Orijinalini görmek için tıklayınız : cengiz han ın ali cengizliği

izmirksk
03.11.2006, 21:49
Cengiz Han’ın kuvvetleri bir köyü ele geçirirler.Yaşayanlarının zekâsıyla ünlü olan bu köyü merak eden Han, bizzat kendi gelip köylülerin zekâlarını sınavdan geçirmeye karar verir. Köy halkını meydanda toplayıp şu uzun konuşmayı
yapar:
– Hepinizi öldürebilirim,ama zekânızla kurtulma şansı vereceğim size. Yarın sabah şafakla birlikte köydeki tüm yetişkinlerin gözleri bağlanarak tek sıra oluşturulacak.
Hepsine birer miğfer giydirilecek. Miğferler üç renk olacak: beyaz, mavi ve siyah. Her renk miğferden elimizde sınırsız sayıda var ve miğferler tamamen rastgele giydirilecek. Herkesin miğferi giydirilip gözleri açılacak. Bu durumda, tek sıranın en arkasındaki kendininki hariç bütün miğferleri önünde oldukları için görebilecek. Onun önündeki ikinci kişi, birinci ve kendininki hariç tüm miğferlerin rengini görecek… En öndeki doğal olarak kendininki de dahil hiçbir miğfer göremeyecek. En arkadan başlayarak herkes kendi başındaki
miğferin rengini teker teker tahmin etmeye çalışacak. Bir dakika içinde cevap vermeyen, ya da yanlış bilen öldürülecek. Bilen kurtulacak. Arkanızdakilerin
yanıtlarını hepiniz duyacaksınız. Size bir gece veriyorum, en fazla ki-
şiyi kurtaracak bir yöntem geliştirip aranızda anlaşın, plan belirleyin...

Yetişkin köylü sayısı n ise, Cengiz Han’ın oyununun kurallarına uyarak en çok kişiyi kesinlikle kurtaracak yöntem nedir? Bu yöntemle kesinlikle kurtarılacak kişi sayısı n cinsinden nedir?

oylum
03.11.2006, 21:54
hımm vallahi çok kafa yormak gerek buna.biraz düşünelim bakalım

hatice keleş
03.11.2006, 22:08
ben bişey anlamadım çok kafa yorucu

oylum
03.11.2006, 22:12
valla permutasyon ve kombinasyon vardı matematikte bir zamanlar onların da formülleri vardı ama köylü formülü bilemeyeceğine göre ali cengizce bir çözümü olmalıdır ama ne

izmirksk
04.11.2006, 11:47
soru hoş bir soru değil mi:)

Gannush
04.11.2006, 14:25
modüler aritmetik ile çözülüyor bu soru :)

ipucu
mod 3 e göre düşünün..

izmirksk
04.11.2006, 18:27
mod 3 ben oluyorum yaff:)eskiye göre gidersek erhan,ezo ve ben:)
beni karıştırmayın:)
neyse şaka bir yana , modüler aritmetik kullanılıyor elbette:)

oylum
04.11.2006, 18:30
arkadaşım vallahi biz matematiği unutalı yıllar olmuş.benim hayatta aklıma gelmez valla.artık çözüverin de biz de rahatlayalım

izmirksk
04.11.2006, 18:39
şu an farklı bir metod arıyorum..yani ben kendim yeni bir metod geliştirip farklı şekilde çözebilirmiyim diye araştırıyorum..bulamazsam bilinen çözümü veririm

izmirksk
04.11.2006, 22:22
zor soruymuş yeni bir metod geliştireyim dedim ama henüz olmadı:)

murat24
20.11.2006, 19:11
Çok GÜzel Ama ÇÖzemedİm ÇÖzenler Bana Da Haber Versİn