz bunu..evet diyenler kendilerine ateist diyebilir ateist alevi de ne oluyor=??
okancakirkaya 26.06.2008, 15:47 ya silemezmiyiz bunu..evet diyenler kendilerine ateist diyebilir ateist alevi de ne oluyor=??
Arkadaşım, özgür bir platformdasınız. Ve bizler Aleviyiz, yani her düşünceyi benimsemesek de saygı gösterdiğimiz bir topluluk. Siz yazmasaydınız zaten yeniden canlanmazdı, sonuçta bir ayı aşkın bi süredir mesaj yazılmamış.
18. Forum Kuralı yani ;)
Varlığında bi mahsur görülmediğinden topik hala açık olacaktır. İnssanları inanç ve düşüncelerinden ötürü yargılamayacağımızı ve bu hakka sahip olmadığımızı unutmayalım...
Sevgi ve Saygılarımla...
geygel60 26.06.2008, 15:58 Ya bencede gereksiz bir topik ataistlik inançsızlık allahı inkar etmektir.Alevide ataist sünnide ateist olabilir bir genelleme söz konusu değildir.Alevi ateist olabilirmi tabiki elbette ama o zaman aleviyim diyebilirmi buda bir soru işareti çünkü alevilik allahı inkar etmez alevilik allahın ta kendisidir.ama ateist biri çıkıp ben aleviyim diyorsa bende diyorumki olamaz.
ha olayın birde şu boyutu var arkadaş şoven bir alevidir inancı yoktur ama yıllardır toplum olarak haksızlıklardan katliamlardan var olma savaşlarından milleti adına bir şeyler yapabilme uğraşı içindedir saygı duyarım ama yinede alevilik allahı inkar etmez.
aleviyim ama ateistim büyük bir zıtlık yada müslümanım ama ateistim gibi bir şey.
okancakirkaya 26.06.2008, 16:02 Abicim her ne kadar saçma olsa da, açılış tarihine yapılan paylaşımlara bakın. Şimdi benim bu konuyu kazana atmam abes olur yani. Görmemezlikten gelin yaa. Saçma maçma napalım yani? Her şey veya her düşünce istediğimiz gibi değil nihayetinde... Birilerinin düşüncelerine saygı duymak gerekir ki biz de aynı şeyi bekleyelim. Bakış açısıyla ilgilidir bu, unutmayın.
Konuyu amacından saptıracak paylaşımlarda bulunmayalım artık lütfen. Başka yere çekmek kar etmeyecek çünkü. Bırakın tarih içerisinde kendiliğinden kaybolsun ;)
İyi Forumlar...
Berlinli 26.06.2008, 16:22 ateist kelimesini türkceye tercüme ederseniz manasi ile bence kendi kendine cevabi vermis olursunuz
AristocraT 26.06.2008, 16:30 Evet kesinlikle olamaz ama bazı arkadaşlar var alevi kültürünü benimsemiş fakat ben inanmıyorum ateistim diyor kendine ne enteresan :) böyle diyen bir kaç arkadaşı da burdan tanıdım :)
tulaykurt 26.06.2008, 16:47 alevi olunmaz doğulur....
Berlinli 26.06.2008, 19:03 alevi olunmaz doğulur....
alevilik ancak inancla olur,
misal verim sana mevlana önceden sünni idi son 2 yilinda aleviligi secti.
ve bunun gibi cok meshur insanlar var.
ben aleviyim demeklen bisey olmuyor, acaba aleviligi nekadar bilip nekadar uyuluyor?
EŞİTLİK PARTİSİ 26.06.2008, 21:49 Değerli Canlar...
Sağ elle sol kulağı gösterme...
Elbette olur...ama ALEVİLİĞİ... kalmaz...
Yani hem ALEVİ, hem Ateist...işte bu olmaz...
Neyi tartışıyoruz ki...?
Saygılarımızla
araknafobia 26.06.2008, 22:08 Bir ateist kişi aleviliğin görüşlerini kendine yol olarak gösterebilir.O yoldan gider ama kendim aleviyim diyemez.Alevilerde allah inancı kutsallık derecesindedir.Alevilik insanın özünü işlerken o yolda Allah inancını kendine yol eyler.
karakız60 26.06.2008, 23:28 ben olmaz dedim bi kere allaha inananmayan insan müslümanlıktan uzak kalmıştır bence
alevilik doğuştan olan bieşy sonradan a ben alevi olcam a ben ateist olcam diye bişey yok benim bildiğimm
aleviliğimle sonuna kadar gurur duyarım allahımada inanırım
ateistim diyen birinin aleviyim demesi çok saçmadır, alevilik hakkında hiçbir şeyden haberi yoktur o kişinin
semahlarda Allah,Muhammed,Ali isimlerinin geçmesi de mi hiç bişey ifade etmiyor.
duygu_24 04.07.2008, 17:46 Ben aleviyim ama ateist değilim.Bence çok saçma.Allah'a inanmayan biri hz.Muhammed'e ve hz.Ali'ye de inanmaz.Hz.Ali'ye inanmayan birininde alevilikle işi olmaz.Ben ateistim ama alevilik inancım var diyenler bu inançlarını bir kez daha sorgulasınlar bence.
ALEVDÖNEKSE 04.07.2008, 18:11 Ateist alevi olur mu? Bence olur. Ben ateist değilim fakat çoğu şeyin insanda başlayıp insanda bittiğine inanırım. Allah insanı yaratmıştır. İnsana akılalmaz güzellikler bahşetmiştir. Yaratıldıktan sonra da herşey bizde başlamış ve bitmiştir. Okuldayken ateist arkadaşlara konuşurken şu soruyu sormuştum. O zaman HZ. Ali'ye İmam Hüseyin- Hasan'a ve birçok isim saydım bunlarada inanmamanız gerekiyor. Çünkü Peygamber soyundan geliyor dedim.Hz. Ali'ye Hüseyin' e ,Pir Sultan Abdal'a mücadele etikkleri kimseye biat etmedikleri ve hatta Hz. Muhammede de devrimci olduğu için saygı duyduklarını söylediler.Bana mantıklı geldi.
ALEVDÖNEKSE 04.07.2008, 18:31 Ayrıca Hünkar Hacı Bektaş-i Veli'nin bir dörtlüğü vardır
HAKİKAT BAŞTADIR, TACDA DEĞİLDİR
HARARET NARDADIR, SACDA DEĞİLDİR
HER NE ARAR İSEN KENDİNDE ARA
KUDÜS'TE ,MEKKE'DE. HAC'DA DEĞİLDİR.
Hünkarımız bu sözleriyle çok şeyi anlatmış . İnsan olmanın önemi, insan yüreğinin temiz olması, sağdan soldan medet ummamamızı herşeyi bizim varettiğimizi çok güzel anlatmış.
Allah bizi yarattı ve bizde insanlığımıza kaybetmeyelim. İster inançlı olalım ister olmayalım
hangi dinden yoldan olursak olalım İNSAN OLALIM. İncitmeyelim, incilmeyelim. Hünkarımız ne demiş ELİNE, BELİNE , DİLİNE SAHİP OL benim dergahıma öyle gel. Ne kadar inançlı olursa olsun ben allah'a inanıyorum ona biat ediyorum derse desin insan olmadıktan sonra bizim dergahımızda işi olmaz. Biz hoşgörülü insanlarız.Herkese saygımız vardır.
abulut01 04.07.2008, 18:34 ateis zaten alevi değildir. adam inanmadığı bir şeyi nasıl olsun?
arkadaşlar kusura bakmayın ama sapkınlığın ve yobazlığın bu kadarına pes yani her önüne gelen istediği gibi yorumlarsa sonumuz pek iç açıcı değil ateist aleviyim diyen kişilere hayret ediyorum yani işinize gelen kısımları seçip neymiş felsefesi güzel diye birazcık aleviyim sonrada ateistim diyorsunuz hasanla hüseyini ve ali ile muhammedi vardır bu işin bu dejenerasyona neden olmaktır dünyada milyonlarca ateist vardır bunların içinde doğayı insanları yaşamayı sevenler yokmudur yani o zaman buda bir alevi felsefesidir ve bilmiyor garibanlar alevi olduklarını yazık çok yazık herkesin bi idolü vardır kimininki deniz kimininki kawa ve bazılarınınkide allahsızlık.! alevilik bir inanıştır alevilik bir felsefedir alevilik sevgidir alevilik allah bir muhammet alidir alevilik geniş bir yelpazedir ve hepsini birden kapsar ben bu kadarını seviyorum demek yetmez lütfen gidin dünyalı ateist olun bizleri yok etmeyin...!
Aleviler böyle gereksiz konularda bunca gereksiz laf ediyor ya, yazık ediyorlar. "Alisiz alevilik" gibi kavramları başımıza bu gereksiz konuları açanlar çıkarmıştı. aleviler olarak düştüğümüz tuzaklar yetmedi bize sanırım! İsasız hıristiyanlık olur mu? Markssız marksizm mesela. Muhammedsiz müslümanlık. Ateistlere veya marksistlere hoş görünmek mi sizin niyetiniz.Ateist bir insan alevi olamaz.Ve sizin hoş görünmeye çalışmanızın bedeli bizim felsefemiz olamaz.
Selam
Mantık olarak "Ateist Aleviyim" cümlesi yanlıştır. Hem alevilik gibi bir din inancına sahip olup hem de bütün dinler anlayışını inkar etmek çelişkiye sebebiyet getirir..
Yalnız her ne kadar mantığı zorlasa da bu "ateist aleviyim" cümlesinin başka açıklması şöle olabilir.. En azından kendi görüşlerimi şöle belirtmek isterim;
Anne, baba, akraba alevi; Yani alevi bir toplumda doğup büyüyen bir birey aldığı kültür alevi kültürüdür.. Nedir bu alevi kültürü; örneğin alevi felsefesinden yola çıkarak en belirgin olanı "72 millete bir bakmak" bu anlayışı hatta alevilik inancından çıkmış bütün kültür birikimlerini benimsemiş olan bir insan, daha sonraları çeşitli sebeblerden dolayı Allah inancı olsun din inancı olsun bunları kendi kafasında yok etmiştir..
Şimdi burdaki anahtar nokta; Aleviliği bir inanç olarak görmekten çok onu bir felsefesi yaşayış gibi görüp sadece kültürünü yaşayıp hem aleviyim hem ateistim diyebiliyor.. Ve unutmayalım ki din ile kültür içli dışlıdır...
Tek bir cümleye bakmaktan çok, olay ve kavramları daha iyi anlama adına her zaman derinlere inmemiz gerekir ki yanlış sölemlerimiz olmasın...
saygılarımla...
bende aleviyim.bir can ateist diye alevi olunmuyor mu?.böyle bir şey olamaz. sonuçta o canlar HZ. ALİ' ye inanan ve onun yolundan gidenlerdir.ben şahsen HZ. ALİ' ye inanıyorum ve tapıyorum. ama ateistim. sonuçta var olan bir gerçek var o da HZ. ALİ' nin varlığı...
bende aleviyim.bir can ateist diye alevi olunmuyor mu?.böyle bir şey olamaz. sonuçta o canlar HZ. ALİ' ye inanan ve onun yolundan gidenlerdir.ben şahsen HZ. ALİ' ye inanıyorum ve tapıyorum. ama ateistim. sonuçta var olan bir gerçek var o da HZ. ALİ' nin varlığı...
alevilikte Allah inancı olduğu için alevilikle-ateistlik arasında çelişki vardır.
ateistliğinize saygı duyarız tabi o ayrı.
[QUOTE=nuran;650017]alevilikte Allah inancı olduğu için alevilikle-ateistlik arasında çelişki vardır.
ateistliğinize saygı duyarız tabi o ayrı.[/QUOT
sana katılamayacağım. bana göre benim inancım sadece HZ. ALİ'ye inanmakta geçiyor.
[QUOTE=nuran;650017]alevilikte Allah inancı olduğu için alevilikle-ateistlik arasında çelişki vardır.
ateistliğinize saygı duyarız tabi o ayrı.[/QUOT
sana katılamayacağım. bana göre benim inancım sadece HZ. ALİ'ye inanmakta geçiyor.
sanırım hz ali'yi bir halk kahramanı gibi görüyorsunuz sadece (mesela örümcek adam gibi ) yada hz ali den övgüyle bahsedilirken etkilenmiş olmalısınız.. yukarıda yazdığınız yazıdan şu anlaşılıyor aslında allaha inanıyorsunuz ama farkında değilsiniz yada yazdıklarınız bi çelişki inancınız ali ye inanmaksa allaha inanmaktır şimdi şöylemi diyeceksiniz ali allah için savaşmadı onun dinini yaymadı onun peygamberini korumadı .
saygılar..
ömürgözlü 06.07.2008, 01:08 sevgili uygar hiç şüphen olmasın ben bunun bilincindeyim.benim sadece yaptığım allaha inanmamak.gerisinde alevilikle örtüşmeyen bir yanım yok.buda zaten bir ayrıntı bence.
Merhaba Can öncelikle seni açık sözlülügünden dolayı tebrik ediyorum ama alevilikle uyuşuyorum sadece allaha inanmıyorum demişsin...Ben Bi alevi kızı olarak allaha inanmayan birinin yolumuzu sürebileceğini düşünemiyorum.Sakın yanlış anlama herkez herseyi secmekte özgür ama iş alevilige gelince biraz daha dikkatli düşünmek gerek diye düşünüyorum çünkü zaten yıllarca her türlü iftiraya maruz kalmısız bide allaha inançları varmı yokmu diye ugrasmasınlar bizle...
|