Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünyanın diğer Ucu Kıtalar Ötesi Cem görüntüleri

Balta
06.11.2006, 07:14
BUnlar Cem geleneklerimizden biri olan "İkrar Cemi" Sydney Avusturalya

Bunları buraya almamım nedeni Dünyanın bir ucundan yani kıtalar ötesi biryerden olması ve üstelik katılımın çoğunluğunu yabancıların oluşturması.

Bu anlamda Avusturalya daki Cemlere ilgi her geçen gün artıyor bu sadece Türkiyeliler olarak değil özellikle yabancıların bunların içinde Budistler ağırlıkta olması Alevi Felsefesinin hergeçen gün Internasyonal olarak hakettiği yere gelmesine büyük destek olmada.

Burdan verilen mesajlar çok anlamlıydı. Türkiyede ve Yurtdışında Cemevlerine beğenmediğimiz taraflar olabilir eleştirilerimiz olabilir eksiklikler olabilir ama bunu değiştirmek istiyorsak gidip çalışalım ve bu anlamda daha yapıcı olalım mesajları verildi. Dışardan eleştirinin hiçbir faydası yok zararından başka ama içerde güce güç vermek ve bu anlamda çalışmak bütün alevilerin görevidir. denildi.

Yabancıların hemen hepsi olumlu görüş bildirdiler ve bu dünya felsefesinin hakettiği yerde olmamasının bir insanlık ayıbı olduğunu bunu bağlı bulunduğu ülkelerin ayıpları değil diğer ülkelerin ve insanlığın ayıbı olduğunu deklare ettiler.

Bu nedenle sizinle paylaşmak istedim.
İlk resimdeki bayraklara bakıldığında katılım olarak ülke sayısı yaklaşık 12 ülke üzerindeydi. Alevi/Bektaşi Cemlerinde 12 sayısı anlamında katılımı sınırladıklarını ama daha sonraki düzenlemelerde daha çok ülke katılımına imkan verileceği ayrıca notlar arasında.

http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=8452&d=1162789270
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=8453&d=1162789923
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=8454&d=1162790024

Naci
06.11.2006, 10:36
Çok uzaklarda dahi ibadetimizin sürdüğünü görmek çok sevindirici. Resimlerle ilgili bazı eleştirilerim var . yapıcı amaçlı eleştiriler tabi ki
Bence sandalyede cem erkanı izlenilmez.
Birkere inancın temelindeki allaha secde anlayışına terstir. Postun başındaki bacının görevi nedir bilemiyorum , niçin orada bekliyor?(posta ne görevle oturmuş) posta oturan bacı görmediğim için soruyorum

Bu söylediğim ibadet ile ilgili olmayabilir , örf ile ilglide olabilir. Başın örtülmesi ve bacılarda pantolon giyilmemesi. Uyulup uyulmaması kişiye bağlıdır , mesela bizim yaptığımız cemlerde bu oran yüzde yüzdür. İsteyen başı açıkta oturabilir tabikii , kişiye kalmış.

hafikakpinar
06.11.2006, 10:58
Anadolumuzdan dünyaya vay bee :)

Bu manzarayı görünce çok şaşırdım şu an hakettiğimiz yerde değiliz fakat son yıllarda çok ilerleme kaydettik .. allah daha iyilerini göstersin inşallah :)

kavakli
06.11.2006, 11:14
turkiyede malesef bunun ornekleri cok az gercekten yurt disinda yasayan alevi kesim bunu gercekten cok iyi basariyorlar ellerine saglik abi guze bi calisma olmus gercekten

maymay
06.11.2006, 11:16
Merhaba,

Boyle devam edin, biktik artik milete Aleviyiz diyince bize saskin bakmalarindan.
Yabancilarin oraya gelmesi beni sasirti.

Balta
06.11.2006, 11:21
Çok uzaklarda dahi ibadetimizin sürdüğünü görmek çok sevindirici. Resimlerle ilgili bazı eleştirilerim var . yapıcı amaçlı eleştiriler tabi ki
Bence sandalyede cem erkanı izlenilmez.
Birkere inancın temelindeki allaha secde anlayışına terstir. Postun başındaki bacının görevi nedir bilemiyorum , niçin orada bekliyor?(posta ne görevle oturmuş) posta oturan bacı görmediğim için soruyorum

Bu söylediğim ibadet ile ilgili olmayabilir , örf ile ilglide olabilir. Başın örtülmesi ve bacılarda pantolon giyilmemesi. Uyulup uyulmaması kişiye bağlıdır , mesela bizim yaptığımız cemlerde bu oran yüzde yüzdür. İsteyen başı açıkta oturabilir tabikii , kişiye kalmış.

Baştada belirttiğim gibi katılımın çoğunluğunu yabancılar oluşturmakta ve ayrıca Cemlerde illa bağdaş kurularak oturulacak diye bir kuralımız yoktur. İnsanların rahatlığı ve bir anlamda yaklaşık 5 saat sürecek bir Cem için mümkün oldukca insanları yormamak gerekli. Bu anlamda ben açıkcası şunu belirteyim yabancı ülkelerde genç kesim iki kültür arasında sıkışmış durumdadır yeni yetişen gençlere bazı olguları anlatmak sadece ve sadece düşünsel olmayabiliyor eski yıllarda sandalye yoktu ve köy kültürünün bağdaş kurma şekli benimsenegelmiştir çünkü bu saygı anlamındadır ama sandalyeye oturmakta saygısızlık değildir.

Postun başındaki bacı REHBER dir. Dede geldikten sonra postun yanına oturur ve ikrar vereceklere rehberlik için vardır. Cemlerde Kadınlar görev yapmaz diye bir olgumuz yokturdur. Ve ayrıca Dededen başka birde Ana vardır. Arasıra topluluk konusunda Dede Ananın arzusunu sorar buda Alevilik düşüncesinde Kadınlara verilen değer ve önemdir.

Ve bunu yabancılarda sordu. Kendilerine açıkladığımızda hayretler içinde bu gerçekten 1000 yıldır uygulanan bir düşüncemi demekten kendilerini alamadı.

Ayrıca Cemlerde başını örtme yada pantalon giyememe gibi düşünce ve şekiller olamaz olmamalıdırda. Çünkü orda zaten herken "üryan" geldik şiarı vardır. Herkes birdir. Kadını erkeği farklıolamaz. Giyim kuşam farkı olamaz.

"Ölü geldik diri gidiyoruz" bu Cemde birliğin dirilmesidir o nedenle lütfen başkalarının hatasına düşmeyelim. Bizim şekilcilikle alakamız olmamış ve şekle önem vermemişizdir. Şu giyilmez bu giyilmez tarzı düşünceler Cem anlayışına gölge düşürür.

Sevgilerimle

Naci
06.11.2006, 13:37
Baştada belirttiğim gibi katılımın çoğunluğunu yabancılar oluşturmakta ve ayrıca Cemlerde illa bağdaş kurularak oturulacak diye bir kuralımız yoktur. İnsanların rahatlığı ve bir anlamda yaklaşık 5 saat sürecek bir Cem için mümkün oldukca insanları yormamak gerekli. Bu anlamda ben açıkcası şunu belirteyim yabancı ülkelerde genç kesim iki kültür arasında sıkışmış durumdadır yeni yetişen gençlere bazı olguları anlatmak sadece ve sadece düşünsel olmayabiliyor eski yıllarda sandalye yoktu ve köy kültürünün bağdaş kurma şekli benimsenegelmiştir çünkü bu saygı anlamındadır ama sandalyeye oturmakta saygısızlık değildir.
Sevgilerimle

Tabi ki sandalyede oturmak saygısızlıkı değildir. Oraya gelenlerin aksi niyetli olduklarını kimse düşünemez. Bizim köydeki cemler 2-3 gün sürerdi. Genellikle diz üstünde otururlardı. İtikatli insanlar ibadetten yorulmaz diye düşünüyorum.
Sandalyeye karşı çıktığım nokta , şu idi . İbadetimizde secde kavramı vardır. Tüm meleklerin adem ataya secde ettiği , gibi bizlerde hakka secde ederiz.(secde ile ilgili yüzlerce ayet mevcut)Yani alnımızı yere koyarız. Sandalyede , nasıl mümkün olacağını anlamadım.
Postun başındaki bacı REHBER dir. Dede geldikten sonra postun yanına oturur ve ikrar vereceklere rehberlik için vardır. Cemlerde Kadınlar görev yapmaz diye bir olgumuz yokturdur. Ve ayrıca Dededen başka birde Ana vardır. Arasıra topluluk konusunda Dede Ananın arzusunu sorar buda Alevilik düşüncesinde Kadınlara verilen değer ve önemdir
Tahmin ettiğim gibi , yöresel cemlerimizde hiç görmemiştik. Olmaz diye bir şey yok , tabiki olabilir. İbadetimizde kadınların daha bir çok hizmette görev almasını dilerim. Eskiden bir tek farraş hizmetini görürlerdi , daha sonra tezekar hizmetini gördüler. Şimdi de rehberlik hizmeti ile görmek gayet güzel.

Şu giyilir , bu giyilmez mevzusunun inanç ile ilgili olduğunu söylemedim , bilakis örf ile ilgili olduğunu söyledim yanlış anlaşılmamak için , ordaki ile bizde yapılan cemler arasındaki farklılıktan bahsettim. Bizde baş örtülü olur, etek tercih edilir. Ki hangi cemevine gitsek böyledir. Benim için önemli olan ise ibadetin dille yapılması , görüntü ile yapılması değildir , herşey kalpten olsun , içten gelsin yeter ki. Sevgi ile kal halil abi

Naci
06.11.2006, 19:13
Ya hala düşünüyorum, şu sandalye mevzuuna taktım herhalde. Bilmiyorum neden ama , kendime soruyorum bu , konferans değil ki ,ibadet yapıyoruz. Bu çağdaşlık değil bence. Şunu anlarım , eski insanların itikati kalmamış, yeni itikatlileride ancak böyle yola getirebiliyoruz desek yeridir. Çok yakın zamanda dedelerinin ateşin üstünde yürüme cezası verdiği canlar şu hali görseler ne düşünürlerdi. Bilmiyorummm , buna da şükür diyelim , sonuçta aşk ile olan her işte hayır vardır.

nesly
07.11.2006, 13:39
Avrupadaki alevilere her zaman için özenmişimdir.. Bizlerin burada pek üstünde durmadığımız, ertelediğimiz değerlerimizi onlar azınlık olmalarına rağmen, yabancı topraklarda olmalarına rağmen layık'ıyla yaşıyorlar, yaşatıyorlar aleviliği... Valla helal olsun ne diim... :thumbup1:

ErDaL24
07.11.2006, 15:13
abi sen gerçekten şahsı ender bulunan bir kişisiin taa uzaklarda cem mizi idame ettiren canlara allah gönllerine göre versin diyorum...

Balta
07.11.2006, 15:42
Avrupadaki alevilere her zaman için özenmişimdir.. Bizlerin burada pek üstünde durmadığımız, ertelediğimiz değerlerimizi onlar azınlık olmalarına rağmen, yabancı topraklarda olmalarına rağmen layık'ıyla yaşıyorlar, yaşatıyorlar aleviliği... Valla helal olsun ne diim... :thumbup1:

Sorun sadece kendimiz olabilmekte ve bunu başardığımız sürece saygınlıkta görebiliriz düşününkü bizi taklit etmeye çalışanlara biz ne kadar saygı duyarız yabancılarda öyle. Yabancılar bizi anlamak istiyor onların taklitini görmek istemiyor. Bizde ancak özümüzü yaşattıkca kendimiz olabiliriz. Bu anlamda sanırım aidiat duygusu başka yerde olunca daha anlamlı oluyor belki ülkede böyle bir sorun yok çünkü kendin olman eleştirilmen demek bunun sıkıntısı belkide bizim başkalarına benzemeye zorluyor. Ama biz böyle yaptıkça başkalarıda daha fazla daha fazla isteyecek ve sonuçta biz diye birşey kalmayacak.
Her yeni doğum sancılıdır ama doğmak ve biryerlerden başlamazsak yaşam şansımız daralır. Kısır bağnaz ve bizi geliştirmeyen tüm düşüncelerden sığrılıp Aleviliğe hizmet hepimizin görevi; Bunun için başka şeylere ihtiyacımız yok inceler ve araştırırsak tek başına aleviliğin mirası bizim için binlerce asır yetebilecek bir olgunlukta yeterki anlayalım ve bu anlamda kendimizi meşru yollarla savunalım.