Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateist Olan Biri Alevi Olabilir mi?

Sayfa : [1] 2 3 4 5

huseyincem
18.04.2006, 00:18
arkadaşlar merhaba.forumda arasıra bu tartışmalara rastladığımdan bu konuya bakış açınızı merak ettim.fikirlerinizi kısaca açıklarsanız sevinirim.

ilk olarak hemen belirteyim.ben aleviyim aynı zamanda ateisttim.aleviliğin allah bakış açısının farklı olduğunu,aleviliğin allahı insanda bulduğunu düşünüyorum.bunun için de insanın kutsal olduğuna inanıyorum.allaha inanmamanın bir insanın alevi olup olmamasını etkilemeyeceğini düşünüyorum.

lütfen sadece alevi ve ateist alevi arkadaşlar oy kulklansın ve görüşlerini bildirsin.

Nesimi
18.04.2006, 00:28
Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır.

Ateist olupta Aleviyim diyen insan çoktur çünkü Alevilik bir din değil bir felsefe bir yaşam biçimidir. Zaten Alevilikteki tanrı inancı diğer 4 dindeki gibi değildir. Elle tutulmaz, gözle görülmez tanrı anlayışı yerine insanın içinde olan bütün evreni kapsayan tanrı inancına sahibiz yani evrendeki güç tanrıdır. Bir nevi Meteryalist bir inanç gelişmiş ve insanı sadece insan olduğu için sevmek gerektiği ortaya atılmıştır.

Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız

İnsan Hakda HAk insanda
Ne ararsan var insanda

Dünyada bu tarzda bir inanış olduğunu sanmıyorum gerçekten böyle güzel insancıl bir inancın bu yıllara kadar yaşması sevindirici. Aleviliğe sahip çıkalım.

Hüseyin69
18.04.2006, 00:38
anketi acan degerli hüseyincem kardes
burda alevilerin ateist olup olmadiginimi sorgulamya calisiyorsun
keske böyle bir anketi acmamis olsaydin yakinda birileri
aha biz demistik bunlar allahi kurani dini imani tanimiyorlar diye
cikip süpriz yapacaklarinin hesabinida yapsaydin ankete gelince
istersen yol yakinken anketi editle yani sil gercekten cok gereksiz bir anket diye düsünüyorum
kizilkilisenin dedigi gibi
sevgi bizim dinimizdir
baska dine inanmayiz

huseyincem
18.04.2006, 00:42
sevgili can erzincan ben gayetr dikkatli yazdığımı düşünüyorum.

aleviler ateistmidir demedim.ateist alevi olurmu dedim.bunun ayrımının yapılabileceğini sanıyorum.burada ölçmek istediğim alevi arkadaşların bu olaya bakış açısıdır.ama çok gerekli görünürse silebilirim.bu arada zaten o birileri her halikarda birşeyler bulup karalama yapıyorlar.onlardan olmadığımız sürece bu karalamalar sürer bence.

müttaki
18.04.2006, 00:51
burada herkes kendi Alevilik tanımıyla yorum yapacaktır.

baya dolu bi tartışma olacak gibi. gereksiz benim dediğim doğrudur benim Alevilik tanımım doğrudur tartışması yerine herkesçe kabullenilecek bir Alevilik tanımı yapabilecek bir lider lazım gerçektende yararlı olurdu. kimlikleşen inanç alevilik topicinde de bahsettim biraz ama arkadaşların ilgisini çekmedi. siyaset daha çok ilgi çekiyor. yada kavga. BENİM dediğim doğru..... BENİM dediğimi kabul et BEN BEN BEN demekten ne hale geldi bu millet.

neyse herkes yine bildiğini kuyacağı için müttaki bişey yazmamış gibi kabul edip aynen kavga etmeye devam edin

huseyincem
18.04.2006, 01:01
sevgili mütakki.burada kimsenin aleviliği nasıl algıladığını sorgulamıyorum.yada benim aleviliğim doğru seninki yanlış tartışmalarına asla girmedim.girmemde bence de saçma vede yanlış bir tartışma olur.burada sadece alevi canların bakış açılarını merak ettim.ve sadece bunu soruyorum.evet olur çünkü ..... veya hayır olmaz çünkü .....istediğim cevap bundan ibaret.benim içinde önemkli.benim kavgam aleviliği asimile edenlerle.aleviliğe farklı bakış açısına sahip olan diğer alevi canlarla değil.burada kavga olacağını hiç sanmıyorum.sevgiler.

uygar78
18.04.2006, 01:57
merhaba
alevilik ile ateistlik arasında benzerlilkler olabilir ancak bunlar seklen benzer alevi inancında allah muhammed ve ali sevgisi gecer ve inanılan kitap kurandır ateistlik te ise inanc yoktur ve her seyin bilimsel ve insani acıklaması vardır ve bu acıklamalar sadece ve sadece insanın aklı ile bulunabilir. aleviligin humanist yaklasımı ile ateistligin humanist yaklasımı arasındada farklar vardır alevilikteki humanizm insanın, tanrının yeryüzündeki aynası olması inancında sekillenmistir. Ateistlikte ise insan akli ön plana cıkartılır bilim ve insan cabasıyla dogadaki olaylar acıklanmaya calısılır. Çok kullanılan ve bilinen bir örnek: havaya atılan taş yere düser ateist fizik kanunu der) ancak bu aleviligin bilime gözünü yumdugu anlamına getirilmesin

huseyincem
18.04.2006, 02:13
uygar78 teşekkürler.

uygar78
18.04.2006, 02:37
sevgili kardesim huseyincem

aleviligin ateistlikle bagdastırılmaya calısılması bu ikisinin arasındaki seklen benzerliklerin vurgulanarak aleviligin yozlastırılmaya alevileri dıslamaya ne olduklarını dinlerini yurtlarını inandıgı degerleri yok etmeye yarayan oyunlardır ve bu oyunların arkasında kökdendinci sunniler,hırıstıyan misyonerler ve bunların uzantıları olan masonist ve siyonist görüsler (ABD ve İSRAIL usakları) vardır. Amacları ise türkiyenin ve cumhuriyetin temel tası olan, Atatürk ve ilkelerine baglı olan, gelenleklerini ve degerlerini henüz kaybetmemis olan, din ile insan arasındaki duvarları yıkmaya calısan biz alevileri asimile etmektir.

huseyincem
18.04.2006, 02:44
yanlış anlaşılmayı önlemek için belirteyim.arkadaşım uygar benim kesinlikle öyle bir amacım yok.işimde olmaz.sonuçta biz burada ne dersek diyelim insanlar inandıkları yolda yürürler.bunlar birilerinin oyunu olabilir.o zamanda karşı görüştekilerinde "aleviliği islam içi saymak şeriatçıların yobazların asimile politikasıdır" savunması gelir.unutmayalımki bir yetkili(sanırım tansu çiller başbakanken) iran ziyaretinde şu sözleri sarfetmiştir aleviler için.

"ya siz şiileştirin ya biz sunnileştirelim."

ne şiileşmeden ne sunnileşmeden ne de alevilerin ateist olmalarının taraftarıyım.sadece ateist alevi olurmu?soru bu.

uygar78
18.04.2006, 02:55
ayrıca bir alevinin dini peygamberleri veya aliyi sorgulaması yada direkt allah inancını sorgulaması dogruları bulma cabasıdır. ancak bir ateistin bu sorgulardaki amacı bilimsel olarak, insan aklıyla acıklanabilen, fen bilimleriyle kanıtlanabilen bulgular bulmaktan öteye gitmez. Hem ateist hemde alevi olunmaz (kimse kusura bakmasın ama) hem ateist hem katolik olunmaz, hem hanefi hem ateist olunmaz gibi. cünkü bunların tanrıya bakıs acıları birbirine 180 derece zıtlıklar tasır.

uygar78
18.04.2006, 03:03
sevgili kardesim Huseyincem sorunun cevabı

ne ateist ol ne sunni ol nede sii sen alevi olmaya aleviligi ögrenmeye ve bunu gelecek kusaklara aktarmaya bak ben bunları yapmaya calısıyorum
Ötesi laf ebeligi yapmak olur (tansu çillerin yaptıgı)

huseyincem
18.04.2006, 03:07
sevgili uygar hiç şüphen olmasın ben bunun bilincindeyim.benim sadece yaptığım allaha inanmamak.gerisinde alevilikle örtüşmeyen bir yanım yok.buda zaten bir ayrıntı bence.

MetinK
18.04.2006, 03:11
ne şiileşmeden ne sunnileşmeden ne de alevilerin ateist olmalarının taraftarıyım.sadece ateist alevi olurmu?soru bu.

Ateizm ve Alevilik farkli kulvarlardadir.Siilik ve Sunnilik te.
Bence siz ic dünyanizda celiskiler yasiyorsunuz.
Nereye ait olmaniz gerektigi konusunda problemler yasiyorsunuz.
Bir arayis hali seziyorum yazdiklarinizdan.
Her inanc gibi Aleviligin de kurallari vardir.Bu kurallara uyan Alevidir uymayanda degil.

Xizir yardimciniz olsun...

huseyincem
18.04.2006, 03:14
cevabınız için teşekkürler.ama ben iç dünyamdaki çelişkileri yıktığımı biliyorum.ait olduğum yeride.çok ta mutluyum.teşekkürler.

Balta
18.04.2006, 05:09
Sevgili Arkadaşlar,

Ya bu kadar konuyu sertleştirmenin bir anlamı yok. Hüsyin arkadaşımız gayet mantıklı bir soru sormuş. Burada birçok konuyu tartıştık, Alevilik islam içimi değilmi, Kendinizi müslüman hissediyormusunuz? Vatan sevgisinden haberiniz varmı? vs vs. Biz neysek oyuz bunda hemfikiriz. Ama bazı konularda da bu kadar tepkili olmayalım kaldı ki birilerine şirin görünme gibi bir telaşımız olmasın. Başkalarının ne düşündüğü değil bizim ne düşündüğümüz önemli olan.

Nasıl ki bir diğer milliyetlere aynı nazar ile bakıyorsak, diğer dinlerinde bizde sentezi varsa ki var herşeyin iyisini almaya çalışıyorsak bu anlamdada hatta ve hatta Kurandaki herşeyi bile eleştiriyor ve sentezliyorsak bizi etkileyen diğer düşüncelerin ve ideolojilerinde bizim hayatımızda olduğu bir gerçek.
Bunu niye redediyoruz kaldıki bugün okuduklarımız şeylere bir bakalım yada yaşamımıza, Bugün alevi birçok arkadaşım; Materyalist felsefeyi metafizik felsefeye tercih eder, bu ateist olmakla bir anlamdada bakmaz. Şimdi Hüseyin arkadaşımız şöyle bir soru sorsaydı bende karşı çıkardım: Aleviler Ateistmidir? ama arkadaşım şurada şöyle diyor Aleist Alevi olurmu?

Biraz ortama kısa bir dipnot düşeyim tansiyon düşsün;

Felsefeci sınıfta ders anlatıyormuş; konuda kendini ifade etmeyle ilgili ve soru sorma yöntemleri hakkında;

Öğretmen iki kişi seçmiş. Demiş ki gidin Hocaya şu soruları ve gelen cevapları tartışalım. İki öğrenciye soruları vermiş ve öğrencilerden biri güler yüzle diğeri asık bir güzle gelmiş. Hoca sormuş ne oldu ve ne sordun ne cevap aldın diye;

Birinci öğrenci:

Dediğiniz gibi hocaya gittim ve dedim ki;

--Hocam Sigara içiyordum birden içimden Kuran okumak geldi. Ne yapmalıyım?

--- Oğlum ne güzel sigara kuran okumana engel değil ne olursa olsun içinden geleni yap. Ve Kuranı oku başka şeyi kafana takma" demiş.

ikinci öğrencide;

---Hocam Kuran okuyordum canım sigara çekti ne yapmalıyım. Hocanın yüzü değişmiş;

---Oğlum Kuran okurken başka şeylerle uğraşma ve okurken sigara içmen caiz değildir.Şeytanın aklına girmesine izin verme.

İşte arkadaşlar asıl sorunumuz bu. Ne yaptığımız değil nasıl soru sorduğumuz önemli olan. Birincisi başlangıç olunca ve amaca yönelik olunca herşey caizken diğeri başlanılana engel olduğu için şeytansıdır.

Burdada öyle konu hakkında cevaplarımız başlayan Asimilasyonun etkilerine gölge düşürecek söylemlerden ve hazır bazı kesimler bize sempati ile bakıyor bunu koruyalım içgüdüselliğinden hareket edersen bu sonun başlangıcı olur. Hep birileri iyi düşünsün diye biz hep birşeyleri inkar eder olur ve her zaman başkalarının bakış açısıyla düşünmeye başlar ve yaşarız.

Dipnot; bugün birçok yerde şunu görüyoruz ister alevi olsun ister olmasın. Hacı Bektaşı Velinin Vahdet-i Vucut tanımları öyle bir softa kafasıyla tersyüz ediliyorki birçok alevi sitesinde nerdeyse hakaret edilecek. oysa ki Hacı Bektaşi Veliyi anlamak o kadar kolay değildir.Bu kadarda kolay harcanmamalı. Ve bir bakıma "Ne ararsan var insanda" " Nesiminin " Gah çıkarım gökyüzüde seyrederim alemi, gah inerim yeryüzüne alem seyreyler beni" düşünceleriyle yoğrulduk. Herşeyden ve güzelden yana ne varsa etkilendiğimiz Alevilik değerlerimiz böyle salt bir nedene bağlanmayacak kadar zengindir. Kaldı ki Aleviliği Ateistlikle birleştirmiyor arkadaşımız ve Alevi olupta Ateist olan varmı diyor. Bırakalım insanlar fikirlerini anlatsınlar hemen karşısına çıkıp dayatmacı olmayalım.

Ben bu konuda ki düşüncem. Ateist olan Alevi olabilir. Saygıda duyar çünkü Aleviler hiçbir zaman İnanan yada İnanmıyor diye cana kastetmez ve herkesin yaşam hakkını savunur. Bu bağlamda bizim farkımızda budur. Kimse korkmasın ha bunların içindede Ateistler var diye. Biz bundan övünç duyarız . Bu bizim ne denli insancıl olduğumuzu gösterir ki kaldı ki Ateistleri belli bir kesim belli bir anlamda kötüler ben daha öncede yazdım. Ateistliği kabul eden arkadaşlardan bugün dinde iyi dediğimiz yasaklaraı uygulayanlar çokken, inanıyorum deyipte kötülük yapanlarda azınsanmayacak kadar fazladır. Bu insanın insan olma özelliği ile doğru orantılıdır.

Son olarak Aleviliğini her koşulda savunan bir can bence ateistte olsa Aleviliği kullanıpta yobazlığa dayandırmaya çalışandan daha iyidir.

Kuranında çok etkilendiği Tevratın Peygamberi Musanın hayatını anlatam Omar Scherifin filmi "The Ten Commandment" (on emir) filmini seyretmenizi isterim.

colddream
18.04.2006, 12:23
[quote=KızılKilise]Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır. /quote]

ya bu ne? alvilik ne?

aklı yarım insan bunu yazmaz (bu bi hakaretse özür dilerim ayrıca) tezatlığa bakın.

Ateist : kısaca tanrı tanımaz. İlahı olmayan anlamında (Yaradılışı kabul etmeyen)

Alevi : Kısaca gene Allahjın peygamberi ve Ehlibeytini savunan ilahı olan anlamında (yani yaradılışa inanırlar)

Allahı inkar eden bir kişi alevi olamaz. Ateist bir kişi Allah için ölmez ve onun hedeflerinde ölenleride kendine örnek almaz. İnsan mantıklı bakınca bu iki farklı inançtır. Allaha inanmaya bilirsin ama burda Aleviyim diye bağıramassın buna izin veremem. İnsanların inaçların bir tanedir. Sen de birini seçsen iyi olur kendi içindeki tezatı bitir önce sonra alevilik hakkında yorum yap.

Adam
18.04.2006, 12:34
Benim konu hakkında şahsi görüşüm Alevilerin ateist olmayışıdır. Ama kendilerini Ateist olarak tanıtmalarından herhangi bir rahatsızlık duymuyorum, bilakis onları anlıyabiliyorum. Monoteist bir inanca sahip olmamak ateistlik gibi algılanmaktadır. Ben şahsen panteistim ve tanrı modelim de onun doğrultusunda. İslam'ın tanrısı Allah'a inanmıyorum. Ama bunu ateistlik olarak algılamak doğru değil. Böyle algılarsak sadece semavi dinlere inananlar kalır. Diğer herkes ateist olur ki, bu doğru değildir. Ki zaten bunu söyleyen insanların çok büyük bir kısmı Alevi olduğunu da söylemektedir. Yani sadece ateistim demez. Aleviyim ateistim der. Bunu sünni kökenli bir ateistte yapmaz katolik kökenli bir ateistte yapmaz. Bunu alevi kökenli ateist yapar, bunun açıklaması da gayet görünür nedenlere sahip, tanrılarımız dahi farklı ama biz farkında değiliz. Ateist olduğunu iddaa eden tüm Alevilere sorabiliriz.
İslam'In tanrısı Allah'a inanıyor musunuz? Hepsi Hayır diyecektir.
Tanrı-Evren-İnsan doğrultusundaki herşeyin tamamı olan sistemin adı ve sistemin kendisi olan ve insanda görünen, insanı ceza ve ödüle boğma ihtiyacı gütmeyen Tanrı'ya inanıyor musunuz? diye sorarsak büyük bir kısmı Evet diyecektir.
İnanmayan denesin :)

huseyincem
18.04.2006, 12:39
sevgili colddream öncelikle yorumun için saol.yanlız senin bakış açınla bizim bakış açımız aynı olmaya bilir.yani sen kabul etmiyorsun diye biz aleviliğimizden vaz geçecekte değiliz.bizi sorgulayın demiyorum.olur yada olmaz.lütfen insanlara evet sen alevisin sen değilsin muamelesine başlamayın.bırakalım ona da kendileri karar versinler.yargış oılun demiyorum sadece danışman olun çünkü insanları kırma noktasına yavaş yavaş gidiyoruz ki buda hiç güzel bir şey değil.kimse kimsenin inancının ne olduğuna karar veremez.unutmayın aleviler kendilerini islam içinde saysalarda sunni kesim saymaz.sizde aynı şeyi burada yaparak sen busun sen şusun diye fetva verme yerine olmaz çünkü ..... olur çünkü.....teşekkürler.

polata
18.04.2006, 13:07
arkadaşlar merhaba.forumda arasıra bu tartışmalara rastladığımdan bu konuya bakış açınızı merak ettim.fikirlerinizi kısaca açıklarsanız sevinirim.

Sevgili Hüseyin Cem,

Önyargısız olarak her hangi bir kötü niyet çerçevesinde bu ankaeti açtığını seninde beyanına dayanarak düşünerek yorumlayalım.

Bu konuyu Alevilik İslam'ın içde midir dışında mıdır soruları ile bağlantısı olmadığını her iki konunun farklı olduğunu belirtmek gerekir.

Soru bir açıdan da Aleviliğin tanımı konusunu da içermekte, Alevilik bir dinsel inanç, bir dinsel yorum mu yoksa bir kültür vebir yaşam biçimi mi?

Bunu ele almadan önce ateist kelimesinin anlamına ve açılımına bakalım, TDK sözlüğünde yer alan açıklaması

"ateist : sıfat, felsefe Fransızca athéiste /Tanrıtanımaz (kimse)."

Bu noktadan hareket ederek Aleviliğe baktığımız zaman Alevilik içerisinde Tanrı kavramının olup olmadığını sorgulamamız gerekiyor. Senin yazdıklarını ele alırsakilk olarak hemen belirteyim.ben aleviyim aynı zamanda ateisttimsözünden sonra aleviliğin allah bakış açısının farklı olduğunu,aleviliğin allahı insanda bulduğunu düşünüyorum.diyorsun. Bir cümlende ateist olduğunu yani tanrı tanımaz, Tanrı inancının olmadığını belirtirken diğerinde bunun tam tersinde Allah ismini kullanarak Aleviliğin Tanrı inancına bakış açısında farklılık olduğunu belirtiyorsun. İki cümlen birbiri içerisinde tezatlık oluşturmakta. Bir yandan Tanrı inancına sahip olmayacaksın diğer taraftan Tanrı inancındaki bakışın farklılığından bahsedeceksin. İkisi bir birine uymayan yaklaşımlardır.

Diğer taraftan tarihsel dökümanlara ve söylemlere baktığımız da Aevilik inanışında Tanrı kavramının olmadığını, Tanrıtanımazlık olğusunda inanşın olduğunu söylemek her açıdan tarihe ters düşmek, öğretiden uzaklaşmak olur.

Buyruk'un her sayfasında nerde ise her üç kelimei içerisinde geçen Allah kelimesi ve inanışını yok mu sayacağız?

Kelime-i şahadet ve Kelime-i tevhit söylemlerinde ki Allah kelimesini kaldıracak mıyız?

Ayin-i cem de ki "Allah" diye dudaklarımızdan dökülen yakarışları bir kenara mı bırakacağız?

Hacı Bektaş Veli'nin Vilayetnamesinde, Malakatrında yer alan, Yunus Emre'nin şiirlerinde aradığı ve aşk ile bağlandığı Tanrı sözlerini silecek miyiz?

Hallac-ı Mansur'u ve onun yaklaşımını benimsememize rağmen "Enel hak" ı yok mu sayacağız?

Ateistlik ve ateist olmanın gereği Tanrı inancını yok saymak gerekir. Yoksa Tanrı inancında ki yaklaşım, şekil, yorum veya isim farklılıkları insanı ateist yapmaz. Bu durumda hem Alevi hemde ateist olmak her iki kavramı bilmemek ve özümsememiş olmak anlamına gelir.

siyasiyabend
18.04.2006, 13:14
Alevilik bir yaşam tarzıdır.Yeterli bir cevap olarak size yansır umarım.

huseyincem
18.04.2006, 13:15
sevgili polata öncelikle fikirlerin için teşekkürler.evet aslında bir karmaşa var.ama o kadar da büyük bir şey değil.benim demek istediğim aleviliğin allahı insanda bulduğudur.yani benim ateist olarak reddettiğim bilinmiyen bir yerde bilinmeyen bir yaratıcı ruhun olduğudur ki bizim önderlerimizin bahsettiği tanrının bu olduğuna inanmıyorum.

haklısınız bir kavram karmaşası var ama adı şimdilik böyle kalsın.adam arkadaşın dediği gibi monoteist kavramı belki daha uygun olurdu.

colddream
18.04.2006, 13:19
SN huseyincem beyfendi birinci husu şudur ki alevi ataist diye bir kavram mevcut degildir. Alevi kültüründe allah inancı bir gerçektir bu gerçegi tüm insanların ondan olmasından dolyıda (nurumdan nur verdim) ademe secde eder. Ateist fikriniz için size şu sunuz veya bu sunuz diyemem dememde. Lakin büyük bir toplumu yanlış anlaşılma noktasına getiren ateist alevi görüsü ile zaten yıpratılmış olan toplumu iyice yıkmanızada burada göz yumamam.

Eger fikir ve bigilerinize güveniyorsanız sizleri dedelerle yapılan sohbetlerde de görmek isterim. Yaşınız çok genç farklı ve ilginç fikirler tüm insanoğlunu etkileye bilir. Yeniliklerede en çok genç toplum açıktır. insanlar ateşler üzerinde yüzümedikce ateşin acısının bilmezler tabi bu fikirler üzerinden geçtikten sonra gerçekleri göre bilir ve ya orada kalabilirsiniz. Kardeşimde sizlergibi bir ara bu fikri yorumlamıştı şu an Ali'nin kişiligini okuyor. İnsanların burada alevi toplumunun bakış açıları içinde Ateist aleviler var mı kavramını oturtmak gibi bir görüntü sergilendigini söylemek isterim.

şu cümleleri karşılaştırın ve siz karar verin Allahsız alevi düşüncesi dahi olabilir mi?

ALLAH KATINDA YERİN BELLİDİR ALDIĞIN HATEM YÜZÜGÜNDEN / ALLAHIN ASLANI HZ. ALİ ikrar verdim PEYGAMBER VE ONDAN GELEN EHLİBEYT soyuna ve yoluna.
sizler Allah inancı olmayanlarsınız. Alviler ise Allah inancına sahip insanlardır. Lütfen ateist aleviler diye bir kavram yoktur. Bu zamana kadarda olmadı. Bana bunu nerden ögrendiginizide söylerseniz sevinirim alevi iseniz gidin dedenizle konuşun dedeler talipleri ile bir bütündür. Sizde onlarla bütün olun. Kulağınıza dolma sözlerle burada yorum yapmak da insanları yanıltmaktan başka birşey degil.

saygılarımla...

polata
18.04.2006, 13:24
sevgili polata öncelikle fikirlerin için teşekkürler.evet aslında bir karmaşa var.ama o kadar da büyük bir şey değil.benim demek istediğim aleviliğin allahı insanda bulduğudur.yani benim ateist olarak reddettiğim bilinmiyen bir yerde bilinmeyen bir yaratıcı ruhun olduğudur ki bizim önderlerimizin bahsettiği tanrının bu olduğuna inanmıyorum.

haklısınız bir kavram karmaşası var ama adı şimdilik böyle kalsın.adam arkadaşın dediği gibi monoteist kavramı belki daha uygun olurdu.
Sevigli Hüseyin Cem,
"benim ateist olarak reddettiğim" dediğin zaman bu kelimelerin arkasından gelen kelime Tanrı olmalı. Bilim ve akıl bunu gerektiriyor.
Şekli, gücü, cinsi, sayısı, yaklaşımı ne olursa olsun içinde Tanrı kavramını barındıran hiç bir inanca tabi insan ateist olamaz.
Geçen hafta bir abimizle birlikte buna benzer bir sohbetimiz oldu, "Ateistim, ben Tanrı'ya inanmıyorum ancak çevremdekiler Alevi olduğumu bildiği için Aleviliğe her hangi bir söylem gelmesin diye Sünni çevrede ateistim demiyorum" diye bir söylemde bulundu. Kendi Alevi çevresinde ise ateistliğini çekinmeden söylüyordu. Kendiside Aleviliğin içerisinde Tanrı inancının olduğunu bu nedenle gerçek anlamda Alevi olmadığını vurgulamasına rağmen kendisini Alevi olarak bilen Sünni çevreye karşı gerçek düşüncesini ifade etmiyordu ki sohbet sonunda bunun yanlışlığı konusunda fikir birliği oldu. Sonuçta insan Alevidir ve Tanrı inancı vardır ya da ateisttir ve içinde Tanrı inacı barındıran Aleviliği kendisine uyarlamaz.

polata
18.04.2006, 13:29
Sevgili Hüseyin Cem,
Monoteist kelimesinin anlamı,
"monoteist = isim, sosyoloji Fransızca monothéiste / Tek tanrıcı."
görüldüğü üzere yine içinde Tanrı inancı olan olan bir keavramdan söz ediyoruz. Bu kavramın da ateistlik ile alakası olmadığı gibi tam aksi yönlerde yer almaktalar. Birisinde Tanrı inancı yok diğerinde tek Tanrı inancı var. Monoteist tek Tanrılı dinleri, bu doğrultudaki insanları belirtmek için kullanılan kavramlardandır.

piraye
18.04.2006, 13:31
merhaba hüseyincem.öncelikle şunu belirteyimki bu konu yazın milliyetin de konusuydu.zamanla aleviler özellikle şehirde yaşayan aleviler ateistliği benimseyebiliyorlar.benim fikrimse alevilikle ateistlik karıştırılmamalıdır .çünkü alevilikte allah inancı vardır,ateistlikte ise herşey doğayla açıklanabilir.

huseyincem
18.04.2006, 13:42
SN huseyincem beyfendi birinci husu şudur ki alevi ataist diye bir kavram mevcut degildir. Alevi kültüründe allah inancı bir gerçektir bu gerçegi tüm insanların ondan olmasından dolyıda (nurumdan nur verdim) ademe secde eder. Ateist fikriniz için size şu sunuz veya bu sunuz diyemem dememde. Lakin büyük bir toplumu yanlış anlaşılma noktasına getiren ateist alevi görüsü ile zaten yıpratılmış olan toplumu iyice yıkmanızada burada göz yumamam.

sevgili colddream böyle bir kavram yaratmak yada yeni bir görüş yaratma çabasında değilim.bir insanın aleviliği ateist olarak yaşayıp yaşayamayacağıdır konu.ve arkadaşların görüşlerini merak ettim.allahın insana nurunu vermesi olayını aleviliğin çıkış noktasında ararım ki edindiğim okuduğum kitapların çoğunda alevilerin zorla müslümanlaştırılmış insanlar olduğunu ve islam içinde yaşayabilmek için eski inanışlarıyla islamı sentezlediklerini,eski inançlarını korumak için bunları kalkan olarak kullandığını düşünüyorum.toplumu yıpratma noktasında ise emin olun ben sizden önce buna izin vermem.bu konunun aleviliği yıpratacak bir konu olduğunu da düşünmüyorum.alevilik bu kadarda kolay yıpranacak bir felsefe değildir.

Eger fikir ve bigilerinize güveniyorsanız sizleri dedelerle yapılan sohbetlerde de görmek isterim. Yaşınız çok genç farklı ve ilginç fikirler tüm insanoğlunu etkileye bilir. Yeniliklerede en çok genç toplum açıktır. insanlar ateşler üzerinde yüzümedikce ateşin acısının bilmezler tabi bu fikirler üzerinden geçtikten sonra gerçekleri göre bilir ve ya orada kalabilirsiniz. Kardeşimde sizlergibi bir ara bu fikri yorumlamıştı şu an Ali'nin kişiligini okuyor. İnsanların burada alevi toplumunun bakış açıları içinde Ateist aleviler var mı kavramını oturtmak gibi bir görüntü sergilendigini söylemek isterim.

tabiki dedelerle sohpet ettim ederimde.yanlız tekke ve zaviyeler kanunundan sonra kapatılan dergahlarımızın vede osmanlı baskısı ile yeteri kadar eğitim alamamış dedelerimiz olduğunu düşünüyorum.bir insan dede soyundan geliyor diye her şeyi doğru söyleyecek gibi bir kural yok. dedelere saygım sonsuz.yanlız alevilikte ki 4 kapı 40 makamın vardığı noktanın sonunda aranılan tanrının gökte değil yerde bulunduğu düşüncesindeyim.

VAHDETNAME

Daha Allah ile cihan yok iken
Biz ani var edip ilan eyledik
Hakk'a hiçbir layik mekan yok iken
Hanemize aldik mihman eyledik

Kendisinin ismi henüz yok idi
Ismi söyle dursun cismi yok idi
Hiçbir kiyafeti resmi yok idi
Sekil verip tipki insan eyledik

Allah ile burda birlestik
Nokta-i amaya girdik birlestik
Sirr-i Küntü kenzi orda söylestik
Ismi serifini Rahman eyledik

Asikar olunca zat ü sifati
Kûn dedik var ettik bu semavati
Birlikte yarattik hep kainati
Nam ü nisanini cihan eyledik

Yerleri gökleri yaptik yedi kat
Alti günde tamam oldu kainat
Yarattik içinde bunca mahlûkat
Erzakini verdik ihsan eyledik

böyle düşünen önderlerimiz ozanlarımızda var.tabi bu yorum meslesi.ben sizin yazdığınız deyişi de çok rahat kendi bakış açıma göre yorumlayabilirim.

insanları yanılttığım suçlamasını kabul etmiyorum.insanların bu anketi görüpte yanılacağını da düşünmüyorum.emin olun hiç bir şeyi kulaktan duyma yapmıyorum.alevilik tarihini okuduğumuzda benim ulaştığım sonuç budur sadece.

saygılar.

polata
18.04.2006, 14:01
Sevgili Hüseyin Cem,
Yazında alıntı yaptığın yerler bana ait değil. Sanırım bir başka kişinin yazısını cevaplayacaktın ve ondan alıntı yaptın ancak yanlışlıkla hitap edilen kişiyi ben gösterdin.

huseyincem
18.04.2006, 14:16
sevgili abim polata çok özür diliyorum.o yanlışı düzelttim.kusura bakmayın.saygılar.

firavun
18.04.2006, 14:48
Sn. Hüseyincem siz kendi tercihiniz yapmışsınız ateist olarak bununla birlikte düşüncenize zıt olan bir söz dile getirmişsiniz Hallacı Mansurdan "Enel Hak" ki kendiside aramıştır en sonunda yüzüne baktığında görmüştür gerçeği ve bunun bedelinide ağır bir şekilde ödemiştir.
Ateist olupda Alevi olmakdan ziyade Alevilerin gösterdiği mücadele ve bilgiye açıklığını savunabilirsiniz, haklarını alma çabasını desteklemek için buda temel olarak dini temellere dayanıyor ki yüzyıllardır haksızlığa uğradıkları için gelişen sosyal kanadında durmak gerekir bunun özünde de Allah sevgisi ve yüceltilen insan sevgisi vardır yaradandan ötürü...

cetmili
18.04.2006, 15:06
sevgili alevi kardeşim hüseyin cem.bence ateist alevi olmaz.ama tabi herkesin düşüncesine saygımız sonsuzdur bende bir aleviyim ama allaha inanırım.seni böyle düşündüren şeyin açıkçası ne olduğunu merak ettim

huseyincem
18.04.2006, 15:12
teşekkürler fikirleriniz için.ama ben öyle olmadığını düşünüyorum.hallac sadece tanrının insanda olabileceğini görmüştür bence.o yüzden aslında benimle çelişen bir yanı yok.
bu ankette sonuç ne çıkarsa çıksın ben ateist bir aleviyim.öyle olabilirsiniz yada böyle olabilirsiniz açıksacı benim fikrimi değiştirmez.fikirleribiz için tekrar teşekkürler sayın firavun.

sevgili cetmili arkadaşım.hitabın ve görüşlerin için saol.beni ateist yapan etkenler aslında çok fazla kurandan tut ta bizim ozanlarımızın verdiği mesajlara kadar çok şey etkiledi beni.ama asıl olarak aleviliğin tarihini araştırdığımda gördüğüm bazı olaylar bu sonuca ulaşmama sebep oldu.aslında açıklaması çok uzun sürecek bir konu.ama kısaca bu.sanada teşekkür ederim.

colddream
18.04.2006, 15:42
Alıntı:
huseyincem´isimli üyeden Alıntı
sevgili colddream böyle bir kavram yaratmak yada yeni bir görüş yaratma çabasında değilim.

sayın dostum size bir yeni kavram ve görüş yaratıyorsunuz Ben hiç bir büyügümden şunu duymadım Allah yoktur ve ben bir aleviyim Hacı Bektaşta sorduğumda dünyanın ve insanların yaratılışını inancıma göre anlattılar.

Alıntı:
husyincem´isimli üyeden Alıntı
bir insanın aleviliği ateist olarak yaşayıp yaşayamayacağıdır konu.ve arkadaşların görüşlerini merak ettim.

bir insan ya alevidir yada degildir. Alevi ateist yaşam diye bir kelime yoktur. Benim ititrazlarım bu konudadır. Ateiste sadece atesittir (Allah inancı bulunmayan meteryalist düşünce)

colddream
18.04.2006, 15:43
Alıntı:
allahın insana nurunu vermesi olayını aleviliğin çıkış noktasında ararım ki edindiğim okuduğum kitapların çoğunda alevilerin zorla müslümanlaştırılmış insanlar olduğunu ve islam içinde yaşayabilmek için eski inanışlarıyla islamı sentezlediklerini,eski inançlarını korumak için bunları kalkan olarak kullandığını düşünüyorum.toplumu yıpratma noktasında ise emin olun ben sizden önce buna izin vermem.bu konunun aleviliği yıpratacak bir konu olduğunu da düşünmüyorum.alevilik bu kadarda kolay yıpranacak bir felsefe değildir.

Bu konuda asimilasyonlar konusunu okursan orada izah edilen zorla müslümanlaştırmaktır. Alevilik zaten islamın içinden çıkan Ali yandaşları anlamında dır. ŞU şekildede yorumlaya biliriz bunu Allahın inancı ve sevgisi için mücadele veren bir toplum. Sizin gibi dostlarda çıkar alevi ateist derse kendilerine zarar vermiş olurlar hemde alevilere. Kendilerine zararın mevcudatında Allah için ibadet eden bir toplumda ateist nasıl olunur? tezatlıktır bu.

Alıntı:
tabiki dedelerle sohpet ettim ederimde.yanlız tekke ve zaviyeler kanunundan sonra kapatılan dergahlarımızın vede osmanlı baskısı ile yeteri kadar eğitim alamamış dedelerimiz olduğunu düşünüyorum.bir insan dede soyundan geliyor diye her şeyi doğru söyleyecek gibi bir kural yok. dedelere saygım sonsuz.yanlız alevilikte ki 4 kapı 40 makamın vardığı noktanın sonunda aranılan tanrının gökte değil yerde bulunduğu düşüncesindeyim.

dedelerden gerçek bilgi öyle sohbetle alınmaz. Her işin bir ilimi ve irdan seviyesi ardır. Hacı Bektaşta hizmet vermek gerek ki olayların açılımını kavraya bilesin. Ben dedeler hakkında yaptığım yorumda bunuda açıkladım. Tanrı tüm insanlarda mevcuttur ki bunu çok iyi izahda eder kuran ' kul hakkı yeme' Her şeyin affı vardır ama kul hakkının affı yoktur nedenide yedigin kul hakkı Allahın hakkıdır.(açılımı geniş eger istersen onuda açıklarım)

Alıntı:
insanları yanılttığım suçlamasını kabul etmiyorum.insanların bu anketi görüpte yanılacağını da düşünmüyorum.emin olun hiç bir şeyi kulaktan duyma yapmıyorum.alevilik tarihini okuduğumuzda benim ulaştığım sonuç budur sadece.

saygılar.

burada insanları yanıltan sözgük hala düşündüğün ateist alevi kavramıdır. Yaptığım açıklmalarıda okur isen yanıltma sebebini anlarsın.

colddream
18.04.2006, 15:44
Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki Kâmil(olgun) insan olma ilkelerini Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin tespit ettiğine inanılır. Hacı Bektaş Kul Tanrı'ya kırk makamda erer, ulaşır, dost olur buyurmuşlardır. Bu ilkeler aşama aşama insanı olgunluğa ulaştırır. Bir başka yoruma göre ise şeriat anadan doğmak, tarikat ikrar vermek, marifet nefsini bilmek, hakikat Hakkı özünde bulmak yollarıdır.
Dört Kapı şunlardır:

1.Şeriat
2.Tarikat
3.Marifet
4.Hakikat

Her kapının on makamı vardır:

Şeriat kapısının makamları:
1. İman etmek,
2. İlim öğrenmek
3. İbadet etmek
4. Haramdan uzaklaşmak
5. Ailesine faydalı olmak
6. Çevreye zarar vermemek,
7. Peygamberin emirlerine uymak
8. Şefkatli olmak
9. Temiz olmak
10. Yaramaz işlerden sakınmak

Tarikat kapısının makamları
1. Tövbe etmek
2. Mürşidin öğütlerine uymak
3. Temiz giyinmek
4. İyilik yolunda savaşmak
5. Hizmet etmeyi sevmek
6. Haksızlıktan korkmak
7. Ümitsizliğe düşmemek
8. Ibret almak
9. Nimet dağıtmak
10. Özünü fakir görmek

Marifet kapısının makamları
1. Edepli olmak
2. Bencillik, kin ve garezden uzak olmak
3. Perhizkârlık 4. Sabır ve kanaat
5. Haya
6. Cömertlik
7. İlim
8. Hoşgörü
9. Özünü bilmek
10. Ariflik

Hakikat kapısının makamları
1. Alçakgönüllü olmak
2. Kimsenin ayıbını görmemek
3. Yapabileceğin hiçbir iyiliği esirgememek
4. Allah?ın her yarattığını sevmek
5. Tüm insanları bir görmek
6. Birliğe yönelmek ve yöneltmek
7. Gerçeği gizlememek
8. Manayı bilmek
9. Tanrısal sırrı öğrenmek
10. Tanrısal varlığa ulaşmak

anlatmak istediimi umarım anlamışsındır degerli dostum. ben senin inancının içinde art niyet taşıdığını düşünmüyorum ama lütfen kelimeleri seçerken biraz dikkatli olalım. Alevi toplumundan kopan bir insan ateist - hırıstiyan - yahudi - putperest ... vs.vs. olabilir ama o alevi degildir artık.

sen kendi ağzınla şunu söylüyorsun tanrı insandadır. (bunu bizde kabul ediyoruz.) öteyandan ateistim diyorsun. Hem tanrıyı kabul ediyor hem ateistim diyorsun. Beni üzen bu karasızlığın.

erayY
18.04.2006, 15:54
merhaba
alevilik ile ateistlik arasında benzerlilkler olabilir ancak bunlar seklen benzer alevi inancında allah muhammed ve ali sevgisi gecer ve inanılan kitap kurandır ateistlik te ise inanc yoktur ve her seyin bilimsel ve insani acıklaması vardır ve bu acıklamalar sadece ve sadece insanın aklı ile bulunabilir. aleviligin humanist yaklasımı ile ateistligin humanist yaklasımı arasındada farklar vardır alevilikteki humanizm insanın, tanrının yeryüzündeki aynası olması inancında sekillenmistir. Ateistlikte ise insan akli ön plana cıkartılır bilim ve insan cabasıyla dogadaki olaylar acıklanmaya calısılır. Çok kullanılan ve bilinen bir örnek: havaya atılan taş yere düser ateist fizik kanunu der) ancak bu aleviligin bilime gözünü yumdugu anlamına getirilmesin

arkadasın yaptığı açıklamalara katılıyorum bu konuda ele alınması gereken iki şey vardır bir Teist lik iki Ateistlik

teistler dini ne olursa olsun bir tanrı nın olduğuna inanırlar.

ateistler de tam tersi tanrı inancı yoktur varsa bile benimsemez herşey insana(fizik v.s.) indirgenir örnek "tanrı yoktur varsa o da benim" - nietsche

o halde alevilik te bariz bir tanrı inancı olduğuna göre işaretlenecek olan şık 2 nolu şık olmalıdır

colddream
18.04.2006, 16:19
arkadasın yaptığı açıklamalara katılıyorum bu konuda ele alınması gereken iki şey vardır bir Teist lik iki Ateistlik

teistler dini ne olursa olsun bir tanrı nın olduğuna inanırlar.

ateistler de tam tersi tanrı inancı yoktur varsa bile benimsemez herşey insana(fizik v.s.) indirgenir örnek "tanrı yoktur varsa o da benim" - nietsche

o halde alevilik te bariz bir tanrı inancı olduğuna göre işaretlenecek olan şık 2 nolu şık olmalıdır

insanlar burda alevilik müslümanlığa indir genemez derken arkadaşlar ateistlige indirgedi bile.

tanrı yoktur varsa oda benim = ateist
Beniademden (benden olan adem) = teist

peki Alevi hırıstiyan - alevi yahudi - alevi budist - alevi putperes var mı aranızda ?
hepinize sayğı duyuyorum ama her yönden yıpranan bir inanç var yeni yeni tekrar filizleniyor. Yarın seyitlerin ve son seyit imam mehti fikride yanlış diyen çıkar bu düşüncelerin içinden.

huseyincem
18.04.2006, 16:26
sayın dostum size bir yeni kavram ve görüş yaratıyorsunuz Ben hiç bir büyügümden şunu duymadım Allah yoktur ve ben bir aleviyim Hacı Bektaşta sorduğumda dünyanın ve insanların yaratılışını inancıma göre anlattılar.

sevgili colddream.yeni bir kavram değil.şu bilinirki çoğu alevi kökenli ateist kendisini tanımlarken ateistten önce aleviyim der.bunu ben yeni ortaya atmış değilim.kaldıki benim annemin dedesi kızınca allah kitap tanımazdı.bu onun allaha bakış açısını gösterir.yaşlılarımızda da siz görmesenizde var böyle insanlar.aldıkları eğitim yada okjumuşluk seviyeleri çok önemli.kaldı ki onların elde ettikleri bilgilerle bizim şu yaşadığımız bilgi çağında elde ettiğimiz bilgiler aynı değildir.

bir insan ya alevidir yada degildir. Alevi ateist yaşam diye bir kelime yoktur. Benim ititrazlarım bu konudadır. Ateiste sadece atesittir (Allah inancı bulunmayan meteryalist düşünce)

buna katılmıyorum bir insan hem alevi hemde ateist olabilir.alevilik ateistlerin yaşayamayacağı bir felsefe değildir.

Bu konuda asimilasyonlar konusunu okursan orada izah edilen zorla müslümanlaştırmaktır. Alevilik zaten islamın içinden çıkan Ali yandaşları anlamında dır. ŞU şekildede yorumlaya biliriz bunu Allahın inancı ve sevgisi için mücadele veren bir toplum. Sizin gibi dostlarda çıkar alevi ateist derse kendilerine zarar vermiş olurlar hemde alevilere. Kendilerine zararın mevcudatında Allah için ibadet eden bir toplumda ateist nasıl olunur? tezatlıktır bu.

alevilerin değişik adlarıda vardır.tahtacı,kızılbaş çepni vs.bu adın nerede geldiği konusunda benim bildiğim 3 görüş var.

1.hz.aliden
2.eskiden ışık ismiyle anılan alevilerin kendilerini koruma amaçlı ışığın alevi ışıktan geleni kullanmalar(bkz.erdoğan çınarın araştıması)
3.kızılbaşları adlandırmak için ilk kez osmanlı belgelerinde geçen ve ali yanlısı anlamına gelen alevi.

bunlar yoruma dayalı ve hanisinin doğru olduüğuna kanıtlanmadıkları sürece sadece inanabiliriz.

dedelerden gerçek bilgi öyle sohbetle alınmaz. Her işin bir ilimi ve irdan seviyesi ardır. Hacı Bektaşta hizmet vermek gerek ki olayların açılımını kavraya bilesin. Ben dedeler hakkında yaptığım yorumda bunuda açıkladım. Tanrı tüm insanlarda mevcuttur ki bunu çok iyi izahda eder kuran ' kul hakkı yeme' Her şeyin affı vardır ama kul hakkının affı yoktur nedenide yedigin kul hakkı Allahın hakkıdır.(açılımı geniş eger istersen onuda açıklarım)

buna katılıyorum.dedelerin bilgi birikimi çok önemli.yorumlama yeteneği çok önemli.ayrıca gösterdiği hedefte çok önemli.ama dedelerin esinlendiği ozanlarımız ortadadır ve onlarıda yorumlayışlarından dedelerin ne demek istediği çıkar karşımıza.
gazi metin dedenin islam bizim neremizde şiirini ısrarla tavsiye ederim size.

ateist alevi kavramının yanlış olduğunu ve insanları yanılttığını düşünmüyorum.

kırk makam ve dört kapı bilgileri için saol.yanlız ben bu kapıların her açıldığında gerçek olanı yani insanın asıl tanrı olduğunu anlatmaya ona yol gösterdiğine inanıyorum.o kapılardan geçmeyen biri bu gerçeği kavrayamaz bence.

herhangi bir kararsızlığım bulunmuyor aksine çok ta kararlıyım.benim dediğim tanrı=insan.yorumlarınız için teşekkürler.artniyetli olmadığımı anladığınıza sevindim.teşekkürler.

pirihorasani
18.04.2006, 17:09
Alevi ateist ha:)

Ya cidden harika,ben bayiliyorum boyle entel takiminin yeni terimler turetmesine.Bir insan atesit se nasil kendine alevi diyor anlamis degilim,siz kendinize yeni bir ad alsaniz?Aleviligi kullanmadan,KIRLETMEDEN???

huseyincem
18.04.2006, 17:22
sayın pirihorosani entel olmak sizin gibi entel olmamaktan iyidir.eğer entellektüel bir insan imajı çizmişsem ne ala.ama sizin gibi aleviliği tamamen islamın içinde olduğunu idda ederek vede sunnileştirmeye çalışarak geçirmiyorum zamanımı.okuduğum yazılarınız maalesef bu yönde.bence alevilik bu.kimin hangimizin aleviliği kirlettiği tartışılır.yüzyıllardır alevileri asimile etmeye çalışanların yanındamı yoksa ateist bir insanın aleviliği yaşayıp yaşayamayacağını tartışmak mı kirletmektedir aleviliğ,bence birincisi.bencede aleviliği kirletmeyelim.

pirihorasani
18.04.2006, 17:34
sayın pirihorosani entel olmak sizin gibi entel olmamaktan iyidir.eğer entellektüel bir insan imajı çizmişsem ne ala.ama sizin gibi aleviliği tamamen islamın içinde olduğunu idda ederek vede sunnileştirmeye çalışarak geçirmiyorum zamanımı.okuduğum yazılarınız maalesef bu yönde.bence alevilik bu.kimin hangimizin aleviliği kirlettiği tartışılır.yüzyıllardır alevileri asimile etmeye çalışanların yanındamı yoksa ateist bir insanın aleviliği yaşayıp yaşayamayacağını tartışmak mı kirletmektedir aleviliğ,bence birincisi.bencede aleviliği kirletmeyelim.

3kere yazmissiniz,halbuki bir yere yazmaniz kafidir ayni yaziyi.Benim cevabim kisiye yonetik degil,genel bir cevaptir.

Gozun ve Kalbim mudurlenmis,onundeki perdeler kalkmamis ise ben napayim ki sana?Dedelerin dedigine bile uymuyorsunuz ki siz,Aleviligin ne oldugunu bilmeden yazip duruyorsunuz.Ya bak arkadasim,Ateistsen Ateistim de bitir olayi,ama aleviyim ve ateistim demek ne haddine ya?

ben Allahi Muhammedi Aliyi biliyorum,Ehli Beytinin yolundayim ama Ateistim oylemi?Bu nasil bir tezat ya.

huseyincem
18.04.2006, 17:44
sevgili kardeşim neye haddim olduğunu senden öğrenecek değilim.aleviliğe bakış açısıdır bu okuyup anladığım budur benim alevilikten.hak muhammet ali yolunun bizim alevilik yoluna islam içinde yer bulma çabası olduğunu kısaca açıkladım.sanırım bu yeterli.kendimi nasıl tarif edeceğimi de senden öğrenecek değilim.görüşüne saygı duyuyorum.ama senin yada bir başkasının benim gibi düşünenleri afaroz etme hakkı olduğunu zannetmiyorum.insanları en iyi kendileri anlatırlar.ben buyum ister beyen ister beyenme.

pirihorasani
18.04.2006, 17:47
sevgili kardeşim neye haddim olduğunu senden öğrenecek değilim.aleviliğe bakış açısıdır bu okuyup anladığım budur benim alevilikten.hak muhammet ali yolunun bizim alevilik yoluna islam içinde yer bulma çabası olduğunu kısaca açıkladım.sanırım bu yeterli.kendimi nasıl tarif edeceğimi de senden öğrenecek değilim.görüşüne saygı duyuyorum.ama senin yada bir başkasının benim gibi düşünenleri afaroz etme hakkı olduğunu zannetmiyorum.insanları en iyi kendileri anlatırlar.ben buyum ister beyen ister beyenme.

Enel Hak yazmissin,ne demek oldugunu biliyormusun?Ben Allahim demek oylemi:) Ateist olan ne anlar Tasavvufdan o da ayri bir konu.Ne diyeyim ben sana,ama sizin pisliklerinizi bizler temizlemek zorunda kaliyoruz,bunu unutmayin.

selva
18.04.2006, 17:51
sayın hemşerim hüseyin cem kardeşim alevilikle ateistliği birbiriyle nasıl bağdaştırıyorsun anlamıyorum.bir insan allaha inanmıyorsa ateisttir.ama aleviler allaha inanır ve ona ibadet derler
bir insan inanmadığı bir şeye nasıl ibadet eder anlamıyorum.anlıyacağın alevi bir kişi ateist olamaz.alevilikte islamın dışında değildir.islamın özüdür.bunu böyle kabul etmek sunnuleştirmek demek değildir

huseyincem
18.04.2006, 17:55
sevgili selva görüşlerin için teşekkürler.

pirihorosani sana gelince hiç bir pisliğimizi varsa eğer temzilemek zorunda değilsin.sen işine bak.öyleleride var dersin doğru olan bu ama dersin.bu senin görüşün.bende o zaman senin gibilerin (ki bence pislik değil zenginliktir ama senin tabirinle)pisliklerini temizlemek zorunda kalmam.tasavvuftan ne anladığımı bile sorgulayamayacak kadar acizsin kusura bakma.işine bak.kolay gelsin.

pirihorasani
18.04.2006, 17:57
sevgili selva görüşlerin için teşekkürler.

pirihorosani sana gelince hiç bir pisliğimizi varsa eğer temzilemek zorunda değilsin.sen işine bak.öyleleride var dersin doğru olan bu ama dersin.bu senin görüşün.bende o zaman senin gibilerin (ki bence pislik değil zenginliktir ama senin tabirinle)pisliklerini temizlemek zorunda kalmam.tasavvuftan ne anladığımı bile sorgulayamayacak kadar acizsin kusura bakma.işine bak.kolay gelsin.

Enel Hak nedir?Bunu aciklarmisin bana?Ben Allahim mi demek?:) Yoksa Ben 4 Kapi ve 40 Makami tamamladim,Ehli bir insan oldum, Insan-i Kamil oldum ve Hakka ulastim,Hakla bir butun oldum mu demek?

selin
18.04.2006, 17:58
ALEVİLİK;
iffet ve erdem'in kaynağıdır, hak ve insanlık ilkesidir, tüm yaratılmışlara açılan SEVGİ kapısıdır. ALEVİ sözcüğünün kökeni, ulvi (yüce)dir. Ulvilikten amaç da; cahillikten kurtulup, hakikate erişmektir, İnsan-ı kamil mertebesine ulaşmaktır. însan-ı kamil, ALİ'dir. Ali, yani ulviyet müminlere, yani gerçeği bilenlere kılavuz olur. Her neye bakılsa, göze Ali görünür; ona varmanın en kısa yolu gerçeği öğrenmektir. BİLGİ ve DOĞRULUK, ALİ'ye vergidir: O, yemez yedirir ve herkesi korur. ALEVİLÎK'te namaz ve oruç gibi zahiri (biçimsel) ibadetlerin yerine- LEDÜN İLMÎ ve sonuç olarak SALAT-İ DAİM yani ALLAH-MUHAMMED-ALİ'yi" PİR HACİ BEKTAŞ VELİ'yi sürekli anmak (zikretmek) vardır. Ali merttir- Ali yiğittir-Ali cömerttir. Alevi de, eğer gerçek Alevi olmak ı dilerse; mert, yiğit, olgun ve dürüst olmalıdır.
Aleviliğin özü, özeti, ruhu EDEB'dir. Zaten dört kitabın özü EDEBLİ olmak değil midir? İşte, Alevi bunu özümsemiştir. Eline, diline, beline sağ ve sahip olan insandan, Tanrı başka bir şey ister mi?Halkın razı olduğu bir insandan, Hak da razı olmaz mı?
yoldan azma Sakın yanlış fikir düzme Rabbini yabanda sezme Mevlâ'nın sırrıdır insan.
Aleviliği en iyi anlatan, ulu ozanlarımızın, Yunusların, Pir Sultanların, Nesimilerîn yarattığı köklü EDEBÎYATIMIZ'dir. Alevi edebiyatı tüm güzelliklerin ve insan sevgisinin eşsiz ve zengin bir kaynağıdır. Dünyada hangi insan "mutlu" olmak istiyorsa, herhalde bu engin sahillere açılmak zorundadır. Yol ve erkanımızın şakıyan bülbülleri olan kutsal ozanlarımız, ALLAH-MUHAMMED-ALİ sevgisiyle gönüllerimizi donatan Hak aşıklarıdır. EHLİBEYT YOLU'nun bu tertemiz gönül erlerine "Dinsizliği alevilikmiş gibi gösterenlerle katli gerek-Kızılbaş..." diye 1400 yıldır düşmanlık yapan Süfyaniler bile, biraz insaf edip, hiç olmazsa bugün gerçekleri anlamak için Alevi edebiyatını okumalılar.

Hacı Bektaş'ı Veli

Kudret eliyle kurulmuş, yıkılmaz yapımız bizim,
Aşk kalemiyle kazılmış, silinmez yazımız bizim,
Yaradana sığınıp, ümid ile gelenlere,
Ezelden ebede kadar açıktır, kapımız bizim.

Sana derim sana dîvane aşık
Sen kıble ararsın kıble sendedir
Mevlam cemalim yaratmış nurdan
Din, iman ararsın iman sendedir

KUL HÜSEYN'im gezmez oldu ırmağı
Süreğimiz Şeyh Safi'nin süreği
Muhammed Ali'dir ilmin direği
Vücuduna hoş bak mihman sendedir

Ademi balçıktan yoğurdun, yaptın,
Yapıp da neylersin, bundan sana ne.
Halk ettin insanı, saldın cihane,
Salıp da neylersin, bundan sana ne.

Ey zahit surete tapma, Hakkı bul,
Şah-ı velayete olmuşuz hep kul,
Hakikat şehrinden geçer bize yol,
Başka şey bilmeyiz Alimiz vardır.

Nesimi esrarı faş etme sakın,
Ne bilsen ham ervah likasın hakkın,
Hakkı bilmeyene hak olmaz yakın,
Bizim hak katında erimiz vardır.

Sen hakkı yabanda arama sakın,
Kalbini pak eyle, Hak sana yakın,
Ademe hor bakma gözünü sakın,
Cümlesin ademde buldum erenler.

Pir Sultan’ım arzederim halimi,
Sarf edeyim elimdeki varımı,
Şükür gördüm erkanını yolunu,
Ya bugün ya yarın öldüm erenler.

Pir Sultanım arşa çıkar ünümüz,
O da bizim ulumuzdur Pirimiz,
Hakka teslim olsun garip başımız,
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Hiç birzaman Atais İnsan Alevi olamaz; Alevilikte İnanç felsefesi yaradanın olmadığını söylemez ve herzamanda yaradana İnacı vardır,

Bizm İnancımız Allah Muhammad Ali Yoludur Burada Allahı İnkar'da olamaz,

huseyincem
18.04.2006, 18:06
selin teşekkürler görüşlerin için.

izem
18.04.2006, 18:15
Sanmam olacağını..

Ne yazık ki ben inancını ibadetini tam oalrak yerine getirenler arasında değilim..
Ateistlik daha ağır basıyor ben de..
Bir seçeğiniz olabilir sadece ya inanırsınız ya inanmazsınız..

Alevilik ne Allahı ne onun yaptıklarını inkar eder ne de şüphelenir..

Ama bazen ben arada onun objektifliğinden şüpheleniyorum..

huseyincem
18.04.2006, 18:18
teşekkürler izem fikirlerini paylaştığın için.

colddream
18.04.2006, 18:30
güzel dostum sen Allaha inanıyor musun?

evet ise cevabın lütfen inancına sahip çık.

hayır ise cevabın bunu Alevilerde arama lütfen.

Sen bura bir konu açmışsın ama yeterince araştırma yapmadan yüzeysel gelmişsin lütfen ama lütfen Alevilerin burada ateist olarak görülmelerine neden oluyorsun sana bunu izah etmeye çalışıyorum. Bunun cevabını bekleyen bir çok sünni var. Burada ki sonuç evet çıkarsa sünnilerin fikirleri makbuliyet kazanacak. çok iyi bilidigim tek şey hayır çıkmayacak ( alevide ateist düşünce yoktur çıkacak.). Çünki alevi toplumu ölmek de olsa sonu allah aşkından vaz geçmemiş bir toplum.

benim sana saygı duydugum kadar sende pirhorasaniye saygı duy onun fikirleride o yöndedir ama işler 'senin ne haddine' denecek seviyelere inmemeli. Bizler insanız öyle yada böyle toprak parçasıyız.

en içten saygı ve sevgilerimle...

huseyincem
18.04.2006, 18:41
sevgili colddream sevgi saygı karşılıklıdır.bu sizin gibi düşünenlere karşı saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum.pirihorosani kendi saygı çerçevesinde saygı aldı benden.uyarılması gereken bence oydu.yinede teşekkürler fikirleriniz için.

dipnot:biz ne kadar aleviliğin imajını düzeltmeye çalışsakta maalesef,biz ne kadar savunsakta aleviliği azı olan konuşuyor bu konuda.evet hakılısnız alevliğin açığını arıyorlar.islamın özüyüz diyince hz.alide namaz kılmıyormuydu diyorlar,islam dışıyız diyince ta tarihten beri süre gelen siz allahsızsınız müslüman değilsiniz muhabbetini yapıyorlar.yani anlayacağınız bizim kuyumuzu kazan her fırsatta kazıyor.

fikirleriniz için teşekkürler.

saygı ve sevgimle.

izem
18.04.2006, 18:45
Aleviler atesittir dememiş..
Aleviler ateist olur mu olmaz mı demiş arkadaş..

Ama bence açıkçası alevi bi ateist olmaz...
Ne alevilikte olur ne de ateistlikte..

colddream
18.04.2006, 18:51
Aleviler atesittir dememiş..
Aleviler ateist olur mu olmaz mı demiş arkadaş..

Ama bence açıkçası alevi bi ateist olmaz...
Ne alevilikte olur ne de ateistlikte..

teşekkürü busefer ben edeyim müsadenle :) huseyicem

manifesto
18.04.2006, 18:56
Putperest müslüman olur mu, bende mi bir anket açsam bakarsınız olur:)

Şoreş
18.04.2006, 19:26
olmaz

colddream
18.04.2006, 19:32
manifesto bende nerdeydin diye düşünüyordum valla. eli ekberde yok neden buğün him göremedim onu. Bir problem mi var acaba? neyse...

sen putperest olduğunu düşünüyormusun manifesto. huseyincem kendini ateist olrak düşündügünden yazmış bunu.

hasret_eylul
18.04.2006, 19:32
slm arkadaşlar birde alevilik olayına şu açıdan baksak Hz Aliden öncesi. alevilik Hz Ali'den de önce vardı sonuçta bir hayat biçimiydi kendilerine göre bir hayat felsefeleri vardı. o da şudurki insanı merkez alan yani yapılan bütün iyilikler sevaplar veya günahlar cennet cehennem olgusu için değil yada tanrıya yakrmak için değildi, günahların affedilmesi için değil tamamen güzellikler içinde komin bir yaşam sunmak içindir diye düşünüyorum hım ateistlik kavramı ise bilimsel bir teoridir.. nasılki Alevilik Hz Ali den etkilenerek benimsemiş ve ortak yönler bulmuşsa ateislikten de benimseyeceği şeyler neden olmasınnn

pirihorasani
18.04.2006, 19:39
nasılki Alevilik Hz Ali den etkilenerek benimsemiş ve ortak yönler bulmuşsa ateislikten de benimseyeceği şeyler neden olmasınnn

Etkilenme degildir,Bizzat Hz.Alinin yoludur.Nerelerden okuyor, duyuyorsunuz siz bunlari Allah askina ya?Bilisim Cagi pek hayirli olmadi bizim Alevi toplumuna,nerede yanlis yalan var onlari bulmaya basladilar.

manifesto
18.04.2006, 19:39
sevgili soreş çok net cevap vermişsin evet olmaz :)
aleviliğin hz.Aliden öncesini merak etmeye başladım zerdüştüğü yada mecusiliği yada keldaniliği kastediyorsanız bunların alevilikle ne alakası var onu anlayamadım.Yaratıcıyı inkar eden ona neden dua etsin ben onu anlamadım

colddream
18.04.2006, 19:51
sevgili soreş çok net cevap vermişsin evet olmaz :)
aleviliğin hz.Aliden öncesini merak etmeye başladım zerdüştüğü yada mecusiliği yada keldaniliği kastediyorsanız bunların alevilikle ne alakası var onu anlayamadım.Yaratıcıyı inkar eden ona neden dua etsin ben onu anlamadım

güzel bir yaklaşım çok teşekkürler manifesto

sayın arkadaşlar Aliden esinlendik doğrudur çünkü aleviligin özüde köküde Hz. Alidir. bunu anlamya çalışmak için önce aleviligi anlamanız gerek. zaten Hz. Ali yolundan giden bir inanç sistemidir. Konuşan kuranımız Alidir deriz. kuranı kerim Ayetleri Hz. Muahmmete inid Onu diilendiren yorumlayan ali degilmi. sizler daha neler türeticeksiniz yaa.

pirihorasani
18.04.2006, 19:53
sayın arkadaşlar Aliden esinlendik doğrudur çünkü aleviligin özüde köküde Hz. Alidir. bunu anlamya çalışmak için önce aleviligi anlamanız gerek. zaten Hz. Ali yolundan giden bir inanç sistemidir. Konuşan kuranımız Alidir deriz. kuranı kerim Ayetleri Hz. Muahmmete inid Onu diilendiren yorumlayan ali degilmi. sizler daha neler türeticeksiniz yaa.

Eyvallah,dogrudur.

ibrahim-ch
18.04.2006, 19:59
Ateistlik = Allah a inanmamaksa eger.

Ben celiski görüyorum

Neden anketi baslatan arkadas Enel hak. ben ALLAH IM diyor?
Inanmadigin bir sey oldugunu iddia ediyorsun !

Ayrica Bu arkadasin iddiasi Ateistlik = alevilikse eger

Dünyadaki Bütün ATEiSTLER = ALEViMi ?

uygar78
18.04.2006, 20:14
merhaba

sevgili kardeslerım, kavramlar arasındaki yakınlıklara aldanmadan ve birbirimizi kırmadan sohbet etsek olmazmı? yazılanları söyle bir okudumda sevgili hüseyincem kardesim bir soru sormus ve bununla ilgili bir bilgi bekliyor. İnsanlar birbirinin düsüncesine saygı duyar yada duymaz o kisiyi ilgilendirir. Buradaki amac bilgi vermek yada paylasmak olmalı gönül kırmak bilgi yarıstırmak degil

colddream
18.04.2006, 20:20

Ben celiski görüyorum

bu ithamı bekledigimi daha önce yazmıştım inşallah okursun sizin niyetiniz belli sayın dostum ama boşa kürek çekip hala kendi üfürügünüzle ilerliyorsunuz.

ateistlik = alevilik degil beni ters konuşturma lütfen

Allahın aslanı Hz. Aliyi öldüren kimler = süniler

Allaha kim isyan eder = iblisler

Hz. Aliyi öldürmek peygambere isyan ona isyan edende allah aisyan eder eee o zaman

sünni = iblis mi diyelim

terbiyeszilik yapmak istemedim tüm sünni arkadaşlar dan özür dilerim. ama bu arkadaşın kafa yapısında eşittirlerin bir anlamı vardır sanırım.

saygılarımla...

manifesto
18.04.2006, 20:27
:) bazı arkadaşların marksizim genlerine kadar işlemiş.
Din inanç felsefe takım tutma yoğurt yeme vesair hertürlü meseleyi o zaviyede okumakda ısrar ediyorlar
Ataistlik zaten Yaratıcıyı inkar etmek de değil bu büyü :)
Neymiş ataistlik onada yeni yorumlarınız hazırdır.
Herşey ne çabuk değişiyor muş.

izem
18.04.2006, 20:32

Ben celiski görüyorum

Arkadaşım lütfen...

En az 100 kere açıklamasını yaptık! Genelleme yok bu bir anket..
Sizce denmiş sorunun başında..

Bence değildir dersin olur biter..Zaten anketin çoğunluğu da değildir demiş..

pirihorasani
18.04.2006, 20:34
ateistlik ile alevilik arasindaki benzerlikler ;

ikiside "a" harfi ile baslar
ikisininde 3.harfi "e" dir.
ikiside "-lik" eki ile biter.

Ben baska benzerlikler goremiyorum:)
Selamlar,

manifesto
18.04.2006, 20:35
Merak ediyorum farzedelim ki çoğunluk alevi ataist olur dedi.
Ne olacak merak ettim.Bu alevi ataist arkadaşımız cem evinde ne yapar düşünsenize:)
Bir kenara çekilip secde edenlere gülmekle mi meşgul olacak.
Öyleya olmayan yaratıcıya secde ediyor onun ismini zikredip secdeye kapanıyorlar Allah muhammed ya ali diyorlar ? bunlar da kim acaba

Soruları okadar karıştırdınız ki ne cevap kaldı nede suret.

Nesimi
18.04.2006, 20:35
[quote=KızılKilise]Başta belirteyim bende ateistim ancak Aleviliğimle her zaman gurur duyup dinimi sorduklarında ALEVİYİM diyebiliyorum nedeni de Aleviliğin bir hayat felsefesi yaşayış biçimi insanlara bakış açısı olmasıdır. /quote]

ya bu ne? alvilik ne?

aklı yarım insan bunu yazmaz (bu bi hakaretse özür dilerim ayrıca) tezatlığa bakın.

Ateist : kısaca tanrı tanımaz. İlahı olmayan anlamında (Yaradılışı kabul etmeyen)

Alevi : Kısaca gene Allahjın peygamberi ve Ehlibeytini savunan ilahı olan anlamında (yani yaradılışa inanırlar)

Allahı inkar eden bir kişi alevi olamaz. Ateist bir kişi Allah için ölmez ve onun hedeflerinde ölenleride kendine örnek almaz. İnsan mantıklı bakınca bu iki farklı inançtır. Allaha inanmaya bilirsin ama burda Aleviyim diye bağıramassın buna izin veremem. İnsanların inaçların bir tanedir. Sen de birini seçsen iyi olur kendi içindeki tezatı bitir önce sonra alevilik hakkında yorum yap.

ilk olarak terbiyesizlik yapma aklı yarım falan değilim ben hatta senden daha zeki olduğumu düşünüyorum çünkü elle tutulmayan gözle görülmeyen safsataların hikayelerin peşinden gitmiyorum.

Cin, peri, büyü bunların hepsi aldatmaca insanları kandırıp uyuşturmak için uydurulmuş birer tezgah kalkıpta bu çağda hala bunlara inanmak mantıksızlık. Bilim bu kadar ilerlemiş insanlar dünyayı bitirmiş artık uzayda araştırmalar yapıyorlerken kalkıpta Tanrının gökte olduğunu söyleyen inançların peşinmden gitmek mantıklımıdır?

Burdan bağlarsam Alevilikte Tanrı evrenin ta kendisidir, Müslümanlıktaki Allah la Alevilikteki Allah bir değildir. Aleviler Allahın insanın içinde doğanın içinde olduğuna inanır Şeyh BEDRETTİN'in düşüncelerini okursan bunu daha iyi kavrayabilrsin.

Ateizmdede Elle tutulmayan gözle görülmeyen bir Allaha inanılmaz ayrıca Alevilik toplumsal bir yaşam biçimidir, göklerden mucizeler inmesi beklenmez insanlar kendi problemlerini CEM ayinlerinde dede öncülüğünde çözerler kalkıpda varlığı ispatlanamayacak bir Tanrıya dua edip yan gelip yatmazlar,

Alevilik İnsanı merkez alan bir felsefedir bu açıdan bakarsak Ateist olupda Aleviliğini reddetmeyen insanlar neden böyle yapıyorlar anlayabilirz. Müslüman, Hristiyan yada Yahudi olup Ateist olan eski dinini söylemez ancak Alevilik, BUdistlik gibi insanı merkez alan insana değer veren inançlar için bu böyle değildir...

izem
18.04.2006, 20:37
Merak ediyorum farzedelim ki çoğunluk alevi ataist olur dedi.
Ne olacak merak ettim.Bu alevi ataist arkadaşımız cem evinde ne yapar düşünsenize:)
Bir kenara çekilip secde edenlere gülmekle mi meşguı olacak.
Öyleya olmayan yaratıcıya secde ediyor onlar kendince.
Soruları okadar karıştırdınız ki ne cevap kaldı nede suret.

Bizim oylarımızla hareket edeceğini zannetmiyorum..:uhhm:
Zaten kendisini ateist alevi olarak tanımlıyor..
Saygı duyarım olabilir neden olmasın..
Ama alevilikte böyle bir şey yoktur o ayrı..
Ateistlik tanrı tanımamaazlıktır çünkü..

ibrahim-ch
18.04.2006, 20:39
Alinti
Colddream
Allahın aslanı Hz. Aliyi öldüren kimler = süniler

Allaha kim isyan eder = iblisler

Hz. Aliyi öldürmek peygambere isyan ona isyan edende allah aisyan eder eee o zaman

sünni = iblis mi diyelim

terbiyeszilik yapmak istemedim tüm sünni arkadaşlar dan özür dilerim. ama bu arkadaşın kafa yapısında eşittirlerin bir anlamı vardır sanırım.

saygılarımla...[/quote]

Alintiyi tam yapamadim sanirim.

Bak kardesim
Muaviye Son anda korkudan müslüman oldu mekkenin fethinde yani.
Hz Alinin sehit edilmesi (muaviye)Emevi Asireti ile (Hz Mihammet ve Hz Ali )nin asiretleri arasindaki islam öncesi mücadelelerin devamidir bunu sünnilere maledemezsin. yanlistir. bu bir iktidar bir menfaat bir gelir mücadelesidir.
buna benzer mücadeleleri günümüz politikacilarindada görebilrisiniz, iktidara yani menfaatlerin HASAT zamanina yaklasildikca en yakin arkadaslar bile bir birlerine celme takip düsürürler.

manifesto
18.04.2006, 20:40
ilk olarak terbiyesizlik yapma aklı yarım falan değilim ben hatta senden daha zeki olduğumu düşünüyorum çünkü elle tutulmayan gözle görülmeyen safsataların hikayelerin peşinden gitmiyorum.

Kızılkilise senin gibi arkadaşlara biz kendi aramızda aklı gözüne inmiş insanlar diyoruz.Olmayan aklına nasıl güveniyorsun? Öyleya onuda eline alıp gözünle göremiyorsun var olduğunu nerden biliyorsun.Materyalist felfesenin diyalektiği yapabildiğiniz sadece bu.
Alevi arkadaşların Yaratıcısına yeni tarif mi getiriyorsun?
Merak etmiyorum çünkü alevi arkadaşlarımızında TEK VE KUSURSUZCA VAREDEN bir Yaratıcıya inanıyorlar işin felsefesi dahi bunu değiştiremez.

izem
18.04.2006, 20:40
[quote=colddream]

Ateizmdede Elle tutulmayan gözle görülmeyen bir Allaha inanılmaz ayrıca Alevilik toplumsal bir yaşam biçimidir, göklerden mucizeler inmesi beklenmez insanlar kendi problemlerini CEM ayinlerinde dede öncülüğünde çözerler kalkıpda varlığı ispatlanamayacak bir Tanrıya dua edip yan gelip yatmazlar,

Alevilik İnsanı merkez alan bir felsefedir bu açıdan bakarsak Ateist olupda Aleviliğini reddetmeyen insanlar neden böyle yapıyorlar anlayabilirz. Müslüman, Hristiyan yada Yahudi olup Ateist olan eski dinini söylemez ancak Alevilik, BUdistlik gibi insanı merkez alan insana değer veren inançlar için bu böyle değildir...

İyi hoş güzel ama Alevilikte 3 Olgu vardır..
Allah Muhammed Ali..
Bunu inkar edemeyiz..
Allahı inkar edemeyiz..
Tabi bunları kişisel inancım olarak değil aleviliğe yayarak diyorum , çünkü açıkçası ben de ılımlı bir aleviyim ve düşüncelerimiz aynı..

ya konu nerelere gitti yine..
adam alt üstü anket açıtı..saptırdık:uhhm:

pirihorasani
18.04.2006, 20:51
çünkü elle tutulmayan gözle görülmeyen safsataların hikayelerin peşinden gitmiyorum.

Bir alevi sitesine yakismayan laflar ve tartismalar.Yazik diyorum sadece,ismimizi sizin gibiler kirletiyor zaten.Gercekten yaziklar olsun,Ya kendinize gidin baska bir isim takin.

Nesimi
18.04.2006, 20:55

Kızılkilise senin gibi arkadaşlara biz kendi aramızda aklı gözüne inmiş insanlar diyoruz.Olmayan aklına nasıl güveniyorsun? Öyleya onuda eline alıp gözünle göremiyorsun var olduğunu nerden biliyorsun.Materyalist felfesenin diyalektiği yapabildiğiniz sadece bu.
Alevi arkadaşların Yaratıcısına yeni tarif mi getiriyorsun?
Merak etmiyorum çünkü alevi arkadaşlarımızında TEK VE KUSURSUZCA VAREDEN bir Yaratıcıya inanıyorlar işin felsefesi dahi bunu değiştiremez.

Manifesto bi kere atlama şu yazılaramı ya.

Akıl dediğin nedir biliyormusun enerji. bunu bilimadamları kanıtlamışlar. Nasılki enerji olmadan elektrik olmadan hiç birşey çalışmaz insan beyni enerjiside aynıdır Ruh dediğin şey de aslında enerjidir.

Sana tekrar söylüyorum Şeyh Bedreddinle ilgili yayınları oku bu konuda daha geniş bilgiler elde edebilrsin. Benim tarifim yeni değildir. Şeyh Bedrettinin, Nesminin tanımı bu. Nesimi enel hak (Ben allahım) dediğinde gerçekten Allah olduğu için mi söyledi? Hayır. Allahın insanla doğayla bir olduğunu aslında Başka yerlerde gözle görünmeyen hayal ürünü bir Allah aranmaması gerektiğini anlattı.

Hacı Bektaş-ı Veli Ne ararsan insanda ara Mekkede kudusde hacda vs. değil dedi neden? Tanrı denilen şeyin aslında insana çok uzak olmadığını anlatmak istedi. İnsanlar mı tanrıyı yarattı yoksa Tanrı mı insanları bu soru çok güzel bir sorudur...

manifesto
18.04.2006, 20:56
Bir alevi sitesine yakismayan laflar ve tartismalar.Yazik diyorum sadece,ismimizi sizin gibiler kirletiyor zaten.Gercekten yaziklar olsun,Ya kendinize gidin baska bir isim takin.
Sn.Pirihorasani kimse kimseyi kirletemez herkez kendi kokusunu yayar.
Güneş tezeğe ve güle ayrıcalık yapmaz ikisinede eşit doğar.
Onun için alevilik dün icad edilmiş birşey değil öyle kimsenin kolay kolay tevil edebileceğine inanmıyorum.
Siyasi düşüncelerin birbirine karşıtırılması hadise bu.

pirihorasani
18.04.2006, 20:57
Allah kimi dilerse onu saptırır, ve kimi dilerse onu doğru yola koyar.” (Enam suresi, ayet:39)
Suçlulara yol gösteren TANRI?

Kuldan bela gelmez,Hak Yazmadikca,Hak Bela Yazmaz,Kul Azmadikca

Nesimi
18.04.2006, 20:58

İsmimizi kirleten kim? Şeyh Bedrettin gibi, Nesimi gibi düşünenler yüzünden mi Baskıları eziyetleri soykırımları yakılmaları görüyoruz demek istiyorsun? Evet doğrudur bu yüzden bütün bunları çekiyoruz ve bende bunun bir parçasıysam mutlu olrum demekki doğru yoldayım, Şeyh Bedrettin, Nesimi yolundayım. Ayrıca Kirleten biz değil senin gibi Sunnilere yamananlardır saygılar...

Sonuna kadar Aleviyim demeye devam edceğim....

ibrahim-ch
18.04.2006, 21:00

Ellerine Diline SAGLIK Pir im. = ))

izem
18.04.2006, 21:09
İsmimizi kirleten kim? Şeyh Bedrettin gibi, Nesimi gibi düşünenler yüzünden mi Baskıları eziyetleri soykırımları yakılmaları görüyoruz demek istiyorsun? Evet doğrudur bu yüzden bütün bunları çekiyoruz ve bende bunun bir parçasıysam mutlu olrum demekki doğru yoldayım, Şeyh Bedrettin, Nesimi yolundayım. Ayrıca Kirleten biz değil senin gibi Sunnilere yamananlardır saygılar...

Sonuna kadar Aleviyim demeye devam edceğim....

Allaha inanmışsın veya inanmamışsın açıkçası pek de ilgilendirmez beni..
Ama düşüncelerin varya işte onları ayakta alkışlarım..
Bir çok aleviyim deyip geçinen de daha cesurca düşündüğünü söylüyorsun..
Nesiminin derisini yüzenler?..Kimlerde ha kimlerdi?..

Bütün dostlara teşekkürler..Sayenizde iyi bilgilendik:yamukgul:

Nesimi
18.04.2006, 21:15
Bize bu kadar eziyet etmeleri yeni bir şey değil ki ben kirleteyim(!!!) aleviliği, GEçmişte çok baskılar eziyetler gördük onlar niyedir peki canlar? Kendilerine ters düşen düşünceler yaşattığımız için Nesiminin derisini yüzdüler, katliamlar yaptılar kestiler 40bin insanı Yavuz selim döneminde onlar bizi kirletilmiş bir inanç oalrak görükleri için yaptılar bunlar şimdide kalkıp bana "senin gibiler yüzünden kirleniyoruz" diyorsunuz.

Aleviyim sonuna kadar dönen dönsün ben dönmezem yolumdan. Benim gibi düşünen çok Alevi olduğunada inanıyorum.

PiriHorasani doğru eleştiriler getirelim öncelikle...

pirihorasani
18.04.2006, 21:42
Bize bu kadar eziyet etmeleri yeni bir şey değil ki ben kirleteyim(!!!) aleviliği, GEçmişte çok baskılar eziyetler gördük onlar niyedir peki canlar? Kendilerine ters düşen düşünceler yaşattığımız için Nesiminin derisini yüzdüler, katliamlar yaptılar kestiler 40bin insanı Yavuz selim döneminde onlar bizi kirletilmiş bir inanç oalrak görükleri için yaptılar bunlar şimdide kalkıp bana "senin gibiler yüzünden kirleniyoruz" diyorsunuz.

Aleviyim sonuna kadar dönen dönsün ben dönmezem yolumdan. Benim gibi düşünen çok Alevi olduğunada inanıyorum.

PiriHorasani doğru eleştiriler getirelim öncelikle...

Lanet Yavuza,Lanet Yezide ve Soyuna.

Ben bizim icimizdeki yanlisliklardan bahsediyorum,zit goruslu kisilerin bize verdigi zararlardan degil,onlar lanet zaten.

Benim aleviligimden suphe etmistiniz ya,asil ben sizinkinden suphe ediyorum,hatta suphedende ote bir durum bu.

Sah Hatayinin guzel bir deyisi var,Hatda Cemlerimizde de okunur,Miraclama ismindedir,onun son kitasini yaziyorum asagiya.Dikkatlice okuyun,Sonra alevilik hakkinda konusun.

Şah Hatayi’m vakıf oldum
Ben bu sırrın ötesine
Hakkı inandıramadım
Özü çürük ervaha

Not : Korler gormese bile, Gunes Dogmaya devam edecektir,en azindan gormediginiz Gunesi,Hissetmeye calisin.

Nesimi
18.04.2006, 22:20
Lanet Yavuza,Lanet Yezide ve Soyuna.

Ben bizim icimizdeki yanlisliklardan bahsediyorum,zit goruslu kisilerin bize verdigi zararlardan degil,onlar lanet zaten.

Benim aleviligimden suphe etmistiniz ya,asil ben sizinkinden suphe ediyorum,hatta suphedende ote bir durum bu.

Sah Hatayinin guzel bir deyisi var,Hatda Cemlerimizde de okunur,Miraclama ismindedir,onun son kitasini yaziyorum asagiya.Dikkatlice okuyun,Sonra alevilik hakkinda konusun.

Şah Hatayi’m vakıf oldum
Ben bu sırrın ötesine
Hakkı inandıramadım
Özü çürük ervaha

Not : Korler gormese bile, Gunes Dogmaya devam edecektir,en azindan gormediginiz Gunesi,Hissetmeye calisin.

Ateizmle Alevilik farklıdır kimsenin buna şüphesi ve diyeceği yoktur elbet ancak konu Atesit bir insan kendini Alevi olarak görebilrmi bu münferit bir durum yani her Alevi Ateisttir demek değil. Alevilik zaten kendisi bir inançdır ancak Aleviliğin felsefi, hümanist boyutu varki bu durum Aleviliği bütün diğer dinlerden, inançlardan ayırır farkını ortaya koyar önemli olan nokta budur bu yüzden ateist olan bir insan kökeni aleviyse Aleviyim demekten çekinmemektedir çünkü işin temelinde insan sevgisi var.

Şah Hatayiden açılmışken konu bende yazayım bir kaç bişey

Ben pirimi hak bilirim
Yoluna canım veririm
Dün doğdum bugün ölürüm
Ölen gelsin işte meydan

Hudey hudey dostlar hudey
Hudey hudey canlar hudey

Şah Hatayi der sırrını
Ortaya koymuş serini
Nesimi gibi derisin
Yüzen gelsin işte meydan

Nesimi ne demişti? Ene-l hal

Vallahi Kur'an'dır Senin Sözlerin
Yasin'i Şeriftir İki Gözlerin
İnna Fetehna'lık Güzel Yüzlerin
Vessaha İnmiştir Halin Üstüne

ve en sevdiğim sözleri yazıyorum gerçekten çok anlamlı bu sözler buyrun:
Ben melamet hırkasını kendim giydim eynime
Ar u namus şişesini taşa çaldım kime ne
(haydar...)

Gah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi
Gah inerim yer yüzüne seyreder alem beni *Tanrı-insan ilişkisi birliği
(haydar...)
Sofular haram demişler bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim günah benim kime ne
(haydar...)
Nesimi’ye sormuşlar yarin ile hoş musun
Hoş olayım, olmayayım o yar benim kime ne
(haydar)

NESİMİ

İnsanı, Tanrıyı ve sevgiyi iç içe ele almış budur Alevilik felsefesi işte.

Nesimi
18.04.2006, 22:24
Ali evvel, Ali ahir
Ali batin, Ali zahir
Ali'dir her ise kadir
Ali'dir yar ile mihman
Ali vahid, Ali ahed
Ali dindir, Ali iman

-Nesimi-

Hak katinda alemin mahbub-i Rahman'dir Ali
Evliyalar serveri hem Sah-i Merdan'dir Ali
Ey Nesimi "Men aref" sirrin bilendir ademi
Ademin hem suretinde harf-i Kuran'dir Ali.

huseyn
18.04.2006, 22:59
Muhabbetten Gidamiz Var
ÖlÜm ÖlÜr Bİz Ölmeyİz

pirihorasani
18.04.2006, 23:45
Şah Hatayiden açılmışken konu bende yazayım bir kaç bişey

Ben pirimi hak bilirim
Yoluna canım veririm
Dün doğdum bugün ölürüm
Ölen gelsin işte meydan

Hudey hudey dostlar hudey
Hudey hudey canlar hudey

Şah Hatayi der sırrını
Ortaya koymuş serini
Nesimi gibi derisin
Yüzen gelsin işte meydan

Nesimi ne demişti? Ene-l hal

Vallahi Kur'an'dır Senin Sözlerin
Yasin'i Şeriftir İki Gözlerin
İnna Fetehna'lık Güzel Yüzlerin
Vessaha İnmiştir Halin Üstüne

ve en sevdiğim sözleri yazıyorum gerçekten çok anlamlı bu sözler buyrun:
Ben melamet hırkasını kendim giydim eynime
Ar u namus şişesini taşa çaldım kime ne
(haydar...)

Gah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi
Gah inerim yer yüzüne seyreder alem beni *Tanrı-insan ilişkisi birliği
(haydar...)
Sofular haram demişler bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim günah benim kime ne
(haydar...)
Nesimi’ye sormuşlar yarin ile hoş musun
Hoş olayım, olmayayım o yar benim kime ne
(haydar)

NESİMİ

İnsanı, Tanrıyı ve sevgiyi iç içe ele almış budur Alevilik felsefesi işte.

Ben Pirimi Hak bilirem demek,Ben Pirime Cok guvenirim,ondan suphe duymam,o herseyin en dogrusunu bilir demek,Hak allah sifatlarindan bir tanesidir.Ben Pirime Allah kadar guvenirim demek.Pirim Allah demek degil,bunu anlamaniz lazim.

Nesimi enel hak demis?Enel hak demek?Daha oncede yazdim kimse cevaplamadi?

Enel Hak: Ben Allahim demek degilmi?Sakin soyle olmasin : Ben 4 Kapi ve 40 Makami tamamladim, Allah katindaki en ust mevkilerden birisine ulastim,Insan-i Kamil oldum ve Hakla Hak oldum,Allah ile bir butun oldum.Icimdeki kin ve nefreti attim Allah katina ermek icin calistim cabaladim ve en sonunda onunla bir oldum.

Ben Allah ile Iinsan arasinda iliski yoktur mu dedim?Bak bir daha demistik tekrarliyorum,Allah koskaca bir okyanustur,Bizler ise sadece ufak birer damlayiz.

Siz Allaha inanmayarak ve Bu inanan insanlarin soylediklerini kendinize gore cevirerek(algilamada) ve bunlari ornek gostererek onlara cok buyuk saygisizlik ediyorsunuz bence.

manifesto
19.04.2006, 00:23
Hz.Ali'ye bukadar methiye düzebilen arkadaşlar onun Rabbine yüz çevirmişler.
Yarın Hz.Ali 'de size yüz çevirmesin dikkat edin.

huseyincem
19.04.2006, 04:17
arkadaşlar öncelikle fikrini paylaşan alevi arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim.kusura bakmayın forumda 1 günlük mesaj sınırlaması varmış.bende maalesef yazılanlara cevap veremedim.hal böyle olunca daha anketin başında sunni arkadaşlar yorum yapmasın (çünkü onların düşüncelerini gayet iyi biliyorum) demiştim.eğer yazabilseydim buna müsade etmezdim.saygıya davet ederdim onları.ama kurt puslu havayı sever misali bu arkadaşlarla onlarla aynı düşünen alevi arkadaşlar kol kola verip savunma yapılmayan bir alan da özgür düşünceleri seslendirmişler.alevi arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.genel olarak cevap veremediğim fikirlere şimdi cevap vereceğim.keza eğer cevapsız sorularım olsaydı bu konuda emin olun burada yazmazdım.

Yalnız suni arkadaşların sorularına cevap vermeyeceğim keza onlara fikirlerini sormadım.cevapları vardır tüm soruların ama onların cevaplarının yeri burası değil.buna saygı duyarlarsa ve her şeye sazan gibi atlamazlarsa sevinirim.yoksa balık avına çıkmak zorunda kalacağım 

Etkilenme degildir,Bizzat Hz.Alinin yoludur.Nerelerden okuyor, duyuyorsunuz siz bunlari Allah askina ya?Bilisim Cagi pek hayirli olmadi bizim Alevi toplumuna,nerede yanlis yalan var onlari bulmaya basladilar.

hz.ali:hz.muhammetin amcasının oğlu ve damadı.dünyada en çok sevdiği insanlardan biri.yanlız hz.alinin algılanış biçimi önemli.sunniler neden hz aliye aleviler kadar değer vermez yada sahip çıkmaz.(her ne kadar itiraz edecek olsalarda).çünkü sunni kaynaklarına göre hz.alinin diğer halifelerden pek bir farkı yoktur.yani peygamberin ehli beytinden olmasından başka her hangi bir özelliği yoktur.doğru hz.muhammet ali ile ilgili bir çok övücü söz ve hatta kendi yerine halife atadığı gibi yorumlanacak şekilde hadisleri vardır.

aleviler ise hz.aliye kutsiyet katarlar.onun kutsallığı peygamberden gelen destek ve akrabalık dışında,bazen allah,bazen allahın aslanı,bazen miraca peygamberle çıkan insan.arkadaşlar bunların hiç biri yani bu kutsiyetlik bu ulu özelliklerin hiç biri islami kaynaklarda bulunmaz.örneğin hz.muhammetle hz.alinin miraç olayı ve cem törenlerinin çıkşını anlatan vede çok önemli olan alevi toplumu için bir hadise vardır ki,islam din bilimciler böyle bir hadisenin hiç bir sahih kaynakta geçmediklerini söylüyorlar.kaldıki zaten bu semah olayı gerçek olsaydı iran şiilerinin de biz aleviler gibi semah dönmeleri gerekirdi.bu olay kısaca bu isterseniz açabiliriz.unutmayın aleviler namaz kılmazdı ama hz.alinin ve oğullarının kıldığı bilinen bir gerçektir.eğer alinin yolundaysak namazı kılmamız lazım.

huseyincem
19.04.2006, 04:19
bu ithamı bekledigimi daha önce yazmıştım inşallah okursun sizin niyetiniz belli sayın dostum ama boşa kürek çekip hala kendi üfürügünüzle ilerliyorsunuz.

ateistlik = alevilik degil beni ters konuşturma lütfen

böyle bir iddam ve fikrim yoktur.tabiki bende bu işin baştan böyle algılanacağını biliyordum.ama zaten size göre biz Alevilerin tümü ateist yada kafir.her neyse sonuçta Alevilerin çok büyük bir kısmı öyle yada böyle bir allaha inanır.ama aralarından inançsızlarda çıkar benim gibi.alevi olupta allaha inananların da çok büyük bir kısmı ise kendisini Müslüman kabul eder.hal böyle olunca Alevilik bir din değildir.dolayısı ile Allah yok demek Müslümanlıktan çıkmaktır,Alevilikten değil.alevi toplumunun kapalı yapısı insanları içine kolay kabul etmez ölçüp tartmadan.aynı şekilde de Alevilikten vaz geçilmez.yani bir insan aleviyim dediğinde=Müslüman olmaz,ama Alevilerin büyük bir kısmı öyledir.kanımca Alevilik sialmın içine sığamayacak kadar büyük ve farklıdır.bunu gözle görememek körlük olur.

ateistlik ile alevilik arasindaki benzerlikler ;

ikiside "a" harfi ile baslar
ikisininde 3.harfi "e" dir.
ikiside "-lik" eki ile biter.

Ben baska benzerlikler goremiyorum
Selamlar,

İkiside insana öncelik verir.insan önemli olandır.her şey insanla başlar ve insanla biter.
İkiside bilimin yolundan gider bilim dışılığı rededer
İkisinede mensup oanların büyük kısmı ezilen ve mazlumdan yanadır.
İkiside öldükten sonra cennet cehenneme inanmaz.
İkiside gerektiğinde tanrıyı sorgular.eleştirir.hatta tanrıyı insan yaratmıştır der.(bakınız harabinin şiiri)
İkisinine mensup insanların çok büyük bir kısmı “yarin yanağından gayrı her şeyi paylaşmak için yaşarlar”(bakınız marks ve şeyh Bedrettin)
İkisinin de sanata saygısı çok büyüktür.
İkiside farklı düşüncede ki insanları hemen aforoz etmeye kalkmaz……………………

(şimdilik aklıma gelenler bunlar.ama yine belirteyim Alevilik eşit değildir ateizme.)

Bizim oylarımızla hareket edeceğini zannetmiyorum..
Zaten kendisini ateist alevi olarak tanımlıyor..
Saygı duyarım olabilir neden olmasın..
Ama alevilikte böyle bir şey yoktur o ayrı..
Ateistlik tanrı tanımamaazlıktır çünkü..

Benim burada merak ettiğim sadece alevi insanların ne düşündüğüydü.çünkü bu soruya sabote etmeye çalışacaklar olduğunu tabikide düşündüm ve tabikide insanlarımızın bu provakasyona gelmeyeceğini tahmin ettim.cem törenlerinde Allah nazarında insana secde edilir,insanların yüzü birbirine dönüktür.cemde öz olan insandır.tabiki benceme gidince herkes gibi secde edeceğim.insana karşı secde etmeyi şeref bilirim.aramızda provakasyon yapan insan müsfettelerinin işini bozmaktanda çok hoşlanırım.onlara karşı derimi yüzseler ezilmem.tıpkı nesimi gibi,pir sultan gibi.ben aleviyim,allahı tanımam,insanı tanırım insandan başkasına da Allah demem.bu sebepten sizler gibi bende allahım.

o kul azıp sapıtmadıkça,özünden dönüp şaşmadıkça
çakallarla ulumadıkça,yezitlerle bir olmadıkça
fikrini adam gibi seylemedikçe,insana saygısızlık ettikçe
hakkıdır o insanın belasını alması hak olan insandan

huseyincem
19.04.2006, 04:20
Ben Pirimi Hak bilirem demek,Ben Pirime Cok guvenirim,ondan suphe duymam,o herseyin en dogrusunu bilir demek,Hak allah sifatlarindan bir tanesidir.Ben Pirime Allah kadar guvenirim demek.Pirim Allah demek degil,bunu anlamaniz lazim.

Nesimi enel hak demis?Enel hak demek?Daha oncede yazdim kimse cevaplamadi?

Enel Hak: Ben Allahim demek degilmi?Sakin soyle olmasin : Ben 4 Kapi ve 40 Makami tamamladim, Allah katindaki en ust mevkilerden birisine ulastim,Insan-i Kamil oldum ve Hakla Hak oldum,Allah ile bir butun oldum.Icimdeki kin ve nefreti attim Allah katina ermek icin calistim cabaladim ve en sonunda onunla bir oldum.

Ben Allah ile Iinsan arasinda iliski yoktur mu dedim?Bak bir daha demistik tekrarliyorum,Allah koskaca bir okyanustur,Bizler ise sadece ufak birer damlayiz.

Siz Allaha inanmayarak ve Bu inanan insanlarin soylediklerini kendinize gore cevirerek(algilamada) ve bunlari ornek gostererek onlara cok buyuk saygisizlik ediyorsunuz bence.

Ben pirimi hak bilirim=ben pirimi Allah bilirim(bu Arapça değil anlaşılmayacak bir tarafı yok)

Enel hak=ben allahım(nesimi tasavvuftan yola çıkarak tanrının insanda olduğunu söylemiş,insanın tanrı olduğunu söylemiştir.o zamanın egemenlerince aksini idda etmesi istenmiş,o reddetmiş ve derisi yüzülmüştür.aynı şey hallacı mansur için geçerlidir.kendisi alevi değildir.o soydan gelme de değildir.ama tasavvuftan yola çıkarak enel hakkın temelini atan insandır.o da düşüncülerini değiştirmediğinden dolayı işkence edilerek öldürülmüştür.öğretisi bu gün hindistandan anadoluya çok büyük bir coğrafyada kabul görmektedir.ona ne hikmettir ki en fazla sahip çıkanlar yine Alevilerdir.şeyh Bedrettin olayıda bhuna benzer.)

Her insan koskoca bir evreni içinde barındırır.

Asıl onların söylemedikleri şeyleri söyleyerek saygısızlık eden sizsiniz.onlar kimin kendilerini çok iyi anlayacağını bilmişlerdir.yollarından ondan dönmemişlerdir.bir düşün bakalım onları öldürenlerle senin mi ortak noktaların var benimi,fazla uzağa gitme bu topice bak cevabı bulacaksın.

polata
19.04.2006, 09:11
tabiki dedelerle sohpet ettim ederimde.yanlız tekke ve zaviyeler kanunundan sonra kapatılan dergahlarımızın vede osmanlı baskısı ile yeteri kadar eğitim alamamış dedelerimiz olduğunu düşünüyorum.bir insan dede soyundan geliyor diye her şeyi doğru söyleyecek gibi bir kural yok. dedelere saygım sonsuz.

Bu konuda sana katılmamak imkansız. Ne yazık ki dedeliğin sadece soya bağlanması, kimilerince öğreti ve bilgi kaynaklarına dayandırılmaksızın yapılması bazı olumsuzluklara neden olmakta.yanlız alevilikte ki 4 kapı 40 makamın vardığı noktanın sonunda aranılan tanrının gökte değil yerde bulunduğu düşüncesindeyim.Bu noktayı bir kez daha düşünmek gerekir. 4 kapı 40 makam bütünü ile tarikat yaklaşımı ile bir yol'a girmenin, inancın gereklerini yapmanın ve o yolun sonunda Tanrı ile özdeşmenin, ulaşmanın, bütünleşmenin kısaca ölmeden onu bulmanın ve de ona kavuşmanın izlenecek yollarıdır.
Tarikatsal söylemleri ve yaklaşımları bütünü ile ondan daha geniş bir açılımda olan inanç veya mezhebin içine sokmak ve bu söylemlerle o inancı açıklamak yanlış olur.
Sufi inanışı benimsemiş Bektaşiliğin bu yol çizgisini, yaklaşımını ve bir anlamda tarikat açılımını belirten bu söylemi bütünü ile Aleviliğe sokmak tamamen Aleviliğin içinde yer alıyor demek doğru olmaz. Sonuçta 4 kapı 40 makamı uygulamak için bir tarikat mensubu olmak, yol'a girmek gerekmektedir. Aksi halde yılda bir kere yapılan cem ile ara sıra dede ile sohbetle ne bu 4 kapı 40 makam uygulanır nede sufi inanışın yaklaşımının sonucuna varılır.
Sufi inanışta Tanrı gökde veya yer de değildir o evrenin her yerindedir, her yarattığı varlıkta ondan bir iz bulunmaktadır. Bu nedenle onu sevmek demek onun yarattığı ve ondan bir parça bulunan bütün yaratılanları sevmek demektir. Buna göre sevgi ona ulaşmanın onunla bütünleşmenin yollarından biri değil o yolda izlenecek usuüllerden sadece biridir.

chatlakalper
19.04.2006, 11:02
Hz.Ali'ye bukadar methiye düzebilen arkadaşlar onun Rabbine yüz çevirmişler.
Yarın Hz.Ali 'de size yüz çevirmesin dikkat edin.

Bütün bir konuyu en iyi şekliyle anlatan cümle kutlarım manifesto

glyldrm
19.04.2006, 11:08
ben bağlantı kuramadım ateistlik ve alevilik arasında. ki kurulmaması gerekir diye düşünüyorum. her deyişimizde, türkümüzde allah ve ali ismi geçerken ve ali allahın aslanı olarak nitelendirilirken kalkıp ta ateistim ama aleviyim diye bir cümle kurulması kanımca budalalıktır.

polata
19.04.2006, 11:26
sevgili colddream.yeni bir kavram değil.şu bilinirki çoğu alevi kökenli ateist kendisini tanımlarken ateistten önce aleviyim der.bunu ben yeni ortaya atmış değilim.
Sevgili Hüseyin Cem,
Konuyu Ateist Alevi olur mu diye açmışsın ancak diğer yandan da Alevilik İslam dışıdır düşüncesini vurgulamak çabası içerisindesin görülüyor. Bu düşünceye nereden ulaştınız dersen gazi metin dedenin islam bizim neremizde şiirini ısrarla tavsiye ederim size. bu şiiri ısrarla okumamızı önermişsin. Senin sorguladığın Aleviliğin ateistlik ile bağlantısı olup olamayacağı mı yoksa Aleviliğin İslam ve hatta bilinen dinler dışında bir inanç olduğu mu?
Konumuza dönersek, Alevi kökenli ateistlerin senin gibi kendini Alevi olarak tanımladıklarını belirtiyorsun. İnsanın kendisini nasıl belirtiği veya tanımladığı önemli olduğu kadar bu tanımının bilimsel dayanağının olup olmamasıdır. Bilime dayanmayan hiç bir tanımlama geçerli değildir. Sarışın bir insanın kendini zenci olarak tanımlamasını nasıl bilimden uzak ve mantığa aykırı ise aynı şekilde tanrıtanımaz bir ateistinde kendini Alevi olarak tanımlaması o derece bilim dışı bir tanımla olur. buna katılmıyorum bir insan hem alevi hemde ateist olabilir.alevilik ateistlerin yaşayamayacağı bir felsefe değildir. Alevilik nasıl bir felsefeki ateistlerin yaşayamayacağı bir felsefe olmuyor. Ateist birisinin tevdit inancı ile dolu cem'e katılıp Allah diye seslenişi, Tanrı inancı ile dolu bir ibadette yer alması, Tanrı ile bütünleşmek, ona ulaşmak için çaba harcaması öncelikle kendi düşüncesi ile uyuşmayan ve dinsel felsefesine tamamen aykırı değil mi? Aleviliğin temelinde yer alan Tanrı inancını, tevhid'i yok sayıyorsunuz ve Aleviliği bir yaşam felsefesine bir kültür olarak yorumlamaya getiriyorsunuz. Felsefe kendi içerisinde çeşitli akımlara ayrılan bir bilim dalıdır ve kısaca bu alt dallarına göz atarsak analitik felsefe, devlet felsefesi, din felsefesi, doğa felsefesi, tarih felsefesi, sosyalizm, liberalizm, marksizm, post modern, yeni platonculuk, materyalizm, idealizm, varoluşçuluk ve diğerlerini sıralamak mümkündür. Aleviliği bu felsefe akımlarının hangisinin içerisine yerleştireceğiz? Üstelik
beni ateist yapan etkenler aslında çok fazla kurandan tut ta bizim ozanlarımızın verdiği mesajlara kadar çok şey etkiledi beni.ama asıl olarak aleviliğin tarihini araştırdığımda gördüğüm bazı olaylar bu sonuca ulaşmama sebep oldu. Alevilik tarihini araştırıp sonuca vardığınıza göre bu sonucunuzun doğrultusunda Aleviliği hangi felsefe akımına yerleştireceğimizi belirlemişsinizdir, bunu bizimle de paylaşırsanız yerinde bir davranış sergilemiş olursunuz.
Alevilik tarihini, ozanlarımızı okuduğunuza göre eminim ki İmam Cafer-i Sadık Buyruk'unu, Hacı Bektaş Veli'nin Vilayetnamesi'ni ve Malakatı'nı da okumuşsunuzdur. Bu üç Aleviliğin en eski kaynaklarının hangi sayfasında Tanrı inancı yoktur açıklarmısınız. Alevilik tarihini okuduğunuza göre şu anda sadece Anadolu da geçerli olan Alevi inancının çıkış noktasında da İslam'ın ilk döneminin, Hz.Muhammed, Hz.Ali, ehl-i beyt'in bulunduğunu biliyorsunuzdur. Ya da okuduğumuz alevilik tarihi ile ilgili kaynaklar veya bilgilerin farklı olması gerekir. kırk makam ve dört kapı bilgileri için saol.yanlız ben bu kapıların her açıldığında gerçek olanı yani insanın asıl tanrı olduğunu anlatmaya ona yol gösterdiğine inanıyorum.o kapılardan geçmeyen biri bu gerçeği kavrayamaz bence.4 kapı 40 makam konusunda kısa bir açıklama da bulunmuştum. Sufi inancında veya bu inancı baz alan tarikat ve yaklaşımların hiç birinde insan asıl tanrı olarak görülmez. Bu düşünceye nasıl vardığınızı veya neye dayanarak inandığınızı bilmiyorum. Fakat dediğiniz gibi olsa bugün için dünyada yaşayan bütün insanları Tanrı olarak görmek gerekir ki bu da bütünü ile gerek bahsettiğiniz 4 kapı 40 makama ve gerekse de sufi inanışına terstir. Birşey daha eklemek gerekir ki sufi yaklaşımı benimsemek, inanmak veya kabul etmek için öncelikle yol'u ve yaklaşımı iyi tanımak, analiz etmek ve derinliklerine inmak gerekmektedir.ama sizin gibi aleviliği tamamen islamın içinde olduğunu idda ederek vede sunnileştirmeye çalışarak geçirmiyorum zamanımıdiye bir arkadaşa sitemde bulunmuşsunuz ancak onun tersini de siz yapmıyor musunuz? Siz de Alevilik içinde Tanrı inancını barındırsa da Ateist olunabilir, Gazi Metin dedenin şiirini ısrarla önerip farklı bir çaba içerisinde değil misiniz. Gazi Metin dede "İslam bizim neremizde" diye seslenişte bulunmasına rağmen merak ediyorum kendini ve Aleviliği İslam dışı görmesine karşın neden ve neye dayanarak Alevilikte Ehl-i beyt soyuna dayandığına inanılan "Dedelik" sıfatını kullanıyor? Hem İslam dışıyız diyor hemde İslam'ın içinde, özünde, temelinde yer alan Ehl-i beyt soyuna dayandığını ifade eden dedeliği kullanıyor, bu tezatlıktan veya kendi dahil başkalarını kandırmaktan başka bir şey değil. daha anketin başında sunni arkadaşlar yorum yapmasın (çünkü onların düşüncelerini gayet iyi biliyorum) demiştim.eğer yazabilseydim buna müsade etmezdim.saygıya davet ederdim onlarıHem Alevilikten bahsedeceğiz, hem Alevilik bilimseldir, gelişimcidir, akıla dayanır diyeceğiz sonra da Alevi olmayanlar görüş beyan etmesin diye şart koyacağız. Neden böyle bir şart koyuyoruz?ama kurt puslu havayı sever misali bu arkadaşlarla onlarla aynı düşünen alevi arkadaşlar kol kola verip savunma yapılmayan bir alan da özgür düşünceleri seslendirmişler Düşüncemizde olmayanları, inancı bizden farklı insanları kurt olarak nitelendirmek, aşağılamaya çalışmak Aleviliğe ters bir davranış değil mi? Bilime dayanarak yazılan her eleştiriye, düşünceye açık olmadıktan sonra burada bulunmamızın anlamı ne? Bilime dayanan, görüş paylaşımlarını gerçekleştirmek için aynı inançta olmak gerekir diye düşünürsek o halde bilimi ve bilim adamlarını da ırklarına, dillerine, uluslarına, dinlerine, inançlarına göre ayıralım. Söylemini biraz genişletirsek "ateist olanlar Alevilik hakkında yazması, konuşması, bilgi vermesinler çünkü onların tanrı inancı yok, biz onların düşüncelerini gayet iyi biliyoruz, saygısızlık yapmasınlar" dersek uygun olur mu? her neyse sonuçta Alevilerin çok büyük bir kısmı öyle yada böyle bir allaha inanır.ama aralarından inançsızlarda çıkar benim gibi. Hayır sevgili Hüseyin Cem, Alevilerin büyük bir kısmı değil hepsi Tanrı'ya-Allah'a inanır. Kendince bulduğun bilime, mantığa, tarihe, öze aykırı sonuçlara dayanarak tezleri öne sürme çabalarından vazgeç. Yazılarının altında bile Enel Hak-Ben Tanrıyım diye yazacaksın sonra da ateistim, ateist Alevi olur gibi söylemlerde bulunacaksın. Alevilik bir din değildir.dolayısı ile Allah yok demek Müslümanlıktan çıkmaktır,Alevilikten değil Bir yanılgı, yanlış bilgilenme, çelişki daha Allah yok demek müslümanlıktan çıkmaktır diyorsun, peki bunu müslüman olmayan biri söylerse o da mı müslümanlıktan çıkmış olacak. Bir Hiristiyan "Allah yok" dediğinde nasıl müslümanlıktan çıkacak? Alevilik elbetteki bir değildir ancak bir dinsel inanıştır dolayısı ile Tanrı-Allah yoktur dediğinde Alevilikten de çıkmış tanrıtanımaz-ateist olunur. cem törenlerinde Allah nazarında insana secde edilir,insanların yüzü birbirine dönüktür.cemde öz olan insandır.tabiki benceme gidince herkes gibi secde edeceğim.insana karşı secde etmeyi şeref bilirimİnsan'a secde etmek de nereden çıktı. Eşitlik ilkesinin yer aldığı bir inanışta nasıl olurda bir insana secde etme olayı vardır dersiniz. Cem ayini toplu yapılan bir ibadet şeklidir, dolayısı ile topluluk çember şeklinde sıralanır, insan'a secde etmek kavramı yer almamaktadır. Yanlışlara ve hatalara düşmeyin, ibadetin şekillerini, içeriğini kavramadan ne Alevilikte ne Sufi inanışta yeri olmayan insan'a secde olayını varmış gibi göstermeyin. İnsanların yüzü birbirine dönüktür diyorsunuz ki bu genelde az insanın katıldığı cem'lerde mümkündür topluluk posta eşit mesafede olmak için çember şeklinde sıralanır -bir çok tarikat ayininde bunu görmek mümkündür- kalabalık bir toplulukla yapılan cem de bu söylediğinizi gerçekleştirmek imkansızdır. Mantıksal olarak mümkün olmayan birşeyi ileri sürmeyelim. Hem Cem'e katılmaktan bahsedip hemde ateistim demek nasıl bir uyum tıpkı Enel Hak yazmanız gibi bunu da çözemedim. Enel hak=ben allahım(nesimi tasavvuftan yola çıkarak tanrının insanda olduğunu söylemiş,insanın tanrı olduğunu söylemiştir. "Enel Hak" diyen Nesimi değil, sufi yaklaşımın göz önüne çıkmış ve sır'ı açıklaması nedeni ile sufilerce de korunmamış Hallac-ı Man