izmirksk
23.11.2006, 18:20
karanlık enerjinin(dark energy) kendini net olarak göstermesinin (etkilerinin) 9 milyar yıl önce olduğu keşfedildi..
(not=karanlık madde değil karanlık enerjiden bahsediliyor..)..
evrenin genişlemesine hız veren güç olarak aktif rol aldığı düşünülüyor..ve evrenin %70 inin karanlık enerjinin oluşturduğu düşünülüyor..
(çok ilginç olan ise bu tarz yaklaşımı yıllar önce einstein geliştirmiş fakat sonra vazgeçmiştir ama nerede ise 90 yıl sonra onun bu görüşü yeniden canlanıyor)
meraklısı için link
http://physicsweb.org/articles/news/10/11/16/1
reyhan22
23.11.2006, 18:34
özgür teşekkür ederimde ingilizcem pek iyi deil (hazırlık sınıfı hocam duysa bunu öldürecek beni) ve aslında konu hakkındada pek bilgi sahibi deilim ama konuyu çok merak ettim türkçe bi link varsa yada sen açıklarsan biraz sevinirim (cidden merak ettim ama )
evet özgür bende anlamadım. açıklamaya öncelikle karanlık enerjinin ne olduğundan başlayabilirmisin
izmirksk
23.11.2006, 19:32
google da türkçe arattım ama türkçe sayfalar çok yüzeysel gibi..
şu link en iyileri. http://www.haber1.com/haber.asp?id=129785
yukarıdaki linkten farklı olarak ben konuyu şöyle özetleyeyim..karanlık enerji nedir ve ne işe yarar..özet olarak şu.. bilim adamları yıllardır evrenin en gizemli maddesinin karanlık enerji olduğunu söylemişlerdir..evren sürekli genişliyor ve aslında normalde bu hızının yavaşlaması gerekir fakat evrenin genişlemesinin artarak sürdüğü söyleniyor.bunu ise karanlık enerjinin mümkün kıldığı düşünülüyor..yani bunu gözlemleyemedikleri karanlık enerjinin gerçekleştirdiğini düşünmüşlerdir..gökyüzüne baktığımızda binlerce yıldız görürüz belkide triyonlarla bile ifade edilmeyecek kadar çok yıldız var evrende..ama tüm bu yıldızlar evrenin % 1 ile % 5 arasını oluşturduğu düşünülüyor..gerisinin %70 i karanlık enerji..yani evrenin hammaddesi karanlık enerji..einstein bir ara şüphelenmiş ve bu konuda yoğunlaşmış sonrada vazgeçmiş..eğer genişleme böyle devam ederse (şimdikien geçerli teoriye göre )genişleme devam ederse evrendeki maddelerin(yıldızların vs..)enerjisi gün gelecek sona erecek tüm evren soğuyacak ve evren terkedilmiş panayır gibi olacak..soğuk ve demirden oluşan bir evren..
şimdi anladım sanırım o zaman diye bilirmiyiz bizi ısıtan güneş enerjiside yok olacak her taraf siyaha bürünecek ve soğuyarak donacak kısacası hayat sona erecek :)
reyhan22
23.11.2006, 19:47
vallahi ben bu konularda senin kadar araştırmacı deılım ama okudugum kıtapta evrenın en gizemli ve ulaşılması güç maddesinin karşımadde olduğundan bahsediliyor ve bunun evrenin oluşmasında ve bing bang in oluşmasındada etkisi olduğu dediğim gibi konu hakkında fazla bilgiye sahip deilim kitap bitince iyice anlıycam sanırım ama buda ilginç bir çalışmaymış........