enisakyuz
22.11.2006, 04:12
Selam arkadaşlar;
Semir Aslanyüek'in Şellale'den sonraki filmi olan, senaryosunu yazdığı ve kendi yönettiği Eve Giden Yol'un çekimleri sona geldi ve film sorun çıkmazsa 22 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosu, çok daha önceden uluslararsı bir senaryo yarışmasında ödül almıştı. Senaryo 1.Dünya savaşı sırasında geçiyor.
Filmi şiddetle öneririm, şimdiden aklınıza yazın, senaryosunu okumuştum ve film aslında bir nevi aleviliği anlatıyor. Ki zaten Semir Aslanyürek harbiyeli bir nusayri. Tabii umarım senaryo değişmemiştir çünkü Semir Aslanyürek'in en çok şikayet ettiği konulardan biri yapımcıların film üzerinde oynaması. Nitekin Şellale filmi 3 saatlikti fakat kendi rızası olmadan 1buçuk saate indirilmişti.
Saygılarımla.
Selam arkadaşlar;
Semir Aslanyüek'in Şellale'den sonraki filmi olan, senaryosunu yazdığı ve kendi yönettiği Eve Giden Yol'un çekimleri sona geldi ve film sorun çıkmazsa 22 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosu, çok daha önceden uluslararsı bir senaryo yarışmasında ödül almıştı. Senaryo 1.Dünya savaşı sırasında geçiyor.
Filmi şiddetle öneririm, şimdiden aklınıza yazın, senaryosunu okumuştum ve film aslında bir nevi aleviliği anlatıyor. Ki zaten Semir Aslanyürek harbiyeli bir nusayri. Tabii umarım senaryo değişmemiştir çünkü Semir Aslanyürek'in en çok şikayet ettiği konulardan biri yapımcıların film üzerinde oynaması. Nitekin Şellale filmi 3 saatlikti fakat kendi rızası olmadan 1buçuk saate indirilmişti.
Saygılarımla.
teşekkür ederim verdiğin bilgi için, gerçi teşekkür butonunu da kullandım ama yorum ekleyecem o yüzden teşekkürle başlayayım :)
ben merakla bekliyorum filmi de gene hüsran yaşayacağım sanırım, çünkü şellale filminde de sözde aleviliği yansıtacaktı konu o şekilde özleşecekti, en azından konuşmaları o yöndeydi bu şekilde anlatıyordu ancak ne çekimlerde görebilmiştim nusayriliği yansıttığını (-ki ben çekimler srasında az tartışmadım bazı sahneler hiç hoşuma gitmemişti, örneğin evvel-temmuz kutlamalarının geçtiği sahneler:cursing: -) ne filmin gösteriminde ve ben bu yüzden olabilir şellale filminde pek etkilenmemiştim yani herkesin ifade ettiği gibi güzel gelmemişti bana ara ara gülüyordum o kadar. umarım bu defa semir aslanyürek gerçekten çizgiyi korumuştur.:whistling (hani yaptığı reklamla gösterim bir olur, çigiyi korumaktan kastım o :) )
umarım beklenen ilgiyi görür.bende merakla bekliyorum.
filmde aleviliğin yüzeysel anlatıldığı söyleniyor.umarım öyle değildir.
paylaşım için tekar teşekkürler.
enisakyuz
22.11.2006, 06:24
Semir Aslanyürek yakınım olduğu için o konuları iyi biliyorum. Haklısınız ve bahsettiklerinizden kendisi de şikayetçi. Zaten Şellale filmini bir nevi "film yapabilmek" için yaptı. Eve giden yol'un senaryosu çok çok önce hazırdı fakat filmi yapabilecek para yoktu. Şellale filmi bir bakıma isminin tanınması için yapıldı diyebilirm ama bu kendi yorumum. Filmden sonra konuştuğumda çok sinirliydi. Yaptığım film bu değil diyordu. Ki dikkat etmişsinizdir, sahneler birbirini kovalar nitelikteydi, eminin birçok kişi neler olduğunu anlıyamamıştır bile. O kadar kesilmişti film.
Dediğim gibi eve giden yol'un senaryosunu yıllar önce okumuştum. Fakat filmi çekerken senaryoyu biraz değiştirmesi gerektiğini söyledi. Ne yönde olduğunu bilmiyorum tabi. Bir de isteği dışında film kesilmesin diye, önceden süre konusunda özen filmle anlaşmış, elinde kronometre, sahneleri tek tek hesaplayıp çekiyordu :) Umarım bu sefer yapabilir-ki bozulabileceğini sanmıyorum çünkü okuduğum kadarıyla filmin konusu alevilik üzerine oturuyor. Hatta eve giden yol aleviliğin yolunun anlamı. Herneyse umarım bu sefer isteğini yapabilir... Siz yine de gidin deirm ben :D
seheryeli
22.11.2006, 09:42
Eve Giden Yol’un ödüllü senaryosu üstünde 18 yıl çalışmış Semir Aslanyürek.
Eve Giden Yol'un ne anlama geldiğini,filmin senaryosunun doğuş hikayesini şöyle anlatıyor Semir Aslanyürek:
İçinde Alevi mistisizmi, haksızlıklar, âşk, Filistin seferi ve Kurtuluş Savaşı’nın direnişi olan filmdeki yol,insanın kendi manevi dünyasında yaptığı yolculuğun adıdır. “Ev” bu anlamda insanın kendi yüreğidir. Hani “Yüreğinin götürdüğü yere git” diye bir söz var ya, öyle işte. Yani uzun ve meşakkatli bir yolculuktan sonra insanın en son sığınağı olan kendi yüreğine varmak. Başka bir deyişle rüşte ermek… İnsan durduğu yerde ermiyor. Ancak birçok musibetten geçtikten sonra ermiş olabiliyor.
“Eve Giden Yol”un Alevi geleneklerine göre, ikinci bir anlamı vardır. Filmin kahramanı Mahmut, Kırklar Cemi’nde yemin ederken “Eve Giden Yolda, ettiğim bu yeminden dönersem eğer…” cümlesini kuruyor. Bu yemin ise haksıza boyun eğmemeyi, eline, diline, beline hâkim olmayı, aç olanı yedirmeyi, susuz olanı içirmeyi, çulsuz olanı giydirmeyi ve kendi nefsini başkalarından üstün tutmamayı gerektiriyor. Bu da hem maddi hem de manevi eşitlik anlamına gelir. Zaten senaryonun başında Mahmut bir üzüm salkımını çömlek kâseye sıkıp kâseyi dudaklarına götürüyor ve dinde fesat yapıp yeryüzünde barışı engelleyen müfsitlere lanet okuduktan sonra üzüm suyunu içebiliyor. Bunun da eşitliğe dayanan bir rivayeti var. Rivayet, Kırklar Cemi’ne giren birinin bir tek üzüm tanesini kırk kişiye eşit paylaştırmaya dayanıyor. Aksi takdirde Kırklar Cemi’ne girmesi mümkün olmayacak. Böylece bir testiye kırk tas su doldurarak üzüm tanesini de içine sıktıktan sonra her birine bir tas dağıtıyor ve böylece üzüm tanesi eşit bir şekilde paylaştırılmış oluyor...
www.kenthaber.com
“Unutma ama kin tutma” diyor son söz olarak Semir Aslanyürek...
Hinoralı
08.01.2007, 18:30
filmi ben izledim içinde bizlerin ilgisini çekecek diyaloglar ve filmin sonunda tüylerinizi ürpertecek bir semah sahnesi var, şidetle tavsiye ederim.
alevikizi87
04.02.2007, 00:22
merhabalar filmi bende izledim..en başta bazı sahnelerinden dolayı konuları bağdaştıramadım..fakat filmin içeriğinde bize verdiği bi takım ipuçları vardı..aman allahım birde sonunda ne göreyimm.hiç beklemediğim anda işte o semah sahnesini görünce dizlerimin bağı çözüldü ve hüngür hüngür ağladım..çünkü gurbetteydim..ailemden uzak canlarımdan uzakken içimdeki özlemler bir anda böyle patlak verdi..gerçekten bizim için gurur vericiydi ve filmin adı neden EVE GİDEN YOL işte o zaman daha iyi anladım..
TaNeR_kou
12.02.2007, 23:17
merak ettim filmi şimdi...
bakayım da hala salondaysa gideyim...izledikten sonra tekrar yazarım