Orijinalini görmek için tıklayınız : Ezan Başladığında neden radyonun vs.. sesini kısarız..?
Bir Zeynep 22.12.2006, 01:08 Camiyle işimiz olmaz ezan tartışıyoruz.Acaba ezanın muhatapları bizler gibi cem törenlerini tartışabiliyorlarmı işte bizim büyüklüğümüz burada bizler çok ilerdeyiz.
katilmiyorum!
sen kendini islam disi, müslüman degil görüyorsun galiba can?! her ne olursan ol ama saygisiz olma, baskasi saygisiz diye, sende ona uyma. bizim cemimizi konusmuyorlar diye bizde aynisi mi olmamiz sart?
hz. aliyi sever sayarmisin? ona saygi göster. kurani kerime, ehlibeyte, allah ya muhammed ya ali diyen alevi canlara saygi göster.
sözüm tek sana degil. tüm senin gibi tepki gösterenlere.
KomünistAlevi 22.12.2006, 01:16 yaaa kısaca yorum yapayım ezan sesini duyunca kısıp kısmamak herkesin kendi öz iradesine bağlıdır böyle ezanla dalga geçenler bence çok iğrenç durumuna düşüyor ben birrr sunniyim sizlerde alevi bide sloganınız var ırkçılığa hayır diye lütfen böle yapmayın eğer böyle yapmazsanız ne ırkçılık kalır nede aradaki soğuk savaş eğer siz böle davranmaya devam ederseniz sunnilerde size hiç bi zaman saygı göstermez ezan kurandada olsun yada olmasın bizim için kutsal bişeydir şunuda unutmayın sizlerde müslümansınız bi arkadaş demişki(hristiyan ülkede olsam çana saygı gösteririm ama müslüman bi ülkede olduğum için ezana saygı gösteriyorum kusura bakma ama sen müslüman değilmisin yaa benim de çevremde aleviler var ama hiç biri sizin gibi düşünmez düşünse bile içinde kalır yaaa benim sevgilim bir alevi ama orucunu tutar namazını kılar bunlar kulağınıza küpe olsun vede yorumlarınızı bekliyorum
İlk önce Sünnilerin Alevilere yüzyıllardır hangi zamanda saygı gösterdiğini söylersen iyi olur..Yani Sünniler bize saygı göstermezmiş biz Ezana saygı göstermezsek:)Yahu güldürme beni Cemevine cümbüş evi diyen zihniyet kim?
Diğer bir konu ise:
Bende kendimi bir müslüman olarak görmüyorum:)
Elhamdülillah Müslümanız gardaş safsatasını bilmiyorum ben:)Ben sadece ve sadece Aleviyim!
Alevilik sadece İslam ile anlatılamaz ,benim Aleviliğim İslamiyet içerisine sığamayacak kadar geniştir...
Diğer bir konu ise:
Sevgiline selam söyle ve ona aynen şu söylediklerimi sor:
1-Hayatında birkere olsun nezaman Ceme katılmış yada Cemevinin kapısının önünden geçmiş?
2-Acaba bir Alevi olarak her Alevinin isimini bilmesi gerektiği ve örnek aldığı 7 ulu ozanı tanıyormuymuş yada isimlerini ezbere biliyormuymuş? Ve 7 ulu Ozanı kendisine nekadar örnek alıyormuş?(Cami,Namaz vs vs. gibi terimleri nezaman görmüş ulu ozanlarımızın eserlerinde?)
3-Acaba tarihte Alevilerin nezaman Ramazan orucu tutuğunu veya Cami inşa ettiğini veya Namaza katıldığını okumuş yada öğrenmiş?
Benim bildiğim Aleviler Namaz kılmıyor diye yüzyıllardır bu topraklarda Alevilere ölüm fermanları çıkartılmıştı:)...Yada sırf egemen sünni anlayışı kendi ibadetlerini biz Aleviler yapmıyoruz diye katledilme fermanlarımız yayınlandı...
4-Senin sevgilin Alevilikten zerre kadar nasibini almamış buna emin ol!
Yani sevgilini Alevi bir birey ve kişilik sanmayasın..Eğer gerçek Aleviliği öğrenmek ve görmek istiyorsan gel bu foruma burda daha rahat bir biçimde hemde net bir biçimde biz sana öğretiriz..Tabi bizim sözlerimiz bizim düşlüncelerimiz senin pek hoşuna gitmiyor onun içinde anca kendini böyle kandırıyorsun:)
Daha birsürü soru sorucam sevgiline ama ilk önce şu basit ve net soruları bir cevaplayıversin bana yeter...Daha bilimsel sorularımda olucak:innocent: Şimdi gece gece okuldan geldim aklıma pek bişey gelmiyor sorucak...
Alevi sevgiline selam:p
Tüm forumun sana selamı var dersin kardeşimize...
İyi forumlar...
Mesut Gündüz 22.12.2006, 01:21 katilmiyorum!
sen kendini islam disi, müslüman degil görüyorsun galiba can?! her ne olursan ol ama saygisiz olma, baskasi saygisiz diye, sende ona uyma. bizim cemimizi konusmuyorlar diye bizde aynisi mi olmamiz sart?
hz. aliyi sever sayarmisin? ona saygi göster. kurani kerime, ehlibeyte, allah ya muhammed ya ali diyen alevi canlara saygi göster.
sözüm tek sana degil. tüm senin gibi tepki gösterenlere.
islamda benim inancımın içinde yeralır,inancım ondan etkilenmiştir.şuan burda benim yada burdakilerin inancı değil inancıyla alakası olmayan ezan tartışılıyor.Sünnilerde inançlarıyla alakası olmayan Cemi tartışabiliyorlarmı tartışamazlar çünkü kapatırlar düşüncelerini.O yüzden biz onlardan büyüğüz.İslamın içinde görüyorsun galiba kendini.
cagdascetin 22.12.2006, 01:35 yaaa kısaca yorum yapayım ezan sesini duyunca kısıp kısmamak herkesin kendi öz iradesine bağlıdır böyle ezanla dalga geçenler bence çok iğrenç durumuna düşüyor ben birrr sunniyim sizlerde alevi bide sloganınız var ırkçılığa hayır diye lütfen böle yapmayın eğer böyle yapmazsanız ne ırkçılık kalır nede aradaki soğuk savaş eğer siz böle davranmaya devam ederseniz sunnilerde size hiç bi zaman saygı göstermez ezan kurandada olsun yada olmasın bizim için kutsal bişeydir şunuda unutmayın sizlerde müslümansınız bi arkadaş demişki(hristiyan ülkede olsam çana saygı gösteririm ama müslüman bi ülkede olduğum için ezana saygı gösteriyorum kusura bakma ama sen müslüman değilmisin yaa benim de çevremde aleviler var ama hiç biri sizin gibi düşünmez düşünse bile içinde kalır yaaa benim sevgilim bir alevi ama orucunu tutar namazını kılar bunlar kulağınıza küpe olsun vede yorumlarınızı bekliyorum
Düşmanın dan korkma dostundan kork.Hiç olmazsa bizim içimiz dışımız bir.Yüzünüze karşı söylüyoruz.Ayrıca Siz kelimesine dikkat ediniz.Yani kullanacağınız yerlere dikkat ediniz.Birşeyi yapmak için illaki karşılık mı beklemek gerekir.
Bugüne kadar
Aleviler mi Madımak Oteli'nde Sünnileri yaktı?
Aleviler mi Maraş'ta Çorum'da Gazi'de Sünnileri Katletti...
Bunları yapan sizsiniz biz değil.Bakın Siz kelimesinin doğru kullanıldığı yer.
Tekrar bize saygı göstermek için saygı bekliyorsunuz.Ayrıca sizin sevgiliniz bir Alevi değil,Asimile olmuş bir Alevi !!!!!
Irkçılık diyorsunuz.Irkçılığı yapan sizsiniz.Bi defa olsun bi kamu alanında ben Aleviyim dediniz mi? Böyle bir söylem de bulunmadığınız için asıl ırkçılı yapanın kim olduğunu bilmiyorsunuz.
Özgür irade'den bahsediyorsunuz,ondan sonra hakarete varan sözler söylüyorsunuz.
Ayrıca bana bugüne kadar böyle bir zihniyet öğüt vermedi veremezde.Kulağına küpe olsun ne demek ya.Bizlere öğüt verebilmen için ilk önce Asimile olmamış Aleviliği anlaman lazım bu söz senin kulağına küpe olsun !!!!!!!:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Diğer yazakcalarım zaten Sevgili Oğuz abi tarafından yazılmış.Ayrıca bu mesaj benim gözümden kaçmıştı Oğuz abi sayende gördüm teşekürederim.
Sunnimen kardeşim, Öncelikle şunu bilmeliyiz ki bir ülkede çeşitli inanclardan insanlar varsa bu insanlar birbirlerine saygı göstermeliler. Ayrıca tarihde olanlarıda göz önüne serip incelemeliyiz. Tarihe bakınca bu ülkede en fazla baskıya mağruz kalan topluluk Alevilerdir. Aleviler bu baskılara rağmen inanclarının temeli olan hoşgörüyü bırakmamışlar ve ezana, namaza, şuna buna terbiyesizlik yapmamışlardır. Ama yüzyıllardır yöneten egemen inanc sistemi olan sunnilik Alevileri sürekli ezmeye kalkmış hatta Alevilerle birlikte fakir fukara sunnileride ezmiş sömürmüştür. Osmanlıda halk sadece reaya idi, reaya kelimesi güdülen anlamındadır. Yani bu ülkesini hilafetle yöneten imparatorların gözünde sunni, alevi, hristiyan herkes birer reayadır, vergi toplamak için koyun sürüsü olarak görürler halkı.
Bu oyuna alet olmak mı mantıklı yoksa gerçekleri görüp toplumla bütünleşmek mi bunu senin vicdanına bırakıyorum ve tarihi incelemeni istiyorum..
insanlar kardeş 22.12.2006, 02:18 sevgili canlar
ibadet ve inanç her insanın kendi içsel meselesidir.ancak ibadete çağrı olarak ezan sesini yükseltilmesi sünni müslüman kardeşlerim bilmeliki 120 desibelle tanrıya ulaşmaz.tanrıya ibadette gönül sesini yükselterek ulaşmak hem insan hem çevre sağlığı bakımından daha sağlıklıdır.gürültü kirliliği yapmadığından AB kriterlerinede uyar!!alevi kardeşlerime gelince cem ibadetlerinde sanırım günde beş vakit haydi ceme haydi ceme diye höperlörle çağrı yapsalar o zaman sünni kardeşlerimin hoşgörülerni görürdük.mesele gürültü çıkarmak mı yoksa ibadete çağrı mı?tanrı elbette bunu bilir fakat insanlık fani alemde sesini ne kadar yükselteceğini sanırım çocukların, yaşlıların,hastaların selameti açısında şimdilik düşünmesi gerek ve ona göre ibatete çağrı yapması lazım gelir.Bu yüce yaratıcınında gönlüne hoş geldiği gibi bütün insanlığın gönlüne de hoş gelecektir.
(Haydi sukünetle namaza )
saygılarımla...
MeRaLiNa 22.12.2006, 02:30 bu tür konularda bozuk plak gibi ayni seyi tekrarliyorum ama....
insanlari ibadete cagiran, Allah uludur diyen, Muhammed diyen Ezanin okundugu Camilerde Alevilerin vergileri var... okuyan Imamlarin maasinda yine Alevilerinde vergileri var
bizden vergi aliyor Diyanet ama bize tek kurus dönmüyor, bundanda vazgectim Diyanet Alevileri asimile etmek icin elinden geleni yapiyor... bunun icinde yine bizim paralarimizda var...
simdi bizimkisi ikide bir saygi saygi diyip hümanistlik degilde kibarca söylenisi saflik olmuyormu...
vergisi Cami Imamlara maas icin Diyanete giden Aleviler vergilerini helal ediyorlarmi?? cogunlugunun cevabi HAYIR
Haram paranin temelinde olan Camilerde Haram paradan maas almaktan gocunmayan imamlarin saft ettigi Allah kelimesi, sözde dindarliklari iblislikten baska bir sey degil
ben Almanyada yasiyorum ezan sesi duymak gibi bir sansimiz yok. onun fazla söze gerekte yok :)))
benim de çevremde aleviler var ama hiç biri sizin gibi düşünmez düşünse bile içinde kalır yaaa benim sevgilim bir alevi ama orucunu tutar namazını kılar bunlar kulağınıza küpe olsun vede yorumlarınızı bekliyorum
bu yazini okuyunca ister istemez insanin aklina bircok soru geliyor
senin sevgilin gercekten Alevimi?
Alevi degilde senmi bizlere onun Alevi oldugunu anlatmaya calisiyorsun Aleviforumda?
Hicbir Alevi senin o dedigin seyleeri yapmayacagini sen bizden daha iyi biliyorsundur umarim.
yoksa laf olsun diye mi yazdin benim sevgilim de Alevi?
bu senin dedigin sey bir müslümanin kilisede ayin yapmasina benzer o zaman
o kisi ne kadar müslümandir sence cevaplarmisin?
sevgilinde o kadar Alevidir....
ZülfüKakul 22.12.2006, 08:19 Yalnız dikkat ettiyseniz sunnimen son derece ciddiyetsiz mesajlar yazıyor.. Bizlerde burda ona dil döküyoruz:garibbak:
Sizin gibi düşünseler diyor mesela siz kim kaç kişiyi tanıyorsun burdan!
Yaaa diye konuşamazsın insanlarla!
Sevgilin alevi ve namaz kılıp, oruç mu tutuyor? Uğurlar ola..
Eğerki Aleviler ve Sunniler arasında ibadet vs. farklılıklar yoksa..
(Hani diyorsun ya alevi ama namaz kılıyor..)O zaman neden alevik ve sunnilik var. Neden biz burada bunu tartışıyoruz.. Neden o kadar insanımız zehirli beyinler tarafından öldürüldü..
Sen maraş katlimanını bilmiyormusun? Duydunmu hiç?
Bak şu kısa yazıyı oku..
21 Aralık akşamı, Maraş Meslek Lisesi öğretmenlerinden ve Töb-Der üyesi olan Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu okuldan evlerine dönerlerken silahlı saldırıya uğrarlar.Ikiside bu saldırı ile yaşamını yitirir.
Öğretmenlerin cenazesi 22 Aralık’ta kaldırılacaktır. Faşistler cenaze törenine saldırmak için geceden çevre il, ilçe ve köylere adam göndererek, “Komünistler, Aleviler Cuma namazında camileri bombalayacaklar, Müslüman kardeşlerimizi katledecekler. Bunun hazırlığını yapıyorlar. Müslüman kardeşlerimizi katliamdan korumak için toplanalım” seklinde çağrı yaparlar.
22 Aralık günü Cuma namazında Bağlarbaşı İmamı Mustafa Yıldız'ın, su sözleri katliamı yapanların hangi duygularla yaptıklarını ele vermekte idi:"Oruç ve namazla hacı olunmaz, bir Alevi öldüren beş sefer hacca gitmiş gibi sevap kazanır."
Sunniler dalga geçiyormuş alevilerle pehh...
Onlar bizden hep korktu..
Oysa insanımız zararsızdı..
Öldürmeyi tercih ettiler..
Sana son olarak tavsiyem buraya birşeyler öğrenmeye geldiysen.. Karşındaki insanları ciddiye al cümlelerini ona göre kur..
Burada bir çok insan yapıcı olmaya çalışıyor..
Onların bizimle dalga geçtiğinimi söylemeye geldin:)
Merak etme bunu çok iyi biliyoruz.
Onlar bizimle değil kendileriyle dalga geçiyorlar ama bunu anlayamıyorlar.. Bırakın aramızdaki bu ince fark sürsün yıllarca:)
gözdemsin 22.12.2006, 10:41 Camiyle işimiz olmaz ezan tartışıyoruz.Acaba ezanın muhatapları bizler gibi cem törenlerini tartışabiliyorlarmı işte bizim büyüklüğümüz burada bizler çok ilerdeyiz.
siz böle devam ederseniz kendi kendinize kendinizi büyük bilirsiniz diyorumki sunniler sizi çok yanlış tanıyor kendinizi biraz anlatmaya çalışın ama boşa gibi görünüyor benim yanımda bana katılan bi kaç kişi daha olsa bu foruma yeteriz kimse kimse kin beslemesin belki siz sunnilere kin beslemiyosunuz ama sunniler besliyor işte bu kin kalksın lütfen beni anlayın artıkk akşamdan bu yana konuları nerelere çektiniz belki akşam çok anlamsız konuştum yada cümlelerimöi tam anlatamadım kimi kırdıysam özür dilerim iyi forumlar
denizsefiri 22.12.2006, 11:17 Sayın sunnimen yazılarınızın tamamını okumadım ama sizi anladığımı zannediyorum. Bakın ben de sünniyim, hatta tesettürlüyüm yani birçok insana göre gerici biriyim. Ama bu forumda kendime yer bulabildim. Sadece alevileri tanımak için uğradığım bu forumdan şu an kopamıyorum. Sizin de benim düştüğüm hatalara düştüğünüzü gördüğüm için yazmak istedim. Ben de sizin gibi alevilik hakkında birşeyler bildiğime inanıyordum. Çünkü çok alevi arkadaşım var. Ama ya onlar yeterli bilgiye sahip olmadıkları için ya da inançları konusunda çok fazla açıklama yapmadıkları için aslında aleviliği çok yüzeysel tanımışım. Benim de forumdaki bazı konularda fevri çıkışlarım olmuştu, hala da olabiliyor. Size şunu tavsiye ederim. Önce sabırla takip edin yazılanları.. Bu insanların yerine koyun kendinizi. Bir çoğunluk var ve sürekli hoşgörüden bahsediyor, "dinde zorlama yoktur" diyor ama öfke dolu dayatmalar, baskılar, zulümler yapıyor. Korkunç iftiralarla bu insanları zan altında bırakıyor. Evet sünnilerden bahsediyorum. Ben bu forumda çuvaldızı kendime batırmaya çalışıyorum artık. Belki hepimiz böyle zalim değiliz sünniler olarak ama duyarsız olduğumuz besbelli.. Bir Sivas katliamı ya da Güner Ümit meselesinde neden onlara açıkça destek olmadık. Tepkimizi neden ortaya koymadık, bu insanlara yapılan zulümlere neden ses çıkarmadık? Burda zikretmekten utandığım o çirkin iftiraya neden suskun kaldık? Neden zorla din derslerine soktuk? Körpecik çocuklar iken, gençler iken kimliklerini belki de gizlemelerine neden olduk, sinirden yumruklarını sıkarlarken sustular hep. Burada, bu forumda çoğunluk onlar .. Tepkisel olmaları, duygularının zaman zaman galeyana gelmesi konusunda onları anlayabilmek düşüyor burda bizlere. Azınlık olmak ne kadar zor değil mi? Ezan veya camii şu anda onlara Allah'ı hatırlatmıyor farkındaysanız. İnançları konusunda özgür olabilseydiler belki sizden, benden daha hoşgörülü olurlardı. Buna biz sebep olduk. Şimdi onları yumuşatmaya çalışıyoruz-ben de, siz de-ama bence çok geç kaldık. Onlara kendimizi anlatmaya, onları sevdiğimizi anlatmaya çalışmak yerine belki biraz susup dinlemeyi denemeliyiz. Onlara bu hakkı bu forumda olsun tanımalıyız.
siz böle devam ederseniz kendi kendinize kendinizi büyük bilirsiniz diyorumki sunniler sizi çok yanlış tanıyor kendinizi biraz anlatmaya çalışın ama boşa gibi görünüyor benim yanımda bana katılan bi kaç kişi daha olsa bu foruma yeteriz kimse kimse kin beslemesin belki siz sunnilere kin beslemiyosunuz ama sunniler besliyor işte bu kin kalksın lütfen beni anlayın artıkk akşamdan bu yana konuları nerelere çektiniz belki akşam çok anlamsız konuştum yada cümlelerimöi tam anlatamadım kimi kırdıysam özür dilerim iyi forumlar
sevgili sünnimen, Alevilere kin besleyen zihniyet sizin tesbitiniz gibi, gayet çok,
şahsen benimde kin beslediğim sunni katiller var bunlar;osmanlı döneminden tutunda, çorumda, malatyada, maraşta, gazi'de canımıza kastetmiş, beşikteki çocuğa kıymış varlıklar, bu kin benle mezara kadar gidecek, belki ötesindede hakkımı istececeğim, ve bu adına kin dediğimiz duygu hiç bitmeyecek,yada bittiği zamanı, biz göremeyeceğiz..
Azınlık olmak ne kadar zor değil mi?
sayın denizsefiri yazdıklarınızı iyi niyetle yazmışsınız ama hala biz bir yerelere koyma çabasındasınız.Biz kime göre azınlığız,siz müslümanlara göre mi?
Ezan veya camii şu anda onlara Allah'ı hatırlatmıyor farkındaysanız.
Benim Allah'ı hatırlamam için ezan veya cami şart değil.Bir insana baktığımda da hak'kı hatırlıyorum.Birşeylerin bende yaradan sevgisini hatırlatması için illaki gözüme batması gerekmiyor.Siz ezan ve caminin olmadığı yerde Allah'ı hatırlamayacak mısınız.Allah'ı anmak için bunlara mı ihtiyaç duyuyorsunuz
İnançları konusunda özgür olabilseydiler belki sizden, benden daha hoşgörülü olurlardı.
inancımı hep gizli yaşamak zorunda kaldım ama asla hoşgörüden uzak kalmadım sizin kadar.1400 yıllık tarihimizde buna şahittir.Bu güne kadar nerde yazdı alevilerin bir topluma zarar verdiği.ama sizin tarihiniz hep kanlı sayfalarla doludur.hala yakıyorsunuz hala öldürüyorsunuz.yakın tarihte sivas yaşandı gazi yaşandı kime sünni olduğu için bizim tarafımızdan zarar geldi?hala çıkıp alevilerin ve müslümanları hoş görüşlerini,inanca olan saygılarını mukayese ediyorsunuz.Buna sünnilerin hakkı yoktur olmayacakta hiç bir zaman
Buna biz sebep olduk.
evet bu katliamlara hep siz neden oldunuz ve hala hoşgörülü değiller diyorsunuz bizim kadar.
Şimdi onları yumuşatmaya çalışıyoruz-ben de, siz de-ama bence çok geç kaldık. Onlara kendimizi anlatmaya, onları sevdiğimizi anlatmaya çalışmak yerine belki biraz susup dinlemeyi denemeliyiz. Onlara bu hakkı bu forumda olsun tanımalıyız.
yumuşatmak mı?biz kin ve öfke içerisinde değiliz ki size karşı.kimi yumuşatmaya çalışıyorsunuz.Bence siz bu yumuşamayı ilk önce kendinizde başlatarak devrim yapın.
maraşın 27.yıl dönümü.hiç merak edip baktınız mı Allah için savaşa naralı atan canilerin geride bıraktıklarına
Mesut Gündüz 22.12.2006, 12:20 siz böle devam ederseniz kendi kendinize kendinizi büyük bilirsiniz diyorumki sunniler sizi çok yanlış tanıyor kendinizi biraz anlatmaya çalışın ama boşa gibi görünüyor benim yanımda bana katılan bi kaç kişi daha olsa bu foruma yeteriz kimse kimse kin beslemesin belki siz sunnilere kin beslemiyosunuz ama sunniler besliyor işte bu kin kalksın lütfen beni anlayın artıkk akşamdan bu yana konuları nerelere çektiniz belki akşam çok anlamsız konuştum yada cümlelerimöi tam anlatamadım kimi kırdıysam özür dilerim iyi forumlar
Aleviliğin islamla direkt bir ilişkisi yoktur.Kuranı bile yan kaynak olarak alıyoruz.Ezanla ilgili tartışma o yüzden bizim inancımızla direkt ilgili bir tartışma değildir.Sen burda tartışırken bunu göz ardı etmemelisin. Alevilik bir günde iki günde öğrenebileceğin bir kavram değil.Biraz zaman geçmesi gerekiyor.Forumdaki diğer konuları okuyup aktif yeralırsan ve konulara hakim olmadan kesin yargılarda bulunmaz isen seninde burdan faydalanacağına eminim.
denizsefiri 22.12.2006, 12:45 Sayın b.alina, yazdıklarınızı okuyunca "doğru söylüyor" dedim. Yazımı güzel tahlil etmişsiniz. Tabii hoşgörülüsünüz ama şu forumda sizlerle yazışırken bazen zorlanıyorum açıkçası. Bahsettiğim sadece bununla ilgiliydi. Ben sizlerle veya sizin hakkınızdaki düşüncelerimle ilk kez yüzleşme imkanı buldum bu forumda. Bu yaşıma kadar bana empoze edilmiş bir takım yanlışlar vardı. Ee tabii kolay olmayacak bunları aşmam. Ama kendimden ümitliyim. Şu geldiğim nokta bile yetiştiğim ortam için takdire şayan diye düşünüyorum.
(Maraş katliamını okudum forumda.)
Sayın b.alina, yazdıklarınızı okuyunca "doğru söylüyor" dedim. Yazımı güzel tahlil etmişsiniz. Tabii hoşgörülüsünüz ama şu forumda sizlerle yazışırken bazen zorlanıyorum açıkçası. Bahsettiğim sadece bununla ilgiliydi. Ben sizlerle veya sizin hakkınızdaki düşüncelerimle ilk kez yüzleşme imkanı buldum bu forumda. Bu yaşıma kadar bana empoze edilmiş bir takım yanlışlar vardı. Ee tabii kolay olmayacak bunları aşmam. Ama kendimden ümitliyim. Şu geldiğim nokta bile yetiştiğim ortam için takdire şayan diye düşünüyorum.
(Maraş katliamını okudum forumda.)
Forumda bize karşı dayatmalar olunca sorunlar çıkıyor.Yoksa kimsenin kimse ile birebir alıp veremediği yok.Biz aleviliği alevi olmayanlardan öğrenecek değiliz.
Nedense alevi olmayan üyeler üye olunca daha ilk msjlarında bize haddimizi bildirmeye ve ders vermeye çalışıyorlar.
Hani siz üsstteki msjınızda yazmışsınız bu forumda bari konuşsunlar diye
insanların fikirlerini inançlarını ifade edebilmeleri için bizim sınırlamaya kimsenin hakkı yok buna alevilerde dahildir.
Maraş katliamını okuduysanız başka söze gerek yok.Umarım aynı pencereden aynı görüp ve aynı düşüncedeyizdir
sevgilerimle
seyhunbey 22.12.2006, 13:27 foruma gelen sunni kardeşlerimiz ne hikmetse ilk önce bi kukruyolar sonradan yumusuyolar bizim kimseye kinimiz yok '' bize dokunmayan yilan bin yaşasin '' ewet kinimizde olmuştur ama Alevileri katledenlere kinimiz var hasan hüseyine su vermeyenlere kinimiz var yezidin oyununa kinimiz var sivasa kinimiz var maraşa kinimiz var saygilar
Serkan_Devrim 22.12.2006, 13:30 '' bize dokunmayan yilan bin yaşasin '' ewet kinimizde olmuştur ama Alevileri katledenlere kinimiz var hasan hüseyine su vermeyenlere kinimiz var yezidin oyununa kinimiz var sivasa kinimiz var maraşa kinimiz var saygilar
iki nokta dikkat çekici.
1)biz Aleviler bize dokunmayan yılan bin yaşasın demeyiz. tam tersine nerde bir haksızlık varsa nerde bir mazlum varsa biz onları bağrımıza basar kendimizden sayarız. :)
2)bizimkisi kin değil aslında. biz kin tutmayız. ancak tevella ve teberradır bizimkisi. :)
seyhunbey 22.12.2006, 13:56 haklisin can ne kadarda kin desek buna kalbimizdeki güzellik yüregimizdeki türküler varken kine nasil yer olsun mazlumun yanındagiz her zaman haksizin karşisindagiz içimizdeki haksizliga dayanamamaktan gelen öfke bu sadece
gözdemsin 22.12.2006, 17:40 hepinizden teker teker özür dilerim biraz edepsizlik yaptım biraz önyargılı olduğumu biliyorum ama ezanla dalga geçildiğini görünce duramadım hemen cevab yazdım eğer tekrar maraş olayı gibi sivas olayı gibi olaylar yaşanmamasını istiyorsak bunu bende isterim lütfen kendinizi sunnilere daha güzel bir şekilde anlatın bundan sonra hiç agresiflik yapmıycam tüm forum tekrar kusura bakmayın özür dilerim
çeşm-i naz 22.12.2006, 17:48 hepinizden teker teker özür dilerim biraz edepsizlik yaptım biraz önyargılı olduğumu biliyorum ama ezanla dalga geçildiğini görünce duramadım hemen cevab yazdım eğer tekrar maraş olayı gibi sivas olayı gibi olaylar yaşanmamasını istiyorsak bunu bende isterim lütfen kendinizi sunnilere daha güzel bir şekilde anlatın bundan sonra hiç agresiflik yapmıycam tüm forum tekrar kusura bakmayın özür dilerim
kusura bakma ama kırmızı olan yeri ben pek anlayamadım ne yanii maraş ve sivas olayları bizim sünnilre kendimizi anlatamadığmız için mi yapıldı????bi de bizim kendimizi birilerine anlatmak gibi bi derdimiz yokk bizi bilen bilir içimizi gören görür kimselere anlatmak zorun da değiliz bak anlatıyoruz da ne olmuş ki sanki anlayabiliyorlar mesela kendini göz önüne al arkadaşlarım sana sayfalarca anlatmışlar sen hala aynı yerdesin gibi geliyo bana
sidarta54 22.12.2006, 17:53 pardon sunnimen kardeşim ben pek anlayamadım olayın öncesinide bilmiyorum ancak kimse kimseye kendini ispat etmek tanıtmak zorunda değilki biz kendimizi sunnilere neden tanıtma ihtiyacı hissedelimki ya da başka bir gruba...yazını kınıyorum kardeşim umarım ben yanlış anlamışımdır yani aleviliği yanlış tanırlarsa tekrar yakma hakkına sahiplermidir
gözdemsin 22.12.2006, 18:19 kusura bakma ama kırmızı olan yeri ben pek anlayamadım ne yanii maraş ve sivas olayları bizim sünnilre kendimizi anlatamadığmız için mi yapıldı????bi de bizim kendimizi birilerine anlatmak gibi bi derdimiz yokk bizi bilen bilir içimizi gören görür kimselere anlatmak zorun da değiliz bak anlatıyoruz da ne olmuş ki sanki anlayabiliyorlar mesela kendini göz önüne al arkadaşlarım sana sayfalarca anlatmışlar sen hala aynı yerdesin gibi geliyo bana
sayın arkadaşım sende biliyosun ki sunniler sizi 2. kesim olarak görüyor sizin nasıl olduğunuzu yaşama şeklinizi bilen çok az sunni vardır benim istediğim soğuk savaş bitsin deee burdaki konu çok saptırıldı bu konu o değil lütfen moderatörler konu saptırılıyor el atsanız diyorum iyi forumlar
deli gönül 22.12.2006, 18:26 hepinizden teker teker özür dilerim biraz edepsizlik yaptım biraz önyargılı olduğumu biliyorum ama ezanla dalga geçildiğini görünce duramadım hemen cevab yazdım eğer tekrar maraş olayı gibi sivas olayı gibi olaylar yaşanmamasını istiyorsak bunu bende isterim lütfen kendinizi sunnilere daha güzel bir şekilde anlatın bundan sonra hiç agresiflik yapmıycam tüm forum tekrar kusura bakmayın özür dilerim
Biz de senin gibi düşünsek vay halinize.Kendimizi nasıl tanıtalım istersin süpermen sorry sunnimen.Bizi bilmeyenler bilenlerden bir zahmet öğrensinler.(sende)Agresiflik yapıp yapmamak sana kalmış.Bilirsin her koyun kendi bacağından asılır.
çeşm-i naz 22.12.2006, 18:27 sayın arkadaşım sende biliyosun ki sunniler sizi 2. kesim olarak görüyor sizin nasıl olduğunuzu yaşama şeklinizi bilen çok az sunni vardır benim istediğim soğuk savaş bitsin deee burdaki konu çok saptırıldı bu konu o değil lütfen moderatörler konu saptırılıyor el atsanız diyorum iyi forumlar
konuyu saptıran sensin arkadaşım her yorumun bi bomba maşşalllah öle iyi kızdırmayı biliyosun ki bende sünnileri 2.sınıf görüyorum hatta daha da düşük sen bence modların işine karışma da sana sorulanlara açık yüreklilikle cevap ver
lafları söyleyip modlar el atsın demekle olmuyo sünnilerle bırak savaşmayı aynı yerde durmam ben sana sadace bişey sorduk ve hala da soruyoruz kendinizi iyi anlatın ki tekrar sivas ve maraş olayları yaşanmasın ne demekk???????????
sünnimen arkadaşım...
daha yaşın genç.. maşallah ben senin yaşındayken gazi olaylarını sivas olaylarının ismini bile duymamıştım.. ne yalan söylim berduş berduş geziyoduk ortalıkta :yamukgul:
neyse önce bir ortamı tanı... izlemle.. gözlemle.. :)
önce bir anla... sonra anlatırsın anlatabilirsen :)
:) şimdilik uç konulardan uzak kalmanı tavsiye ederiz :surrender
Konu "ezan" olmaktan çıkmış sünnimen ağırlıklı bir konuya doğru hızla ilerliyor.
Lütfen konu başlığına dönelim ve kişiselleştirmeden konu hakkında tartışalım.
gözdemsin 22.12.2006, 19:03 konuyu saptıran sensin arkadaşım her yorumun bi bomba maşşalllah öle iyi kızdırmayı biliyosun ki bende sünnileri 2.sınıf görüyorum hatta daha da düşük sen bence modların işine karışma da sana sorulanlara açık yüreklilikle cevap ver
lafları söyleyip modlar el atsın demekle olmuyo sünnilerle bırak savaşmayı aynı yerde durmam ben sana sadace bişey sorduk ve hala da soruyoruz kendinizi iyi anlatın ki tekrar sivas ve maraş olayları yaşanmasın ne demekk???????????
ne demek olduğunu biliyosun bi kaç tane kendini bilmez sunnilerin yaptıklarını bizim başımıza kakamazsınız anadoluda bunun gibi düşünen eski kafalı sunni çokk ben aradaki soğuk savaş bitmesi için elinizden geleni yapın diyorum bi kaç tane arkadaş hariç hepsi karşı çıkıyor kusura bakmayın ama siz böle yaparak eski olayları yinelemek istiyosunuz çıkmasını istiyosunuz gibi bana öyle geliyor şu devirde kim kime yapar bu zalimliği yaa sözde bi kaçtane müslüman örgütler var el kaide gibi yaaa bunlara müslüman diyen müslüman değildir bi kereseninde kendini bilen biri asla birisini öldürmeye çalışmaz bunun gibi kendini bilmezler yüzünden bizi yargılamayın eğer içinizde gerçekten sunnileri bilen varsa asla bunu yapmazlar yapanda sunni değildir son bi konu bu bölüm ezanla ilgili biliyosundur şu konuştuklarımızın hiç birinde ezanla ilgili bişey yok eğer bişey sormak istiyosan ezanla ilgili sorr hem ben asla kaçmam dünkü msjlarımı okursan anlarsın heralde
seyhunbey 22.12.2006, 19:09 bu bölüm ezanla ilgili biliyosundur şu konuştuklarımızın hiç birinde ezanla ilgili bişey yok eğer bişey sormak istiyosan ezanla ilgili sorr hem ben asla kaçmam
abicim sen bi kere dediklerinin söyledklerinin arkadasinda dur yaa hemen kıvırıyosun valla helal olsun sana senin söyledklerin ezanla asil ne ilgisi var gözeyi bulandirip kenara kaçmak gibi bişey senin bu yaptigin
Neyse Konu hakkında birşeyler yazayım :)
Cami Kendi gönlümüzün Temsilidir... Toplanma yeri.. Gönüldür...
bu gönülün Minaresi İdraktır... yani Gönülden yükselen bilinç...
bu Bilincin Muhammedi İzahına.. Ezan-ı Muhammed denir...
birşeyleri temsil olmadan anlatmak çok zordur.. çünkü aklımız kıyasla çalışır... Halkı Hakka yaklaştırmak için oluşturulmuş temsillerdir bunlar...
Serkan_Devrim 22.12.2006, 23:06 neden forum kuralları ciddiye alınmıyor?
önce yönetici Balta ardından da yönetici Gülseren58 iki kere uyarıda bulundu ama hala sünnimen ile polemiğe devam ediliyor! konuyu geçici süreliğine kilitleyip polemikleri temizledikten sonra tekrar açacağım.
polemikleri değil konuları muhattap alınız lütfen.
hasan.aksut 23.12.2006, 01:21 Bence bu doğru bir davranıştır ama yerine göre tabiki.Ama onlarında alevilik inançlarına karşı saygılı olmaları gerekiyor.Aksi durum bir çelişki olr.
Partizan62 23.12.2006, 02:44 kisin kisin...oturun kalkin saygi deyin....
kimbilir onlar bize ne kadar saygi duyuyorlardir
bir gün sesimizide tam kisarlar....
Özgür-Taylan 23.12.2006, 02:50 kisin kisin...oturun kalkin saygi deyin....
bir gün sesimizide tam keserler....
"Eller Bize Dinsiz Demis.. Sevgi Bizim Dinimizdir!!"
Aleviligin TEMELi.. HOSGÖRÜ oldugunu benden daha iyi biliyorsun can!!!
hiçbir zaman unutma ki biz Ademoglu, Ehlibeyt evladi, Dede torunuyuz !!!
Allah Eyvallah.........
saygilarrr sevgilerrrr
KomünistAlevi 23.12.2006, 02:58 kisin kisin...oturun kalkin saygi deyin....
bir gün sesimizide tam keserler....
Aynen katılıyorum sana yoldaşım..
Acaba sevgili Sünni vatandaşlarımız bize nekadar saygı gösterdiler buzamana kadar ?
Saygının açıklamasını iyi bilmek gerekir..Hem bu ezan bana birşey ifade etmiyor ,benim ibadethim değil,ben namaz kılmam neyin saygısını göstereyim ki daha?
Ayrıca Ezanda ses kısmak safsatadan öte birşey değildir:)Saygıdan sevgiden bahseden canlara burdan sesleniyorum:
Kuran'da veya ayetlerde böyle bir uygulama yoktur...Bu sadece ve sadece İslam putperestliğidir ve İslamcıların saçmalığıdır...
Saygı diye diye birdaha yakılıp kesilmeyelim sakın?:yaw2
Muhabbetle...
Partizan62 23.12.2006, 03:04 "Eller Bize Dinsiz Demis.. Sevgi Bizim Dinimizdir!!"
Aleviligin TEMELi.. HOSGÖRÜ oldugunu benden daha iyi biliyorsun can!!!
hiçbir zaman unutma ki biz Ademoglu, Ehlibeyt evladi, Dede torunuyuz !!!
Allah Eyvallah.........
saygilarrr sevgilerrrr
can ellerin bizim hakkimzda ne düsündükleri bizi hic ama hic ilgilendirmez.biz kendimizi biliyoruz.evet sevgi,saygi bizim dinimizdir.ancak herseyin bir siniri vardir.bana saygi göstermiyene ben niye gösteriyim can?
sevgiler
Özgür-Taylan 23.12.2006, 03:19 can ellerin bizim hakkimzda ne düsündükleri bizi hic ama hic ilgilendirmez.biz kendimizi biliyoruz.evet sevgi,saygi bizim dinimizdir.ancak herseyin bir siniri vardir.bana saygi göstermiyene ben niye gösteriyim can?
sevgiler
asirlardir soyumuzu kurutmaya çalistilar.. Yavuz'lar, Hinzir Pasa'lar.....
masum canlarin gözünün yasina bakmadan kiydilar..
Corum, Maras, Malatya'da yüzlerce canimiz sehit düstü..
Sivas'in kizgin ateslerinde 37 gülümüzü kopardilar....
Gazi olaylari.. ve nice nice katliamlar................
ya biz????
NEDEN KIYMADIK ONLARA?
bunun yanina mum söndü iftiralar, karalamalar, dislamalar vs vs vs...
onlar ADEM BABA'ya layik olamiyorlarsa, kusur onlarda..
Ask Kazaninda pismeyen canlardir onlar!!! :devil2:
iyi düsünsen biz de onlarin yaptigi katliamlari yapsaydik.. bizim onlardan ne farkimiz olacakti ki?.. :thumbdown
ama evet dogru dedin biz yolumuzu çok iyi biliyoruz ve bu yolda ne kin vardir ne intikam ne kan ne de gözyasi.. bu yol BARIS, SEVGI ve SAYGI yoludur, bu HAKK'IN emridir!!!.. Aleviligin temelidir!!!.. Selam olsun bu yolda yürüyen canlara!!!!... DÖNEN DÖNSÜN BIZ DÖNMEYIZ YOLUMUZDAN!!!!
saygilarr sevgilerrr
Partizan62 23.12.2006, 03:36 asirlardir soyumuzu kurutmaya çalistilar.. Yavuz'lar, Hinzir Pasa'lar.....
masum canlarin gözünün yasina bakmadan kiydilar..
Corum, Maras, Malatya'da yüzlerce canimiz sehit düstü..
Sivas'in kizgin ateslerinde 37 gülümüzü kopardilar....
Gazi olaylari.. ve nice nice katliamlar................
ya biz????
NEDEN KIYMADIK ONLARA?
bunun yanina mum söndü iftiralar, karalamalar, dislamalar vs vs vs...
onlar ADEM BABA'ya layik olamiyorlarsa, kusur onlarda..
Ask Kazaninda pismeyen canlardir onlar!!! :devil2:
iyi düsünsen biz de onlarin yaptigi katliamlari yapsaydik.. bizim onlardan ne farkimiz olacakti ki?.. :thumbdown
ama evet dogru dedin biz yolumuzu çok iyi biliyoruz ve bu yolda ne kin vardir ne intikam ne kan ne de gözyasi.. bu yol BARIS, SEVGI ve SAYGI yoludur, bu HAKK'IN emridir!!!.. Aleviligin temelidir!!!.. Selam olsun bu yolda yürüyen canlara!!!!... DÖNEN DÖNSÜN BIZ DÖNMEYIZ YOLUMUZDAN!!!!
saygilarr sevgilerrr
evet can düsünceni dille getirdin icin sana tesekkür ederim(tesekkür butonunu kullandimda ha:)
ama acikcasi binlerce canimiza kiydilar ve dolaysiyla benim icim kin
ve nefret dolu.umarim bundan dolayi aleviligimden cikmam:)...her katliamin her vahsetin elbet bir gün hesabi sorulacaktir
elbette barisi,saygiyi ve sevgiyi bizde istiyoruz ama nereye kadar can?nereye kadar?
SUSMA SUSTUKCA SIRA SANA GELECEK
(sira bize coktan geldi,ne yazikki hatalarimizdan ögrenmiyoruz)
sevgiler
Özgür-Taylan 23.12.2006, 03:55 evet can düsünceni dille getirdin icin sana tesekkür ederim(tesekkür butonunu kullandimda ha:)
ama acikcasi binlerce canimiza kiydilar ve dolaysiyla benim icim kin
ve nefret dolu.umarim bundan dolayi aleviligimden cikmam:)...her katliamin her vahsetin elbet bir gün hesabi sorulacaktir
elbette barisi,saygiyi ve sevgiyi bizde istiyoruz ama nereye kadar can?nereye kadar?
SUSMA SUSTUKCA SIRA SANA GELECEK
(sira bizde coktan geldi,ne yazikki hatalarimizdan ögrenmiyoruz)
sevgiler
senin görüsünü de anliyor, yasiyorum..
bu kadar kan, göz yasinin hesabini kim verecek?... bunca zulüm olmasaydi Anadolu'nun %80'i Kizilbas olacakti (..) !!!..
insan belki de anlam veremiyor.. neden bu kadar pasifiz?.. sanki olaylara seyirci kaliyormusuz gibi.. Alevi toplumu neden harekat kurup intikamini almiyor o zalimlerden?... ama aktif olmak illa gidip onlarin insanlik disi davranislarini tekrarlamak degildir!!!
ve sustugumuzu söylemi$sin, bence aksine hiçte susmuyoruz...
bak, Pir Sultan 16. yüzyilda asildi ama 2006 yilinda hâlâ onu örnek, önder olarak gören 20 milyona yaklasik bir toplum var !!!
tüm katliamlari aniyoruz her yil.. dünyanin her 4 kösesinde bulunan Alevi dernekleri, örgütleri aniyor sehitlerimizi !!!!.. bu susmak mi can?!
biz de Adalet asiklariyiz.. ama Adalet masum bebelere kiyarak yerini alamaz!!.. insanlik bizde kalsin, lütfen..
içinde kin felan besleme.. yakismaz sana :innocent:
saygilarrr sevgilerrrr
Partizan62 23.12.2006, 04:25 senin görüsünü de anliyor, yasiyorum..
bu kadar kan, göz yasinin hesabini kim verecek?... bunca zulüm olmasaydi Anadolu'nun %80'i Kizilbas olacakti (..) !!!..
insan belki de anlam veremiyor.. neden bu kadar pasifiz?.. sanki olaylara seyirci kaliyormusuz gibi.. Alevi toplumu neden harekat kurup intikamini almiyor o zalimlerden?... ama aktif olmak illa gidip onlarin insanlik disi davranislarini tekrarlamak degildir!!!
ve sustugumuzu söylemi$sin, bence aksine hiçte susmuyoruz...
bak, Pir Sultan 16. yüzyilda asildi ama 2006 yilinda hâlâ onu örnek, önder olarak gören 20 milyona yaklasik bir toplum var !!!
tüm katliamlari aniyoruz her yil.. dünyanin her 4 kösesinde bulunan Alevi dernekleri, örgütleri aniyor sehitlerimizi !!!!.. bu susmak mi can?!
tabiki sehitlerimizi hep andik ve anmayada devam edecegiz.ama bunlan yetinelimmi?onlari anmak yeterlimi?
biz de Adalet asiklariyiz.. ama Adalet masum bebelere kiyarak yerini alamaz!!.. insanlik bizde kalsin, lütfen..
ben Halkin adaletinde inanirim:)
içinde kin felan besleme.. yakismaz sana :innocent:
can,hangi insan icinde kin beslemeyi ister?ama ne yazikki besletiler
saygilarrr sevgilerrrr
napalim can,ankaradan umut yok!katliamlarin,insan disi vahsetlerin hesabini kim verecek?bu zamana kadar hangi zalim hangi katil yargilandi?ceza yiyen oldu mu?
tabiki sehitlerimizi hep andik ve anmayada devam edecegiz.ama bunlan yetinelimmi?onlari anmak yeterlimi?
ben Halkin adaletine inanirim.
can,hangi insan icinde kin beslemeyi ister?ama ne yazikki besletiler.
sevgiler
biz nasıl kendi ibadetimize saygı gözterilsin istiyorsak.aynı şeyi onlarada göstermeliyiz.ama biz onlaradan nekadar saygı görüyoruz orası belli değil açıkcası.biz insanlığımızı yapıyoruz geriside onlara kalmış birşey...
bolşevik_partizan 23.12.2006, 16:09 Artık ezana, çana, davula son vermek gerekir. Eski çağlarda zaman kavramı çok ilkeldi. Dolayısıyla namaz vakti geldi mi, ezanla deklere edilir, oruç açıldığında veya sahur vakti davul çalınarak deklere edilir, kilisede pazar törenleri çan çalınarak ilan edilir.
Ama şimdi öyle mi?
Teknoloji o kadar ilerlemiş ki, beş vakit ezan okuyan cep telefonları, saatler mevcut. Keza aynı şey ramazan içinde geçerlidir. Hiristiyanlar da çan seslerinden ötürü ses kirliliği yapmaktadır.
Almanya'da bir kirvemin evine gitmiştim. Aylardan Temmuz, hava sıcak. Kilise eve en fazla 500 metre uzakta. Sabaha kadar yatamadım. Geceleri dışarısı ıssız ve sessiz. Gecenin sesini tek bozan ara sıra geçen vasıtalar ve her saat başı çalan çan sesleri. Daha da kötüsü rakamına bağlı çan çalıyorlar. Örneğin saat 4 ise 4 defa, 10 ise 10 defa çaıyorlar. Buna ilaveten vakit her saatin yarımını gösterdiğine de kısa çalınır.
2007 girmek üzereyken artık bunlar çok ilkel haberleşme biçimleridir.
Çağın gereklerine uygun yaşamak gerekir.
Bunlar modası geçmiş haberleşme tarzlarıdır.
İnsanlar ibadetlerini özgürce yapsınlar, ama gösterişten kaçınarak.
birindar05 03.01.2007, 02:47 Dostlar aranıza yeni katıldım benim için ezan çok önemlidir bende bi aleviyim tam bi bilgim yok alevilik hakkında sizin yazdıklarınızı okuyorum ama ezan hakkında yazdıklarınızı görünce şaşırdım islamiyetin doğuşundan beri ezan vardır ve müslümanları namaza çağırır peygamber efendimizde ezan sesiyle namaz kılmıştır hz.alide tüm ehlibeytte eğer biz müzlümansak islam dinin içindeysek peygamber efendimize hz.aliye inanıyosak neden ezana saygısızlık yapıyosunuz sonuçta bizim dinimizi süniler ezana çok saygılılar ne kadar gösterişlede namaz kılsalar sonuçta ezan hepimizindir ve bir şeyi çok merak ediyorum peygamber efendimizin hz.alinin tüm ehlibeytin kıldığı namazı biz neden kılmıyoruz bilgilendirirseniz sevinirim
Dostlar aranıza yeni katıldım benim için ezan çok önemlidir bende bi aleviyim tam bi bilgim yok alevilik hakkında sizin yazdıklarınızı okuyorum ama ezan hakkında yazdıklarınızı görünce şaşırdım islamiyetin doğuşundan beri ezan vardır ve müslümanları namaza çağırır peygamber efendimizde ezan sesiyle namaz kılmıştır hz.alide tüm ehlibeytte eğer biz müzlümansak islam dinin içindeysek peygamber efendimize hz.aliye inanıyosak neden ezana saygısızlık yapıyosunuz sonuçta bizim dinimizi süniler ezana çok saygılılar ne kadar gösterişlede namaz kılsalar sonuçta ezan hepimizindir ve bir şeyi çok merak ediyorum peygamber efendimizin hz.alinin tüm ehlibeytin kıldığı namazı biz neden kılmıyoruz bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba öncelikle hoşgeldiniz. Biz Alevi toplumu hiç bir zaman hç bir dini değere saygısızlık etmedik aksine bizim değerlerimiz çiğnendi hor görüldü. Zaten bu ülkede yaşayıpda Alevi, Hristiyan, Yahudi, Ateist, Satanist ne kadar inanc veya inancsızlık varsa herkes mecbur bu ezan sesine mahkum. Yani ortada bu olgu var. Ezan sesinin yüksek desibelde çalınması insanları rahatsız edebilir bu doğaldır. Ancak ne çan sesinden ne ezan sesinden dini anlamda rahatsızlık duyan yok hiç kimseninde kimseyi zorla, dayatmayla inanclarını empoze etmeye hakkı yoktur. İşi duygusal değilde sosyolojik inceleyince zaten ezanın insanlara namaz vaktini hatırlatma amaçlı olduğunu görüyoruz. Bir nevi ramazan aylarında gece davul çalınması gibidir, ancak toplum ezana kutsiyet vermiş(Sunni kesim).
Hazreti Ali konusu için pek çok konumuz var namaz, ehlibeyt gibi pek çok konuyu forumda ki arama butonunu (http://www.aleviforum.com/search.php)kullanarak bilgilenebilirsiniz.
doctorctf 03.01.2007, 20:39 bence ezan artık geçerliliğini yitirdi.saat,takvim,televizyon hatta cep telefonu aracılığıyla namaz vakti öğrenilebiliyor.sen git her türlü kötü şeyi yap,ezan vakti gelince de şunu kıs bunu kıs.böyle basit şeyleri o kadar yüceltiyorlar ki asıl değerleri unutuyorlar artık.
tezcalitpoka 04.01.2007, 01:04 şöle bi durum da var mesela mezarlık yanından geçerken müziği falan kısar yada kaatırlar .bununda nedenini anlamış değilim.Mezarlık yakınında oturanlar napcak peki hiçmi müzik dinlemiyecekler ??
falcon0662 04.01.2007, 03:10 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
bizler aleviyiz bizim ibadetimizin de inancimizin da temelleri sevgi ve hosgoruye dayali muzik dinliyorsan kisman gerekir cünkü namaza davet eden ezanin sesini bastirmamali yani sesini kısmaman bizim inanclarimizla ortusmuyor bence.Hayvanlar her saat uluyabilir bunun altinda yanlis bir mana aramamalisin ve bence bunu yazmamaliydin ii günlr
Canlar benim şahsi fikrimi soracak olursanız illa da sünniler ile aynı şekilde namaz kılmamakla alakası yok bunun.Ben sesi kısarım çünkü ibadete çağrıdır ezan sesi ve de saygı amaçlı kısarım.
rockçı turna 04.01.2007, 10:02 ''ezan baslayınca neden radyonun v.s.. sesini kısarız?''
bence bu baslık olmamıs. burası aleviforum ve bizim böyle bir geleneğimiz yok. baslıgı okuyan kişi ilk etapta yanlıs anlayabilir. bu baslık bence sünniforum a gider. degiştirebilir misiniz?
lamekan bawo 06.01.2007, 01:44 ''ezan baslayınca neden radyonun v.s.. sesini kısarız?''
bence bu baslık olmamıs. burası aleviforum ve bizim böyle bir geleneğimiz yok. baslıgı okuyan kişi ilk etapta yanlıs anlayabilir. bu baslık bence sünniforum a gider. degiştirebilir misiniz?
Bir konuyu eğerki 299 kere canlar tarafından yorum yapılıyorsa ve 7933 kere inceleniyorsa önce bir düşünün "neden" herkes düşüncelerini yazarken konu hakında, siz farklı bir düşünceyi ortaya koyuyorsunuz... Eğeki baslık hakkında düşünceleriniz varsa buraya değil herhangi bir moderatör arkadaşımıza özel mesajla bildirin... saygılar...
lamekan bawo 06.01.2007, 01:51 bizler aleviyiz bizim ibadetimizin de inancimizin da temelleri sevgi ve hosgoruye dayali muzik dinliyorsan kisman gerekir cünkü namaza davet eden ezanin sesini bastirmamali yani sesini kısmaman bizim inanclarimizla ortusmuyor bence.Hayvanlar her saat uluyabilir bunun altinda yanlis bir mana aramamalisin ve bence bunu yazmamaliydin ii günlr
Sevgili can... ben yanlıs br mana aramıyorum, sadece kafamdaki bu soru işaretletine cevap arıyorum... Ayrıca konuyu dıkatle okursan, köpeğin havlamasına ve ulumasına şahit olan arkadaşlar var... Ama onlar bu konu hakkında fikirlerini düşüncelerini yazıyorlar... Beni yönlendirmek yerine lütfen bilginizi paylaşın....Saygılar
ya ezan bir cagridir ibadete gelin diyor bu cagriya kulak verenler o an müsaitseler giderler ibadetlerini yerine getiriler uygun olmayanlar ise buna saygi cercevesinde can kulagiyla dinlerler biz alevi toplumunda ibadete davet ezan seklinde olmadigi icin tuhaf ve gerip gelebilir sonuc ne olursa olsun nasilki bana saygiliysa bende saygi duyarim beklentileri icerisindeysek bunu baska inanclar icinde yapmamiz gerek
tabiki islam dininin kati kurallari arasindada olabilir örnegin kilisede can caldigi zaman kimse susun oldugunuz yerde kalin can caliyor demez
ezan ve köpek olayina gelince bizim köydede öyle olaylar olluyor ezan okunur köpek oldugu yerde ulumaya baslar bunun bir aciklamasi varmi yokmu bilmiyorum ama o köpekler ezan yüzünden hergün dövülüyorlardi yinede rahat durmuyorlardi
köpeğin ulumasını galiba ben çözdüm megafon hapörlör sesi köpeği deli ediyo
dikkat eden oldumu bilmiyorum bazen megafon kullanan seyar satıcı hurdacı falan gecerken bizim köpek yine uluyor benim teorim bu yönde başka sebebi olabilir tabi müziğin kısılması evet bende kısıyorum ama kimseyi uyarmıyorum kıs diye bide uyaranlar var
falcon0662 08.01.2007, 04:58 Sevgili can... ben yanlıs br mana aramıyorum, sadece kafamdaki bu soru işaretletine cevap arıyorum... Ayrıca konuyu dıkatle okursan, köpeğin havlamasına ve ulumasına şahit olan arkadaşlar var... Ama onlar bu konu hakkında fikirlerini düşüncelerini yazıyorlar... Beni yönlendirmek yerine lütfen bilginizi paylaşın....Saygılar
can LamekanBawo beni yanlis anlamissin:sasirdi: ben kimseyi yonlendirmeye calismiyorum :sasirdi: formu da takip ediyorum(bu arada ben yeni uyeyim) ben sadece ezan ve kopek pek hos durmamis demek istedim kopekler bizim algılayamadigimiz sesleri duyarlar bu da megafondan onlari rahatsiz edebilecek yada uyaracak bir ses cikiyor anlamina geliyor seyyar saticilarin motorlarin parti arabalarinin seslerini duyunca da havladiklarina sahit oldum ii günler
Ezana olan saygımdan dolayı kısarım müziğin sesini hatta tamamen kapatırım.
Ezan sesi duyulunca dinlenilen müziğin sesini kısmak bence ibadete giden sünni kardeşlerimize saygıdan fazlasıdır. Allah'a karşı bir ibadet yapılıyor bunun nasıl ve neşekilde olduğunun hiçbir önemi yok. Burda konunun anateması Allah ve Allah'a yapılan bir ibadet olmasıdır. Saygımız herkişiden ve herkezden önce Yaratıcımızadır. Köpeklerin havlamasına gelince. Köpek bir hayvandır ve bir hayvanı insandan ayıran tek fark düşünememesidir. Bence havlama konusunu konuşmaya bile gerek kalmadan bizi hayvanlardan ayıran farkı yapalım, düşünelim. Görüceksiniz ki tartışmaya bile gerek kalmadan konunun cevabını kendi içimizde bulucağız.
ezan bi çağrı.. kabul.. sünni kökenli arkadaşlar ezan başlıyınca müzik,tv vb sesleri kısarlar,o çağrıya kulak verirler yani.. Ancak benim gördüğüm bir çoğu ezan bittikten sonra müziği tekrar açarlar,tekrar işe koyulurlar..yani o çağrıya kulak verir ama namaz kılmazlar.. Bence şaka gibi:)
eğer usul amaçın önüne geçerse tehlike vardır..namaz kılmak bir usuldur,amaca ulaştıracak bir araçtır..asla amaçının önüne geçmemelidir...İnsanlar saf ve temiz ibadetten çok,bunun usulune ve şekline önem vermekte..BİLİNÇSİZLİK
Berucavan 18.01.2007, 13:32 bulunduğum ortama göre değişiyor bu ama genelde kapatmam. saygıyı görselliğe dökmem yani
alevi felsefesinde komşuya saygı ve sevgi önde gelir. bu sebeple kısarız sesini.
mükemmel cevaptı. tebrik ederim arkadaşım.bu arada konuya açan arkadaşıma komik bişey söyleyeyim zamanında zaten ezan okunduğunda iş gücü bırakıyorlardı.tabii o zamanlarda sokaklarda hırsızlar dolaşmıyordu:)
bir de iki dakika müzik dinlememişsin bu çokmu sana sanki.bizler saygı ve sevgi görüşünü barındıran topluluğuz bunu mesele etmemiz lazım.
ezan namaza davettir müzik sesi kısılması saygıdandır fakat bu saygıyı eğer ezanı gerçekten dinleyeceksek göstermeliyiz göstermelik saygı banada abes geliyor
güldane17 21.01.2007, 20:13 egerkı saygı bısılerı kesmekse o zamn onlar ılk once dedı koduyu kessın sımdıye kadar tanıyıpta sunnılerde dedı kodu yapmayan gormedım ınsanlar camıye gıdıo ıyı hos pekı camıden cıktıktan sonra kım nası namaz kılmıs kım nası ne yapmıs gıbı seyler bahsedeceklerıne ılk once onlar agızlarını tutmayı ogrensın derım bu konuda onlara cok sınrılıyım o yuzden sacma bence ezanda bısılerın sesını kısmak saygı duymaksa bıseylere eger ınsan herseyi göz önünde yapacak die bişi oldugunu düşünmüyorum herkes ıcındende saygı duyulabılır!!!
Gümüşkaşlı 22.01.2007, 14:04 egerkı saygı bısılerı kesmekse o zamn onlar ılk once dedı koduyu kessın sımdıye kadar tanıyıpta sunnılerde dedı kodu yapmayan gormedım ınsanlar camıye gıdıo ıyı hos pekı camıden cıktıktan sonra kım nası namaz kılmıs kım nası ne yapmıs gıbı seyler bahsedeceklerıne ılk once onlar agızlarını tutmayı ogrensın derım bu konuda onlara cok sınrılıyım o yuzden sacma bence ezanda bısılerın sesını kısmak saygı duymaksa bıseylere eger ınsan herseyi göz önünde yapacak die bişi oldugunu düşünmüyorum herkes ıcındende saygı duyulabılır!!!
selam güldane doğru sölüyosunda tepkinede hak veriyorum.ama gel biz yinede saygıda kusur etmeyelim. bizi onlardan ayıran da zaten bu değilmi.saygı ve hoşgörülü olmamız bırak onlar istediğni desin dursun onlara ders veren biz olalim insanlığı ve hoşgörüyü bizden öğrensinler bence böle düşünürsek daha iyi bir şekilde oluruz.sanada hak veriyorum bu benim düşüncem.ancak böle aşabileceğimizi düşünüyorum böle sorunları.biz saygıda kusuretmeyelimde gerisi allaha kalımış artık.
Hinoralı 22.01.2007, 20:04 içinde allahın adının geçtiği herneyse, duaz-ı imam yada ezan, saygı gösterilmelidir.
bana göre kişi ezana saygı duymalıdır.bu yüzden mziğin sesini kısıp ezanı dinlemesi kişi açısından yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
Kuran okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz.(araf 204)
rabbimiz kuran okunduğunda onu dinleyenlerin esirgenebileceğini/edirgeneceğini belirtiyor.
aynı şey ezan içinde olabilir bana göre.yine en iyisini Allah bilir.ama bildiğim bir şey var ki eğer saygı gösteririsek kesinlikle zararlı çıkmayacağız Allahın izniyle.
Serkan_Devrim 22.01.2007, 20:28 bana göre kişi ezana saygı duymalıdır.bu yüzden mziğin sesini kısıp ezanı dinlemesi kişi açısından yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
Kuran okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz.(araf 204)
rabbimiz kuran okunduğunda onu dinleyenlerin esirgenebileceğini/edirgeneceğini belirtiyor.
aynı şey ezan içinde olabilir bana göre.yine en iyisini Allah bilir.ama bildiğim bir şey var ki eğer saygı gösteririsek kesinlikle zararlı çıkmayacağız Allahın izniyle.
ezan ile kuran arasında ki bağlantı nedir? ezan sadece namaza çağrıdır. başka bir anlamı yoktur. ve bu ülke de inancı içinde ezan olmayan insanlar var. o insanların rahatsızlıklarını niye düşünmüyorsunuz?
artık namaz vakti için ezana gerek mi var? illa peygamber zamanında lazımdı diye sonsuza kadar olması mı gerek? işlevini yitiren şeyi değiştirmekten neden korkarız anlamam. :garibbak:
bana göre kişi ezana saygı duymalıdır.bu yüzden mziğin sesini kısıp ezanı dinlemesi kişi açısından yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
İçerisinde putperestlik ifade taşıyan inançsal bir olguyu, kirlettiğiniz islamın olgusu gibi düşünmemizi ve saygı göstermemizi nasıl beklersiniz?
La İlahe İlla Allah İsa, Musa, Muhammed..... Resul Allah...
Bir müslüman olarak tasdik ediyormusunuz? Ediyorsanız niye 5 vakit İsada Musada Resul Allahtır diye bağırmıyorsunuz???
güldane17 23.01.2007, 00:34 selam güldane doğru sölüyosunda tepkinede hak veriyorum.ama gel biz yinede saygıda kusur etmeyelim. bizi onlardan ayıran da zaten bu değilmi.saygı ve hoşgörülü olmamız bırak onlar istediğni desin dursun onlara ders veren biz olalim insanlığı ve hoşgörüyü bizden öğrensinler bence böle düşünürsek daha iyi bir şekilde oluruz.sanada hak veriyorum bu benim düşüncem.ancak böle aşabileceğimizi düşünüyorum böle sorunları.biz saygıda kusuretmeyelimde gerisi allaha kalımış artık.
evet haklsıın bize yakısanda bu olur zaten tskler yorumun için
Ben ezanda muzigin kapatilmasina ilk yasadigmda, ne oldugunu anlamamistim bile. Sordumda ogrendim ve acikca soylemek gerekirse, baya sasirdim, bana cok ilginc geldi, cunki yasadigim yabanci ulkede pazar gunleri hic kimse muzik falan kesmiyor (kiliselerden dolayi). Tabi bazi arkadaslar saygi olarak bunu yapabilir, herkesin kendi dusuncesi ve yorumu, ama benim dusunceme gore muzigi acik tutma hicte saygisizlik degil. Cunki camiler disinda baska ibadet yerleride vardir, eger camilere bu sekilde saygili davraniyorsan degir dinlerede ayni saygiyi gostermen lazim ve ayni yontemi kulanman lazim. Onemli olan birbirimizi kabul edip, herkes kendi hayatini/dinlerini baskalarina zarar vermeden yan yana yasamak. Bence en buyuk saygi budur.
Saygilarimla
Özgür-Taylan 23.01.2007, 02:15 içinde allahın adının geçtiği herneyse, duaz-ı imam yada ezan, saygı gösterilmelidir.
Hummmmm, o zaman 1993 Sivas'ta ALLAHü ekber diye haykiran dincilere karsi saygili olmamiz gerekirdi, demi?? ........ :thumbdown ...... :confused1 :no: :confused1 :confused1
ezana saygim sonsuz çunku ben her inanca saygimi gösteririm, bu da inancimin HOSGÖRÜLÜGÜNDEN olsa gerek!!
ama senin dediklerin harbi saçma geldi bana, alinma kardes!! :huh:
saygilar sevgilerrr
ertug001 23.01.2007, 02:18 ben köpeklerin ulumasıne şöyle bir yorum getirecem.ezan okunduğunda köpeklerin
veya aslanların neden havladıklarını veya benzerlerinin uluması şundan olabilir.hayvanlar iç güdüsel olarak bulundukları yeri kendi bölgesi olduğunu ve başkalarına kaptırmayacağını gerekirse kavga edeceğini ilan etmek için kurtlar gibi uluyarak gösterirler. hoca efendinin hopörlörde ezanı okuması esnasında buna benzer hayvanlarda meydan okuması anlamına gelmektedir.hayvanda buna karşılık olarak ulumaktadır...hepsi bu biraz belgesel seyreden hayvanların neden uluduklarını daha iyi cözerler..
Gümüşkaşlı 23.01.2007, 09:39 evet haklsıın bize yakısanda bu olur zaten tskler yorumun için
asıl ben teşekkür edrim
ezan ile kuran arasında ki bağlantı nedir? ezan sadece namaza çağrıdır. başka bir anlamı yoktur. ve bu ülke de inancı içinde ezan olmayan insanlar var. o insanların rahatsızlıklarını niye düşünmüyorsunuz?
artık namaz vakti için ezana gerek mi var? illa peygamber zamanında lazımdı diye sonsuza kadar olması mı gerek? işlevini yitiren şeyi değiştirmekten neden korkarız anlamam. :garibbak:
sayın alevi üye neden kiliselerdeki çan sesinden rahatsız olmuyorsunuzda kendinizinde kabul ettiğiniz islam dinindeki çağrıya karşı çıkıyorsunuz.ezan sesi mutlaka gereklidir ve bu ezanında arapça okunması lazım.isterseniz size bir örnek vereyim.farzedinki çinlşi bir müslüman ülkemize geliyor ve namaz kıloacak.doğal olarak ülkemizdeki namaz saatlerini bilmeyecek.peki nasıl anlayacak ne zaman namaz kılacağını.mutlaka bütün dünyada aynı okunan ezan sesini duyacakki namaza icabetr edecek.lütfen abartmayalım.
EZANA SAYGI..:)
sayın alevi üye neden kiliselerdeki çan sesinden rahatsız olmuyorsunuzda kendinizinde kabul ettiğiniz islam dinindeki çağrıya karşı çıkıyorsunuz.ezan sesi mutlaka gereklidir ve bu ezanında arapça okunması lazım.isterseniz size bir örnek vereyim.farzedinki çinlşi bir müslüman ülkemize geliyor ve namaz kıloacak.doğal olarak ülkemizdeki namaz saatlerini bilmeyecek.peki nasıl anlayacak ne zaman namaz kılacağını.mutlaka bütün dünyada aynı okunan ezan sesini duyacakki namaza icabetr edecek.lütfen abartmayalım.
EZANA SAYGI..:)
yahu abartmayın cami belli.. camiden ne okunacak ezandan başka..
çinli nasıl olsa arapçadan anlamıyor.. türkçeden de anlamıyor kendi ülkemizde elin çinlisi bizi anlayacak diye biz anlamadan arapça mı yapalım türkçe ibadet etmeyelim mi :)
inançlar şekilde kaldı mı birlikde şekilde kurulmaya çalışılıyor...
şekil inançlara sahip oluyoruz..
kimse şekili birleyemez.. her şekle şekil veren etmenler farklıdır
asıl bir olan bu şekillere yüklenen manalardır...
ezan neye davettir.. cami neresidir.. namaz nedir.. kıyam kıraat rüku secde nedir.. bunları anlamaya çalışın şekilde kalmayın... şekilde kalmak putta kalmak değilmidir..
ya ben bu konuya cevap yazmıştım.mesajlar siliniyor mu?
ya ben bu konuya cevap yazmıştım.mesajlar siliniyor mu?
yeni bir başlık açalım türkçe ibadet olur mu isminde orada devam edelim konuyla alakalı olmadığından silindi...
yeni bir başlık açalım türkçe ibadet olur mu isminde orada devam edelim konuyla alakalı olmadığından silindi...
benim verdiğim örnek konuyla alakalıydı kardeşim.ama sen işi sulandırdın.üstüne üstlük mesajımın silinmesi hiç hoş olmamış.
benim verdiğim örnek konuyla alakalıydı kardeşim.ama sen işi sulandırdın.üstüne üstlük mesajımın silinmesi hiç hoş olmamış.
sayın rehber benim mesaj silme yetkim yok her konuyu sulandırabiliyorsak ne mutlu bize..
aliaybars 18.02.2007, 23:42 enteresandır Maide 58 de şunlar yazıyor:Namaz için ezan okuduğunuz zaman, onu bir eğlence ve oyun yerine koyuyorlar. İşte bu, onların akılları ermez bir topluluk olmalarındandır...ayetler belli önemli tarihsel anlarda ve genelde birilerine cevaben inmiştir...bu ayetin gelmesinden önceki durumu bilirsek meseleyi daha doğru bir perspektiften bakabiliriz...
.....
yaw bazı arkadaşlar neden ezandan bu kadar bıkmışlar anlamak güç...
ezanda sizi rahatsız eden hangi söz yahut cümle var...
şu husus da dikkatimi çekti ki bazı arkadaşlar camiiye namaza giden insanlara,onlar namazdan sonra tezgahta hilekarlık veya camii avlusunda kadınlara kötü gözle baktıklarını söylemişler...bu genelleme ne kadar doğrudur,elinizi vicdanınıza koyun...bizler aleviler olarak başkasının günahına girmeyelim...aslen ezana yönelik bazı olumsuz tavırlar,cemevlerimize ve halkımıza özgürlüklerinin verilmemesi kaynaklıdır...yoksa ezanla hiçbir husumetiniz ve bizzat benim özel bir husumetim yok...
özellikle sabah ezanlarını çok takdir ettiğimi de söylemeliyim...bazen o vakitte ayık olduğumda dinlerim ve mükemmel bir ambians oluşur...
Allah seslerinden ve özellikle Allahuekber sesinden bir hoşnutsuzluğumuz olamaz...Ama yine de tarihsel gelişim süreci içerisinde bu Allahuekber sözü birçok yobaz tarafından suistimal edilmiş ve bunun neticesinde çoğu söylemlerde malesef içi boş bir nida haline getirilmiştir...ama bunu tamamıyla sünni kardeşlerimize mal etmemek gerek...Hem alevilik felsefesi veinancı da bunu bize böyle der...bu forumda bazı arkadaşlar sünni kesimine mutlak kötü gözle bakıyorlar..bu büyük bir eksiklik...namazda hep kuran okunur...dine ve millete dualar edilir...Allah namazlarda övülür...bu yüzden namaza da dil uzatmamak gerek....bazı arkadaşlar bu namazı sırf bazı şekiller ve zamanlarla sınırlı değerlendirip tamamen reddetmekteler...bu da doğru bir yaklaşım tarzı değildir...veinsanların gönülden niyaz etmeleri gerektiği söyleniyor,yer ve zamana bağlı kalınmadan...doğrudur...böyle yapılmalıdır...ama zaten Allah Kuran ı Keriminde vay o namaz kılanların haline ki onlar namazlarını gösteriş için kılarlar....Yani namaz gönüldense makbuldür...e bir sünni kardeşim tüm samimiyeti ve Allahrızası için namaz kılarsa buna Allah kabul etsin demek en doğru olanıdır...
Hem ezan ve namazın tarihi gerçekliklerini tespit etmek gerek...
her zaman söylüyorum:bizim için örnek hz Muhammed hz Ali ve 12 İmamlardır...bunların yaşam tarzları çok iyi biliniyorken ibadetleri konusunda neden bu kadar muammadayız...bunlar tarihsel bağlamda gerçeklikleri rahatlıkla öğrenilebilecek şeylerdir....
ne yazıkki hala yukardaki tarihsel gerçeklikleri bimiyorum...
Hak Muhammed Ali nin yardımıyla o gerçeklikleri öğreneceğim inş....
MEDET ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ...
Ha bu arada şunları da eklemek gereğini hissettim:bazen yanıtlarda sünniler lehine olumlu yanıt veren canlara hitaben "sen asimile olmuş,sunnileşmişsin" gibi ucuz yakıştırmalar yapmayın sevgili canlar...yakışmıyor size....
Serkan_Devrim 19.02.2007, 14:32 sayın alevi üye neden kiliselerdeki çan sesinden rahatsız olmuyorsunuzda kendinizinde kabul ettiğiniz islam dinindeki çağrıya karşı çıkıyorsunuz.ezan sesi mutlaka gereklidir ve bu ezanında arapça okunması lazım.isterseniz size bir örnek vereyim.farzedinki çinlşi bir müslüman ülkemize geliyor ve namaz kıloacak.doğal olarak ülkemizdeki namaz saatlerini bilmeyecek.peki nasıl anlayacak ne zaman namaz kılacağını.mutlaka bütün dünyada aynı okunan ezan sesini duyacakki namaza icabetr edecek.lütfen abartmayalım.
EZANA SAYGI..:)çan sesi rahatsız etmiyor. hoş bir nağme gibi. :D Allah aşkına yazdığım mesajdan ne anladın? çinli Müslüman namaz saatini sorarak öğrenebilir. :)
sayın Ali Aybars, sizin anlattıklarınız Alevilik değil Şiiliktir. lütfen karar verin. Alevi misiniz? Şii mi?
ibo(arguvan) 19.02.2007, 14:39 ezanın kötü bişey olmadığına inanıyorum ve anlatmak istediği şey benim için önemlidir tamam kalkıpda camiye ğitmiyorum ama içinde allah adı geçtiği için saygı gösteririm her nekadar inanclarımız uyuşmasada herkese saygı duymalıyız diye düşünüyorum kimse bizim telli kuranımıza saygı göstermesede biz hoş görülü ve saygılı insan olmaya calışmalıyız diye düşünüyorum
Arif05_köseler 21.08.2007, 12:43 mrb gamze tanıyorum seni sen beni tanıyormusun bilmiyorum da ailem orda ama ben ist dayım arada giderim oraya sen nezaman katıldın bu siteye topraımdan insan görünce çok sevindim sende ist dasın sanırım okuyormusun yoksa çalışıyormusun?
Kılıç Ali 21.08.2007, 12:53 Gözü namazda olmayanın kulağı ezanda olmazmış derler, şu ana kadar kısmadım bu saatten sonrada kısmaya gerek yok
tmordueri 21.08.2007, 13:36 Ben eğer çok yüksek sesle dinliyorsam kısarım sesini.Çünkü bence bundaki amaç ezanın başkaları tarafından duyulmasını engellememektir.Onun haricinde kıstığımı söyleyemem.Tabi bulunduğum ortamda ezan sesiyle namaza duran insanlar varsa,o zaman tamamen kısarım sureleri karıştırmaınlar diye...
yafuu konu başlığına bakıp girdim konu dağılmış .müziği oyalanma , eğlence olarak kabul edenler için sanırım ibadete saygı olarak sesi kısılıyor. eski şirketimde sadece sela verilirken kısar ve dinlerdim. acaba tanıdık birinin selasımı diye ama yeni işimde mesai arkadaşım uyarıyor müziğin sesini kıs diye. kısmak istemiyooommm diyesim var ama benim yaptığımda bi çeşit saygı olsa gerek. ekip çalışması, uyumu adına ;)
Westside 21.08.2007, 13:56 tek oldugumda kısmıyorum ama arkadaslarım yanımdaysa tabii ki kısıyorum rahatsız olmamaları icin.
koçgirli 21.08.2007, 17:57 ezanda Hakka çağırış var Allahın sıfatları geçiyor bu yüzden saygısızlık olmasın diye sesi kapatırım
birindar05 08.09.2007, 18:29 mrb gamze tanıyorum seni sen beni tanıyormusun bilmiyorum da ailem orda ama ben ist dayım arada giderim oraya sen nezaman katıldın bu siteye topraımdan insan görünce çok sevindim sende ist dasın sanırım okuyormusun yoksa çalışıyormusun?
canlar kusura bakmayın konuyla alakası yok biliyorum ama arkadaşa özel msj yazamadığım için burdan yazıyorum ben tanımıyorum seni ama aileme sordum onlar tanıyo geçen hafta kardeşini gördüm köyde bende bizim köyden birini görünce sevindim
saygısızlık olmasın diye kısarlar genelde sonuçta ezan önemli bişey ya onlar için...ben genelde kısmam bazende içimden gelirse azaltırım sesi...
Eskilerde daha radyo tv ve benzerı teknolojik aletler yokken hocalar caminin kubbesine çıkıp ezan okuyorlarmış ve sesini herkesin duyması için sesiz bir ortam olması gerekiyormuş bu yüzden gürültü yapmakta kaçınılırmış şimdilerde ise ezan okunduğunda herkes nedenini bilmeden sesini kapattırıyor amaç eğer ezanın sesini dinlemek ise hiç kusura bakmayın ama ben sesi kapattırıpta sonra kendi sesini de kapatanı görmedim .Bence saçma bir uygulama eğer savunmaları "ezana saygı ve gunah anlayışı"ise o zaman ezan okunur iken fitne fesat şeyler düşünmek yalan söylemek daha kötü .Ben çok şahit oldum ezan okunurken sesini kapattırıp bir kere bile ezanı dinlemeyeni .Ben bunları sadece gösteriş olarak görüyorum ve bir kuralmış gibi nedenini bilmeden sesini kapatanlarıda buradan uyarıyorum eğer ezanı dinleyecek iseniz dış dünya ile alakanızı koparın ve nedenini bilmeden hiçbirşey yapmayın......:no: :ninja:
Sesini ben kendim için kısmıyorum yani yanlızsam evde veya arabada sesini kısmıyorum ama yanımda sünni bir arkadaşım varsa (gerçi arkadaşlarımda önemsemiyorum) veya sünni bi büyüğüm varsa onlarına görüşlerine saygıdan dolayı sesini kısarım.
ben de tam tersi..yalnızsam kısarım saygıdan..ama bazen yanımda alevi(ya da alevi değil ama bu tarz şeylere önem vermeyen sünni ) arkadaş ya da akrabalardan olunca pek kısmaya tenezzül etmiyorum çünkü biliyorum ki: 'neden kıstın dicekler?' hatta açabilirler tekrar..
aslında ailemde falan buna dikkat eden yok kime çektiysem..:confused1
ama bazen kısmadığım oluyor açıkçası..:blush:
SessizSedasız 08.09.2007, 19:44 Bir çok inanç sisteminde veya olgunlaşmış düşüncede ritüeller vardır. Aynı zamanda oturup kafa yormadığımız tutum ve davranışlar vardır. Neden mi derseniz ailemizden, atamızdan veya çevremizden öyle görmüşüzdür. Hatta sebebini bir çok kez sorgulamamışızdır.
Ezan sesini duyunca gürütü yapan veya sesli bir çok aktiviteyi kısa bir müddet sonlandırmak tamamen saygıdan dolayı. Anlamını şu an düşünmediğimiz ezan gibi bir çok tutum vardır.
Cenaze arabası geçerken oturken ayağa kalkma, Mezarlıktan geçerken davranışlarımıza dikkat ederiz ( bazıları ölülerden korktukları için :))) ), yerdeki ekmeği öpüp yüksek bir yere kaldırırz, kuranı öpüp yüksek bir yere kaldırmak v.s. Ama bunların yanısıra bir çok eski inanç sistemlerinden kalan veya hurafe dediğimiz yeni davranış ve tutumlarıda sergileriz.
Konuyu dağıttınız diyeceksiniz ama sadece salt inanç sitemi haricinde birde hurafe dediğimiz inanç sistemine geçmiş geleneklerde var.
Ezan için sergilenen bu tutum bir geleneğin devamı mı yoksa tamamen saygıdan mı derseniz ben kişilerin kendi nefsine bırakıyorum işi. Gelenek gibi gören varsa hiç sesi kısmasın, eğer saygıdan dolayı ama sadece ezana duyulan saygıdan dolayı yapıyorsa ( yok sunni arkadaşlara ayıp olmasın, yok komşuma ayıp olmasın, bana biraz komşuya veya dostasaygıdan ziyade takiye gibi geliyor ) o zaman sorgulamaya gerek yok.
İslamı kabul etmiş kişilerin elbette ibadete çağrı olarak yapılan ezanı saygı ile karşılaması normaldir. Kişi namaz kılmasa bile..
Ayrıca herkesin kutsal gördüğü değerlere saygı ve hoşgörü göstermek gerekir.Aynı kutsallığı paylaşmasakta..
Sevgi içinde kalın..
gunisigi 09.09.2007, 00:22 ben kısmıyorum kısanlara sorun
sivanonur44 09.09.2007, 00:38 islamiyetin ilk zamanları şimdiki kadar cami yoktu ve ozaman ezanları sesi gür olan kişilere okutuyorlardı fakat yinede biçok kişi duyamıyordu bu sebepten dolayı ezan okunduğunda müzik sesi kapatılıyor ve gürültülü işler duruyor diye biliyorum ama bu eskide kaldı allaha şükür şimdi her adım başı cami var ve heryere duyuruyorlar sesini
lamekan bawo 30.03.2008, 18:41 bende kısmıyordum ama ne bıleyım ama ya saygı demısler yapıyoruz.
eda_deniz 30.03.2008, 18:51 Ben kısmam çünkü hep çok sevdiğim şarkılara denk geliyo imam emmi o yüzden kısamıyorum:D
alican19 30.03.2008, 22:39 ben kısarım zira saygıdır nasıl bir dedenin yanında bacak bacak üstüne atmıyorsam burdada saygı gereği kısıyorum bu bir aile terbiyesidir(yazılı olmayan kanunlar)
Alevi_Semih 30.03.2008, 22:42 Ben kapatırım çünkü ezana saygıdan ve hiç bir şeyin ezan sesinden daha güzel olmadığı için kapatırım.
kısmayanların terbiyesiz yetiştiğini düşünmüyorum....bunun nedeni aile terbiyesi ile adlandırılmaz.......
bu bilinç altına itilen korkuların dışarı yansımasının sonucudur ancak.......
arap holding 31.03.2008, 00:47 ben yurt disiunda arap ulkesinin birinde calisiyom iste tam ezan vakti musterinin biri dediki kis iyi tamam saygi duyalim dedim 1 dakika aradan sonra ucak gecti dedimki ucagi niye durdurmadin diye sordum ne diyon dedi bana delimisin yooo niye deli oluyum ki sonucta ezan okunuyo gecmemesi lazim dedim en azindan sesini bi kizsaydin dedim bak ses cikariyo ezan yani cok onemli kismakta fayda var dedim sen benmiumle dalgami geciyosun dedi iste bagirdi cagirdi snra trasini bitirdi cikti gitti
notlierlife58 31.03.2008, 00:55 kısmayanların terbiyesiz yetiştiğini düşünmüyorum....bunun nedeni aile terbiyesi ile adlandırılmaz.......
bu bilinç altına itilen korkuların dışarı yansımasının sonucudur ancak.......
ben kısarım..bu bir saygıdır...bilinç altmda kimsenin verdiği bi korku yok..aynen öle önce aile terbiyesi sonra insanın kendini bilmesi ile alakalı...saygılar..
ben kapatırım.allahu ekber allah birdir demektir.ondan daha önemli bir şey yokki tercih ediyim.allahı peygamberi anan her sese kulak vermek bana huzur verir..saygılar.
Funky Caner 31.03.2008, 01:35 Bence ezan okunduğu zaman müziğin vs. seslerinin kısılmasının nedeni eskilere dayanıyor. Yani eskilerde hoparlör yokken hocanın sesini herkes duysun diye o sırada çalışan ve ses çıkaran herşey kapatılırdı. Ve bu zamana kadar bu böyle gelmiş. Halbuki bana göre ezan okunduğu zaman benim dinlediğim müziğin sesi başkasını rahatsız etmiyorsa ve beni de açıkçası ilgilendirmiyorsa (namaz kılmaya gitmeyeceğime göre) kısmam sesi. Yani başkası rahatsız olmadığı sürece bu bir saygısızlık değildir, ama eğer saygısızlıksa özür dilerim ben saygısızlığa devam ederim.
RoJbiN_DiLaN 31.03.2008, 01:35 kısmıyorum sadece müziğin sesini kısmakla saygı olmaz sonuçta saygı bununla ölçülemez...
eda_deniz 31.03.2008, 01:42 ben kısarım zira saygıdır nasıl bir dedenin yanında bacak bacak üstüne atmıyorsam burdada saygı gereği kısıyorum bu bir aile terbiyesidir(yazılı olmayan kanunlar)
Buda senin tarzındır ama kısmamak terbiyesizlik dersen terbiyesizlik yaparsın herkesin kendi düşüncesidir.
sivaslı_sevda 31.03.2008, 01:43 Ben kısmıyorum ezan namaza çagrıdır bana degil .
ILkeR_06 31.03.2008, 02:10 Bulunduğum yerde cami veya mescit gibi yapılar olmadığı için böyle durumlarla karşılaşmıyorum.Ama iş gereği gittiğim yerde ezan sesi duyuduğumda inançlı kişilere saygıdan ötürü dinlediğim ipodun sesini veya konuşuyorsak konuşmayı kısa keserim.Onlar her ne kadar saygı duymuyorsa benim inancıma ben gerçek inananlar için saygı duyarım.
yasemin38 31.03.2008, 10:18 nasıl saygı görmek istiyorsan göstermesini de bileceksin.
onur melis 31.03.2008, 11:57 ben kısmam ya ne radyonun sesini nede televizyonun sesini kısmam
kısmak içinde bir neden göremiyorum kendime açıkçası:D
Babacan24 31.03.2008, 14:22 kısmıyorum sadece müziğin sesini kısmakla saygı olmaz yanımdaki arkadaşlar bana der radyoyu kapat ezan başladı bazen güzel türküler çıkar bende derimki ne gunahı varsa bana dinlemeye devam
CrAzY_AnGeL 31.03.2008, 14:37 bende kapatmam ve bende müziğin kapanmasıyla saygı olmıyacagını düşünüyorum.....bizim arkadaslarda der bazen kapar ezan okunuyo diye bende '' sayemde ne güzel türkü dinliyo diyorum kulaklarının pası silinsin'' :D:D:D:
alican19 31.03.2008, 14:52 Buda senin tarzındır ama kısmamak terbiyesizlik dersen terbiyesizlik yaparsın herkesin kendi düşüncesidir.
hayır öyle demiyorum, ailen senin kısıyorsa bu sana bir terbiye olarak verilir aile terbiyesinden kastım bu onun bunun terbiyesinden banane
ya güzelim ezan sesi varken kıytırık müzikleri ne yapayım
eda_deniz 31.03.2008, 15:00 hayır öyle demiyorum, ailen senin kısıyorsa bu sana bir terbiye olarak verilir aile terbiyesinden kastım bu onun bunun terbiyesinden banane
ya güzelim ezan sesi varken kıytırık müzikleri ne yapayım
seninle benim terbiye anlayışım farklı onu anladım o yüzden bişey diyemem
Bide şu güzelimle filan konuşma benimle :cursing:
alican19 31.03.2008, 17:12 seninle benim terbiye anlayışım farklı onu anladım o yüzden bişey diyemem
Bide şu güzelimle filan konuşma benimle :cursing:
kardeş ben sana güzelim demedim yanlış anlamışsın ben ezana güzelim ezan sesi varken dedim , benim aile terbiyem ailemin bana öğrettikleri ve bu temelle ilerde yaptığım hareketlerdir
Westside 31.03.2008, 23:29 Ben kısmıyorum aksine camilerin yanından gecerken son ses acıyorum ...
karagümrüklü 01.04.2008, 01:13 Herkese saygımızı ve sevgmizi göstermileyiz..Bizi bunlar yükseltir
RoJbiN_DiLaN 01.04.2008, 01:16 kardeş ben sana güzelim demedim yanlış anlamışsın ben ezana güzelim ezan sesi varken dedim , benim aile terbiyem ailemin bana öğrettikleri ve bu temelle ilerde yaptığım hareketlerdir
sen ezandan önce insanlara saygı duymasını öğren önce...
istersen kısarsın istemezsen kısmazsın bu senin sorunun sana çok rahatlatıcı gelebilir ama bana gelmiyor rahatsız oluyorum...
yıkılan gurur 01.04.2008, 01:18 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
diyecek bişeyim yok gereken herseyi zaten sen demişin can sagol*****caner
Ben kısmıyorum aksine camilerin yanından gecerken son ses acıyorum ...
değerli can insanların ibadet yerlerine ve ibadetlerine saygı göstermek insana saygı göstermek demektir.inanıp inanmamanız sizin bileceğiniz şey ancak saygı göstermek insanlığın bir parçasıdır.hoşgörülü olmak varken inatlaşmak niye..saygılar.
Funky Caner 01.04.2008, 02:10 Sayın Westside yazmışya aksine son ses açıyorum diye. Sayın turnalı da eleştirmiş Westside in yazdıını; ben de ezan okunduu zaman ses açıyorum ama son ses değil tabiki dinlediğim müziğin sesine karışmasın diye. Beni alakadar etmiyorsa niye dinlemek zorunda kalıyımki ezan sesini? saygılar
arap holding 01.04.2008, 05:50 bu kisma isi niye bazi alevi arkadaslri rahatsiz ediyo anlamadim saygili felan diyolar yani onlara saygimkz gosterirsek bizlere madalya felan vermiyecekler veya bizim kildigimiz ve ibadet ettigimiz yerleri ibadethane olarak kabul etmiyeceklle bosverin siz en iyisi muziye devam olumlu dunya sarki dinleyin televizyon seyredin imam camide avazi ciktigi kadar allah u ekber desin yani solemesine bence gerek yok cunku hepimiz biliyoz buyuk ulu ve yuce oldugunu niye oraya cikip bagiriyo anlamadim millet namaz vaktini bilmiyomu bilmiyosa bu sunnilerde kesin bi eksiklik vardir demektir yani hatirlatmaya gerek yok namazini kilicak olan kimsenin hatirlamasnina gerek duymamasi lazim bide bu imam deli deli sabah aksam bagiriyo herkesi rahatsiz ediyo bu devlette ona maaas oduyo bende mi bagirsam belki maas baglar bende bu gurbet ellerinden kurtulurum belki izne geldigimde deniycem son olarak sayginligini gostermek istegen arkadaslar ilk once kendi dininize sahip cikin saygi duyun sonra baska namaza ve ibadat yerlerine saygi duyun biz kendi dinimizi ve ibadat yerlerimize saygiliyiz sahip cikiyoz diyosaniz cem evlerindeki insanlara sayginligini gosterin bu sizin icin en onemli olanidir bence baskasina saygisizlik mi yapalim diyosaniz hayir ama bole radyo televizyonu kismakla sayginlik olmaz baska sekilde saygi duymaya bakin ezan okunuyo e biz sayginligimizi gosterecez niye bu imam bizim ne kadar saygili oldugumuzu mu test ediyo sayginlik gosterilicek bi olay yok aslindaa yinede bu bir sayginlik diyen varsa kismaya devam etsin ve sayginligini cami imamina gostersin bence ezan sesini duymamak icin biraz daha sesi acmakta fayda varr
Sayın Westside yazmışya aksine son ses açıyorum diye. Sayın turnalı da eleştirmiş Westside in yazdıını; ben de ezan okunduu zaman ses açıyorum ama son ses değil tabiki dinlediğim müziğin sesine karışmasın diye. Beni alakadar etmiyorsa niye dinlemek zorunda kalıyımki ezan sesini? saygılar
değerli can ben size kısın yada kapatın demiyorum.herkes dilediği gibi davranabilir ancak özellikle caminin yanından geçerken son ses açıyorum demesi kasıtlı bir davranıştır diye düşünüyorum buda tahrik edici saygısız bir davranış anlamına gelir.ne gerek var inançlara insanlara sygı göstermenin neresi yanlış demek istediğim bu..saygılar
karagümrüklü 01.04.2008, 19:42 bu kisma isi niye bazi alevi arkadaslri rahatsiz ediyo anlamadim saygili felan diyolar yani onlara saygimkz gosterirsek bizlere madalya felan vermiyecekler veya bizim kildigimiz ve ibadet ettigimiz yerleri ibadethane olarak kabul etmiyeceklle bosverin siz en iyisi muziye devam olumlu dunya sarki dinleyin televizyon seyredin imam camide avazi ciktigi kadar allah u ekber desin yani solemesine bence gerek yok cunku hepimiz biliyoz buyuk ulu ve yuce oldugunu niye oraya cikip bagiriyo anlamadim millet namaz vaktini bilmiyomu bilmiyosa bu sunnilerde kesin bi eksiklik vardir demektir yani hatirlatmaya gerek yok namazini kilicak olan kimsenin hatirlamasnina gerek duymamasi lazim bide bu imam deli deli sabah aksam bagiriyo herkesi rahatsiz ediyo bu devlette ona maaas oduyo bende mi bagirsam belki maas baglar bende bu gurbet ellerinden kurtulurum belki izne geldigimde deniycem son olarak sayginligini gostermek istegen arkadaslar ilk once kendi dininize sahip cikin saygi duyun sonra baska namaza ve ibadat yerlerine saygi duyun biz kendi dinimizi ve ibadat yerlerimize saygiliyiz sahip cikiyoz diyosaniz cem evlerindeki insanlara sayginligini gosterin bu sizin icin en onemli olanidir bence baskasina saygisizlik mi yapalim diyosaniz hayir ama bole radyo televizyonu kismakla sayginlik olmaz baska sekilde saygi duymaya bakin ezan okunuyo e biz sayginligimizi gosterecez niye bu imam bizim ne kadar saygili oldugumuzu mu test ediyo sayginlik gosterilicek bi olay yok aslindaa yinede bu bir sayginlik diyen varsa kismaya devam etsin ve sayginligini cami imamina gostersin bence ezan sesini duymamak icin biraz daha sesi acmakta fayda varr
Sana katılmıyorum biz radyonun vs şeylerin sesini kıstıgımızda bize madalya taksınlar diye yapmıyoruz...Veya bizim inançlarımıza saygı duysunlar bize önem versinler diye değil....O konuda herkes kendinden sorumludur ama karşındakiyle aranda bir fark olması gerekiyorsa buda saygınlıkla efendilikle olurr...Bırak sana ve ibadetine saygı duymasın istediği gibi düşünsün bu onun kişiliksizliği diye düşünüyorum...Zaten sen ona saygı duyuyorsan ALLAH Seni bir şekilde yaptıgınla ya mükafatlandırır yada cezalandırır.....
Kula Kulluk değil ALLAH'A Kulluk ederizz...Bizi ALLAH bilsin Yeterli....Kul Bilmesede olur....
alican19 02.04.2008, 17:54 sen ezandan önce insanlara saygı duymasını öğren önce...
istersen kısarsın istemezsen kısmazsın bu senin sorunun sana çok rahatlatıcı gelebilir ama bana gelmiyor rahatsız oluyorum...
ne terbiyesizliğimi gördünüz ki beni terbiyesizlikle suçluyorsunuz, terbiyesizliğim yoksa sizin bu hareketiniz bence terbiyesizlik
alican19 02.04.2008, 17:56 sen ezandan önce insanlara saygı duymasını öğren önce...
ben kime karşı terbiyesizlik yapmışım eğer ben terbiyesizlik yapmadıysam ,sizin bana terbiyesiz demeniz acaba ne oluyor ...
lamekan bawo 03.04.2008, 03:18 canlar lutfen.... Herkez kendi düşüncesini yazsın...burada amaç birbirimizi kırmak değil düşüncelerimizi paylaşmak.... Saygılar.....
Kara Davut 03.04.2008, 05:28 Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulamazsın sen eğri isen (Yunus Emre)
Hasan Ali DEMİR 03.04.2008, 10:58 Elim göğe açıp açıp eğilmem yere
Gönülden bağlıyız biz sultanımıza
bigerançınar 03.04.2008, 12:35 neden olucak müminler ezanı daha iyi duysunlar diye :D
Sadece yanımda biri varsa kısıyorum...Onun inancı o şekildeyse bi polemik yaratmak istemiyorum pek fazla ama normalde kısmıyorum...İnadına açmıyorumdaaa
sakine && 04.04.2008, 12:58 Biz nasıl düşüncelerimize saygı duymasını istiyorsak, önce karşımızdakinin düşüncesine saygı duyarak başlamamız lazım. Ben müzik dinlediğimde ezan okunuyorsa kısmıyorum ama yanlız değilsem ve ezan okunduğunda müzik sesini kısacak biri varsa yanımda müzik sesini kısarım ve bu beni rahatsız etmez.Hoşgörülü, anlayışlı olalım canlar.
ebu turab 04.04.2008, 13:03 Biz nasıl düşüncelerimize saygı duymasını istiyorsak, önce karşımızdakinin düşüncesine saygı duyarak başlamamız lazım. Ben müzik dinlediğimde ezan okunuyorsa kısmıyorum ama yanlız değilsem ve ezan okunduğunda müzik sesini kısacak biri varsa yanımda müzik sesini kısarım ve bu beni rahatsız etmez.Hoşgörülü, anlayışlı olalım canlar.
o sözler ibadet sözleri olduğundan saygıyı hakeder. müslüman olmayan toplumlarda, hâttâ araplarda bile var mıdır bilmiyorum ama camiyle ilgimiz olmasa bile minimum ses çıkarmak bence de en doğrusudur.
zaten aynı olay milli marşlarda, cenazelerde hâttâ mezarlık yakınından geçerken bile yapılır. günah olduğundan ya da zorunlu olduğundan değil, saygıdan...
çiçekdürbünü 04.04.2008, 13:27 Namaz okunurken, okunmadığı sırada ne yapıyorsam aynı eylemlerime devam ederim. Ve bunu asla saygısızlık olarak algılamam çünkü ezan, namaza çağrıdan öte bir anlamı olmayan duyurudur. Yani radyoda anons yapıldığında nasıl normal davranıyorsam, aynı öyle davranırım.
Bunun saygısızlık ya da hoşgörüsüzlük olarak algılanması da tuhaf gelir ayrıca. Çünkü dünyanın tüm toplumlarında saygı ya da hoşgörü, egemen olana değil; egemen olan tarafından diğer gruplara gösterilmelidir. Yani siyasi ve toplumsal kültür, bunu gerektirir.
Aksi durumda egemen olmayanın, egemen olana saygı göstermesi, sadece eziklikten kaynaklı bir tavırdır.
Ben bir Alevi olarak ezik tavırlara karşıyım.
eskilerde bildiğiniz gibi sesi dağıtacak bir cihaz yok ezanı okuyan kişinin sesi duyulsun diye herkes işini bırakır beklerdi.haliyle ses olmazdı.bizde ,müslümnlarda herseye bir kılıf uydurulmuş mantıksızca biraz düşünülse sonuç bulunurdu.tamamen cehalet bence şimdi herkes duyabilmekte bu tarz inançlarda bırakılmalı
gazigençlik75 13.06.2008, 15:08 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
Mesela biz kısmıyoruz.Çünkü yüksek sesle dinlemiyoruz :biggrin::biggrin::laugh:
gecce0220 13.07.2008, 14:18 ezan a saygı , ki bana göre, dine saygıdır bir yerde. nasıl istiklal marşına karşı bir saygı varsa, aynı saygının eşdeğeri ezan a da gösterilmelidir. bu saygının en büyük göstergesi de, dinlediğin seyrettiğin şeyi bırakıp ezan a odaklanmaktır.
allah denmektedir, muhammed denmektedir ezan içinde, onlar napıyor ezan okurken. sex bomb sex bomb dinliyor, i like your flow dinliyorlar. kulağımdan öp beni dinliyorlar, hatta hızlarını alamayıp, van tü tri foro dinliyorlar
bu gün ezana saygı göstermeyen bu nesil, yarın istiklal marşına öbürsü gün de, tarkan ın şarkılarına, daha sonra ki günde ünlü türk islam popçusu ismail yk ya saygı göstermezler benden söylemesi.
gardınızı şimdiden alın..ezan bir müzik değil çağrıdır ve bu çağrı allah'ın bize farz kıldığı namaz içindir. sesini kısmak saygı göstermekle alâkalıdır. ayrıca ezan okunurken insan kendisine çeki düzen vermelidir. bugün bir şehrin valisi ya da belediye başkanı bunları da geçelim üniversiteden bir hoca bile sizi çağırsa bişey söylese iki büklüm olurken allah'ın çağrısına karşı tepkisiz kalmak saçmadır.
ezana saygı insanlıga saygıdır.ben alanyada 5 yıldızlı otelde animasyon şefiyim.ALEVİ OLDUGUM HALDE elimden geldigince müzigi kısarım ve 5 dakika da olsa gösterilere ve aktivitelere ara veririm.dine degil insan ogluna saygıdır bu...
cem_sultan 13.07.2008, 15:27 Kendi inancımıza saygı gösterilmesini istiyorsak en azından başkalarının inancına da saygı gösterilmelidir...
biz nasıl saygı beklıyorsak ,bizde diğer insanların inancına saygı göstermeliyiz. yalnız değilsem ve yanımdaki kişinin inançları bu yöndeyse tabiki kısarım. insanlar birbirinin inançlarına saygı gösterdiği ortamda huzur olur bence
cangüdaz 13.07.2008, 16:08 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
madem sesini kısmak ya da başkalarının bunu yapması sizi rahatsız ediyor o zaman semah yapılırken ya da cem sırasında başkaları cem evinin yanında davul zurna çalsın halay çeksin.ne gereği var saygı göstermenin değil mi?saygı bu şekilde gösterilmez değil mi?herkese saygı göstermek tek felsefemiz olmalı.doğrusu böyle bir konu açtığınız için sizi garipsiyorum.
arap holding 14.07.2008, 15:33 madem sesini kısmak ya da başkalarının bunu yapması sizi rahatsız ediyor o zaman semah yapılırken ya da cem sırasında başkaları cem evinin yanında davul zurna çalsın halay çeksin.ne gereği var saygı göstermenin değil mi?saygı bu şekilde gösterilmez değil mi?herkese saygı göstermek tek felsefemiz olmalı.doğrusu böyle bir konu açtığınız için sizi garipsiyorum.
bunda garipsenecek biseyyok aslinda cok dagru bencee arkadasimin dusuncesi adam oturdugu yerden muzik dinliyo ne olmus yane gidip camide muzigin sesini acmiyoki veya aravbayla orda dusup ses vermiyo ki muziye sonucta oturdugu yerde veya isyerinde acmis dinliyo davul zurna diyosun davul zurnayla gelip yapiyosa saygisizlik yapmis olur her kim yaparsa ki bizde onu yapacak kadar saygisiz insanlarda degiliz ee ezan okunuyo sesini kis hergun 5 defa bagiriyo zaten hangi saatte okunacagini zaten ezberledik bence okunmasin artik illa milleti durtmesimi laazim millet namaza gitsin diye alla alla kasitli oldugu zaman saygisizlik yapilmis olur ama bunu hickimse yapmaz bence yapan biri varsada zaten adam degildirr
Peki onlara saygı diyorsunuz da,bana kim saygıyı gösterecek ? Ben kafamın dinlenmesini istediğim vakit,minarede iğrenç sesiyle avazı çıktığı kadar bağıran imamın sesini kulaklarımın derinliklerinde duymak zorunda mıyım ? Belki ben o an uyumak istiyorum ? .. !
Sabahın 5'inde çatıya çıkıyorum ben..Aldığım megafon'u ağzıma tutup,tüm diyaframımı kullanarak "Bugün bize pir gelecek" diye bağırsam,halim ne olurdu? Onlar bize saygı gösteriyor mu,gösterir mi ? !!!
lamekan bawo 30.07.2008, 00:49 madem sesini kısmak ya da başkalarının bunu yapması sizi rahatsız ediyor o zaman semah yapılırken ya da cem sırasında başkaları cem evinin yanında davul zurna çalsın halay çeksin.ne gereği var saygı göstermenin değil mi?saygı bu şekilde gösterilmez değil mi?herkese saygı göstermek tek felsefemiz olmalı.doğrusu böyle bir konu açtığınız için sizi garipsiyorum.
can insanların fikirlerini öğrenmek için bu topiği actım. Ama dusuncemı sorarsan ınsanlara veya bahsettıgınız konulara saygısız olsaydım bu sıtede veya farklı yerlerde hiç durmazdım. düşüncene saygım sonsuz... Muhabbetle....
yurdagül 30.07.2008, 09:40 Peki onlara saygı diyorsunuz da,bana kim saygıyı gösterecek ? Ben kafamın dinlenmesini istediğim vakit,minarede iğrenç sesiyle avazı çıktığı kadar bağıran imamın sesini kulaklarımın derinliklerinde duymak zorunda mıyım ? Belki ben o an uyumak istiyorum ? .. !
Sabahın 5'inde çatıya çıkıyorum ben..Aldığım megafon'u ağzıma tutup,tüm diyaframımı kullanarak "Bugün bize pir gelecek" diye bağırsam,halim ne olurdu? Onlar bize saygı gösteriyor mu,gösterir mi ? !!!
bi takım insanlara degil o saygı bence ALLAHA olan saygımızdan yaptıgımızı düsünüyorum
bigerançınar 30.07.2008, 10:20 arapça bilmeyenler için ses kısılır.:D
maviyarinlar 30.07.2008, 11:46 Ben kapatmam müziğim çaliyorsa...
ama yanimda bunun inancina ters düştüğünü düşünen biri varsa ona saygidan ancak kapatabilirim...Ancak bu şekilde olabilir...
karşilikli saygi söz konusu olduğunda ancak bu yelkenler iner:)
valla almanya'da ezan duymadigimiz icin bi yorum getiremicem. türkiye'de oldugum zamanlarda pek duymadim......
murat222 30.07.2008, 13:46 madem sesini kısmak ya da başkalarının bunu yapması sizi rahatsız ediyor o zaman semah yapılırken ya da cem sırasında başkaları cem evinin yanında davul zurna çalsın halay çeksin.ne gereği var saygı göstermenin değil mi?saygı bu şekilde gösterilmez değil mi?herkese saygı göstermek tek felsefemiz olmalı.doğrusu böyle bir konu açtığınız için sizi garipsiyorum.
ezan sesini duyunca sesini kısmayanlar caminin içindemi davul çalıyor..ne alakasız bir örnek şimdi..ezan okunurken saygı gösterilcek diye donup kalalım o zaman hiçbir şey yapmayalım...neymiş allhın adı geçiyormuşş..ii o zaman allah sözü her geçtiğinde herkes saygı duruşunaa geçssin saygıya...bunlar tamamen dogmatik kalıplaşmış düşüncelerdir..her yer cami asıl hoparlörden ezan okuyanların saygısı olmalı bence...
bi takım insanlara degil o saygı bence ALLAHA olan saygımızdan yaptıgımızı düsünüyorum
Allah'a olan saygımdan dolayı diyorsunda,ne kadar saygı gösteriyorsun,sorayım sana ?
Allah'ın kitabı Kuran-ı Kerimde emredilen namazını kılıyor musun ?
Allah'ın kitabı Kuran-ı Kerimde emredilen hac görevini yerine getiriyor musun ?
Ramazan orucunu tam anlamıyla yerine getirebiliyor musun ?
Bunları yerine getirmeyip,Allah'a saygıdan bahsetmek biraz abest kaçıyor..
Lütfen,dini kendinize göre ayarlamayın..Eğer Bir Tanrı'nın varlığını kabul ediyorsan sadece,İslam dininden sayma kendini...
İsyanateşi 30.07.2008, 17:15 ben daha çok sesi kısma değil de müzği tamamen kapatma diye duydum hep.küçükken kapatıyordum tabi ama şimdi asla zaten başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinlemem.tabiki herkesin ibadetine saygı duymalıyız onlar bizim ibadetlerimize saygı duymuyorlar o başka ama bizde onların yaptığını yaparsak onlardan ne farkımız kalır ki...
orak_çekiç arkadaşımız köpek uluması ile ilgili yakıştırma yapılmasını ayıplamış ama o bir yakıştırma değil bence arkadaş sadece ezan okunurken köpeklerinde hep uluduğunu söylemiş yani bu herkesin gördüğü ve duyduğu bişey yalan beyan yok ki herşey ortada görünüyor..
RoJbiN_DiLaN 30.07.2008, 17:28 bi takım insanlara degil o saygı bence ALLAHA olan saygımızdan yaptıgımızı düsünüyorum
ezan namaza çagrı bunu bildiğinizi düşünüyorum.
saygı anlayışınıza hayran kaldım.
ezan okunduğunda sizde camiye gidip namazınızı kılabilirsiniz.
ezan okunduğunda müziğin sesini kısmak zorunda değilim-değiliz.
yurdagül 31.07.2008, 19:45 ezan namaza çagrı bunu bildiğinizi düşünüyorum.
saygı anlayışınıza hayran kaldım.
ezan okunduğunda sizde camiye gidip namazınızı kılabilirsiniz.
ezan okunduğunda müziğin sesini kısmak zorunda değilim-değiliz.
ezan kurandan bi sure ALLAH HZ Muhammet HZ ALİ ve Kuranı kerim ayrılmaz bi bütündür bence sonucda bizde dua ederken o okunan duaları ediyoruz ayrıcada keske kılabilsem namazıda kuluk görevimi yerine getirebilsem ne mutlu bana HZ ALİ namazda sehit oldu o bu yolda canını verdi bizde keske namazı onlara kaptırmasaydık
|