Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin beşiği Alacahöyük
özgür_denizim 01.12.2006, 21:26 Alacahöyük çorumun bir beldesidir hitit uygarlığına başkentlik yapmış tarihin en önemli merkezlerinden birisidir. Bu tarihin önemli merkezi medeniyete katkılarından çok anadolu aleviliğinin doğuşuna neden olan yerleşim birimidir. Zamanla çeşitli asimilasyonlara uğrasada benliğini koruyan ender alevi köylerindendir, araştıranlar varmı bilmiyorum ama ben çok değişik kaynaklarla beraber aleviliğin douşu olarak burayı görüyorum
saygılar
özgürdeniz kızıldere
sidarta54 01.12.2006, 21:37 nasıl yani pek anlamadım aleviliğin doğuşu derken anadoluya yayılışımı değerli arkadaşım biraz daha açık yazarmısın merak ettim peki bu kaynaklar hangileri bizide bilgilendirirsen çok sevinirim
sevgi ve saygı ile...
sidarta54 01.12.2006, 22:10 ilginç peki bana bununla ilgili elle tutulur gözle görülür bilgi verirsen sevinirim ben bu konularda bilimsel bilgiden yanayım ayrıca biz forumda büyük harf kullanmayız arkadaşım bunu kendime saygısızlık olarak görüyorum ancak forumda yeni olmandan ve kuralları bilmemenden kaynaklanıyordur umarım ayrıca neden bahsettiğini oldukça iyi anladım tarih öğretmeniyim azçok bilgi sahibiyim bu konuda değerli arkadaşım o sebepten ilgimi çekti konu ve ne şekilde bağlantı yaptığını anlamaya çalıştım
saygılarımla
özgür_denizim 01.12.2006, 22:23 ilginç peki bana bununla ilgili elle tutulur gözle görülür bilgi verirsen sevinirim ben bu konularda bilimsel bilgiden yanayım ayrıca biz forumda büyük harf kullanmayız arkadaşım bunu kendime saygısızlık olarak görüyorum ancak forumda yeni olmandan ve kuralları bilmemenden kaynaklanıyordur umarım
saygılarımla
Forumda eskeden beri varım sadece aktif olamıyordum büyük harf konusunda o benden kayneklanan bir sorun ve saygısızlık ise bu sizin görüşünüz...
efendim lafı gevelemeden işin bilimsel yönüne bakalım alevi ocaklarına gittiyseniz hani gerçekler ayrıntılarda gizlidir bu ayrıntıları iyi analiz etmek gerekir bu ocakların birçoğunda hititlerin bayrakları olsun yönetim kadrosunun anblemi olsun hepsini görebiliriz bunun en iyi örneğide hacı bektaşi velinin türbesindeki 6 gen şeklidir veya iki üçgenin iç içe geçmiş halidir bu hititlerin yönetim birminin anblemidir bunu şuradanda anlayabiliriz tarihteki ilk kadın hükümdar hititlerdedir bunda alevilerdeki kadına olan ilgiyi ve adaleti gösterir buna benzer birçok bilimsel kanıtlar mevcuttur alacahöyükteki müzeyi birgün gezmenizi isterim orada birçok şaşırtıcı eserlerle karşılaşacaksınız
Aleviliğin Kökeni, harmanlanıp bugünlere gelmesi, Anadoluda olmuştur... Mesela bende bunun cevabını Dersim olarak verebilirdim... Neden ? Çünkü Dede Ocaklarının en yoğun olduğu Bölge Dersimdir ama bu sadece benim tahminim olur... Gerçeklik payı var mı yok mu kimse bilemez... Alevilik bu topraklarda oluşmuştur.. Bence Merkezleri; Tunceli, Sivas, Erzincan, Tokat vs. yöreleridir.. Ve birçok Alevi Aşireti, mesela Tahtacı Türkmenlerinin bir kısmı Tunceliden dağılmıştır.. Bundan yola çıkarak Aleviliğin Doğusu Tunceli Topraklarıdır diyebilir miyiz bilmiyorum ama unutulmaması gereken bişey var ki, günümüz Aleviliğinin en eski Bölgelerinden biride Karadenizdir.. Eski Karadeniz Alevidir... Karadeniz zamanla Asimilasyona uğrarken, mesela Giresun, Samsun, Trabzon, Ordu vs., Dersim Aleviliğini korumuştur...
Aleviliğin Doğuşu, Anadolunun neresinden olmuştur bilmiyorum ama tek bildiğim şu ki, Evrensel bir İnanç Sistemi olan Alevilik, Anadoluda diyar diyar harmanlanarak bugünlere gelmiştir :wink:
sidarta54 01.12.2006, 22:33 görüyorumki elle tutulur bir bilgi veremiyorsunuz lütfen bunu tartışmaya çevirmeyin bunun saygısızlık olduğunu düşünen ben değilim forum kuralları bu gelelim konumuza hittitler m.ö 2000 yaşamış bir topluluktur yani isadanda önce tabiki alevilik hiç bir dinin tekelinde değildir ancak sizin bu yaklaşımınız pek uygun değil bilimsel açıdan ancak duygusal açıdan bağlantı kurabiliyorsunuz demekki anadolu medeniyetleri birbirinden etkileniyor denilebilir sadece..
özgür_denizim 01.12.2006, 22:37 görüyorumki elle tutulur bir bilgi veremiyorsunuz lütfen bunu tartışmaya çevirmeyin bunun saygısızlık olduğunu düşünen ben değilim forum kuralları bu gelelim konumuza hittitler m.ö 2000 yaşamış bir topluluktur yani isadanda önce tabiki alevilik hiç bir dinin tekelinde değildir ancak sizin bu yaklaşımınız pek uygun değil bilimsel açıdan ancak duygusal açıdan bağlantı kurabiliyorsunuz demekki anadolu medeniyetleri birbirinden etkileniyor denilebilir sadece..
bu sizin görüşünüz.. saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum ve forum kurallarınada aykırı yazdığımı sanmıyorum bana varana dek saygısızlıkların haddi hesabı yok gereken nezaketi gözteriyorum sadece emin olduğum doğruları yazıyorum duygusal anlam ve bilimsel anlamdada bir bütünlük içindeyim tutarlılığım konusunda hiç şüphem yoktur. dahası ben işi mu uygarlığına ve sümerlere götürmedim sadece dediğim şu alacahöyük aleviliğin beşiğidir
sidarta54 01.12.2006, 22:38 [QUOTE=soreş;301777]Aleviliğin Kökeni, harmanlanıp bugünlere gelmesi, Anadoluda olmuştur... Mesela bende bunun cevabını Dersim olarak verebilirdim... Neden ? Çünkü Dede Ocaklarının en yoğun olduğu Bölge Dersimdir ama bu sadece benim tahminim olur... Gerçeklik payı var mı yok mu kimse bilemez... Alevilik bu topraklarda oluşmuştur.. Bence Merkezleri; Tunceli, Sivas, Erzincan, Tokat vs. yöreleridir..
yanılmıyorsun kardeşim anadoluya ilk gelen türkmen boyları saydığın bölgelerle beraber iç anadoluya yerleşmiştir buda 1041 öncesidir ve yabgulu oğuzlar yada türkmenler denilir bu yerleşenlere. daha sonra rum abdalları yada kolanizatör türk dervişleri tanıtmıştır anadoluya aleviliği ve harmanlanarak balkanlara ve anadoluya yayılmıştır
sevgilerimle
yanılmıyorsun kardeşim anadoluya ilk gelen türkmen boyları saydığın bölgelerle beraber iç anadoluya yerleşmiştir buda 1041 öncesidir ve yabgulu oğuzlar yada türkmenler denilir bu yerleşenlere. daha sonra rum abdalları yada kolanizatör türk dervişleri tanıtmıştır anadoluya aleviliği ve harmanlanarak balkanlara ve anadoluya yayılmıştır
sevgilerimle
Alevilik Türkmen / Arnavut / Kurmanç-Kırmanç Halklar ile yayılmıştır... Mesela Eski Dersimliler, bu topraklarda Türkmen Boylarından yüzyıllar önce yerleşmiş bulunuyorlardı ....:wink: Bende Eski Dersimlilerdenim..:wink:
sidarta54 01.12.2006, 22:58 eski dersimli dediğin tam olarak bilmiyorum ama sanırım kardeşim eski dersimlilerde anadoluya benim dedğim dönemde gelmiştir bende erzincanlıyım ve atalarımız aynı zamanlarda gelmiştir herhalde ancak ben asyadan gelen ilk yerleşimleri söylüyorum kuşkusuz öncesindede vardır az bir alevi gurup anadoluda ama anadoluya aleviliği yayan yabgulu oğuzlar dervişler dediğim dönemlerde gelmişler ama aleviliğin bir kültür olduğunu düşünürsek bölgede aleviliğini yaşayan topluluklar tabiki hep vardır
Eski Dersimliler yani Areyan, Xiran, Xormek gibi birçok Aşiretleri içerir... Ovacık ve Hozattak, Dersimliler, Şeyh Hasan Aşireti Konfederasyonudur... Onlara '' Geç Dersimliler '' denir.. Şeyh Hasanlılar sonradan gelmişlerdir...Dersim'e adını veren Halk, Eski Dersim Aşiretleridir.
EVET ARKADAŞIM AYNEN ONU DEMEK İSTİYORUM ALEVİLİĞİ ANADOLUYA YAYAN IRKI ANLATMAK İSTİYORUM.. TÜRKLER DEMİYORUM HİTİTLER DİYORUM BUNU ANLAMAK O KADARDA ZOR DEĞİL DÜNYANIN EN BÜYÜK UYGARLIKLARINDAN BİRİ OLAN HİTİT UYGARLIĞI BİZE ALACAHÖTÜKTE ALEVİLİĞİ VERDİ TABİKİ ALEVİLİK YAŞAM BİÇİMİ OLARAK BİRÇOK KÜLTÜRDEN ETKİLENMİŞTİR ANCAK KENDİ BENLİĞİNİ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİ. ALACAHÖYÜK ALEVİLİĞİN DOĞDUĞU VE ANADOLUYA YAYILDIĞI MERKEZDİR
Sn. Özgür_denizim,
Tamamiyle büyük harflerle yazı yazmak bağırmak anlamındadır ve kurallara aykırıdır. Bunu dikkate almanızı diliyorum.
Konu içinse Elbetteki Hititler, Sümerler, Urartular gibi eski Anadolu uygarlıklarının kültürleri Türkler ve ardından İslam dininin Anadolu'ya uğrayışından sonra yok olmadı. Bunlar bir şekilde bu kuralları toplumdan topluma aktararak bugüne getirdiler. Yalnızca Hititlere dayanıyor demek yanlış olur, Nasılki Alevilik yalnızca Türkmen kültürüdür diyenler esasında şovenistlik yapıyorlarsa, Aleviliği sadece Hititlere dayandırmak da doğru değildir.
Baktığımız zaman Pavlakiler ( Divriği, Sİvas, Tunceli, Malatya civarında kurulmuş eski bir halk ve devlettir) Aleviliğe daha yakın gözüküyorlar. Erdoğan Çınar ve Seyfi Cengizin araştırmalarını okuduysanız, Pavlakiler tarihte ilk kez "mum söndürenler" olarak iftiraya uğramış kesimdir. Bizanslılar sürekli bu halka zulüm etmiştir. Pavlakilerin kilisesi vardı ancak Hristiyanlığa bağlı değillerdi, Törenleri cem şekline benzer kadın erkek eşitliğine dayanır tarzda idi, Ayrıca bulundukları bölgeler Alevi kesimin yoğun olduğu bölgelerdir.
Aleviliği Şamanizm, Zerdüştlik gibi eski dinlerde etkilemiştir. En son olarak ise islamın şii ekolü ve ehlibeyt sevgisine dayanarak şekillenip günümüzdeki haline kavuşmuştur.
puduhepa 01.12.2006, 23:21 nerden başlayacağımı bilemiyorum.4 yıllık Ankara Hititoloji Bölümü mezunuyum.bu anlamda konu başlığı dikkatimi çekti.
"Anadolu'daki Hitit Çağı M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında yaşanmış. Hititler Hint-Avrupa kökenli bir kavim olup, M.Ö. 3000 yıllarının sonlarında gruplar halinde Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek, Anadolu'nun yerli halkı olan Hattilerle karışmışlar.
Hititler "Neşa " dilini kullanmışlar, bu dilin Avrupa dilleriyle büyük benzerlik gösterdiği tespit edilmiş. Hitit Krallarından Muvatalli , krallığın babadan oğla geçmesi gerektiğini belirten, yazılı bir yasa metni oluşturmuş. Yasa metninin altındaki " ekmeğini ye, suyunu iç"(ninda an ezzattani,uatarma ekutteni) cümlesindeki, "su " anlamına gelen " vatar(uatar)" kelimesinin, Avrupa dillerinde de aynı anlama geldiği bilindiğinden, Hititlerin Avrupa kökenli olduğuna karar verilmiş.
Hitit Devleti Kral, Kraliçe ve Panku adı verilen Meclis tarafından yönetilirmiş. Hititlerde kadın erkek eşitliği varmış.Yazılı metinlerde kralla birlikte kraliçenin de mührü olurmuş.Kral savaşa gittiğinde kraliçe, Panku ile birlikte Krallığı yönetirmiş.ve Hitit kraliçesi Puduhepa, kadın haklarını zorlayarak, askerlik dışında günlük hayatın her alanında söz sahibi olmuş. Eşiyle birlikte veya bağımsız olarak törenlere katılmış, tapınaklara gitmiş, ülkelerin krallarıyla mektuplaşmış"
bu bilgiler 1997 yılına ait biraz önce karıştırdığım ders notlarımdan.
Arkeoloji derslerinde Alacahöyük yerleşim alanını da incelemiştik. Yapılan araştırma ve kazılar sonucunda Alacahöyük'ün Kalkolitik Çağdan günümüze kadar kesintisiz olarak iskâna sahne olan höyükte 4 kültür katı tespit edilmiş.
Hitit dilindeki anna(anne) ve uatar(İngilizce'de watar Almanca'da wasser=su)gibi kelimelerin karşılığı günümüzde de kullanılmakta...
sevgili arkadaşımın dediği tarzda bir konuyu hatırlamıyorum.kaldı ki Alacahöyük kazı başkanı(Aykut Çınaroğlu) aynı zamanda ders hocamızdı.
aklımda kalan bunlar.ne kadar bilimsel oldu bilemiyorum ama paylaşmak istedim...
sidarta54 01.12.2006, 23:28 evet anadolu medeniyetler beşiği mezapotamyada öyle ayrıca... ama başlık aleviliğin beşiği olmamalıydı.. aleviliğin beşiği yok hep var hep olacak heryerde nerde hoşgörü varsa alevilik orada yaşayacak ben o yüzden bilimsel bilgi diye tutturdum
Aleviliğin Kökeni, harmanlanıp bugünlere gelmesi, Anadoluda olmuştur... Mesela bende bunun cevabını Dersim olarak verebilirdim... Neden ? Çünkü Dede Ocaklarının en yoğun olduğu Bölge Dersimdir ama bu sadece benim tahminim olur... Gerçeklik payı var mı yok mu kimse bilemez... [/B]
Gerçeklik payı şudur sevgili kardeşim..
Dersime Bektaşi Ocağından babalar giderdi,Balkanlara kadar.....burası kesin tahmindir diyebilirsin
evet anadolu medeniyetler beşiği mezapotamyada öyle ayrıca... ama başlık aleviliğin beşiği olmamalıydı.. aleviliğin beşiği yok hep var hep olacak heryerde nerde hoşgörü varsa alevilik orada yaşayacak ben o yüzden bilimsel bilgi diye tutturdum
bilimsel dediniz ama mitolojiye kaçtınız..sanki..
Bir çok uyargarlığın birleştirdği kültür değleri deriz..pekiya horasan inancını ve 12 imamlar inancını,nereye vardıracağız..bu ikilime düşürebilir..
komik herkes aleviliği bi yere çekiştirip duruyor en komiğide bu olmuş...alevilik nere hititler nere puduhepa arkadaşımız oldukca güzel açıklamış bende tarih öğrencisiyim ama öyle bişeye rastlamadım...tarihin hangi sayfalarında yazarmış bu....şunu dersen kısmende olsa katılabilirim alevilik bir çok kültürden etkilenmiştir bunlardan biride hitit kültür ve inancıdır dersen bizde eyvallah deriz olabilir ama aleviliğin kaynağı,çıkış yeri falan yok....mezopotamyadan,asyadan,avrupadan gelen inançların,kültürlerin anadoluda harmanlaşıp kaynaştığı yerdir anadolu ve aleviliğin çıkış yeride bir bölge il değil anadolunun kendisidir....
sidarta54 02.12.2006, 10:08 bilimsel dediniz ama mitolojiye kaçtınız..sanki..
Bir çok uyargarlığın birleştirdği kültür değleri deriz..pekiya horasan inancını ve 12 imamlar inancını,nereye vardıracağız..bu ikilime düşürebilir..
benim anadadolu dediğim bugünkü türkiye sınırları değildir anadolu geniş bir coğrafyadır ayrıca pekte mitolojik bulmadım ben bu söylediğimi:garibbak: 18 yıllık öğrencilik hayatımda bunu duydum bunu anlatıyorum diğer mesajımda bunu bilerek yazdım konu başlığı ancak bu olabilirdi aleviliğin beşiği olmamalıydı demek istedim:komik
pervane derviş 04.12.2006, 12:30 Alacahöyük çorumun bir beldesidir hitit uygarlığına başkentlik yapmış tarihin en önemli merkezlerinden birisidir. Bu tarihin önemli merkezi medeniyete katkılarından çok anadolu aleviliğinin doğuşuna neden olan yerleşim birimidir. Zamanla çeşitli asimilasyonlara uğrasada benliğini koruyan ender alevi köylerindendir, araştıranlar varmı bilmiyorum ama ben çok değişik kaynaklarla beraber aleviliğin douşu olarak burayı görüyorum
saygılar
özgürdeniz kızıldere
Öncelikle güzel kardeşim bu tavrını hiç begenmedim bunu söyleyim Ortaya bi idda atıyosun senden bunu kanıtlamanı istiyorlar sen insanlara adeta sözlü olarak saldırıyorsun.Bu çok yanlış birsey.Bu tavrınla bana göre demek istedigin sey su;' ben ne söylersem dogrudur sizde inanmak zorundasınız.Kanıt delil göstermeme gerek yok' Tabi bu benim yorumum
Gelelim konuya.Acıkcası burda yazılan yazıları okurken kafam karıştı.Bunun sebebi de su;Aleviligin islamıyetin özü oldugunu söyleyen bazı arkadaşların burda alevilik bircok kültürün inancın harmanlanmasıyla ortaya cıkmıs bir din oldugunu söylemesidir.Bu konu farklı başlıklar altında tartışıldı ve ordada genel kanı suydu alevilik islamıyetin özüydü ama burda görüyorumki hiçte öyle degil
Kimi hititlere dayandırdı kimi avrupaya kimi şamanizim zerdüşlük dedi kimide inançlar harmanı dedi.Tabi bu durumda benim kafamda iyice karıştı
Allah aşına biri bana söylesin alevilik nedir?
Bu forma üye oldugum günden bu yana daha tutarlı bı yazı okuyamadım.Butün yazılar birbirini çürütür nitelikteydi.Bi konuda dendiki alevilik islamiyetin özüdür ardından onu çürüten yazılar kanıtlar sunulmaya başlandı.Sora dendiki alevilik islamıyetten önce vardı islamıyetle bi alakası yoktur hurraaaa bu seferde bu iddayi çürüten birsürü yazı kanıt ortaya cıktı.
Bu başlıktada deniyoki Alacahöyük aleviligi beşigidir.Diger arkadaşlar bunu desteklemiyor ama aleviligin islamıyeten daha öncesine dayandıgını söyleye biliyorlar.Budurumda aleviligin islamıyetle bi alakasının olamadıgı sonucu ortaya cıkıyor.Böylecede durum iyice karmasık bi hal alıyor.
Ozamanda insan sormadan edemiyor.Madem alevilik islamıyetten ayrı bir din bu H.z Ali sevgisi ehlibeyt sevgisi oniki imam sevgisi nerden geliyor?
Tetrardan sormak sitiyorum; Allah aşıka alevilik nedir?
bunu bana tutrlı bi şekilde mantıklı olarak anlatabilecek biri varmı
hak yoldasınız olsun...
özgür_denizim 05.12.2006, 14:12 Öncelikle güzel kardeşim bu tavrını hiç begenmedim bunu söyleyim Ortaya bi idda atıyosun senden bunu kanıtlamanı istiyorlar sen insanlara adeta sözlü olarak saldırıyorsun.Bu çok yanlış birsey.Bu tavrınla bana göre demek istedigin sey su;' ben ne söylersem dogrudur sizde inanmak zorundasınız.Kanıt delil göstermeme gerek yok' Tabi bu benim yorumum
Gelelim konuya.Acıkcası burda yazılan yazıları okurken kafam karıştı.Bunun sebebi de su;Aleviligin islamıyetin özü oldugunu söyleyen bazı arkadaşların burda alevilik bircok kültürün inancın harmanlanmasıyla ortaya cıkmıs bir din oldugunu söylemesidir.Bu konu farklı başlıklar altında tartışıldı ve ordada genel kanı suydu alevilik islamıyetin özüydü ama burda görüyorumki hiçte öyle degil
Kimi hititlere dayandırdı kimi avrupaya kimi şamanizim zerdüşlük dedi kimide inançlar harmanı dedi.Tabi bu durumda benim kafamda iyice karıştı
Allah aşına biri bana söylesin alevilik nedir?
Bu forma üye oldugum günden bu yana daha tutarlı bı yazı okuyamadım.Butün yazılar birbirini çürütür nitelikteydi.Bi konuda dendiki alevilik islamiyetin özüdür ardından onu çürüten yazılar kanıtlar sunulmaya başlandı.Sora dendiki alevilik islamıyetten önce vardı islamıyetle bi alakası yoktur hurraaaa bu seferde bu iddayi çürüten birsürü yazı kanıt ortaya cıktı.
Bu başlıktada deniyoki Alacahöyük aleviligi beşigidir.Diger arkadaşlar bunu desteklemiyor ama aleviligin islamıyeten daha öncesine dayandıgını söyleye biliyorlar.Budurumda aleviligin islamıyetle bi alakasının olamadıgı sonucu ortaya cıkıyor.Böylecede durum iyice karmasık bi hal alıyor.
Ozamanda insan sormadan edemiyor.Madem alevilik islamıyetten ayrı bir din bu H.z Ali sevgisi ehlibeyt sevgisi oniki imam sevgisi nerden geliyor?
Tetrardan sormak sitiyorum; Allah aşıka alevilik nedir?
bunu bana tutrlı bi şekilde mantıklı olarak anlatabilecek biri varmı
hak yoldasınız olsun...
saldırganlık kesinlikle yok bu sizin anlamanızdan kaynaklanıyor ve kimseyede zorla bişeyleri kabul ettirmek gibi bir tavrımda yok sadece şimdiye kadar araştırdığım bilgileri yazdım ve sorulan sorularada örnekler sunarak cevap verdim ortada sanırım aleviliği sahiplenme gibi bir durum çıktı bunu ben yapmıyorum yazılan cevaplara bakılırsa her kafadan bir ses çıkıyor bir kere şamanizmle veya zerdüştlükle hiçbir alakası yok bu sadece kültürel olaylardan doğan bir sonuçtur ki bunları iddaa eden arkadaşları yadırgamamak gerekir size muazzez ilmiyeçığ adlı sümeroloğu okumanızı tavsiye ederim yaşayan en yaşlı tarihçilerdendir ve bir çok kıymetli eserleride mevcuttur yada turan dursunun allahın isimleri kitabı. haklısınız çürüten yazılar okdar çokki bende bazen inandığım doğrulardan şüphe ediyorum ancak aleviliği belli kalıplarda yorumlamak yanlıştır bu inanış tarihin en geniş coğrafyalarında kendisine yer bulmuştur ve inancımızın şimdiye dek kalmasının sebebide eserlerimizin tabletlere veya kitaplara yazılması değil değişlere dökülmesidir.
Ozamanda insan sormadan edemiyor.Madem alevilik islamıyetten ayrı bir din bu H.z Ali sevgisi ehlibeyt sevgisi oniki imam sevgisi nerden geliyor? : bu konuya hiç girmek istemiyorum ortalığı alevlendirmeye hiç gerek yok benim ayrıntılı yazılarım gelecektir savunduğum görüşün temellerinide buraya aktaracağım büyük inanışları duvarla engelenemez..
|
|