Orijinalini görmek için tıklayınız : Yusufhanlılar

Servan
24.11.2006, 00:07
selam canlar:komik forumda yusufhanlı olan yada yusufhanlı kanı tasıyan canlar var mı?varsa isimlerini yada yusufanlılarla ilgili arastırma yazabilir misiniz?baska bir anket duzenlenmişti ama yusufhanlıarın isimi yoktu söyledim yazılmadı en iyisimi biz de kendimizi böyle gosterelim.şimdiden tesekkurler. :surrender

GELİN CANLAR BİR OLALIM..........::innocent:

Nesimi
24.11.2006, 00:14
Bende bu aşireti merak ediyordum.

Ayrıca Aşiretiniz topicine Yusufhanlılarıda ekledim işaretleyebilrsin :)

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3024

Şoreş
17.01.2007, 20:29
Yusufhanlılar Kürt Kökenlidir, Kırmançki konuşurlar.. Alevilikten önce Ezidi Dinine mensuplarmış.. Osmanlı Devletinin Belgelerinde öyle geçiyor.. Orta büyüklükte bir Aşireti.. Sanırım Ovacık ve Hozatta yaygınlar.

khorasantunceli
19.01.2007, 06:33
(MEDET 'YA ALİ') khorasanlı değilmiyiz hepimiz nerden geldik can dostlar yusufhanda ne;kureyşhanda ne ;aşiret; nedir söyleyin?insansak insan olalım cahilse anlatalım yezidse vuralım ölürsekki geri geliriz canlar feda olsun canımın yoluna (MEDET 'YA ALİ')

Balabanli
26.01.2007, 14:56
Yusufhanlilar merkeze bagli olan köylerde yasiyorlar. Genelde Sütlüce bagli olan köyler. Bide göc eden Yusufhanlilar var, Elazig Erzuruk tarafinda...

Servan
26.01.2007, 15:10
evet genellikle şu anki merkezin kuzey yamaçlarındaki köyler yusufhanlılarındır.

Nesimi
26.01.2007, 21:34
(MEDET 'YA ALİ') khorasanlı değilmiyiz hepimiz nerden geldik can dostlar yusufhanda ne;kureyşhanda ne ;aşiret; nedir söyleyin?insansak insan olalım cahilse anlatalım yezidse vuralım ölürsekki geri geliriz canlar feda olsun canımın yoluna (MEDET 'YA ALİ')

Bütün aşiretler Horasandan gelmemiştir. Bir kısmı çok eski tarihlerden beri Dersimde yaşıyordu.

Aşiret isimlerini Türkçeleştirip daha sonra halkımızın kökenini Türk göstermeye çalışanlar var mesela:

Loliz aşireti orjinel Kırmancki dilindeki halidir daha sonra Türkçeye Lolan olarak çevrilmiştir, bazı Türkçü yazarlar bu aşiretin kökenini Çin'e kadar götürerek bunların kökenini Türk olarak göstermeye çalışıyorlar. Lou-lan - Lolan gibi bir kelime türetmesiyle bunu ispat etmeye çalışıyorlar ancak bu komik aynı Kart - Kurt seslerinden Kürt kelimesini türetme çabaları gibi.

Balaban aşiretinin yaşadığı bölgenin milattan önceki yıllarda adı "Balabatin" dir. Balabaniz lerin bu bölgede yaşaması tesadüf olmasa gerek.

Horasandan gelen aşiretler sadece Şeh Hasan aşiret konfederasyonudur onun dışındaki aşiretler yani Doğu Dersim bölgesindeki aşiretler "Dersim aşiretleri" olarak anılır ve onlar hep Dersimde yaşamışlardır.

Yusufan'lar orjinal adıyla Yusufiz olması gerekiyor. Bu aşiret Dersim oymağındandır.

Şoreş
26.01.2007, 21:37
Bütün aşiretler Horasandan gelmemiştir. Bir kısmı çok eski tarihlerden beri Dersimde yaşıyordu.

Aşiret isimlerini Türkçeleştirip daha sonra halkımızın kökenini Türk göstermeye çalışanlar var mesela:

Loliz aşireti orjinel Kırmancki dilindeki halidir daha sonra Türkçeye Lolan olarak çevrilmiştir, bazı Türkçü yazarlar bu aşiretin kökenini Çin'e kadar götürerek bunların kökenini Türk olarak göstermeye çalışıyorlar. Lou-lan - Lolan gibi bir kelime türetmesiyle bunu ispat etmeye çalışıyorlar ancak bu komik aynı Kart - Kurt seslerinden Kürt kelimesini türetme çabaları gibi.

Balaban aşiretinin yaşadığı bölgenin milattan önceki yıllarda adı "Balabatin" dir. Balabaniz lerin bu bölgede yaşaması tesadüf olmasa gerek.

Horasandan gelen aşiretler sadece Şeh Hasan aşiret konfederasyonudur onun dışındaki aşiretler yani Doğu Dersim bölgesindeki aşiretler "Dersim aşiretleri" olarak anılır ve onlar hep Dersimde yaşamışlardır.

Doğu Dersim Aşiretleri olan Areli, Hiran, Koçgiri, Demanan, Alan gibi Aşiretlere Eski Dersimliler denirmiş.. Seninde anlattığın gibi abi Mileto Khan.. Doğu Dersimde yerleşik olan Balanbanlılarda Şeyh Hasan Çizgisinden gelmekteler.. Horasan > Malatya > Tunceli > Romanya :thumbup1:

khorasantunceli
27.01.2007, 03:19

Yusufan'lar orjinal adıyla Yusufiz olması gerekiyor. Bu aşiret Dersim oymağındandır.
öncelikle ilgin için teşekkürler;şunu öğrenmek isterim senin türklükle ilgili bir önyargın yada nefretinmi var!? sorun nedir? ben türküz veya başka bir şekilde türklüğü savunmadımki ama sen durmadan birilerinin bizi asimile etmeye çalıştıklarını söylüyorsun.ben sadece hepimiz canız dedim ve yusufhanlılar horosandan gelmiştir babam 7 tane dedesinin ismini bilir ve sayar bende 8 tane haliylen,ve çık-han denen 2 kardeşten türemişiz ve khorasandan gelmişiz yusufhanlıyız .benim babam sobe konuşur anne tarafıda bilir ve onlarda here vere konuşurlar hepsi olmasada yaşlılar bilir; isyan,göç vs sebeplerden dolayı yaşı fazla büyük olmıyanlar bilmez.Güvenler,Saygılar ve Sevgiler.

Şoreş
27.01.2007, 03:50
benim babam sobe konuşur anne tarafıda bilir ve onlarda here vere konuşurlar hepsi olmasada yaşlılar bilir; isyan,göç vs sebeplerden dolayı yaşı fazla büyük olmıyanlar bilmez.Güvenler,Saygılar ve Sevgiler.

Bazı Aşiret ve Köyler çift dil kullanırlar.. Bu Kurmanca ve Kırmançkinin bir Dil'in Lehçesi olduğunu ortaya koymaktadır...Ama Kürt Halkını bölmek isteyenler, Kürt Dilini, Boylarınıda parçalamakta ve bizlerde buna destek vermekteyiz ne yazık ki.

Bu arada alıntı yaptığın arkadaşımız bu konular üzerinde uzun araştırmalar yapan bir can'ımızdır.. Belirtmek isterim ki bende Yusufhanlıları Kürt Kökenli olarak biliyorum.. Neden Kürt Kökenli ?

Zaten Osmanlı Belgelerinde Dersim Yöresi, Kürdistan Sancakları olarak geçer, bu o yöredeki eskiden beri var olan Kürt Bilincini ortaya koyar..

Diğer sebep ise Türklerin eski Din'i Şamanizmdir ama Yusufhanlılar Alevilikten önce Ezidi Dinine mensuptular... Osmanlı Belgelerinde bile Yusufhanlılar '' Şeytan Aşireti '' olarak belirtilir... Yani Şeytan Aşireti lafı Osmanlı tarafından kullanılmış ve eski bir Kürt Din'i olan Ezidi/Yezidiliğin tanımıdır..

Kürt Aleviler yani Kurmanca/Kırmançki konuşan Tunceliler, Erzincanlılar, Sivaslılar, Bingöllüler, Çorumlular, Gümüşhaneliler, Kayserililer, Elazığlılar, Muşlular vs. Irk'ı bozulmamış ve asla Şafiliğe geçmeden, Alevilikle birlikte eski İnançlarını yaşatan, özlerini koruyan Kurmançlar ve Kırmançlardır.. İşte Şafii'lerle olan farklılığımız burdan gelmektedir.

Nesimi
27.01.2007, 13:57
öncelikle ilgin için teşekkürler;şunu öğrenmek isterim senin türklükle ilgili bir önyargın yada nefretinmi var!? sorun nedir? ben türküz veya başka bir şekilde türklüğü savunmadımki ama sen durmadan birilerinin bizi asimile etmeye çalıştıklarını söylüyorsun.ben sadece hepimiz canız dedim ve yusufhanlılar horosandan gelmiştir babam 7 tane dedesinin ismini bilir ve sayar bende 8 tane haliylen,ve çık-han denen 2 kardeşten türemişiz ve khorasandan gelmişiz yusufhanlıyız .benim babam sobe konuşur anne tarafıda bilir ve onlarda here vere konuşurlar hepsi olmasada yaşlılar bilir; isyan,göç vs sebeplerden dolayı yaşı fazla büyük olmıyanlar bilmez.Güvenler,Saygılar ve Sevgiler.

Yargısız infaz yapmandan hoşlanmadım. Mesajımda ne Türklere karşı ön yargı var nede başka birşey. Bende sana sorayım Türkçü(ırkçı olanları) yazarların özellikle Alevi Kürt kesimi asimile etme çabasından bahsetmem neden seni rahatsız etti? Yoksa bir çıkarın mı var bundan? Türk veya Kürt kökenli olsak sana ne faydası olacak? Kökenimiz Türk olsa ne farkedecek hepimiz bu ülkede yaşıyoruz birlik ve beraberlik içerisinde yaşamalıyız. Ancak kültürümüzü unutmamalıyız.

Kendinde söylüyorsun here were (Kurmanci) ve so-be(Kırmancki) dillerini biliyormuş ataların. Önyargısız şekilde ve asimile edenleri görerek yaşamanı dilerim eğer asimile edenleri göremiyorsan o kendi sorunundur dedelerinin ismini bilmekle olmuyor önemli olan onların kültürlerini korumandır. Dedelerinin diline inancına sahip çıkmak Aleviliği korumak için önemlidir.

Erdem12
27.01.2007, 14:35

Horosandan gelince ne de olsa olay bitiyor, nokta konuyor öylemi? Çok statik bir temellendirme, bu temellendirmenin avantajlarıda çok galiba böylece öz be öz Alevi, artı daha büyük bir avantajla Kürt olmamak (veya Zaza olmamak) Türk olmak kolayca mümkün oluyor öylemi. Bence bunu şöyle koysan daha iyi edersin; Kürt kökemliyim ama Kürt olmamak istiyorum dersen bunca kuyruk-uyruk arama çarpıtmasına girmene de gerek kalmaz. Sence özbe öz Kürt bir Anadolu yerlisi "Alevi" olmazmı. Şoreş Can'ın dediği gibi Osmanlı belgelerinde geçen Yusufanlıların Ezidi kökenli oluşları da mümkünken; hatta Yusufan adlandırmasında geçen Kürtçe veya Farsça özel adları çoğullaştırma takısı olan "an" eki (lolanlılardada kelime tamamen Kürdi-İrani kelime ve takısı sözkonusu ikende bunu yapılıyor) Zorlamaya gerek yok Kürt olmamak sizin için bu kadar hayatiyse istediğinizi olmak istemekte özgürsünüz.
Aşiretinizi bari zan altında bırakmayın, bununla aşiretimiz kolayca etnik aidiyetini terk edip kitlesel olarak Kürtleşmişlerdir demiş oluyorsunuz. Çingene dostlar dahi 600-700 yıl önce Hint topraklarını terketmiş Parya konumundaki ezilenler iken dillerini büyük oranda terketmemişlerse; Diyarbakır, Urfa'daki Türkmenler Kürtleşmemişlerse, Dersimdeki Sarı Saltuklular onca içiçe geçmeye rağmen dillerini terketmemişlerse; hatta Van'daki Küresinliler dillerini yitirerek Kürtleşmemişlerse( Bu saydıklarımın pekçoğu Kürtçeyi dahi -ki en az 400 yıldır buralarda yaşıyorlar- öğrenmemişlerse) sizin sözleriniz havada kalmaktadır.
KızılKilise gibi gerçek aydın, şovenist olmayan bir can boş ve yanlış konuşmaz. Senin onun seviyesine gelebilmen, (babanın adlarını bildiğini savladığı çık-han, veya ne bileyim Oğuz-han tipi uyduruk şecereci) hikayeci tavrınla çok zor.
Demek git-gel konuşanlar var, sayın canız, Güvenler, Saygılar, Sevgiler.

khorasantunceli
28.01.2007, 12:37
Bazı Aşiret ve Köyler çift dil kullanırlar.. Bu Kurmanca ve Kırmançkinin bir Dil'in Lehçesi olduğunu ortaya koymaktadır...Ama Kürt Halkını bölmek isteyenler, Kürt Dilini, Boylarınıda parçalamakta ve bizlerde buna destek vermekteyiz ne yazık ki.

Bu arada alıntı yaptığın arkadaşımız bu konular üzerinde uzun araştırmalar yapan bir can'ımızdır.. Belirtmek isterim ki bende Yusufhanlıları Kürt Kökenli olarak biliyorum.. Neden Kürt Kökenli ?

Zaten Osmanlı Belgelerinde Dersim Yöresi, Kürdistan Sancakları olarak geçer, bu o yöredeki eskiden beri var olan Kürt Bilincini ortaya koyar..

Diğer sebep ise Türklerin eski Din'i Şamanizmdir ama Yusufhanlılar Alevilikten önce Ezidi Dinine mensuptular... Osmanlı Belgelerinde bile Yusufhanlılar '' Şeytan Aşireti '' olarak belirtilir... Yani Şeytan Aşireti lafı Osmanlı tarafından kullanılmış ve eski bir Kürt Din'i olan Ezidi/Yezidiliğin tanımıdır..

Kürt Aleviler yani Kurmanca/Kırmançki konuşan Tunceliler, Erzincanlılar, Sivaslılar, Bingöllüler, Çorumlular, Gümüşhaneliler, Kayserililer, Elazığlılar, Muşlular vs. Irk'ı bozulmamış ve asla Şafiliğe geçmeden, Alevilikle birlikte eski İnançlarını yaşatan, özlerini koruyan Kurmançlar ve Kırmançlardır.. İşte Şafii'lerle olan farklılığımız burdan gelmektedir.

konuya şöyle başlayabıırım birbirinizi savumanız normal araştırmalarında ne kadar dogru olduğunu bılemem ama siz anne ve babanıızın soyledıklerınıe ınanmıyorsanız bu beni ilgilendirmez sizin yaptığınız araştırmalarda beni ilgilendirmez asıl burda dayatmacılığı yapanalr sizlersiniz ve sanki bütün dersim kürtmüş gibi davranan da sizsizniz lanet olsun ağalar ağacı zihniyete lanet olsun tüm dikta sisitemlerine seyit rıza dediğiniz kişi ve ayrıca demananlıların eşkiyalık yapıp halkın malını çaldığı ve halkı ezdiği yalan mı ?
cevap istiyorum dersimin tamamı kürt değildir kürt dillerini konuşabilir ama genellemeyi yaoan sizsiniz ve kapalı oynuyorsunuz objektif olmalı mert olmalı dürüst olmalı insan.ayrıca yususfhanlılar ezidi/yezidi demişsin sen nasıl böyle birşey söylersin şimdi be sana şuanda sayıyorum yanımda olsan senin parça parça etmiştim oranızdan buranızdan uydurmayım sağdan soldan duyduğunuz şeyleri saygılı olmayı ogrenın boyle saldırmak dersimlilere yakışmaz
bir sorununuz varsa gelim konuşalım.güvenler sevgiler saygılar

Erdem12
28.01.2007, 13:01
konuya şöyle başlayabıırım birbirinizi savumanız normal araştırmalarında ne kadar dogru olduğunu bılemem ama siz anne ve babanıızın soyledıklerınıe ınanmıyorsanız bu beni ilgilendirmez sizin yaptığınız araştırmalarda beni ilgilendirmez asıl burda dayatmacılığı yapanalr sizlersiniz ve sanki bütün dersim kürtmüş gibi davranan da sizsizniz lanet olsun ağalar ağacı zihniyete lanet olsun tüm dikta sisitemlerine seyit rıza dediğiniz kişi ve ayrıca demananlıların eşkiyalık yapıp halkın malını çaldığı ve halkı ezdiği yalan mı ?
cevap istiyorum dersimin tamamı kürt değildir kürt dillerini konuşabilir ama genellemeyi yaoan sizsiniz ve kapalı oynuyorsunuz objektif olmalı mert olmalı dürüst olmalı insan.ayrıca yususfhanlılar ezidi/yezidi demişsin sen nasıl böyle birşey söylersin şimdi be sana şuanda sayıyorum yanımda olsan senin parça parça etmiştim oranızdan buranızdan uydurmayım sağdan soldan duyduğunuz şeyleri saygılı olmayı ogrenın boyle saldırmak dersimlilere yakışmazbir sorununuz varsa gelim konuşalım.güvenler sevgiler saygılar

Kimse kapalı oynamıyor, doğrudur cahilce ve korkusuzca oynayan sensin.Ama objektif değilsin, mert hiç değilsin, dürüstlük zor zenaattır; bunu becermek için okuduğun veya duyduğun şeylerin amaçlarını sorgulaman lazım! Yusufanlıların Alevi yapısı kazanmasından önce Ezidi/Yezidi olma olasılığı var deniyor (Sen Ezidiliğin/yezidiliğin ne olduğunu kesinlikle bilmiyorsun; bunu Yezitlik olarak algıladığına bahse girerim). Saygılı ol, kimi niçin, parça parça edecek mişsin? Saygılı ol, oranızdan buranızdan uydurmayın diyorsun, sadece komik oluyorsun!
Saygılı olun demekle herhalde tehdit ediyorsun o zaman, böyle saldırmak Dersimlilere yakışmaz da demişsin; tebrik ederim seni; -çünkü sen Dersimliliğe yakışmayanlardansın-ondan saldırgansın- kimin ne adına saldırganlaştığını sayende görmüş olduk...Dersimliler bu ülkede adamlıkları, insanlıkları, mertlikleri, bilgileri ve mazlumlukları ile tanınırlar; sen değişik birisin, yine de sağol!

Nesimi
28.01.2007, 13:11
cevap istiyorum dersimin tamamı kürt değildir kürt dillerini konuşabilir ama genellemeyi yaoan sizsiniz ve kapalı oynuyorsunuz objektif olmalı mert olmalı dürüst olmalı insan.ayrıca yususfhanlılar ezidi/yezidi demişsin sen nasıl böyle birşey söylersin şimdi be sana şuanda sayıyorum yanımda olsan senin parça parça etmiştim oranızdan buranızdan uydurmayım sağdan soldan duyduğunuz şeyleri saygılı olmayı ogrenın boyle saldırmak dersimlilere yakışmaz
bir sorununuz varsa gelim konuşalım.güvenler sevgiler saygılar

Arkadaşımızı tehdit etmen hiç hoş değil bir daha bu tarz birşey yapmayın.

Şoreş arkadaş osmanlı belgelerinde ve bazı Araştırmacıların Yusufhanlar için bu bilgiye ulaştığını aktarıyor, yani araştırmayı sunuyor... Dersim tek parçadır Türk Kürt Zaza ve Ermeni halklarından oluşur ancak çoğunluk Kırmancdır. Kendinizi Türk hissedebilirsiniz bu ayrı birşeydir ama tehdit etmeniz doğru değil.

Ağalık sistemini savunmak doğru değil biz burada aşiretleri kültürel bir öğe olarak ele alıyoruz Ağalık sistemi aşiret yapısı feodal yaşam hiç birimize fayda sağlamaz bizim karşı durduğumuz da feodal yapıdır. Aynı şekilde feodal sistemin daha gelişmiş ve geniş kitlelere yayılmış hali olan ulus, millet kavramıda ayrı bir sorun kaynağıdır. Bakın Kürt mü Türk mü tartışmaları alıp başını gidiyor Kürt - Türk - Ermeni olmakdan daha önemli olan birşey varsa Kardeşlik ve insanlık bilincidir. İnsanlık bilinci olmayan bir Dersimli benim için çok anlam taşımaz. Öyleki bu tarz bilincinden yoksun insanlar ülkede en güçlü kimse ondan taraf olmayı savunur. Ülkeyi Araplar yönetse biz aslında Arap kökenliyiz bile derler.

Hiç kimseye gökten diller inmemiştir herkes dilini kültürünü geliştirip bugüne getirmiştir. Şimdi kalkıp o dili konuşabilirler ama onlardan değiller demek saçma olur. Dersimde nenelerimiz mum yakıp dua ederler, sabahları güneşe dua ederler bu gelenekler hangi şamanist gelenekde var?.

khorasantunceli
28.01.2007, 13:11
oncelikle sende saygılı davranıp teşşekür ettğin için bu davranışın
dan dolayı senı tebrık edıyorum...? ve görüyorumki siteyi açtığın için sahıplenmiş ve hiç bir şeyi kabul edemiyorsun sadece pohpohlanmak istiyorsun dalkavuklarında cok .bak konu nerden nereye getırdın sen dıyorsunkı benım eşşegım onde gıtsın hepınızıın eşşegi onde gitsin farketmez tartışmak için bunları soylemedım ben kımseyı de yargılamadım ama siz zaten tartışmaya yer arıyorsunuz.ben türküm veya kürdüm demiyorum hepimiz canız diyorum kAfan alıyormu istersen sana 10 kere daha yazarak acıklayabılırım bu sıteyı açmış yönetici olabılırsın ama cok yonlerde eksıksın.ve ayrıca beni cıkarcı bu işten bir çıkarınmı var diye itham etmen saygıssızca ve hakaret varıyor senınle başka bir platformda konuşalım arkadaşım benım bılgılerım sende sen benı tanırsın ve bızıde. gel konuşalım bılmıyorsan ogren isviçredekilerde sorabılrsın sana anlatırlar beni bizi sana anlatırlar.busiteyii şekilde degerlendırmen kullanman çok yanlış dersımlilere yakışmaze.38 de cıkarcı agaları savunan sızın zıhnıyetınız faşizımle aynı dogrultudadır tabıykı burda kurunun yanında yaşda yanmış bir sürü sucsuz gunahsız ınsan oldurulmuştur ben bunları yapanlara lanet olsun dıyorum verilen sözler vardı tutulmadıgı da dogrudur 23anayasında türkiye cumhiriyetı turklerden oluşur yasası cok yanlış ve haksızca faşistce bir davranış ama konuları net bılmeden udurmayın sıyt rızanın ne oldugunu nasıl bır ınsan oldugunu sıze anlatsınlar bılmıyorsanız gıdın dedelrınıze sorun konuları bırbırıne karıştırpta herkesı her konuyu aynı kefeye koymayın .lanet olsun cehalete.......ve osmanlı arşiveri diyorsunuz osmanlı sanki çok severd
i bizleri yavuzun 40 bin aleviyi fırat dökmsinide araştırın bakalım neler bulucaksınız .yani ezidi dini filan bilmeyiz biz herkesin böyle aşiretim hakkında konuşmasını atıp tutmasına izin veremem.saygılı olucaksınız.haksız yere suçlama ve karalama yaparsanız hepnızle başka platformlarda konuşuruz ha o zaman işte şeytan dinene mensup olabılırız savaş anında yani. görürüz kım neymış. hodri meydan kohrasan dersim tunceli kalan mamekia yok problem dersim kürt degıldır türk degıldır dersım bir mozaık bır dunyadır alemdır . lanet olsun cehalete

Nesimi
28.01.2007, 13:28
dan dolayı senı tebrık edıyorum...? ve görüyorumki siteyi açtığın için sahıplenmiş ve hiç bir şeyi kabul edemiyorsun sadece pohpohlanmak istiyorsun dalkavuklarında cok .bak konu nerden nereye getırdın sen dıyorsunkı benım eşşegım onde gıtsın hepınızıın eşşegi onde gitsin farketmez tartışmak için bunları soylemedım ben kımseyı de yargılamadım ama siz zaten tartışmaya yer arıyorsunuz.ben türküm veya kürdüm demiyorum hepimiz canız diyorum kAfan alıyormu istersen sana 10 kere daha yazarak acıklayabılırım bu sıteyı açmış yönetici olabılırsın ama cok yonlerde eksıksın.ve ayrıca beni cıkarcı bu işten bir çıkarınmı var diye itham etmen saygıssızca ve hakaret varıyor senınle başka bir platformda konuşalım arkadaşım benım bılgılerım sende sen benı tanırsın ve bızıde. gel konuşalım bılmıyorsan ogren isviçredekilerde sorabılrsın sana anlatırlar beni bizi sana anlatırlar.busiteyii şekilde degerlendırmen kullanman çok yanlış dersımlilere yakışmaze.38 de cıkarcı agaları savunan sızın zıhnıyetınız faşizımle aynı dogrultudadır tabıykı burda kurunun yanında yaşda yanmış bir sürü sucsuz gunahsız ınsan oldurulmuştur ben bunları yapanlara lanet olsun dıyorum verilen sözler vardı tutulmadıgı da dogrudur 23anayasında türkiye cumhiriyetı turklerden oluşur yasası cok yanlış ve haksızca faşistce bir davranış ama konuları net bılmeden udurmayın sıyt rızanın ne oldugunu nasıl bır ınsan oldugunu sıze anlatsınlar bılmıyorsanız gıdın dedelrınıze sorun konuları bırbırıne karıştırpta herkesı her konuyu aynı kefeye koymayın .lanet olsun cehalete.......ve osmanlı arşiveri diyorsunuz osmanlı sanki çok severd
i bizleri yavuzun 40 bin aleviyi fırat dökmsinide araştırın bakalım neler bulucaksınız .yani ezidi dini filan bilmeyiz biz herkesin böyle aşiretim hakkında konuşmasını atıp tutmasına izin veremem.saygılı olucaksınız.haksız yere suçlama ve karalama yaparsanız hepnızle başka platformlarda konuşuruz ha o zaman işte şeytan dinene mensup olabılırız savaş anında yani. görürüz kım neymış. hodri meydan kohrasan dersim tunceli kalan mamekia yok problem dersim kürt degıldır türk degıldır dersım bir mozaık bır dunyadır alemdır . lanet olsun cehalete

Ben site sahibi değilim. Yöneticiyim sadece. Kabul edemediğim bir şeyler yok eğerki belgelerle kanıtlarıyla belirli şeyleri tartışırsak elbette kabul ederim ancak sende bir önyargı ve tahammülsüzlük var Bizde Aleviyiz ancak geçmişte mensup olduğumuz din Zerdüşt dinidir ben bunu inkar etmem aksine gurur duyarım sen ise sanki hakaretmiş gibi saldırganca etrafına tehditler savuruyorsun.

.

khorasantunceli
28.01.2007, 13:30
Kimse kapalı oynamıyor, doğrudur cahilce ve korkusuzca oynayan sensin.Ama objektif değilsin, mert hiç değilsin, dürüstlük zor zenaattır; bunu becermek için okuduğun veya duyduğun şeylerin amaçlarını sorgulaman lazım! Yusufanlıların Alevi yapısı kazanmasından önce Ezidi/Yezidi olma olasılığı var deniyor (Sen Ezidiliğin/yezidiliğin ne olduğunu kesinlikle bilmiyorsun; bunu Yezitlik olarak algıladığına bahse girerim). Saygılı ol, kimi niçin, parça parça edecek mişsin? Saygılı ol, oranızdan buranızdan uydurmayın diyorsun, sadece komik oluyorsun!
Saygılı olun demekle herhalde tehdit ediyorsun o zaman, böyle saldırmak Dersimlilere yakışmaz da demişsin; tebrik ederim seni; -çünkü sen Dersimliliğe yakışmayanlardansın-ondan saldırgansın- kimin ne adına saldırganlaştığını sayende görmüş olduk...Dersimliler bu ülkede adamlıkları, insanlıkları, mertlikleri, bilgileri ve mazlumlukları ile tanınırlar; sen değişik birisin, yine de sağol!

öncelikle şeytan dini demişler benım tepkım ordan oldu ben bunları yazmanıza anlam veremıyorum ha yanlış anlama yok ezıd/yezid diye yazmakşeytan dini diye bak arkadaşım ben sınırlendıgım zaman munzur a benzerım bu senı rahatsız edıyorsa o senın sorunun ama herkesın konuya atlaması ne oluyor ben onu anlamadım sız boylemı ınsansınız bız burda konuşuyoruz hepınız salça oldunuz sözlerinize dıkkat edın ınsanları tahrık edıp sonra kenara çekılme ve başkalarını konunun ıcıne cekeret sorun yaratmak bızım karşı olduğumuz zıhneyetle bir oluyorsunuz .... lanet olsun.....sizin gibiler yuzunden dersım bıryere gelemıyor....lant olsun yezit e lanet olsun cehalete iki yüzlülüğ hatta 3 veya 4 olmuşl burda....... objektif ol mert degılsın demışsın durust degıl demışsın .... tanıyacaksınızzzzzzzzzzzzzzzzzzzz kım neymışşşşşşşşşşşşşşşşş
benım dıyecegımı dedım................................

Şoreş
28.01.2007, 13:35

Aslını inkar eden Haramzadedir.. Öncelikle Kürt olduğuna inanmıyorsan bu senin fikrindir ama Osmanlı Belgelerinde Yusufanlılar için '' Şeytan Kabilesi / Ezidi '' tanımlamasını asla inkar edemezsin.. Yada Dersim Coğrafyasındaki Kürt Bilincini ve Kürt Yöresi olma özelliğini kimse inkar edemez.. Son yıllarda Kürtler arasına Türkçüler, '' Onlar Türkmendir '' oyununu sokarken, bazı kesimlerde Devletin Bölücülüğüne gelip Kürt Kimliğini inkar ederek, hatta bazılar '' En iyi Kürt Ölü Kürttür '' diyerek, o büyük Kürt Lideri Seyit Rızaya ihanet etmektedir. Senin yağmacı dediğin o insan Kürt Halkının özgürleşmesi için mücadele etti...

Yusufhanlılar Kürt Kökenlidir.. Hangi dili konuşurlarsa konuşsunlar.. Açıklık getirmen gereken şeyler var.. Bana bunları açıkla eyvallah ... Vede tavırların hiç hoş değil, boş konuşan insanlar yok karşında..

Tunceli, Sivas, Malatyalı Kürt Aleviler özellikle ;

1 - Yerin ve Göğün Meleklerine Dua ederler ;

Açıklaması : Ezidiliktede Melek Tavus Yeri ve Göğü Koruyan Melektir..

2 - Alevi Kürtler Gağant Bayramı Kutlar ;

Açıklaması : Tüm Alevi Kürtler kutlar ama nedense Türkmen Alevilerin bu bayramdan haberi bile yoktur.. Pagan İnancından gelmektedir.

3 - Kürt Alevileri Güneş'e doğru, sabah ve akşam Duası eder;

Açıklaması : Yezidi uygulamasıdır, sabah akşam Güneşe dönerek insanlar tüm güzel duaları ona okurlar..

Bunlara bir açıklaman var mıdır arkadaş ?

öncelikle şeytan dini demişler benım tepkım ordan oldu ben bunları yazmanıza anlam veremıyorum ha yanlış anlama yok ezıd/yezid diye yazmakşeytan dini diye bak arkadaşım ben sınırlendıgım zaman munzur a benzerım bu senı rahatsız edıyorsa o senın sorunun ama herkesın konuya atlaması ne oluyor ben onu anlamadım sız boylemı ınsansınız bız burda konuşuyoruz hepınız salça oldunuz sözlerinize dıkkat edın ınsanları tahrık edıp sonra kenara çekılme ve başkalarını konunun ıcıne cekeret sorun yaratmak bızım karşı olduğumuz zıhneyetle bir oluyorsunuz .... lanet olsun.....sizin gibiler yuzunden dersım bıryere gelemıyor....lant olsun yezit e lanet olsun cehalete iki yüzlülüğ hatta 3 veya 4 olmuşl burda....... objektif ol mert degılsın demışsın durust degıl demışsın .... tanıyacaksınızzzzzzzzzzzzzzzzzzzz kım neymışşşşşşşşşşşşşşşşş

Şeytan Dini tanımlaması Osmanlınındır.. Ezidilik Zerdüştlüğün devamıdır.. Güzel bir Dindir, Satanist değiller.. İftiradır bu.. Onlar Şeytanın adını bile anmayı yasakladılar.. Neden alınıyorsun ki. Araştırdın mı hiç Yezidiler nedir, necidir diye ? Yok ! Ama hesap sormayı iyi beceriyorsun.

Şoreş
28.01.2007, 13:46
Önüne Tarihi Belgelerden kesitler sunuyoruz ama o hala kabul etmiyor.. İnsanlar çok garip.. Bir Kültürü, bir Halk'ı, Türkçü Yazarlar 1-2 Türkmen Aşiretine bakıp bizi yok sayıyorlar.. Yusufanlılar Kürt olmadığından şüphem bile yok.. Çünkü Türkler asla Yezidi olmaz ama Yusufanlılar Yezidilikten Aleviliğe geçen bir Aşiret.. Belki diğer Dersim Aşiretleride böyleydi.. Zerdüşt > Ezidi Etkilenmesi > Alevilik..

İnkarcılara geçit yok.. Yusufanlılar Kürt Mücadelesinden büyük kıyımlar geçirmişken, Kürt Kimliğini inkar etmek doğru değil. Hoş ya, İnkarcılar her tarafta be canlar ... :wink:

Erdem12
28.01.2007, 13:51

Bak dostum seni okurum, katılmadıklarımı yazarım nitekim sende yazmışsın... Bunu engelleyemezsin; Şeytanı kötülüklerin sembolü gördükleri için değildir Yezidilerdeki anlayış; bunu Satanistlerdeki şeytan yorumuyla karıştırmamak lazım. Kaldı ki bu uzak geçmişe dayalı bir tez-sadece bir tezdir, bu kadar kızman gereksiz. Buna kızmana gerek yok, bu teze karşı olman geçmişi değiştirmez ayrıca. Artı bu tezin doğru olmama olasılığı da vardır. Saygı içerisinde tartışmaların her türüne varım. Lütfen karşınızdakilerin de sorumluluk ve onur sahibi oldukları bilinci ile sinirlenmeden yazın! Yazdıklarınızda insanları savunmaya itecek tarzda çok sayıda tahrik var; ama size saygıda kusur eden yok;başlatan sizsiniz, lütfen buna dikkat edin! Tezcanlı olabilirsiniz, o ayrıdır ve de sizin sorununuzdur -sadece sizin. Yine de sağolasınız...

Şoreş
28.03.2007, 18:16
Mazgirt Pax Bucağı Velikşan Yusufan Aşireti
Mazgirt Pax Bucağı Eğdad Yusufan Aşireti
Mazgirt Pax Bucağı Sendam Yusufan Aşireti
Mazgirt Pax Bucağı Kolik Yusufan Aşireti
Mazgirt Pilvenk Yusufan Aşireti
Mazgirt Kemer Yusufan Aşireti
Mazgirt Vanariç Yusufan Aşireti
Mazgirt Deşt Yusufan Aşireti
Mazgirt Aliran Yusufan Aşireti
Mazgirt Oxundi/Uxundi Yusufan Aşireti
Mazgirt Keşişan Yusufan Aşireti
Mazgirt Sağ***/Sağik Yusufan Aşireti
Mazgirt Derexan Yusufan Aşireti
Mazgirt Qazmut/Qaxmut Yusufan Aşireti
Mazgirt Veliker Yusufan Aşireti

Balabanli
13.04.2007, 11:31
Arkadas galiba internetten yanlis bilgilere ulasmissin,

Simdi saydigin butun köyler dogru, ama Mazgirtle alakasi yok.

Ben kendimde yusufanliyim. Dest köyûne bagliyim ve diger köylerdede bizim akrabalarimiz oturur (örnegin babamin baska amcasi baska köyde).

Ama biz Merkeze bagliyiz, yani Mazgirt baya uzaktir.

şahan62
13.11.2007, 20:58
selam canlar bende yusufan aşiretindenim ama çemişgezek akçapınar köyündenim