Orijinalini görmek için tıklayınız : Kurana Göre HIZIR varmıdır?

Zahir
07.12.2006, 16:41
Hızır:

Alevi olan bir çok arkadaşım Hızırın kelime manasını, Kim olduğunu, neyi ifade ettiğini, dara düşünce neden Ya Hızır dediğini.....biliyordur. Kuran nisbetinde yapılan tartışmalar neticesinde Musa peygamberin yol arkadaşı ile (kehf suresi) ve Süleyman peygamberin mahiyetindeki kişi (Neml)'nin Hızır olduğu sölenir. Müslümanların yardımına koştuğu düşünülen, ilim öğreten, ölümsüz olduğu düşünülen....Hızırın, şu ayetleri okuyunca acaba diye bazı soru işaretleri insanın kafasında oluşmaz mı ???

Enbiya (Peygamberle) Suresi:
34:Senden önce hiçbir insanı ölümsüz kılmadık. Sen ölürsen onlar ebedi mi kalacaklar?
35: Her can ölümü tadacaktır. Sizi bir test olarak iyi ve kötü olaylarla sınarız ve dönüşünüz bizedir...

Eğer Evrenlerin Rabbi hiç bir insanı Ölümsüz kılammışsa Hızırın işlevleri düşünülmeli... Bu bağlamda Musanın yol arkadaşı ve Süleymanın mahiyetindeki kişi tartışılmalı...

Selamlar....
(Zahir)

Naci
07.12.2006, 19:48
Dediğin doğru, kuranda hiçbir yerde inancımızda yeri olan hızır geçmez. Yani bu söylemin kuransal birdayanağı yoktur. Ama kurana dayanmayan bir çok inançın geçerliliği de şüphesiz vardır. Bahsettiğin kehf suresindeki musa , musa peygambermidir? Bizlerin inancındaki hızır ,yoldaştır , candaştır, şuna inanıyorum eğer dil ile değil , gönülden hakka bağlı isek , hakkın bize bahşettiği hızır gibi koruyucular yanımızda hazırdır.

silberhaus
07.12.2006, 20:00
Hızır inancı alevi ve sünni inancında var olan bir kavram. Her iki inanç sisteminde de insanlara yardımcı olan bir güç ( birey ) düşüncesi var.

Saygılarımla

Mesut Gündüz
07.12.2006, 20:09
İlyasla nehrin kıyısında buluşan hızırı bilir ona hızır derim.

LaDY
07.12.2006, 21:58
Nusayrilik Topiği İçin Hazırladığım bir yazıda Hıdır (Hızır) için kaynaklar şunu belirtmekteydi ( http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550&page=56 )

Kur’an’da Hıdır

Kur’an-ı Kerim’de Hıdır ile Musa arasında geçen sabır imtihanı Keyf Sûresi’nin 60-82. ayetlerinde izah edilmektedir.

60.Hani Musa genç yardımcısına demişti: "İki denizin birleştiği yere ulaşıncaya kadar gideceğim ya da uzun zamanlar geçireceğim."

61.Böylece ikisi, iki (deniz)in birleştiği yere ulaşınca balıklarını unutuverdiler; (balık) denizde bir akıntıya doğru (veya bir menfez bulup) kendi yolunu tuttu.

62.(Varmaları gereken yere gelip) Geçtiklerinde (Musa) genç-yardımcısına dedi ki: "Yemeğimizi getir bize, andolsun, bu yaptığımız-yolculuktan gerçekten yorulduk."

63.(Genç-yardımcısı) Dedi ki: "Gördün mü, kayaya sığındığımızda, ben balığı unuttum. Onu hatırlamamı şeytandan başkası bana unutturmadı; o da şaşılacak tarzda denizde kendi yolunu tuttu."

64.(Musa) Dedi ki: "Bizim de aradığımız buydu." Böylelikle ikisi izleri üzerinde geriye doğru gittiler.

65.Derken, Katımız'dan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve tarafımızdan kendisine bir ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kulu buldular.

66.Musa ona dedi ki: "Doğru yol (rüşd) olarak sana öğretilenden bana öğretmen için sana tabi olabilir miyim?"

67.Dedi ki: "Gerçekten sen, benimle birlikte olma sabrını göstermeye güç yetiremezsin."

68.(Böyleyken) "Özünü kavramaya kuşatıcı olamadığın şeye nasıl sabredebilirsin?"

69.(Musa: ) "İnşaAllah, beni sabreden (biri olarak) bulacaksın. Hiçbir işte sana karşı gelmeyeceğim" dedi.

70.Dedi ki: "Eğer bana uyacak olursan, hiçbir şey hakkında bana soru sorma, ben sana öğütle-anlatıp söz edinceye kadar."

71.Böylece ikisi yola koyuldu. Nitekim bir gemiye binince, o bunu (gemiyi) deliverdi. (Musa) Dedi ki: "İçindekilerini batırmak için mi onu deldin? Andolsun, sen şaşırtıcı bir iş yaptın."

72.Dedi ki: "Gerçekten benimle birlikte olma sabrını göstermeye kesinlikle güç yetiremeyeceğini ben sana söylemedim mi?"

73. (Musa: ) "Beni, unuttuğumdan dolayı sorgulama ve bu işimden dolayı bana zorluk çıkarma" dedi.

74.Böylece ikisi (yine) yola koyuldular. Nitekim bir çocukla karşılaştılar, o hemen tutup onu öldürüverdi. (Musa) Dedi ki: "Bir cana karşılık olmaksızın, tertemiz bir canı mı öldürdün? Andolsun, sen kötü bir iş yaptın."

75.Dedi ki: "Gerçekte benimle birlikte olma sabrını göstermeye kesinlikle güç yetiremeyeceğini ben sana söylemedim mi?"

76.(Musa: ) "Bundan sonra sana bir şey soracak olursam, artık benimle arkadaşlık etme. Benden yana bir özre ulaşmış olursun" dedi

77.(Yine) Böylece ikisi yola koyuldu. Nihayet bir kasabaya gelip yemek istediler, fakat (kasaba halkı) onları konuklamaktan kaçındı. Onda (kasabada) yıkılmaya yüz tutmuş bir duvar buldular, hemen onu inşa etti. (Musa) Dedi ki: "Eğer isteseydin gerçekten buna karşılık bir ücret alabilirdin."

78.Dedi ki: "İşte bu, benimle senin aranda ayrılma (zamanı)mız. Sana, üzerinde sabır göstermeye güç yetiremeyeceğin bir yorumu haber vereceğim.

79."Gemi, denizde çalışan yoksullarındı, onu kusurlu yapmak istedim, (çünkü) ilerilerinde, her gemiyi zorbalıkla ele geçiren bir kral vardı."

80."Çocuğa gelince, onun anne ve babası mü'min kimselerdi. Bundan dolayı, onun kendilerine azgınlık ve inkar zorunu kullanmasından endişe edip-korktuk."

şimdi abi sen diyorsun ki bir ayetin dediğini öbürü tutmuyor çelişki oluşuyor. peki Pir Sultan Abdal Efsanesi'ne Hızır Efsanesi'ne hepten çelişki gözüyle mi bakalım yani onu mu diyorsun? Açıkçası ben gene neyi tartışacağımızı anlamadım

Şoreş
07.12.2006, 23:38
Hızır Anadolu Alevileri ve Arap Alevilerinden en önemli İnanışlardan biridir...
Hızır Orucu genellikle Şubat Ayında olup, 3 gün sürer.. Hızır geldiğinde Alevi evlerinde Lokmalar pişer ve Alevi olsun, Sünni olsun tüm komşulara Lokma dağıtılır... Sünnilerde de Hızır İnanışı vardır ama onların Hızır İnanışı, Aleviler kadar güçlü değildir.. Çünkü Alevilikte Hızır Orucu / Hızır Lokması, Hızır Ayından yapılan Uygulamalardır.

KuLuMuT
07.12.2006, 23:54
Bismişah Allah Allah
Canlar müslumanlıkta Hızır(a.s) varlığına delil Kuran'dır..yukarda arkadaşımızın bahsettiği gibi surede Musa (a.s) ile Hızır(a.s) yolculuğu geçer..ve peygamber olan Hızır(a.s) ab-ı hayat çesmesinden içenlerdendir.Hızır(a.s) bir gün Allah (c.c.) teala ile konuşmasında geçer :
derki bu yer yüzü ne ile ayakta duruyor.. oda gökyüzünü açarak Fatiha suresini görüyor sora da Cenab-ı Allah'tan bu sureyi kendisine istiyor..Ulu Allah diyor ki; Ben bu sureyi peygamberlerin ve ümmetlerin en hayırlısı olan hz. Muhammed (s.a.v.) ve ümmetine verdim diyor. Hızır(a.s) bunun nedeni Soruyor : ve Cevab olarak Hak Teala ümmetinin sesini dinletiyor ^^Lebbeyk Allahümme lebbeyk.Lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk.
İnne'l-hamde ve'nni'mete lekeve'l-mülk, lâ şerîke leke." sesini dinledikten sonra

Allah teala 'dan Hz. Muhammed (s.a.v) ümmetinden olmayı istiyor ve ab-ı hayat çesmesinden yudumunu alıyor.. Hızır (a.s) ve İlyas (a.s)her ibadet yapanla ve dara düşene yardıma koşuyor..

araştırınız..:
Hızır ile pir -i hunkar veli ile görüşmesi ve çok sayıda evliya ile görüşmesi ile size bende bir gerçek olayı aktarayım..; Kasım ayınDa Dersimden Bursaya Ali Rıza Dede (Büklü Dede, Baba KuReyş , düzgün baba soyundan ve kuresyanlı şu anda büklü dedeler köyünde dedelik yapmakta cem evinde.) 7 yıl once bir dede ile ile cem yapıyormuş köyünde o sıra cem de dede demişki benim bir misafirim gelicek osıra cem evinin kapısında Hızır(a.s) atı ile kapıya dayanmış bunu bütün cemde bulunanlar görmüş. ki o zaman kış ayında olmuş cem hala Hızır(a.s) atının bastığı yerdeki karlar erimemiş gidip görebilirsiniz..

Gerçeğe hü mümine ya Ali..

Zahir
08.12.2006, 10:17
Hızır inancı Zerdüşlük, hırıstiyanlık, Yahudilik, şamanizm, eski Yunan dinlerinde yer almaktadır. Özellikle Yahudilikteki İLYA inancı Hızır inancı ile tıpatıp aynıdır. Kitabı Mukaddese göre İLYA Hızır inancı ile tıpatıp aynıdır. Yuhdi mistiklerine görünmekte onlara gizli hikmetler öğretmektedir. Oysa Kuranda böyle bir motif yoktur. Dikkat edilirse Enbiya 34 de Allah Muhammede "Senden önce hiç bir insanı ölümsüz kılmadık...." demektedir.

Gelelim Musa kısassına;

Bilgin kul İsrailat kültürü altında adete rivayet bombardımanına tutulmuştur. Kurana göre kesinlike kabül etmediğimiz ve ayetlerle desteklenen ki İslam dinin yegane özelliği olan şu inançlar Kuranda mevcut değildir.

Veli, Şefaatçi, Şeyh, İmam, Hızır, İlm-i Ledün, Kulların gaybı bilebilmeleri, Veli nebi üstünlüğü.......vs

Musa ile bilgin kula ilişkin Kehf suresinin tamamanı yazmayacam. Ayetlere ilişkin bazı noktalara dikkat çekcem.

65. Ayette Musanın yanındaki bilgin kulun Peygamber olma olasılığı %100 dür.

"Derken kullarımızdan bir kul buldularki Biz ona katımızdan bir rahmet vermiş ve
tarafımızdan bir ilim öğretmiştik"

Özellikle Rahmet kelimesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Biliyoruz ki Allah bu ifadeyi yani Rahmet vermeyi Kuranın başka ayetlerinde sadece peygamberleri için kullanmıştır. Örneğin Kasas 86. ayet

"Sen kitabın sana verileceğini hiç ummazdın, O Ancak rabbinin bir Rahmetidir. Öyle ise sakın inkarcılara arka çıkma"

Yine Musanın yanındaki bilgin kulun %100 Peygamber olmasını 82. ayetten gayet iyi anlıyoruz. Çünkü duvarın altında iki yetime ait gömünün varlığı onun korunmasının gereği, onun içinde duvarın doğrulmasının icabı bilgin kula yani peygambere vahi ile telkin edilmiştir.

Rabbimizin ismini bildirmediği bir çok peygamberi olduğunu her ümmete bir uyarıcı gönderdiğini biliyoruz. Dolayısla peygamber olan bilgin kulun ismini bize bildirmemesi aykırı bir durum değildir.

Bu bilgiler ışığında bilgin kula ne isim takarsanız takın Enbiya 34 de göre hiç bir insan peygamber olsa dahi Ölümsüz olamaz....

Bu bağlamda söleyeceğimiz tek şey; bilgiyi, doğruluğu, yardımı, sevgiyi, merhameti....kuluna Evrenlerin Rabbi olan Allahtan başkası veremez.

Şiranın Rabbine Övgüler olsun...Allah Kuluna yeter....

Selamlar
(Zahir)

seyhunbey
08.12.2006, 10:44
Hizir orucu kuranda vardir 3 gun tutulur hizirin orucuna 1 ay kala her perşembe oruc tutulur saygilar

seyhunbey
08.12.2006, 10:53
oruc bitmeden bir gün önce yapilacak lokmanin unu elenir o vaziyette kalir o gece hizir aleyselam gelir o una iz birakir o unla lokma yapilir ve o gece kahve pişirilir unun yanına birakilir hizir aleyselam içsin diye ve diger sabah o kahveden ev halki içer unda nasil bi iz varsa ona göre kurbanda kesilir

caferi
09.12.2006, 14:12
ya bu hızır peygamberdi galiba tam olarak bilmiyorum hızır aleyhiselam diye duydum tabi yanılyorda olabilirm

Nesimi
09.12.2006, 14:21
Hizir orucu kuranda vardir 3 gun tutulur hizirin orucuna 1 ay kala her perşembe oruc tutulur saygilar

Ayet'i ve numarasını verirsen daha faydalı olur. Hızır a pek çok dinden insan saygı gösterir, Zerdüşt, Hristiyan, Şaman, Çingene vs.

Hıdırellez Çingeneler tarafından özenle kutlanır ancak Aleviler tüm inanclar arasında Hızır'ı en yüceltenlerdendir. Dara düşünce Hızır çağrılır.
Ermenilerde de Surp Sarkis adlı bozatlı sakallı yardıma yetişen birisi vardır bunun Hızırla aynı kişi veya aynı amaçla anıldığı kesindir.

Hızır Ortadoğu ve özellikle Anadolu için önemlidir. Kur'an da olup olmamasından öte halkın gözündeki değeri önemlidir. Hristiyan yada Zerdüştiler Kur'an ı tanımazlar ama onlarda saygı duyarlar Hızır'a.

Nuh veya İbrahimde pek çok dinde kabul görür Hızır'ı da bu açıdan düşünmek lazım sonuçta tüm inançlar birbiriyle etkileşim içindedir.

ErDaL24
09.12.2006, 14:22
hızır her yerde dir

yardımıcınız olsun

pervane derviş
09.12.2006, 17:48
islamiyetteki hızır anlayışıyla alevilikteki hızır anlayısının aynı olup olmadıgı konusunda bir fikrim yok ama alevilikte güçlü bir hızır inancının oldugunu biliyorum.Her dara düşenin başı sıkışsnın yardımcısı olarak bilinen mistik bir yardımcıdır.
Hızırın kuran dayanagı hakkındada bir fikrim yok yorum yapabilmek için kuranı bilmek lazım.Bilmedigim içinde yorum yapamıyorum

hak yoldasınız olsun...

sibbara
09.12.2006, 18:24
hızır inancı alevilerde daha yaygın.ama islamiyette de var olan bir inanç.islami kesim hıdır diyor.afyonda her sene hıdırlık denen yerde şenlikler düzenleniyor.kuranda olmamasıda yada açıkça ifade edilmeyişi dikkat çekici.ayrıca bu inanışa aleviliğin etkisinde mi kalarak inanıyorlar yada daha önce var olan bir inanıştı daha sonradan unutuldumu?tatışmaya açık bir konu.

Serkan_Devrim
09.12.2006, 19:00
arkadaşlar tartışmayı kısır bir döngüye sokuyorsunuz. sorulan soru Kuran'da Hızır'ın olup olmadığı. Hızır vardır deyip bırakmayın. uran'a dayandırmaya çalışın.

zahir abi Hızır Kuran'da yok diyorsun. peki İlyas yok mu? İlyas=Hızır teorisi hakkında ne düşünüyorsun?

not: Hızır İlyas aynı kişi olabilir ancak Kuranda iki kez İlyas ismi belirtilmesine rapmen Musa olayında neden sadece bir kul, o kul, kullardan bir kul gibi ifadeler kullanılmış ve İlyas ismi geçmemiş acaba? buda ilginç bir nokta.

Şoreş
09.12.2006, 19:26
ya bu hızır peygamberdi galiba tam olarak bilmiyorum hızır aleyhiselam diye duydum tabi yanılyorda olabilirm

Eğer Aleviysek, Hızırdan böyle bahsetmememiz gerek.. '' Ya bu Hızır '' tabiri doğru değil bence.. Hızır ki, biz Alevilerin Semahlarının konusu, Orucunu tuttuğumuz, Lokmasını dağıttığımız, darda kaldığımızda yada aklımıza geldiğinde '' Hızır Yardımcımız Olsun '' dediğimiz uludur..

Serkan_Devrim
09.12.2006, 19:38
Hızır peygamber değildir arkadaşlar. peygamberler bir ümmete tebliğde bulunurlar. bu onların başlıca görevidir. ancak Hızır bir ümmete tebliğde bulunmamıştır. :)

KuLuMuT
09.12.2006, 19:41
arkadaşlar tartışmayı kısır bir döngüye sokuyorsunuz. sorulan soru Kuran'da Hızır'ın olup olmadığı. Hızır vardır deyip bırakmayın. uran'a dayandırmaya çalışın.

zahir abi Hızır Kuran'da yok diyorsun. peki İlyas yok mu? İlyas=Hızır teorisi hakkında ne düşünüyorsun?

not: Hızır İlyas aynı kişi olabilir ancak Kuranda iki kez İlyas ismi belirtilmesine rapmen Musa olayında neden sadece bir kul, o kul, kullardan bir kul gibi ifadeler kullanılmış ve İlyas ismi geçmemiş acaba? buda ilginç bir nokta.

BİSMİŞAH ALLAH ALLAH

Can dediklerin doğrudur ve Kuranda Hızır yoktur diyene ben bi yaşanmış Hikaye anlatayım:

Bir köyde adam hiç hızıra inanmazmış.Her gün milletle bu yüzden tartışırmış.Bir gün adam dağda koyunları ile birlikte çukura düşer o sıra adam ne yapçağını şaşırmış vaziyetteyken biri belirir ve onu ordan kurtarır ve derki kolunun tekin alıyorum ki örünün sonuna kadar beni unutma.Adam o sıra anlar onun kim olduğunu..illahiri....
"Katımız'dan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve Tarafımız'dan kendisine bir ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kul..." (Kehf Suresi, 65) ifadesi yer alır.
Hz. Hızır'ın (Kehf Suresi, 65) (Kuran'da bu isim geçmemekte, ancak hadislerde bu mübarek kişinin Hz. Hızır olduğu bildirilmektedir) sahip oldukları ilimlerle ilgili olarak Kuran'da çeşitli bilgiler verilmektedir. Bunlar, diğer insanlardan farklı olarak, Allah'ın seçtiği kullarına lütfettiği ilimlerdir.

bir yerdede ..:Hızır İlyaz: Hızır-İlyas. Hızır ve İlyas Peygamberler. Hızır ile İlyas'ın aynı ulu kişi oluğuna inanıldığı gibi, Hızır ile İlyas'ı kardeş sayan halk inanışları da vardır. İnanışa göre İlyas yağmura egemendir. İlyas'ın peygamberliği Kur'an'da anılır. Hızır da Kur'an'da geçer. Halk inancına göre Hızır ölümsüzlüğe ''Bengisu''yu (Abıhayat) içerek kavuşmuştur. Hakk katından aşıklık bağışlananlara aşk badesini sunanlardan başlıcasıdır. Hızır inancını Gılgamış desdanına bağlayan görüşler de vardır. Hızır, darda kalanlara yardım edicidir. ''Kul bunalmayınca Hızır yetişmez.'' Halk takviminde yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Hıdrellez (Hızır/Hıdır *İlyaz) günü, Hızır ile İlyas'ın kavuştukları gün sayılır. İnanca göre Hızır'ın atı ''Bozat'' dır. Tüm Doğu Anadolu'da Hızır, ''Bozatlı Hızır'' olarak anılır.

GERÇEĞE HÜ MÜMİNE YA ALİ..

b.alina
09.12.2006, 19:50
Kuranda Xızır olup olmaması alevileri ne kadar ilgilendirir.Biz aleviler Kuranı yardımcı kaynak olarak görürüz diğer semavi dinlerin kitapları gibi.

Alevilerin inanç ve ritüellerindeki bir çok şey Kuranda yoktur.Bunun içindir ki alevilik ve islam birbirindan ayrı inançlardır.

Benim için önemli olan Alevilikte olması.Başka inançların kaynaklarını kendi inancımı yani anadolu aleviliğini kanıtlamak için kullanmayı düşünmüyorum

Zahir
11.12.2006, 11:04

İlyas ile hızırın aynı kişi olma ihtimali yoktur. İlyasa ilişkin söylemleri Yahudilerdeki Hızır inancında kısaca değindim.

37:123 "İlyas elçilerden biriydi"

Hızır peygamber değildir arkadaşlar. peygamberler bir ümmete tebliğde bulunurlar. bu onların başlıca görevidir. ancak Hızır bir ümmete tebliğde bulunmamıştır. :)

Hızır ve ilyasın aynı kişi olduğunu düşünüyorsan Hızırada peygamber demelisin. Çünkü Kuran İlyasa Peygamber diyor.

Hızır (ki aslında böyle bir isim yoktur) adı altında Kurana dayandırılan bilgin kul bir peygamberdir. Peygamber olma olasılığını yine ayetlerle açıkladım. Rabbimizin ismini bilmediğimiz yada bize bildirmediği bir çok elçisi vardır. Bilgin kulda bunlardan biridir. İlyas farklı bir peygamberdir, Musa kısasında geçen bilgin kul yani peygamber farklı dır.

Enbiya 34 de göre her insan ölümlüdür. Peygamber dahi. Hızırın adı altında ürütilen mitoloji Kuran gerçeğini aykırıdır. Hızır yada adı her ne olursa olsun hiç bir kul yada peygamber Allahın üstlendiği işlevi üstlenemez.

Selamlar
(Zahir)