Orijinalini görmek için tıklayınız : Din Afyonmudur??

Zahir
06.12.2006, 15:44
Kuran Dine karşı çıkanları 3 sınıfta toplar

1) Kendilerini Allah yerine koyarak hüküm veren ve saptıran din adamları
2) Dinden dolayı çıkarlarını kaybeden ve sömürü çarkları bozulan sermaya sahipleri (Marksın Kulakları çınlasın :p )
3) Dinin gelişi ile iktidarı yıkılacak iktidar sahipleri.

Şimdi soralım ;

İktidar sahiplerini yerinden eden sömürücü sermaya sahiplerinin rahatını kaçıran, din yolu ile kendilerine çıkar sağlayanları uyaran onlara cehennemi müjdeleyen bir din afyon olabilir mi??? İnsanları köleleştiren Mekke Aristokrasisine karşı başkaldırmayı emreden din afyon olabilir mi? Sömürü düzenleri bozulmasın diye Muhammede her türlü teklifi yapan Mekke patronu bugünün Aydın Doğanı zındık Ebü Süfyanın teklifini red eden ve hatta bu teklif için toplantı yapıp bazı şeyleri görmezden gelen Muhammedin sistemden taviz veremezsin diye uyaran Allahın dini afyon olabilir mi??? Üretime dayılı ekonomiyi destekleyen din afyon olabilir mi??? vs vs vs vs vs vs vs daha çok şey yazabiliriz.

Evet Üstad Marks :p sormadığın bu soru senin çelişkindir. Şimdi biz soruyoruz;

Hangi Din Afyondur????

Zahir
06.12.2006, 17:05
Evet Üstad Marks çelişkin olduğu aşikar. Bak oylama bile %100 :p

Serkan_Devrim
06.12.2006, 17:11
oyumu kullandım. biraz sansasyon yaratalım. :D

Zahir
06.12.2006, 17:13
oyumu kullandım. biraz sansasyon yaratalım. :D

Serkan; Tam sansasyon oldu. Çok güldüm :komik

Bu durumda Üstad Marksa ne diyeceğiz? :p Eşitlik sağlandı %33,33

Serkan_Devrim
06.12.2006, 17:17
Serkan; Tam sansasyon oldu. Çok güldüm :komik

Bu durumda Üstad Marksa ne diyeceğiz? :p Eşitlik sağlandı %33,33Marks dinin afyon gibi kullanıldığını anlatıyordu. yani din afyon değildir afyon gibi kullanılır. kim kullanır? dini çıkarları için kullananlar. din ile insanları uyutanlar. matbaanın ülkeye girmesini engelleyenler, İncil'i 1000 yıl boyunca başka dillere çevrilmesini engelleyenler, kadınları kara çarşaflara sokanlar, doğruyu söyleyen her guruba dinsizler damgasını yapıştırarak doğruyu söyleyenleri sindirenler vs :)

Mesut Gündüz
06.12.2006, 17:37
Din afyondur.

Erkan Sevgi
06.12.2006, 17:48
Mark dinin afyon gibi kullanıldığını anlatıyordu. yani din afyon değildir afyon gibi kullanılır. kim kullanır? dini çıkarları için kullananlar. din ile insanları uyutanlar. matbaanın ülkeye girmesini engelleyenler, İncil'i 1000 yıl boyunca başka dillere çevrilmesini engelleyenler, kadınları kara çarşaflara sokanlar, doğruyu söyleyen her guruba dinsizler damgasını yapıştırarak doğruyu söyleyenleri sindirenler vs :)

Oldukça güzel açıklamışsın Serkan_Devrim;

Yıllardır insanlarımıza "halinize şükredin, allaha şükredin" söylemleriyle ne sömürüler yapıldı.

İnsanların sıkıntılarına ve sorunlarına dinde huzur bularak katlanabilecekleri empoze edildi. Kişisel sorunlarımızı bu şekilde aşmamızın belki bir sakıncası olmayabilir. Fakat toplumsal sorunlara yaklaşımıda bu şekilde uygularsanız insanları pasifize ederek hiçbir toplumsal olaya tepki vermemesini sağlarsınız ki bu bazıları için oldukça kazançlı bir durum olur ama toplum adına ise maalasef büyük bir kayıp olur.

Sevgi Erkan
06.12.2006, 18:33
Din, kimi insanların huzur bulduğu bir kavramdır.Kimi de kendi doğrultusunda bir afyon, uyuşturucu gibi kullanıyor.Kitleleri kendinize inandırmak ya da gerçekleri saptırmak için dini afyon olarak kullananlar az değil.Marks ''din afyondur'' derken insanları din yüzünden sorgulamayan, düşünüp üretmeyen, söylenilenlerle yetinen , işçi sınıfının uyanmasına engel olan bir neden olarak belirtmek istemiştir.Bu nedenle bilinci kapalı insanlar için dinin afyon olduğunu düşünüyorum.

spartacus
06.12.2006, 18:37
Eğer ki, din ilerlemenin önünde engelse ve özgürlükleri kısıtlıyorsa bu afyondur. Kadına burka giydiren, türban taktıran anlayış afyon değil de nedir?

izmirksk
06.12.2006, 18:37
dine gerek yok eğer siz insanlara sorgulatmayan ,düşündürtmeyen, tefekkür etmelerini sağlamayan kısacası ezberci bir eğitim verirseniz o da afyondur..
yıllar boyu ezberci eğitimden geçen insanlar,sorgulayamadıkları ve ancak ezberdikleri kadar konuştukları için , onlarda eğitim denen afyondan tatmışlardır..
kendilerine oy veren halkın çok da fazla tefekkürünü istemeyen ve bunu kendieri için tehlike gören siyasilerden tutunda, bir çok yere kadar uzanı bu..
kısacası ,sorgulatmayan,ezberci ve hepsinden önemlisi aklı rehber etmeyen dinde afyondur ,eğitim sistemide afyondur, bunların paralelindeki sosyal,siyasi tüm organizasyon /kurum/kuruluşlarda afyondur..
Akla değer veren ve sorgulamanın önünü açan hiç bir sistem afyon olmaz..dolayısı ile herhangi bir sistemin afyon olup olmadığı ,sorgulamaya verdiği değerle orantılıdır..sorgulamanın olduğu ve akla sınrsız özgürlük veren hiçbir sistemde afyon barınamaz zaten

Sevgi Erkan
06.12.2006, 18:45
dine gerek yok eğer siz insanlara sorgulatmayan ,düşündürtmeyen, tefekkür etmelerini sağlamayan kısacası ezberci bir eğitim verirseniz o da afyondur..
yıllar boyu ezberci eğitimden geçen insanlar,sorgulayamadıkları ve ancak ezberdikleri kadar konuştukları için , onlarda eğitim denen afyondan tatmışlardır..

Sayın yetkililerimiz kendileri ile çelişki içindeler bence. Sizin dediğiniz gibi ezberci eğitimi kaldırıp öğrenci merkezli eğitimi uygulamaya yönelik çalışmalar yapılıyor.Demek ki sorgulayan bireyler yatiştirirken kendilerine gelecek zararı düşünemediler:)

Şoreş
06.12.2006, 18:48
Din'in Afyon olup olmaması, kişiye yada toplumlara bağlıdır bence.. Din, Müslüman kesim için bir Afyondur.. İnsanlar inandıkları Din'i kendi içinde, özünde yaşamalıdırlar... Kişiler Din'i, hayatlarını kısıtlayacak, onları köreltecek şekilde yapamak istiyorlarsa, öyle yaşarlar ama çoktan kendilerini Din'in zindanlarına atmışlar demektir... Günümüzde İslam Din'i birçok katı uygulaması, Cehennem Azabı, Cinleri, İblisleri ile bilinir.. İslamik toplumların bir çoğunda Din Afyondur... Kişiler bunu ya kendileri yapar yada yapmak zorunda hissederler.. Çünkü inandıkları anlayış ya yap, yada Cehenneme der... Malesef ki bu anlayışlar birçok toplumu, köreltmiş ve Din İnsanların kardeşliğine değil, kişilerin kendilerini rahatlattığı, gösteriş yaptığı Uygulamalar Bütünü halini almıştır... İzmirskninde dediği gibim sorgulamanın olduğu ve akla sonsuz özgürlük veren toplumlarda Afyon barınamaz.. Misal, İslam Dininde sorgulama yoktur, günah kabul edilir..İşte buyüzden Müslümanlar için Din Afyondur... Alevi toplumu ise mantığını almadığı şeyleri sorgulayabilir.. Bu Aleviliğin güzelliğidir ve buyüzden Alevi toplumlarda da afyon barınamaz...

izmirksk
06.12.2006, 19:07
Sayın yetkililerimiz kendileri ile çelişki içindeler bence. Sizin dediğiniz gibi ezberci eğitimi kaldırıp öğrenci merkezli eğitimi uygulamaya yönelik çalışmalar yapılıyor.Demek ki sorgulayan bireyler yatiştirirken kendilerine gelecek zararı düşünemediler:)
ablacığım, zaten türkiye de iyi bir sistem oturana kadar atı alan üsküdarı geçer..onlara ucu değmez zatenme
ama bu iş o kadar da kolay değil..yani uzun yıllar alır..
şöyleki, 2*2 nin 4 ettiğinin ispatını , bugün matematik mezunları bilmiyorlar,çoğu bilmez bunu biliyormusunuz?
halbuki ,ilköğretimi bitiren bir öğrencinin bence bunu ispatlaması gerekir (gerçi çok kolay bir ispat değil ama)yapamasalarda yapmasını doğal karşılarım ama üniversitede matematik okuyan hatta bunun üzerine yüksek lisans eğitimi alanlar bu tür basit ispatları bilemiyorlar..bu onların suçu değil elbet ..eğitimde onlardan isteneni yapıyorlar..
hatta askerde iken ,bir fizikçi arkadaşa hakikaten çok basit bir kaç fizik sorusu sorduğumda bocalamış ve çözememişti..sorular zor değildi..sadece ezberci olmayan sorulardı..ama fiziği bile ezberle geçtikleri için bocalamışdı..
iktisat 1.sınıfta iktisat nedir diye öğretilir?...iktisat bölümünü bitirip diplomasını eline alan ve diplomasında bu konuda uzman olduğu yazan arkadaşa ,iktisat nedir diye sorduğumda bocaladığını biliyorum...ve ben o arkadaşa cevabını verip hatırlatmıştım?neden peki..çünkü kitap ezberleniyor ve sonra ezberde yerini unutulmuş bilgilere bırakıyor..
yani eğitim sistemi ilkokuldan ,doktoraya kadar değişmeli..peki ama bu kadar öğretmeni ,doçenti ,prof..u ne yapacaksınız..onlarda bu sistemden geçmişler..ve onlarda ezberlediklerini anlatıyorlar..istisnalar hariç bu böyle...kim ezbersiz eğitimi anlatacak? ezberci hocalar mı?
ama bir yerden başlamak lazım..yani uzun yıllar alır bu..
işte atatürkten sonra seçimlerde dindar bir partiye , başındaki insan müslümandır diye oy verenlerden din değil ,onların beyninini içini boşaltan bu sistem sorumludur..sorgulamayı bilselerdi böyle hata yapmazlardı..
ve maalesef bu ülkede ,Atatürk ten başka aklı rehber eden ikinci bir lider çıkmadı..

deniz olmak
06.12.2006, 21:54
Ben hep bunu bilir bunu söylerim din bir afyondur çektikçe uyuşursun...hangi dinmi hepsi ama hepsi afyon.

çekmeye gör görüş açın darlaştıkça darlaşır,gözün kapandıkça kapanır,en büyük yozlukta burda oluşurya kendi dininden olmayanı adam yerine koymaz saymazsın bile ve ben dersin hep,hep bana allahım hep bana,yaranmaya çalışırsın önce allaha sonra...parası olana egemen sınıfa kul olursun üretsende yaşasanda kişiliğinden sapar gidersin...yaşayan bir ölüsün ruhu arasan ne fayda...

tuncerbio
06.12.2006, 22:15
“Dinsel fikirler, gerçekte diğer tüm fikirler gibi, hayatın maddi koşullarının toprağında ve hepsinden öte sınıfsal çelişkilerin toprağında doğarlar ve ancak yavaş yavaş kaybolurlar. Tutuculuğun gücüyle, onları doğuran ihtiyaçlardan daha uzun yaşarlar ve ancak ciddi sosyal şokların ve krizlerin etkisiyle tamamen yok olurlar.” ( “Brailsford and Marxism”, On Britain, cilt 2, s.167)

Bununla birlikte Lenin de, partiye ilişkin olarak, Engels’in devrimci partinin dine karşı mücadele yürütmesi gerektiği yönündeki öğüdüne dikkat çekiyordu: “Proletaryanın partisi, devletin dinin kişisel bir sorun olduğunu ilan etmesini ister, ama halkın afyonuna karşı mücadeleyi, dinsel hurafelere vb. karşı mücadeleyi kişisel bir sorun olarak görmez. Oportünistler sorunu, Sosyal Demokrat Parti dini kişisel bir sorun olarak görüyormuş gibi çarpıtıyorlar.” (age, “İşçi Partisinin Din Karşısında Tutumu”)(bu iki alıntıyı daha önce de kullanmıştım )

evet din insanlığın gelişmesi noktasında bir afyondur...ortaçağ avrupası ve günümüzde islamın sert yaşandığı yerler ,geçmişte kendi yaptığı putlara tapan insanlar,ateşten korktuğu ,güneşe uzanamadığı için ona tapanlar vb...insanın zihni ve teknolojik gelişmesi noktasında herzaman engel oluşturmuşlardır...tabi bunda dinin etkisi olduğu gibi din adamlarınında ciddi etkisi olmuştur...

''gökyüzündeki canavarı yer yüzüne indirmenin zamanı geldi'' Marx

sonerk
06.12.2006, 23:25
marksın dediği gibi "din uyuşturur" insanları uyutup orta çağdaki papazlar gibi cennetten arsa satıp insanların elinden parasını almanın, bizdeki gibi dinsizliği laikliği bahane edip oyları alamanın,tarikatlar,holdingler (yimpaş gibi) kurup insanları soymanın kandırmanın en iyi yoludur din.....bu yüzden din bazen uyutur....

Hiç iyi yanı yokmu? madem eleştirdik iyi yanınıda söyleyelim.... iyi tarafıda mesela eski sümerde yazının bulunmasında sümer rahiplerinin din adına topladıkları ürünlarin kaydedilmesiyle yazının bulunmasında önemlidir din....yine eski mısırda ikinci hayata inanan insanların ölen insanların cesetlerin bozulmaması için mumyalamaları açısından da din faydalıdır...

Görüldüğü gibi dini isteyen afyon olarak kullanabilir isteyende bilim için kullanabilir...burda din değil insanların niyetleri önemlidir çünkü hiç bir din insanlara kötülük yapmasını emretmez buna satanizmde dahil ama insanlar dinin gereklerini değil kendi niyetlerini yaptıkları için din afyon olmuştur....reformla avrupa kısmende olsa bundan kurtulmuştur ama doğu dünyası daha kurtulamamıştır afyonun etkisinden taaaki bizde reformumuzu yapana kadar....

Nesimi
06.12.2006, 23:34
Din'in amacı insanları maddi ve manevi yönden huzura kavuşturmakdır ancak maddi yönü genelde 0 a yakındır. Manevi yön asıl ön plana çıkan kısmıdır.

Din insanların beynine etki eder düşüncelerini çoğu zaman şekillendirir. İnsanlar bağlı olduğu dine göre kalıplara girerler ve ona göre hareket ederler. Dinin yasaklarına ve kurallarına göre tavırlar sergilerler.

Tarihde din hep toplumları hizaya sokmak ve düzenlemek için kullanıldığını görüyoruz. Dinin bu yönü yadsınamaz. Musevilere Musa 10 emir ile, Hristiyanlara İsa incille, Müslümanlarada Kur'an la bellirli kurallar sunulmuştur. Bunlar başlangıcı ama asıl sonrası önemli.

Hristiyanlar Kiliseye bağlılardı ve ortaçağda Krallar ve papazlar bu durumu kullanıp halkı sömürdü. Krallar için ucuz işçi ve asker, Papazlar içinse kiliseye malını mülükünü veren kullardı.

Müslümanlıkda Osmanlı devletinde ve diğer hilafet makamını elinde tutan emeviler abbasiler gibi devletlerde hep din insanları sömürmenin en güzel aracı oldu. Hilafeti veya Padişahlığı elinde tutan liderler Tıpkı Krallar gibi Tanrının yeryüzündeki gölgesi olarak bilindi. Zillüreteyn arz osmanlıda Allahın yeryüzündeki gölgesi demektir ve Padişahlar kendilerine kutsiyet kazandırmışlardı.

Hristiyanlarda da aynı durum vardı Krallar Tanrının gölgesi olarak görülürdü. İşte görüldüğü gibi din halkı uyutmanın kandırmanın en güzel aracı olarak kullanıldı. Karl Marx bu açıdan bilimsel ve objektif bir tavır ortaya koydu zaten günümüzde de din adına yapılan üçkağıtları görmemek mümkün değil en son olarak Cüppeli Ahmet hoca ve daha sonra Yimpaşzedeler bunun örneğidir.

KomünistAlevi
06.12.2006, 23:47
Evet arkadaşlar Din bir afyondur..Ve büyük üstadımız Marksında dedikleri bu konu hakkında teker teker gerçekleştirilmektedir.:)

Örneğin:AKP hükümeti ve zamanımız:)

Din bir afyondur...

Hele hele toplumunuz gerici ve cahilse...

Seni özlüyoruz Marks!
Keşke bu devirde sen yine olsan!
Dediklerin bir bir karşımızda.

Muhabbetle...

pastoralsenfoni
07.12.2006, 00:33
din artık yobazların tekelinde nereye sürüklerseler oraya gidiyor,tabi bazı sürülerde peşinden.din de yorumlanmalı ama değiştirilmeden doğru yorumlanmalı,doğru kullanılmalı.

MeRaLiNa
07.12.2006, 02:24
öncelikle cok dogru söylemis Karl Marx, Allah rahmet eylesin :):)

Dinler sonradan hep insanlar tarafindan kirtelip, carptirilmis, cikarlar icin kullanilmis... özellikle gelismemis halkinin cahil oldugu ülkelerde dinin insanlarin beyninde afyon etkisi yapip uyusturdugu tartismasiz bir gercek... mantiksizlik, caresizlikten insanlar dine sariliyor, cünki ellerinde baska bir sey yok, ahiret, Tanrinin bir gün onlara yardim edip koruyacagi inanci beyinleri pasiflestiriyor

misirdaki günümüz sartlarinda bile zorlukla yapilacak pramitlerin yapiminda calisanlar mesela... öldükten sonra öbür dünyada Firavunun onlari koruyacagina inaniyorlardi, eger bu inanis olmasaydi o pramitleri insaa etme motivasyonunu yakalamayacaklardi... yakin gecmiste RP'nin "bize oy veren cennete gidecek" diye oy karsiliginda cennet tapusu dagittigi gibi :) yada akp'nin bu ülkenin en büyük sorununu Türban gibi gösterip, ikide bir dinamitleyip ekonomi ve dogu gibi daha önemli sorunlari unutturdugu gibi... Kiliseye karsi mücadele vermis gelismis ülkeler hep sömüren Dinin etkin oldugu ülkeler ise hep sömürülen ülkeler... bir diger afyonda vatan millet sakarya masallari...

Alevilik beyni uyusturmayan tam aksine uyandiran bir inanc... Aleviligin yolu hep ilim olmustur... Aleviligi benimseyen kisiler yozlasmis fikirlere teslimiyetci, itaat edici degiller, hür insanlar olarak inanclarini yasarlar, Rahmetli Marx Aleviligi bilmeden Allahin yanina gittiginden Alevilik icin bu sözünün yanina bir paragraf koymamis, ona kirgin degilim :p

Bir bölük halk sevab icin Allah'a kulluk eder
bu kulluk, tacirlerin kullugudur

Bir bölük de Allah'a korkudan kulluk eder
bu da kölelerin kullugudur

Bir bölükse, Allah'a sükrederek kullukta bulunur, iste hür kisilerin kullugu budur

Hz Ali

Serkan_Devrim mesaj silinmis ama yinede cevapliyim sorunu, 3 sIkkida isaretledim cünki yeni ögrendim coklu isaretlemeyi, o yüzden hosuma gitti hepsinie basip oy kullanmak :)

meryem demir
07.12.2006, 02:44
Dini kendi çıkarlarına göre yönlendiren ve bunu gerçekleştirmek için ha bire afyonu çeken, çektikçede yozluğa ve yobazlığa aklı eren, ki o durumda hem kafa o biçim, hayal aleminde gelip giderken, dini istediği gibi kalıplara sokan kişilerdir.

kuranı kerimi eleştirirken,değiştirildiğini ve bizlere kadar gelen birçok bilginin yanlış olduğunu söyledik yada dilimiz döndüğünce herkes birşeyler anlattı. Fakat kimse kuranı kerimi suçlamadı yada Allahı, suçlu olan kişilerdi. yani kendi dini inançlarını kendi çıkarları doğrultusunda islam/sünni inancı adı altında insanlara empoze etmeye çalıştılar ve nitekim bunda da büyük bir oranda başarılı oldular.
Kadının kapatılması; islamiyet doğuşundan önce zaten sapıtmış durumdaydı, insanlar içip, doğal olarak aleme akıyorlardı ve buna birinin dur demesi gerekiyordu:). Kadına kapanmasını emreden Allah, o dönem koşullarını baz alarak kadının kapanmasını istemiştir. Eğer kadının kapanmasını istemiş olsa idi. Hz.Havva tüm resimlerde nü şekilde yer almazdı.

Ali_Yolcusu
07.12.2006, 03:09
dini nereye çekmek istersen o olur.dini insanları sömürge aracı olarak kullanırsan, kendi menfaatlerin için halkı uyutursan, farklı inanışlara sahip bir ülkeyi parçalamak için uğraşırsan ve halkta buna uyum sağlar ise bu din afyon görevi görür.

fakat dini manevi huzur olarak algılarsan, herkesin dini kendinedir görüşünü topluma benimsetirsen , toplumu bir bütün haline getirmiş olursun bu sefer din afyon görevi görmekten çıkar bütünleştirici bir etki yaratır. yani japon yapıştırıcısı olur :)

Özgür-Taylan
07.12.2006, 08:09
bence Din afyon degildir..
ama dini kötü ve art niyetle inançli toplumu kullananlar, dini afyon ediyorlar!!

K.Marx'in söyledigi söz o zamaninki duruma göre, "context" 'e göre çok dogru!!!..
Avrupa'da Katolik dini, toplum üzerine iyiden çok, kötü etkisi vardi.. çunku burjuva kesim, proletarya kesimi daha iyi kullanmak için dini kullaniyordu, yani saf halkin gözüne toz serpmek gibi biseydi.. o açidan din bir afyon haline gelmisti!!!!... ama bu demek degildir ki tüm dinler bi afyondur.. Alevilik bir afyon mudur? yok daha neler!!!!

Osmanli zamaninda Din bir afyondu.. Iran'daki Mollah ve $eyhlerin uyguladigi din baskisi AFYONDUR, vs.. vs...
==> oradaki halk, sistemin onlar üstünde uyguladigi baskiya karsi gelemez, çunku din onu "lejitim" kilmistir.. o açidan din afyondur diyebilirim!!

saygilarrr sevgilerrrrr

mmum
07.12.2006, 09:13
Din afyon değildir....
hangi din olursa olsun bence bir afyon olma sözkonusu olamaz....

bence dinsizlik yani inançsızlık bir afyondur...

Din birey,topluluk,halkın 2 cihan saadeti için maneviayatı güçlü....maddiyatı maneviyatı ile birebir gelen((alandan çok veren önemlidir diyen)) bir huzurdur...
bir huzur nasıl olurda afyon olur:yamukgul:

kesinlikle din bir afyon değildir....

afyon olarak demeyeyimde dini istismar eden/edenler vardı...varolacaklar...
ama onlar dini afyonluktan değil...dini kullanarak insanları kullanmaya çalışan insanlar....bunada afyonluk denmez dini istismar eden kullanan insanlar denir...((dinden bihaber insanlar...irticacı insanlar...))

Din bir kurtuluştur...zaferdir....cevherdir...huzurdur...s aadettir...haktır...

sunam
07.12.2006, 09:22

çok keskin sözler bunlar katılımıyorum size bu saydıgınız şeylerin kurtuşuşu insandan bilimden akıldan başka bişey le kurtulamaz evet din afyondur yüzyıllardır böyleydi böylede gidecek gibi .
çocuklugumuzdan beri beynimize kazınmış şeyleri bir düşün ve büyyünce siz araştırıp gerçekleri görendiginiz zaman kandııldıgınızı ve uyutuldugunuzu gerçeklerin hiçte size anlatıldıgı gibi olmadıgını ögrenmeniz ne kadar acı degilmi.

mmum
07.12.2006, 10:06
çok keskin sözler bunlar katılımıyorum size bu saydıgınız şeylerin kurtuşuşu insandan bilimden akıldan başka bişey le kurtulamaz evet din afyondur yüzyıllardır böyleydi böylede gidecek gibi .
çocuklugumuzdan beri beynimize kazınmış şeyleri bir düşün ve büyyünce siz araştırıp gerçekleri görendiginiz zaman kandııldıgınızı ve uyutuldugunuzu gerçeklerin hiçte size anlatıldıgı gibi olmadıgını ögrenmeniz ne kadar acı degilmi.

katılmayabilirsiniz...
din enbüyük ilimdir...dinini bilen zaten ilim irfan sahibidir..
dini afyon olarak düşünen insanlar ilim-bilim afyonudur...
ilimi-bilimi dinden uzak tutarak dinden ayırmaya çalışarak neyin afyonluğunu yaptıkları aşikardır...

evet din; kayıtsız-şartsız kurtuluştur...zaferdir...özgürlüktür...

cemalettin
07.12.2006, 10:19
selam,
"afyon"zararlımıdır?
afyon türevleri acıları dindirsin diye yaradıldı belki de,tedavi amaçlı olarak.
kullanılış şekline bağlı olsa gerektir...
sıralamaya kalkılır ise,tiner de zararlı olabilir,amacı dışında kullanılır ise.
su da zararlıdır,ateş de,demir ve hatta genelinde "toprak"
kullanana ve maksadına bakmak gerekir.

bazı kendini bilmez kişiler bazı yollarda sürat yapma merakında olduğundan,
bu kişiler ile başetme gücü olmayan yetkisiz yetkililer yollara setler sıralayarak
bütün araç sürücülerini zarara uğratmaktalar.
yollar/araçlar insanlık için zararlı mı?

Hu

güldestim
07.12.2006, 10:40
Bence Afyondur.

Marxında söylediği gibi "Din Baskı Altında Ezilen Yaratığın İç Çekişi,Kalpsiz Bir Dünya'nın Kalbidir.Tıpkı Ruhsuz Bir Durumun Ruhu Olduğu Gibi,Din Halkın Afyonudur.

deli gönül
07.12.2006, 10:49
Bence kaynağından okumadan,öğrenilmeden,kulaktan dolma bilgilerle öğrenilen din afyondur.Hem de dozu fazla kaçmış afyon.Son yıllarda hızla bu afyon beyinlere enjekte edilmeye başlandı.Şu meşhur abla ve ablalar evlerde toplanıp pırıl pırıl beyinlere afyonu veriyorlar hem de ne afyon.O eve girerken tertemiz beyinler çıkarken afyondan uyuşmuş ,koyunlaşmış beyinler olarak ortaya çıkıyor.

sunam
07.12.2006, 10:55
sorunları çözmek yerine onları unutmak ve uyuşmak için bir yoldur din. bu anlamda din insanaları uyuştutur. kolay bir yol aslında .

“Hıristiyanlıkta cehennemin simgesi, ateştir. Çok tanrılı dinlerde, yine ateştir. İslamda da ateştir. Hintliler için de cehennem, alevlerdir. Dinler açısından bakıldığında, sanki Tanrı sadece insan pişirilen bir ızgara kebapçısıdır." Victor Hugo

"İnsanı Allah değil, ama Allah'ı insan yarattı"

hasret_eylul
07.12.2006, 11:10
Din afyon değildir....
hangi din olursa olsun bence bir afyon olma sözkonusu olamaz....

bence dinsizlik yani inançsızlık bir afyondur...

Din birey,topluluk,halkın 2 cihan saadeti için maneviayatı güçlü....maddiyatı maneviyatı ile birebir gelen((alandan çok veren önemlidir diyen)) bir huzurdur...
bir huzur nasıl olurda afyon olur:yamukgul:

kesinlikle din bir afyon değildir....

afyon olarak demeyeyimde dini istismar eden/edenler vardı...varolacaklar...
ama onlar dini afyonluktan değil...dini kullanarak insanları kullanmaya çalışan insanlar....bunada afyonluk denmez dini istismar eden kullanan insanlar denir...((dinden bihaber insanlar...irticacı insanlar...))

neye dayanarak inançsızlığın bir afyon olduğunu düşündüğünüzü söylermisiniz?
bence dinler afyondur..
dinlerin bugüne kadar huzur getridiğini görmedim insanlığaa...

silopya
07.12.2006, 11:43
kavramları sorgularken genelde suç kavramlara atılır. ama genelde suç kavramda değil kavramın yorumlarındadır.
eski türk dini var mesala et yemeyi yasaklayan kavgayı döğüşü yasaklayan. pek güzel. fakat diğer kavimlerin hemen onları ezmesine sebep olmuş.din insanları uyuşturmuş. tüm kavimler böyle olsaydı etten aldıkları saldırganlaştırıcı hormonları almasalardı kimse kimseyle kavga etmezdi hayrat bayram olurdu, kavgasız savaşsız bir dünya güzel deği mi?
teknoloji bilim çok güzel. hayatımızı kolaylaştırıyor mu yoksa insanları doğayı öldürüyor mu. tv, holivut filmleri en büyük uyuşturucu değil mi?
din için yapılanlar, savaşlar, kıyımlar, sömürgeleştirmeler, çekilen acılar... yani dinden dolayı mutsuz olan sayısı, dinden dolayı mutlu olan sayısından fazladır.
insanlara cenneti vadeden din insanlara daha çok cehennem gibi bir dünya vermiştir.
peki bunun suçu dindemi dini yanlış yorumlayanlarda mı?
bu dünyayı değilde diğer dünyayı dünyayı önemseyen anlayışta mı.
abd de dinci ırakta. biri isevi biri müslüman. iseviler müslümanları eziyor öldürüyor. bunda kim diye bilirki bu islamdan dolayı yada isevilikten dolayı?
aynı islam, islam ordularını dünyanın dört biryanında zafere ulaştırmadı mı.
islam gazaliyi, ebu suutu, nizamıl mülkü de doğurdu; ibnisinayı da, mevlanayı da, mimar sinanıda doğurdu. suç islamda mı?
roma başta isaya savaş açtı insanları aydınlatıyor diye, sonradan isanın söyledikleriyle insanları köleleştirdi.
suç bence yanlış anlayışlarda. alevi anlayış kadını özgürleştirirken eşitlerken erkekle. emevi anlayış köleleştirdi. gazali insanları kullaştırırken, kadercileştirirken, başkası birey olmayı, kaderciliğin kötülüğünü söyledi.
osmanlıyı yükselten bilimde ilerleten, zaferler kazandıran anlayışın yerini 16. yy da yavuzla birlikte emevi mantığı aldı ve osmanlyı geriletip çökertti. aynı şey selçukluya da oldu. biz dini kendi öz benliğimizle yoğurunce iyi oluyor fakat arabın anlayışını uygulayınca çöküyoruz, uyuşuyoruz. islamı seçmeseydik şaman kalsaydık acaba şuana daha mı çok toprak üzerinde otururduk, daha mı gelişmiş olurduk. laiklik olmasaydı ırak gibi mi olurduk. ya da daha çok sahip çıksaydık şimdi marsta halay çekiyor mu olurduk?:)
son sözler Ata'dan
Bu İslâm kavimlerinin içinde bizim milletimiz olan Türkler, milli gelenekleri ve milli örfleri bakımından yalış şeylere sahip değillerdi. Türk sosyal geleneklerinin pek çoğu İslâm’ın gerçeklerine uygun ve yakındı. Ancak Türkler bulundukları alan, yaşadıkları yerler bakımından bir taraftan İran ve diğer taraftan Arap ve Bizans milletleriyle ilişki içinde idiler. Şüphe yok ki, ilişkilerin milletler üzerinde etkileri görülür. Türklerin ilişki kurduğu milletlerin o zamanki medeniyetleri ise genişlemeye başlamıştı. Türkler bu milletlerin yanlış âdetlerinden, kötü yanlarından etkilenmiş olmaktan kendilerini engelleyememişlerdir. Bu durum kendilerinde karmakarışık, bilim dışı, insanlık dışı anlayışlar doğurmaktan geri kalmamıştır. İşte düşmemizin belli başlı nedenlerinden birini bu nokta oluşturuyor.
....Kabul etmek zorundayız ki, bütün İslâm âleminin toplumlarında hep yanlış anlayışlar hüküm sürdüğü içindir ki, doğudan batıya kadar Müslüman memleketleri düşmanların ayakları altında çiğnenmiş ve düşmanların esaret zincirine geçmiştir.
.....Gah şarka, gah garba veya her tarafa birden saldıra saldıra Türk milletini, topraklarını,menfaatlerini, benliğini unutturacak, allaha mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular.Milli duyguyu boğan, fani dünyaya kıymet verdirmeyen, sefaletler, zaruretler,felaketler his olunmaya başlayınca, asıl hakiki saadete öldükten sonra ahrette kavuşacağını vaat ve temin eden dini akide ve dini his, millet uyandığı zaman onun şu acı hakikati görmesine mani olamadı. Bu feci manzara karşısında kalanlara, kendilerinden evvel ölenlerin, ahiretteki saadetlerini düşünerek veya bir an evvel ölüm niyaz ederek, ahiret hayatına kavuşmak telkin edendin hissi; dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı.,davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti.Türk vicdanı umumisi, derhal, yüzlerce asırlık kudret ve küşayişiyle(açıklıkla,ferahlıkla), büyük heyecanlarla çarpıyordu.Ne oldu? Türkün milli hissi, artık ocağında ateşlenmişti. Artık Türk, cenneti değil, eski, hakiki büyük Türk cedlerinin mukaddes miraslarının son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra.

mmum
07.12.2006, 11:53
neye dayanarak inançsızlığın bir afyon olduğunu düşündüğünüzü söylermisiniz?
bence dinler afyondur..
dinlerin bugüne kadar huzur getridiğini görmedim insanlığaa...

nası yani ne dayanarak..:yaw
inançsızlık afyondur nedenimi; İslam dinine dayanarak...söylüyorum...

bence din afyon değildir...dine inanmamak afyonluktur...

Zahir
07.12.2006, 11:57
Anketi açarken özellikle "hangi dinden bahsediyorsunuz" diye bir şık koydum. Benim yapmak istediğim ayrım hangi dinin afyon olduğunun adını koymak. Adını koyamadığı afyon marksın çelişkişidir. Şimdi sizlerin önüne ayetlerle birlikte islam dinin özelliklerini koyuyorum. Din Afyondur diyen arkadaşlarımın ob jektif olarak değerlendirme yapıp Evet Din Afyondur ama hangi din diye adını koymalarını istiyorum.

İSLAM:(Numaralar sure:ayet şeklindedir. Lütfen istismarcıların, Hadisçi zihniyetin, Emevi zihniyetinin yaptığı ve uyguladığı şeyleri İslam olarak düşünmeyin)

*doğa ile uyumlu evrensel ilkeler sistemidir (3:83; 33:30; 35:43).

*yalnızca öznel deneyimler değil nesnel kanıtları da ister (3:86; 2:111; 21:24; 74:30).

*bir savın doğruluğunu kabul etmek için kalabalıklara veya duygulara değil aklın ölçüsüne başvurmamızı bekler (17:36; 4:174; 8:42; 10:100; 11:17; 74:30-31).

*bilgi, eğitim, ve öğrenime önem verir (35:28; 4:162; 9:122; 22:54; 27:40; 29:44,49).

*insanın yeryüzündeki yaratılışını bilimsel olarak araştırmamızı öğütler (29:20).

*Allah ile insanın arasına din adamlarının ve şefaatçıların girmesini reddeder (2:48; 9:31-34).

*dinden çıkar sağlamayı yasaklar (9:34; 2:41,79,174; 5:44; 9:9).

*bireyin özgür ve sorumlu davranmasını, ve yetkisiz yetkililere boyun eğmemesini savunur (6:164).

*her türlü inanç ve düşüncenin özgürce açıklanabilmesini savunur (2:256; 18:29; 10:99; 88:21-22).

*kamu işlerinde yöneticilerin seçilmesini ve toplu danışmayı gerekli görür (42:38; 5:12).

*yönetime bütün vatandaşların katılmasını sağlayan bir demokrasiyi önerir (58:11).

*rüşveti yasaklar; çıkar gruplarının ve şirketlerin yönetimde tekel olmasının önlemlenmesini öğütler (2:188).

*yönetici seçiminde ehliyet ve adalet ilkelerinin gözetilmesini emreder (4:58).

*herkes için adaleti savunur; ve hukuk sözkonusu olunca hiçbir ırkı, dini veya mezhebi kayırmaz (5:8).

*yönetim ya da bireylerce hakkı yenen herkese tazminat almak veya adaleti gerçekleştirmek için dilekçe ile şikayette bulunabilme hakkı tanır (4:148).

*sosyal yardım, ekonomik özgürlük ve zenginliğin paylaşılmasını teşvik eder (2:215, 59:7).

*her bireyin yaşama hakkına son derece saygı gösterir (5:32).

*bir toplumun niteliğinin kendisini oluşturan üyelerin niteliğine bağlı olduğunu prensip edinir (13:11).

*kişinin özel yaşamına saygı göstermemizi emreder (49:12).

*delillerle kanıtlanıncaya kadar her sanığı suçsuz sayar (49:12).

*tanıklık edecek olanları olası tehditlerden korur (2:282).

*suçsuz kimseleri başkasının suçundan sorumlu tutmaz (53:38).

*kişilerin malvarlığını güvence altına alır (2:85,188; 4:29; ancak 24:29 ve 59:6-7'deki durumlar istisnadır).

*üretmeyen ekonomiden uzak durmamızı öğütler (2:275; 5:90; 3:130).

*yoksullara bakmamızı ve yardım etmemizi ister (6:141; 7:156).

*insanların ırk ve cins farklılığını bir avantaj olarak görmemizi ve Adem'in çocukları olarak birbirimize olan eşitliğimizi vurgular (49:13).

*kadınları erkekler gibi saygin kabul eder (3:195; 4:124; 16:97).

*bilincin önemini vurgular (5:90).

*bütün ulusları birbiriyle barış içinde yaşamaya çağırır (2:62; 2:135-136, 208).

*dünyayı bütün insanların evi sayar ve bir ülkeden diğer ülkeye göç etmeyi herkesin hakkı kabul eder (4:97-98).

*saldırganları güçle caydırıp barışı gerçekleştirmemizi ister (60:8,9; 8:60).

*'altın kaplamalı bronz' kuralı, yani bağışlamanın teşvik edildiği hukukta suç, suçlu ve ceza arasında benzerlik kuralını izler (42:20; 7:33).

*hakkı yenenlere ve baskı görenelere arka çıkmamızı emreder (4:75).

*insanlara doğruluk ve güzel ahlakta yarışmayı öğütler (16:90)

*insanları, barış, dürüstlük ve nezaket gibi iyi şeylere özendirip kötülükten caydırmaya çağırır (3:110)

*ahlaki değer ölçülerinin yüksek tutulmasını ister (25:63-76; 31:12-20; 23:1-11).

*doğal çevreyle uyum içinde yaşamamızı emreder (30:41)

Lütfen verilen ayetleri sizde kontrol edin ve okuyun. Sonrada Marksa sorun:
Din Afyondur, ama Hangi Dinden bahsediyorsun??

Mesut Gündüz
07.12.2006, 12:05

Afyon alan düşünemez kayıtsız şartsız hiçliğe teslim olur.Bilinçli hareket edemez. İslamiyet dediğinize göre zikir törenlerinde insanlar afyon içenlerden daha fazla kendisinden geçiyor.Ağlayanlar,bağıranlar,vucutlarına mil sokanlar o insanları yönlendirmek çok kolay çünkü hepsi mürit.Afyon satanlar afyon sattıracakları kişilere önce afyonu verirler sonra onlara afyonu sattırırlar.Ama başlarındaki afyon içmez genelde.Dini afyon gibi kullananlara nalet olsun.

mmum
07.12.2006, 12:17
Afyon alan düşünemez kayıtsız şartsız hiçliğe teslim olur.Bilinçli hareket edemez. İslamiyet dediğinize göre zikir törenlerinde insanlar afyon içenlerden daha fazla kendisinden geçiyor.Ağlayanlar,bağıranlar,vucutlarına mil sokanlar o insanları yönlendirmek çok kolay çünkü hepsi mürit.Afyon satanlar afyon sattıracakları kişilere önce afyonu verirler sonra onlara afyonu sattırırlar.Ama başlarındaki afyon içmez genelde.Dini afyon gibi kullananlara nalet olsun.

sayın Mesut Gündüz; siz İslam dininden bahsetmiyorsunuz....
İnsanların yaptıklarından bahsediyorsunuz...buda sizin ön yargılı olduğunuzu gösterir...ve bu düşüncenizle İslam dini bir adım daha afyonluğa kaymaktadır..

ama şu son sözünüzü katılıyorum lanet olsun dini istimar edip kullananlara....
ki afyonluğa kadar gelmiş...

müttaki
07.12.2006, 12:27
din afyonmudur...

Kadehlerde sunulan Şarap...

içilir..

ve Şarap kişiyi mest eder... Kadeh ise Yerinde Kalır Hizmete devam eder...

Din Kadehdir... Bu yüzden de Afyon değildir... fakat Kadehi yemeye çalışanlar için bir Oyuncaktır :D

Şarap ise Afyondur... sevilmez mi hey yar... Bir kadeh Aşk şarabından İçem de kendimden geçem... kendime doğru...

suyunsesi
07.12.2006, 12:32
Din afyondur Afyon da bir ildir bu ilde afyon çok ekilir.
Afyon bağımlılık yapıp uzun sürede kalıcı hasarlar zararlar verir ve bazende öldürür...

Dinde kadını erhama kara çarşafa sokup hatta yüzlerine peçe çekip dünyayı peçe altında bakmayı sağlıyorise hatta onları erkeklere hızmet ve erkeğin arzu ve isteklerini yerine getirmek için birer obje olarak görüyorise vede üzerlerine 9 kadın almalarını hak olarak kabul ediyorise öldükten sonra cenette bile huriler vaad ediyorise günümüzde insanlar hala din adina diri diri yakılıyorise afyon değilde nedir...

hasret_eylul
07.12.2006, 12:35

tamam arkadaşım anladım ben senin ne demek istediğini.. ama sen beni anlamadın.. mesela bir örnek versen islam dininden desenki şu sebepten inançsızlık bir afyondur..
bak ben örnek vereyim sana dinlerin afyon olduğu yönünde:dinler geçmişten günümüze kadar halkları sömürmüş ve insanların inançlarını istismar ederek rant sağlamıştır kıyımlar yapmış.. enginizyasyon mahkemeleri kurarak katliamlar yapmış.. cennetten tapular vaadi ile insanları kandırmış.. kadınları geri plana atmış kara çarşaflara boğmuştur..vs vs buna benzer yüzlerce örnek..
son bir şey daha söylemek istiyorum.. kapitalist ülkelere bakarsak dini hep arkasına aldığını görürüzz..
sorun inanmak yada inanmamak değildir.. insana saygı hertürlü inanca saygıdan geçer.. ama şuan gelinen nokta pek farklı değildir..din afyonluk yaparak mevcut kapitalist sistemi yüceltmenin ötesine geçememektedir..

Erkan Sevgi
07.12.2006, 13:25
Konu ile ilgili olarak üç farklı kaynaktan üç farklı bakış açısı:

Dinin kaynağı hakkında çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Fakat bana göre olması gereken dinlerin toplum yaşamını, birlikte yaşamayı düzenleyici özelliğini ve bunun yanı sıra bireylerin ruhsal yönlerini çöküntülerden korumaya yardımcı olma özelliğini devam ettirmesi. Yaşamda her bireyin psikolojik yapısı birbirinden oldukça farklı ve çağımız düzeni bireyi iyiden iyiye bir çöküntü içine itmektedir. Böylesi bir durumda yozlaşmamış bir din, farklı amaçlar için kullanılmayan kirletilmemiş amacından saptırılmamış bir yardımcı olabilir.

Ama malasef tarihte ve günümüzde yaşanılanlar dinin egemen güçler tarafından nasıl kullanıldığını aşikar bir şekilde göstermektedir.

Kaynak 1 :

http://www.kurtulus-online.com/www/k...00004/138.html

DİN NEDİR?
Din insanların anlayamadıkları, karşısında güçsüz kaldıkları doğa ve toplum olaylarını gizemli doğaüstü güçlerle açıklamaya yönelme olgusudur. Din belli tarihsel koşullarda ortaya çıkmıştır.

İlkel toplumda insanların bilmediği ve dolayısıyla da açıklayamadığı olaylardan doğan din böylece egemenlerin, köle sahiplerinin elinde kurulu düzenin sürdürülmesinde devletle birlikte en önemli araçlardan biri haline geliyordu. "... Sömürücü sınıflar... kendi sınıf baskılarını sonsuzlaştırmak için yığınların edilgenliğine, eylemsizliğine, onların tevekkülüne, yumuşak başlılığına, mutsuzluğun kaderde yazılı olduğu inancına muhtaçtırlar, ama, aynı zamanda, yığınların mutluluk umutlarının öteki dünyaya doğru çevrilmesi gerekir; geleceğe ait avutucu cennet umudu, sömürülen yığınlara yer yüzündeki 'fedakarlıklarının' ödülü olarak sunulmuştur..." (Georges Politzer, Felsefenin Temel İlkeleri, syf.193-194)
Kaynak 2 :

http://portal.ateizm.org/modules.php...q=yes&id_cat=1

Dinlerin ortaya çıkış sebebi dünyanın neresinde doğarsa doğsun, tüm insanların aslında bu evren denen bilinmezde aciz oluşu. Neden varolduğumuzu bilmiyoruz. Hayattaki amacımızı bilmiyoruz. Hayatta bir amacımız olup olmadığını bile bilmiyoruz. Kökenimizi zaten bilmiyoruz. Hele de geleceğimizi, ölümü ve ölümden sonrasını hiç bilmiyoruz. Dolayısıyla bu kadar boşluk içindeki bireyleri bir araya getirebilmek, bir amaç etrafında toplayabilmek ve onlara hayatta sağ kalıp bir şeyler yaratma ve bir şeyler başarma mücadelesinin içine çekebilmek için fikirsel olarak tutunacakları dallar göstermek gerekiyordu. Bazı ruhani liderler ve karizmatik toplum önderleri de insanlara bu tür gerekçeler verdiler. İşte dinler bundan ibarettir diyebiliriz.

Bu başka işlere de yaradı toplumda. Çünkü din öyle bir kontrol mekanizmasıdır ki, normalde bir amaç etrafında toplanamayacak binlerce değişik kişi ve karakteri kontrol etme imkanı veriyor. Dünya nimetlerinin haksız bölüşümünü de insanların kolay kabul etmelerini sağlayacak bir psikolojik kontrol mekanizmasıdır din örneğin. Bu amaç için idealler zaten. Hatta bazılarına göre dinlerin ortaya çıkış sebebi de odur, yeryüzündeki tek fonksiyonları da.

Kaynak 3 :

http://www.harunyahya.org/evrim/hy_m...u/m_sonu2.html

DİNİN GERÇEK KÖKENİ
Mantıksal bir analiz yaptığımızda bunun cevabını bulabiliriz: Din bir toplumda bir evrim süreciyle ortaya çıkmadığına göre, o topluma "dışarıdan" öğretilmiş olmalıdır.
Bu analizi ilerletirken bir noktaya daha dikkat etmek gerekir: Yeryüzünün farklı coğrafyalarında doğup büyümüş olan kadim dinlere baktığımızda, bunların çok fazla ortak inanç içerdiklerini görürüz. Aralarında kültürel bir alışveriş yaşanmasının mümkün olmadığı toplumların dinlerinde, melek, cin ve şeytan gibi insan tarafından algılanamayan varlıklardan, ahiret gibi kavramlara, insanın çamurdan yaratılmasından, yapılan ibadet şekillerine kadar birçok ortak yön bulunmaktadır. Örneğin Nuh Tufanı ile ilgili bilgiler, Sümer kayıtlarından Galler efsanelerine, Çin yazıtlarından antik Litvanya inanışlarına kadar pek çok farklı kültürde bulunabilir.39
Bu gerçek ise bizlere, dinin eski toplumlara hem tek ilahlı bir inanış olarak "dışarıdan" girdiğini, hem de hep aynı kaynaktan geldiğini gösterir. Dünyanın dört bir yanındaki farklı kültürler, aynı kaynaktan gelen ve tek bir ilahın varlığını haber veren dinlerle eğitilmişlerdir.
Bunun bizi hangi noktaya ulaştırdığını görmek ise çok kolaydır: Açıktır ki din, insan-üstü bir kaynaktan gelmiş ve tüm toplumlara da aynı kaynaktan öğretilmiştir.
Bu insan-üstü kaynak, tüm evrenin ve insanların yaratıcısı olan Allah'ın indirdiği vahiydir. O, tarihin her döneminde kullarının bazılarını elçi (resul) olarak seçmiş, onlar aracılığıyla kendisini insanlara tanıtmış ve insanlar için seçtiği dini bildirmiştir. O'nun son vahyi olan Kuran, "her topluluk için bir hidayet önderi vardır" (Rad Suresi, 7) hükmü ile bu gerçeği haber verir. Bir başka ayette ise, Allah'a isyan ettikleri için helak edilen toplumlardan söz edilirken şöyle denir:
"Kendisi için bir uyarıcı olmaksızın, biz hiçbir ülkeyi yıkıma uğratmış değiliz. Hatırlatma (yapılmıştır); biz zulmedici değiliz." (Şuara Suresi, 208-209)
Allah, Kuran'ı vahyetmekte olduğu Hz. Muhammed'e hitaben de şöyle der: "Andolsun, senden önce geçmiş topluluklara da elçiler gönderdik." (Hicr Suresi, 10)
Dinin kökeni, Allah'ın tarihin her döneminde farklı kültür ve toplumlara gönderdiği bu elçilerdir. Bu seçilmiş insanlar, toplumlarına hep bir ve tek olan Allah'a iman ve kulluk etmeleri gerektiğini öğretmişler, O'nun ve yarattığı evren hakkında hep aynı bilgileri vermişlerdir. Dinlerin dejenerasyonu ise bu seçilmiş elçilerin getirdikleri dinin zaman içinde insan eliyle bozulması, çok tanrılı ilahlara dönüştürülmesidir.

Zahir
07.12.2006, 13:37
bak ben örnek vereyim sana dinlerin afyon olduğu yönünde:dinler geçmişten günümüze kadar halkları sömürmüş ve insanların inançlarını istismar ederek rant sağlamıştır kıyımlar yapmış.. enginizyasyon mahkemeleri kurarak katliamlar yapmış.. cennetten tapular vaadi ile insanları kandırmış.. kadınları geri plana atmış kara çarşaflara boğmuştur..vs vs buna benzer yüzlerce örnek..

Sayın üye;

Bende sizlere yukarıda yüzlerce örnek sundum. Bahsettiğiniz tapular, karaçarşaflar, engizisyonlar, sömürüler...Din(islam)'in bir özelliği değil inancı istismar eden, inancı sömüren, kör mukuallit olan, sorgulamayan bireylerinin ürünüdür.

Siz ne kadar HAYIR desenizde, Bilimsel ve Dini gerçekler algıladığımız bu evrenin mutlaka bir gün son bulacağı, Dini gerçek olarak biz yaratılmışların fiziki bedenimizi değişsek dahi sahip olduğumuz bilincin yeni bir algılama şekline gireceği ve algıladığımız bu evrendeki bilinçle ahlaki erdemli değerler üretmemiz
gereçeğidir.

Bence Üretin çünkü bu evreni algılayamadığınız zaman üreteceğiniz şeylere ihtiyaç duyacaksınız. Üretemediğiniz zaman İnançsızlığınız sizin Afyonununuz olacaktır.

Selamlar...

AleviGenç
07.12.2006, 14:12
Dîn afyon demek büyük yalnış ve "Allah Muhammed Alî" kutsallığına karşı çıkmak demektir.

Alévîler İslâm Dîn'ine mensupdur.

Hz.Alî (a.s)'in bir sözü Dîn Hakkında;

DÎN EN ÜSTÛN MURAT'TIR!!

KızılBant
07.12.2006, 14:59
Dinler kendi dönemlerinde ilk çıktıları zaman insanlara umut vermiş ve taraftar toplamışlar ama daha sonra tüm dinler insanları sömürmenin aracı olmuştur.

Cahil insanları kontrol altında tutmak için yöneticler bu dinleri kullanıp insanları yönetmişler.

Din afyondur.

Mesut Gündüz
07.12.2006, 15:05
sayın Mesut Gündüz; siz İslam dininden bahsetmiyorsunuz....İnsanların yaptıklarından bahsediyorsunuz...buda sizin ön yargılı olduğunuzu gösterir...ve bu düşüncenizle İslam dini bir adım daha afyonluğa kaymaktadır..
ama şu son sözünüzü katılıyorum lanet olsun dini istimar edip kullananlara....
ki afyonluğa kadar gelmiş...

1-Zikir töreni hangi dinin içinde.
2-İslama karşı antipatim var ama önyargılı değilim.
3-Kuran-ı Kerimin her sayfasında afyon vardır.

Saygılar,

Şoreş
07.12.2006, 15:11
Dîn afyon demek büyük yalnış ve "Allah Muhammed Alî" kutsallığına karşı çıkmak demektir.

Alévîler İslâm Dîn'ine mensupdur.

DÎN EN ÜSTÛN MURAT'TIR!!

Öncelikle Alevilik ne bir Din'in, nede bir Irk'ın tekelindedir..
Alevilik Evrenseldir.. Ben kendimi sadece ve sadece Alevi olarak görüyorum..Çünkü yozlaşmış İslam/Müslümanlar gibi Cennet Cehenneme, Türbanlara, Çarşaflara, Cennet Hurilerine inanmıyorum.. Böyle birçok örnek verebiliriz tabikide.. Tabi sen Müslüman bir Caferi olabilirsin, ama gerçek Alevilik Evrenseldir.. Aleviliğin içinde Ehlibeytimizin özü var... Alevilik Evrenseldir.. Ehlibeyt'in özü ise Kardeşlik/Barış/Özgürlüktür. Alevilik günümüzdeki İslam'ın tekelinde değildir.. Biz Aleviler her şekilde Sünni ve Şialardan farklıyız İnanç olarak.. Bizim özümüzde Hak Evren ile bir bütündür.Özümüzde Ruh Göçü vardır... Bunu aksini iddia edene, Yunus Emre gibi ozanlarımızın Şiirlerinden de örnekler verebilirim... Bunlar kabul etmeyen çoktan Caferi yada Sünnileşmiştir zaten.

Saygılar.

Serkan_Devrim
07.12.2006, 15:42
tamam tamam herkesi mutlu edecek bir söz;:D

din cahil için afyon, akıllı adam için huzurdur.

cemalettin
07.12.2006, 15:47
selam,

insanoğlu bilincini yeterince geliştirerek kendisini bilecek seviyeye gelinceye kadar,
din kimine kurtuluştur.
kimi dindarlar kimilerine kurtuluştur.
din afyon niyetine kullanılabilir,kimilerinin refah ve kurtuluşu olur.
din yazıldığı gibi uygulanır,kimilerine huzur getirir.
din yorumlara göre uygulanır,dinsel bir "lig"oluşur.
din kimilerine ömürlerini boşa harcama aracıdır,kimi sarılır onsuz yapamaz.kimi darılır,onsuz yapamaz.
din,hakkında en çok tartışılan konudur,en az sonuç alınan konudur da.
din hakkında ilk söz "O"nundur,
son söz yine "O"nun olacaktır...

Hu

MeRaLiNa
07.12.2006, 15:57
"Allah Muhammed Alî"

DÎN EN ÜSTÛN MURAT'TIR!!

gercek "Allah Muhammed Ali" yolunu izleyen gercek Alevilik beyinde afyon etkisi yapip uyusturmaz... bu konuda sana katiliyorum

Bakır
07.12.2006, 16:01
din afyonmudur bilmiyorum ama 3. dünya ülkelerinde %95 taraftar kitlesine sahip.faşist ve emperyalist güçlere karşı yürütülen mücadelede din ilerici bir karekter alır.bunun en güzel örneğini hizbullah sergilemişdir.

bugün türkiyede gerilla kavramı ve gerilla var ise bunu,islam ülkeleri sınırları arasında kalan bekaa vadisindeki kamplara borçluyuz.

evet din bir afyon olabilir,ama bu kavramın t.c. de işçi sınıfını bölmekden başka bir işe yaradığı yok!

b.alina
07.12.2006, 16:06
din duyular ve akıl yürütmekten bağımsız,daha doğrusu duyular ve akıl yürütmelere rağmen,insanın farkı isimler ve farklı kisvelere altındaki sonsuzu idrak etmesine yarayan zihinsel bir yetenektir.bu yetenek olmaksızın hiçbir din,hatta outlara ve fetişlere tapma bile mümkün olamazdı ve eğer dikkatle dinleyecek olursak tüm dinlerde Ryhun fısıldaışını,kavranılamayanı kavrama mücadelesini dile getirilemeyeni dile getirme çabasını ve sonsuza hasreti ,tanrı sevgisini duyabiliriz
insanın düşünce ve duygu hayatından izler bulduğumuz her seferinde,onun bir dini olduğunuda bulguluyoruz.

Nerede karşımıza çıkarsa çıksın,din daima kutsal bir hedefe yöneliktir.Ne kadar eksileri olursa olsun,din daima insan ruhunu Tanrı'nın huzuruna getirip koyar ve o dindeki tanrı kavramı tamlıktan uzak ve çocukça bile olsa mutlaka insan ruhunun o zaman dilimi içinde erişebileceği ve kavrayabileceği en yüksek mükemmellik idealini ifade eder

max müller.

çoğu zaman din bana dayatma gibi geliyor.insanlar inandırılmak mecburiyetinde bırakılıyorlar.Din neye ne için inandıklarının farkında olmayanların elinde afyon gibidir.bunu diğer dinlerde olduğu kadar islamda da görüyoruz.tehlikeli ellerde insanlık için zararlı olabiliyor.

Mesut Gündüz
07.12.2006, 16:14
İslamın içinde tam anlamıyla kaybolmadan mümin olamayacağımıza göre.İslamın içinde tam anlamıyla kaybolduğumuzda aklımızı bir kenara bırakmak zorunda kalacağımızı düşünürsek.Dini afyon olarak düşünüp onu sadece tıpta,eczacılıkta kullanmak en doğrusu.
Sadece akla,mantığa,ahlaka ilişkin yararlı kısımlarını almakta bu olsa gerek.

tsira
07.12.2006, 16:47
Bana göre ayfon olan din değil;cahilleri kullanan,meyilli olanları kendi saflarına çeken,insanları sorgulamadan sadece kabullenmeyi benimseten ve kendi istekleri için dini sömürenler afyondur.
Bu kişilerde ne yazık ki bilgisiz insanların beyinlerini kolayca uyuşturuyorlar.

meymane_usari
07.12.2006, 17:17
Dinine düşkün insanların bu zaafından yararlanıp rant sağlamaya çalışan insanlar çok onlar böylece dini sanki afyonmuçcasına kullanıp insanları uyutuyorlar.Fem Dershaneleri(Fettullah Eğitim Merkezi) ve onun abileri bu işi kendi açılarından çok güzel yapıyorlar.

Balta
07.12.2006, 17:59
Burdaki birçok arkadaş şöyle demiş;

"Din önceleri insanlara ümit vermiş sonrada sömürü aracına dönüşmüş"

Kısmen katılsamda neden sonuç ilişkisi olarak bunu yer değiştirerek savunuyorum.

Yani tüm dinler sömürü olarak çıkmış sonradan insanlara ümit olmuştur.

Bu düşüncemide dinler tarihi destekliyor. Düşününkü şu anda kabul gören dört din aynı çoğrafyada çıkmış. Aynı yerler kutsal sayılmış aşağı yukarıda.

O dönemlere baktığımızda Mekke ve Medine ve çevresi önemli ticaret merkezleri ve bu anlamda orada güç sağlamak büyük bir gücü ele geçirmek demektir dinlerin tamamı bu anlamda sömürü olarak ortaya çıkmış. Ama sonradan insanlara birçok manada ümit olmuş.

Bu gücü ele gerçirenler ganimet saltanatlığıyla ümitlenirken. Yoksul insanlarda avunmalarıyla ümit bulmuşlar.

Konu dışı olmaması için uzun açıklamada bulunmayacağım. Ama merak eden arkadaşlar o dönemin dünya ticaret olaylarına bir bakmasını öneririm.

KomünistAlevi
08.12.2006, 01:38
Din afyondur.
İnsanların akıllarını uyuşturan bir ilaçtır Din dedikleri şey..Kapitalist,burjuva sistemlere iyi bakarsanız eğer Dini duygular sıkça sömürülmektedir..Örnek olarak verirsek eğer :
AKP hükümeti..İnsanlar sadece alnı secdeye varıyor diye AKP liderine ve partisine oy veriyor...

Din bir afyondur...

Dinlerin olmadığı bir dünyada olsaydık eğer sömürülmek bukadar kolay olmayabilirdi...

Ben Dini kabul etmeyen bir toplumu isterim..Benim düşüncelerim bundan ibarettir..

Saygılarımla...

sunam
08.12.2006, 04:32
katılmayabilirsiniz...
Din enbüyük ilimdir...dinini bilen zaten ilim irfan sahibidir..
dini afyon olarak düşünen insanlar ilim-bilim afyonudur...
ilimi-bilimi dinden uzak tutarak dinden ayırmaya çalışarak neyin afyonluğunu yaptıkları aşikardır...

evet din; kayıtsız-şartsız kurtuluştur...zaferdir...özgürlüktür...
din hiçbir zaman ilim irfan sahibi olmak için kriter değildir.Öyle olsa ne dünya nede uzay ve hatta insan sorgulanmazdı...Diğer yandan ilim irfan kişiyi uyandırmak içindir uyutmak için değil.....Kaldiki şu aşikar olan din afyonluğunu merak içerisinde bekliyorum.Ne demek istediğini anlamak son derece güç..Din esaretin simgedir kişiyi kulluğa iten Tanrı'ya ibadetle onun varsaydığı cennet için yalakalık yapan toplumun göstergesidir..hiçbir din özgürlük vaadetmediği gibi sığınmadan ibarettir..o yüzden din afyondur..bulunması zordur...buluncada içmesi nirvana yapar insanda !!!!

..

KuLuMuT
08.12.2006, 12:51
Bismişah Allah Allah
Siz kendi dininizi bir afyon olarakmı gorüyorsunuzki başkalarının dini hangi biçimde kullandıkları önemli bir ama bunu onlemekte bizim elimizde kşi insan dan insana din den dine fark vardır hangi din bu anlattığınız ve biraz da komistçe bi yaklaşım..
Gerçeğe hü mümiine ya Ali..

mmum
08.12.2006, 15:58
din hiçbir zaman ilim irfan sahibi olmak için kriter değildir.Öyle olsa ne dünya nede uzay ve hatta insan sorgulanmazdı...Diğer yandan ilim irfan kişiyi uyandırmak içindir uyutmak için değil.....Kaldiki şu aşikar olan din afyonluğunu merak içerisinde bekliyorum.Ne demek istediğini anlamak son derece güç..Din esaretin simgedir kişiyi kulluğa iten Tanrı'ya ibadetle onun varsaydığı cennet için yalakalık yapan toplumun göstergesidir..hiçbir din özgürlük vaadetmediği gibi sığınmadan ibarettir..o yüzden din afyondur..bulunması zordur...buluncada içmesi nirvana yapar insanda !!!!

..

"Hakikat, yalnız bilimin gösterdiğidir.." demek doğru değildir..Çünkü bilim şunları arar;.."Bu nedir ve hangi sebeplerle meydana gelmiştir?"..
"Bu niçin böyledir?..Bunun mânâ ve gâyesi nedir?"..gibi sorular bilimin sahasına girmez...Her şeyin "niçin"i bilimi aşar,..bu bilimin ötesidir...
Bu problemleri felsefe cevaplandırmaya çalışır;..fakat felsefe de dinden kopuksa,..bu soruları doğru cevaplayamaz....
Beşerin sorularını onları huzura sevk edecek tarzda hikmetlerle cevaplayan ise dindir..."

ÖRNEĞİN; "Kar niçin yağar?"..sorusuna verilecek doğru bilgiler,...
"kar"ın yağmasının hikmetleridir...
Bu hikmetleri,.."kar"ın kendisinden bilmek büyük bir yanlışlık olur...
Bunlar, ilâhî hikmetlerdir...."Kar"ın nasıl yağdığının cevabı ise, fizik ve kimyanın araştırma metotlarıyla yazılmış fen kitaplarında mevcuttur....

""DİN bir ilimdir..DİN ve ilim bir BİLİMDİR...""

guneyyy
08.12.2006, 16:10
Kuran Dine karşı çıkanları 3 sınıfta toplar

1) Kendilerini Allah yerine koyarak hüküm veren ve saptıran din adamları
2) Dinden dolayı çıkarlarını kaybeden ve sömürü çarkları bozulan sermaya sahipleri (Marksın Kulakları çınlasın :p )
3) Dinin gelişi ile iktidarı yıkılacak iktidar sahipleri.

Şimdi soralım ;

İktidar sahiplerini yerinden eden sömürücü sermaya sahiplerinin rahatını kaçıran, din yolu ile kendilerine çıkar sağlayanları uyaran onlara cehennemi müjdeleyen bir din afyon olabilir mi??? İnsanları köleleştiren Mekke Aristokrasisine karşı başkaldırmayı emreden din afyon olabilir mi? Sömürü düzenleri bozulmasın diye Muhammede her türlü teklifi yapan Mekke patronu bugünün Aydın Doğanı zındık Ebü Süfyanın teklifini red eden ve hatta bu teklif için toplantı yapıp bazı şeyleri görmezden gelen Muhammedin sistemden taviz veremezsin diye uyaran Allahın dini afyon olabilir mi??? Üretime dayılı ekonomiyi destekleyen din afyon olabilir mi??? vs vs vs vs vs vs vs daha çok şey yazabiliriz.

Evet Üstad Marks :p sormadığın bu soru senin çelişkindir. Şimdi biz soruyoruz;

Hangi Din Afyondur????

Marks ın celişkisi yoktur sizin anladıgınız manada anlarsanız çelişki size aittir:)

Allahın dini afyon olabilirmi gibi yanlış bir cümle kurarakta celişkiyi marksa atmışsınız.

Din bir afyondur. cünkü doğmatiktir.. çünkü ezen sınıfların ezilen sınıfları uyuttugu en güçlü olgudur,

sermaye işçi sınıfını hep şu şekilde oyalamış ve uyutmuştur : çalışın Allah verir, lotarya oynayın bir gün Allah mutlaka verir :)

bunlar küçük ama önemli ayrıntılardır afyon derken bu yalanları yuttukça uyuşan bir halk düşünelim iştee din afyondur bu nasıl kullanıldıgından nasıl anlatıldıgından cok özüne uygun bir ifadedir DİN afyondur..

sunam
08.12.2006, 17:16
"Hakikat, yalnız bilimin gösterdiğidir.." demek doğru değildir..Çünkü bilim şunları arar;.."Bu nedir ve hangi sebeplerle meydana gelmiştir?"..
"Bu niçin böyledir?..Bunun mânâ ve gâyesi nedir?"..gibi sorular bilimin sahasına girmez...Her şeyin "niçin"i bilimi aşar,..bu bilimin ötesidir...
Bu problemleri felsefe cevaplandırmaya çalışır;..fakat felsefe de dinden kopuksa,..bu soruları doğru cevaplayamaz....
Beşerin sorularını onları huzura sevk edecek tarzda hikmetlerle cevaplayan ise dindir..."

ÖRNEĞİN; "Kar niçin yağar?"..sorusuna verilecek doğru bilgiler,...
"kar"ın yağmasının hikmetleridir...
Bu hikmetleri,.."kar"ın kendisinden bilmek büyük bir yanlışlık olur...
Bunlar, ilâhî hikmetlerdir...."Kar"ın nasıl yağdığının cevabı ise, fizik ve kimyanın araştırma metotlarıyla yazılmış fen kitaplarında mevcuttur....

Bilim

Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.”

“Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.”
“Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.”

Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır; yerine yenisi konulur.

Bu noktada şu soru akla gelecektir. Sürekli yenilenme ve ayıklanma süreci içinde olan bilimsel bilginin doğruluğu, evrenselliği savunulabilir mi? Bu sorunun yanıtını verebilmek için, bilimsel bilginin nasıl üretildiğine bakmamız gerekecektir.

Felsefenin özü, bir bilgiye sahip olmaktan çok, onu arayıp araştırmaktır. Felsefe uğraşı, bu doğrultuda olmak üzere, her şeyden önce bir “düşünme çabası”dır. Peki düşünme nedir? Düşünme, aklın bir işlevidir; böylece akıl, edindiği bilgileri yeniden gözden geçirir, tartışır. Gerçekten, yaşamın deneyimleri, yığınla izlenim ve bilgi sağlar bize. Belli bir meslekten isek, hele hele bilimsel bir etkinlik içindeysek, daha tam, daha aydınlık kavramlar ediniriz. Ne var ki, yaşam deneyimimiz ne denli zengin, bilimsel ve teknik bilgilerimiz ne denli derin olursa olsun, hiçbiri felsefenin yerini tutmaz. İşte felsefe yapmak, bu bilgiler üzerinde düşünmek, onları sorgulamak, yani “yeniden gözden geçirip tartışmak”tır.

Neyiz, Kimiz, Nereye Gidiyoruz?..gibi...

Kar konusunda söylenecek tek şey sizinde belirttiğiniz gibi;...."Kar"ın nasıl yağdığının cevabı ise, fizik ve kimyanın araştırma metotlarıyla yazılmış fen kitaplarında mevcuttur....

yani din BİLİM degildir.

hasret_eylul
08.12.2006, 18:46
Marks ın celişkisi yoktur sizin anladıgınız manada anlarsanız çelişki size aittir:)

Allahın dini afyon olabilirmi gibi yanlış bir cümle kurarakta celişkiyi marksa atmışsınız.

Din bir afyondur. cünkü doğmatiktir.. çünkü ezen sınıfların ezilen sınıfları uyuttugu en güçlü olgudur,

sermaye işçi sınıfını hep şu şekilde oyalamış ve uyutmuştur : çalışın Allah verir, lotarya oynayın bir gün Allah mutlaka verir :)

bunlar küçük ama önemli ayrıntılardır afyon derken bu yalanları yuttukça uyuşan bir halk düşünelim iştee din afyondur bu nasıl kullanıldıgından nasıl anlatıldıgından cok özüne uygun bir ifadedir DİN afyondur..
düşüncenize katılmakla birlikte birşeylerde eklemek istiyorum ben..
dinin afyon olmasına yönelik şunuda söyleyebiliriz dinler halk kitlelerini sürekli kaderciliğe itmiştir asıl üretmeme burdan başlar kanımca.. kaderci düşünen halk çünkü üretmez sorgulamaz.. çünkü din dogmatik olması ile birlikte değiştirilemezde.. sadece kabul vardır.. kabul etmeyip sorguladığın zamanda seni dışlar kafir ilan eder..

Şoreş
08.12.2006, 18:53

Din İlim midir ? Bilim midir ? Hangi Din bu yolda İnsanları aydınlığa götürebilir ?
Size bir örnek vereyim.. Kuzenim İlk Okula giderken, öğretmeni sınıfa yağmurun nasıl yağdığını sormuş.. Dindar bir ailenin kızı aynen şöyle cevaplamış; '' Öğretmenim Şeytan Allah'ı kızdırınca, Allah Şimşeklerini çakıyor, Yağmur yağdırıyor ''.. Küçük kız ailesinden böyle öğrenmiş çünkü..

Din İlimdir, Bilimdir derken İslam'ıda kastediyor musunuz çok merak ediyorum doğrusu.. Din Afyondur.

b.alina
08.12.2006, 19:08
hiç birşey inançlar gerektirdiği için gözü kapalı kabul edilmemelidir.Bu şekilde dinlere teslim olanların akıl sağlıklarının yerinde olmadığını düşünürüm hep.din şartlarını geleneklerini akıl süzgecinden geçirmeden kabul eden insanların kendi benliklerini kazanamadıklarına inanırım

özgür şekilde düşünme yetisine sahip olmayan insan,insan değildir

erasmus

Balta
08.12.2006, 19:09
Din Bilime inanalar için Afyon
Din Dğmalara inananlar için Extacy dir desem yanlışmı olur:p

silopya
11.12.2006, 15:46
arkadaşlar sözün aslı "din halkların afyonudur" diye biliyorum ben. "din afyondur" la "din halkların afyonudur" arasında çok fark var. din bireysel mutluluk verebilir, huzur, çalışma azmi falan. fakat halklar olunca cemaat olur, ve tarihte din yüzünden mutlu olan cemaat varmıdır? ben bilmiyorum. ama halkların çok savaşmasına, çatışmasına sebep olmuştur.

guneyyy
11.12.2006, 16:48
gerceği din afyondur.

AleviKürt
12.12.2006, 13:15
Din İlim midir ? Bilim midir ? Hangi Din bu yolda İnsanları aydınlığa götürebilir ?
Size bir örnek vereyim.. Kuzenim İlk Okula giderken, öğretmeni sınıfa yağmurun nasıl yağdığını sormuş.. Dindar bir ailenin kızı aynen şöyle cevaplamış; '' Öğretmenim Şeytan Allah'ı kızdırınca, Allah Şimşeklerini çakıyor, Yağmur yağdırıyor ''.. Küçük kız ailesinden böyle öğrenmiş çünkü..

Din İlimdir, Bilimdir derken İslam'ıda kastediyor musunuz çok merak ediyorum doğrusu.. Din Afyondur.

Sores dost, bu Islam'in sucu degil, dindar, gerici ailenin sucu. Islam'i yanlis ya da dogru anlamak herkesin kendi olan elinde birsey.

guneyyy
12.12.2006, 14:54
islamı dogru anlayanlar nasıl anlamışlar ... bana bir anlatırmısınız cok merak ediyorum..

neden hep sucu yanlış anlaşılmıştır insanların sucudur onlar yanlış anlamışlar diyerek islamı komik bir argümanla savunmaya calışıyorsunuz..

anlaşılanların tamamı dogrudur neyse odur.. onu ters düz etmeniz neye fayda getirdi bu dünyada neye..

peki neden islam her insanın aanlayacagı şekilde degil. cokmu karmaşık? karmaşık degilse neden herkes farklı anlayıp farklı uyguluyor?

eger anlaşılabilir degilse ona inanmayanların bir sucu yok onlar fazlasıyla günahsızlar dimi yanii.

AleviKürt
12.12.2006, 15:26
islamı dogru anlayanlar nasıl anlamışlar ... bana bir anlatırmısınız cok merak ediyorum..

neden hep sucu yanlış anlaşılmıştır insanların sucudur onlar yanlış anlamışlar diyerek islamı komik bir argümanla savunmaya calışıyorsunuz..

anlaşılanların tamamı dogrudur neyse odur.. onu ters düz etmeniz neye fayda getirdi bu dünyada neye..

peki neden islam her insanın aanlayacagı şekilde degil. cokmu karmaşık? karmaşık degilse neden herkes farklı anlayıp farklı uyguluyor?

eger anlaşılabilir degilse ona inanmayanların bir sucu yok onlar fazlasıyla günahsızlar dimi yanii.

dogru anlayanlar, insan öldürmemis, kimsenin kusurna kalmamis. kimseye karsi kin nefret gütmemis. temiz kalpli, zengin gönüllü vs olmalidir. cünkü islam hic bir zaman kötülük yap dememistir. cihad, nefret vs. fundamentalistlerden gelir. Hz. Ali gibi bir insanin kötülügü nerde, bana anlatabilirmisin?

Mesut Gündüz
12.12.2006, 15:55
dogru anlayanlar, insan öldürmemis, kimsenin kusurna kalmamis. kimseye karsi kin nefret gütmemis. temiz kalpli, zengin gönüllü vs olmalidir. cünkü islam hic bir zaman kötülük yap dememistir. cihad, nefret vs. fundamentalistlerden gelir. Hz. Ali gibi bir insanin kötülügü nerde, bana anlatabilirmisin?

Doğru anlayanlarda öldürmüştür.Vahşet islamiyetin genel felsefesi değilmidir.

AleviKürt
12.12.2006, 16:01
Doğru anlayanlarda öldürmüştür.Vahşet islamiyetin genel felsefesi değilmidir.

Kim diyor? Suudi Arabistan mi? El-Kaide mi?

Mesut Gündüz
12.12.2006, 16:04
Kim diyor? Suudi Arabistan mi? El-Kaide mi?

Muhammedin yaptığı savaşları saymama gerek varmı.yaklaşık 100 adet.

Özgür-Taylan
12.12.2006, 16:06
din afyon'sa... haydi hepimiz ateist olalim?
birakalim Ehlibeyt sevdamizi bi kenara.. madem din afyondur (..)

dini afyon eden din degil ama dini kötü niyetle kullananlardir!!

Balta
12.12.2006, 17:42
din afyon'sa... haydi hepimiz ateist olalim?
birakalim Ehlibeyt sevdamizi bi kenara.. madem din afyondur (..)

dini afyon eden din degil ama dini kötü niyetle kullananlardir!!

Senin de dediğin gibi Ehlibeyt Sevdası... Biz Acaba Ehlibeyti dinsel olarak mı sevdik. Yoksa yapılan haksızlık ve katliama karşı kendimize yakın mı bulduk?

Ehlibeytin dinsel yapısından hangisini aldık ya da hangisini almadık, cevaplarsan ona göre düşünelim....

Özgür-Taylan
12.12.2006, 18:12
Senin de dediğin gibi Ehlibeyt Sevdası... Biz Acaba Ehlibeyti dinsel olarak mı sevdik. Yoksa yapılan haksızlık ve katliama karşı kendimize yakın mı bulduk?

Ehlibeytin dinsel yapısından hangisini aldık yada hangisini almadık, cevaplarsan ona göre düşünelim....

onlari Ehlibeyt olarak kilan ne? Din'dir.. Allah'in emri, istegidir...
Kuran'da Ehlibeyt'ten sözediliyor hatta!..
Kutsal Kitap'ta onlarin önem tasidigini ögreniyoruz.. o kitap neyin nesi? Din kitabi.. Allah'in kitabidir..

Ehlibeyt yandaslari.. bu ailenin Din'de önem tasidigi için Ehlibeyt sevdali olmustur... bugün Dede'lerimiz neden önem tasiyor bizler için? .. Ehlibeyt soyu olarak bildigimiz için.. bunu da Din enstore ediyor ister istemez! ..

Alevilere yapilan zulüm Anadolu'da baslamistir, Osmanlilar zamaninda, ve hâlâ devam etmektedir.. Corum, Maras, Sivas ve nice olaylar.... o açidan tabii ki Ehlibeyt acisini içten yasiyoruz diyebiliriz.. ama biz taa Horarsan'da Ehlibeyt yandaslari olduk.. Horarsan'da yasayan ilk Aleviler kimler tarafindan zulüm görüyorlardi ki kendilerine Ehlibeyt'i yakin kilsinlar ?

"Ehlibeyt soyumuzdur, biz Ali'den ayrilmayiz!"

saygilarrr sevgilerrrr

Balta
12.12.2006, 18:16
onlari Ehlibeyt olarak kilan ne? Din'dir.. Allah'in emri, istegidir...
Kuran'da Ehlibeyt'ten sözediliyor hatta!..
Kutsal Kitap'ta onlarin önem tasidigini ögreniyoruz.. o kitap neyin nesi? Din kitabi.. Allah'in kitabidir..

"Ehlibeyt soyumuzdur, biz Ali'den ayrilmayiz!"

saygilarrr sevgilerrrr

Bana Kuranda Ehlibeytte yazan ayeti verebilirmisin.

Özgür-Taylan
12.12.2006, 18:39
Bana Kuranda Ehlibeytte yazan ayeti verebilirmisin.

buyur,

- Meryem 96.

Ehlibeyt’ten olanlara “sevgi” istenir.

- Şûra 23.

“…Sizden tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum. İstediğim ancak yakınlarıma sevgidir..”.

- Ahzâb 33

“…Ey Ehlibeyt, Tanrı sizden her çeşit pisliği, suçu gidermek ve sizi tam bir temizlikle tertemiz duruma getirmek diler” diyerek, Ehlibeyt’in önder ve ülküsel (ideal) kimliği yeni İslam toplumuna örnek gösterilip, toplum Ehlibeyt’in davranışına özendirilir.

daha çok bilgi istersen:

http://www.alewiten.com/ahlak23.htm

saygilarrr sevgilerrr

KızılBant
12.12.2006, 19:15
Size açık konuşayım ehlibeyt sevgisi bize zulme karşı çıktıkları için örnek oldu

Aslında bunun dışında bir önemi yoktur

Hz.Hüseyin tarihdeki en büyük zulmü gören insanlardandır. Ehlibeyt de öyle.

Aleviler ezildikleri için onlar için en büyük dayanak ehlibeyt mücadelesi oldu.

Ayrıca kuran önemli değildir. Biz allahu ekber nidalarıyla öldürüldük. Kuran adına bizi katlettiler.

Biraz uyanık olalım artık.

Balta
12.12.2006, 19:16
buyur,

- Meryem 96.

Ehlibeyt’ten olanlara “sevgi” istenir.

- Şûra 23.

“…Sizden tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum. İstediğim ancak yakınlarıma sevgidir..”.

- Ahzâb 33

“…Ey Ehlibeyt, Tanrı sizden her çeşit pisliği, suçu gidermek ve sizi tam bir temizlikle tertemiz duruma getirmek diler” diyerek, Ehlibeyt’in önder ve ülküsel (ideal) kimliği yeni İslam toplumuna örnek gösterilip, toplum Ehlibeyt’in davranışına özendirilir.

daha çok bilgi istersen:

http://www.alewiten.com/ahlak23.htm

saygilarrr sevgilerrr

Arkadaşım; Kuranda Ehl-i beyt sözü geçmez bu genellikle şii kaynaklı yayınlarda sanki bu varmış gibi gösterilir.

Ben de Aleviyim, keşke geçse de bende yazsam ama değil;

bakın olayı size anlatayım daha önce şu son iki ayetleri açıklamıştım.

Kur’an’ın ola ki bilmeyenlerin kafasını karıştırabilecek iki ayet üzerinde duracağım:
Ahzab: 33 ve Şûra: 23. de şii kaynakları da sizdeki alıntılarda onları şu şekilde aktarılmış:

Tathir Ayeti : ‘’Allah, yalnızca siz Ehl-i Beyt’ten her çeşit pislik ve kötülüğü giderip sizi tertemiz kılmak ister” (Ahzab: 33)
Meveddet Ayeti “(Ey Peygamber! Müslümanlara) De ki: Sizden tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum; istediğim, ancak yakınlarıma (Ehl-i Beytime) sevgidir.” (Şûra: 23)

Şimdi gelin öncelikle Ahzap 33’ü, ama cımbızlamadan bütününde okuyalım; bakalım bakalım ayet gerçekte ne diyor:
“Evlerinizde oturun. Önceki cahiliye devri kadınları gibi açılıp saçılmayın. Namaz kılın zekat verin, Allaha ve peygamberine itaat edin. Ey peygamber ailesi, şüphesiz Allah sizi günah ve kötülüklerden arındırıp tertemiz yapmak ister.”

Görüldüğü gibi ayet –tıpkı bugün başörtüsü için mücadele veren şeriatçı kadınların yaptığı gibi-, (peygamberin) kadınlar(ın)a evde oturmalarını, örtüsüz dolaşmamalarını, namaz kılıp (...) itaat etmelerini emrediyor. Cımbızlanan son cümlede ise, peygamberin “ailesine” bir ayrıcalık olarak günahlardan arındırma ve temizleme isteği belirtiliyor.Dikkat edilirse onların da günahsız ve temiz olduğunu söylemiyor, sadece onları (örtünüp namaz kılmak önkoşuluyla!)
günahsız yapmak isteği belirtiliyor. Peki ama burada geçen“aile”yi, Şii ve Alevi gelenekteki “ehl-i beyt” anlamında yorumlamak mümkün mü? Bu soruyu aydınlatmak için hem ayeti bütünlüğünde hem de bu ayetin nedenini aydınlatan önceki ayetlerle bütünlüğü içinde okumak gerekiyor.

İslam geleneği ve Kur’an’ın önemli tefsircilerinden Taberi’nin de belirttiği gibi, Ahzap 33, Ahzap 30, 31, 32 ile bütünlüğü içinde anlamına uygun anlaşılabilir. Söz konusu bu ayetler, “Ey peygamberin hanımları/kadınları” diye başlayarak, onlara örtünme, sadakat, evden çıkmama,
edalı olmamayı emrediyor ve bunu yapmaları halinde “iki kat ödül” vaadediyor. Ol hikaye bundan ibarettir ve ayetlerden bundan öte birşeyler çıkarmaya çalışmak, Kur’an’ı kendine gerçekten rehber edinenler için “şirk”tir; yani iradesini tanrıya ortak koşmak anlamında günahların en büyüğü!
Bundan öte Ahzap suresinin bir bütün olarak gerçek anlamını merak edenler için de belirteyim ki, surenin gerçek amacı, oğulluğu Zeyd’in karısı Zeynep’e aşık olan Muhammed’in onunla evlenmesinin tanrı katında meşru olduğunun Müslümanlara kabul ettirilmesidir.

Şimdi gelelim Şura 23’e. Öncelikle belirtilmeli ki bu sure Mekke döneminde düzenlenmiştir; yani Şii ve Alevi gelenekteki anlamda “ehl-i beyt”in henüz olmadığı bir dönemde. Ali ile Fatma evlenmemiş, Hasan ile Hüseyin doğmamıştır. Daha önemlisi burda kendisine seslenilenler de Müslümanlar değil,
İslam'ı kabul etmeyen çoktanrıcı inanca sahip Mekkeli akrabalardır. Sure bütünü ve 23. ayette Kureyşliler ikna edilmeye çalışılmaktadır. 22. ayette inananlara cennet vaadedildiğinin ilanını takiben gelen 23. ayetin bütünü şöyle:
“İşte Allah iman edip salih ameller işleyen kullarını böyle müjdeliyor. Ey Muhammed, de ki, ben sizden buna karşılık akrabalık sevgisinden başka bir ücret istemem.” Ayetin anlamı, “sizi hakka davet edişime karşılık sizden, yakınınız olduğum için sevmenizi ve aramızdaki akrabalık bağını koparmamanızı istiyorum...” (Taberi Tefsiri, 5. cilt, s.2129) demektir. Niye böyle bir talep dillendiriliyor? Çünkü bu ayetlerin düzenlendiği günlerde,
akrabaları olan Mekke eşrafı, Muhammed’i yalancılıkla, aklını kaçırmış olmakla suçlamakta, tecrit etmekte, baskı uygulamaktadır! Bu iki ayetin dışında “ehl-i beyt”e atıf yapıldığı veya Ali hakkında indiği iddiasıyla aktarılan ayetlere gelince, onların zaten hiçbirinde “ehli beyt”e ve Ali’ye çekiştirilebilecek en küçük, ama en küçük bir kanıt bulunmamaktadır. Durum buyken, haklı olarak, “canım insan bu kadar da kafadan uydurmaz ki!” diyebilecek arkadaşlara, yapılan aktarmaları tekrar tekrar okumalarını, piyasadaki tefsir ve meal kitaplarından irdelemelerini, tavsiye ederim.

Lazoşa_62
12.12.2006, 19:32
Bencede Din hakim sinifların insanları kullanmak ve inanç yönünde bağlamak amacıyla afyon olarak kullanmışlardır.Marks dedigi "dinin bir afyondur"olması bu amaçla söylenmiştir.Günümüzde hala dini baz alarak insanları istedikleri kalıba koyan ve istediği gibi sömüren güçler bu afyanu iyi kullanmaktadırlar.

Alevilik ise; inancın ötesinde insanlığı kullanan din ve buna benzer sömürüye karşı mücadele veren ve insan değeri üstünde bir degerin olmadığını savunan inanç ve yaşam felsefesidir.saygılarımla.

Özgür-Taylan
12.12.2006, 19:44
Size açık konuşayım ehlibeyt sevgisi bize zulme karşı çıktıkları için örnek oldu

Aslında bunun dışında bir önemi yoktur

ya Dede'ler?
senin için hiçbir manevi önem tasimiyorlar mi?.. :confused1

Balta
12.12.2006, 20:10
ya Dede'ler?
senin için hiçbir manevi önem tasimiyorlar mi?.. :confused1

Dedeler İslamiyeti mi Aleviliği mi temsil ediyor.

Madem öyle ise niye hiçbiri namaz kılın oruç tutun dememiş,

Bu konuda şu topiği okumanı tavsiye ederim.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=23963

yeterince açıklamalar var ve devam edecek.

AleviKürt
12.12.2006, 22:06
Muhammedin yaptığı savaşları saymama gerek varmı.yaklaşık 100 adet.

bana sorarsan hepsinin bir nedeni vardir.

ama önemlisi olan o degildir..

ben Hz. Muhammed'in hakkinda okudugum zaman, kendisinin müthis bir kisi oldugunu hissediyorum..

Ama sünnilerin hadislerini vs. okudugumda, ayni senin gibi bir his aliyorum..

Allah'a sükür ki Aleviyim.

Mesut Gündüz
12.12.2006, 23:30

ben Hz. Muhammed'in hakkinda okudugum zaman, kendisinin müthis bir kisi oldugunu hissediyorum..

Bu savaşlarda girdikleri ülkelerde katliamlar yaptıklarını,müslümanlığı kabul edenlere ekonomik güçler verdiklerini.Cariyeler alarak müslümanlığı yaydıklarını söylesem fikrin aynımı kalır.

Lazoşa_62
13.12.2006, 20:11

AleviKürt kardeşim. Suni genellemesi yapma suni bazı yobazlar kelimesini kullanırsan aydın ve çağdaş inançlı süni kardeşlerimizi dişarıda tutmuş oluruz.

Ayrıca Tabiiki Muhammed in Peygamberlik dışında Arabistan çürümüşlügüne son vermiş bir ilerici kişiligide vardır.Ançak her zaman bir gerçek daha vardır.Onuda Bir Suni İlahatçı,Müezzinve Müftülük yapmış bir insanın kitabından Yani Turan Dursun'un kitabından Dinbu -1-2-3 Tabu kitaplarınıda okumanı isterim.Sevgi ve saygılarımla.

aliko
07.02.2007, 11:18
Din sadece insanları bazı kötü davranışlardan uzak tutmak için çıkarılmıştır.YOksa bu dünyada insanlar hükmediyor.Nasıl putperes dediklerimiz ateşe suya tapıyorsa bizim dinimizde de Allah o şekil dir diye düşünüyorum.

aytek
07.02.2007, 11:38
Kaç kez konuştunuz Onunla? "NEDEN" diye kaç kez sordunuz? Aslında sizinle eğlenmekte olduğu ihtimali hiç gelmedi mi aklınıza?
Özenle yaptığı, sıkılınca da bir kenara fırlattığı oyuncaklarından biri olabileceğinizi düşünüp öfkelenmediniz mi bir kere bile?
Huzuruna çıkmaya hazırlanırken sinirli kahkahalarından birini atar diye korkup sustunuz mu yoksa?
Açıp ellerinizi af mı dilediniz hemen?
Yaşadığınız bütün sevinçler için Ona şükrettiniz de,başınıza gelen felaketler hep başkasından mı sandınız?
Kendinizi günahkar, Onu masum mu bildiniz?
Sizi bütün keyiflerden, güzelliklerden mahrum bırakan kıskanç sevgisinden hiç mi şüphe etmediniz?
Bir kere bile, gerçekten bir kere bile cesaret edemediniz mi sormaya sizi neden yarattığını?

CeZaM
07.02.2007, 11:54
afyonmudur uyuşturucudur onu bilmem ama insanın iç huzuru yakalaması için gerekli birşey diye düşünüyorum. bir de bu konuya nerden baktığınıza bağlı aslında o yüzden kesin bir cevabı olamayacak bir soru benim görüşümce. Yinede Dinin iyi taraflarına bakarsanız ne olup olmadığı ortaya çıkar zaten.

hasret_eylul
07.02.2007, 11:58
afyonmudur uyuşturucudur onu bilmem ama insanın iç huzuru yakalaması için gerekli birşey diye düşünüyorum. bir de bu konuya nerden baktığınıza bağlı aslında o yüzden kesin bir cevabı olamayacak bir soru benim görüşümce. Yinede Dinin iyi taraflarına bakarsanız ne olup olmadığı ortaya çıkar zaten.

Anlam veremediğim nokta tanrı olmadan iç huzur yaşanmıyormu? O zaman mutluluktan aşktan sevgiden paylaşımdan yaşadığımız mutluluklar ve huzur verici şeyler ile huzuru yakalayamamak olmazmı?

Servan
07.02.2007, 12:39
dine göre degişir eger dogma yoksa afyon diyemeyiz sorguluyoruz demektir.
ki alevilikte de dogma yoktur.

Mesut Gündüz
07.02.2007, 12:48
dine göre degişir eger dogma yoksa afyon diyemeyiz sorguluyoruz demektir. ki alevilikte de dogma yoktur.

Hz.Ali doğmadır.Tartışamazsın.

KomünistAlevi
07.02.2007, 12:50
Bu konuda daha önce yazdığım gibi tekrar yazmak istiyorum :

Din Milletlerin Afyonudur...

KomünistAlevi
07.02.2007, 12:52

Bizim çoğu arkadaşımız hiçbir dine mensup değil Hakk'a inanmadıklarınıda söylüyorlar ama gayet mutlular...

Sevgi,aşk,duygu,rahatlık hepsi var nedense:D

insanlar kardeş
07.02.2007, 13:03
Kaç kez konuştunuz Bir kere bile, gerçekten bir kere bile cesaret edemediniz mi sormaya sizi neden yarattığını?

Kendisinden gelen suçları yollarına tuzaklar kurduğu kullarına yükleyip sonra işlediği günahların hesabını soran, onları kusurlarla donatıp sonra o kusurları düzelmesini isteyen Tanrıya neden böyle yaptığını hep soranlar için din afyon değildir.
sevgilerimle...

Servan
08.02.2007, 11:32
Hz.Ali doğmadır.Tartışamazsın.

neresi dogma ki?

barabar
08.02.2007, 11:46
din afyon'dur..

Lazoşa_62
08.02.2007, 11:49
Canlar bu konuda daha öncedeki yazılarımdada belirtmiş olduğum gibi yine kısa bir cevapla cevaplayayım.,

Din doğuş itibarı ile temiz ve masum bir çocuk gibi isede, büyüme ve çogalma döneminde bir AFYON haline dönüştürülmüş İnsanlığı yozlaştırma ve sömürü aracı haline getirilmiştir

Çağımızda din insanlığın beynine enjekte edilen bir uyuşturucudur

Mesut Gündüz
08.02.2007, 11:51
neresi dogma ki?

Tartışabiliyor musun? ne kadar tanıyosun.?
Oda benim gibi bir insandı hatalarıyla doğrularıyla diyebiliyor musun?

Servan
08.02.2007, 13:23
hayır diyemem ama budogma anlamına gelmez.

Bedrana
08.02.2007, 13:31
her zaman söledim yine sölüyorum rica ediyorum sizden ya kimsenin inançlarıyla uğraşma ve didişme derdininiz olmasın yoksa boş konuşma ve tartışmadan ileri gidemezsiniz.böle anketlerede herzaman karşıyım..

KomünistAlevi
08.02.2007, 13:40
her zaman söledim yine sölüyorum rica ediyorum sizden ya kimsenin inançlarıyla uğraşma ve didişme derdininiz olmasın yoksa boş konuşma ve tartışmadan ileri gidemezsiniz.böle anketlerede herzaman karşıyım..

Sen körü körüne inanbilirsin arkadaşım.Seni ilgilendiren birşey yok burda.

Burda Hakka inananlarda cevap veriyor, inanmayanlarda cevap veriyor.

Hiç boş konuşmaya gerek yok.Varsa fikir ve düşüncelerin buyur sende aktar bilimsel yönden...Düşünüyoruz,konuşuyoruz,sorguluyoruz,öğre niyoruz,öğretiyoruz...Sen ama boş muhabbetten öteye gidemiyorsun.

Lütfen cevap falanda verme.Konunun gidişatını bozmayalım.

İyi forumlar...

dersimli_ali41
08.02.2007, 13:44
Din afyon'dur....

Bedrana
08.02.2007, 13:47
senin gibi düşünenlerlemi bilimsel yönden konuşup tatıtışıcaz güldürmeyin beni...hadi git şimdi bana eksi puan ver uyarı gelsin moderatörden...ilk kayıt olduğumda allah inancı ile ilgili bir konuya inanıyorum dedim hadi ordan sen asimile olmuşşun dendi güldüm geçtim zannediyorum burada birileri alevilik adı altında komünistliği,ateistliği savunuyor şimdiye dek hiçbir yarar alamadım böle konulardan bu ülkede bu toplumda bu zaman kadar alamadı yararını.yıllarca zarar verildi millete...şimdi çıkmış 2-3 kişi sen karışma biz tartışıyoruz konuşuyoruz diyor meydan boş değil cemlerde biz allah allah diyoruz....lütfen toplumun değerlerine göre yapın tartışmalarınızı bu konular çoktan tarihe karıştı efendiler....

KomünistAlevi
08.02.2007, 13:53
senin gibi düşünenlerlemi bilimsel yönden konuşup tatıtışıcaz güldürmeyin beni...hadi git şimdi bana eksi puan ver uyarı gelsin moderatörden...ilk kayıt olduğumda allah inancı ile ilgili bir konuya inanıyorum dedim hadi ordan sen asimile olmuşşun dendi güldüm geçtim zannediyorum burada birileri alevilik adı altında komünistliği,ateistliği savunuyor şimdiye dek hiçbir yarar alamadım böle konulardan bu ülkede bu toplumda bu zaman kadar alamadı yararını.yıllarca zarar verildi millete...şimdi çıkmış 2-3 kişi sen karışma biz tartışıyoruz konuşuyoruz diyor meydan boş değil cemlerde biz allah allah diyoruz....lütfen toplumun değerlerine göre yapın tartışmalarınızı bu konular çoktan tarihe karıştı efendiler....

Yahu sen harbiden çok safmışsın ya:)

Bak öncelikle bu konuya tepki göstermen bir saçmalık.Bu konuda insanların inançlarına karışmayın demen bir saçmalık çünkü bu konuyu Zahir isimli Allaha inanan bir insan açtı...Yani demek ki adam korkmuyor böyle bir topiki açabiliyor ve tartışmaya açıyor...Ve çoğu kişi oylamaya ve yorumlara bakarsan Din afyondur diyor...Ve bakarsan ki bu yorum yapmış kişilerin %90 ı Hakka inanan Alevi bireyler...Ama yobazca,salakça inanmıyorlar...Konuşuyorlar tartışıyorlar...Neden bir afyon olduğunu belirtiyorlar...İnsanların inançlarına savaş açan yok, eğer ki inançlara savaş açılcak bir konu olsaydı önce kendimize savaş açardık...Daha sen Afyon nedir onu bile bilmezsin:)Bilmediğin içinde gelip burda insanların inançları sizi ilgilendirmez diyorsun...Bilmediğin açık ve net!

Buraya gel bir görüş sun mesaj yaz fikirlerini açıkla...Neden afyon olduğunu veya olmadığını ...Ama sen maşşallah geliyorsun buraya konu ile uzaktan yakından alakası olmayan mesajları yazıyorsun...

Hadi güle güle...

Güzyeli
08.02.2007, 15:19
evet, marx ın dediğigibi din insanlar için en iyi afyondur

Berucavan
08.02.2007, 15:43
Tartışabiliyor musun? ne kadar tanıyosun.?
Oda benim gibi bir insandı hatalarıyla doğrularıyla diyebiliyor musun?

tabiki insandı!
senin gibi bir insanmıydı? sanmıyorum.
benim gibide değildi.
ama insandı hemde çok ama çok değerli bir insandı.

Berucavan
08.02.2007, 15:47
Din, çok genel bir kavramdır. Marx’ın bahsettiği din elbette, Hıristiyanlıktır. Temelinde karşılıklı anlayış, ilmi öven destekleyen bir dinin`:islamiyet` bahsi mevzu değildir.

spartacus
08.02.2007, 15:59
Din, çok genel bir kavramdır. Marx’ın bahsettiği din elbette, Hıristiyanlıktır. Temelinde karşılıklı anlayış, ilmi öven destekleyen bir dinin`:islamiyet` bahsi mevzu değildir.

Marx din afyon derken, bunu kategorize etmedi. Bir bütün olarak bütün dinler için bu söylem geçerlidir.
İslam ülkeleri, üçüncü dünya ülkelerinin ilersine geçememesi, dinin afyon olmasından kaynaklıdır. Her icadı şeytan icadı olarak görüp lanetlemesi, bilimin, genetiğin, matbanın önünde engel olması başka nasıl izah edilir?

guneyyy
08.02.2007, 16:42

berucavan arkadaşım güzel bir söz vardır !! BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMA !!!

Aklına yatkın olanı gercekmiş gibi yazmana şaşırmıyorum...cünkü yukarıdaki söz yeterli..

desene marx ın bahsettiği ekonomide ingiliz ve alman ekonomisi :))))

bahsettiği diyalektikte sadece hegel diyalektigi

bahsettiği kapitalizimde sadece avrupada yaşanmış olan kapitalizim

:)

dayi
08.02.2007, 20:31
Üzüm ŞARAP değilse..DİN de Afyon değildir..:biggrin:

Üzüm gibi Dinide Fermantasyondan geçirip AFYONA çeviriyorlar..Nasıl Üzüm Şarap,Rakı oluyosa,Din,de aynı şekilde Afyon oluyor..din baronlarının elinde..:001_rolle ..yanılıyormuyuz acaba

HU..

Erdem12
08.02.2007, 20:40
Rahip sınıfı olmayan din yoktur, kutsala araç olanda kutsallaşıyor doğal olarak. Akla uymayan bütün kutsallar (Aklı-sevgiyi-barışı-hümanizmayı-eşitliği dillendiremeyen bütün dinler ve sloganları) afyon işlevi görürler. Gerçeklerden uzaklaştıran, hayali dün ve yarınlarla dolu, bilimden uzak tüm anlayışlar afyondur elbet. İnsanın elindeki yol haritası ne kadar bilime ve akla uzak; hayal örüntüsü taşıyorsa o derece uyuşyurucu-afyon işlevi vardır. İnsanları gerçek ihtiyaçlarından uzaklaştırdığı oranda din afyondur.

CeZaM
13.02.2007, 09:29
Anlam veremediğim nokta tanrı olmadan iç huzur yaşanmıyormu? O zaman mutluluktan aşktan sevgiden paylaşımdan yaşadığımız mutluluklar ve huzur verici şeyler ile huzuru yakalayamamak olmazmı?

Allah olmadna iç huzuru yaşayabilirsin sonuçta duygusallığın kattığı birşey var olumlu yönde ve kişinin istediği şekilde olursa huzur ve mutluluk verebilir neden olmasın? ben Tanrı veya Allah olmadan huzursuz olursunuz demedim ki? bakınız birde bu konuya nerden baktığınıza bağlı cümlesini ekledim yanlış anlaşılmaması için eğer ateistseniz mutluluğu Tanrı olmadanda bulabilirsiniz belki o kişinin iç dünyasında kalmış birşey durduğunuz yere göre değerlendirmelere açık bir durum. Ben islam dinine göre konuşursam; belki size basit gelebilir islamiyet öncesi insanlar çocukları diridiri toprağa gömüyorlardı her türlü pisliği yapıyorlardı? belirli şeylere sınır koymak doğru olabilir neden bunlarıda görmüyorsunuz? özgür olmak herşeyi yapabilme kavramımıdır? tamam dinler için savaş yapılmış, din kullanılarak topluma yön verdirilmiş, kazanç elde edilmiş, toplumu yıldırmak için kullanılmış bu da yeryüzünde herşey için geçerli olan birşey siyasette herşey kullanılır. Allah, Muhammed, İsa aklınıza ne getirebilirseniz getirin. Şimdiki teknolojiler avrupada olmadan önce hangi bilim adamları yeryüzüne aktardı bunların tohumlarını? islam bilim adamları değil miydi? isterseniz hepsini tek tek açıklarım! tabi zaman buldukça. Son olarak Konuyla ilgili olarak Ateist olanlar Tanrı olmadan da huzur bulunabilir ben sadece fikir yürütebilirim ateist olmadığın için tam olarak birşey diyemem onlara da saygım vardır sonuçta.

CeZaM
13.02.2007, 09:35
Bizim çoğu arkadaşımız hiçbir dine mensup değil Hakk'a inanmadıklarınıda söylüyorlar ama gayet mutlular...

Sevgi,aşk,duygu,rahatlık hepsi var nedense:D

Yukarıda yazmış olduğum cümlelerde sizin içinde açıklayacılık vardır umarım.

Serkan_Devrim
13.02.2007, 12:54
sayın Cezam,
ateistlerde inanç yok mu? :)

KomünistAlevi
13.02.2007, 13:10
Sayın Cezam ya biz seni yanlış anladık yada sen bizi:)

Benim mutlu olabilmem için bir Dine veya bir mezhebe bağlı olmam gerekli değil.Hakka inanmadıklarını söyleyenlerde böyle diyor ve görüyorum gayet mutlular...Yani benim söylemek istediğim nokta budur...:)

Hoşçakalın...

hasret_eylul
13.02.2007, 13:29
Allah olmadna iç huzuru yaşayabilirsin sonuçta duygusallığın kattığı birşey var olumlu yönde ve kişinin istediği şekilde olursa huzur ve mutluluk verebilir neden olmasın? ben Tanrı veya Allah olmadan huzursuz olursunuz demedim ki? bakınız birde bu konuya nerden baktığınıza bağlı cümlesini ekledim yanlış anlaşılmaması için eğer ateistseniz mutluluğu Tanrı olmadanda bulabilirsiniz belki o kişinin iç dünyasında kalmış birşey durduğunuz yere göre değerlendirmelere açık bir durum. Ben islam dinine göre konuşursam; belki size basit gelebilir islamiyet öncesi insanlar çocukları diridiri toprağa gömüyorlardı her türlü pisliği yapıyorlardı? belirli şeylere sınır koymak doğru olabilir neden bunlarıda görmüyorsunuz? özgür olmak herşeyi yapabilme kavramımıdır? tamam dinler için savaş yapılmış, din kullanılarak topluma yön verdirilmiş, kazanç elde edilmiş, toplumu yıldırmak için kullanılmış bu da yeryüzünde herşey için geçerli olan birşey siyasette herşey kullanılır. Allah, Muhammed, İsa aklınıza ne getirebilirseniz getirin. Şimdiki teknolojiler avrupada olmadan önce hangi bilim adamları yeryüzüne aktardı bunların tohumlarını? islam bilim adamları değil miydi? isterseniz hepsini tek tek açıklarım! tabi zaman buldukça. Son olarak Konuyla ilgili olarak Ateist olanlar Tanrı olmadan da huzur bulunabilir ben sadece fikir yürütebilirim ateist olmadığın için tam olarak birşey diye