Orijinalini görmek için tıklayınız : Günlük Elbiselerle Semah Dönülür mü????

Zahir
03.11.2006, 16:27
Kadın olsun Erkek olsun benim gördüğüm semah dönerken tek tip giyinme şekli. Bu gün tv de bir semah programı izlerken aklıma takıldı. Cemlerde Günlük Elbiselerle Semah dönülürmü???

Bu sorunun cevabını ararken Semahla İlgili Sabit topiği okudum. Bilgi veren arkadaşımız Kırat Semahının Yanlızca Bacılar tarafından dönüldüğünü yazmış?

Kırat Sehamı neden sadece Bacılar tarafından dönülür???

Şoreş
03.11.2006, 16:34
Ben katıldığım Cemlerde günlük kıyafetlerle Semah dönüldüğüne çok defa şahit oldum.. Zaten önemli olan temizliktir abican...

Bazı Cemevlerinin Semahçıları aynı tarz giyinirler.. Mesela erkekler takım elbide, bacılar ise uzun etek... Cem Vakfında böyle gördüm.

Şah Kulunda ise Anadoluya özgü kıyafetlerle Semah dönüyor Hizmet edecek canlar..

Tabi kırsal kesimlerde normal kıyafetlerle de Semaha çok denk geldim dediğim gibi önemli olan temizliktir bence... Gönül temizliğide önemlidir..

sertur
03.11.2006, 16:36
evet dönülebilir sn. Zahir, Semah dönülürken belli bir kıyafet şartı yoktur. Bu erler içinde bacılar içinde geçerlidir. Kurallarda biçime değil öze önem verilir. Bazı yörelerde erkekler şapkayı çıkarırken,bazı yörelerde baş açık semah dönülmez. Ama ayak kesinlikle çıplaktır. Canlar Cem ayinin belli bir yerinde semaha kalkınca dedeye niyaz ederler. Semah dönüldüğü zaman halka şeklinde dönülen semahta köşede oturan dede makamına asla sırt dönülmez. Semahda ritm ister,yavaş ister hızlı olsun dede makamı kutsal makamdır,ALİ MAKAMI dır,oraya sırt dönülmez mutlaka her seferinde selamlama biçiminde niyaz edilir.

Hiçbir semah türünde el ele tutulmaz. İster kadın erkek karışık olsun,ister sadece erkek yada kadın olsun el ele tutuşma biçimi yoktur.

Semahta esas figürler el ve ayak figürleridir. Eller ve kollar kuşun uçuşunu simgeler. En çok görülen figür ise sağ elin ayası yukardan alınır,sol elde yere dönüktür. Bu figür; “ HAK’TAN ALINANIN HALKA VERİLMESİNİ” simgeler.

Semah dönülürken yaratılmak istenen ortamı bozucu davranışlarda bulunmak hoş karşılanmaz. örneğin; sigara içilmez,içki içilmez,diz üstü yada bağdaş kurularak oturulur,gürültü edilmez. Semah dönenlerin ritmini izleyenlerde; “ALLAH ALLAH”, “YA ŞAH”, “SEMAHINIZ SAF OLA,GÜNAHLAR AF OLA”, “SEYİR İÇİN OLMAYA,HAK İÇİN OLA...”gibi ifadelerle katılırlar.

Kırklar meydanına vardım
Gel beri ey canlar dediler
İzzet ile selam verdim
Gir işte meydan dediler
Sıdk ile tevhit edelim
Çekilip Hakka gidelim
Aşkın dolusunu içelim
Kalalım mestan dediler
Düşme dünya mihnetine
Talip ol Hak Hazretine
Ab-ı Kevser şerbetine
Keşkülünü ban dediler

Şah İsmail HATAYİ

Zahir
03.11.2006, 16:37
Anladım soreş. Kırat Semahını Niye Sadece Bacılar Dönüyo???

Zahir
03.11.2006, 16:55
[B Semah dönenlerin ritmini izleyenlerde; “ALLAH ALLAH”, “YA ŞAH”, “SEMAHINIZ SAF OLA,GÜNAHLAR AF OLA”, “SEYİR İÇİN OLMAYA,HAK İÇİN OLA...”gibi ifadelerle katılırlar.

[/B]

GÜNAHLAR AF OLA ifadesi ile kimin günahının affı istenir? Kendi Günahlarının mı? Semah dönenlerin mi? İzleyenlerin mi? Alevilerin mi? Tüm İnsanların mı???

guneyyy
03.11.2006, 17:12
arkadaşlar kısır tartışmalardan kendimizi kurtaralım ... şekle degil insanın iç dünyasına bakalım.. gerisi teferuattır...

Bir Zeynep
03.11.2006, 17:13
tabii günlük kiyafetinde semah dönülür. kiyafet önemli degil ama mesela simdi yazin acik sacik giyinipte bi yerde tesaddüffen semah dönülürse girip katilmak uygun olmaz bence, mesela mini mini etekle felan, yada acik bir t-shörtle. semaha karsi saygi olmasi gerek.

Canan58
03.11.2006, 17:14
Kadın olsun Erkek olsun benim gördüğüm semah dönerken tek tip giyinme şekli. Bu gün tv de bir semah programı izlerken aklıma takıldı. Cemlerde Günlük Elbiselerle Semah dönülürmü???

Bu sorunun cevabını ararken Semahla İlgili Sabit topiği okudum. Bilgi veren arkadaşımız Kırat Semahının Yanlızca Bacılar tarafından dönüldüğünü yazmış?

Sayın Hocam Mutlaka tek tip kıyafet olacak diye kaide olurmu Alllah aşkına ibadette giyim şeklimi var...
Allah her ne olursa karşına gelip dua eden insanların kıyafetlerinemi bakar???
Modayı takip edin şu formayla gelin karşıma der gibi :confused1 :confused1

Sonuç olarak ibadette giyim şekli saçın başın o bu önemli değil , asıl olan temizlik iç ve dış ... Ben çuval giyerim ama mis gibi kokarım ,ama başkası tuvalet giyer pis kokar hangimizin ibadeti makbul???

sertur
03.11.2006, 17:15
GÜNAHLAR AF OLA ifadesi ile kimin günahının affı istenir? Kendi Günahlarının mı? Semah dönenlerin mi? İzleyenlerin mi? Alevilerin mi? Tüm İnsanların mı???

öncelikle cemde ki canlar ve izleyenledir bu nida ve yakarış, cemin sonunda dede bütün geçmişlere velilere erenlere dua eder, ayrıca salavat getirilir mesela;
Çerağ-ı Ruşen, fahr-ı dervişan, zuhur-i imam, himmet-i Pirân, Pir-i Horasan, küşad-ı meydan, kuvve-i abdalan, kanun-ı evliya, gerçek erenlerin demine hü… Çerağ-ı evliya, nuru’s-semavat, ki bu menzildir ol Tur-ı münacât… Canlar Ruşen ola kıl niyaz Muhammed Ali’ye candan salavat”

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammed Mustafa”

“Allahümme salli ala seyyidina Hasanü’l-mücteba”

“Allahümme salli ala seyyidina Hüseyin-i Kerbela”

“Allahümme salli ala seyyidina İmam-ı Zeynel Aba”

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammed Bâkır-ı düca”

“Allahümme salli ala seyyidina Cafer-i Sadık rehnüma”

“Allahümme salli ala seyyidina Musa-i Kazım Ali Rıza”

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammed Taki”

“Allahümme salli ala seyyidina Aliyye’l-Naki”

“Allahümme salli ala seyyidina Hasanü’l-Askeri”

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammed Mehdi”

Canan58
03.11.2006, 17:16

Dua eden ibadet eden insanın kendisinin ve tüm insanlığın ...
Bu soruda bir tuhaflık var ama pek anlayamadım???:confused1 :confused1 :confused1

özgürf
03.11.2006, 17:25
bilgi veren herkeze teşekkürler benim bildiğim kadarıyla ve katıldığım cemlerde günlük kıyafetlerle " tabiki edeb seviyesi göz önüne alınarak" semah dönülüyo.

pastoralsenfoni
03.11.2006, 17:26
bence doğal olan norma, temiz kıyafetler ile semah dönülmeli.diğerleri bana her zaman garip gelmiştir.folklör kıyafetleri gibi insanlarımızı giydirip çıkartıyoruz,ondan sonra nerde kaldı doğallık çünkü kimileri böyle giyinerek oyun zannediyor semahı.

Bir Zeynep
03.11.2006, 17:50
bence bütün KONUDA bir tuaflik var ama neyse....

bi kez bir tv programinda canli yayinda biri telefon acti programa sordu ki: ben ic camasiri icinde veya bikinili namaz kilarsam bu namaz kabul olurmu... yaw, ne tuf ve ne anlama geliyo bu.

zahir abimin maksati da böyle demiyorum, demem ve diyememde fakat gercekten ILGI duydugu icin sordugunu DILERIM!

canin dediklerine katiliyorum, semahi folklör kiyafette dönmelerini ben sahsen göze güzel geliyo diye buluyorum fakat isin dogalligi kayboluyo biraz, bazi sunniler zaten diyolar ki: bunlar ibadet felan yapmiyolar, bunlar folklör yapiyolar, dans ediyolar, halk oyunu bu, ne semahiymis diye... desinler desinler, ne demediler ki bu zamana kadar, ne demediler ki.... offff offffffffffffffffffffffff...

saygilar.

CananYildiz
03.11.2006, 17:57

bi kez bir tv programinda canli yayinda biri telefon acti programa sordu ki: ben ic camasiri icinde veya bikinili namaz kilarsam bu namaz kabul olurmu... yaw, ne tuf ve ne anlama geliyo bu.

zahir abimin maksati da böyle demiyorum, demem ve diyememde fakat gercekten ILGI duydugu icin sordugunu DILERIM!

canin dediklerine katiliyorum, semahi folklör kiyafette dönmelerini ben sahsen göze güzel geliyo diye buluyorum fakat isin dogalligi kayboluyo biraz, bazi sunniler zaten diyolar ki: bunlar ibadet felan yapmiyolar, bunlar folklör yapiyolar, dans ediyolar, halk oyunu bu, ne semahiymis diye... desinler desinler, ne demediler ki bu zamana kadar, ne demediler ki.... offff offffffffffffffffffffffff...

saygilar.

anlasilan zeyno abla baya seyler dumus sunnilerden amnnnnn zeyno abla takma kafana, ben sahsen semah döndügün zaman uzun etek ve ona üygun bir üst giyiniyorum. bencede günlük kiyafetlerle dönülür semahlarimiz (uygun oldugu sürece) önemli olan abdestli olmak bence....sevgiler canooooooooo :innocent:

meymane_usari
03.11.2006, 18:08
Günlük elbiselerle de semah dönülür önemli olan temiz olmaları ben cem evinde günlük elbiselerle 12 Hizmet yapan çok talip gördüm örnek Gazi Mahallesi Cem Evi...

Devrimci Marksist
03.11.2006, 18:29
Dünyada üniformayla yapılan ibadet varmıdır hayır insanların ibadete birörnek katılması alevi anlayışa aykırı
cem vakfının düzenlediği takım elbiseli "cem"leri saymazsak

Zahir
03.11.2006, 18:35

saygilar.

Sevgili Zeynep; Foruma ilk üye olduğum günden beri beni tanıyan birisin. Aklına böyle bişe gelmiş olması beni çok üzdü. Hani Alevileri eleştirdiğim konuları bilmesen tamam diyecemde eleştirdiğim konuları ilk önce sen biliyon.

Kıyafet konusunda arkadaşlar gerekliyi bilgi vermişler.

Kırat Semahını neden sadece bacılar döner Arkadaşlar bilgi verirse sevinirim...

Serkan_Devrim
03.11.2006, 18:38
konu soru yanıt bölümüne kaydırılmıştır.

Bir Zeynep
03.11.2006, 18:42
Sevgili Zeynep; Foruma ilk üye olduğum günden beri beni tanıyan birisin. Aklına böyle bişe gelmiş olması beni çok üzdü. Hani Alevileri eleştirdiğim konuları bilmesen tamam diyecemde eleştirdiğim konuları ilk önce sen biliyon.

Kıyafet konusunda arkadaşlar gerekliyi bilgi vermişler.

Kırat Semahını neden sadece bacılar döner Arkadaşlar bilgi verirse sevinirim...
evet abim ama diyom ya iste umarim dilerim öyle degildir..
bilirim seni evet...

Naci
03.11.2006, 19:44

Sevgili zahir , tek tip semah kıyafetleri , genellikle türbelerin-derneklerin öğrencileri arasında giyilir. Tv . den izlediğin görüntülerde , halkta semaha kalktığı için ,kıyafette bir birliktelik söz konusu olamıyor.
Kırat semahını sadece bacılar dönmez. Ben kendim çok döndüm , istersen öğreteyim beraberde dönelim. Şu semahı bacılar döner, erkekler dönmez diye bir şart yoktur. Birisi uydurmuş. Hiçbir semahımızda bacı-erkek ayrımı yoktur. İçinden kim kaynarsa semahını dönebilir.

Bunları anlamakta zorluk çekme , Semahlar saf ola ,günahlar af ola şeklinde dua verilirse cemaat kast edilir. Semahlarınız saf ola günahlarınız af ola denilirse semah dönenler kast edilir.
Ay gün döner ya ben nice dönmeyeyim

Zahir
03.11.2006, 19:51
Sevgili zahir , tek tip semah kıyafetleri , genellikle türbelerin-derneklerin öğrencileri arasında giyilir. Tv . den izlediğin görüntülerde , halkta semaha kalktığı için ,kıyafette bir birliktelik söz konusu olamıyor.
Kırat semahını sadece bacılar dönmez. Ben kendim çok döndüm , istersen öğreteyim beraberde dönelim. Şu semahı bacılar döner, erkekler dönmez diye bir şart yoktur. Birisi uydurmuş. Hiçbir semahımızda bacı-erkek ayrımı yoktur. İçinden kim kaynarsa semahını dönebilir.

Bunları anlamakta zorluk çekme , Semahlar saf ola ,günahlar af ola şeklinde dua verilirse cemaat kast edilir. Semahlarınız saf ola günahlarınız af ola denilirse semah dönenler kast edilir.
Ay gün döner ya ben nice dönmeyeyim

Sevgili Naci verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Ancak Ana sayfadaki Sabit Semah topiğinde;

3) KIRAT SEMAHI Semahların geneli kadın ve erkek canların birlikte dönmesine karşın Kırat Semahını bacılar dönerler.

Kırat Semahını Bacılar döner diye bilgi vermiş arkadaş....

Naci
03.11.2006, 20:01
Evet okudum yazılan yeri. O arkadaş kopyala -yapıştır yapmış zaten. Şöyle söyleyeyim , aleviliğin özüne aykırı kadın-erkek ayrımı. Semahlarımızda da böyle bir ayrım söz konusu değildir. Ben yıllarca kırat semahını döndüm, bir çok etkinliğede katıldık. Başka semah ekiplerinden arkadaşlarda dönmüştür. Az evvel aradım, görüntüsü vardır , seninle paylaşayım diye , fakat bulamadım. Keşke izleyebilsen, gerek müzik yapısı , gerekse hareketler anlamında, çok beğenerek, yani aşk ile döndüğüm semahlarımızdandır

Zahir
03.11.2006, 20:05
Evet okudum yazılan yeri. O arkadaş kopyala -yapıştır yapmış zaten. Şöyle söyleyeyim , aleviliğin özüne aykırı kadın-erkek ayrımı. Semahlarımızda da böyle bir ayrım söz konusu değildir. Ben yıllarca kırat semahını döndüm, bir çok etkinliğede katıldık. Başka semah ekiplerinden arkadaşlarda dönmüştür. Az evvel aradım, görüntüsü vardır , seninle paylaşayım diye , fakat bulamadım. Keşke izleyebilsen, gerek müzik yapısı , gerekse hareketler anlamında, çok beğenerek, yani aşk ile döndüğüm semahlarımızdandır

Evet bende zaten bu ayrımın olmayacağını bildiğim için sordum. Acaba Kırat Semahının farklı bir özelliğimi var diye kafama takıldı.

Naci
03.11.2006, 20:09
hele hele kadın ve erkeğin farklılaştırılmaması, eşitliği kadına, erkeğe değil insana saygı, somut bir hayranlıkla izliyorsunuz, ayırımsız
KIRAT SEMAHI Semahların geneli kadın ve erkek canların birlikte dönmesine karşın Kırat Semahını bacılar dönerler

Şimdi semah hakkındaki yazıyı daha detaylı inceledim.iki yazıda semah bölümünden alınma , bir tezatlık yazıda da söz konusu zaten

Zahir
03.11.2006, 20:16
Evet fark etmişsin sende.