Orijinalini görmek için tıklayınız : Ezan Başladığında neden radyonun vs.. sesini kısarız..?
lamekan bawo 05.12.2006, 01:00 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursan sevinirim.... Saygılarımla..
Bu namaza davettir onlar gibi namaz kılmadığımız için dinlemeyebilirsin.İstedğin gibi müzik de dinle vs. Nasıl bizlerin ibadetine saygı göstermelerini istiyorsak bizde onların ibadetlerine saygı göstermeliyiz..
Çok kez Şahit oldum buna ve yaptım.. Neden mi? Çünkü yüksek sesle Müzik dinlerim ve komşuların hepsi dindar Sünni oldukları için, Namazında Niyazında oldukları için saygıdan kısarım...Normalde asla kısmam ama bazıları var ki gürültü çıkarmadıkları halde, Ezan okununca oldukları yerde kalıverirler.. İşte buna bi anlam veremem...
Serkan_Devrim 05.12.2006, 01:16 alevi felsefesinde komşuya saygı ve sevgi önde gelir. bu sebeple kısarız sesini.
lamekan bawo 05.12.2006, 01:16 can bende kısıyorum ama neden bu muhabbet var ben bır turlu anlamış değilim... Ya tamam diyoruz saygıdan kısıyoruz ama bunun tam bir açıklaması olmalı diye düşünüyorum...
Hüseyin69 05.12.2006, 01:22 ya ezan bir cagridir ibadete gelin diyor bu cagriya kulak verenler o an müsaitseler giderler ibadetlerini yerine getiriler uygun olmayanlar ise buna saygi cercevesinde can kulagiyla dinlerler biz alevi toplumunda ibadete davet ezan seklinde olmadigi icin tuhaf ve gerip gelebilir sonuc ne olursa olsun nasilki bana saygiliysa bende saygi duyarim beklentileri icerisindeysek bunu baska inanclar icinde yapmamiz gerek
tabiki islam dininin kati kurallari arasindada olabilir örnegin kilisede can caldigi zaman kimse susun oldugunuz yerde kalin can caliyor demez
ezan ve köpek olayina gelince bizim köydede öyle olaylar olluyor ezan okunur köpek oldugu yerde ulumaya baslar bunun bir aciklamasi varmi yokmu bilmiyorum ama o köpekler ezan yüzünden hergün dövülüyorlardi yinede rahat durmuyorlardi
ya ezan bir cagridir ibadete gelin diyor bu cagriya kulak verenler o an müsaitseler giderler ibadetlerini yerine getiriler uygun olmayanlar ise buna saygi cercevesinde can kulagiyla dinlerler biz alevi toplumunda ibadete davet ezan seklinde olmadigi icin tuhaf ve gerip gelebilir sonuc ne olursa olsun nasilki bana saygiliysa bende saygi duyarim beklentileri icerisindeysek bunu baska inanclar icinde yapmamiz gerek
tabiki islam dininin kati kurallari arasindada olabilir örnegin kilisede can caldigi zaman kimse susun oldugunuz yerde kalin can caliyor demez
ezan ve köpek olayina gelince bizim köydede öyle olaylar olluyor ezan okunur köpek oldugu yerde ulumaya baslar bunun bir aciklamasi varmi yokmu bilmiyorum ama o köpekler ezan yüzünden hergün dövülüyorlardi yinede rahat durmuyorlardi
ezanla beraber köpeğin ulumasına bende şahit oldum bazıları ezna eşlik ettiği düşüncesindeler.yani hayvancağızın ibadet şekli böyle diyenler de var.ama bence rahatsız olduğu için uluyor olsa gerek.birde eznı okuyan imam çirkin okuyorsa tamam artık...köpeğe rahat yok...
müziğin kısılmasını islam dinin yaptırımcı anlayışıyla bağdaştırıyorum.öyleki can güzel bir örnek vermiş kilisenin çanı için müzik kısılmaz.
Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
arkadasım sadece hoşgörü ...ama istemiosan kısma...senin kendi tercihin...çünkü herkes özgürdür..:):laugh:
köpeklerin havlamasına yorum yapamiorm...:001_unsur
arkadaşlar islam dini biz alevilerinde dini neden bizim dinimiz değilmiş gibi konuşuluyor anlamadım hz.Ali,hz.Hasan,hz.Hüseyin de bu islam dinine inanıyordu
Bir Zeynep 05.12.2006, 19:00 saygidan dolayi.
sirf sunnilere karsi saygi degil, kendi inancimizada, gecmisteki büyüklerimize, kurani kerime tüm inanan insanlara, kendimizede, gidip namaz kilmasak bile. kuran bizim kitabimizdir. ona saygi sevgi degilde, ya ne göstermek gerek?
hz ali saygisizligimizi görse, ne der buna?
meymane_usari 05.12.2006, 19:55 en çok heralde ben şahit oluyorum bu olaya sabah okulda taksi ile giderken mecburen mezarlığın yanından geçmemiz gerekiyor taksici müziğin veya radyonun sesini mezarlığın oraya gelince kısıyor sonra tekrar açıyor.Ben de ezan okunduğunda eğer müzik dinliyorsam sesini kısarım çünkü saygıdan dolayı......"Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma!" bir diğer anlamda saygı görmek istiyorsak saygılı olmalıyız.....
Hüseyin69 05.12.2006, 21:42 arkadaşlar islam dini biz alevilerinde dini neden bizim dinimiz değilmiş gibi konuşuluyor anlamadım hz.Ali,hz.Hasan,hz.Hüseyin de bu islam dinine inanıyordu
sn aytans kardes baslik
"ezan okundugunda neden müzik ve gürültü cikarici gerecleri gürültüsünü kisiyoruz" deniliyor, yani baslik istanbul hava durumunu sorarken siz ankaranin hava durumunu anlatiyorsunuz
mümkünse topice acilan baslikla ilgili yorumunuzu düsüncenizi yazip bizimle paylasin
bu bır saygıdır arkadaslar namaz kılmasakta kılmasakta herkes istediği gibi davranabilir kısar veya kısmaz sadece ve sadece hosgörü..
orak_çekiç 05.12.2006, 22:30 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
hiç yakışmadı kullandığınız bazı sözler.çok ayıp yani.saygı göster yada gösterme bu senin sorunun ama eğer gösteriyorum diyorsan ki diyorsun ezan sesinede köpek ulaması yakıştırması yapamazsın.bunu yapıyorsun vede saygıdan söz ediyorsun pes yani.konunun cevabı ise;ben kısmam.
eskiya44 05.12.2006, 22:50 Sesini ben kendim için kısmıyorum yani yanlızsam evde veya arabada sesini kısmıyorum ama yanımda sünni bir arkadaşım varsa (gerçi arkadaşlarımda önemsemiyorum) veya sünni bi büyüğüm varsa onlarına görüşlerine saygıdan dolayı sesini kısarım.
Benim müziği kısmama gerek kalmıyor. Çünkü camiden öyle yüksek frekansla ses veriliyorki .Yanı başımdaki müziğin sesini bastırıyor bile.
Hoşgörülü olmakta gerek.(Özellikle sabah ezanlarında düşük ses,diğer vakitlerde de istedikleri gibi ses verilirse, karşılıklı hoşgörü ortamı yaratılmış olur.Tabii bu durum benim yaşadığım çevre için)
alevi_murat24 05.12.2006, 23:04 ezan okundugu zaman müzik veya gürültü yapan şeylerin sesini kapatmak ssygıdan kaynaklana bir olay . ne karda biz aynı saygıyı göremesekte ben şahsen bunu yaparım .
"düşmanının bilen insan oldugunu unutma"
arkadaşlar islam dini biz alevilerinde dini neden bizim dinimiz değilmiş gibi konuşuluyor anlamadım hz.Ali,hz.Hasan,hz.Hüseyin de bu islam dinine inanıyordu
İnançla hiç alakası yok.Bizim ibadetlerimiz farklıdır. Camiye gitmeyiz namaz kılmayız o yüzden ezana sadece saygı gösterir dinleriz.
Konu başlığı çok farklı dikkatli okursanız ona göre yorum yapabilirsiniz...
evet arkadaslar biz nasıl saygı istiyorsak onlara da saygı gösterelim.
arkadaşlar kusura bakmayın,herkes hoşgörüden saygıdan bahsetmiş ama ezan'ın ne kuranda yeri vardır ve de şu anki durumda da hoşgörülecek bir durumu da kalmamıştır...
islamiyetin ilk zamanları hatta Hz.Muhammed çldükten sonra insanlar namaz saatlerini bilsinler diye yapay olarak ortaya çıkan bir gelenek diyelim....
şimdi günümüzde kimin evinde saat yok,kim ezan saatini bilmez,yine de gelenek olarak karşı değilim ama ezan şu durumda bir ibadete çağrıdan çok adım başı kadar sıklaşan camilerde,bir ses yarışına aslında dahası güç gösterisine döndü.peki benim oğlumun sabahının tatlı uykusunu kim hoş görecek,....
ezan başlayınca herkes iş gücü bırakır,ezandan sonra ilk giren müşteriyi kazıklar.bunlar göstermelik davranışlar,isteyen dinler çağrıyı,isteyen kılar namazı,ama bu ezanla saygının ilgisi yok bence...hoşgörü gerektirecek bir durum değil...
cagdascetin 06.12.2006, 02:50 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
Sevgili lamekan bawo,dediğin şeye ben hergün şahit oluyorum.Okuldayız dersin ortasındayız,Ezan okunmaya başladı.Bir baktık köpekler uluyor.Hergün aynı şeyler oluyor.
Geçen sene Din Kül. Dersinde bize öğretmenimiz bazı şeyler anlatmıştı.Bunlar;
*Ezan okuduğu sırada uyumaya başlamak günahmış.
*Ayak ayak üstüne atmak günahmış,
*Uzanmak günahmış
ve liste böyle uzayıp gidiyor.
Ezanın Türkçe sözleri:
Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felaha, haydin felaha
(Namaz uykudan hayırlıdır, Namaz uykudan hayırlıdır)
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı’dan başka yoktur tapacak.
Doğru hatırlıyorsam (bildiğim kadarı ile...) Mescid yapılır ve aralarında peki insanları nasıl çağıracağız diye bir soru gelir.Buna cevap olarakta Ezan bulunur.Benim hatırladığım buydu.
Ama dikkatinizi çekerim,o dönemde bugün ki gibi ayrılıklar yoktu!
Ezan bir ibadet değil çağrıdır.Namaza saygı duyarım evet.Çünkü bu bir ibadettir.Ama Ezan bir Çağrıdır.
" Haydin namaza, haydin namaza
"
Bizlerin istediği Cemlerimize,ibadetlerimize saygı duymaları.
Serkan_Devrim 06.12.2006, 03:33 arkadaşlar kusura bakmayın,herkes hoşgörüden saygıdan bahsetmiş ama ezan'ın ne kuranda yeri vardır ve de şu anki durumda da hoşgörülecek bir durumu da kalmamıştır...
islamiyetin ilk zamanları hatta Hz.Muhammed çldükten sonra insanlar namaz saatlerini bilsinler diye yapay olarak ortaya çıkan bir gelenek diyelim....
şimdi günümüzde kimin evinde saat yok,kim ezan saatini bilmez,yine de gelenek olarak karşı değilim ama ezan şu durumda bir ibadete çağrıdan çok adım başı kadar sıklaşan camilerde,bir ses yarışına aslında dahası güç gösterisine döndü.peki benim oğlumun sabahının tatlı uykusunu kim hoş görecek,....
ezan başlayınca herkes iş gücü bırakır,ezandan sonra ilk giren müşteriyi kazıklar.bunlar göstermelik davranışlar,isteyen dinler çağrıyı,isteyen kılar namazı,ama bu ezanla saygının ilgisi yok bence...hoşgörü gerektirecek bir durum değil...sevgili ablacım,
bu konu türban gibidir.
Ezan kuranın ve islamın emri midir? hayır
ezan rahatsızlık veriyor mu? evet(hopörlerden okunduğu zaman)
yine de saygı duyuyormusun Serkan? evet
neden?
çünkü insanlar böyle inanmış ve inançlarına bana zarar vermediği müddetçe saygı duyarım. hıristiyan bir ülkede olsam çan çaldığında kısarım, yahudi bir ülkede yaşasam sinagogdan boru çalsa kısarım, müslüman bir ülkede yaşıyorum ve ezan okununca kısıyorum.
ancak;
ezan rahatsızlık vermemeli. öncelikle adım başı cami yaptırıp ezan vaktinde beş altı ezan sesini kulağımızın zarında duymak zorunda değiliz. ayrıca hopörlörden okunmaya da son verilsin. eskiden sünnileştirme için her yere cami yaptırılırdı, şimdide şehirden uzak yerlere sanki cami yetmiyormuş gibi şehir merkezinde ki camiden kabloyla hopörler çekiliyor ve şehir merkezinin camisindeki ezan sesini de duymak zorunda kalıyoruz. ve hopörlerden ses afedersiniz iğrenç çıkıyor. bunlar gereksiz, saçma ve terbiyesizce davranışlardır. memlekette evimin dibinde bu sorun var ve bir gün o hopörlerin kablosunu kesecem bu gidişle. :uhhm:
öncelikle dinde zorlama yoktur her insan istediği gibi ibadet edebilir insanların ibadet şeklinede saygımız vardır... kimse kimsenin ibadet şekline karışamaz...
Ezan bir ibadet değil çağrıdır.Namaza saygı duyarım evet.Çünkü bu bir ibadettir.Ama Ezan bir Çağrıdır.
" Haydin namaza, haydin namaza
"
Bizlerin istediği Cemlerimize,ibadetlerimize saygı duymaları.Çağdaşa katılıyorum bizim istediğimiz ibadetlerimize saygı duymaları
puduhepa 06.12.2006, 09:32 malum çağımız teknoloji çağı.saatler,cep telefonları v.b...istediğimiz zamanda bizleri uyarır.hatta öyle saatler icat edilmiştir ki,namaz saatlerinde ezan okumaktadır.geçelim efendim buraları...
konuya dönersek;müzik dinlerken ya da tv.izlerken(pekte izlemem ama)aynı anda camiden gelen ezan sesi pekte benim müziği kısmamı ya da tv.izlememi engellemez.hatta çoğu kez duymam bile ezanı.bu anlamda,isteyen istediğini yapabilir diyorum.sabah beşte okunan ezanla,ramazan davulcuları da olmasa (:))bebelerimiz ne de güzel uyku uyuyacaklar.(ve bir de ben.bencillik ettim...):)))
deli gönül 06.12.2006, 09:49 Ezan namaz vaktini haber verme ,namaza davettir.Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış.Ben de şahsen ezan sesini çok fazla duymam.:p Ezan okunuyorsa eğer komşularımın rahatsız olmasını istemediğimden müziğim çok açıksa volümü düşürürüm ama kapatmam.Bunu sadece saygıdan yaparım.Şimdi bazı arkadaşlar diyecekler ki o zaman bize neden saygı göstermiyolar da biz gösterelim.İşte burda da hoşgörü öne çıkıyo .Mevlananın bir sözü vardır bilirsiniz bir köpek beni ısırdı diye ben de köpeği mi ısırıcam bilmem anlatabildim mi?
cigdem81 06.12.2006, 10:25 dedem kuran okuduğu zaman eğer aynı odadaysak susarız yada çok kısık sesle konuşuruz çünkü saygımızdan dolayı,aynı şey ezan içinde geçerli bence sonuçta bir ibadet türü ve allah adına yapılan bişey ben süniler için değil ama ezana ve allaha saygım ve inancım adına kısıyorum..
denizsefiri 06.12.2006, 10:32 Yazdığınız yorumları okuyunca sizleri gerçekten takdir ettim. İfadeleriniz ne kadar samimi, safiyane.. Şimdiye kadar tüm alevi arkadaşlarımda hoşgörü konusunda aynı hassasiyete tanık olmuştum zaten. Dilerim siz de inançlarınızı yaşarken hep hoşgörülesiniz.
Doğrusunu söylemek gerekirse bir Alevi olarak, ezan'a ,oruc'a ,kurban'a çan sesine, daha doğrusu bütün inanç esaslarına kendim benimsemesemde saygı duyarım hiç tereddüt bile etmeden, çünkü, benim inancım ve aile tebiyem bunu gerektiriyor, o yüzden Alevilik kadar özveri, hoşgörü ve bir okadar inanca ve insana saygı duyan bir başka inanç sistemi yoktur herhalde, ben kendimi çok şanslı ve bahtiyar görürüm, ezan okunduğunda müziğin sesini kısarım, bazı sünniler bile bunu yapmazken, oruç tutanların yanında bir şey yeyip içmem mesela, bu saygı inancımızın hayatımıza kattığı sayğıdan başka birşey değil, muhabbetle...
Ben dilediğim gibi müziğimi dinliyorum, malum kaldığım yerde Cami var minaresi de var ama ezan okumak yasak. İmam da caminin içinde bağırsa da duyulmaz zaten:p
Aslında her yerde aynı olsa gitmeyenler için ses kirliliği oluşmaz.
inançlarla dalga geçmek...inançları alay konusu etmek
inançsızlıktan gelir...
sayın Sertur;
dediği gibi...yapmasamda saygım yeterlidir....
çünkü aynı düşüncede olmadığımı insana verebileceğim engüzel inanç saygıdır...
ve bu inancımı inaçlı olduğum müddetçede yaşarım...
ezan okunduğu zaman, eğer çevreme rahatsızlık boyuntundaysa ses, kısarım ama inandığım, benimsediğim için değil, inanan ve benimseyen insanlara saygı duyduğum için. yok yüksek değilse ses niye kısayım ki.....
sevgilerimle....
Gülseren58 06.12.2006, 12:46 Ezan sesi benim yaptığım hiç bir işi etkilemez. Olumlu ya da olumsuz yönde.
Günde beş vakit duyduğum bir ses ve bir dil çünkü. Her duyduğumda yaptığım işi aksatsam, dinlediğim müziği kessem, keyfim kalmaz. Agresif olurum. İnsanlar ile kavga ederim.
Oysa, benim kabe'm İnsandır.
KızılBant 06.12.2006, 12:53 Aslında Ezanın sesini kısmak lazım.
Ezanı sevene saygımız var ama sesinin aşırı derecede açılması gereksiz propagandadır.
alevi_murat24 06.12.2006, 13:00 Ezan sesi benim yaptığım hiç bir işi etkilemez. Olumlu ya da olumsuz yönde.
Günde beş vakit duyduğum bir ses ve bir dil çünkü. Her duyduğumda yaptığım işi aksatsam, dinlediğim müziği kessem, keyfim kalmaz. Agresif olurum. İnsanlar ile kavga ederim.
Oysa, benim kabe'm İnsandır.
zaten buradaki saygı duydugumuz ezanı okuyan hoca degil. egerki yakınımızda oturan insanların inancları bu yöne oldugu zaman onlar saygısızlık olmasın diye. sonuçta bizde bir insana karışı bir saygı gösteriyoruz. yoksa ezanın sesini engelliyor diye degil zaten ezan sesi hadinden fazla duyuruyor sesini..
pınar_86 06.12.2006, 13:55 ezana hürmettir,o ezanda Rabbimize söylenen sözler var edilen dualar var.sesten ibaret veya gürültüden ibaret bişey değil bu saygılı olmayız söylediklerimizde.biz üşeniyoruzda kalkıp sabah namazı kılamıyoruz.o beğenmediğimiz hocalar sabahın köründe ezan okuyolar.bu o kadar kolay bir iş değil onuda söylemem lazım.birde hepimiz öncelikle müslümanız ben aleviyim namaz kılmam ezan benim için hiç bişey ifade etmiyor falan deniliyor zaten aleviliği bilen bir insan bunları demez bizim yolumuz namazsız oruçsuz farzların olmadığı sırf cemlerin olduğu bir yol değil bizim yolumuz HZ.Alinin yoludur.bu konuda okumaya çağırırım hepinizi anlayacaksınız.
ne dediğim açıktır umarım birde herkez yapmak istediğinde elbette özgürdür ama namazı olsun ezanı olsun alevilikten ayırmak yanlıştır diyorum cemlerimiz ne kadar kıymetliyse namazlarımız ve diğer farz ibadetlerimizde Allahadır aynı kıymettedir.burada yaptığım konuşmalarda genellemedir bende içine dahilim herkez payına düşene cevap verebilir yada muhattab olmayabilir.saygılarımı sunarım.
Hepinizinde dediği gibi saygıdan bunu yaparız,ama bizim evde namaz kılan kimse yok,eve misafir geldiğinde eğer namaz kılıyorsa sesi kısarız yoksa benim ibadet etmediğim şeyde kısmam.Gerçi bazı aleviler ibadet etmesede müzik,tv sesi kısarak (yalnız da olsa) ezanı dinliyor,tabi onların tercihidir bu.
Neyse ben yaşadığım bir olayı anlatayım size,misafirlerimiz gelmişti,aleviler.yalnız gelinleri sünni. Bizimkiler okey oynuyorlardı,ezan okundu ve o gelin tvnin sesini kısmamızı istedi,neyse kıstık biraz, sonra da aslında okeyide bıraksanız daha iyi olur dedi. Babam da, neden ezana bir zararımız var, diye cevap verdi.
Gerçekten de bir zararımız mı var?
Serkan_Devrim 06.12.2006, 17:25 ezana hürmettir,o ezanda Rabbimize söylenen sözler var edilen dualar var.sesten ibaret veya gürültüden ibaret bişey değil bu saygılı olmayız söylediklerimizde.biz üşeniyoruzda kalkıp sabah namazı kılamıyoruz.o beğenmediğimiz hocalar sabahın köründe ezan okuyolar.bu o kadar kolay bir iş değil onuda söylemem lazım.birde hepimiz öncelikle müslümanız ben aleviyim namaz kılmam ezan benim için hiç bişey ifade etmiyor falan deniliyor zaten aleviliği bilen bir insan bunları demez bizim yolumuz namazsız oruçsuz farzların olmadığı sırf cemlerin olduğu bir yol değil bizim yolumuz HZ.Alinin yoludur.bu konuda okumaya çağırırım hepinizi anlayacaksınız.
ne dediğim açıktır umarım birde herkez yapmak istediğinde elbette özgürdür ama namazı olsun ezanı olsun alevilikten ayırmak yanlıştır diyorum cemlerimiz ne kadar kıymetliyse namazlarımız ve diğer farz ibadetlerimizde Allahadır aynı kıymettedir.burada yaptığım konuşmalarda genellemedir bende içine dahilim herkez payına düşene cevap verebilir yada muhattab olmayabilir.saygılarımı sunarım.lütfen siz okuyunuz. sünni inançları aleviliğe dayatmayanız. alevilikte sünni namazı, sünni orucu, ezan vb yoktur. alevilerin kendilerine özgü ibadetleri vardır.
ben kendi adıma ezan sesinde müziğin sesini daha çok açıyorum ben rahatsız oluyorum... nedenmi? bir çok cami var hepsi aynı anda başlıyorlar ve insanın kulaklarını tırmalıyor
ilginç, ezana cağri oldugu icin kisarız diyen arkadaslar var... O zaman namaz kilarken neden aciliyor sesler... onada saygi gostermek lazim degil mi?
Dinci kanallar ve radyolar bu instiyatifi dinleyecilere neden birakiyorlar yayin yapmasinlar ezan suresi boyunca...
Ses duyulmaz diyiyorlarsa arkadaslar 21 yy yasiyoruz... herkeste saat var alarmi kurarsiniz olur biter... yinede kaciririz diyorsaniz 4 bakanlığa es deger bir butceye sahip diyanet kisa sms ile bildirsin isteyene :p
Doğu kültürü iste abartacak kis sunun sesini ezan okuyonur kafir ...
Bir arkadasimin askerlik anısını aktarayım bölük içinde bir yer betonlamışlar bakmış yüzbaşı asker ayak izi tertipler isaretleri var demis burayi yeniden betonlayin ve basina bir asker nobetçi koyun... halen orda asker nöbet tutar :)
Benim icin fark etmiyor kısmam, ramanzanda da sigarimi icerek yolda yürürüm...
pınar_86 06.12.2006, 18:23 ne demek sunni inançları ya hepimiz kurana inanıyorsak elbette namazda kılacaz oruçta tutucaz doğrusu budur.isteyen yapar yada yapmaz ona karışamam.siz bilirsiniz ben bu dünyadaki inatlaşmalara yokum öldükten sonra Allaha hesap verirken Allahım ama ben aleviyim ya ama o sunni ibadeti o yüzden yapmadım diyemeyeceğimi iyi biliyorum.Allaha hesap vermek kolay olmuyacak Allah hepimizi hidayet yoluna erdirsin.
ne demek sunni inançları ya hepimiz kurana inanıyorsak elbette namazda kılacaz oruçta tutucaz doğrusu budur.isteyen yapar yada yapmaz ona karışamam.siz bilirsiniz ben bu dünyadaki inatlaşmalara yokum öldükten sonra Allaha hesap verirken Allahım ama ben aleviyim ya ama o sunni ibadeti o yüzden yapmadım diyemeyeceğimi iyi biliyorum.Allaha hesap vermek kolay olmuyacak Allah hepimizi hidayet yoluna erdirsin.
Yolun açık olsun kardeşim. Sen namazını orucunu tut cennetten arsanı kap. Biz bunları yapmadan o namaz kılıp oruç tutanlardan daha güzel bir hesap koyarız ortaya.
Konuyla alakasız mesajlar yazıp üstü kapalı ajitasyon yaptığınız için burada yazma hakkınızı alıyorum.
Mekanınız cennet olsun.
Serkan_Devrim 06.12.2006, 18:33 ne demek sunni inançları ya hepimiz kurana inanıyorsak elbette namazda kılacaz oruçta tutucaz doğrusu budur.isteyen yapar yada yapmaz ona karışamam.siz bilirsiniz ben bu dünyadaki inatlaşmalara yokum öldükten sonra Allaha hesap verirken Allahım ama ben aleviyim ya ama o sunni ibadeti o yüzden yapmadım diyemeyeceğimi iyi biliyorum.Allaha hesap vermek kolay olmuyacak Allah hepimizi hidayet yoluna erdirsin.kardeşim sen asimile olmuşsun Allah yolunu hayr etsin. sünnileşmişsin sen. üzgünüm.
ne demek sunni inançları ya hepimiz kurana inanıyorsak elbette namazda kılacaz oruçta tutucaz doğrusu budur.isteyen yapar yada yapmaz ona karışamam.Allah hepimizi hidayet yoluna erdirsin.
Siz çoktan Aleviliği terketmişsiniz ama farkında değilsiniz.. Pınar hanım İslam ortada zaten, isteyen istediği gibi uygulasın ama kimse Anadolu Aleviliği gibi güzel, Evrensel bir İnancı, günümüz İslam'ı altında eritmeye çalışmasın.. Namaz Kılacaz diyorsunuz ama hangi Namazı kılacaksınız? Hanefi Namazı mı? Şia Namazı mı? Şafii Namazı mı? Hepsinde ufak tefek farklılıklar var...
Kurana İnanıyorsak diyorsunuz.. Ben Kur'an'ı Kerimi kendine yol gösterici olarak almam ama siz inandığınız Kur'andan da bi habersiniz... Kur'anda Namaz, Salat demektir.. Hakkı anmaktır, salattır.. Namaz Farça bir kelimedir ve anlamı dediğim gibi böyledir..
siz bilirsiniz ben bu dünyadaki inatlaşmalara yokum öldükten sonra Allaha hesap verirken Allahım ama ben aleviyim ya ama o sunni ibadeti o yüzden yapmadım diyemeyeceğimi iyi biliyorum.Allaha hesap vermek kolay olmuyacak .
Kim inatlaşma yapıyor ? Aleviler mi demek istiyorsunuz ?
Bakın bugün birileri çıkıp, makalelerde '' Aleviler Namaz kılmaz, çünkü HZ Ali Camide öldürülmüş vs.. ''.. Bu doğru değil.. Namaz kılmıyoruz çünkü Namaz, Alevilikte yoktur.. Alevilik sadece İslamdan ibaret değil.. Aleviliğin içinde İslamik Motifler var, Alevilik İslam içinde değil, İslam Aleviliğin içindedir bunuda bilmemiz gerekiyor.. İslam Dininde ne Hızır Orucu var, nede Alevi hoşgörüsü var günümüzde..
Eğer Allah'a hesap vermeye hazırlanıyorsanız, açın Kur'anı bakın ne diyor..
Maide: '' Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin '' demektedir bu ayetinde.
Kur'anı yaşamak istiyorsanız bunuda yapın bakalım.. Hangi Alevi Hıristiyana, Ateiste, Yahudiye düşman olabilir ? Hiçbir Alevi bunu yapmaz..
Sizler çelişiyorsunuz ve neyi savunduğunuzu ve savunduğunuz şeyin içeriğini, özünü bile bilmeden, binlerce yıllık Aleviliği, biranda Sünni / Şia yaptınız farkında olmadan.. İyi Forumlar.
ne demek sunni inançları ya hepimiz kurana inanıyorsak elbette namazda kılacaz oruçta tutucaz doğrusu budur.isteyen yapar yada yapmaz ona karışamam.siz bilirsiniz ben bu dünyadaki inatlaşmalara yokum öldükten sonra Allaha hesap verirken Allahım ama ben aleviyim ya ama o sunni ibadeti o yüzden yapmadım diyemeyeceğimi iyi biliyorum.Allaha hesap vermek kolay olmuyacak Allah hepimizi hidayet yoluna erdirsin.
Peki Müslüman olmayanlara Allah Kuran'a göre mi ceza kesecek? Yani bu durumda Allahın ölçüsü Sünni ibadeti mi oluyor?
Kaldı ki Ezan bir dayatmadır bana göre; Ve Kuranda illa ki illa bağıracaksın çağıracaksın demiyor.
Camiye,Nazmaza inanalara saygı diyorsunuz peki bunu yapanlar niye saygı anlamında başkalarının ses kirliliğinden dolayı rahatsızlığına saygı duymuyor.
Türkiyede Şehirler Korna sessiz olmaz çünkü insanlar bu ses kirliliğini kabullenmişlerdir ve alıştırılmışlardır. Peki birde şöyle düşünün caddelerde korna sesi olmadan bir yürüdüğünüzü hayal edin. Bu sesin beyninize verdiği zararı daha iyi anlayacaksınız.
Bu inancın sahibine olmazsa olmaz gibiyse, bu şekilde düşünmeyenede dayatmadır.
Bu ülkede de ve Avrupada da Cami var ve hiçbirinde ezan dışarıya yansıyacak şekilde okunmuyor o zaman bu insanların ibadetini yapmamış mı sayıyoruz. Demek ki böylede olabiliyor.
Sevgi Erkan 06.12.2006, 18:41 madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın...
Sayın lamekan bawo,
Ezan namaza çağrıdır.
Ben de size katılıyorum.Giden gidiyor da namaza gitmeyen ne olacak?Herkes işini gücünü bırakacak mı?Doğru değil bence de..
Benim de kafama takılan şu:
İstiklal Marşı okunurken ne yapmalı?
Bazı yerlerde marş okunurken aynı anda ezan okunuyorsa marş kesinlikle yarım bırakılmamalı.Çünkü yasa ile belirlenmiş.Ama marşı bırakıp ezanı dinletenler var. Bu da bir çelişki. Üstelik da yasalara aykırı.
sn aytans kardes baslik
"ezan okundugunda neden müzik ve gürültü cikarici gerecleri gürültüsünü kisiyoruz" deniliyor, yani baslik istanbul hava durumunu sorarken siz ankaranin hava durumunu anlatiyorsunuz
mümkünse topice acilan baslikla ilgili yorumunuzu düsüncenizi yazip bizimle paylasin
hüseyin kardeş heralde yanlış anlaşıldım veya anlatamadım demek istediğim bizim ibadetlerimize saygı gösterilmesini beklerken ezanda müziğin sesini kısma tartışması yapmamız bana biraz tuhaf geldiği için böyle bir şey yazmıştım
ilginç, ezana cağri oldugu icin kisarız diyen arkadaslar var... O zaman namaz kilarken neden aciliyor sesler... onada saygi gostermek lazim degil mi?
Dinci kanallar ve radyolar bu instiyatifi dinleyecilere neden birakiyorlar yayin yapmasinlar ezan suresi boyunca...
Ses duyulmaz diyiyorlarsa arkadaslar 21 yy yasiyoruz... herkeste saat var alarmi kurarsiniz olur biter... yinede kaciririz diyorsaniz 4 bakanlığa es deger bir butceye sahip diyanet kisa sms ile bildirsin isteyene :p
Doğu kültürü iste abartacak kis sunun sesini ezan okuyonur kafir ...
Bir arkadasimin askerlik anısını aktarayım bölük içinde bir yer betonlamışlar bakmış yüzbaşı asker ayak izi tertipler isaretleri var demis burayi yeniden betonlayin ve basina bir asker nobetçi koyun... halen orda asker nöbet tutar :)
Benim icin fark etmiyor kısmam, ramanzanda da sigarimi icerek yolda yürürüm...
Merhaba..
Oturduğum Apartmandaki komşular, dindar Sünnidirler.. Hatta annemin başı açık olduğu için onunla konuşmazlar diyebilirim.. Ezan okununca kısıyorum..Neden ? Çünkü biliyorum ki Apartmandakilerin 5 Vakit Namazı eksik olmuyor.. Bunu bildiğim için kısıyorum.. Ha kimse Namaz kılmasa Apartmanda, sesi kısmam ama onların Namaz kıldığını bildiğim için kısıyorum.. Yani bu benim Asimile olduğumu göstermez.. Bende kendi Cem Ayinime saygı beklerim, Muharremime saygı beklerim onlardan..
Merhaba..
Oturduğum Apartmandaki komşular, dindar Sünnidirler.. Hatta annemin başı açık olduğu için onunla konuşmazlar diyebilirim.. Ezan okununca kısıyorum..Neden ? Çünkü biliyorum ki Apartmandakilerin 5 Vakit Namazı eksik olmuyor.. Bunu bildiğim için kısıyorum.. Ha kimse Namaz kılmasa Apartmanda, sesi kısmam ama onların Namaz kıldığını bildiğim için kısıyorum.. Yani bu benim Asimile olduğumu göstermez.. Bende kendi Cem Ayinime saygı beklerim, Muharremime saygı beklerim onlardan..
Oncelikle merhaba,
Benim yasadigim yer %90 alevi bu konuda sansli olsam gerek:wink:
Apartmanda yasadigin icin bir baskasini rahatsizlik etmemek icin muzigin sesini kisabilirsin ama bunu ezan okudugun icin yapiyorsan karsindaki insanlar bunu sana yapmiyorsa bunu devam ettirmek bana sirinlik yapmak gibi geliyor...
Hatta apartmanda yaşayan bazı alevi vatandaşlarımızın ramazan orucu tutmasa bile sahur vaktinde kalkip mutfak lambalarini yakip tikirti yapmalari ise isin bir baska boyutudur...
Dersen ki sen alevi mahallesinde yasiyorsun o yüzden böyle yaziyorsun..
Rahmetli babam esnafti , esnaf kesimi gericidir yada mhp li ama bizim dukkanda hz alinin resmi vardi babamda ramazanda oruc tutuyorum ayaklarina yatmazdi...
Onlar muharrem orucu zamaninda bu hassasiyeti göseteriyorlar mi ? hayir o zaman benden de bu hassasiyeti beklemesinler...
Eskiden hopörler yoktu saat kavramida o zaman insan sesi ile duyurulmaya çalışılıyordu o şartlar altında evet ama şimdi gerek bile yok.. Askerlik anısını o yüzden anlattim :wink:
Bizim yasadigimiz mahallede cami yok ama ögrenci iken camiye yakın olan yerde yasadim sabahın köründe bangir bangir bir sesle kalkmak hicte hos olmuyor...
Hayır, onlar bizim kadar saygılı değiller can bunu biliyorum.. Bizim evde normalde de pek yüksek Sesle Müzik dinlenmez.. Birgün annem Türkü dinlediğinde, hemen kapıya geldiler, kısmamız için.. Çünkü çalan Alevi Müziği idi ve rahatsız olmuşlar.. Ve bizim birilerine şirin görünmemize gerek yok can..
HZ Alinin bir sözü var;
Kötülük yapan, kötülükten usanmıyorsa, ben neden iyiliğimden usanayım ki..
Hayır, onlar bizim kadar saygılı değiller can bunu biliyorum.. Bizim evde normalde de pek yüksek Sesle Müzik dinlenmez.. Birgün annem Türkü dinlediğinde, hemen kapıya geldiler, kısmamız için.. Çünkü çalan Alevi Müziği idi ve rahatsız olmuşlar.. Ve bizim birilerine şirin görünmemize gerek yok can..
HZ Alinin bir sözü var;
Kötülük yapan, kötülükten usanmıyorsa, ben neden iyiliğimden usanayım ki..
Olayi kisisellestirmek istemiyorum,
Herseyi kabul etmemiz ne derecede dogru hic bir sey olmamiscasina... Biz hosgörü konusunda onlardan çok ondeyiz haklisin..
Sivasliyim bizde kina gecesinde davul zurna calinir ve sonrasinda sofra kurulur saz esliginde türküler deyisler söylenir... Kina gecesinin olan eve yakin olan bir sunni geldi saat kac oldu yatamiyoruz dedi... Belliki rahatsiz olmus deyislerden türkülerimizden.. Saat 23:00 civari ve c.tesi aksami.. Dugun sahibi sunu soyledi bu hergun olan bisey degil cok rahatsiz oluyorsan git baska komsunda kal... Cunku onun neye rahatsiz oldugu belli... Dugun evinin hemen yaninda olanlardan bisey demiyor beyefendi rahatsız oluyormus..
Demek istedigim su dostum tavir...Insanlar o gun icin komsunu hosgörür zaten izinde alinir... ama niyet farkli ise cevabinidi alir...Almalida
Olayi kisisellestirmek istemiyorum,
Herseyi kabul etmemiz ne derecede dogru hic bir sey olmamiscasina... Biz hosgörü konusunda onlardan çok ondeyiz haklisin..
Sivasliyim bizde kina gecesinde davul zurna calinir ve sonrasinda sofra kurulur saz esliginde türküler deyisler söylenir... Kina gecesinin olan eve yakin olan bir sunni geldi saat kac oldu yatamiyoruz dedi... Belliki rahatsiz olmus deyislerden türkülerimizden.. Saat 23:00 civari ve c.tesi aksami.. Dugun sahibi sunu soyledi bu hergun olan bisey degil cok rahatsiz oluyorsan git baska komsunda kal... Cunku onun neye rahatsiz oldugu belli... Dugun evinin hemen yaninda olanlardan bisey demiyor beyefendi rahatsız oluyormus..
Demek istedigim su dostum tavir...Insanlar o gun icin komsunu hosgörür zaten izinde alinir... ama niyet farkli ise cevabinidi alir...Almalida
Bende Sivaslıyım ve bizde de Kına Gecelerinden sonra Sabahlara kadar Bağlamalar çalınır, Türküler söylenir...:walkman: İnsanların saygısı önemli gerçekten.. Mesela Anneannemlerin oturduğu sokak'ın bir bölümü Alevi, diğer evler Sünnidir.. Ama biz çok defa orada sabahlara kadar Sazlı sözlü Sohbet ettik akrabalarla ama komşulardan bir tepki gelmedi.. Çünkü bizimkilerin onlara olan saygısını bildikleri için, rahatsız olsalarda tepki vermezler..Ama biz Alevi toplumu zaten çok defa saygısızlıkla karşı karşıya kalıyoruz, her defasında hoşgörülü ve saygılı olduğumuz halde Ben belki biraz fazla hoşgörülü bakıyorum olaya ama sanada birçok konuda hak veriyorum..:wink:
ya sonuşta ALLAH IN ismi peygamberin ismi okunuyor sırf onların rızası için kısmak iyidir diye düşünüyorum
alevi_murat24 06.12.2006, 21:08 ya sonuşta ALLAH IN ismi peygamberin ismi okunuyor sırf onların rızası için kısmak iyidir diye düşünüyorum
tabi onuda unutmamak gerek .iyi güzelde allahın adını yanlız ezande degil . katliamlardada kullanıyorlar. örnek ya allah bismillah allahu ekber çekerek sivası yaktılar. her isimleri geçtiginde saygı bunun içinmi duymak gerek
tabi onuda unutmamak gerek .iyi güzelde allahın adını yanlız ezande degil . katliamlardada kullanıyorlar. örnek ya allah bismillah allahu ekber çekerek sivası yaktılar. her isimleri geçene saygı bunun içinmi duymak gerek
tamam bu konuda haklısın tekbirle yaktılar ama onların ne kadar dinine bağlı saygılı inançlı oldıklarını gösterir tekbir getirrek insan yakanlardan ne bekleyebilirz o ayrı bir konu ama ben saygı açısından inancım açısından ezanda müziğin sesini kısarım
alevi_murat24 06.12.2006, 22:19 tamam bu konuda haklısın tekbirle yaktılar ama onların ne kadar dinine bağlı saygılı inançlı oldıklarını gösterir tekbir getirrek insan yakanlardan ne bekleyebilirz o ayrı bir konu ama ben saygı açısından inancım açısından ezanda müziğin sesini kısarım
bizde kısmayız degiliz ama ben alevi olan bir beldede oturuyorum ezan okundugu zaman ben fazla etkilenmiyorum ses kısma olayı olmuyor . mesela erzincanda konser çok oluyor alevi sanatcıların. sdatyumun yanında camii var ezan okundugunda konsere ara verilir bu bir saygıdan kaynaklanır. ama o caminin bahçesindeki dükkanda konser de semah dönüldügü zaman içeri ses cıkaran torpiller atılıyor bizim gösterdigimiz saygıya onların gösterdigi saygı.
seyhunbey 06.12.2006, 23:10 Vallahi Ben Sunni arkadaşlarima,komşularima,tanidiklarima ayip olmasin diye onlara saygisizlik olmasin diye kisarim saygi duyarimmmm
Hüseyin69 06.12.2006, 23:28 ya sonuşta ALLAH IN ismi peygamberin ismi okunuyor sırf onların rızası için kısmak iyidir diye düşünüyorum
tabi onuda unutmamak gerek .iyi güzelde allahın adını yanlız ezande degil . katliamlardada kullanıyorlar. örnek ya allah bismillah allahu ekber çekerek sivası yaktılar. her isimleri geçtiginde saygı bunun içinmi duymak gerek
hehe allah aslinda benden kat be kat kücüktür
ama onu allahcilar büyütüyorlar
hani allah rizasi icin,allah razi olsun ,ya allah bismisllah diyenler varya,
iste benden kat be kat kücük olan allah onlarin allahidir
Hüseyin69 06.12.2006, 23:32 bizde kısmayız degiliz ama ben alevi olan bir beldede oturuyorum ezan okundugu zaman ben fazla etkilenmiyorum ses kısma olayı olmuyor . mesela erzincanda konser çok oluyor alevi sanatcıların. sdatyumun yanında camii var ezan okundugunda konsere ara verilir bu bir saygıdan kaynaklanır. ama o caminin bahçesindeki dükkanda konser de semah dönüldügü zaman içeri ses cıkaran torpiller atılıyor bizim gösterdigimiz saygıya onların gösterdigi saygı.
hic unutmam muhabbet serisinin mimarlari olan arif sag musa eroglu ve yavuz top
erzincana konser vermeye gelmistiler
tika basa dolu olan o kapali spor salonu mahali sanatcilarin okudugu ezgiler türkülerle hersey yolundaydu nasilki muhabbet serisinin devleri sahne alinca
elektirikler her bes dakikada bir kesilmeye basladi
neden dir bilinmez ama saygi saygi saygi
diyip sayikliyoruz :excl:
saygı saygı diye tutturuyorsunuz evet.
gerçekten yazan arkadaşların çoğu hoşgörü -saygı bonkörü,
savurganı hatta.:cursing:
namaz kılanın önünden geçmeyin tamam,bu saygıdır.
ama ezan ibadet değildir!!!!
son zamanlarda da ''bizim sesimiz bu kadar güçlü çıkar,ya sev ya terket'' e dönmüştür bu ezan işi.
ve bu duruma hala saygı duyuyorsanız ,bu gövde gösterisini alkışlıyorsanız ,
sevgili alevi arkadaşlar bunun adı saygı falan değil,size kendinizi sorgulayın derim...
sonra bizler hep böyle ezik kalırız işte...
darılmayın,sorgulayın....
yorumların hepsini okudum herkes saygı ve hoşgörüden bahsetmiş.ben saygı duymuyorum ama kafaya da takmıyorum . çünkü camiden çıkan erkeklerin cami avlusuna yada bahçesine oturup yoldan geçen kadınları yiyecek gibi seyretttikçe onların sevap işlemek için gittikleri yerde başka insanlara saygısı yoksa benimde onlara saygım yoktur.saygı kartşılıklı olan bişeydir sev beni seveyim seni..
gözdecst 06.12.2006, 23:58 Bizler saygı gösterip kısıyoruz belki müzik sesini ama malesef bu saygıyı bizler göremiyoruz . benim kızdığım bir olay var oda yapılan mevlütlerin sesinin hoparlörle dışarı verilmesi bilmiyorum rastlıyan varmı ama yaşadığım semtte bu hep var mevlüt yapılıyıor ve sesi dışarı veriliyor,ya ben aleviyim benim bu mevlüdü dinleme gibi bir zorunluluğum varmıı?? bu resmen bi saygısızlık hemde büyük bir saygısızlıkk...
alevi_murat24 07.12.2006, 00:31 hic unutmam muhabbet serisinin mimarlari olan arif sag musa eroglu ve yavuz top
erzincana konser vermeye gelmistiler
tika basa dolu olan o kapali spor salonu mahali sanatcilarin okudugu ezgiler türkülerle hersey yolundaydu nasilki muhabbet serisinin devleri sahne alinca
elektirikler her bes dakikada bir kesilmeye basladi
neden dir bilinmez ama saygi saygi saygi
diyip sayikliyoruz :excl:
evet bu gibi olaylar çok oldu. aynı sene içinde iki konser oldu. biri bizimkilerin konseri digeri ise ülkücülerin bizim konseri 22:30 da bitirtdiler. birkaç ay sonra olan ülkücülerin konseri gece 01:00 gibi bitti. aslında emniyetin izini 23:00 kadar veriyordu . işte bizim ne kadar saygı duyuldugumuzun bir örnek. ama genede biz onların yaptıgı hataya onlar gibi saygısızca vermemeliyiz diye düşünüyorum. insan olan anlar bu saygıya bir deger biçer ama onların bir çogu aklıyla degil başkasının gazıyla çalışıyor olması..
Ali_Yolcusu 07.12.2006, 01:17 benim oturduğum yerde cami yok.ezan okunduğu sırada sesin kısıldığını da daha geçen sene öğrendim girdiğim ortamlardan dolayı.böyle birşeyi duyduğum zaman şok olmuştum ve alaka kuramamıştım.ezan seni namaza davet ediyor namazını kılacaksan git kıl, müziği kısmanın ne anlamı var.müzik kısılması yetmiyor, oturma pozisyonun uygun değilse onu da düzeltiryorsun, bacak bacak üstüne atmışsan indiriyorsun, öylece normal bi şekilde oturup ezanı dinliyorsun , yapman gereken bu!imiş...
sünni ortamda bulunduğum zaman arkadaşım beni uyarmıştı ayaklarını indir diye niye dedim saygıdan dedi, peki dedim indirdim.
fakültede bir tane alevi arkadaşım var , ezan okunmaya başladığı zaman küfür eder :D
bulunduğum ordamda sünniler varsa onlara saygı açısından uyabilirim bu kurala ama içimden gelmediği için başka zamanlarda yapmam...
Partizan62 07.12.2006, 01:22 bana saygi göstermiyene bende göstermem.müzigin sesini kismaklan saygi gösterilmez.ben sahsen kismam.tam aksine ezan sesi,dinledigim müzigi bastiriyorsa,sesi daha fazla acarim.
meryem demir 07.12.2006, 02:48 Ezanın yerini, şimdi duvarlarımızda, kolumuzda cebimizde olan saatler almıştır. Ezan eğer namaza çağrı ise, ve namaz kılacak olan kişiler namaz saatini biliyorlarsa, üşenmeyip saatlerine baksınlar.
ehlibeyt 07.12.2006, 10:41 Bizler şekle değil, manaya önem verenleriz. (a.s)
Hakka ibadetin şekli yoktur,sırat köprüsünde amel defterin elinde olacak.Oruç matemdir,yastır;kerbela yasıdır.
Aliyi sevenler, yani şia lar kerbela matemi, yassı için oruç tutarken, ömer ile osmanın uydurduğu açlık orucunu hiç tutma bence,ehlibeyt sevgin varsa muharrem orucunu tut, tutki kundaktaki masumun susuzluktan çatlayan dudakları gelsin aklına,tutki imam hüseyine saplanan mızrak gelsin aklına.oruç budur arkadaşım.
Ben ne oruç tutanlar gördüm sadece açlıktan ibaret. (a.s)
her koyun kendi bacağında asılır ama allah akıl ve fikir vermiş insana doğruyu yanlışı, gerçeği batılı birbirinden ayırt etsin diye,bunun adına inatlaşma demek doğru olmaz bence.
Ali (r.a) gardaşınız, Hızır (a.s) yoldaşınız olsun canlar...
KomünistAlevi 07.12.2006, 10:51 Ezan başladığı zaman kesinlikle müziğimin sesini kısmam..Neden kısayım ki?
Hoca çıkmış orda haydi Namaza haydi Namaza diyor...Ayrıca ben Sünni olsam yine kısmam neden kısıyım ki sesini?Haydi Namaza diyor adam ne var bunda?
Hatta bazen ezanlar ben müzik dinlerken müziğimi bile bastırıyor ve ben daha fazlada sesini açmak zorunda kalıyorum:)..Herhalde İslam baskısı dedikleri bu olsa gerek.
Muhabbetle...
benim öyle bir derdim yok kimse bana sesini kıs demedi bugüne kadar.belki onlar ezandan haz alıyordur dinlemek istiyordur ondan
bu bir saygıdır ama keşke onlarda ibadetimze düşüncelelerimize bu saygının üçte birini duysalar...yinede her zamanki gibi büyüklük bizde kalsın diyoruz saygıya devam ediyoruz..
Ezanda sınır tanımayan ve birbirine yakın camilerde bile ses düzenlemesine gitmeyenler işi dahada büyütmüşler.
Sivasın birçok Alevi köyünden duyduğuma göre; Belediye yeni bir hizmete başlamış. Camisi olmayan köylere iman aşkıyla(!) ilçeden 15-20 km uzaktaki köylere (Tabii alevi köyleri bunlar) PTT kablolarının geçtiği direkler kullanılarak kablo çekilip Cuma Hutbelerinden Sevgili Aleviler mahrum kalmasın diye köye Haporlelerle naklen yayına başlamışlar.
Buyurun İmana gelelim.(!) İşimizi gücümüzü müziğimizi vs herşeyi kısıp dinleyelim ne de olsa saygılıyız ya.
Ezanda sınır tanımayan ve birbirine yakın camilerde bile ses düzenlemesine gitmeyenler işi dahada büyütmüşler.
Sivasın birçok Alevi köyünden duyduğuma göre; Belediye yeni bir hizmete başlamış. Camisi olmayan köylere iman aşkıyla(!) ilçeden 15-20 km uzaktaki köylere (Tabii alevi köyleri bunlar) PTT kablolarının geçtiği direkler kullanılarak kablo çekilip Cuma Hutbelerinden Sevgili Aleviler mahrum kalmasın diye köye Haporlelerle naklen yayına başlamışlar.
Buyurun İmana gelelim.(!) İşimizi gücümüzü müziğimizi vs herşeyi kısıp dinleyelim nede olsa saygılıyız ya.
e pes vallahi, bu kadar da olmaz ki..... herşeyimiz tamam ya.... bir hoporlörümüz eksik, o da oldu tam oldu... hey allahım sen akıl ihsan eyle....
sevgilerimle...
almuslu_tuna 07.12.2006, 13:42 tamamen saygıdan dolayı.yanı allahın ısmı telefuz edılırkende yuksek sesle muzık dınlemek hos olmaz alevı olalım sunnı olalım.
boranali 07.12.2006, 13:48 arkadaslar onlarinnbize saygi gostermesini istiyorsak bizde onlara saygi gostermeliyiz.aslinda cok zor bir sey degil bu en fazla 4 dakika suruyor ve biz buna sabir edebiliriz.hersey sevgi ile baslar.
Buyurun İmana gelelim.(!) İşimizi gücümüzü müziğimizi vs herşeyi kısıp dinleyelim nede olsa saygılıyız ya.
bu saygıyı aşan bir durum burda köy halkının tepkisi dile getirmesi lazım..sessiz kaldıkları sürece hoparlörleri evede kurarlar...
Gülseren58 07.12.2006, 14:01 arkadaslar onlarinnbize saygi gostermesini istiyorsak bizde onlara saygi gostermeliyiz.aslinda cok zor bir sey degil bu en fazla 4 dakika suruyor ve biz buna sabir edebiliriz.hersey sevgi ile baslar.
Sn.boranali,
Tölerans ya da hoşgörüyü önce devlet göstermelidir. Yani devlet töleranslı olmalı..Devlet hoşgörülü olarak tüm vatandaşlarına eşit mesafede durmalı.
Bu türlü yapılan bir uygulama hoşgörüyü değil, kendi inançlarını ve ibadet şekillerini o inanca sahip olmayanlara zorla kabul ettirmek demektir.
Anlatabiliyor muyum?
Arada ince bir çizgi var. O çizgiyi gören gözlere sahip olmanızı diliyorum.
arkadaslar onlarinnbize saygi gostermesini istiyorsak bizde onlara saygi gostermeliyiz.aslinda cok zor bir sey degil bu en fazla 4 dakika suruyor ve biz buna sabir edebiliriz.hersey sevgi ile baslar.
Sevgili arkadaşlar Alevi köyüne cami yapmak yada alevi köyünde hutbe dinletmek için kilimetrelerce kablo çekilmesi bize saygı gösterdiklerinden dolayımı acaba.Bu işleri yapanları saygıyla karşılamak Alevilerin asimile olmalarına evet demek anlamı taşımaktadır.
Teknoloji çok hızlı gelişmekte isteyen her kişi evine namaz saati gelince plofonik ezan bile dinleye bilir.Yada cep tlf nuna bile gelir.Dinlerin hepsinde gösteriş amacı vardır,bazılarında fazlasıyla vardır.
Sevgili arkadaşlar Alevi köyüne cami yapmak yada alevi köyünde hutbe dinletmek için kilimetrelerce kablo çekilmesi bize saygı gösterdiklerinden dolayımı acaba.Bu işleri yapanları saygıyla karşılamak Alevilerin asimile olmalarına evet demek anlamı taşımaktadır.
Teknoloji çok hızlı gelişmekte isteyen her kişi evine namaz saati gelince plofonik ezan bile dinleye bilir.Yada cep tlf nuna bile gelir.Dinlerin hepsinde gösteriş amacı vardır,bazılarında fazlasıyla vardır.
Sevgili Reel,
Mesajımı dikkatli okuduysan bir hiciv var. Yani saygıdan bahsetmiyorum. Bize saygı anlamında dayatmalardan bahsediyorum. Devletin resmi sünni inancı bize devletin imkanlarıyla dayatılıyor. Ve bu konuyu kişisel saygı anlamında düşünmekten vazgeçip resmi dieoloji bağlamında düşünmemiz için bir başka konuyu da örnekle göstermek istedim.
Buyurun İmana gelelim.(!) İşimizi gücümüzü müziğimizi vs herşeyi kısıp dinleyelim ne de olsa saygılıyız ya.
Gereken cevap da zatan Gülseren arkadaşımızdan geldi.
Sn.boranali,
Tölerans ya da hoşgörüyü önce devlet göstermelidir. Yani devlet töleranslı olmalı..Devlet hoşgörülü olarak tüm vatandaşlarına eşit mesafede durmalı.
Bu türlü yapılan bir uygulama hoşgörüyü deği, kendi inançlarını ve ibadet şekillerini o inanca sahip olmayanlara zorla kabul ettirmek demektir.
Anlatabiliyor muyum?
Arada ince bir çizgi var. O çizgiyi gören gözlere sahip olmanızı diliyorum.
AleviGenç 07.12.2006, 14:56 Hep kafama takılır güzel bir müzik dinlerken hemen oradan biri çıkar ''radyonun sesini kıs'' der ya be anlamıyorum ezana saygı bır seylerın sesını kesmeklemı olur.. bana kalırsa yanlış. madem öyle, o zaman her kez işi gücü bıraksın doktorlar hastaya bakmasın, bütün işçiler ezan süresince paydos etsin; eğerki saygı bır seylerın sesını kesmekle oluyorsa her kez sussun konusmasın... Bir türlü çözemiyorum bu durumu... Bazen sabah ezanına kadar uyumuyorum ezan başlıyor (((özür dileyerekten)) köpekler bir havlamaya, ulumaya başlıyor ben donup kalıyorum.... Acaba bir takım hayvanların uluması bir tür ibadet mi yoksa isyan mı...? bu sorularıma yardımcı olursanız sevinirim.... Saygılarımla..
SélamunAléyküm
Ezanda susrız çünkü saygı duyarız çünkü Allah-u Ekber der:En Büyük Allah.
Erkan Sevgi 07.12.2006, 15:28 Ezan ın çıkış nedenini ve kullanılış amacını yanlış yorumluyan insanımız doğal olarakda yanlış bir saygı bekliyorlar.
Çok kısaca ezanın amacı namaz vaktinin geldiğini hatırlatmak ve insanların bir araya gelmeini sağlamak. Ama günümüzde bunun çok daha kolay yöntemleri bulunuyor. Ayrıca günümüz sosyal şartlarını düşünecek olursak insanların yapmaya mecbur oldukarı işleri bırakmaları mümükün değil. Bu durumda hoş görü ve yenilikçi islamiyetin değişen sosyal düzene günümüz şartlarına uygun düzenlemeleri yapması gerekir. Zira aksi halde gelenkçi bir tavıra girmiş olunulurki bu yenilikçiliğe ve hoşgörülüğe ters düşer.
lamekan bawo 07.12.2006, 16:11 Ezanda sınır tanımayan ve birbirine yakın camilerde bile ses düzenlemesine gitmeyenler işi dahada büyütmüşler.
Adamlar O kadar meraklı ki ezana ağzından 24 saat argo kelıme küfür eksik olmaz ama dini bakımdan senden benden muslümandır....Adam okul yapmaz kütüphane açmaz neymiş allahın evi olacak... öyle bir memleket te yaşıyoruz ki doğruyu söylemek küfür sayılmış.....
Kendi inancım gereği ezan okununca müzik kapatmam.ezana saygı neden onuda anlamış değilim amacı bellidir namaz vaktinin geldiğini belli ediyor.namaz kılmadığım için benim için özel bir yeri yok.namaz kılmak istiyen gider camiye yada evine kılar namazını bende müziğimi dinlerim.. bundan doğal bişey olamaz sonuşta gidip caminin kapsında müzik yayını yapmıyoruzki diyelim cemaat hocayı duymuyo..ayrıca ses kirliliği yaptığını düşünüyorum.hele birde bizim sokaktaki caminin hocası gibi hocanız varsa vay halinize...
gereksiz şartlandırma sanırım.
hani bazıları ezan okunduğunda müzik sesini kısıyorlarda şu sabahın köründe ezanların sesini kim kısacak onu merak ediyorum.
ufuk2235 07.12.2006, 17:50 ben kısmıyorum çünkü ezan sesi çok kötü geliooo bu kadar bağırılmı ya isteyen katılır isteyen katılmaz yani daha sakin okunsa güzel hopörlör ler olsa ne güzel olurdu biraz gürültü kirliliği bu yüzden müziğin sesini kısmıyorumm...dandik anfilerden zaten ses kötü çıkıo bide hoca bağırıyo tam bir karmaşa hele birde sesi kötü ise dahada fena...mesala sabah ezanı çok güsel hem makamsal olarak hemde melodik olrak çok güsel çok kez sabah ezanı için sabahlardım dinlemek için...zaten türk müziğinde sabah makamı var çok tatlı bir makam dır .....
Kartopu86 07.12.2006, 17:58 Dinime olan saygım ve inancımdan, ve tabiki kendime ve çevremde bulunan diğer insanlara duyduğum saygıdan dolayı.........
Dinime olan saygım ve inancımdan, ve tabiki kendime ve çevremde bulunan diğer insanlara duyduğum saygıdan dolayı.........
Profilinizde "Alevi" yazılı ama inancım derken bizim inancımızda yada halka namazı kılınırken hiç ezan okunduğunu duydunuz mu?
Kartopu86 07.12.2006, 18:47 Profilinizde "Alevi" yazılı ama inancım derken bizim inancımızda yada halka namazı kılınırken hiç ezan okunduğunu duydunuz mu?
Neden bukadar çok bazı noktalara takılıyosunuz anlam veremiyorum ne demek istediğimi ya anlamadınız yada altında başka neden aradınız bende bunu anlamadım şimdi.Evet Aleviyim.Alevi inancında Hak Muhammet Ali yok mudur kuran ezan yok mudur?Ve saygı.Lütfen kendi görüşümü sundum bunu irdelemenin anlamı yok...
Serkan_Devrim 07.12.2006, 18:49 Neden bukadar çok bazı noktalara takılıyosunuz anlam veremiyorum ne demek istediğimi ya anlamadınız yada altında başka neden aradınız bende bunu anlamadım şimdi.Evet Aleviyim.Alevi inancında Hak Muhammet Ali yok mudur kuran ezan yok mudur?Ve saygı.Lütfen kendi görüşümü sundum bunu irdelemenin anlamı yok...sevgili emotion,
sorgulamadık ama forumda yazıyorsak paylaşım içindir. bizde bildiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. alevilik kuran eksenli değildir ve alevilikte ezan yoktur. :)
Neden bukadar çok bazı noktalara takılıyosunuz anlam veremiyorum ne demek istediğimi ya anlamadınız yada altında başka neden aradınız bende bunu anlamadım şimdi.Evet Aleviyim.Alevi inancında Hak Muhammet Ali yok mudur kuran ezan yok mudur?Ve saygı.Lütfen kendi görüşümü sundum bunu irdelemenin anlamı yok...
alevi inancında kuran ve ezan:hopala
Kartopu86 07.12.2006, 19:00 alevi inancında kuran ve ezan:hopala
Şimdi kuran yok mu?Peki ölenlerin arkasından kuran okuturlar (mevlit) o zaman bu ne:whistling . Ya da ne bilim evde bazen kuran okutulur (yeni ev kalanlar gayrimenkul alanlar vb durumlarda)Ezan için tamam kesin bişi söylemiyorum ama sizinde yoktur kesin demeniz biras ilginç:D :ilgili:
Şimdi kuran yok mu?Peki ölenlerin arkasından kuran okuturlar (mevlit) o zaman bu ne:whistling . Ya da ne bilim evde bazen kuran okutulur (yeni ev kalanlar gayrimenkul alanlar vb durumlarda)Ezan için tamam kesin bişi söylemiyorum ama sizinde yoktur kesin demeniz biras ilginç:D :ilgili:
aleviler mi mevlit okuyorlar bunu sizden illkez duydum.:sook büyükşehirlerin bir kısmında ölüler camiye götürülüp dini merasim yapılıyor ama mevlit okutulmaz.cem evlerimizin sayısı arttıkça umarım bunada son verilir .aleviler kuranı baz almazlar.okuyanların olmuş olması alevi inanç ve ritüellerinde bunların olduğunu göstermez.
sap ve samanı birbirine karıştırmayalım lütfen
Kartopu86 07.12.2006, 19:36 aleviler mi mevlit okuyorlar bunu sizden illkez duydum.:sook büyükşehirlerin bir kısmında ölüler camiye götürülüp dini merasim yapılıyor ama mevlit okutulmaz.cem evlerimizin sayısı arttıkça umarım bunada son verilir .aleviler kuranı baz almazlar.okuyanların olmuş olması alevi inanç ve ritüellerinde bunların olduğunu göstermez.
sap ve samanı birbirine karıştırmayalım lütfen
Ewet mevlit okutuyorlar ( ama bu öldükten hemen sonra yapılmaz belli bi süre sonra yapılır) büyükbabam her gittiğinde bize o mevlit şekerlerinden getirirdi ve bende severek yerdim küçükken:whistling sizinde ilk defa benden duyuyor olmanıza asıl ben şaşırdım şimdi walla diyorum acaba yanlış mı hatırlıyorum diye:innocent: ama gayet net hatırladıklarım :D
Sap ve samanı birbirine tabiki karıştırmayalım bunun içinde sapın ne olduğu samanın ne olduğunu bilmek gerekir dimi ama:) Ee bizde öğreniyoruz öğreneceğimiz birçokşeyin yanında sadece biri bu..
Herkesin bildiği kendine doğru belki ama kimse asıl doğrunun ne olduğunu bilemez .........
Ewet mevlit okutuyorlar ( ama bu öldükten hemen sonra yapılmaz belli bi süre sonra yapılır) büyükbabam her gittiğinde bize o mevlit şekerlerinden getirirdi ve bende severek yerdim küçükken:whistling sizinde ilk defa benden duyuyor olmanıza asıl ben şaşırdım şimdi walla diyorum acaba yanlış mı hatırlıyorum diye:innocent: ama gayet net hatırladıklarım :D
Sap ve samanı birbirine tabiki karıştırmayalım bunun içinde sapın ne olduğu samanın ne olduğunu bilmek gerekir dimi ama:) Ee bizde öğreniyoruz öğreneceğimiz birçokşeyin yanında sadece biri bu..
Herkesin bildiği kendine doğru belki ama kimse asıl doğrunun ne olduğunu bilemez .........
nereli olduğunuzu bilmiyorum dedenizin alevilerin cenaze merasimlerine gittiğinden emin misiniz.her neyse sizde yapılıyor olması bunun alevilikte olduğunu göstermez.
Biliyorsunuz ki alevilerde cami kavramı yoktur ama bir yakınımız öldüğü zaman çoğumuzun yolu camiye düşüyor mecburiyetten.:uzgunsok: bu böyle oluyor diye bazı yerlerde ,aleviler camiye gider veya gitmelidir diye düşünmemiz mi gerekiyor.
öğrenmenin yaşı yok
Doğruluk kavramı kimilerine göreceli olabilir ama ortada bir gerçek vardır.gerçekler de her zaman yalan ve yanlışlara kalkandır
arkadaslar ben bu konuda kısasa kısas yapıyorum bizim evin karsısında cem evi ver bazen cem evinde cenaze oldugunda milletin umrunda bile olmuyoo bende bu yüzden bu konuda pek duyarlı davranmıyorum acıkcası pek düzeyli bi çözüm diil ama kısasa kısas!!!!!!!! bu arada zehracım bizde mevlit okutulmaz kuran deriz dedm gelir okur ama mevlit diil benim bildigim kadarıyla genelde sunniler mevlit der.....
Serkan_Devrim 07.12.2006, 20:14 bir kaç önemli nokta;
1)ölüleri camiye götürmek çok yalnış bir davranıştır. ömrü boyunca camiyi görmeyen merhumun camide işi ne?
2)alevilikte kurana saygı vardır ancak alevilik kuran merkezli değildir.
3)Anadolu aleviliğinde ölülere kuran değil gülbenkler okunmalıdır.
Fikirlerin herkesde aynı olması beklenemez. Ancak bir gerçek vardırki Alevilerin Sunnilerden uzak olduğu halis Aleviliğin yaşandığı yerlerde ne cami vardır ne ezan vardır.
Ezan, Cami, Mevlüt gibi kavramlar sonradan Sunnilerle iç içe yaşanılan bölgelerde etkileşim sonucu bazı kesimler tarafından benimsenmiştir. Çünkü ortada büyük bir propaganda var, Okulda, İşyerinde, Medyada Sunni anlayış dayatılıyor ve insanlar bunlardan etkilenebiliyorlar.
Fikirleriniz için size saygı duyuyorum ama katılmıyorum.
Sn.Emotion.
Forum kurallarımız gereği düzgün Türkçe harfler kullanmayı şiddetle öneriyoruz. Chat dilini ise tasvip etmiyoruz. Nasıl ki Mewlit(Bakın bunu böyle yazmayıp doğrusunu yazıp diğer V harfi geçenlerde W kullanmak gibi) yazmayıp Mevlit yazıyorsanız Ewet yerinede Evet kullanınız.
Nasılki Mevlit Alevilikte yok W harfide Tükçede yoktur. İsterseniz bunu büyükbabanıza bir sorun.
Kartopu86 07.12.2006, 20:19 nereli olduğunuzu bilmiyorum dedenizin alevilerin cenaze merasimlerine gittiğinden emin misiniz.:höng her neyse sizde yapılıyor olması bunun alevilikte olduğunu göstermez.
Biliyorsunuz ki alevilerde cami kavramı yoktur ama bir yakınımız öldüğü zaman çoğumuzun yolu camiye düşüyor mecburiyetten.:uzgunsok: bu böyle oluyor diye bazı yerlerde ,aleviler camiye gider veya gitmelidir diye düşünmemiz mi gerekiyor.
öğrenmenin yaşı yok
Doğruluk kavramı kimilerine göreceli olabilir ama ortada bir gerçek vardır.gerçekler de her zaman yalan ve yanlışlara kalkandır
Tamam eğerki takıldığınız nokta Kuran okutmaksa yani mevlit ise küçükken hatırladığım için büyükbabamı arayıp doğruluğunu ondanda teyit almak isterim yarın ilk işim aramak olacak:)
Bİzde biri öldüğünde cem evlerinde kılınır cenaze namazı ama herkes için bu olmayabilir cem evinin olmaması vs durumlarda camiye gitmek zorunda kalanlar var inşallah dediğiniz gibi camiye gitme mecburiyeri kalkar
Yapmış olduğum yorumların hiçbirinde ''olamıdır yapılmalıdır böyledir vs'' gibi kesin konuşmalarım yok sadece düşüncelerimi söyledim ve o konu hakkında bildiklerimi sanırım beni yanlış anladınız. öyle düşünüyorum ...
Kartopu86 07.12.2006, 20:27 Sn.Emotion.
Forum kurallarımız gereği düzgün Türkçe harfler kullanmayı şiddetle öneriyoruz. Chat dilini ise tasvip etmiyoruz. Nasıl ki Mewlit(Bakın bunu böyle yazmayıp doğrusunu yazıp diğer V harfi geçenlerde W kullanmak gibi) yazmayıp Mevlit yazıyorsanız Ewet yerinede Evet kullanınız.
Nasılki Mevlit Alevilikte yok W harfide Tükçede yoktur. İsterseniz bunu büyükbabanıza bir sorun.
Düzgün Türkçe harfler kullanma konusunda uyardığınız için teşekkür ederim. Daha duyarlı olacağım.
Mevlit kelimesini ben yanlış hayırlıyor olabilir diyorum ama sizlerin yaklaşımı bana baya bi sert geldi bu konuda buna üzülerek şahit oluyorum.
Serkan_Devrim 07.12.2006, 20:29 Düzgün Türkçe harfler kullanma konusunda uyardığınız için teşekkür ederim. Daha duyarlı olacağım.
Mevlit kelimesini ben yanlış hayırlıyor olabilir diyorum ama sizlerin yaklaşımı bana baya bi sert geldi bu konuda buna üzülerek şahit oluyorum.sadece fikir cimsantiği yapıyoruz. :) alınacak bir durum yok. tartışmadan gerçeğe nasıl ulaşabiliriz ki?
ZülfüKakul 07.12.2006, 21:00 Neden ezan okununca radyo-tv sesini kısarız?
Neden biri konuşurken biz susarız, fikirlerimiz aynı olmasada dinleriz?
Saygıdan olsa gerek..
Kendi adıma saygımdan sesi kısarım..
arifgedek 07.12.2006, 23:15 bence saygı için ve sunnet oldugundan...
bence saygı için ve sunnet oldugundan...
sn. Arif gedek profilinize baktımda Alevimisiniz? Evet işaretlemişsiniz.
Ama sünnetden yani Sunnilikten bahsetmişsiniz doğrusu bunu anlayamadım. Eğer Alevi olduğunuz halde sünnetdir deyip bu uygulamaları yapıyorsanız bir terslik var eğerki Sunni kesimi kasteddiyseniz o zaman ben yanlış anladım sizi.
alihaydar23 08.12.2006, 01:57 merhaba arkadaslar...
Bende ezan okunduğunda sesi kısmaya çalışırım... Bunu yapmak benı yüceltır kendi gözümde, kendim değer kazanırım neden dersenız kendime derimkkı " görüyomusun onlar sana, inancına, ibadetine, değer vermiyor hatta iftiralarda bulunuyor sen ne yapıyosun onlar gibi davranmıyosun onların inançlarına saygı duyuyorsun farklı olduğunu bellı ediyorsun" derim. Bir insanı sasırtmanın yolu onun beklediğini yapmamaktır beklemediği davranışları sergilemektir.
Kimi sesi kapatır, kimi açar, kimi hiç takmaz, kımı göbek atar kendi bileceği iş...
Ben şimdiye kadar yapılan hiç bir tartışma programında yada ortamında kimsenın " Evet Doğru Yol Bu Bundan Sonra Bu Şekilde Davranalım" dediğine sahit olmadım olucağımıda sanmıyorum. Her kesin kendne göre doğruları var bu doğruları hayat öğretiyor ona, kımse hayatın öğrettiği doğruları iki satırla değiştiremez...Kimsenınde hayatın bana öğrettiği bu davranışı değiştirebiliceğini sanmıyorum
Eleştirilerinize gece cevap yazabilirm malum iş...
Tesekkürler....
levcehnko 08.12.2006, 10:15 sn. Arif gedek profilinize baktımda Alevimisiniz? Evet işaretlemişsiniz.
Ama sünnetden yani Sunnilikten bahsetmişsiniz doğrusu bunu anlayamadım. Eğer Alevi olduğunuz halde sünnetdir deyip bu uygulamaları yapıyorsanız bir terslik var eğerki Sunni kesimi kasteddiyseniz o zaman ben yanlış anladım sizi.
sünnet sadece sünniliktemi var acaba?, ilk olarak bu sorunun cevabını öğrenmek isterim, ayrıca alevi-sünni ne fark eder. ben aleviyim her cuma namazımı kılarım, alevisin diye ALLAH ' ın emirlerini yerine getirmeyeceksin diye bir kaidemi var, bu saçmalığın daniskasıdır. unutmayınki Hz.Ali (s.a) peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)' ın damadıdır, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin peygamberimizin torunlarıdır, peygamberimiz Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'i dünyada herşeyin üstünde tuttuğunu biliyormuydunuz, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin Karbela'da şehit edildiler diyemi bu ayrımcılık. Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'in karbelada şehit edileceğini peygamberimiz bilmiyormuydu, tabiki biliyordu, ancak ALLAH (c.c.) böyle istedi ve oldu, son olarak bırakın bu ayrımcılığı,
konuya dönecek olursak, ezan okunurken radyo, vsd.sesi kısılmalı veya kapatılmalıdır, neden mi? çünkü ezan ALLAH'a ibadet için çağrıdır.
sünnet sadece sünniliktemi var acaba?, ilk olarak bu sorunun cevabını öğrenmek isterim, ayrıca alevi-sünni ne fark eder. ben aleviyim her cuma namazımı kılarım, alevisin diye ALLAH ' ın emirlerini yerine getirmeyeceksin diye bir kaidemi var, bu saçmalığın daniskasıdır. unutmayınki Hz.Ali (s.a) peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)' ın damadıdır, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin peygamberimizin torunlarıdır, peygamberimiz Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'i dünyada herşeyin üstünde tuttuğunu biliyormuydunuz, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin Karbela'da şehit edildiler diyemi bu ayrımcılık. Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'in karbelada şehit edileceğini peygamberimiz bilmiyormuydu, tabiki biliyordu, ancak ALLAH (c.c.) böyle istedi ve oldu, son olarak bırakın bu ayrımcılığı,
konuya dönecek olursak, ezan okunurken radyo, vsd.sesi kısılmalı veya kapatılmalıdır, neden mi? çünkü ezan ALLAH'a ibadet için çağrıdır.
İstediğini yapabilirsin kimseyle müslümanlık yarışına girmiyoruz. İnanıyorsanız Müslümanım diyin kimse size birşey demez ama şu söylediklerinizi hiçbir Alevi ozanlar ve ulular söylemedi söylemezde.
Biz Aleviyiz İslamı kurallar sizlerin olsun baştada dediğimiz gibi kimseyle Müslümanlık yarışına girmiyoruz. Çünkü bizi ilgilendirmiyor.
Siz kendinizi müslüman olarak görüyorsanız bütün bunları yapabilirsiniz.Ama bu yaptıklarınızı ALEVİLİKTE var gibi gösteremezsiniz.Kimsenin aleviliğin içini boşaltıp asimilasyona çanak tutmasına izin verecek değiliz.
MeRaLiNa 08.12.2006, 10:43 Siz kendinizi müslüman olarak görüyorsanız bütün bunları yapabilirsiniz.Ama bu yaptıklarınızı ALEVİLİKTE var gibi gösteremezsiniz.Kimsenin aleviliğin içini boşaltıp asimilasyona çanak tutmasına izin verecek değiliz.
yasida 29... el insaf.......
KomünistAlevi 08.12.2006, 10:44 sünnet sadece sünniliktemi var acaba?, ilk olarak bu sorunun cevabını öğrenmek isterim, ayrıca alevi-sünni ne fark eder. ben aleviyim her cuma namazımı kılarım, alevisin diye ALLAH ' ın emirlerini yerine getirmeyeceksin diye bir kaidemi var, bu saçmalığın daniskasıdır. unutmayınki Hz.Ali (s.a) peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)' ın damadıdır, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin peygamberimizin torunlarıdır, peygamberimiz Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'i dünyada herşeyin üstünde tuttuğunu biliyormuydunuz, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin Karbela'da şehit edildiler diyemi bu ayrımcılık. Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'in karbelada şehit edileceğini peygamberimiz bilmiyormuydu, tabiki biliyordu, ancak ALLAH (c.c.) böyle istedi ve oldu, son olarak bırakın bu ayrımcılığı,
Evet sünnet dediğimiz kurallar Sünnilikte geçerlidir...Siz kafanıza göre Alevilikte bu kavramlarda vardır diyemezsiniz, şimdide gelmiş Cami vs. vs. politikaları yapıyorsunuz...Alevilikte Cami,Ezan,Sünnet vb. sayabileceğimiz Sünni terimleri yoktur...Aklınızca Alevilik budur demeye çalışıyorsunuz ama yanılıyorsunuz...Bırakın artık şu ayrımcılığı demekle gerçek yüzünüzü gösteriyorsunuz! Ayrımcılık olmasın diye artık Sünni inanış biçimini benimseyip sözde Aleviyim diyorsunuz...
Göstersene bana Aleviliğin neresinde Cami,Namaz,sadece Kurana dayanaklı hayat biçimi ,Sünnet,Ezan gibi kavramlar yer alıyor?
Gidin kendi kendinize Müslümanlığınızı yaşayın..Ama sayfaları biraz okusaydınız eğer sizin düşüncenizin Alevilikle bir alakası olmadığını görürdünüz...
Aleviymiş Cuma Namazı kılarmış..peh peh peh:bored:
Git kıl beni ilgilendirmez ama biraz geçmişi iyi incele derim:)
Örnek :Osmanlı Devletinin Cuma Namazı kılmayan Aleviler hakkındaki fetvaları:)
Sana yolunda başarılar diliyorum...
Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali...
Ezan Allaha ibadet için çağrı değil Muhammedi Putlaştırmanın Daniskasıdır.
Çünkü Allah kendi büyüklüğü için asla Kurande Ekber dememiştir.
Allahın ismi Muhammedle Birlikte asla Kuranda anılmamıştır.
O İmalarına deki hoparlörden bir günde;
La İlahe İlla Allah,
İsa, Musa, Süleyman, Davut, Muhammed.... Resul Allah diye bağırsınlar......
Gülseren58 08.12.2006, 12:05 İstediğini yapabilirsin kimseyle müslümanlık yarışına girmiyoruz. İnanıyorsanız Müslümanım deyin kimse size birşey demez ama şu söylediklerinizi hiçbir Alevi ozanlar ve ulular söylemedi söylemezde.
Biz Aleviyiz İslamı kurallar sizlerin olsun baştada dediğimiz gibi kimseyle Müslümanlık yarışına girmiyoruz. Çünkü bizi ilgilendirmiyor.
Sn.Balta'nın bu konuya yaklaşımını kendi açımdan çok doğru buluyorum.
Müslümanlık derken biz bir dinden söz ediyoruz.
Alevilik ise bir din değildir, inançlar sistemidir.
İkisinin çıkış noktası aynı olsa da, çıkış noktası derken tüm dinleri kastediyorum, sadece Müslümanlığı değil, birbirinden ayrı sistemlerdir.
Din...toplumsal yaşamda belli bir kurumlaşmayı anlatır. Belli bir dönemden kasdım, toplumun sınıflara bölündüğü dönemlerdir.
Dolayısı ile dinler sınıflı toplumlar ile ilgili kurumlardır.
İnançların ise tarihi çok daha eskidir.
İnançlar, insanların günlük yaşamlarında, daha ilkel toplum döneminde iken, yani toplum sınıfsız toplumken, doğa ile olan ilişkileri ve gözlemleri ile elde ettikleri birikimlerden damıtılmış ilkelerin bütünüdür.
İnançları bu yüzden dinden ayırt etmeliyiz.
Bu yüzden binlerce yıllık Anadolu'da onlarca devlet gelip geçtiği halde, hepsinin Aleviliğe yaklaşımı aynı olmuştur. Onu yok etmeye çalışmışlardır.
Hoşgörü mü dediniz?
Kimse kusura bakmasın burada Müslümanlığa inananlar, namaza, oruca inanan arkadaşlar, tavrını ezan sesinin kutsal olduğu yönünde koyan herkes, hiç biriniz kusura bakmayın ama benim inançlarımı yok etmek için hele son yıllarda büyük ataklar yapan bir dinin Haydi Namaza diyen çağrısına saygı gösteremem.
Yüzlerce yıldır resmi dini Müslümanlık olan devletler sürekli olarak bizi asimile etmeye, yok etmeye, Müslümanlığın içinde eritmeye çalıştı.
Ve biz, yüzlerce yıldır Din sahibi devletlerin bizi aşağılamasına hoşgörü gösterdik.
Şimdi sıra onlarda..
Öncelikle Sunniliğin Sünnet kelimesinden geldiğini biliyorsunuzdur yani islamın ilk çıktığı dönemlerdeki gibi yaşamaya çalışanlar ve islamın kurallarını yerine getirmeye çalışanlar için söyleniyor. Alevilikle farkları vardır. Alevilikde Cuma namazı yoktur. Kadın Erkek ayrımı yoktur. Cuma namazını sadece erkekler kılabiliyor. Bu büyük çelişkiye rağmen halen Aleviyim diyorsanız hayatınız büyük çelişkilerle dolu. İnsan sevgisi nerede kalıyor peki? Cuma namazını kadın kılamaz ama erkek kılar demek kadına hakarettir.
Sesi kısıp kısmamak neyi değiştiriyor? Allah'a ibadete çağrı yapıyorlar sonra adamlar camiye giriyor çıkınca ağzında küfürler, gözleri fıldır fıldır yada Sivasdaki gibi çıkıp insan yakıyorlar ( Temiz şekilde inananları katmıyorum). Bunlar önemli değil insanın içinde ibadet olacak şekillere takılmak doğru değil...
deniz olmak 08.12.2006, 12:21 Bence bu sadece bir tabudur,saygı duymak; o anda istemediğin birşeyi yapmak değildir...ezan okunuyor ben o ara müzik dinliyorum neden kapatayım veya sesini kısayımki camiyle aramda çok fazla bir mesafe var hem o benim müziğimi bölüyor,onun sesi şehri kaplıyor benimki sadece en fazla 5 çift kulağı...
Saygı duymak, yaa zamanımıydı daha sonra okusaydın deyip müziği kapatmak değildir.
sustuk çağlarca ,saygıdan dedik
daha da susacak gibiyiz
susalım,aman susalım
konuşmayalım
müziklerimizi de kısalım
hep susalım
:)saygıdan.
nasılsa dünyanın biryerlerinde birileri ezan okuyordur şimdi.
eylüleren 08.12.2006, 15:12 arkadaşlar bir saygı lafını dillerine takmış gidiyorlar.islamiyetin ilk dönemlerinde namaz saatleri bilinsin diye ortaya çıkmış gelenek haline gelmiş.şu an için bir gerekliliği yok.sonuçta giden insan zaten saatleri biliyordur.yok ama ezan okunmayınca namaz kılan sayısı azılır diye bir korkuları varsa üzülecek durumdalar demekki birde bir kaç camiden aynı anda ezan okunduğu zaman o ses tonuna insanlar gelmekten çok kaçmayı tercih eder.saygı konusunda baya vericiyiz.ondan dolayı bu kadar ezildik ve ezilmeye devam ediyoruz.ben kendi adıma müziği kısmam..
bu ezanlar- ki şehadetler dinin temeli
ebedi yurdum üstünde benim inlemeli
istiklal marşımızda bile ezanın önemine parmak basılmış.
hadi sesleri kısalım dinin temeline zarar gelmesin
eylüleren 08.12.2006, 15:38 bu ezanlar- ki şehadetler dinin temeli
ebedi yurdum üstünde benim inlemeli
istiklal marşımızda bile ezanın önemine parmak basılmış.
hadi sesleri kısalım dinin temeline zarar gelmesin
dinin temeli ezanla sağlamlaşacaksa hay hay da o temel dini kullanlar tarafından çoktan yıkıldı. o kadar kısmaya rağmen daha düzelmediyse yapılacak birşey kalmamış demekki üstüne bir bardak su içilecek:)
valla bizim ordayken hiç böyle bi durum olmazdı ezan okunmuş okunmamış fark eden bişey yoktu ama üniversiteye geldiğimizde baktık arkadaşlar sesi kısıyor falan ilk sıralar baya yadırgamıştık ne oluyo sesi niye kıstınız falan sonradan bizde alıştık bazen bende kısıyorum sesi alışkanlık oldu....sünnülerdende bunu öğrendik ezan okunduğunda bende sesi kısıyorum şimdi ben asimile mi olmuş oluyorum.:rolleyes: ..
alevi_murat24 08.12.2006, 16:29 Bence bu sadece bir tabudur,saygı duymak; o anda istemediğin birşeyi yapmak değildir...ezan okunuyor ben o ara müzik dinliyorum neden kapatayım veya sesini kısayımki camiyle aramda çok fazla bir mesafe var hem o benim müziğimi bölüyor,onun sesi şehri kaplıyor benimki sadece en fazla 5 çift kulağı...
Saygı duymak, yaa zamanımıydı daha sonra okusaydın deyip müziği kapatmak değildir.
gine aynısını diyoruz. burada müzigi kesmek hocanın sesini veya ezan okumasını engelliyor diye degil. örnegin bir iş hanında çalışıyorsun çevrende bir sürü sünni komşun veye iş arkadaşın var. sen bu çevrende olan insanlar olan bir saygı için kısmak gibi. yoksa ben kısamda kısmasamda fark etmez o nede olsa sesini duyurur anlamında degil çevrendeki hergün yüz yüze geldigin insanlara karşı yapılan bir davranış.ama çevremde bu tür bir durum yoksa rahatsız olmayacaksa kısmam. bu tamamiyle insana karşı bir saygıyı . tabi herkes istedigini yapak o kişinin bilecegi bir iş. onlar saygı göstermiyorlar. bizdemi aynısını yapalım onlar yobazlık yapıyorsa bizdemi onların gibi yapalım.
valla bizim ordayken hiç böyle bi durum olmazdı ezan okunmuş okunmamış fark eden bişey yoktu ama üniversiteye geldiğimizde baktık arkadaşlar sesi kısıyor falan ilk sıralar baya yadırgamıştık ne oluyo sesi niye kıstınız falan sonradan bizde alıştık bazen bende kısıyorum sesi alışkanlık oldu....sünnülerdende bunu öğrendik ezan okunduğunda bende sesi kısıyorum şimdi ben asimile mi olmuş oluyorum.:rolleyes: ..
sevgili sonerk, bu aleviliği ne kadar benimsediğinizle alakalı bir durum. size ezan okunduğunda müziğin sesini kısmak doğru gelmiyorsa eğer, arkadaşlarınızın içinde alevi olan birtek sizde olsanız yine kısmazdınız. demek ki size göre doğru gelen birşeyler var. alışkanlık değerlerinize sahip çıkmakla doğru orantılıdır bence. ve hiçbirşey siz istemediğiniz sürece alışkanlığınız olamaz.
sevgilerimle....
deniz olmak 08.12.2006, 17:13 gine aynısını diyoruz. burada müzigi kesmek hocanın sesini veya ezan okumasını engelliyor diye degil. örnegin bir iş hanında çalışıyorsun çevrende bir sürü sünni komşun veye iş arkadaşın var. sen bu çevrende olan insanlar olan bir saygı için kısmak gibi. yoksa ben kısamda kısmasamda fark etmez o nede olsa sesini duyurur anlamında degil çevrendeki hergün yüz yüze geldigin insanlara karşı yapılan bir davranış.ama çevremde bu tür bir durum yoksa rahatsız olmayacaksa kısmam. bu tamamiyle insana karşı bir saygıyı . tabi herkes istedigini yapak o kişinin bilecegi bir iş. onlar saygı göstermiyorlar. bizdemi aynısını yapalım onlar yobazlık yapıyorsa bizdemi onların gibi yapalım.
Çok büyük bir çelişki yaşıyorsun dostum,ben normalde kısmam ama çevremde çok sunni varsa meburum veya onlara saygı duymalıyım diyorsun!!Ben saygının nasıl bir olgu olduğunu orada açıkladım okursan anlarsın...
Sen saygı olayını da bireye indirgedin,nabza göre şerbet veririm diyorsun...
Ben iş yerimde Cem radyo dinliyorum,ezan okunurkende ne kapatıyor ne de kısıyorum...odamda gelen sunni iş arkadaşlarımda hiç bir tepki vermediler bugüne kadar çünkü o radyo benim radyom ve saygı anlayışım senin ki gibi değil
alevi_murat24 08.12.2006, 17:27 Çok büyük bir çelişki yaşıyorsun dostum,ben normalde kısmam ama çevremde çok sunni varsa meburum veya onlara saygı duymalıyım diyorsun!!Ben saygının nasıl bir olgu olduğunu orada açıkladım okursan anlarsın...
Sen saygı olayını da bireye indirgedin,nabza göre şerbet veririm diyorsun...
Ben iş yerimde Cem radyo dinliyorum,ezan okunurkende ne kapatıyor ne de kısıyorum...odamda gelen sunni iş arkadaşlarımda hiç bir tepki vermediler bugüne kadar çünkü o radyo benim radyom ve saygı anlayışım senin ki gibi değil
çelişki içinde degilim ben arkadaş dedigim insanlara saygım onlar bu yolu seçmişler buna saygıdan. nabıza göre şerbet de degil egerki önce insan diyorsak kişilerin kültürüne ninancına saygı göstermek neresi çelişki. cem radyoyu dinliyorum kısmıyorum demişsin bu bir meziyet degil inasın kendi bilecegi bir iş. ben kendi dogrularımı söylüyorum egerki çevremde sünniler dışında hangi din olursa olsun aynı saygım onlar içinde geçerli olurdu. çevremde 99 alevi olsun 1 sünni olsun onada saygı gösteririm çogunlugun bir etkinligi olmaz.
acareftelya 08.12.2006, 17:29 kesinlikle doğru olan şudur..saygı istiyorsak önce SAYGI göstermeliyiz.
MeRaLiNa 08.12.2006, 17:39 kesinlikle doğru olan şudur..saygı istiyorsak önce SAYGI göstermeliyiz.
biz yeterince hatta haddinden fazla saygi gösterdik acaba bizim kadar hangi millet saygili gercekten merak ediyorum, saygida istiyoruz ama bir türlü göremiyoruz.. ilk önce saygi göstermeliyiz demissin biz bunu saten cok uzun bir süredir yapmiyormuyuz sence? simdi istedigimiz sayginin gösterilmesinin vakti geldide coktaaaaannn geciyor
Bir saygı seline kapılmış gidiyoruz.biz ALEVİLER yeterince saygı göstermiştir ve halada saygılıyız hani diyorum artık birazda biz saygı görsek..bazı ALEVİ canların saygı hastalığına yakalanmış olması beni derinden sarsıyo..kesinlikle doğru olan şudur..saygı istiyorsak önce SAYGI göstermeliyiz.
suyunsesi 08.12.2006, 17:59 Her türlü ses kirliliğine karşıyım kişiler ibadetlerini yerine getirmek için başkalarını neden rahatsız ederlerki? Az ötede olan camilerin ezan seslerinin birbirine karışması çokmu hoştur? neden zorunluymuş gibi duyurulup bu kadar yüksek sesle ezan okunurki? mademki kendi ibadetleri bukadar önemliyse kişi kendine bunu bir farz bilmşse bununda önemini çok iyi bildiginden gider ibadetini yerine getirir.ben şahsen muziğimi kısmam herkes görüşünden özgürdür ama müziğimlede kimseyi rahatsız etmem.
Bir saygı seline kapılmış gidiyoruz.biz ALEVİLER yeterince saygı göstermiştir ve halada saygılıyız hani diyorum artık birazda biz saygı görsek..bazı ALEVİ canların saygı hastalığına yakalanmış olması beni derinden sarsıyo..
Hep saygıdan bahsediyoruz ama konu aslında saygı mıdır. Yoksa saygı adı altında bize kabul ettirme diktası mıdır; Bakalım Ezan için islami kaynaklar ne diyor. Saygı değil başka birşeylerin altını çiziyorlar ama bize inanca saygı anlamında pazarlanıyor;
Mana ve muhtevası yönüyle ezan, hem tevhid, hem İslâm hem de namaz için bir çağrıdır. Yani ezan vasıtasıyla insanlar bir taraftan namaza çağrılırken; diğer taraftan İslâm’ın temel ilkelerini oluşturan esaslar da duyurulur. Allah’ın varlığı-birliği, ondan başka ilah olmadığı, Hz. Muhammedin O’nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun Allah’a kullukta; hususiyle en aranması gerektiği açıklanır. Diğer bir tabirle ezanda çok öz ifadelerlcami kulluk namazda e İslâm’ın itikat ve amele ait temel esasları özetlenmiştir. Bu yönüyle ezan, İslâm’ın temelidir. Mehmet Akif de, bu noktadan hareketle; “Bu ezanlar ki şehadetleri, dinin temeli / Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli,” demiştir.
İşte “İlahî hikmet, ezanın sadece biraracı olara duyuru k kalmamasını; aksine dinî şeâirden biri olmasını, okunduğunda gaflet halinde olanlara dini hatırlatıcı bir özellik içermesini, bir topluluğun onu kabul etmesi halinde Allah’ın dinine boyun eğdikleri manâsına gelici bir mahiyet arz etmesini gerektirmiştir. Bu sebeplerden dolayı ezanın, Allah’ın zikri, kelime-i şehadet ve namaza çağrı ifadelerini içermesi vacip olmuştur.
Ezan gaflet halinde olanları dini hatırlatıcı bir özellik babında bizi gaflettekiler sınıfında düşünerek dayatmadır. Herkes saygıya....
pastoralsenfoni 08.12.2006, 19:41 konu dağılacak ama bu konu hakkında bir anımı yazmak istiyorum.babam,ben eniştem,kuzenim okey oynuyorduk.o arada akşam ezanı okundu.kuzenimin eşide sünnidir,işte kuzenimin eşi ezan okunduğu için okeyi bıraksak iyi olacağını söyledi(bu arada kuzenim yeni evli,biz eşini daha yeni tanıyoruz.)babamda "neden ,bizim ezana bir zararımız mı var,ezan okunsun işi olan dinlesin" demişti.
bu ezana bende böyle bakıyorum.okulda ders işlerken ezan okunduğunda millet hemen toparlanıyor.bense hiç istifimi bozmuyorum.yani benin öyle oturarak ne saygısızlığım olabilir.onların yaptıklarının hepsi göstermelik.
günde beş vakit aynı sesi duyuyoruz.
ezan okuyan çoğu makamını kaçıran hatta makamı nedir bir tatlıya bağlanmamış tartışması sürüp giden ezanın duyamadıkları için insanlar sesini kıstırıyor olabilirler. yada insanlar ezan dinlemezse yoldan çıkarlar diye korkuyor da olabilirler.
bilmiyorum nedenini
çağrı işte ve çağrılara kulak verilir genelde
biri bize bir şey söylerkende susup dinleriz.
ama benimde bir şikayetim var ezan hep sevdiğim şarkılar çalrken ıkunuyor.
deniz olmak 09.12.2006, 10:11 konu dağılacak ama bu konu hakkında bir anımı yazmak istiyorum.babam,ben eniştem,kuzenim okey oynuyorduk.o arada akşam ezanı okundu.kuzenimin eşide sünnidir,işte kuzenimin eşi ezan okunduğu için okeyi bıraksak iyi olacağını söyledi(bu arada kuzenim yeni evli,biz eşini daha yeni tanıyoruz.)babamda "neden ,bizim ezana bir zararımız mı var,ezan okunsun işi olan dinlesin" demişti.
bu ezana bende böyle bakıyorum.okulda ders işlerken ezan okunduğunda millet hemen toparlanıyor.bense hiç istifimi bozmuyorum.yani benin öyle oturarak ne saygısızlığım olabilir.onların yaptıklarının hepsi göstermelik.
demiştiya büyük hoca afyondur çekersen uyuşursun diye bazen böyle mantıkla alakası olmayan şeyler yapıyorlar...ezanda kulağın vardı okeye niye gözünü diktin:D
eğer sesini kıstığında evdeysen ve kimse yoksa gerçekten düşünülmesi gereken bir durum:) ama alışkanlık diyorsun.alışkanlıklarımızdan daha fazla zarara görmeden çok çabuk kurtulabiliriz.bu elimizde olan bir durum..
Gülseren58 09.12.2006, 11:38 Konu ile ilgisiz olan yorumlar silinerek, sadeleştirilmiştir.
Konuya devam edebiliriz..
İyi forumlar..
tam şu anda ezan okunuyor...ben yine müziğin sesini kıstım ama arkadaş açtı günahı bana diye bende tamam dedim meleklere söyleyelim günahı sana yazsınlar dedim...:yamukgul:
Özgür-Taylan 09.12.2006, 12:07 SAYGI... herseyden öte!!!!
müzik çok açiksa kisarim.. zaten benim kismama gerek kalmiyo bizimkiler hemen kisiveriyo lol
arkadaşlar ezan okunurken müziğin sesinin kısılması veya kısılmaması olayı ile ilgili geçen yaz ankara sincanda bir düğünde kavga çıkmıştı, düğünde oynayanlar elektro bağlamanın sesinden ezanı duymayıp oynamaya devam etmişler bunun üzerine bir gurup genç sazcılara sopalarla girişmiş ardındanda düğünde bulunanla o guruptakilerle kavga etmişti konuyu araştırınca oradakilerin hepsinin sünni olduğunu öğrendim, kendi içlerinde bile müsamaha yok, üzülerek şahit olduğum bir olay..
arkadaşlar ezan okunurken müziğin sesinin kısılması veya kısılmaması olayı ile ilgili geçen yaz ankara sincanda bir düğünde kavga çıkmıştı, düğünde oynayanlar elektro bağlamanın sesinden ezanı duymayıp oynamaya devam etmişler bunun üzerine bir gurup genç sazcılara sopalarla girişmiş ardındanda düğünde bulunanla o guruptakilerle kavga etmişti konuyu araştırınca oradakilerin hepsinin sünni olduğunu öğrendim, kendi içlerinde bile müsamaha yok, üzülerek şahit olduğum bir olay..
Her sunni camiyi ezanı önemsemiyor aslında. Sadece topluma hoş gözükmek için bazı şeylere önem veriyorlar. Ramazanda oruç, camide namaz genelde göstere göstere yapılıyor.
Oruç tutmayanı dövüyorlar ( Her dövdükleri Alevi değil, çoğu kez Sunnileri dövüyorlar), Ezan sesi duymayınca çalgıcıları dövüyorlar ( gerçekden namaz kılmak isteyen adam kolundaki saate bakar gider camiye), İçki içilen mekanda ezan sesi duyunca müziğin sesini kıstırıyorlar ( Madem ezan dinleyecektin meyhanede ne işin var!)
Gösteriş için bunları yapıyorlar. Her yaptıklarıda tezat içeriyor kendi içinde.
Kimsenin kimseyi rencide etmeye, dayatmalarla inancını zorlamaya hakkı yok.
Kimseninde ezan okunduğu için sesi kısması gerekmiyor. Ne zamanki insanlar onurlu şekilde tavrını ortaya koyacak o zaman bu kafası çalışmayan yobazlar kendilerinde cürret bulamayacaklar...
Bu namaza davettir onlar gibi namaz kılmadığımız için dinlemeyebilirsin.İstedğin gibi müzik de dinle vs. Nasıl bizlerin ibadetine saygı göstermelerini istiyorsak bizde onların ibadetlerine saygı göstermeliyiz..
tek kelime ile canan arkadaşımıza katılıyorum saygı insan ektiğini biçer......saygı ve sevgi olursa birlikte olur ...saygı herşeyin başlangıcıdır..
bizde kısmayız degiliz ama ben alevi olan bir beldede otu |