Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyojenin Ilkesi

Akgüney
02.11.2006, 01:38
Bilindigi gibi Diyojen m.ö 412-320 yillarinda yasamis sinoplu bir düsünürdür...
Onun hakkinda pek cok sey söylenir örnegin gündüz vakti elinde el feneriye sokakta dürüst bir adam aradigi...Insanlara dogal ve yalin bicimde yasamayi anlatmakla ugrasmistir...

Diyojenin 4 ilkesi vardir

1.'kendine yetme'= kisinin mutlu olmasi icin kendini tasiyabilmesidir
2. 'utanmazlik'= kendi basina zararsiz olan eylemlerin hicbir sekilde yapilmayacagini öne süren uzlasimlari umursamamak anlamina gelir
3. 'sözüne sakinmazlik' = yozlugu ve kendini begenmisligi aciga vurmak
4. ahlaki yetkinliğe ancak yöntemli eğitimle, iradenin gücünü sınayan pratik egzersizlerle ulaşmak mümkün olabilir

Bugünkü zamanda sizce bu ilkeler ne kadar dogru olabilir? Daha dogrusu diyojenin düsüncesi,yasam felsefesi dogru mudur?
Yorumlarinizi bekliyorum...Mesela sizin ilkeleriniz nelerdir?

Akgüney
03.11.2006, 13:17
acaba önceden acilmisti da mi ilgi duyulmadi?....

Ali_Yolcusu
03.11.2006, 13:52
1.kendine yetme= bu ilke benim için geçerli değil, ben kendimin tüm ihtiyaçlarını karşılasam bile sevdiklerim mutlu değil ise o mutsuzluk banada yansır.

2.utanmazlik= bunu anlamadım :p

3.sözüne sakinmazlik= bir insanın kusurlarını yüzüne vurmak kötü bişeydir. insanlar ilk önce kendi kusurlarını aramalıdırlar ondan sonra diğerlerini yargılamalıdırlar bence.

4.ahlaki yetkinliğe= eğitim verilmeden ahlaki yetkinliğe ulaşılması elbette mümkün değildir.

benim ilkelerim;

yaz yaz bitmez yazmamak daha iyi :p

maymay
04.11.2006, 19:46
1.kendine yetme= bu ilke benim için geçerli değil, ben kendimin tüm ihtiyaçlarını karşılasam bile sevdiklerim mutlu değil ise o mutsuzluk banada yansır.

Ben boyle anlamadim bunu, "kendine yetme", bence, demektirki tek yasama.
Yane bu senin icin gecerli olmasi lagzim :D
veya yanlis anladim :p

Paylasim icin saol Akguney.

Ali_Yolcusu
04.11.2006, 21:08
Ben boyle anlamadim bunu, "kendine yetme", bence, demektirki tek yasama.
Yane bu senin icin gecerli olmasi lagzim :D
veya yanlis anladim :p

Paylasim icin saol Akguney.

doğru diyorsun kardeş ben yanlış anlamışım o maddeyi.

D-e-v-r-i-m
05.11.2006, 01:14
1.'kendine yetme'= Kendi iradenle kendi ihtiyaçlarını manevi olarak karşılaya bilme kendine güvenmek ve kendini sevmek....
2. 'utanmazlik'= Kişiyi mutlu ve özgür kılan her davranışı çevreyi umursamadan yapması(bağzen işe yarar bencede) :)
3. 'sözüne sakinmazlik' = Bildiğin doğruyu sonucunu düşünmeden söylemek(en güzeli bu işte) :1eye:
4. ahlaki yetkinliğe ancak :Ancak insanı insan kılan değerleri özümseyerek ve uygulayarak varırız (bu da zor İş ) :scared: :scared:

Akgüney
08.11.2006, 23:19
Serkan_Devrim bu entryinden dolayi tesekkürler daha aciklayici olmustur insallah :)