Orijinalini görmek için tıklayınız : ?nanan arkada?lar cevaplas?n l?tfen

elkufru_billah
02.04.2005, 17:38
şimdi inanan arkadaşlar,,,

1-kadere ve tanrının her şeyi bildiğine inanırlar,,,,

2-günah veya sevaba inanırlar,,,

peki aslında bu ikilem bir çelişki değilmidir?

açıklama:''bizler dünyaya gönderildiysek, ve yaptığımız her şey biliniyorsa,, bize neden günah veya sevap yazılıyor,,, tanrı sizce bizimle oynuyormu,,,
yani inanan arkadaşlar,, tanrı madem herşeyi biliyor,,,

mesela,, ben birazdan birini öldüreceğim ve bunu biliyor ama bana günah yazacak, bu nasıl bir iştir,, siz bunu kendinize nasıl açıklıyorsunuz,

kafanızda hiç soru oluşmuyormu,,, bu çelişkiyi nasıl gideriyorsunuz,,,
saygılar

elkufru_billah
02.04.2005, 17:41
Bu konunun alevilikle ilgisi yok diyebilirsiniz ama bu konu hepimizi ilgilendirdiği kanısındayım.Umarım yanlış anlaşılmaz.Bundan dolayı bu konuyu soru cevap kısmına yazdım..Bu konuda birde siz inanırlardan cevap bekliyorum...

Sizce tanrı neden hepimizi inandırmadı,,buna gücü yokmuydu
yüce iradesi olan tanrının buna gücü yoktu derseniz o halde tanrının gücü sınırsız olamaz
yok gücü vardır derseniz biz kafir(günahkar) olamayız
saygılar

Alevimen
02.04.2005, 17:47
Bu konunun alevilikle ilgisi yok diyebilirsiniz ama bu konu hepimizi ilgilendirdiği kanısındayım.Umarım yanlış anlaşılmaz.Bundan dolayı bu konuyu soru cevap kısmına yazdım..Bu konuda birde siz inanırlardan cevap bekliyorum...

konu Genel Bölüm kategorisine kaydirilmistir, alevilikle ilgisi olmadiini kendiniz fark ettiniz ama yinede "Alevilik" kategorisinde baslik actiniz bu nedenle tekrar tekrarliyorum: "Alevilik" kategorisinde sadece ve SADECE alevilikte ilgili konulari aciniz..

dem_dost
02.04.2005, 19:49

önce kolayiyla basliyayim

allah her seyi bilir, külli seye o kadirdir

birdir, dogmaz, dogurmaz, yemez icmez, esi benzeri yoktur

ALLAH BIRDIR

allahtan baska bir sey yoktur diye inaniyoruz biz aleviler

tevhid, ve vahdet-i vücud anlayisidir bu

..................................................
kader:

allah insana her seyi vermis... insanlar onlari degerlendirmesini bilmelidir

mesela ben tuttum adamin birisini öldürdüm.... o allahin taktiri diye bir sey yok

o benim salakligim, kötü huylulugum, insan disi olmamdan kaynaklaniyor

biz diyoruz ki:

iyilik allahtan kötülük insandan

iyilik yapan bir insan, allahin buyruguna göre hareket eder ve böylece bütün iyilikler allahin bize bir lütfudur

insan kötülük yaptigi zaman icindeki allahi göremez..gönül gözü kördür...

onun icin onun yaptiklari allahin taktiri felan degil... o insanin sucu hatasi

simdi kerbelada sah hüseyini öldüren insanlarin sucu ne o zaman?

allah taktiri ise????

bu iste muaviye, yezidin islami

böyle birsey olamaz

iyilik allahtan, kötülük kendi icinden, insandan

dedigim gibi.. biz alevilerin inandigi islamda sevab ve günah isiyor ve burda bir sakinca, ya da uyumsuzlukta yoktur

insanin yaptiklari kendi iradesindedir...allah levh-i mahfuzda insanlara o iradeyi vermistir...

akil, mantik herseyi vermis bize yüce allah

biz onu kullanmayi ögrenmeliyiz ve allah yolunda yürümeye calismaliyiz

bunu yaparsak sevab isleriz, haksizlik, zalimlik edersek günah isleriz

ortodox islam anlayisinin büyük bir kesiminde evet... ve cogu somut cevaplar yoktur

fakat mutasavvuflar bunu bizim gibi göriyor

allah vergisi ve insan iradesi birbiriyle catismiyor

allah bizi yaratmiski, biz ona itaat edelim..yolundan gidelim

hayir isleyelim... yardim edelim..adem olalim

onun icin ne yapacagimiz kendi elinde

bu insan iradesi toplandigi seyde yine kader cikiyor ortaya

cünkü pir sultan abdal diyor:

Taktir olan gelir basa
Tevekkeltü Tealallah

bu ne anlama geliyor?

sen dogru yoldan ne olursa olsun ayrilmiyacaksin... allah yolunda gerekirse canini feda edeceksin

ve: TAKTIR OLAN GELIR BASA

yani ben bu yoldan ayrilmadikca bana ne zulüm ne kötülük gelirse gelsin

bizim inancimiza göre allah gözüne cekmis bir perde... insanlarin kendi iradesine birakmis

ha su demek degildir ki allahin buna olanagi yoktur.. hasa

o herseye kadirdir

''bizler dünyaya gönderildiysek, ve yaptığımız her şey biliniyorsa,, bize neden günah veya sevap yazılıyor,,, tanrı sizce bizimle oynuyormu,,,

cünkü o isledigimiz hatalar kendi irademizden kaynaklaniyor..nefsimize yenik düsiyoruz

allah bize o iradeyi veriyor insan olarak... secenek sende

ya kullanirsin ya kullanmazsin

neresi sacma olsun

her sey senin elinde... allah bile sende

sen onu ortaya cikaracaksin

baska hic birsey degil

Sizce tanrı neden hepimizi inandırmadı,,buna gücü yokmuydu

lüzumsuz tartismalar ; )))

yapmamis napalim ; ))

hehe saka bir yana... fark edermi? sanki dis isleri politikasi ; )) neden bu anlasmayi imzalamadin felan ; )))

insanlar o icindeki hakki kendileri bulduklari zaman, o bence daha büyük bir seviyedir.. kendi cabasiyla... kendi nefsini körlestiriyor

herseye hazir konmak iyi degil ; ))

yok gücü vardır derseniz biz kafir(günahkar) olamayız

dedigim gibi secim sende... ya iyi bir insan olursun hak yolunda gidersin

ya da kötü bir insan olursun iblisin gittigi yolu takip edersin

ikisi icin iki mekan var

birisi cennet... birisi cehennem ; )) secenek senin

@ alevimen dostum, bu alevilgi ilgilendiriyor ; )))

fakat kader denilen olaya bakis acisi baska

hehe bizim millette günahlari saklamak cok güzel bir adet ; )))

kimisi diyor...ebubekir 40 yasinda müslüman oldu ondan önce putlara tapiyrdu ; )))

demek kirk yasina kadar mühlet var ; )) hehe naparsak yapalim ; )))

alinmayin cok kücüüük bir cevre böyle düsüniyor

saygilarimla baris

Ezo
02.04.2005, 19:57

Allah insanlari düsün mesi icin yaratmistir biz insanlar iyi kotu ayirt etmekzorundayiz bir insan neyin iyi ve neyin kotu oldugunu bilmeli biz bu dunyada bir sinavdayiz dogru yu yanlisi kendimiz bulmaliyiz.....

Alevimen
02.04.2005, 20:55
@dem_dost
benim acimdan genel konudur, o denle buraya tasindi. http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2820%29.png

elkufru_billah
03.04.2005, 19:28
önce kolayiyla basliyayim

allah her seyi bilir, külli seye o kadirdir

birdir, dogmaz, dogurmaz, yemez icmez, esi benzeri yoktur

ALLAH BIRDIR

allahtan baska bir sey yoktur diye inaniyoruz biz aleviler

tevhid, ve vahdet-i vücud anlayisidir bu

..................................................
kader:

allah insana her seyi vermis... insanlar onlari degerlendirmesini bilmelidir

mesela ben tuttum adamin birisini öldürdüm.... o allahin taktiri diye bir sey yok

o benim salakligim, kötü huylulugum, insan disi olmamdan kaynaklaniyor

biz diyoruz ki:

iyilik allahtan kötülük insandan

iyilik yapan bir insan, allahin buyruguna göre hareket eder ve böylece bütün iyilikler allahin bize bir lütfudur

insan kötülük yaptigi zaman icindeki allahi göremez..gönül gözü kördür...

onun icin onun yaptiklari allahin taktiri felan degil... o insanin sucu hatasi

simdi kerbelada sah hüseyini öldüren insanlarin sucu ne o zaman?

allah taktiri ise????

bu iste muaviye, yezidin islami

böyle birsey olamaz

iyilik allahtan, kötülük kendi icinden, insandan

dedigim gibi.. biz alevilerin inandigi islamda sevab ve günah isiyor ve burda bir sakinca, ya da uyumsuzlukta yoktur

insanin yaptiklari kendi iradesindedir...allah levh-i mahfuzda insanlara o iradeyi vermistir...

akil, mantik herseyi vermis bize yüce allah

biz onu kullanmayi ögrenmeliyiz ve allah yolunda yürümeye calismaliyiz

bunu yaparsak sevab isleriz, haksizlik, zalimlik edersek günah isleriz

ortodox islam anlayisinin büyük bir kesiminde evet... ve cogu somut cevaplar yoktur

fakat mutasavvuflar bunu bizim gibi göriyor

allah vergisi ve insan iradesi birbiriyle catismiyor

allah bizi yaratmiski, biz ona itaat edelim..yolundan gidelim

hayir isleyelim... yardim edelim..adem olalim

onun icin ne yapacagimiz kendi elinde

bu insan iradesi toplandigi seyde yine kader cikiyor ortaya

cünkü pir sultan abdal diyor:

Taktir olan gelir basa
Tevekkeltü Tealallah

bu ne anlama geliyor?

sen dogru yoldan ne olursa olsun ayrilmiyacaksin... allah yolunda gerekirse canini feda edeceksin

ve: TAKTIR OLAN GELIR BASA

yani ben bu yoldan ayrilmadikca bana ne zulüm ne kötülük gelirse gelsin

bizim inancimiza göre allah gözüne cekmis bir perde... insanlarin kendi iradesine birakmis

ha su demek degildir ki allahin buna olanagi yoktur.. hasa

o herseye kadirdir

cünkü o isledigimiz hatalar kendi irademizden kaynaklaniyor..nefsimize yenik düsiyoruz

allah bize o iradeyi veriyor insan olarak... secenek sende

ya kullanirsin ya kullanmazsin

neresi sacma olsun

her sey senin elinde... allah bile sende

sen onu ortaya cikaracaksin

baska hic birsey degil

lüzumsuz tartismalar ; )))

yapmamis napalim ; ))

hehe saka bir yana... fark edermi? sanki dis isleri politikasi ; )) neden bu anlasmayi imzalamadin felan ; )))

insanlar o icindeki hakki kendileri bulduklari zaman, o bence daha büyük bir seviyedir.. kendi cabasiyla... kendi nefsini körlestiriyor

herseye hazir konmak iyi degil ; ))

dedigim gibi secim sende... ya iyi bir insan olursun hak yolunda gidersin

ya da kötü bir insan olursun iblisin gittigi yolu takip edersin

ikisi icin iki mekan var

birisi cennet... birisi cehennem ; )) secenek senin

@ alevimen dostum, bu alevilgi ilgilendiriyor ; )))

fakat kader denilen olaya bakis acisi baska

hehe bizim millette günahlari saklamak cok güzel bir adet ; )))

kimisi diyor...ebubekir 40 yasinda müslüman oldu ondan önce putlara tapiyrdu ; )))

demek kirk yasina kadar mühlet var ; )) hehe naparsak yapalim ; )))

alinmayin cok kücüüük bir cevre böyle düsüniyor

saygilarimla baris

Dem dost.
ilk önce cevap vermye çalıştığından dolayı sana teşekkür ederim..
Elini vicdanına koy....Verdiğin cevaplar sanki hazır cevaplara gibi geldi bana.Sence inanmayan bir kişiye inandırıcı gelebilir mi?
Varlığı bile şüpheli olan şeytanın yolundan kastın ne..Yani biz ateistler ahlaksız mıyız? Yoksa kötü yolu seçmiş günaha boğulmuş varlığı şüpheli olan Allahın kullarımıyız..Sence Allah'ın bizi inandırmaya gücü yok mu.Yoksa sonsuz gücü yoktur..Yani gücü sınırlıdır..Gücü var diyorsan biz günahkar olamayız..Levhi mahfuz da bana biçilen pay inançsızlık mı? Allah varsa beni neden inandırmadı.Ya da levhi mahfuz da beni inançsız olarak kaydımı tutması Allah'ın adaletine yakışır mı?
Dem dost eğer verdiğin cevapların inandırıcı olduğunu düşünüyorsan ve Allaha inanarak mutlu olmaya çalışıyorsan veya mutluysan bende inanıyorum.Dikkat et ben ?slam düşmanı değilim..Yalnız bir dinin doğru Allah'ın dini olduğuna inanabilmemiz için o ( islamın) içinde farklı fırkaların olması sence çelişki değil mi? Bunu nasıl yorumluyorsun.Mesela sen bir alevi olarak sunniler nasıl buluyprsun.Onlar yoldan çıkmışlarmı ya da onlar doğru yoldamı.Yoksa siz mi doğru yoldasınız? evet dem dost ne düşünüyorsun? Sence sunniler yanlış yolda mı? Veya sizin doğru yolda olduğunuzdan emin misiniz.Belkide biz ateistler doğru yoldayız hiç düşündün mü?

Eda,,
Allah insanları düşünmesi için yaratmıştır diyosun, peki Allah bizim geleceğimizi bilmiyor mu.Yani levhi mahfuz da yapıcak olduğumuz her şey belirli değil mi.Öyleyse Allah gaibi bilemez.Sen ne düşünüyorsun bu konuda..
saygılar
Kafir_billah

elkufru_billah
03.04.2005, 20:14
Ek,,

?slamın içinde bulunan ******ler islamı neden farklı yorumluyorlar...Allah'ın dini islamsa neden farklılıklar oluşuyor..Siz gerçekten emin misiniz..?slamın arap putlarından meydana çıkmadığına..Yezid veya Muaviye her neyse Muhammedin soyundan gelen kişilere karşı acımasız olurken Muhammedin taraftarları neden Ali ve taraftarlarını satsın..Sizce ?slam'da bir put inancı değil mi? Hiç Allah tarafından gönderilen bir dinde çelişkiler olabailir mi..Siz bütün bunları nasıl yorumluyosunuz?
saygılar
Kafir_billah

Ezo
03.04.2005, 21:21
elkufru billah,

yazilarindan yanlis anlamadiysam sen allahin varligina inanmiyorsun yani ateist sin..... bir insan herseyi allahtan mi bekler..... ben size bir yasani anlatmak istiyorum bir bayan tr izine gitmis ve izinde trafikkazasi gecirmis yaninda esi ve 5 cocugu cocuklari ve esi emniyet kemerlerini takiyor ama bu bayan bana bir sey olmaz gibi mantik disi bir dusunceyle kemeri takmamis suan kendisi belden asagi felc bunun sorumlusu allahmi,,,,,,,,,, bende sana bunu soruyorum....

saygilarimla,

dem_dost
03.04.2005, 21:25
Elini vicdanına koy....Verdiğin cevaplar sanki hazır cevaplara gibi geldi bana.Sence inanmayan bir kişiye inandırıcı gelebilir mi?

ben kendime göre gercekleri anlatiyorum... inandirici gelmiyorsa sana ne yapayim?

sana parami ikram vereyim yaninda?

benim gerceklerim bunlar

Varlığı bile şüpheli olan şeytanın yolundan kastın ne..Yani biz ateistler ahlaksız mıyız?

sen zina edersen, tecavüz edersen seytanin yolundan gidersin

seytanin bir yorumu nefis dir... seytanin varligi süpheli degildir

Yoksa kötü yolu seçmiş günaha boğulmuş varlığı şüpheli olan Allahın kullarımıyız..

ey kardesim, senin "allah yorumun" ney?

sen havada oturan bir adami kast ediyorsan ona bende inanmiyorum

allah insanin icndedir, insanin gönlündedir

insan güzellik, yardim ederse, iyi insan olursa allahin buyrugunu tami tamina uygular

ve insanin allah ile bir olma nokasina da kavusabilir

o yüzden alinin gönlü allahtir

insan tami tamina kamil olursa... turab, acik gönüllülük, bilgi, ilim kaynagi olursa

o zaman allah ile allah oliyor

yani senin icindeki allahi ortaya cikarmak senin elinde

kaygusuz abdal: la ilahe illa ali

demistir, bu demektirkine, sen "perfekt insan" yani kamil insan olursan hak ile hak olursun

ali olursun

ali her zaman vardi, her zaman da var olacak

benim allahim budur

ister inan ister inanma
Sence Allah'ın bizi inandırmaya gücü yok mu.Yoksa sonsuz gücü yoktur..Yani gücü sınırlıdır..Gücü var diyorsan biz günahkar olamayız..

dostum allahin bize gönderdigi peygamberlerden biliyoruz kine.. ademden önce baska nesneler de vardi

fakat allah insanlara secimi kendilerine birakmis

yani allah bizi yaratmis, adem ile havvanin elmayi yeme hadisesini biliyorsun degilmi?

o elma ile isnan dogruyu yanlisi ayirt etmek olanagina sahipti

ondan önce hz adem saf di.. onun icin adem safiullah deniliyor

yani seytanin yedirdigi o elma insanlara iyiligi kötülügü ayirt etme olanagini verdi

allah adem ile havvayi cennette yasatiyordu... bir tek sartla... o bir agactan yememek sarti

fakat seytana uydular.. ne kadar seytani da disarda arasalar.. seytan insanin nefsidir

böylece senin nefsin seytandir..

insanlar artik dogruyu yanlisi ayirt edebiliyorlar... ve bu yolda yasiyorlar

allah kullarina inanclarini kayip etmesin diye peygamberler yollamis, onlar allahin yardimiyla mucizeler ile allahin varligini ispat etmislerdir

böylece insanlar daima allaha inanma, veya inanmama kuskusundalardi... cünkü peygamberler gelip gidiyordu 1400 senedir de peygamber yok bilindigi gibi

secim sende ya inanirsin ya inanmazsin... bizde yola davet vardir... adim atacak olan sensin...

ben inaniyorum baska inanlarin inandigi inanmadigi benim icin fark etmez

din, irk, dil, renk farki gözetmek bizim inancimizda yasaktir

Levhi mahfuz da bana biçilen pay inançsızlık mı?

levh-i mahfuzda sana akil verilmistir

sen bunu kullanmiyorsan bunun levh-i mahfuz ile alakasi yok

levh-i mahfuz un yorumuna da dikkat cekmek isterim

orada sana dogruyu yanlisi secme yetkisi verildi

ve allahin buyrugu kesindir, yanlis yolu secersen sana allah cehennemi yaratmis

dogru yolu secersen cenneti yaratmis ki orada yasiyabilesin

yani allah niye cennet cehennem yaratsin kine... herseyi önceden belliyse kendisi herseyi planlamissa

ama öyle degil iste

sen beni kendimin inanmadigi seylerle suciyorsun

levh-i mahfuzda sana dogru yanlisi ayirt etmek vergisi verilmistir

AKIL; MANTIK verilmistir

ister kullan ister kullanma

orasi senin elinde...

Dem dost eğer verdiğin cevapların inandırıcı olduğunu düşünüyorsan ve Allaha inanarak mutlu olmaya çalışıyorsan veya mutluysan bende inanıyorum.

bu is bir iki postluk birsey degil

ömür boyu bu yoldan gideceksin gideceksen.. benim cevap dogrudur da bisey yok

bu benim dogrum.. kamil bir insan sana daha baska bir cevap verebilir

bu insanlarin seviyesine bagli
Dikkat et ben ?slam düşmanı değilim..

estagfurullah

Yalnız bir dinin doğru Allah'ın dini olduğuna inanabilmemiz için o ( islamın) içinde farklı fırkaların olması sence çelişki değil mi?

hz muhammedin peygamberligine inanmak, hz alinin veliligine inanmak insanlarin secimi

buna inanmiyan insanlar varsa bu kendi celiskileri.. dinin celiskileri degil

hz muhammed buyuriyor... ali benim, varimdir, vasimdir, vezirimdir, ve hak halifemdir

simdi ebubekire halifeler halifesi diyenler hz aliye 4 halife diyorlar ve kendi hakkini tanimiyorlar

bu simdi dinin mi sucu?

yoksa insanlarinmi?

sorun burda... hz muhammed islamin 72 firkaya ayirilacagini yasami sürecinde söylemisti

simdi kendisi hak din islami insanlara tanitti, ve insanlara davet etti

daveti kabul etmiyenler islami baska türlü yorumliyanlar oldu...

simdi suc insanlardami? dindemi?

cevabi kendin bulursun diye düsüniyorum

hz muhammed diyor... bu 72 firkadan bir tanesi dogrusudur, öbürleri helak olacaklardir

yani 72 dogru, hakiki ayri firka yok

bir tane dogru yol vardir

digerleri yanlistir

Mesela sen bir alevi olarak sunniler nasıl buluyprsun.Onlar yoldan çıkmışlarmı ya da onlar doğru yoldamı.Yoksa siz mi doğru yoldasınız?

simdi temel inancta cok farkli düsünceler var sünnilik ve alevilik arasinda

bana göre elbette ben dogru yoldayim, yoksa bu yolu sürmezdim

herkesin inancina saygiliyim ve onlara "sapik inanc" (sünniler bunu yüzyillardir yapiyor) demem

ben dogru yolumu yasarim, kimseyi hor görmem, bu dur kisacasi

Veya sizin doğru yolda olduğunuzdan emin misiniz.Belkide biz ateistler doğru yoldayız hiç düşündün mü?

bize göre allahin birligini inkar eden bir insan dogru yolda bulunamaz... fakat senin inancina da saygiliyim

sen yardimsever, güzel ahlakli bir insan oldugun sürece sana sonsuz saygimiz var

Allah insanları düşünmesi için yaratmıştır diyosun, peki Allah bizim geleceğimizi bilmiyor mu.Yani levhi mahfuz da yapıcak olduğumuz her şey belirli değil mi.Öyleyse Allah gaibi bilemez.Sen ne düşünüyorsun bu konuda..

hz ali diyor: bana sorsaniz kiyamete kadar bütün hadiseleri siza aciklarim

biliyor, ama bunda bir fark yokkine biz insanlar icin, secim yine bizde...

o bizim yanlis veya dogru yolu sececegimizi önceden biliyor, fakat bize yardim etmek icin peygamberler, veliler vs vs yolliyor

biz onlari da kullanmazsak o zaman suc bizim yani ne yapalim daha?

hersey yine elimizde..allah biliyor elbette her seyi... fakat secenek yinede bizde

bunda bir farklilik yok

.Allah'ın dini islamsa neden farklılıklar oluşuyor..Siz gerçekten emin misiniz..?slamın arap putlarından meydana çıkmadığına.

eminiz cünkü allah birdir, hz muhammed öbür peygamberlerin devamidir

bütün peygamberler islam dinini yaymislar, fakat insanlar o dinleri carpitmislar, peygamberleri öldürmüsler, kabul etmemisler

EMINIM
; ))

Yezid veya Muaviye her neyse Muhammedin soyundan gelen kişilere karşı acımasız olurken Muhammedin taraftarları neden Ali ve taraftarlarını satsın.

orada gercek hz muhammed yanlilari ortaya cikti iste

kerbelada 72 sehit hz muhammed taraftarlariydi

selman-i farisi muhammed taraftariydi

ey dostum, para imani solladi

onun icin hz muhammedin gercek yandaslari az olduguna kanaat getiriyorum

ey dostum, bizim dinimizde noksan, celiski yoktur, varsa o da senin görüslerindedir

saygilarimla baris, nickini bilerekmi kafir_ billah sectin bilmiyorum ama alevi "inanc" forumunda böyle seyler iyi ve ahlakli degil hatirlatmak isterim

ister müslüman ister hristyan ister ateist... insan gibi insan olmak hepimizin boynumuzun borcu

elkufru_billah
04.04.2005, 14:14
Dem dost..
Sorduğum sorular sizi yoruyorsa kusura bakmayın
size teşekkür ederek başlamak istiyorum....

Allah nasıl insanın kendisinde olabiliyor...Allah kavramı size göre nedir...Sen doğru yolda olduğunu savunuyorsun..Peki sunni olanlarda doğru yolda olduğunu savunuyor..Siz alevilik derken Ali'yimi örnek alıyosunuz.Veya ebu bekir'in Ali'den farkı neydi..Sunniler dört halifenin hepsine değer veriyor ama sen hep Ali diyorsun.Bu nasıl iş...Ali kendi çıkarına çalışmış bir şahıs olamaz mı.Yani muhammedin damadı olmakla bir yerlere gelmeye çalışmış olamazmı dini kullanarak...Muaviyenin yaptığı gibi...Sen sunni inanış derken 72 fırkadan falan söz ettin.Aynısı sanırım sunniliktede var.73 fırkadan biri cennet eyvallah dicemde birazda çüş diyeceğim yanii.Allah nasıl bu kadar insanı cehenneme gönderebilir..Ey dostum benim anlayamadığım işte bu Allah'ın adalet kavramı..Bana göre Allah insanla pazarlık yapıyor...Kendisini çelişkili duruma düşürüyor..Beni cehennem için yarattığını söyleyip sonra ister inan ister inanma demek çok yanlış...Daha sorucak çok şeyim vardı ama şimdilik bu kadar yeter....
Benim her zaman kullandığım nick kafir_billah tır..Bi mahzuru mu var?

Eda,,,
Doğru söylemissin ben inançsızım...Bundada ?slamın içindeki farklı ıfrkaların çekişmesinin çok büyük payı var maalesef hangisi doğru hangisi yanlış bilen yok... :))) Senin sorduğun sorya gelirsek bende işte sorduğunu soruyorum dolaylı olara...Yani o kadının emniyet kemerini kaza anında takıp takmaycağını biliyor mu..Ya da onunemniyet kemeri takmamasını isteyen Allah'mıdır..Dolayısyla o kadının yaşadıkları kendi kaderi değil mi...?

Neyse insallahu teala bozmasın...:)))

Saygılar

kafir billah

dem_dost
04.04.2005, 19:39
Allah nasıl insanın kendisinde olabiliyor...

kamil insan allahin teccelisidir

allah bizi kendi nurundan yaratmis

ali ezel ali ebed

yani anliyacagin: ali her zaman var idi... her zaman var olacak

mevlananin da anlayisi budur

kendisini na"ti ali yazisini okumani tavsiye ederim

ali deryadir, o hakkin ta kendisidir

ben bunu derken yanlis anlama

etli kemikli aliyi kast etmiyorum burda

alinin ruhu, cemali, gönlüdür hakk olan

zaten bütün hersey orda gizlidir

hz ali buyurmiyormu: sen evrenin özü, özetisin

bütün hersey senin gönlünde mevcut, arayacaksin bulacaksin

biz aleviler dört kapi kirk makami bosuna benimsemiyoruz... haci bektasi velinin kurdugu bir inanc sistemi

dört kapi kirk makam alevilerce farz, felan filan degildir

hak ile hak olmanin yoludur

ALLAH ILE BIR OLMANIN YOLUDUR

bu düsünceye sahip olan bir inanc allahin insanin gönlünde var olduguna inanir

yani insanda

umarim aciklayabildim

Sen doğru yolda olduğunu savunuyorsun..Peki sunni olanlarda doğru yolda olduğunu savunuyor..

g.w.b. da dogru yolda oldugunu savuniyor iraki bombaladigi zaman

saddam hüseyinde dogru oldugunu zannediyordu halepceye saldirdigi zaman

simdi bu onlarin dogru yolda oldugunu gösterirmi?

sen insanlarin ne dedigine bakarsan isin zorlasir. herkes kendine göre dogrudur

bu sadece din icinde öyle degil

mesela bir komuniste kapitalizmin güzelliklerinden anlat

hangisi hakli? kapitalist mi? komunist mi? ikisi de kendilerini tam olarak dogru yolda zannediyor

sen objektiv bu olaylara yaklasmalisin

aleviler.. veya sünniler dogru yoldur diye bir saplantiyi disardan yapman biraz .. ne bileyim... abes kacar

ben diyorum.. benim gittigim yol dogrudur... bir sünni der.. benim gittigi yol dogrudur

sende senin gittigin yolun dogru oldugunu zannediyorsundur

Siz alevilik derken Ali'yimi örnek alıyosunuz

Ali derya biz damlayiz

ali yaratilistan önce de vardi.. sonra da var olacak

budur acikcasi alevilik

ali kamil insandir

kamil insan da haktir, allahtir

Veya ebu bekir'in Ali'den farkı neydi..

cok bicimsiz oldu... bu soruyu hakikatten soriyormusun yani?

bütün insanlarin ve cinlerin imanini tartinin bir tarafina koysak, alinin imanini tartinin öbür tarafina koysa.

ALININ IMANI AGIR BASAR - hz muhammed

böyle bir aliden bahs ediyoruz

ali her peygamberle var idi... ancak hz muhammed ile acikca göründü

aynayi tuttum yüzüme ALI GÖRÜNDÜ GÖZÜME

böyle bir aliden bahs ediyoruz... ali haktir, alinin gönlü allahin dünyada tecellisidir

Sunniler dört halifenin hepsine değer veriyor ama sen hep Ali diyorsun.Bu nasıl iş...Ali kendi çıkarına çalışmış bir şahıs olamaz mı.

heyyt gözüm ; ) biraz kuran ve hadis oku... öyle mi degilmi görürsün ; ))

hz muhammedin: ya ali senin sirrina erisilmez

demesini unutma ; ))

Yani muhammedin damadı olmakla bir yerlere gelmeye çalışmış olamazmı dini kullanarak...

hehe güzel diyon ; )) alinin lakabi ebu turab'dir

; ) gercek siddik alidir, fazla acik acik konusmiyorum normalinde... ama arada sirada acik olmak sart

la ilahe illa ali... la ilahe illallah... aynisidir...

Ey dostum benim anlayamadığım işte bu Allah'ın adalet kavramı.

adalet iste.. iyiler cennete kötüler cehenneme

neresi adaletsiz?

Bana göre Allah insanla pazarlık yapıyor...Kendisini çelişkili duruma düşürüyor.

senin düsüncen.. iyileri cennete... kötüleri cehenneme düsüncesine karsisin yani?

katiller... irz düsmanlari.. cocuklara tecavüz edenler o zaman cezasizmi kalacak?

Beni cehennem için yarattığını söyleyip sonra ister inan ister inanma demek çok yanlış...

seni cennete laik olmak icin yaratti desem?

ve sen cennete laik olmasan

buna ne dersin?

cennete laik olma olanagi var sende

kullanmiyorsan cehennemliksin

72 firka meselasi veya keni firkanla birlikte 73 firka meselesi

bütün sünniler veya bütün aleviler cennete veya cehenneme gidicek diye bir olay yokkine

öyle bir sey de denilmiyor

iyi insandan kötü insana bu ayrim yapiliyor diye düsüniyorum

Benim her zaman kullandığım nick kafir_billah

kafir terimi islamda bir hakarettir, islama karsi savasanin, allahi inkar edenin ismidir

sen kendine laik göriyorsan bir mahzuru yok

Doğru söylemissin ben inançsızım...Bundada ?slamın içindeki farklı ıfrkaların çekişmesinin çok büyük payı var maalesef

ne yani insanlarin hatalarini dine yükliyorsun kendi dogru yolunu ariyacagina ; )))

Yani o kadının emniyet kemerini kaza anında takıp takmaycağını biliyor mu..

biliyor

Ya da onunemniyet kemeri takmamasını isteyen Allah'mıdır

allah insanlara en hayirlisini diler

Dolayısyla o kadının yaşadıkları kendi kaderi değil mi...?

kadinin akli mantigi var.. kemeri takmazsa o kendi sucu

sünni/ sii islamda herseyin kadar oldugunu ve insanlarin bunu degistiremiyecegine karar kilinmistir

fakat alevilikte öyle bir olay yok.. insan kaderini kendisi cizer

allah yolunda cizmeye calismalidir

allah yolunda taktir neyse basina gelmesi icin razidir

kaderi budur

kaderine kendisi razi olmustur

benim kaderim budur... hz hüseyin kerbelaya giderken oraya bilerek gidiyor.. orda öldürülmesi kendi sectigi bir kaderdir, cünkü allahin buyurdugu yol budur

fakat kendisini öldürenlerde kendi kaderlerinikendilerini cizdiler... onu öldürmeye karar verirken ve öldürürken

bunu saptirmaya gerek yok

saygilarimla

TheGodfather
05.04.2005, 11:28
?lahi dem dost sen kafir_billahın sorusuna cevap verdikçe o sana olmadık saçma sapan sorular soracaktır..Dikkat et o giblerin amacı inanmak değildir....

saygılarımla

chatlakalper
05.04.2005, 13:16
La ilahe illalah Muhammeden Resulullah Aliyyen Veliyyullah'' insan kendi kaderini kendisi asla çizemez kaderimiz zaten biz doğarken yazıldı onların başımıza geleceği belli belki ben bu yazıyı yazdıktan sonra öleceğim eğer bu kaderime yazıldıysa bu olacaktır.

dem_dost
05.04.2005, 16:38
La ilahe illalah Muhammeden Resulullah Aliyyen Veliyyullah''

herkes bildigi yolda gitsin ; )

o zaman niye ceza var? niye ölüm cezasi var?

bu muaviye, zezidin kurdugu islamin temelidir

onlar böyle demislerdir

yok ben adam vuracagim sucu allaha yükletecegim... muaviye icin kolay geliyor tabi...

sünni mezheblerin kuruculari emeviler

sii mezhebinin kuruculari abbasiler..ikisi de zulümkar, islamla alakasi olmayan devletler

bizim yol baska, hakiki yoldur, alinin sirrina erme yoludur

neyse dedigim gibi herkes yolunda ; ))

chatlakalper
06.04.2005, 14:34
herkes bildigi yolda gitsin ; )

o zaman niye ceza var? niye ölüm cezasi var?

bu muaviye, zezidin kurdugu islamin temelidir

onlar böyle demislerdir

yok ben adam vuracagim sucu allaha yükletecegim... muaviye icin kolay geliyor tabi...

sünni mezheblerin kuruculari emeviler

sii mezhebinin kuruculari abbasiler..ikisi de zulümkar, islamla alakasi olmayan devletler

bizim yol baska, hakiki yoldur, alinin sirrina erme yoludur

neyse dedigim gibi herkes yolunda ; ))

O zaman sen sadece Hz. Ali yi kabul ediyorsun senin için başka bir ilah yok mu senin ilahın Hz Ali mi

munzur_hozat
06.04.2005, 14:52
öncelikle elkufru_billah niki ilginç geldi Allah'ın küfrü de nedemek Allah'ın kafirimi demek istedin yoksa aynı kök sonuçta nikinle ne anlatmak istedin anlamış değilim.

elkufru_billah
06.04.2005, 16:17
öncelikle elkufru_billah niki ilginç geldi Allah'ın küfrü de nedemek Allah'ın kafirimi demek istedin yoksa aynı kök sonuçta nikinle ne anlatmak istedin anlamış değilim.

Nickim hakkında yorum yapmak kimsenin haddine değil..Senin ilahına inansaydım öyle bir nick seçmezdim...

Dem dost,,,
Beni hayal kırıklığına uğrattın...Ali için nerdeyse Allah diceksin...Hangi mantığa uyar Ali'nin sırrına ermek..Ya bakın rica ediyorum Ali'nin (ki benim saydığım ve sevdiğim zattır) sırrına ermek adı altında birtakım hurfeleri ona isnat etmeyin..O bir insandı geldi geçti...Sen Tanrıya inanıyorsan bu durumda sana hiç birşey aracı olmadan ona ulaşmalısın...SEn peygamberinide unuttun dostum.Muhammed'den çok Ali'den bahse diyosun...Ayrıca soruyorum sana ?mam'ı Azam ebu hanife emevi mi? yada imam'ı malik her neyse veya diğerleri? Mesnetsiz konuşuyorsun sen...Bu saydığım zatlar emevi ve abbası zülümü altında yaşamıştırlar yıllarca...?slam dinini kullanan putperset emevilerle bazılarını karıştırıyorsun gibi geldi bana...Bu konular beni ilgilendirmiyor ama senin biraz ezbere konuşman beni hayal kırıklığına uğrattı.Olaylara lütfen duygusal yaklaşmayalım....14 asır önce yaşanmış olayları bugüne taşımanın bir anlamı yok...
saygılar

dem_dost
06.04.2005, 19:22
elküfürcü billahci seni

sen benim ilahima inanmiyorsan... SANA NEY BENIM ILAHIMDAN?????

BEN KIME ILAH DERSEM ONA DERIM SANAMI KALMiS????

bu ne ya

Hangi mantığa uyar Ali'nin sırrına ermek.

kurbanim, kardesim....sen degilmisin dinsiz kitapsiz olan?

ee benim kitapima dinime inanmiyorsun... o zaman onun hakkinda yorum yapma

seni neden hayarkirikligina ugratayimkine..benden neyi bekliyordun????

emevi yezid islamini mi sana anlatsaydim?

onu belki daha cok seversin...o islamda alevi forumuna gelmek ortaligi karistirmak fitneler düzmek imandan sayilir

onun islaminda belki müslüman olarak bile gecinirsin

Ya bakın rica ediyorum Ali'nin (ki benim saydığım ve sevdiğim zattır) sırrına ermek adı altında birtakım hurfeleri ona isnat etmeyin..

ya anlamiyorumkine senin neren kocuniyor...inanmiyorsun.. senin icin ne allah var ne din var ne kitap var ne ali var ne muhammed var

benim alime benim muhammedime karisma aci

Sen Tanrıya inanıyorsan bu durumda sana hiç birşey aracı olmadan ona ulaşmalısın.

islam tefsircisi el küfürcü kazanci geldi basimiza...

aleviligi alevilere senmi ögretecen?

SEn peygamberinide unuttun dostum.Muhammed'den çok Ali'den bahse diyosun...

benim dilimde cikanla kalbimdekini nerden anliyorsun?

sen kendi inancina bak, veya bakma beni ilgilendirmez... fakat benim inandigima karisma

Ayrıca soruyorum sana ?mam'ı Azam ebu hanife emevi mi? yada imam'ı malik her neyse veya diğerleri?

ey akisliz adam... hz muhammed emevimi?

neden yolunda gittiklerini söyliyenler bunca zulüm yapiyorlar???

imam azamin... hz imam cafer-i sadiktan egitim gördügünü unutma ****** kurma istegi de yoktu.. ki hasa o da bunun islama aykiri oldugunu biliyordu

tekrarliyorum... sünni mezhebini kuran muaviye..emeviler

abbasiler de siiligi kurmuslardir

sen diyorsun aliyi muhammedden daha cok söyliyorsun

ey ilahi.. sen bilmiyormusunkine...ali muhammeddir..muhamed ali

iste senin gibilerinin yüzünden islam yozlasti... sen islam olmasanda zihniyet ayni

senin biraz ezbere konuşman beni hayal kırıklığına uğrattı

senin benden ne beklentin olacakkine... sana abbasi emevi yalanlarini anlatmamami mi istedin?

14 asır önce yaşanmış olayları bugüne taşımanın bir anlamı yok...

ya kardesim sen lütfen benim inancima karisma... bizim seyyidlerimiz inanclarimizi yasatiyorlar... yorum da yapiyorlar yeterince

bir de senin yorumuna gerek yok

Ezo
06.04.2005, 21:39
Bende Alini allah olduguna inan birisiyim, buyuk babam anlatirdi Alinin bir adinin Allah oldugunu....
demdost yazdiklarini katiliyorum boyle devam et burda aleviligi enguzel acikliyan sensin...

munzur_hozat
07.04.2005, 00:20
O sadece benim ilahım değil Alemlerim Rabbi, insanların dinleriyle alaycı bir şekilde nik yazman yanlış.Ben dikkat edersen senin sorularına cevap vermiyorum lüzumsuz görüyorum.Allah, Kuran, Muhammed, Ali ve 4 kapı 40 makam başka bir şey demiyorum.

TheGodfather
07.04.2005, 14:09
Bende Alini allah olduguna inan birisiyim, buyuk babam anlatirdi Alinin bir adinin Allah oldugunu....
demdost yazdiklarini katiliyorum boyle devam et burda aleviligi enguzel acikliyan sensin...

Ben Hz Ali efendimizi peygamber efendimizle beraber Allah'a ulaşma yolunda önderlerim olarak görüyorum...Hz Ali bizim kalbimizde Muhammed = Ali....

elkufru_billah
08.04.2005, 16:18

Eda...

Hiç gülesim yoktu...Zekana hayranım doğrusu..Deden acaba Allahın neden 1400 yıl önce öldüğünüde anlattı mı sana?:yamukgul: Sen Alinin Allah olduğuna inanıyorsunda kafama takılan bir soru var: Bu nasıl bir Allah(Ali) ki çocukları katledilirken kendisi ortalıkta görünmiyor ve ebedi uykusunda yatıyor...Acaba Ali'de diğer müslümanlar gibi cennette hurilerle zevkü sefa yaparken unuttumu yoksa çocuklarını.....
keeeeeeeeeeeeeeeehhhh keh kehhhhhhhhhhh

Dem dost sana daha soru sormucam sordukça azıtıyorsun dostum...:3D_NG (4)
?şi benden ve senden farkı olmayan Aliye Allah diyecek kadar azıttın...Pehh peki...Son olarak biz sizin inandıklarınızı tanımıyoruz...Aksine inanlara yalancılar olarak görüyoruz...

elkufru_billah
08.04.2005, 16:56
O sadece benim ilahım değil Alemlerim Rabbi, insanların dinleriyle alaycı bir şekilde nik yazman yanlış.Ben dikkat edersen senin sorularına cevap vermiyorum lüzumsuz görüyorum.Allah, Kuran, Muhammed, Ali ve 4 kapı 40 makam başka bir şey demiyorum.

tmam munzur hozat...Emredersin senin hatırına elkufru_billah olan nickimi kafir_billah olarak değiştiriyorum....keeeeeeeeh keh kehh kehhhhhhh

munzur_hozat
08.04.2005, 17:01
yoo bu sana daha çok yakışmış, biz senin bu nikle kabul ettik:dilli:

Ezo
08.04.2005, 17:03
[QUOTE=elkufru_billah bende size cevap yazmama karari aldim gereksiz oldugunu dusunuyorum size cevap yazmanin.... sizin beni elestirmeniz degil ama yazis seklinizden dolyayi size cevap yazmama kararialdim...

dem_dost
08.04.2005, 17:04
tmam munzur hozat...Emredersin senin hatırına elkufru_billah olan nickimi kafir_billah olarak değiştiriyorum....keeeeeeeeh keh kehh kehhhhhhh

admin, bu bir provokasiondur, lütfen ne yap ne yap..forumda ayrilik rüzgari estiren insanlara önlem bul

tayip erdogani fazla sevmesemde adam dogru bir söz dedi: kimse halkimizin duygulariyla oynamasin

neyse ben her zaman susmustum böyle aciklamalar yapmamistim, artik yapmiyacamda... senin gibi insanlarin yüzünden yüzyillardir softa seriati gecerli... hakikati anlamakta zorluk cekenlerin yüzünden

bosuna seyyid nesimi dememistir:

Nesimi özünü fas etme sakin
ne bilsin ham ervah likasin hakki
hakki bilmeyene hak olmaz yakin

.... senin tasavvufundan anladigin bisey yok...bi de yorum yapmaya calisiyorsun.. bilmedigi konularda insan susar dostum

saygilar

TheGodfather
11.04.2005, 17:22
şimdi inanan arkadaşlar,,,

açıklama:''bizler dünyaya gönderildiysek, ve yaptığımız her şey biliniyorsa,, bize neden günah veya sevap yazılıyor,,, tanrı sizce bizimle oynuyormu,,,
yani inanan arkadaşlar,, tanrı madem herşeyi biliyor,,,

mesela,, ben birazdan birini öldüreceğim ve bunu biliyor ama bana günah yazacak, bu nasıl bir iştir,, siz bunu kendinize nasıl açıklıyorsunuz,

kafanızda hiç soru oluşmuyormu,,, bu çelişkiyi nasıl gideriyorsunuz,,,
saygılar[/QUOTE]

El kufrucu billahçı seni....... sen saçmalıyosun....bak sana senin gibilerin çocuklar arasında geçen bir konuşmayı aşağıya ekliyorum...Yinede anlamıcaksın ama neyse hadi kırmıyım seni....

Uzman bir dinsizle
çocuklar arasında şöyle bir diyalog geçer

Uzman dinsiz: Çocuklar biz maymundan gelmişiz.

Çocuklar:Nasıl yani ?

Uzman dinsiz: Zamanla evrim olmuş biz maymunmuşuz insan olmuşuz yaa.

Çocuklar:Peki diğer maymunlar neden insan olmamış dinsiz amca.

Uzman dinsiz: ?ey kem küm onlarda insan olacakta daha milyonlarca yıl lazım çocuklar !.Öyle hemen acele etmeyin.

Çocuklar:Peki anlamadığımız nokta dinsiz amca bunlar ortak atadan geliyor evrimleşmeye aynı anda başladılar da nasıl arda böyle milyonlarca yıl fark oluştu.

Uzman dinsiz:?ey çocuklar kem küm genler mutasyon iklim çevre koşulları falan birkaç milyoncuk yıl fark oluvermiş işte çocuklar.

Çocuklar:Peki dinsiz amca biz biyoloji dersinde okuduk, hücreler çok karışık sistemler, bunlar kendi kendine nasıl oluşmuş, anlatır mısın dinsiz amca.

UD:?ey çocuklar aslında uzun milyonlarca yıllar sonunda bazı gereklilikler mecburi olur işte kendi kendi bu gereklilikler sonucunda oluşuvermişler ya, işte böyle.

Çocuklar:Nasıl yani dinsiz amca ?.

Uzman dinsiz:Bunlar cansızmış birden zamanla iklim şartlarıyla falan birden canlı oluvermişler işte.

Çocuklar:Peki günümüzde neden cansızlar
canlı olmuyorlar dinsiz amca.

UD:Sizde çocuklar amma soruyorsunuz ha, biz sizin yaşınızdayken o kadar sormazdık her söylenene löp diye inanırdık.Bu kadar soru sormak iyi değil zamane çocukları işte.Yoksa sizin aklınızı Harun Kahya falan mı çeldi “hımm” bakim.

Çocuklar:Yok amca bunlar bir çocuğun bile aklına gelebilecek basit sorular, yani sen şimdi bize bir cansızdan canlı nasıl doğar göstermiyorsun öylemi dinsiz amca.

UD:?ey çocuklar yani kem küm genler mutasyon falan anlarsınız ya hani işite öyle cansıdan canlılar oluvermiş işte.Bak şu keratalara ya, ben size bilim diyorum burada.Bilim sözü geçti mi ne söylediği önemli değil kayıtsız şartsız inanılır.

Çocuklar:Ne kızıyorsun dinsiz amca sorup öğrenmeyelim mi?.

Uzman dinsiz: Sorun da çocuklar benim söylediğim tartışılmaz bilimsel gerçeklerdir bunlar tartışılmaz olduğu gibi sorgulanmadan inanılır, iman edilir.?nsan kuşkucu olmalı ama sizinki çok fazla.Siz böyle olursanız biz evrim teorisine kimseyi inandıramayız ki.?yi sorun hadi bakalım.

Çocuklar:Cansızdan canlı oluyormuş ya neden evrende sadece dünyada yaşam var.Başka yerlerdeki camsılar canlı olmayı ve dünyadaki gibi bir yaşamı başlatmayı unutmuşlar mı dinsiz amca.

UD:?ey çocuklar kem küm bu soruyu da geçin.

Çocuklar:?nananlarla maymunlar ortak atadan geliyorlarsa neden insanlar kültür ve medeniyet oluşturabiliyor da maymunlar bunu yapamıyorlar.

UD:?ey çocuklar bu gün oluşturmasalar dahi milyonlarca yıl sonra oluşturmayacaklarını kim söyleyebilir.hani kem küm bu soruyu da geçin.

Çocuklar:Madem diğer canlılarla aynı kökenden geldik neden sadece insanlar alet yapıyorlar da diğer canlılar da alet yapamıyorlar dinsiz amca.

Uzman dinsiz: Çocuklar sizde amma soruyorsunuz işte bu kadar ben ve bilim ne söylüyorsa doğrudur öyle kurcalanamaya gelmez.O kadar bilim adamı var buna inanıyor kafaları çalışmıyor da bi sizin mi kafanız çalışıyor itiraz ediyorsunuz.

Bunları kurcalamayın insanla maymunun atası ortaktır, çünkü evrim teorisi ve babamız Darvin öyle diyo.Darvin söylemişse mutlaka doğrudur buna kayıtsız şartsız iman gerekir.

Çocuklar:Amma yaptın ya dinsiz amca bu seninki de araba reklamına benzedi. “çünkü babam öyle diyo” diyen çocuğun ki gibi.

Uzman dinsiz: ?nanın bak doğru söylüyorum çocuklar.Sonra araştırmalar devam ediyor ara forumlarla ilgili fosiller de elbet bu bir gün çıkar ortaya.Sonra çocuklar bu gericilere, dincilere Allahın var olduğuna palavrasına inanmazsanız size Horoz şekeri bile alırım bak.Hadi bana inananın.

Çocuklar:Dinsiz amca bize horoz şekeri aldığın gibi,Allahı inkar ettiğimizden dolayı sonsuz bir cehennem azabına atılırsak bizi cehennem azabından kurtaracak kuvvetin var mı.Öldükten sonra ne olacak sende bilmiyorsun bizde bilmiyoruz.Gözünle görmediğin bir konuda nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsun.

Çocuklar kendi aralarında konuşmaya başlar:

-Hadi çocuklar bırakın bu zavallıyı kendi kendine insan ve canlılar cansızdan oluştu maymundan geldi diye senaryolar kursun dursun.Biz gidelim fen laboratuarına orda hücreleri atomları inceleyelim.Bu derece mucizevi sistemler tesadüf eseri kendi kendine olamaz.

Onlardaki Üstün sanatı görüp, bunları yaratana Rabbimize hayranlığımız daha da artısın.Yürüyün çocuklar fen laboratuarına, böyle dinsiz şeytanların sözlerine kulak asmayın, ortalık çocukların bile düşündüğünü düşünemeyen beyinsizlerle kaynıyor.

..........:11:

Alevimen
11.04.2005, 18:31
elkufru_billah yazılarınız hakikatten provake edici ve hakaret içermektedir. Bu forumda KURALLAR vardır ve o kurallara herkes uymalı. ve herkes derkende H E R K E S yani S?Z dahil! ister alevi ister ateist ister çin olsun... Kurallara uymayan bu forumu haketmiyor düşüncesindeyim. ?nternettir diye hiçkimseye hakaret edip incitemezsiniz böyle bi hakkınız yoktur. bu hiç bir din ve inançla alakalı diildir bu sağlıklı insan düşüncesidir.

:36_5_8:

Alevi_cocuk
18.04.2005, 11:21
valla bu konular çok garip ben bilfiğim şeyleri söyliyeyim sizlere
Allah birdir herşeyi bilir bizleride hayat sınavından geçirmek için dünyaya gönderir .

elkufru_billah
19.04.2005, 08:25
valla bu konular çok garip ben bilfiğim şeyleri söyliyeyim sizlere
Allah birdir herşeyi bilir bizleride hayat sınavından geçirmek için dünyaya gönderir .

Doğru işte bu on point. Allah'ın evveli olamdığına inanıyorsun..Pardon Allah derken dilim sürçtü Ali dicektim...Yani :)) .Alevi çocuk sen daha küçüksün istersen araya girme...Ya da istersen ben sana bu sorunun cevabını veriyim...
heh heh heh hehehehehehhehhe....

Alevimen;
seni anlamasına anlıyorumda çok kuralcı birisin anladığım kadarıyla..Benden size tavsiye(umarım tavsiyemi bana saklamamı istemezsin) forumda kuralcılık üye sayısını artırmaz aksine...Gerisini düşünün artık...Bana attığın mike tyson yumruğunun acısı hala yüzümde.. :)))

SERHAN
27.04.2005, 17:05
Kadere inanmak imanın 6 şartından biridir. Bu meseleyi bir kaç maddede ele alalım.

Kadere iman neden farz kılınmıştır?
Cevap: ?nsanın sahip olduğu bütün güzellikler ve iyilikler Allahın bir nimetidir. Bu sebeple insan iyilik yaptığı zaman ve bir güzelliğe mazhar olduğu zaman, o iyilik ve güzelliklerle gururlanmaması için ''kader'' karşısına çıkıyor. ''Gururlanma yapan sen değilsin'' der. Aynı şekilde insan, kötülük ve şer ve günah işliyor. ?nsan bu kötülükleri kadere verdiği zaman ''cüz'i irade'' karşısına çıkıyor. ''mesul ve mükellefsin'' diyor. Yani, kader insanı gururdan ve cüzi irade ise mesuliyetsizlikten kurtarmak için iman esaslarına girmiş.

2.) Kader, Allahın ezeli ilmiyle her şeyi bilmesi ve takdir etmesidir. Elbette bilmek, zorlamak değildir. Allah ezeli ilmiyle senin iradeni nasıl kullanacağını, iradeni hangi yola yönelteceğini biliyor. Elbette bilmesi ve yaratması seni zorlaması değildir. Çünkü sen istedin Allah da yarattı. Öyle ise suçlu sensin.

3.)Herkes vicdanen kendinde bir irade hisseder. Yani, konuşmak istediğimiz zaman konuşuyoruz, yürümek istediğimiz zaman yürüyoruz. Öyleyse insana bir irade verilmiştir. Allah diyor ki, ''ey kulum, sen nereyi istersen seni oraya götürürüm. Eğer insan iradesiyle doğru yolu seçerse Allah oraya götürür. Fakat yanlış yolu seçerse Allah onu oraya götürür. Allah irademizi nasıl kullanacağımızı biliyor ve ona göre bir kader çiziyor. Eğer insanda bir seçme hakkı olmasaydı, o zaman cehennem adaletsiz olurdu.

4.) Allah şerleri ve kötülükleri neden yaratıyor ve izin veriyor?
Cevap: Kainatta görülen şerlerin ve kötülüklerin neticesinde çok büyük hayırlar vardır. Allah o hayırları bildiği için şerlere izin veriyor. Çünkü, çok büyük hayırlar için, küçük şerler kabul edilir. Mesela, kangren olmuş ve kesilmesi gereken bir parmağı kesmek görünüşte şerdir. Fakat, parmak kesilmezse, el kesilir. Bu daha büyük bir şerdir. Bu sebeple parmağı kesmek hayırdır. Aynen öyle de Allahın şerleri yaratması, şer değildir. ?erri isteyen ve sebep olan kişi şerdir. Mesela, ateşin yaratılması hayırdır. Bir insan kendi iradesiyle yemeği pişiren ateşe elini soksa ve ''ateşin yaratılması şerdir diyemez''. Çünkü o kendi kendine şer yaptı ve o hizmetçisini kendine düşman etti. Mesela, şeytanın yaratılması hayırdır. Çünkü, şeytanla mücahede ve mücadele ederek insanın manevi mertebesi yükseliyor. Terakki ediyor. Eğer şeytanla mücahede ve mücadele olamasaydı, insanların tohumlar ve çekirdekler suretindeki istidatları ve yetenekleri inkişaf etmezdi. Mesela, meleklere şeytan musallat olmadığı için, meleklerin makamı sabittir. ?nsanlarda ise şeytanla mücahede ve mücadele ile peygamberler ve evliyalar ortaya çıkmıştır. Bazı insanlar ise kendi kötü iradesiyle şeytana uymuş ve şeytanı kendilerine şer etmiştir.
Elhasıl, Allahın kötülükleri yaratmasındaki amaç, neticesindeki hayırlar ve güzelliklerdir.

5.) Mesela, bir hakim seni hırsızlıkla suçlayıp, hapse attı. Fakat sen hırsız değilsin. Kader neden seni hapse attı?
Cevap: Çünkü, kimsenin bilmediği gizli bir suçun var. Kader o suça bakıp seni hapse attı. Kader adalet etti. Hakim ise zulmetti.

6.) Allah neden herkesi inandırmıyor?
Cevap: Dünya hayatı bir imtihandır. Ta ki elmas ruhlu insanlarla, kömür ruhlu insanlar birbirinden ayrılsın. Hz Ali, ala-yı illiyine ve ebu cehil, esfeli safiline düşsün. Eğer Allah gökyüzüne yıldızlarla ''la ilahe illallah'' yazsaydı, herkes ister istemez inanırdı. ?mtihan sırrı ortadan kalkardı. Böylece şeytanla ve nefisle mücahede ve mücadele kalmaz, Hz Ali ile ebu cehil bir seviyede kalırdı. Nasıl ki bir sınavda öğretmen soruları sorup, arkasından cevapları verse, tembel ile çalışkan birbirinden ayrılmaz. Talebeler de derslerine çalışıp kendilerini geliştirmezler. Öyle de Allah, bu imtihan dünyasında bazı hakikatları perdeli yaratıyor. Ta ki insanlar aklını kullanarak, nefis ve şeytanla mücahede ederek, cennete layık bir kıymet alsın. Evet, eğer Allah, herkesi ister istemez inandırsaydı, Hz Ali o dereceye çıkamazdı.

7.) Hepimiz biliyoruz ki, bir şeyin yapılabilmesi için, bir plan ve bir proje olması lazımdır. Plansız ve projesiz hiç bir iş düzgün olmaz. Bir iğne yapılacaksa bile, bir plan lazımdır( ?ğnenin uzunluğu, açılacak delik, kullanılacak maden gibi şeyler). Aynen öyle de, bu kainatı yaratan ve idare eden zat, elbette bu kainatı belirli bir plana, belirli gayelere ve hikmetlere göre, yani bir kadere göre yaratması lazımdır. Yoksa kainatta hikmet ve intizam olmazdı. Elbette en küçük ayrıntı bile Allahın ilmindedir ve onu takdiri iledir. O istemese hiç bir şey olmaz. O istemese senin iraden bir işe yaramaz. Fakat Allah, senin iradeni nasıl kullanacağını biliyor ve ona göre bir kader çiziyor.
Son olarak güzel bir misalle sözlerime son vermek istiyorum: Mesela, deprem oluyor. Elbette bu deprem Allahın takdiridir. Çünkü, kainatta hiç bir şey intizamsız ve gayesiz değildir. Peki, hayır ve güzellik bu depremin neresinde? Çünkü masumlar da o musibette zarar görüyorlar?
Cevap: Eğer masumlar, o musibetten harika bir şekilde kurtulsalardı, imtihan sırrı kalmazdı. Herkes ister istemez inanırdı. Bu musibetlerde masumlar da zarar görüyor. Fakat o masumların zayi olan malları sadaka hükmüne geçip, cennette ebedi bir şekilde onlara veriliyor. Hayatını kaybeden masumlar da, manevi şehid hükmüne geçip ebedi bir cenneti kazanıyorlar. Yani elemli ve fani malları ve hayatları mukabilinde ebedi bir hayatı kazanıyorlar. Elbette bu netice onlara bin rahmettir. ?şte kaderin adaletini ve merhametini gör.