Orijinalini görmek için tıklayınız : Almanya’nın ‘Alevicilik’ oyunu

ErDaL24
06.12.2006, 15:44
hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer in bu günkü yazısından

görüldgü üzere alevi kurumları arasındaki anlaşmazlık geniş boyut kazandı ve diger kesimleridne içine çekti umarım inancımız bir yara almadan en iyi şekilde bu tartışmlarında arasından sıyrılır ve bize bırakılır...

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5561360.asp?yazarid=42&gid=61

TÜRKİYE’de hükümet pek farkına varmıyor ama Alevi gruplar arasındaki ayrışım gelecekte ciddi bir çatışma ortamını yaratacak gibi gözüküyor.

Buna bir taraf, Alevilik İslam inancı dışındadır diyor; Cem Vakfı ise aksini savunuyor.

Cem Vakfı, bütün etniklerinde Türk bayrağı ile laikliğin teminatı olarak gördüğü Atatürk’ün resimlerini en üste asıyor. ABF’cilerin bazı kesimi ise, bırakın ‘putperestlik’ saydığı Atatürk büstü ve resminden; Türk bayrağından bile uzak... Türkiye’nin milli sembollerine bakış arasında bu kadar fark var.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (ABF), AB’den kendilerinin ayrı bir din grubu olarak kabul edilmesini isterken, çeşitli projeler gündeme getiriyor.

Bunun somut bir göstergesi Almanya’da ortaya çıktı bir süre önce... Baden Würtemberg eyaletinin Manheim kenti ve civarındaki 12 okulda Türk çocukları Sünni ve Alevi olarak ikiye ayrılıyor artık... Pilot projeye göre, eyalette ‘İslam dersleri’ mecburi hale getiriliyor. Bir öğrenci din derslerinde, Sünni veya Alevi sınıflarından birinde okumak zorunda bırakılıyor.

Türkler, Almanya’da bazı çevrelere göre hâlâ ‘misafir’ sayılıyor ama iki ülke arasındaki eğitimle ilgili geçerli anlaşmalar, bir ülkeye tek başına hareket etme yetkisi vermiyor. Ama AKP iktidarı, Almanya’nın bu zorlamasının karşısında duramıyor, haklarını kullanmıyor.

Bu durumda ikili din dersi uygulamasını kabul etmek durumunda kalıyor.

Ne demek gerekiyor biliyor musunuz; aferin Almanlara! Türk çocuklarına Türkiye’de öğretilmeyen Aleviliği ve Sünniliği öğretecek; hem de 7 yaşından itibaren.

Bir gazeteci dostumuz sonuca ilişkin şu yorumu yapıyor:

“Almanya’nın her zamanki taktiğidir bu... Uygulamak istedikleri bir şeyi bir anda yapmazlar, önce tepki beklerler... Aksiyon, reaksiyon getirdiği için Türkiye’nin uyanmasını istemezler. Alıştıra alıştıra yaparlar, sonra da onu gerekçe göstererek bütün eyaletlerde yaymaya çalışırlar. Türkler arasında Sünni ve Alevi ayrımcılığını getiren din dersleri aynen böyle olacak.”

GEL DE SUS...

Bazı Alevi grupların bu oyuna gelmedikleri görülüyor... Cem Vakfı’nın önemi burada ortaya çıkıyor. Vakfın Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, “Alevilik, İslam’ın içinde midir, dışında mıdır? Bu nereden çıktı? Biz cemevlerimizde Allah, Muhammed, Ali diyoruz, bir bakıyoruz karşımıza ben Alevileri temsil ediyorum diyen gruplar çıkıyor. Gel de sus... Onlara alternatifini, inancını soruyoruz. Cevap veremiyorlar. Ne yazık ki, Alevi İslam derslerine de aynı insanlar sahip çıkıyorlar. O dersleri verenlere soruyorum İslam’ı reddeden bir insan nasıl çocuklarına Alevilik dersi verir? O insanlara çağrı yapıyorum, bu toplumun inancı ile oynamayın. Biz kavga istemiyoruz, barış, dostluk istiyoruz."

Konuştuğumuz ‘ilgili’ birçok kişinin aklına birçok soru geliyor:

“Aleviliğin ders müfredatını kim yapacak; AB nezdinde muhatabı kim olacak? Öğretmenlerin parasını kim verecek?”

Eğer ABF ise bu örgüt, Aleviliği İslam dışı görmüyor muydu?

Esas soru bu:

AKP iktidarının, Almanya’daki sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmesi gerekiyor.

Ne yazık ki bu diyalog kurulmuyor.

Acaba, AKP'liler, yeniden gündeme gelen ‘yeşil sermaye’ vurgunundan ötürü Almanya’da para kaptıranların karşısına çıkmaktan mı çekiniyor?

Ciminli Erdal
06.12.2006, 19:42
Her zaman Din derslerine karsiydim ve karsiyim,hangi Din olursa olsun.
hele Almanyadaki cocuk/ genclerin baska sorunlari var,inanin.
ne almancayi,nede türkceyi dogru dürüst bilen genclerimiz var.
bence sirf kafa karistiriliyor bu tür seylerle.
bunu gecenlerde bir dost ile tartistik,sonuc:
Ekonomi dersi verilsin,güncel hayat Bilgisi...filan verilsin daha verimli olur.
saygilarimla

MetinK
07.12.2006, 02:19
Benim anlamadigim olay su:
Hürriyet veya diger burjuva medyasi Almanya veya diger Avrupa ülkelerinde;senelerdir Sünni-Islam dersleri verilirken,
Camiler mantar gibi cogalirken,
Türkce dersler okullarda verilsin saksakciligi yaparken neden karsi cikmiyorlardi da,

Almanya da bazi eyalatler Alevilik dersini egitim müfredatina alip,okullarda ders olarak verilmesini istediklerinde ortaligi karistiriyor ve Alevileri bölmeye calisiyorlar.
Eger benim cocugum Alevi ise ve din dersi okullarda veriliyorsa neden baska bir dinin,inancin dersini görsün de kendi bagli oldugu inancin dersini görmesin?
Neden kim oldugunu,inancinin gereklerini okulda egitim olarak almasin?
Yoksa Türkiyedeki gibi Alevi cocuklarina Sünni-Islam dersleri mi verilsin?
Alevilerin cocuklari Alevilik dersi görmeli nasil ki Hristiyan cocuklari,Sünni cocuklari kendi dinlerini ögreniyorsa...
Medya kalemsörleri bosuna ugrasip,sulari bulandirmasinlar.Takke düstü kel göründü artik.Almanya Alevileri Türkiyeden daha iyi taniyor ve biliyor ve önem veriyor.AABF ile ortak calismalarda bu dersler verilmeye baslandi ve devami gelecek.
Alevi cocuklari baskalarinin degil ait olduklari Alevilik inancinin dersini görecek ve ögrenecekler!

Hüseyin69
07.12.2006, 02:57
almanyaya geldigimden berri türk boyali basini sürekli birseylerin pesinde olduguna cok rastladim örn bir zamanlarda ertug küllükcüoglu vardi hüriyetin avrupa köse yazari
....
ne kadarki aleviler kardesimizdirler deselerde yine rahat durmazlar ellerinde gelse alevi inancine mensup toplulugu bir kasik suda bogmaya calisirlar
hehe ne ilginc birtoplumumuz var bir medya kurulusu sana saldiriya gecsin sen o kurulusun gazetesine abone olacaksin
neymis dünya ile haberlesme araclariymis
hadi canim sende o gazete seni hedef gösteriyor sen o gazeteyi el üstünde tutuyorsun