Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi mi Değiştiriyorsunuz?
Aleviler Kerbela olayından sonra 12 gün matem orucu tutar. Mazlum insanlar inançları için oruç tutar. Allah ibadetin nişanesidir. Alinin evlatlarına yapılan katliamın yası, Muhammedin şanına yapılan hürmetin ifadesidir.
Sadece bu oruçla Alevilik ve İslam arasında bağlantı olmadığını, içinde yada dışında, Aleviliğin mi islam içinde İslamın mı Alevilik İçinde şeklindeki sorularla beni ikna edin??
Neyi İslam etkisinden kurtarıyorsunuz???
Selamlar
(Zahir)
Serkan_Devrim 12.12.2006, 20:36 tartışma nereye gider bilmiyorum ama şu matem orucunu açalım. matem orucu=Muharrem orucu. Muharrem orucunu hepiniz bilirsiniz. Nuh peygamberin kurtuluşunu sembolize eder. Nuh peygamberin kurtulması anısına bu oruç tutulmuş(peygamberde tutmuş) ve aşure yapılagelmiştir. nedeni ise; tufan sırasında gemideki baklagillerin karışması ve gemidekilerinde o karışım ile katık yapıp yemeleridir.
matem orucu Muharrem orucuna sonradan verilmiş bir isimdir. çünkü Muharrem orucuna rastlayan tarihte yani aynı zamanda Kerbela katliamı yaşanmıştır. bu sebeple Muharrem orucuna ikinci bir isim verilmiş ve matem orucu denmiştir. kısacası matem/Muharrem orucu İslamiyetten önce vardı. (tabi Nuh peygamber İslamiyeti tebliğ etmediyse) :)
yalnz; şu bilinmelidir ki Alevilik İslamın içi olmadığı gibi dışıda değildir. Alevilik İslami değerlerde taşımaktadır. ama bugünkü İslamiyetin dışında diyebiliriz. çünkü bugünkü İslamiyet ile neredeyse hiç bir ortak bağımız yok. zaten bugün yaşayan İslamiyete de İslamiyet denemez.
pervane derviş 14.12.2006, 12:56 Aleviler Kerbela olayından sonra 12 gün matem orucu tutar. Mazlum insanlar inançları için oruç tutar. Allah ibadetin nişanesidir. Alinin evlatlarına yapılan katliamın yası, Muhammedin şanına yapılan hürmetin ifadesidir.
Sadece bu oruçla Alevilik ve İslam arasında bağlantı olmadığını, içinde yada dışında, Aleviliğin mi islam içinde İslamın mı Alevilik İçinde şeklindeki sorularla beni ikna edin??
Selamlar
(Zahir)
Yazdıgın yazıdan anlasılıyorki islamla aleviligin cok kuvetli bagları oldugunu idda ediyorsun.
Kültürel anlamda tabiki var bircok gelenek ve göreneklerimiz birebir aynı.
Fakat iş inanışa gelince cok keskin ayrılıklar var.Alevilikteki bircok inanıs islamıyetle taban tabana zıt hatta islamıyet aleviligin inandıgı bircok inanışı hurafa kabul eder.Kültürel anlamdaki bag ile inanış anlamdaki bagi karıştırmayalım lütfen.Zaten her yönüyle aynı olsaydı islamıyetle bu gün ortada tartısılacak bi konu olamzdı.
Yazında alevilerin ehlibeyt sevgisine deginmişsin.Fakat burda anlasılması gereken bir şey var.Alevilerin Hz Ali ye Hz Muhammete ve hlibeyte hangi açıdan baktıgını iyi bilmek gerekir.Onları inanışlarının bir parçası olarak mı yoksa iyiliklerin, ezilenlerin, mazlumların,bircok erdemin sembolü olarakmı görüyorlar bunu çok iyi bilmek gerekir.Alevi inanışlarının hiçbirinin içinde bu saydıklarım ismi göremezsiniz.Cemlerde okunan dualarda simleri gecebilir.Çünkü onlar geçmişte güzellik adına ne varsa yapmış olan insanlar bu baglamda alevilik onları bu kişiliklerinden dolayı örnek alır her ferdinin karakter olarak onlara benzemesini ister çünkü onlar aleviler için bir sembol dür.Alevilik güzellik namına ne varsa hepsini kabul eden bir dindir ve bunlarıda yapan herkesi taktir eden ve kabullenen bir dindir.Alevilikte sınırlama yoktur iyiligi güzelligi yapan herkesi kabul eden ve bu baglamda evrensel olan bir dindir.Bu nedenden dolayı alevilik Hz.Ali yi Hz.Muhammedi kendine örnek almıştır.Çünkü onlar alevilik için bir erdem timsali olmuşlardır.
Bunların dısında aleviligin islamla inanış olarakta bagı var diyenler,eger aleviyim diyorlarsa kendi dinleriyle çelişkiye düşerler.Bu iki din arasındaki keskin inanç farkını görmemek için ya aleviligi ve islamıyeti bilmiyo olmak gerekir yada art niyetli olmak gerekir.
Alevilikteki allah anlayışı ile islamıyetteki allah anlayışı aynımıdır sorarım size.
Alevilikteki kader inancı ile islamıyetteki kader inancı aynımıdır sorarım size.
Alevilikte devriye inancı varken islamıyet bunu neden hurafe kabul eder sorarım size.
Alevilikte ibadet kadın erkek beraber yapılırken islamıyette neden haremlik selamlık vardır sorarım size.
Alevikte insan-ı kamil le ulasınca allahın bütünlügüne kavusarak allahla bütün olmak inancı varken islamıyette neden cennet cehennem inancı vardır sorarım size.
Aleviler islamın şartlarını neden yerine getirmezler sorarım size.
v.s v.s
Busorular dahada çogalabilir.
İki din arasında bukarad temelden ayrılıklar varken hala neden ikisini iç içe sokmaya çalısıyosunuz anlayamıyorum sizi.Aleviyim diyen bir kişinin bunalrı yorumlaması gerekmezmi.Alevilik islamıyetle birlikte 1400 yıl geçirmiş bir din.Elbette birtakım etkilenmeler ve bazı küçük benzeşmeler olacak.Ama bu ufacık benzerlıklerden yola cıkarakta aleviligi islamın içine hapsetmeniz bence cok anlamsız.Bukadar temel ayrılıklar gözardı edilerek bu küçücük benzerlikler gerekçe gösterilerek aleviligi islama baglamaya çalışanlarda kusura bakmayın ama ben art niyet ararım.Herseyin biraz mantıklı yorumunu yapsanız aslında hersey ortaya cıkacak.
Artık bırakın lütfen bizi islamın içine sokmaya çalışmaları biz aleviyiz ve alevi olarak kalacagız....
hak yoldasınız olsun....
can açıklaman için teşekkürler :) yalnız her zamanki gibi benim takıldığım bir konu oldu, müsadenle sormak istiyorum...
İki din arasında bukarad temelden ayrılıklar varken hala neden ikisini iç içe sokmaya çalısıyosunuz anlayamıyorum sizi.Aleviyim diyen bir kişinin bunalrı yorumlaması gerekmezmi.Alevilik islamıyetle birlikte 1400 yıl geçirmiş bir din.Elbette birtakım etkilenmeler ve bazı küçük benzeşmeler olacak.Ama bu ufacık benzerlıklerden yola cıkarakta aleviligi islamın içine hapsetmeniz bence cok anlamsız.Bukadar temel ayrılıklar gözardı edilerek bu küçücük benzerlikler gerekçe gösterilerek aleviligi islama baglamaya çalışanlarda kusura bakmayın ama ben art niyet ararım.Herseyin biraz mantıklı yorumunu yapsanız aslında hersey ortaya cıkacak.
Artık bırakın lütfen bizi islamın içine sokmaya çalışmaları biz aleviyiz ve alevi olarak kalacagız....
hak yoldasınız olsun....
Alevilik için din demişsin :confused1 Alevilik bir din midir can?
ayrıca; bence son sözü serkanım zaten söylemiş
Alevilik İslamın içi olmadığı gibi dışıda değildir. Alevilik İslami değerlerde taşımaktadır. ama bugünkü İslamiyetin dışında diyebiliriz. çünkü bugünkü İslamiyet ile neredeyse hiç bir ortak bağımız yok. zaten bugün yaşayan İslamiyete de İslamiyet denemez.
bir şeyi daha vurgulamak istiyorum. doğrular görecelidir arkadaşlar. herkesin doğrusu farklıdır. bize doğru gelen şey başkasına doğru gelecek diye bir kaide yoktur, olmamalıdır. elbette eleştirmeliyiz ancak eleştirilerimiz yerici değil yapıcı olmalı. ve doğrularımızı tartışırken amacımız kendi doğrumuzu illa ki karşımızdakine de kabullendirmek olmamalı... sonuçta bizim doğrumuz da kimilerine yanlıştır... saygı duymak gerekiyor kısaca...
Saygılar
Aleviler Kerbela olayından sonra 12 gün matem orucu tutar. Mazlum insanlar inançları için oruç tutar. Allah ibadetin nişanesidir. Alinin evlatlarına yapılan katliamın yası, Muhammedin şanına yapılan hürmetin ifadesidir.
Selamlar
(Zahir)
Bugün İslamiyetin içinde de başka dinlerin izi ve inanç biçimi vardır. Bütün dinler ve inanışlar birbirinden etkilenir o nedenle etkisi var deyip onun içine hapsedilmez. Alevilikte bütün dinlerin etkisi vardır belki islamiyetin katliamlar nedeniyle ve coğrafya olarak biraz fazla ama bu demek değildir ki İslamiyetin içindeyiz. İslamiyet Aleviliğin içindedir diğer dinler ve inanışların olduğu gibi...
Bu anlamda İslamiyetin içi ve dışı kavramları Aleviliğin asimilasyonu ve parçalanması için bir tuzaktır. Bu anlamda tüm din asimilatörleri özellikle bu kavram kargaşasını ayakta tutarak Aleviliği bu bağlamda dejenere çalışmalarına hız vermektedir.
Aleviler bu oyuna gelmemeli ve bu tür tartışmaları dikkate almamalıdır.
KızılBant 14.12.2006, 15:01 Aleviliği islamın içine hapsetmek çok yanlıştır. Eğer islamın içine hapsolursa sonu Halkalıda kendilerini kırbaçlayan caferiler gibi olmaktır.
İslamla tek bağımız ehlibeyt anlayışıdır. Onun dışında tek ortak nokta yoktur. Üstelik Aleviliğin islamdan eski olduğunu düşünüyorum. Alevilikde pek çok izler vardır pagan, şaman, zerdüşt, yunan felsefesi vs, İslam ise Aleviliğe son rütuşunu yapmış ve bugünkü şekline gelmiştir.
Bu tarz oyunlara gelmemeliyiz. Sn. Balta abinin söylediği gibi
BugÜn Kİ İslamİyetİ Tamamen 30 OruÇ Tutup 5 Vakİt Namaz Kilip Yerlİ Yersİz Allah Adini Zİkredİp Kadinlari BÜtÜnÜyle GÜnah Objesİ Sayan Bİ Zİhnİyetle Ve İslamİyetİ Tamamen Bu Kistaslarla DeĞerlendİren Bİ Kesmİn İslam İnanciyla Bİzİm Alevİlİk İnancimiz Elbette BaĞdaŞmaz BaĞdaŞamaz Canlar
Sevgİyle...
İslamiyet Aleviliğin içindedir diğer dinler ve inanışların olduğu gibi...
Abi;
Bu görüşünün hiç bir temeli ve hiç bir dayanağı yoktur. Yeryüzünde insanın varlığı ile ortaya çıkan bu güne kadar adı değişik şekiller alan din teslim manasına gelen islamdır. İncil, Tevrat, Kuran.... bu görüşümüzün destekçisi ve kanıtıdır.
Aleviliği İslamdan bağamsız farklı bir din anlayışı gibi göstermeye çalışanlar AİHM bu konuda başvuru yapanlar, insanların inanç değerleri için mücadele edenler değil siyasi bir mücadelenin içerisinde olanlardır. Tercihleri, görüşleri, dünyaya bakış açıları inanç değerleri niteliğinde değil metaryalist niteliktedir.
Bende; İslami değerler taşıyan Aleviliğin, Alevilik değerlerini yitirmemesi için Alevi dostlarıma bu tür oyunlara gelememeleri hususunda uyarıda bulunuyorum. 1400 yıl İslami değerlerle ayakta durmuş olan Alevilik, sonsuza kadar bu değelerini ancak ve ancak yine İslamla ayakta tutacaktır.
Selamlar
(Zahir)
BugÜn Kİ İslamİyetİ Tamamen 30 OruÇ Tutup 5 Vakİt Namaz Kilip Yerlİ Yersİz Allah Adini Zİkredİp Kadinlari BÜtÜnÜyle GÜnah Objesİ Sayan Bİ Zİhnİyetle Ve İslamİyetİ Tamamen Bu Kistaslarla DeĞerlendİren Bİ Kesmİn İslam İnanciyla Bİzİm Alevİlİk İnancimiz Elbette BaĞdaŞmaz BaĞdaŞamaz Canlar
Sevgİyle...
Siz suyu bulanık görüp kaynağınında öyle olduğunu düşünüyorsunuz. Neden sürekli Emevi zihniyetinin önünüze koyduğu şeylere islam diyorsunuz halen daha anlamış değilim.
Nerde akılcı, sorgulayan, okuyan,..... Aleviler????
Selamlar
(Zahir)
Abi;
Bu görüşünün hiç bir temeli ve hiç bir dayanağı yoktur. Yeryüzünde insanın varlığı ile ortaya çıkan bu güne kadar adı değişik şekiller alan din teslim manasına gelen islamdır. İncil, Tevrat, Kuran.... bu görüşümüzün destekçisi ve kanıtıdır.
Aleviliği İslamdan bağamsız farklı bir din anlayışı gibi göstermeye çalışanlar AİHM bu konuda başvuru yapanlar, insanların inanç değerleri için mücadele edenler değil siyasi bir mücadelenin içerisinde olanlardır. Tercihleri, görüşleri, dünyaya bakış açıları inanç değerleri niteliğinde değil metaryalist niteliktedir.
Bende; İslami değerler taşıyan Aleviliğin, Alevilik değerlerini yitirmemesi için Alevi dostlarıma bu tür oyunlara gelememeleri hususunda uyarıda bulunuyorum. 1400 yıl İslami değerlerle ayakta durmuş olan Alevilik, sonsuza kadar bu değelerini ancak ve ancak yine İslamla ayakta tutacaktır.
Selamlar
(Zahir)
İstediğin gibi düşünmekte özgürsün ama bunu Aleviler bilir ve onlar karar verir.
Son dönem tüm İslamcıların tüm sıkıntısını sende de görüyorum. Ve çabanı anlıyorum. Ama Aleviler bu süslü sözlerle ve içi dışı tartışmalarla artık zaman kaybetmek istemiyor. Bu tartışmalar şu ana kadar Alevilerin değil Alevi olmayanların sorunu idi ve biz bunu en azından burada mahkum ediyoruz.
Siz ister materyalist deyin, ister siyasi deyin hiçbir şekilde bu tartışmalar Aleviliğin özüne ters değildir. En az ve daha fazla Materyalizm Alviliğin içinde İslamdan daha fazladır. Bu nedenle biz bu düşüncelerinde içinde ya da dışında tartışmasına girmiyoruz. Alevilikte Materyalizm vardır ama Alevilik Materyalizmin içinde de değildir.
Bu nedenle İslamın değil İnsanlığın Özüyüz. Ve bu özümüzü de hiçbir asimilatör bozamaz.
Sen istediğin kadar İslam görmeye devam edebilirsin. Çünkü görmek istediğin şekilde göstermeye çalışacaksın bakalım Aleviler mi karar verecek İslamcılar mı buna ki birçok Alevi kurum ve kuruluşla organik olmasada gönül dostluğumuz var ve bu anlamda zaten onlar da bu tartışmaların niyetini anladılar ve artık bu anlamda Aleviliğin sorunları ve güncelliğinde bu tartışmaların yeri olmadığını kabul ettiler ve kabul etmeyen çevrede var tabii ki bunlar kendine Alevi İslamcı diyorlar. Yolları açık olsun.
İstediğin gibi düşünmekte özgürsün ama bunu Aleviler bilir ve onlar karar verir.
Alevi olmasamda bu konuda en az sizin kadar bilme ve karar verme hakkım olduğunu düşünüyorum.
Selamlar
(Zahir)
Alevi olmasamda bu konuda en az sizin kadar bilme ve karar verme hakkım olduğunu düşünüyorum.
Selamlar
(Zahir)
Kişisel olarak evet ama Alevilik adına hayır.
Kişisel olarak evet ama Alevilik adına hayır.
Abi;
3 kuşak, 4 kuşak yada yargı gününe kadar benim zürriyetimden olanlar da Alevilik adına karar verme yetkisine sahip olacaklardır olmalıdırlar.
Yosa aksinin olmasınımı isterdin??
Selamlar
(Zahir)
abi önce şunu söliyim sen demişdin kesiliscilikte kullanılan kural burdada geçerlidir kesilecek yer oyulmaz demiştin bendende selam ....
ama muharrem orucu ile ben bağlantı kuramadaım kusura bakma inancımızı yaşayan insanlarız inancımızı itikatımızdan emin olan alnımızın ak olduğu,kimseyi geçmişte de bugünde de incitmemiş insanlarız kimseye verilecek hesabımız ve sualimiz yoktur neysek oduruz ve bunu sende iyi biliyorsun
İslam 'a gelince son din islamdır alevilik ise geçmişten bugüne bütün dinlerden güzel yanlarını almış son din islam olduğu için islamda yerini almıştır bu bu kadar basit orantısı olan ayrıntılarına girmediğimizde bilinen bir durumdur....
bunu daha da derinlere indiğimizde insan sevgisi ve insan-ı kamile ,ademe dayanan bir inançtır özü sevgidir harcı hoşgörü kendi de erkandır ,yoldur ,nardır.....alevilik islamın mı islamın alevilik mi diyince islam bir dindir ,alevilik ise inanç özünde şamanizimden başlayıp her dinden kendini alan bir inançtır bu da budur.....sana gelince yukarda da belirttiğim gibi de kimseye verilecek sualimiz yoktur ...
seni neye ikna edelim biz tarihimiz dünümüz bugünümüz geçmişimiz geldiğimiz yer inancımız,düşüncemizin özünde yatan ,yer ,ibadetimiz halka namazımız muharrem orucumuz dualarımız, duaz-ı imamlarımız belli ne diye ben burda yukardakilerin haricinde inancımzın haricinde seni neye ikna etmeye çalışıyım ki eğer çok ikna olmak istersen zaten araştıran bir kişi olduğunu islamın aleviliğin kökeni yeri konularımızdada var biz demiyoruz ki sana ikna etmek için sana şartta koşmuyuruz ne 5 vakit ne 30 gün
iknada olmam diyosan o da senin sorunun benden bu kadar ...benden saygılar
Selamlar
(Zahir)
Benim fikirlerim bellidir onlara göre yönlendirirm kendimi.. Kimi destekleyeceğimi biliyorum ama Siyasi bir Mücadelenin içerisinde değilim.. O yüzden bu genellemen son derece yersiz ve yanlış.. Alevilik ortada.. Her yönüyle ele alalım.. Ben önceleri araştırmadan evvel Müslümanım derdim ama ben artık Müslümanım demiyorum çünkü bu benim kişisel tercihimdir.. Ben sadece doğru olan Aleviliği anlatmaya ve yaşamaya çalışıyorum..
Alevilik İslam'ın Özü mü ?
1 - Kur'an Yahudi ve Hıristiyanlar için düşman ve Allah onları kahretsin diyor.. Bunu reddediyorum ve Müslüman değilim, Müslümanlara göre kafirim ben.
2 - Cennete İnanmıyorum.. Ruh Göçüne İnanıyorum ve Enel Hak diyorum, Müslümanlara göre Kafirim ben.
3 - Allahın tüm İnsanlar İbadet, Kul olma zorunluluğuyla yarattığınada inanmıyorum.. Müslümanlara göre kafirim ben.
4 - Ali benim Pirimdir, Ömeri, Osmanı, Ebubekiri, Ayşeyi kabul etmiyorum.. Müslümanlara göre Kafirim ben.
5 - Ateş Kutsal sayarım.. Müslümanlıkta yok.. Din dışıyım Müslümanlara göre.. Ve böylece Kafirim.. 500 sene önce Yavuz'un çıkardığı Fetvalara görede Kafirim.
6 - İbadette Bacı Kardeş ayırmam, Müslümanlar bunuda hoş görmez..
7 - Hızırda Oruç tutarım. Müslümanlıkta yok, Din dışıyım Müslümanlara göre..
8 - Tüm Dinleri Hak bilirim, Müslümanlar gibi sadece İslam Hak demem.. Bu düşüncemden dolayıda Kafirim.
Bunları neden söylüyorum ?
Çünkü Aleviliği günümüz İslam Dini içinde eritemezsiniz.. Bunun herşekilde karşısında olurum.. Aleviliğin kökeni çok eskiye gider.. İslam bizim için bir kılıftır.. Muhammed Alimiz var, Hasanımız, Huseynimiz var.. Zeynep, Fatma anamız var, Kutsal Ateşimiz, Hızırımız vs var.. Ben sadece Aleviyim ve Aleviliğin Evrensel bir İnanç Sistemi olup olmadığına sadece ve sadece Aleviler karar verir.. Hakka şükür ki Alevi gençlerimiz bu konuda bilinçlenmeye başladılar..
Selamlar
(Zahir)
Muharrem Orucu HZ Muhammedinde tuttuğu ve Kerbela Katliamı 10.Muharrem Gününde gerçekleştiği için yas, üzüntü içinde geçer..Aleviler Ehlibeyt'e karşı yapılan haksızlıkları asla kabul etmez.. Tüm bunlar Aleviliğin İslamın Merkezinde olmasınıda gerektirmez ama.. Birileri bana '' Kırkların Cemini kabul etmiyor musun '' diyor.. Ne ilgisi var efendim.. Bugünki Cem Ayinimizin bazı Ritüelleri Miraç'a dayandırılır.. Mesela Semah.. Yani Cemimiz komple Miraçdan miras değildir.. Demek istediğim HZ Muhammed Kırklarda Duazi İmam okumuyordu yada Kerbela Yası tutmuyordu doğal olarak.. Yada Bismişah Allah Allah demiyordu.. Tüm bunlar Aleviliğin ritüelleridir.. Cem Ayininde bazı Ritüeller, mesela Semahda Kırklardan Mirasdır..
Bunun dışında Cemlerdei 12 Hizmet törenine Sümer kalıntılarında bile raslanmış..
Alevilik Evrensel bir İnanç Sistemidir, İnançlar bütünüdür.
HZ Muhammedi ve HZ Aliyi seven Hıristiyanlarda var.. Onları sevmek için Müslüman mı olmak gerekir ? Hayır.
Muharrem Orucu HZ Muhammedinde tuttuğu ve Kerbela Katliamı 10.Muharrem Gününde gerçekleştiği için yas, üzüntü içinde geçer..Aleviler Ehlibeyt'e karşı yapılan haksızlıkları asla kabul etmez.. Tüm bunlar Aleviliğin İslamın Merkezinde olmasınıda gerektirmez ama.. Birileri bana '' Kırkların Cemini kabul etmiyor musun '' diyor.. Ne ilgisi var efendim.. Bugünki Cem Ayinimizin bazı Ritüelleri Miraç'a dayandırılır.. Mesela Semah.. Yani Cemimiz komple Miraçdan miras değildir.. Demek istediğim HZ Muhammed Kırklarda Duazi İmam okumuyordu yada Kerbela Yası tutmuyordu doğal olarak.. Yada Bismişah Allah Allah demiyordu.. Tüm bunlar Aleviliğin ritüelleridir.. Cem Ayininde bazı Ritüeller, mesela Semahda Kırklardan Mirasdır..
Bunun dışında Cemlerdei 12 Hizmet törenine Sümer kalıntılarında bile raslanmış..
Alevilik Evrensel bir İnanç Sistemidir, İnançlar bütünüdür.
HZ Muhammedi ve HZ Aliyi seven Hıristiyanlarda var.. Onları sevmek için Müslüman mı olmak gerekir ? Hayır.
Sevgili Gürsel,
Sadece kırklar semahı yok Alevilikte birçok semah türü vardır şu anda bilinen 11 çeşit semah var. Ve bunlar her toplumsal olayın ayrı bir ritüelidir.
Ve ayrıca boşver Alevilerin sorun ve Sorunlarını taşımak ve bu anlamda enerjimizi buna harcamamız lazım. Bizim olmayan gündemlerle Alevilerin yapay sorunlarla uğraşmamaları gerekir. Bu anlamda Alevilerin başka inançların değerleri ile karşılaştırılması ve yarıştırılması yanlış olur.
Biz kimsenin Müslümanlığı ile yarışmamalıyız.
Evet.. Zaten sorun birilerinin, mesela Cem Vakfı gibilerin birileriyle Müslümanlık yarışına girmesidir.. Bunlar Aleviliğe büyük zarar vermektedir..
Aleviliğin kökeni, inanç izlerini tartışabiliriz ama dediğin gibi abi sorunlarımız ile uğraşmamız gerekir.. Yüzyıllardır kabul edemediler bizi.. Işık Taifesi, Kızılbaşlar olarak adlandırıldık.. Şu saatten sonra önemli olan sorunlarımızla ilgilenmektir ama bunlarla ilgilendiğini söyleyenlerin bile bir icraatları yok malesef.. En başarılı oldukları şey ise Aleviliği '' Alevi İslam '' demeyi bilmek büyük bir ağızla.. Evrensel Alevilik demekten korkuyorlar.. Çünkü işlerine gelmemektedir, gelemez..
Gülseren58 14.12.2006, 18:25 Tarihi mi değiştiriyoruz?
Öncelikle bu sorudan başlamak isterim.
Tarihi değiştirmek tarihin hiç bir döneminde ezilenlerin, asimile edilmek istenenlerin, üzerinde katliamlar uygulananların elinde olmamıştır.
Tarihi değiştirmek, ona istediği şekli vermek egemenlerin elindeki güçlerle ancak gerçekleşebilir ki,
Bu topraklarda yüzlerce yıldır Müslümanlık egemen olmuştur.
Dolayısı ile tarih değiştirilmişse eğer, yani tersine doğru, bunu ancak ve ancak Müslümanlar yapabilirdi ve öyle de olmuştur.
Ayrıca dünyanın hiç bir yerinde bir din küt diye insanların arasına düşmemiştir. Dinler, her zaman kendinden önceki dinlerin takipçisi olmuştur.
Çünkü hiçbir şey yoktan var edilemez.
Dinlerin doğuş kaynağı ise onlardan daha eskilere dayanan inançlardır.
Alevilik de her şeyden önce inançlardan oluşan ve kendinden sonrakilerden de bazı nitelikleri, istemese de almak zorunda kalan bir inanç ve kültür birikimidir.
Biz bu sonuçlara nerden mi ulaşıyoruz.
Öncelikle unutmamak gerekir ki, halkların sözlü bir tarihi vardır. Bu tarih, resmi tarihe inat binlerce yıllık süreçte yaşatıla gelmiştir. Hikayeler, deyişler, efsaneler, mitler, gelenekler vb..vb..
Hiç bir şey yapmayıp, sadece deyişlerimizi okuyan en sıradan zekalı bir insan bile bizim müslümanlıktan içre olmadığımız görür.
Yani siz görmüyorsunuz diye dünya'nın varlığını reddedemezsiniz. Size öyle öğretildi diye Alevilik, Müslümanlığın bir mezhebi olmaz.
Gerçekler..gerçeğe ulaşmak için araştırmak gerekir..
İyi forumlar..
Tarih mi değiştiriyoruz?
Ayrıca dünyanın hiç bir yerinde bir din küt diye insanların arasına düşmemiştir. Dinler, her zaman kendinden önceki dinlerin takipçisi olmuştur.
Çünkü hiçbir şey yoktan var edilemez.
Dinlerin doğuş kaynağı ise onlardan daha eskilere dayanan inançlardır.
Alevilik de her şeyden önce inançlardan oluşan ve kendinden sonrakilerden de bazı nitelikleri, istemese de almak zorunda kalan bir inanç ve kültür birikimidir.
Evet bu konuda kesinlikle aynı fikirdeyim.Dinler herzaman bir öncekinin takipçisi olmuştur.. Dinlerin Kökenlerini, Uygulamalarını ve Kavramlarını incelediğimizde bunu görebiliyoruz.. Örnek vermek gerekirse Zerdüştlük 3 büyük Dinden de daha eskidir ve bu Dinleri büyük ölçüde etkilemiştir.. Şöyle ki;
1 - Zerdüşt Din Adamlarına Papaz denmesi ve Hıristiyanlıkta da bu terimin bulunması..
2 - Zerdüşt Dinindeki Günah çıkarma işlemi, farklı yorumlarla Hıristiyanlığa, Ezidiliğede geçmiştir.. Mesela Hıristiyan bir Akım olup daha sonra bağımsız bir hal alan Mormon Akımında ''Su'' içinde Günah çıkartılır.. Zerdüştlükte ise Ateş karşısında..
3 - Ezidilikte Ateş Kutsaldır ve bu büyük ihtimalle Zerdüştlükten ve Eski Anadoludaki Kutsal Ateşden dolayıdır..
4 - Yada Zerdüştükteki günde 5 Vakit İbadet etme ve Cuma toplu tapınmanın farz olması aynen İslam Dinine geçmiştir..
5 - Yahudilikteki Recm Cezası aynen İslam Dinine geçmiştir..
6 - Hint Kökenli bir İnanç olan Tenasuh sonraki dönemlerde Anadoluda ve birçok topraklarda kabul görüp birçok inancı etkilemiştir.. Örneğin Alevilik / Nusayrilik..
7 - Mesela Hititlerin Işık Tanrısı vardır, adı Siu.. Güneş Tanrıçasıda vardır onun adıda Hepat.. Güneş'in bazı Dinlerde ve Tasavvufta Kutsal kabul edilmesi Anadoluda, Hitit Dininden İslam'a göre yorumlanmışta olabilir.
8 - Sümerlerdeki Güneş Tanrısı olan Utu, belkide kendinden sonra ortaya çıkarn Dinlerdeki Güneş'in Kutsallığınn bir nedeni olabilir..
9 - Zerdüşt Papazları ile Hıristiyan Papazlarda aynı tarz, beyaz giyinirler.. Kıyafetler aynıdır hemen hemen..
Saydığım örnekler Dinlerin bir Çemberde gidip geldiğini göstermektedir aslında.. Tüm Dinlerde muhakkak bir ortak yön çıkabiliyor... Çünkü Dinler birbirlerinden etkilenerek zamanla şekil almışlardır... Bunun en güzel örnekleri ise İslam, Hıristiyanlık, Anadolu İnanışları ve Anadoludaki diğer İnanışlar, Budizm ve Budizm İnancının parçasının birçok Dinde yer edinmesi gibi...
pervane derviş 15.12.2006, 08:59 can açıklaman için teşekkürler :) yalnız her zamanki gibi benim takıldığım bir konu oldu, müsadenle sormak istiyorum...
Alevilik için din demişsin :confused1 Alevilik bir din midir can?
ayrıca; bence son sözü serkanım zaten söylemiş
bir şeyi daha vurgulamak istiyorum. doğrular görecelidir arkadaşlar. herkesin doğrusu farklıdır. bize doğru gelen şey başkasına doğru gelecek diye bir kaide yoktur, olmamalıdır. elbette eleştirmeliyiz ancak eleştirilerimiz yerici değil yapıcı olmalı. ve doğrularımızı tartışırken amacımız kendi doğrumuzu illa ki karşımızdakine de kabullendirmek olmamalı... sonuçta bizim doğrumuz da kimilerine yanlıştır... saygı duymak gerekiyor kısaca...
Saygılar
Alevilik din mi dir diye sormussunuz.Biz aleviligi islamın içindeki bir mezhep olarak görülmesina karsıyız.Bu anlamda alevilik islamın dışında bir inanaç sistemiyse ve bu sistemede milyonlarca insan binlerce yol öncesinden tabiyse benim için dindir.Eger din olması için başkabir kıriter gerekiyorsa söyleyin bileyim
Gelelim söylediklerimin kabul edilip edilmemesine.Sunu söylemek isterimki ben o yazıları herkes bana katılsın diye yazmadım.İsteyen onaylar istemeyen onaylamaz.Ama sunuda belirtmek isterimki diger başlıklarda yazılan yazılarda alevilik okadar agır eleştirildiki bence baıları haddini aştı.Bizim olmayan degerler bizimmiş gibi gösterildi ve bunu yapmıyoruz diye biz aleviler suçlandı ve yadılarınıda kabul etmemmiz istendi.Nezamanbiz aleviyiz islamın dısındayız desek büyük bir tepki ile karsılaştık.Sonrada diger yazımda sordugum soruları sordum ve cevap istedim işte oazaman kimse bana cevap vermedi.Demekki milletin derdi burda aleviligi tartışmak degil onu dejenere etmek onu bozmak.Bu sözümden dolayı ister bana kızın isterseniz ayıplayın ama ben bunu görüyorum.
hak yoldasınız olsun....
Gülseren58 15.12.2006, 19:46 Alevilik din mi dir diye sormussunuz.Biz aleviligi islamın içindeki bir mezhep olarak görülmesina karsıyız.Bu anlamda alevilik islamın dışında bir inanaç sistemiyse ve bu sistemede milyonlarca insan binlerce yol öncesinden tabiyse benim için dindir.Eger din olması için başkabir kıriter gerekiyorsa söyleyin bileyim
Gelelim söylediklerimin kabul edilip edilmemesine.Sunu söylemek isterimki ben o yazıları herkes bana katılsın diye yazmadım.İsteyen onaylar istemeyen onaylamaz.Ama sunuda belirtmek isterimki diger başlıklarda yazılan yazılarda alevilik okadar agır eleştirildiki bence baıları haddini aştı.Bizim olmayan degerler bizimmiş gibi gösterildi ve bunu yapmıyoruz diye biz aleviler suçlandı ve yadılarınıda kabul etmemmiz istendi.Nezamanbiz aleviyiz islamın dısındayız desek büyük bir tepki ile karsılaştık.Sonrada diger yazımda sordugum soruları sordum ve cevap istedim işte oazaman kimse bana cevap vermedi.Demekki milletin derdi burda aleviligi tartışmak degil onu dejenere etmek onu bozmak.Bu sözümden dolayı ister bana kızın isterseniz ayıplayın ama ben bunu görüyorum.
hak yoldasınız olsun....
Dinler, hukuk,sanat, felsefe, devlet vb. gibi oluşumlar bir toplumun üstyapı kurumlarıdır.
Üst yapıyı ise oluşturan, ortaya getiren, ona şekil veren ise o toplumun alt yapısı, yani üretim ilişkileridir.
Dinler, üretim ilişkilerinin köleci topluma kaydığı dönemlerde ortaya çıkmışlardır. Yani sınıflı toplumların ortaya çıktıkları dönemlerde..
Bu özellikleri ile dinlerin doğuşu, toplumların ortaya çıkışından hayli zaman sonradır. Ve dinler kesinlikle üst yapı olarak kurumlaşmış, bilgiden uzak, dogmatik özellikler taşırlar.
Dinlerin tarihine baktığınızda onların sınıflı toplumlardaki üretim ilişkilerinin bir sonucu olduğunu görürsünüz. Hem de rahatlıkla.
Oysa Kızılbaşlığın, Aleviliğin özellikleri bellidir.
Hepimizin ortaklaştığı özelliklerdir bunlar.
Bunlar
Ortakçı bir anlayışa sahip olmasıdır ki, bu da sınıfsız bir toplumun geleneğinin halen sürdürüldüğünün en net anlatımıdır.
İkincisi Kadınlara duyulan saygıdır ki, bu saygıyı fiilen kendi babasından görmüş biri olarak şunu ilave etmek isterim, kadınların toplumsal yerinin bu kadar önemli olduğu toplumlar sınıfsız toplumlardır.
Müsahiplik, kabile toplumunun ilkelerinden biridir. Yani sınıfsız bir oluşumdan söz ediyoruz.
Müsahiplik, dışarıdan gelen birinin kabileye kabul edilmesi ile ilgili bir törendir. Bazılarımız bunu daha sonraki dinlere yakıştırsa da, ben bu tür oluşumların en eski nerelerde görüldüğünden söz etmekteyim. Bizim coğrafyamızda bu törenlere Anadolu, Eski Mezopotamya’da rastlandığı gibi benzer törenlere Latin Amerika’nın eski uygarlıklarında da rastlanmaktadır. Ve kabilelerin de ortak bir özelliği vardır. O da ortakçı topluluklar olmalarıdır.
Bir geleneğin öncesi var ise, onu sonraki kültürlere mal edemezsiniz.
İşte tüm bu bilgilerden dolayı Aleviliğin bir din olduğunu düşünemem. Alevilik bir inanç ve kendisinden sonraki toplumların inançlarını ve kültürlerini de içine alan çok katmanlı bir oluşumdur.
Onu başka da olsa din kalıplarının içine sokmak, Aleviliğin, Kızılbaşlığın bilime olan yakınlığını da görmemek demektir.
Bakınız: Aleviliğin dört kapısından üçüncüsü olan Marifet Kapısını geçmek için gereken koşullar..
Sadece Marifet kapısı ile ilgili bilgiler bile bize Aleviliğin bilgiye, bilmeye ne kadar yakın olduğunu, köklerinin ise ne kadar eski olduğunu vurgulaması açısından önemlidir.
Dolayısı ile bu topikte yazdığım ilk yorumumdaki vurguyu yinelemek isterim.
Doğrudur. Alevilik konusunda tarih değiştirilmiştir ancak bu değişim egemenlerin tarihi Aleviliği asimile etmek, yok etmek için tersine çevirmesi şeklinde gerçekleşmiştir.
İyi forumlar..
Lazoşa_62 15.12.2006, 23:54 Dinler, hukuk,sanat, felsefe, devlet vb. gibi oluşumlar bir toplumun üstyapı kurumlarıdır.
Üst yapıyı ise oluşturan, ortaya getiren, ona şekil veren ise o toplumun alt yapısı, yani üretim ilişkileridir.
Dinler, üretim ilişkilerinin köleci topluma kaydığı dönemlerde ortaya çıkmışlardır. Yani sınıflı toplumların ortaya çıktıkları dönemlerde..
Bu özellikleri ile dinlerin doğuşu, toplumların ortaya çıkışından hayli zaman sonradır. Ve dinler kesinlikle üst yapı olarak kurumlaşmış, bilgiden uzak, dogmatik özellikler taşırlar.
Dinlerin tarihine baktığınızda onların sınıflı toplumlardaki üretim ilişkilerinin bir sonucu olduğunu görürsünüz. Hem de rahatlıkla.
Oysa Kızılbaşlığın, Aleviliğin özellikleri bellidir.
Hepimizin ortaklaştığı özelliklerdir bunlar.
Bunlar
Ortakçı bir anlayışa sahip olmasıdır ki, bu da sınıfsız bir toplumun geleneğinin halen sürdürüldüğünün en net anlatımıdır.
İkincisi Kadınlara duyulan saygıdır ki, bu saygıyı fiilen kendi babasından görmüş biri olarak şunu ilave etmek isterim, kadınların toplumsal yerinin bu kadar önemli olduğu toplumlar sınıfsız toplumlardır.
Müsahiplik, kabile toplumunun ilkelerinden biridir. Yani sınıfsız bir oluşumdan söz ediyoruz.
Müsahiplik, dışarıdan gelen birinin kabileye kabul edilmesi ile ilgili bir törendir. Bazılarımız bunu daha sonraki dinlere yakıştırsa da, ben bu tür oluşumların en eski nerelerde görüldüğünden söz etmekteyim. Bizim coğrafyamızda bu törenlere Anadolu, Eski Mezopotamya’da rastlandığı gibi benzer törenlere Latin Amerika’nın eski uygarlıklarında da rastlanmaktadır. Ve kabilelerin de ortak bir özelliği vardır. O da ortakçı topluluklar olmalarıdır.
Bir geleneğin öncesi var ise, onu sonraki kültürlere mal edemezsiniz.
İşte tüm bu bilgilerden dolayı Aleviliğin bir din olduğunu düşünemem. Alevilik bir inanç ve kendisinden sonraki toplumların inançlarını ve kültürlerini de içine alan çok katmanlı bir oluşumdur.
Onu başka da olsa din kalıplarının içine sokmak, Aleviliğin, Kızılbaşlığın bilime olan yakınlığını da görmemek demektir.
Bakınız: Aleviliğin dört kapısından üçüncüsü olan Marifet Kapısını geçmek için gereken koşullar..
Sadece Marifet kapısı ile ilgili bilgiler bile bize Aleviliğin bilgiye, bilmeye ne kadar yakın olduğunu, köklerinin ise ne kadar eski olduğunu vurgulaması açısından önemlidir.
Dolayısı ile bu topikte yazdığım ilk yorumumdaki vurguyu yinelemek isterim.
Doğrudur. Alevilik konusunda tarih değiştirilmiştir ancak bu değişim egemenlerin tarihi Aleviliği asimile etmek, yok etmek için tersine çevirmesi şeklinde gerçekleşmiştir.
İyi forumlar..
Çok doğru ve yerinde bir açıklama eklenecek bir şey yok.teşekkürler
pervane derviş 16.12.2006, 11:53 Gülseren hanım eger herkes alevilik hakkında siin gibi düşünüyorsa ne mutlu bana.
Siz yorumunuzda aleviligin bir külür birikimi oldugunu ge koklerinin cok eskılere dayandıgını söylemişsiniz ve bu baglamda da aleviligi dar kalıplar içine sokmanın yanlış olacagaını savunmuşsunuz.Bu düşüncelerinize kasinlıkla katılıyorum ve sizi destekliyorum.
Fakat şöylede bir durum varki bu forumda olsun günlük hayatta olsun alevilige karsı büyük bir saldırı var.Israrla aleviligin islam kokenli oldugu vurgulanmaya çalışılıyor.Aleviligin öz degerleri yok edilmeye çalışılıyor.
Bu forumda biz Alevilikte boy abdestini tarrıştık.Alevilige ait olmayan bir seyi tartıştık ve tartısırkende bazı kişiler çıktı ve boy abdestini kabul etmiyoruz diye bizi suçladı.Bizi suçlayan inasanlarda ben aleviyim diyen insanlardı.
Sözün özü aleviligimize büyük bir saladırı var.Aleviliginde bu saldırılar karsısında saglam bir yer tutması gerekiyor.Onun için alevilik benim için bir DİN dir.Hemde dimdik ayakta durması gereken bir din
Saygılarımla...
hak yoldasınız olsun....
Gülseren58 16.12.2006, 14:48 Gülseren hanım eger herkes alevilik hakkında siin gibi düşünüyorsa ne mutlu bana.
Siz yorumunuzda aleviligin bir külür birikimi oldugunu ge koklerinin cok eskılere dayandıgını söylemişsiniz ve bu baglamda da aleviligi dar kalıplar içine sokmanın yanlış olacagaını savunmuşsunuz.Bu düşüncelerinize kasinlıkla katılıyorum ve sizi destekliyorum.
Fakat şöylede bir durum varki bu forumda olsun günlük hayatta olsun alevilige karsı büyük bir saldırı var.Israrla aleviligin islam kokenli oldugu vurgulanmaya çalışılıyor.Aleviligin öz degerleri yok edilmeye çalışılıyor.
Bu forumda biz Alevilikte boy abdestini tarrıştık.Alevilige ait olmayan bir seyi tartıştık ve tartısırkende bazı kişiler çıktı ve boy abdestini kabul etmiyoruz diye bizi suçladı.Bizi suçlayan inasanlarda ben aleviyim diyen insanlardı.
Sözün özü aleviligimize büyük bir saladırı var.Aleviliginde bu saldırılar karsısında saglam bir yer tutması gerekiyor.Onun için alevilik benim için bir DİN dir.Hemde dimdik ayakta durması gereken bir din
Saygılarımla...
hak yoldasınız olsun....
Söylediklerinize %95 katılıyorum.
Benim katılmadığım konu Aleviliği bir din olarak düşünmeniz.
Dinlerden önce bilgileri herkese açık olan inançlar vardı. Alevilik de o inançlardan biridir. Keza Budizm de böyledir. Budizmi de bir din olarak kabul edemem.
Her ikisine de baktığınızda özünde insan olduğunu görürsünüz.
Oysa dinlerin özünde insan yoktur. Alevilik bu nedenle kimilerince ateizm olarak algılanmaktadır.
Bu yüzden özünde insanı taşıyan Aleviliği, özünde insanı kullaştırmayı hedefleyen dinlerin kalıpları içine koyarak ona asıl kötülüğü yapamam.
Bence bu ayrıntıyı siz de bir kez düşünün.
Sevgilerimle..
Gerçekten Alevilik bir Din değildir.. Din ile İnanç Sistemi Kavramı karıştırılıyor.. İnanç Sistemi, İnançler bütünü demektir.. Birçok Kültür, İnanç öğelerinin buluşmasıdır.. Alevilik içinde Zerdüşt, Ezidi, Hitit, İlk Çağ Anadoludu, Budizm İslam Motifleri taşıyan, kökeni çok eskiye giden bir İnanç Sistemidir..
Örnek vermek gerekirse;
Akdenizdeki Tahtacı Türkmenlerde bir yakınları öldüğünde, Ölüyü giydirip bir yatağın üzerine yatırırlar.. Daha sonra yakınları teker teker onu ziyaret edip, yanağından öperler.. Ölü yakınlarıda toplanıp onun için Ağıt yakarlar Bağlama eşliğinde..
İşte tüm bu Gelenekler Aleviliğin hoşgörüsüdür.. Ama Sünniliği seçen halkların genellikle eski gelenekleri, uygulamalarını bırakmışlardır.. İşte farkı budur.. Sünnilik kesinlikle kendisi dışındaki İnanışlar reddederken, Alevilik tüm hepsine saygı ile bakmaktadır.Bu yüzden Alevilik İnançlar Bütünüdür.
Gerçekten Alevilik bir Din değildir.. Din ile İnanç Sistemi Kavramı karıştırılıyor.. İnanç Sistemi, İnançler bütünü demektir.. Birçok Kültür, İnanç öğelerinin buluşmasıdır.. Alevilik içinde Zerdüşt, Ezidi, Hitit, İlk Çağ Anadoludu, Budizm İslam Motifleri taşıyan, kökeni çok eskiye giden bir İnanç Sistemidir..
Örnek vermek gerekirse;
Akdenizdeki Tahtacı Türkmenlerde bir yakınları öldüğünde, Ölüyü giydirip bir yatağın üzerine yatırırlar.. Daha sonra yakınları teker teker onu ziyaret edip, yanağından öperler.. Ölü yakınlarıda toplanıp onun için Ağıt yakarlar Bağlama eşliğinde..
İşte tüm bu Gelenekler Aleviliğin hoşgörüsüdür.. Ama Sünniliği seçen halkların genellikle eski gelenekleri, uygulamalarını bırakmışlardır.. İşte farkı budur.. Sünnilik kesinlikle kendisi dışındaki İnanışlar reddederken, Alevilik tüm hepsine saygı ile bakmaktadır.Bu yüzden Alevilik İnançlar Bütünüdür.
Bismişah Allah Allah
Can Alevilik senin anlattığın konu üzerine türk yaşayış biçimlerini ve kültürel etkinliklerini islama empoze etmiştir .Ame bole söyleyeyim ilk olarak alevilik kavram oralak ilk İmam Ali'ye gönülden bağlı biat eden ve onu seven demek.Onun yaşayış biçimden Ondan geçerek Hz. Muhammed'e varmak ordan Hakk'a yani enel Hakk bezminde yaşamayı bulmak demek Yani bir nevi 4 kapı 40 makamın özü ama baktığında 17 Kemerbestimiz de alevi ama şuanda yaşanan ve empoze edilen diğer kültürel birikimlele yaşamamıştır.Zerdüştlik ve benzeri motifler türklükle alakalı olup bunu dine soyutlamışlardır ve bu soyutlama Zerdüştlikle alakalı olmayıp islam da Hakk'a iktida edilmiştir.Taşa,suya yada ateşe duyulan saygının amacı Yunus Emre'nin ''Yaratılanı Yaratandan ötürü sev '' dizesinden ve Allah'ın Baki oluşmasının ve Enel Hakk bezmindeki Allah bende ben Allah'tayım öğretisinin içindeki sözlerinde gizli.Baktığın zaman bir Cam kırıldığında ve Bir Canlı öldüğünde Hakk kendi Bakiliğini üstünden çekerek fani olduğunu ve bitişin başladığına ispatıdır.
Alevilik İslamın Özüdür.
Hz.Muhammed efendimizin iki emaneti biri Kuran-ı Kerim diğeri ise Ehlibeyttir.Ve her iki emanette islam öğretisini ve Hakk'a ulaşmayı ve onun varlığı ve birliği üzerinde durur.Ve Alevilik Her sözde Allah'sız Muhammed'siz Ali'yi sevmek değil bilakis hepsine inanmaktan ibarettir ve bu Haktır.Hiç kimse gelipte ben Sadece Ali'ye inanıyorum ve Aleviyim demesin Böyle bir şey yoktur ve islam Hak dindir .Kuran-ı Kerim ve Ehlibeyt ile yaşanır .Tebbera ile tevella(Allah'ın peygamberi Hz.Muhammed ve Ehlibeyt'ini seveni sev ,dostuna dost,düşmanına düşman olmaktır.) kelimeleri sıkca geçer Alevilik ve Bektaşilikte.Eğer ki biz o zaman Elibeyti seviosak ve Kuran-ı Kerim e sahip çıkıyorsak bu Alevilik Ve Bektaşi'liğin İslamın içinde olduğuna ve en güzel biçimiyle yaşadığına ispatıdır.
İslamın ana kitabı Kuran-ı Kerim ise ve İmam Ali Yaklaşık 300 ayet içerisinde geçiyorsave Ehlibeyt ile ilgili ayetler geçiyorsa o zaman Alevilik ve bektaşilik islamın içindedir ;
Bir Ayet. "Allah, yalnızca siz Ehl-i Beyt'ten her çeşit pislik ve kötülüğü giderip sizi tertemiz kılmak ister." (Ahzab Sûresi: 33) ...
Bir zaman İmam Ali 3 gün oruç tutmuş .Birinci Tam Orucunu açacağı sıra da kapı calmış ve bir fukara açmış ve yemeğini vermiş ogun İmam Ali orucunu açamamış.2. ve 3. günde aynı şeyi yaşamış ve 3 gün orucunu açmadan oruç tutmuş bunun üzerin Allah Teala peygamberimize Bakara suresinin 273,274 ayetleri inmiştir ve demiştirki ben senin Ehlibeyt'inden hoşnut oldum bu ayetler İmam Ali'nin Fakirleri doyurması üzerinedir .
273. (Yapacağınız hayırlar,) kendilerini Allah yoluna adamış, bu sebeple yeryüzünde kazanç için dolaşamayan fakirler için olsun. Bilmeyen kimseler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarından tanırsın. Çünkü onlar yüzsüzlük ederek istemezler. Yaptığınız her hayrı muhakkak Allah bilir.
274. Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık hayra sarfedenler var ya, onların mükâfatları Allah katındadır. Onlara korku yoktur, üzüntü de çekmezler.
ve Kuran-ı Kerim Hz. Peygamberimizle gönderilmişse ve ''Ben ilim şehriysem Ali Kapısıdır'' ,'' La Feta illa Ali La seyfe illa Zülfikar '' demişse ve Zülfikar Kılıcı Hakk'tan yer yüzüne verilmişse ve Tanrı'nın Arslanı Ali Denmişse Ali islamın kılıcı olmuşsa ve bizde onun gibi islamı yaşamayı çalışıp biat etmişsek demekki Alevilik islamın özüdür.
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali....
Serkan_Devrim 18.12.2006, 10:42 Bismişah Allah Allah
Can Alevilik senin anlattığın konu üzerine türk yaşayış biçimlerini ve kültürel etkinliklerini islama empoze etmiştir .Ame bole söyleyeyim ilk olarak alevilik kavram oralak ilk İmam Ali'ye gönülden bağlı biat eden ve onu seven demek.Onun yaşayış biçimden Ondan geçerek Hz. Muhammed'e varmak ordan Hakk'a yani enel Hakk bezminde yaşamayı bulmak demek Yani bir nevi 4 kapı 40 makamın özü ama baktığında 17 Kemerbestimiz de alevi ama şuanda yaşanan ve empoze edilen diğer kültürel birikimlele yaşamamıştır.Zerdüştlik ve benzeri motifler türklükle alakalı olup bunu dine soyutlamışlardır ve bu soyutlama Zerdüştlikle alakalı olmayıp islam da Hakk'a iktida edilmiştir.Taşa,suya yada ateşe duyulan saygının amacı Yunus Emre'nin ''Yaratılanı Yaratandan ötürü sev '' dizesinden ve Allah'ın Baki oluşmasının ve Enel Hakk bezmindeki Allah bende ben Allah'tayım öğretisinin içindeki sözlerinde gizli.Baktığın zaman bir Cam kırıldığında ve Bir Canlı öldüğünde Hakk kendi Bakiliğini üstünden çekerek fani olduğunu ve bitişin başladığına ispatıdır.
Alevilik İslamın Özüdür.
Hz.Muhammed efendimizin iki emaneti biri Kuran-ı Kerim diğeri ise Ehlibeyttir.Ve her iki emanette islam öğretisini ve Hakk'a ulaşmayı ve onun varlığı ve birliği üzerinde durur.Ve Alevilik Her sözde Allah'sız Muhammed'siz Ali'yi sevmek değil bilakis hepsine inanmaktan ibarettir ve bu Haktır.Hiç kimse gelipte ben Sadece Ali'ye inanıyorum ve Aleviyim demesin Böyle bir şey yoktur ve islam Hak dindir .Kuran-ı Kerim ve Ehlibeyt ile yaşanır .Tebbera ile tevella(Allah'ın peygamberi Hz.Muhammed ve Ehlibeyt'ini seveni sev ,dostuna dost,düşmanına düşman olmaktır.) kelimeleri sıkca geçer Alevilik ve Bektaşilikte.Eğer ki biz o zaman Elibeyti seviosak ve Kuran-ı Kerim e sahip çıkıyorsak bu Alevilik Ve Bektaşi'liğin İslamın içinde olduğuna ve en güzel biçimiyle yaşadığına ispatıdır.
İslamın ana kitabı Kuran-ı Kerim ise ve İmam Ali Yaklaşık 300 ayet içerisinde geçiyorsave Ehlibeyt ile ilgili ayetler geçiyorsa o zaman Alevilik ve bektaşilik islamın içindedir ;
Bir Ayet. "Allah, yalnızca siz Ehl-i Beyt'ten her çeşit pislik ve kötülüğü giderip sizi tertemiz kılmak ister." (Ahzab Sûresi: 33) ...
Bir zaman İmam Ali 3 gün oruç tutmuş .Birinci Tam Orucunu açacağı sıra da kapı calmış ve bir fukara açmış ve yemeğini vermiş ogun İmam Ali orucunu açamamış.2. ve 3. günde aynı şeyi yaşamış ve 3 gün orucunu açmadan oruç tutmuş bunun üzerin Allah Teala peygamberimize Bakara suresinin 273,274 ayetleri inmiştir ve demiştirki ben senin Ehlibeyt'inden hoşnut oldum bu ayetler İmam Ali'nin Fakirleri doyurması üzerinedir .
273. (Yapacağınız hayırlar,) kendilerini Allah yoluna adamış, bu sebeple yeryüzünde kazanç için dolaşamayan fakirler için olsun. Bilmeyen kimseler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarından tanırsın. Çünkü onlar yüzsüzlük ederek istemezler. Yaptığınız her hayrı muhakkak Allah bilir.
274. Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık hayra sarfedenler var ya, onların mükâfatları Allah katındadır. Onlara korku yoktur, üzüntü de çekmezler.
ve Kuran-ı Kerim Hz. Peygamberimizle gönderilmişse ve ''Ben ilim şehriysem Ali Kapısıdır'' ,'' La Feta illa Ali La seyfe illa Zülfikar '' demişse ve Zülfikar Kılıcı Hakk'tan yer yüzüne verilmişse ve Tanrı'nın Arslanı Ali Denmişse Ali islamın kılıcı olmuşsa ve bizde onun gibi islamı yaşamayı çalışıp biat etmişsek demekki Alevilik islamın özüdür.
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali....bismişah Allah Allah
sevgili kardeşim, Alevilik içinde farklı kültürler taşımaktadır. bunun sadece Türk kültürü ile bir ilgisi yok. Aleviliğin içinde Türk kültürünün yanında Helenistik kültürde, sabiliğin etkiside, süryani etkiside, zerdüşt inancıda bulunmaktadır. Zerdüştlüğün sizindediğiniz gibi Türklükle ilgisi yoktur. artı yalnız Zerdüşt değil Helenistik, sabii, süryani vb bir çok kültür bulunmakta ve hepsinin Türklükle ilgisi yoktur. bütün dünya Türk değildir.
muhabbetle.
aleviliğin içerisinde islami motifler vardiye aleviliği islam içinde gösterek aleviliğe haksızlık etmiş oluruz.alevilik islamdan etkilendiği kadar diğer inançlardanda etkilenip hepsinden birşeyler almıştır. aleviliği yalnızca islama mal etmenin yanlış olduğu gibi tek bir ırkada mal etmeye kimsenin hakkı yoktur.
aleviliğin içerisinde islami motifler vardiye aleviliği islam içinde gösterek aleviliğe haksızlık etmiş oluruz.
Marksizm içerisinde göstererek aleviliğe hakısızlık etmiyoruz öylemi?
aleviliğin içerisinde islami motifler vardiye aleviliği islam içinde gösterek aleviliğe haksızlık etmiş oluruz.alevilik islamdan etkilendiği kadar diğer inançlardanda etkilenip hepsinden birşeyler almıştır. aleviliği yalnızca islama mal etmenin yanlış olduğu gibi tek bir ırkada mal etmeye kimsenin hakkı yoktur.
Bismişah Allah Allah
Can ;İslam Diyorsun peki kırklar cemi Hz. Muhammed(a.s.) zamanında olmuştur ve bu ilk yapılan cem olmakla Peygamber efendimiz zamnında yaşanmıştır.Sonra Allah'a inanıyorsunda peki Alevilik islam değilse peygamberin kim Ehlibeyt'in kim Peki inandığın Kitap ne Hiç bir hak Din kitapsız olmaz.. O ,Zaman Sen ALeviliğin hurafe oldugunu soylyorsun hiç bir zaman Alevilik namazı dışarı atmamıştır.(halka namazı cemde yapılır..) Biz namaza Değil sunilerin dediği sekilde sadece camide olmasına ve cami denen ibadet hanenin Allah'ın evi denmesine karşıyız,Kuran da hiç bir zaman namazın nasıl kılınacağı yazmamıştır.Ama ayetlerde iniş sırasında birinde Rab'bine seced et, Bir ay sora yada belli bir sure sonra inen sure veya ayette bana rüküğ et demiştir.Peki bunun gibi emir verilen her şey cemde olmuyormu..Namazı islamda 5 vakit denir. Peki Kuran da yazıyormu 5 vakit diye ..Ama buna inanın ki Hiç Allah'ıu anmamaktan Günde hiç Değilse Alla'ı anıyorlar ve biz buna karşı değiliz ama hak olarak görüyorla biz bu düşünceye karşıyız.Kuran Salad diye geçer bu dua et anlamındadır ama Suni düşünürler bunu namaz olarak söylemişler . Peki Binlerce eren ve aşık şiir ve deyişlerinde Kuran'dan bahseder..peki oZaman bunlar İslamı kabul etmiş şimdie diyeceksiniz ki Peki neden alevilerin canına kıydılar işte onlar islamı yaşamayan ve kendilerini hak zanneden bir toplum (yobazlık ).Ama onlara göre islam ben bu islamı kabu etmiyorum ben o zaman islam dinine mensup değilim :Ama peygamber Efendimiz zamanında yaşanan islama bak..
- Kimsenin Malına El uzatmamışlardır.(eline sahip olmak)
-Kimsenin kafir olsa dahi Peygamber ve ehlibeyti tarafından zulm edilmemiştir.( kin tutmamak)
- Hiç kimse ozaman Zina ve ona benzer seyler yapmamıştır.(beline sahip olmak)
-Kimse har hangi birine kötü sözler sarf etmemiş ve yalan atmamıştır(diline sahip)
-Allah'ın varlığını birliğini kabul etmiştirler.(Tevhid cemde okunur örnğin)
Bunun gibi cok Şey Kuran'da yazar ve bununla Hacı Bektaşi ve onun gibi Erenlerimizin düşünceleri aynı .Bu işte gercek islamdır.buda Aleviliğin kendi özünde vardır..
Mevlevilerin Alevi olduklarınız biliyorsunuz.Bunlar Sema ayinin sonunda Gülbag in sonunda Keremi Ya ALi diye biter ama Bunlarda namaz kılarlar.Bektaşiler içinde bazı dergahlar ve bazı mensup köylerde namaz hala kılınmakta..Alevilik islamdır islam Allah'ı Ve Peygamberini inanmak sevmek ve Kuran'a Ve Ehlibeytine Sahip çıkmaktır.Bunu unutmamak lazım Hiç bir derviş ve eren Kuran-ı Kerimi Hak saymıştır.Peki Şimdi Seyyid Ali Sultan (Kızıl Deli) Pir-i Kutbul Evliya Hünkar Hacı Bektaşi Veli'in oğlu Namaz kılmak için taşa oturmuş ve dön demiştir şuan O taş Hala Avrupa civarlarında yerini şuan tam bilmiyorum hala durmaktadır. Şimdi ben açıklamamı yaptım Eğerki siz ALevilik islam değildir diyorsanız bunu gidin mürşidinize sorun .Mürşidsiz pirsiz yol Alevilik olmaz yetişmeden ve bilmeden hiç bir konu hakkında tartışmayın onu ilk önce pirinize dedenize sorun .Ondan sora burda tartışın .ozaman Bir kişi öldukjten sonra Kuran okumayın..Bak Tunceli Kureyşhan dedesi Büklü dede Ali Rıza Baba dediki bana Kuran oku oku oku Okumayan bizden değildir.
Burdan Aleviliği kominizme ve ateistliğe sokmaya çalışanlara lanet eder ve yezidden farkı olmadığın yemin eder VE bunların elbbet bir gün Hak Divanı kurulduğunda hesap verileceği gün hakkımı Hellal etmiyorum.Burda kimseye taş atmadım canlar bu dediğim suan bana cevab yaznlarda da değildir bu benim kendi hür düşüncem dir ve dediğim gibi Aleviliği yozlaştırmaya çalışanlar ve yobazlaştıranlara karşı ben onların düşmanıyımdır .Aydınlığa gerçeğe yardım el açan Herkese Allah ,Muhammede ,Ali yardımjcısı olsun ki
Yanlış olan bir bilgi düzeltilmezse,sonu karanlık olur.
Canlar sizden Tek istediğim batılla Batını ayırın.Her kim yasmışsa anlatmıssa emin olmadan inanmayın bunu araştırın ..
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali...
Serkan_Devrim 19.12.2006, 11:08 Bismişah Allah Allah
Can ;İslam Diyorsun peki kırklar cemi Hz. Muhammed(a.s.) zamanında olmuştur ve bu ilk yapılan cem olmakla Peygamber efendimiz zamnında yaşanmıştır.ilk yapılan cem kırklar cemi değildir. kırklar cemi olgunlaşan ilk cem idir. yoksa Ali ve Muhammed'in hira mağarasında yaptıklarıda cem idi. alevilik İslamdan öncede vardı ve cemde alevilikle beraber vardı. Ali Muhammed dünya yaratılmadan 14 000 sene evvel bir nur olarak yad ve takdis yok iken Allah'ı yad ve takdis ettiğini bilmezmisin. git mürşidine sor.
Burdan Aleviliği kominizme ve ateistliğe sokmaya çalışanlara lanet eder ve yezidden farkı olmadığın yemin eder VE bunların elbbet bir gün Hak Divanı kurulduğunda hesap verileceği gün hakkımı Hellal etmiyorum.
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali...burda durun işte. hak divanında vereceğim hesaptan sana ne? sen mi yargılayacaksın beni? hakkın mı varki helal etmiyorsun? kime lanet edileceğini sen nerden biliyorsun? yoksa erdinde vahiy mi alıyorsun? Alevilik İslama sığmayacak kadar eski ve yücedir.
ilk yapılan cem kırklar cemi değildir. kırklar cemi olgunlaşan ilk cem idir. yoksa Ali ve Muhammed'in hira mağarasında yaptıklarıda cem idi. alevilik İslamdan öncede vardı ve cemde alevilikle beraber vardı. Ali Muhammed dünya yaratılmadan 14 000 sene evvel bir nur olarak yad ve takdis yok iken Allah'ı yad ve takdis ettiğini bilmezmisin. git mürşidine sor.
Bismişah Allah Allah
Şimdi diyorsunki Alevilik islam oncesinde vardır Peki alevilik inancı da İmamı Ali'ye biat edenler tarafından başlamıştır ve alevilik Ali'ye biat edenlere denmiştir yane Ehlibeyte Sen ilk once mürşidine sor bunları.Sonra İlk Nur kandilinde iki nur Olan Biri Muhammed Deiğeri Ali'dir.on Sekiz bin aleme Padşiha olarak gelmiştir bunlar ve bu nuru görmeye giden Hz. Cebraildir peki bu zamada alevilik nasıl oluyor bunu bana açıklarmısın.Sonra Hira da Hz. Muhammed Efendimizin yanında İmam Ali'nin olduğunu söylüyorsun Ve imam ALi ozaman yanındaydı.Bak bunu hiçbir zaman duymadım sora ilk yapılan olgun Haldeki cemdir diyorsun .Hım peki Bütün dedeler bunu yanlış söylüyorda senin dediğin Hak. Yane okuduğum bütün kitaplarda hiçbirinde Hz. Ali'nin hira mağarasında olduğunu okumadım ve Hiç bir zaman burda cem yapılmadığını da okumadım ki bilakis Kırklar Ceminin ilk cem olduğu söylenir.Ve Neden ozaman Kırklar cemine yazılsın bu cem Deniyorda ve kırk sayısı kutsal oluyorda.Neden 2 kutsal olmuyorda her zaman ikilik olmaz dneip Hz. Peygamber ile İmam ALi bir Sayılıp,
mana aleminde de Enel Hakk Oldum denildiğinde sen varsan bende kulsam iki olur ikilik gire araya denirde. sen bendesin ben sendeyim denir .
burda durun işte. hak divanında vereceğim hesaptan sana ne? sen mi yargılayacaksın beni? hakkın mı varki helal etmiyorsun? kime lanet edileceğini sen nerden biliyorsun? yoksa erdinde vahiy mi alıyorsun? Alevilik İslama sığmayacak kadar eski ve yücedir.
Ben seni yargılmadım ama Sen kendi üstüne alınyorsan ben bunu bilmem bir gün Hak divanı kurulur suçluı susuz orda sorulur.Yezide lanet yağdırıYoruz da herkesin onda hakkımı var.Evet var çünkü Senin Yoluna küfr etmiş ve soyunun canına kıymıştır peki hızır a neden lanet ediyoruz oda aynı şeyi yapmıştır .
O zamann Bir sürü alevi arkadşlarımız burdan bu yazıları okuyor ve yanlış bilgi ile çamura sürüklüyorsan buda bi yezidlik değilmi .O zaman Aleviliği Allah yolundan saptıranlara sadece ben değil Bütün alevi dedeleri ve herkes lanet ediyor.Sen kendi çocuğunun uyuşturucu kullanıp ölmesine izin verirmisin.Buda öyle bir sey canlarımızı zehirleyenlere karşı yıllardır aynı mucadeleyi veriyorlar.İki hiçbir zaman Allah ile kul arasına girmem o senin kendi hesabın ve bunu kendine kişiselleştirme.Burda benim bu cümlelerime katılmıyorsan saten bu konu amacımız değil delidir de cahildir de geç üstünde durma.
Alevilik yıllardır aynı mücadele içersinde sadece bu konularda mı zıtlaşıp benle polemik yapıyorsun.Ben ve benim gibiler ALeviliği yozlaştıranlara ve kominizim gibi yanlış inançları savunup Aleviliği yanlış yola saptırmaya çalışanlara karşı herzaman dimdik ayaktayız.Evet Alevilik Herzaman islamın özü olup Hiç bir zaman Allah ve kitabı peygamberi ve ehlibeytinin yolundan ayrılmamıştır .Hiç bir zaman da olmamıştır.
Gerçeğe Hü...Mümine ya Ali
Serkan_Devrim 19.12.2006, 19:56 bismişah Allah Allah
Allah Muhammed Ali aşkına
Bismişah Allah Allah
Şimdi diyorsunki Alevilik islam oncesinde vardır Peki alevilik inancı da İmamı Ali'ye biat edenler tarafından başlamıştır ve alevilik Ali'ye biat edenlere denmiştir yane Ehlibeyte Sen ilk once mürşidine sor bunları.sizce ben mürşidime sormadan mı konuşuyorum. Aleviliğin tarihi Ali'dir. peki siz hiç her peygamber ile gönderilen Ali'yi duymadınız mı? siz hiç Adem peygamberin ehlibeyt hürmetine affedildiğini duymadınız mı? siz hiç Yusuf peygamberin Ali'yi anıpta kuyudan kurtulduğunu duymadınız mı? siz peygamberin 'şanı yüce Allah'a yemin olsun ki dünya yaratılmadan 14000 sene evvel biz Ali ile bir nur idik ve dünyanın yaratılışını beraber seyrettik. yad ve takdis yok iken biz Allah'ı yad ve takdis ettik' sözünü hiç duymadınız mı? siz hiç Nuh peygamberin gayret tufanından ehlibeyt hürmetine yardım dilediğini duymadınız mı? mürşidinize sorun bunları. :) alevilik Ali ve ehlibeyttir ama Ali ve ehlibeyt dünyanın yaratılışından beri var idiler. alevilik kalu beladan beri vardır.
Sonra İlk Nur kandilinde iki nur Olan Biri Muhammed Deiğeri Ali'dir.on Sekiz bin aleme Padşiha olarak gelmiştir bunlar ve bu nuru görmeye giden Hz. Cebraildir peki bu zamada alevilik nasıl oluyor bunu bana açıklarmısın.yukarıda açıkladım.
Sonra Hira da Hz. Muhammed Efendimizin yanında İmam Ali'nin olduğunu söylüyorsun Ve imam ALi ozaman yanındaydı.Bak bunu hiçbir zaman duymadım sora ilk yapılan olgun Haldeki cemdir diyorsun .Hım peki Bütün dedeler bunu yanlış söylüyorda senin dediğin Hak. Yane okuduğum bütün kitaplarda hiçbirinde Hz. Ali'nin hira mağarasında olduğunu okumadım ve Hiç bir zaman burda cem yapılmadığını da okumadım ki bilakis Kırklar Ceminin ilk cem olduğu söylenir.Ve Neden ozaman Kırklar cemine yazılsın bu cem Deniyorda ve kırk sayısı kutsal oluyorda.Neden 2 kutsal olmuyorda her zaman ikilik olmaz dneip Hz. Peygamber ile İmam ALi bir Sayılıp,
mana aleminde de Enel Hakk Oldum denildiğinde sen varsan bende kulsam iki olur ikilik gire araya denirde. sen bendesin ben sendeyim denir .kardeşim okumamışsan benim suçum ne? hirada Ali ve Muhammed ibadet ederlerdi İslamiyetten önce. Muhammed ve Ali'nin dünya yaratılmadan 14 000 sene evvel Allah'ı yad ve takdis ettiğini de okumamışsan ben ne yapayım? ehlibeytin kalu beladan beri varolduğunu duymamışsan ben ne yapayım? her peygamber ile bir Ali geldiğini duymamışsan ben ne yapayım?
buyur Mevlana'nın natı Ali kasidesini oku ve Ali'nin sırrına er. http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=51779&postcount=10
Ben seni yargılmadım ama Sen kendi üstüne alınyorsan ben bunu bilmem bir gün Hak divanı kurulur suçluı susuz orda sorulur.Yezide lanet yağdırıYoruz da herkesin onda hakkımı var.Evet var çünkü Senin Yoluna küfr etmiş ve soyunun canına kıymıştır peki hızır a neden lanet ediyoruz oda aynı şeyi yapmıştır .kardeşim biz Hızır'a lanet etmeyiz. sen edersen seni bilmem. Hızır Yezid ile aynı şeyi yapmamıştır. ne dediğinin farkında değilsin.
O zamann Bir sürü alevi arkadşlarımız burdan bu yazıları okuyor ve yanlış bilgi ile çamura sürüklüyorsan buda bi yezidlik değilmi .sizde edep erkan yok mu? edepsiz erkansız nasıl alevisiniz? alevi canlarına yezid diyorsun lanet ediyorsun. edep erkan öğrenin.
O zaman Aleviliği Allah yolundan saptıranlara sadece ben değil Bütün alevi dedeleri ve herkes lanet ediyor.Sen kendi çocuğunun uyuşturucu kullanıp ölmesine izin verirmisin.Buda öyle bir sey canlarımızı zehirleyenlere karşı yıllardır aynı mucadeleyi veriyorlar.İki hiçbir zaman Allah ile kul arasına girmem o senin kendi hesabın ve bunu kendine kişiselleştirme.Burda benim bu cümlelerime katılmıyorsan saten bu konu amacımız değil delidir de cahildir de geç üstünde durma.
Alevilik yıllardır aynı mücadele içersinde sadece bu konularda mı zıtlaşıp benle polemik yapıyorsun.Ben ve benim gibiler ALeviliği yozlaştıranlara ve kominizim gibi yanlış inançları savunup Aleviliği yanlış yola saptırmaya çalışanlara karşı herzaman dimdik ayaktayız.Evet Alevilik Herzaman islamın özü olup Hiç bir zaman Allah ve kitabı peygamberi ve ehlibeytinin yolundan ayrılmamıştır .Hiç bir zaman da olmamıştır.
Gerçeğe Hü...Mümine ya Alisen önce edep erkan öğreneceksin. öyle her Ali yolundayım diyen alevi olmaz. bizim yolumuz her şeyden önce edep erkan yoludur. Aleviliği bilmiyorsun. daha her peygamber ile bir Ali'nin geldiğini duymamışsın. kalu bela diyorum duymamışsın. yedi ulu ozan okumadın mı hiç?
Alevi ozanlarımız yedi ulu ozanımız aleviliğin kalu beladan beri varolduğunu söyler. siz ancak asimilasyon yolundasınız ve bu yolda dimdik ayaktasınız.
HACI BiLMEM HOCA BiLMEM
BES VAKiT NAMAZ KILMAM
RAMAZANDA ORUC TUTMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
CARSAFIM YOK TÜRBANIM YOK
EHL-i SÜNNET FERMANIM YOK
ARAFATTA KURBANIM YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
CEMiMDE YOK SAZIMDA YOK
KARIMDA YOK KIZIMDA YOK
KIRPIK SAKAL YÜZÜMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
DEM CEKERIM DOLUMDA YOK
BiLiMDE YOK iLiMDE YOK
TÜRKCE DUAM DiLiMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MEZHEP DEYiP NiFAK SOKMAM
TEKBiR iLE iNSAN YAKMAM
TESBiHiM YOK TAKVA TAKMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
KANDiLiMiZ GECEMIZ YOK
ARAPCA HECEMiZ YOK
HÜLLEYECEK KOCAMIZ YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MUHAMMEDLE ALI ÖLDÜ
SOYU SOPU SÜRGÜN GELDi
MEYDAN MUAViYEYE KALDI
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
EHL-i BEYT BENiM DOSTUM
EZDiLER BAGRIMA BASTIM
BEN iSLAMA COKTAN KÜSTÜM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
SALTANATI HALiFESi
HiC TANIMAM NEYiN NESi
iRTiCASI KARA SESi
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TUTTURMUSLAR EHLi SÜNNET
NE CEHENNEM NE DE CENNET
KUL KÖLE DEGiLiM ÜMMET
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TÜM DiNLERDEN ALINTIM VAR
SAMANLIKTAN KALINTIM VAR
COK ÜZGÜNÜM ANLATMAK ZOR
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
ÖZÜMDE BENLiK YAZILMAZ
KiMSEYE KUYU KAZILMAZ
iC ABDESTiM HiC BOZULMAZ
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
ARIYORUM TARIYORUM
CAN GÖZÜM VAR GÖRÜYORUM
GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
bismişah Allah Allah
Can ben Pir Sultanı asan hızırı soliyorum.sonra dediğin şiiri yazan Gazi Metin Dede ile ceminde bulundum onun dediği islam suni kesimin inandığı yane Allah deyip da Bizim halkımıza kıymışlar yeezid ve muaviye nin tuttuğuğu yol islam demişşer saten islam oyle ise bende bu islamı kabul etmiyorum can.İşte benimde Anlatmak istediğim bu Gercek islam anlayışını Aleviler yaşıyor. onlar dA biz İslamı yaşıyoruz aleviler sapkın diyorlar işte bizde bunlara Gerçek islamı anlatmaya çalışıyoruz yıllardır ve hep bu yuzden zulum gorduk.İslam onların yaşadığı şekil değildir biizim yaşayışımız haktır.Ama işte bizde bunlara bırakırsak islamı ne anlamı kalır .İslam Gazi Metin Dedenin şiirinde Anlatığı İslam adı altındaki Zulmu ve yapılan yanlışları saymış Sonra Anadolu Alevi Dedeler birliği Gazi Metin Dede'yi iraç etmişlerdir.ve bir çok alevi sitesi Kominizim ve Aleviliği yanlış yolara götürdü diye kınamışlardır.Sonra Kalu bela dan beri ben Ali'nin olduğunu biliyorum.Her peygamberle gözüktüğünüde biliyorum.Ben zaten Yok demedim .Alevilik inancında namaz kılmadan Hatta islamın 5 şartını kabul etmez ordaki islam anlayaşı saten yanlış adapte edilmiştir.Biz Niyaz ;Ehlindeniz ve Bir Allah dememiz Binlerce alemi yürütür, devran götürür bunu islam dedikleri seyde kabul etmezler ,Allah Kuran-ı Kerimde Merhametini İnananlara Zulmunu kötülere ve inanmayanlara demiştir.Peki islam anlayışı dile getirenler Allah'a karşı korku ile devran sürüyorlar.Gerçek islam işte yane gercek islam olan alevilik De Sevgi vardır peki hiç bir zaman zulm etmedik, insan dışlamadık , Allah'ı bir bildik onun dediklerini yaptık aleviler olarak ve ne Kuran'dan nede Ehlibeyt'ten yolumuzu ayırmadık.İşte Nasıl olurda insanlara zulm eden ve Allah'ın dediklerini yapmayıp onun peygamberinin Ehlibeyt'ine kıyıp Vahşice yıllardır Dünya malı için bunları yapanlar islamı yaşamamıştır ve müslüman da değildir.Sadece onların dilinde islam bizim Gönlümüzde İşte Ah bi bilselerdi? zaten Aleviliğn Hak olduğunu ama göremezler Allah Kuran'da derki ayetlerinde'' Dünya malına güvenmeyin,Ah yokmu salad edipde Fakiri hor görenler zulmum onlaradır,Allah Ehlibeytini tertemiz etmek ister,biz onların kalplerini Mühürlemişizdir artık göremezler..'' eeee biz demek ki dünya malına güvenmeyiz ,Ehlibeyt'in soyu ve yoluyuz,Fakiri severiz ve İbadet imizi yaparız o zaman biz islamız ama onların dilinde dediği değil biizm ve Hakk katında olan sır olan islam yane Muhammed Ali yolunun yaşayışı olan islamı hak sayarız.
ki biz hiç bir zaman Allah yolunda olan Eren ,Evliyayı dışlamamışıtır Hatta saten onlarda alevidir.Şüphesiz.Nesimi Öldürüldüğü vakit Ozamanın Üftade hz. leri buyuk bir makam sahip i dir bursada ama sunni denilen kitle etrafındadır demişki ordan biri yanındayken nesimi denilen kafir şirk koşan öldürüldü oda demiştir Ah bi bilseydiniz onun ulaştığı makamı Ne güzel Makamdır orası ama sizin aklınız ermez..İşte Alevilik islamın özü demem de burdan biz satn bu dünyadan geçip diğer alemde yüzeriz Allah'ı burda bulurz bu dünyada diğerleri ahiret için Çabalarken biz Allah Aşkı için yaparız her şeyi isterse bizi Cehennem de yaksın, isterse bizde diri diri yakılalım ama biz dönmeyiz yolumuzdan işte gerçekte olan budur Can..
bismişah Allah Allah
Allah Muhammed Ali aşkına
sizde edep erkan yok mu? edepsiz erkansız nasıl alevisiniz? alevi canlarına yezid diyorsun lanet ediyorsun. edep erkan öğrenin.
Edep erkan a uymak saten hak iki Kominizme ve aleviliği yane Allah Muhammed saymayıp ,Sadece Ali diyen biri nasıl alevi olar ki ben Alevilere lanet okumam .Unutma o sözümde biricik canlarımı yanlış ve batıl yola götürmmeye çalışanlara ve Aleviliği Yozlaştırmaya Çalışanlara Ettim..
Gerçeğe Hü, mümine Ya Ali.
Gercek islam anlayışını Aleviler yaşıyor. onlar dA biz İslamı yaşıyoruz aleviler sapkın diyorlar işte bizde bunlara Gerçek islamı anlatmaya çalışıyoruz yıllardır
Gerçek İslam nedir. Kaynak olarak Aleviler neyi baz alır ve bunun İslamla örtüştüğü konumu nedir.
Hep Aleviler gerçek islamı yaşıyor diyorsunuz ve İslamın özünden bahsediyorsunuz. Bundaki kaynağınız nedir?
Bugüne kadar Buyrukta ve Malakatta islam namaz ve oruç kısım kısım övülmüştür ama Buyruğun ve Malakatın gerçek manası o zamanın tek okur yazarı olan Mürşitlere ve pirlere hitaben şifreler verilerek anlatılmış ve islami motifler bu nedenle kullanılmıştır.
Dediğiniz gibi hiçbir mürşit namaz kılın, oruç tutun hacca gidin gibi söylemlerde bulunmamışlar ve bunu hiçbir zaman kendileride uygulamamıştır o zaman Murşitler söyledide bizim gibi Mürşidine bel bağlayan toplumların yapmaması bir çelişki olmaz mı? Demekki bu bir çelişki değilse o zaman sizin söylediklerinize islamın özü ve gerçek islam kaynaklarınız nelerdir. İslamın referansı Kurandır. O zaman Kurandan bana örnek verin. Kaldı ki böyle bir temel referansı bile Aleviler baz almaz. Kuranın hangi hükmü Alevilerin hayatında yada inancındadır.
Bunu somut tartışalım ve kaynak verelim...
Alıntı:
azel24´isimli üyeden Alıntı
Sevgİyle...
Siz suyu bulanık görüp kaynağınında öyle olduğunu düşünüyorsunuz. Neden sürekli Emevi zihniyetinin önünüze koyduğu şeylere islam diyorsunuz halen daha anlamış değilim.
Nerde akılcı, sorgulayan, okuyan,..... Aleviler????
Selamlar
(Zahir)
Zahir can,
ben emevi zihniyetinin önümüze koyduğu şeylere birebir islamiyettir demedim, islamiyeti tamamen yukarıda saymış olduğum kıstaslardan öte görmeyen zihniyetlerin islam inancından bahsettim islam elbette bu saydıklarımdan ileri gelmemektedir ama bilirsin ki büyük bir kesim islamiyeti tamamen bunlardan öte görememektedir.
sevgiyle...
Gerçek İslam nedir. Kaynak olarak Aleviler neyi baz alır ve bunun İslamla örtüştüğü konumu nedir.
Hep Aleviler gerçek islamı yaşıyor diyorsunuz ve İslamın özünden bahsediyorsunuz. Bundaki kaynağınız nedir?
Bugüne kadar Buyrukta ve Malakatta islam namaz ve oruç kısım kısım övülmüştür ama Buyruğun ve Malakatın gerçek manası o zamanın tek okur yazarı olan Mürşitlere ve pirlere hitaben şifreler verilerek anlatılmış ve islami motifler bu nedenle kullanılmıştır.
Dediğiniz gibi hiçbir mürşit namaz kılın, oruç tutun hacca gidin gibi söylemlerde bulunmamışlar ve bunu hiçbir zaman kendileride uygulamamıştır o zaman Murşitler söyledide bizim gibi Mürşidine bel bağlayan toplumların yapmaması bir çelişki olmaz mı? Demekki bu bir çelişki değilse o zaman sizin söylediklerinize islamın özü ve gerçek islam kaynaklarınız nelerdir. İslamın referansı Kurandır. O zaman Kurandan bana örnek verin. Kaldı ki böyle bir temel referansı bile Aleviler baz almaz. Kuranın hangi hükmü Alevilerin hayatında yada inancındadır.
Bunu somut tartışalım ve kaynak verelim...
Bismişah Allah Allah
Can Bak işte batın denilen Bu islamı onlar kendi kafalarına gore yaşamış olmalından kaynaklanıyor.Ama biz islamiyeti,Ehlibeyt ve Kuran ilminden almışızdır.Simdi Kuran Ayetleri ile edep erkan ve Aleviliğin Bağdaşmasını ve bunu batındır hepsi dediğin gibi şifre yada manan alınmıştır ayetten once BAk sunni kesim die hitap ettiklerimiz besmeleyi bile tam manası ile bilmiyor.Pir Hünkar Hacı Bektaşi Veli Şerh-i besmele adlı yasdığı kitapta Tamamen besmelenin ne olduğunu batını anlamını tamamen anlayacağımız şekilde anlatıyor ve Kuran da bütün sureler Besmele ile başlar sadece bir besmelenin Koca bir kitap da anlam kazandığı gibi sonsuzluk denilen bi kavram içersinde sonu olmayan bir anlamı vardır.Mesela Somuncu Baba Fatiha suresini 4 defa başka anlamlarla anlatmış ve en son anllatığı manayı kimse anlamamıştır.Birincisini herkse anlamış ikincisini mümin olanlar 3 . yü sadece erenler ama 4 . manayı kimse anlamamıştır bende elimden geldiği kadar il e sana Bizim ehlimiz olan ve İmamlarımızn da dahil olduğu bir çok seyde Aleviliğin özündeki her konu islamiyettin ana kitabı olan Kuran'dan alınıp Anlayabileceğimiz bir dile çevrilmiştir.Kuran'da
Namaz Kavramı Yok Salad sozu geçer buda ALLA'a Dua ve ibadet edin manasıyla kullanılıp Yoz ve sofu düşüncesi ile bu hale Gelmiştir.Biz namazı inkar etmeyioruz onlar ise namaz kılmayanların Cehennem'lik olacağını iddaa ediyorlar,yane borçmuş ödememiz gerektiğini söylüyorla ama Bak Ehlibeyt Her defasında o kadar temiz pak oldukları halde nefsime zulm ettim diyorlar ki bizim inancımızda takdir ALLAH'tan dır isterse Cehenneminde yakısn o ney eylerse güzel eyler biz cennet için ibadet etmiyoruz Hak Aşığı olduğumuz için Sevdiğimizden kulluğumuzdan ediyoruz..Bak namaz da bir biadet biçişmi Kul ile Allah arasında ibadet bi insan istediği kadar ilk doğumundan itibaren ölünceye kadar bırak abu hayatt içip mahşere kadar namaz kılsa o sacının bir tek telini ödeyemez.Sonra Kuran'da ibadet şekli yazmıyor o yuzden sekli ve şemali yoktur.Bak namz nasıl meydana gelmiş Kuran'da inen bazı surelerin içinde Diyorki bana Secde edin biz cemde secde halindeyis bana ruku edin bunuda cemde yapıyoruz ki inen ayetler belli aralıklarla yane 1 ay belki baska bi sure içersinde bunu bütünleştimişler ve hak saymışlar eğerki saten hak olsaydı Kuran'da yazar dı bunu böyle yapın diye ama bunlar Salad kelimesini namaz olarak algılamış ve hatta hatta 3 kere cuma namazına gitmeyenler cehennemlik oluyor diyorlar peki Allah O kadar merhametsizmi ki kul hata işliyorda affediyor bir kul namaz kılmayıp başa türlü ibadet ediyor diye günahkar la kafirle aynı yere mi koyar işte yobazlık daha ne olsun .. Hac olayı bizde neden yok eğerki Temiz pak olursan Enel Hakk bezmindesin ve Hacı ,Bektaşi Veli Allah kendisini onda göstermiştir o yüzden insaa secde edilir temizse dedeye doğru secde ise Muhammed Ali yi temsil ediyor o zaman oda temiz pak olmak zorunda ve temiz olduğu için ona doğru secde ediliyor.Demişki Peygamber efendimiz Komşusun Açken yiyen bizden değildir o zaman bu vatan da okadar aç insan varken hacca gitmek farz değil daha çok sevab da kazandırmaz ve insan kabe olmussa kendinde bulmuşsa hacca ne gerek var.
İnsanlar Kâbede ve Safâda tavaf ederken
Senin kabrin etrafında tavaf eder dönerim.
İnsanlar ibadetlerini zahire ederlerken
Senin sevgin en iyi zahire ve ameldir...
İbni Ebil Hadid.
Demeki Batın da da HAc Sadece kabe değil taş duvar değil insandır.
ilk olarak Eğerki Baba Mansur Kur Hüseyin kendi oluşturduğu sitede neden Kuran var ve koymuş demekki var inancımızda .
nisa 59 .ayet ''Ey iman edenler, Allah’a, resule ve sizden olan emir sahiplerine itaat edin.”
****** "Biliniz ki bütün semavi kitapların sırları Kuran'da'dır ve Kuran'da olan bütün sırlar ise Fatiha suresindedir. Fatiha suresinde olan bütün sırlar ise besmele 'de 'dir. Ve besmele'de olan bütün sırlar ise besmeledeki be dedir. Be'de olan bütün sırlar ise be 'nin altındaki noktadadır. " 1
****** Daha sonra İmam Ali (a) nin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Ben be 'nin altındaki noktayım ".
Salebi "Keşful Beyan fi Tefsir-ul Kur'an" adlı tefsir kitabında, bu ayetin tefsirinde şöyle naklediyor: "Allah'ım bizi dosdoğru yola hidayet eyle" ayetinin tefsirinde Müslim b. Heyyan Ebu Bureyde'nin şöyle dediğini duydum. Sırat'tan (Doğru yol) maksat Hz. Muhammed, Hz. Ali ve Ehl-i Beyti'dir."4
- "Bir zamanlar Rabbi İbrahim'i bir takım kelimelerle sınamış, onları tam olarak yerine getirince: Ben seni insanlara imam (önder) yapacağım, demişti... "19
******* Abdullah b. Mes'ud bu ayetin tevilinde Hz. Resulullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Yüce Allah; Beni Peygamber, Ali'yi ise vasi olarak seçti."
"Deki: "Doğu da Allah'ındır, batı da. O dilediğini doğru yola yöneltir."21
******* Hafiz Hakim Haskani'nin rivayetine göre, Huzeyfe'den Hz. Resulullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Hakikaten Ali'yi kendilerine veli tutarlarsa kendilerine hak yolu gösteren bir rehber ve kendisiyle birlikte doğru yola ileten olarak bulacaktırlar. "
CAn elimde buna yakın 110 ayette İmam Ali ve Ehlibeyt geçer.Peki İmam ALi Rehber ise bu da Haktır..
İmam Zeynel Abidin yazdığı sahifa-i seccadiye' de Kur’an’ı Hatmettiğinde Okuduğu Dua diye bir yer 4, imamımız olan İmam Zeynel Abidin yazmış demeki buda Kuran'ın hak olduğunun ispatıdır.Ama İşte dediğim gibi Muaviye ve yezid soyları her zaman namazla islamı kendileri saymışlardır.Peki İmamlarımız neden öldürüldü islam da biziz hak'ta biziz islam imamlarıda Bizin Halifeleri de biziz biz Allah Dostuyuz demedilermi ozaman Alevilik Hak olan islam anlayışıdır.Ama bu devirde işte kendilerine islam adı altında toplayanlar yuzunden Yalan olan hak olmayan seyleri hak gostermişler o yüzden ben bu devirde onların dedikleri islam değil islam olan bizleriz diyorum..
Allah Allah dil bizden Nefes Hünkar Hacı Bektaş Veli'den Ola Gerçeğe Hü mümine Ya Ali..
Bismişah Allah Allah
Canlar Bu arada Kırklar cemi İlk yapıldığında peygamber Efendimiz saten mana olarak ordaydı içerde cem tutuyordu ama o bunu bilmiyordu posta oturduğunu sora bi mertebe daha genişliyerek ne demek istediğini anladı..Nasıl bi peygamber Ehlinin yaptıklarını bilmezmi ya yada neler olduğunu.
Gerçeğe hü..Mümine ya Ali
Bismişah Allah Allah
Can Bak işte batın denilen Bu islamı onlar kendi kafalarına gore yaşamış olmalından kaynaklanıyor.Ama biz islamiyeti,Ehlibeyt ve Kuran ilminden almışızdır.
Kuranın hangi ilminden aldık. Kuranın bütün ayetlerini kabul ediyor musun. Madem öyle düşünüyorsun o zaman ilk önce kurandan gidelim. Bana hadislerden değil Kurandan örnek verirsen birlikte açıklayalım.
Simdi Kuran Ayetleri ile edep erkan ve Aleviliğin Bağdaşmasını ve bunu batındır hepsi dediğin gibi şifre yada manan alınmıştır
Ben edep erkanımızı kurandan aldık demedim. Sadece Alevi öğretisi şifrelenmiştir ve bu şifreler anlatılırken İslami motifler kullanılmıştır dedim. Oysa Alevi öğretisine referans olan Kuran ayetleri nelerdir bunları verebilir misin. Daha önce Kırklar Semahından bahsetmişsin . 100 aşkın semah çeşidi içinde Bir tane İslami konu olması kadar normal ne olabilir ki, hatta çok kullanılan 11 tane semahı bile baz alsak 1 tane İslam kaynaklı olması dahi normaldir. O zaman 11/1 olupta islamın ortasına ve hatta özüne Aleviliği oturtmak normal midir.
Burda defalarca dedik. Aleviliği İslamın içinde/dışında tartışmalarında uzak tutup Asimilasyona hizmet etmeyelim dedik.
Alevilik İslamın değil İnsanlığın Özüdür.
Bizim ehlimiz olan ve İmamlarımızn da dahil olduğu bir çok seyde Aleviliğin özündeki her konu islamiyettin ana kitabı olan Kuran'dan alınıp Anlayabileceğimiz bir dile çevrilmiştir.
Mesela; bilinen aleviliğin özü birkaç şifreyi buraya aktarayım. Bana Kurandan alınan ve anlayacağım hale getirilen hangi ayette geçer bunları aktarırsan sevinirim.
Kadın bilmeyene Nefs bilene Nefestir. (Kuranın kadın ayetlerine bak biraz özellikle Nisa sureleri)
Sevgi bizim dinimizdir, baska dine inanmayiz (Bak silam dememiş, oysa niye demesin ki)
Her keramet var İnsanda (İslamda keramet tanrıdadır)
Söz var halk içinde, söz var hulk içinde (İlimsiz ve bilimsiz doğmalara karşıdır, İslamda doğmalar esastır)
Yetmis iki millete ayni nazar ile bak (İslamda Yahudilerle Hiristiyanlardan dost olmaz diyor. Bu dinlerin içindeki milliyetleri düşününce )
Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs`te, Mekke`de, Hac`da degildir.... (oysa İslamiyette Hac kutsanır)
Her ne varsa bu alemde, hepsi mevcuttur Ademde 8Gördüğün gibi Alem bu alem başka alem yok ve herşey insanda- islamiyette cennet ve cehennem var ne olacak şimdi)
Okunacak en büyük kitap insandir (eğer dediğin gibi olsaydı okunacak en büyük kitap kuran derlerdi)
Kuran'da
Namaz Kavramı Yok Salad sozu geçer buda ALLA'a Dua ve ibadet edin manasıyla kullanılıp Yoz ve sofu düşüncesi ile bu hale Gelmiştir.Biz namazı inkar etmeyioruz onlar ise namaz kılmayanların Cehennem'lik olacağını iddaa ediyorlar,yane borçmuş ödememiz gerektiğini söylüyorla ama Bak Ehlibeyt Her defasında o kadar temiz pak oldukları halde nefsime zulm ettim diyorlar ki bizim inancımızda takdir ALLAH'tan dır isterse Cehenneminde yakısn o ney eylerse güzel eyler biz cennet için ibadet etmiyoruz Hak Aşığı olduğumuz için Sevdiğimizden kulluğumuzdan ediyoruz..
Alevilikte Cennet cehennem kavramı yoktur çünkü aslına dönüş vardır. Bu anlamda Tanrı ile bütünleşme olduğunda hala İslami bakış açısında bakıyorsun malesef ve hatta reddettiklerini başka anlamda savunuyorsun.
Ve İslamda Kulluk vardır Ama Alevilikte Kulluk yoktur.
Hac olayı bizde neden yok eğerki Temiz pak olursan Enel Hakk bezmindesin ve Hacı ,Bektaşi Veli Allah kendisini onda göstermiştir o yüzden insaa secde edilir temizse dedeye doğru secde ise Muhammed Ali yi temsil ediyor o zaman oda temiz pak olmak zorunda ve temiz olduğu için ona doğru secde ediliyor.Demişki Peygamber efendimiz Komşusun Açken yiyen bizden değildir o zaman bu vatan da okadar aç insan varken hacca gitmek farz değil daha çok sevab da kazandırmaz ve insan kabe olmussa kendinde bulmuşsa hacca ne gerek var.
Ne yardan geçiyorsun ne serden. İslamın bir şartı öyle ya da böyle kuranın emirlerinden o zaman Müslümanım diyorsan gidersin arkadaşım buna Hallac-ı Mansuru, Hacı Bektaşı niye karıştırıyorsun. Ne dediğini de pek anlamadım. Hallacı Mansur ile Hacı Bektaş Hacca gitmişler mi ya da nerde bunu önermişler....
ilk olarak Eğerki Baba Mansur Kur Hüseyin kendi oluşturduğu sitede neden Kuran var ve koymuş demekki var inancımızda .
İşte buna çok gülerim. Demek ki artık internet siteleride Alevilik için referans olmaya başladı. Peki başka sitelerde var onlarda başka şeyler söylüyor ne olacak şimdi. Ayrıca o sitede İncili de vermiş, Zeburu da Tevratıda...:p
****** "Biliniz ki bütün semavi kitapların sırları Kuran'da'dır ve Kuran'da olan bütün sırlar ise Fatiha suresindedir. Fatiha suresinde olan bütün sırlar ise besmele 'de 'dir. Ve besmele'de olan bütün sırlar ise besmeledeki be dedir. Be'de olan bütün sırlar ise be 'nin altındaki noktadadır. " 1
****** Daha sonra İmam Ali (a) nin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Ben be 'nin altındaki noktayım ".
Salebi "Keşful Beyan fi Tefsir-ul Kur'an" adlı tefsir kitabında, bu ayetin tefsirinde şöyle naklediyor: "Allah'ım bizi dosdoğru yola hidayet eyle" ayetinin tefsirinde Müslim b. Heyyan Ebu Bureyde'nin şöyle dediğini duydum. Sırat'tan (Doğru yol) maksat Hz. Muhammed, Hz. Ali ve Ehl-i Beyti'dir."4
- "Bir zamanlar Rabbi İbrahim'i bir takım kelimelerle sınamış, onları tam olarak yerine getirince: Ben seni insanlara imam (önder) yapacağım, demişti... "19
******* Abdullah b. Mes'ud bu ayetin tevilinde Hz. Resulullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Yüce Allah; Beni Peygamber, Ali'yi ise vasi olarak seçti."
"Deki: "Doğu da Allah'ındır, batı da. O dilediğini doğru yola yöneltir."21
******* Hafiz Hakim Haskani'nin rivayetine göre, Huzeyfe'den Hz. Resulullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Hakikaten Ali'yi kendilerine veli tutarlarsa kendilerine hak yolu gösteren bir rehber ve kendisiyle birlikte doğru yola ileten olarak bulacaktırlar. "
CAn elimde buna yakın 110 ayette İmam Ali ve Ehlibeyt geçer.Peki İmam ALi Rehber ise bu da Haktır..
İmam Zeynel Abidin yazdığı sahifa-i seccadiye' de Kur’an’ı Hatmettiğinde Okuduğu Dua diye bir yer 4, imamımız olan İmam Zeynel Abidin yazmış demeki buda Kuran'ın hak olduğunun ispatıdır.Ama İşte dediğim gibi Muaviye ve yezid soyları her zaman namazla islamı kendileri saymışlardır.Peki İmamlarımız neden öldürüldü islam da biziz hak'ta biziz islam imamlarıda Bizin Halifeleri de biziz biz Allah Dostuyuz demedilermi ozaman Alevilik Hak olan islam anlayışıdır.Ama bu devirde işte kendilerine islam adı altında toplayanlar yuzunden Yalan olan hak olmayan seyleri hak gostermişler o yüzden ben bu devirde onların dedikleri islam değil islam olan bizleriz diyorum..
Hadisler ve özellikle sünni ve şii hadislere ben pek güvenmiyorum o nedenle referans olamaz Alevilik için.
Bismi şah Allah Allah
Can bak simdi ben sana hadis'den bahsedmedimki Kuran'da Geçen ayaetlerden bahs ettim. İki Hacı Bektaşi veli hacı makamı nasıl almıştır eline..?Şimdi Usul-u Din adlı kitap ayetlerle açıklıyor yazan Abdullah Turan
Sahife-i Seccadiye 4. İmamız İmam Zeynel Abidin yazmıştır.
Nech'ul Belaga Hz. Ali efendimizin sözleri.hutbeleri
110 Ayet Işığında Imam Ali (as)
Elinizde ki bu kitap Ehli Beyt mektebinin büyük alimlerinden olan Seyyit Sadık Şirazi'nin "Kur'an'da Hz. Ali" adli iki ciltlik kitabının özetidir.
SALAVÂT, NEFESLER VE TARİKAT-NAME-İ CAFER-İ SADIK : Rika ve talik hatla yazılmış olup 37 varaktır. Yedinci varaktan itibaren Cafer-i Sadık’ın Tarikatnamesi vardır. 1220/1805 yılında Seyyid Dede tarafından yazılmıştır.Ve bunlar hepsi Aleviliği ilgilendiren kitaplardır.İspat yönü Kuran'dır.İncele istersen
Ama en büyük eser İmam Cafer-i SAdık buyruğu'dur.Her şey gerekli olarak açıklanmıştır.
Sen diyorsunki kulluk yok kul huseyin,ve binlerce ozanımız kul kelimesi neden kullanmıştır..
peki deyişlerde Kuran ayetleri geçiyor..
Kaşların Bismillah, vechin Beytullah
Seni öz nurundan yaratmış Allah
Sevmişem ben seni terketmem Billah
Aşkın hançerile vuralar beni
Elif kametine hayran olduğum
Gece gündüz hayaline yeldiğim
Hep senin içindir boyun eğdiğim .....illahiri
Yoksa zaptedemez buralar beni Aşık pervane(sıdkı baba)
Sah Hatayi
ÖVMÜSTE YARATMIS KENDI NURUNDAN
Övmüşde Yaratmış Kendi Nurundan
Padişah Eylemiş İlin Üstüne
Cemalini Gördüm Salavat Verdim
Cığalar Sokunmuş Serin Üstüne
Vallahi Kur'an'dır Senin Sözlerin
Yasin'i Şeriftir İki Gözlerin
İnna Fetehna'lık Güzel Yüzlerin
Vessaha İnmiştir Halin Üstüne
Kirpikler Altında Benler Düzüldü
İkrarından Dönen Hak'tan Üzüldü
Ak Göğsünde Hüvel-Himmet Yazıldı
Veş-Şems İnmiştir Dalın Üstüne
Alnımızda Yazılı Böyle Bir Yazı
Mümin Müslim Hakk'a Eyler Niyazı
Besmeleyle Okunur Elham Suresi
Okudum Da Geldim Yolun Üstüne
Şah Hatayi'm Eyder Şem'i Çırası
Errahman'dır İki Kaşın Arası
Besmeleyle Okunur Elham Suresi
Okudum Da Geldim Ölün Üstüne
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali..
Serkan_Devrim 20.12.2006, 21:04 Alevilik İslam'ın özü mü?
İslam diyor ki;
Nisâ(*) Sûresinin 34 . Ayetinde
Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar.12 Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı13 korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün.14 Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür.
Alevilikte kadın dövülmez.
İslam diyorki;
Nisâ(*) Sûresinin 11 . Ayetinde
Allah size, çocuklarınız (ın alacağı miras) hakkında, erkeğe iki dişinin payı kadarını emreder. (Çocuklar sadece) ikiden fazla kız iseler, (ölenin geriye) bıraktığının üçte ikisi onlarındır.4 Eğer kız bir ise (mirasın) yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığı maldan, ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da (yalnız) ana babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa anasının hissesi altıda birdir. (Bu paylaştırma, ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan, hangisinin size daha faydalı olduğunu bilemezsiniz. Bunlar, Allah tarafından farz kılınmıştır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
alevilikte erkek ve kadın eşit miras alır.
İslam diyor ki;
Bakara(*) Sûresinin 178 . Ayetinde
Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.41
alevilikte kısas yoktur.
İslam diyor ki;
Mâide(*) Sûresinin 91 . Ayetinde
Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?
alevilikte içki yasak değildir. hatta biz cemlerimizde bir yudum dem şeklinde alırız.
islam diyor ki;
Nisâ(*) Sûresinin 3 . Ayetinde
Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın.2 Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.
alevilikte çok eşlilik yoktur.
İslam diyor ki;
Bakara(*) Sûresinin 229 . Ayetinde
(Dönüş yapılabilecek) boşama iki defadır. Sonrası, ya iyilikle geçinmek, ya da güzellikle bırakmaktır. (Evlilikte) tarafların Allah’ın belirlediği ölçüleri koruyamama endişeleri dışında kadınlara verdiklerinizden (boşanma esnasında) bir şeyi geri almanız sizin için helal olmaz. Eğer onlar Allah’ın belirlediği ölçüleri gözetmeyecekler diye endişe ederseniz, o zaman kadının (boşanmak için) bedel vermesinde ikisine de günah yoktur. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Sakın bunları aşmayın. Allah’ın koyduğu sınırları kim aşarsa onlar zalimlerin ta kendileridir.
alevilikte boşanmaya iyi gözle bakılmaz.
bütün bunlara ve daha nicesine rağmen alevilik nasıl İslamın özü olur?
Ozanlar Kul adını kullanması bu bildiğimiz kulluk mudur?Bu konuyu iyi araştırmanı tavsiye ederim, kaldı ki hala asıl sorular ve tartışmalardan kaçıyorsun. Bu konuda parça parça kopyalama tekniği kullandığın için pek anlaşılmıyor ve konular birbiri içine giriyor. O nedenle parça parça gidelim.
İlk önce bu iddiana verdiğim cevaplar için Kurandan kaynak istedim. Burdan başlayalım.
Bizim ehlimiz olan ve İmamlarımızn da dahil olduğu bir çok seyde Aleviliğin özündeki her konu islamiyettin ana kitabı olan Kuran'dan alınıp Anlayabileceğimiz bir dile çevrilmiştir.
Mesela; bilinen aleviliğin özü birkaç şifreyi buraya aktarayım. Bana Kurandan alınan ve anlayacağım hale getirilen hangi ayette geçer bunları aktarırsan sevinirim.
Kadın bilmeyene Nefs bilene Nefestir. (Kuranın kadın ayetlerine bak biraz özellikle Nisa sureleri)
Sevgi bizim dinimizdir, baska dine inanmayiz (Bak islam dememiş, oysa niye demesin ki)
Söz var halk içinde, söz var hulk içinde (İlimsiz ve bilimsiz doğmalara karşıdır, İslamda doğmalar esastır)
Yetmis iki millete ayni nazar ile bak (İslamda Yahudilerle Hiristiyanlardan dost olmaz diyor. Bu dinlerin içindeki milliyetleri düşününce )
Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs`te, Mekke`de, Hac`da degildir.... (oysa İslamiyette Hac kutsanır)
Her ne varsa bu alemde, hepsi mevcuttur Ademde Gördüğün gibi Alem bu alem başka alem yok ve herşey insanda- islamiyette cennet ve cehennem var ne olacak şimdi)
Okunacak en büyük kitap insandir (eğer dediğin gibi olsaydı okunacak en büyük kitap kuran derlerdi)
Sevgili Serkan;
Nisa 34 de İslam Öncesi Putperest Emevi zihniyeti yatışan Sunni İslam Kadını Döver. Oysa Gerçek İslam ;
Kadının İffetsizliğ durumunda; a) Öğüt verin der , b) öğüte rağmen iffetsizlik yapmaya devam ederse yatağında yanlız bırakın der c) yine iffet sizliğe devam ederse evden çıkarın(daraba) bulundukları yerden başka yere gönderin der.
Sunni Putperestler; Ayette geçen Daraba fiilini dövün şeklinde çevirirler. Oysaki bu fiil bir çok anlamlı olup Kuranın bir çok ayetinde farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Daraba; Seyhat etmek dışarı çıkarmak; 2:173, 3: 156, Vurmak; 2;60, 73; 7:160, 8:12, 20:77, 24;31, Dövmek: 8:50, 47:27, Ortaya koymak;43:58
ve diğer ayetlerde sorumluluğu kaldırmak, mahkum olmak, kapamak, örtmek şeklinde kullanılır.
Nisa 11; Sunni Putperest İslamda kadın ve erkek mirastan eşit pay almaz. Oysaki Gerçek İslamda kadın ve erkeğin mirastan pay alımı eşittir.
Gerek bunun matematiksel hesabı gerekse eşit paya ilişkin ayet miras üzerine Moderatör arkadaş ile yaptığımız konuşmada vardır. Hatta takım elbisesine bile iddaya girmiştik
Bakara 178:
Gerçek İslamda kısas hayat kurtarmaktır. Akabinde devam eden eden ayette 179 da ey aklı ve gönlü işleyenler kısasda sizin için hayat vardır der.
Senin aklının ve gönlünün işlediğini biliyorum. Sunni İslami bakış açısı ile kısasa bakmayacağından eminim. Kendine kısas nasıl hayat kurtarmak olur diye sorunman yeterlidir.
Maide 91: İstersen içki olayının bilimsel (İnsan vücudu açısından), toplumsal, ekonomik zararları üzerinde araştırma yapalım. Felsefesini İnsanı Kamil olma yolu üzerinde inşa eden bir düşüncenin bu bağlamda her türlü insana zarar verici maddeyi uygun bulacağını sanmıyorum.
Bakara 229:
Burda boşanma hukukundan bahsedilir. Çok eşliliğe bir teşvik yada onay yokki. Boşanma Hukuku geniş kapsamlı olarak konuşulabilir.
Bu bağlamda; Evet Serkan sana katılıyorum. islam öncesi arap putpersetliği argümanları taşıyan emevi zihniyetli sunni islami aynayış tabiki aleviliğin özü olamaz.
Oysaki bizler tam anlamı ile olmasada Aleviliğin sunniliğe nazaran Muhammede tebliğ edilen İslama daha yakın olduğunu söylüyoruz.
Selamlar
(Zahir)
Sevgi bizim dinimizdir, baska dine inanmayiz (Bak islam dememiş, oysa niye demesin ki)
Her ne varsa bu alemde, hepsi mevcuttur Ademde Gördüğün gibi Alem bu alem başka alem yok ve herşey insanda- islamiyette cennet ve cehennem var ne olacak şimdi)
Sayın Moderatör;
Ayet Örnekleri Çok ama birer ayetle örneklendirme yeterli olur sanırım.
1) Kadın
Ali İmran 195. ayet
"Rab'leri onlara cevap verdi: "Ben, sizden hiçbir çalışanın yaptığını ödülsüz bırakmam, ister erkek olsun, ister kadın olsun; hepiniz eşitsiniz..............."
2) İslam= Barış, Teslimiyet..... özel isim değildir.
Ali İmran 110
"ALLAH'a teslim olarak iyilik yapan ve İbrahim'in tektanrıcı dinine uyandan daha güzel bir dine kim sahip olabilir? ALLAH İbrahim'i dost edindi."
3) Keramet Tanrıda olsaydı insan dışında yarattıklarına İnsana secde et demez di...
Bakara 30
"Meleklere, "Adem'e secde edin," dedik. İblis hariç hepsi secde ettiler, o ise diretti, büyüklük tasladı ve nankörlük etti"
4) Tam aksine araştırmayı, sorgulamayı, kör körüne bir şeye inanamamızı ister.
Beni İsrail 36
"Bilmediğin bir şeye inanıp ardına düşme, çünkü işitme, görme duyusu ve beyin, hepsi ondan sorumludur"
5) 72 millete aynı nazar ile bakar
Hucurat 13
"Ey halk, sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi ırklara ve boylara ayırdık. ALLAH yanında sizin en değerliniz en erdemli olanınızdır. ALLAH Bilendir, Haberdardır"
6)
50:16
"İnsanı biz yarattık ve onun kendi kendine neyi fısıldadığını iyi biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız." veya
"Nefislerinizde(kişilik bilinç) de olan O ..."
Allaha yakın yada uzak olmak mı istiyorsunuz? Keramet Mekkede Haca değil, Kişiliğiizde (Nefsiniz), Şahdamarınızdan daha yakın olanda dır.
7) Ali İmran 83:
"ALLAH'ın dininden başkasını mı arıyorlar? Oysa göklerde ve yerde kim varsa ister istemez O'na teslim olmuştur ve hepsi O'na döndürülecektir"
İslam başka bir alemde başka bir cennet ve cehennem aramıyor.
8)
Ankebut 29:
De ki, "Yeryüzünü dolaşın ve yaratılışın nasıl başladığını görün." Sonra, yine ALLAH (ahiretteki) son yaratılışı başlatacaktır. ALLAH'ın her şeye gücü yeter."
Elbetteki Okunacak en büyük kitap İnsandır.
Selamlar
(Zahir)
Sevgili Gülseren58,
sevgili Balta,
sevgili Serkan_Devrim,
sevgili Pervane_Derviş...
Öncelikle güzel yazılarınız ve bazı ayrıntılarda farklı da düşünsem genelde doğru ve isabetli bulduğum görüşleriniz için sizlere teşekkür ediyorum.
Sevgili genç kardeşim Soreş, sende büyük gelişme görüyor ve seni de kutluyorum...
Bu forumda ve diğerlerinde, hiç bitmeyecekmiş gibi görünen "Alevilik İslam'ın içinde mi dışında mı", "Alevilik bir din mi, mezhep mi..." vb. tartışmalar ana gündemi oluşturuyor.
Bunların tartışılmasını son derece gerekli buluyorum. Birbirine karşıt görüşlerin ortaya atılması ve ortaya çıkan parçalı görüntüyü de çok doğal karşılamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bin yıldır horlanmış, baskılanmış, yasaklanmış, bu yüzden de saklanmış, kabuğuna çekilmiş, kendisini sembollerle günümüze taşımaya çalışmış bir inanç yolunun mensupları, özellikle de süreğin devam edemez hale geldiği bir dönemin ardından yeniden kimliklerini arıyor, bir uyanışı gerçekleştirmeye çabalıyorlar.
Yollarda susuz kalmış yolcular, kaynağı, gözeyi arıyor. Elbette farklı farklı yönlere, yanlış yollara gidenler olacaktır. Ama kaynağa ulaşanlar daha fazla olacaktır.
Farklı farklı görüşlere toleranslı olmalıyız. Hepsini dikkate alıp, değerlendirmeliyiz. Bize çok ters gelen, bize belletilenle tamamane karşıt nitelikteki görüşleri daha baştan reddetmemeliyiz.
Doğaldır ki Alevilik denince ilk önce teolojik bir yapılanma akla gelir. Ama, her ne kadar inanç olgusu olsa da bunu araştırıp ortaya çıkarmak için bilimin metodunu kullanmak zorundayız. Zaten teoloji tanrı bilimi demek. Aleviliğin teolojik çerçevesi dediğimizde de bu bilimin alanına giren yönünü kastediyoruz. Bu nedenle olaya sistematik bakmamız gerekiyor. Öncelikle bu olguyu kavramaya yönelik olarak yönelttiğimiz soruların bilimin mantığı ve metodolojisine uygun olması gerekiyor?
Örneğin; "Alevilik İslam içi midir?" sorusu, bence metodolojik açıdan çok işlevsel bir soru değil. Kanımca soruyu farklı sormak gerekiyor. Çünkü böyle sorduğumuz zaman Aleviliğin tek boyutlu bir yapı olduğu peşin hükmüyle hareket etmiş oluyoruz. Alevilik hangi yönüyle İslam içi, hangi yönüyle dışıdır ya da değildir sorularını sormalıyız diye düşünüyorum.
Çünkü ilk haliyle sorarsak, buna "evet" ve hayır yanıtları bir arada verilebilir.
Eğer ilginizi çekerse ben kendi soru ve yanıtlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum:
-Alevilik teolojik çerçevesi itibariyle İslam temelli bir inanç sistemi midir?
-Hayır!
-Aleviler sosyo-kültürel, demografik açılardan İslam içi midir?
-Evet. Aleviler İslam toplumları içinde, İslami yaşayış biçiminden belli oranlarda etkilenerek ve İslami devletlerin tebası (ya da günümüzde yurttaşları) olarak yaşamış, yaşamaktadır. Nüfus cüzdanımıza bize sormadan "İslam" yazmışlarsa, bu ibare var olmaya devam ettiği sürece, siyasal, sosyal, belki de hukuksal anlamda ve tabiyet olarak İslamız. Ama bu bizi inanç olarak Müslim yapmaya yetmez. Yani Aleviler İslam içi olsa dahi Alevilik değildir.
-Aleviliğin teolojisi İslam'dan ayrıysa, Alevilik ayrı bir din midir?
-Hayır! Alevilik bir din değildir.
-Alevilik bir mezhep midir?
-Alevilik herhangi bir dinin bir mezhebi değildir?
-Alevilik İslam'dan mı çıkmıştır?
-Hayır! Neredeyse insanlık tarihiyle yaşıt olan bir "yol", yakın tarihte kurumsallaşan İslam'la bir kavşakta buluşup, bir şekilde onun içinde ya da yanında, "teğet" biçimde uzanmaktadır.
-O halde Alevilik nedir?
-Alevilik, özellikle son 2 bin yıllık dönemde, baskıcı dinsel yönetimlerin egemenliği altında, dinsel toplulukların içinde, zorunlu olarak kendisini o dinlerdenmiş gibi gösterip saklayarak bug& |