Orijinalini görmek için tıklayınız : Kitap okumayınca tutuklandı!

eylüleren
31.10.2006, 23:32
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde, lise öğrencilerinin kavgasına karıştığı için kitap okuma cezasına çarptırılan genç, cezasını yerine getirmeyince tutuklandı.

Türkoğlu Lisesi öğrencileri arasında okul çıkışında yaşanan kavgaya karışan İbrahim Gök, kavga eden öğrencilerle birlikte gözaltına alındı. İbrahim Gök, İlçe Emniyet Amirliğindeki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Türkoğlu Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılan İbrahim Gök'e, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen 100 Temel Eser'den en az 3'ünü İlçe Emniyet Amirliğinde polis gözetiminde haftanın 3 günü okuma cezası verildi.

Cezasını, İlçe Halk Kütüphanesi'nden aldığı Mehmet Akif Ersoy'un Safahat adlı kitabını okumaya başlayarak çekmeye başlayan İbrahim Gök, daha sonra kitap okumak için geçen hafta Emniyet Amirliğine gitmedi.

Kitap okumaya gelmediğine ilişkin İlçe Emniyet Amirliğinin düzenlediği tutanağa dayanılarak hakkında tutuklama kararı verilen İbrahim Gök, Türkoğlu Cezaevi'ne konuldu.

Türkoğlu Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Serdar Mutta, kitap okuma cezasını İbrahim Gök'ün yeniden kitap okuma alışkanlığı
kazanarak diğer gençlere iyi örnek olacağını düşünerek verdiğini belirtti.

Türkoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal ise İbrahim Gök'ün mahkemenin hakkında verdiği karara uymadığı için tutuklandığını bildirdi.
İbrahim Gök, kitap okuma cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, haftanın 3 günü İlçe Emniyet Amirliğine giderek hem cezasını çekeceğini hem de yeniden kitap okuma alışkanlığı edineceğini belirtmişti.

alıntı:http://www.sabah.com.tr/gun96.html

bu konuda aslında verilen ceza ilgimi çekti.güzel bir mantık yeniden okuma alışkanlığı kazandırılmak amacıyla verilmesi ve topluma örnek olması düşüncesi...

FaLLeN
31.10.2006, 23:44
Güzel yaptırımlar fakat bir şeyi zorla sevdirmek O şeyi sevdirirmi yoksa nefretmi duydurur ?

eylüleren
31.10.2006, 23:45
Güzel yaptırımlar fakat bir şeyi zorla sevdirmek O şeyi sevdirirmi yoksa nefretmi duydurur ?

zorla güzelik olmaz ama güzeliğin böylesine can kurban diyebiliriz:) gerçi arkadaş anlaşılan okumayı sevmiyormuş işte bu tarafı üzücü...

yabancı ülkelerde genelde ıslah amaçlı verilen cezalar bu tarz ve etkilide oluyor.bizde uygulanması bir sorun....

FaLLeN
31.10.2006, 23:54
eğer sürükleyici ve yumruk etkisi yaratması öğrenciyi sevdiye bilir..ama iyi seçilmeli..kitaplar..

eylüleren
01.11.2006, 00:01
eğer sürükleyici ve yumruk etkisi yaratması öğrenciyi sevdiye bilir..ama iyi seçilmeli..kitaplar..

doğru seçim önemli sürükleyici ve bilgilendirci olmalı:thumbup1:

DrmdrM
01.11.2006, 00:10
doğru seçim önemli sürükleyici ve bilgilendirci olmalı

zevkler tabi ama,okumayı sevmeyen biri için safahat iyi bir seçim olmamış bence...

eylüleren
01.11.2006, 00:13
zevkler tabi ama,okumayı sevmeyen biri için safahat iyi bir seçim olmamış bence...

aynı fikirdeyim belkide yanlış seçimden kaynaklı istenilen sonuç elde edilemedi.bir deyim var kaş yapayım derken göz çıkarmak.cezayı veren hakim iyi niyetli düşünmüş ama kitap seçimi ağır gelmiş anlaşılan...

Siya Saperen
01.11.2006, 00:17

Kırmızı ve Siyah gibi mi Cem :p

rinda
01.11.2006, 00:22
bu ceza tekniğini daha önce yeğenimin üzerinde denemiştim 10 dakika sonra odaya girdğimde kitabı bir kenara bırakmış uyumuştu:) acaba çok ağır bir kitapmı vermiştim ama zannetmiyorum çünkü kitap sofi'nin dünyasıydı:)

DrmdrM
01.11.2006, 00:26
bu ceza tekniğini daha önce yeğenimin üzerinde denemiştim 10 dakika sonra odaya girdğimde kitabı bir kenara bırakmış uyumuştu:) acaba çok ağır bir kitapmı vermiştim ama zannetmiyorum çünkü kitap sofi'nin dünyasıydı:)

ne diyosun rinda,sofi'nin dünyası benim okuduğum en ağır kitaplardan....yani o gözle bakarsan....dıııt...bence ceza için yanlış seçim...:ehyani

Akgüney
01.11.2006, 00:31
eskiden kitap okuyunca tutukluyorlardi simdii tam tersi oldu

puduhepa
01.11.2006, 00:40
düşündürücü bir ceza şekli.belki de ülkemizdeki okumama alışkanlığının bir yansıması.mesela bir cezalandırma değil de ödüllendirme şekli geldi aklıma.hani foruma üye olma kuralları var ya.mesela kim üye olacaksa öncelikle okuduğu son kitaptan birşeyler paylaşsa...olmaz ya düşünmekte güzel diyorum kendi adıma:)))))

0nurr
01.11.2006, 00:43

ceza da tam ceza olmuş böylece yanlızca kitap okuma cezası değil bir de kitaba katlanma cezası...

Ayrıca , yapılan bu uygulama hoşuma gitti ama ne kadar uygulanabilir ve kim denetler orası tartışılır..

FaLLeN
01.11.2006, 01:00
Kırmızı ve Siyah gibi mi Cem :p

hayır sevgili dostum..kızıl ve kara gibi ...:p

Canan58
01.11.2006, 01:30
İnsanlara zorla yaptırılan şeylerde başarılı olacaklarını sanmıyorum. Mesela kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için para ödülü konsa bakın herkes okur ilk başta ben :p

tsira
01.11.2006, 13:46
Zorla yaptırılan ceza niteliği taşıyan en güzel şey bile bir eziyet halini alır.
Ayrıca ya öyle bir kitap seçmiş ki okumaya gelmemesi doğal.Ben okumuştum Safahat'ı yani bir dönem boyunca Mehmet Akif ve Safahat yedik içtik,bana göre yanlış bir seçim,daha sürükleyici bir kitap olsaydı belki gelirdi okumaya,ama iş ceza olunca...
Küçük bir de not vereyim kitapla ilgili olarak.Mehmet Akif bu kitabındak bir şiirinde aleviliğe çok çirkin bir söz etmiştir.Sevmeyişimin nedenlerinden biride budur.

selva
01.11.2006, 13:52
okuma kültürümüz o kadar gelişmişki kitap okumaktansa insanımız hapiste vakit geçirmeyi daha cazip buluyor. hazin ve çok üzücü bir durum .toplumumuzun ne kadar geliştiğininde bir göstergesi

rinda
01.11.2006, 14:53
DrmdrM Alıntı:ne diyosun rinda,sofi'nin dünyası benim okuduğum en ağır kitaplardan....yani o gözle bakarsan....dıııt...bence ceza için yanlış seçim...

yanlış seçim değilimi.bende öyla düşünmüştüm ama oldu bir kere:bitmisbu: ... evet söylendiği gibi eğer kitap seçmide doğru olursa şiddet içeren cezalarıda düşünürsek onların yanında oldukça güzel ve yararlı bir uygulama...

0nurr Alıntı:ceza da tam ceza olmuş böylece yanlızca kitap okuma cezası değil bir de kitaba katlanma cezası...

Ayrıca , yapılan bu uygulama hoşuma gitti ama ne kadar uygulanabilir ve kim denetler orası tartışılır..

sanırım cezanı çekerken birde yanında işkence görmek gibi oldu:)

nesslimm
02.11.2006, 20:40
tam da güler misin alarmısın denılecek bi durum olmus.:thumbdown

kıtap okumayı ceza olarak veren zıhnıyetı alkışlamak lazım.

boş zamanlarını kıtap okumak gibi kültürel bi falıyete ayıran bır toplum olarak bu karara şaşmamak gerek.

kıtap okumaya karsı ceza evıne gırmeyı daha cazıp hale getırmeyı basarmısız.