Orijinalini görmek için tıklayınız : Cemevlerinin sayısının artması iyi midir?
Slm Canlar
Bi kac süredir düsündügüm bisey var.
Türkiyede yeterince Cem Evi olmadigina inanarak soruyorum bunu!
Eger Cem Evler cogaldikca degeri azalirmi?
Tabii bir yönden degeri azalmaz bizler icin, cünkü ibadet etiyimiz yer orasi. Degerini biliyoruz elbet. Sakin yanlis anlamayin.
Söyle söylim...
...Berlinde tek bir Cem Evi var. Canlarimiz oraya gider.
Son senelerdir katilan Canlarin sayisi gittikce cogaliyor. Genclerin katilim oranida yükseliyor bu ara. Insanlar az yer buluyor yani.
Orda bir sinerji var bi birlik beraberlik var.
Misal simdi Berlinde 3-4 Cem Evi olsa tabii güzel olur ama insanlar bu seferde dagilir. Bir cati altinda bulusmaz diyorum.
Yani anlicaginiz celiski icindeyim. Daha cok Cem Evi dahami iyi demek?
Sizin görüsleriniz nedir, paylasirsaniz herkes faydalanir.
Ask Ile
Cemevlerimiz Alevi Bölgelerinde yeterli sayıda olmalı, ama Camiiler gibi abartılı sayıda olmamalıdır..Camiiler her geçen gün sayısı artan ve özünde İslam Dinini İbadethane yapısına uymayan, Din'e şirk koşan yapılardır...
İşlevleri ise Cemevleri gibi başarılı değildir.. Camiiler daha çok İbadet içindir ama Cemevleri hem ibadet, hemde kültürel. vs olarak Camiilerden çok daha eğitici, öğretici mekanlardır...
Cemevlerimizin sayısı Alevi bölgelerinde yeterli olmalı ama Camiiler gibide abartılı olmamalıdır..
sizler için ibadet yeri,bence kültür yuvası olan cemevleri elbette yetersizdir.yoğun alevi nüfus olan yerlerde vatandaş kendi imkanıyla yaptırıyor,çoğu yerde de yok bu yüzden.olayı cami yapımları gibi abartmak yanlış tabi,ama şu anda çok cemevi iyi mi ki diye tartışamayacak kadar ,daha da eksik...
Öncelikle mesaj başlıklarını daha anlaşılır şekilde yazarsanız daha güzel olur.
Cemevleri konusuna gelince, çok sayıda cemevi olması eğer içeriği işlevi iyiyse elbet faydalı olur ancak camiler gibi abartılı sayıda ve işlevsiz, 300 kişilik köye 3000 kişilik cami tarzında yapılar oluşturulursa o zaman faydası olmaz.
İhtiyaca göre cemevi, cami, kilise, hastane ve okul yapılmalıdır. Cemevlerininde ihtiyaca göre yapılması faydalı olur. Ayrıca birlik amacıyla tek bir yapıya tıkışmak doğru değil, Birlikdelik ruhuna sahip olursak sayı artsa bile birşey kaybetmeyiz.
alevi_murat24 18.11.2006, 01:42 Slm Canlar
Tabii bir yönden degeri azalmaz bizler icin, cünkü ibadet etiyimiz yer orasi. Degerini biliyoruz elbet. Sakin yanlis anlamayin.
Söyle söylim...
Son senelerdir katilan Canlarin sayisi gittikce cogaliyor. Genclerin katilim oranida yükseliyor bu ara. Insanlar az yer buluyor yani.
Misal simdi Berlinde 3-4 Cem Evi olsa tabii güzel olur ama insanlar bu seferde dagilir. Bir cati altinda bulusmaz diyorum.
Ask Ile
cem evlerinin çok olması katılımın azalacagını sanmıyorum . çünkü biz aleviler olarak kendi imkanlarımızla yaptıgımz için ihtiyaç duyulan yer yapılıyor yani o bölgenin ihtiyacını karşılaya bilecek durumda yapılıyor. diyanet gibi 3000 nüfuslu beldede aleviler %95 den fazlası alevi olan bir yere 100 metre araile 2 cami yaptıgı gibi. bizde cem evi yaparsak o korkugun ola bilir . ör: erzincanda merkeze yakın 5 6 cem evimiz varbunlar tabi hepsi aynı mühitde degil çogu kölerde bunlar cemlerin hepsi aynı akşam yapılsa bilen hepsi yogun yapılıyor. için ferah olsun... size erzincandaki cemlerden resimler çeke bilirsem götermek isterim o yogunlugu...
meryem demir 18.11.2006, 02:00 Eger Cem Evler cogaldikca degeri azalirmi?
Cem evlerinin çoğalması, neden değerini azaltsınki:bilakis alevilikten uzak olan aleviler yada aleviliği merak eden kişiler için cem evleri çok güzel örnek teşkil etmekte. Cem evleri çoğalması ile değeri azalıyor demek, alevilerin cem evini ya inançlarını ifa edecek yer olarak görmüyorlardır. yada gereksiz görüyorlardır.
Bu durumda giden olmadıktan sonra binide bir; binide bir.
Söyle söylim...
Yaşadığınız yerde cem evine karşı son dönemler bir rağbet olması sevindirici bir durum ve dikkat ediyorum, yurt dışından gelen tüm alevilerin olmasa da %90 nı boynunda kılıç taşıyor. hatta ülkemizden bile daha çok.
Cem evleri de talbe göre olmalı. Bizim burdaki cem evi neredeyse hergün boş, Sadece perşembe günleri cem yapıldığında katılım oluyor, Cem evleri gene olsun. Fakat bu cem evlerinde öğretici dedelerin ve alevilik hakkında tüm bilgileri barındıran bir çok kaynakta olmalı, Bir nevi Alevi kütüphanesi olmalı. Bundan yaklaşık bir ay önce gittiğim bir cem evinde aradığım bilgileri ne yazıkki bulamadım. BU bizler için büyük bir kayıptır. Sadece adı cem evi olsun diye yapılmamalı, bizlere inancımızı tam anlamıyla öğretecek, hatta alevi olmayan kişilere de aleviliği anlatacak dedelerimiz de olmalı bu cem evlerinde.
sevgiler
Hüseyin69 18.11.2006, 02:14 nasilki bizler bugün camiler icin dert yaniyoruz ilerde sunni vatandaslarimizda cem evlerine dert yanmamalarina meydan vermemek kaydiyla az´i karar cogu zarar misali bence fazla abartili olunmamasi gerekir örnek erzincan merkezde iki cem evi yeterli kanatindeyim tabi ilden ile fark degisiyor istanbul gibi büyük sehirlerde bes yada on tane olmasi yeterldir sunni vatandaslarimiz varliklidir zengindir ki yimpas kombassan jet fazil örnekleri cogaltila bilir aleviler olarak birazda baska amaclara yönelmek taraftariyim medya holding sirket vs vs
dünyada hergecen gün be adim daha gerilerden uzaklasip ilerilere gidiliyor bu ileri gidis maratonunda aleviler sadece cem evleriyle degil baska alanlardada kendilerini göstermelidir
ben böyle düsünüyorum sahsen
Cem evleri çoğalması ile değeri azalıyor demek, alevilerin cem evini ya inançlarını ifa edecek yer olarak görmüyorlardır. yada gereksiz görüyorlardır.
Benden alinti almissiniz ama yeterince anlatamamisim demekki kendimi
Tekrarliyarak diyorumki...Tabiiki degeri azalmaz!
Cogumuz duyarli ve bilincli oldugumuz icin zaaten böyle bi düsünce bana zit düser.
Baska bisey ögrenmeye calismisdim...
Ask Ile
Yeni cem evlerinin açılmasını istemeyen olamaz tabiki. Fakat bir gerçek var açılan cemevlerimizin durumuna göre karar vermek gerekir. bir kaç hafta önce pazar öğlen yolum düştü , gürpınar cemevine uğradım , sadece oraya hizmet eden kişi vardı. Yani cem evimiz olsun diye cemevi yapma tutumuna karşıyım
halitseyfi 18.11.2006, 13:55 Camiler yerden biter gibi çoğalmakta çoğaldıkçada içinde ibadet edenler azalmakta. Sadece siyasi ve yobazca nedenlerle bir kaç kişi tarafınad kullanılacak camiler yapılmakta.
"çamilerle ne işni var, biz cem evlerinden bahsediyoruz"
cem evlerinide camilerin durumuna düşürecek, sadece gösteriş için yapılacaksak , amacından saptırılacak ve yozlaşmanın kaleleri olacaksa varsın olmasın. biz gene cemlerimizi kendi evlerimizden yapalım.
Arkadaşlar bu Ülkede her 345 Kişiye bir Camii düşüyor.. 100.000e yakın Camii var.. Ne kadar Cemevimiz var ? Toplasak 200'ü geçmez belkide... Milyonlarca Aleviye çok çok az Cemevi düşüyor.. Ne kadar acı değil mi? Vatandaşı olduğumuz ülkede neler çekiyoruz bizler..
Arkadaşlar bu Ülkede her 345 Kişiye bir Camii düşüyor.. 100.000e yakın Camii var.. Ne kadar Cemevimiz var ? Toplasak 200'ü geçmez belkide... Milyonlarca Aleviye çok çok az Cemevi düşüyor.. Ne kadar acı değil mi? Vatandaşı olduğumuz ülkede neler çekiyoruz bizler..
işte t.c. devletinin ve aşağılık idelojisinin laiklik anlayışı budur! :thumbup1:
Slm Canlar
Söyle söylim...
Ask Ile
tam olarak ne kadar kisinin geldigini bilmiyorum tabi cem evinin büyüklügünüde ama cem evinin bir kac tane olması cok daha iyi olurdu bence.mesela farklı sehirlerde olsaydı cok iyi olurdu.buyuk sehirlerde birden fazla cem evi olursa ceme gitmek insanlar icin zor olmayacaktır.:huh:
GELİN CANLAR BİR OLALIM...
hacıbektaşlı 01.12.2006, 21:22 Arkadaşlar bu Ülkede her 345 Kişiye bir Camii düşüyor.. 100.000e yakın Camii var.. Ne kadar Cemevimiz var ? Toplasak 200'ü geçmez belkide... Milyonlarca Aleviye çok çok az Cemevi düşüyor.. Ne kadar acı değil mi? Vatandaşı olduğumuz ülkede neler çekiyoruz bizler..
evet can dediğin gibi Alevi sayısına göre Cemevi az canlar Alevi kültürünü çocuklarımıza aşılarsak ilerde herşey düzelir diye düşünüyorum
domanı_dersim19 02.12.2006, 10:36 üsteki bir arkadaş çok ii demiş her tarafımız cami... madem inançalara bu kadar değer veriyorlar cem evleri açsınlar :)
kendim bizzat gördüm gecan aylarda istanbul (göztepye)gittim belki en az 10 camii gördüm
bayram sabahı sahkulu cemevine giderken camilerin cogu bostu biz ise cem evinde oturacak yer bulamadık
Bence cemevleri açma konusunda geç kalındı. Cemevi aleviler için bir ihtiyaçtı. Büyük şehirlerde köy dernekleri açılarak bu ihtiyaç karşılandı. Yani Türkiye deki durum bu. Bu saatten sonrada cemevi açılacağını sanmıyorum.
Kartopu86 14.12.2006, 11:19 Açılması lazımmmm her ne kadar TBMM cem evleri inanç merkesi değildir desede.. Bizim inanç merkezimiz olduğunu bundan sonrada olmaya devam edeceğini bilmeleri lazım Ali Rıza Gülçiçek'in TBMM'ye sunduğu teklif muhalefetin oy çokluğu ile kabul edilmemiş olsa bileee sonuna kadar mücadele etmemiz lazım...
almuslu_tuna 15.12.2006, 20:15 ya ne kadar çok olursa o kadar rahat ibadetlerimizi yaparız bence bi ilde en az 4 tane cemevi olması gerekır tokatta benım ılımde bır tane oda ınsaat halınde.
Bence cemevleri açma konusunda geç kalındı. Cemevi aleviler için bir ihtiyaçtı. Büyük şehirlerde köy dernekleri açılarak bu ihtiyaç karşılandı. Yani Türkiye deki durum bu. Bu saatten sonrada cemevi açılacağını sanmıyorum.
köy derneği ile cemevinin ne alakası var anlamadım.sünnilerinde köy dernekleri var ve ayrıyetten her mahellede 10'a yakın camileri var.öyle bir yazmışsın ki sanki alevilerin isteği doğrultusunda cemevi açılmıyor.üzerimizde devlet baskısı var!
neden bu saatden sonra cemevi açılmasın ki sanki alevilik öldü ve tarihin tozlu yaprakları arasındaki yerini aldı!milyonlarca alevi yaşadığı ve mücadele etmeye devam ettiği sürece cemevleride açılmaya devam edicektir!
|