cemgil inan
01.12.2006, 12:04
slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : KahramanMaraş / Pazarcik cemgil inan 01.12.2006, 12:04 slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ? dede_27 01.12.2006, 15:15 slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ? ben pazarcıklı değilim ama birsürü pazarcıklı arkadasım war...:) Gariip 01.12.2006, 21:43 bende bir kirsiyi taniyorum oda pazarcikli ben antepliyim kardess gülsün 03.12.2006, 13:54 slm teyzem 5 sene orda kaldı arada ziyarete giderdim güzel bir yer rockçı turna 03.12.2006, 13:56 pazarcık akdeniz bölgesinde yer almıyor mu? çünkü maraş a bağlı ve maraş da akdeniz bölgesinde yer alıyor. milidya 16.01.2007, 16:26 bozlar köyünde birçok arkadaşım var. botan_78 12.02.2007, 04:36 selam can ben pazarcikliyim.... tsk maktunpek 15.02.2007, 15:25 slm bende maraşın köyündeyim ama aile pazarcıktan gelme amanos 15.02.2007, 15:31 selam ben değilim ama o kadar dostum varki orali bir nevi sayılırım botan_78 23.02.2007, 02:16 arkadaslar bu sayfada baska paylasimlar olsa daha guzel olmazmi mesela kendi kulturumuzdeki muziklerimiz deyislerimiz olmasi cok iyi olur demi sadece bi fikir TSK. Azad 23.02.2007, 13:22 Bende pazarcikliyim foreverlove 27.02.2007, 13:54 evet.ben pazarcıklı diilim ama daha önce bikaç defa geldim pazarcıka.bizim einşte tarafı ordan.güzel bi yer. atmali1982 05.03.2007, 01:06 selam canlar ben malatya arguvanlıyım atma aşiretinden atma aşiret,nin diger bir kolu elbistanda zanediyordum ama pazarcıktaymış bir kaç tane köy varmış hatta atmalı olan varmı aranızada pazarcıklı 05.03.2007, 01:16 slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ? mrb can şimdi türkoğluna bağlı olsada eskiden bizim köyde pazarcığa bağlıymış... maktunpek 05.03.2007, 09:25 mrb can şimdi türkoğluna bağlı olsada eskiden bizim köyde pazarcığa bağlıymış...:001_rolle hangi köydesin kardeş bende urumoğlu köyündenim pazarcıklı 05.03.2007, 10:56 hangi köydesin kardeş bende urumoğlu köyündenim mrb can ben eski adıyla fanfas şimdiki adıyla pınarhüyük köyündenim...selamlarımla...:) zaro_see 27.03.2007, 15:25 slm ben de pazarcıklıyım.Kirni köyünden narlıya girmeden ilk köy.Maraş doğu akdenizde yer alıyor. gozukara25 28.03.2007, 12:42 pazarcıktan bir kaç kare arkadaslar .... büyütmek istediğiniz resmin üstüne tıklayın ... halitseyfi 28.03.2007, 13:28 Malatyalıyım ama 1986 - 1990 yılları araında narlı ovaındaki Küçük çennetpınarında öğretmen olarak görev yaptım. Çok değerli insanlar var.Bu köyden olan varasa yazarsa sevinirim. Halen bu insanlarla telafonda görüşüyoruz. Tüm pazarcıklılara selam ve sevgilerimi iletiyorum lion12 28.03.2007, 13:39 Evet canlar ilçeniz gerçektende ama gerçektende çok güzel bir ilçe benim askerden arkadaşım var Pazarcık lı ismi Cumali Şallı.Babasının ismi ise Şıho sanırım.Bütün Pazarcık lı dostlara ve canlara selamlar! Şoreş 28.03.2007, 13:51 Pazarcıklılar Kurmanca Zanin ? :) rinda 28.03.2007, 14:08 Merhaba..Pazarcıklılara selam..bir şey merak ettim..forumda olsun bir kaç yerde duyduğum kadarıyla Pazarcıklılar ve Elbistanlılar birbirlerini sevmezlermiş. Hiç pazarcıklı tanıdığım yok.çevremdede bu konuyla ilgili bir bilgisi olan yok..Şimdi Pazarcıklıları burda yakalamışken sormak istiyorum sizler Elbistanlıları sevmiyormusunuz.. Doğruysa neden? halitseyfi 28.03.2007, 14:13 Pazarcıklılar Kurmanca Zanin ? :) Zanin, pır kurmanc he Şoreş 28.03.2007, 14:47 Zanin, pır kurmanc he :thumbup1: Genel olarak Kurmanc konuşan Aleviler baya çok Pazarcıkta.. Sanırım Atmalılar, Alxaslılarda var:thumbup1: munzur_62 28.03.2007, 15:00 Yukarı pazarcıklılar sunniler gozukara25 28.03.2007, 18:04 Güzel köyüm Çiğliden bir kac manzara ve manset ... Cem evimizin temel calısmalarından bır kare ... halitseyfi 28.03.2007, 20:34 selam canlar ben malatya arguvanlıyım atma aşiretinden atma aşiret,nin diger bir kolu elbistanda zanediyordum ama pazarcıktaymış bir kaç tane köy varmış hatta atmalı olan varmı aranızada Sevgili hemşerim Pazarcık, elbistan arasında Atmalılar var. Bu atmalıların kendi söylediklerine göre yarısı sünni, yarısı alevidir. Malatyadaki atmalılara dahil olan Alhasların amca zadeleri ise elbistanda yoğun şekilde bulunmaktadır. paslıyüz 28.03.2007, 20:49 Bende bir pazarcıklı olarak pazarcık hakkında bildiklerimi paylaşayım.pazacık nüfusunun büyük bir kısmı kürt alevilerden oluşmaktadır. Geri kalan kısımları sünni köyler ve Kılıçlılar (sonradan aleviliği veye sonradan sünniliği seçmiş köyler) oluşturmaktadır. readme 28.03.2007, 20:55 oo bende pazarcıklıyım:) g antepte ikamet ediyoz. çok önceleri aleviymişiz. araştırıyorum aleviliği. bakalım sal nereye sürükleyecek. readme 28.03.2007, 21:00 selam canlar ben malatya arguvanlıyım atma aşiretinden atma aşiret,nin diger bir kolu elbistanda zanediyordum ama pazarcıktaymış bir kaç tane köy varmış hatta atmalı olan varmı aranızada atmalı çok geniş bir aşiret kardeş. daha doğrusu şirvan aşiretinin bir kolu. şirvan aşiretine dolaylı ve direk bağlı 10 milyon nufus var. atmalı aşiretine konyada, ankarada, güneydoğunun sair eksireye ilçelerinde, hatta edirnede rastlamak bile olasıdır. işin güzel tarafı malatyada atmalı olduğunu bizde duymuştuk ama bir atmalı çıkıpta pazarcıkta atmalı olup olmadığını merak edecek:) zahir_hewal 05.04.2007, 18:41 slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ? evet ben pazarcıklıyım sen pazarcığın neresinde oturuyorsun yada şuanda pazarcıkta mısın cevap yazarsan sevinirim gozukara25 07.04.2007, 10:59 pazarcık guzel memleketım... dunyanın en guzel yerı... http://www.youtube.com/watch?v=J5ZLN7UwpDI isyan_atesi4268 10.04.2007, 23:07 Selamün aleyküm canlar.Benimde Pazarcıklı bir kaç tane arkadaşım var.Çok iyi insanlar.Cana yakınlar. gozukara25 16.04.2007, 10:58 Pazarcık bölgesinde yaşamış ve halk içinde saygınlık kazanmış tanınmış kişiler vardır. Bu kişilerin yaşamları sırasında mucizevi olaylar gerçekleştirdiğine inanılır. Bu olaylar destansı bir şekilde anlatılır. Ermiş olduklarına inanılan bu kişilerin mezarları ve yaşadıkları yerler ziyaret edilir. Elif Ana Türbesi: Türbede yatan Elif Hatun, Akdemir Köyü’nde yaşamıştır. Sağlığında insanların yardımına koşmasıyla tanınmıştır. Bu yüzden yöre halkı, Elif Hatun’nun ermiş olduğuna inanır. Çevresinde Elif Ana olarak anılmıştır. 1991 yılında ölen “Elif Ana’nın” türbesi de Akdemir Köyü’ndedir. Türbesi özellikle yılın belli mevsimlerinde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Adağı olanlar, kurban kesmek isteyenler buraya gelmekte ve adaklarını burada kesmektedirler. Çıplak Hemo Türbesi: Türbede yatan Çıplak Hemo adındaki bu kişi Kirni Köyü’nde yaşamıştır. Bu zatla ilgili halk arasında çeşitli söylentiler vardır. Yaşamında yarı çıplak dolaştığı ve vücuduna mermi işlemediği söylenir. Geniş halk kitleleri tarafından ziyaret edilen türbesi, Kirni Köyü’ndedir. Ali Baba Türbesi: Eylen Köyü’nde yaşayan Ali Baba’nın, normal insanların hissedemediği bazı olayları hissettiğine ve insanların zarar görmesini engellediğine inanılır. Örneğin; pekmez tenekesine giren yılanı hissederek insanları uyarması. Ali Baba 1930’lu yıllarda ölmüş ve Eylen Köyü’nde bulunan mezarı, ziyaret yeri haline getirilmiştir. Duran Baba Türbesi: Duran Baba isimli bu zat, İğdeli Köyü’nde yaşamış ve türbesi de bu köydedir. Zorda kalan insanlara Hızır misali varıp yardımcı olduğuna inanılan Duran Baba’nın, mezarı ziyaret haline getirilmiştir. Salman-ı Pak Türbesi (Salman-ı Pak Köyü) : Bu zatın peygamberimiz Hz. Muhammed’in berberi olduğu ,yani sahabe olduğu, Salman-ı Pak Köyü civarında yapılan bir savaşta şehit olduğu rivayet edilir. Şehit olduğu yere gömülmüş ve burası da ziyaret yeri haline gelmiştir. Mamo Dede (Seyyit Meftuni) Türbesi: Malatya’nın Arguvan İlçesi’nin Minehöyük Köyü’nden dedeler gelir, halkı aydınlatmak için öğütlerde bulunurlardı. Önceleri Mamo Dede’nin babası ve amcası gelirdi. Daha sonra ise kendisi gelmeye başlamıştır. Mamo Dede, halk tarafından sevilip sayılırdı. Rivayete göre Mamo Dede, çıplak elle ateşin üzerindeki kavurmayı karıştırırdı. Çok güzel saz çalıp, türkü söylerdi. Halk toplantılarında küs olanları barıştırır, halka öğütler verirdi. Barışmayanların evine gitmez, yemeklerini yemezdi. Mamo Dede’nin türbesi Alibeyuşağı Köyü’ndedir. Himmetbaba Türbesi: Türbenin bulunduğu yerde eskiden vakıf kurulu olduğu, Himmet Baba’nın da burada yaşadığı söylenir. 1288 tarihli ve bugünkü tapularda, bu bölgenin adı Himmet Baba Mevkii olarak geçmektedir. Rivayete göre, birgün askerler bu bölgeden geçerken Himmet Baba’nın yanına uğrarlar. Himmet Baba kazanlarda pilav ve çorba pişirirken komutan: “Baba askerler aç, yemek ister.” der. Himmet Baba kendisine : “İşte yekkkkkükaükam mükalük lküalmk lamükiyl mkülaemkü leam. Komutan: “Bu yemek askerlerime yetmez.” der. Himmet Baba : “Yeter oğlum, yeter!” der. Yemeği dağıtmaya başlarlar. Ne pilav, ne de çorba biter. Askerler karınlarını doyururlar. İşte, bu olaydan sonra Himmet Baba’nın yaşadığı bu yer, ziyaret yeri olarak bilinmektedir. Ali Baba Türbesi Türbe Ali Gutta adındaki bir zata aittir. Bu zatın sağlığında bölge insanı tarafından iyi bir insan olarak tanındığı, yoksullara, fakirlere yardım ettiği söylenir. Ayrıca Ali Baba’nın insanüstü birtakım mucizelerde bulunduğuna inanılır. Eylen Köyü’nde yaşayan Ali Baba’nın, türbesi de bu köydedir. Her yıl gerek yurt içinden gerekse yurt dışından türbeye ziyaretçiler gelmektedir. Haydar Dede Türbesi Tilkiler Köyünde ise Haydar Dede yatırı vardır.Rivayete göre Sunni köyleri tarafından yapılan saldırıdan kaçan 3-4 kişilik bir grup bu yatıra sığınır.İşin ilginç yanı kovalayan sunniler tarafından izlenmiştir.sığındıkları yatırdan binlerce taş üzerlerine yağmıştır. dewran_baba 16.04.2007, 11:29 merhaba dostyum bizim köyde eskiden pazarcıga baglıymıs ama su an türkogluna baglı. yinede biz pazarcıklıyz... atmali1982 19.04.2007, 10:24 atmalı çok geniş bir aşiret kardeş. daha doğrusu şirvan aşiretinin bir kolu. şirvan aşiretine dolaylı ve direk bağlı 10 milyon nufus var. atmalı aşiretine konyada, ankarada, güneydoğunun sair eksireye ilçelerinde, hatta edirnede rastlamak bile olasıdır. işin güzel tarafı malatyada atmalı olduğunu bizde duymuştuk ama bir atmalı çıkıpta pazarcıkta atmalı olup olmadığını merak edecek:) çok ilginçtir o kadar atma aşireti hakında bligi sahibi olmaya çalıştım ama hiç bir zaman şirvan aşiretine baglı oldugunu duymadım ve bu kadar geniş ilerde oldugunuda benim bildigim pazarcık malatya arguvan ve adıyamnda oldugu biliyordum bu arada şirvan aşiretine mensup demişsin bu bilginin yer aldıgı bir kaynak ismi varsa yazarsan sevinirim verdigin bilgiler için çok teşekkürler readme 19.04.2007, 10:37 çok ilginçtir o kadar atma aşireti hakında bligi sahibi olmaya çalıştım ama hiç bir zaman şirvan aşiretine baglı oldugunu duymadım ve bu kadar geniş ilerde oldugunuda benim bildigim pazarcık malatya arguvan ve adıyamnda oldugu ve verdigin bilgiler için çok teşekkürler Dr. Mahmut Rişvanloğlu Saklanan Gerçek isimli kitabının 502.ci sayfasında Atmalı aşireti ile ilgili şu bilgileri verir : Rişvan topluluğuna bağlı bir oymaklar birliğini teşkil eden bir aşirettir. Osmanlı Tahrir defterlerinde “Kars, Trabzon, Konya, Maraş ve Rakka arasındaki bölgelerde “konar-göçer” olarak, bazen “Ekrat”, bazanda “Türkmen-Ekradı” olarak geçmektedir. Buradaki “Atma”, belki de “Atmaca” isminden bozulmuş olabilir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi, Eski Türkler’de “Boy ve Oymak” ismi olarak bir nevi motif karakterinde ve “Totem” olarak bu tip hayvan isimlerinin verildiğini biliyoruz. Nitekim Danışmendlü Türkmenleri arasında bir oymak beyinin adı da “Atmaca”’dır. Atmalı boyuna bağlı Oğuzların sosyal yapılanma sistemine uygun olarak 12’li bölünmeyi gösteren 12 oymak bağlıdır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Horasan bölgesinden Anadolu’ya gelmeye başlamışlar ve Selçuklu Devleti tarafından önce Elazığ bölgesine daha sonraları ise Malatya (Arguvan) Elbistan yöresine yerleşmişlerdir. Kahramanmaraş ve Malatya arasındaki dağlık kesimlerde yaşamaktadırlar. Atmiler bugünkü yerlerine 250-300 yıl önce Harput yakınlarındaki Gümüşmaden’den göç ederek gelmişlerdir. Osmanlı yönetiminde on iki köyün adet, gelenek ve görenekleri itibariyle bir gurup oluşturmasına aşiret denirdi. Bu aşiretlerden biri de Atmi aşiretidir. Atmi aşiretinin son reisi Yakup Paşa’dır. pazarcıklı 17.05.2007, 10:06 merhaba dostyum bizim köyde eskiden pazarcıga baglıymıs ama su an türkogluna baglı. yinede biz pazarcıklıyz... aynı şekilde bizde sonradan türkoğluna bağlandık pınarhüyük köyündenim bende...sen nerdensin?? CaNCa 26.09.2007, 17:17 Pazarcık ilçesi başta çevre köyleri olmak üzere ağırlıklı bir alevi nüfusa sahiptir. zaman içinde bu köyler, maraş merkeze bağlı alevi köylerde dahil, sonradan türkoğlu, ekinözü, çağlayancerit gibi alevi nufüsün az olduğu ilçelere dağıtılmıştır. Ama halen o bölgelerdeki alevi köylülüler kendilerini pazarcıklı kabül ederler, sorduğunuzda genellikle pazarcıklı olduklarını söylerler. Sanırım bu köylerin il ve çevre illere dağıtılmasının en önemli nedeni pazarcıktaki çok yoğun olan alevi nüfusu dağıtmak, tabi resmi statüde ama öz benlikte hiç bir değişime uğratmalarının imkanı yok. Yine ilginç olan bir nokta sonradan pazarcık bölgesindeki çevre yerlere göçertilen ağırlıklı olarak yobaz olan sünniler. Bunların bir çoğu sonradan köy statüsüde kazanmıştır. Pazarcıkta mevcut eski yerleşkesi olan sünnilerde vardır bunların tamamı kürtlerden oluşur, fakat bunlarında tamamı 19. yy'nın ortalarından 20'yy'nın ortalarına doğru etkili olan 2. asimilasyon füryasında sünnileşen(asimile olan) alevi devşirmesi, sünni kürtlerdir. Yani kökeninde pazarcıkta bir nevi dersim gibi zamanında tam anlamıyla bir alevi yerleşkesi iken şu an nufüs yine ağırlıklı olarak alevi olunmasına karşı, yarı yarıya bir sünni nüfusta göçlerle ve asimilasyonlarla oluşturulmuştur. CaNCa 09.01.2008, 17:02 Pazarcıktan doğa manzaraları.. CaNCa 13.01.2008, 04:02 http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15338&stc=1&d=1200189392 Pazarcığın çok eskilerden ilçe görüntüsü. http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15336&stc=1&d=1200189116 Kartalkaya barajından pazarcık manzarası http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15333&stc=1&d=1200188902 Pazarcık kırlarından bir görüntü http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15335&stc=1&d=1200189035 Pazarcık'ta küçük bir göl birikintisi http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15339&stc=1&d=1200189475 Pazarcık tren yolu üzeri bir görüntü http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15330&stc=1&d=1200188744 Pazarcıktan ilçe merkezinden eski bir görüntü http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15331&stc=1&d=1200188766 http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=15340&stc=1&d=1200189518 Pazarcık'tan bir doğa ve bir insan manzarası sakine && 23.01.2008, 18:55 slm canlar aranızda k.maraş pazarcıklı olanlar var mı ? selam arkadaşlar kahramanmaraş/pazarcık ve tilkiler hucelg 23.01.2008, 19:37 türk oglunun özbek köyüne gitmiştim ben bilen varmı orayıı veya oralı.... sakine && 28.01.2008, 12:04 slm bende kahramanmaraş pazarcıklıyım keklikoluk46 28.01.2008, 12:25 Selam Maraşlılar.Bende Göksun/Keklikolukluyum dj_vagrant 28.05.2008, 11:59 benim bütün sülalem pazarcık narlılı ama o sülalemin yarısından fazla adana kızılderede malumen bende oradayım herkese slm |