Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizin için önce Alevilik mi, Solculuk mu gelir?

DrmdrM
05.11.2006, 22:52
olmaz da,diyelim ki, sağ bir parti var ve başkanı da alevi...alevilerin isteklerine de eğileceğini söylüyor...sırf alevi olduğu için oy verir misiniz?solculuk mu alevilik mi önce gelir sizin için...

izmirksk
05.11.2006, 22:56
acaba buna benzer topic açılmışydı?neyse varsa bulurlar..soruya gelince kendi açımdan söylersem solun dışında bir partiye oy atmadım( boş attığımda oldu) ..ben mhp ve türevleri hariç (mhp,bbp, vs..) her partiye oy verebilirim...ama vermedim şu ana kadar elim gitmedi..

DrmdrM
05.11.2006, 23:25
acaba buna benzer topic açılmışydı?neyse varsa bulurlar..soruya gelince kendi açımdan söylersem solun dışında bir partiye oy atmadım( boş attığımda oldu) ..ben mhp ve türevleri hariç (mhp,bbp, vs..) her partiye oy verebilirim...ama vermedim şu ana kadar elim gitmedi..

asıl sormak istediğim başkanı alevi olup tüzüğüyle sağda duran bir parti karşısında da sol partiye oy verir miydiniz,yoksa alevi başkana mı?

izmirksk
05.11.2006, 23:29
dedim ya mhp değilse verebilirim belki..dünya daki herkes mhp li olsa ve oy verse ben yine vermem ..onun haricinde bir sınırım yoktur .yani neden olmasın:)
kısacası sizin anket bana tam uymuyor:)

Serkan_Devrim
05.11.2006, 23:30
ankete katılamayacağım. çünkü soru yalnış. aleviliğim siyasetten önce gelir. ama sırf alevi diye birini kayırıp sağa oy vermem. alevi olan sağcıya oy vermenin de alevilikle ilgisi yoktur. :)

Şoreş
05.11.2006, 23:32
Tabikide Aleviliğim önce gelir.

Nesimi
05.11.2006, 23:37
Alevilik mi solculuk mu?

Bu sorudan zaten Alevilerin Sol görüşe yakın olduğunu anlıyoruz. Yani Soru öyle bir sorulmuşki tüm Alevilerin sol görüşlü olduğu içten kabul edilmiş...

Sağcı ve faşist partiler Alevilerin kanını çoğu kez dökmüştür. Eğer bir Alevi kalkıp onlara gidiyorsa geçmişini bilmiyor ya da dökülen kanı önemsemiyor demekdir.

Sağ'a bizden yana oy yok, Katliamlar yapanlara ve onlara ses çıkarmayanlara bizi yok sayana Alevilik felsefesindeki kavramlardan bihaber olanlara insanlara bir bakmayanlara, insanın sömürüsünü kabullenenlere oy yok...

Siya Saperen
05.11.2006, 23:42
O vatandaşın Aleviliğinden şüpelenmek gibi dogma yanılgılara düşmeyip, önce ''kavga'' düşüncem ağır basar, yüksek olasılıkla...

Ardından ''sol'' kavramını kafamda sorgulayıp, kanıksadıktan sonra ''kavga''nın cephede olduğunu hatırlamamla çok bir önemsizleşir.

Marjinal dedikleri bir oluşumu desteklememle nitelenecek olası bir eylemdir aslında...

(Alevilik onları uygulayanlar ve yaşatanlar nezlinde mükemmeldir. Uygulayan -olası mükemmel değilse Alevilik -dahi kendi içerisinde çelişebilir)

O yüzden Alevi'yi değil Aleviliği baz almayı tercih ediyorum...

Rose
05.11.2006, 23:43
valla ben aleviği değilim ama soldan başkasına oy vermem babamda bir sağ partiden aday olsa ona bile vermem solculuğum her şeyden önce gelir.
eğer gidip sağ bir partiye oy verirsem şimdiye kadar benimsediğim ve solcuyum diye nitelendirdiğim kendimi inkar etmiş olurum.

Nihat
05.11.2006, 23:51
Alevilik mi solculuk mu?

Bu sorudan zaten Alevilerin Sol görüşe yakın olduğunu anlıyoruz. Yani Soru öyle bir sorulmuşki tüm Alevilerin sol görüşlü olduğu içten kabul edilmiş...

Sağcı ve faşist partiler Alevilerin kanını çoğu kez dökmüştür. Eğer bir Alevi kalkıp onlara gidiyorsa geçmişini bilmiyor ya da dökülen kanı önemsemiyor demekdir.

Sağ'a bizden yana oy yok, Katliamlar yapanlara ve onlara ses çıkarmayanlara bizi yok sayana Alevilik felsefesindeki kavramlardan bihaber olanlara insanlara bir bakmayanlara, insanın sömürüsünü kabullenenlere oy yok...

evet bende ankete katılmayacağım

aleviliğin bu şekilde sağ ve sol diye ayrılmasını hazmedemem ben kendimce önce insan diyorum aleviliğin özü de önce insan değilmi ne farkederki aleviliği siyasete özdeşleştirmek. hep bize zulüm ve acı getirmiştir bütün tarih boyunca böyle olmuştur diyorum.

soruna gelince insan olarak tabiki sol .sol.olmuyan bir insanlık tarihi düşünebiliyormusunuz. yani etki ve tepki meselesi.

MeRaLiNa
05.11.2006, 23:53
tabiki önce Alevilik.......

Alevilik mi solculuk mu?

Adem YAVUZ
05.11.2006, 23:54
Önce insan.

Alevilik kolay kolay terk edilen bir unsur değil.

Solculuk ise bazen hatır içinde olsa terk edilebiliyor. Sol düşünce hedefe ulaşmak için kullanılan bir araç. Aleviliğin içerisindeki bazı konulara direk hitap ediyor.

Ayrı kulvarda iki konu. Aynı kulvarda birbirine rakip olamaz.

halitseyfi
06.11.2006, 00:07
sol düşünce yapısı;herzaman ilerlemeyi demokrasiyi ve özgürlükleri savuna gelmiştir.

sağ düşünce yapısı;herzaman tutuculuğu,ırkçılığı savunmuş ve bu tabana oynamıştır.

şimdi birde aleviliğe bakalım;insan ayrımı yapmamış,insanı kıblesi yapmış,özgürlükleri ve ezilenlerin safında olmuştur. ben faraza bile olsa bir alevinin sağ bir partinin lideri olacağını sanmıyorum.olmuşsada artık aleviliği yaşamıyor demektir.(tabi sağ ve sol mevzi değiştirmemiş se)

frtsutoprak
06.11.2006, 01:13
..önce insan olmak, insan onurunu taşıya bilmek gelir, sevgi gelir, saygı gelir, hoş görü gelir, anlayış gelir...

...eğer bir insanda bunlar yoksa dili, dini, ırkı, rengi, cinsiyeti ve siyaseti ne olursa olsun bir işe yaramaz!

frtsutoprak

MetinK
06.11.2006, 01:50
Sag bir partiye sirf baskani Alevi diye oy vermem.
Aleviligin inancin Sol versiyonu oldugunu düsünürüm.Mesela;

Sol insan haklarini savunur Alevilikte,
Sol Kadin haklarini savunur Alevilikte,
Sol ilericidir Alevilikte,
Sol bariscidir Alevilikte,
Sol cevrecidir Alevilikte,
Sol paylasimcidir Alevilikte,
Sol cagdastir Alevilikte,
Sol bilimselcidir Alevilikte...

Böyle daha cok eslestirme yapilabilir.
Ikisini beraber/birarada düsünmek daha dogru geiyor bana.Hem Alevi hemde Solcuyum...

Özgür-Taylan
06.11.2006, 02:29
Aleviler genelde sol görüslü olur, bu da Aleviligin ilkeleri ile solcularin savundugu ilkelerin uyusmasidir bence..

ve bir partiye, baskani Alevi veya degil diye oy vermem, o parti benim savundugum ilkeleri savunuyorsa ona oyumu veririm! o kadar !

saygilarr sevgilerrrr

insanlar kardeş
07.11.2006, 20:56
aleviliğin solcu düşünceye yakın oluşu her aleviyi solcu yapmaz.çoğu aleviler alevi bir vatandaşın sağ bir partide oluşu ile oyunu sırf alevi olduğu için sağa kullanması tamamı ile faşizan bir düşüncedir.işte ırkçılığın.şovenizmin ta kendisidir.

meymane_usari
07.11.2006, 21:07
sırf Alevi diye o parti liderine oy vermem önemli olan benim görüşlerimdne olması gerekir zaten oy vermenin prensibi budur eğer senin görüşlerine uymadan oy veriyosan orada diretme vardır.

Urfalı
07.11.2006, 21:17
Kuşkusuz Solculuk gelir.
Alevi olmasaydım da, başka bir inaçtan da olsaydım, Solcu olmak başka bir şey.

lion12
13.11.2006, 12:03
En önce alevilik tabi ki de.Konuya sağ pati mi sol parti başkanı mı diye bakmaktan ziyade ben evvela alevilik inancının peşinde olduğumu söylemeliyim.Yani sağ bir partinin başında bir alevi başkanın olması demek ona oy vermem gerektiği anlamına gelmez ki.Eğer doğru dürüst güvenilir ve de emin biri ise ve de memlekete gerçekten faydalı olacağına inanırsam sağ bir partiye de oy verebilirim neden olmasın ama tabi ki de aşırı muhafazakar olmaması şartı ile.Öyle de bir parti olmadığı için sol bir parti olan ve de şu anda kötünün iyisi olarak değerlendirdiğim Chp den de başka bir alternatifimiz henüz yok gibi...

kavakli
13.11.2006, 12:10
ikiside birbirinden ayrilmaz ogelerdir bence

Gülseren58
13.11.2006, 12:15
Bence ikisi bir arada pekala güzel güzel gidiyor. Alevilik, tarihi ve söylemleri itibariyle, hiç bir inancın olamayacağı kadar devrimci özellikler taşır zaten.

Balta
13.11.2006, 12:22
Sag bir partiye sirf baskani Alevi diye oy vermem.
Aleviligin inancin Sol versiyonu oldugunu düsünürüm.Mesela;

Sol insan haklarini savunur Alevilikte,
Sol Kadin haklarini savunur Alevilikte,
Sol ilericidir Alevilikte,
Sol bariscidir Alevilikte,
Sol cevrecidir Alevilikte,
Sol paylasimcidir Alevilikte,
Sol cagdastir Alevilikte,
Sol bilimselcidir Alevilikte...

Böyle daha cok eslestirme yapilabilir.
Ikisini beraber/birarada düsünmek daha dogru geiyor bana.Hem Alevi hemde Solcuyum...

Buna imzamı atarım ek olarak Alevi olupta sol dışında bir oluşumu kabul edenlerin öncelikleri o kişinin Alevilikten önce gelen bireysel tercihleri olduğunu düşünürüm hal böyle iken O kişinin Aleviliği önceliğine almadığını varsayarsak o kişiyi desteklemek mantık dışıdır.

Bu nedenle her Alevinin Aleviliği öncelikli ele alıp bireysel kazanımlardan uzak tercihler yapıp yapmadığına bakmak bizim önceliklerimizi belirler bu anlamda Alevilik öncelikli diyen insan seçeceği kişilerinde neyi öncelikli baz aldığını Alevi normlarıyla ölçmelidir. Yoksa bu anlamda Aleviliği kişisel kazanımlara heba ederiz.

Mesut Gündüz
13.11.2006, 13:56
Alevi olupta sağ partinin başında olan biri var mı!! Diyelim ki var onun aleviliğinden şüphe ederim.Hiç düşünmeden onu defterden silerim.
Oy sandığının başına geçtiğimde çoğu kez duygularımla hareket ettim.Ve sol partilere oy verdim.Çoğuda duygularıyla hareket eder ve CHP'ninde SHP'ninde kendilerine hiç bir faydası olmadığını bilselerde herzaman sol partilere oy atmışlardır.
Saygılar,

isditanlebulda
13.11.2006, 15:45
alevi olan biri gidip sağ partiden aday oluyorsa tarihi , geçmişte soydaşlarının çektiği acıları bilmiyor demektir . ya da daha kötü bir seçenek olarak iktidar kotuğunun cazibesi doğrularının , hayatta durması gereken yerin önüne geçmiştir. yani o kimseyi samimi bulamam üzgünüm asla ırkçılık ve insan ayrımcılığı yapmam ama sağ görüşlü alevi bir parti genel başkanı benim kafamda hiç bir yere oturmuyor.

saygılar..

Servan
13.11.2006, 15:54
olmaz da,diyelim ki, sağ bir parti var ve başkanı da alevi...alevilerin isteklerine de eğileceğini söylüyor...sırf alevi olduğu için oy verir misiniz?solculuk mu alevilik mi önce gelir sizin için...

arkadasım zaten soruya önce alevilik diye cevap weren bizler zaten bir sag partinin alevilige ters olacagını bilecegimiz icin oy vermeyiz.once alevilik ki zaten gercek bir alevinin sağ:osama: parti de ni isi var gosterme olur oy da alamaz benden.

GELİN CANLAR BİR OLALIM.....

b.alina
13.11.2006, 16:12
sol eşitlikçidir
sol emekten yanadır.
sol faşizmin ve ırkçılığın karşısındadır
sol sömürünün karşındadır
sol ayrımcılığın karşısındadır
sol yanar döner değildir
sol nabza göre kan vermez

Alevilikte de bu saydıklarım vardır.Bunun içindir ki Alevilerin siyasal tercihi hep sol olmuştur ve sol olmalıdır.

Sevgi Erkan
13.11.2006, 16:21
Alevi insanların sağ partiye yakışmadığını düşünüyorum ben de.Alevilik inancı solculukla bağdaşan özelliklere sahiptir.Sadece alevi diye sağ partiye oy vermem.Bu kişinin üzerinde, yani aleviliğinde düşünülmesi gerekir o zaman..Solculuk ilerici , çağdaş, eşitlikçi ögeleri barındırır.Oysa sağcılık daha tutucu,yeniliğe açık bir yapıya sahip değildir.O nedenle asla sağ partiye oy vermem!

deniz_kizi
13.11.2006, 16:31
alevilikle solculuğu birbirinden ayrı düşünemiyorum.sırf alevi bir parti başkanı var diye sağ bir partite asla oy vermem. Ayrıca sağ ideolojiye sahip bir partiye başkanlık yapacak alevi biri olduğunu düşünmek bile rahatsız edici ....

Niwan
13.11.2006, 16:36
Önce aleviliğim gelir zaten alevi olan biri %99.9 solcudur.aradaki çürük elmaları saymıyorum.

oylum
13.11.2006, 16:48
zaten sağ partiyi seçen bir alevi kendi özüne ihanet etmiştir.geçmişi yaşananları hep silmiş demektir.kısacası o bizden değildir benim için tabiki de alevilik önce gelir ama asla bir sağ partiye oy vermem isterse dünyaları vaadetsin

PirO_62
13.11.2006, 16:58
Bende Oy kullanmıyayım

İkisi Birbirinden ayrılmaz diye düsünüyorum ....

Konu içeriğinde soru normal ama

Anket Şöyle sorulabilirdi Alevi Olan Biri Sağ Partiden Aday Olursa Oy verirmisiniz ??
Şıklar

Evet ve Hayır

Diye...Cevabım Tabiki HAYIR olurdu

Özünü , Sözünü, Geçmişini Unutan ın Yolu Açık Olsun

Saygılar

Nihat
13.11.2006, 17:09
evet bende ankete katılmayacağım

aleviliğin bu şekilde sağ ve sol diye ayrılmasını hazmedemem ben kendimce önce insan diyorum aleviliğin özü de önce insan değilmi ne farkederki aleviliği siyasete özdeşleştirmek. hep bize zulüm ve acı getirmiştir bütün tarih boyunca böyle olmuştur diyorum.

soruna gelince insan olarak tabiki sol .sol.olmuyan bir insanlık tarihi düşünebiliyormusunuz. yani etki ve tepki meselesi.

aynen dostum katılıyorm sana aleviliği sağ ve sol ayırmak bence en tehlikeli
bir yaklaşımdır bizim için.

almuslu_tuna
13.11.2006, 17:14
Önce aleviliğim gelir zaten alevi olan biri %99.9 solcudur.aradaki çürük elmaları saymıyorum.

kesinlikle katılıyorum.

maymay
13.11.2006, 17:29
"Gel, her kim olursan ol"

Once solculuk tabiki.
Farz edelim sagci bir alevi var, alevilerden baska hic kimseyi sevmiyor, boyle olurmu? gavurlar gibi oluruz... yanlis anlamayin.
Tabi karsimda alevi olunca, ona kanim isniyor, ama alevilerin hepside kendiniz
gibi zanetmeyin, bizde insaniz, onlarda, Hitler gibi dusunmeyin...
Biri alevi olunca, benim kulturumu daha iyi anlar, sozumu anlar, ama sagci bir alevinin sozunu ben anlamam.
Bu tarz dunsunce cok tehlikeli, ve aleviforum'da bu kadar insanin once "Alevilik" demesine baya bir kirildim. Boyle dusunmem gerekseydi, once Dersimli derdim kendim icin, sonra Alevi, sonra Kurt. Ama bu dusunce tarzini hic sevmiyorum

Her kim olursa olsun, benim icin once insanlar, sonra gerisi...

Nihat
13.11.2006, 18:51
sol düşünce yapısı;herzaman ilerlemeyi demokrasiyi ve özgürlükleri savuna gelmiştir.

sağ düşünce yapısı;herzaman tutuculuğu,ırkçılığı savunmuş ve bu tabana oynamıştır.

şimdi birde aleviliğe bakalım;insan ayrımı yapmamış,insanı kıblesi yapmış,özgürlükleri ve ezilenlerin safında olmuştur. ben faraza bile olsa bir alevinin sağ bir partinin lideri olacağını sanmıyorum.olmuşsada artık aleviliği yaşamıyor demektir.(tabi sağ ve sol mevzi değiştirmemiş se)

aynen dost katılıyorum sana aleviliği sağ ve sol ayırmak bence en tehlikeli
bir yaklaşımdır bizim için.

CcEeMm
13.11.2006, 19:04
alevi-solcu:biggrin: normal
alevi-sağcı:scared: anormal

Mansuri
13.11.2006, 19:54
Kendinin tarihini bilen, sonuncu aydınlanmaya kadar gider.
Sınıfının bilincinde olan solcudur, Aleviliği reddederek değil ,bilerek.

egmor
13.11.2006, 20:16
Bu güne kadar sağ partiye oy vermiş değilim vermeyide düşünmüyorum...

Ama parti başkanı Alevi ise (imkansız gibi) daha doğrusu Aleviliği gerçekten önemseyen biriyse, sorunlarımıza çözüm bulacak kişi olduğuna inanırsam neden vermeyeyim.
"Bugüne kadar hangi sol partiye oy verdikte bizi önemsedi ki ?
Seçimden sonra hangisi bizi hatırladı?"
Soruları takılıyor aklıma...
Bana göre parti tüzüğünün önemi yok her şey genel başkanda bitiyor. Vekillerin elleri genel başkanların istediği gibi çalışıyor. Çoban ne derse kuzular onu yapıyor.

Kısacası Çoban Alevi ise ben kuzularımı bu sürüye yollarım.:biggrin:

Erkan Sevgi
14.11.2006, 12:54
Merhaba Dostlar;

Siyasi ideolojiler insanların gelecekleri ile ilgilidir. Gelecekte nasıl bir dünyada yaşamayı hedefliyorsanız ona uygun ideolojiyi benimser ve bunun kavgasını yaparsınız. Bunu belirlerken inancınız, ırkınız, etnik kökeniniz vb. ne kadar etkili ise bu sorunun cevabı o yönde olacaktır.

Bu konuyu değerlendirirken şunlarıda göz önünde bulundurmak gerekir diye düşünüyorum; Kürt halkının mücadelesine destek veren Türk kökenli insanları ve ya tam tersi Türk işçi sınıfının mücadelesi için canını feda eden Kürt kökenli mücadeleci insanları. Aynı şekilde Alevilere yapılan zulüm ve baskılara direnen alevi olmayan mücadeleci insanları, Deniz' leri, Mahir' leri, Yusuf' ları, Taylan' ları ve daha nicelerini düşünüp anlamalı...

Her ne olursa olsun, her kim olursa olsun, sağ ve benzeri idelojilere destek olacak bir olaya prim veremem...

CcEeMm
21.11.2006, 21:27
bir insanın alevi olup olmaması veya sağcı-solcu olmasından önce insan olması gerekir

diablo21
21.11.2006, 21:39
tabiki de alevilik önce gelir.sağ partiye oy vermem.hayatta işim olmaz.sag partının basına gecmısse o ınsan zaten ondan hayır gelmez

FaLLeN
21.11.2006, 22:13

Alevi olması hiç bir işime yaramaz...Sağ partide alevi olana Oy vermek,

sol partide sünni diye oy vermemek Kan bağını gündeme getirir...

tsira
21.11.2006, 22:23
Alevi kimliğine sahip bir kişi bana göre sağ düşüncede olamaz, olmamalı.
Eğer oluyorsa zaten alevi kimliğinden kopmuş demektir.
Bunca zamandır biz alevilere kıyanlara,zulüm edenlere bir bakalım ne demek istediğim anlaşılacaktır.
Eğer anketteki gibi bir durum söz konusuysa kesinlikle oy vermem. Zaten o partinin başkanı olarak alevi kimliğinden ödünler vermiş ve alevi inancından, yolundan vazgeçmiş demektir.

gözdecst
21.11.2006, 22:27
siyasetle aleviliği özdeşleştirmek yanlış ama ne olursa olsun sağ partiye oy vermem başında babam olsa bile...

odtülü aslan
22.11.2006, 14:56
Her şöyden önce konulara iki taraf açısından bakmak gerekir.Aleviler genelde solcu kimliğini herkese benimsetmişlerdir.Yani alevilikle bağdaşan siyasi düşünce aynı zamanda solculukla birçok noktada kesişir.Bu bakımdan alevilikmi önce gelir solculukmu önce gelir tartışmak bana göre yersizdir.Zaten bir alevi solculuğu benimseyememişse,bir solcuda aleviliğin karşısındaysa o kişinin ne aleviliği nede solculuğu fayda eder...

Canan58
22.11.2006, 15:09

Benim için Aleviliğim önce gelir önce bu değerlerimi savunurum...

Soruya gelince asla sağ bir partide Alevi bir başkan var diye oyumu ondan yana KESİNLİKLE kullanmam... O zaten Alevilikten çıkmış değerlerini kaybetmiş bir zavallıdır... Bu adamın kendine hayrı olmamış ki bana ne hayrı olacak...

KızılBant
23.11.2006, 12:30
sağcı alevileride görüyoruz mesela izzettin doğan. Alevi olması birşey ifade etmiyor adam yeri gelince arkamızdan vurur bizi. Solculuk çağdaşlıkdır. Sağcılık sa çıkar amaçlıdır.

bozalcan
23.11.2006, 13:17
sanki her seçimde tüm faşist partilerden önümüze kınalı keklikleri koymuyorlarmı?Ben onlara alevi diyemiyorum benim için ancak kınalı keklik olabilirler.karşımıza çıkıp 'gelin canlar bakın aramızda aleviler var'diyorlar.Utanmadan kızarmadan ellerindeki kanımızı dahi yıkamadan karşımıza çıkıyorlar.Birde sonucuna güvenilir bir anket sonucu ileteyim.son seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisinin aldığı oyun %66 sı alevi tabanından geldiğini biliyormuydunuz.Ve yine aynı seçimlerde alevi yurttaşlarımızdan 6 milyonunun sandık başına gitmediğini.....

Ali_Yolcusu
23.11.2006, 13:38
benim için önemli olan halkların kardeşliğidir öyle bir parti olmalı ki hem alevilerin hem sünnilerin hem kürtlerin vs... haklarını yememeli, ayrımcılık yapmamalı, türkiye cumhuriyetini tek yumruk haline getirebilecek bir parti olmalı eğer aleviler şu partiye sünniler şu partiye oy verir diye gidersek halkı birbirinden ayırmış oluruz ama ne yazık ki türkiye de böyle bir parti yok.

dolayısıyle halkların kardeşliğini yaratacak parti yok ise bende alevilerin menfaatlerini düşünürüm elbette ve bunu da sağ partilerin sağlıyamıyacağı ortadadır.

anket sorusuna gelince,

çok çeşitli cevapların verilebileceği bir soru bu çünkü chp sol partisi de ne oluyor ki ? alevilere değer mi veriyor, vermiyor.

benim için ilk önce halkların kardeşliği, sonra alevilik sonra da sol parti gelir.

AleviGenç
23.11.2006, 14:29
Önce Alévîlik !!

Lancelot
24.11.2006, 16:20
dünyada iki kutup vardır... proleterya ve sınıf düşmanları...

nasıl ki sünni de olsa sol görüşlü insanları kardeş belleriz, ama alevi de olsa sağ görüşlüleri dışlarız....

sanırım yeterli olmuştur..

yerden tasarruf için edit: dışlamak konusunda "odtülü aslan" ın tepkisine karşılık şunu belirtmek isterim ki hepimizin bildiği gibi sol ezilenin sağ ezenin yanındadır.. bu durumda dışlamak çok kolaydır, haktır ve de doğaldır bence...

odtülü aslan
24.11.2006, 16:23
dünyada iki kutup vardır... proleterya ve sınıf düşmanları...

nasıl ki süni de olsa sol görüşlü insanları kardeş belleriz, ama alevi de olsa sağ görüşlileri dışlarız....

sanırım yeterli olmuştur..

Bence insanları dışlamak bu kadar kolay değil.

alevi_murat24
24.11.2006, 16:30
aslında başlık insanı şaşırtıyor. egerki başlıktaki gibi alevilikmi solculukmu tabiki alevilik.
ama soruya gelincede tam tersi bir insanın alevi olmasından önce bulundugu ortamın benim için önemli kişiye degil bir fikire vermek isterim. onun için soldan şaşmam.

ankete oy veren arkadaşların başlıga göre verdigini düşünüyorum. insan biraz çelişikide kalıyor bana göre:o

baran62
24.11.2006, 22:00
konuyu açan arkadaş kusura bakmasın ama bu biraz şuna benzemiş;
küçük bir çocuğa sorarlarya; anneni mi babanı mı daha çok seviyorsun diye.
çocuk da sanki bunun doğru bir cevabı varmış gibi bulmaya çalışır da bir türlü doğru cevabı bulamaz.
o halde bende şöyle sorayım.
solcu olduğun için alevimisin alevi olduğun için mi solcusun?
tabi bu espriydi ama bence aleviler bu zihniyetle yönetilmekten ve ezilmekten başka bir alternatifsizdir. hiç bir sağ parti başkanı alevide olsa alevileri ve de sleviliği hiç bir yere götüremez.
bizleri biraz insanlığımız bu sola getirdiyse biraz da sağ ziyniyetin hep bizi ezmesi biraz bizi solculuğa itmiştir.
o yüzden ne solculuğumdan ne de aleviliğimden asla ve asla vazgeçmem.
sevgiyle kalın canlar.

meryem demir
26.11.2006, 00:25
Eğer alevilik önemlidir der isek; mesela İzzettin Doğanın kuracağı bir partiye sadece alevilikten dolayı oy verirmisiniz
yada;
Şuan solun temsilcisi gibi görünen, Deniz Baykal'a oy vermek ne kadar doğrudur. Aslında CHP nin oy potansiyelinin en büyük etkeni Atatürk tür. Birtakım düşünceleri aşamadığımız sürece chp solu temsil eden parti olmaya devam edecek, ki Halk Partisi kuruluş itibari ile geldiği nokta olarak göz önüne alınır ise, solcu bir parti olarak doğmamış fakat bugün solu temsil edebilecek parti olma statüsüne ulaştırılıyor.

Genel olarak alevi denildiği zama, solculuk akla gelir.
Hem alevi inancını doğru şekilde anlatabilecek, hemde solu temsil edebilecek bir parti kurulmasıı ister gönül; isterde gönülün her dediği olmaz ki

azeyy
26.11.2006, 00:46
Cidden bu bir sorumu?Nasıl bir soru?KOmik..Traji-Komik..:hopala

alihaydar23
26.11.2006, 01:31

Gerçekten güzel bir soru tesekkürler.

Öncelıkle o kışının aklından süpe ederim. Neden bir sol değilde sağ parti değilmi? Sağ bir partiden aday oluyorsa bir sebebi vardır belkı çıkar içindir. Kim olursa olsun ben o kışının ekmeğine yağ sürmem.

Ancak bir sünni sol bir partıden aday olmuş ve SOLCU GİBİ DÜŞÜNÜYOSA halka hizmetten baska amacı yoksa, her mezhepteki, dildekı, yerdeki insana esit davranıyorsa(gerçi düşük bir ihtimal) hiç çekınmeden oy veririm.

Cevap nalaşılıyor galıba yanı önce insan olması önemlı benım içinde.

puduhepa
30.11.2006, 15:33
son sayfaya kadar yazılanları okudum.ve dedim ki bir de anket sonuçlarına bakayım.amanın ne gördüm;
1-alevi olsun isterse sağcı olsun,oy veririm:39
2-solcu olsun,isterse sünni olsun,oy veririm:24
elbette ve kendimce doğru olan şık ikincisi idi.ama şunu da unutmamam gerekiyordu.insanı baz aldım yani bütün kimliklerinden sıyrılmış ve yalın haliyle.
sonuçları görünce yukarıda sevgili Kızılkilise"nin yazısı bu anlamda nasıl da oturuyor yerine:"sağcı ve faşist partiler Aleviler"in kanını çoğu kez dökmüştür.eğer bir Alevi kalkıp onlara gidiyorsa geçmişini bilmiyor ya da dökülen kanı önemsemiyor demektir."

DrmdrM
30.11.2006, 16:51
anket şıkları ,senaryoya uygun olarak tekrar düzenlenmiştir...
oyunu değiştirmek isteyenlere ....

FaLLeN
30.11.2006, 17:06
Cidden bu bir sorumu?Nasıl bir soru?KOmik..Traji-Komik..:hopala

65 kişi oy kullanmış ve bir O kadarda yorum.....galiba gülmek için yanlış yerde geziyorsunuz..sizi mizah kısmına alalım sevgili azeyy...

b.alina
30.11.2006, 17:13
sonuçların böyle çıkması normal ne yazık ki aleviler içerisinde yanar döner ve nabza göre kan veren insanlar var.Çürük elmalar çıkıyor bize düşen içimizden bunları ayıklayamak.

Ama bunu nasıl yapacağız.Halkı nasıl uyandıracağız bir toplum böyle tarihine kör bakarken.

Anatolianman
30.11.2006, 17:18
bilge alevi olsun

egmor
30.11.2006, 18:33
anket şıkları ,senaryoya uygun olarak tekrar düzenlenmiştir...
oyunu değiştirmek isteyenlere ....

anket sıkları senaryo ya uymamış.

birinci şık "alevi olsun isterse sağcı olsun" yapılmış

ilk msj da ki sorurunun açıklamasına uymuyor. açıklamada Adamın sağ parti başkanı olduğu ama alevilerin istek ve ihtiyaçlarına yanıt vereceği farz edilmiş. Yani bugüne kadar hiç bir solcunun yapamadıklarını yapacak biri.
Eğer bu adam bunları yapacaksa zaten sağcı değildir benim için, bu adam solcunun önde gidenidir.

Sorarım size hangi sol partinin başkanı sünnileri karşısına alacagını bile bile
Aleviliğe önem verebilir ki ?

Eğer böyle bir adamı tamımlayacak sıfat varsa ;

"sağ parti lideri- alevi - solcu" derdim ben
karıştı biraz ama neyse:biggrin:

zaten mümkün değil böyle birinin olması...

DrmdrM
13.12.2006, 23:05
arkadaşlar,bu anket önemli benim için,o yüzden oy kullanan arkadaşların tümüne teşekkür ederim.
seçim yaklaşıyor,ama bizim için güzel bir gelişme olacak mı,yoksa bölünmüşlüğümüzün cezası olarak yine yeni hükümeti mi eleştireceğiz benzer şekillerde onu göremiyoruz daha,yani umarım...,gördüğümüz kadar kesinleşmemiştir herşey.
bu anketin amacı nasıl bölündüğümüze dair sadece küçük bir soru ve küçük bir araştırma.şu anki tablo %58 imiz başkanı alevi olduğu için sağ bir partiye oy verecek gibi.alevililerin sorunlarına eğilecek diye oy verecekler var,sağ ezilenden yana olmaz ,başkan ezilen de olsa sağı seçtiyse ,artık ezen tarafındadır.başta oy kullanan arkadaşların şıklardaki yanlış anlamadan ilk şıkkı işaretlemiş olabileceklerini de düşünüyorum hala.
kimseyi yargılamak niyetinde değilim,bu sadece bir senaryoydu.
ama şunu söylüyorum....genel bir ideolojiyle değil de etnik (dinsel,ırksal,cinsiyete göre vb) şekilde aranan çözüm arayışları her zaman ,o etnisitenin çokluğu kadar bile olamamıştır.bizler için önemli ,dünyada iki sınıfın olduğunu kavrayabilmek olmalıdır:ezen ve ezilen....bundan sonra ne ezenin ne ezilenin dini ,cinsi,ırkı farketmemelidir....ben böyle düşünüyorum...
teşekkürler...

rinda
13.12.2006, 23:45
öncelikle devrim arkadaşımı kutlarım oldukça ilginç bir anket hazırlamış:)ankete baktım alevi olsun ama sağcı olsun önde gidiyor..yani sırf parti başkanı alevi diye sağ görüşlü bir partiyede oy vermek bana mantık dışı geliyor...diğer taraftada sol görüşlü sünni bir insan var oda ne kadar samimi orasıda şüpheli tabi.çünkü sonuçta siyaset yapıyor...

pınar_86
14.12.2006, 00:33
dip not: Dedeler tarafından bir Alevi partisi olarak kurulan Birlik Partisi (BP), girdiği ilk seçimlerde önemli bir başarı kazanmıştır.dedeler sosyalist_sol görüşü savunmuşlardı.(bu yazıyı bir yerden aldım örnek olarak)

bana kalırsa ilerici düşünce ve yenilikçi devrimci düşünceye sahip olmak çok fazla önemli.bizim en başta buna ihtiyacımız var ülke olarak ve millet olarak.zaten şimdiye kadar ülkemizin biraz olsun kalkınmasının ve gelişmesinin nedeni akıllı insanların (hatta akıllı insan demek az kalır o büyük zatlara) yaptığı devrimlerdir.Atatürk zamanın devrimcisi olarak ve onun devrimlerini korumaya ve asıl manasıysa yeteri kadar uygulanmamasını protesto eden (ve bunun dışında savundukları ilkelerle) gençler kendi döneminin öğrenci hareketlerini başlatan Deniz gezmiş ve arkadaşları sayesinde demek istiyorum türkiye bu zamana kadar yine iyi gelmiştir.
anlayacağınız sol görüş bence çok önemli,alevi olması benim adıma oyumu çok daha rahat ve güvenerek vermem anlamına gelir.onun dışında yeterki bu Türkiye eskimesin hep daha ileriye gidebilsin.

MeRaLiNa
14.12.2006, 01:15
valla ben bu ankete oy kullanmisim öyle görünüyordu, acaba hangi sIkka oy kullandim icime bi kurt düstü simdi :uhhm: , umarim gece gezmelerime denk gelmemistir, neyseki iptal ettirdim oyumu :hopala

sagci bir Aleviye oy vermem... mutlaka icten bazi seylerin hesabini yapip bu yolu secmistir, Aleviler icin degilde baska kisi ve amaclari icin

Canan58
14.12.2006, 02:00
Alevi olup sağcı partide olması beni asla bağlamaz ben oy falan vermem...
Ama solcu olup sunni olabilir.Bu dini bir olaydır buda beni ilgilendirmez benim görüşümde olduğu için oy verebilirim. Ki vermedikmi bu zamana kadar Chp ye..

puduhepa
14.12.2006, 20:12
senaryo ve anket sonuçları ortada.ve ben şaşkınlık içerisinde sonuçlara baktım.yalnızca "eyvah" diyorum.hani cümleler ya da ne yazsan anlamını kaybeden kelimeler vardır ya.şu an o tıkanıklığı yaşıyorum..
bilinçli bir insan,geçmişini unutmamalıdır...

tamerx
14.12.2006, 20:45
Alevi Olsun,İsterse Sağcı Olsun ,Oy Veririm

anket cok sacma, ama bu cevabi tiklayanlar harbiden sacmalamislar. ne oluyor yani alevi olursa? alevi olsun, sagci olsun..yinede oy veriyorsunuz öyle mi? o zaman siz sünni sagcilara da oy verirsiniz... ne fark var yani? madem alevilik adina oy vereceksiniz, o zaman neden sagi seciyorsunuZ? sag düsünme asla alevi inanciyla bagdasmaz bir kere, yok ben zaten sagciyim diyorsaniz o zaman neden bu ankete katiliyorsunuz? o zaman bu anket sizin bakis acinizdan sacma gelmiyor mu?

Lazoşa_62
14.12.2006, 21:03

DrmdrM can;Ben seçenek olarak oy kullanmadım.Ama fikrimi söylemekten çekinmem

Alevilik;Paylaşımdır,eşitliktir,haktır,hukuktur,öz gürlüktür,demokrasidir.İnsanın insanca yaşamasıdır. Kavram geregi bu ise alevilik, alevinin sağcı bir partiye oy vermesi ne mantıksal nede fikirsel bir açıklaması olamaz.

Sol kavramı barışı,demokrasiyi,özgürlük ve adalet kavramını savunurken ve alevilikle bu kadar barışıkken neden alevi sağçı bir partiye oy versin. Ayrıca Suni bir insanın bir sol partinin başında bulunması doğaldır. Suni bir solcu aynı zamanda aleviligi ve alevilik inancını benimsemiş insandır.İyi forumlar.

ışığım
14.12.2006, 22:33
Alevi - sünnilikden önce sağcımı solcumu olması benim için önemli. Dini değerlerden çok siyasi değerler benim için önemlidir.
TKP li ve ateist birine oy değil canımı veririm.

Nihatturkuz
15.12.2006, 13:47
Önce sol diyorum..

meryem demir
15.12.2006, 14:01
İnsanı ayakta tutan düşünceleri ve bu düşünceleri savunmak adına verdiği mücadele ise, tabiki önce solcu kimliğim gelir.

vankedisi
15.12.2006, 14:05
tabiki aleviligi önce gelir...

DrmdrM
16.12.2006, 00:39
DrmdrM can;Ben seçenek olarak oy kullanmadım.Ama fikrimi söylemekten çekinmem

Alevilik;Paylaşımdır,eşitliktir,haktır,hukuktur,öz gürlüktür,demokrasidir.İnsanın insanca yaşamasıdır. Kavram geregi bu ise alevilik, alevinin sağcı bir partiye oy vermesi ne mantıksal nede fikirsel bir açıklaması olamaz.

Sol kavramı barışı,demokrasiyi,özgürlük ve adalet kavramını savunurken ve alevilikle bu kadar barışıkken neden alevi sağçı bir partiye oy versin. Ayrıca Suni bir insanın bir sol partinin başında bulunması doğaldır. Suni bir solcu aynı zamanda aleviligi ve alevilik inancını benimsemiş insandır.İyi forumlar.

sevgili dost,
hem fikrini söylemişsin,hem neden oy kullanmamışsın anlamadım...
sünni bir solcu aynı zamanda aleviliği benimsemiş insandır diyorsun,bence sünni bir solcu ancak aleviliğin o ''öz''ünü ve o felsefeyi -bilmese de ,yaşıyordur,yoksa benimsemiştir tam oturan bir söz olmamış...

teşekkürler...sevgiler...

slush
16.12.2006, 00:50

Sol chp ise basinda baykal varsa..
Sagda simdiki anapsa ve basinda alevi birisi varsa ve alevi isteklerini yerine getireceginin garantisini veriyorsa..

Oyumu Aleviye veririm ...

Ibiso
16.12.2006, 01:14
bencede yanlis bir soru katilmayacagim aleviligi biraz bilen kendi tavrini koyabilir bence

yyusuf
06.01.2007, 03:49
bize göre önce solculuk önemli ya adam alevidir ama sağcıdır görüşlerimiz farklıdır alevi diye oy verecek deiliz ya

aylin58
06.01.2007, 15:00
önce sol gelir benim için. Alevi olup da sag olana oy vermem. Sirf alevi diye kendi bakis açima ters olan birinin tarafini tutamam.
Ister sünni, ister alevi fark etmez solcu olduktan sonra...

aytans
06.01.2007, 15:09
Bence önce alevi olsun ondan sonra solcu olsun.Alevi olupta sağcı olana oy vermem.Ama solcu olupta alevi olmayanada oy vermem.

SivanA SimyacI
06.01.2007, 15:11
Öncelik benim için Sosyalistden başlar.Alevilik dediğim takdirde aşırı muhafazakar bir sünniden farkım kalmadan aşırı muhafazakar aleviye dönüşürüm.Aleviliğin yolu ilimden gider ilim ileriye giderseniz gelir geriye giderseniz gelecek olan gaflettir.

İnsan
06.01.2007, 21:14
Allah Allah ne kadar komik bir anket bu böyle ? :-)
CHP ye sol ---MHP yede sağ diyenler bir zahmet her iki Partininde seçim bildirgelerini alıp yanyana koysunlar ve baksınlar fark kalmışmı.
Adamlar herbiri çeşitli Dil,Irk ve Soydan oluşan Devletleri birleştirerek tek Devlet olma yönünde ilerlerken biz hala sağ-sol davaları ile mi oyalanacağız.
Uyanın ey Millet Dış güçlerin oyunlarına gelipte A.B nin veya A.B.D nin arka bahçesi olmayalım.
Artık solun da sağında içi boşaltılmış durumda bunlardan vazgeçelim.
En öncelikli konumuz şu olmalı === TC Vatandaşlarının = Türklerin = Dil ,Din ,Irk ,Renk ,Mezhep sağ/sol gözetmeksizin Türk üm diyen herkesin Vatanını Milletini Cumhuriyetini korumak uğruna tek YUMRUK olmalıdır.
Tabi bu arada birbirimizi (örneğin bu forum aracılığıyla) daha yakından tanıyarak
önyargılarımızı da silebilirsek ne mutlu bize.

İnsan
06.01.2007, 21:21
aytans
Bence önce alevi olsun ondan sonra solcu olsun.Alevi olupta sağcı olana oy vermem.Ama solcu olupta alevi olmayanada oy vermem.

Bende her ne olursa olsun önce İNSAN olsun derim.

Gerenimo
07.01.2007, 15:15
bence siyasette sağcı veya solcu olunması önemli diildir önemli olan ülkenin haklarının korunması ve her kesime en aazından eşit yaklaşılması bugüne kadar solcusu olsun sağcısı olsun Bizim için ne yapabildi ki hepsi kendi ceplerini doldurmaktan başka;)o nedenle önce ülke için en iyisi kimse o olsun ama soldan olursa o baska ve alevide olursa bundan iyisi olamaz herhalde=)

KomünistAlevi
07.01.2007, 15:24
bence siyasette sağcı veya solcu olunması önemli diildir önemli olan ülkenin haklarının korunması ve her kesime en aazından eşit yaklaşılması bugüne kadar solcusu olsun sağcısı olsun Bizim için ne yapabildi ki hepsi kendi ceplerini doldurmaktan başka;)o nedenle önce ülke için en iyisi kimse o olsun ama soldan olursa o baska ve alevide olursa bundan iyisi olamaz herhalde=)

Ceplerini doldurmayan kişiler var ise oda Solculardır Devrimcilerdir...Ama bak nediyorum Devrimciler diyorum...Deniz Baykal,Mustafa Sarıgül,Ecevit gibi sahte solcuları burjuva partilerinden söz etmiyorum...

Bunların sol ile hiç bir alakası olmamasına rağmen halen daha solcularda ,sağcılarda ceplerini doldurdular dememeliyiz...Solcular ancak ve ancak canlarını bu yolda feda ettiler...

Denizler,Yusuflar,Mahirler,Hüseyinler,Alparslanlar ,Kaypakkayalar vs. ceplerini nezaman doldurdular acaba?

Benim bildiğim Canlarını verdiler bu Halk için...

_ernesto_
07.01.2007, 16:57
walla anketin cevapları bana biraz saçma geldi.benim için önce sol gelir.ancak sol deyince akla chp dsp gelmesin bunlar düzen pertileridir.solun içi boşaltılmadı bizim solumuz....ibolar denizler mahirler cevahirler sadolar

yani halk için mücadele edenler

gül01
07.01.2007, 17:03
canlar solculukla mezheplerin karılaştırılması başta gerçekten çok saçma bir durum..bence başta alevi olsun...
AMA UNUTMAYIN Kİ DİNLE ARANIN KİMDE OLDUĞUNU ALLAHTAN BAŞKASI BİLMEZ...

Gerenimo
07.01.2007, 18:26
Ceplerini doldurmayan kişiler var ise oda Solculardır Devrimcilerdir...Ama bak nediyorum Devrimciler diyorum...Deniz Baykal,Mustafa Sarıgül,Ecevit gibi sahte solcuları burjuva partilerinden söz etmiyorum...

Bunların sol ile hiç bir alakası olmamasına rağmen halen daha solcularda ,sağcılarda ceplerini doldurdular dememeliyiz...Solcular ancak ve ancak canlarını bu yolda feda ettiler...

Denizler,Yusuflar,Mahirler,Hüseyinler,Alparslanlar ,Kaypakkayalar vs. ceplerini nezaman doldurdular acaba?

Benim bildiğim Canlarını verdiler bu Halk için...

Ben siyasilerden değil siyasi partilerin başlarındakilerden bahsetmiştim.Ne yazık ki evet nE Deniz Gezmişler nede mahirler'lerin bize önderlik etmesine izin verildi yani demek istediğim siyasi bır olusum içerisinde haklarımızı siyaset yaparak korumaları engellendi zaten halkın içinden liderler oldukları için hala adları hafızalarımızda değil mii??Devrimm yapabilmek için önce milletin içinden bir lidere gerek vardır sonrada ona tüm gönlüyle bağlanabilecek bir halk kitlesine ne yazıkki biz liderlerimize yeterince sahipçıkamadığımız için onlar canlarından olmuyorlar mı:pisman ...saygılarlaaaa....

ankh
18.02.2007, 19:09
Solcu olsun isterim evet alevi yada değil çünki ben vatanımda birlik olsun istiyorum bir tek kesimin söylemleri dinlensin istemiyorum din dil ırk ayrımı yapılmadan halkım için ne iyi ve güzelse onu yapanı istiyorum ve bununda solda olduğuna inanıyorum şuanki düzen partilerinden bahsetmiyorum bu ütopik bir soru bende ütopik cevap veriyorum cübadaki gibi olsun

Gülom
20.02.2007, 07:14
Solcu olsun, Alevi olmasi gerekmiyor. Turkiyeyi dogru durust yonetsinde Alevi olmasin, sagcilarin elinde cektik cektigimiz kadar...

Saygilarimla

odtülü aslan
20.02.2007, 15:46
Türkiyede solculuğun aleviliğin kürtlüğün herhangi bir toplumun elinde olmadığını göstermek için etnik dini kökeni ne olursa olsun solcular desteklenmelidir.

güldane17
20.02.2007, 15:52
solcu olsun alevi olupta baska bi partıde olcagına kokenı alevı olmasada solcu olması ve bızle olması kafi

nilüferr
20.02.2007, 15:52
düşünceler önemli bence herşey bunda bitiyor solcu olması gerekir alevi olmasada böyle düşünüyorum :)

özkanbeydilli
20.03.2007, 19:44
aslında laik bi devlet için uğraşımız ben ulusal olmasını isterdim bütün türk ulusunu bir arada tutabilecek bi parti annca bizi kurtarır bu benim görüşüm tabi aleviye de solcuyada sempatim var tabiki ama önce insan olsun sonra bunlar

umutdurmuş60
24.03.2007, 18:43
tabiki önce insanlık alevilik ve solculuk ama sağ bir parti aleviliğin haklarını savunmaz bizim hakkımızı ancak sol parti koruyabilir o yüzden sol parti derim ben...

esmeray27
27.03.2007, 02:04

oyumu kesinlikle vermem.alevi olupta sağ partiye üye hele birde başkan olduysa zaten benim gözümde o sıfırı tüketmiştir.

tugberk_29
27.03.2007, 05:52
bence herzaman alevilik önde gelir biliyorsunuz ALEVİ olunmaz ALEVİ doğulur nasıl bütün dinler,mezhepler bir çatı,bir fikir altında toplandıysa ALEVİLİK te aynı görüş aynı fikir birliği üzerinde herkesçe aynı bilinen herkesçe aynı savunulan bir görüştür. böyle olmasada bence böyle kabul edilmelidir birileri bir tarafa öbürleri diğer tarafa çekmemelidir.eğer benim insanım rahata erişecekse kendi haklarını,kendi hür özgürlüğünü çekinmeden yalanların arkasına saklanmadan söyleyebilecekse kim olursa olsun benim insanıma eğer bu hakları veriyorsa oyum evetten yana....solculuk,sağcılık hepsi kağat üzerinde dönen bir oyundur.önemli olan yürekten gönülden savunulan düşüncedir.

cemcan33
27.03.2007, 11:18
sanırım soru biraz yanlış öncelikle insan olabilmek..sevgi ve acıma duygusunu köreltmemek..insan için var olan tüm güzel duyguları taşıyabilmek önemli.siyasi tüccar olduktan sonra ha alevi ha sünni ne fark eder ki..siyaseti bir avuç kan emicinin bekası için yaptıktan sonra..alevi olsan ne yazar..belkide en büyük yanılgıyı burada yaşıyoruz...halk için halktan yana bir siyasi parti pek görülmedi..

koruklu
28.03.2007, 19:56
arkadaşlar elbette solcu olsun ama şu tartışmayı biraz daha açmalıyız yani solculuk nasıl bi solculuk bugün chp den tutunda işçi partisine dtp ye kadar yani düzen partilerinin solculuk anlayışları hepsinin kendi içinde anlaşamadığı bir kavram kimi sosyal faşizmin tepesinde biri etnikmilliyetçilğin biri sosyal demokrasi ki bunların hepsi solcu olmayacağı ki solculuk tam anlamıyla neyi ifade ettiği tartışılmalı

Agop
28.03.2007, 20:40
Zaten bir kişi hem alevi hem sağcı olamaz bence. Eğer sağcılığı benimsemişse ben ona alevi demem. Var böyle kendini bilmez insan(!)lar. Asıl kökenleri alevi olmasına rağmen sağcılığa yönelmişler. Bunlara ben alevi demiyorumki. Bunlara ben insan bile diyemiyorum. Çünkü insan olanın kafası vardır ve bu sadece boyunun üstünde durark ağırlıktan başka bir şey yapmama gibi bir eğilimi yoktur. Bu kafa çalışmaldır. Çalışan kafaylada bir insan sağa değil sola yani insanlığa yönelir.

tugberk_29
30.03.2007, 15:38
MÜREBBİ EMRE arkadaşımızınd ediklerine katılmıyorum. yıllardır aleviler sol partiye oy verdide ne oldu bülent ecevit(chp) iktidarında maraş olayları olmadımı,bülent ecevitin solu bu olaylar karşısında duruşu ne oldu! zamanın sivas mileltvekili mustafa tirmizi bu olayı bülent ecevite belgelerle resimlerle sunduğunda(adamın kafası gövdesinden çıkarılmış kafasının derisi yüzülmüş) bülent ecevitin verdiği cevap sizin adamlarda silahlanmış ne yapalım, bende ulusalcı bir birey olarak aleviliği herhangi bir siyasi düşünceye kulp olarak bağlanmasına karşıyım.alevilik siyasi bir görüş değildir hiçbir partinin elinde tek el de değildir. çoğu insanın yaptığı hata gibi aleviliği marksiz düşünceye veya kominist yapıya sahip bir fikir akımı olmadığını düşünüyorum.islamın özüne ait olan aleviliğin HAK MUHAMMED ALİ üçlemesini benimsemişsek marksizim yada kominizm bu görüşün neresine aittir.HZ ALİ yaşantısını benimsemiş olarak bizler çok iyi bilirizki anadolu alevileri alın teriylen çalışarak,çalmayarak emek hırsızlığı yapmadan ülkesini en temel üyeleridir. dünya görüşünü sağ olarak alan insanlara sırf bize uymadıkları için onlara beyinsizlikle,akılsızlıkla suçlamak aleviliğin hoşgörü ilkesine ihanettir.kardeşim MÜREBBİ EMRE bence bu yazdığın yazıları gözden geçirmen lazım.tekrar söylemek istiyorum kültürümüz; dünya tasavvufi görüşümüz,alevilik,ilerici,çağdaş,demokratik düşünce sisteminde yerini almıştır.vücudu toprak olmuş marksistlerin bütün dünya görüşü sona ermiş(1990 da s.s.c.b nin batmasıyla) tir. bu yüzden tarihe karıışmış (karl marks,mao,lenin,stalin,che)dünya görüşü sona ermiştir. önümüze geleceğimize sahip çıkmak dileğiyle......

okan22
01.04.2007, 07:15
bence sevgili hakan emrenin sağcılıktan kastı kesinlikle milliyetçiliği ve ırkçılığı kendine ilke edinmiş kendini kanıtlmak bazında asmak kesmekten başka bişey bilmeyen ve bunlara hizmet edenlerdi bu bağlamdada kesinlikle emre ye hak veriyorum ayrıca kimsenin marksist düşünceyi ve kominizmi olduğu gibi benimseme hevesinde olduğunu zannetmiyorum çünkü bu düşünce sistemlerinin temelinde ateizmin oldğu açıktır fakat benim gibi bu düşünceleri savunan arkadaşlarımın bu düşünce sisteminde var olan eşitlik ve hümanist ilkeleri benimsedikleri ve savundukları kanaatindeyim ve maalesefki türkiye sağı bunlardan çok uzak sol kesim tam anlamıyla bu düşüncelere hizmet etmeyebilir şayet etseydi zaten sol çok daha başarılı ve iktidarın değişmez ismi olurdu fakat şuda değişmez bi gerçekki sol bu düşüncelere daha yakın bi kaç örnek gösterip bu tezi çürütmek mümkün olamaz bende sağ felsefenin getiri ve götürülerini saymaya kalksam işin içinden çıkılmaz bi hal alır olay. O yüzden seni daha mantıklı düşünceler paylaşan bi arkadaşımız olarak aramızda görmek bize daha büyük haz verecektir.:D

Yazgar
01.04.2007, 07:27
Alevilik once gelir

D-e-v-r-i-m-c-i
01.04.2007, 08:30
İki şeye hakkım olduğuna karar verdim:Özgürlük ve ölüm.Birine sahip
olamazsam ötekini isterim çünkü hiç kimse beni canlı tutsak edemez.HİÇBİR MENFAAT BENİ İSTEMEDİĞİM BİR YERDE DE TUTAMAZ.bu yüzden baştaki kim olursa olsun....hiç önemli değil...

sir60
01.04.2007, 09:56
benim için tabiki alevi olmam benim için önemli

tugberk_29
03.04.2007, 00:44
can kardeşim okan sende emre gibi hata içinde hatasın. bizim ne sağcılığı övdüğümüz nede solculuğu yere vurduğumuz var. alevi kelimesinin her hangi bir siyasi görüşle eş tutulmasına karşıyız. ALEVİLİK (anadolu aleviliği) kültür-sosyal,tasavvufi bir yaşam şeklidir. herhangi bir siyasi görüşün boyundurun da değildir. sunniler sunciliği sağcılığa veya solculuğa yakıştırıyormu siyaset ayrıdır,tasuvvufi düşünceler farklıdır. madem siz humanistseniz kendi içinizde olan alevilerin sağ düşüncede olmasına neden hümanist gözle bakmazsınız.ben ulusalcıyım türk solunun kemalizm le yoğrulmuş şeklini savunurum. CHP nin kökenine bakarsak kemalist bir düşüncededir zamanında. taki ismet inönünün sosyalizmi parti tabanına getirince CHP de 6 ok kavramı değişmiştir. che gibi devrimcilerin sosyalizmi ATATÜRK ün ülkesinde uygulanamaz. çünkü: kemalizm devlet şekli gücünü ezilmiş türk ulusundan alır, ve emperyalizme meydan okur. ama sosyalizm belli bir tarihte ortaya çıkmış işçi,işveren çatışmasından meydana gelmiştir. kemalizm büyüklüğü burda gösteriyorki bütün dünya devletlerine meydan okurcasına karşılık verirken ve ezilmiş bütün dünya milletlerine övmek ve temsildir.sosyalizm ise sadece bir sınıf çatışmasıdır. ve ALEVİLİK le alakası yoktur. daha önce dediğim gibi madem hümanistiz,madem demokrasi yani gökkuşağı gibi renkli ama sadece bir bütün oluşturuyorsak içimizde olup sağ düşünce taşıyan insanlara saygı duymak lazım. onlara hakarete varan sözlerle ne kadar doğru yapabiliriz ki.benim demek istediğim ALEVİLİĞİN her görüşe açık olması ve aynı yakınlıkta olması. yıllardır bu ülkede bir kaç siyasetçi dışında önemli bir siyasetçi çıkmamıştır bu toplumda. bunun nedeni baskıcı sunni görüşü değil,alevilerin arasındaki çatışmadır. bunu da kabul etmemiz lazım. hatırlarsan ırak savaşı öncesi ANADOLU ALEVİ BEKTAŞİ fedarasyonu bir açıklama yaptı; ALEVİLİĞİN içte islam dışta hristiyanlığa bağlıdır.bu görüşün söylenme nedenleri arasında ne niyet yatıyordu. yıllarca ALEVİLİĞİ marksizliğe taşıyan görüş bu değilmiydi. ulu önder ve HÜNKAR HACI BEKTAŞ pirlerinden ALİ RIZA SELMANPAKOĞLU babamız duruma el koymasaydı ve yıllarca kendini bu yolda heba etmiş ulu dedemiz PR.DR. İZZETTİN DOĞAN açıklamalarıyla bu durumu önlememişmidir. kardeşim okan ve emre nasıl sunni kardeşlerimizin kendi tuttuğu partiler arasında dinsel bir bağlantı yoksa dünya görüşleri arasında bir paralellik varsa bizimde her hangi bir partiylen herhangi bir gerici düşünceyle özdeşmemeliyiz. bizim önümüze bir bal sunuyorlar sen bu balın neresinden yersen aynı tadı verir.yok ben marksizm ama ateist değilim düşüncesi çok saçmadır. bir yapının temelini herhangi bir yerinden çıkartıp orayı atarsan yapıda bozukluk olur sizin düşüncenizde bozukluk var. marksizm yokken ALEVİLİKTE eşitlik ve hümanizm vardı DEMOKRASİ vardı. özgürlük,bireysel düşünme vardı marksizm bunu alevilere sunmadı. her görüş birbirlerine benzer CHP de milliyetçilik varsa MHP de de vardır. SOL ve SAĞ zıtlaşımı ortak bir yerde buluşuyorsa demekki bizlerde ortak bir yerde buluşabiliriz. ALEVİ kelimesi ALİ EVLADI demek ALEVİLİK ALİ evladının yanıdna olan demek. tıpkı imamımız İMAM CAFER-İ SADIK ın sözü gibi; BENİM SÖZÜM DEDEM KERBELA ŞEHİDİ HZ. HÜSEYİN İN SÖZÜDÜR. HZ HÜSEYİNİN SÖZÜ BABASI HZ. ALİ NİN SÖZÜDÜR. HZ. ALİ NİN SÖZÜ RASULLAH HZ. MUHAMEMD İN SÖZÜDÜR.HZ MUHAMEMDİ İN SÖZÜ ALLAH IN SÖZÜDÜR.bu sözde gerçek ALEVİLİK saklıdır. yani ali evlatları ataistlerle hiç bir söz paylaşamaz.kendimize has dünya görüşü olan insanlarız birbirimize tahamül etmek zorundayız. son kez ve tekrar söylüyorum gözümüzü açalım üzerimizde dönen dolapları görelim.bu devletin temel unsuru olan bizleri hiç bir siyasi partiye yada hiç bir ateist görüşe kulp takmıyalım.bizi biz yapan ve onlarda sonradan olan hümanizmi ve eşitliği kendi içimizde ve kendi bünyemizde sevelim. belli bir görüşte değil..... sevgilerimle tüm canlara.

zazaozgun
04.04.2007, 19:28
alevilik benim inancım.sol partilere oyumu veririm,çünkü özgürlük,eşitlik,insanların kardeşliği,insanların hakları ancak ilerici bir partide önem taşır.ondan dolayı ...tek yol sol...

mustyy
04.04.2007, 19:48
alevilik ilk başta gelir sonra ise solculuk..

lion12
04.04.2007, 19:51
Benim için önce alevilik gelir fakat alevilik içindeki felsefeler ve hümanist yapısı gereği zaten bizi sola iter.Yani her zaman oy verdiğimiz sol partilerin başkanlarının kaç tanesi aleviydi ki hemen hemen hiçbiri.Bizler siyasete inançlarımızı hiç katmadık ve bununla birlikte diyorum ki bence önce alevilik.Zaten alevilik yaklaşımı gereği bizi oraya yönlendirecektir.

okan22
06.04.2007, 12:30
bence sevgili hakan emrenin sağcılıktan kastı kesinlikle milliyetçiliği ve ırkçılığı kendine ilke edinmiş kendini kanıtlmak bazında asmak kesmekten başka bişey bilmeyen ve bunlara hizmet edenlerdi bu bağlamdada kesinlikle emre ye hak veriyorum ayrıca kimsenin marksist düşünceyi ve kominizmi olduğu gibi benimseme hevesinde olduğunu zannetmiyorum çünkü bu düşünce sistemlerinin temelinde ateizmin oldğu açıktır fakat benim gibi bu düşünceleri savunan arkadaşlarımın bu düşünce sisteminde var olan eşitlik ve hümanist ilkeleri benimsedikleri ve savundukları kanaatindeyim ve maalesefki türkiye sağı bunlardan çok uzak sol kesim tam anlamıyla bu düşüncelere hizmet etmeyebilir şayet etseydi zaten sol çok daha başarılı ve iktidarın değişmez ismi olurdu fakat şuda değişmez bi gerçekki sol bu düşüncelere daha yakın bi kaç örnek gösterip bu tezi çürütmek mümkün olamaz bende sağ felsefenin getiri ve götürülerini saymaya kalksam işin içinden çıkılmaz bi hal alır olay. O yüzden seni daha mantıklı düşünceler paylaşan bi arkadaşımız olarak aramızda görmek bize daha büyük haz verecektir.:D

can kardeşim okan sende emre gibi hata içinde hatasın. bizim ne sağcılığı övdüğümüz nede solculuğu yere vurduğumuz var. alevi kelimesinin her hangi bir siyasi görüşle eş tutulmasına karşıyız. ALEVİLİK (anadolu aleviliği) kültür-sosyal,tasavvufi bir yaşam şeklidir. herhangi bir siyasi görüşün boyundurun da değildir. sunniler sunciliği sağcılığa veya solculuğa yakıştırıyormu siyaset ayrıdır,tasuvvufi düşünceler farklıdır. madem siz humanistseniz kendi içinizde olan alevilerin sağ düşüncede olmasına neden hümanist gözle bakmazsınız.ben ulusalcıyım türk solunun kemalizm le yoğrulmuş şeklini savunurum. CHP nin kökenine bakarsak kemalist bir düşüncededir zamanında. taki ismet inönünün sosyalizmi parti tabanına getirince CHP de 6 ok kavramı değişmiştir. che gibi devrimcilerin sosyalizmi ATATÜRK ün ülkesinde uygulanamaz. çünkü: kemalizm devlet şekli gücünü ezilmiş türk ulusundan alır, ve emperyalizme meydan okur. ama sosyalizm belli bir tarihte ortaya çıkmış işçi,işveren çatışmasından meydana gelmiştir. kemalizm büyüklüğü burda gösteriyorki bütün dünya devletlerine meydan okurcasına karşılık verirken ve ezilmiş bütün dünya milletlerine övmek ve temsildir.sosyalizm ise sadece bir sınıf çatışmasıdır. ve ALEVİLİK le alakası yoktur. daha önce dediğim gibi madem hümanistiz,madem demokrasi yani gökkuşağı gibi renkli ama sadece bir bütün oluşturuyorsak içimizde olup sağ düşünce taşıyan insanlara saygı duymak lazım. onlara hakarete varan sözlerle ne kadar doğru yapabiliriz ki.benim demek istediğim ALEVİLİĞİN her görüşe açık olması ve aynı yakınlıkta olması. yıllardır bu ülkede bir kaç siyasetçi dışında önemli bir siyasetçi çıkmamıştır bu toplumda. bunun nedeni baskıcı sunni görüşü değil,alevilerin arasındaki çatışmadır. bunu da kabul etmemiz lazım. hatırlarsan ırak savaşı öncesi ANADOLU ALEVİ BEKTAŞİ fedarasyonu bir açıklama yaptı; ALEVİLİĞİN içte islam dışta hristiyanlığa bağlıdır.bu görüşün söylenme nedenleri arasında ne niyet yatıyordu. yıllarca ALEVİLİĞİ marksizliğe taşıyan görüş bu değilmiydi. ulu önder ve HÜNKAR HACI BEKTAŞ pirlerinden ALİ RIZA SELMANPAKOĞLU babamız duruma el koymasaydı ve yıllarca kendini bu yolda heba etmiş ulu dedemiz PR.DR. İZZETTİN DOĞAN açıklamalarıyla bu durumu önlememişmidir. kardeşim okan ve emre nasıl sunni kardeşlerimizin kendi tuttuğu partiler arasında dinsel bir bağlantı yoksa dünya görüşleri arasında bir paralellik varsa bizimde her hangi bir partiylen herhangi bir gerici düşünceyle özdeşmemeliyiz. bizim önümüze bir bal sunuyorlar sen bu balın neresinden yersen aynı tadı verir.yok ben marksizm ama ateist değilim düşüncesi çok saçmadır. bir yapının temelini herhangi bir yerinden çıkartıp orayı atarsan yapıda bozukluk olur sizin düşüncenizde bozukluk var. marksizm yokken ALEVİLİKTE eşitlik ve hümanizm vardı DEMOKRASİ vardı. özgürlük,bireysel düşünme vardı marksizm bunu alevilere sunmadı. her görüş birbirlerine benzer CHP de milliyetçilik varsa MHP de de vardır. SOL ve SAĞ zıtlaşımı ortak bir yerde buluşuyorsa demekki bizlerde ortak bir yerde buluşabiliriz. ALEVİ kelimesi ALİ EVLADI demek ALEVİLİK ALİ evladının yanıdna olan demek. tıpkı imamımız İMAM CAFER-İ SADIK ın sözü gibi; BENİM SÖZÜM DEDEM KERBELA ŞEHİDİ HZ. HÜSEYİN İN SÖZÜDÜR. HZ HÜSEYİNİN SÖZÜ BABASI HZ. ALİ NİN SÖZÜDÜR. HZ. ALİ NİN SÖZÜ RASULLAH HZ. MUHAMEMD İN SÖZÜDÜR.HZ MUHAMEMDİ İN SÖZÜ ALLAH IN SÖZÜDÜR.bu sözde gerçek ALEVİLİK saklıdır. yani ali evlatları ataistlerle hiç bir söz paylaşamaz.kendimize has dünya görüşü olan insanlarız birbirimize tahamül etmek zorundayız. son kez ve tekrar söylüyorum gözümüzü açalım üzerimizde dönen dolapları görelim.bu devletin temel unsuru olan bizleri hiç bir siyasi partiye yada hiç bir ateist görüşe kulp takmıyalım.bizi biz yapan ve onlarda sonradan olan hümanizmi ve eşitliği kendi içimizde ve kendi bünyemizde sevelim. belli bir görüşte değil..... sevgilerimle tüm canlara.

valla hakan bi konu bu kadar ters anlaşılabilirdi benim yazdıklarıma bi bak ben alevilii tek bi yere mi bağlamaya çalışıyorum tabii ki hayır ama aşırı sağ ında alevilere yakın olabileceğini zannetmiyorum ayrıca şimdiye kadar solcu bi sunni de gormedim lazımda degil zaten ama sağ cı bi alevi(!) gorursem bu da bana imkansız

aspava
06.04.2007, 12:46
ben vermezdim sadece memlekette bir alevi o değil o belkii alevi sorunları ile ilgileneceğim der belkide bunu canı gönülden söylüyordur fakat partinin diğer kurucuları ve yöneticileri öyle düşünmezler sanmam veyaa alevi bile olsa o adam belkide asimile oldu olmadıysa partiyii kullanarak hedeflediği yere gelmek te istiyorolabilir herşey mümkün ama sırf bir alevi var diye sağ bir partide ben oy vermem bununda alevilikle ilgisi yoktur bence zaten aleviliğin özünde anlayışında sağ partilerin anlayışı mevcut olmadığı için kimseninde oy vereceğini düşünemem doğrusu

zelalk
06.04.2007, 12:50
Biraz karışık bir durum. Bence hem alevi hemde solcu olursa daha iyi olur.....

yaser_ali
07.04.2007, 00:06
okandan alıntı;valla hakan bi konu bu kadar ters anlaşılabilirdi benim yazdıklarıma bi bak ben alevilii tek bi yere mi bağlamaya çalışıyorum tabii ki hayır ama aşırı sağ ında alevilere yakın olabileceğini zannetmiyorum ayrıca şimdiye kadar solcu bi sunni de gormedim lazımda degil zaten ama sağ cı bi alevi(!) gorursem bu da bana imkansız
okan kardeşim hakikaten nerde yasıyon merak ettim. sen uzaydamı :) televizyonda mı izlemiyon kardeşim solcu sunni görmemişsin demişsin deniz baykal, bülend ecevit....... bence yazdıklarını iyi oku gözden gecir ama ben yanlış anlamadıgım kesin :) sana yeni bişe ögrettim galiba deniz baykal solcu bülend ecevitte :) birde hakan haklı bende dede torunuyum aslen sivas divriği erikli köyündenim mürebbiye emre senin yazdıklarını hemen hemen okudum can yoldaş kardeş ama birşey anlayamadım....!!!!! bence kimlik sorunu yasıyon kardeşim ezilenleri yazdıgını yada onların yanında oldugunu düşünüyon ermeniymişsin, süryaniymişsin ,keldaniymişsin...... ama bunları yazarken kendi halkını eziyorsun bana göre ben öz ve öz TÜRKMEN alevisiyim ve soyyum seyyidir ailemize selcuklu devletinin muhru ,bektaşi tekkesinin muhru onaylı şeceresi ve dedelik yapabilir diye belgeleri vardır bide sana sunu soruyorum süryaniler aziz günlerini kutlamışsın hoş soydaşmışsınız oda ayrı bi konu kardeşim hamasi nutuklar atıyon bence merak ediyorum süryani soydaşların senin kara bagladıgın sinene vurdugun her yıl binlerce kişinin agıt yaptıgı kerbela olayını kendi sitelerinde ALEVİLERİN bu uzuntulu gunlerini paylaşıyoz diye yazmışlarmıdır? bunu yazmakdaki amacınıda merak ettim okan can yoldaş bence gercekten HAKAN can haklı insanların görüşlerini aleviliğe yıkmamak lazım sol kesim aleviliğe yakındır .ama bu gune kadar alevilere ne verdi onu merak ediyorum !!!!! sen biliyorsan bizimle paylaş ama sunni solcu görmedim gibi olucaksa :) vaz gectim insanlara hakkaret edilmemeli görüşünden dolayı sagcı alevilerde olabilir onlarda bizim canımız kanımızdır. neden dışlayalımmhakaret edelim ki? insanların tutugu takımlar vardır bjk,gs,fb bunuda ölle algılamak lazım kendini nerde hisediyorsa orda kal can yoldaşlarım bura cok güzel bir form lütfen elimizi, dilimize belimize ,sahip olalım kötü sözler yazılıyor hakkarete varan tartışmak guzeldir ama bir birimize ustunluk saglamadan paylaşımcı olarak hadi canlar HZ ALİ r.a dediği gibi bana bir harf ögretenin kırk yıl kölesi olurum .... saglıcakla

tugberk_29
08.04.2007, 20:33
merhaba okan kardeşim bak sen ya benims öylediklerimi anlamıyorsun yada anlamak istemiyorsun. ben diyorumki bu ülkede hiçkimse sağcı olsun kürt olsun aleviydi sünniydi kimse birbirine hakaret edipte insan olmama gibi bir sıfatla nitelendiremez. eğer bunu yapıorsa bu onun ayıbıdır. eğer sen kendi görüşünü kendi kültürünü savunuyorsan o insanında bunları savunmaya hakkı var eğer hümanist bir görüşe hitap ediyorsak bunuda kabul etmemiz gerekir.çünki gerçek. bu arada ben aşırı sağ diye bir tabir kullanmadım bunu emre arkadaşımızda kullanmamıştı genel olarak sağcıları ele aldığını bir çocuk bile anlayabilir. benim burda kimseyi savunduğum yok ama o arkadaşıda savunmak sana düşmez görüyorum ki tek bir kelime bile açıklama yapmadı burdan haksız olduğu yanlış değerlendirme yaptığı sonucunu çıkarabilirmiyiz; evet. ve sen hala bana onu savunuyorsun. tüm bunları bir kenara bırakıp gerçeklere dönelim gerçekler ortada ama biz hala bunları kabul etmektense kendi içimizde ayrımcılığa düşüyoruz. şekil a da göründüğü gibi. eğer bir konuda tartışacaksak bence iyi bir doneye sahip olup ondan sonra bunları su üstüne böle platformlara taşımamız lazım bizimkisi havadan sudan muhabbet misali. son değindiğin konuya da gelince benima çıklama yapmama gerek kalmadı ben yaser_ali arkadaşımızın dediklerine katılıyorum. bence biraz dünyaya açılmanın zamanı geldi yerimizde sayarak bi baltaya bile sap olamayız. beni yanlış anlama genel konuştum.şahsi değil.. ÖZ YURDUNDA GARİPSİN ÖZ VATANINDA PARYA......

dev_yol
08.04.2007, 21:09

tabii ki alevilik..
sağ partinin basına gececek kişiden şüphe ederim..kESİNlikle alevi olmasına dikkat ederim
alevi
olan kişi sağcı olamaz
bana inandırıcı gel
:blink: mez

tulay24
19.04.2007, 19:51
(D) şıkkı hem alevi hem solcu olsun oy veririm

kreşmir
19.04.2007, 20:22
bence alevilik ile siyasi görüş arasında bir bağlantı kurulmaması gerekir....alevi olması onun seçilmiş olduğunu gösteremeyeciği gibi aksi bir durumda sünninin de öyle olmayacağı görülebilir...siyaset dedimiz olayın aslında dinin tekelinden çıkmasını istediğimiz ve bilimin kanatları altında aklın ve mantığın sınırlarında dolaşması gereken bir alan olduğunu unutmamamız gerekir...
ister alevi olsun ister sünni olsun....halktan yana olsun...devrimci olsun...ilerici olsun....demokrat olsun....eğer öyleyse dinsiz olsun.... saygılarımla.....

dr.emrah
19.04.2007, 20:28
sağ bir partıye oy vermem bana göre sag bir partide görev alan bi alevide asimle olmustur parti bazında degerlendirirsek oy vermem ama ben ce insanları alevilik veya sünnilikle deil kişilikleriyle degerlendirmek daha doğru olur... önce insan olsun derim.. haksızmıyım

burty
19.04.2007, 21:06
benim için tabiki alevi olmam benim için önemli

alevi olmak benim içinde önemli ama sol görüşü savunmadan sağ görüşle ancak aleviliğimiz katledilir başka bişey olmaz haa birde yakılırız.!!!!....

DEMIR CAN
19.04.2007, 21:13
Valla Alevilik benim icin once gelir ama,
Alevilik bir kisi icin once geliyorsa Maras, Sivas, Malatya, Corum gibi olaylari unutmamali, ve sag partilerin biz Aleviler'i kullanmasina izin vermemeliyiz.Bugune kadar ne yaptilar ki bundan sonra bir Alevi'yi partiye baskan yapsalar ne olur?
Aldiklari canlarimizin hesabini kim soracak peki?
Biz de o partilere oy verirsek kendi kendimizden mi hesap soracagiz?
Mezarlarda kemikler sizlamaz mi?
Hem bunlar oyle partiler ki iclerine giren ister Alevi olsun, ister komunist, ne yapar eder para verir, aklini celer kendilerine benzetirler.
Hidir Pasa miydi Hizir Pasa miydi hep karistitirim ama, Pir Sultan Abdal'in bile kendi dergahinda yetismis biri iktidar eline gecince nasil da sahin kesildi hatirlasaniza?O yuzden yoldan donmeyiniz, kime guvenecegimizi iyi bilelim, ne bir Alevi gitsin sag bir partiden aday olsun, ne de biz ona oy vermek durumunda kalalim.Allah korusun.

aga_devrim
19.04.2007, 21:33
ndn diye sorarsanız alevilikle tek başına birşey yapılmaz. önce siyasal ideoloji olmalıki mezhepsel düşünceni yaşatasın.

eeren
19.04.2007, 22:43
aleviliğim solculuğumdan önce gelir

ama bir alevi gidip sağ partiye başkan oluyorsa
kesinlikle gidip oy vermem
zaten öyle biri varsa bile o kişi aleviliğini ikinci plana atmış demektir
bir alev, yıllarca kendisini dışlayan hor gören iftira atan katleden bir görüşe nasıl başkanlık edebilir ki

taşdevri
19.04.2007, 22:56

Sorunuzun amaci ne? Neden Alevilik hep siyasetin icine cekilmeye calisiliyor? Neden hep solun tekelindeymis gibi davraniliyor? Hangi sag ya da sol parti sorunlarimiza degindi ki? Sivas olaylari yasandiginda iktidarda hangi parti vardi? Neden engel olunmadi? Hic dusundunuz mu? Hem sonra bizde herseyin merkezi insan degil midir? Bu ne bicim soru? Bu ne yaman celiski?

AleviKürt
19.04.2007, 23:37
Bir kere Alevilikte milliyetcilik ,irkcilik yoktur! O yüzden sag partisinden aday olmak isteyen bir "Alevi" ALEVI bile olamaz! O yüzden, Alevilik ön planda geliyorsa, sag partileri desteklemek, ne olursa olsun celiskilidir!

sausen
19.04.2007, 23:42
Kıyaslama yapmak doğru değil bence. Biri ideoloji biri zaten doğuştan gelen bir unsur.

Erdem12
19.04.2007, 23:44
Elbette önce solculuk gelir benim için!

Önce solcuyum, solcu-ezilenden ve emekten yana bir humanistim ben, aynı zamanda ezilen humanist bir Aleviyim! Solcu olmayan bir Alevi, benim için bir önem ifade etmez!

Solculuk enternasyonaldir, kardeşliği öngörür. Arınık Alevilik te, enternasyonal ve ezilenden yanadır.

Ama Alevi kökenli birisi sağcı ise, benim için hiçbir değer ifade etmez...

gazili24
20.04.2007, 00:13
tabii ki önce aleviligim gelir. zaten aleviligin içindeki o derin felsefe o hümanizm solculugun temelini oluşturur. bence aleviligim önce gelir ayrıce kesinlikle sağ partilere oy atmam çünlü dünyaya bakışları bizlere göre çok farklı

sevgilerle

GELİN CANLAR BİR OLALIM

cansivaslım
24.04.2007, 01:17
ankete katılamayacağım. çünkü soru yalnış. aleviliğim siyasetten önce gelir. ama sırf alevi diye birini kayırıp sağa oy vermem. alevi olan sağcıya oy vermenin de alevilikle ilgisi yoktur. :)

bir an soruyu yanlış anladım ama ben burda sekan arkadaşımıza katılıyorum. mhp de alevilere sahip çıkmak istiyor ama gel görki iç emellleri önemli

can hüseyin
05.05.2007, 16:30
solculuk sosyalizmi hümanizmi laikliği demokrasiyi savunur aleviliğin temeli nedir insan değilmi sol insanı savunuyor zaten ama alevi olan birisi sağ partiden girerse sağcıdır artık ama

saheser
05.05.2007, 16:45
Önce alevilikmi,solculukmu gelir sizin icin denilmis.Böyle bir sorunun sorulmasi dogrumu sizce ben dogru bulmuyorum.Herseyden önce insan olmak önemli eyer insan olamamissak hic birseyin degeri yoktur.
Dostca kalin

siyahgul
05.05.2007, 16:50
açıkçası bu anket bana biraz ters geldi çünkü her ne kadarda alevilerin çoğu solcu olsada(benim gibi) yinede bunlar farklı alanlar biri din biri siyaset bunlar ayrı kavramlar
ayrıca belirtmek isterimki alevilik hoş görülüktür,kardeşliktir kin ve nefretin yeri yoktur bizde canlar

evrim87
09.06.2007, 14:49
alevi birisi kendisini sağ partide nasıl savunucak ki, bizi ve bizim kültürümüzü savunabilsin? Sağda bir alevi bence asimile olmuş bir alevidir.Benim işime yaramaz onun siyaseti.Bana adam gibi adam lazım.siyaset konusunda solculuk alevilikten önce gelir, gelmelidir de bana göre.Ama hem solcu, hem de alevi olursa da tam süper olur

malcolmx
29.06.2007, 23:56
çok kısıtlamalı bir soru bence ya alevilik ya solculuk seçenekleri var.Ben de aleviyim fakat bi arkadaşımın dediği gibi mhp türevi dışındaki başka sağ partilere de oy verebilirim.Ülkemize hizmet etsin gerisi önemli değil.Yeter ki kimse kimsenin yaşayışına müdahale de bulunmasın.Tabi ülkemizi tehtid eden unsurlar hariç(bölücülük, türk-kürt, dindar-laik, alevi-sünni).Bu tür kamplaşmaların ülkemizin bütünlüğünü tehtid ettiğini düşünüyorum.

CaNCa
30.06.2007, 01:12
soru ve cevap şıkları çok daralmış bir eksenden çıkmış. alevi olup, alevilerin hakkını savunacaksa sağ veya sol bir partiden aday olmuş çok fazla bir önemi yok. tabi burda sağ parti derken tamamen zihniyeti bozuk dinci partileri kastediyorsanız zaten o partilere girmiş aleviler öncelikle aleviliklerinden yabancılaşmış demektir ya da bir karşılıklı çıkar hesabı vardır. reha çamuroğlunun ailem alevi olduğu için alevi diyorlar, dediği gibi o zihniyetlere tam adapte olabilmek için önce kendi çizginizden izole olmaya çalışırsınız. ama seçilmesi olası çağdaş bir merkez sağ partiden aday olup, sadece ismen değil fikrende aleviler için o mecliste varlığını göstereceğini iddia ediyorsa ve alternatifimde baykal'ın atadığı sözde solcu sünni bir milletvekili adayıysa tercihim diğeri olur. ama bir alevi'nin sadece sözde değil özde sol bir partiden aday olmasını ve halkını sol düşünce altında temsil etmesini tercih ederdim.

alirada
30.06.2007, 01:29
gercek sola hizmet edecek kim olursa olsun oyum onadir sola hizmet eden aleviliye hizmet etmistir. benim icin once insan gelir,sonra alevi,sonra diyerleri
saygilarimla

esme
30.06.2007, 01:30
solcu ve demokratım diyen kişinin tek kimliği vardır oda taşıdığı sınıf bilinci kimliğidir.yani benim için alevi yada sünni isterse yahudi ,sınıf bilinci yüklü ise aynı dünyayı düşlüyorsak ,amaca ulaşmak için yolumuz birse ,evrensel değerlere saygılı ve duyarlı ise sadece alevilerin haklarına ve isteklerine cvp vermesi değil diğer bütün inançlara eşit mesafede kalacaksa ki gerçek demokrat bu niteliklere sahiptir sünnide olsa parti başkanı kesinlikle oyumu biran düşünmeden veririm ki ,bizim sorunumuz sünnilerle değil özünde ,sistemin istediği olguyu görüyoruz sünnileri asıl sorunumuz faşizim ,sınıf sorunu bakınız iyi bir araştırma yapıldığında alevi kimliğiyle öne çıkıp halklara eziyet etmiş olan biçok isim karşımıza çıkacaktır ama sünni olupta son derece demokrat solcu kimlikleriyle dar ağacına gidenlerimiz var emin değilim ya yusuf arslan yada hüseyin inan ikisinden biri sünniydi idamlarından sonra imam olan babası bedenini islami inançlara göre yıkamak istedi ve yaptıda.yani kıssadan hisse ne etnik nede çoğu zaman dinsel kimliğimizi biz belirleyemiyoruz sadece politik yönümüzü belirliyebiliyoruz bu noktada bence değerlendirmeler yaparken yaradılışta var olana prim vermektense kişinin kendi belirlediği yönüne prim vermek daha akıllıca olur bizi dini ve kültürel yönümüzden sömürmelerine izin vermiyelim. Sünni olsun demokrat olsun yeter ,asıl olan siyasi kimliğidir canlar:thumbup1:

anadolu75
30.06.2007, 01:47
solcu birisi sunni,sii,alevi,hristiyan,yahudi,hindu,ateist olsun hic farketmez hepsi esittir.ne birine fazla bakmamaliyiz ne de birine eksik bakmamaliyiz.sadece esit yakinlikta durmaliyiz.

candaş
05.07.2007, 15:47
din hiçbir zman siyasete karıştırılmamalı,,solcu luna bakıp oy veririz..

collega06
05.07.2007, 19:13
Arkadaşalar benim için alevi olup olmaması önemli değil, ancak laik devlet düzeni içerisinde tüm inançlara eşit mesafede ve tüm inançalra saygılı bir partiye oy verebilirim.Sağ partilere kesinlikle oy vermem, çünkü bu devlette ekonomi politikalar yada devlet siyaseti değil sağ partilerin siyasi farklılıkları olayı Atatürk'e düşmanlığa kadar ilerleten partiler var maalesef. Solda ise barajı aşanlar içinde oy verebilecek bir sol parti hala yok. Eskiden ortanın solu söylemini kullanan bir orta yolcu parti vardı şimdi o da ortanın sağı oldu.

alevi_che
05.07.2007, 19:45
Geçmişten günümüze kadar baktığımızda her dönemin sağ zihniyeti genellikle aleviler hakkında olumlu düşünmez.Bunu yapılan katliamlardan da anlayabiliriz.Alevilik siyasete alet olmamalı bence.Evrensel bir inançtır alevilik.

Yinede tercih yapacak olursam hem alevi olsun hem de sol olsun,sol dediysek tam bir sol yani bütün insan haklarını koruyan herkese eşit davranan bir yönetim...

azel24
05.07.2007, 19:52
önce insan olsun ve öyle de kalabilsin de...

Comrat86
05.07.2007, 19:53
İnsan olsun yahu ama solcu da olsun alevi olması önemli degil.

Elenorin
05.07.2007, 19:57
Bir solcu için dinin ne önemi olabilir ki?

Solculuk insanların, emekçilerin kurtuluşudur. İçinde "Din" simgesi barındırmaz ve buna göre ayrım yapmaz, yapana da hoş gözle bakmaz.

Bir gün sınıf düşmanlarına karşı direnirken yanımdakinin dini ne olursa olsun onun için savaşacağım kesindir. Yeter ki sınıf dostum olsun...

.

alevi_che
05.07.2007, 19:59
önce insan olsun ve öyle de kalabilsin de...

Haklısın önce insan olması lazım.Lisede bir tarih öğretmenim vardı arada bir din derslerine de giriyordu.O bize derdiki çocuklar sakın unutmayın biz başta müslümanız.Önce aklınıza bunu yerleştirin.Herkes bu sözü başta kabullendi tabi ancak biraz hocayla tartıştım bu konu hakkında baktım herkes bana destek vermeye başladı sonra zil çalmaya yakın hepsini toparaldım ve hocaya dedim ki; Hocam biz başta müslümanmıyız yoksa insanmıyız iyi düşünüp gelin.Tam o sırada zil çaldı öğretmende dönüp bana dediki evladım niye ortalığı karıştırıyorsun? :lol: :lol:

Bu yazını okuyunca birden aklıma geldi...

sunagngr
05.07.2007, 20:33
alevilikle siyaseti veya sağcılık solculuğu kıyaslamam asla ben böyle bir kıyaslamanın doğru olduğunu düşünmüyorum

Che_Che
04.05.2008, 04:52
Benim icin önce solculuk gelir
Solcu olup sunni olan insanlari cok severim
Ama Alevi olup sagci olan insanlari sevmem

Solculukta Alevilikte asla ödün vermeyecegim asla vazgecmeyecegim seylerdir ama Solculuk önde gelir daha agir basar..

zulfukar
04.05.2008, 09:49
Amma zor bir anket yapmis arkadas:)

maymay
04.05.2008, 10:24
Amma zor bir anket yapmis arkadas:)
Yok aslında kolay dost, siyasetti ve dini karıştırmıyalım, o kadar :)

Zemheri*
04.05.2008, 14:06
zaten alevilik e solculuk birbirine zıt olmayan kavramlar herhangibir bünyede zıt kavramlar olarak karşımıza çıkacağını sanmıyorum.ya çıkarsa diyorsanız,ya olursalarla yürümez bu iş fiyasko olur sonu :):):)

d_e_v_r_i_m
04.05.2008, 14:14
Solcu Olsun,İsterse Sünni Olsun ,Oy Veririm

ugur81
09.05.2008, 20:22
ben olsam ilk önce hem solcu hemde alevi olsun isterdim. şayet ki yok. ben sünni oldugum için alevilik benim için bir kültür inancı. birde tabi insana insan degerinin verildiği tek inanç bence. solculuktada insana insan degeri verildiğine göre bence solculuk alevilikle bagadaşıyor. o zaman hem alevilik te hemde solculukta insan sevgisi. ama sağda hem aleviliğe hemde solculuga ters olan bişey var. oda insana insan gibi bakmıyorlar. durumda böle olunca tabi öncelik solculuk olur benim için.

poseidoncan
09.05.2008, 21:32

Bence bu anket biraz garip olmuş!!hani denize düşdünüz diyelim,yılana sarılırmısınız gibi:D biz hiç bir zaman denize düşmüycek bir toplumuz bana göre:)ama yinede sorunuza şöyle cevap verecegim!Ben şahsıma asla bir sag partye oy vermem bi alevi olarak,,çünkü sag demek sömürü düzeni demek ve alevile kulun kula kulluk ettigi bir düzenin insanı olmadıkları için!!ama günümüzde sag partlerin güdümüne gecen hatta onlara yakın durup alevi oylarını bölmeye calışan önde gelen birkaç insanımız cıkmış olsada bu oyuna aleviler gelmemiş ve cevabıda vermişti bu beni çok mutlu etmiştir!bi yerde bu konuyla okudugum kısa bi hikayeyi sizle paylaşarak yazımı bitiricem,sevgiyle kalın canlar!

Adamın biri bi keklik almak için pazara gider,kekliklerin fiyatını sorarken bi kekligin 100 lira oldugunu ögrenir,,derki:diger keklikler 10 liraykan bu keklik niçin 100 lira..pazarcı:'ama beyefendi bu kekligin özel bi durumu var' adam:neymiş o özel durum
pazarcı:bu kekligi düz bi ovaya götürün koyun düzlüge çok güzel bir sesi vardır en az yüz tane kekligi siz avlayın diye oraya getirecektir
adam:al şu parayı ver o zaman o kekligi bana der,,,pazarcı parayı alır sevincle ve kekligi adama verir,,adam kekligi alır almaz kafasını tutup koparır!!aman beyefendi naaptınız siz!'der adam hiç istifini bozmadan cevap verir!!eger kendi toplumuna ırkına ihanet eden bir keklik bile olsa yaşamayı haketmiyor demektir!'
.........
not:hikayemi anlayan anlamıştır zaten:D

siyahgul
09.05.2008, 22:03
açıkçası bana aleviliğin siyasetle karıştırılması hiç uygunmuş gibi gelmiyor.ikisi farklı kulvarlarda...
alevi olsun olmasın işini yapıyor mu yapmıyor mu o benim için önemli .

AliGedek
10.05.2008, 15:08
Ulusalcı, milli birlik ve beraberliği savunan, ülkenin çıkarlarını savunan her partiye alevi olsun sünni olsun oy veriririm

Sole_E_Luna
10.05.2008, 15:36
canlar sag bir partinin basında alevi baskan varsa bence o insan alevilikten cıkmıstır kendi cıkarı ıçin oradadır ben o partıye oy vermem tabiki bu benim sahsi görüsüm...

hevalim
10.05.2008, 20:20
ben inancımı siyasi parti ve düşüncelerle asla kıyaslamam

pınar66
11.05.2008, 11:17
Bizim Yozgat'ta çok güzel bir laf vardır''el içinde el gayreti,soy içinde soy gayreti güdülür''Siyasi bir partiyle aleviliği kıyaslamam bile ikisininde yeri ayrıdır.Aleviler ilerici olan herşeyin arkasında,iyiyi ,güzeli destekleyen bir inanç sistemine sahiptir; dolayısıyla da insana insan gibi bakan bir siyasi görşü benimsemeleri doğaldır.Solpartilerle uyuştuğumuz ortadadır.Gönlüm isterki hem alevi olsun hem de solcu olan bir partiye oy veriyim görüyorum ki öyle bir parti yok.(sağcı olan bir partiye yöneticisi alevide olsa oy vermem)

İnancımı savunmam gerektiği durumlarda sonuna kadar savunurum,sol bir görüşe sahip olduğum için de sol partiye oyumu veririm(seçeneğim duruma göre değişir fakat her şeyden önce insanlık gelir ,benim inancımda insana en yakışanı olduğu için en önce inancım gelir.)

şirinem
11.05.2008, 12:53
tabiki ilk basta özümm olan alevilikkkkk:excl:

EŞİTLİK PARTİSİ
11.05.2008, 13:39
Değerli Dostlar...

Partimizin bu konuda görüşü çeşitli kereler açıklandı...
Biz SOLCULUKLA-ALEVİLİĞİN Bir birinden ayrılmaz bütün olduğunu yazşıyoruz...

EŞİTLİK PARTİSİ

koralevi1907
11.05.2008, 19:36
benim için her ikiside önemlidir.ilk etapta alevilik gelir.