Orijinalini görmek için tıklayınız : Otobüste yaşanan psikoloji
Otobüste Yaşanan Psikoloji
Erkeklerin yanı boş olan kızların yanına genelde oturamamaları ve önceliği yanı boş erkeklerden yana kullanmaları durumu. sanki kızın yanına oturunca kız kıllanacakmış hissi uyanır içerlerde biryerlerde.
Şehirlerarası otobus şirketlerinin cogunda bayanlar ile erkekler yan yana oturtulmazlar, buna alışık olan yurdum insanı bunu saplantı haline getirmiş olucak ki şehir ici otobüslerinde de yanı boş olan bayanlardan uzak durmayı tercih haline getirmişlerdir. tabi farklı nedenlerden de kaynaklanıyo olabilir
karizmayı zedelememe isteği. böyle davranarak etrafa "ben kıza mıza bakmam" mesajı verilir.
bu durum kanımca, "erkege olan güvensizlik" olarak tanimlanabilir...
hatta bunun bir adim otesine gidilirse, "kızın yanına oturamayan erkeğin kendine olan guvensizligi" olarak da tanımlamak mümkünat kazanacaktır.
yoksa niye oturamayasin ki o kızın yanına??
simdi kızın yanına oturucam otobüs ani fren yapacak falan sonra kız baslıyacak kendini cekmeye bana garip garip bakmaya ,tacizci muamelesi görecegime hic oturmam "da diyebilir er kişi.
boş bir koltukta cam kenarına oturmayı tercih ederek gerçekleştirilebilecek eylem
tam tersi durum da söz konusudur. yanınıza kız gelip oturmaz ama baltalardan balta biri gelir oturur.
otobuse butun gunun yorgunluguyla biniliyorsa yani bos olan kiz olsun erkek olsun maymun olsun oturulur, farketmez.
Siz ne yapıyorsunuz bu durumda ben otururum valla hemen yemedikya insanları. Geri kalmış bi akıl bence.
abi bende oturuyorum valla hemen nere boşsa otururum yanımdaki erkek mi kız mı farketmez yeter ki oturacak bir yer olsun.
otobüste mümkünse boş koltuğa oturmayı tercih ederim :)
ama doluysa da bir erkeğin yanına oturabilirim.
yalnız, bazı erkeklerin ikili koltuğun kendilerine ait olmayan kısmına yayılma, yanına biri geldiğinde toparlanmama huyu var.
bu konuda terbiye edilmeleri gerekiyor.
eylüleren 12.11.2006, 15:48 aklıma gelen bir olay otbüsteydim hareket saatini bekliyorum yolcular bir bir oturuyor.benim oturduğum koltuğun bir kaç koltuk önünde sakalı yaşlıda sayılmayan bir bey oturuyor kenara geçmiş yan tarafı boş otobüste hemen hemen yer kalmadı bir bu beyin yan tarafı boştu bayanlar geliyor adam yana kaymıyor yerde vermiyor bir böyle iki böyle derken başka bir koltuktaki adam kalktı bayanlardan birine yer verdi neyse sakalı beyin yanına geçip oturdu otobüs bir yerde durdu yolcu aldı yine bir kaç bayan bindi.bu sakalı beyin yanında oturan bey kalktı bayanlara yer verdi.sakalı bey ise bayanlara yer verildiğini görünce kalktı yerinden öne geçti.malum bayan oturunca günah sahibi olacak daha da doğrusu bence kendine güveni yok.
bu arada otobüs deyince hazır en şikayetçi olduğum konuyu belirteyim uzun yolculuklarda bir biletin bir kaç kişiye birden satılması başıma gelen bir olaya olduğu için belirtmeden geçemiyeceğim:p
otobüste boş koltuk yoksa bir beyin yanında otururum bunda bir rahatsızlıkta görmem.hele düzenli oturuyorlarsa hiç sorun olmaz...
izmirksk 12.11.2006, 16:26 ben bayan yanına oturmam...ama dindarlıktan değilde, ukala ve kendini beğenmiş insanları sevmem(bende biraz öyleyim ama :))genelde tavırlar o doğrultuda olur..yani en azından hayattaki gözlemim bu..
kızlara o fırsatı vermem ama isteyen ,kız olsun erkek olsun, yanıma oturabilir..
en son otobüse bindiğimde,durmasını beklemeden otobüsten inmeye kalkıştığım için, aksiyon filmlerini aratmıyacak bir şekilde uçup yuvarlandığımdan beri uzun zamandır otobüse binmiyorum:) konuya dönersek ,yanında oturacağım insana bakarım eğer rahatsız olacagıma inanırsam oturmam ayakta dururum.ama eğer uzun bir yolculuksa o zaman bir başkasına rica eder yer değiştiririm.
benim için farketmez ben her yere otururum yanımda kimin olacağıda farketmez yeterki oturacak boş bir yer olsun.
zohre-35 13.11.2006, 10:26 benim içinde fark etmez.boş yer varsa otururum.
benim için farketmez boş koltuk buluyumda antakya diğer yerlere göre farklı büyük şehirlerin bir çok kesiminden daha rahat yaşıyoruz galiba.bu tür sorunları ben burda hiç yaşamadım kim yanıma oturuyorsada otursun fakat boş koltuk var ama direk benim yanıma oturuyorsa kıllanırım ve tepkimide gösteririm
Otobüste yolculuk yapacağım zaman öncelikle boş yer varsa oraya otururum.
bayanların yanına mecbur kalmadıkça oturmam.bazı bayanların ukalaca bakışları oluyo kendince işte yüzünün şekli değişiyo göz ucuyla seni süzüyo tacizci bir insan muamelesi görmek istemiyorum.hele türbanlı bir bayansa asla yanına oturmam.kendince tuaf şeyler yapıyo yanıma şişman bayan oturunca genellikle kalkıyorum ben bayan rahat etsin diye kendimi toparlıyorum fakat bu sefer bayan yayılıyo beni cama sıkıştırıyo..
Otobüste yolculuk yapacağım zaman öncelikle boş yer varsa oraya otururum.
bayanların yanına mecbur kalmadıkça oturmam.bazı bayanların ukalaca bakışları oluyo kendince işte yüzünün şekli değişiyo göz ucuyla seni süzüyo tacizci bir insan muamelesi görmek istemiyorum.hele türbanlı bir bayansa asla yanına oturmam.kendince tuaf şeyler yapıyo yanıma şişman bayan oturunca genellikle kalkıyorum ben bayan rahat etsin diye kendimi toparlıyorum fakat bu sefer bayan yayılıyo beni cama sıkıştırıyo..
şişko bayan ha:lol: bu seferde heralde erkekler kendilerinintacize uğradıklarını hisediyorlar:p
hehe:biggrin: ablacım taciz değilde cama sıkıştığım zaman kendimi tost gibi hissediyorum.şişko bayan ha:lol: bu seferde heralde erkekler kendilerinintacize uğradıklarını hisediyorlar:p
reyhan22 13.11.2006, 11:15 hiç affetmem vallahi boş bulduğum yere hiç affetmem bu tarz takıntıları olanlar art niyetli kişiler bana göre biz yine yan yana oturmayı düşünmüyoruz duyduğum kadarıyla Konyada kadınlar erkeğin oturup ısıttığı yerede oturmazlarmış :p nekadar doğru bilemem ben söleyenlerin yalancısıyım görmedim.......
zeynep C. 13.11.2006, 11:59 Boş koltuk olsunda yanımdakinin önemi yok :biggrin:
Hem ayakta kaldığımızda da tacizciler yine iş başında oluyo o daha kötü sağdan soldan her taraftan tedirgin oluyoruz en azından oturduğumuzda bir kişiden tedirgin oluyoruz ve taciz edilirsek bir kişiyi dövmek daha kolay benim açımdan hehehe....
:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
İşin şaka tarafı bi yana ben dershaneye gidip gelirken duraktan biniyorum hep oturarak gidip geliyorum.Tabiki yanıma bir bayan oturduğunda daha rahat yolculuk ediyorum erkeklerin oturmasında da sakınca yok ama bazıları yayılarak oturuyolar tek kişilik koltuk onlara yetmiyor hafif hafif yan tarafa kaymalar başlıyo ozaman benim tepem atıyo hemen biraz kenera çekilirmisiniz diye uyarıyorum birkaç defa uyardığım kişiler oldu....
sizler en fazla bir saat yolculuk yapıyorsunuz ya biz şöförler ne yapalım zaten şöförlerin pisikolojisi zamanla bozuluyor
mutlumusuncan 13.11.2006, 15:26 Boş koltuk varsa gider oraya otururum. Boş koltuk sadece bayanın yanında varsa oraya otururum. Aslında hiç farketmemeli ama yanlış anşılabilirim diye böyle yapıyorum. Ama benim yanıma oturanın cinsiyeti önemli değil.
Bide aklıma gelen bişey bizim burda bir belediye var.
Belediyenin almış olduğu bir karardan dolayı blediye otobüsünün
ön kısımlarında sadece bayanlar oturabiliyo. Erkekler arka kısımda oturabiliyo.Ben olaya şahit oldum otobüsün ön koltukları boş olmasına rağmen erkekler arka koltuklar dolu olduğu için arkada ayakta bekliyolardı.
Bu olay haberlere de konu olmuştu haremlik selamlık diye.
avemeria 19.11.2006, 13:54 size okulumda bir kadın doğum hocasının dolmuşta başından geçeni anlatacağım.
yanına oturan adam bacaklarını açar açar açar, vücut hacmini maximuma getirir. hocamız durumdan rahatsız ama aynı zamanda akıllı, adama döner ve sorar:
-beyfendi siz iki kişilik para mı verdiniz?
adam şaşkın ve de dürüst:
-hayır
hocadan beklenen cevap gelir
- eee o zaman neden iki kişilik yer kaplamakta ısrarcısınız
tek sorun bu aslında yanıma oturan oturmayı bildikten sonra kadın , erkek farketmez.
Bayanlar için büyük sorun teşkil ediyor toplu taşıma araçlarını kullanmak ...
ben her otobüse veya minibüse bindiğimde mutlaka tedirgin oluyorum. Çok rahatsızlık verici saygı kalmamış .Yayılıp oturuyorlar yer vermiyorlar hele birde kalabaklık olursa vay hallerine .Bana birşey yapılmasa bile ters bir durum gördüğümde hemen olaya müdahale ediyorum. Asla tahammülüm yok...
deniz olmak 19.11.2006, 16:03 Bayanlar için büyük sorun teşkil ediyor toplu taşıma araçlarını kullanmak ...
ben her otobüse veya minibüse bindiğimde mutlaka tedirgin oluyorum. Çok rahatsızlık verici saygı kalmamış .Yayılıp oturuyorlar yer vermiyorlar hele birde kalabaklık olursa vay hallerine .Bana birşey yapılmasa bile ters bir durum gördüğümde hemen olaya müdahale ediyorum. Asla tahammülüm yok...
bravo toplumsal duyarsızlığın had safaya ulaştığı günümüzde böyle insanlar bulmak zor...
vurdum duymaz bananeci bir anlayış yok
tebrik ederim sizi,canım
bazıları yer vermemek için uyuyormuş gibi yapıyor :sas
Bide aklıma gelen bişey bizim burda bir belediye var.
Belediyenin almış olduğu bir karardan dolayı blediye otobüsünün
ön kısımlarında sadece bayanlar oturabiliyo. Erkekler arka kısımda oturabiliyo.Ben olaya şahit oldum otobüsün ön koltukları boş olmasına rağmen erkekler arka koltuklar dolu olduğu için arkada ayakta bekliyolardı.
Bu olay haberlere de konu olmuştu haremlik selamlık diye.
çok ilginç...gerçi halkkımızın ülkemizi yönetecek insanları seçimlerine bakarsak bu tür olaylar gayet normal karşılanıyor..alan memnun satan memnun olayı
bodrum_26 19.11.2006, 16:25 valla ben bodrumda şoförüm türkler yapıyor ama yabancılar :) adamlarda karı koca yanyana oturmuyor fark etmyr yani isteyen istediği kişinin yanına otryr bayan erkek fark etmyr bu benim içinde geçerli oturan oturabilir istediği yere
valla ben bodrumda şoförüm türkler yapıyor ama yabancılar :) adamlarda karı koca yanyana oturmuyor fark etmyr yani isteyen istediği kişinin yanına otryr bayan erkek fark etmyr bu benim içinde geçerli oturan oturabilir istediği yere
BU gavur milleti de çok rahat canım..Adam karısını bırakıyor başkasının karısının yanına oturuyor ...YUh artık bunlarda uçmuş artık
Senin için farketmez tabii rahat rahat oturuyon şoför koltuğunda...Ne farkedecek :yaw
meymane_usari 19.11.2006, 19:37 valla ben bodrumda şoförüm türkler yapıyor ama yabancılar :) adamlarda karı koca yanyana oturmuyor fark etmyr yani isteyen istediği kişinin yanına otryr bayan erkek fark etmyr bu benim içinde geçerli oturan oturabilir istediği yere
toplumsal ahlak felsefesine göre davranıyorlar belki biizm ülkemizde yamuk bir durum ama onlarda öyle bir şey olmadığı için rahat davranıyolar bu konuda....
Konu ilgimi çekti çünkü bugün başıma geldi otobüs ile yolculuk ederken(yaklaşık 1 saat ) bir bayan aşağı yukarı aynı yaşlardaydık otobüste boş yer olmasına rağmen geldi yanıma oturdu. Bu şekilde rahat bir harekette bulunması hoşuma gitmedi değil. Tabii bende hakkını verdim, onu yanıma oturduğuna pişman etmedim(hoş hayatta en son yapacağım şeylerdendir) gıkım bile çıkmadı desem yeridir.
Eğer bir bayanı taciz edici şekilde rahatsız edeni görürsem Böylesi durumlarda kesinlikle duyarsız kalmam! gerekeni yaparım. Bugün ona yarın bana bizimde ablamız var.
Konu ilgimi çekti çünkü bugün başıma geldi otobüs ile yolculuk ederken(yaklaşık 1 saat ) bir bayan aşağı yukarı aynı yaşlardaydık otobüste boş yer olmasına rağmen geldi yanıma oturdu. Bu şekilde rahat bir harekette bulunması hoşuma gitmedi değil. Tabii bende hakkını verdim, onu yanıma oturduğuna pişman etmedim(hoş hayatta en son yapacağım şeylerdendir) gıkım bile çıkmadı desem yeridir.
Eğer bir bayanı taciz edici şekilde rahatsız edeni görürsem Böylesi durumlarda kesinlikle duyarsız kalmam! gerekeni yaparım. Bugün ona yarın bana bizimde ablamız var.
Buda ilginç bir durum beğenmiş seni oturmuş yanına ne güzel işte :p :p :p
gulenyuz 05.12.2006, 14:50 merhaba arkadaşlar ben otobüste boş yer yoksa kadın erkek farketmez zayıf kişilerin yanına otururum çünkü onlar pek yayılamazlar
bu arada geçen hafta otobüste gördüğüm bi olayı anlatmak istiyorum ; arkadaşlarla okuldan çıkıp otobüse bindik 3 4 durak sonra otobüse kara çarşaflı ve hayatımda sadece filmlerde gördüğüm bi şekilde yüzü peçeli bir kadın yanında da iki tane türbanlı kadın vardı bu kadınlar otobüse binince hemen yer verdiler( izlenimlerime göre nedense türbanlılara hemen yer veriliyo ) çok şaşırdım belki bana kızarsınız arkadaşlar ama onlara rahatsız edecek şekilde baktım. buna da artık saygılı olmam beklenmesin bu görüntüyü hiç içime sindiremem doğrusu.
Otobüste Yaşanan Psikoloji
Erkeklerin yanı boş olan kızların yanına genelde oturamamaları ve önceliği yanı boş erkeklerden yana kullanmaları durumu. sanki kızın yanına oturunca kız kıllanacakmış hissi uyanır içerlerde biryerlerde.
Şehirlerarası otobus şirketlerinin cogunda bayanlar ile erkekler yan yana oturtulmazlar, buna alışık olan yurdum insanı bunu saplantı haline getirmiş olucak ki şehir ici otobüslerinde de yanı boş olan bayanlardan uzak durmayı tercih haline getirmişlerdir. tabi farklı nedenlerden de kaynaklanıyo olabilir
karizmayı zedelememe isteği. böyle davranarak etrafa "ben kıza mıza bakmam" mesajı verilir.
bu durum kanımca, "erkege olan güvensizlik" olarak tanimlanabilir...
hatta bunun bir adim otesine gidilirse, "kızın yanına oturamayan erkeğin kendine olan guvensizligi" olarak da tanımlamak mümkünat kazanacaktır.
yoksa niye oturamayasin ki o kızın yanına??
simdi kızın yanına oturucam otobüs ani fren yapacak falan sonra kız baslıyacak kendini cekmeye bana garip garip bakmaya ,tacizci muamelesi görecegime hic oturmam "da diyebilir er kişi.
boş bir koltukta cam kenarına oturmayı tercih ederek gerçekleştirilebilecek eylem
tam tersi durum da söz konusudur. yanınıza kız gelip oturmaz ama baltalardan balta biri gelir oturur.
otobuse butun gunun yorgunluguyla biniliyorsa yani bos olan kiz olsun erkek olsun maymun olsun oturulur, farketmez.
Siz ne yapıyorsunuz bu durumda ben otururum valla hemen yemedikya insanları. Geri kalmış bi akıl bence.
güzel anlatmışsında arkadaşım vatandaş geçim derdinden, gelecek endişesinden, bırak yanındaki bayanı görmeyi koltuğun boş olduğunu bile göremeyecek hale geldi ne yazıkki.:bored:
Umudum_Sende 05.12.2006, 15:19 Her konuda bahsettiğimiz gibi kadın erkek eşitliğinden yola çıkarak bir otobüste oturulacak her hangi bir bulduğumda yanımda kimin oturduğuna yada oturacagına pek dikket etmem... yalnız uzun yolcukta bir bayanla yanyana oturmayı tercih ederim çünkü eğer konuşulacak bişey bulunursa yolculuk çok zevkli geçiyo... Tabi bide şu var her zaman önceliği bayanlara vermekten oturacak yer bulamıyoz ki...:clown: :clown: :biggrin:
karakartal 05.12.2006, 18:00 Olay insan psikolojisi değil, şehir kültürü ve haremlik selamlıktan kaynaklanmaktadır. Türkiyede kadın namusu üzerinde hiç aklınıza gelmeyecek bize normalmiş gibi gözüken, oysa dışardan gelen insanların hayretle karşıladığı o kadar çok şey var ki..
Biz bazı şeyleri hiç aşamadık. Kadın ve Erkek yan yana geldiğinde her iki tarafında aklına o gerginlik var. Ben oturtuğumda çok rahat oluyorum. Ama yanımdaki kişi gerginleşiyor ve etrafımdaki insanların göz tepkisini alıyorum ve toplumca şehir abazası olarak damgalanıyorum.
pencere kenarı olsun da oturduğum yer yanıma kim oturursa otursun farketmez, yeter ki konuşmasın :) neden pencere kenarı diye soracaksanız da kesinlikle yolu ya da çevreyi izlemek için değil :yamukgul: ben Antakya-Harbiye arası (20dk) bile arabaya binince (oturuyorsam) mutlaka uyurum. pencere kenarında uyuması daha rahat oluyor. yaslıyorum başımı pencereye ve uyuyorum.
kız erkek ayırımına gelince şevleda ablam da belirtmiş. Antakya'da öyle bir sorun yok. ne erkeği "kız onu yiyeceğimi düşünür yanına oturmayayım", ne kızı "erkek yer beni, yanıma oturmasın" diye düşünür :)
|