Orijinalini görmek için tıklayınız : DAR Nedir ?

Kizilbas 66
28.11.2005, 02:29
Degerli Canlar !..

Anadolu Alevi-Bektasilik inancinda Dar in önemli bir yeri vardir.Ayin-i Cemlerde bircogumuzun duydugu,bildigi,gözlemledigi bir ritüel durustur.
Dar , Alevi-Bektasilerde meydan denen ve ayin-i Cem yapilan odanin orta yeridir.Burada söz verilir,suc söylenir.Tasavvufta gelip gecici yer anlamindadir,tanrisal gizlerin görünüs alanidir. Dar kutsaldir,Dara cikarmak ilk defa Imam Hüseyin den kalmistir.Dara ilk cikan Hazreti Ali olmustur.dardan ilk kurtaranda Imam Hasan olmustur.
Dört türlü dar vardir.Bunlar Dar-i Fazli , Dar-i Hüseyin , Dar-i Mansur , Dar-i Nesimidir.Simdi bunlarin ne anlama geldigini nasil uygulandigina bakalim :

DAR-I FAZLI : Yüzüstü yere kapanma durusuyla temsil edilir.Fazlullah
Hurufi gibi yol ugruna basi boyundan kestirmeyi göze
alma anlamindadir.

DAR-I HÜSEYIN : Ayak mühürleme durusuyla sembolize edilir.Hz. Imam
Hüseyin gibi yol ugruna canini basini vermeye hazir
olma anlamindadir.

DAR-I MANSUR : Bunun iki anlami vardir : a ) Dar, b ) Asilma durusuyla
temsil edilen daragacinda asilarak öldürülen Hallac-i
Mansur gibi yol ugruna ölümü göze alma, asilmaya
hazir olma anlamina gelir.

DAR-I NESIMI : Diz üstü durusuyla temsil edilir.Nesimi gibi yol ugruna
deriyi vermeye,asilmaya hazir olma anlamina gelir.
Bunlar " Enel-Hakk " diyen Hallac-Mansur un anisina
tekkeye baglanmanin tarikat ugruna canini feda etmenin
bir simgesi olarak algilanir.

Bir hizmetin konusu olan yada bir hizmeti yerine getirmek isteyen her can,önce buraya cikar ve teslim olur.Bu dar a cikmak, dar a cekilmek yada dar a durmak kelimeleriyle ifade edilir.Üyelerini tekke büyüklerinin olusturdugu Cem mahkemesinde yargilanmak icin durulan yeri anlatmak icinde kullanilan dir deyimdir.Suc isleyen,hatali görülen yol üyesi meydanin ortasina cagirilarak sorgulanir ,yargilanir,gerekirse hakkinda durumuna uygun bir ceza verilir.Böylece bu uygulama sirasinda cemaatin ve Dedenin huzurunda yargilanan kimsenin bulunacagi sekil ve durumlar gösterilmeye calisilmaktadir.Yargilanan meydan ortasina gelir,ayaklarini mühürler,kollarini gögsünde carpraza alir,basi öne egik durur.Sonraki asamalarda yukarida yazdigimiz Dar durumlarindan birini alir.
Dar a indirme töreni Hakk a yürüyen Canlar icin yürüyüsünün ücüncü,yedinci yada Kirkinci günü yapilan törene verilen addir.

HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN

Saygilarimla..........

Dogan24
26.12.2005, 12:09
paylaşimin için yürekden sevgiler ..
hızır yardımcın olsun

ISIK
15.01.2006, 16:15
Kizilbas 66 abi, bu bilgiyi paylastigin icin cok tsk ediyorum, cunku ben yeni duyuyorum "Dar" meselesini. Yalniz su cumleyi anlamadim: dardan ilk kurtaranda Imam Hasan olmustur.??? Bunu aciklarmisiniz? tskler

Kizilbas 66
15.01.2006, 20:31
[quote=ISIK]Kizilbas 66 abi, bu bilgiyi paylastigin icin cok tsk ediyorum, cunku ben yeni duyuyorum "Dar" meselesini. Yalniz su cumleyi anlamadim: dardan ilk kurtaranda Imam Hasan olmustur.??? Bunu aciklarmisiniz? tskler[/quote

Sevgili Kardesim..

Anadolu Aleviliginde Hakka yürüyen ( yani bir deyimle vefat eden ) canlar icin Ücüncü,Yedinci ve kirkinci günü dardan indirme Töreni ( ritüeli ) yapilir.Bu törende Hakka yürüyen can icin helallik ve rIza lik alinir.Dolayisiyla buna da Dardan indirme denir.Dara da hakka yürüyen can in aileyi temsilen en büyük cocugu cikar. Yazimdada belirttigim gibi Hz.Ali yi en büyük cocugu olmasi nedeniyle imam Hasan dardan indirmistir...Umarim aciklama yeterli olmustur kardesim....

sevgilerimle..........

ISIK
15.01.2006, 23:00
[quote=ISIK]Kizilbas 66 abi, bu bilgiyi paylastigin icin cok tsk ediyorum, cunku ben yeni duyuyorum "Dar" meselesini. Yalniz su cumleyi anlamadim: dardan ilk kurtaranda Imam Hasan olmustur.??? Bunu aciklarmisiniz? tskler[/quote

Sevgili Kardesim..

Anadolu Aleviliginde Hakka yürüyen ( yani deyimla vefat eden ) canlar icin Ücüncü,Yedinci ve kirkinci günü dardan indirme Töreni ( ritüeli ) yapilir.Bu törende Hakka yürüyen can icin helallik ve rIza lik alinir.Dolayisiyla buna da Dardan indirme denir.Dara da hakka yürüyen can in aileyi temsilen en büyük cocugu cikar. Yazimdada belrttigim gibi Hz.Ali yi en büyük cocugu olmasi nedeniyle imam Hasan dardana indirmistir...Umarim aciklama yeterli olmustur kardesim....

sevgilerimle..........

Sevgili Kizilbas66 abi anladim, cok guzel anlatiyorsun. Tskler.

Sevgiler ve saygilar,

Isik

Serkan_Devrim
15.01.2006, 23:04
halil abi bilgilerden dolayı çok teşekkürler.

Bir Zeynep
15.01.2006, 23:19
Sagol abim bu bilgiler icin.

bülentişcan
15.01.2006, 23:33
Kızılbaş66
Yüregine saglık ,ellerine saglık birikimin ve bilginle can ve dost ınsansın sağ olasın,

ISIK
16.01.2006, 00:02
DAR-I HÜSEYIN : Ayak mühürleme durusuyla sembolize edilir.Hz. Imam
Hüseyin gibi yol ugruna canini basini vermeye hazir
olma anlamindadir.

Kizibas abi bak bunu sen bizlerle paylastin, aklima birden ne geldi biliyormusun? Ben buna benzer bir olay yasadim, iki ciftin sozleri kesilirken, yuzukleri takilirken. Dede tarafindan okunurken damatin ayaklari muhurleme durusunda olmasini rica ettiler. Yani bir ayagi diger ayaginin uzerinde bulunmasi gerektigini soylediler. Bak goruyormusun ozamanda yasim cok kucuktu ve anlamini sormamistim, yani cocuktuk o kadar fazla ugursamiyordum yani. Ama yillar sonra bana bir seferinde birisi bu ayak muhurleme olayini soyle aciklamisti, dogrumu yanlismi bilmemde, guya: Hz. Ali efendimizin corabi yirtilmis ve buna utanmis onun icin ayaginin yirtik yerine diger ayagini koymus,yirtik yeri kimse gormesin diye. Simdi bu hikaye dogrumu yanlismi bilemem vallaha. Duydugumu anlatiyorum. Ama herneyse senin anlattigin 'Dar' meselesi bana o soz kesilmeyi hatirlatti, cok entersan. Tskler.

Kizilbas 66
16.01.2006, 00:44
Kizibas abi bak bunu sen bizlerle paylastin, aklima birden ne geldi biliyormusun? dogrumu yanlismi bilmemde, guya: Hz. Ali efendimizin corabi yirtilmis ve buna utanmis onun icin ayaginin yirtik yerine diger ayagini koymus,yirtik yeri kimse gormesin diye. Simdi bu hikaye dogrumu yanlismi bilemem vallaha. Duydugumu anlatiyorum.

Sevgili Kardesim..

Anadolu Aleviligi Bilimselligi ve cagdasligi ile BATINi bir inanctir..Kesinlikle Batil degildir.. Yani hurafeye,büyüye, asli astari olmayan söylence ve duyumlara göre hareket etmez..Haci Bektas-i Veli nin güvercin donunda ucup Anadoluya gelip konmasi sembolik ve Batini yani icsel anlatimdir.Aslinda güvercin olup gelen onun düsünceleri,ilimi,isigi ve irfanidir..
Senin de duymus oldugun Hz.Ali nin corabi yirtikti onun icin áyaginin üzerini kapatirdi ciddiye alinacak bir bilgi degildir,Alevi Tasavvufunda ve inancinda yeri yoktur.Ayak mühürlemenin anlamida Bende bu yola Imam Hüseyin gibi basimi ,serimi vermeye hazirim demektir kardesim ..sana sorarlarsa böyle anlat..

Ask-i Niyazlarimi sunarim..

Serkan_Devrim
16.01.2006, 02:05
Anadolu Aleviligi Bilimselligi ve cagdasligi ile BATINi bir inanctir..

abi bunu anlatmak istiyorum ama anlatamıyorum bir türlü. belki senin sözünü kabul ederler. alevilik batıni bir inançtır. açıklama için teşekkürler.

Yakapınarlı
16.01.2006, 09:09
bu dara çekmek cemlerde küsler dedenin yanında barıştırılıyor helallleşiyorlar bu kişilerde dara çekilmiş mi oluyor.merak ettim aynı şeymi

Kizilbas 66
16.01.2006, 17:26
bu dara çekmek cemlerde küsler dedenin yanında barıştırılıyor helallleşiyorlar bu kişilerde dara çekilmiş mi oluyor.merak ettim aynı şeymi

Anadolu Alevilerinin en özgün inanc ritüelleri arasinda Ayi-i Cem lerde yapilan DAR a cekilmedir.. Cemlerde söylenen Özümüzü DAR a cekmek insanin kendi ic temizliginin,nefsinin hesaplasmasini ,özelestirisini ,vicdanini sergilemesi Özü Sözü bir olma eylemini gerceklestirmesidir..Evet Dedenin yaninda küs olanlarin ,birbirinden Razi olmayanlarin baristirilmasi Cem lerin en carpici güzel olayidir.Aleviligin esitlikci yapisindan dolayi eger bir talib,can da Postta oturan Dededen,Rehberden özünü dara cekmesini isteyebilir yani dede den ,rehberden herhangi bir konuda rahatsizligi,sikayeti varsa onu dile getirebilir yoksa Cem baslamaz..
Anadoluda yapilan Cemlerde büyük cogunlukla Dar-i Mansur durusu sergilenir..Dar-i Mansur durusu ise Hallac-i Mansur gibi yolundan dönmeyecegi anlaminda, ayaklar mühürlü ( sag ayak bas parmagi sol ayak bas parmagi üzerinde ) eller gögüste carpraz veya sarkik ,bas hafiften sola egik bir vaziyette durmaktir....

Pir Sultan Abdal bir deyisinde söyle der

Girelim Ali nuruna
Duralim Mansur darina
Küfrümüz iman yerine
Sayamazsin demedim mi ?

Ask-i Niyazlarimi sunarim........

sila
16.01.2006, 17:30
bilgilerin ve aydinlatmlarin icin saolainnnnnnn cogumuzz bu terimlerin ne demek oldugunu bilmiyoruz tam anlamiyla burda ogren,miss oldukk tesekkurlerrr..... cem yapilirken bne kiriklar bacisiyim ayricaaa cemlerde semahi hep biz yaparizz uc arkadasss ve bir cemde bir kelime konustuk ve dede gorduu bizi o kadar kisinin onunde dara ciktik valla oyle utanmistimmm kii birdaha citim cikmadii cemlerde:)))

bülentişcan
16.01.2006, 22:57
Sevgili KZILBAŞ66
Tekrar eline sağlık sagolasın,cidden faydali öğrenilmesi,bilinmesi gereken inançsal ve kültürel renklerimizi yazıp, güzel hizmette bulunuyorsun
İznın olursa bende bir kaç ileve yapmak istiyorum

DAR
Dar,Cemde pir önünde duruş biçimidir,pir önünüde durmak kırklar katında durmakHz şahıvelayet katında durmak demektir,(Dar çeşitlerini Kızılbaş66 yazmıştı)
DAR KURBANI
Alevilerce (Bu Yöreler göre değişebilir-sürenek-)dünyada ikrar verip,Musahip olan canların vefat etmelerinden sonra yapılır, yani musahip i olmayanlara Dar kurbanı yapılmaz.
S.seyfi Nizamoğlu nun seyyid-ün İrşadün isimle esrinde ve S.Baba Mansur evlatlarında var olduğu YEŞİL MUSAF eselerde,
(Bu eserleri ben okumadım alıntıdır-Evliya yolunda erkan Haydar Teberoğlu-)
Bu kurban ın MUSAHİP olanlarayapıldığını,ve biziM ANKARA/CUBUK yöreinde de MUSAHİP lilere DAR KURBANI yapılamaktadır,
Kısaca cemde DAR a duruş vakti geldiğinde gücü yeten canların hepsi ayakda olur,ayaklarını Muhürleyip,MANSUR darına durular,Bu duruş sırasında pir NADI-ALİ'YYEN gülbengini (Duasını) okur bu gülbenk bitene kadar canlar DAR DA kalır,bitince Aşık (Zakir) 3 duaz imam okurlar,
Kızılbaş66 yazmıştı,DaR kuabanını amacı geride kalanlarca Meftanın helalleşmesi,Rızalaşması dır,
Umarım biraz katkım olmuştur
DOSTCA KALIN

Kizilbas 66
17.01.2006, 07:17
Sevgili KZILBAŞ66
Tekrar eline sağlık sagolasın,cidden faydali öğrenilmesi,bilinmesi gereken inançsal ve kültürel renklerimizi yazıp, güzel hizmette bulunuyorsun
İznın olursa bende bir kaç ileve yapmak istiyorum

DAR
Dar,Cemde pir önünde duruş biçimidir,pir önünüde durmak kırklar katında durmakHz şahıvelayet katında durmak demektir,(Dar çeşitlerini Kızılbaş66 yazmıştı)
DAR KURBANI
Alevilerce (Bu Yöreler göre değişebilir-sürenek-)dünyada ikrar verip,Musahip olan canların vefat etmelerinden sonra yapılır, yani musahip i olmayanlara Dar kurbanı yapılmaz.
S.seyfi Nizamoğlu nun seyyid-ün İrşadün isimle esrinde ve S.Baba Mansur evlatlarında var olduğu YEŞİL MUSAF eselerde,
(Bu eserleri ben okumadım alıntıdır-Evliya yolunda erkan Haydar Teberoğlu-)
Bu kurban ın MUSAHİP olanlarayapıldığını,ve biziM ANKARA/CUBUK yöreinde de MUSAHİP lilere DAR KURBANI yapılamaktadır,
Kısaca cemde DAR a duruş vakti geldiğinde gücü yeten canların hepsi ayakda olur,ayaklarını Muhürleyip,MANSUR darına durular,Bu duruş sırasında pir NADI-ALİ'YYEN gülbengini (Duasını) okur bu gülbenk bitene kadar canlar DAR DA kalır,bitince Aşık (Zakir) 3 duaz imam okurlar,
Kızılbaş66 yazmıştı,DaR kuabanını amacı geride kalanlarca Meftanın helalleşmesi,Rızalaşması dır,
Umarım biraz katkım olmuştur
DOSTCA KALIN

Degerli Kardesim.. Bize sunmus oldugun aciklayici ve bircogumuzun bilmedigi faydali bilgilerden dolayi Hizmetin Hakk Dergahina yazila,,Dar divanimiz kabul,muradiniz hasil,ilimin daim ve yolumuzu aydinlatan Isik ola...

Cümle gerceklerin demine,devranina hü diyelim hü

bülentişcan
17.01.2006, 16:30
Allah Eyvallah
Gecekler demine hü