ozgur416
30.11.2005, 11:04
evet arkadaşlar sorum bu varsa yapacağı açıklamalara kendide inanan varsa bekliyorum
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : cemde neden bismillahirahmanirrahim yerine bismişah denir ozgur416 30.11.2005, 11:04 evet arkadaşlar sorum bu varsa yapacağı açıklamalara kendide inanan varsa bekliyorum Alevimen 30.11.2005, 13:38 Bismişah ve bismillah nerdeyse eşittir -> Ali'nin adıyla, demektir. ama hatırlatırım ki Cem'de ve genel olarak Bismişah'nın sonrasında Allah Allah diye devam edilir. sonuçta her ikisi tam olarak eşit anlamına geliyor. Yani 'Bismişah Allah Allah'. bülentişcan 05.12.2005, 15:10 inançsal olarak algılamak gerek BİSMIŞAH alevi inancının tanrı ve ınsan arasındaki bağı birlemektedir,tanrıyı insanda bulma (tanrırnın zahiri görünüşü),insanı tanrılastırma(tanrının batın i ) halidir. oysa bismillahirahmanirahim de insan ıle tanrı ayrısıyor biri yaratıcı konumunda insan ise kul konumada oluyor buda alevi inancına uymadığında BİSMİŞAH denıyor bu nedır dersek ALİ dır,o cem erenlerının ocakzadesı PİRİ dir HÜNKAR HACI BEKTAŞİ VELİ dir HATAİ (şAH İSMAİL) bülentişcan 05.12.2005, 15:19 bu BİSMİŞAH konusu ozetlersek bu tanımlamaya yakındır bunu daha geniş öğrenmek bilgi almak için tasavvuf'da insan konusunu, ilgili kitablardan okumak gerek ibocan 13.12.2005, 18:29 tskrler bızı aydınlattıgınız ıcın sagolun canlar bilmiyodum AleviGenç 20.06.2006, 12:46 "Bismillahirahmanirahim" Selamunaleyküm Teşekkürler ezgican 03.07.2006, 00:42 inançsal olarak algılamak gerek BİSMIŞAH alevi inancının tanrı ve ınsan arasındaki bağı birlemektedir,tanrıyı insanda bulma (tanrırnın zahiri görünüşü),insanı tanrılastırma(tanrının batın i ) halidir. oysa bismillahirahmanirahim de insan ıle tanrı ayrısıyor biri yaratıcı konumunda insan ise kul konumada oluyor buda alevi inancına uymadığında BİSMİŞAH denıyor bu nedır dersek ALİ dır,o cem erenlerının ocakzadesı PİRİ dir HÜNKAR HACI BEKTAŞİ VELİ dir HATAİ (şAH İSMAİL) nası yani şimdi biz insanla tanrıyı (allahı) bir mi tutuyoruz anlamadım ben ? Serkan_Devrim 03.07.2006, 14:04 nası yani şimdi biz insanla tanrıyı (allahı) bir mi tutuyoruz anlamadım ben ? tasavvufi açıdan insan Tanrının parçası cüzzüdür. tanrı ademi yaratırken kendi ruhundan üfler. :) o kastedilmiş. isditanlebulda 20.09.2006, 02:19 bismillahirrahmanirrrahim Allah ' ın adıyla başlarım demek değil mi ya nasıl yani Allah ile kul ayrışıyo ilk defa duyorum böyle bi anlam yüklendiğini.. yusufçukgecegez 20.09.2006, 02:31 insanın çok değerli bir varlık olduğu,allahın ademi yarattığında şeytanın secde etmesini istemesinden belli dir.insanda tanrıdan bir parça olduğundan insanada tanrısal bir mama yüklemektense,yaratılan en değerli varlık olarak görmeyi tercih ederim.nasıl toprağın elementlerini taşıdığımız halde toprakla bir ilgimiz yoksa,tanrıdan parçalar taşısak bile yine insanız.bazılarımız hayvandan daha aşağı,bazılarımız meleklerden daha üstün. AleviGenç 20.09.2006, 02:31 bismillahirrahmanirrrahim Allah ' ın adıyla başlarım demek değil mi ya nasıl yani Allah ile kul ayrışıyo ilk defa duyorum böyle bi anlam yüklendiğini.. Selam can... Sakın bu konulara merak salma...:sweatdrop Bunlar "Batini"'de yazışıyor anlamassın hadda kafan karışır... Alevilik Hem Zahiri Hemde Batini İnançdır... Zahiri: Görünen,Yüzeysel. Batini:Görünmeyen,İçsel,Kapalı,Gizli. Zahiri:Gördüğün gibi Din'i yaşamak.Batin'i Kuran ve Din'in sırrına görünmeyen kısmına ulaşmak... Amam Zahir ve Batin inançı eşitlemek önemlidir... Sen Zahîrî yaşamaya bak...Karışık bu konular... isditanlebulda 20.09.2006, 03:02 bence de öyle bildiklerimi de karıştırıcam yoksa zamanla ben de anlamaya başlarım belki . azimliyim:) AleviGenç 20.09.2006, 03:10 bence de öyle bildiklerimi de karıştırıcam yoksa zamanla ben de anlamaya başlarım belki . azimliyim:) Selam Aleviliği öğrenmek istemen merak edmen çok güzel birşey.Tebrik ederim sen Can.Bu yol'a sahip çıkmalıyız... isditanlebulda 20.09.2006, 04:17 bizler sahip çıkmadıkça asimilasyona ddoğru büyük bir hızla ilerliyoruz sonuna kadra sahip çıkmalı ve öğrenebildiğimiz kadar çok şey öğrenmeliyiz bunu dini görüş olarak benimsemiyorsak bile özümüz olduğu için , kültürümüz olduğu için tüm incelikleriyle öğrenmeliyiz bir insanın özünü bilmemesinden daha acı bir şey var mı?.. Servan 16.12.2006, 23:50 cemlerde BİSMİSAH ALLAH ALLAH denir ki bu da BİSMİLLAHİ RAHMAN I RAHİM e denk düser canlar.bunu dede soylemiti. güldane17 03.01.2007, 17:47 tskler guzel bı soru ve anlamlı guzel ceplar acıkcası ben bılmıyodum tekrar tsklerrr sebep 11.01.2007, 10:55 cemde Allah Allah bismişah denmesinin nedeni manasında gizlidir. Herşeyi yaratan şahımız adına diyedir ki buda o cemde yapılan butun duaların Şahımız Hz. Ali'nin duası gibi görmesi için Allah'a bir istektir. delidervis 02.08.2007, 12:03 bismillahirahmanirrahim = bismi + Allah + rahman + rahim (bismi + rahman ve rahim olan Allah) alevilikte sah = rahman ve rahim sonuc; bismi + sah demet.. 02.08.2007, 12:58 Bismişah ve bismillah nerdeyse eşittir -> Ali'nin adıyla, demektir. ama hatırlatırım ki Cem'de ve genel olarak Bismişah'nın sonrasında Allah Allah diye devam edilir. sonuçta her ikisi tam olarak eşit anlamına geliyor. Yani 'Bismişah Allah Allah'. __________________ Bu konu yine konuşuldu muharrem ayında cem tv de konuşulmuştu Bismişah Allah Allah =bismillah yusufçukgecegez 02.08.2007, 22:24 ben bir sünni olarak namazda dua okumadan önce bismişah diyorum misal.şimdi ben ne demiş oluyorum. sewe 02.08.2007, 23:42 Bismişah Allah Allah yani Şahın adıyla Allah Allah demek olduğunu dededen öğrenmiştim yusufçukgecegez 06.08.2007, 14:53 ben bir sünni olarak namazda dua okumadan önce bismişah diyorum misal.şimdi ben ne demiş oluyorum.keendi soruma kendim cevap vereceğim sanırım,alevilerde müslüman bende müslümanın düşüncesiyle yola çıktığımda ,bismillahirrahmanirrahime alternatif olarak bismişah allah allah da diyebilirim.iddia üzerine ikiside aynı manayı taşıyor aynı görevi görüyor.küçük bir araştırma yapıyorum.şah kelimesi ve allah kelimesinin kullanımı hakkında.şah birçok insanın ünvanı veya adı olarak kullanılıyor.birde oyunda sultanı temsil ediyor.allah kelimesi ise sadece allahı.islama bakıyorum.allahın birsürü adı var ama aralarında şah yok.şah kelimesi pekcok insanın ünvanı,hatta osmanlı sultanlarının bile.bu durumda kelimenin anlamına değil kelimedeki niyete bakmak gerekiyor.bismişah denildiğinde ben ,falanca şahın adıyla ,olarak anlıyorum.alevilikteki manasını bilmeyenlerde öyle anlıyor.peki bismi allah dendiğinde ne anlıyorsunuz,allahtan başka bişey varmı anladığınız.alevilerin bismi şah demesine saygımız var,ama bismillahın yerini tutacağını hiç sanmıyorum.(bismillahirrahmanirrahim.bağışlayan ve esirgeyen allahın adıyla)(bismişah allah allah ,niyet önemli şahın,adıyla allah allah):confused1 |