Orijinalini görmek için tıklayınız : Cemde 12 Hİzmet
CEMDE 12 HİZMET
1- Mürşid (Dede) Hizmet itibari ile Hz. Muhammed, Hz. Ali ve Haci Bektasi Veliýi temsil eder.
Cem Erkanı Başkanlığını yapar,ikrar alır nasip verir. Cenaze, Müsahiplik, Nikah, Sünnet, Ad takar (isim takar).
2- Rehber Görev itibariyle İmam Hüseyin´i temsil eder.
Yola girmek isteyenleri hazırlar, yol gösterir. Mürsidin en yakın yardımcısıdır.
3-Gözcü Görev itibariyle Ebuzer Gaffari’yi temsil eder.
Rehberin yardımcısıdır. Cem'in sessiz ve sakinlik içinde gecmesini sağlar. Cem’in bekcisidir.
4- Çerağcı (Delilci) Görev itibariyle Cabir El Ensari’yi temsil eder.
Cem evinde bulunan aydınlatma araçlarını yakar. Buhardanlıkları ve Mumları (Çerağları) hazırlar.
5- Zakir (Aşık) Görev itibariyle Bilal Habeş’i temsil eder.
Cem’de Tevhid, Duazde imam, Mersiye, Semah, Nevruzi'ye söyler.
6- Süpürgeci(Ferraş) Görev itibariyle Selman’ı Piri pakı temsil eder.
Cem evinin sürekli temizliği ile meşkul olur.
7- Meydancı Görev itibariyle Hüzeyme tül Yemeni’yi temsil eder.
Cem evinde Semahserleri kaldırır. Postları yerine dizer.
8- Niyazci Görev itibariyle Mahmut el Ensari’yi temsil eder.
Kurbanları tekbirler ve keser. Gelen Lokmaları alır ve dağılımını sağlar.
9- Ibrikci Görev itibariyle Kamber Hazretlerini temsil eder.
Cem de Mürşidin ve Cem erenlerinin abdest almalarını sağlar.
10- Kapıcı Görev itibariyle Gülam Keysani’yi temsil eder.
Cem’e gelen erenlerin evlerini gözetler.
11- Peyikçi Görev itibariyle Amri Ayyari’yi temsil eder.
Cem olacaƃını tüm canlara duyurur.
12- Sakacı Görev itibariyle Ammari Yaseri’yi temsil eder.
Cem evinde Su, Şerbet, Saka, Süt v.b. dağılımını sağlar.
Teşekkürler bilgiler için..
Antalyada Cem yapmaya kadar verdiğimizde 12 Hizmet edecek Canlar yoktu... Dede hemen içimizden birilerini seçip Duaları tek tek okuttu. :) Bacılarda Semah döndü... Çok güzel bir Cem olmuştu... 12 Hizmet Cemlerimizin çok çok önemli bir Parçasıdır... Semahta yada Zakir olarak görev almayı çok isterim..
9- Ibrikci [/COLOR][/B] Görev itibariyle Kamber Hazretlerini temsil eder.
Cem de Mürşidin ve Cem erenlerinin abdest almalarını sağlar.
Nasıl abdest alınır??? Tarif edermisiniz?
Umudum_Sende 22.11.2006, 11:52 Abdest: Alevilikte iç temizliği... Abdest almak; insanın içindeki kötü düşünceleri atması, fenalıklardan arınmasıdır. Buna, yunmak da denir. Görülecek Aleviler, cem törenine boy abdesti alarak, yani dış yüzü de temizleyerek gelirler...
alıntı ( karacaahmet )
Aleviler, Maide Suresi 6. Ayeti’ndeki tariflemeye uygun ve bu buyruğa göre
zahiri abdest alırlar.Bu temizlenmeye “dış abdest” denir. Bir de “iç abdest” vardır
ki; Mürşid-Pir-Rehber nezaretinde manen alınan batıni “gönül abdesti” vardır...
(www.hbektas.gazi.edu.)
hem bedenen hem ruhen abdestli halde gelir canlar ceme... bunun dışında cem sırasında dede tarafından duası okunan su ile canlar ellerini yıkarlar ve herkese bu işlemi yapmak çok zaman alacağından su ceme katılan insanlara serpilir... Tabi şunu da belirtiyim bunları gördüklerimden yola çıkarak yazdım... saygılar
ozeser1984 bilgin için tşk ederim .. bilmediğim bişi wardı sayende öğrenmiş oldum ..
Aleviler, Maide Suresi 6. Ayeti’ndeki tariflemeye uygun ve bu buyruğa göre
zahiri abdest alırlar.Bu temizlenmeye “dış abdest” denir. Bir de “iç abdest” vardır
Maide 6:
"İnananlar! Namaza kalktığınız zaman yıkayın: (1) yüzünüzü, (2) dirseklere kadar ellerinizi. Sıvazlayın: (3) başınızı, (4) ve topuklara kadar ayaklarınızı da. Cinsel ilişkide bulunmuşsanız yıkanınız. Hasta veya yolcu iseniz, yahut tuvaletten gelmiş, yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuş ve su bulamamışsanız, temiz bir toprağa yönelip yüzünüzü ve kollarınızı onunla sıvazlayın. ALLAH size güçlük çıkarmak istemez. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Olur ki şükredersiniz."
(Çeviri Edip Yüksel)
Burdaki tarif edilen şekile göre mi bir abdest?
Maide 6:
"İnananlar! Namaza kalktığınız zaman yıkayın: (1) yüzünüzü, (2) dirseklere kadar ellerinizi. Sıvazlayın: (3) başınızı, (4) ve topuklara kadar ayaklarınızı da. Cinsel ilişkide bulunmuşsanız yıkanınız. Hasta veya yolcu iseniz, yahut tuvaletten gelmiş, yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuş ve su bulamamışsanız, temiz bir toprağa yönelip yüzünüzü ve kollarınızı onunla sıvazlayın. ALLAH size güçlük çıkarmak istemez. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Olur ki şükredersiniz."
(Çeviri Edip Yüksel)
Alevilik katı kurallar getirmez ama Aleviler tabikide temizliklerine dikkat ederler Zahir abi :) Herzaman temizliğimize dikkat ederiz..
Alevilik katı kurallar getirmez ama Aleviler tabikide temizliklerine dikkat ederler Zahir abi :) Herzaman temizliğimize dikkat ederiz..
soreş can; arkadaş abdest dedi maide 6 yı örnek verdi ben o bağlamda sordum. hani öyle bir abdets mi diye? yoksa temzilik felan değil kasıt.
bunun dışında cem sırasında dede tarafından duası okunan su ile canlar ellerini yıkarlar ve herkese bu işlemi yapmak çok zaman alacağından su ceme katılan insanlara serpilir... Tabi şunu da belirtiyim bunları gördüklerimden yola çıkarak yazdım... saygılar
Bu söylediklerin görgü ceminde mi oldu. Hangi yöre onu da öğrenebilirmiyim.
Bizim yörede bu hizmete tezekar denir. Bir erkek elinde su dolu ibrik bir bacı elinde havlu , sadece dedelere ve halkada oturan kişilere su döküp havlu ile kurutur. Geleneksel bir abdest alma şeklidir. Görgü cemlerinde uyulması gereken şekil budur. Canların üzerine su serpilmesi biraz tuhafıma gitti ve bir çok yörenin görgü cemine merakım nedeni ile katıldım böyle bir uygulama görmedim.
Sevgili zahir Maide 6 dan benim anladığım elini yüzünü yıkamaktır (basit olarak) . Sunnilerin neden bazı işlemleri üçerken yaptıklarını hala anlamış değilim. Neye dayanarak yapıyorlar acaba?
Umudum_Sende 23.11.2006, 10:48 Maide 6:
Bu söylediklerin görgü ceminde mi oldu. Hangi yöre onu da öğrenebilirmiyim.
öncelikle zahir abi alıntı yaptığım sitede aleviler maide suresine göre abdest alır deniliyor ben kendi adıma söyliyim bu şekilde abdest alarak ceme katılıyorum.... ancak alevilikte böle katı kurallar yok... tanıdığım bazı arkadaşlar duş alarak yani bedenen temizliklerini yaptıktan sonra gelirler ceme... zaten önemli olan bedeni temizlik değildir asıl önemli olan gönül temizliğidir...
naci abi evet sölediklerim görgü ceminde oldu ama yöreyle bir alakası yok çünkü fırsat buldukça karacaahmet'te cemlere katılıyorum orada da yapılan cemi herhangi bör yöreyle ilişkilendiremem.... saygılar
naci abi evet sölediklerim görgü ceminde oldu ama yöreyle bir alakası yok çünkü fırsat buldukça karacaahmet'te cemlere katılıyorum orada da yapılan cemi herhangi bör yöreyle ilişkilendiremem.... saygılar
karacaahmette yapılan bilgilendirme amaçlı cemleri kast ediyorsan (perşembe akşamları ,bazen pazar gündüzleri) , benim anlatmak istediğim tezekar(ibrikçi) hizmetini göremezsin. Görgü cemlerinde olur, tarikat abdesti de denilir, şeriat makamından tarikat makamına geçmiş, yolun gereklerini tam yerine getiren (musahip tutmuş , yolun diğer kurallarını yerine getirmiş) kişilere bu abdest aldırılır. Aslında görsel olarak görseniz , bir çok açıdan aydınlanırsınız. Yakın zamanda bizim mahallenin görgü cemi olacak , davet edeceğim. On iki hizmetin nasıl uygulandığı örnek olarakta görmüş oluruz. Yanlız biraz uzun sürer bu görgü cemi . Asıl hakkı ile yapılsa 3-4 günde bitmez ama şehir koşulları içinde 10-12 saatte bitiyor
Umudum_Sende 23.11.2006, 18:12 karacaahmette yapılan bilgilendirme amaçlı cemleri kast ediyorsan (perşembe akşamları ,bazen pazar gündüzleri) , benim anlatmak istediğim tezekar(ibrikçi) hizmetini göremezsin. Görgü cemlerinde olur, tarikat abdesti de denilir, şeriat makamından tarikat makamına geçmiş, yolun gereklerini tam yerine getiren (musahip tutmuş , yolun diğer kurallarını yerine getirmiş) kişilere bu abdest aldırılır. Aslında görsel olarak görseniz , bir çok açıdan aydınlanırsınız. Yakın zamanda bizim mahallenin görgü cemi olacak , davet edeceğim. On iki hizmetin nasıl uygulandığı örnek olarakta görmüş oluruz. Yanlız biraz uzun sürer bu görgü cemi . Asıl hakkı ile yapılsa 3-4 günde bitmez ama şehir koşulları içinde 10-12 saatte bitiyor
Aslında doğru daha uzun olması gerekiyor ama benim katıldığım cemde dediğin gibi dededenn başlayarak ön safta bulunanların ellerine su döküldü daha sonra bayan arkadaşımızın uzattığı havlu ile ellr silindi... daha sonrada bizim üzerimize su serpildi... genelde genç arkadaşlar vardı çok güzeldi tüm canlara tavsiye ederim.... saygılar
|
|