Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğuda Kadin Olmak...

angle
19.11.2006, 20:10
DOGU, gunesin yukseldigi yer ama insanlarininda yureklerinin kati oldugu yer.

Kadin olmak her yerde zordur heleki gunumuzde ama tabiki doguda olmak dahada zordur.
Hayatta gelir gelmez baslar onlarin hayatlaki mucadeleri. Onlara hayatlarinin hic bir doneminde fikirleri sorulmaz. Evlilik caglari gelmeden evlendirilirler.
Baslik parasi karsiliginda, yada bilindigi gibi berdel yapilir.
Butun bunlar tore adina.......butun bu cinayetler, hayatlarin kaymasi sadece su dort harfli TORE icin.Deger mi peki ?

Bazilari bu boyle gelmis boyle gider diyor, biliyorlar ki giden hayat onlarin degil.

Hayatlari boyunca cok sey yasar dogu kadini.Hatta gun gelir kendi kumasini kendi begenmeye gider.
Dogu kadini cilekestir yuzlerinde ki her cizgide yasadikleri acinin ifadesi vardir.

Hersey bu kadar karamsar mi peki ? Bence degil......

Her ne kadar doguda yasamak zor olsada, bence en guzel sevdalar, destanlar o topraklardan doguyor.Bereketli topraklar.

Suc insanlardami yoksa onlara boylesine cehaleti asilayanlardami, yada insanlari yerlerinden edenlerden mi?

Her ne kadar doguda yasam , kadin olmak zor olsada onlarin gozlerinde o isilti hic kimsede yoktur.

azeyy
19.11.2006, 20:26
Gün erken parlar Doğunun topraklarında..Gözlerini güne ilk açan kadınlar olur..Usulca sıyrılıp sıcacık yataklarından bir telaşla koşar hayatın içine..Zamanın zamansızlığa kavuştuğu garip bir denklemin içinde çabalar kadınlar..Gözleri işlerde aklı düşlerde öylece yanar yangın sabahlarda...Ellerine düşen nasırlar gibi prametüredir saçındaki aklar da..Öylece küçücük yaşta düşer el kapılarına..Kadın olmanın esasları yaşıyla başlar..Çocukken oynayamadığı evcilik sanıp gittiği el kapısına satılır üç otuz paraya,kurban edilir tanrıların söz geçiremediği topraklara...Ewindeyken babasının,abisinin,amcasının,dayısının artık kurban edildiği evin erkeklerinin namusu malıdır..Günü o doğurur geceyi o öldürür...Kimbilir hangi düşler içinde titrer gözlerindeki ışık..Kadın olmak zordur,kederlidir..Doğuda kadın olmak sa mağmanın içinde diri kalmak sawaşıdır...

eyhayat
19.11.2006, 21:10

Bu kanıya nerden vardınız.Bence doğu insanı aslan yüreklidir. Bir o kadarda şevkatlidir.

Sorun sadece Doğudaki kadınların sorunu değildir.Tüm Anadolu kadının çilesidir.
Karadeniz kadını öyle değil mi? Çukurova,toroslar, İç Anadolu kadını ya da gelişmemiş toplumlarda kadının adı yok bile.

Lazoşa_62
19.11.2006, 21:47
Doğuda Kadın olmak;Kadın olmak evde erkeginin en büyük güvencesi ve destegidir.Doğuda kadın,umuttur,hayattır,emektir,işçidir,Toprakta çalışı,ekinde orak tutar,sırtında odun önünde davar güder.

Doğuda kadın Olmak;Namusun,ifettin ve şerefin ak aynasıdır.Yalan ve ihanet bilmez.Tüm çileler içinde yuvasının ve çocuklarının tek güvencesi ve umududur.

Doguda kadın olmak;Akşam eşi ve çocuguyla yarı aç yarı tok bir sofrada bir arada paylaşılan bir mutluluktur...

didem63
19.11.2006, 22:51
Kadın Derneği tarafından uygulanan anketten çıkan sonuçlar şöyle:

*Evli 590 kadından yüzde 41.4'ü ailedeki erkekler tarafından, yüzde 42.7'sinin görücü usulüyle evlendirildiğini söyledi. Sadece üniversite mezunları evleneceği kişiye kendi karar verirken, üniversite mezunlarından hiçbiri birinci ve ikinci dereceden akrabasıyla evlenmemiş.

*Kadınların yüzde 56'sı şiddete uğradığını söyledi. Evli 590 kadının yüzde 53'ü aile içinde şiddet gördüğünü belirtti. Bu kadınların yüzde 53.7'si eşinden, yüzde 29.8'i kayınvalidesinden, yüzde 13.3'ü ailedeki yetişkinlerden, yüzde 2'si kayınpederinden, yüzde 1.2'si de kumadan şiddet görüyor.

*766 kadından 338'i de ev dışında şiddete uğradığını, bunların yüzde 29.6'sının erkek arkadaşından, yüzde 22.9'u amirlerinden, yüzde 17.6'sı patronundan, yüzde 17.4'ü öğretmeninden, yüzde 12.5'i iş arkadaşından şiddet gördüğünü söyledi.

*Kadınların yüzde 83.5'i duygusal, yüzde 66'sı sözel, yüzde 44.1'i fiziksel, yüzde 33.7'si ekonomik, yüzde 14.7'si de cinsel şiddet gördüğünü söyledi. Bu kadınların yüzde 51.6'sı eve geç geldiğinden dolayı, yüzde 30.6'sı da ekonomik nedenlerden dolayı şiddet gördüğünü belirtti.

*'Bir daha dünyaya gelme şansın olsaydı, kadın olmak ister miydin?' sorusuna kadınların yüzde 50.5'inin 'Evet', yüzde 49.5'inin de 'Hayır' yanıtı verdi. Yeniden dünyaya geldiğinde kadın olmak istemeyenlerin oranı, eğitim seviyesi düştükçe yükseliyor.

alıntıdır

cemalettin
19.11.2006, 23:01
selam,

"böyle gelmiş,böyle gider"
deyişi bazılarının işlerine öyle geldiği içindir.
lüks arabalar ile gezip son model cep telefonu kullanırken neden"böyle gelmiş..."olmuyor?
kravat "gavur icadı"da kullanılan başka araçlar nerelerden gelmiştir?
hac farizasını yerine getirmek için deve sırtında yola çıkan kaç hacı adayı tanıyorsunuz?

kendisi eğitim/öğrenim görmemiş/gösterilmemiş bir kadının yetiştireceği çocuk bu günün dünyasında hangi mevkilerde bir yer edinecektir acaba?
"cehennem " kavramına inanıyor ise bazıları,bilsinler ki orayı evvela çocuklarını günün şartlarına göre yetiştirmeyen/okutmayanlar dolduracaktır...

Hu,
çocuklarının okuyabilmesi için kendi hayatlarından vazgeçenlere

sunam
20.11.2006, 00:33
Töre cinayetlerinde fail kadın,tacize,şiddete uğrayan kadın,sömürülen,ezilen kadın...Erkekler tüm bunların neresinde?Siz hiç medyada bu durumda olan erkekleri duydunuzmu yada ne kadar sıklıkla duydunuz?Aslında duymayada gerek yok!Çünkü kadın olmak baksanıza geröekten ayrıcalık!!Oysa doğuran,büyüten , tamamlayan da kadın...Peki nedir bunca meziyete rağmen erkeği üstün kılan?
Toplumsal değerler mi?Fiziksel yapısının ardında bekleyen güç mü?Sindirdikçe büyüyen erkek egosu mu?
BUnca soru arasına sıkışıp kalmış kadınların yapacak bişeyi kalmıyor zaten..Boyun eğip törelere susmaktan başka..

gözdecst
20.11.2006, 00:48
Bu kanıya nerden vardınız.Bence doğu insanı aslan yüreklidir. Bir o kadarda şevkatlidir.

Karadeniz kadını öyle değil mi? Çukurova,toroslar, İç Anadolu kadını ya da gelişmemiş toplumlarda kadının adı yok bile.

tamam da arkadaşın açtığı konu doğuda kadın olmak karedeniz kadını öyle iç anadolu kadını böyle diye es geçemeyiz şuan konu bu.ayrıca katılık derken kasıt edilen o değil doğu insanı tabi aslan yüreklidir de bahsedilen şeyler farklı hemen celallenmiyelim.

meryem demir
20.11.2006, 01:18
[B][COLOR="DarkGreen"]
*'Bir daha dünyaya gelme şansın olsaydı, kadın olmak ister miydin?' sorusuna kadınların yüzde 50.5'inin 'Evet', yüzde 49.5'inin de 'Hayır' yanıtı verdi. Yeniden dünyaya geldiğinde kadın olmak istemeyenlerin oranı, eğitim seviyesi düştükçe yükseliyor.:)

Acı insaı olgunlaştırıyormuş
desnize bundan dolayı erkeklere göre, herşeyi daha pozitif düşünebiliyoruz:)

Doğuda ne yazıkki; töreler hukuktan üstündür.
İnsanlara bir taım şeyleri öğretmedikçe yada vermedikçe, töre cinayetleri, başlıklar, erken yaşta evlendirlimeler, erken yaşta çocuk sahibi olmalar, kuma...vb. durumlar hep göz önünde olacak.

Hüseyin69
20.11.2006, 01:30

dogu ve güneydogu kadini birazdaha farklidir
kimizaman
1-tecavüze ugrar
2-sevdigi insanla sokakta el ele gezer
3- devletinVE cesitli cinsel zevk sefasinin eglencelik kuklasi olur
4- cesitli örgütlerin cirit attgi bu bölgede kandirilir türlü türlü sempati asilama yöntemlerii uygulanilir
5- töre kurbani olur

tüm bu maddeler bittikten sonra dogudan kadin olmanin bedeli sorgusuz yargisiz
ölüm cezasi ile aninda infaz edilir dosyasi rafa kaldirilir
doguda kadin olmak icin detayli bilgileri
dogu kadinina sorun

Canan58
20.11.2006, 01:56
Doğuda Kadın olmak;Kadın olmak evde erkeginin en büyük güvencesi ve destegidir.Doğuda kadın,umuttur,hayattır,emektir,işçidir,Toprakta çalışı,ekinde orak tutar,sırtında odun önünde davar güder.

Doğuda kadın Olmak;Namusun,ifettin ve şerefin ak aynasıdır.Yalan ve ihanet bilmez.Tüm çileler içinde yuvasının ve çocuklarının tek güvencesi ve umududur.

Doguda kadın olmak;Akşam eşi ve çocuguyla yarı aç yarı tok bir sofrada bir arada paylaşılan bir mutluluktur...

Söylediklerinize katılıyorum sadece koyu renkte belirttiğim kısım için konuşacağım ....

Namue iffet ve şeref her kadında olması gereken unsurdur sadece doğu kadınına olarak nitelendirirsek biraz daraltmış olmazmıyız???

Bu kişileğe karaktere has bir özelliktir.Kişiyi ilgilendirir doğuda olurda batıda olmaz dersek haksızlık yapmış oluruz...

alihaydar23
20.11.2006, 02:16
Bakalım insan isteyınce neler yapabiliyor ben kadınım bişey yapamıyorum düşüncesini kafasından atmış eli öpülesi bir kadın. Helal olsun ona onun sayesinde kadınlarımızın kendilerine güveni gelecektir.(umarım)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=204958

Bu arada canan58 eminim sahan abi sadece doğu kadınını ela aldığı için bu sekılde cümle kurdu...
Bende o özelliklerin insanların karakterine bağlı olduğunu düşünüyorum.
Ancak!!! bir sorun var neden batıda aldatmalar daha fazla, boşanmalar daha fazla, evlenmeden oluşan ilişkıler daha fazla, daha sayamadığım (aklımda mevcut ama yazmak istemediğim) birçok şey işte ben bunların nedenını anlamadım. Neden batıda daha fazla bu saydıklarım. Anlayan varsa ve benı aydınlatırsa sevinirim.....

meryem demir
20.11.2006, 02:33
Bakalım insan isteyınce neler yapabiliyor ben kadınım bişey yapamıyorum düşüncesini kafasından atmış eli öpülesi bir kadın. Helal olsun ona onun sayesinde kadınlarımızın kendilerine güveni gelecektir.(umarım)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=204958

Bu arada canan58 eminim sahan abi sadece doğu kadınını ela aldığı için bu sekılde cümle kurdu...
Ancak!!! bir sorun var neden batıda aldatmalar daha fazla, boşanmalar daha fazla, evlenmeden oluşan ilişkıler daha fazla, daha sayamadığım (aklımda mevcut ama yazmak istemediğim) birçok şey işte ben bunların nedenını anlamadım. Neden batıda daha fazla bu saydıklarım. Anlayan varsa ve benı aydınlatırsa sevinirim.....

İlk önce verdiğin link için tşk ederim

Dğuda aldatmalar daha az, batıda daha fazla demek yanlış olur. nedeni ne gelir isek,
Doğu kadını kapalı bir kutu gibidir. Özügrce yaşama hakkı yoktur, yaşadıklarınıda saklamak zorundadır. Aşık olabilir ama sevdiğne kavuşma gibi durumu çoğu durumlarda neredeyse imkansızdır. Töreler onun başkası ile evlenmesini emretmişse, bunun dışına çıkamaz, ölür

Batı kadını, kendini ifade etmek konusunda daha şanslıdır. slında bunun diğer bir sebebide, hukuk kurallarının batıda yaşayan kadınlar tarafından daha iyi bilinmesi ve hukuki mücadleey katılmlarıdır. Doğuda kadın kendi hakkını arayabilirmi??

Doğudaki kadınlar,erkeğin egemen olduğunu bir topluda hayatlarını sürdürmekteler. Babası, abisi, eşi oğlundan sonra gelen kişi olmuştur. Çünkü doğuda kadın olmak için erkek egemenliğni kabul etmen gerekiyor.

Bu arada doğu kadını yada doğu insanı hep doğduğu topraklardamı kalıyor. Batıya göç eden milyonlarca doğulu insan vardır. Bulunduğu ortama uymak zorunda kalan kişiler, ister istemez kurallara uymak zorundadırlar
bu sadece yaşadığı yere göre değişen bir durumdur

Metrepol şehirlerde kadın olmak avantajdır. Metropol şehir göz önündedir. Yapılanlar, yaşanılanlar, herşey daha çok didiklenir.

Aldatma her yerde vardır. Doğuda bunu adı ihanet olurken, batıda bunu adı bazen ex aşk, ,çapkın erkek,çapkın kadın olarak isim değiştiriyor

Canan58
20.11.2006, 02:55
[QUOTE=alihaydar23;292248]
Anladım onun demek istediğini fakat konu namus iffet vs bu tip olgular dediğim gibi her kadında ve erkek tede olması gereken unsurlardır...Bunu belirtmek istedim sadece... Doğusu güneyi batısı olmaz ...

Buraya kadar hemfikir olduğumuza sevindim...

Ancak!!! bir sorun var neden batıda aldatmalar daha fazla, boşanmalar daha fazla, evlenmeden oluşan ilişkıler daha fazla, daha sayamadığım (aklımda mevcut ama yazmak istemediğim) birçok şey işte ben bunların nedenını anlamadım. Neden batıda daha fazla bu saydıklarım. Anlayan varsa ve benı aydınlatırsa sevinirim

Sevgili kardeşim mesele karakter meselesidir... Çok gelişmiş merkezi yerlerde rahatlık hat safhada aile bireyleri yaşadıklara ortama kabul ettikleri kadarı ile ayak uydurmak zorunda kalıyorlar... Bu yüzden daha rahatlar diyebiliriz. Şartlar bu rahatlığı gerektiyor bilmiyorum yani köyde falan yaşayıp büyük merkezlere sonradan göç etmediğim için bilmiyorum...

Batıda aldatmalar boşanmalar neden fazla demişsin?? Çünkü doğuda vs küçük yerleşim yerlerinde kim kimi aldatacak afedersin hapşursan duyulur yanii imkanları yok diyebiliriz ki bu imkanı arayan insan karakteri bozuksa heryerde yapar merak etme bunu doğusu batısı olmaz...

Boşanmalar olayı yine küçük yerlerde eski köy adetlerine göre yetişen kadınlarımız analarımız herşeye maruz kaldıkları halde susup oturuyorlar ne yapsınlar imkanlarımı var sen sanıyormusun ki imkanları olsa 2 gün dayanmaz boşarlar... Bu eğitimle alakalı boşanma oranlarına göre en çok boşanan kişiler eğitim seviyesi yüksek yada ekonomisi iyi olan kişiler bu araştırılmış...

Dediğim gibi küçük yerlerde nüfusu az olan yerlerde bu tip olaylar az olur ama dediğim önemli olan kişilik ve karakter artı bunu sırf bayanlar için geçerli değil..
Erkekler içinde geçerli bir durum bende doğuda ki erkekler gibi çalışkan babayiğit adam gibi adam göremiyom artık havasından mı syundanmı artık büyük merkezler de yaşayan beylerimizin bir etek giymedikleri kaldı :p :p :p

BUnu eyip kaçıyom valla şimdi tararlar beni gardımı aldım gelinnnn :tank:

Lazoşa_62
20.11.2006, 12:34
Söylediklerinize katılıyorum sadece koyu renkte belirttiğim kısım için konuşacağım ....

Namue iffet ve şeref her kadında olması gereken unsurdur sadece doğu kadınına olarak nitelendirirsek biraz daraltmış olmazmıyız???

Bu kişileğe karaktere has bir özelliktir.Kişiyi ilgilendirir doğuda olurda batıda olmaz dersek haksızlık yapmış oluruz...

Canan 58; Degerli can konu dar bir bölge uzerinde olduğu için böyle deyim yazdim.Konu doğu kadını ve doğu kadının genel yapısını anlatmaya çaliştım. Kesinlikle genelleme yapmadım.

Batıda kadın omakta kolay değil.Boşver doğu -batı kavramını dünyada kadın olarak yaşamak zaten kolay değil.

sunam
20.11.2006, 12:40
[QUOTE]
[

büyük merkezler de yaşayan beylerimizin bir etek giymedikleri kaldı :p :p :p

BUnu eyip kaçıyom valla şimdi tararlar beni gardımı aldım gelinnnn :tank: [/B]

yanındayımm

Lazoşa_62
20.11.2006, 12:42
İlk önce verdiğin link için tşk ederim

Dğuda aldatmalar daha az, batıda daha fazla demek yanlış olur. nedeni ne gelir isek,
Doğu kadını kapalı bir kutu gibidir. Özügrce yaşama hakkı yoktur, yaşadıklarınıda saklamak zorundadır. Aşık olabilir ama sevdiğne kavuşma gibi durumu çoğu durumlarda neredeyse imkansızdır. Töreler onun başkası ile evlenmesini emretmişse, bunun dışına çıkamaz, ölür

Batı kadını, kendini ifade etmek konusunda daha şanslıdır. slında bunun diğer bir sebebide, hukuk kurallarının batıda yaşayan kadınlar tarafından daha iyi bilinmesi ve hukuki mücadleey katılmlarıdır. Doğuda kadın kendi hakkını arayabilirmi??

Doğudaki kadınlar,erkeğin egemen olduğunu bir topluda hayatlarını sürdürmekteler. Babası, abisi, eşi oğlundan sonra gelen kişi olmuştur. Çünkü doğuda kadın olmak için erkek egemenliğni kabul etmen gerekiyor.

Bu arada doğu kadını yada doğu insanı hep doğduğu topraklardamı kalıyor. Batıya göç eden milyonlarca doğulu insan vardır. Bulunduğu ortama uymak zorunda kalan kişiler, ister istemez kurallara uymak zorundadırlar
bu sadece yaşadığı yere göre değişen bir durumdur

Metrepol şehirlerde kadın olmak avantajdır. Metropol şehir göz önündedir. Yapılanlar, yaşanılanlar, herşey daha çok didiklenir.

Aldatma her yerde vardır. Doğuda bunu adı ihanet olurken, batıda bunu adı bazen ex aşk, ,çapkın erkek,çapkın kadın olarak isim değiştiriyor

Teşekkürler sevgili can.Doğu ve batı kadını arasındaki acık bir şekilde dile getirmişsin.

Doğuda Erkek otursada kadını evinin işini yürütmeye devam eder.Batıda ise şidette gider.Doğuda Erkek ihanet etsede kadını af eder,misilleme yapıp eşine ihanet veya aldatmaya etmez. Kısacası kadın doğuda mümkün olduğu sürece
birleştirici,barışçı ve koruyucu bir rol üstlenmiştır.

nihat 61
20.11.2006, 15:34
doguda kadın olmak zor oldugu gibi çocuk olmak insan olmak zor.

Lazoşa_62
20.11.2006, 17:35
Arkadaşlar şurda bir gerçek vardır.Nasilki Avrupadaki ülkelerindeki kadınların,Türkiyemizde yaşayan kadınların yaşam alanında dağlar kadar uçurum varsa İnanın Ülkemizde Dogudaki kadın ile batıdaki kadın arasında ki yaşam standartında dağlar kadar uçurum var.

Öncelikle bu konuyu açan arkadaşıma teşekkür ederim.Bir önceki mesajıma ek olarak şunlarıda belirtmek istiyorum. Doğuda yaşayan Sadakatten ayrılmaz ve her çileye rahmen,bunlar dayak,eziyet,işkence,namus,iş,hak ve hukuk alanında tamamen mahrum kalmaktadirlar.Bu kadınlarımız toplumsal degerleri namus kavramı içinde saydıkları için isyanlarını,kahırlarını ve çektikleri eziyetleri sineye çekerek yaşamını sürdürmeye devam ederler.Çünkü Dogu kadını hala kendisini aile yapısının ayakta kalmasının ve kendisini dişi bir kuş olarak aileyi yapan bir güç olarak görür. Dayak yediği zaman ''Eşimin canı sağolsun severde,döverde'' der.Çünkü onun ruhunda bozulmayan ve çevredeki insanlara karşi yine alesinin ayakta tutunmanını mücadelesini güder.Eşi kendisini aldatsada''Çevresine eşimin canı sağolsun.Nasıl olsa akşam yine benim yanımdadır'' aslında bunu kabul ettiğinden degıl.Toplumsal degerlerin omuzundaki yüküdür.

Batı kadını artık her yolu ve kanun önünde hakkını aramaya gitmektedir.Erkeginin haksızlığına karşı cevabını verebilir.Batı kadını insanca yaşamanın geregını yerine getirmek için ev ve aile kavramını ikincı sıraya koymaktadır.Aldatılma ve ihanet gibi durumlarda aile kavramını bir tarafa atarak onursal mücadelesinin kavgasını yapar.Erkek döverse kadında ccevap vermektedir.Erkek aldatıgında kadınıda aldatır.Aldatmasa dahi aile kavramını yıkar gider.

Evet Benım Doğu kadınım Çilekeştir,Ezilendir,Kartal gibi tüm acılara katlanarak ailesinin üzerinde kol kanat gerer.Mangal gibi sevgi dolu yüregi var.

Ölümüne mücadalesini yaptığı ve gelecegi olan çocuklarını topluma kazandırmak için verdiği emek var.

Ben doğu kadınını böylesinin ayağının altını öperim....

crewchif
20.11.2006, 20:09
eskiye oranla baya bir gelişme olsada söylediklerinde maalesef haklısın

roza
20.11.2006, 20:29
Doğulu kadını cahil, kocası tarafından dövülen, hor görülen, töre cinayetlerine kurban giden erkeğin gözünde hor görülen bir varlık kadın..

meryem demir
20.11.2006, 20:59
Teşekkürler sevgili can.Doğu ve batı kadını arasındaki acık bir şekilde dile getirmişsin.

Doğuda Erkek otursada kadını evinin işini yürütmeye devam eder.Batıda ise şidette gider.Doğuda Erkek ihanet etsede kadını af eder,misilleme yapıp eşine ihanet veya aldatmaya etmez. Kısacası kadın doğuda mümkün olduğu sürece
birleştirici,barışçı ve koruyucu bir rol üstlenmiştır.

Doğudaki kadın yaptığı işin görev olup olmadığını bilemezki, aklı erdiktedn sonra kendisine yaptırılan işleri kendisinin bir parçası olarak algılamıştır, algılamak zorunda kalmıştır.
doğudaki kadın eşinin yanında; adatılsa bile kalmak zorundadır. gideceği bir kapısı yoktur. baba evine dönmek, koca suçlu bile olsa neredeyse imkansızdır. O yüzden kadın herşeye rağmen eşiyle yaşamaya devam eder.

Doğuda kadın daha çok şiddete maruz kalmır. Başkaldırma, diremek gibi özel zevki yotur. tabiri caizsse, Dayağını yer, yerine oturur.

Yanlıız batıdaki kadın misillemesine katılmam mümkün değildir. bu tamamen kadının kişiliği ile alakalı bir durumdur. Her aldatılan karşılığda aldatmıyor bazen suspus kabullaniyor, bazen hukuki mercilere başvuruyor, bazen sizin dediğiniz gibi intikam almak için aldtamaya başvurur; bazen öldürür. ben ise aldatan erkeğin ne ödürülmesinden ne, boşanmadan, ne karşı ihanetten yanayım. bir erkeğe adatmsı sonucu verilecek en güzel ceza hadım edilmesi olur:)

alihaydar23
21.11.2006, 01:18
[/B]

Merhaba arkadaslar...
Paragrafımın sonuna dikkat edersenız ben bunun nedenlerini öğrenmek sitıyprudum kimse ile polemiğe girme niyetınde değilim... Ve bana göre en doğru cevabı gene sahan abi vermiştir.
Doğuda namıus kavramı batıdakından farklı. Doğu bölgesinde gö etmıi ve buraya ayak uyduran insan artık batılı sayılır çünkü doğudakı katı kurallardan kurtulmuş olur ve batı kadını gibi özgür yasamaya baslar.
Kadınların dövülmesi, dövenın acizliğinden, korkaklığından baska bir sey değildir. O kişiler insan ve diğer canlılar arasındakı farkı kavrayamamış kişilerdir.
Şimdi bir arastırma yapılsa ama gerçek bir arastırma yapılsa batıda aldaymalar daha fazladır. Doğuda hiç yok demedim hiç bir zaman. Yanlış su bir gerçekkı doğu kadını ailesine daha bağlı hiç bir zaman yıkmaya çalışmaz olağan dışı durumlar dışında ailesini hep sırtında tasır diye biliriz. Aile yetiştirme tarzından, çevreden veya baska bir sansı olmadığından gibi sebepler olabilir me kadar kötüde olsan son çüzümdür aileyi bitirmek hee arada çürük elmalar varsa onuda dışarda bırakarak konuşuyorum. Çünkü eminimkı çürük elmalar azdır oralarda.
Batıya bakarsak en ufak tartışmada bile olsa evliliği aileyı kolayca bir kenara bırakabiliyor batı insanı. Çünkü batı insanı haklarını biliyor her istediğinde hayatına yenı bir sekıl vermesi kolay türk aile yapısının zamanla bu sebeple bozuluyor olması çokta önemlı değil. Çocukların yeteri kadar aile sevgisi görmemeleri düzensiz yasamalarıda pek fazla sorun olmuyor.
Ne yapmak gerek?( bu soruyu kımse kullanmadı)
Tam olarak mutlu olamıcağına inanmadığın birisiyle evlenmıceksın.
Her insanda karmasık olduğu dönemler var ve bunu emınım her kes yasamıştır. O dönemı yasayan kısının hata yapması sonucu oluşan anlaşmazlıklarda sabırlı olmak gerekır, anlamak gerekır.
Harekete geçmeden önce iyi düşünmek gerekır burada boşanmayı kastediyorum.

Sonuna ekleyeceğim tek cümle...
Aileyi kurmak korumaktan daha kolaydır.

Lazoşa_62
21.11.2006, 17:40
Doğudaki kadın yaptığı işin görev olup olmadığını bilemezki, aklı erdiktedn sonra kendisine yaptırılan işleri kendisinin bir parçası olarak algılamıştır, algılamak zorunda kalmıştır.
doğudaki kadın eşinin yanında; adatılsa bile kalmak zorundadır. gideceği bir kapısı yoktur. baba evine dönmek, koca suçlu bile olsa neredeyse imkansızdır. O yüzden kadın herşeye rağmen eşiyle yaşamaya devam eder.

Doğuda kadın daha çok şiddete maruz kalmır. Başkaldırma, diremek gibi özel zevki yotur. tabiri caizsse, Dayağını yer, yerine oturur.

Yanlıız batıdaki kadın misillemesine katılmam mümkün değildir. bu tamamen kadının kişiliği ile alakalı bir durumdur. Her aldatılan karşılığda aldatmıyor bazen suspus kabullaniyor, bazen hukuki mercilere başvuruyor, bazen sizin dediğiniz gibi intikam almak için aldtamaya başvurur; bazen öldürür. ben ise aldatan erkeğin ne ödürülmesinden ne, boşanmadan, ne karşı ihanetten yanayım. bir erkeğe adatmsı sonucu verilecek en güzel ceza hadım edilmesi olur:)

Meryem can;Ben İhanete misilleme cümlesini genelleme olarak söylemiştım. Mesajımın yanlış anlaşılmasın.Doğudeki kadın sineye çeker.Batı kadını ise kendini aştığında ve kendini koruma yollarını bildiği için hukuksal mücadeleyede girer.Hatta toplumu önemsemeyip kıstasa kıstas hareketini çeken kadınlarımızda vardır.

Sevgi Erkan
21.11.2006, 18:01
Merhabalar,
Kadın olmak da , insan olmak da çirkefleşen kapitalizm dünyasında ; batıda , doğuda , her yerde zor. Yaşamın getirdiği zorluklar doğuda daha fazla olduğu için evet bir nebze yaşamları zor.Dünyamızda yükselen değerlerin para, hırs, bencillik olması nedeniyle insan olmak zor...
Sevgiyle...

cemalettin
22.11.2006, 01:38
selam,

sadece doğu bölgesinin meselesi değil galiba.
maddi durumu çok iyi olan kişiler görüyoruz,ahlak bakımından pek zayıf olabiliyorlar.
bunun yanı sıra,maddi sıkıntı içerisinde olanlarda da ahlak yoksunu kişiler çıkabiliyor.
sanırım "kadının durumu" maddi olaylar ile ilgili olmayıp doğrudan eğitim ve öğrenime dayanıyor.eğitim de evvelinde evde,aile içi ve sonrasında dini eğitim olsa gerek.
öğrenim sayesinde ise kadın kendi kendisine yetebilecek ve başkalarının eline muhtaç olmadan yaşayabilecek duruma gelebilecektir.
gelgelelim hegamonyalarının sona ermesinden korkanlar olsa gerek,bu eğitim ve öğrenimi ya tam anlamiyle verdirtmiyorlar ya da kendilerinin işlerine gelecek şekilde ve kendilerince yeter sayılabilecek gibi olmasında ısrar ediyorlar.
(bu arada Anadolu halkının çalışma ve kendi yerinde yaşayabilme imkanlarını sona erdirerek büyük şehirlere göçmesini,getto hayatı yaşamasını ve bilhassa gençlerin yozlaşmasını kendi emellerine ulaşabilmenin bir yolu olarak görenler
ve bu yolla toplumu çöküntüye götürenlerin,halkın direncini yok etmeye uğraşanların var olabileceğini de hesaba katmak gerekir sanırım.inşaallah fakr paranoya içerisindedir ve böyle şeyler olmamaktadır)

nerede yaşıyor olur ise olsun,kadının güçlü ve aydın oluşu sağlam nesiller yetişebilmesi için olmaz ise olmaz şarttır.

Hu

sibbara
22.11.2006, 02:41
kadın olmak hele doğuda gerçekten zor.bunun nedeni tamamen kapitalizmin kendisidir.

ve

kadın heryerde kadındır doğuda da batıda da.kadın her yerde sadıktır ve çileye göüs gerer.aldatma olayı ap ayrıdır kimse inat olsun diye intikam almak için aldatmaz.doğuda da batıda da.kadına şiddet doğudada vardır batıdada.dünyanın her yerinde.doğuda dayak yiyen kadın gidecek başka bir yeri yaslanacak bir duvarı olmadığı için kocasıyla evliliğine devam ediyor.bunun namus düşkünlüğü yada aile temelini ayakta tutmakla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.zaten aile içi şiddet,ihanet aile temelinin sarsılmak bir yana,yıkıldığını gösterir.doğuda kadın kocasını boşayamaz boşasada evlenemez.aldatmak batıdaki kadın kadar doğudaki kadının da onurunu zedeler.nasıl olsa kocam geri bana dönüyor mantığı kişiliğine karşı yapılan saygısızlığı,ister istemez savunmaktır.kadının toplumda aşağılanmasına seyirci kalan değerler ve gelenekler adetler zaten kendi fesihini ilan etmiştir bu düşüncelerle.batıda ki kadın çoğunlukla kendini koruyabilmekte.maddi bağımsızlık kadının kendini koruyabilmesindeki en büyük silahıdır.
toparlarsak doğu kadını maddi manevi desteklerden uzak kaldığı,toplumsal kuralların engel olduğu bir hal içerisinde sesiz kalmakta ve durumunu kabullenmektedir.batı kadını kanun ve nizamların bilincinde olması maddi bağımsızlığı,toplumun gereksiz kültürel annayışını bırakarak hakkı olan kendini savunma yetisine varmıştır.dileğimiz doğu ve dünyadaki tüm kadınların da aynı bilince sahip olmaları.
HAK VERİLMEZ HAK ALINIR.

meryem demir
22.11.2006, 03:03
kadın olmanın zorluğunu kapitalizme mal etmek ne kadar doğru olabilirki.
inançların yada, bir takım dini ve manevi değerlerin, yeri geldiğinde hukuktan bile üstün kılınan törenin isanları bazı şeylerden uzak tuttuğunu biliyoruz.
Namus cinayeti işleyen biri nasıl hukuk yolu cezalandırılıp içeri atılıyorsa, memleketinde ise namus bekçişi olarak gurur duyulmuyormu bu kişi yada kişilerle.

Maddi olanakları çok iyi olan bir çok doğu insan var ve bu kişilerde zaten kapitalizm zincirinin halkarına takıllı, düzeni takip ederlerken, evde de eşlerine karşı aynı hoşgörüyü göstermeyip, ikinci sınıf insan muamelesi yapmaya devam ediyor.
Bu insanın içinde bulunduğu toplum, doğduğu yer, aldığı eğitim ve kültür, sahip olduğu dini değerler ile alakalıdır.

sibbara
22.11.2006, 03:38
kadının 2. sınıf oldugunu ayetlerle öne süren dinlerin varlığını bu kadar sürdürebimeleride kapitalizmin hakkı yokmu acaba?
gelenek görenek hani şerri hukuk kavramı tamamiyle kapital düzenin savunduğu bir organı değilmi.kadınların ezilmesi sınıfsal bir sorundur.kadınların kendi hayat koşullarını özgürce belirleyebilmeleri için hem sınıflı toplumun hemde toplumsal cinsiyet kuramının ortadan kalkmasıyla mümkündür.ezilme ataerkiliğin kapitalizmle karşılıklı etkileşimden kaynaklanır.ve etkileşme kadını insan olmaktan alır.daha doğrusu ikinci sınıf bir statüye iter.kadın cinsel bir objedir onun için ve tamamiyle beyinsel yada güç olarak erkekten zayıf olduğu fikrinin toplumda benimsenmesinede etkin bir politika içerisindedir.

LaDY
22.11.2006, 04:55
Doğulu kadını cahil, kocası tarafından dövülen, hor görülen, töre cinayetlerine kurban giden erkeğin gözünde hor görülen bir varlık kadın..

bu yorum çok dikkatimi çekti özellikle belirttiğim kelime, ağır bir yargı olmamış mı can? nasıl doğu kadınına cahil sıfatını yakıştırabiliyorsun? cahilliğin doğusu batısı mı varmış? batı da yetişen biriyiz sanırım!! bunu biz mi seçtik yani nerde hangi koşullarda dünyaya geleceğimiz sorulmuş mu bize?

ayrıca ne beyin var o doğu kadınında; cahil olsa kadın kocası kahvelerde kağıt oynarken hem çocuğa hem tarlaya hem eve nasıl yetişsin. üniversite bitirdim ve cahil olmadığımı sanıyorum ama ben o koşullar altında asla bukadar ayakta duramam.

sağduyu var doğu kadınında ya da anadolu kadını deyip genelleştireyim. boyun eymişliği cahilliğinden değildir asla. toplumsal sorun o tabuları yani.

doğu kadını anam benim, çilekeş anam.... cahillikle suçlanamayacak kadar ulu anam...

umarım anlatabildim!!!

saygılar...

efekaya
22.11.2006, 05:45
KADINLARIMIZ

annelerimiz,kardeşlerimiz,uğruna yandığımız,öldüğümüz yarimiz,çoğu zaman baba görevi üstlenen kadınlarımız.Parmağımız acısa yüreği parçalanan , acılarımızda ölüp ölüp dirilen,sevinçlerimizde dünyaları bahşetmiş gibi olan,cennetin ayakların altında olduğuna inanılan kadınlarımız.Onlar varoldukça bu dünya hep güzel ve iyi olacak eminim..
Evet kadın olmak çok zor..Dünyanın her yerinde aynı değildir belki ama Türkiye'de daha bir zor...Sırf doğuda yaşamak zorundalar diye hor gören zihniyeti kınıyorum...ki o coğrafyada yaşamak onların suçu değil.

[Kadınlarımız..Emeklerinizin karşılığı bu dünyada yok.........

pirayem
22.11.2006, 09:40
Doğuda kadın olmak çok güçtür,bütün yük kadınların omuzundadır.Namus yükü,töre yükü,çocuk yükü vs vs..Aslında kadın olmak zordur,doğu batı farketmez ki,fakat şu var doğuda kadınlar hür değiller,ekonimik özgürlükleri yok,okuma yazma oranları çok düşük o yüzden törelere,cinayetlere,bağnazlığa mahkumlar...Çok fedakar,çalışkan ve kocaman yürekleri olduklarını biliyorum....

Son Yaprağıydı
22.11.2006, 11:03
Sadece doğu ile sınrlamak doğru değil diye düşünüyorum...Ama büyük oranda Doğu'da olduğu doğru. Geçenlerde Karadeniz kanalını izlerken kadınların çay toplamaya dağlara çıktığını erkeklerinse kahvelerde oturduklarını gördüm! Demekki sadece buralarda değil genel olarak kadınların hali içler acısı!

Bu durumu düzeltebilecek de yine erkeklerdir,yardım ve dayanışma sonucu kadınlarmız 2. sınıf insan olmaktan çıkarılmalı..!

Zahir
22.11.2006, 11:36
Bu başlığı görünce benimde Doğuda Erkek Olmak gibi bir konu açasım geldi:p

Erkan Sevgi
22.11.2006, 11:45
Sadece doğu ile sınrlamak doğru değil diye düşünüyorum...Ama büyük oranda Doğu'da olduğu doğru. Geçenlerde Karadeniz kanalını izlerken kadınların çay toplamaya dağlara çıktığını erkeklerinse kahvelerde oturduklarını gördüm! Demekki sadece buralarda değil genel olarak kadınların hali içler acısı!

Bu durumu düzeltebilecek de yine erkeklerdir,yardım ve dayanışma sonucu kadınlarmız 2. sınıf insan olmaktan çıkarılmalı..!

Evet Son Yaprağıydı;
Kadın sorunu sadece kadınların bilinçlenmesi, örgütlenmesi ve çaba göstermesi ile ortadan kalkacak bir sorun değil. Doğu veya batı, kuzey veya güney hiç farketmiyor. Kadını köle gibi gören toplum ülkemizin toplumu, köleliği farklı uygulayış şekli dışında ülkenin bir ucundan bir ucuna kadına bakış açısı özde aynı. Moderninden gelenekçisine kafalarda yerleşmiş bir bakış açısı var.
Bu durum erkek ve kadınların aynı anda bilinçlenmesi ile düzeleceği ortada. Bir tarafın bilinçlenmesi sorunu ortadan kaldırmaya yetmeyecektir.

Kadın = İnsan , Erkek = İnsan => İnsan = İnsan => Kadın = Erkek

Son Yaprağıydı
22.11.2006, 11:51
Kadın = İnsan , Erkek = İnsan => İnsan = İnsan => Kadın = Erkek

Ne güzel ifade etmişsin abicim... Her alanda olduğu gibi bu alanda da beraberce bişeyler yapabilmek en önemlisi bu durumu farkedebilen erkeklerin olduğunu görmek bile güzel..

yudum
22.11.2006, 11:55

sevgili roza, paylaşımını üzülerek okudum, böyle bir genelleme yapman ne kadar doğru, sanırım bir öz eleştiri yapmalısın.
eşinden dayak yiyen, hor görülen yalnızca doğu kadınımı, bu bence genel bir problem. öyle değil mi? emekçidir doğu kadını, vefalıdır, özverilidir, hoşgörülüdür.... cahil değildir ama, cahillik salt okuma yazma bilemek mi? yoksa cahil olmamak dayak yememek, hor görülmemek mi?
istanbul da doğdum büyüdüm ama doğu kültürüyle yetiştim, yok farkım oradaki kadınlardan ve bundan sonsuz derecede memnunum........

sevgilerimle

efekaya
22.11.2006, 12:14
Vanlı kadınların yarısı cinsiyetinden mutsuz

AA - VAN - Doğu'da kadınların şiddet gördüğü bir kez daha belgelendi. Van Kadın Derneği (VAKAD) tarafından yapılan ankete katılan 15-60 yaş arasındaki 590'ı evli 766 kadından yüzde 56'sının şiddete uğradığı ortaya çıktı. Kadınların yüzde 49.5'i, dünyaya bir daha gelme şansları olsa erkekliği tercih edeceğini söylüyor. Anketten çıkan sonuçlar şöyle:

Evli 590 kadından yüzde 41.4'ü ailedeki erkekler tarafından, yüzde 42.7'sinin görücü usulüyle evlendirildiğini söyledi. Sadece üniversite mezunları evleneceği kişiye kendi karar verirken, üniversite mezunlarından hiçbiri birinci ve ikinci dereceden akrabasıyla evlenmemiş.

Kadınların yüzde 56'sı şiddete uğradığını söyledi. Evli 590 kadının yüzde 53'ü aile içinde şiddet gördüğünü belirtti. Bu kadınların yüzde 53.7'si eşinden, yüzde 29.8'i kayınvalidesinden, yüzde 13.3'ü ailedeki yetişkinlerden, yüzde 2'si kayınpederinden, yüzde 1.2'si de kumadan şiddet görüyor.

766 kadından 338'i de ev dışında şiddete uğradığını, bunların yüzde 29.6'sının erkek arkadaşından, yüzde 22.9'u amirlerinden, yüzde 17.6'sı patronundan, yüzde 17.4'ü öğretmeninden, yüzde 12.5'i iş arkadaşından şiddet gördüğünü söyledi.

Kadınların yüzde 83.5'i duygusal, yüzde 66'sı sözel, yüzde 44.1'i fiziksel, yüzde 33.7'si ekonomik, yüzde 14.7'si de cinsel şiddet gördüğünü söyledi. Bu kadınların yüzde 51.6'sı eve geç geldiğinden dolayı, yüzde 30.6'sı da ekonomik nedenlerden dolayı şiddet gördüğünü belirtti.

'Bir daha dünyaya gelme şansın olsaydı, kadın olmak ister miydin?' sorusuna kadınların yüzde 50.5'inin 'Evet', yüzde 49.5'inin de 'Hayır' yanıtı verdi. Yeniden dünyaya geldiğinde kadın olmak istemeyenlerin oranı, eğitim seviyesi düştükçe yükseliyor

**ALINTIDIR**02/08/2006
Bir gazetede yayınlanan bir araştırma sonuçlarıdır.Yazmak istedim.Umarım yanlış bişey yapmamışımdır.

Erkan Sevgi
22.11.2006, 12:30
Ne güzel ifade etmişsin abicim... Her alanda olduğu gibi bu alanda da beraberce bişeyler yapabilmek en önemlisi bu durumu farkedebilen erkeklerin olduğunu görmek bile güzel..

Farkında olmamak mümkünmü, başka hiç bir şey olmasa bile şunlar yeterli farkında olmak için.

- O güzel kadınlardan bir tanesi annem,
- O güzel kadınlardan bir tanesi kayınvalidem,
- O güzel kadınlardan bir tanesi kız kardeşim,
- O güzel kadınlardan bir tanesi güzel ve değerli Eşim :)
- Ve o güzellerden bir tanesi küçük kızım Türkü :)

Halam, teyzem, yengem....

meryem demir
22.11.2006, 20:06
Farkında olmamak mümkünmü, başka hiç bir şey olmasa bile şunlar yeterli farkında olmak için.

- O güzel kadınlardan bir tanesi annem,
- O güzel kadınlardan bir tanesi kayınvalidem,
- O güzel kadınlardan bir tanesi kız kardeşim,
- O güzel kadınlardan bir tanesi güzel ve değerli Eşim :)
- Ve o güzellerden bir tanesi küçük kızım Türkü :)

Halam, teyzem, yengem....

sizden alıntı yaptım fakat sorum, elmaının diğer yarısına, sevgi hanıma;
Allah aşkına siz büyü filanmı yaptırdınız, nedir bu sevginin ve saygının kaynağı, oku oku bıktırmıyor ne aşkınıznede birbirinize olan inancınız. Hoş güzel tabiki, ama bizim ne günahımız varrr:)

Lazoşa_62
22.11.2006, 20:36
bu yorum çok dikkatimi çekti özellikle belirttiğim kelime, ağır bir yargı olmamış mı can? nasıl doğu kadınına cahil sıfatını yakıştırabiliyorsun? cahilliğin doğusu batısı mı varmış? batı da yetişen biriyiz sanırım!! bunu biz mi seçtik yani nerde hangi koşullarda dünyaya geleceğimiz sorulmuş mu bize?

ayrıca ne beyin var o doğu kadınında; cahil olsa kadın kocası kahvelerde kağıt oynarken hem çocuğa hem tarlaya hem eve nasıl yetişsin. üniversite bitirdim ve cahil olmadığımı sanıyorum ama ben o koşullar altında asla bukadar ayakta duramam.

sağduyu var doğu kadınında ya da anadolu kadını deyip genelleştireyim. boyun eymişliği cahilliğinden değildir asla. toplumsal sorun o tabuları yani.

doğu kadını anam benim, çilekeş anam.... cahillikle suçlanamayacak kadar ulu anam...

umarım anlatabildim!!!

saygılar...

LaDY can aslında genelleme olarak doru.Fakat bir gerçeginde altını çizmekte yarar görüyorum. Yine Genelleme yaparak diyorumki Doğuda Alevi toplumundaki kadınımız batıdaki kadınımızın seviyesinde ve hatta bazı kesimlerde dahada iyi bir durumdadır.Tabiki bu yeterli degil ama alevi kadını doğuda da batıdada olsun,Suni zihniyeti altında sömürgeleştirilmiş,köleleştirilmiş ve töreye kurban güdelen kadının durumrundan çok çok iyi bir yerdedir.

Kartopu86
22.11.2006, 22:30
Kadın olmak her yerde zordur......
Doğudan kasıt okumuş kesimin diğer illere oranlara daha az olması olsa gerek.
Ama dediğim gibi Anadolu'da kadın olmak gerçekten çok zor.
Okumuş kültürlü ekonomik özgürlüğü elinde olan bir kadından başka daha ne iyi olabilirki....

Ve bir yazı sizinle paylaşmak istedim..Bakın dört kalemde kadın olmak

Kalem 1. Kadın, daha anne karnında kız çocuğu olarak gelişen ve geleceğin kadını olarak dünyaya kız çocuğu olarak doğar ve 1 yaşına bile gelmeden anne ve babası tarafından kendi değimiyle ”kumanda” evliliğe kadar bir yaş büyük ağabeye verilerek hayatı hakkındaki ilk karar verilmeye başlanılmıştır. Bundan sonra da verilecek her kararda erkek kardeşte vardır. Bu kız çocuğunun hayatında koşullara bağlı olarak ta okutulması istenilip uygun görülürse okutulacak, okutulmasına izin verilmezse de hayata katılamamanın hep acısını yaşayacaktır. Nihayetinde söz konusu kişi de bunu hep yaşamış. Çünkü okuyamamış olmak, kızın kendi hayatında gördüğü en büyük eksiklik olmuştur. Kendi değimiyle “hayatımın, geleceğimin en büyük kâbusu olarak sürmüştür” demektedir.

Şimdi bu okutulmayan geleceğin kadınından, nasıl bir bilinçli anne, iyi bir eş olmasını, iyi birey yetiştirmesini beklersin? Daha da önemlisi nasıl bir eşitlikten bahsedilebilir bu koşullarda. Kötü koşullar ve eğitimsizlik, insan hayatında en büyük kâbus ve ezikliğin kaynağı değimlidir sizce? Neden kadınlar hep bu kâbusla karşı karşıya kalmaktalar?

Kalem 2. Daha 17’sinde ve evinde bırakın özgür bir iradeyi, günlük yaşamla ilgili söz hakkına bile sahip değildir. Ona yaşamın ve hayatın acımasızlığından habersiz, sadece dışarıdaki hayatın, evinde yaşadıklarından daha iyi olacağını düşünmekten başka seçenek bırakılmamış. Zaman içinde, ev ile sınırlandırılmış hayatında, mutlu olmayı dışarıda düşleyerek yaşayan bir kadın haline getirilmiştir.

Yine koşular değil mi? onu bu hale getiren? Belki aile, belki yaşadıkları ama sonucunda ne kendisini nede başkasını mutlu edemeyecek insan haline gelmiştir. Bu kadın aileden çıkar. Son kararla da kurtuluşu hiç görmediği bir yakınıyla, hiç tanımadığı biriyle evlenerek hayatındaki ilk kararı bilinçsizce verir ve baba evinden aile kurmak için çıkar.

Kalem 3. Anne, baba ve erkek kardeş egemenliği altında yaşayan kadın. Şimdi de koca(eş) egemenliği altına girmiştir. Bu onun için bir tesadüf ya da sürpriz olmamıştır. Onun için ne bir beklenti nede arayış içindedir, okutulmamıştır. Bırakın kendi insani hakları, güncel kişisel haklarından bile haberi yoktur ya da yoksundur. Ona öğretilen sadece anneye, babaya, erkek kardeşe ve kocaya karşı gelinmez( tabiî ki bu adaletsizlik anında bir haktır). Ne olursa olsun onlar kutsaldır her koşulda haklıdırlar. Kadın buna inanır ve bunu bilir. Sadece kimse ona şu ana kadar onu değerli kılan bir şey ya da davranışta bulunmamış ki kadının kutsal bir varlık olduğunu bilsin. Babasını da, erkek kardeşini de ve en son kocasını bile bir kadının doğurduğunu var oluşlarını bir kadına borçlu olduklarını onların yüzlerine haykırsın. Erkeğin de kadının da dünyaya eşit koşullarda geldiğini erkeği üstün kılanın yaşadığı koşullar olduğunu aksine erkekten çok emek sarf edenin kadın olduğunu bilir.

Kendini nasıl değerli ve özel hissetsin ki, kadın olarak hayatındaki tüm erkeklerden baskı ve şiddet görmüş. Karşılaştığı tüm şiddetin kadın olmasıyla yakından ilgisi olduğunu düşünüyor. Önce baba sonra erkek kardeş ve en son koca ve tüm erkeklerin acımasız olduğu inancına kendini inandırmış, nasıl inanmasın ki? Artık erkeklerin erkek oldukları için kadınlara hükmetme haklarının olmadığını çağın ve insan olmanın gereği olarak anlamaları ve yaşama geçirmelerinin zamanı gelmedi mi? Ya da kendilerini biraz sorgulamasının zamanı gelmedi mi?

Kalem 4. Kadın artık duldur. Acımasız hayata karşı çocuklarıyla tek başınadır. Uzun sürmez. İki seçenek sunulur kadına “ya baba evi ya da aile içinden biri ile nikâh” yine fedakâr kadın çocuklarını seçer ve doğal olarak aile içinde nikâh. Bu kadının hayatında çokta şey değiştirmez. Değişen tek şey bundan sonra da onun adına kararlarını veren kişinin değişmesidir. Buna razı olmuştur çocukları için. Çünkü o bir duldur ve muhtaçtır. Kendini de böyle görüyordu. Toplum ve aile onu buna inandırmışlardı, belki de bıraksalar kadın ilk defa kendi ve çocukları için bir karar verecekti. Kendisine güveni olmasa bile acımasız toplum değer yargılarına rağmen, kim bilebilirdi ki; iyi, kötü kendi kararını vererek mutlu olacaktı belki.

ÖMER HAYYAM’IN da dediği gibi.

Yaşam! Tek düze bir oyundan başka nedir ki;
Sonu belli bir oyun, acı ve ölüm.
Mutluluk; doğduğu gün ölen çocuk, hiç doğmamak en güzeliydi kadın için belki de.
Yaşamı zorlaştıran biz insanlar değil miyiz? İnsani duyguların kadını erkeği olmaz. O zaman gelin yaşamı hem kendimize hem çevremizdeki insanlara hoşgörü, anlayış, sevgi ve saygıyla yaklaşarak yaşamı değerli kılalım.

Kadın olmak zordur!
Kararlarını başkası veriyorsa
Kadın olmak zordur!
Bedenine fiyat biçiliyorsa
Kadın olmak zordur!
Toplum hayatına şekil veriyorsa
Kadın olmak zordur!
Bedenin başka bir beden yaşatıyorsa
Kadın olmak zordur!
Yapamayacakların sıralanıyorsa
Kadın olmak zordur!
Çocuklarına vereceklerin yoksa
Kadın olmak zordur!
Yaşamın tüm ağırlığı üzerinde ise
Kadın olmak zordur!
Yaşama karşı onurluca direniyorsan
Ve
Kadın olmak zordur!
Yaşamak için sebebin yoksa.

Arife KUTLAR

Söylenecekk ne söz varki bundan öte...........

eyhayat
22.11.2006, 23:06
Bakıyorumda bu konuyuda istismar etmeye başladık.
Doğu kadınının özellikle kasaba ve köylerde yaşayan kesiminin içinde bulunduğu durumu masumane bir anlatımla dile getirmeye çalışırken,
Konuyu malesef onlara hakaret etme,küçümseme,aşağılama noktasına kadar getirdiğimiz gibi ayrıca konu Kadından ziyade doğu -batı tartışmasına doğru giderek dağıldığını gözlemlemekteyim.

Doğuda bir bölgede yaşayan Köylü kadınları resimleri (Yaylada,işte,eğlencede,evde)

yudum
23.11.2006, 03:58
LaDY can aslında genelleme olarak doru.Fakat bir gerçeginde altını çizmekte yarar görüyorum. Yine Genelleme yaparak diyorumki Doğuda Alevi toplumundaki kadınımız batıdaki kadınımızın seviyesinde ve hatta bazı kesimlerde dahada iyi bir durumdadır.Tabiki bu yeterli degil ama alevi kadını doğuda da batıdada olsun,Suni zihniyeti altında sömürgeleştirilmiş,köleleştirilmiş ve töreye kurban güdelen kadının durumrundan çok çok iyi bir yerdedir.

sevgili sahan62 bu ayrımı yapmak sizce ne kadar doğru, ki doğru bulmuşsunuz ve paylaşmışsınız, saygı duyuyorum ama üzüldüğümüde belirtmek isterim. sunni zihniyeti demişsiniz, sömürgeleşmenin, köleleşmenin ve töreye kurban edilmenin ayırdını bu şekilde yapmanız çok doğru gelmedi bana bu tesbitiniz, umarım yanılıyorumdur ve sizi yanlış anlamışımdır. bir tarafı sunni olan biri olarak kadına bu gözle bakıldığını en azından kendi ailemde görmedim. bence bu insanın ırkı, dili, dini ve mezhebiyle ilgili birşey değil, hayata bakış, aileden alınan terbiye, görgü, insanın kendini yetiştirmesi, çevre, maddiyat vs. giriyor devreye, insanın kişiliğiyle ilgili bir durum olsa gerek diye düşünüyorum. alevi, sunni, şii ya da her neyse tüm kadınlarımızın güzele ve iyiye dair ne varsa yaşamaları dileğiyle....

sevgilerimle.

Lazoşa_62
23.11.2006, 17:13
sevgili sahan62 bu ayrımı yapmak sizce ne kadar doğru, ki doğru bulmuşsunuz ve paylaşmışsınız, saygı duyuyorum ama üzüldüğümüde belirtmek isterim. sunni zihniyeti demişsiniz, sömürgeleşmenin, köleleşmenin ve töreye kurban edilmenin ayırdını bu şekilde yapmanız çok doğru gelmedi bana bu tesbitiniz, umarım yanılıyorumdur ve sizi yanlış anlamışımdır. bir tarafı sunni olan biri olarak kadına bu gözle bakıldığını en azından kendi ailemde görmedim. bence bu insanın ırkı, dili, dini ve mezhebiyle ilgili birşey değil, hayata bakış, aileden alınan terbiye, görgü, insanın kendini yetiştirmesi, çevre, maddiyat vs. giriyor devreye, insanın kişiliğiyle ilgili bir durum olsa gerek diye düşünüyorum. alevi, sunni, şii ya da her neyse tüm kadınlarımızın güzele ve iyiye dair ne varsa yaşamaları dileğiyle....

sevgilerimle.

Sevgili Yudum can;Benim yazdığım mesajda ayrımcilik yaptığımı sanmıyorum.Sadece Doğuda suni mezhebe dayalı kadınlarımızın alevi kadınlara göre daha çok sansız oldukjarını yazdım. Degil alevi suni kadın ayrımı hayatımda insan ayrımını dahi yapmadım.

Sevgili can Anlatmak istediğime örnek olarak doğudan Tunceli kadınını ele alayım.Benim tunceli de yaşayan kadının Bir Erzurum,Muş,Bingöl,Elazığ Batman,Mardin ve diger bir çok ilde yaşayan kadın arasında ki tamlumda yaşam farkı uçurum kadardır.Tunceli kadını batı kadını kadar har alanda mücadele etmesini ,kendini savunmsını,Yanlışlara hayır demesini yerine göre rest çekmesine kadar.

Benim işte bu alanda doğuda yaşayan Kadının din ve töreye dayalı olarak ne kadar sindirildigini vurgulamak istedim.

Şunuda belirtiyim. Dayım ve amcam suni kadınla evliler.Ve batıdaki aydın,demokrat ve devrimci suni kadınlarımızı alevi kadınlardan ayırmadım.Ezilende bir candır onuda ayrı tutmadığımı belirtmek isterim

Lazoşa_62
23.11.2006, 17:19
Bakıyorumda bu konuyuda istismar etmeye başladık.
Doğu kadınının özellikle kasaba ve köylerde yaşayan kesiminin içinde bulunduğu durumu masumane bir anlatımla dile getirmeye çalışırken,
Konuyu malesef onlara hakaret etme,küçümseme,aşağılama noktasına kadar getirdiğimiz gibi ayrıca konu Kadından ziyade doğu -batı tartışmasına doğru giderek dağıldığını gözlemlemekteyim.

Doğuda bir bölgede yaşayan Köylü kadınları resimleri (Yaylada,işte,eğlencede,evde)

Degerli can Doğu batı kadın ayrımı yok böyle bir ayrım olmasıda mümkün değıl.Doğuda ve batıda yaşayan kadınların arasındakı yaşama,hak,hukuk ve diger alanlarda doğu kadınını daha çok ezildigi gerçegidir.

Damla can Şuna inanki bizler bu sorunları ortaya koyarken kadını kadından daha çok deger verdigime inanıyorum

Bunu tartişmak bence kadını doğu batı ayrımına getirmenin anlamı yok .Doğu kadının daha çok bedel vererek hayatını sürdürüyor.

yudum
23.11.2006, 18:14
Sevgili Yudum can;Benim yazdığım mesajda ayrımcilik yaptığımı sanmıyorum.Sadece Doğuda suni mezhebe dayalı kadınlarımızın alevi kadınlara göre daha çok sansız oldukjarını yazdım. Degil alevi suni kadın ayrımı hayatımda insan ayrımını dahi yapmadım.

Sevgili can Anlatmak istediğime örnek olarak doğudan Tunceli kadınını ele alayım.Benim tunceli de yaşayan kadının Bir Erzurum,Muş,Bingöl,Elazığ Batman,Mardin ve diger bir çok ilde yaşayan kadın arasında ki tamlumda yaşam farkı uçurum kadardır.Tunceli kadını batı kadını kadar har alanda mücadele etmesini ,kendini savunmsını,Yanlışlara hayır demesini yerine göre rest çekmesine kadar.

Benim işte bu alanda doğuda yaşayan Kadının din ve töreye dayalı olarak ne kadar sindirildigini vurgulamak istedim.

Şunuda belirtiyim. Dayım ve amcam suni kadınla evliler.Ve batıdaki aydın,demokrat ve devrimci suni kadınlarımızı alevi kadınlardan ayırmadım.Ezilende bir candır onuda ayrı tutmadığımı belirtmek isterim

sevgili sahan öncelikle uslubunuz ve yaklaşımınız için çok teşekkür ederim. yanılıyor olmayı umudetmiştim biliyorsunuz. yaklaşımınızı belkide bu kadar açık dille yapılmış olsaydı tepkim inanın bu olmazdı. üzgünüm....

sevgilerimle...

roza
24.11.2006, 14:50
sevgili roza, paylaşımını üzülerek okudum, böyle bir genelleme yapman ne kadar doğru, sanırım bir öz eleştiri yapmalısın.
eşinden dayak yiyen, hor görülen yalnızca doğu kadınımı, bu bence genel bir problem. öyle değil mi? emekçidir doğu kadını, vefalıdır, özverilidir, hoşgörülüdür.... cahil değildir ama, cahillik salt okuma yazma bilemek mi? yoksa cahil olmamak dayak yememek, hor görülmemek mi?
istanbul da doğdum büyüdüm ama doğu kültürüyle yetiştim, yok farkım oradaki kadınlardan ve bundan sonsuz derecede memnunum........

sevgilerimle

öncelikle cahillik sizce çokmu kötü birşey veya bir tercihmi , şartlar onlar için o şekilde gelişmiş okuyamamış veya kendini geliştirememiş benim annemde doğuda büyümüş orda evlemiş bizleri orda doğurmuş orda yaşadığı dönemi yaşadıkalrını anlatırken cahilliğin gözü kör olsun der bizleri okula göndermek yerine davara gönderirlerdi der ilk okula zar zor gitmiş iki yıl ama istanbula geldikten sonra kendince okuma yazma öğrenmiş kendine güveni oluşmuş ordaki gibi boğun eğmemiş kendisine yapılanlara orda yeri gelmiş evdeki başka erkeklerden bile dayak yemiş ..
öyle bir yaklaşmışsınızki cahillik konusuna sanki çok kötü bir söz gibi bu ordaki insanın tercihi değil yaşam şartları bu..
bende burda büyüdüm ama özümü yitirmedim hala bir takım değerlerime bağlıyım konuyu farklı yerlere çekmeyin....

LaDY
24.11.2006, 15:29
öncelikle cahillik sizce çokmu kötü birşey veya bir tercihmi , şartlar onlar için o şekilde gelişmiş okuyamamış veya kendini geliştirememiş benim annemde doğuda büyümüş orda evlemiş bizleri orda doğurmuş orda yaşadığı dönemi yaşadıkalrını anlatırken cahilliğin gözü kör olsun der bizleri okula göndermek yerine davara gönderirlerdi der ilk okula zar zor gitmiş iki yıl ama istanbula geldikten sonra kendince okuma yazma öğrenmiş kendine güveni oluşmuş ordaki gibi boğun eğmemiş kendisine yapılanlara orda yeri gelmiş evdeki başka erkeklerden bile dayak yemiş ..
öyle bir yaklaşmışsınızki cahillik konusuna sanki çok kötü bir söz gibi bu ordaki insanın tercihi değil yaşam şartları bu..
bende burda büyüdüm ama özümü yitirmedim hala bir takım değerlerime bağlıyım konuyu farklı yerlere çekmeyin....

yaşına istinaden abla diyeceğim...
ablacım sanırım önce senle cahilliğin ne demek olduğunu tartışmamız gerekiyor ki konu dışına sapmış oluruz ve nihayetinde kuralları ihlal etmiş oluruz... ama ben her zaman ki gibi tutamıyacağım çenemi, özürdiliyorum yönetimden...

konuyu farklı yerlere çekeriz ablam çekmeye müsayit çünkü kullandığın cümleler, sen öyle bir kurmuşsun ki cümleni cahillik doğu kadınına mahsusmuş gibi sanırım orada bir düzeltme yapman gerekiyor ve başta annen olmak üzere doğu kadınından özür dilemen gerekiyor...
ablam cahillik okumayla mı sınırlı... okuma yazma bilip de cahil olan ne çok insan var bi baksak etrafımıza, davar güdüp dayak yiyen ondan sonra kendi çabasıyla okuma yazma öğrenen kadına nasıl cahil yakıştırması yapılır anlamış değilim, anlayan varsa izah etsin lütfen, etsin ki eğer hatam varsa çıkıp af dileyeyim...

Bakır
24.11.2006, 17:29

doğuluların yürekleri katı değil ki nerden çıkardın merak ediyorum doğrusu???

Kadin olmak her yerde zordur heleki gunumuzde ama tabiki doguda olmak dahada zordur.

bence yanlış düşüncen doğuda yaşam şartları zor olabilir,ama şehirde kadın olmak daha zor bence,ortalık it köpek dolu...şehirde kadının başına herşey gelebilir.köyler öyle değil ama herkez birbirini tanır...anam 14 yaşındayken tek başına balıklının dağlarından akşamleyin malları getirdiğini anlatırdı...

Lazoşa_62
24.11.2006, 17:29
Arkadaşlar bu topikte tartıştığımız doğuda kadın olmak ve kadınların cilesiyke ilgili doğuda bir hareketlilik başladı

Diyarbakı ilinde bazı kadın dernekleri Erkeklerin hakimiyetini kurduğu Kahvehanelere giderek kadınların üzerindeki şidet ve sorunlarını atlatmaya başlamışlar. Bu gibi kadının kişilik ve hakları açısında güzel bir başlangıç olsun derken,İnşallah diger illerdede kadın savunucularımız uyanırda Diyarbakırdaki bu hareketi örnek alırlar...

meryem demir
24.11.2006, 17:51
Arkadaşlar bu topikte tartıştığımız doğuda kadın olmak ve kadınların cilesiyke ilgili doğuda bir hareketlilik başladı

Diyarbakı ilinde bazı kadın dernekleri Erkeklerin hakimiyetini kurduğu Kahvehanelere giderek kadınların üzerindeki şidet ve sorunlarını atlatmaya başlamışlar. Bu gibi kadının kişilik ve hakları açısında güzel bir başlangıç olsun derken,İnşallah diger illerdede kadın savunucularımız uyanırda Diyarbakırdaki bu hareketi örnek alırlar...

kahvehaneler kadınlar için kötü bir örnek gibi geliyr bana. Aslında kahve kültürü tamamen yanlış bir kültür hatta kültür değildir

Kadınlar kendileri ifade edecek başka adımlar atmalı, Eğitici kurumlara gitmek, okuma yazma seferberlikleri var. aslında doğuda özellikla okuma yazma bilmeyen nice kadınımızı var. Eğer biryerden başlayacaklarsa, bu yer kahve değil, eğitim alabilecekleri bir yer olmalı. K
Kendi sorunlarını, kendi gayretleri ile öğrendikleri ABECE ile yarım yamalak ta olsa en azından kendi hikayelerini yazarak başlamaları daha doğru olur
iyi forumlar sevgili şahan

berximin
24.11.2006, 17:59
doğuda kadın olmak bir gururdur..
nasırlı elleriyle toprağa hamura şekil verebilmek..
alnının teri deyiminin sonuna kadar hakkını verebilmek..
hayata gardını alıp yaşamaya çalışmak..
ve yozlaştırmadan hiçbir değerini umutlu gözlerle bakabilmektir çocuklarına eşine ailesine hemde hayatın bütün çilesine rağmen..

Lazoşa_62
24.11.2006, 18:03
kahvehaneler kadınlar için kötü bir örnek gibi geliyr bana. Aslında kahve kültürü tamamen yanlış bir kültür hatta kültür değildir

Kadınlar kendileri ifade edecek başka adımlar atmalı, Eğitici kurumlara gitmek, okuma yazma seferberlikleri var. aslında doğuda özellikla okuma yazma bilmeyen nice kadınımızı var. Eğer biryerden başlayacaklarsa, bu yer kahve değil, eğitim alabilecekleri bir yer olmalı. K
Kendi sorunlarını, kendi gayretleri ile öğrendikleri ABECE ile yarım yamalak ta olsa en azından kendi hikayelerini yazarak başlamaları daha doğru olur
iyi forumlar sevgili şahan

Ah Meryem Ah Beni yine yanlış anladın.Ya benim dedeğim Kadına şiddete hayır amacıyla kadın örgütleri kahveleri basarak erkeklere kadınlar hakında açıklama yapıyorlar dedim.Mesajımı lütfen bir daha okuyun.

Allahım bu kadınlar bu kadar iyi olmama rahmen beni neden yanlış anlıyorlar anlamadım .

meryem demir
24.11.2006, 18:08
Ah Meryem Ah Beni yine yanlış anladın.Ya benim dedeğim Kadına şiddete hayır amacıyla kadın örgütleri kahveleri basarak erkeklere kadınlar hakında açıklama yapıyorlar dedim.Mesajımı lütfen bir daha okuyun.

Allahım bu kadınlar bu kadar iyi olmama rahmen beni neden yanlış anlıyorlar anlamadım .

:):) Lütfen yazdığınız mesajı birde siz okurmusunuz. Neyse yanlış anlaşılma olmuş olsa bile en azından bu konu hakkında gardımı almış oldum:)

KAdınlar sizi yanlış anlamıyo; siz kendinizi kadınlara yanlış anlatıyorsunuz sevgili şahan:)

PirO_62
24.11.2006, 21:30

Abi Güzel Bir Örnek Bence..
Sevgili Meryem_Demir, Şahan62 Abimiz Zaten Kadınlar Kahvehanelere Gıtsın Dıye Bırsey soylememıs.. Sadece Bır Ornek... Cesıtlı Yollar Ilede Sorunlarını Dıle Getırebılırler ... Önemli olan Bunları Ne kadar Anlayabıldıgımız...

Okumak , Eğitim Kurumlarına Gitmek Kendılerını Ifade Etmelerı Acısından Faydalı Olabılır ... Ama Abimizin verdıgı Örnege Gore Daha Cesıtlı Dusuncelerde olabılır Kendı Adlarına Bır Seyler Yapabılmek vsvs

Ama
Doğuda Kadın Olmak... Gururlu... Ne güzel Kendi Sorunlarına Kendısı Cözüm Bulmaya Çalışmış.. Egerkı Kendını Ifade edebılıyor ıse, Sorunlarını Dıle getırebılıyorsa.... ne Mutlu ..

Yani Sorunları Dile Getirmekde Yetmiyor ....

Saygılar

Lazoşa_62
24.11.2006, 23:06
Abi Güzel Bir Örnek Bence..
Sevgili Meryem_Demir, Şahan62 Abimiz Zaten Kadınlar Kahvehanelere Gıtsın Dıye Bırsey soylememıs.. Sadece Bır Ornek... Cesıtlı Yollar Ilede Sorunlarını Dıle Getırebılırler ... Önemli olan Bunları Ne kadar Anlayabıldıgımız...

Okumak , Eğitim Kurumlarına Gitmek Kendılerını Ifade Etmelerı Acısından Faydalı Olabılır ... Ama Abimizin verdıgı Örnege Gore Daha Cesıtlı Dusuncelerde olabılır Kendı Adlarına Bır Seyler Yapabılmek vsvs

Ama
Doğuda Kadın Olmak... Gururlu... Ne güzel Kendi Sorunlarına Kendısı Cözüm Bulmaya Çalışmış.. Egerkı Kendını Ifade edebılıyor ıse, Sorunlarını Dıle getırebılıyorsa.... ne Mutlu ..

Yani Sorunları Dile Getirmekde Yetmiyor ....

Saygılar

Evet piro anlatmak istediğimde kadının yavaş yavaş çeşitli alanlarda ve bölgelerde kadınla ilgili konuların gündeme getirilmesi.Diyarbakırdada kadınların kahvelerde okey,tavla oynamak için gittikleri degil,kadınların kahvelerde erkeklere kadınlar ve kadınların toplum içinde nasıl ezildiğini anlatmaları.

Doğuda kadının böyle bir harekete girişmesi ve yavaş yavaş erkeklerin kadına karşı tavırlarını eleştirmeleri gözel bir olay ve memnun edici.

Anlatmaya çalıştığımda bundan ibaret.Ben dahi kendi çevremde kadın erkek herkesle kadınların sorunları ve haklarını tartışıyoruz.Bu yeterli değil ama atılan her bir küçük adım kadının gelecegidir.Sevgiler.

Lazoşa_62
24.11.2006, 23:08
:):) Lütfen yazdığınız mesajı birde siz okurmusunuz. Neyse yanlış anlaşılma olmuş olsa bile en azından bu konu hakkında gardımı almış oldum:)

KAdınlar sizi yanlış anlamıyo; siz kendinizi kadınlara yanlış anlatıyorsunuz sevgili şahan:)

Meryem demir can peeeeeeeeeeeeeeeeeees ettim

yudum
25.11.2006, 03:40

sevgili roza müsade ederseniz bana ters gelen şeylerin karşısında durmak isterim. paylaşımınızı lütfen bir daha okuyun o kadar net ve açık ki, benim bundan başka bir anlam çıkarmam mümkün değildi, konuya bu paylaşımınızdaki gibi o zamanda açıklık getirmiş olsaydınız tepkimde bu olmazdı. amacım burada olduğu gibi hiçbir paylaşımımda konuyu özünden saptırmak olmadı, amacım bu olsaydı inannın bu kadar sakin olmazdım....

sevgilerimle....

Kızılırmaklı
29.11.2006, 15:44
Doğudaki kadın daha üretken daha dejenere hayat sürmüyor olabilir. Ama şuda bir gerçek doğuda kadın hakkı denen bir şey yok. Doğudaki alevi kadınlarımız kadar söz sahibi olsa keşke bir Urfa bir Hakkari'deki bayanın... Umarım biri buna artık dur der ve biz bayanlar ezilmeyiz.

YezdaN
10.12.2007, 21:38
kadın olmak birde doğuda kadın olmak....

tırnagında ojesi manikürüm bozulur diye evde iş yapmayan bir eli yağda bir eli balda yaşayan kadınlarımız kendinizi çok şanslı görün kocanız bir dediğinizi iki etmezken elleri nasır tutmuş hayatı unutmuş ekmeğinin derdine düşmüş kardeşlerimiz var doğuda dayak yemeğe maruz kalmışlar kuma bie gelmiş evlerine aşlarına ama susmuşlar töre demişler gözyaşına!!
yemenileri gözyaşlarının kalesi olmuş sessizce durmuşlar töre karşısında ama yılmamışlar...

Şirin Baba
10.12.2007, 22:14
Kadınlar; Ülkemin her yerinde erkeğinin verdiği haklar kadar varolabilen varlıklardır.Biz erkekler ne zaman ki ;annelerimizi sevdiğimiz kadar seversek kadınları,işte o zaman kadın olmak kolay olacaktır.
Dövdüğümüz ,hor gördüğümüz eşimizin kendi çocuğumuzun annesi olduğunu hatırlayabilirsek işte o zaman yüklerine ortak olabiliriz.
Ve 'sırtından sopayı,karnından sıpa'yı eksik etmeyeceksin gibi abuk bir sözüde Atasözü olmaktan çıkarmadıktan sonra kadın heryerde ezilen olacaktır.
saygılarımla

sefer ağca

Lazoşa_62
10.12.2007, 22:35
kadın olmak birde doğuda kadın olmak....

tırnagında ojesi manikürüm bozulur diye evde iş yapmayan bir eli yağda bir eli balda yaşayan kadınlarımız kendinizi çok şanslı görün kocanız bir dediğinizi iki etmezken elleri nasır tutmuş hayatı unutmuş ekmeğinin derdine düşmüş kardeşlerimiz var doğuda dayak yemeğe maruz kalmışlar kuma bie gelmiş evlerine aşlarına ama susmuşlar töre demişler gözyaşına!!
yemenileri gözyaşlarının kalesi olmuş sessizce durmuşlar töre karşısında ama yılmamışlar...

Haklısın Yezdan Doğuda elleri nasır tutan ekmeginin derdine düşmüş ve töre boyun eğmiş kadınımız.
Batıda ise Eli sıcak sudan soğuk suya girmeyen milyonluk ojesi silinir ve tırnakları kırılır diye çocuğum diye evde bekleyen yavrusuna dahi dokunmayan.Geceleri okey partierinde kendileri başka bir dünyada eşleri başka bir kadınla hayat geçiren ,gazetelerde resimleri sokaklarda bedenleri soyulan ve kanının son damlasına kadar emilen ve kendini doğu kadınından soyutlayan acınacak kadınlarımız.

Ben doğunun kadınını batını kadınından daha duyarlı ve daha cesur,daha duyarlı,Yüreği çocuğu,eşi,anası babası için atan ve her zorlu rahmen inadına mücadele edendir.

EyLüLüM
11.12.2007, 09:56
Sayfalarca yazılan yazıların hiç sıkılmadan bazen üzülerek,bazen gurur duyarak takip ettim.Her yerde oldugu gibi düşünce farklılığı burdada ön plandaydı.Ama ben diyebilirimki dünyanın yada kendi ülkemizde neresinde olursanız olun mutlaka ezilen kadını her yerde her memlekette görebilirsiniz.Gerçekten gidip gördüm onların yaşadıkları inanılmaz zor bir hayat.Üzüldüm ama ne gelebilirki elden.Onlarda rahat bir yaşam yaşamak istemezlermiydi.Belki bir çok kişi hayatın bu zorluklarını yaşadıklarını her yerde hep böyle oldugunu zannediyorlardır.Bence asıl emekçiler , asıl gurur duyulması gereken kişiler orada o zorlugu çeken kadınlardır.Özel hayatları yok, giyimleri yok, gezmeleri yok, yoklar belkide sıgmayacak buralara.Herşeyleri aileleri , çoçukları için .İŞTE burdada fedakarlık çıkmıyormu?Kendileri için değil başkaları için yaşıyorlar.Çıkarsız ,saf,temiz yürekleriyle.Umarım ezilen ,çaresiz bütün kadınlarımız(nerde olursa olsun) birgün emeginin karşılıgını alır.

bigerançınar
11.12.2007, 11:32
kadın ezilen emekci kadınlar demek benim açımdan daha doğru.bundan 5 yıl kadar önce aydın adoğru yola çıkmıştım o günlerde kadın hakları diye tv lerde kadınlar çıkıp makyajlı falan işte anlarsınız.bizim haklarımız diyolardı.her başarılı erkeğin arkasındaki kadın falan.işte bu günlerdi aydına yolculuğum biryerde durduk kadınlar zeytin topluyolardı iki büklüm olmuşlar yerdeki zeytinleri teker teker topluyolar elleri erkek elinden bile daha fazla nasırlı.kadın hakları sahipleri bunlar ve bunlar gibi ezilen kadınlardır.
yani doğuda veya batıda farketmez kadın heryerde eziliyor ve inanın kendi için değil çocukları için eziliyorlar.ve ben o günden sonra bir tane zeytini bile çöpe atmıyorum.