Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik islamın dışında mıdır?

Sayfa : 1 [2]

MeRaLiNa
07.11.2006, 00:53
simdi ne kadar dogru yanlis bilemem ama biraz önce okuduguma göre bir sitede Muhammedin kendisininde ara sira sinagoga gittigi söyleniryormus...

ha birde su var... Hz Muhammed 628 yilinda Najrandan gelen hiristiyan heyetine islami ibadet yerlerinde dua etmesine izin vermis.... bu tolerans saygi hosgörü simdi bir takim müsümanim diye gecinenlerde varmi acaba? varsa neden gavur kafir oluyorlar... eger yoksa nasil Muhammed yolundan gidiyorlar...

Şoreş
07.11.2006, 02:57
Tekrar söylüyorum kendimi '' ALEVİ '' gibi hissediyorum.Günümüz Sünni Şia İslam'ı ile alakamız yok.. Alevilik Özgürlükçü ve barışcıl yanı ile aralarından sıyrılıyor.. :=)

Alevilik İslam dini ile kendini harmanlamıştır....

Emevi İslam bize çok uzak.

Lazoşa_62
07.11.2006, 08:47
Nedense bu aleviliği ne islamın dışında bir yer bulup koyabildik nede içinde bir yer bulup koyabildik.Bu kadar tartışmalarımızda ve fikirlerimizde neden islamiyetin içinde ve dışındayı tartışıyoruz.

Anlamadığım, Alevilik İslam dininin kendisi olduğu ve daha sonra çizgi itibarıyla kişi adını alarak(Ali) bilim,teknoloji ve toplumsal gelişmeyle uyum halinde olan bir inanç ve ibadet yoludur.

Aleviliği insanlar kendine göre yaşayarak devam eder ister islamiyet içinde,ister islamiyetin dışında bu bukadar önemli değildi.

Ben Alevi müslümanım diyorum.Ha içindemisin,dışındamısın bırakın onuda inandığım yaşayayım yaşayayım ...

MeRaLiNa
12.11.2006, 02:34
Örnek : Yusuf Tavasli'nin ''Tam Namaz Hocasi'' adli kitabinda hz.ali'nin puta tapan birisiyle bir diyalogu var. ve hz.ali(r.a) konusmasina ''EY KOCA KAFIR'' diye basliyor.sana bunun gibi bir cok örnek verelim.

ayrica aklima gelmisken

Hz Ali'nin herkesce bilinen bir hikayesi vardir

Hendek savasinda düsman askerine kilicini cekiyor ve düsman askeri o anda Hz Alinin yüzüne tükürdügü ve bu yüzden Hz Alinin düsmani öldürmedigi, soruldugunda ise öldürmeme nedeni cevabi: Ben Allahin arslaniyim, nefsin esiri degilim, sahsima karsi yaptigin hareketten dolayi seni öldürseydim nefsim icin yapmis olurdum, diyor

böyle bir yasanmisligin oldugu söyleniyor, peki böyle davranan Hz Ali konusmasina nasil olurda EY KOCA KAFIR diye baslar

bu bana anlamsiz ve celiskili geldi.... özelliklede Hz Ali'nin güzel sözlerinden böyle bir kisiligi olmadigini gösteriyor

AleviGenç
12.11.2006, 13:47
"Âlévîlik Îslâmîyetin Ôzû'dür!..."

Mesut Gündüz
12.11.2006, 15:31
Aleviliğin tarihi islamiyetin tarihinden daha eski olduğuna göre alevilik islamiyetin dışındadır diyebiliriz.İslamiyetten çok fazla etkilendiğini düşünerek islamiyetin aleviliğin içinde olduğunu söyleyebiliriz.
Aleviliği islamiyetten ayırdığımızı varsayarsak geriye kalan alevilik bizi tatmin edecekmidir.Bunun cevabı kişiye göre değişir.
Aleviliğin içindeki sadece islami motifleri alıp aleviliğin temel unsurlarını atsak bizi tatmin edecekmidir.Buda kişiye göre değişir.
İkisini bence birbirinden ayırmamlıyız.islamiyet aleviliğin aleviliği tamamlayan unsurudur.
Saygılar,

AleviGenç
13.11.2006, 14:51
simdi ne kadar dogru yanlis bilemem ama biraz önce okuduguma göre bir sitede Muhammedin kendisininde ara sira sinagoga gittigi söyleniryormus...

ha birde su var... Hz Muhammed 628 yilinda Najrandan gelen hiristiyan heyetine islami ibadet yerlerinde dua etmesine izin vermis.... bu tolerans saygi hosgörü simdi bir takim müsümanim diye gecinenlerde varmi acaba? varsa neden gavur kafir oluyorlar... eger yoksa nasil Muhammed yolundan gidiyorlar...

Bildiğğim kadarıyla Hristiyanlarda Müslümanlara kafir diyor .
Yani kendine mensup olmayan.

Sen hristiyanlara hoşgörülü diyorsan papanın Hz.Muhammed (s.a.a) hakkında dediklerini duymadın her halde bak Peygamberimiz onlara iyilik yapmış şimdi hristiyanların en büyüğü papa peygamberimize ne iftira atıyor.
Bumu iyilik hoşgörü?

Mutlaka çok iyi hristiyan var ama genelleme yapmamalısın.Türklere barbar diyor avrupalılar bumu medeniyet hadda avrupada anne babalar düne kadar yaramazlık yaptımı çocunu korkutmak için "Seni Türk'lere veririm" diyormuş.

??????????????Medeniyet,Hoşgörü????????????Sevgi?? ?????

MeRaLiNa
13.11.2006, 17:10
Bildiğğim kadarıyla Hristiyanlarda Müslümanlara kafir diyor .
Yani kendine mensup olmayan.

Can, ben Hiristiyan bir ülkede yasiyorum ve "kafir, gavur" diyerek asagladiklarini, böyle cahilce yani kendi inancina mensup olmayanlara böyle cahilce kelimeler kullandiklarini hic duymadim...

bu demek degilki Hiristiyanlarin diger inanclara saygisi var, onlardada Islam diyince ön yargilar cok ama Müslümanlar söyle böyle diye anlattiklari Müslümanlarin yaptigi ilkerlikler, kadinlari ezmek ve bunun gibi bir cok ilkerlikleri Müslümanlar yapiyor...

mesela burda bir müzede bir sunum, sergi vardi... Islam ülkelerini ve cesitli Müslümanlari konu aliyordu, müzedeki amac son zamanlarda Islam = Terör anlayisinin dogru olmadigini göstermekti... ayni zamanda ise Türkiyede ne oldu? bir yerde adamin biri incil dagitiyor diye, ülkücü capulcular ellerinde köpek isaretleri yaparak adami nerdeyse döveceklerdi... tabi bilindik sacmaliklarinida siraladilar adama... avrupada böyle bir manzara yasanmaz...

ayrica varsayim hemen kafir desinler (ki bu gercekten cok komik, hiristiyanlarin baska dinden olanlara byöle dedigini söylemek) bu müslümanlarin yaptigi hakareti dogrumu cikaracak?

Sen hristiyanlara hoşgörülü diyorsan papanın Hz.Muhammed (s.a.a) hakkında dediklerini duymadın her halde bak Peygamberimiz onlara iyilik yapmış şimdi hristiyanların en büyüğü papa peygamberimize ne iftira atıyor.
Bumu iyilik hoşgörü?

Can burda konu Müslümanim diye gecinenlerin diger dinden insanlara karsi olan hosgörüsüz yaklasimlari ve asagliyici sözleri, üstelik hic kendilerine bakmadan, sonrada Islamin (kendi Islamlarinin) hosgörü dini diyip attiklari palavralar ve iki yüzlükleri, Hiristiyanlar hosgörülü veya degil diye bir sey söylenmedi tartisma konusuda bu degil saten

Papa'da Müslüman yobazlar gibi dincinin teki, yani iki tarafin arasinda cok fazla fark yok... eger Islam Peygamberimizden sonra dogru kisi ve ülkelerce temsil edilseydi Papa bunlari söyliyemezdi... Peygamberimize edilen bu sözlerden suclu olan Müslüman yobazlar, Papa ve digerlerine bu firsati onlar veriyorlar...

birde Islamin savaslarla yayildigi dogru saten, yoksa sen osmanli Islamin güzelligini anlatti onlarda ögrenip müslüman oldular masallarina inaniyormusun?

saten Türklerde zamaninda araplar tarafindan kilictan kesilmeselerdi müslüman olmayacaklardi

Mutlaka çok iyi hristiyan var ama genelleme yapmamalısın.

Can dedigim gibi konu Hiristiyanlarin hosgörülü oldup olmamasi degil... konuyu yanlis yakalamissin bence

Türklere barbar diyor avrupalılar bumu medeniyet hadda avrupada anne babalar düne kadar yaramazlık yaptımı çocunu korkutmak için "Seni Türk'lere veririm" diyormuş.

evet diyorlar ve dogruda, osmanli barbar bir imparatorluktu, alevilere yaptiklari katliamlar sana bir örnek olsun... sivasta 33 kisiyi diri diri yakmak barbarliktir, corumda marasta insanlari ödürmek barbarliktir, töre cinayetleriyle kadinlari öldürmek barbarliktir, ufak bir seyde elini kaldirip "noluyo leeeennnn" diyip kabadayilik taslamak barbarliktir, Malatyada devlet kurumunda cokcuklara el kaldirmak barbarliktir, yiyecek üretilen yerlerde sineklerin, farelerin ve daha bir cok hijyenik olmayan maddelerin bulunmasi hatta tuvaletlerle ic ice olmasi, avrupanin kadina dayak atan birinci ülkesi olmasi, turist kadinlara, cocuklara tecavüz etmek yada discolar önünde pis pis laf atip sarkintilik yapmak, yada Alevilere eti yenilmez, mum söndü yapiyorlar ve bunun gibi iftiralar atmak, misafir takimin Futbolcularini tekme tokat dövmek barbarliktir... ramazanda insanlari öldürmek, yada oruc tutmayan oglunu kizini dövmek barbarliktir, insanlara kendi inanclarni yasamaya izin vermemek, kendi dillerinde konusma hakki vermemek barbarliktir, dügünlerde silah patlatip insan öldürmek. sokakta kadinlara laf atmak, kadinlarin rahatca dolasmalarini engellemek vs vs vs liste coooooooooookkkk uzun

bu söz ali kanli osmanlidan miras kalmistir, kadinlarin erkeklerin arkasinda bes adim yürüdkleri osmanlida

avrupa ülkeleri kiliseye karsi mücadele verirken, osmanli ne yapiyordu, gürcüstanda surda burda insanlari kiliclarla zorla müslüman yapiyordu..

tabiki avrupalilar sütten cikmis ak kasIk degil, onlarda kadinlari cadi diyip yaktilar zamaninda, amerikada, afrikada emperyalistlik yaptilar, hacli seferleri var, ama onlarin bugünki durumlari Islam ülkelerinden cok daha medeni olduklari kesin....

??????????????Medeniyet,Hoşgörü????????????Sevgi?? ?????

bir Aleviye Türk devletlerinin ve osmanlinin ne kadar medeniyetsiz, hosgörüsüz oldugunu uzun uzun anlatmaya gerek yok bence....

burda irkcilikta yapilsa sen hakkini kolayca savunur, istedigin gibi korkmadan konusursun.... peki sen bir Alevi olarak bunlari Türkiyede be kadar yapabiliyrosun???

neye karsi ciktigini yada neyi savundugunun farkindamisin Can?

sonerk
13.11.2006, 21:28
alevilik islamın özü tezini savunan arkadaşların şu soruları kendilerine sorma sorumlulukları var:
1. alevilerin şu anda yaşadıklarını iddia ettikleri şekilde, müslümanların "islamın özü"nü yaşadıkları bir dönem oldu mu? Bu dönem ne zaman sona erdi?
2. islam coğrafyasında günümüzde aleviler gibi yaşayan bir topluluk var mı?
3. dünyadaki müslüman sayısı ne kadar? alevi sayısı ne kadar? neden sadece aleviler islamın özünü yaşıyor? neden anadolu ve yakın bölgeleri?
4. alevilik sadece türkiyedeki bilim adamları değil, batılı bilim adamları tarafından da araştırılan bir konu. neden bu güne kadar hiç bir bilim adamının, islamın özünün yaşandığı iddia edilen dönemdeki yaşam biçiminin şimdi anadoluda yaşanılan alevilik ile örtüştüğü veya benzeştiği yönünde bir tezi veya ulaştığı sonuç yok.
5. peki o zaman alevilerin islamın özü tezinin dayanak noktaları olarak ne kalıyor? sadece duygusal dayanaklar mı?

gercekten güzel sorular bu soruların bir kısmını zaman zaman bende sordum ama aynı sana olduğu gibi banada alevilik islamiyetin özüdür özü!!! cevabından başka net bi cevap gelmedi islamiyetin özüyüz diyen arkadaşlar bi zahmet cevaplarsa soruları iyi olur çünkü bu soru onları muhatab alıyor büyük merakle bekliyoruz........

Şoreş
13.11.2006, 21:30
Günümüz Emevi İslam'ı, Ehlibeytsiz İslam ile zerre kadar ilgimiz yok.. İslam bugün devam ediyor ama bozulmuş hali ve bu hali kabul görüyor .... O yüzden ben bu İslam'ı kesinlikle reddediyorum.

asd.1950
15.11.2006, 18:18
Hakem olayından sonra haksızlığa uğrayan Ali taraftarları ile Emevi karşıtlığı Hariciliği doğurdu. Bu da İslam toplumunun içini karıştırdı. Ali taraftarları İran'da Şia anlayışını doğurdu. Bu düşünce içinde bazı Arap topluluklarını da görebiliriz. Ancak Anadolu Aleviliği ne Arap Aleviliğine ne de Şia anlayışına benzemez. Anadolu Aleviliği Ahmet Yesevi düşüncesine dayanır. Bu düşünce de henüz İslamı kabul etmemiş göçebelikten yavaş yavaş yerleşik hayata geçmeye başlayan Anadolu Oğuz boyları arasında gelişmiştir. Hepimiz biliriz ki Anadolu önce Türkleşmiş sonra Müslümanlaşmıştır. Aleviliği Anadolu'daki bu kaynaktan esinlenerek anlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Mesut Gündüz
15.11.2006, 20:07
Hakem olayından sonra haksızlığa uğrayan Ali taraftarları ile Emevi karşıtlığı Hariciliği doğurdu. Bu da İslam toplumunun içini karıştırdı. Ali taraftarları İran'da Şia anlayışını doğurdu. Bu düşünce içinde bazı Arap topluluklarını da görebiliriz. Ancak Anadolu Aleviliği ne Arap Aleviliğine ne de Şia anlayışına benzemez. Anadolu Aleviliği Ahmet Yesevi düşüncesine dayanır. Bu düşünce de henüz İslamı kabul etmemiş göçebelikten yavaş yavaş yerleşik hayata geçmeye başlayan Anadolu Oğuz boyları arasında gelişmiştir. Hepimiz biliriz ki Anadolu önce Türkleşmiş sonra Müslümanlaşmıştır. Aleviliği Anadolu'daki bu kaynaktan esinlenerek anlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Ahmet Yesevinin bir sünni olduğunu daha sonra nakşibendi tarikatına geçtiğini biliyormuydun.Hacı Bektaşi Velinin Ahmet yeseviden destur aldığı söylenir ancak yaşadıkları tarihler farklıdır.Ahmet Yesevi 1093-1156 yılında Hacı Bektaşi Veli 1209-1271 yıllarında yaşamıştır.Ahmet Yesevinin aleviliğe sıcak gelen yönü islamı o günlerde alışık olunduğunun aksine arapça veya farsça değil türkçe öğretmesidir.Ahmet Yesevinin dört kapı olarak bilinen ilkeleri (Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat'tir) Hacı Bektaşi Velinin 4 kapı ve 4 makam ilkelerine örnek teşkil etmiştir sadece.

Saygılar,

AleviGenç
16.11.2006, 14:37
Meral'den alıntı:
evet diyorlar ve dogruda, osmanli barbar bir imparatorluktu, alevilere yaptiklari katliamlar sana bir örnek olsun... sivasta 33 kisiyi diri diri yakmak barbarliktir, corumda marasta insanlari ödürmek barbarliktir, töre cinayetleriyle kadinlari öldürmek barbarliktir, ufak bir seyde elini kaldirip "noluyo leeeennnn" diyip kabadayilik taslamak barbarliktir, Malatyada devlet kurumunda cokcuklara el kaldirmak barbarliktir, yiyecek üretilen yerlerde sineklerin, farelerin ve daha bir cok hijyenik olmayan maddelerin bulunmasi hatta tuvaletlerle ic ice olmasi, avrupanin kadina dayak atan birinci ülkesi olmasi, turist kadinlara, cocuklara tecavüz etmek yada discolar önünde pis pis laf atip sarkintilik yapmak, yada Alevilere eti yenilmez, mum söndü yapiyorlar ve bunun gibi iftiralar atmak, misafir takimin Futbolcularini tekme tokat dövmek barbarliktir... ramazanda insanlari öldürmek, yada oruc tutmayan oglunu kizini dövmek barbarliktir, insanlara kendi inanclarni yasamaya izin vermemek, kendi dillerinde konusma hakki vermemek barbarliktir, dügünlerde silah patlatip insan öldürmek. sokakta kadinlara laf atmak, kadinlarin rahatca dolasmalarini engellemek vs vs vs liste coooooooooookkkk uzun

bu söz ali kanli osmanlidan miras kalmistir, kadinlarin erkeklerin arkasinda bes adim yürüdkleri osmanlida

avrupa ülkeleri kiliseye karsi mücadele verirken, osmanli ne yapiyordu, gürcüstanda surda burda insanlari kiliclarla zorla müslüman yapiyordu..

tabiki avrupalilar sütten cikmis ak kasIk degil, onlarda kadinlari cadi diyip yaktilar zamaninda, amerikada, afrikada emperyalistlik yaptilar, hacli seferleri var, ama onlarin bugünki durumlari Islam ülkelerinden cok daha medeni olduklari kesin....

Selam Yazını tam okuyamadım zaman kısıtlığından ve detaylı çevap yazamayaçağım üzgünüm.Sonra vaktim oldumu çevabını yazarım.

1.Senin barbarlar diye tanımladığın ülke bizim "Anavatan'ımız".
2.Senin barbar Türk'ler diye genelleme yaptın insanların içinde Alévî'lerle ekmeni paylaşan insanlar var.
3.Senin barbar dediğin ülkede biz çalışıp karnımızı doyuruyoruz.
4.Senin barbar dediğin ülkede herkes omuz omuza vatani görevini yapıyor.
5.Senin barbar dediğin ülkede Alevi komşusu için canını veren aşını paylaşanlar var.
6.Sen burada tecavüz ediyorlar diyosun tabi öle pislik herif heryerde var ve oradada bunu başka şekilde yapıolar mesela 16 yaşınmdaki kız annesi babasından izin almadan erkek arkadaşıyla ilişkiye girio bumu medeniyet?
7.Orada çocuklar anne baba dinlemiyor bumu medeniyet?
8.Senin modern dediğin avrupa yüzyıllarca yoksul ülkeleri sömürüp zengin old.Halende öyle.
9.Yoksul ve geri ülkeleri işgal edip halkıunı köleleştiren batı maden ve zenginlikleri ülkelerine götürüyor bumu medeniyet?

Tamam her milletin iyisi kötüsü var ama genelleme yapma.

Senin medeni dediğin batı (danimarka) İslam dünyasının peygamberi hz.ali'nin amcasının oğlunu alçaltıp karükatür yaptı.
Bumu medeniyet.?

Bak bu ülkede milyonlarca Türk - Alevi var sen bize barbar diyemezsin.

Osmanlıyla bu günkü Türkiye Cumhuriyetinin bir alakası yoktur ben üniversitede okuyorum tarih dersinde hocalar söylüyor.
Sen nasıl osmanlının suçunu bizlere yıkarsın ki?

Atatürk olmasa bu gün Türkiyede Alevî'mi kalırdı?

Tamam geçmişte bir takım kötü olaylar yaşanmış ama bunu Tüm Türkiyenin üstüne atamassın.

Senin medeni dediğin amerika o islam ülkesi diye alçattığın ırak'ı işgal edmiş insanları kadlediyor petrölü sömürüyor.

Senin medeni dediğin israil küçümsediğin filistini kana buladı vahşet yapıyor.

Sen Türk'lere barbar diyemessin.

Serkan_Devrim
16.11.2006, 15:10
yazıda Türklere değil Osmanlıya ve maganda benzerlerine barbar denmiş. olayı Türk boyutunda nasıl anladım anlamadım doğrusu. yahu neden herkez olmadık yerde milliyetçiliği yükseltecek yalnış anlaşılmalara sebep olur? ve de barbar düşündüğünüz gibi kötü bir şey değildir. bunu da bir ara açalım. :)

MeRaLiNa
25.11.2006, 02:47
Meral'den alıntı:

[QUOTE=AleviGenç;289067]Selam Yazını tam okuyamadım zaman kısıtlığından ve detaylı çevap yazamayaçağım üzgünüm.Sonra vaktim oldumu çevabını yazarım.

1.Senin barbarlar diye tanımladığın ülke bizim "Anavatan'ımız".

anavatanimiz olmasi, o ülke icinde bize katliamlar yapildigi gerceginimi yok ediyor AleviGenc Can??? corum, maras, sivas, gazi ve diger barbar yasanmis gercekler icin bir mazeretmi simdi bu?

2.Senin barbar Türk'ler diye genelleme yaptın insanların içinde Alévî'lerle ekmeni paylaşan insanlar var.

genellemeyi sana Serkan_Devrim yazmis, sen anlamak istememissin, isine gelmemis Can....

3.Senin barbar dediğin ülkede biz çalışıp karnımızı doyuruyoruz.

yine ayni soru: karnini bir ülkede doyurman senin milletine karsi o ülkede katliam yapildigi gerceginimi yok ediyor???

4.Senin barbar dediğin ülkede herkes omuz omuza vatani görevini yapıyor.

yine ayni soru: senin vatani görevini yapman o ülkede senin milletine karsi katliam yapildigi gerceginimi yok ediyor?? ayrica omuz omuza vatani görevini yapanlar var oldugu gibi karsi karsiya birbirine kursun sıkanlarda var...

eger bir yerde terör varsa onu saglayan kosularda vardir, bu kosullarda yine o ülke sisteminin halki üzerindeki insan haklarina uymayan sekildeki tavridir... herkes rahat battigindan arayislar icine girmez....

5.Senin barbar dediğin ülkede Alevi komşusu için canını veren aşını paylaşanlar var.

tabiki Allahin verdigi 1.5 kiloluk beyni bos yere kullanmayan Sünniler var ama onlarin icinde "alevilerin kestigi et yenilmez, yapdigi yemek yenmez" diyenler var ve bundan dahada agir hic bir ülkede hic bir topluma yapilmayan "mum söndü" gibi bir iftirayi atanlarda... ve yine ayni soru.. bu katliam yapildigi gercegini yok ediyormu?

6.Sen burada tecavüz ediyorlar diyosun tabi öle pislik herif heryerde var ve oradada bunu başka şekilde yapıolar mesela 16 yaşınmdaki kız annesi babasından izin almadan erkek arkadaşıyla ilişkiye girio bumu medeniyet?

neden hep avrupalilar diyince bazilarinin aklina hep bu gelir, isin burasi cok garip gercekten, o turist bayanlarin özel hayati tecavüz edilmelerine bir neden degildir, böyle düsünmek sadece ilkerliktir... ayrica Türkiyedede durumun farkli olmadigina emin olabilirsin.. sana yazdigim gibi avrupalilar bu konuda acik sözlü, muhafazakar topluluklar ise lafa gelince bol bol atip tutarlar ama arkadan cevirmedikleri yoktur

7.Orada çocuklar anne baba dinlemiyor bumu medeniyet?

Türkiyede dinliyormu?

8.Senin modern dediğin avrupa yüzyıllarca yoksul ülkeleri sömürüp zengin old.Halende öyle.

sözlerimi carptiriyorsun, ben bunlar sütten cikmis ak kasık demiyorum saten, yanliz birlikte yasamak adina cok daha ilerde olduklari kesin...

ayrica osmanlinin yüzyillarca yaptiklari neydi? sömürmek degilmiydi

benim tanidim bütün arnavutlar (yurt disindakiler) hep gülerek ve alay ederek "sizi nasil kovduk" derler :)))))

9.Yoksul ve geri ülkeleri işgal edip halkıunı köleleştiren batı maden ve zenginlikleri ülkelerine götürüyor bumu medeniyet?

hayir degilde burda yine olayi carptiriyorsun.... lafi baska baska yerlere götürüp demogoji yapiyorsun.....

ve gercekten cok garip, ben sana ivasi, marasi, corumu örnek veriyorum sen o vahsetler icin birsey yazmak yerine bana bu tür örnekler verip konuyu carptirma yolunu seciyorsun......

Tamam her milletin iyisi kötüsü var ama genelleme yapma.

Senin medeni dediğin batı (danimarka) İslam dünyasının peygamberi hz.ali'nin amcasının oğlunu alçaltıp karükatür yaptı.
Bumu medeniyet.?

bu soru sormustun bir önceki mesajinda ve ben yanitladim, sen benim yanitima cevap vermektense cevir kazani yanmasin misali yine ayni soruyu sormussun... cevabim isine gelmedi galiba Can....

Bak bu ülkede milyonlarca Türk - Alevi var sen bize barbar diyemezsin.

ne alaka?

Osmanlıyla bu günkü Türkiye Cumhuriyetinin bir alakası yoktur ben üniversitede okuyorum tarih dersinde hocalar söylüyor.
Sen nasıl osmanlının suçunu bizlere yıkarsın ki?

:) alakasi yokmu?????

o kadar kendini ici bos bazi seylere kaptirmissinki, biz ve siz'leri kullaniyorsun....

Atatürk olmasa bu gün Türkiyede Alevî'mi kalırdı?

yazdiklarimin Atatürkle ne alakasi var??

Tamam geçmişte bir takım kötü olaylar yaşanmış ama bunu Tüm Türkiyenin üstüne atamassın.

devletin üstüne yikarim tabiki, afrikadaki gulu kabinesininmi üstüne yikacam...

bugünde benzeri olaylarin olmayacagina dair garantimi oldugunu sannediyorsun sen?

Senin medeni dediğin amerika o islam ülkesi diye alçattığın ırak'ı işgal edmiş insanları kadlediyor petrölü sömürüyor.

ne alaka? amerikaya kim medeni dedi? demogoji, carptirma.....

Senin medeni dediğin israil küçümsediğin filistini kana buladı vahşet yapıyor.

kopyala/yapistir:

ne alaka? israile kim medeni dedi? demogoji, carptirma.....

Sen Türk'lere barbar diyemessin.

yine carptirma ve benim yerime Serkan_Devrim cavabini vermis... ama sen anlamak istememissin, isine gelmemis.....

yusufçukgecegez
25.11.2006, 23:33
osmanlı barbardır.avrupa medeniyetin beşiği.ama o beşik için kaç çocuğu beşiksiz bıraktılar acaba.avrupa çocuk öldürerek medeni oldu.osmanlıda çocuk öldürdü.ama medenide olamadı.bugün osmanlı olan varsa medeniyim diye caka satamıyor.ingiltere medni bir ülke.avustralyada abojin öldürene ,kelle başına para ödeyerek medeni oldu.osmanlı hep barbardı.halen daha barbar.alevileri öldürdü.ama alevileri öldürmeseydi,bugün aleviler neye dayanarak osmanlıyı barbar diye anacaklardı.

birgün bir alevi arkadaşımla osmanlı paşalarının resmedildiği bir resim sergisini geziyorduk.birtanede ingiliz elçisinin portresi vardı.alevi arkadaşım,bizim paşaya bak ne kadarda nur yüzlü,birde şu ingilize bak yüzünde meymenet yok dedi.bu arkadaşım şu an bana tarifsiz acılar yaşatan birisi.ama bu sözünü hatırladım ve bu sözünden dolayı önünde saygıyla eğiliyorum.

gizem
26.11.2006, 14:34
selamlar millet ve yine ben bakın alevilik islamın islamın özüdür şuan ülkemizde yaşanan arap islam sentezidir tarihçiler 2 ye ayrır osmanlıdan önceki islam osmanlıdan sonraki şuan ülkemizdeki arap islam sentezidir arap kültürüdür islamın özü aleviliktir alevilik ALLAH. MUHAMMED.ALİ diye ant içilir dua edilir ve ben aleviliği islamın içinde saymanlara şaşrım muhammede aliye kitaba alevilik inancı kadar bağlı olan bir toplum yoktur herkesin inancı kendinedir fakat ehlibeyti pusula olarak alan bir toplumu saymamaının imkanı yoktur artı namaz kılmak oruç tutmak islam değil müslümanlıktır ama biz islamdan bahsediyoruz yanılıyorsam hatalarım af ola saygılar:D

Cengizhan
30.11.2006, 22:03
Ahmet Yesevinin bir sünni olduğunu daha sonra nakşibendi tarikatına geçtiğini biliyormuydun.Hacı Bektaşi Velinin Ahmet yeseviden destur aldığı söylenir ancak yaşadıkları tarihler farklıdır.Ahmet Yesevi 1093-1156 yılında Hacı Bektaşi Veli 1209-1271 yıllarında yaşamıştır.Ahmet Yesevinin aleviliğe sıcak gelen yönü islamı o günlerde alışık olunduğunun aksine arapça veya farsça değil türkçe öğretmesidir.Ahmet Yesevinin dört kapı olarak bilinen ilkeleri (Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat'tir) Hacı Bektaşi Velinin 4 kapı ve 4 makam ilkelerine örnek teşkil etmiştir sadece.

Saygılar,
maalesef dogru degil.

Naksibendi tarikatinin kurucusu Muhammed Bahaüddindir, kendisi Kadiriligin kurucusu Abdülkadir Geylani'nin ögrencisidir.
Bu kisiler, Pir Ahmet Yesevi'den sonra yasamislardir. Pir'in zamaninda böyle tarikatlar bile yoktu ki onlara gectigi varsayilsin. Onunla beraber Naksibendilik ve Kadirilikte farsca agir basar, oysa ayni zamanda Ahmet Yesevi türkceye agirlik vermistir.
4 Kapi düsüncesinin öncüsüdür Pir Ahmet Yesevi, bu düsünceyi Hünkar Haci Bektas Veli 4 Kapi 40 Makama gelistirmistir. Naksibendilikte benzer birsey bile yok, aradaki farklar bununla bile kalmaz.

Pir Ahmet Yesevinin, sünni oldugu'da dogru degildir. Kendisi soyagacini 12 imamlara dayandiriyor. Öyle dedikodulara kalirsak, Hünkar Haci Bektasda Sünni olur.

Hala Orta Asyada, Yesevilerden olusan Laciler, Alevi-Bektasi inanislarina benzerlikler görünmektedir, ama ne varki onlarda Aleviler gibi, sünni hegemonyasi altina zulüme magruz kalmistir.

Dogru olan, Haci Bektas Veli, Pir Ahmet Yesevinin zamaninda yasamadigidir. Pir'in ögrencilerinden olan Lokman Perendeden egitildigi varsayilmaktadir. Bu insanlari ermis olarak kabul ediyoruz, onun icin batini yoldan destür aldigina inanilmakdir.

@Konuya dönersek,

Alevilik, Islamin icimi yoksa disimi diye tartismasi'ni gereksiz görüyorum, cünkü bunu kesin, art niyetsiz olarak söyleyebilecek birisi, önder veya bilgin yoktur.

Bir KOMKARCI Pseudo-Dede'nin veya DEVSOLCU bir Dernek Baskanin sözleri, Aleviligi baglamaz, baglamamali.
Ayni zamanda, yapay ve sonradan Emevi siyasetinin etkisinde kalan sünnilik' te, Islam icin bir referans olmamali.
Tanrisina yalvarmak icin bile binbir etki altinda kalip, kuran-disi sekile getirilen dua / namaz, sunniligin nekadar yüzeysel ve yapay oldugunun göstergesidir.

Alevilik, Islam disi etikler altinda kalmis olabilir. Budizm, Samanizim ve Tengrizim izleri acik görüldügüde dogrudur, ama ne varki bin yildan fazla Islamin icindeyiz.

Sayet birgün
Hünkar Haci Bektas Veli, Abdal Musa, Seyyid Ali Sultan gibi, tas üstünde tas birakan insanlar cikip, Alevilik, Islamdisidir derseler, ozaman konu üzerinde tartismak yararli olabilir.

Yoksa böyle tartismalar ancak,
Islam ve bizim icin Referans olan Hünkari, Abdalari, Seyyidleri, Ulu Ozanlari, Imamlari, Buyruklari, 4Kapi 40 Makami, Asiklari, Kalenderleri, Celebileri, yanlis ve yalan olduklarini söylemekten baska birsey degildir. bunu yapmak isteyende degil Alevi, Nankörden baska birsey olamaz.

Alevilerin umut isiklarindan birtanesi olan AABF'yi borc batagina sokan, kendi ailesini bile sahip cikamiyanlar, degil Referans, söz hakina sahip bile olmamali.

saygilar

Mesut Gündüz
30.11.2006, 23:58
maalesef dogru degil.

Naksibendi tarikatinin kurucusu Muhammed Bahaüddindir, kendisi Kadiriligin kurucusu Abdülkadir Geylani'nin ögrencisidir.
Bu kisiler, Pir Ahmet Yesevi'den sonra yasamislardir. Pir'in zamaninda böyle tarikatlar bile yoktu ki onlara gectigi varsayilsin. Onunla beraber Naksibendilik ve Kadirilikte farsca agir basar, oysa ayni zamanda Ahmet Yesevi türkceye agirlik vermistir.
4 Kapi düsüncesinin öncüsüdür Pir Ahmet Yesevi, bu düsünceyi Hünkar Haci Bektas Veli 4 Kapi 40 Makama gelistirmistir. Naksibendilikte benzer birsey bile yok, aradaki farklar bununla bile kalmaz.

Pir Ahmet Yesevinin, sünni oldugu'da dogru degildir. Kendisi soyagacini 12 imamlara dayandiriyor. Öyle dedikodulara kalirsak, Hünkar Haci Bektasda Sünni olur.

Hala Orta Asyada, Yesevilerden olusan Laciler, Alevi-Bektasi inanislarina benzerlikler görünmektedir, ama ne varki onlarda Aleviler gibi, sünni hegemonyasi altina zulüme magruz kalmistir.

Dogru olan, Haci Bektas Veli, Pir Ahmet Yesevinin zamaninda yasamadigidir. Pir'in ögrencilerinden olan Lokman Perendeden egitildigi varsayilmaktadir. Bu insanlari ermis olarak kabul ediyoruz, onun icin batini yoldan destür aldigina inanilmakdir.

@Konuya dönersek,

Alevilik, Islamin icimi yoksa disimi diye tartismasi'ni gereksiz görüyorum, cünkü bunu kesin, art niyetsiz olarak söyleyebilecek birisi, önder veya bilgin yoktur.

Bir KOMKARCI Pseudo-Dede'nin veya DEVSOLCU bir Dernek Baskanin sözleri, Aleviligi baglamaz, baglamamali.
Ayni zamanda, yapay ve sonradan Emevi siyasetinin etkisinde kalan sünnilik' te, Islam icin bir referans olmamali.
Tanrisina yalvarmak icin bile binbir etki altinda kalip, kuran-disi sekile getirilen dua / namaz, sunniligin nekadar yüzeysel ve yapay oldugunun göstergesidir.

Alevilik, Islam disi etikler altinda kalmis olabilir. Budizm, Samanizim ve Tengrizim izleri acik görüldügüde dogrudur, ama ne varki bin yildan fazla Islamin icindeyiz.

Sayet birgün
Hünkar Haci Bektas Veli, Abdal Musa, Seyyid Ali Sultan gibi, tas üstünde tas birakan insanlar cikip, Alevilik, Islamdisidir derseler, ozaman konu üzerinde tartismak yararli olabilir.

Yoksa böyle tartismalar ancak,
Islam ve bizim icin Referans olan Hünkari, Abdalari, Seyyidleri, Ulu Ozanlari, Imamlari, Buyruklari, 4Kapi 40 Makami, Asiklari, Kalenderleri, Celebileri, yanlis ve yalan olduklarini söylemekten baska birsey degildir. bunu yapmak isteyende degil Alevi, Nankörden baska birsey olamaz.

Alevilerin umut isiklarindan birtanesi olan AABF'yi borc batagina sokan, kendi ailesini bile sahip cikamiyanlar, degil Referans, söz hakina sahip bile olmamali.

saygilar

Tekkelerin ortaya çıkışı hicri 150. yıl olsa da, bugünkü manasıyla bildiğimiz tarikatların kurumsal yapılar olarak ortaya çıkışı hicri 600’ler civarındadır. Kurumsal karaktere sahip olduğu kabul edilen ilk tarikat Kadiriliktir, kurucusu Abdülkadir Geylani vefatı hicri 562’dir.Diğer birkaç örnek şöyledir: Rifailik; Ahmed er Rifai, vefatı hicri 578. Bektaşiye; Hacı Bektaş Veli, vefatı hicri 669. Mevleviyye; Mevlana Celaleddin Rumi, vefatı hicri 672. Halvetiyye; Ekmelüddin el Haveti, vefatı hicri 750. Nakşibendiyye; Bahauddin Nakşibend, vefatı hicri 791.

Yukarıda yazılı olanları okuyunuz lütfen hem sizin için bir bilgi olur.Hemde benim yazdıklarımın doğru sizin yazdıklarınızın asılsız olduğunu kanıtlıyor.

Saygılar,

Cengizhan
01.12.2006, 20:49
Tekkelerin ortaya çıkışı hicri 150. yıl olsa da, bugünkü manasıyla bildiğimiz tarikatların kurumsal yapılar olarak ortaya çıkışı hicri 600’ler civarındadır. Kurumsal karaktere sahip olduğu kabul edilen ilk tarikat Kadiriliktir, kurucusu Abdülkadir Geylani vefatı hicri 562’dir.Diğer birkaç örnek şöyledir: Rifailik; Ahmed er Rifai, vefatı hicri 578. Bektaşiye; Hacı Bektaş Veli, vefatı hicri 669. Mevleviyye; Mevlana Celaleddin Rumi, vefatı hicri 672. Halvetiyye; Ekmelüddin el Haveti, vefatı hicri 750. Nakşibendiyye; Bahauddin Nakşibend, vefatı hicri 791.

Yukarıda yazılı olanları okuyunuz lütfen hem sizin için bir bilgi olur.Hemde benim yazdıklarımın doğru sizin yazdıklarınızın asılsız olduğunu kanıtlıyor.

Saygılar,

Ahmet Yesevinin bir sünni olduğunu daha sonra nakşibendi tarikatına geçtiğini biliyormuydun
bildiğimiz tarikatların kurumsal yapılar olarak ortaya çıkışı hicri 600’ler civarındadır.
Nakşibendiyye; Bahauddin Nakşibend, vefatı hicri 791.

Pir Ahmet Yesevi
Türkistan'da yetişen büyük velilerdendir. Adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olup, Piri Sultan, Hoca Ahmet, Kul Hace Ahmet diyede tanınır. Babası Hace İbrahim'in nesebi Hz. Alinin oğlu Muhammet bin Hanefi'ye dayanır. Hicri 5. asrın ortalarında doğduğu tahmin edilmektedir
...
Ahmet Yesevi Hazretleri Hicri 590 (1194) de Yesi şehrinde vefat etmiştir. Kabri üzerine türbe, 200 yıl sonra, Timur Han tarafından inşa edilmiştir.

Ahmet Yesevi, vefatindan nerdeyse ikiyüzyil sonra yasamis olan Bahauddin Naksibendi'nin kurdugu tarikada gectigi yanlistir.

Eklenti:
birileri anonimligin arkasina saklanip yersiz degerlendirmeler gayretinde, böyle seyler ile ancak gülünc oluyorsunuz. haber veriyim.
kişilere hakaret etme sanki bir türk milliyetçileri doğru bu dünyada.
benim türk milliyetcilgim kimseyi zerre kadar ilgilendirmez, herkes kendi önüne baksin

esenlikle

hypatia
01.12.2006, 22:25
Aleviler her zaman ezilenlerin yanında olmuşlardır. Araplar içinde de Ehli Beyt ezilen taraf olduğu için Aleviler onların yanında olmuşlardır. Yoksa Alevilik İslama hiç benzemiyor çok şükür...
Aleviliği ırkçılık ve dincilik tarafına çekenlere dikkat edelim.

Şoreş
01.12.2006, 23:17
Gerçekler gün yüzündedir... Tüm Dünya Günümüzdeki İslam Anlayışını 5 Mezhep, Caferi/Şia, Hanefi, Şafi, Hambeli, Maliki olarak kabul etmektedir... Tüm Dünya İslam Dinini Türban, Çarşaf, Camii, Çember sakallar, Cihad Aşkı, ezilen, hor görülen kadınlarıyla tanıtmaktadır... Aleviliğin içinde İslamik Motiflerde vardır ama Aleviliğin günümüz İslam'ı ile zerre kadar ilgisi bulunmamaktadır... Günümüz İslam Anlayışı, Aleviliğin çok çok gerisindedir... Gerek Kadın Erkek Eşitliği, gerek Paylaşımcılık gibi yanları ile, günümüz İslam'ı, Aleviliğin yanından geçemez.. İslam'ın neresinde Hızır Orucu var ? İslam'ın neresinde Kadın Erkek eşit İbadet etme var ? İslam'ın neresinde Alevi Hoşgörüsü var ?

Alevilikte tüm Dinler Hak mıdır ? Evet..

İslam Dininde bu nasıl ? İslamda sadece İslam Hak, diğerleri bozuktur.

Alevilikte Kadınların Miras Hakkı var mıdır? Evet..

İslamda Kadınları Miras Hakkı var mıdır ? İslamda Kadınlar ikinci planda olup, Ataerkil Toplum olduklarından, Cahiliye dönemi kalıntıları etkisini sürdürdüğünden, İslamda kadınların Miras hakkı yok gibidir.. Hatta Vahabi Müslüman Anlayışı, kadınları neredeyse tamamen reddetmektedir...

Bana Kadın Erkek beraber Semah dönen bir Müslüman Ülkesi gösterebilir misiniz ?

Mesut Gündüz
02.12.2006, 11:38
Pir Ahmet Yesevi
Türkistan'da yetişen büyük velilerdendir. Adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olup, Piri Sultan, Hoca Ahmet, Kul Hace Ahmet diyede tanınır. Babası Hace İbrahim'in nesebi Hz. Alinin oğlu Muhammet bin Hanefi'ye dayanır. Hicri 5. asrın ortalarında doğduğu tahmin edilmektedir

Ahmet Yesevi ile birlikte bu tarikatlar gelişmiştir.Kurulan tarikatların hangileri olduğunuda belirtmiştim önceki yazımda.Bunların içinde Nakşibendi tarikatıda bulunmaktadır.Yaklaşık Hicri 150'de tekkeler kurulmaya başlamıştır.Buda Ahmet Yeseviden öncedir.Sünniler neden Ahmet Yesevi'ye sahip çıkarlarda Hacı Bektaşi Veli'ye sahip çıkmazlar.Çünkü özünde Ahmet Yesevi Nakşibendi şeyhidir.

...
Ahmet Yesevi Hazretleri Hicri 590 (1194) de Yesi şehrinde vefat etmiştir. Kabri üzerine türbe, 200 yıl sonra, Timur Han tarafından inşa edilmiştir.***

Evet öyle.

Ahmet Yesevi, vefatindan nerdeyse ikiyüzyil sonra yasamis olan Bahauddin Naksibendi'nin kurdugu tarikada gectigi yanlistir.

Yanlış değildir.Felsefe aynı sadece Ahmet Yesevi arapçaya farsçaya değil Türkçeye ağırlık vermiştir.

Eklenti:
birileri anonimligin arkasina saklanip yersiz degerlendirmeler gayretinde, böyle seyler ile ancak gülünc oluyorsunuz. haber veriyim.

Size öyle geliyor.

benim türk milliyetcilgim kimseyi zerre kadar ilgilendirmez, herkes kendi önüne baksin
esenlikle

Bunun konumuzla alakası yok aramızda tartıştığımız konu bu değil başka birine cevap verdiniz galiba.

Saygılar,

gizem
02.12.2006, 13:44

Saygılar,

AL biri daha ahmet yesevinin sunni olduğunu senden duyuyorum ahidir ahi yesevilik yani tasavvufi batınıdir o dönemde kendini hak yoluna adamıştırhak....adam batıni inancından gidiyo bir anlamda bir kolu bektaşiliğe uzanıyor ki bide kendin demişsin ayrı tarihlerde bektaş velinin hocası lokmanı perandedir lokmanın hocası ali seyid ali seyiddin hocası veli sultani onun hocası ahmet yesevi artı sünnilik ayrımı kerbleda başlamıştır fakat bugün sünnilik arap islam sentezindedir ahmet yesevi ise sünni deil tasavvufun başlangıcı tasavvufun miladıdır ha tasavvufta sünnilikte dersen o zaman bi araştır derim çünkü tasavvufi batını inanç bi kolu şamanizime dayanıyo falan filan 4 kapı 40 makamdır 4 makam deil ayrıca artı ahmet yesevide kendini çilahenede yontmuştur bektaş velide ahmet yesevide sünni olduğunu yeni duyuyorum araştıracam ama sanmıyorum saygılarımla gizem

Mesut Gündüz
02.12.2006, 14:05
AL biri daha ahmet yesevinin sunni olduğunu senden duyuyorum ahidir ahi yesevilik yani tasavvufi batınıdir o dönemde kendini hak yoluna adamıştırhak....adam batıni inancından gidiyo bir anlamda bir kolu bektaşiliğe uzanıyor ki bide kendin demişsin ayrı tarihlerde bektaş velinin hocası lokmanı perandedir lokmanın hocası ali seyid ali seyiddin hocası veli sultani onun hocası ahmet yesevi artı sünnilik ayrımı kerbleda başlamıştır fakat bugün sünnilik arap islam sentezindedir ahmet yesevi ise sünni deil tasavvufun başlangıcı tasavvufun miladıdır ha tasavvufta sünnilikte dersen o zaman bi araştır derim çünkü tasavvufi batını inanç bi kolu şamanizime dayanıyo falan filan 4 kapı 40 makamdır 4 makam deil ayrıca artı ahmet yesevide kendini çilahenede yontmuştur bektaş velide ahmet yesevide sünni olduğunu yeni duyuyorum araştıracam ama sanmıyorum saygılarımla gizem

Ahmet Yesevi özünde bir nakşibendi şeyhidir.Bir sünnidirde aynı zamanda.Sünniliği Türklere aşılamaya çalışmıştır.Bu yüzden sünniler Ahmet Yeseviyi sahiplenirler ancak Hacı Bektaşi Veli'yi sahiplenmezler.

Saygılar,

gizem
02.12.2006, 14:18
Ahmet Yesevi özünde bir nakşibendi şeyhidir.Bir sünnidirde aynı zamanda.Sünniliği Türklere aşılamaya çalışmıştır.Bu yüzden sünniler Ahmet Yeseviyi sahiplenirler ancak Hacı Bektaşi Veli'yi sahiplenmezler.

Saygılar,

araştırın isterseniz siz şuanki arap islam sünniliği ile karştırıyosun herhal nese..

gizem
03.12.2006, 13:46
araştırın isterseniz siz şuanki arap islam sünniliği ile karştırıyosun herhal nese..

araştırma dendide tamam evet yaptım fakat bakın ahmet yesevi döneminde şu sözü vardır; demişler ki ateşlen barut yanyana durmaz ahmet yesevide demiştir ki ateşle barut bir ışığı bir fitili ateşleyip aydınlatmaz mı nakşibendi dir doğru fakat şuan ki sünnilikle bir kefeye koyulmamalıdır şuan ülkemizde yaşanılan sünnilik arap islam sentezinde yaşanılan islamın gereklerine uyularak denilen müslümanlık yani arap yaşamnın sonucu olan yaşamdır sünnilerin fakat o dönemde bektaş veli eğitimini tasavvufi batini yönde yaptığı için ilk tassavuf batini eseride yoluda ortaya koyan ahmet yesevi olduğu için bektaş veli sadece nesimi nedim fuzuli yunus emre hacı bayram veli gibi eğitimini bu yönde yaptığı için ahmet yesevi yolundan denmiştir fakat 4 kapı yani 40 makam
(4 makam değil;) ) ortaya koyulmuştur ki bektaşilik ortaya çıkıp dedebabalar ile ortaya konulunca bakın ahmet yesevi ilk tasavvufi batıni yi ortaya koyduğu için geçmişteki her tasavvufi batiniyi örnek alınanın öncüsü hocası ortaya konulmuştur bilgilerinize arz ederim saygılarımla

SivanA SimyacI
03.12.2006, 14:13
Biraz klasik olcak ama''Alevilik İslamın Özüdür'' :)

Servan
11.01.2007, 19:04
bence alvilik islamın özüdür ama acıklanması gereken bir yer var burada bahsetigimiz islam gunumuzde gormus oldugumuz islam degildir.

araştırmacı
11.01.2007, 19:07
alevilik islamın kendisidir

araştırmacı
11.01.2007, 19:09
ayrıca murat kardeş sana sonsuz katılıyorum hatta alkışlıyorum

Serkan_Devrim
11.01.2007, 21:37
alevilik islamın kendisidirİslam nedir o halde? onu soralım bakalım. :)

sebep
12.01.2007, 09:59
Alevilik islamın içinde olması gerekir ama şimdi yaşanan alevlik için bunu diyemem. o yüzden ankette cevap vermedim. Yozlaşmış bir alevilik yaşanıyor.

Mesut Gündüz
12.01.2007, 10:01
Alevilik islamın içinde olması gerekir ama şimdi yaşanan alevlik için bunu diyemem. o yüzden ankette cevap vermedim. Yozlaşmış bir alevilik yaşanıyor.

Zihninizdeki yozlaşmamış aleviliği biraz açarmısınız.!!

sebep
12.01.2007, 10:40
Sayın Mesut Gündüz : Alevilik büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarı ile Hz. Ali yolundan gitmektir. Söyle biraz araştırınca Alevilik Hz. Yolundan gitmekse Hz. Ali nasıl yaşadı diye şu an yaşadığımızla karşılaştırınca bariz farklılıklar var. Aklı olan ön yargısız bakan her insan bunu açıkça görürür.

Mesut Gündüz
12.01.2007, 11:01
Sayın Mesut Gündüz : Alevilik büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarı ile Hz. Ali yolundan gitmektir. Söyle biraz araştırınca Alevilik Hz. Yolundan gitmekse Hz. Ali nasıl yaşadı diye şu an yaşadığımızla karşılaştırınca bariz farklılıklar var. Aklı olan ön yargısız bakan her insan bunu açıkça görürür.

Hz.Ali'nin yaşadığı tarih 600-700 lü yıllar 2007 tarihindeyiz.1300 yıl geçmiş aradan tabiki bir takım farklılıklar olacak. Alevilik Hz.Ali yolundan gitmekmidir buda tartışılır aslında.
Alevilik çeşitli kollara ayrılmış.

- Anadolu türkmen alevileri
- Kürt Aleviler
- Bektaşi Aleviler
- Şii aleviler
- Caferiler
- Arap Alevileri
- Ateist Aleviler

Bu kesimler yüzyıllardır çok fazla değişime uğradılar ve birçok kültürden etkilendiler tabiki. Buna yozlaşma diyemezsiniz. Aleviliğide sadece Hz.Alinin yolundan gidilen bir yoldur diyerek islamla kısıtlayamazsınız. Çünkü Hz.Ali ve 12 İmamlar alevilerin yaşamına 15-16.yüzyıllarda girmişler. öncesinde Hz.Ali diye bir kavram yok zaten.
Asıl söylediğinize cevap yozlaşma ülkemizde her alanda olduğu gibi dinsel inançlardada yaşanmaktadır.Sünnilerin yozlaşmadığınımı zannediyorsunuz. Özlerini yüzyıllar boyu canları pahasına direnerek korumayı başaran bir topluluk varsa o toplulukta ALEVİLİKTİR.

Saygılar,

sebep
12.01.2007, 11:06
sayın Mesut Gündüz : Neden o zaman cem yapılır? Neden her Alevinin evinde Hz. Ali'nin resmi bulunur ? Ben demiyorum yozlaşma sadece bizde diye her yerde ama farkıda olmak lazım biz genç nesiller Alevi ne demek bunu bile bilmiyor. Sizce Alevilik ne Allah için kesin bir cevap verin öyle cevap olsun ki Alevi diyen herkese sorduğumda evet doğru budur desin.

Mesut Gündüz
12.01.2007, 11:20
sayın Mesut Gündüz : Neden o zaman cem yapılır? Neden her Alevinin evinde Hz. Ali'nin resmi bulunur ? Ben demiyorum yozlaşma sadece bizde diye her yerde ama farkıda olmak lazım biz genç nesiller Alevi ne demek bunu bile bilmiyor. Sizce Alevilik ne Allah için kesin bir cevap verin öyle cevap olsun ki Alevi diyen herkese sorduğumda evet doğru budur desin.

Alevilik tanrıyı insanda aramaktır.Aynı zamanda karşı geliştir. Özgürlüktür. Aklına gelebilecek bütün inançlardan birtakım özellikler almış bir inanç sistemidir.Kökleri Hristiyanlıktanda,İslamiyettende,Museviliktende eskidir.

sebep
12.01.2007, 11:27
Sayın Mesut Gündüz: Kim özgür alemsin valla alevilik o kadar eski sözlüklerde neden ali yanlısı diye geçer neden kerbela orucu tutulur. Maden karşı çıkış Allah'a benim için güneşi doğudan batırda göreyim. İnsanın kudreti neki ? Sen Allah'a inanmıyorsun

Mesut Gündüz
12.01.2007, 12:12
Sayın Mesut Gündüz: Kim özgür alemsin valla alevilik o kadar eski sözlüklerde neden ali yanlısı diye geçer neden kerbela orucu tutulur. Maden karşı çıkış Allah'a benim için güneşi doğudan batırda göreyim. İnsanın kudreti neki ? Sen Allah'a inanmıyorsun

Öyle bir tavır içindesinizki aleviliği Ali yanlısı olarak bilmeye devam edin demekten başka çare bırakmıyosunuz.

Özgürlük : Alevilikte sosyal hayata müdahale fazla yoktur.

Karşı Koyuş : Bütün dinlerdeki doğmalara insanın kullaşmasına karşı bir karşı koyuş.

Tanrı anlayışı : Alevilikte tanrının insanı yoktan varettiğine inanılmaz, tanrının insanla beraber varolduğuna inanılır.Buna vahdet-i vucut denilmektedir.

Söylediklerimi iyice analiz etmeden cevap yazmayın lütfen.

Saygılar,

sebep
12.01.2007, 12:19
Sayın Mesut Gündüz : Valla hiç güleceğim yok o kadar küçük düşünüyorsunuz ki Alevilik sosyal hayata müdahale fazla yoktur ne demek. Sosyal hayatta herkes istediğini yapabilirmi demek Allah aşkına bir laf belliyorsunuz o lafın neyi kapsadığından bi haberdarsınız. Analiz etmek tek başına olmaz
forum benim chat girmemi engelliyor orada birebir konuşsak belki ben sizi analiz ederim.

sebep
12.01.2007, 12:22
Ayrıca Mesut Gündüz bey kulsun Allah kulsun bunu ister kabul et yada etme Allah'ın sana rahmeti olmasaydı bir hiçtin.

Nesimi
12.01.2007, 12:27

Alevilik yozlaşmamış aksine gün geçtikçe kendini geliştirip çağa ayak uydurmuş bir inancdır. İslam ise günden güne yozlaşarak günümüzde cinci hocaların, kadın peygamberlik iddaası güdenlerin ayağına düşmüştür. Bakınca hangisi doğru hangisi yanlış bunu sizin kendi iradenize bırakıyorum.

Ayrıca Alevilikteki Tanrı anlayışı için size bir bölüm vermek istiyorum

Allah evrensel ruhtur Hallac-ı Mansur ve Enel Hak (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163)

İslamiyet yalnızca İslamın içine sığacak kadar dar değildir. Aleviliğin içinde islam vardır ancak başka inanclarda vardır bunları da görmemiz gerekiyor. Alevilik yalnızca islam olsaydı biz ismimize Şii-Caferi derdik. Kaldıki Şiilerde bile Zerdüşt dininin etkisi halen az da olsa yaşatılıyor. Günümüzde dünyada İslam=Sunni dir. Aleviliğin islam ile anılması bizim için önemli değildir. Bakın öyle anınca Madem Aliyi sevmek Alevilik bizde Aleviyiz diyorlar ve camiye davet ediyorlar namaza davet ediyorlar.

Mesut Gündüz
12.01.2007, 12:33
Sayın Mesut Gündüz : Valla hiç güleceğim yok o kadar küçük düşünüyorsunuz ki Alevilik sosyal hayata müdahale fazla yoktur ne demek. Sosyal hayatta herkes istediğini yapabilirmi demek Allah aşkına bir laf belliyorsunuz o lafın neyi kapsadığından bi haberdarsınız. Analiz etmek tek başına olmaz
forum benim chat girmemi engelliyor orada birebir konuşsak belki ben sizi analiz ederim.

Ayrıca Mesut Gündüz bey kulsun Allah kulsun bunu ister kabul et yada etme Allah'ın sana rahmeti olmasaydı bir hiçtin.

Siz bu kafayla devam edin sizi kara çarşafa bürüsünler o zaman sosyal hayata müdahale varmı yokmu anlarsınız.
Alevilik kulluk anlayışını reddeder.Kulluk yoktur ne insana kulluk nede tanrıya kulluk. Asimile olmuş birisin ancak gözlerini kapatma yazdıklarımıza......Sormuş olduğun ve cevabını almadığın bir tane soru varmı şuana kadar gördüğüm kadarıyla yok.

Saygılar,

sebep
12.01.2007, 12:37
Sayın Kızılkilise : Adınız zaten dikkatimi çekti müslüman mahallesinde salyagoz satmak gibi ismin diye düşündüm ama zaman geçtikçe ya benim bildiğim alevilikle burda konuşanlar arasında dağlar kadar fark var . Bilmiyorsun inancın çağa ayak uydurma diye birşeyi olamaz. Çağa ayak uydurma teknolojiyi kullanmak ile tıpta ilerleme ile olur. Neyse sen İnaç ile diğer şeyleri karıştırıyorsun sana kolay gelsin ayin yapmaya devam et...

araştırmacı
12.01.2007, 12:40
sayın mesut bey ve sebep arkadaş bu şekilde pek bi yere varamazsınız birbirimize sataşmak yerine birbirimizi anlamaya çalışmamız daha doğru olmazmı

Nesimi
12.01.2007, 12:41
Sayın Kızılkilise : Adınız zaten dikkatimi çekti müslüman mahallesinde salyagoz satmak gibi ismin diye düşündüm ama zaman geçtikçe ya benim bildiğim alevilikle burda konuşanlar arasında dağlar kadar fark var . Bilmiyorsun inancın çağa ayak uydurma diye birşeyi olamaz. Çağa ayak uydurma teknolojiyi kullanmak ile tıpta ilerleme ile olur. Neyse sen İnaç ile diğer şeyleri karıştırıyorsun sana kolay gelsin ayin yapmaya devam et...

Ben sizin Alevi olduğunuza inanmıyorum. müslüman dostlarınızı yanlız bırakmayın. Ayrıca üslubunuz alaycı. adaptasyondasınız.

Mesut Gündüz
12.01.2007, 12:44
sayın mesut bey ve sebep arkadaş bu şekilde pek bi yere varamazsınız birbirimize sataşmak yerine birbirimizi anlamaya çalışmamız daha doğru olmazmı

Bu kadar yazılanlardan sonra bu sonucamı vardınız.Sizden bi sonuç alabilirmiyim.Yazdıklarımızı değerlendirin hadi bi sonuca bağlayın bakalım.Laf olsun diye mesaj atmayın.

sebep
12.01.2007, 13:01
Sayın Araştırmacı :Ben Mesut Gündüz ve diğer arkadaşları anlıyorum. Onlara göre kimse kimseye karışmasın birşeye zorlamasın diyor. Sonra Allah'a yaratan olarak görmüyorlar, Aleviliğin herşeye saygı evrensel filan diyorlar pek uygulamıyorlar. fakat onlar beni anlamıyorlar bak bunda haklısın

aytek
12.01.2007, 13:28
Sayın Araştırmacı :Ben Mesut Gündüz ve diğer arkadaşları anlıyorum. Onlara göre kimse kimseye karışmasın birşeye zorlamasın diyor. Sonra Allah'a yaratan olarak görmüyorlar, Aleviliğin herşeye saygı evrensel filan diyorlar pek uygulamıyorlar. fakat onlar beni anlamıyorlar bak bunda haklısın

Ben sana bişey söyliyim mi; senin hiç bir şey anladığın yok!!!
almışsın eline bir kitap ta 1500 sene öncesinin, yok kuran da böyle yok kuran da şöyle, yok allahın rahmeti olmasa bi hiçmişiz....

İki gündür senin yazılarını takip ediyorum da bir laf vardır; kraldan çok kralcı olmak diye, tam sana göre bence!!!!

SAYGIDAN BAHSETMİŞSİN YA; benim inançımı "HERŞEYE SAYGI EVRENSEL FALAN FİLAN " diyemi atıyosun sen? Ve böyle anlatınca saygılı olduğunu mu düşünüyorsun sen?

Ey kurban olduğum Allahım ; Yatarıyorsun takip et!!!!!!!!

Saygısızlık yapmak istemem lütfen insanların inançlarına saygı duy!!
Ve bir konu hakkında sadece fikrini söyle,kesin ve zorunluluk ekleme,lütfen!!!

aytek
12.01.2007, 15:05
Musahipliği bütün canlar bilir;
aleviliğn temel oluşmlarından biridir...

İlk musahipleri biliyor musunuz?
Vardır bilmeyenler, bende yeni öğrendim sayılır;

Muhammed mekkeden medineye geçtikten sonra,medinedekilerin çok zengin olduklarını gördü ve hepsinin mekkeden bir tane kardeş tutmasını söyledi.

Şimdi temel oluşumlarınınzdan birirnin bu ortam ve şartlarda kurulmuş olmasına bakarak,aleviliği islam dışı düşünmek saçma...

Serkan_Devrim
12.01.2007, 21:57
Alevilik islamın içinde olması gerekir ama şimdi yaşanan alevlik için bunu diyemem. o yüzden ankette cevap vermedim. Yozlaşmış bir alevilik yaşanıyor. sebep? neden İslam'ın içi olması gereksin? bilmediğiniz bir şey öğreteyim size;
Alevilik İslam'dan önce de vardı. yaratılışın başından beri vardır Alevilik. ta kalu bela'dan beri.

Sayın Mesut Gündüz : Alevilik büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarı ile Hz. Ali yolundan gitmektir. Söyle biraz araştırınca Alevilik Hz. Yolundan gitmekse Hz. Ali nasıl yaşadı diye şu an yaşadığımızla karşılaştırınca bariz farklılıklar var. Aklı olan ön yargısız bakan her insan bunu açıkça görürür. sayın sebep,
size Ali'nin yolunu öğreten kaynakları sunar mısınız? o kaynaklarınızı çürüteyimde belki şuurlarınız açılır.

tanno
09.02.2007, 16:10
alevilik islamın en doğru yorumlanmış şeklidir .

mehmet_onal
09.02.2007, 16:25
alevilik ki söz konusu anadolu aleviliği ise kesinlikle islamın içinde veya herhangi bir noktasında değildir ancak belli dönemlerde etkilenmeler olmuştur.İslamın içerisinde olmuş olsaydı bizde kalıplara sığdırmaktan kendimizi alıkoyamazdık.

readme
20.04.2007, 22:38
mevzu buraya kaymış olmalı
mesut_gündüz kardeşin '' ali sevgisi aleviliğe haci bektaşi den sonra veya birlikte girmiştir'' sözününü destekleyen bulgu da; aleviler iran da islam ile tanıştıklarında, hemen kabullenmeleri zaman almıştır. çünkü 10bin yıllık eski dini olan şamanizmi bırakmaları çok zor olmuştur. ilk zamanlar şamanizm ile islam ı birlikte yaşamak istemişler. ancak arap alimler buna izin vermemişler. türk alimlerden Hacı Bektaş-ı Veli, ''kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin'' ayetinden hareketle, islam a aykırı olmayan şaman inanışlarını da islam la birlikte yaşayabileceklerini açıklayınca, bütün şaman türkmenler alevi olmuştur.

Nesimi
20.04.2007, 22:42
mevzu buraya kaymış olmalı
mesut_gündüz kardeşin '' ali sevgisi aleviliğe haci bektaşi den sonra veya birlikte girmiştir'' sözününü destekleyen bulgu da; aleviler iran da islam ile tanıştıklarında, hemen kabullenmeleri zaman almıştır. çünkü 10bin yıllık eski dini olan şamanizmi bırakmaları çok zor olmuştur. ilk zamanlar şamanizm ile islam ı birlikte yaşamak istemişler. ancak arap alimler buna izin vermemişler. türk alimlerden Hacı Bektaş-ı Veli, ''kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin'' ayetinden hareketle, islam a aykırı olmayan şaman inanışlarını da islam la birlikte yaşayabileceklerini açıklayınca, bütün şaman türkmenler alevi olmuştur.

Aleviliği sadece Şamanizme indirmek doğru olmaz. Zerdüşt dininin etkileri, Manihezimin etkileride görülür. Bazı yörelerde Hristiyanlıklada çağrışım yapılabilir esasında bu gelenekler eski pagan inanclarıdır misal Dersim yöresinde aralık ayına da adını veren Gağant bayramı eski bir pagan bayramıdır bu bayram halen varlığını sürdürüyor. Eski dinleri Zerdüşt olan Ermeniler ve Alevi Dersimliler bunu kutlarlar anlam olarak farklı olsada geçmiş yönüyle pagan bir gelenekdir.

Mesut Gündüz
20.04.2007, 22:51
Aleviliği sadece Şamanizme indirmek doğru olmaz. Zerdüşt dininin etkileri, Manihezimin etkileride görülür. Bazı yörelerde Hristiyanlıklada çağrışım yapılabilir esasında bu gelenekler eski pagan inanclarıdır misal Dersim yöresinde aralık ayına da adını veren Gağant bayramı eski bir pagan bayramıdır bu bayram halen varlığını sürdürüyor. Eski dinleri Zerdüşt olan Ermeniler ve Alevi Dersimliler bunu kutlarlar anlam olarak farklı olsada geçmiş yönüyle pagan bir gelenekdir.

İşte bu yüzden yeri geldiğinde hristiyan yeri geldiğinde ermeni yeri geldiğinde kürt oluyoruz. Mozaiyiğin hem parçası; hem bütünüyüz.

Saygılar,
MG

alevi_che
20.04.2007, 22:58
''BİR BEN VARDIR BENDE,BENDEN İÇERU''
Yunus Emrenin de söylediği gibi alevilik islam düşücesinin hakim olduğu topraklarda doğmuş geniş anlamda islamında devamı olarak ortaya çıktığı gibi esas itibariyle çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere geçişte ve tek tanrılı dinlerden de görünmeyen yukarda olan ve herşeyi yaratan bir Tanrının varlığına ilk inananlardan İbrahim,Musa ve bunlarla birlikte Tevratı ortaya çıkaranların tamamı ve Kur'an ın da aynen kabul ettiği din anlayışının bir devamı olan islamın bulunduğu ortamda özellikle Türklerin kendine özgü yarattıkları inanç anlayışının adı ALEVİLİK tir.Yani var olan bir kürenin içerisinde bulunan başka bir küre de tıpkı esas küre gibi kendine ait koruma duvarı ile çevrilmiştir.Asla ne Tevratın ne Zeburun ne İncilin ve ne de Kur'an ın hurafelerine kesinlikle inanmamıştır.Öbür dinlerin yaptığı gibi hakkı ve adaleti öbür tarafa havale etmeden yaşadığımız gerçek dünyada isteyerek dünyanın bütün inançlarından çok daha gerçekçi doğru bilime saygılı insana en yüce varlık olarak değer veren bir inancın adı ''ALEVİLİK'' tir.

ŞİMDİ SİZ SÖYLEYİN...
İÇİNDE Mİ? DIŞINDA MI? YOKSA ÜSTÜNDE Mİ?

readme
21.04.2007, 10:23
İşte bu yüzden yeri geldiğinde hristiyan yeri geldiğinde ermeni yeri geldiğinde kürt oluyoruz. Mozaiyiğin hem parçası; hem bütünüyüz.

Saygılar,
MG

sonuç ne dir?
alevilik islamdanda bir parca almış (sadece ali yi sevme yönüyle) islam dışı bir din, anlayış veyahut tarikatmı?

readme
21.04.2007, 10:31

türkmen alevileri içindi söylenen şeyler. siizn kastettiğiniz ise kürt aleviliği. ki türkmen aleviliği içinde kürt aleviliği marjinal kalıyor. umarım bu tahlilimde bir yanlışlık vardır!. kaldıki islam mezoptomyaya 1400 yıl önce girmiştir, kuzey suriyedeki kürtler dahil olmak üzere müslüman olmuşlardır. bu arada, selçuklu içinde herkes te dinini rahatca yaşardı. yani kürtlerin veyahut kürt alevilerinin, ''türkmen alevileri'' gibi ikilem içinde kaldığı söylenemez.
şaman türkleri (yani alevi olan türkmenler) anoduluya alparslanla birlikte kavimler göçü uzantıları olan sebeblerle girmiştir.
osmanlı 1200 yıllarında kurulduğuna göre, haci bektaşi veli de 1400 lü yıllarda yaşamış ise türkmen şamanların uzun müddet dini arayış sancısı çekmediği gözüküyor.
hacı bektaşi veli alevi değil, sünni alimidir (haci bayramı veli nin öğrencisidir) hacı bayramı velide padişahın hocası. dolayısı ile ; haci bektaşi velinin ilmi yetkinliği yanında, siyasi gücüde olmuş olmalıki; yüzyıl zarfında şaman türkmenlerini (bütün türkleri değil) ali ''kült''ünüde mihenk yaparak kısa zamanda müslümanlaştırmışlardır.

Mesut Gündüz
21.04.2007, 10:57
sonuç ne dir?
alevilik islamdanda bir parca almış (sadece ali yi sevme yönüyle) islam dışı bir din, anlayış veyahut tarikatmı?

Şu şekilde anlatıyım.

Bence Ali'yi sevmek kavramı açılması gereken bir kavram. Hangi Ali'yi sevme yönüyle bakarsak islamdaki Ali'yi yani Muhammedin damadı ve yeğeni olan , islamı yayma adına zülfükarıyla kan akıtan Ali'yi sevmekmi , yoksa kerbelada soyu öldürülen haksızlıklara uğrayan Ali'yi sevmekmi.. Bence değil bizim bilinçaltımızdaki Ali İslamın kılıcı olan Ali değil zaten bunu kabul edersek islamın içinde kalmaktan kurtulamayız.
tarikat değiliz çünkü tarikatlar islami motiflerin dışında bir işleve sahip değiller.
Bunun en anlamlı tarifi şu olabilir bence.
Bizlerin Ali'yi algılama şekli İslamdakiyle tamamiyle zıt tanrısallık katmışız Ali'ye..
Tanrı Ali olmuş zamanla tanrı biz olmuşuz..
Sırlarla örtülü bir anlayışın perdelerini birazcık araladığımızda bunu görebiliyoruz.
Sonuç diyosun ben kendimi bir müslüman gibi hissetmiyorsam bir tanrıyada inanıyorsam bence Alevilik islamın içinden kendini çıkarmış yepyeni bir inanç haline gelmiş..

Saygılar,
MG

Nesimi
21.04.2007, 12:29
türkmen alevileri içindi söylenen şeyler. siizn kastettiğiniz ise kürt aleviliği. ki türkmen aleviliği içinde kürt aleviliği marjinal kalıyor. umarım bu tahlilimde bir yanlışlık vardır!. kaldıki islam mezoptomyaya 1400 yıl önce girmiştir, kuzey suriyedeki kürtler dahil olmak üzere müslüman olmuşlardır. bu arada, selçuklu içinde herkes te dinini rahatca yaşardı. yani kürtlerin veyahut kürt alevilerinin, ''türkmen alevileri'' gibi ikilem içinde kaldığı söylenemez.
şaman türkleri (yani alevi olan türkmenler) anoduluya alparslanla birlikte kavimler göçü uzantıları olan sebeblerle girmiştir.
osmanlı 1200 yıllarında kurulduğuna göre, haci bektaşi veli de 1400 lü yıllarda yaşamış ise türkmen şamanların uzun müddet dini arayış sancısı çekmediği gözüküyor.
hacı bektaşi veli alevi değil, sünni alimidir (haci bayramı veli nin öğrencisidir) hacı bayramı velide padişahın hocası. dolayısı ile ; haci bektaşi velinin ilmi yetkinliği yanında, siyasi gücüde olmuş olmalıki; yüzyıl zarfında şaman türkmenlerini (bütün türkleri değil) ali ''kült''ünüde mihenk yaparak kısa zamanda müslümanlaştırmışlardır.

Kürt ve Zaza Alevilerin marjinal kaldığını söylemek haksızlık olur. Zira Aleviliğe en düşkün ve en çok Alevi köyleri Sivas Tunceli Erzincan Malatya civarlarındadır forumun anasayfasında bunla ilgili bir harita var orayı inceleyebilirsiniz.

Gelelim Hacı Bektaş-ı Veli konusuna. HAcı Bektaşın sunni olduğunu söylemek de doğru olmaz onu anlamak için BAtıniliği, Sufiliği ve o dönemin şartlarını ele almak lazım. Şunuda unutmamak lazım Hallac-ı Mansur gibi Alevi önderleri kendi zamanlarında islamı irdelemeye çalışmış gerektiğinde 5 vakit namaz kılıp 1 ay oruç tutmuş kişilerdir. Ancak bu kişilerin batıniliği görmesi sezmesi ve analtması sonrası namazın, orucun vs gibi kalıpların "insan" için bir faydası olmadığı gerçeğin insanın içindeki nur olduğunu görüp anlatmışlardır. Bunu anlattıkları içinde ağır bedeller ödemişlerdir. HAcı Bektaşda kendi zamanında aynı şekilde bir evrim geçirmiştir. Bektaşilik ile Kızılbaşlık(Alevilik) arasında bazı farklar vardır. Bu daha çok BEktaşiliğin Tarikat yönündeki farklar ve son yıllarda nakşibendi şeyhlerinin Bektaşi dergahlarına atanması nedeniyle olmuştur.

GÜnümüzde HAcı Bektaşı Veli sunniydi demek yanlıştır. Yunus Emre, Mevlana, Hallac-ı Mansur, Şeyh Bedrettin içinde sunnidir diyecekler ancak asıl içlerindeki fikirleri düşünceleri göremedikleri için bunu söylüyorlar.

zazaozgun
30.04.2007, 20:30
buna benzer bi konu vardı diye hatırlıyorum neyse.aslında alevilik islamın özüdür sonuçta hz.Ali islamiyeti ilk kabul edenlerden.ama ne zaman ki islamiyeti gericiliğin yobazlığın içine çektiler işte o zaman alevilik inancının islamiyetle alakası kalmadı.bu bilinen,kendi düşüncem alevilik ve islam içiçe değildir.

Yağmur
01.05.2007, 04:35
Alevilik islamın ne içindedir ne de dışında. İslam'dan etkilenmiştir tıpkı diğer dinlerden de etkilendiği gibi. Bu yüzden içindedir de dışındadır da diyemeyiz. Etkilenmiştir ama içinde sayılmaz;)

murat222
09.05.2007, 13:18

hacı bektaş velinin sünni olduğunu idda etmek tamamen saptırmadır.hacı bektaş veli alevidir.hacı bayram veliyle bir ilşkisi yoktur.hacı bektaş sünni selçukluya karşı yapılan alevi baba ishak ayaklanmasına katılmış kardeşi menteş bu ayaklanmada sivas taraflarında katledilmiştir.hacı bektaş ta sulucakarahöyüke (bugünkü hacıbektaş ilçesi)sığınmıştır.ayrıca hacı bektaş 1400 lü yıllarda değil 1209-1271 tarihleri arasında yaşamıştır.hacı bayram veli de 1352-1459 yıllarında yaşamıştır.bu durumda hacı bektaş kendisinde yaklaşık 200 yıl sonra yaşayan hacı bayramın nasıl öğrencisi olabilir.tarihi biraz araştır sonra yorum yap..değerlerimizi tarihimizi yok sayarak özünden koparmak isteyenler boşuna kürek çekmesinler.

connor mac leod
09.05.2007, 15:27
hmm...ilginç ve üstünde kafa yoracak bir konu,bu konu bu sene abant platformu denen o pespaye yerde karara bağlanmaya çalışılan bir konuydu aynı zamanda,Ali Yıldırım adlı şahısla Reha Çamuroğlu nun kapışmasıyla sona ermişti hatırlarsanız...
asıl olaya gelelim bence alevilik eski ve başka inançların izini taşısa da İslamıın içindedir...

gamber dost
09.05.2007, 17:30
alevlik islamın özüdür

meleğim24
09.05.2007, 19:16
alevilik aslında islamın içindedir ama bunu kabul etmek ıstemeyen vatandaslar var neden bız onları kabul edıyoruzda onlar bızı kabul etmıyor bence herkes dost olmalı bu dunyada kardesce yasamalı bızlerı neden ıstemıyorlar bıze alısmak zorundalar bazı dostlarımızda alevı oldugunu ınkar edıyor neden durustce alevı oldugu soyleyemezler bence herkes dürüst vede acık olmalı neden korkalım neden utanalım bızı ıstemeyenlere ders vermelıyız onlar bıze tas atsalar bız onlara gül atalım dostlar kendımızi kabul ettırelım onlara yenılmeyelım :) :) :) :)

Dökülen Bir Yaprak
Bir yaprağım daha düştü,
Ömrümün kurumuş bir dalından,
Terk eden günlerim bana küstü,
Tadamadan gençliğimim tadından,

Bir yaprağım daha düştü,
Bir sevda yaşandı bir bahar karardı,
Aynada gözüme bir damla yaş düştü,
Bir alevi yaşattı bir kıyameti koparttı. :106: :36_3_16:

Şah-Mat
24.05.2007, 20:05
Mesaıjı yazdık bari boşa gitmesin..çünkü topik kilitlenmiş..Tıklayınız..! (http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=435892#post435892)

neden alevılık ıslam dısıdır die seyler soylenıyo ozaman ?

Merhaba birlik ;

Niye biliyor musun....

Çünkü elma'da..armut'ta birbirine karıştığı için..

Yani o günün koşulların yüzünden her şey birbirine girmiş..

Kimisi aleviliği bir sığınak olarak seçmiş..
Kimisi bir yol olarak kabul etmiş...
Kimisi daha başka şekillerde kendisini ve innancının yok olmaması için
Kardeşlikten,insanlıktan,evrensellikten dem vurdugu için...
Diğer inançların en azından felsefesine yakın oldugundan..
Bunu kabul etmişler ..

İşte bu yüzden her şey ..bundan sonra...

Toprakla--yağmur..
Etle--kemik...gibi olmuş.

İş artık her şeyi ifade edebilme zamanını buldugu için..
Herkes kendisini açıklamaya başlamış..
İnsanlar tekrar özüne dönmeye çalışmaya başlamış..
Başlıyor...

Bu yüzden bu tür sorunlar yaşanıyor...

Alevilik islamdır (ama salt islamla bitmez)..buna emin olabilirsiniz..

Kabul etmeyenlere böyle görmeyenlere prim vermeyin

Kendi inançlarını yamamak isteyenlere hele " hiç " izin vermeyin...

Çünkü;aleviliği bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar..

Bu nedenle bu zihniyetlere izin verilmemesi lazım.

Saygılarımla...

Devrim_Neferi
24.05.2007, 20:16
alevilik islamın özüdür müslümanlık emeviler tarafından yozlaştırılıp bozulmuş fakat islamnın özü olan değerler biz aleviler tarfından bugünlere kadar yaşatılmıştır. unutmayın ağzımızdan düşürmediğimiz hz ali hz hasan hz hüseyin bu değerler uğruna öldürüldü yani islamın özünü koruyabilmek için eşitlik için özgürlük için adil bir hayat için unutmayin ki peygamber efendimizden önce kız çocukları diri diri gömülüyorlardı peygamberimiz buna son verdi köleliği kaldırdı bunlar bile aleviliğin islamın özü olduğunu göstermez mi

birlik
24.05.2007, 20:35
arkadaslr bende bır sünni olarak hepımız dılde elhamdulillah muslumanız yanı gercegın ne oldugunu bılmıyoruz madem kalbımız ıman dolu ıse allah bır peygamberi veali siyle hep bırlık ıcersınde goruyosak hepımızın ıbret alması ıcın kurana bı goz atması lazım dıe dusunuyorum

ufkuner
24.05.2007, 21:05
Alevi İslamcı olamaz
Türkolog İrene Melikoff, "Benim işim inanmak değil, öğrenmek ve anlamaya çalışmaktır" diyor

*Aleviliğin kökleri, Sünnilik ile farkları nedir? Nerden gelir?
Alevilik bir dünya, Sünnilik ayrı bir dünya. Mukayese etmemek lazım. İkisinin de ayrı hayatı oldu. Alevilik sözcüğü 19. asırda ortaya çıktı. Köklerinden sözedeceksek, Alevilik sözcüğünü kullanmak doğru değil. 13. asırda yaşayan Hacıbektaş ile başlayan bir olay, onunla başlayalım. Hacı Bektaş, Ortaasya'dan Horasan'dan gelen bir halk dervişiydi, abdaldı. Babai isyanına karıştı. Ama son savaşlarda bulunmadı, herhalde saklandı. İsyandan birkaç yıl sonra ortaya çıkmış karizmatik bir şahıstır. Hacı Bektaş'ın bir tarihi hayatı var. Ama daha çok efsanevi bir hayatı var. Mucizeler yapan bir kişi. Aşıkpaşazade diyor ki, aziz bir kişi. Çepni aşireti arasında görüyoruz onu.
13. asırda birçok derviş, halk azizleri vardı. Sarı Saltuk Baba, Burak Baba, Taptuk Emre gibi. Hacı Bektaş onlardan farklı değildi. Birdenbire 14. asırda Hacı Bektaş tarikatı, bir halk tarikatı ortaya çıktı. Böylece onun ismi öne çıktı, diğer bütün isimleri bastırdı. Bu tarikat onun müritlerinden Abdal Musa tarafından kuruldu. Hacı Bektaş, ölmeden evvel manevi kızı, Veleyatname'ye göre manevi karısı, (Hacı Bektaş mücerretti, yani evlenmiyordu) Kadıncık Ana'ya bütün kerametlerini nakletti. Bu kadın Abdal Musa ile birlikte bir tarikat kurdu ve buna Hacı Bektaş tarikatı dendi.
*Bektaşi tarikatının ilk Osmanlı sultanlarının himayesinde olduğu söylenir...
Evet. Hacı Bektaş'ın şöhretini Gazi Osman ve Gazi Orhan yaptı. Osmanlılarla Hacı Bektaş aynı soydandı. Ortaasya'dan gelen Türkmenlerdendiler. Zannediyorum ki, bunun da rolü oldu. Birdenbire Bektaşiler Osmanlı himayesine girdiler. Osmanlıların zafer döneminde, birçok dervişler gazi oldu. Osmanlıların zaferlerinde yer aldılar. Onların arasında Abdal Musa da vardı. Osmanlılar ilk Bektaşi dervişlerinden Ömer Lütfü Barkan'ın dediği gibi kolonizatör dervişi olarak yararlandılar. Trakya ve Balkanlar'da Bektaşilik çok gelişti. Onların rolü, ele geçirilen yerleri Türkleştirmek ve İslamlaştırmaktı.
*Türkleştirmek ve İslamlaştırmakta Bektaşiler nasıl etkili oldu?
Bektaşilerin dini Batınidir. Şamanizm'in, Türklerin İslam öncesi dinlerinin etkileri görülür. Eski geleneklerinden kalan kalıntılar vardır. Bunlar yeni fethedilen halkın onları kabul etmesini kolaylaştırıyordu. Bektaşilikte Senkretizm vardı. Karışık bir dindi. Oturduğu yerlerin geleneklerini alabiliyordu. Trakya ve Balkanlarda Bektaşilik çok gelişti, tekkeler, zaviyeler kuruldu. Bektaşilik yerleşik oldu.
* Peki, Anadolu Aleviliğinde ne gibi bir gelişme oldu? Bu sonradan Alevilik - Bektaşilik farkını oluşturdu...
Anadolu'dakiler geleneklerini, göçebe hayatlarını sürdürüyorlardı. Yerleşik değillerdi. Muhtelif tesirlerin altında kaldılar. Bektaşiler de kaldı ama halk daha çok kaldı. İlk tesir Ahilik oldu. Ahiler çok kuvvetliydiler. Esnaf loncaları Ahiydi. Ankara bir ara Ahilerin elindeydi. Ankara kalesinin yanında Şerafettin Ahi'nin camisi vardır hala. Ahilerde Şiilik vardı. Onların piri Selmani Farsi idi. Farsi ilk Arap olmayan Müslümandı. O Bektaşiliği ve Aleviliği etkiledi. Selmanı Farsi'nin Şiiliği modere bir Şiilikti. Koyu bir Şiilik değildi. Peygamber'in ailesini sevmek, Kerbala için ağlamaktı. İlk Şii tesirleri Alevilere Ahiler tarafından geçti.

bu bir alıntıdır. bu konuda bir çok yorumlar var ama en dogrusu bu galiba.

taylan mahir
24.05.2007, 21:36
alevilik normal şartlarda islamının içindedir ama benim çevremde yani aile büyüklerim köylü dostlarımız konuşurken "en güzel bizim alevilik dinidir " şeklinde konuşuyorlar ve ben bu cümleyi bir çok alevi yakınlarımızdanda duydum .Bende önceleri şöyle yorumladım bu olayı Alevilik İslam dışıdır islam içine girmeyemi çalışıyor diye nasıl bir durum anlamadım bu olayı..

destiny
24.05.2007, 22:48
Böyle bir soru sormanız bile çok saçma bence nasıl islam dışı olabilir ki islamla gelen bir alewilik

Mansuri
24.05.2007, 23:00
Alevilik İslam dışıyla , islam içinin evlenmesinden doğmuştur.
Hangi tarafa benzediği tartışmalı bir boyutta!
TÖVBE TÖVBE YA
Aleviliği şöyledir, böyledire getirmeye ne kadar meraklıyız.
Alevilik bizim eski ve büyük kültürümüzdür.
Bu kültürün hangi yönden algılanması insanların dünya görüşüne ve inancına kalmış bir şeydir bence.
Saygılarımla

destiny
24.05.2007, 23:21
Alevilik İslam dışıyla , islam içinin evlenmesinden doğmuştur.
Hangi tarafa benzediği tartışmalı bir boyutta!
TÖVBE TÖVBE YA
Aleviliği şöyledir, böyledire getirmeye ne kadar meraklıyız.
Alevilik bizim eski ve büyük kültürümüzdür.
Bu kültürün hangi yönden algılanması insanların dünya görüşüne ve inancına kalmış bir şeydir bence.
Saygılarımla

size tamamen katılıyorum

lavinyam
24.05.2007, 23:24
alevilik islamın içindedir arkadaşlar çünkü islam olmadan alevilik olmaz biz her zman ne deriz ya allah ya muhammed ya ali zaten bu cümle her şeyi açıklar ve bu hep böyle de kalacaktır

Kartopu86
25.05.2007, 12:00
İslamın dışındadır diyenlere tepkim var! Bu kişilerin alevilik konusundaki bilgilerine şaşarım..Alevilik islamın özüdür özü. Hz.Ali efendimiz ve 12 İmamlar islamı yaymak uğruna savaşmadılar mı bu yol uğruna şehit olmadılar mı? Ve bizler alevier onların gittiği yoldan gitmiyor muyuz? Bizlere zaten müslüman değilmişiz gibi davranan bazı kesimler (sünniler) hiç böyle düşündüler mi acaba?

cemalettin
25.05.2007, 12:19
"alevilik" islamın emevi/ abbasi yorumlarının dışında bir yorumudur.
mensubu olanların milletlerinin harsları ile yoğrulmuştur.kendi bünyesi içerisinde mensuplarından dolayı küçük farklılıklar içerse de özünde birdir.
Allah'ın insanoğlundan istediği temel şartlar aleviliğin içerisindedir,temel anlayışlardır.
peygamber sonrası arap ileri gelenlerinin islama eklediği "bidat"lar alevilik içinde yer almaz.bu sebeptendir ki arap öğretisini "din"edinmiş kişilerce dışlanmaya çalışılır.
islam'ı/müslümanlığı din edinmiş kişiler için ise "O"na giden bir yoldur,hoş görülür,sayılır...

diye bir yorum yapılsa,doğru sayılabilir mi?

nuran
25.05.2007, 12:32
islamın içindedir....

dervisan
25.05.2007, 12:40
benim anlamadıgım şey hala aleviligin islam içi ve ya islam dışı tartışmaları yapılması hz muhammet dönemide mehzepcilik yokduki hakka inan veya inanmayan vardı mehzepcilik imammız imam caferi sadıkdan sonra olmuşdur .....

sedatsert
07.06.2007, 08:35
Arkadaşlar, herkesi saygı ile selamlıyorum.
Malesef, bugünkü türkiyede yaşayan alevi vatandaşlarımız, gerek yaşayış biçimi, gerekse kafa yapısı ile, islamla alakası olmayan bir çizgiyi takip etmektedir. Zaten forumdaki birçok sorunun ruhunu incelerseniz, aleviliğin, islamla nasıl tezat düştüğünün bir çok topiğini görürsünüz. Bu başlık dahi ( Alevilik islamın dışında mıdır?) bunu gösteren bir delildir.
Hala alevi kardeşlerimizin bir çoğunun ateist olduğu düşünülürse, bunu ne denli doğru bir tesbit olduğu anlaşılır.
İslamın yegane kaynağı olan kuran ve sünnet, alevilikte asla referans olarak alınmamakta, tarihin derinliklerinde kalmış bir husumetin devamı olan bir olay sürekli yad edilerek (Ehli beytin uğradığı zulümler) onun üzerine bina edilen bir kültür den öteye geçememektedir.
İslamın başlangıcı, Peygamberimizle başladığı halde, sanki islam demek Hz. Alinin ve mubarek evlatlarının gördüğü zulümle başlamış gibi bir milat oluşturulmuş. İslamın vazettiği hiçbir kural tanınmamakta, (namaz, oruç, hac vs. gibi) kendilerinin sonradan uydurduğu ( ne kuranda ve nede peygamberimizin sünnetinde olmayan) toplu ayinler ve cem evi toplantıları, islamın uygulanmasından ziyade, bir kültürün devamı niteliğinde kalmaktadır. İslam nerede?
Onun kuralları nerede?
İslam peygamberinin sünneti ve tavsiyeleri nerede?
Hiç kendimizi aldatmayalım.
Eğer ebedi hayatımızı kurtrmak istiyorsak, ehli sünnet cemaatinin yaptığı gibi, kuran ve sünneti rehber edinmeliyiz. Elbetteki Hz. Aliyi seveceğiz, ehli beyti seveceğiz. Bu zaten inancımızın bir gereğidir.
Fakat onları sevmek demek, onların yaşadığı gibi bir islamı yaşamakla olur.
Allahım hepimize doğru islamı anlama ve yaşama nasip etsin. Amin.
Saygılarımla Sedat Sert

malcolmx
01.07.2007, 00:07
Gerçekten böyle bir şeye inanamıyorumYa arkadaşlar bi arkadaşımızın dediği gibi Hz Ali ve 12 imamlar islamı yaymak için mücadele etmediler mi Allah aşkına ya.Hz Ali, Hayber Kalesi ni makam mevki sahibi olmak için mi fethetti.Elbette İslamı yaymak ve bütün insanlığa adalet ve barış getirmek için, zulmü önlemek için fethetti.Alevilik İslamın dışındadır diyenlerin Hz. Ali nin ismini ağızlarına almamaları lazım.

habil
01.07.2007, 09:34
Bir mezhep neden ortaya çıkar din varken.tanrıdan olana insan eli değer daha doğrusu insanların çıkarı karışır işin içine.kitabı arzuladıkları şekilde yorumlar ve dini keyfi yaşar bir gurup.fakat bunu yapmayanlarda vardır.ve diğerlerinden ayrılırlar.bu ayrılık dinin saflığını muhafaza edebilmek içindir.asıl ve tek sebep budur.

Hz.Ali ve oniki imamlar bu saflığı korudukları için konuşan kur an oldukları için onlara tutunuyoruz.mezhebin ve ayrılığın sebebi çıkarcılardan beri olup safımızı belirlemekti.her dinde böyle olmuştur bu, mutlaka peygamberin vefatından sonra karşıt görüşler olmuştur fakat,onlar Nuhun gemisi oldukları için onlarla yol alıyoruz.onlar islamı yaşattılar yaşadılar ismimiz alevi oldu ancak onlarla yürüdüğümüz için, Ali yle olduğumuz için.islamın ismini beğenmediğimiz için değil.ehli beytim nuhun gemisi gibidir cümlesinin geçtiği hadisi bilyorsunuz.şu halde peygamber efendimiz ehli beytimle yürüyünki alevi olasınız demek istemediğine göre, ehli beytimle yürüyün hakkı muhafaza edesiniz demiştir.şu halde mezhebin çıkış sebebi dine hizmet amaçlıdır aslında.isim önemli değildir ismimiz sadece safımızı belirler.

Comrat86
01.07.2007, 10:26
Bana göre dısındadır neden derseniz namaz kımıyoruz,oruc tutmuyoruz ve daha bircok islamın temel sartlarını yerine getirmiyoruz.Bizim inancımız tamamen degisik.

ezgede
01.07.2007, 10:35
Alevilik islamiyetin içindedir diyenlerin hem Alevi bilinci ve hemde islami bilinçlerinin eksik olduğuna inanırım.

Alevilikte İnsan yaradılışı Kırklar ceminde Gruh-u nacidendir,
İslamiyette ise Adem ve Havva dandır

Alevilikte tanrı İnsandır. (insan hakta hak insanda)
İslamiyette tanrı eşşsiz ve benzersizdir.

Alevilikte Cennet - cehennem yoktur . Ölen Hakka yürür tanrıyla bütünleşir.
İslamiyette cennet ve cehennem vardır.

Alevilik Bir din değildir bir felsefedir.
Sanatın yasak olduğu bir dinin içinde felsefe barınmaz.

Alevilikte kadın erkek eşittir Birlikte ibadet ederler
İslamiyette Kadınlar dün yaratıklardır, Şahitlikleri kabul görmez, Namaz bozarlar ve hatta Kuran-ı kerim Nisa suresi 34. ayette belirtildiği gibi dövülebilirler.

Alevilikte kıble inancı yoktur. İbadette insana dönerler
İslamiyette kıbleye dönülür.

Alevilik değil , aleviler islamiyetten etkilenmiştir.
Alevilik felsefesi islami inanışla, Hıristiyanlıktan dahada zıttır ve içiçe girmesi mümkün değildir.

Çünkü alevilik islami inanış içine sığmaz ve İslami inanış Aleviliği içinde taşıyamaz.

ewgu
01.07.2007, 13:05
İslamiyetin Özü'dür.

malcolmx
01.07.2007, 14:03
Alevilik islamiyetin içindedir diyenlerin hem Alevi bilinci ve hemde islami bilinçlerinin eksik olduğuna inanırım.

Sanatın yasak olduğu bir dinin içinde felsefe barınmaz.

Alevilikte kadın erkek eşittir Birlikte ibadet ederler
İslamiyette Kadınlar dün yaratıklardır, Şahitlikleri kabul görmez, Namaz bozarlar ve hatta Kuran-ı kerim Nisa suresi 34. ayette belirtildiği gibi dövülebilirler.

Alevilikte kıble inancı yoktur. İbadette insana dönerler
İslamiyette kıbleye dönülür.

Alevilik değil , aleviler islamiyetten etkilenmiştir.
Alevilik felsefesi islami inanışla, Hıristiyanlıktan dahada zıttır ve içiçe girmesi mümkün değildir.

Çünkü alevilik islami inanış içine sığmaz ve İslami inanış Aleviliği içinde taşıyamaz.

Özür dilerim ama o halde sizin bahsettiğiniz alevilik size özgü o zaman.Yani sizin bahsettiğiniz aleviliğe inananlar müslüman değillerdir.Bunu kesin olarak söyleyebilirim.Çünkü haşa tanrı diye insana tapmak islamiyetten kopmaktır.Kuranımızda geçen cennet-cehennem kavramlarına inanmamak ne demektir.Kuranda ki bir ayeti bile inkar dinden çıkmaktır.Soruyorum Hz. Ali hangi insana taptı? hangi insana secde etti.Böyle birşey olabilir mi ya.insan kendisinden olan birşeye tapabilir mi?Bu kadar saçma sapan şey nerede görülmüş.Hatta daha da ileri giderek Aleviliği islamiyetle hristiyanlıktan biledaha zıt göstermişsiniz.Bu hangi mantığa sığar.Şundan eminim, siz kesinlikle alevi bulunmayan bir çevrede büyümüşsünüz.Çünkü sizden başka hiçbir alevi bu dediklerinize inanmaz.Hatta sizden mümkün olduğunca uzaklaşır.Sizden başka çıkan da tek tük olabilir (Kambersiz düğün olmaz).
Daha çocukken Peygamberimizin islam teklifi karşısında babasına soracakken Allah beni yaratırken babama sordu mu diye düşünerek hemen islamiyeti kabul eden ve Allah ın peygamberinin yanında büyüyen Hz. Ali efendimizden olmayan bir alevilik nasıl olabilir.Bir de diyorsunuz ki aleviler islamiyetten etkilendi.Hz Ali doğmadan önce alevilik vardı da Hz Ali de mi ona katıldı.Alevilik Hz Ali nin yolundan gitmektir.Hz. Ali efendimiz bugün sağ olsaydı eminim isminin sizin gibi düşüncelere sahip insanlar tarafından ağızlarına alınmamalarını isterdi.

bluehero88
01.07.2007, 14:24
Rabbimiz Allah(c.c.),resulumuz Hz.Muhammed (s.a.v)'tir...Yolumuz ehlibeyt yoludur..Peygamber efendimiz veda hutbesinde şunları buyurmuştur;
"Size iki emanet burakiyorum, onlara sarilip uydukca yolunuzu hic sasirmazsiniz. O emanetler, Allah'in kitabi Kur-ân-i Kerim ve o'nun peygamberinin sünnetidir"...
Biz bunları benimsemiş oldugumuz için asla dısında gorulemez...saygılar

AleviKürt
01.07.2007, 15:21

Islamiyet deyince, sanki dünyada bir bucuk milyar insandan bahsediyormus gibisin, ama yaniliyorsun, Islam'in tek bazi mezheplerinden bahsediyorsun.

Sanatın yasak olduğu bir dinin içinde felsefe barınmaz.¨

Ilk önce bunu söylemek istiyorum, dedigin seylerin arkasinda hic bir kaynak veya delil göstermemisin.

Felsefenin türkcesi: Varligin ve bilginin bilimsel olarak arastirilmasi.

O yüzden, hem "Alevilik felsefedir" hem de ibadet ve ölüm sonrasi gibi inanc esaslarindan bahsetmek yanlis olur. Yani Alevilik bir felsefe ise, Alevilikte ibadet ve ölüm sonrasi, mitoloji vs. bulunmaz.

Alevilikte kadın erkek eşittir

1'den fazla kadinla evlenen Alevi hic olmamismidir?

Gerisine birsey demek istemiyorum.. Senin Aleviligin bir felsefe

Alevi Muro
01.07.2007, 19:51
sevgili canlar

ne yazikki hayla Aleviligin anlamini bilmeyen kisiler bazi komünizm, ateist veya alevi düsmanlari hayla kafalari karistirmaya devam ediyorlar.

madem alevilik islamin özü olmassaydi ozaman
Haci bektas veli
Pir sultan abdal
Yunus emre
Abdal musa
Hidir abdal
Karaca ahmet
Balim sultan
Sah ismail ve digerleri,
Yani bu saydigim kisiler bosunami kendilerini alevilik icin feda ettiler ve savastilar.
Ve kaldi ki en önemlisi 12 imamlarin takipcileri olarak nasil Alevilik islamin disindadir diyebiliriz bu saydigim alevi önderleri sonucta hep
YA ALLAH-YA MUHAMMED-YA ALI söyleye söyleye hakka yürümedilermi.

Ama tabiki ben Alevilik islamin özüdür diyorsam su andaki arab ülkelerin
kurdugu sözde islamdan degil gercek olan yani Allah-Muhammed-Ali ve
Ehlibeyt'in uyguladigi tertemiz islamdan bahsediyorum,
simdiki arab ülkelerindeki hayla muaviyenin uyguladigi gibi islamdan degil.

ezgede
01.07.2007, 23:50
Alevilik, İslamiyetten önce vardır. ( ondört bin yıl gezdim pervanelikte)
Tanrı insandır. ( enel hak) ben tanrıyım

Semah: Gezegenlerin ve dünya ile güneşin bir biri etrafında dönüşünü simgeler.

Mum söndü: Nuh tufanını anlatır. Önce dünya yer altından fışkıran gazlarla kararır canlılar yok olur ve sonra yeniden hayat başlar mumlar yakılır.

Hz. ali aleviler için bir simgedir. Osmanlı katliamlarından kurtulmak için kullanılmıştır.

Horasan dan geliriz demeleri: Horasan farsça anlamıyla Güneşin doğduğu yer dir. yani güneşten geliriz.

Aleviliğin kitabı yoktur. bu güne kadar değişmeden gelişinin sebebi: Uygulamalar olduğu içindir. Yani bir tiyatro gibi canlandırılmıştır.

Alevilik adını Ali den almaz Alev insanları olarak bilinirler ve tarih böyle yazar.

Hz. Ali taraftarları olsalardı Aliciler denirdi.

Kaynak olarak sunulabilecek kitap
Erdoğan Çınar ( aleviliğin gizli tarihi)

Etem Xemgin ( alevilik ve islamiyet)

deryadenizG
02.07.2007, 00:01
islamın ta kendisidir..................

AleviKürt
02.07.2007, 14:06
Alevilik, İslamiyetten önce vardır. ( ondört bin yıl gezdim pervanelikte)
Islamiyet hep vardi, (Allah'in varligi kadar. Adem ve Havva'dan önce bile).

Tanrı insandır. ( enel hak) ben tanrıyım
Enel hakki anlamak bukadar kolay degil.

Semah: Gezegenlerin ve dünya ile güneşin bir biri etrafında dönüşünü simgeler.
Semâ' 7inci yüzyilda bile Islam'da vardi. Ve SEMAH ismi de bu Semâ'dan kaynaklaniyor. Semâ'nin anlami "dinlemek"tir. Yani Semah kelimesi ve Islam'i ayirt edemezsin.

...

Hz. ali aleviler için bir simgedir. Osmanlı katliamlarından kurtulmak için kullanılmıştır.
Buna dair hic bir kaynak bile yok, Osmanli'dan yüzyillar önce bile Heterodoks Sia gruplari vardi, kadin erkek cem yapan, semah dönen, ickiden sakinmayan vs. Ve bunlar da Aliciydi.

Hz. Ali ne demis:
"Kuranin yorumunu, gercek aciklamasini, ve daha önceki Enbiyalara Peygamberlere gelen kitaplari bilen alim ve Allahin ilimlerinde derinlesip ilim derinliginin kendisi olup derya olan benim ve her ilmi oldugu gibi hakikatiyla bilici benim."

Ve bu bizim Imam Ali hakkinda inandigimiz ile aynidir! 12 imamlarimiz bile bunlari demistir.

Bütün büyük önderlerimiz ve ozanlarimiz kendilerini "Ali yolunda" görmüstür, ve bu insan-i kamil olarak andigimiz kisiler yaniliyor mu? Bunlar yoldan mi cikmis?

Kul Himmetten:
"Gece gündüz intizarım pirime,
On iki imam seher vakti gel yetiş.
kanım kaynar ehl-i beytin yoluna,
On iki imam seher vakti gel yetiş."

Horasan dan geliriz demeleri: Horasan farsça anlamıyla Güneşin doğduğu yer dir. yani güneşten geliriz.
Ister Horasan, ister Brezilya'dan gelmis olalim, bir inanc hakkinda hic bir sey degistirmez, sirf bir toplumu etkiler, bir inanci degil.

Aleviliğin kitabı yoktur.
Alevilerin 7 ulu ozanlari bile Kurani en ulu kitap olarak belirtmistir. Ve büyük önder kisilerinin hepsi Kurani kabul etmistir. Ayrica, Buyruklarimiz ve menkibelerimiz yüzyillarca kaynak olarak kullanilmistir.

Kul Himmet:
"Beş bin yüz yirmi farzıdır heman
Yedi bin iki yüz sünnettir tamam
İncil'le Zebur Hak delili Kur'an
O da bir sırdır ermen efendim"

ve yine Kul Himmet:
"Hangi kitapta gördün Ömer, Osman,
Kuran'da okunan Ali değil mi?"

Virani'den güzel bir örnek:

Ba-i bismillahi bilmeyen sofi
Fatiha okusa imam olamaz
Elhamdü Muhammed-lillah Mürtaza
İkisin bilmeyen Hakk’ı bilemez

Rabbil âlemiyne Hatice Kibriya
Makbul-i salâvat Fatıma’t-üz Zehra
Errahman bâkidir Hasan Hulki Rıza
Bahre girmeyenler dürü bulamaz

İrahıymi Şah Hüseyin’e ermeyen
İsmini vird edip Hüseyn’i görmeyen
İkrar verip ikrarında durmayan
Vahşi hayal geçer amel bulamaz

Maliki yevmüddin Zeynel Aba’dır
Muhammet Bakir Hakk’a rah-ı nümadır
Bâtının görmeyen kördür âmadır
Bin sene okusa iman bulamaz

İyyake nâbüdü Caferi Sadık
Onların yoluna serimiz koyduk
Tarikat abıyla cesedi yuduk
Murdar olan kalb ayıbın bilemez

Varlık Hakk’in biz bir adne kuluyuz
Kâzımı iyyake biz bendesiyiz
Nesteiynü Rıza raha geleniz
Şükür cenazemiz teccal göremez

Sıratelmustakıym Taki bilmeyen
Naki’nin nutkundan haber almayan
Sud-ü vaazımdan secde kılmayan
Namazı fasittir mihrap bulamaz

Sıratelleyzine Askeri beyan
En’amte aleyhim Mehdi’dir ayan
Ondört ma’sum-i pak bunlardan ayan
Münkir bu secde-i harften alamaz

Fatiha bunlardir bilmeyen nâdan
Gayrilmabudi aleyhim secde kılan
Evlâd-ı Resul’den biatsiz olan
Arayıp derdine derman bulamaz

Veleddaliyn azgın oldu ne şükür
Medet kıl birsin ya Hazret-i pîr
Dü cihanda Ali birsin Ali bir
Virânî gayriden lokma alamaz

Farkina varmadiysan, Virani'nin siirinde kalinlastirdigim kelimeler, Fatiha Suresini olusturuyor.

bu güne kadar değişmeden gelişinin sebebi: Uygulamalar olduğu içindir. Yani bir tiyatro gibi canlandırılmıştır.

Alevilik adını Ali den almaz Alev insanları olarak bilinirler ve tarih böyle yazar.
Tarih öyle yazmiyor, tarih yeni yeni öyle yazilmaya calismistir. Örnek: Arap Alawileri de "Alawi" ismini Ali'ye baglar. Kisa zamana kadar bütün Aleviler "Alevi" ismini Ali'ye baglilik olarak tanitmistir. Ne kadar eskiye gidersen, sözlükler, dedeler daima bunu kanitlamistir.

Hz. Ali taraftarları olsalardı Aliciler denirdi.
Alevi = Alici.. Alevi kelimesi, kendini Hakk Muhammed Ali yolunda gören insanlarin inancina verilen isimdir. Bize genel olarak Kizilbas dendikten sonra, Alevi ismi altinda sikca anildigimiz görülüyor. Ve Kizilbas bir topluma neden Alev kaynakli bir isim verilsin?

Kaynak olarak sunulabilecek kitap
Erdoğan Çınar ( aleviliğin gizli tarihi)
...

Zaten istisnanin ve islam disiciligin temsilcisi bu kitap. Bir görüsün yerine, öz kaynaklar sunsaydin daha memnun olurdum.

captive_
02.07.2007, 14:15
alevilik islamın özüdür.

cemalettin
02.07.2007, 18:39
islam,birilerinin adetlerine uyarak sadece namaz kılmak/oruç tutmak değildir.alevilik de her halde, bazılarının bazı şeylerden kaçınmak için sığınacakları bir siper değildir.
kimsenin bir diğerini inancı bakımından zorlama veya sorgulama hakkı yoktur,olmamalıdır.
aksi takdirde,bazı şeyleri dayatma yolu ile kabul ettirmeye çalışan ve asla hoş görülmeyen zümreler ile aynı kefeye konulur,kendi inancını mutlak doğru kabul edenler.
her kişinin doğruları kendisinedir,sorgu da kendi fiillerinden dolayı yapılacaktır.
"her kes kendi çukurunu doldurur"bunun için denmiştir.

ErCaN_Wien
30.11.2007, 02:08
tabiki Alevilik islamiyetin icindedir ne yazikki biz alevileri karalamaya calisanlar var arkadaslar biz bu oyunlara gelmiyelim
herkeze baris dolu günler....

AristocraT
02.01.2008, 15:50
nakşibendiler den nefret ediyorum..islamiyetin temeli sevgidir.alevilik islamın tam içinde.

KörogluErsoy
19.01.2008, 06:59
Samanizmin izlerini taşısada Islamın içindedir diyorum ben.

KörogluErsoy
19.01.2008, 07:00
nakşibendiler den nefret ediyorum..islamiyetin temeli sevgidir.alevilik islamın tam içinde.

Islamiyetin temeli sevgiyse sen neden nefret ediyorsun? :sasirdi: Nefret sana yakismiyor can.

aydıner32
19.01.2008, 10:54
alevilik islamiyetin hoşgörüsünü simgeler.

kamilbuga
19.01.2008, 13:05
Degerli dostlar halen eger alevi namazına takılan varsa benim camiye niye gitmiyorsunuz ve neden cem evi başlıklı yazılarımı okumanızı rica ederim

jixy
21.01.2008, 11:31
paylaşımın için saolasın anketin cevabı bence bu olmalı alevilik islamın özüdür . . .

Şahin_31
09.02.2008, 15:21
slm canlar bence alevilik islamiyetin dışındadır diyenlerb bence onlar islam değiller çünkü islamiyeti ilk kabul eden hz alidir

Kuzey Egeli
09.02.2008, 15:44
Alevilik ve islam ne kadar içiçe?Bu soruyu bende çok sordum.Biraz karışık bir durum,enazından benim için böyle.Bakıyorum çevremdeki sünnilere benden çok farklılar.Tamamen ayrı bir yaşam.Ben de asıl olan insan sevgisidir,korkuyla işim olmaz.İbadetlerimde cennet ümidi,veya cennet korkusu için degil.Şunuda düşündüm islamiyette siyasal iktidarlar tarafından değişime uğramış olma olasılığı yüksek.Yoksa bu haliyle benim inancımla ilgisi olmayan bir inanç.Bana çok yabancı,evet islamiyet bana çok yabancı.Son dönemlerdeki kötü örnekler de çogaldı.Artık islamiyet denilince:terör eylemleri,cinayetler,asimilasyonlar,sivas,maraş... cuvallar içindeki cestleri görüyorum.Bu islamiyeti ben kabul etmiyorum.Alevilikle alakası yok,enazından bu haliyle.Evet bütün insan hakları ihlali islam ülkelerinde çok daha yüksek.Kapalı toplumlar tam bir pislik yığını.istanbul,da bayanların yüzde otuz beşi hiç mahallesinden dışarı çıkmamış.Türkiye ensest ilişkiler sıralamasında baya ön sıralarda yer alıyor.Ben islamiyetteki kadın anlayışına tamamen karşıyım.Ben şuna inanıyorum:Dünyanın en güzel inancı aleviliğe sahibim.Bana ne kabe,ne arap,ne de hurafeler sökmez.Dünyanın ve türkiyenin bize ihtiyacı var.

alican19
09.02.2008, 16:53
alevilik ateitlik değildir ben aleviyim ama islama inanmıyorum diyen yalan alevi olamaz
biz aleviler ehlibeyte yapılan zülmün kınayan osmanları sevmeyen tarafımız islamda
alevilik din değil mezheptir islamiyeti yolumuz alevilik ise aracımızdır

The61
09.02.2008, 17:33
Hz. Ali (k.a.v.) İmam mıydı değilmiydi ?

Teyna
09.02.2008, 17:47
Kırklar Cemi'nin varlığını kabul edenler Aleviliği İslam'dan ayrı görüyorlarsa burada bir tezat vardır. Salat yani namaz Cem'dir. Yol-erkan Muhammed-Ali'den kalmıştır. Ne Ömer'den, ne Osman'dan ne de Ebu Bekir'den ne de İsa Peygamber'den..

Muhammed'siz, Ali'siz, Hüseyin'siz, Hasan,sız bir Alevilik olabilir mi? Yapmayın.. Ziyaretler, gerçekler keramet sahibi insanlar evrim ile mi ortaya çıktı?

İslam Aleviliktir Alevilik İslamdır.

24burak
09.02.2008, 17:55
bence alevilik islamın özüdür çünkü HZ. MUHAMMET VE HZ. ALİ amca çocukları ve çok iyi dosttur islamiyet bu kişinin çabalarıyla yayıldığına göre islamiyetin özüdür

halitseyfi
09.02.2008, 18:06</