Orijinalini görmek için tıklayınız : Akıl ile Zeka Arasındaki Fark Ne?
Akıl yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir. Zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yataneğidir. Genel olarak 12 yaşına kadar gelişir, 20 yaşına kadar sürer sonra sabit kalır. Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir besteci müzik yapıtını aklıyla değil zekasıyla yaratır. Fakat en basit matematik problemini çözemeyebilir. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere göre farlılıklar gösterir. Akıl somut olarak ölçülemez, zeka IQ denilen testle ölçülebilir.
arkadaşlar akıl ile zeka arasındaki o ince fark ne diye düşünürdüm hep. ve nihayet bir kaynaktan öğrendim ve bunu sizinle de paylaşmak istedim.
Lazoşa_62 07.12.2006, 20:24 Akıl yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir. Zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yataneğidir. Genel olarak 12 yaşına kadar gelişir, 20 yaşına kadar sürer sonra sabit kalır. Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir besteci müzik yapıtını aklıyla değil zekasıyla yaratır. Fakat en basit matematik problemini çözemeyebilir. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere göre farlılıklar gösterir. Akıl somut olarak ölçülemez, zeka IQ denilen testle ölçülebilir.
arkadaşlar akıl ile zeka arasındaki o ince fark ne diye düşünürdüm hep. ve nihayet bir kaynaktan öğrendim ve bunu sizinle de paylaşmak istedim.
:rolleyes: Saügol mabel can Ben bu konuyu hiç araştırmadım.paylaşımın için teşekürler,
bişey değil can ne demek herzaman
çok basite indirgenmiş olay.
klasik zeka IQ denilen şey, faşizan, kapitalist amaçlar için üretilmiş bir kavram ve göreceli. şuanda pek geçerliliği kalmadı çoklu zeka teorisi, duygusal zeka gibi son gelişmeler IQyu çoktan geride bıraktı.
bir sınıfta her öğrenciye birer çikolata dağıtılıyor ve deniyor ki. -bu çikolatalar sizin yiyebilirsiniz. fakat şimdi yemez de bidahaki dersi beklerseniz birer tane daha hakedeceksiniz.
sınıftan bazıları yiyor bazıları da sabredip yemiyor diğerini haketmeyi seçiyor.
IQ testi yapıyorlar bu öğrencilere zekayla bekleyenler yada beklemeyenlar arasında bir ilinti bulamıyorlar.
fakat yemeyen öğrencilerin ileriki yaşamlarında daha başarılı oldukları ortaya çıkıyor.
bir arkadaşım var ank. zafer çarşısında çalışıyor okuyamadı "kafası almadı" işe girdi orda tezgahtar olarak. şimdi dükyanı var evi var, evli, arabası var yeni. bunu zekasıyla yapmadı, benden daha zeki değil. ama ben boğ**** zengin bir adama cansimidi bile satamazken o ayağında nayk olan birine karalastik ayakkabı satabilecek yetenekte, yeterki dükyanın önünden geçerken gözgöze gelin yada sorduğu soruya cevap verin bitti kesin size ayakkabı satar.
ülke ne çektiyse bu zeki okumuş tahsilli dediklerimizden çekti. bunlar çok göreceli şeyler.
ekonominin içine eden tansu hanım ne profu! ekonomi değil miydi?
özal dünya bankasında çalıştı çok zekiydi hani.
inönü dersen ha keza öyle...
demokrasilerde zeki insana gerek yok
iyi organize edilmiş, doğru seçilmiş ve yönlendirilmiş insanlara, işini iyi bilen iyi yapan emekçilere gerek var.
hitler görsel sanatlara ilgili fakat aşağılanmış bu yüzden, çektiği fotoğraflar beğenilmemiş. peki ne yaptı hitler iyi mi oldu? zekiymiş değilmiş.
bugün dünyaca ünlü nobel dinamiti bulmuş iyimi olmuş?
ayjtayn atombombasının mucidi değil mi? onu keşvedecek kadar zeki ama sonuçlarını düşünemeyecek kadar da aptal!
"dünyanın en güçlü silahını yaptım ama kötü insanların eline geçerse tüm dünya mahvolur" diyerek espiri konusu olan kişi ne işe yarar.
benim en mutlu öğrencilerim turizim otelcilikte ve güzel sanatlarda okuyanlar. en zekileri(!) ise fen lisesine gidiyor hayatları 5 şıktan oluşan bir dünyada debelenip duruyorlar. en zeki iki arkadaşım biri 2 kez boşandı, diğeri intihat etti.
peki eğitim nasıl, bunları seçebiliyormu, doğru mu, yaratıcılığı artırıyor mu...?
ne siz sorun ne de ben söyleyeyim
kurnazlıgı zeka sayldıgı yerde akıl kendini gösteremez
Zeka aklı olumlu veya olumsuz yönde kullanma yetisidir.
Ancak genelde aklı insanlığın faydasına kullanan insanlara zeki deriz.
Zekaya espirili bir yaklaşım ve tanımlamda bulunmak isityorum:
"Mesela büyük bir şehirde caddelerde bulunan colamatik,sigaramatik gibi makinalara bozuk para veya jeton atmak yerine buzlukta dondurulan buz tabletlerini atarak ,beleş kola veya sigara almakta bir tür zekadır.Buna da Türk işi zeka veya zekitürk deriz...
Biraz fıkra gibi oldu ama gülümsemek adına değer.
hacıbektaşlı 11.12.2006, 22:05 “Düşünüyorum öyleyse varım” diyordu Descartes. İnsan varlığının
tek delilinin akıl olduğunu söylüyordu.
Akıl ve zeka, soyut kavramlardır ve her ne kadar kesin çizgiler
tanımlayamasak bile bazı açıklamalar yapabiliriz. Akıl ve zeka insanın en sihirli ve şimdiye kadar en az keşfedilmiş
organı olan beyin fonksiyonları ile ilgilidir. İnsan beyninin vücut ağırlığına
oranı diğer canlılar ile kıyaslandığında en fazladır.
İnsan beyninde milyarlarca bu hücreden olmasına karşılık ortalama bir
insan bunun ancak %8-10 oranında kullanır. En zeki, akıllı diye
nitelediğimiz insanlar ise en fazla %15-20 oranlarına çıkabilmektedir.
İnsanlık görüldüğü gibi ancak beyin kapasitesinin %10'nunu kullanarak
buralara gelmiştir, ya yarısını kullanabilseydi? Diye de sormadan
edemiyoruz.
Bu bağ hayvanlarda yaklaşık 15 hücreyle
yapılırken, insanlarda 10.000'lerle ifade edilen bir sayıya çıkmaktadır.
aklı ve zekayı biraz basit olarak tanımlarsak:
Akıl, obje algılanırken aralarında ilişki kuran nöronlar topluluğu,
zeka ise, ilişki kuran nöronlar arasındaki elektriğin iletilme hızı olarak
niteleyebiliriz. Tamamiyle kimyasal olan bu olayı ve beynin diğer
özelliklerini insan daha tam keşfedememiştir.Zeka, çabuk öğrenmeyi, anlamayı ve düşünmeyi kapsayan bir olgudur.
Zeka, fikir üretimi yapmaz, materyalist kavramlarla ilgilenir ve
egosantriktir, yani yalnız kendi çıkarlarına çalışır.
Akıl ise, objektif bilgiyi belirli bir sistematik çerçevesinde elde etmesini
ve bu bilgiyi başka bilgileri elde etmeye yarayacak şekilde
değerlendirmesini sağlayan zihni kabiliyettir
Akıl ve zeka
arasında karşılıklı bir ilişki vardır, ikisi de aynı zamanda birbiri için çalışır.
Zeki insan, durum değerlendirmesini hızla yaparak bunu bilgiye dönüştürür
ve aklının hizmetine sunar.
o zaman insanın benliğinde bakii kalan kullanmasını bildiği müddetçe aklıdır...
zeki insan akıllı insandır demek doğru oluyor bu durumda
blackhawk 04.01.2007, 00:36 zeki insan akıllı insandır demek doğru oluyor bu durumda
mrhb
akıl bizde olan sey zeka da bunun derecesi bence
akıllı olmak! derler
akıl=olan
olmak=derecesi Pp zeka yani
mesela bir akıllılık örneği verirsek :())))
aklı olan asık olmaz :biggrin: bu yaklaşımda benim akıllı olmadığımı ortaya koyuyor:)))
doctorctf 04.01.2007, 18:10 Akıl bir sınava düzenli bir şekilde çalışıp o sınavı geçmektir.zeka ise sınava çalışmadan ama konu hakkında çok az bilgin olduğu halde o sınavı geçebilmektir
blackhawk 04.01.2007, 20:07 [QUOTE=doctorctf;327161]Akıl bir sınava düzenli bir şekilde çalışıp o sınavı geçmektir.zeka ise sınava çalışmadan ama konu hakkında çok az bilgin olduğu halde o sınavı geçebilmektir[/QUOTE
kimse bilmediği cevabı! zekası ile yapamaz ! nadir sorularda mantık yürütülebilir.
ama eminim sen yapıyosundur :()))))))
doctorctf 04.01.2007, 20:12 [QUOTE=doctorctf;327161]Akıl bir sınava düzenli bir şekilde çalışıp o sınavı geçmektir.zeka ise sınava çalışmadan ama konu hakkında çok az bilgin olduğu halde o sınavı geçebilmektir[/QUOTE
kimse bilmediği cevabı! zekası ile yapamaz ! nadir sorularda mantık yürütülebilir.
ama eminim sen yapıyosundur :()))))))
sen galiba herkesin kendin gibi düşündüğünü sanıyosun
Zeka dogustandir akil ise kisi kendisi gelistirir....
Kızılırmaklı 06.01.2007, 15:33 Zeki insan akıllıdır zaten... Ama her akıllı zeki olmayabilir...
Zekilik kıvrak zeka gerektirir.
epikurus 07.01.2007, 14:55 çok basite indirgenmiş olay.
klasik zeka IQ denilen şey, faşizan, kapitalist amaçlar için üretilmiş bir kavram ve göreceli. şuanda pek geçerliliği kalmadı çoklu zeka teorisi, duygusal zeka gibi son gelişmeler IQyu çoktan geride bıraktı.
bir sınıfta her öğrenciye birer çikolata dağıtılıyor ve deniyor ki. -bu çikolatalar sizin yiyebilirsiniz. fakat şimdi yemez de bidahaki dersi beklerseniz birer tane daha hakedeceksiniz.
sınıftan bazıları yiyor bazıları da sabredip yemiyor diğerini haketmeyi seçiyor.
IQ testi yapıyorlar bu öğrencilere zekayla bekleyenler yada beklemeyenlar arasında bir ilinti bulamıyorlar.
fakat yemeyen öğrencilerin ileriki yaşamlarında daha başarılı oldukları ortaya çıkıyor.
bir arkadaşım var ank. zafer çarşısında çalışıyor okuyamadı "kafası almadı" işe girdi orda tezgahtar olarak. şimdi dükyanı var evi var, evli, arabası var yeni. bunu zekasıyla yapmadı, benden daha zeki değil. ama ben boğ**** zengin bir adama cansimidi bile satamazken o ayağında nayk olan birine karalastik ayakkabı satabilecek yetenekte, yeterki dükyanın önünden geçerken gözgöze gelin yada sorduğu soruya cevap verin bitti kesin size ayakkabı satar.
ülke ne çektiyse bu zeki okumuş tahsilli dediklerimizden çekti. bunlar çok göreceli şeyler.
ekonominin içine eden tansu hanım ne profu! ekonomi değil miydi?
özal dünya bankasında çalıştı çok zekiydi hani.
inönü dersen ha keza öyle...
demokrasilerde zeki insana gerek yok
iyi organize edilmiş, doğru seçilmiş ve yönlendirilmiş insanlara, işini iyi bilen iyi yapan emekçilere gerek var.
hitler görsel sanatlara ilgili fakat aşağılanmış bu yüzden, çektiği fotoğraflar beğenilmemiş. peki ne yaptı hitler iyi mi oldu? zekiymiş değilmiş.
bugün dünyaca ünlü nobel dinamiti bulmuş iyimi olmuş?
ayjtayn atombombasının mucidi değil mi? onu keşvedecek kadar zeki ama sonuçlarını düşünemeyecek kadar da aptal!
"dünyanın en güçlü silahını yaptım ama kötü insanların eline geçerse tüm dünya mahvolur" diyerek espiri konusu olan kişi ne işe yarar.
benim en mutlu öğrencilerim turizim otelcilikte ve güzel sanatlarda okuyanlar. en zekileri(!) ise fen lisesine gidiyor hayatları 5 şıktan oluşan bir dünyada debelenip duruyorlar. en zeki iki arkadaşım biri 2 kez boşandı, diğeri intihat etti.
peki eğitim nasıl, bunları seçebiliyormu, doğru mu, yaratıcılığı artırıyor mu...?
ne siz sorun ne de ben söyleyeyim
Dostum bilim insanları tarafından yapılan buluşlar, icatlar hep insanlığa fayda sağlansın diye yaşam daha kolaylaşsın diye yapılmıştır. Eğer, kötüniyetli insanlar bu buluş ve icatları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmışlarsa bu onların suçları olabilir mi? Ya da onları zeki olmamamkla suçlamamızı haklı çıkarır mı? Keşke bu insanlar insan nufusunun 1/10'u olsa.
Bir diğer konu bu insanlar teori üretebiliyorlarsa ve bu teoriyi yaşamda kullanılabilir bir hale getirebiliyorlarsa biz bunlara sadece zeki diyemeyiz aynı zamanda dahi diyebiliriz. Zeki olmayan akıllı olmayan bir insanın yapabileceği işler değildir. Politikacaılardan verdiğin örnekler ise tamamen kurnazlıkla ilgilidir. Bunun böyle bilinmesi gerkir.
sidarta54 07.01.2007, 15:03 zeka ölçülebilir akılın ölçülmez yani ölçütü yoktur zeka aklın farkında olmak ve onu kullanmaktır...tamda psikoloji çalışıyodum
Akıl yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir. Zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yataneğidir. Genel olarak 12 yaşına kadar gelişir, 20 yaşına kadar sürer sonra sabit kalır. Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir besteci müzik yapıtını aklıyla değil zekasıyla yaratır. Fakat en basit matematik problemini çözemeyebilir. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere göre farlılıklar gösterir. Akıl somut olarak ölçülemez, zeka IQ denilen testle ölçülebilir.
ben senin yorumuna beklerdim paylasımdan cok yorum onemlı sanırım neyse
akıl dogustandır bence her ınsanın aklı vardır.. akılsız bır ınsan dusunemıyorum.. yeterkı kullanmasını bılmelı.. zeka ıse gelısımde kendını gosterır.. davranısların ve tavırlarını.. olaylara yaklasımların ve karsılıklı diyalogalarında kendını gosterır... yani biri zaten vardır diğeri senin yasam sürecınde ortaya cıkar.. bunu degerlendırmek sana kalmıstır.. zekanı ıyı kullanabılmek.. olayları aklın ıle bır yardımlasma ıcerısınde zeka ıle bırlestırmek ve sonuca ulasmak .. sonucta arada fark varmıdır sızce.. bence yoktur...olayları yorumlamak akıl ısıdır.. zeka aklın devamıdır...
Akıl bir sınava düzenli bir şekilde çalışıp o sınavı geçmektir.zeka ise sınava çalışmadan ama konu hakkında çok az bilgin olduğu halde o sınavı geçebilmektir
Çok doğru bir tez bence, zeka doğuştandır ve örnek olarak kardeşimi görüyorum, ve diğer derece yapan öğrencileri; pratik bir zekaları var ve iyi bir dinlemeyle konunun özünü kapıyorlar ve bazen tekrara gerek kalmadan tüm soruları rahatlıkla yanıtlıyorlar. Bense sanırım okul hayatım boyunca gecelere kadar sınavlara çalışırdım ve öylelikle iyi notlar alırdım.
Çok doğru bir tez bence, zeka doğuştandır ve örnek olarak kardeşimi görüyorum, ve diğer derece yapan öğrencileri; pratik bir zekaları var ve iyi bir dinlemeyle konunun özünü kapıyorlar ve bazen tekrara gerek kalmadan tüm soruları rahatlıkla yanıtlıyorlar. Bense sanırım okul hayatım boyunca gecelere kadar sınavlara çalışırdım ve öylelikle iyi notlar alırdım.
Bence cok yanlıs
Akıl dogustandır zaten var olan bır seydır ...
Zeka ıse kullanmasını bılen ıcındır... zekanı kullanmalısın...
Bir sınavda zeka sana calısman gerektıgını iletir... calısmadan sınav gecenı.. doga ustu bır olay olarak algılarım ben...
Her ınsan zekidir kullanmasını bılmek onemlı.. bence sacma bır tez..
akıl olmaz ıse zakanı kullanabılecegınıde sanmam gül
:D:D:D
Bence cok yanlıs
Akıl dogustandır zaten var olan bır seydır ...
Zeka ıse kullanmasını bılen ıcındır... zekanı kullanmalısın...
Bir sınavda zeka sana calısman gerektıgını iletir... calısmadan sınav gecenı.. doga ustu bır olay olarak algılarım ben...
Her ınsan zekidir kullanmasını bılmek onemlı.. bence sacma bır tez..
akıl olmaz ıse zakanı kullanabılecegınıde sanmam gül
:D:D:D
O zaman şöyle anltalım piro bey:) zeka doğuştandır demekle kastım, aslında hani şu süper zekalar var ya, genetik olarak birşekilde ortaya çıkıyor ve her insanda bu özellik yok. Her insanda akıl var, bunu çok iyi kullanırsan zeki olmazsın akıllı olursun:) Aklını kullanan çalışması gerektiğini bilir.
Bu arada zeka varsa da iyi yönde geliştirmek gerek, yoksa süper cin fikirler kötü amaçlar :devil2: için kullanılmasın, beyin göçüne de hayır... :surrender
Saygıalr... Zekiye Gül:clown:
akıl insana verilmiş olan bir hikmettir bir olgudur..
zeka ise bunu kullanma biçimidir.
nasıl kullanması sana kalmışdır..
doctorctf 08.01.2007, 00:20 zeka ile akıl arasında fark aramaya gerek yok bence.çünkü ikisi de birbirini tamamlayan unsurlar.biri olmazsa diğeri hiçbir işe yaramaz.zeka değirmense akıl sudur.
deli gönül 08.01.2007, 11:45 Akıl insanı insan yapan en önemli özelliktir bence.Ancak bilinmesi gereken şey bence her insan akıllı değildir.Her insan doğuştan belirli bir zekaya sahiptir.Bizde var olan bu zekayı belirli şartlarla geliştirirsek akıllı oluruz.Elimizde bir hamur olduğunu düşünelim.Bu hamuru istersek çok güzel bir şekle sokabiliriz .İstersek de o haliyle bir kenara bırakarak özelliğini değiştirmeyiz.Zekayı da bir hamura benzetebiliriz.Yani akıllı olup olmamak bizleri yetiştirenlere ve bize bağlı.
deniz_kizi 09.01.2007, 11:50 akıl ve zeka bir kabiliyettir.İkisi arasındaki en önemli fark, bir başkasından akıl alabilirsiniz ama zeka asla.
Zeka her insanın kendisine mahsustur....
spartacus 10.01.2007, 01:48 İlk bakışta aynı kelimeler gibi gözüksede derinlikli olarak düşündüğümüzde farklı kelimeler olduğu anlaşılmaktadır.
Aklın kapsadığı alan mantıkla ilintilidir. Bu anlamda mantık sinsilesi işler. Çelişkiye düştüğümüz anda birinin düşüncesini alarak, akıl almış oluruz. "Bana akıl versene", "sana akıllı bir yol göstereyim" gibi cümlelerde geçen akıl sözcüğünden de anlaşılacağı üzere akıl mantıkla direk ilgilidir.
Zeka ise daha somut bir kavramdır. Zeka bir çok zihinsel yeteneğin değişik durum ve koşullarda kullanılmasını içerir. Zeka genellemesi yapıldığında kapasitenin bir ucunda zeka geriliği dururken, diğer ucunda ise üstün zekalı kişiler yer almaktadır.
Ama akılda böylesi kavramlar yoktur. Yani üstün akıl veya geri akıl gibi.
Dediğim gibi akıl daha çok mantıkla ilgili olmakla birlikte, zeka bir yetenek ve kapasite meselesidir.
Zeka seviyesi normal veye ileri boyutta olanlar bazen çok uç boyutta yanlış işler de yapmaktadır. Örneğin bir seri katil, bir gangaster, bir hırsız normal veya üstün zekalıda çıkabiliyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre de seri katillerin zekaları normalin üstünde olduğunu göstermektedir. Çünkü cinayeti tasarlamak, fiiliyata geçirmek, iz bırakmamak ve suçunu gizlemek veya suçu başkasının üzerine yığmak bir zeka meselesidir. Oysa akıl öyle değildir. Aklını kullanan kişiler değer yargılarını, etik ve kültürel öğeleri kullanarak reaksiyon gösterir. Aklın zekayla farkı da budur.
cornflakegirl 25.03.2007, 16:34 zeka beynin algılama hızıdır.zeki birinin ille de akıllı olması gerekmez.zekice yapılan bir yöntemin aptalca bir sonuç vermesi mümkündür yani:)
adige_46 25.03.2007, 16:48 Allah olmayanlara da versin adil bir yöneticiyim deyipte adaletsizlik edenlere de
|
|