Orijinalini görmek için tıklayınız : KÜrt Alevİler GerÇekten KÜrtmÜdÜr Yoksa..

baranejder
03.12.2006, 13:34
ARKADAŞLAR BEN YENİ BİR TARTIŞMAYI GÜNDEME GETİRMEK İSTİYORUM. KÜRT ALEVİLERİ KÜRTMÜDÜR YOKSA SONRADAN MI KÜRT DİLİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENİP ALEVİ OLDULAR. BENDE BİR KÜRT ALEVİSİ OLARAK BU KONUYU ÇOK MERAK EDİYORUM. ÖZELARAŞTIRMA VE İLGİ ALANIM. KONU HAKKINDA BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR VARSA YARARLANMAK İSTERİM.
ANA TEMALAR:
iRAN ......ŞİİİLİK ..... FARSÇA....KÜRTCE....MOĞOLİSTİLASI...ANADOLU

rockçı turna
03.12.2006, 13:48
bu konu cok tartısıldı ama sürekli proveke edildi ve sonunda kapatıldı. benimde küçüklüğümden beri merak ettiğim arastırdıgım bir konu. cünkü bende bir ''kürt alevisi''yim ve özellikle ergenlik dönemine ilk girdigim dönemlerde yani o ''ben kimim'' sorusuna cevap aranmaya baslanan dönemde bayagı bir kimlik bunalımına sokmustu beni bu soru. bende bu sorunun ''adam gibi'' tartısıllmasını,kaynaklarla konusulmasını istiyorum. eger konu kapatılmaz da seviyeli bir sekilde devam ederse bende ilerleyen zamanlarda bir seyler söylemek istiyorum.

bazı arkadaslar bu konu baslıgını görünce önceki deneyimlerden yola cıkarak direk kapatılmasını isteyebilir. umarım topiğin akıbeti bu olmaz. çünkü sunu söylemem gerekiyor ki belki diger arkadaslar bilmez ama etraftan yaptıgım gözlerime de dayanarak söylüyorum ki eger metropol de yetişmiş bir '' kürt alevi'' genciyseniz bu konu hayatınızda önemli bir yer tutuyor ve sürekli beyninizin bir yerinde soru işareti olarak kalıyor:turned:

Şoreş
03.12.2006, 13:59
Merhaba can.. Bu konu yıllardır tartışılmakta olan ve İnsanları rahatsız edip, kimlik bunalımına sokan bir tartışmadır.. Bende Dersim Kökenli bir Aleviyim. Evet Kürdüm.. Ama neden bizler Kimliğimizden şüpheye düşüyoruz biliyor musun ?
Bu Ülkede Alevi Kurmançlar/Kırmançlar Cumhuriyet kurulurken ve kurulduktan sonra iki büyük katliam geçirmişlerdir..

1 - Koçgiri Katliamı 1920/1921

2 - Tunceli/Dersim Katliamı 1938

İki Katliamda da Alevi Kurmanç ve Kırmançlar büyük kayıplar vermiştir.. İki Katliamda da Alevi Kurmanç/Kırmanç Köyleri yakılmış ve binlerce insan öldürülmüştür.. Benim bizzat büyük dedemiz ve sülalemiz 1921 de katledilmiştir Sivasta.. İşte Alevi Kurmanç ve Kırmançlar bu Katliamlar ile asimilasyona itilmiştir.. Dil Asimilasyonu.. Ve Devlet başarmıştır.. Tüm bunlardan sonra bunu fırsat bilen birkaç yazar, dayanaksız, asılsız araştırmalar ile Alevi Kurmanç ve Kırmançlar, bir anda Türkmen yapmışlardır... Hayır bizler Türkmen değiliz.. Biz Alevi Kurmanç ve Kırmançların eski Dinleri Zerdüştlüktür.. Alevi Kurmanç ve Kırmançların Kültürleri, Türkmen Alevilerinden çok farklıdır... Ama öz, Alevilik herkesimde aynıdır ama bizde Zerdüşt, İrani Öğeler daha fazladır... Ve Alevi Kurmanç ve Kırmançların çok farklı yemek kültürleri vardır.. Mesela Dersim Kökenlilerde Babiko, Gilora Sir, Gırık gibi birçok yöresel Alevi Kurmanç Kırmanç gelenekleri vardır.. Evet gerçekten Dili Kurmanç yada Kırmançlaşmış Sarı Saltuklular vardır.. Ama bir Aşiretin Türkmen olması, tüm Kurmanç Kırmanç Alevilerini Türkmen yapmaz.. Aleviliği tek bir Irk'a mal etmenin kimseye faydası olmaz, Aleviliğe zararı olur.. Farklı halkların Aleviliği benimsemesi, Aleviliğin güzelliğidir...

Alevi Kurman ve Kırmançların Dilleri kendilerine özgüdür.. Sünni Kurmanç ve Kırmançlara göre biraz farklılık ve konuşma tarzında da farklılıklar vardır... Alevi Kurmanç ve Kırmançların Merkezi Dersimdir.. Dersim demek; Tunceli, Koçgiri, Tercan Bölgeleridir.. Oraların tarihini iyi araştırmak lazım.. Kimse bizim kökenimiz hakkında yorum yapmasın... Kurmanç Kırmanç olmak kötü bişey değil.. Bunlar zenginliktir...

Koçgiri Alevi Kurmançların Giyim Kültürü;

http://www.arimazin.com/images/fotos/10.jpg

Tunceli Yöresi Alevi Kurmanç Kırmançların Giyim Kültürü;

http://www.babaerdogan.org/dersim/insanlar/yas_1.jpg

Şoreş
03.12.2006, 14:07
Kurmanç Kırmanç Alevilerinin kendilerine özgü Duaları, Kurmanci Kırmançki Deyişleri, Semahlarına vardır..

Kurmanci-Kırmanci Cemlerde yapılırdı... Kurmanci/Kırmançki Deyişler, Duaz-i İmamlarda vardır..

Bakın Kırmançki bir örnek;

Tı Xeylasi tı Xızıra
Hem Hazıra Hem Nazira
Tı Xeylasi tı Xızıra
Ge Feqire ge Vezira
Ewro roza tuya nura
Hale ma aseno tora

Yada Kurmanci Lehçesinde;

Hey Muhammed Li Cennete Taca Sere Zühreye Lımın Sere Zühreye
Axx.. Oli Kemera Pıta Fadimeye Lımın Pıta Fadimeye
Hey Loma Fadime Ra Gotibum Hale min Usaye Lımın Hale min Usaye

Hey Feqi du Feqir Mekewe Ez Qızılbaşim, Wele Ez Qızılbaşim
Dilo Ezo zu Ewlade Oli Ra Wele qayet Dılxweşim Lımın Pır Dılxweşim
Hey Didem Ezo Dıjmıne Oli Ra Dey hem Dılnexweşin, Dey hem Dılnexweşin

Haydarım Dibem
Şahe Merdan Dibem
Ya Merdo Meydan Dibem

Yada Kırmançki;

Kemera Düzgini Verde Sona Cerde
Şiyane soni kay Kerde Ame Kemeri Serde
Düzgin Nişto Ro Kemerde Xam u Xasu Xo Verde, do Peserde

Düzgin Tora Vejiya Çeveru Hazaru
Biaune Xo Vindi Meke
Toz ve Reça Xo Mıerze
Talıbune Xo Xo Vir Ra Meke

Kurmanci Lehçesinde ;

Demmê demmê demmê
Çi xweş e demmê
Werin hev ra bigrin
He meşk û sem ê

Cema me şûna Ehl-î beytâne
Semameye têra çend qible rane
Rîya me rîya Dewdu îmamane
Xizir hazir nazir li ser rîya ne

Emê biratî bikin rê tevdîr
Enabin hesîrê ber zulumên mîr
E bên zemanên bêqeyd û binûr
E rabe zemanên tarî û zuxur

Tüm bunlar işte Aleviliğin zenginliğidir.. Cemal Şener, Baki Öz, İrene Mikelof kimi dayanaksız konuşan Araştırmacılar, gençlerin kafalarını karıştırmakla beraber Aleviliği kalıplara sokmaktadırlar.. Bu oyunlara gelmemeliyiz.. Bunlar bizleri ayrıma sürükler canlar..

Şoreş
03.12.2006, 14:14
Koçgiri Yöresi Alevi Kurmançlar..
Kendimize has Kültürlerimiz geleneklerimiz vardır..

http://img131.imageshack.us/img131/2368/goruntu5677uv.jpg
http://img65.imageshack.us/img65/3070/f03maxxi2.jpghttp://img123.imageshack.us/img123/6417/f04maxqb3.jpg
http://img123.imageshack.us/img123/1968/f06maxye1.jpghttp://img123.imageshack.us/img123/5813/f07maxpq5.jpg
http://img123.imageshack.us/img123/5289/f08maxcx9.jpg

rockçı turna
03.12.2006, 14:21
soreş canımın içi bu söylediklerine katılıyorum. göç öncesi muhakak ki kırdaşkice olsun kırmançki olsun cemler yapılıyordur. bugün bile köyümüze gidince büyüklerimizin kendi aralarında kırdaşki konustugunu görüyoruz. bu bizim zenginliğimiz. keske bizde bilsek bu dili. ama unutmaki yaslılarımızın bir cogu kırdaşki konusurken aynı zamanda soyumuzu horasan a bağlarlar.(ki cemal sener gibilerin de en büyük dayanakları budur.)

ayrıca benim gözlemledigim kadarıyla biz kızılbaşlar milliyete pek te önem veren bir topluluk degiliz. bizim için önemli olan sey inancımız. yani kürt/türk /zaza olmak yaslılarımıza bakarsan görürsün ki hiçte önemli degil. burdan yolsa cıkarak bu dillerin zamanla kazanılmıs olma olasılıgı da var. unutmaki bu 3 dilin hepsini bilen köyler de var.

ve en önemlisi evlilikler var. bir toplumun kendini ne olarak gördügünü/neye yakın olarak gördügünü kendisini nasıl tarrif ettiğini görmek istiyorsak evlilik tercihlerine bakmamaız gerekir. bizim toplumumuzun bu konuda ki olmazsa olmazı aynı dili konusmak degil aynı inancı paylasmak.

ayrıca alevilik konusunda yeni görüslerin ortaya cıktıgı bir zaman dilimindeyiz. erdogan cınar gibi yazarlar aleviliğin tarihini daha da öncelere dayandırıyor. yani türklerin/türkçenin anadolu ya gelmelerinden cok önce aleviler bu topraktalardı diyor. diger bir deyişle bizim ''kadim bir halk'' oldugumuz tezi var.

ben bu konular henüz tartısmalıyken konustugumuz dillerden dolayı şimdilik kimliğimizi kürt zaza türk v.b. sıfatlarla genişletmememiz gerektiğini düsünüyorum.

peki bu iş nihayete erene kadar ne yapacagız? bir kere aleviliğin ''milli bir din'' haline gelmesine her zaman oldugu gibi yine karsı cıkacagız. milliyetçi/ırkçı cevrelerle aramıza set koymaya devam edecegiz.

ayrıca insanların kendilerini nasıl tanımladıklarına dayatmacı uslüplarla karısmayacagız. isteyen kendini kürt/zaza/türk alevi, istayen sadece kızılbaş, isteyen islamın özü isteyen de islamın dısı olarak görmeye devam etmeli. bu konular toplumumuzun birliği önünde duran en büyük sorunlardır bana göre. bu konulardan alnımızın akıyla cıkarsak alevilik ve aleviler acısından sorunların en büyüğü cözülmüş olacaktır.

ve bir notu da eklemeden bitirmeyeyim. umarım yazım yanlıs anlasılmaz. ben olaya kimlik acısından baktım. yoksa kırdaşki ve kırmançkinin bizim kültürümüzün pir parcası oldugunu, insanlarımızın bir cogunun bugün de bu dilleri kulandıgını ve bu dillerde cok güzel deyişler/semahlar/türküler yazdıgını görüyorum ve zevkle dinliyorum. umarım gelecek kusaklara tasınır bu diller ve yok olmazlar.

Bakır
03.12.2006, 14:29
kemalist,alevi kürt ve zazalar biz türküz,sonradan kürtleşmişiz derken,
marksist-leninist,alevi kürt ve zazalar ise milliyetlerini inkar etmiyorlar...

yani bu olayın birde ideolojik yönü var...bunuda gözardı etmeyelim...

Şoreş
03.12.2006, 14:30
Selam Savaş dostum, söylediklerine kesinlikle katılıyorum.. Ve bilinmesi gereken diğer önemli konu ise, Eski Dersim Aşiretleri olarak adlandırılan, '' Pilvenkler, Koçgirililer, Xiranlılar, İzollular, Areyanlılar, Lolanlılar, Çarekanlılar, Şevalanlılar, Karsanlılar gibi genellikle Mazgirt, Pertek, Nazimiye, Tunceli Merkez Köyleri ve Pülümürdeki Aşiretler ve bu yöreden Sivas, Erzincan, Adıyaman, Maraş, Kayseri, Adana, Gümüşhane, Çorum, Elazığ, Erzurum, Bingöl gibi illere dağılan Eski Dersim Aşiretleri, Türkler daha Anadoluya girmeden çok çok önce Anadolu Topraklarına yerleşmişlerdir... Bu Aşiretlerin eski Dinleri Zerdüştlük olup, İrandan gelmişlerdir... Hatta KızılKilise abimin bana gösterdiği bir Şiir vardı.. Arap Yarım Adasındaki İslam Devletleri Anadoluda İslam'ı zorla yaymaya çalışırken, bu Kurmanci/Kırdaşki Şiir Dersimde yazılmış;

Hürmüzgan ruman
Atiran kujan
Hoşan şareve gevre gevreyan
Zorkeri Erep kırdine Xabur
Gihane paya péşé Şarizor
Jin u kenikan ve dil peşinan
Merdi aza dilen ji ruye hevinan
Revişte Zerdeşt ma ye bédest
Bizika nakit Hürmüz ve hiç kes.

Yıl-669

:wink:

rockçı turna
03.12.2006, 14:34
kemalist,alevi kürt ve zazalar biz türküz,sonradan kürtleşmişiz derken,
marksist-leninist,alevi kürt ve zazalar ise milliyetlerini inkar etmiyorlar...

yani bu olayın birde ideolojik yönü var...bunuda gözardı etmeyelim...

evet dogru bir tespit. bilirsin bir de bizim büyükler genelde koyu chp li olur ve kemalist bir ortamda yetişiriz. bende bir zamanlar bu acıdan bakıyordum olaya. ancak geldgim noktada aleviliğe siyasi görüşlerimizden arınarak bakmamız gerektigini düsünüyorum. aksi taktirde birliğe ulasmamız cok zor. bunun yolu dini inançlarımızı degerlendirirken siyasi görüşlerimizle celişmesi pahasına yaşlılarımızı, bizden önceki kusakları, aleviliğin hala orjinal olarak yasandıgı ender köylerdeki yasantıları kendimize rehber edinmemizdir diye düsünüyorum.

Şoreş
03.12.2006, 14:34
Kurmanç Kırmanç Alevilerin, kökenlerinin Kurmanç/Kırmanç olmadığını iddia edenler, nedenlerinide yazsınlar, buyursunlar tartışalım... Kökenlerimizi kabul etmeyip, buna neden belirtmemek bilgisizlikten olsa gerek.

Sivaslı bir Kurmanç Alevi Teyze..

http://img223.imageshack.us/img223/1482/222fp7.jpg

alevi_murat24
03.12.2006, 14:43
alevilik evrensel bir inanış bunun için kürt zaza türk laz gürcü gibi aleviler de vardır bundan kimsenin şüphesi olacagını sanmıyorum. ben bir ben bir türk alevisi olarak kürt alevileri kürttür. ama çevremizden gördügümüz kadarıyla bagzı gençler zazaca konuştukları. halde biz kürdüz diyenler var onların düşüncesi. benim bildigim kadarıyla zaza larla kürler farklı konuşuyor. neyse kimin ne konuştugu ve kendini ne hissederse hissetsin bir alevi olarak alevi ve insan olması yerlidir.

Şoreş
03.12.2006, 14:49
Ben burdan, Alevi Kurmanç ve Kırmançların, Kurmanç/Kırmanç olmadığını iddia eden ve ikinci seçeneğe oy veren arkadaşlara sesleniyorum.. Eğer bir seçeneği destekliyorsanız, bir yorum yazın, bizlerde bilgilerinizi, nedenlerinizi görelim, böylece neye dayanarak, aksini iddia ettiğinizi görmüş oluruz değil mi canlar ?

Bilgisine güvenen, aksini iddia eder.. Aksini iddia edenler yoksa öylesine mi işaretlediler ikinci seçeneği?

gözdecst
03.12.2006, 14:59
ben de zamanında bir araştırma yapmıştım bu konu ile ilgili özelliklede dersim deki aleviler ile ilgili fakat hatırladığıım kadarıyla aslen kürt olmadıklarını ve padişahın baskısından dolayı horasandan dersime göç ettikleirni ve kendilerini gizlemek için bu şekilde yaşadıkarını sonradan kürt kültürünü öğredinilerini biliyorum...saygılarr

Şoreş
03.12.2006, 15:07
ben de zamanında bir araştırma yapmıştım bu konu ile ilgili özelliklede dersim deki aleviler ile ilgili fakat hatırladığıım kadarıyla aslen kürt olmadıklarını ve padişahın baskısından dolayı horasandan dersime göç ettikleirni ve kendilerini gizlemek için bu şekilde yaşadıkarını sonradan kürt kültürünü öğredinilerini biliyorum...saygılarr

Son derece yüzeysel ve aslı olmayan bir iddia.. Dersim Kökenli Kurmanç Kırmanç Alevilerin Kültürleri onlara has, onların gelenekleri görenekleri kendilerine özgüdür.. Ve ilk sayfada da dediğim gibi, arkadaşım Dersimliler, yani Eski Dersim Aşiretleri, Türklerden önce bu topraklara İrandan gelmişlerdir.. Bizlerin eski Din'i Zerdüştlüktür.. Güneşe Dua etme gibi birçok gelenek sadece Dersim kökenlilerde vardır.. İddianız son derece asılsız.. Bizler kendimizi Kurmanç Kırmanç biliyoruz, böyle bileceğiz.. Osmanlıda önce Eski Dersim Aşiretleri o bölgedeydi.. Hangi Padişahtan bahsediyoruz ?

Bir kesimin Kürt Kültürünü öğrenmesi gibi birşey olamaz..Çünkü Kurmanç Kırmanç Kültürü zaten bizimdir, özümüzdür... Bana somut kanıtlarla geliniz, sahipsiz bir toplum hakkında yapılan asılsız iddialara kanmayınız..

İlk sayfada 699 senesinde Dersimde yazılan bir Şiir var.. Kurmanci bir Şiir..Onu görmediniz mi? Özellikle tarihi çok eskidir.. 1071 senesinden de eskidir Gözdecst.

mehmet_onal
03.12.2006, 15:10
arkadaşlar kürtlük bir millet biçimidir,zazalarda bu milletin içerisinde lehçe veya ağız farklılıklarından ve de yöresel farklılıklardan kaynaklı bir kürt grubudur.örneğin inin en güneye kürtler veya kurmançi dili farsçadan etkilenmiş daha dogrusu arapcadan etkilenmiş ve ona göre daha kuzeydeki insanlar(kürtler) bu dili ya anlamazlar yada çok zor anlarlar.kürtçe bir çok dilden etkilnmiştir özellikle farsçadan ki çogu kelimesinin kökeni farçadır.anlaşılacağı gibi kürtlük türklük çerkeslik lazlık vs..milliyettir.alevilik ise bir inanış biçimidir.ıranda(persiya) da en eski inanış biçimimlerinden biri de zerdüştlüktür ve bugun o bölgelere yakın alevi yerleşim yerlerinde hala bu inanca özgü gelenekler devam etmektedir.örneğin güneşe karşı işenmez..veya dua ya başlarken ya star denir.gök kubbe zerdüştlükte çok saygı duyulan bir oluşumdur.ki zerdüştler yani eski iranlılar güneşe taparlardı.avesta ve mazda diye iki tane inanış biçimleri vardır.ve de tavuz kusu(meleke tavuz) onlar için bir ilah gibiydi.islamıyetin gelişi ile(1071) tabiki etkileşimler olmuştur.ancak bende bir kürt alevisi olduğum için canlıyım karşınızdayım ve varım..benim varlığımdan başka kanıta gerek yok diyorum.o halde gerçektende soreş arkadaşın dediği gibi ikinci şıkkı işaretliyen arkadaşlar bunun sebebini açıklarlarsa güzel olur...

Şoreş
03.12.2006, 15:13
arkadaşlar kürtlük bir millet biçimidir,zazalarda bu milletin içerisinde lehçe veya ağız farklılıklarından ve de yöresel farklılıklardan kaynaklı bir kürt grubudur.örneğin inin en güneye kürtler veya kurmançi dili farsçadan etkilenmiş daha dogrusu arapcadan etkilenmiş ve ona göre daha kuzeydeki insanlar(kürtler) bu dili ya anlamazlar yada çok zor anlarlar.kürtçe bir çok dilden etkilnmiştir özellikle farsçadan ki çogu kelimesinin kökeni farçadır.anlaşılacağı gibi kürtlük türklük çerkeslik lazlık vs..milliyettir.alevilik ise bir inanış biçimidir.ıranda(persiya) da en eski inanış biçimimlerinden biri de zerdüştlüktür ve bugun o bölgelere yakın alevi yerleşim yerlerinde hala bu inanca özgü gelenekler devam etmektedir.örneğin güneşe karşı işenmez..veya dua ya başlarken ya star denir.gök kubbe zerdüştlükte çok saygı duyulan bir oluşumdur.ki zerdüştler yani eski iranlılar güneşe taparlardı.avesta ve mazda diye iki tane inanış biçimleri vardır.ve de tavuz kusu(meleke tavuz) onlar için bir ilah gibiydi.islamıyetin gelişi ile(1071) tabiki etkileşimler olmuştur.ancak bende bir kürt alevisi olduğum için canlıyım karşınızdayım ve varım..benim varlığımdan başka kanıta gerek yok diyorum.o halde gerçektende soreş arkadaşın dediği gibi ikinci şıkkı işaretliyen arkadaşlar bunun sebebini açıklarlarsa güzel olur...

Merhaba abican.. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bir ekleme yapmak isterim Mehmet abi.. Eski İran Fars/Kurmanç/Kırmançların Din'i Zerdüştlüktür.. Zerdüştlükte Güneşe tapılmaz ama Ateşe büyük saygı duyulur.. Zerdüştlükte Tanrı tektir, adı Ahura Mazdadır.. Güneşe doğru Dua etme geleneği, daha çok Ezidilikte vardır.. Mesela Ezidiller günün belli vakitlerinde, Güneşe doğru dua etmektedirler.. Bu gelenek bugün Anadoluda yok olmanın eşiğinde.. Ezidilik büyük ölçüde bırakılmıştır.

izmirksk
03.12.2006, 15:16
(ya buna benzer başlıklar açılmıştı ve özellikle kürt olmayan aleviler , provakatif kısımları işaretleyerek ve o tip söylemlerle konuyu amacından saptırmışlardı..bence bu konu çok zürmez..belki bir mod. arkadaşda kapatabilir:))ama ben düşüncemi söyleyeyim..
kürt alevisimi var mıdır ? ..eğer 3-5 tane kürt olsaydı ,çekerdik bir kenara, sorardık alevimisin ?,sünnimisin ?diye ... diyelim ki hepsi sünniyim deseydi ,o zaman derdik ki kürt alevisi yoktur..
ama el-insaf ,belki 15 milyon kürt var bu memlekette..hepsinin sanki bir fabrikadan çıkmış gibi standart bir mezhebe sahip olmasını hangi akıl bekleyebilir..kimileri ise bunu inkar edemeyince ,kürtler sonradan alevi olmuştur..ya da onlar kürtleşmiş türkmendir diyor..
bunlarada çok gülüyorum:) ya ona bakarsanız türklerde sonradan alevi olmuştur..hatta türkler sonradan müslüman olmuştur ve aleviliği benimseyenler ile sünniliği benimseyenler yollarını seçmiştir..yani bırakın alevi olmayı yada sünni olmayı ,müslümanlığı bile türkler sonrandan tanımışdır.türklerde sonrandan tanımışlardır müslümanlığı ,aleviliği,sünniliği ..onlardan olurda ,nasıl milyonlarca kürtten kimse alevi olmaz..bu mantıklı değil..
uzun lafın kısası,sistemin ,statükonun ve faşizmin yakalakalığını yapmak için kürt alevilerini inkar etme densizliğine düşmenin manası yok..

mehmet_onal
03.12.2006, 15:17
ve de şunu unutmamak gerek osmanlı devletinde gayri müslüm olanlara yaptırımlar arasında en acımasızı( katliamlardan sonra tabi) vergi alma şekli idi sizlerde bunu çok iyi bilirsiniz.müslümanlardan alınan kırkta bir vergi,gayri muslimlere gelince ki bunlar arasında alevilerde var çok buyuk meblalarda vergiler alınıyordu buda tabiki bir asimilasyon politikasıydı.ve de çogu alevi yörelerinde kendilerini müslüman olarak tanıtıyorlardı.ki bu da devletin istediği bir seçimdi.burdanda ne kadar alevinin asimile oldugunu görmemek körlük olur.ki bu baskı zulüm ve kıyımlardan bugune gelmiş alevilik için bugun ülkemizde alevi vatandaşların sayısı aza alınacak kadar değil..

rockçı turna
03.12.2006, 15:17
arkadaslar bence kürtçeyi sonradan öğrenmişlerdir diyenlere cok fazla tepki göstermeye gerek yok. cünkü bizim yaslılarımızında bir cogu bu görüşü destekliyor.(örnegin bu konularda bilgili olan rahmetli dedem). tabii bunu söylerken kürtçe konusmaktan da cekinmiyorlar. cünkü anadillerinin kürtçe oldugunu da belirtiyorlar. yani burada bir yadsıma yok tespit var. burda önemli olan bu horasan hikayesini gercekten atalarından mı duydukları yoksa cumhuriyet dönemindeki ''türkleştirme'' bombandımanından mı kaynaklandıgının anlasılmasıdır. bana kalırsa bu biraz muamma:confused1

mehmet_onal
03.12.2006, 15:22
Merhaba abican.. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bir ekleme yapmak isterim Mehmet abi.. Eski İran Fars/Kurmanç/Kırmançların Din'i Zerdüştlüktür.. Zerdüştlükte Güneşe tapılmaz ama Ateşe büyük saygı duyulur.. Zerdüştlükte Tanrı tektir, adı Ahura Mazdadır.. Güneşe doğru Dua etme geleneği, daha çok Ezidilikte vardır.. Mesela Ezidiller günün belli vakitlerinde, Güneşe doğru dua etmektedirler.. Bu gelenek bugün Anadoluda yok olmanın eşiğinde.. Ezidilik büyük ölçüde bırakılmıştır.

haklısın kardeşim konu beni çok gerdi bazı hatalar yapmışım ondan dolayı teşekkürler canım..alevi kürtlerin varlıgını veya yoklugunu burda tartışmak geriyor beni hala ...var oldugumuzun artık görülmesi gerek diyorum..saol canım düzeltmeler için..

mehmet_onal
03.12.2006, 15:24
arkadaslar bence kürtçeyi sonradan öğrenmişlerdir diyenlere cok fazla tepki göstermeye gerek yok. cünkü bizim yaslılarımızında bir cogu bu görüşü destekliyor.(örnegin bu konularda bilgili olan rahmetli dedem). tabii bunu söylerken kürtçe konusmaktan da cekinmiyorlar. cünkü anadillerinin kürtçe oldugunu da belirtiyorlar. yani burada bir yadsıma yok tespit var. burda önemli olan bu horasan hikayesini gercekten atalarından mı duydukları yoksa cumhuriyet dönemindeki ''türkleştirme'' bombandımanından mı kaynaklandıgının anlasılmasıdır. bana kalırsa bu biraz muamma:confused1

muammadan öteye direk ama direk söyluyorum bu bir türkleştirme politikasıdır..başka bir açıklaması olamaz...değindiğin için saol..

Şoreş
03.12.2006, 15:27
haklısın kardeşim konu beni çok gerdi bazı hatalar yapmışım ondan dolayı teşekkürler canım..alevi kürtlerin varlıgını veya yoklugunu burda tartışmak geriyor beni hala ...var oldugumuzun artık görülmesi gerek diyorum..saol canım düzeltmeler için..

Ari Mazin/Süleyman Şahin'in Kitaplarını takip gerek aslında.. Çünkü Alevi Kürtlerin tarihini, geleneklerin, sorunlarını ele alıyor kendisi..

http://img303.imageshack.us/img303/9448/kizilbaskurdleronkapakja6.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/8253/atescemberionkapakda6.jpg

Bakır
03.12.2006, 15:38
alevi kürt ve zazaların,aslının türk olduğunu iddaa edenlerin %90'ı türk olmayı sınıf çıkarına daha yatkın gördükleri içindir.yoksa bilimsel bir dayanakları yokdur.

astare
03.12.2006, 16:10

arkadaşım horasan söylencesini direk türklüğe bağlamakta yanlış. horasan asıl olarak irandadır. türkler bu bölgeye sonradan gelmiş ve iranlılardan etkilenerek müslüman olmuştur. iranlılar zaten islamı kabul ederken bile mesela namaz abdest kelimelerini kendileri türetmiştir veya eski kendi inançlarını islama uyarlamıştır. farsların çok köklü kültürleri ve devlet kurma yetenekleri hep vardı. merkezi otoriteler rahat kontrol edilecek inancı severler onun için şiiliğe yönelmişlerdir. hatta şah ismailinde sonraları şiiliğe yöneldiği söyleniyor.

netice olarak horasan has iranca bir sözcük.

tereddütle yaklaştığın cumhuriyet sonrası yoğun propagandalara ise ben artık tereddütle bakmıyorum.

okuma yazması olmayan amcama bir keresinde bir iki soru sordum. bana MEHMET ŞERİF FIRAT ı övdü yazdığı kitaptan bahsetti. mehmet şerif fırat vartolu alevi bir zazadır. zamanında sivasa kadar gitmiş kürtlerin aslında türk olduğunu halka öğretmiş/öğretmeye çalışmıştır. ondan önce HASAN REŞİT TANKUT ta tunceli için araştırmalar yapmıştır. ancak MEhmet şerif fıratın ayrıcalığı hem "kürt" hemde "alevi" olmasıdır yani bölge halkı onu kabullenmiştir. sadece cumhuriyet döneminde değil osmanlı zamanında da hacı bektaşın dersime bölgeyi türkleştirmek için misyonerler gönderdiği ancak tersi asimilasyon ile gidenlerin zazalaştığı biliniyor. bu giden 5-10 kişinin zazalaşması bile tüm dervişcemal aşiretinin aslında türk olmasına dayanak yapılır ki hayli komik değil mi?

cumhuriyet döneminde yine dersime gönderilen cemalettin çelebi dersimlileri yoldan sapmışlar olarak değerlendirmiştir. hani şu cumhuriyeti atatürkle birlikte kuran cemalettin çelebi. !!!!!!!!!!!!

Şoreş
03.12.2006, 16:32
arkadaşım horasan söylencesini direk türklüğe bağlamakta yanlış. horasan asıl olarak irandadır. türkler bu bölgeye sonradan gelmiş ve iranlılardan etkilenerek müslüman olmuştur. iranlılar zaten islamı kabul ederken bile mesela namaz abdest kelimelerini kendileri türetmiştir veya eski kendi inançlarını islama uyarlamıştır. farsların çok köklü kültürleri ve devlet kurma yetenekleri hep vardı. merkezi otoriteler rahat kontrol edilecek inancı severler onun için şiiliğe yönelmişlerdir. hatta şah ismailinde sonraları şiiliğe yöneldiği söyleniyor.

netice olarak horasan has iranca bir sözcük.

tereddütle yaklaştığın cumhuriyet sonrası yoğun propagandalara ise ben artık tereddütle bakmıyorum.

okuma yazması olmayan amcama bir keresinde bir iki soru sordum. bana MEHMET ŞERİF FIRAT ı övdü yazdığı kitaptan bahsetti. mehmet şerif fırat vartolu alevi bir zazadır. zamanında sivasa kadar gitmiş kürtlerin aslında türk olduğunu halka öğretmiş/öğretmeye çalışmıştır. ondan önce HASAN REŞİT TANKUT ta tunceli için araştırmalar yapmıştır. ancak MEhmet şerif fıratın ayrıcalığı hem "kürt" hemde "alevi" olmasıdır yani bölge halkı onu kabullenmiştir. sadece cumhuriyet döneminde değil osmanlı zamanında da hacı bektaşın dersime bölgeyi türkleştirmek için misyonerler gönderdiği ancak tersi asimilasyon ile gidenlerin zazalaştığı biliniyor. bu giden 5-10 kişinin zazalaşması bile tüm dervişcemal aşiretinin aslında türk olmasına dayanak yapılır ki hayli komik değil mi?

cumhuriyet döneminde yine dersime gönderilen cemalettin çelebi dersimlileri yoldan sapmışlar olarak değerlendirmiştir. hani şu cumhuriyeti atatürkle birlikte kuran cemalettin çelebi. !!!!!!!!!!!!

Hacı Bektaş'ın gönderdiklerinin Türkleştirme amacı nerden biliniyor ? Alevileştirmek için göndermemişmiydi ?

Lazoşa_62
03.12.2006, 17:14
Son derece yüzeysel ve aslı olmayan bir iddia.. Dersim Kökenli Kurmanç Kırmanç Alevilerin Kültürleri onlara has, onların gelenekleri görenekleri kendilerine özgüdür.. Ve ilk sayfada da dediğim gibi, arkadaşım Dersimliler, yani Eski Dersim Aşiretleri, Türklerden önce bu topraklara İrandan gelmişlerdir.. Bizlerin eski Din'i Zerdüştlüktür.. Güneşe Dua etme gibi birçok gelenek sadece Dersim kökenlilerde vardır.. İddianız son derece asılsız.. Bizler kendimizi Kurmanç Kırmanç biliyoruz, böyle bileceğiz.. Osmanlıda önce Eski Dersim Aşiretleri o bölgedeydi.. Hangi Padişahtan bahsediyoruz ?

Bir kesimin Kürt Kültürünü öğrenmesi gibi birşey olamaz..Çünkü Kurmanç Kırmanç Kültürü zaten bizimdir, özümüzdür... Bana somut kanıtlarla geliniz, sahipsiz bir toplum hakkında yapılan asılsız iddialara kanmayınız..

İlk sayfada 699 senesinde Dersimde yazılan bir Şiir var.. Kurmanci bir Şiir..Onu görmediniz mi? Özellikle tarihi çok eskidir.. 1071 senesinden de eskidir Gözdecst.

Soreş can kardeşim; Eveat dersim alevileri çoğu kürt değildir diyenlerden yana oy kullananlardanım.

Sizleri osman lı öncesine götürüp ta horasan ve hazar kıyılarına kadar. Bu yazacaklarım benim yorum olmayıp 1974 yıllarından beri araştırarak ve okuyarak size sunacağım bilgileridir.

Dersim nerden gelmiştir.Sorunun kökü burda Dersim 1071 yani türkler anadoluya gelmeden önce Hazar ve horasan bölgesinde yaşayan insanların bu bölgede abasılerin dini akımları altında kalmış ve abasıler iktidarı süresince bu bölgede kalmışlardır ve alevilik inancını benimsemişler .Abasılerin alevi taraftarı olması ve abisilerin emeviler tarafından egemenliğine son verilmesinden sonra burda zorda kalan Bu insanlar"Göktürkler-Türkmenler) anadoluya doğru yol alırlar.İlk yerleşim yeri dersim dedigimiz bölgelere yayılmışlardır.

Bunlar aynı zamanda anadoluya giren ilk alevi toplumudur. Dersim bölgesinde yaşamları kolay olmamıştır. Bir süre akadların istilası ve tekrar güç kazanan abasilerin anadoluya akınlar düzenlemiş ve yine 50 yıl kadar dersim bölgesi abbasilerin eğemenliğinde kalmıştır.Daha sonra Med ler dedigimiz Kürt ler tarafından Mezopotamya yı işgöl etmeleri ile 50-70 yıl med"Kürt imparatorluğunun eğemenliginde kalmışlardır. 1071 Yılında Orta asya bölgesinden kaçan Türklerin anadoluya geçişi ile Medlerin egemenliğine son vermiş.Med ler parçalandıktan sonra güneye kaymak zorunda kalmışlardır.

Şimdi insanların kökeni o kadar önemli değildir. Ama Dersim bölgesine giren alevi toplumu aynı zamanda bu bölgenin insanı olan Enmenilerle yaşamaya başlamıştır.Taaki Osmanlıların saldırılarına kadar bu süre gelmiştir.

Şimdi ben Türküm,ermeniyim,kürtüm,zazayım ve kırmançı olmam bir şeyi değiştirmeyecegine göre ben türküm demektende korkmam kürtüm demektende korkmam.Bu konu hepimiz için geçerli biz burda ırk ayrımı değil gerçekleri bilmemiz açısında konunun gündeme gelmesi tartışılması doğaldır.

Ayrıca Bazı kürt ulusalcılığını savunan kardeşlerimizde bunu yazdıkları gibi dersimin kürt olmadığını savunan ileri uçtaki beyın adamlarıda var.Tekrar ediyorum.Biz insanların kimliklerinden korkmuyoruz.Kendimizde kimlik hevesliside değiliz.sadece kırıcı bir tartışmaya meydan vermemek ve pravakatör gelmemek.Sevgilerle

astare
03.12.2006, 17:22
Dersim nerden gelmiştir.Sorunun kökü burda Dersim 1071 yani türkler anadoluya gelmeden önce Hazar ve horasan bölgesinde yaşayan insanların bu bölgede abasılerin dini akımları altında kalmış ve abasıler iktidarı süresince bu bölgede kalmışlardır ve alevilik inancını benimsemişler .Abasılerin alevi taraftarı olması ve abisilerin emeviler tarafından egemenliğine son verilmesinden sonra burda zorda kalan Bu insanlar "Göktürkler-Türkmenler) anadoluya doğru yol alırlar.İlk yerleşim yeri dersim dedigimiz bölgelere yayılmışlardır.

fazla araştırma derim ben sana :yamukgul:
mazallah ........ kadar varırsın sonra :yamukgul:

hazar-horasan sözün doğruda hazar ın güneyi yani deylem türk yerleşimi değil ki tarihte. orasıda dersim gibi dağlık bir bölge ve istilalara karşı korunaklı o yüzden hasan sabbah alamut kalesini üs seçtiya.
Şener Üşümezsoyu da fazla okumasan iyi olur :yamukgul:

kürt aleviler kürttür
zaza aleviler zazadır
türk aleviler türktür

Hacı Bektaş'ın gönderdiklerinin Türkleştirme amacı nerden biliniyor ? Alevileştirmek için göndermemişmiydi ?
ne yani kızlbaşlar bektaşilerden mi aleviliği öğrendi.

Şoreş
03.12.2006, 17:33
Hayır Astare.. Bende Kızılbaşım, Bektaşi değilim.. Hacı Bektaş'ın Fikirleri, hem Kızılbaşlıkta, hemde Bektaşilikte kabul görmüştür..

Lazoşa_62
03.12.2006, 17:37
fazla araştırma derim ben sana :yamukgul:
mazallah maymun ataya kadar varırsın sonra :yamukgul:

hazar-horasan sözün doğruda hazar ın güneyi yani deylem türk yerleşimi değil ki tarihte. orasıda dersim gibi dağlık bir bölge ve istilalara karşı korunaklı o yüzden hasan sabbah alamut kalesini üs seçtiya.
Şener Üşümezsoyu da fazla okumasan iyi olur :yamukgul:

kürt aleviler kürttür
zaza aleviler zazadır
türk aleviler türktür

ne yani kızlbaşlar bektaşilerden mi aleviliği öğrendi.

Astare can Ben senin o alamut kalesi Fedailer ve alamut kalesine dönüşü okudum. Bana kaynak gösterme can Bir yogoslav yazarın romanını bana kaynak gösterme ve ayrıca biraz alaya kaçıyorsun bence düşünceme katılmak zorunda değilsin kendini nasıl kubül ediyorsan öyle ol.

Hasan Sabbah alamut kalesinde militan yetiştirirken dersim aleviligi anadoluya yayılmıştı.Aslında alaycı yazacağına Senin kahramanın osmanlı sadrazamlarına suikast hazırlarken dersim bölgesi vardı.

Ayrıca insanların kimliğini sen tespit edemezsin kendini ne his ediyorsan öyle ol can kardeşim. Ben sizin gibi yorum yapmadım.Sizin yaşınız kadar okudum araştırdım. Yinede sevgiyle kal

astare
03.12.2006, 17:42
Astare can Ben senin o alamut kalesi Fedailer ve alamut kalesine dönüşü okudum. Bana kaynak gösterme can Bir yogoslav yazarın romanını bana kaynak gösterme ve ayrıca biraz alaya kaçıyorsun bence düşünceme katılmak zorunda değilsin kendini nasıl kubül ediyorsan öyle ol.

Hasan Sabbah alamut kalesinde militan yetiştirirken dersim aleviligi anadoluya yayılmıştı.Aslında alaycı yazacağına Senin kahramanın osmanlı sadrazamlarına suikast hazırlarken dersim bölgesi vardı.

Ayrıca insanların kimliğini sen tespit edemezsin kendini ne his ediyorsan öyle ol can kardeşim. Ben sizin gibi yorum yapmadım.Sizin yaşınız kadar okudum araştırdım. Yinede sevgiyle kal

evet viraz alaycı oldu ama "göktürk"lerden falan bahsetmek dersimlilerle alay etmek değil mi? moğolistan nere dersim nere biraz insaf artık. en azından anadoluda çekik gözlü bir ırk yok.

Özgür-Taylan
03.12.2006, 17:45
ben de Alevi Kürtler hakkinda "Kürtlesmis Alevi Türkmenler" diye duymustum.. Yavuz Sultan Selim zamaninda Aleviler doguya kaçmislar ve Kürtlerle yasaya yasaya Kürtlesmisler diye duymustum.. ne kadar dogru veya yanlis bilemeyiz, bazi Türkçü gruplar veya Kürtçü gruplar politikacilarin oyununa gelmemek lazim diyorum!!
ne de olsa, o çagda yasamadik...

ama bisey benim dikkatimi çekti Alevi Kürtler ile Sünlü Kürtler arasindaki fark konusunda.. benim anne tarafim Kürt Alevi, ve konustuklari kürtçe, türkçeyle hemen hemen ayni, ne kadar kürtçe bilmesem de, neyden bahsettiklerini kolayca anliyorum.. ve bunun asimilasyonla pek alakasi yok çünkü 50 yil evvel, askere giden erkeklerden baska kimse türkçe konusmuyormus köyde!! ve konustuklari kürtçe asirlardir var.. hep öyle konusmuslar benim demek istedigim ..

Sünlü Kürtler, meyveye sebzeye bile özkürtçe kelimeler kullaniyorlar, oysa bizimkiler türkçe kelimeleri kullaniyorlar...... ne garip?

saygilarrr sevgilerrr

Bakır
03.12.2006, 17:46
ziya gökalp sünni bir zazaydı.ama türkçülüğü savunmuşdur.aramızda böyle arkadaşlar var bunlara sadece saygı duyuyorum!

astare
03.12.2006, 17:50
Sünlü Kürtler, meyveye sebzeye bile özkürtçe kelimeler kullaniyorlar, oysa bizimkiler türkçe kelimeleri kullaniyorlar...... ne garip?

saygilarrr sevgilerrr

olayın tuhaf yanı ne biliyormusun. türkçe zannetitiğin kelimelerin yüzde 60-70 i farsça ya da arapça. o yüzden kürtçede o kelimelerden birini duyunca o kelimenin türkçeden geçtiğini zannediyorsun.
mesela günlerden sadece cuma-ertesi ve pazar-ertesi türkçedir gerisi iranca (farsça)dır cuma hariç.

Lazoşa_62
03.12.2006, 17:52
evet viraz alaycı oldu ama "göktürk"lerden falan bahsetmek dersimlilerle alay etmek değil mi? moğolistan nere dersim nere biraz insaf artık. en azından anadoluda çekik gözlü bir ırk yok.

Hayır göktürklerden korkmana anlam veremiyorum.Siz bir genetik uzmanımı kesildiniz can.

Lütfen can kardeşim,Kendini dersime layık gören herkes dersimlidir.Gereksiz kısır ve düğümlü kelimeler kullanmayalım. Ayrıca dil,külkür ve giyim ırklları belirlemez.

Senin dersimce,Kırmanci veya zazaca dedigin kelimelerin %30 göktürkçe % 15 türkçe % 13 ermenice gerisi ise farsca arapça,kürtçeden oluştuğunu biliyormusun...

Biraz araştırırsan çekik gözlüler Göktürkler değil moğollar olduğunuda öğrenirsin

Şoreş
03.12.2006, 17:58
Bence uzatmaya gerek yok. Benim Ana Dilim Kurmanca, Kürdüm.. İki Dedemde Kürttür.. Asla Irkçılık yapmam, izin vermem ama Kürdüm... Buda bi gerçektir.