Orijinalini görmek için tıklayınız : Ali

Zahir
10.11.2006, 18:04
Lütfen kimse Hazret kelimesini kullanmadığım için saygısızlık ifadesi olarak görmesin. Benim fikrim ve inancıma göre Hazret kelimesi kullanılmaz.

Allah için kullanılan tüm sıfat ve tanımlamalar isim katagorisinde değelendirilir.

Ali; Rakamsal değeri 110 Tekrar Sayısı 8 dir

(Bakara 255, Hac 62, Lokman 30,Sebe23, Mümin 12, Şura 4 ile 51 (beraber), Zuhruf 4, Niasa 34)

Öyle ise Rabbini Büyük ismi ile tesbih et ( 56:74ve96; 69:52)

ZÜL FADLİL AZİM;

Allahın En büyük isminden söz eden ayetlerde aynen geçen AZİM kelimesi içinde bulunur.

Rakamsal olarak Bemeledeki Allah ismini karşılar

En yüksel Rakamsal isimdir.

Arap Mitolojisi için kesin bilgilere sahip değiliz. Ancak bu mitolojide bir yaratıcıya inanıldığını yine Kurandan biliyoruz... İslam öncesi bu mitolojide türeyen isimlerinde Allah isminden türemesi ihtimali var.

Serkan bu şekilde yazıp sana devam etmekte eminmisin diye sormam uygun değil biliyorum ama yinde soruyorum Eminmisin???

Sizleri mahçup etmeyecem diye söz verdim ama yinede endişeliyim. Gereksiz açtığımı biliyorum iyi düşün Kazana gönder.

müttaki
10.11.2006, 18:38
bu konuda geniş bir çalışm yapmak lazım :)

ancak konunun özü şudur... Allah mürşiddir... kamildir

bir Allah var bir de mürşidi kamil sanıyorduk... uykulu uykulu bakıyormuşuz ondan iki ayrı Varlık Var sanıyormuşuz... :)

yüzümüze bi su çaldık Hakikatte Birlermiş :)

Ali kesrette vücud bulmuş mürşid-i kamildir mürşid ise Allahtır kesret yönü de vahdet yönü de bakidir... uzun bir çalışma yapmak lazım

Serkan_Devrim
10.11.2006, 18:59
ebcedleri ve tevsirlerini iyi öğrenin, muhakkak ebcedlerin tevsirlerinde acayip sırlar vardır. hz ALİ

Ali ismi şerif-i ebcedle hesap edilirse 110 çıkar. arap harflerinin ebcedleri toplamı 5995 tir.
ikisi toplanınca 6105 eder ki bu kuranda mükerrer olmayan ayetlerin sayısıdır.
ve yine birden yüz ona kadar olan sayıların toplamıda 6105 eder. :)

ebced hesabından bir kaç örnek. bakalım sonu nereye gidecek.

Zahir
10.11.2006, 19:01
İslam öncesi Araplar kendilerine Tek Tanrıcı der ancak bunun yanında oluşturdukları çeşitli tanrı veya tanrıçalarının isim kökenin Allah kelimesi olduğunu öne sürerler. Bir çok Tanrı veya Tanrıçanın elbetteki birçok görevi olmalıdır. Ama Kuranın bize bildirdiği Lat Uzza Menat ismi ve görevleri dışında kesin bilgimiz yok. Yani bir çok Tanrı olduğunu biliyoruz ancak kimin ne görev yaptığını bilmiyoruz. Kuranda 34/41, 43/19,4/117 ayetlerinden Nasıl bir Tanrı edindiklerini anlaya biliriz. Anlaya bileceğimiz Ortada bir yartıcı ve yaratıcının erkek veya dişi yardımcıları.

Şunu herkes biliyorki; Muhammedin Tebliği ile Araplar İslam öncesi örf, adet, gelenek, mitolojik olgularından kolay kolay kopamadılar. Tevbe Suresi örnek gösterilebilir.

İslam öncesi mitolojik olgular, Muhammedin ölmü ile değişik olgulara dönüştü. Değişik şekillerde ortaya çıktı.

Kuran bize Rabbini Büyük İsmi ile Tesbih et der. Alinin rakamsal değerinin 110 tekrar sayısının 8 olduğunu söledim. Rakamsal olarak değeri en yüksel olan, Bemeledeki Allah ismini karşılayan tek isim Zülfadlil Azimdir. Dolayısıyla bu gün aradığımız büyük isim ve orjinal isim bu isimdir.

meryem demir
10.11.2006, 19:02
serkan ebced nedir???

müttaki
10.11.2006, 19:03
ya huuu serkan biz arapça bilmiyoz... şu ebcede öyle meraklanıyorum ki bi daha arapça öğrenmek lazım o da bu yaştan sonra zor yaw :(

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:08
Ebced Hesabı
Ebced'in en büyük özelliği "Ebced hesabı" adı verilen bir işlemde
kullanılmasıdır. Buna göre, ebced ifadesindeki her harfin bir sayı
değeri vardır ve bu değerlerden istifadeyle bir çok konuda pek çok
işlemler yapılmıştır. İşte bunların her birine bu hesabın adı verilir. Ebced
alfabe düzeninin harfleri 1'den 9'a, 10'dan 90'a, 100'den 1000'e doğru
numaralandırılır. Bunu şu şekilde de gösterebiliriz:
ebced.gif (7869 bytes)

Ayrıca bu alfabede gözükmeyen "pe" harfi "be " gibi, "çe" harfi de
"cim" gibi kabul edilerek onların sayı değerlerini alır.
Eskilerin "hisâb el-cümel" dedikleri, ebced hesabının 4 çeşidi vardır:
"Büyük", "en büyük", "küçük" ve "en küçük" ebced hesabı. Yukarıdaki
tablo, eskiden büyük ebced (cümel-i kebîr) olarak ele alınmış, ama
bugün küçük ebced (cümelsağir) olarak değerlendirilmektedir.
Kultanıldıgı Yerler Ebced alfabe düzeninde her bir harfin bir rakama
tekâbül etmesi keyfiyeti, Türk-İslâm kültüründe, hemen hemen her sahaya
yayılan bir kullanımı ortaya koymuştur. Rakamla ifâde edilecek şeyler
yazıyla, yazıyla ifâde edilecek şeyler de rakamla sembolize edilir
olmuştur.

kısacası arapçada her harf bir sayıya denk gelir ve bir cümle aynı zamanda bir tarihi de simgeler. kuranında bu şekilde yazıldığına inanılır. böylece her bir ayet aynı zamanda bir tarihi verir.

Rose
10.11.2006, 19:13
o aman kuranın şifresini çözdüklerini söyleyenlerinde söyledikleri bir nevi doğru diyebilirmiyiz serkan?

Sevgi Erkan
10.11.2006, 19:14
Ömer Çelakıl adında bir genç vardı.Tv.lerde çıkmıştı.Kuran ın şifresi diye kitabı da var. Bu ebced hesabını kullanarak şifrelemeler yapmıştı.Buna katılıyor musunuz arkadaşlar (özellikle Zahir ve Serkan )?

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:15
o aman kuranın şifresini çözdüklerini söyleyenlerinde söyledikleri bir nevi doğru diyebilirmiyiz serkan?
tam olarak değil. yani ebced doğru mu? kuranda kullanılmış mı? nasıl kullanılır tam olarak bilmiyoruz. :) konu burda ebced ile Ali isminin birleşmesinde olacak heralde. :)

müttaki
10.11.2006, 19:15
bir ebced tablosu bulduk.....

meryem demir
10.11.2006, 19:17
ebcerdi sözlük anlamı olarak değilde; örnekleri çoğaltarak anlatabilrmisiniz. ebced sadece kuranı kerimde geçen kelimeler içinmi kullanlıyorlar, yoksa adı olan herşey içinmi. mesela benim adımın ebcedi olabilirmi

Zahir
10.11.2006, 19:21
"Zikri Biz indirdik biz koruruz" ayeti ile Kuranın mucizevi bir şekilde korunduğuna inanmıyoruz. Mucizelere İnanmayan Kafir İnan ise Aptaldır.

2:255 ALLAH: O'ndan başka tanrı yoktur, Yaşayandır, Sonsuzdur. Kendisini ne dalgınlık ne de uyuklama tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa O'nundur. İzni olmadan kim O'nun katında aracılık edebilir? Onların geçmişini ve geleceğini bilir. Dilediği miktar dışında O'nun bilgisinden hiçbir şeyi kavrayamazlar. Egemenliği gökleri ve yeri kapsamıştır. Onları korumak O'nu yormaz. O Yücedir,(ALİ) Büyüktür. (Tanımlama, Sıfat=İsim)

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:23
ebcerdi sözlük anlamı olarak değilde; örnekleri çoğaltarak anlatabilrmisiniz. ebced sadece kuranı kerimde geçen kelimeler içinmi kullanlıyorlar, yoksa adı olan herşey içinmi. mesela benim adımın ebcedi olabilirmi
ebced bir yoldur. sadece kuran için değil her türlü tarihi olay için kullanılabilir. şöyle anlatayım;
biri bir bilgiyi gizli vermek istediği zaman ebcedi kullanır. mesela Muhiddin Arabi ölmeden önce şöyle demiştir.

'sin şine girdiği zaman' ebced hesabı iile 1516 çıkar ki bu tarihte Yavuz Selim(yani sin) Şam'a(yani şine) girer. :)

meryem demir
10.11.2006, 19:23
konu dilbilgisini de kapsıyor galiba??

ebced bir yoldur. sadece kuran için değil her türlü tarihi olay için kullanılabilir. şöyle anlatayım;
biri bir bilgiyi gizli vermek istediği zaman ebcedi kullanır. mesela Muhiddin Arabi ölmeden önce şöyle demiştir.

'sin şine girdiği zaman' ebced hesabı iile 1516 çıkar ki bu tarihte Yavuz Selim(yani sin) Şam'a(yani şine) girer. :)

ben şu hesaplama işini pek kavrayamadım. Kuarın kerim harfleri ile karşılığı olan ebcedi daha basittttt anlayabileceğimiz şekilde anlatamzmısınız:) valla anlamadım.

müttaki
10.11.2006, 19:29
Timur Anadolu’ya geldiğinde Sivas’ı 803 hicrî yılında yakıp yıkmış; buna tarih olarak harâb kelimesi şürülmüş ki hı: 600 + re: 200 + elif: 1 + be: 2 = 803 etmektedir.

Meşhur mutasavvıf ve şair Şeyh Galib’in doğum tarihine eser-i ışk terkibi düşürülmüş; gerçekten de elif: 1 + peltek se: 500 + re: 200 + ayn: 70 + şın: 300 + kaf: 100 = 1171 hicrî yılıdır.

Bir başka tarihçi de yine Şeyh Galib’in doğumu için cezbetu’llah terkibini bulmuştur ki o da: Cim: 3 + zel: 700 + be: 2 + te: 400 + elif: 1 + lâm: 30 + lâm: 30 + he: 5 = 1171 etmektedir.

İstanbul’un Türkler tarafından fethi olarak beldetün tayyibetün terkibi meşhurdur ki hicrî 857 eder: Be: 2 + lâm: 30 + dal: 4 + te: 400 + tı: 9 + ye: 10 + be: 2 + te: 400 = 857.

Rivâyete göre; Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’ye yaşını sormuşlar,

“—Hüdâ’dan bir küçüğüm, varın siz hesaplayıp bulun!” diye cevap vermiş.

Hüdâ: Hı: 600 + dal: 4 + elif: 1 = 605 eder. Bu rivayete göre Mevlânâ 604 hicrî yılında doğmuş oluyor. Mevlânâ Hazretleri’nin ölümü ise: İbret’tir: Ayn: 70 + be: 2 + re: 200 + te: 400 = 672.

Muhammed kelimesi ebcedle 92 eder. Mim: 40 + hâ: 8 + mim: 40 + dal: 4 = 92. Aman sözü de aynıdır: Elif: 1 + mim: 40 + elif: 1 + nun: 50 = 92. Bu eşitliği göz önünde tutan bir şair, Peygamber SAS Efendimiz’e yazdığı na’tında şöyle diyor:

Aman lafzı senin ism-i şerifinle müsavidir;
Anınçün âşıkın zikri amandır yâ Rasûlallah

halitseyfi
10.11.2006, 19:33
sevgili serkan devrim
ebced i tvde birçok sefer dinledim (ömer celakıl dan) fakat bu sistemin pek tutarlı olmadığını diğer din adamları savunuyor. bu konudaki özellikle kullanımı ve önceden hesaplanarak bir olayın bilinip bilinmediğini merak ediyorum.

şimdiden teşekkürler

Rose
10.11.2006, 19:33
hadi bakalım nereye gidyoruz gerçekten ilginç şeyler çıkacak ama biraz daha basite indirsenizde anlamayanlarda anlasa.

meryem demir
10.11.2006, 19:34
şimdi bu şifreleme olayını günlük kullanma gibi bir durumumuz olabilirmi. Hani diyelimki birileri ile kalabalık bir ortamda sadece karşındakinin alayaağı şekilde kullanabilrmisiniz.
bu arada ebcedi hala anlayamadım:)

şu ebcedin ilkokul öğrencilene anlatılan bir formatı yokmu. Birde ordan denesek

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:42
sevgili serkan devrim
ebced i tvde birçok sefer dinledim (ömer celakıl dan) fakat bu sistemin pek tutarlı olmadığını diğer din adamları savunuyor. bu konudaki özellikle kullanımı ve önceden hesaplanarak bir olayın bilinip bilinmediğini merak ediyorum.

şimdiden teşekkürler
haklısınız tutarlılık konusunda. tutarsızlık var. ama bir iddia da bu hesabı hz Ali'nin de kullandığıdır. bir cümleden bir tarih çıkartırken kesin olması gereken bir şeyde vardır. o kelime veya cümlede tarhi bulunan olayla bağlantı olmalı.

meryem abla şöyle anlatayım.
mesela doğum gününü gizli söyleyeceksin. çünkü çok yaşlısın yaşın açıkça ortaya çıksın istemiyorsun. :p :yamukgul: :D meryem diyeceksin.
meryem= mim-ra-ye-mim harflerinden oluşuyor.
mim-ra-ye-mim mim=40 ra=200 ye=10
40+200+10+40= 290 demek ki sen 290 yaşındasın.:p :D :yamukgul:

Zahir
10.11.2006, 19:44
Arkadaşlar bu bir korunma şeklidir. Bilinmeyenden haber değildir. Bu bir sistemdir. Gayp ölçümüz Kuran itikatindedir.

Örneğin Ali isminin rakamsal değeri ile olan 110 rakamı ile bir takım hesaplamalar yapıp bazı tarihler ortaya çıkarıp, olayların başlangıcı şeklinde gayp bilgisi verilmiştir diyemeyiz.

Szileri İslam öncesi Muhammedin isminin Muhammed, Alinin isminin Ali olup olmaması konusunda düşünmeye davet ediyorum.

meryem demir
10.11.2006, 19:45
Timur Anadolu’ya geldiğinde Sivas’ı 803 hicrî yılında yakıp yıkmış; buna tarih olarak harâb kelimesi şürülmüş ki hı: 600 + re: 200 + elif: 1 + be: 2 = 803 etmektedir.

ebcede göre 800 (dad) ün karşılığı var neden burada 600 ve 200 ayrı alınmış
3 (cim) ünde aynı şekilde karşılığ var, fakat burada 1(elif) ve 2 (be) olarak alınmış
diğer örneklerde aynı şekilde

Arkadaşlar bu bir korunma şeklidir. Bilinmeyenden haber değildir. Bu bir sistemdir. Gayp ölçümüz Kuran itikatindedir.

Örneğin Ali isminin rakamsal değeri ile olan 110 rakamı ile bir takım hesaplamalar yapıp bazı tarihler ortaya çıkarıp, olayların başlangıcı şeklinde gayp bilgisi verilmiştir diyemeyiz.

Szileri İslam öncesi Muhammedin isminin Muhammed, Alinin isminin Ali olup olmaması konusunda düşünmeye davet ediyorum.

ALi isminin arapçadaki karşılığı nedir peki?? (harf olarak)

Zahir
10.11.2006, 19:48

Bu klavyeden Arapça yazamam ki.

müttaki
10.11.2006, 19:49
3 (cim) ünde aynı şekilde karşılığ var, fakat burada 1(elif) ve 2 (be) olarak alınmış

:S meryem abla serkan meryem ismini ebced hesabına çevirmiş... yani Harfleri rakamsal hale çevirmekdir..

40+200+10+40= 290 demek ki sen 290 yaşındasın

Mim..ra..ye..mim

ye ve mim in toplamı 50 ediyor yani nun .. ye ve mim harfleri yerine nun koysak

mernun olursun o zaman :S

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:51
Szileri İslam öncesi Muhammedin isminin Muhammed, Alinin isminin Ali olup olmaması konusunda düşünmeye davet ediyorum.Ali ismi ile ilgili:
riavet ne kadar doğrudur bilemeyiz ama;
Ali doğduğunda 30 yaşında ki Muhammed, Ebu Talib'in evine gelir ve bakar ki çocuk doğmuş. adını ne koydunuz diye sorar.
-esed koyduk derler. (çünkü annesi o doğmadan önce rüyasında aslan görmüştür ve esed aslan demektir)
Muhammed şöyle der;
-hayır onun adı Ali olacak.
ayrıca yararı varmı bilmiyorum ama bütün tarihçiler Ali'nin kabede doğduğunu söyler. :)

meryem demir
10.11.2006, 19:51
şimdi bu şifreleme olayını günlük kullanma gibi bir durumumuz olabilirmi. Hani diyelimki birileri ile kalabalık bir ortamda sadece karşındakinin alayaağı şekilde kullanabilrmisiniz.
bu arada ebcedi hala anlayamadım:)

şu ebcedin ilkokul öğrencilene anlatılan bir formatı yokmu. Birde ordan denesek

birileri şu sorularıma yanıt verebilirmi?

Bu klavyeden Arapça yazamam ki.

sn zahir. onu demek istemedim. Arapçada A nın karşılı nedir yada şöyle sorayım Elif türkçede hangi harfin karşılığdır. yada böyle bir kıyaslama yapılıyormu??

Serkan_Devrim
10.11.2006, 19:54
ayn ve lam harflerinden oluşur. :) okunmayan ye harfide vardır. yalnış bilmiyorsam tabi.

meryem demir
10.11.2006, 20:00
ayn ve lam harflerinden oluşur. :) okunmayan ye harfide vardır. yalnış bilmiyorsam tabi.

Okunmayan y harfi derken Ali değilde Aliy gibi birşeymi
bu topik sayesinde mesaj sayım baya çoğaldı. :)
serkan kafam çok karıştı.

Serkan_Devrim
10.11.2006, 20:03
Okunmayan y harfi derken Ali değilde Aliy gibi birşeymi
bu topik sayesinde mesaj sayım baya çoğaldı. :)
serkan kafam çok karıştı.
arapçada okunmayan ye harfi vardır. böylece yazım Aliyy olur ama okunuşu Ali olur.
ebcedi bi güzel açıklamıştım abloa senin yaşını örnek vererek :D :yamukgul: okumadın mı? :yamukgul:

Zahir
10.11.2006, 20:08
Ali ismi ile ilgili:
riavet ne kadar doğrudur bilemeyiz ama;
Ali doğduğunda 30 yaşında ki Muhammed, Ebu Talib'in evine gelir ve bakar ki çocuk doğmuş. adını ne koydunuz diye sorar.
-esed koyduk derler. (çünkü annesi o doğmadan önce rüyasında aslan görmüştür ve esed aslan demektir)
Muhammed şöyle der;
-hayır onun adı Ali olacak.
ayrıca yararı varmı bilmiyorum ama bütün tarihçiler Ali'nin kabede doğduğunu söyler. :)

esed oldukça mantıklı. Muhammed 30 yaşında elçi olmadığına göre, İslamla ilgili her hangi bir bilgi olmadığına göre "Doğru bir yolda değil iken seni doğru yola iletmedik mi?" ayetinden 40 yaşından önce içinde yaşadığı toplumun değerlerini taşıdığını bildiğimeze göre Ali olarak ismini koyması olanaksız gibi görünüyor.

Eğer Ali olarak bu ismi koymuşsa inança bazında düşünürsek Muhammedin bir şeyi yücelttiğini söylemeliyiz. Eğer bir şeyi yüceltmek babında ise bu Allahın
Ali ismi olamaz. Çünkü ayete ters düşer.

meryem demir
10.11.2006, 20:26
meryem abla şöyle anlatayım.
mesela doğum gününü gizli söyleyeceksin. çünkü çok yaşlısın yaşın açıkça ortaya çıksın istemiyorsun. :p :yamukgul: :D meryem diyeceksin.
40+200+10+40= 290 demek ki sen 290 yaşındasın.:p :D :yamukgul:

Hala anlamadım:)
hem bu anlatımına göre aslında ebced bir adet fasa fiso:) baksana yaşımı bile daha hesaplamasını bilmiyor:)
ebced ecnebi gibi birşey :)ikisindende birşey anlamıyorum:)
ebced ebced olalı gerçi böyle bir zulüme denk gelmemiştir:)

izmirksk
10.11.2006, 20:28

ya konuyla alakası yok ama yinede bir düzeltme yapayım..gerçi günlük yaşamda ne işine yarar bilmem ama:)
110 bir rakam değildir..sayıdır..9 dan üstü sayıdır..(tabi daha altıda sayıdır ama 0 ..9 a kadarlar hem sayı hem rakam 9 dan üstü sadece sayı..
bu gereksiz bilgiden sonra gideyim..:)

meryem demir
10.11.2006, 20:29
ya konuyla alakası yok ama yinede bir düzeltme yapayım..gerçi günlük yaşamda ne işine yarar bilmem ama:)
110 bir rakam değildir..sayıdır..9 dan üstü sayıdır..(tabi daha altıda sayıdır ama 0 ..9 a kadarlar hem sayı hem rakam 9 dan üstü sadece sayı..
bu gereksiz bilgiden sonra gideyim..:)

sayı ve rakam farklı şeylermi??

Serkan_Devrim
10.11.2006, 20:35
sayı ve rakam farklı şeylermi??0 dan dokuza kadar rakamdır. sayılar rakamlarla ifade edilir.

meryem demir
10.11.2006, 20:42
yıllar boyu matmatiği neden anlayamıyorum diye kendi kendime soruyordum ki hala sormaya devam ediyorum, üstelik içerik olarak matematiği anlamayı gerektiren bir topikte gereksiz yere en çok mesaj yazan kişi oldum
sayı farklı birşeymiş rakam ise başka

naki
11.11.2006, 00:08
Arkadaşlar,
Bu çok derin bir konu, ama kısaca değinmeden geçemeyeceğim.

Harflere sayısal değerler verme, buradan yola çıkarak isimlerin sayısal değerlerini hesaplama, o ismi taşıyan kişiyi, aynı sayısal değeri taşıyan başka kavramlarla ifade etme, özdeşleştirme....

Bu "Ebced" olgusunın kökeni, Yahudilik içinde yaşayan batıni bir ekol olan Kabbala'ya dayanır. Bu olgu, İranda 15. yy başlarında yaşamış Fazlullah-ı Astarabadi'nin geliştirdiği Hurufilik şeklinde İslam toplumlarına geçmiştir. Fazlullah'ın Moğollarca katledilmesinin ardından, kırımdan kaçarak Anadolu'da özellikle Bektaşi dergahlarına sığınan müritlerinin bu topraklara taşıdığı Hurufilik özellikle Bektaşilik olmak üzere buradaki tasavvuf okulları üzerinde derin etkiler yaratmıştır.

Ebced, doğrudan Kuran'la ilgili bir yöntem değildir. Kabbalacılar bunu Torah üzerinde uyguluyordu.

Ancak şu noktaya dikkat etmek gerekir ki, gizli bir ilim olan ebced uygulaması, Anadolu'da sonradan yozlaşmış, muskacı, cinci hocaların yüzeysel bilgilerle, çıkar amaçlı kullandığı bir oyuncak haline gelmiştir. Tıpkı kerameti kendinden menkul günümüz falcılarının, "astroloji uzmanları"nın uygulamaları gibi.

Rose
11.11.2006, 00:12
yani şimdi ben alfabedeki harflere rakam ve sayı vererek yeni bir ebced oluşturabilir miyim?

Zahir
11.11.2006, 00:42
Ebced, doğrudan Kuran'la ilgili bir yöntem değildir. Kabbalacılar bunu Torah üzerinde uyguluyordu.

Sevgili abim:

Seni görmek çok güzel. Aydınlatıcı bilgilerinden bizi mahrum bıraktın farkındamısın :)

Ebcedi kabaca Arapların 1400 yıl önce kullandığı alfebe olarak tanımlaya biliriz. Belki daha başka uygarlıklarca ve değişik tarihlerde de kullanılmış olabilir.

Biz ebcetin alfabesi ile Kuranın 19 lu Matematiksel sistemle ilişki kuruyoruz. Kuranın 19 lu Matematik sistemi ile korunduğuna inanıyoruz. Bu inancımızın temelini Müdessir süresi oluşturmaktadır.

Müdessir 31. "Biz ateşe bekçi olarak sadece melekleri atadık. Onların sayısını (ondokuz'u) da, () inkarcılar için bir fitne (sınav/huzursuzluk kaynağı) yaptık, () kitap verilmiş olanları ikna etsin, () inananların inancını güçlendirsin, () kitap verilmiş olanlarlainananların kuşkularını ortadan kaldırsın, ve () kalplerinde hastalık olanlarla inkarcılar da, "ALLAH bu örnekle ne demek istiyor?" desinler. Böylece ALLAH dilediğini/dileyeni saptırır ve dilediğini/dileyeni de doğruya iletir. Rabbinin ordularını kendisinden başkası bilmez. Bu (sayı) halklara bir mesajdır"

Yine Kitabımız Tevrattada aynı Matematiksel sistemin olduğunu şu ayetle anlıyoruz.

Ahkaf 10: De ki, "Düşündünüz mü, ya o ALLAH katından ise ve siz de ona karşı çıkmışsanız ve İsrail oğullarından bir tanık da bunun benzerini görüp inandığı halde, siz kibirlenip yüz çevirmişseniz?! Kuşkusuz ALLAH zalim topluluğu doğru yola iletmez."

Belki rakamsal alfebe olan ebced alfabesi su istimal edilmiş olabilir ancak 19lu matematik sistemi olan Kuran bu alfabe ile ilişkilidir.

Dikkat ederseniz yorumlarımda bunun Kuranda bir sistem olduğu, gelecekle ilgili rakamsal hurefeleri içeren bilgi vermediğini ifade ettim.

Alfabe ile Kuranın mucizevi şekilde korunması değil Matematik sistemi ile korunması sağlanmıştır.

Saygılarımla...

müttaki
11.11.2006, 10:41
Arkadaşlar,
Bu çok derin bir konu, ama kısaca değinmeden geçemeyeceğim.

Harflere sayısal değerler verme, buradan yola çıkarak isimlerin sayısal değerlerini hesaplama, o ismi taşıyan kişiyi, aynı sayısal değeri taşıyan başka kavramlarla ifade etme, özdeşleştirme....

Bu "Ebced" olgusunın kökeni, Yahudilik içinde yaşayan batıni bir ekol olan Kabbala'ya dayanır. Bu olgu, İranda 15. yy başlarında yaşamış Fazlullah-ı Astarabadi'nin geliştirdiği Hurufilik şeklinde İslam toplumlarına geçmiştir. Fazlullah'ın Moğollarca katledilmesinin ardından, kırımdan kaçarak Anadolu'da özellikle Bektaşi dergahlarına sığınan müritlerinin bu topraklara taşıdığı Hurufilik özellikle Bektaşilik olmak üzere buradaki tasavvuf okulları üzerinde derin etkiler yaratmıştır.

Ancak şu noktaya dikkat etmek gerekir ki, gizli bir ilim olan ebced uygulaması, Anadolu'da sonradan yozlaşmış, muskacı, cinci hocaların yüzeysel bilgilerle, çıkar amaçlı kullandığı bir oyuncak haline gelmiştir. Tıpkı kerameti kendinden menkul günümüz falcılarının, "astroloji uzmanları"nın uygulamaları gibi.

Naki abi... Muhyiddin arabi Kuranda geçen her sayının ilahi bir sırrı bir manası vardır der kendisinde ebced hesabıyla hayli uğraşmış bir zattır ... eski Arap Alfabesi yahudi alfabesine zaten çok yakındır... eskiden de arap alfabesinde üstün falan denilen sesli harf kullanımı yoktu.. mesela müttaki m,t,t,k diye yazılıyordu yahudice de de sesli harf yoktur... emeviler zamanında yada abbasiler zamanında Kuran bugünkü şekline çevrildi...

haliyle okunması hayli zor olduğu için...

birbirine çok yakın bir dil grubu... ayrıca kabalacı denilen yahudi tasavvufu da İslam tasavvufuna çok yakındır.. yahudi şeriati ve katolik hristiyanlar tarafından çok baskıya maruz kalmış bir toplum Osmanlıya gelen saferad yahudileri de genelde kabalacıdır ve islam tasavvufundan çok etkilenmişlerdir bu da doğal bir sonuç...

naki
17.11.2006, 00:41
Sevgili abim:

Seni görmek çok güzel. Aydınlatıcı bilgilerinden bizi mahrum bıraktın farkındamısın :)
Ebcedi kabaca Arapların 1400 yıl önce kullandığı alfebe olarak tanımlaya biliriz. Belki daha başka uygarlıklarca ve değişik tarihlerde de kullanılmış olabilir.
Biz ebcetin alfabesi ile Kuranın 19 lu Matematiksel sistemle ilişki kuruyoruz. Kuranın 19 lu Matematik sistemi ile korunduğuna inanıyoruz. Bu inancımızın temelini Müdessir süresi oluşturmaktadır.
Müdessir 31. "Biz ateşe bekçi olarak sadece melekleri atadık. Onların sayısını (ondokuz'u) da, () inkarcılar için bir fitne (sınav/huzursuzluk kaynağı) yaptık, () kitap verilmiş olanları ikna etsin, () inananların inancını güçlendirsin, () kitap verilmiş olanlarlainananların kuşkularını ortadan kaldırsın, ve () kalplerinde hastalık olanlarla inkarcılar da, "ALLAH bu örnekle ne demek istiyor?" desinler. Böylece ALLAH dilediğini/dileyeni saptırır ve dilediğini/dileyeni de doğruya iletir. Rabbinin ordularını kendisinden başkası bilmez. Bu (sayı) halklara bir mesajdır"
Yine Kitabımız Tevrattada aynı Matematiksel sistemin olduğunu şu ayetle anlıyoruz.
Ahkaf 10: De ki, "Düşündünüz mü, ya o ALLAH katından ise ve siz de ona karşı çıkmışsanız ve İsrail oğullarından bir tanık da bunun benzerini görüp inandığı halde, siz kibirlenip yüz çevirmişseniz?! Kuşkusuz ALLAH zalim topluluğu doğru yola iletmez."
Belki rakamsal alfebe olan ebced alfabesi su istimal edilmiş olabilir ancak 19lu matematik sistemi olan Kuran bu alfabe ile ilişkilidir.
Dikkat ederseniz yorumlarımda bunun Kuranda bir sistem olduğu, gelecekle ilgili rakamsal hurefeleri içeren bilgi vermediğini ifade ettim.
Alfabe ile Kuranın mucizevi şekilde korunması değil Matematik sistemi ile korunması sağlanmıştır.
Saygılarımla...

Sevgili Zahir,

Ben ebced ilminin 1400 yıllık olmadığını, kadim bir ilim olduğunu, batıni topluluklarca bilindiğini söyledim. Bir de yozlaştırıldığını....

Kuran'daki 19'lu sistem konusunda ise açıkçası bir görüşüm yok. Ayrıca Ömer Çelakıl'ın kitaplarını da okudum, ama bir karara varamadım. Türkiye'de bu kadar çok ilahiyatçı var, hangi kanalı açsanız bir ilahiyat profesörünün konuştuğunu, ilgili ilgisiz her konuda onlara akıl danışıldığını görüyoruz. Bunlar "bilim adamı" diye lanse ediyor. (Bu kadar çok "bilim adamı" yetiştirdiğimize göre şükürler olsun! artık sırtımız yerine gelmez). Neyse konumuza dönersek, bu 19 olayını bunlardan hiçbiri çözemiyor da Reşit Halife, Edip Yüksel ile Cenk Koray mı çözüyor bir tek.

Bu teorileri ortaya atanların ne kadar bilimsel metotlar kullandığı önemli. Eğer istenen sonucu almak için ona uygun hesaplama yöntemi kullanıyorsan, her farkıl bölüm için farklı farkıl hesap yöntemi icat ediyorsan, o zaman çıkacak sonucu önceden sen tayin etmiş olmaz mısın?

Son günlerde, Atatürk'ün Nutuk'u üzerinde çalışan iki doktor, bu kitapta 19'lu sistemin olduğu, hatta belli bir formülasyonla gidildiğinde seçilerek biraraya getirilen sözcüklerden anlamlı ve kehanet içeren metinler ortaya çıktığı iddiasıyla bir kitap yazmış. Henüz alıp okumadım. Atatürk'ün uhrevi alemle bir bağı olduğu yolunda herhangi bir iddiasının olmadığını, bu yönde bir mesaj vermediğini biliyoruz. Şimdi bu çalışmadan nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?

naki
17.11.2006, 00:55
Naki abi... Muhyiddin arabi Kuranda geçen her sayının ilahi bir sırrı bir manası vardır der kendisinde ebced hesabıyla hayli uğraşmış bir zattır ... eski Arap Alfabesi yahudi alfabesine zaten çok yakındır... eskiden de arap alfabesinde üstün falan denilen sesli harf kullanımı yoktu.. mesela müttaki m,t,t,k diye yazılıyordu yahudice de de sesli harf yoktur... emeviler zamanında yada abbasiler zamanında Kuran bugünkü şekline çevrildi...

haliyle okunması hayli zor olduğu için...

birbirine çok yakın bir dil grubu... ayrıca kabalacı denilen yahudi tasavvufu da İslam tasavvufuna çok yakındır.. yahudi şeriati ve katolik hristiyanlar tarafından çok baskıya maruz kalmış bir toplum Osmanlıya gelen saferad yahudileri de genelde kabalacıdır ve islam tasavvufundan çok etkilenmişlerdir bu da doğal bir sonuç...

Sevgili Muttaki,
Muhyiddin ibni Arabi'nin İslam tasavvufunda önemli bir yeri var biliyorsun. Kendisi Endülüs'te yaşamıştır. 1165-1239 yılları arasında yaşayan Arabi, vahdeti vücut felsefesini sistematik ve ayrıntılı biçimde yazarak kitabi hale getiren ilk kişidir. (İslam toplumlarında)

Kabbala'nın en önemli kitabı olan Zohar da Endülüslü Yahudi Moşe Şem Tov de Leon tarafından yazılmıştır. Bu iki bilgin aynı çağda ayna yerde yaşamış. Kabbalacılarda da vahdeti vücut felsefesi vardır. Kuran daha sonra geldiğine göre, bu felsefe çok daha önceye gider.

Bu felsefeyi İslam içinde sistemleştiren Muhyiddin İbni Arabi, kendinden sonra gelen Sadettin Konevi, Mevlana Celalettin Rumi, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Niyazi Mısri, Hamza Bali, İsmail Maşuki başta olmak üzere tüm Türk ve İslam mutasavvıflarını etkilemiştir.

İbni Arabi'nin ebcedle uğraşmasından doğal ne olabilir?

Şu alıntıda da onu söylüyor zaten:

"1194'te Fas'tayken İbni Arabi Yahudilerle dostluk kurdu, Yahudiler de ona Kabbala bilgilerini, harflerin, sayıların şekillerin mantığını ilk kez tanıttılar"(Jean Chevalier, Sufilik, 1993,s.18.)

müttaki
17.11.2006, 02:19
Sevgili Muttaki,
Muhyiddin ibni Arabi'nin İslam tasavvufunda önemli bir yeri var biliyorsun. Kendisi Endülüs'te yaşamıştır. 1165-1239 yılları arasında yaşayan Arabi, vahdeti vücut felsefesini sistematik ve ayrıntılı biçimde yazarak kitabi hale getiren ilk kişidir. (İslam toplumlarında)

Kabbala'nın en önemli kitabı olan Zohar da Endülüslü Yahudi Moşe Şem Tov de Leon tarafından yazılmıştır. Bu iki bilgin aynı çağda ayna yerde yaşamış. Kabbalacılarda da vahdeti vücut felsefesi vardır. Kuran daha sonra geldiğine göre, bu felsefe çok daha önceye gider.

Bu felsefeyi İslam içinde sistemleştiren Muhyiddin İbni Arabi, kendinden sonra gelen Sadettin Konevi, Mevlana Celalettin Rumi, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Niyazi Mısri, Hamza Bali, İsmail Maşuki başta olmak üzere tüm Türk ve İslam mutasavvıflarını etkilemiştir.

İbni Arabi'nin ebcedle uğraşmasından doğal ne olabilir?

Şu alıntıda da onu söylüyor zaten:

"1194'te Fas'tayken İbni Arabi Yahudilerle dostluk kurdu, Yahudiler de ona Kabbala bilgilerini, harflerin, sayıların şekillerin mantığını ilk kez tanıttılar"(Jean Chevalier, Sufilik, 1993,s.18.)

naki abi...

yazdığın herşeye katılarak birkaç ekleme yapayım :)

Hz Muhammed genç deli dolu bir gençti... Halkı inancından sapmış kendini arayan Bir delikanlıydı ve çevresi ondan çekinir ama dostları da samimiyetine karşı EMİndirler..

birgün ResülAllah mekke kıyılarında yaşayan birkaç İbraniye rastlar... İbrahim kavminden kalma tasavvuf ehli... ResülAllah bu yüzden sık sık Babam İbrahimin dinindenim der.. Kuranda da bu biz seni yolunu kaybetmiş bulupda doğru yola iletmedik mi diye geçer...birileri sanabilir gökten Nur düştü de Muhammed Peygamer oldu... bunlar tekamül tekamül ilerledi... İsa makamını da aşınca son peygamber olduğu aşikar oldu...

işte ResülAllah bu dinin yolunu... İbranilerden öğrendi... gökten düşmedi bu ilim.. Aynı şekilde Ebced hesabı da İbranilerden öğrendiği bir sistemdir...

Hz. Alinin de ebced ile ilgilendiği kendi sözlerinden bilinen bir gerçektir... yani Muhyiddin Arabi ile başlamadı bunlar sadece Halka duyuruldu aynı Vahdet-i Vücud gibi...