Orijinalini görmek için tıklayınız : Bismil'deki aleviler.

uzaklardabiri
14.11.2006, 16:04
Bismil'deki alevi köyleri hangileridir.?
Ve çetin inanç arkadaşımızın dediği gibi aralık(tezekli) ve köseli köylerinin zamanla sunnileştiğine inananlar var mı acaba?
Ya da böyle birşey mümkün mü?
zamanla sunnileşmek??

lion12
14.11.2006, 16:16
Kardeş benim askerde arkadaşım varda kendisi Bismil Seyithasan köyünden bir o köyü biliyorum birde Türkmen Hacı köyü vardı sanırım onun dışında birkaç köy daha vardı ama ismini hatırlayamadım ben daha sonra arkadaşıma sorar seni yine bilgilendiririm.Ayrıca o dediğin sünnileşme olayı gerçek.Yani Anadolu'da maalesef birçok alevi köyü zaman içinde asimile olarak inançlarını yitirmişlerdir.Buna canlı örnek olarak annemin yaşadığı köyü verebiliriz.Annem Sivas Suşehri Kozçukur köyündendir ama zaman içinde bu köyde asimilasyona uğramış maalesef...Neyse umarım verdiğim bilgiler işinize yaramıştır...

uzaklardabiri
14.11.2006, 16:45
sevgili arkadaşım seyithasan köyünün alevi oldugu tartışılmaz.dostlarım da var oradan.ama bana şunu söyleyebilir misin.şu bahsettiğin köyde şu..şu.. olaylara dikkat et anlarsın önceden alevi olduklarını?
mesela ben ilk duyduğumda köyümüzün asmile olmuş bir köy oldugunu bana pek de mantıksız gelmedi.
Çünkü ben önceden de alevi köylerle,arkadaşlarımla aramızda bu kadar benzerlik var,sanki bunlar benim akrabam:-) falan derdim açıkçası arkadaşlara.
yani şive,kültür,bakış açısı vs. gibi benzerlikler sözkonusu.
ama bunu şöyle savunanlar var.bizde türkmeniz,onlarda türkmen .bundan ötesi yok. diye.
ayrıca bizim şirkette sivas suşehri'nden bir abimiz var alevi değimiş....:-)

karadagli
14.11.2006, 17:59
Bismil'deki alevi köyleri hangileridir.?
Ve çetin inanç arkadaşımızın dediği gibi aralık(tezekli) ve köseli köylerinin zamanla sunnileştiğine inananlar var mı acaba?
Ya da böyle birşey mümkün mü?
zamanla sunnileşmek??

sevgili can. tezekli ve köseli köyleri hakkinda bilgim yok ama , diyarbakirda 300 alei köyünün yok edildigini duydum . bunlarin icinden asimile olmus olanlarda olabilir.

murat222
15.11.2006, 00:16
bismilde :
seyithasan
türkmenhacı
aşağı darlı
yukarı darlı ( bu köyün halkı köylerini tamamen terketmiş 15-20 yıl önce)
bu köyler alevidir.

gülsün
15.11.2006, 11:58
merhaba türkmen hacı ,seyit hasan ,aşagı darlı ,yukarı darlı,şükürlü köyleri
bu köylerimiz bismile baglı türkmen alevi köyleridir.asimile olayları ise anadolunun herköşesinde meydana gelmiştir. bismildede meydana gelmiştir yavuz sultan selim döneminde kuyulara atmalar yakmalar öldürmeler kılıçtan geçirmeler olmuştur ama bu 7 türkmen alevi köyler unutulmuştur. yani farkına varılmamıştır saklanılmıştır hele de benim köyüm büyük kadı köyü yolun digeri tarafından kalmıştır.hatta kendilerinin döndügünü söyleyen köyler var.bu inkar edilmeyecek konulardır.sizce diyarbakırda türkmenler alevimi çüngüştede türkemenler var ama sunni olmuştur.kendileride der biz önceden ali yolundaydık bunu bana 110 yaşındaki nene söylemiştir ve vandaki türkemnlerin diyarbakırdan göç ettigi alevi olduklarını döndüklerini söyleyen hocam var.sizce halen asimile yokmudur takdir sizin

DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN

özlem03
15.11.2006, 12:16
merhaba arkadaşlar..ben de aşağıdarlılıyım.annanemden çok duymuşumdur köseli ve diğer birkaç köyün sonraları döndüğünü..yaşlılarımız dicle kenarındaki bütün köylerin türkmen alevi olup sonradan döndüklerini hep dile getirirler...

uzaklardabiri
15.11.2006, 14:03
merhaba türkmen hacı ,seyit hasan ,aşagı darlı ,yukarı darlı,şükürlü köyleri
bu köylerimiz bismile baglı türkmen alevi köyleridir.asimile olayları ise anadolunun herköşesinde meydana gelmiştir. bismildede meydana gelmiştir yavuz sultan selim döneminde kuyulara atmalar yakmalar öldürmeler kılıçtan geçirmeler olmuştur ama bu 7 türkmen alevi köyler unutulmuştur. yani farkına varılmamıştır saklanılmıştır hele de benim köyüm büyük kadı köyü yolun digeri tarafından kalmıştır.hatta kendilerinin döndügünü söyleyen köyler var.bu inkar edilmeyecek konulardır.sizce diyarbakırda türkmenler alevimi çüngüştede türkemenler var ama sunni olmuştur.kendileride der biz önceden ali yolundaydık bunu bana 110 yaşındaki nene söylemiştir ve vandaki türkemnlerin diyarbakırdan göç ettigi alevi olduklarını döndüklerini söyleyen hocam var.sizce halen asimile yokmudur takdir sizin

DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN

sevgili gülsün.yorumlardan anladığım kadarıyla asimile olma olayı gerçek.
bunun kanaatine vardım.
yanlış anladıysam düzelt ama demek istediğin
türkmenler alevi midir?

uzaklardabiri
15.11.2006, 14:13
merhaba arkadaşlar..ben de aşağıdarlılıyım.annanemden çok duymuşumdur köseli ve diğer birkaç köyün sonraları döndüğünü..yaşlılarımız dicle kenarındaki bütün köylerin türkmen alevi olup sonradan döndüklerini hep dile getirirler...

değerli hemşerim özlem.burada yorum yapan arkadaşlarımız çoğu aynı il veya aynı ilçeden.sende onlardan birisin.
Benim aşağı darlılı bir çok yakın arkdaşlarım var.şu an bursada oturuyorlar.
ama onlarla biz çok kafa yorduk bu işe.onların da sözünü ettiğimiz köylerin asimile oluşundan haberleri yok.benim tahminimce doğruluk yanı ağır basan bir konu.hala araştırıyorum.
ama tarihte böyle şeyler belgelenmez bilirsin.
alevi büyüklerine soruyorum doğrudur diyen var.
sunnilere soruyorum yok diyorlar.
mesela geçen sordum bir arkadaşımın ninesine.
aramızda şu diyalog geçti:-)

ben;nene var mıdır sence böyle birşey.
nene: yoktur oğul ne disen sen:-)
ben:nene ama konuşmalarımız aynı,adetlerimiz aynı,kıyafetleriniz aynı .
nene: tamam oğlum,aynı yerden göç etmiş gelmişiz.atalarımız aynıdır.
ben: peki nene o zaman biz alevimiydik.
nene: babayın goruna sicaram ha git başımdan:-))))))))))))))

Emo84
15.11.2006, 15:07
sinirleniyorum ya... bu köyler niye dönmüsko yolundan!??! hayret birsey.... vallaha dönenler benim icin "gercek alevi" olmaz...

zaten döne döne böyle hale geldik... 30-50 sene gecsin bi bakalim hangi köyler dönecek da...

gülsün
16.11.2006, 11:20
türkiyeye orta asyadan 17 boy türkmen alevisi gelmiş 1 boy tek sunniymiş oda aydın tarafınadadır dedgim gibi osmanlı döneminde günümüz türkiyesinde 500.000 alevi katliyamı olmuştur bizim köyün yukarısında kazı çalışmaları olmuş babamın dedigini göre 1200 insan iskeleti ortaya çıkmış.uzaklardan biri nenenin en sonlafını benim rahmetli dedemin de lafıydı yani şive aynı ayrıca bursada aşagı darlılı hemşilerimle tanıştım haydar abiyle hüriyet tarafında oturuyorlar.çogu bursada izmir narlı derede
emo84 sence bu insanlar neden dönmüş sunni olmuş can korkusu tabiki zaten gerçek alevi denilmez sunni yani yapay olmuşlardır.30 50 senede geçse 7 türkemn alevisi yollarından dönmez 1000 yılda geçse

gülsün
16.11.2006, 11:26
merhaba özlem seninle tanışmak isterim hemşerim soy ismin ne

uzaklardabiri
16.11.2006, 13:42
türkiyeye orta asyadan 17 boy türkmen alevisi gelmiş 1 boy tek sunniymiş oda aydın tarafınadadır dedgim gibi osmanlı döneminde günümüz türkiyesinde 500.000 alevi katliyamı olmuştur bizim köyün yukarısında kazı çalışmaları olmuş babamın dedigini göre 1200 insan iskeleti ortaya çıkmış.uzaklardan biri nenenin en sonlafını benim rahmetli dedemin de lafıydı yani şive aynı ayrıca bursada aşagı darlılı hemşilerimle tanıştım haydar abiyle hüriyet tarafında oturuyorlar.çogu bursada izmir narlı derede
emo84 sence bu insanlar neden dönmüş sunni olmuş can korkusu tabiki zaten gerçek alevi denilmez sunni yani yapay olmuşlardır.30 50 senede geçse 7 türkemn alevisi yollarından dönmez 1000 yılda geçse

anlıyorum..
haklısın bursada hürriyetteler.
hem bak işte aynı cümleyi rahmetli dedende kullanırmış.allah rahmet eylesin.
birde şunu demişti.
kül başıya koyım:-)
sizde varmıydı bu??
bak şimdi yeniden özledim oraları yawwwwwwwwwwwww...

özlem03
16.11.2006, 16:54
evet aşağı darlılar istanbul bursa izmir adana mersine dağılmış..

birde şunu demişti.
kül başıya koyım:-)
sizde varmıydı bu??
bak şimdi yeniden özledim oraları yawwwwwwwwwwwww...

:-))))) çok güldüm ya...bizimkiler de çok kullanır bunu..külli başıya koyım:))

boran83
17.11.2006, 11:16
Ben bismil alevi köylerinden biri türkmenacı köyündenim.Bismil köylerin Alevi köylrinden biri olan türkmenacı köyü benim köyüm hemen hemen alevilikle alakası kalmayacak kadar asimile olmuşlar Aleviliği hiç bir şartını yerine getirmeyecek kadar mesala bunların başında musayiplik hemen hemen hiç yok cem sadece bir bayramlarda bide Muharrem ayında sadece olur .Benim bildiğim tek yaptıkları şey varsa oda Muharrem ayında oruç tutmak ama daha öncede belirtmiştim yeni yetişen veya kendini bu konuda kendini yetiştiren kardeşlerimiz ellerinden geleni yapıyorlar ama ne care şimdi değiğlde bundan onsene sonra belki türkmenacı köyü belki bir Alevi gibi davranmaya başlar.....

uzaklardabiri
17.11.2006, 13:30
:-))))) çok güldüm ya...bizimkiler de çok kullanır bunu..külli başıya koyım:))

kelepiyoğulllll.niye ölmisen:-)))))))))))))))))))))))))))))))))

uzaklardabiri
17.11.2006, 13:46
bu arada arkadaşlar.geçen gün Gülsün'lerin köyü büyük kadıköyün sitesini kontrol ettim.içim içimi yedi.Bizim köyün,hatta ilçemizin sitesi neden yok dedim.
meğersem varmış:( hem de çok.
ama onlarınki kadar güzel değil.
sizlere şu siteyi tavsiye ederim bismil hakkında bilgi edinmek isterseniz.hatta tarihinde aralık,köseli,türkmenhacı gibi köylerin bismili kurduğu anlatılıyor.
birde bismilin bir chat ortamı osaydı ne güzel olurdu değil mi????
http://www.bismil.nurtopu.com/index.htm

murat222
17.11.2006, 14:07
Ben bismil alevi köylerinden biri türkmenacı köyündenim.Bismil köylerin Alevi köylrinden biri olan türkmenacı köyü benim köyüm hemen hemen alevilikle alakası kalmayacak kadar asimile olmuşlar Aleviliği hiç bir şartını yerine getirmeyecek kadar mesala bunların başında musayiplik hemen hemen hiç yok cem sadece bir bayramlarda bide Muharrem ayında sadece olur .Benim bildiğim tek yaptıkları şey varsa oda Muharrem ayında oruç tutmak ama daha öncede belirtmiştim yeni yetişen veya kendini bu konuda kendini yetiştiren kardeşlerimiz ellerinden geleni yapıyorlar ama ne care şimdi değiğlde bundan onsene sonra belki türkmenacı köyü belki bir Alevi gibi davranmaya başlar.....

türkmenhacı asimile olmuş bir köy değildir.köyde cemevi vardır ve cemlere giderler.asimile olmak demek namaz kılıp camiye gitmektir.muharrem yerine ramazan tutmaktır,fakat türkmenhacıda ne ca cami var nede ramazan tutuyorlar.

uzaklardabiri
17.11.2006, 14:26
türkmenhacı asimile olmuş bir köy değildir.köyde cemevi vardır ve cemlere giderler.asimile olmak demek namaz kılıp camiye gitmektir.muharrem yerine ramazan tutmaktır,fakat türkmenhacıda ne ca cami var nede ramazan tutuyorlar.

bence de türkmenhacı tam bir alevi köyüdür.

boran83
17.11.2006, 15:55

Caminin olmaması veya ramazan orucunu tutmamaları asimile olmadıklarını göstermez.......

inanc
17.11.2006, 20:12
değerli hemşerim özlem.burada yorum yapan arkadaşlarımız çoğu aynı il veya aynı ilçeden.sende onlardan birisin.
Benim aşağı darlılı bir çok yakın arkdaşlarım var.şu an bursada oturuyorlar.
ama onlarla biz çok kafa yorduk bu işe.onların da sözünü ettiğimiz köylerin asimile oluşundan haberleri yok.benim tahminimce doğruluk yanı ağır basan bir konu.hala araştırıyorum.
ama tarihte böyle şeyler belgelenmez bilirsin.
alevi büyüklerine soruyorum doğrudur diyen var.
sunnilere soruyorum yok diyorlar.
mesela geçen sordum bir arkadaşımın ninesine.
aramızda şu diyalog geçti:-)

ben;nene var mıdır sence böyle birşey.
nene: yoktur oğul ne disen sen:-)
ben:nene ama konuşmalarımız aynı,adetlerimiz aynı,kıyafetleriniz aynı .
nene: tamam oğlum,aynı yerden göç etmiş gelmişiz.atalarımız aynıdır.
ben: peki nene o zaman biz alevimiydik.
nene: babayın goruna sicaram ha git başımdan:-))))))))))))))

merhaba kardes bak sana bir alinti yaptim istersen sen de gir bak orada yazan aynen bu:

Yaklaşık 300 yıllık bir mazisi olan Bismil, Bismil adlı bir kişinin önderliğinde Bağdat ve Musul’dan gelen Türkmenler tarafından kurulmuştur.En eski mezar taşları 270-350 yıllıktır.1925”li yıllarda nahiye olan Bismil”e o tarihlerde 74 köy bağlı idi ve nüfusu 889 olup,173 ev bulunuyordu.Bismil’in etrafındaki köylerden Türkmenacı, Köseli, Tezekli,Darlı,Seyithasan, Ambar, Korukçu, Babahaki, Çöltepe, Yukarı Kengerli, Şarabi, Karaahmetli, Mollafeyat ve Baharlı da birer Türkmen yerleşim yeri idi.

Bu türkmenler tamaminin Alevi oldugu tüm insanlar tarafindan bilinmektedir. Resmi olarak bir belge varmi bilemiyorum ama belki de vardir arastiriyorum bulursam iletirim sana.

bu kaynak buradan alindi bakabilirsin
http://www.bismilsesfm.com/

görüsmek üzere

inanc
17.11.2006, 20:16
Caminin olmaması veya ramazan orucunu tutmamaları asimile olmadıklarını göstermez.......

kardes biraz kendinden bahsedermisin kendini tanitirmisin nerede kaliyorsun ismin ne tanisalim ben asagi darliliyim ismim fikret inanc almanyadayim

murat222
17.11.2006, 20:29

bugün anadolunun bir çok köyünde her hafta cem olmuyor.bunlarının nedenlerinden biride göç tür.başka nedenlerde sayarız.ama her hafta cem olmuyor diye hepsi asimile oldu diyemeyiz.bilimsel olun.

boran83
18.11.2006, 09:40
bugün anadolunun bir çok köyünde her hafta cem olmuyor.bunlarının nedenlerinden biride göç tür.başka nedenlerde sayarız.ama her hafta cem olmuyor diye hepsi asimile oldu diyemeyiz.bilimsel olun.

CAN GÖÇÜN OLMASI CEM OLMAMASI İÇİN BİR NEDEN DEĞİL SÜNNİ KÖYLERE BAKTIĞIMIZ ZAMAN BİR KİŞİ BİLE OLSA O ADAM CAMİSİNE GİDER VE İBADETİNİ YAPAR ÖYLE DEĞİLMİ BENCE CEM YAPILMASI İÇİN İNSANLARIN İBADET ETMESİ İÇİN HERHANGİ BİR UNSUR OLAMAZ CAN BEL Kİ ŞUNUDA BİLİRSİN HEP SÖYLERLER BEN ÇÖLDE OLSAM NASIL NAMAZ KILARIM VE BU CEVABI ALIRSIN ÇÖLDEKİ KUMLA ABDEST AL VE NAMAZINI KIL VE İBADETİNİ YAP HER NE OLURSA OLSUN HİÇBİR ŞEY SORUN DEĞİL EĞER BAŞKA NEDENLER VARSA İBADET YAPAMAYACAK KADAR BÜYÜK NEDENLER VARSA BİLMEK İSTERİM....

boran83
18.11.2006, 09:44
kardes biraz kendinden bahsedermisin kendini tanitirmisin nerede kaliyorsun ismin ne tanisalim ben asagi darliliyim ismim fikret inanc almanyadayim

FİKREK CAN MERHABA BEN D.BAKIRDA KALIYORUM VE D.BAKIRDA SİGORTA ACENTESİ İŞLETMEKTEYİM TÜRKMENACI KÖYÜNDEN ERDEM ATABAY DEHMEN AĞA VARDI TÜRKMENACIDA BELKİ BİLİRSİN BEN DEHMEN AĞANIN TORUNUNUN OĞLUYUM....

uzaklardabiri
18.11.2006, 14:01
merhaba kardes bak sana bir alinti yaptim istersen sen de gir bak orada yazan aynen bu:

Yaklaşık 300 yıllık bir mazisi olan Bismil, Bismil adlı bir kişinin önderliğinde Bağdat ve Musul’dan gelen Türkmenler tarafından kurulmuştur.En eski mezar taşları 270-350 yıllıktır.1925”li yıllarda nahiye olan Bismil”e o tarihlerde 74 köy bağlı idi ve nüfusu 889 olup,173 ev bulunuyordu.Bismil’in etrafındaki köylerden Türkmenacı, Köseli, Tezekli,Darlı,Seyithasan, Ambar, Korukçu, Babahaki, Çöltepe, Yukarı Kengerli, Şarabi, Karaahmetli, Mollafeyat ve Baharlı da birer Türkmen yerleşim yeri idi.

Bu türkmenler tamaminin Alevi oldugu tüm insanlar tarafindan bilinmektedir. Resmi olarak bir belge varmi bilemiyorum ama belki de vardir arastiriyorum bulursam iletirim sana.

bu kaynak buradan alindi bakabilirsin
http://www.bismilsesfm.com/

görüsmek üzere

tamam bunu bende okudum abicim o sayfayı.zaten bismilin kaç tane sayfası var ki??
bunu ben biliyordum zaten.
ama her türkmen alevi mi,dir??bence konumuz buna dönüşüyor...senin de gülsün ünde sözlerinden buna benzer şeyler çıkardım ben..öyle mi sence?
kendine ii bak.

KomünistAlevi
18.11.2006, 14:13
FİKREK CAN MERHABA BEN D.BAKIRDA KALIYORUM VE D.BAKIRDA SİGORTA ACENTESİ İŞLETMEKTEYİM TÜRKMENACI KÖYÜNDEN ERDEM ATABAY DEHMEN AĞA VARDI TÜRKMENACIDA BELKİ BİLİRSİN BEN DEHMEN AĞANIN TORUNUNUN OĞLUYUM....

Sayın boran83,

Forumumuzda tamamen büyük harflerle yazı,mesaj yazmak yasaktır.
24. Büyük harflerle yazan ve yanlış bölümde topik veya mesaj yazan kişiler sorgusuz ve uyarısız bir iki gün süreli ban ile cezalandırılacaktır.

Forum kurallarına uyalım.

Saygılarımla...

boran83
18.11.2006, 15:57
Sayın boran83,

Forumumuzda tamamen büyük harflerle yazı,mesaj yazmak yasaktır.

Forum kurallarına uyalım.

Saygılarımla...

kusura bakmayın bilmiyordum......

inanc
19.11.2006, 01:29
tamam bunu bende okudum abicim o sayfayı.zaten bismilin kaç tane sayfası var ki??
bunu ben biliyordum zaten.
ama her türkmen alevi mi,dir??bence konumuz buna dönüşüyor...senin de gülsün ünde sözlerinden buna benzer şeyler çıkardım ben..öyle mi sence?
kendine ii bak.

abicim bunlar musuldan kerkükten kalkip bizim oralara gelmisler ve bunlar büyük bir ailedir. yani bizler ayni asiretteniz. sonra oralarda dagilmislar. hepsi bir asirettir. hepsininde dili örfü adeti kültürü ibadeti inanclari aynidir ve en ufak bir ayrilik yoktur. taki cok yakin bir gecmis zamana kadar. bunu en iyi sizin köylüler bilir. birde sunu yanlis anlama size aleviligi kabul ettirmek gibi bir derdimiz yok. bunda senin de sucun yok. sizinkiler kendilerini öyle görüyorlarsa yapacak birsey yok. ama gercek olan birsey varsa o da sizi köylülerin Alevi olmasidir. saygilar degerli kardesim...

uzaklardabiri
21.11.2006, 13:39
abicim bunlar musuldan kerkükten kalkip bizim oralara gelmisler ve bunlar büyük bir ailedir. yani bizler ayni asiretteniz. sonra oralarda dagilmislar. hepsi bir asirettir. hepsininde dili örfü adeti kültürü ibadeti inanclari aynidir ve en ufak bir ayrilik yoktur. taki cok yakin bir gecmis zamana kadar. bunu en iyi sizin köylüler bilir. birde sunu yanlis anlama size aleviligi kabul ettirmek gibi bir derdimiz yok. bunda senin de sucun yok. sizinkiler kendilerini öyle görüyorlarsa yapacak birsey yok. ama gercek olan birsey varsa o da sizi köylülerin Alevi olmasidir. saygilar degerli kardesim...

tamam haklısın abicim.bence senin söylediğin doğru.
zaten bizim köylülerin inkar ettiklerini duymadım.yani bunu konuşmadım kimseyle.uzun zamandır gitmiyorum köye:-)
ama orada bulunduğum dönemlerde mesela köseli,türkmenhacı,ulutürk,
darlı(aşağı-yukarı) gibi köylülerle daha iyi anlaşırlardı.bir sempati olduğunun herkes farkında...
so..neticede zaman insanları değişştirebiliyormuşş...
walla ne diyceğimi bilemiyorum.haklısın...
saygılar...

inanc
21.11.2006, 17:29
tamam haklısın abicim.bence senin söylediğin doğru.
zaten bizim köylülerin inkar ettiklerini duymadım.yani bunu konuşmadım kimseyle.uzun zamandır gitmiyorum köye:-)
ama orada bulunduğum dönemlerde mesela köseli,türkmenhacı,ulutürk,
darlı(aşağı-yukarı) gibi köylülerle daha iyi anlaşırlardı.bir sempati olduğunun herkes farkında...
so..neticede zaman insanları değişştirebiliyormuşş...
walla ne diyceğimi bilemiyorum.haklısın...
saygılar...

bir arastirma daha yaptim... bizim köyün dedesi olan Hoca Dede de(Allah rahmet eylesin) sizin köylüymüs... ve halende orada akrabalari oldugu söyleniyor. Tezeklide... Bu insan bir Alevi Dedesi ve aralik köyünden... Bilgilerine sunulur..

uzaklardabiri
24.11.2006, 13:11
ismi hoca dede mi?

özgüc
15.01.2007, 18:08
su bir gercek bunun nedeni sah ismail ve yavuz savasindan dogan sorun
osmanli kizilbas türmenlere karsi safii kürtleri destekledi ve türkmenleri yerinden etti
örnegin kitapta okudum van da bir köyde köy sünni ama bir tek kelime kürtce bilmiyor ve bunu kendileride söylüyor eskiden aliciymisiz zamanla katliamdan korkup deyistirmisler güneydogudaki sünni
türkmenler cogu aslen alevidir

Comandante_62
19.03.2007, 14:20
Evet pek çok şafiler güneydoğu ve doğuya yayıldılar. Aslında Güneydoğu ve doğunun gerçek sahipleri Ermenilerdir. Ermeniler zamanla bu topraklardan göç ettiler ve yerlerine Kürtler yerleşti. Devlet bu toprakları kürt ağalarına dağıttı.

Şafilerin Alevilere karşı olumsuz tutumları nedeniyle bu bölgedekiler din değiştirmiş olabilir bu kötü bir durum