Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Ve Komünizm
Bu konuda görüşleriniz nedir? Alevilik ve Komünizm nasıl bağdaşır?
“Hacı Bektaş, eşitlik, özgürlük ,hoşgörü ve geniş görüşlülük taşıyan öğretisiyle,örgütçü lüğü ve eylemiyle büyük bir düşünür, büyük bir liderdir. Onun, ‘okunacak en büyük kitap insandır’ sözleri, yalnızca Bektaşiliğin değil insanlık tarihinin tüm ilerici düşüncesinin altında kızıl bir şerit gibi yatan ana amaçtır.” (R.Yürükoğlu, Okunacak En Büyük Kitap İnsandır, Alev yayınları, Şubat 1990, s: 306)
Bu kitaptan yaşamsal öneme sahip Marksist tezlerden bazılarını buraya aktarıyorum:
Bektaşilik islam dinin içinde gelişmiş, ama dine özellikle Sünniliğe büyük eleştiriler taşıyan bir düşünce akımıdır. Böyle bir hareketin toplumumuzda çıkması bir zenginliktir. (s. 10)
Alevilik, öğretisiyle ve yarattığı büyük halk hareketleriyle tarihimizde gururlanacağımız bir yüksek tepedir. (s. 306)
Alevlik, namazı, camii, şeriatı, orucu olmayan, İslamın yasakladığı felsefe ile yoğrulmuş bir ‘din’dir… Komünistik kavramlar içeren, tohumlar içeren bir öğretidir. Tarihimizde ezilen yığınların haksızlığa, zorbalığa karşı başkaldırı bayrağıdır. Siyasal otoriteye ve onun ayrılmaz parçası resmi İslama (Sünniliğe) karşı insanı, insan sevgisini, geniş görüşlülüğü ve kavgayı temsil etmiştir. (s.166–167)
Aleviler bu düşüncelerinden dolayı yüzyıllar boyunca bağnazlığın, dar görüşlülüğün, yobazlığın elinde kırılmışlardır… (s. 306)
Alevi-Bektaşi düşüncesi, feodal çağda biçimlenmiş, anti feodal, özgürlükçü, devrimci düşüncedir. Bir çeşit köylü sosyalizmidir. (s. 310)
Tarihimizin gerçeği olarak Bektaşilikle Marksistlik aynı kanalda birleşmiştir, halef seleftir. (s. 311)
Tarihte Aleviliğin taşıdığı isyan bayrağını, bugünün koşulları içinde daha doğru daha tutarlı taşıyan devrimcilik, Marksizmdir. (s. 308)
hafikakpinar 18.12.2006, 09:40 Bana hayat görüşümü soranlara kendimi herzaman şöyle tanımlarım ;
Materyalizm ilkesine inanmıyan bir Komünistim ve Aleviyim .. Kavramlar biribirine çok yakın hatta iç içe bana göre.. Yani ben Allahın varlığına inanan bir Komunistim diyebilirim , aradaki fark burdadır :)
Ve genel olarak bakıldığında Türkiyedeki sosyal demokratların ve komünistlerin büyük çoğunluğunu Aleviler oluşturur bu herşeyi açıkça gösteriyor zaten..
Serkan_Devrim 18.12.2006, 09:46 anketleri anketler bölümünde açınız. konu uygun yere kaydırıldı.
Marsizm ve Alevilik aynı kanalda birleşmez. Nasılda kendinizi kandırmaya çalışıyorsunuz. Marks bile size gülerdi...
KomünistAlevi 18.12.2006, 11:31 Marsizm ve Alevilik aynı kanalda birleşmez. Nasılda kendinizi kandırmaya çalışıyorsunuz. Marks bile size gülerdi...
Eğer Marx yaşasaydı asıl sana gülerdi Zahir abi .
Başlığa bakarsan eğer Komünizm ve Alevilik diyor..
MeRaLiNa 18.12.2006, 11:31 Alevilik Anadolu’ya has bir inanctir...
Anadolu ise bazi sig mantiklilarin hayallerinde ve söylemlerinde oldugu gibi mermer degil mozaiktir… bu gercegi hic kimse inkar edemez...
Osmanli Imparatorlugun Tarihine bakilinca ilk okullarda ögretilen sanli Tarihten cok, kilic kalkandan baska bir sey bilmeyen, Insanlik sucu islemis gerici yobaz bir imparatorluk, Evliya gibi gösterilen yada "Hz Muhammed övgüyle bahsetmistir ondan" gibi komik ve daha cok cocuk masallarina benziyen yakistirmalar yapilan Sultanlar ise kendi kardesini babasini Taht icin öldürmüs entrakalarla dolu kisiler... yada "Islam icin savaslarini" nedense bir Kadin icin aninda bitirebilmislerdir :garibbak: bu Imparatorlugun Tarihinde bir cok ayaklanma, Isyan, Insanlik ayibi var...
Alevilik/Bektasilik hep koyun sürüsü olmayi red edenlerin, ezilenlerin, kirimlara ugrayanlarin cikis kapisi olmus, Türkü, Kürdü, Arabi, Ermenisi, Arnavutu hepsi Alevili'ge siginmis ve hak ettigi Insan olma degerini almis, cünki Alevilik ne bir Irki nede bir Cinsiyeti asaglamamis hor görmemis... Hep Ezmek isteyen yanlislara karsi Insanlik dogrulariyla Muhalefet olmus...
Alevilerin bu kadar hor görülmesinin katliama, iftiraya ugramasinin nedenide saten bu... örnegin Sünniler Osmanli Imparatorlugunda Medreselerde koyun gibi egitimin temel taslari olan Sünni-Arap-Islam Eserlerinin Türklere hakaretler yagdiran Kuran yorumlarini okurken, yada Hz Muhammede ait oldugu söylenen "Türkler yok edilmedikce Dünyada huzur olmayacak" gibi uydurma hadisleri ezberledikleri bilinir, oysaki Alevilerin Osmanli Tarihinde hep Ayaklanmalarida….
Cumhuriyetle birlikte bu topraklardaki demokratiklesme, Insan Haklari süreci hala gerceklesmemis, nasil Osmanlida oldugu gibi bugünde Alevilere teslimiyetci, koyun sürüsü olmak yakismaz...
gerek Aleviligi 4 Kapi 40 Makami gereksede Imam Caferin Riza Sehrin'i okursaniz yine Sosyalizmle benzerlikleri oldugunu görülebilir..
gerek Aleviligi 4 Kapi 40 Makami gereksede Imam Caferin Riza Sehrin'i okursaniz yine Sosyalizmle benzerlikleri oldugunu görülebilir..
İmam Leninin hangi kitabında kaynak verirseniz seviniriz???
MeRaLiNa 18.12.2006, 12:06 İmam Leninin hangi kitabında kaynak verirseniz seviniriz???
Imam Caferin Buyrugundaki Riza Sehri Eserinin sosyalizmi andirdigini söyleyerek Alevilikle Sosyalizmin benzerlikleri oldugunu söylemeye calistim..
Sol düsünce cagdas, ilerici, toplumcudur, sosyal adalet Alevilikte var... ki bunun en iyi örnegi diger bir cok inancta olmayan Kadin-Erkek esitligi... yine Imam Cafer buyrugunda hepsi Melektir mekanimizda yazilmasida buna bir örnek... Duygu Asena'da bir yazisinda Aleviklteki bu esitlige hayran kaldigini belirtiyor.. Haklinin Ezilenin yaninda olmak yine Alevilikte'de Sosyalizmdede vardir...
Hz Ali ve Ehlibeyt'in yaninda olmanin Aleviligin bu yönünü gösteriyor... cünki Hz Ali ve Ehlibeyt hakliydi, diger ömer osman bekirler siyasi rant icin oyunlar oynayanlardi
acikcasi sorunuzu anliyamadim :confused1
Imam Caferin Buyrugundaki Riza Sehri Eserinin sosyalizmi andirdigini söyleyerek Alevilikle Sosyalizmin benzerlikleri oldugunu söylemeye calistim..
Sol düsünce cagdas, ilerici, toplumcudur, sosyal adalet Alevilikte var... ki bunun en iyi örnegi diger bir cok inancta olmayan Kadin-Erkek esitligi... yine Imam Cafer buyrugunda hepsi Melektir mekanimizda yazilmasida buna bir örnek... Duygu Asena'da bir yazisinda Aleviklteki bu esitlige hayran kaldigini belirtiyor.. Haklinin Ezilenin yaninda olmak yine Alevilikte'de Sosyalizmdede vardir...
Hz Ali ve Ehlibeyt'in yaninda olmanin Aleviligin bu yönünü gösteriyor... cünki Hz Ali ve Ehlibeyt hakliydi, diger ömer osman bekirler siyasi rant icin oyunlar oynayanlardi
acikcasi sorunuzu anliyamadim :confused1
Aleviliği İslami potada eritmeye çalışan içimizdeki ve dışımızdakilere en güzel cevabı Alinin sözlerini tırnak içinde alarak en güzel ozanlarımızdan biri olan;
Derviş Baba Anlatmıştır.
Biz İslam Misyonerlerine değil kendi değerlerimize inanır ve kendi ulularımızın değerleriyle bakarız.
Bizim adımıza ancak bizim değerlerimiz karar verir.
Bunu en güzel Ali bütünlemesi olarak Derviş Baba anlatır; Hz.Alinin sözlerinin tırnak içinde göstererek yazdığı şiirle Alevi öğretisini kaynaştırır. Dikkat edilirse
bu şiirinde alevi düşünce ve bakış açısını ve Aleviliğin sosyo ekonomik ve politik düşünceye ait düşünlerini dile getirir.
Ali'm sen alimsin biz bilmiyoruz
Gizemine akıl erdirmiyoruz
Dinsel dünyada görüşün nesnel
Sen maddeciymişsin biz görmüyoruz
“Dünyada karşıtlık var” ne demektir
Açıkça diyalektik düşünmektir
Dilindeki “akıl, bilim, emektir”
Sosyalistmişsin de biz görmüyoruz
Sözün açık yorumlamak gerekmez
Tok olan varlıklı açları görmez
Emek sömürücü seni hiç sevmez
“Paylaş” demeni hiç düşünmüyoruz
“Kişinin barınacak evi olsun”
“Giyecek hırkası devliği olsun”
Yani ihtiyacı kadar pay alsın
Demek komünistsin de görmüyoruz
Emek sermaye çelişkisin görmüşsün
“Varlık şerefle sağlanmaz” demişsin
Aklı öne alıp bilgi üretmişsin
Sen bir öğretmensin biz görmüyoruz
Ali'm sen Tanrıyı insanda gördün
Onu “görmeseydim ben tapmam” derdin
İnsana sen Tanrı değeri verdin
Evvel ahir sensin biz görmüyoruz
Peygamber “bilimin kapısı” dedi
Övdü seni kızı Fatma'yı verdi
Derviş Baba ya Ali meded! dedi
Sen aramızdasın biz görmüyoruz
Sevgi Erkan 18.12.2006, 18:01 Alevilik inancının kadınlara bakış açısı, insana bakış açısı , benim kabem insandır görüşü , eşit paylaşımları ile sosyalizm arasında benzerlikler var olduğunu çağrıştırıyor bana da.İlerici insanlara bakarsak çoğunun ezilen kitleler olduğunu görüyoruz. Ülkemizde aleviler , kürtler en çok ezilenlerdir.Bu insanlar azıcık bilinçlenince sosyalist olmamaları için bir sebep yoktur.Tabi sünni , Türk kesimlerinden de kendilerini aşmış insanlar sosyalist olabiliyorlar.
Her şeyin başı bilimsel düşünmekten geçiyor. Bilimsel yaklaşınca gerçeklere ulaşmak o kadar da zor değil.
PIR SULTAN ABDAL
Hünkarin dergahina hizmet veren
Edep erkani ehlinden gören
Dervis olup hakkin sirrina eren
Naksi degil Bektasinin koludur
Hakk Muhammed ümmetine katilan
Sah-i Merdan Ali'den sefaat bulan
Saz elinde söz dilinde cem olan
Sünni degil Alevide uludur
Haramdan sakinip helalden caymayan
Yetmis iki milleti ayri saymayan
Dostun emegine göz koymayan
Marksist degil Riza Sehrin kuludur
Abdest namaz ile övünmeyen
Mekke ve zekat icin dövünmeyen
Seriat diye gecmise örkünmeyen
Ateist degil Kizilbasin yoludur
Bu siiri Pir Sultan Abdal 6. Siir yarismasi icin acilan yorum bölümüne yazmistim ama yorum sayilmadigi icin silinmisti.
Alevilikte Marksizm yoktur ama Marksizmde "Riza Sehri Uygulamasi" olabilir.
MeRaLiNa 18.12.2006, 19:42 Alevilikte Marksizm yoktur ama Marksizmde "Riza Sehri Uygulamasi" olabilir.
:) ben galiba cok yanlis anlasildim... benim demek istedigim... Riza Sehri eserin soyalizmi caristirdigi idi... Lenin veya bir diger kisinin bu eserden etkilenmesi degil :):):)
Alevilerin büyük çoğunluğu kominist.Kominist olmayan alevilerinde alevilikten saptıkları ve asimile olduklarını gördüm.
Alevilerin büyük çoğunluğu kominist.Kominist olmayan alevilerinde alevilikten saptıkları ve asimile olduklarını gördüm.
nasıl sapıyolarmış bir açıklarsanız ben kominist değil ama iyi bir alevi olduğuna inanan bir insanım.inatamam faşist değiliz ama koministlikten bahsedip kaç kişi kominist gibi yaşıyor acaba
Mesut Gündüz 18.12.2006, 21:38 Bir alevi kominizm ve sosyalizm dışında bir felsefe büyütemez.Büyüteninide görmedim.Ancak bir perde çekip gerçek fikirlerini gizli tutuyor olabilir.Bunun nedeni ise ekonomik ve sosyal nedenlerdir.
nasıl sapıyolarmış bir açıklarsanız ben kominist değil ama iyi bir alevi olduğuna inanan bir insanım.inatamam faşist değiliz ama koministlikten bahsedip kaç kişi kominist gibi yaşıyor acaba
Dayımın oğlu var kendisi kominist değil ülkücü aleviliği unuttu.Şimdi alevilikle alakası kalmadı.Bunu kendiside söylüyor.Mehter marşı dinliyor.sen bunu alevi olarak kabul edebilirmisin?
kominizimle solcu düşünceye sahip olmak farklı bir olay alevilikte zaten mi
liyetçilik yoktur ama aleviliğin kominizmle eş değer görülmesi bana saçma geliyor.
Mesut Gündüz 18.12.2006, 21:53 kominizimle solcu düşünceye sahip olmak farklı bir olay alevilikte zaten mi
liyetçilik yoktur ama aleviliğin kominizmle eş değer görülmesi bana saçma geliyor.
Aleviliği kominizme bağdaştırmayacaksak neyle bağdaştıracağız selva hanım.
Lazoşa_62 18.12.2006, 22:05 İmam Leninin hangi kitabında kaynak verirseniz seviniriz???
Zahir kardeşim.Lenin ne zaman imam oldu. Yoksa öldükten sonra Şii Lider İmam Ayettullah Humeyni ile öbür dünyadamı karşılaştılar:buyukgoz:
Cahiliye zamanımda Laikliği eleştirirken Laiklikten dem Vuran arkadaşları arar oldu gözlerim
Dini kimlik ille Siyasi kimliği birbirinden ayırmayı beceremiyoruz gerçekten.. zira bizde bilmiyoruz kendi kimliğimizi... Laikmiyiz.. Alevi mi.. Komünist mi..
gerçi Alevilik bir Din değildi dimi... yani Siyasi bir oluşum Birleşim babadan oğula geçen... o halde hem Alevi hem komünist olamazsınız çünkü Alevilik zaten siyasi bir kimlik olmuş olur.. Alevilik bir dinse eğer o halde de zaten asimile olmuş olurlar
Ateist Alevi olur mu konusunda evet diye haykıranları... ülkücü Alevi olur diye savunurken göremedik yoksa Ateist olanlar asimile olmadı da... Şii olanlar mı asimile oldu...
yani nereden bakarsanız bakın tutarsızlık dolu... tutarsızlık bizde yaptık yapmadık değil kendini arayan her insan tutarsızdır fakat birilerini bastırmaya susturmaya hiç çalışmadık...
Forum bence amacından sapıyor.. burası bilinçlendirmekten çok kimliklendirme anlayışıyla dolmaya başladı...
bir Yandan benim kabem İnsandır derken eline diline beline sahip ol derken bu söz hep siyasi kimliğimizin arkasında kaldı..
yani Rahatsız olmaya başladım ilk kez bu forumda.. önceleri internete girer girmez dostlar ne yazmış diye heveslenirdim şimdi öyle bir umudum yok maalesef acaba kim Asimile oldun sözleriyle kınandı.. kim adaptasyona alındı..
neyse kendi içime çekilsem iyi olacak bir miktar zaman...
izlemeye devam etsem daha iyi olacak gibi..
sevginiz sermayeniz olsun
saygılar
müttaki
Lazoşa_62 18.12.2006, 22:18 Aleviliği kominizme bağdaştırmayacaksak neyle bağdaştıracağız selva hanım.
Mesut Gundüz arkadaşım konu ile ilişki kurulan seçenekler bence yetersiz. Ancak seçenekleri baz almadan bir şeylerde ben yazacam.
Alevil,k Düşünce,yaşam ve insana verilen deger ile kominizmle değil sosyalizmle birebir uyum gösterir. Tabiiki Kominizm göruş ile alevilik arasında büyük bir fark olmasada,özellikle inançlarda yani tanrı konusunda çatışırlar.
Kominizm felsefesi,kitabı ve göruş olarak ön planda tutulduysada toplumun yönetim biçimi sosyalizmde kaldı.
Zahir kardeşimin İmam lenin demeside, kominist rejim sisteminde din veya inanç sistemi yoktur.
Bence Aleviligi ve sosyalizmle bagdaştımak en doğrusu.
Aleviliği kominizme bağdaştırmayacaksak neyle bağdaştıracağız selva hanım.
aleviliği
keynesle bağdaştırabilirsin.anayasal iktisat görüşle bağdaştırbilirsin ordo liberalizmle(bildiğiniz anlamda liberlazim değil) bağdaştırabilirsin
:surrender
halitseyfi 18.12.2006, 23:57 Alevilik, kominizimle nede sosyalizimle bağdaşa bileceğini sanmıyorum.
Birinci sebep Kominist ve sosyalistlerin Aleviliğe bakış açılarından kaynaklanan sebepler.(Kişisel bazda)
İkincisi Sosyalizim ve kominizmin inanç ve dinlere insanları sömüren sistemler olarak bakmasından (Alevilikte bir inanç sistemidir)
Kominizim, aleviliğin toplumsal yanı itibarıyla nekadar uyuşsada ayrılıklarının dah fazla olduğunu düşünüyorum.
Aleviliğin gerek düşünsel yönüyle, gerekse toplumsal yönüyle başka siyasal sistemlerle bağdaşmasına ihtiyacı olduğunuda sanmıyorum. BUnu yapmakta doğruda değil.
odtülü aslan 19.12.2006, 00:14 Anketin ikinci şıkkı oldukça saçma geldi.Komünist olan birinin Alevilikten nasıl çıkacağını anlamadım?Kaldıki Aleviliğin ilk çıkış dönemlerini incelersek Abdullah İbn Saba, Abuzer Gaffari gibi İslamın çıkış döneminin önde gelen fikir babaları başlattıkları isyanlarla ve hareketlerle İslam devletinde sosyalist hareketlerin ilk örneklerini göstermişlerdir.
Özgür-Taylan 19.12.2006, 00:18 Alevilik, insanlarin düsüncesini kisitlayan bir felsefe degildir, sanki bunu yoka saymis gibi, anketi açan arkadas (..)
kimi Atatürk'e hayranlik duyar, kimi Komünist der kendine, kimi bagimsiz Kürdistan mücadelesinde çabalanir, kimi Ateist açidan bakar Alevilige, kimi Islam'in özüyüz elhamdülillah der, kimi Samanizm der, vs vs vs... "bir tane" Alevi sahis modeli yoktur ki "bir tane " Alevilik modeli ile karsilasalim.. ben bu anketi biraz garip buldum, topigi açan arkadas alinmasin lütfen ama Alevilere etiket yapistirarak hiçbir yere ilerleyemeyiz...
hepimiz Aleviyiz evelallah fakat hepimizin arasinda her açidan bin bir fark var.. politikayi da içerir elbet!
saygilarrr sevgilerrr
Lazoşa_62 19.12.2006, 18:00 Alevilik, kominizimle nede sosyalizimle bağdaşa bileceğini sanmıyorum.
Birinci sebep Kominist ve sosyalistlerin Aleviliğe bakış açılarından kaynaklanan sebepler.(Kişisel bazda)
İkincisi Sosyalizim ve kominizmin inanç ve dinlere insanları sömüren sistemler olarak bakmasından (Alevilikte bir inanç sistemidir)
Kominizim, aleviliğin toplumsal yanı itibarıyla nekadar uyuşsada ayrılıklarının dah fazla olduğunu düşünüyorum.
Aleviliğin gerek düşünsel yönüyle, gerekse toplumsal yönüyle başka siyasal sistemlerle bağdaşmasına ihtiyacı olduğunuda sanmıyorum. BUnu yapmakta doğruda değil.
Haltseyfi can kardeşim. Alevilik ile sosyalızm biribir uyum içinde.Bakin özellikle sosyalızm temel esaslarına bakarsak insanların bağımsız,özgür düşünme,paylaşım,karşılıklı saygı ve toplumsol üretim ve paylaşım EAlevilik felsefesinin esaslarına birebir uyumlu.Sadece belirtiğim husularda değil genel olarak alevilik ve sosyalizm hem sosyal olarak hemde paylaşım olarak aynıdeğerdedirler.
Sosyalizm ile kominizm arasında büyük farklılıklar vardır.Bir kere sosyalızm devrim sonrası toplumları birleştirmek ve toplumlardaki etnik farklılıkların kalkmasıdır.Sosyalizme sistemde farklı düşüncede ve farklı inançlarda insanlar var. Kominizmde sınıf ve din kavramı kalkmıştır.Tek düşünce Kominist Manifesto dur.
Sosyalizm ile kominizmi aynı teraziye koymak yanlış olur.
Ben 1977 lerden beri hep düşünürüm. Aslında Dünyada Devrimci hareketler oluşmadan Alevilik bu dönemde devrimsel bir mücadele göstermiştir. Yani Bence Devrim Ustarı sanki Alevilikten esinlenerek Sosyal bir düşünce tezini almışlardır..İyi forumlar
Serkan_Devrim 19.12.2006, 18:07 merakımdan soruyorum. :) Aleviliğin komünizm ile bağdaşmayacağını düşünenler bunu neye dayanarak söylüyor?
ne kolaydır siyasete alet etmek bazı şeyleri...
Lazoşa_62 19.12.2006, 18:17 merakımdan soruyorum. :) Aleviliğin komünizm ile bağdaşmayacağını düşünenler bunu neye dayanarak söylüyor?
Slm Serkan Devrim Can Kardeşim. Ben bu konuda iki yazım var. Alevilik ile Sosyalizm birebir uyumlu yanı alevilik ile sosyalizm görüş ve felsefesi sosyalizm düşüncesi ile aynı.
Kominizm'e gelince biliyoruzki sosyalızmin son aşaması ama sosyalizm ile aynı uyum da iken kominizm ile bir çok noktada ters düşer.En büyük zıtlık ise din kavramı.
Tabiiki kominizm ile uyumlu ama sosyalizm kadar değil.Zaten Sosyalizm ile kominizmi okuduğumuz ve karşılaştırdığımız zaman kominizm ile sosyalızm arasında çokda olmasa fark vardır.İyi forumlar Kardeşim.
Serkan_Devrim 19.12.2006, 18:24 Slm Serkan Devrim Can Kardeşim. Ben bu konuda iki yazım var. Alevilik ile Sosyalizm birebir uyumlu yanı alevilik ile sosyalizm görüş ve felsefesi sosyalizm düşüncesi ile aynı.
Kominizm'e gelince biliyoruzki sosyalızmin son aşaması ama sosyalizm ile aynı uyum da iken kominizm ile bir çok noktada ters düşer.En büyük zıtlık ise din kavramı.
Tabiiki kominizm ile uyumlu ama sosyalizm kadar değil.Zaten Sosyalizm ile kominizmi okuduğumuz ve karşılaştırdığımız zaman kominizm ile sosyalızm arasında çokda olmasa fark vardır.İyi forumlar Kardeşim.sevgili abim,
Komünizm Sosyalizmin son aşamasıdır. aslında sınıfların ortadan kalktığı, sınır ve para kavramlarının olmadığı komünal bir yaşamın başlangıdır. yani aleviliğin sosyalizm ile uyuşup Komünizm ile uyuşmayan tarafı neresi ki? :)
merakımdan soruyorum. :) Aleviliğin komünizm ile bağdaşmayacağını düşünenler bunu neye dayanarak söylüyor?
bir kişi Komün olarak doğamaz hatta tamamen tüketir emek vermeden .. bir anlayış biçimidir de yaşamı... Fakat Alevi doğuluyor :yamukgul:
bu yönüyle de Milliyetçiliğe daha Yakın belkide Ülkücülüğe :sas
Alevilik, insanlarin düsüncesini kisitlayan bir felsefe degildir, sanki bunu yoka saymis gibi, anketi açan arkadas (..)
kimi Atatürk'e hayranlik duyar, kimi Komünist der kendine, kimi bagimsiz Kürdistan mücadelesinde çabalanir, kimi Ateist açidan bakar Alevilige, kimi Islam'in özüyüz elhamdülillah der, kimi Samanizm der, vs vs vs... "bir tane" Alevi sahis modeli yoktur ki "bir tane " Alevilik modeli ile karsilasalim.. ben bu anketi biraz garip buldum, topigi açan arkadas alinmasin lütfen ama Alevilere etiket yapistirarak hiçbir yere ilerleyemeyiz...
hepimiz Aleviyiz evelallah fakat hepimizin arasinda her açidan bin bir fark var.. politikayi da içerir elbet!
saygilarrr sevgilerrr
Arkadaşlar okuduklarımızı iyi algılayalım lütfen. Ben burda aleviler komünisttir ya da alevilik demek komünizm demektir, diye birşey yazmadım.
Alevilere etiket yapıştırmak ne demek?
Benim amacım bunu bilimsel temellere dayandırarak bir tartışma ortamı yaratmaktı, insanları bir yandan aleviliği araştırmaya iterken, bir yandan da komünizmle ilgili bir araştırmaya itmekti. Nihayetinde de yorumlarımızı paylaşmaktı.
bir kişi Komün olarak doğamaz hatta tamamen tüketir emek vermeden .. bir anlayış biçimidir de yaşamı... Fakat Alevi doğuluyor :yamukgul:
Abim Milliyetçilik ve Ülkücülükle ne ilgisi var :) Müslümanlar ise çocuklarına '' Dinini Seçme '' hakkı vermeden direk Müslüman Kültürü ile yetiştiriyorlar.. Bu daha kötü bence..:) Alevi aileler asla çocuklarına dinsel konuda baskı yapmazlar.. Hiçbir Alevi aile çocuklarına '' Muharremde Oruç tutacaksın '' diye baskı yapmaz yada anneannemin Sünni Komşunun birkaç sene önce ufak çocuğuna 5 Milyon karşılığında tüm Ramazanda Oruç tutturması gibi. . Bu nedir acaba :ehyani: Komünist gençlerimiz ise bu yolu kendileri seçmektedirler.. Çünkü İnançlarının Temeli olan paylaşımcılık, halkçılık ile Sosyalizmi, yani doğru olanı yakın buluyorlar doğal olarak..
Serkan_Devrim 19.12.2006, 18:47 bir kişi Komün olarak doğamaz hatta tamamen tüketir emek vermeden .. bir anlayış biçimidir de yaşamı... Fakat Alevi doğuluyor :yamukgul:
bu yönüyle de Milliyetçiliğe daha Yakın belkide Ülkücülüğe :saskomün doğulmaz mı? tüketmek ile ilgisi yok. ilkel komünal topluluklar siye bir kavram vardır. ilk insanlar ilkel komüanal topluluklardı. toplumsal görevleri vardı ve herkez üretime katılıyordu. dağıtım eşitti. zamanla çıkar işin içine girdikçe komünallikten çıkıldı. :) ilk tefeci-bezirgan topluluklar doğdu. bunlara pre-kapitalizm de deniyor. daha sonra kapitalist evreye geçildi. kapitalizmin son evresinin emperyalist evre olduğu söylenir. aslında bu gidişat toplumun oligarşiye(belili bir zümrenin iktidarı. bu zümrede sermaye sınıfı) götürmekte. hatta diyebilirim ki Muhammed peygamber bile kısmen ilkel komünal topluma dönmeyi amaçlamıştı. faizi kaldırması, zekat vb bir çok şey onun ilkel komünal toplum yapısını özlediğini gösteriyor. hatta mücadele verdiği müşrik gurubun siyasi yapısı da tefeci-bezirgan bir yapıydı. mekke müşriklerinin ekonomik yapısı incelenince daha net anlaşılır bu.
alevilik ise yapısı itibariyle ilkel komünal topluma özlem duyan bir yapıda olduğu için komünizme zıt ters değildir.
alevi olunmaz doğulur sözüne gelince; bunun doğru olmadığını savunuyorum ve bence bu sünnilerde ki türban sorununa benziyor. alevi olunmaz doğulur sözü tarihi bir takım olayların gelenekleşmesi gibi galiba. :)
komün doğulmaz mı? tüketmek ile ilgisi yok. ilkel komünal topluluklar siye bir kavram vardır. ilk insanlar ilkel komüanal topluluklardı. toplumsal görevleri vardı ve herkez üretime katılıyordu. dağıtım eşitti. zamanla çıkar işin içine girdikçe komünallikten çıkıldı. :) ilk tefeci-bezirgan topluluklar doğdu. bunlara pre-kapitalizm de deniyor. daha sonra kapitalist evreye geçildi. kapitalizmin son evresinin emperyalist evre olduğu söylenir. aslında bu gidişat toplumun oligarşiye(belili bir zümrenin iktidarı. bu zümrede sermaye sınıfı) götürmekte. hatta diyebilirim ki Muhammed peygamber bile kısmen ilkel komünal topluma dönmeyi amaçlamıştı. faizi kaldırması, zekat vb bir çok şey onun ilkel komünal toplum yapısını özlediğini gösteriyor. hatta mücadele verdiği müşrik gurubun siyasi yapısı da tefeci-bezirgan bir yapıydı. mekke müşriklerinin ekonomik yapısı incelenince daha net anlaşılır bu.
alevilik ise yapısı itibariyle ilkel komünal topluma özlem duyan bir yapıda olduğu için komünizme zıt ters değildir.
alevi olunmaz doğulur sözüne gelince; bunun doğru olmadığını savunuyorum ve bence bu sünnilerde ki türban sorununa benziyor. alevi olunmaz doğulur sözü tarihi bir takım olayların gelenekleşmesi gibi galiba. :)
Yüzyıllar önce göçebe olarak yaşıyan Aleviler, Obalarında/Yakınları/Akrabaları ile aynı eşit haklara sahip olur ve her çadıra eşit sayıda koyun düşermiş.. (Hak)
İnsanların aynı eşit haklara sahip olması ve paylaşımcılık...:wink:
Abim Milliyetçilik ve Ülkücülükle ne ilgisi var :) Müslümanlar ise çocuklarına '' Dinini Seçme '' hakkı vermeden direk Müslüman Kültürü ile yetiştiriyorlar.. Bu daha kötü bence..:) Alevi aileler asla çocuklarına dinsel konuda baskı yapmazlar.. Hiçbir Alevi aile çocuklarına '' Muharremde Oruç tutacaksın '' diye baskı yapmaz yada anneannemin Sünni Komşunun birkaç sene önce ufak çocuğuna 5 Milyon karşılığında tüm Ramazanda Oruç tutturması gibi. . Bu nedir acaba :ehyani: Komünist gençlerimiz ise bu yolu kendileri seçmektedirler.. Çünkü İnançlarının Temeli olan paylaşımcılık, halkçılık ile Sosyalizmi, yani doğru olanı yakın buluyorlar doğal olarak..
evet soreş... ülkücü olan... Şii görüşe kendini yakın görenlerde Asimile olmuş oluyorlar :)
Tanımlar üzerinden konuşursak Aliden daha komün yoktur komünizm güzel bir Hayaldir ve Hayalleri gerçek yapmak için çalışılmalıdır sonuçta bugün olanlar şu bilgisayar birgün hayaldi.. fakat bugün komünizmi savunanların uslupları ve tarzları Alevi Tarzı değildir.. Benim Kabem İnsandır eline beline diline sahip ol hiç değildir.. İşçi diktatörlüğü Sosyalizm Hiç Hiç değildir..
bektaşi44 19.12.2006, 19:01 Aleviligin temelinde sosyal yaşam var ama böyle bir genelleme yanlış .İyi bir şeyde degil tek tip olmak liberal alevide olabilir sosyal demokratta olabilir ortak olan anti faşist anti şeriat olunması saygılar....
evet soreş... ülkücü olan... Şii görüşe kendini yakın görenlerde Asimile olmuş oluyorlar :)
Tanımlar üzerinden konuşursak Aliden daha komün yoktur komünizm güzel bir Hayaldir ve Hayalleri gerçek yapmak için çalışılmalıdır sonuçta bugün olanlar şu bilgisayar birgün hayaldi.. fakat bugün komünizmi savunanların uslupları ve tarzları Alevi Tarzı değildir.. Benim Kabem İnsandır eline beline diline sahip ol hiç değildir.. İşçi diktatörlüğü Sosyalizm Hiç Hiç değildir..
Ülkücü olanların ve kendini Şiiliğe yakın hissedenler tabikide Asimile olmuştur..
Özelliklede Ülkücü olanlar.. Onlar ki geçmişteki ABD Uçakları, Cianın kuklası idiler.. Geçmişte Sosyalistlere, Alevilere saldırımaktan birşey yapmazlardı.. Şimdi yaptıkları pek farksız değil ama günümüzdeki Ülkücüler kitap okumaktan bile aciz kesimlerden oluşmaktadırlar.. Geçmişte de öyleydi.. Onlar Alevi düşmanı olan Katik Yavuz'un en büyük destekçileri, Maraşların, Çorumların, Malatyaların, Sivasların katilleridir.. Yavuzun geleneğini devraldılar bir bakıma..
Bunları söylüyorum çünkü Ülkücü olan Aleviler, Aleviliği bilmiyor, Alevilerin geçmişini bilmiyor demektir.. Onları destekledikten sonra Ülkücü ve Alevi olan nasıl Cem Meydanında Kırkların yolunu sürecek ?
Bizi asan kesenlere destek verip, Alevileri Şiileştirmek isteyen Şia Mezhebine kayanlar tabikide asimile olmuştur.. Keşke tüm dünya Komünistler gibi düşünse:) Dünya ne güzel olurdu..:)
komün doğulmaz mı? tüketmek ile ilgisi yok. ilkel komünal topluluklar siye bir kavram vardır. ilk insanlar ilkel komüanal topluluklardı. toplumsal görevleri vardı ve herkez üretime katılıyordu. dağıtım eşitti. zamanla çıkar işin içine girdikçe komünallikten çıkıldı. :) ilk tefeci-bezirgan topluluklar doğdu. bunlara pre-kapitalizm de deniyor. daha sonra kapitalist evreye geçildi. kapitalizmin son evresinin emperyalist evre olduğu söylenir. aslında bu gidişat toplumun oligarşiye(belili bir zümrenin iktidarı. bu zümrede sermaye sınıfı) götürmekte. hatta diyebilirim ki Muhammed peygamber bile kısmen ilkel komünal topluma dönmeyi amaçlamıştı. faizi kaldırması, zekat vb bir çok şey onun ilkel komünal toplum yapısını özlediğini gösteriyor. hatta mücadele verdiği müşrik gurubun siyasi yapısı da tefeci-bezirgan bir yapıydı. mekke müşriklerinin ekonomik yapısı incelenince daha net anlaşılır bu.
Herkesin Kafasında ki Alevilik için Farklı Farklı yazıyorum :sas
Alevi doğulmaz Alevi olunur.. bugün komünizmi, şiiliği, ateizmi.. vs..savunan arkadaşlar Zaten daha Alevi olamadıklarından arıyorlar kendilerini...
aslında binlerce Yıldır olan Şu... Hepimiz Safiyane tertemiz Doğduk ve büyüyene dek o Saflığımızı Kaybettik ve o Safiyane tertemiz Halimize dönmeye çalışıyoruz
hayatta böyle önce tertemizdik.. kirlendik.. şimdi de temizlenmeye çalışıyoruz
fakat Bilinmeklik için önce aşağılara nüzul etmek gerek kirlenmek.. sonra da temizlenmek..
arabanın Parçalarını tanımak için önce bir sökmek gerek sonra da toplamak gibi :D
elbet birgün o saflığa ulaşacak İnsanoğlu.. fakat bunun yöntemi Usülü nedir asıl sorun bu
yani Alevilik ve Komünizm aynı usülde mi.. işte Farklılık burdan başlıyor usüllerde
çevremden gözlemlediğim kadarı ile toplum içerisinde komünist aleviler %10 %20 civarındalar.
aleviler komünist olurlarmı olmazları?orasını bilemem...ama alevilerin %85'inin kemalist oldukları kesin...
birde bu açıdan bakarsak alevilerin komünizmle değil kemalizmle daha çok uyumlu olduğu ortaya çıkıyor.(not:ben kemalist değilim ama durum böyle.)
Serkan_Devrim 19.12.2006, 19:09 fakat bugün komünizmi savunanların uslupları ve tarzları Alevi Tarzı değildir.. Benim Kabem İnsandır eline beline diline sahip ol hiç değildir.. İşçi diktatörlüğü Sosyalizm Hiç Hiç değildir.. durum farklı Müttaki. işçi diktatörlüğü olayını hala anlayamamışsın. :) bak şimdi;
toplumlar sınıflı yapıdan oluşur.
emek sınıfı işçiler namı diğer ezilenler
sermaye sınıfı patronlar namı diğer ezenler
bu sosyalojik bir gerçektir. işte Sosyalizm komünizme ulaşana kadar talan ekibi olan zalimlere yani sermaye sınıfına karşı bir diktatörlüktür. aksi halde sermaye sınıfı çıkarlarını ve iktidarı bırakmak istemeyeceği için karşı taarruza geçecektir. yani bildiğin diktatörlük değildir. sınıfsal bir diktatörlüktür. :)
komünizm de para da sınırda millet kavramıda olmadığı için alevilikte olduğu gibi bütün insanlar kucaklanır. :)
yanlis bir düsünce insanlar insanlar bir dine bagli olarak dogmazlar ailesinin bilgisine gore büyüme caginda dinini ogrenirler yani dogduklarinda dinsizdirler sonradan ögrenirler burada [almanyada] tanidigim bir kac genc var bebekken ailesinden alinip almanlara evlatlik verilmis simdi 20-25 yaslarindalar hepsi hiristiyan cunku hicbiri ne müslümanligi nede aleviligi biliyorlar
onlar katolik alarak yetistirilmisler.
eyer,ezilenden yanayim diyorsan,eyer,zalimmin karsisindayim diyorsan. eyer,yar yanagindan gayri paylasmak icin her seyi diyorsam. sen zaten sinifini belirlemissindir tartismaya gerek kalmiyor zaten öyle deyilmi .
Lazoşa_62 19.12.2006, 19:31 evet soreş... ülkücü olan... Şii görüşe kendini yakın görenlerde Asimile olmuş oluyorlar :)
Selam Müttaki Anlamadığım Kominali özliyorsun ve istiyorsun ve Sosyalizme hayır diyorsun.Peki sosyalizm sadece işçi sınıfı olarakmı düşünüyonsun.
Ben sosyalizmi okudum işçi sınıfını konu almıyor.İsmi üzerinde sosyal düzen,adalet,eşitlik,paylaşım ve bölüşüm,emek ve Özgürlük kavramlarını temel olarak görüyor. İşçi sinifı (Proleterya )olarak geçer.İşçi sınıfı devrgim de en kararli güç oluşturur.
Bence kominali oluşturan Alevilik felsefesidir. sosyalizm de Alevilikten doğmuştur. İyi forumlar.
Serkan_Devrim 19.12.2006, 19:39 Bence kominali oluşturan Alevilik felsefesidir. sosyalizm de Alevilikten doğmuştur. İyi forumlar.bu kısımlar ilginç geldi. :) komünali oluşturan alevilik felsefesidir sözüne karşı çıkamam. nede olsa aleviliğin dünyanın başlangıcından beri olduğuna inanırız. :)
ama sosyalizm alevilikten mi doğmuştur abi?
bu arada hz Ali diyor ki; bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz. bu sosyalizm değilse nedir? :) yani diyor ki bir yoksul aç ise sebebi bir zengindir.
Lazoşa_62 19.12.2006, 19:54 bu kısımlar ilginç geldi. :) komünali oluşturan alevilik felsefesidir sözüne karşı çıkamam. nede olsa aleviliğin dünyanın başlangıcından beri olduğuna inanırız. :)
ama sosyalizm alevilikten mi doğmuştur abi?
bu arada hz Ali diyor ki; bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz. bu sosyalizm değilse nedir? :) yani diyor ki bir yoksul aç ise sebebi bir zengindir.
Sağol serkan_Devrim. Sosyalizm Alevilikten mi Doğmuştur soruna gelince evet sosyalizm doğmadan Alevilik sosyal düzen ve adalet için savaşını veriyordu. Bunu gören batılı ülkeler araştırarak Aleviligin Temel unsurlarını bir araya getirerek Sosyalizmi öne sürdüler.
Kendinde zaten cevap da vermişsin Hz.Ali örneğinde olduğu gibi:001_tt1:
Serkan_Devrim 19.12.2006, 19:58 Sağol serkan_Devrim. Sosyalizm Alevilikten mi Doğmuştur soruna gelince evet sosyalizm doğmadan Alevilik sosyal düzen ve adalet için savaşını veriyordu. Bunu gören batılı ülkeler araştırarak Aleviligin Temel unsurlarını bir araya getirerek Sosyalizmi öne sürdüler.
Kendinde zaten cevap da vermişsin Hz.Ali örneğinde olduğu gibi:001_tt1:bunu araştırmak lazım. bu konudaki bilgim kısıtlı ve yetersiz. Gülseren abla gelsinde cevaplasın. :)
g.politzer,tohmas münzer,f.engels özellikle f.engels alman köylu isyanlari kitabinda sosyalizmin tarifini yaparken munzer,den alintilar yaparak seh bedrettinden baba ihsaktan alintilar yapiyor sosyalizmi tarif ediyor seyh betrettinin yazdigi [camiü lfuseleyn]kitapta soyle bir alinti var
[dunyada kutsallik yoktur. kutsallik sadece tanridadir yarattigi her sey insan icindir topragin tek issi tanridir rumelide gorulen bol bol malikane isslari yüzünden insanlar bu nimetten mahrum birakilamaz]
yani sosyalizm felsefesi kendi kendine ortaya cikmamistir
durum farklı Müttaki. işçi diktatörlüğü olayını hala anlayamamışsın. :) bak şimdi;
toplumlar sınıflı yapıdan oluşur.
emek sınıfı işçiler namı diğer ezilenler
sermaye sınıfı patronlar namı diğer ezenler
bu sosyalojik bir gerçektir. işte Sosyalizm komünizme ulaşana kadar talan ekibi olan zalimlere yani sermaye sınıfına karşı bir diktatörlüktür. aksi halde sermaye sınıfı çıkarlarını ve iktidarı bırakmak istemeyeceği için karşı taarruza geçecektir. yani bildiğin diktatörlük değildir. sınıfsal bir diktatörlüktür. :)
komünizm de para da sınırda millet kavramıda olmadığı için alevilikte olduğu gibi bütün insanlar kucaklanır. :)
sınıf ayrımı sadece İşçi Patron olayı değildir.. sosyalizmde de yöneten ve yönetilen kavramları zorunlulukdur bir nevi Bürokasidir tabi hep tanımlardan konuşuluyor biliyorsun ben bana sunulan tanımlardan değil İnsanı tanımlayarak konuşmayı tercih ederim... ayrıca kimseyi ezdiğimiz yok be yaw :surrender İnsana kalmış.. bize ne verildiyse bırakıldıysa Benlik yapmadan yönetmeye çalışıyoruz düzeni..
yani iş çıkıyor her yerde İNSANA... bütün Rusya sosyalistmiydi de Bolşevik ihtilalinden sonra bütün Rusya sosyalistliğe ayak uydurdu.. İnsanlar yaşamak için sisteme ayak uydurur... ben çalışmıyorum yan gelir yatarım banane diyemezsin yapıcağın ayak uydurmakdır sisteme.. ve İnsan hangi Halde ise onu yaşayacaktır o sistemde.. zalim..hırsız.. hak yiyen insanlar yine bir yolunu bulup yürütecektir birşeyler... kendi kimliğini kazanmamış insanlar bürokratik makamlarda kendini Yüce sanacak ve yönetilene hükmetmeye ezmeye çalışacaktır.. yani bütün sistemlerde iş döner dolaşır İnsana çıkar bu yüzden Alevilik uğraşmaz sistemlerle.. BENİM KABEM İNSANDIR der.. İNSAN varsa her sistem güzel.. İnsan yoksa cennet bile cehennem... bunun en basit örneği Muaviyedir.. Cehildir..
Selam Müttaki Anlamadığım Kominali özliyorsun ve istiyorsun ve Sosyalizme hayır diyorsun.Peki sosyalizm sadece işçi sınıfı olarakmı düşünüyonsun.
Ben sosyalizmi okudum işçi sınıfını konu almıyor.İsmi üzerinde sosyal düzen,adalet,eşitlik,paylaşım ve bölüşüm,emek ve Özgürlük kavramlarını temel olarak görüyor. İşçi sinifı (Proleterya )olarak geçer.İşçi sınıfı devrgim de en kararli güç oluşturur.
Bence kominali oluşturan Alevilik felsefesidir. sosyalizm de Alevilikten doğmuştur. İyi forumlar.
şahan abi..
bunu örneklendirmek imkansız.. eşitlikçi yaplaşımcı.. vs..vs.. yaşama adapte etmek imkansızdır ben bunu Kar payı İslamcılara oynanan oyunlara benzetiyorum
bildiğiniz gibi kar payı bankacılığında bazı kesimlerin parası ucuz yollu olarak finanse edilip bu paralarla devletten bono.. tahviller alınarak büyük karlar ediyorlar bazı kişilerin inançlarının üstünden
yani sosyal dediğiniz sistemde de İşçiler proletarya denilen duygu sömürüsü yapılarakdan sömürülecek ve Bazı Davaların yaşayabilmesi için kullanılacakdır bu davaların ne olduğu tartışılır..
ayrıca Oyun her zaman Kurllarına göre oynanır... eğer Kuralı siz koymuyorsanız uymakla mükellefsiniz yoksa kendi kendinizi sömürtmüş olursunuz
mesela Hammddenin değeri yokdur çünkü Doğa kendi sunmaktadır.. bu Hammddeyi çıkarıp İşlemek üzerine yapılan maliyeti değeri oluşturduğunda Arzı ve Talebi kenara bırakıp Fiyat oluşturduğunuzda Yurt dışına nazaran bedava kalırsınız Yurt dışına böyle iç Pazara böyle derseniz eğer kendi kendinizle çelişmiş... Arza ve Talebe uymuş olursunuz
aslında bu konuda pek bilgili olduğum söylenemez... ama İnsanları tanıyorum
Laikliğin ve Cumhuriyetin Demokrasinin yaşanamadığı bir çağda komünizm hayal ötesidir
önce bir Demokrasiyi yaşayalım kendi sınırlarımız bize dar geldiğinde büyütürüz ufkumuzu
Canlar sosyalist düşünce alevi felsefesine benzer sosyalist felsefede insana insan gibi değer verir,insana insan gibi bakar alevi felsefesindede bu aynıdır.Bana göre sosyalist felsefesi alevi felsefesinden oluşmuştur.Bu benim görüşüm.
halitseyfi 19.12.2006, 21:54 Haltseyfi can kardeşim. Alevilik ile sosyalızm biribir uyum içinde.Bakin özellikle sosyalızm temel esaslarına bakarsak insanların bağımsız,özgür düşünme,paylaşım,karşılıklı saygı ve toplumsol üretim ve paylaşım EAlevilik felsefesinin esaslarına birebir uyumlu.Sadece belirtiğim husularda değil genel olarak alevilik ve sosyalizm hem sosyal olarak hemde paylaşım olarak aynıdeğerdedirler.
sevgili can
Söylediklerinize kesinlikle hak veriyorum.Aleviliğin sosyalizimle örtüşmesi aleviliğin gücünün kanıtı değil mi? peki neden daha köklü olan aleviliği daha dünkü çocuk sayılacak sosyalizimle boğalım ki. Belkide boğmak kelimesini kullanmamam gerekir fakat köklü ve evrensel değerlere sahip aleviliği başka bir düşünce sistemiyle eşitlemek aleviliğe zarar vereceği düşüncesini taşımaktayım.
Sosyalizm ile kominizm arasında büyük farklılıklar vardır.Bir kere sosyalızm devrim sonrası toplumları birleştirmek ve toplumlardaki etnik farklılıkların kalkmasıdır.Sosyalizme sistemde farklı düşüncede ve farklı inançlarda insanlar var. Kominizmde sınıf ve din kavramı kalkmıştır.Tek düşünce Kominist Manifesto dur.
Sosyalizm ile kominizmi aynı teraziye koymak yanlış olur.
Sosyalizim kominizme ulaşmada geçici bir durak veya terim yerindeysa basamak olarak ortaya çıkmaktadır. Söylediğiniz gibi sosyalizmin amacı kominist topluma geçebilmek için tüm etnik ve sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırma ,bunları aynı potadan eritme görevi vardır.
Alevilik zaten kendi içinde bunu gerçekleştirmiş(her nekadar şimdi bunu yaşamaktan zorlanıyorsada) ve gerçekleştirme gücünü ispatlamıştır.
Ben 1977 lerden beri hep düşünürüm. Aslında Dünyada Devrimci hareketler oluşmadan Alevilik bu dönemde devrimsel bir mücadele göstermiştir. Yani Bence Devrim Ustarı sanki Alevilikten esinlenerek Sosyal bir düşünce tezini almışlardır..İyi forumlar
düşüncenizin bu bölümüne imzamı atarım. türkiyede devrimci hareket kendi özgün kültürünü yaratırken özellikle alevi deyişlerinden yararlanmışlardır.Bunu 1960-80 yıllarını yaşayanlar çok iyi bilirler.
Gülseren58 19.12.2006, 22:28 Komünizm henüz bir ütopyadır. Çünkü daha hiçbir toplum komünizmi yaşamamıştır. Ancak komünizm adını ilkel komünal toplumdan alır.
Neden bu sosyal-ekonomik-ideolojik çözümlemeye ilkel komünal toplumdan hareketle bu isim verilmiştir.
Bu isim verilmiştir çünkü, komünist toplum için tasarlanan ekonomik-sosyal sistem öz olarak ilkel toplum dönemine benzer.
Yani, yapılan işin, üretimin ortak olarak yapılması ve ortaya çıkan her şeyin de ortak olarak paylaşılmasıdır bu öz..
Böyle de olsa ilkel komünal toplum ile komünist toplumu birbirinden ayıran keskin özellikler vardır ki, konumuzun dışına çıkmamak için bu konuyu es geçmek durumundayım.
Bu iki örneği vererek söylemek istediğim şey şu..
Yeryüzünde hiçbir düşünce sistemi birden bire, kafalarda ampülün yanması gibi bir anda ortaya çıkmamıştır. Her düşünce sisteminin kendinden öncülü vardır. Tıpkı her dini inancın olduğu gibi..
Düşünceler, ideolojiler oluşturulurken kendilerinden önceki fikirlerden beslenirler. Bu nedenle düşünce tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.
Kızılbaşlık deyince hemen çoğumuzun aklına gelen düşünceler vardır. Bu ortak düşüncelerimizi bir çok topikte dile getirdim. Şimdi burada yeniden özetlemek ihtiyacı duyuyorum.
Kızılbaşlık-Alevilik her şeyden önce ortakçı bir toplumun geleneklerini hala içinde sürdürmektedir diyoruz. Yani Şeyh Bedrettin’e kadar bu inancın içinde yaşayan ve Şeyh Bedrettin ile açık açık dillendirilen Yarin yanağından gayrı her yerde, her şeyde, hep beraber diyebilmektir ortakçı toplum olmak.Bu sözleri söylemek o kadar da kolay değildir. Bu sözleri söyleyebilecek kişilerin çok ciddi ekonomik ve sosyal bir toplum örgütlenmesinin içinde olması gerekir. Bu öyle bir örgütlemedir ki üretim ve üretimden doğan bilgi ile desteklenmediği sürece yine de toplumu ileriye götürme hayali olan şu sözler ortaya çıkmaz..
Yani bu sözler tek başına bir ideolojinin ifadesidir. Sınıfsız bir toplumun özlemidir.
Tüm düşünce temelini sınıfsız bir toplum temelinde oluşturan bir ideoloji olan komünizm ile de kardeştir Alevilik..
Ve göz ardı etmemek gerekir. Ciddiyetle baktığınızda görürsünüz ki, Diyalektik Materyalizm felsefe olarak köklerini Anadolu’dan almıştır. Diyalektik Materyalizm, yani komünizmin felsefesinden söz ediyorum
Üstelik felsefenin kendini oluşturması için yüzlerce yıllık sınıfsız toplumların sonlanması ve sınıflı toplumların yeryüzünde görülmesini gerektirecek kadar azımsanmayacak bir sürece ihtiyacı olmuştur.
Bu nedenlere dayanarak diyorum ki, her ikisini ister birlikte gözden geçirin, isterseniz ayrı ayrı, geçmişe doğru yola çıktığınızda ikisinin de aynı kaynaktan, sınıfsız, ortakçı toplumun bilgisinden beslendiğini görürsünüz
Mesut Gündüz 19.12.2006, 22:41 Komünizm henüz bir ütopyadır. Çünkü daha hiçbir toplum komünizmi yaşamamıştır. Ancak komünizm adını ilkel komünal toplumdan alır.
Neden bu sosyal-ekonomik-ideolojik çözümlemeye ilkel komünal toplumdan hareketle bu isim verilmiştir.
Bu isim verilmiştir çünkü, komünist toplum için tasarlanan ekonomik-sosyal sistem öz olarak ilkel toplum dönemine benzer.
Yani, yapılan işin, üretimin ortak olarak yapılması ve ortaya çıkan her şeyin de ortak olarak paylaşılmasıdır bu öz..
Böyle de olsa ilkel komünal toplum ile komünist toplumu birbirinden ayıran keskin özellikler vardır ki, konumuzun dışına çıkmamak için bu konuyu es geçmek durumundayım.
Bu iki örneği vererek söylemek istediğim şey şu..
Yeryüzünde hiçbir düşünce sistemi birden bire, kafalarda ampülün yanması gibi bir anda ortaya çıkmamıştır. Her düşünce sisteminin kendinden öncülü vardır. Tıpkı her dini inancın olduğu gibi..
Düşünceler, ideolojiler oluşturulurken kendilerinden önceki fikirlerden beslenirler. Bu nedenle düşünce tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.
Kızılbaşlık deyince hemen çoğumuzun aklına gelen düşünceler vardır. Bu ortak düşüncelerimizi bir çok topikte dile getirdim. Şimdi burada yeniden özetlemek ihtiyacı duyuyorum.
Kızılbaşlık-Alevilik her şeyden önce ortakçı bir toplumun geleneklerini hala içinde sürdürmektedir diyoruz. Yani Şeyh Bedrettin’e kadar bu inancın içinde yaşayan ve Şeyh Bedrettin ile açık açık dillendirilen Yarin yanağından gayrı her yerde, her şeyde, hep beraber diyebilmektir ortakçı toplum olmak.Bu sözleri söylemek o kadar da kolay değildir. Bu sözleri söyleyebilecek kişilerin çok ciddi ekonomik ve sosyal bir toplum örgütlenmesinin içinde olması gerekir. Bu öyle bir örgütlemedir ki üretim ve üretimden doğan bilgi ile desteklenmediği sürece yine de toplumu ileriye götürme hayali olan şu sözler ortaya çıkmaz..
Yani bu sözler tek başına bir ideolojinin ifadesidir. Sınıfsız bir toplumun özlemidir. Tüm düşünce temelini sınıfsız bir toplum temelinde oluşturan bir ideoloji olan komünizm ile de kardeştir Alevilik..
Ve göz ardı etmemek gerekir. Ciddiyetle baktığınızda görürsünüz ki, Diyalektik Materyalizm felsefe olarak köklerini Anadolu’dan almıştır. Diyalektik Materyalizm, yani komünizmin felsefesinden söz ediyorum
Üstelik felsefenin kendini oluşturması için yüzlerce yıllık sınıfsız toplumların sonlanması ve sınıflı toplumların yeryüzünde görülmesini gerektirecek kadar azımsanmayacak bir sürece ihtiyacı olmuştur.
Bu nedenlere dayanarak diyorum ki, her ikisini ister birlikte gözden geçirin, isterseniz ayrı ayrı, geçmişe doğru yola çıktığınızda ikisinin de aynı kaynaktan, sınıfsız, ortakçı toplumun bilgisinden beslendiğini görürsünüz
Bu sözden böyle bir sonuca nasıl vardığınızı biraz açarmısınız.İdeolojiyle sınıfsız toplumla ilişkisi nedir.
aleviliği
keynesle bağdaştırabilirsin.anayasal iktisat görüşle bağdaştırbilirsin ordo liberalizmle(bildiğiniz anlamda liberlazim değil) bağdaştırabilirsin
:surrender
aleviliği bunlarla bağdaştırmaya devam edin siz.Birgün kominist düzen kapınızı çaldığında fikrinizi değiştirmeyin olurmu.
Mesut Gundüz arkadaşım konu ile ilişki kurulan seçenekler bence yetersiz. Ancak seçenekleri baz almadan bir şeylerde ben yazacam.
Alevil,k Düşünce,yaşam ve insana verilen deger ile kominizmle değil sosyalizmle birebir uyum gösterir. Tabiiki Kominizm göruş ile alevilik arasında büyük bir fark olmasada,özellikle inançlarda yani tanrı konusunda çatışırlar.
Kominizm felsefesi,kitabı ve göruş olarak ön planda tutulduysada toplumun yönetim biçimi sosyalizmde kaldı.
Zahir kardeşimin İmam lenin demeside, kominist rejim sisteminde din veya inanç sistemi yoktur.
Bence Aleviligi ve sosyalizmle bagdaştımak en doğrusu.
Din veya inanç sisteminin olmadığı bir rejimin aleviliğe çok ters geleceği kanaatinde değilim.
Saygılar,
Gülseren58 19.12.2006, 22:56 Bu sözden böyle bir sonuca nasıl vardığınızı biraz açarmısınız.İdeolojiyle sınıfsız toplumla ilişkisi nedir.
Sn.Mesut Gündüz,
İki kere teşekkür ederim. Demek ki yorumumu satır satır okudunuz. Bundan müthiş gururlandım ve teşekkür ederim.
İkincisi de sorduğunuz güzel soru için teşekkür ederim. Gerçi teşekkür butonu var ama ben size iki kez teşekkür etme ihtiyacı duydum..
Şimdi sorunuza cevap vermeye çalışayım.
İdeoloji ne demektir isterseniz öncelikle ona bakalım.
İdeoloji sosyal bilimler felsefesine ait bir kavramdır. Yani toplumla ilgili bilimden söz ediyoruz.
Bu noktaya kısaca temas ettikten sonra size bunu kabaca şöyle açıklayabilirim. Kabaca diyorum çünkü bu kavram oldukça karmaşık bir kavramdır.
Benim bu konudaki yorumumda kullandığım anlamda ideolojiden kastettiğim, bir toplum modeli ile ilgili düşüncelerin, tasarıların tümüdür. Bu düşünceler siyaset, iktisat alanlarındaki ilişkiler ile beraber toplumun üst yapı kurumlarını oluşturan kültürü ve geleneksel yapıyı da içine alır diyebiliriz kabaca..
Ve elbette tarihte toplumun ilk dönemlerinde görülen ilkel komünal bir toplum gerçeğinden hareketle, daha ileride bir toplumu oluşturmak, yani sınıfsız bir toplumu oluşturmak düşüncesi tamamen ideolojik bir düşüncedir.
Çünkü ideolojilerin tümü de aynı nedenlerle ortaya çıkarlar. Yani ideal toplumun oluşturulması amacıyla ortaya çıkarlar.
Sınıfsız toplum da henüz ütopik bir toplum modeli olarak karşımızda durmaktadır. Yani içimizden bazılarının sınıfsız toplum ideolojisi vardır diyebiliriz.
Sanırım derdimi anlatabildim..
Sevgiler..
biz neden komunit olmalıyız ki canlar.komunistler alevi olsunlar.
şöyle düşünelim...
Paranın olmadığı bir dünya... Hizmetin İnsan için yapıldığı şartların şurtların olmadığı bir komünallik... İnsana Secde.. Varlığının melekelerini Sunma Yaşama
kaç kişi bugün bunu yapabilir.. sen yapsan senin ihtiyaçlarına kim secde edebilir hizmet edebilir.. ben komünistim diyenlere gülüyorum bu yüzden :) komün olan tüm Varlığını bizimle paylaşan ve sadece Sevin kendinizi bilin diyen İnsana hizmet edip SECDE eden Allahın Sıfatlarıdır.. Ruhudur...
Hayatta devamını sağlamak için Araçlarını yaratır Para gibi ya da Globalleşme gibi.. bugün Adamın torununun torununun torununa yetecek parası var boğazından geçen bir lokma en fazla.. fakat sistem öyle kurulmuş ki Yaşamak için sende büyümelisin yenilikler yapmalısın Gücünü koruyamadığında bir Anda yok oluyorsun torununun torununun torununa yetecek paran sana yetmiyor borçların gelirlerini aşmaya başlıyor belkide.. yani zorla da olsa hayat İnsanlara imkanını yaratıyor o ya da bu sistemde...
bu dünya İŞ alemi.. İŞ Üzerine kurulu... fakat İşin sebebi ne.. neden yaşıyoruz nedir yaşamın gereği... EYLEM alemi.. deneyimle me.. Neyi kendimizi... gerisi teferruat...
işte Emperyalizmin ya da komünizmin eksiklikleri bunlardır.. ancak size İşinizi nasıl yapacağınızı söyleyebilir fakat hiçbiri İNSAN yaratamaz...
İnsan okumakla... bilmekle.. çok gezmekle olmuyor... İnsan olmanın başı da AŞK'dır.. sonu da AŞK'dır...Alevilik vs.. İslam tasavvufu İnsan yetiştirme felsefesidir.. Aşktır başı sonu..
Gülseren58 20.12.2006, 13:40 şöyle düşünelim...
Paranın olmadığı bir dünya... Hizmetin İnsan için yapıldığı şartların şurtların olmadığı bir komünallik... İnsana Secde.. Varlığının melekelerini Sunma Yaşama
kaç kişi bugün bunu yapabilir.. sen yapsan senin ihtiyaçlarına kim secde edebilir hizmet edebilir.. ben komünistim diyenlere gülüyorum bu yüzden :) komün olan tüm Varlığını bizimle paylaşan ve sadece Sevin kendinizi bilin diyen İnsana hizmet edip SECDE eden Allahın Sıfatlarıdır.. Ruhudur...
Hayatta devamını sağlamak için Araçlarını yaratır Para gibi ya da Globalleşme gibi.. bugün Adamın torununun torununun torununa yetecek parası var boğazından geçen bir lokma en fazla.. fakat sistem öyle kurulmuş ki Yaşamak için sende büyümelisin yenilikler yapmalısın Gücünü koruyamadığında bir Anda yok oluyorsun torununun torununun torununa yetecek paran sana yetmiyor borçların gelirlerini aşmaya başlıyor belkide.. yani zorla da olsa hayat İnsanlara imkanını yaratıyor o ya da bu sistemde...
bu dünya İŞ alemi.. İŞ Üzerine kurulu... fakat İşin sebebi ne.. neden yaşıyoruz nedir yaşamın gereği... EYLEM alemi.. deneyimle me.. Neyi kendimizi... gerisi teferruat...
işte Emperyalizmin ya da komünizmin eksiklikleri bunlardır.. ancak size İşinizi nasıl yapacağınızı söyleyebilir fakat hiçbiri İNSAN yaratamaz...
İnsan okumakla... bilmekle.. çok gezmekle olmuyor... İnsan olmanın başı da AŞK'dır.. sonu da AŞK'dır...Alevilik vs.. İslam tasavvufu İnsan yetiştirme felsefesidir.. Aşktır başı sonu..
Sn.müttaki,
Bu dünya kar etme üzerine, sizin tabirinizle iş dünyası üzerine kurulduğu sürece şu aşk hiç bir şeye yaramaz toplumların inşaasında..
Komünizmin eksiklikleri olduğunu da nerden çıkardınız? Gidip komünist bir toplumda yaşadınız mı? Böyle bir dönemi dünya yaşamamışken, siz neye dayanarak komünizmin eksiklikleri olduğunu iddia ediyorsunuz. Yoksa bu sizin kişisel yaklaşımınız mı?
Bu durumda ben de sizin iddialarınıza gülüyorum.
Komünizm laf olsun diye dillendirilen bir ideoloji değildir. Ekonomi-politika ile temellendirilmiştir. Bu idelojinin temeli bilimdir.
Dolayısı ile gerçekleşebilecek bir sistemdir demeyeceğim, gerçekleşecektir. Biz istesek de, istemesek de..
Ve işte o sistem yeni bir insan yaratacaktır. Herkesin birbirinin ihtiyaçlarına ve özgürlüklerine saygı duyduğu bir toplumu yaratacaktır.
İşte belki o zaman sizin iddia ettiğiniz aşk meselesi de samimiyetle ortaya çıkar belki.Eğer komünizm kadar şansı var ise..
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:03 sınıf ayrımı sadece İşçi Patron olayı değildir.. sosyalizmde de yöneten ve yönetilen kavramları zorunlulukdur bir nevi Bürokasidir tabi hep tanımlardan konuşuluyor biliyorsun ben bana sunulan tanımlardan değil İnsanı tanımlayarak konuşmayı tercih ederim... ayrıca kimseyi ezdiğimiz yok be yaw İnsana kalmış.. bize ne verildiyse bırakıldıysa Benlik yapmadan yönetmeye çalışıyoruz düzeni.. Sedat bunun insan ile benlikle ilgisi yok. sermayenin amacı ile işçinin amacı arasındaki ortak paydanın olmayışı ile ilgisi var. sermaye niçin kar etmek ister?bu soruya cevap ver kademe kademe ilerleyelim. :)
yani iş çıkıyor her yerde İNSANA... bütün Rusya sosyalistmiydi de Bolşevik ihtilalinden sonra bütün Rusya sosyalistliğe ayak uydurdu.. İnsanlar yaşamak için sisteme ayak uydurur... ben çalışmıyorum yan gelir yatarım banane diyemezsin yapıcağın ayak uydurmakdır sisteme.. ve İnsan hangi Halde ise onu yaşayacaktır o sistemde.. zalim..hırsız.. hak yiyen insanlar yine bir yolunu bulup yürütecektir birşeyler... kendi kimliğini kazanmamış insanlar bürokratik makamlarda kendini Yüce sanacak ve yönetilene hükmetmeye ezmeye çalışacaktır.. yani bütün sistemlerde iş döner dolaşır İnsana çıkar bu yüzden Alevilik uğraşmaz sistemlerle.. BENİM KABEM İNSANDIR der.. İNSAN varsa her sistem güzel.. İnsan yoksa cennet bile cehennem... bunun en basit örneği Muaviyedir.. Cehildir..
dediğim gibi olayın insan ile ilgisi yok. sınıfların amaçlarının ortak paydasının olmaması ile ilgisi var. sen şu soruya yanıt verde kademe kademe ilerleyelim. :)
Sermaye sınıfı yani patronlar neden kar etmek ister?
a)eve ekmek götürmek için
b)çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için
c)zevk için
d)karı sermayeye katıp sermayeyi büyüterek daha çok kar etmek için
e)başka bir seçenek(lütfen belirt)
Sn.müttaki,
Bu dünya kar etme üzerine, sizin tabirinizle iş dünyası üzerine kurulduğu sürece şu aşk hiç bir şeye yaramaz toplumların inşaasında..
Komünizmin eksiklikleri olduğunu da nerden çıkardınız? Gidip komünist bir toplumda yaşadınız mı? Böyle bir dönemi dünya yaşamamışken, siz neye dayanarak komünizmin eksiklikleri olduğunu iddia ediyorsunuz. Yoksa bu sizin kişisel yaklaşımınız mı?
Bu durumda ben de sizin iddialarınıza gülüyorum.
Komünizm laf olsun diye dillendirilen bir ideoloji değildir. Ekonomi-politika ile temellendirilmiştir. Bu idelojinin temeli bilimdir.
Dolayısı ile gerçekleşebilecek bir sistemdir demeyeceğim, gerçekleşecektir. Biz istesek de, istemesek de..
Ve işte o sistem yeni bir insan yaratacaktır. Herkesin birbirinin ihtiyaçlarına ve özgürlüklerine saygı duyduğu bir toplumu yaratacaktır.
İşte belki o zaman sizin iddia ettiğiniz aşk meselesi de samimiyetle ortaya çıkar belki.Eğer komünizm kadar şansı var ise..
İnsan... tüm sistemlerin Yaşayıcısı ve Yaşatıcısı..
İnsana Aşk duyduktan sonra.. Hizmet başlar.. Paylaşım başlar... saygı başlar sevgi başlar
ve İnsanı AŞK yaratır.. İnsan Aşkı yaratamaz..
bana şöyle geliyor bu misal.. bana gülersen bende sana gülerim.. bana kızarsan bende sana kızarım... İnsanlığın vasfında böyle birşey yokdur kızamazsın kimseye senin canına kast etse de Uzatırsın Boynunu Hallac gibi Nesimi gibi..
islami cemaatlerde kendi felsefelerini yaşayabilmek için topluluk içine giriyor.. çünkü kendi kendilerine var olamıyorlar bir yere ait olmaları gerek.. virüs gibi.. o topluluktan beslenmeli... ilimsel.. çevresel.. maddi veya manevi.. her nedense..
sizde komünist bir cemaat olsunu savunuyorsunuz yaşayabilmesi için..
yani komünist sistemde de olsak.. liberal sistemde de.. HÜR isek Hürüzdür Esir isek Esirizdir çevremize..
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:08 yani sosyal dediğiniz sistemde de İşçiler proletarya denilen duygu sömürüsü yapılarakdan sömürülecek ve Bazı Davaların yaşayabilmesi için kullanılacakdır bu davaların ne olduğu tartışılır..
en rahat dava güçlünün yanında olup kar etmektir. sosyal denilen eleştirdiğin çıkar amacı güttüğünü iddia ettiğin işçilerin duygularını sömürrdüğünü belirttiğin sistemin hep acı ve zulum görmesimidir davaları? bazıları gibi onurlarını paraya satarak rahat rahat yaşamak varken neden acılara katlanırlar? neden darağacına gözüpek koşarlar? demokrasinin toplama kamplarında öldü diye bırakılan canlarım neden dövülür öldürülesiye? hangi çıkar için?
Mesut Gündüz 20.12.2006, 14:11 Alevilik kominizme yakındır.Sünnilik faşizme yakındır. Düşünceleri aynıdır.
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:16 şöyle düşünelim...
kaç kişi bugün bunu yapabilir.. sen yapsan senin ihtiyaçlarına kim secde edebilir hizmet edebilir.. ben komünistim diyenlere gülüyorum bu yüzden :) komün olan tüm Varlığını bizimle paylaşan ve sadece Sevin kendinizi bilin diyen İnsana hizmet edip SECDE eden Allahın Sıfatlarıdır.. Ruhudur... sedat bunun bir benlik dasvası olduğunu söyleyen sen bu cümleleri nasıl kurdun? ne diye ölmeden ölmeye çalışmaktasın o halde? yoksa bir yalan mı bu? rabbini kandırmaya mı çalışıyorsun yoksa? :)
para çıkarı her zaman var edeceği için para kalkmalıdır. en büyük sömürü paradan para kazanmadır. yani üretmeden kazanmak. eski ilkel komünal toplumlarda takas yöntemi vardı. buğday istiyorsan mısır ekmen üretmen lazım ki mısır ile tasak edesin. para icat edilince üretmek yerine parayı ele geçirme ve paradan para kazanma yolları başladı. bu şu demektir. bir kısım insan hem kendi için hemde benim için üretsin. bu sömürüyü başlatmıştır.
yeme beni Müttaki. :yamukgul: aşk böcük möcük bunlar boş iş. ilk çağ filozofları felsefe tartışmadan önce ne yapartlardı biliyormusun?
önce yerlerdi içerlerdi gönüllerini hoş ederlerdi ve en son yatağa uzanıp felsefe konuşmaya başlarlarmış. neden? çünkü insan bedeni ihtiyaçlarını karşılayamadan tasavvuf, Tanrı, aşk meşk boş işlerdir.
tekrar ediyorum müttaki;
para bir kısım insanı üretmeden kazanmaya itmiştir. bu da sömürüyü başlattı. sorun bu.
Sermaye sınıfı yani patronlar neden kar etmek ister?
a)eve ekmek götürmek için
b)çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için
c)zevk için
d)karı sermayeye katıp sermayeyi büyüterek daha çok kar etmek için
e)başka bir seçenek(lütfen belirt)
bunun felsefi açılımı çok uzundur serkan..
Kendi Kimliğini yaşatma hissinin verdiği Zorunluluk bunun gereği olarak yatırımla büyüme tasarruf ... kimliğimizle alakalı değişen ve artan ihtiyaçların gereksinimin fazlalığının gereği gelir fazlalığı ihtiyacı ..
ve kimliğimizin bizim İrademizi köle haline getirmesi.. İşçi ya da Patron bu hepsi için geçerlidir
Serkan... Kimlik her sistemde vardır bugün Patron İşçi kimliği yani Hayatta ki Rolümüz her ne ise ismi Yapmamız gerekenler... Patron İşçi demeyelimde komünal düzende bir Fabrika da ki Çalışanlar ve Ustaların Kimliğii ele alalım..
Çalışanlar daha iyi çalışıp Usta olmak isteyecekler... Ustalar daha fazla çalışıp Şef olmak isteyecekler... Şefler Müdür olmak isteyecek.. Müdürler müsteşar olmak isteyecek
Piramit aynı Piramit sadece İsimleri değişecek.. en altta her zaman Üreten işçi ve ırgatlar olacak.. Askeri sistem gibi.. Hakikatte böyledir.. makam makamdır
Hayatta herşey birbirine bağlantılıdır... birbirinden bağımsız birşey yokdur...
hayatta ki herşey bu kadar basit değildir. evime ekmek götürmek için çalışıyorum ya da çocuklarım için çalışıyorum basitliğe indirgemekdir işi..
cemalettin 20.12.2006, 14:20 vzgç
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:24 selam,
her ne kadar "müttaki"olmasam da,izninizle bir cevap vereyim,doğru veya yanlış.
para'yı,daha da çoğu olmak üzre isterler.din ve siyaseti bu daha çok parayı elde etmek için kullanırlar
kazandıkları daha da çok para ile insanlar üzerinde hegamonya kurmak,idare etmektir amaçları.
ortak dinleri,ırkları,milliyetleri tektir ve "yeşil"dir.
hayrat için kullanıyor göründükleri para bile ödemeleri gereken vergiden tenzil ediliyordur sanırım...
Hu
bu cevabınız zaten d şıkkında verilmiş değil mi?
d)karı sermayeye katıp sermayeyi büyüterek daha çok kar etmek
Gülseren58 20.12.2006, 14:25 İnsan... tüm sistemlerin Yaşayıcısı ve Yaşatıcısı..
İnsana Aşk duyduktan sonra.. Hizmet başlar.. Paylaşım başlar... saygı başlar sevgi başlar
ve İnsanı AŞK yaratır.. İnsan Aşkı yaratamaz..
bana şöyle geliyor bu misal.. bana gülersen bende sana gülerim.. bana kızarsan bende sana kızarım... İnsanlığın vasfında böyle birşey yokdur kızamazsın kimseye senin canına kast etse de Uzatırsın Boynunu Hallac gibi Nesimi gibi..
islami cemaatlerde kendi felsefelerini yaşayabilmek için topluluk içine giriyor.. çünkü kendi kendilerine var olamıyorlar bir yere ait olmaları gerek.. virüs gibi.. o topluluktan beslenmeli... ilimsel.. çevresel.. maddi veya manevi.. her nedense..
sizde komünist bir cemaat olsunu savunuyorsunuz yaşayabilmesi için..
yani komünist sistemde de olsak.. liberal sistemde de.. HÜR isek Hürüzdür Esir isek Esirizdir çevremize..
İnsan insana nasıl aşk duyar söyler misiniz? Durup dururken aşk duyar mı? Günde 10 saat çalışan ama aldığı ev kirasına yetmeyen, ya da iş bulamadığı için günde 10 saat çalışan insana haset duyan çoğunluklar ile, diğer tarafta kılını bile kıpırdatmadan sadece üretim araçlarına sahip olduğu için hesapsız bir şekilde zengin olan azınlık grupların oluşturduğu bir toplumda insanlar birbirlerine nasıl aşk duyarlar ki....
Ve ben de diyorum ki, insan aşkı yaratır. Sizin kastettiğiniz de dahil olarak her türlüsünü hem de..
Yeter ki o insan eşitsizlikle karşılaşmasın. Eşitsizliği çözmek ve yerle bir etmek ise komünist toplumlarda mümkündür, sadece ve sadece.
Çünkü komünizmin temel sorunlarından birisi insanı özgürleştirmek ve bu yolla insanı insan yapmaktır. Özgür olmayan insan, duyguları, duyuları özgür olmayan bir insan hiç bir konuda yüreğinde samimiyetle hiç bir şeyi hissedemez.
Bu ise ancak ve ancak üretim araçlarının ortaklaşması, işbölümü mekanizmasını iyi örgütlemekten, işbölümü mekanizmasını adilleştirmekten geçer. Yani insanların toplumun ihtiyacının üzerinde üretim yapmaması demektir bu. Yani kar için üretim yapmamak demektir. Yani böylelikle kendisine, ailesine, diğer insanlara ve zevklerine zaman ayırması demektir. Yani insan emeğinin sömürü aracı olarak kullanılmaması demektir.
Ne kapitalizm vazgeçilmez..ne de onun hilkat galibesi olan serbest piyasa koşulları..
Siz komünistlere güldüğünüz için bir komünizme inanmış biri olarak ben de size güldüm..İlk gülme edimi sizden geldi özetle..Bunu da burada belirtmeden geçmek istemedim..
sedat bunun bir benlik dasvası olduğunu söyleyen sen bu cümleleri nasıl kurdun? ne diye ölmeden ölmeye çalışmaktasın o halde? yoksa bir yalan mı bu? rabbini kandırmaya mı çalışıyorsun yoksa? :)
para çıkarı her zaman var edeceği için para kalkmalıdır. en büyük sömürü paradan para kazanmadır. yani üretmeden kazanmak. eski ilkel komünal toplumlarda takas yöntemi vardı. buğday istiyorsan mısır ekmen üretmen lazım ki mısır ile tasak edesin. para icat edilince üretmek yerine parayı ele geçirme ve paradan para kazanma yolları başladı. bu şu demektir. bir kısım insan hem kendi için hemde benim için üretsin. bu sömürüyü başlatmıştır.
yeme beni Müttaki. :yamukgul: aşk böcük möcük bunlar boş iş. ilk çağ filozofları felsefe tartışmadan önce ne yapartlardı biliyormusun?
önce yerlerdi içerlerdi gönüllerini hoş ederlerdi ve en son yatağa uzanıp felsefe konuşmaya başlarlarmış. neden? çünkü insan bedeni ihtiyaçlarını karşılayamadan tasavvuf, Tanrı, aşk meşk boş işlerdir.
tekrar ediyorum müttaki;
para bir kısım insanı üretmeden kazanmaya itmiştir. bu da sömürüyü başlattı. sorun bu.
Benim Benliğim komün olmadığından Var olan da yok olup komünleşiyorum.. fakat komün olan ben değilim zaten Benlikdir hep komünali engelleyen
ayrıca AŞK İnsanı İnsan yapandır.. bu beden ihtiyaçlarını her türlü karşılar.. karşılamıyormusun sen ihtiyacını... işçiler karşılamıyor mu... hangimizin gözü İnsan olmakda..
dediğim gibi İnsan olmak gibi bir amacımız yok davamız Güç sahibi olmak.. kızmak birilerine.. yönetmek..
ayrıca Aşka boş demek kendi inancından gaflettir.. kendinle çelişmekdir
aç Yunusun Şiirlerine bak.. en çok kullanılan kelime nedir..
Aliyi Ali yapan nedir.. Nesimiyi Nesimi yapan nedir... Hallacı Hallac yapan nedir..
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:26 yahu Sedat ne diyorsun allah aşkına. soruya cevap vermiyor başka şeylere yöneliyorsun. sen patronsun. lütfen söylermisin neden kar etmeye çalışıyorsun? soru net. bunun elbette kimlik ile ilgisi var ama sen soruya cevap verdiğinde kimlik ortaya çıkacak zaten. kısaca neden kar etmek ister sermaye?
hasret_eylul 20.12.2006, 14:26 Alevilik ve komün yaşamın özünü ve bütünlüğünü şu mısralar çok güzel açıklamaktadır...
Yarin yanağından gayrı
her yerde her şeyde
hep beraber diyebilmektir..
alevilik ve komünizm.....
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:28 Benim Benliğim komün olmadığından Var olan da yok olup komünleşiyorum.. fakat komün olan ben değilim zaten Benlikdir hep komünali engelleyen
ayrıca AŞK İnsanı İnsan yapandır.. bu beden ihtiyaçlarını her türlü karşılar.. karşılamıyormusun sen ihtiyacını... işçiler karşılamıyor mu... hangimizin gözü İnsan olmakda..
dediğim gibi İnsan olmak gibi bir amacımız yok davamız Güç sahibi olmak.. kızmak birilerine.. yönetmek..
ayrıca Aşka boş demek kendi inancından gaflettir.. kendinle çelişmekdir
aç Yunusun Şiirlerine bak.. en çok kullanılan kelime nedir..
Aliyi Ali yapan nedir.. Nesimiyi Nesimi yapan nedir... Hallacı Hallac yapan nedir..
müttaki kıvırma lütfen. soruları geçöiştiriyorsun. siyasette eskiden hiç değişmemişsin anlaşılan. :uhhm:
ben para diyorum sen aşk diyorsun. ne aşkı geç onu diyorum. bu aşkı önemsemediğimden değil. aşkın aç karna bir anlam ifade etmediğinden söylüyorum. sen burda aşkı yazarken karnın tok yazıyorsun. sokaktaki aça adamla aşkı konuşta göreyim seni. :uhhm:
İnsan insana nasıl aşk duyar söyler misiniz? Durup dururken aşk duyar mı? Günde 10 saat çalışan ama aldığı ev kirasına yetmeyen, ya da iş bulamadığı için günde 10 saat çalışan insana haset duyan çoğunluklar ile, diğer tarafta kılını bile kıpırdatmadan sadece üretim araçlarına sahip olduğu için hesapsız bir şekilde zengin olan azınlık grupların oluşturduğu bir toplumda insanlar birbirlerine nasıl aşk duyarlar ki....
Ve ben de diyorum ki, insan aşkı yaratır. Sizin kastettiğiniz de dahil olarak her türlüsünü hem de..
Yeter ki o insan eşitsizlikle karşılaşmasın. Eşitsizliği çözmek ve yerle bir etmek ise komünist toplumlarda mümkündür, sadece ve sadece.
Çünkü komünizmin temel sorunlarından birisi insanı özgürleştirmek ve bu yolla insanı insan yapmaktır. Özgür olmayan insan, duyguları, duyuları özgür olmayan bir insan hiç bir konuda yüreğinde samimiyetle hiç bir şeyi hissedemez.
Bu ise ancak ve ancak üretim araçlarının ortaklaşması, işbölümü mekanizmasını iyi örgütlemekten, işbölümü mekanizmasını adilleştirmekten geçer. Yani insanların toplumun ihtiyacının üzerinde üretim yapmaması demektir bu. Yani kar için üretim yapmamak demektir. Yani böylelikle kendisine, ailesine, diğer insanlara ve zevklerine zaman ayırması demektir. Yani insan emeğinin sömürü aracı olarak kullanılmaması demektir.
Ne kapitalizm vazgeçilmez..ne de onun hilkat galibesi olan serbest piyasa koşulları..
Siz komünistlere güldüğünüz için bir komünizme inanmış biri olarak ben de size güldüm..İlk gülme edimi sizden geldi özetle..Bunu da burada belirtmeden geçmek istemedim..
Benim kabem İnsandır nasıl diyorsa Aşkı da İNSANA'dır.. Aşk dediğimiz Şey erkek dişi olayı değil.. yalnızlıklarını paylaşmak.. yalansız çıkarsız dürüst olabilmek.. güvenmek.. inanmak... sevebilmek sevginden ötürü...
ne kapitalizm vazgeçilmezdir ne de komünizm.. İnsan İnsansa eğer Hürce heryerde İNSANDIR... hapsede girse... şatoda da kalsa farketmez onun için..
dediğim gibi Hür olabilmek Yalnızlığında paylaşabilmek Yokluğunda Varlığını.. ya da Virüs gibi Varlığınla Varlığı yok etmek...
yahu Sedat ne diyorsun allah aşkına. soruya cevap vermiyor başka şeylere yöneliyorsun. sen patronsun. lütfen söylermisin neden kar etmeye çalışıyorsun? soru net. bunun elbette kimlik ile ilgisi var ama sen soruya cevap verdiğinde kimlik ortaya çıkacak zaten. kısaca neden kar etmek ister sermaye?
Serkan Ben kendi gözlerimle şahit oldum. Sedat ne için kar etmek isterse istesin bütün küçük veya büyük sermayeli patronlar Sedat gibi olsa onun gibi değerle taşısa içlerinde eminim ki ülkemizin hali çok değişik olurdu.
Gülseren58 20.12.2006, 14:37 Benim kabem İnsandır nasıl diyorsa Aşkı da İNSANA'dır.. Aşk dediğimiz Şey erkek dişi olayı değil.. yalnızlıklarını paylaşmak.. yalansız çıkarsız dürüst olabilmek.. güvenmek.. inanmak... sevebilmek sevginden ötürü...
ne kapitalizm vazgeçilmezdir ne de komünizm.. İnsan İnsansa eğer Hürce heryerde İNSANDIR... hapsede girse... şatoda da kalsa farketmez onun için..
dediğim gibi Hür olabilmek Yalnızlığında paylaşabilmek Yokluğunda Varlığını.. ya da Virüs gibi Varlığınla Varlığı yok etmek...
Hah..işte bu..Benim kabem insandır diyenler kim..Kızılbaşlar öyle değil mi?
Kızılbaşlık, Alevilik ortakçı toplum geleneklerini sürdüren toplumdur. Yani üretim alanında ortak üretip, ortak paylaşmaktan gelen ve gelecekteki ütopyası da yine bu yönde olan bir inanç ve kültür sisteminden söz ediyoruz.
Yani kısa çöp, uzun çöpten hakkını alacak diyen bir toplumdan.
Yani yarin yanağından gayrı her yerde, herşeyde, hep beraber diyebilen bir toplumdan.
Yani kadınlara ikinci sınıf olarak davranmayan bir toplumdan.
Yani bilime ve öğrenmeye bağlı bir toplumdan..
Yani yapısı nedeniyle komünist ideolojide belirlenen koşullarla ortak özellikler
gösteren bir toplumdan söz ediyoruz..
Biz de bu topikte başından beri bunu savunuyoruz zaten..
yahu Sedat ne diyorsun allah aşkına. soruya cevap vermiyor başka şeylere yöneliyorsun. sen patronsun. lütfen söylermisin neden kar etmeye çalışıyorsun? soru net. bunun elbette kimlik ile ilgisi var ama sen soruya cevap verdiğinde kimlik ortaya çıkacak zaten. kısaca neden kar etmek ister sermaye?
cevabı basit... kar ederek Yatırıma gidip kendi Şirket Varlığının idamesini güven altına almak... dediğim gibi.. liberalizmde Şirketin kendisi Öznel bir Varlıkdır kimlik kazanmışdır...
Patron da kimliğini Varlığını tanımlayan Öznel bir Varlık olan Şirketten alır yani kendi kimliğinin yaşaması Şirketinin kimliğiyle bağlantılıdır..
müttaki kıvırma lütfen. soruları geçöiştiriyorsun. siyasette eskiden hiç değişmemişsin anlaşılan.
ben para diyorum sen aşk diyorsun. ne aşkı geç onu diyorum. bu aşkı önemsemediğimden değil. aşkın aç karna bir anlam ifade etmediğinden söylüyorum. sen burda aşkı yazarken karnın tok yazıyorsun. sokaktaki aça adamla aşkı konuşta göreyim seni.
Haçlı seferlerinin olduğu dönemlerde Kıtlık zamanları... Yunus gider Bektaşinin dergahına buğday ister.. siz daha iyi bilirsiniz bu misali...
İstek varsa gerisi teferruat
Alevilik felsefesinin işinize gelenini kullanıp işinize gelmeyenleri reddderek kimin siyaset yaptığı belli oluyor..
Parayı Aşktan üstün gören bir anlayışı savunmak bana doğayı ifade ediyor.. yaşamak için öldürme hakkını
bende diyorum ki.. Aşk yoksa eğer karnın doysa ne fayda şaton olsa ne fayda her zengin Aşık mı İnsana... asıl Aşıklar Fakir Olur..
kendine ait sandıkları mülkiyeti sahibine teslim etmişlerdir.. orada sadece kimlikleri oturur...
Mesut Gündüz 20.12.2006, 14:42 Birgün bir gazeteci kız bir hapishaneye roportaja gitmiş.Mahkumlarla konuşmaya başlamış.Bir hücrenin önünde durmuş içeride bir tane yaşlı adam var.
Gazeteci Kız: Amca adın ne diye sormuş
Mahkum: Adım kışçı kızım demiş.
Gazeteci :Kışçı ne demek amca demiş.
Mahkum : Anlatıyım kızım demiş.Ben yazın nerde olsa kalır karnımı doyururum.kış gelipte üşümeye başladığımda kalabalık bir yere giderim elinde çantası olan yaşlı bir kadını gözüme kestiririm koşarımm çantasını kaparım kaçar gibi yaparım ama kaçmam.Hayırsever biri çıkar beni yakalar nasıl olsa.Karakola götürürler.Kadın beni affedececek gibi olursa atlarım komiserin üztüne parçalarım üstünü başını hırsızlığa teşebbüsten polise hakaretten beni içeri atarlar;
Gazeteci Kız: Pekiamca senin özgürlüğün ne olacak diye sorduğunda;
Mahkum:O neki kızım yeniyormu içiliyormu,sıcakmıdır.
bugünün yaşadıgımız ideolojinin yani kapitalizmin içinden komünizime bakılırsa onun yaşanılamaz oldugu sonucuna varılması mutlaktır. ki komünizim yeni insanın inşa edilmesidir. yani bugüden bakarak 'ya nasıl olurda sınıfsız patronsuz dünya olabilir' düşüncesinden yola cıkarız ve evet evet mümkün degil ütopya sonucuna varılır ama yapılan tamamen hatadır cünkü komünizim de insanlar, bugünki insalar gibi cıkar peşinde koşmayan insana dair güzel ne varsa ondan yana tavrını koyan sömürmenin en aşşalık olgu oldugunu bilen sömürüsüz ,sınıfsız,sınırsız bir dünyanın daha insana ait oldugunu bilen insanlardan oluşacaktır. kısacası bugünün kapitalist penceresinden bakarak komünizmi dize getirme cabaları boşunadır.sınıfsız ve sınırsız bir dünya özlemi içinde olmayanlar alevilikten bahsedemeyecegine göre alevilik komünizimle aynı düşünce cizgisindedir..
Serkan_Devrim 20.12.2006, 14:55 cevabı basit... kar ederek Yatırıma gidip kendi Şirket Varlığının idamesini güven altına almak... dediğim gibi.. liberalizmde Şirketin kendisi Öznel bir Varlıkdır kimlik kazanmışdır...
Patron da kimliğini Varlığını tanımlayan Öznel bir Varlık olan Şirketten alır yani kendi kimliğinin yaşaması Şirketinin kimliğiyle bağlantılıdır..
Haçlı seferlerinin olduğu dönemlerde Kıtlık zamanları... Yunus gider Bektaşinin dergahına buğday ister.. siz daha iyi bilirsiniz bu misali...
İstek varsa gerisi teferruat
Alevilik felsefesinin işinize gelenini kullanıp işinize gelmeyenleri reddderek kimin siyaset yaptığı belli oluyor..
Parayı Aşktan üstün gören bir anlayışı savunmak bana doğayı ifade ediyor.. yaşamak için öldürme hakkını
bende diyorum ki.. Aşk yoksa eğer karnın doysa ne fayda şaton olsa ne fayda her zengin Aşık mı İnsana... asıl Aşıklar Fakir Olur..
kendine ait sandıkları mülkiyeti sahibine teslim etmişlerdir.. orada sadece kimlikleri oturur...
seninle kesinlikle siyaset konuşulamayacağını anlamış bulunuyorum. :uhhm:
olay aslında kardan kar etme meselesi. karı sermayeye katıp sermayeyi büyütüp daha fazla kar etme. şirketlerin başarısıda sermayeyi ne kadar büyütebildiklerine bağlıdır. bu tekelleşmeye kadar gider. daha çok kar etmek, daha çok karı da sermayeye katıp daha da çok kar etmek hep daha fazlasıdır hep.
işçinin amacı ise ekmeğidir. bu iki amaç arasında ortak bir payda yok. bu sebeple işçinin sermaye ile uzlaşabilmesi mümkün değil. çünkü birinin karı diğerinin zararı üzerine kuruludur. ama sen bunları konuşmuyorsun. aşk meşk böcük bunlar önemsiz şeyler değil. ama televizyon tamirinden konuşulurken durduk yere yemek tarifi konuşmaya benziyor yaptığın. :uhhm:
diyorum ki para, üretmeden kazanma yolunu dolayısıyla üreticinin hem kendi için hemde başkaları için üretmeleri zorunluluğunu doğurduğu için üretici sömürülür. sense bunlar hakkında konuşmuyorsun. olayları başka yerlere çekiyorsun. :uhhm:
seninle de bir daha siyaset konuşursam ne olsun. :uhhm:
Mesut Gündüz 20.12.2006, 14:55 bugünün yaşadıgımız ideolojinin yani kapitalizmin içinden komünizime bakılırsa onun yaşanılamaz oldugu sonucuna varılması mutlaktır. ki komünizim yeni insanın inşa edilmesidir. yani bugüden bakarak 'ya nasıl olurda sınıfsız patronsuz dünya olabilir' düşüncesinden yola cıkarız ve evet evet mümkün degil ütopya sonucuna varılır ama yapılan tamamen hatadır cünkü komünizim de insanlar, bugünki insalar gibi cıkar peşinde koşmayan insana dair güzel ne varsa ondan yana tavrını koyan sömürmenin en aşşalık olgu oldugunu bilen sömürüsüz ,sınıfsız,sınırsız bir dünyanın daha insana ait oldugunu bilen insanlardan oluşacaktır. kısacası bugünün kapitalist penceresinden bakarak komünizmi dize getirme cabaları boşunadır.sınıfsız ve sınırsız bir dünya özlemi içinde olmayanlar alevilikten bahsedemeyecegine göre alevilik komünizimle aynı düşünce cizgisindedir..
Güney arkadaşa ilave olarak şunu söylüyorum.Halen rusyada her evde bir piyano bulunmaktadır.Ve sokaktaki araçların çoğu Lada'dır.Şöyle bi bakalım herkesin Lada'sımı olsun istersiniz yoksa sizin Mercedesiniz mi?
hasret_eylul 20.12.2006, 14:59 bugünün yaşadıgımız ideolojinin yani kapitalizmin içinden komünizime bakılırsa onun yaşanılamaz oldugu sonucuna varılması mutlaktır. ki komünizim yeni insanın inşa edilmesidir. yani bugüden bakarak 'ya nasıl olurda sınıfsız patronsuz dünya olabilir' düşüncesinden yola cıkarız ve evet evet mümkün degil ütopya sonucuna varılır ama yapılan tamamen hatadır cünkü komünizim de insanlar, bugünki insalar gibi cıkar peşinde koşmayan insana dair güzel ne varsa ondan yana tavrını koyan sömürmenin en aşşalık olgu oldugunu bilen sömürüsüz ,sınıfsız,sınırsız bir dünyanın daha insana ait oldugunu bilen insanlardan oluşacaktır. kısacası bugünün kapitalist penceresinden bakarak komünizmi dize getirme cabaları boşunadır.sınıfsız ve sınırsız bir dünya özlemi içinde olmayanlar alevilikten bahsedemeyecegine göre alevilik komünizimle aynı düşünce cizgisindedir..
güney hocam o zaman ütopya demesek hayal desek daha bi anlamlaşmazmı....
ben ütopya demedim , hayal hiç diyemem :)
seninle kesinlikle siyaset konuşulamayacağını anlamış bulunuyorum. :uhhm:
olay aslında kardan kar etme meselesi. karı sermayeye katıp sermayeyi büyütüp daha fazla kar etme. şirketlerin başarısıda sermayeyi ne kadar büyütebildiklerine bağlıdır. bu tekelleşmeye kadar gider. daha çok kar etmek, daha çok karı da sermayeye katıp daha da çok kar etmek hep daha fazlasıdır hep.
işçinin amacı ise ekmeğidir. bu iki amaç arasında ortak bir payda yok. bu sebeple işçinin sermaye ile uzlaşabilmesi mümkün değil. çünkü birinin karı diğerinin zararı üzerine kuruludur. ama sen bunları konuşmuyorsun. aşk meşk böcük bunlar önemsiz şeyler değil. ama televizyon tamirinden konuşulurken durduk yere yemek tarifi konuşmaya benziyor yaptığın. :uhhm:
diyorum ki para, üretmeden kazanma yolunu dolayısıyla üreticinin hem kendi için hemde başkaları için üretmeleri zorunluluğunu doğurduğu için üretici sömürülür. sense bunlar hakkında konuşmuyorsun. olayları başka yerlere çekiyorsun. :uhhm:
seninle de bir daha siyaset konuşursam ne olsun. :uhhm:
konu Alevilik ve komünizm değil mi.. birde benim hatam tartışmamam.. yani paylaşmaya çalışırken anlayışların artmasına çalışıyorum ve anlaayışımın.. komünizm de liberalizmde benim için olmazsa olmaz olmadığından böyle bir sıkıntım yok..
hep fazlası hep fazlası.. bu İnsanın yapısı ile ilgili.. komünal sistem bunu engelleyenilir mi.. engelleyemez İnsan kafasına takmışsa birşeyi her sistemi aşar.. fakat ALevilikde İnsanın böyle bir takıntısı arzusu yoktur..
İşçinin bir kimliği vardır... Patronun da bir kimliği vardır... ve kimliklerinin gereğini İfa ederler.. Patron bir kişi de İnsan olabilir.. İşçi de olabilir..
kimi kimliğinin Kölesi olmuştur kimi Kimliğinin Efendisi..
Hah..işte bu..Benim kabem insandır diyenler kim..Kızılbaşlar öyle değil mi?
bu sözü söylemekle yaşamak bambaşka birşey...
Yalnız Para Aşktan öncelikdir anlayışına göre bu sadece sözde kalmış demekdir
anlatmak istediğim de buydu.. komünistim diyenlerin komünistliği sözde.. Alevilik zaten bunun Yaşama geçirilmiş hali..
yalnız şunu da söyliyeyim ki kimse doğmakla Alevi olamaz.. zaten de olunmadığı aşikar bu yüzden Alevilik br toplum değildir bir Yaşam biçimidir Devlet gibi bir gereği de yoktur
Biz masa başı tartışmada bütün konuları bitirdik, şimdi internet üzerinde birçok sitelerde konuşacağız ;artık söz bitti ak ve kara belli zaten, biz alevilik ,komünizme uzlaşırmı ,yakınmıdır,fikir beyan ediyoruz;insanlık artık duyarsızlaşıyo ,bencilleşiyo ,bireyselleşiyo zaaflarına zaaf katıyo bana bilindik konuları bilen insanlarla tartışmak pekde mantıklı gelmiyo ,aşağı yukarı arkadaşlarımızın açıklamaları aynı, kelime oyunu gibi geldi
cevabı basit... kar ederek Yatırıma gidip kendi Şirket Varlığının idamesini güven altına almak... dediğim gibi.. liberalizmde Şirketin kendisi Öznel bir Varlıkdır kimlik kazanmışdır...
aslında bu sürecin devamıda var.. Kobiler ve büyük işletmeler... Rekabet ve büyümek için Varlığını korumak için yönetim sistemleri oluşturdular .. artık Patronlar zamanla sadece hisse senedi sahipleri olacak.. Gerisi hep Melekelik.. yani Melekeler İşleri paylaşacak bölüşecek... ve zamanla Şirketler bir kimlik olacak.. Halk tarafından ve Devlet tarafından çift taraflı denetlenen bir kurum olacak.. işçiler yöneticiler belirlenmiş kriterlere göre seçilecek.. yani bu sistemin sonu da Mutlak komünalliğe çıkacak...
bu hisse senedi sahipliği zaten o kişinin hakkı çünkü kendisi ailesi.. yani annesinin babasının ve çevresinin emeği ürünü... ve O'nu devam ettirecek kişi..
sen ben nasıl annemizi babamızı temsil ediyorsak.. nasıl o kültürü devam ettiriyorsak bizim çocuklarımızda bizden aldığı bayrağı zamanının şartlarına göre şekillendirerek bırakacağız çocuklarımıza..... kimsenin hakkında gözümüz yok.. o samimiyete ulaşıldığında kendi hakkımız neyse veririz inşallah da vermek istemeyenin elinden almak da bize göre değil..
zaten amacımız A'dem den bu Deme.. İnsan olup İnsan yaratmak... bozulan şeriatleri şartlara müdahil olmak zamana uydurmak dinlenebildiğimizce... artık peygamberlik bitti yalnız Risalet hep İçimizde.. aramızda..
Neden AlevİlİĞİ Hep Bİryerlere BaĞlamaya ÇaliŞiyoruz .
Gülseren58 21.12.2006, 17:20 Neden AlevİlİĞİ Hep Bİryerlere BaĞlamaya ÇaliŞiyoruz .
Neden tek cümlelik mesajlar atıyorsunuz?
Ve neden sorunu biraz daha açmıyorsunuz?
Lazoşa_62 21.12.2006, 19:17 sevgili can
Söylediklerinize kesinlikle hak veriyorum.Aleviliğin sosyalizimle örtüşmesi aleviliğin gücünün kanıtı değil mi? peki neden daha köklü olan aleviliği daha dünkü çocuk sayılacak sosyalizimle boğalım ki. Belkide boğmak kelimesini kullanmamam gerekir fakat köklü ve evrensel değerlere sahip aleviliği başka bir düşünce sistemiyle eşitlemek aleviliğe zarar vereceği düşüncesini taşımaktayım.
Sosyalizim kominizme ulaşmada geçici bir durak veya terim yerindeysa basamak olarak ortaya çıkmaktadır. Söylediğiniz gibi sosyalizmin amacı kominist topluma geçebilmek için tüm etnik ve sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırma ,bunları aynı potadan eritme görevi vardır.
Alevilik zaten kendi içinde bunu gerçekleştirmiş(her nekadar şimdi bunu yaşamaktan zorlanıyorsada) ve gerçekleştirme gücünü ispatlamıştır
düşüncenizin bu bölümüne imzamı atarım. türkiyede devrimci hareket kendi özgün kültürünü yaratırken özellikle alevi deyişlerinden yararlanmışlardır.Bunu 1960-80 yıllarını yaşayanlar çok iyi bilirler.
Halitseyfie kardeşim.İlk mesajımdan söyledigimin arkasındayım.Alevilik=Sosyalizm dir. Sosyalizm olgusu dünyada oluşmadan veya bu sosyal kelimesi kullanılmadan önce Alevilik sosyal bir hayatı yaşıyordu.
Alevilik; biliyoruzki Arabistan dünyasında HZ.Ali ye yapılan dini ve siyası haksızlıklar nedeniyle bu insanın bunu haketmediğini ve bu haksızlığı karşı mücadele etmek için oluşan sosyal adalet isteyen toplumdur. İşte bu noktada oluşan toplum Alevilik ismini ve Felsefesini yaratmıştır.Bu sisteme Evrensel olarak sosyalizm adını alır ve soyalizmi oluşturmuştur.
Fikirlerine katılıyorum ama sosyalizmi dar bir çerçeve olarak görmen bence yanlış sosyalizm kavramı çok geniş ve kapsamlıdır alevilik gibi.
Alevilik isim olarak kendi içindeki yaşamda sosyalizmi tamamlamıştır.Türkiyede bunu tamamlamak için direk sosyalist bir düşünce ve isimle gitmek ve mücadelesini yapmak lazım. Alevilik islam ve dünya dinlerinde inanca dayalı göründügü için Alevi ismi ile sosyalızme gidemeyiz.
Ayrıca Suni devrimci aydın arkadaşlarım dahi bazı yorumlarında aleviligin felsefesi,insana ve dünyaya bakışı sosyalizm ile aynı olduğunu söylemeleridir.İyi forumlar
hafikakpinar 21.12.2006, 22:42 ya şöyle bi bakınca müsahiplik kavramı geldi aklıma ..
yarin yanağı hariç herşey eşit demek değilmidir müsahiplik ???
komün = ortak yaşam
müsahiplik = ortak yaşam
odtülü aslan 21.12.2006, 22:49 Alevi toplumunda İslam tarihinin başlangıcından sonraki toplumsal ayaklanmalara bakarsak olayın dini boyutunun yanında İslam devletinde egemen sınıflar arasındaki çatışmada, kapitalizmden sosyalizme geçiş aşamasındaki toplumsal ayaklanmalara benzemektedir.Aslında sorunun ekonomik kökenine dönersek Hz. Muhammed ten sonraki dört halife döneminde kapitalist sistemin İslam devletine egemen olduğunu görürüz.Mesela Hz. Muhammed ölene kadar savaşa katılanlar arasında paylaştırılan ganimetler özellikle Osman döneminde bir hazine kurulumu için devlete aktarılmıştır.Bir yandan ekonomik olarak büyüyen İslam imparatorluğu diğer yandan yeni toprak fetihleriyle emperyalist politikalar gütmüştür tabiki günümüz kapitalis anlayışıyla karşılaştırırsak.Fakat Hz. Ali nin şehit edilmesinden sonra başlayan süreçte Alevi toplumunda Abbasi-Emevi sülalelerine karşı muhalif tutum bir takım ayaklanmalarıda beraberinde getirmiştir.Mesela ilk sosyalist ayaklanmalar Abdullah İbn Saba, Abuzar Gaffari gibi Ehlibeyt yandaşı düşünce liderleri tarafından hilafeti Ehlibeyte aktarmak için başlatılmıştır.Fakat o zamanki toplum bilincin bu tür mücadeleleri başarıyla sürdürmesi çok zordu ve ayaklanmalar bastırıldı.Bu durumdan baktığımızda aslında Alevilikle sosyalizm arasında ilişki kurmak çokta zor olmasa gerek.
komünizm ütopik bir sistemdir "her insan eşit hakka sahip olmalı" sisitemidir.hiç bir ülke tam anlamıyla uygulayamamıştır.her insanın eşit yaşayacağını vaat etmiş ve her sistemdeki gibi en tepedekiler en iyiyi yaşamıştır.sınıfların bulunmadığı br sistemdir vs vs. komünizm hakkında yazabileceğim daha bir çok şey vardır. ama şurada bir şey kafamı karıştırdı neden alevilik ve komünizm diye bir başlık açılmıştır doğrusu buna bir mana veremedim. insanın aklına başlığı okuyunca direk şu soru geliyor; her alevi komünist midir , her komnist alevi midir. komünizm hayal ürünü bir sistemdir. hayata geçirilememiştir.
MareNostrum 24.12.2006, 12:14 komünizm ütopik bir sistemdir "her insan eşit hakka sahip olmalı" sisitemidir.hiç bir ülke tam anlamıyla uygulayamamıştır.her insanın eşit yaşayacağını vaat etmiş ve her sistemdeki gibi en tepedekiler en iyiyi yaşamıştır.sınıfların bulunmadığı br sistemdir vs vs. komünizm hakkında yazabileceğim daha bir çok şey vardır. ama şurada bir şey kafamı karıştırdı neden alevilik ve komünizm diye bir başlık açılmıştır doğrusu buna bir mana veremedim. insanın aklına başlığı okuyunca direk şu soru geliyor; her alevi komünist midir , her komnist alevi midir. komünizm hayal ürünü bir sistemdir. hayata geçirilememiştir.
değerli arkadaşım;
nasıl hem "hiç bir ülke tam anlamıyla uygulayamamıştır" diyorsunuz hem de "en tepedekiler iyiyi yaşamışlardır" diyebiliyorsunuz?
yazılanlara kısaca göz attım da bir kere komünizm denilen sınıfsız toplum anlayışı dünya üzerinde şu ana kadar hiç bir defa tecrübe edilememiştir.sovyet rusya,çin,küba..vs. gibi ülkeler sosyalist ülkelerdir.
karl marx'ın diyalektik materyalizm mantığına göre dünya üç ana evrimden geçecektir.1.kapitalizm (tez) 2.sosyalizm (antitez) 3.komünizm (sentez)
velhasıl anlatmak istediğim komünizme tecrübe olarak hiçbir şeyi gösteremezsiniz.ancak sosyalizme atıfta bulunabilirsiniz.lakin bu da sağlıklı değildir.sosyalizmin bazı ülkelerde yanlış uygulanmış olması onu çürütmez.diyelim ki gönülden alevi bir insan cehaleti yüzünden aleviliği birilerine yanlış aktarıyorsa bu aleviliği çürütür mü? sosyalizme de aynı şekilde bakalım.
gelelim komünizm-alevilik bağdaşmasına.aslında buradaki komünizm biraz ağır bir ifade olmuş,sadece solculuk diyebilmeliydik.şu ülkede kaç tane komünist var ki zaten?veya bu anketi işaretleyen kaç kişi komünizm hakkında hatrı sayılır bir araştırma yapmış kulaktan dolma bilgiler dışında?
marjinal etnisiteler; aynı baskı noktasından zulüm gördükleri zaman birleşirler.bu devlet hem solcuyu hem aleviyi baskı altına aldı.bir kere burada bir ortak payda var.
diğer önemli konu ise; halkların kardeşliği ilkesi.sol jargonun en büyük ifadesi; alevilik tanımına birebir uyuyor.alevi inancına göre sosyalizm ters değil.sosyalizmi dinsizlik olarak suçlamayacak kadar birikimli insanlar bu bağıntıyı rahatlıkla görebilirler.
umarım anlatabildim,sevgiler...
halitseyfi 24.12.2006, 17:12 Halitseyfie kardeşim.İlk mesajımdan söyledigimin arkasındayım.Alevilik=Sosyalizm dir. Sosyalizm olgusu dünyada oluşmadan veya bu sosyal kelimesi kullanılmadan önce Alevilik sosyal bir hayatı yaşıyordu.
.................................................. ...........
Alevilik isim olarak kendi içindeki yaşamda sosyalizmi tamamlamıştır.Türkiyede bunu tamamlamak için direk sosyalist bir düşünce ve isimle gitmek ve mücadelesini yapmak lazım. Alevilik islam ve dünya dinlerinde inanca dayalı göründügü için Alevi ismi ile sosyalızme gidemeyiz.
.......................................
Sevgili sahan62
Alevilik ismiyle sosyalizme gidemeyeceğimizin sebebi nedir?
Sosyalizmin Aleviliği kabul edemeyişi mi veya tersi mi ?
Lazoşa_62 24.12.2006, 17:26 Sevgili sahan62
Alevilik ismiyle sosyalizme gidemeyeceğimizin sebebi nedir?
Sosyalizmin Aleviliği kabul edemeyişi mi veya tersi mi ?
Ben isim olarak gidilmesinin dini taraftan anıldığı ve bilindigi için söyledim. Sanırımkı bu düşüncem doğru.Türkiye ve dünya insanları Aleviligi İslamın bir mezhebi olarak biliyorlar.Bu durum siyaset alanında Yobazların yaptığına benzemiş olur.Yobaz islamcılar dahi din ismini kullanmadan başka bir isimle siyaset yapıyorlar.
Bize gelince biz aleviligin islamın ötesinde bir hayat ve toplumsal yaşam biçimi olarak biliyoruz.İşte bizim bilmemiz değil biz zaten biliyoruz.
Bizler ve bizim gibi düşünen aydın insanların dışında toplumun diger inanışındaki insanların alevilik felsefesine inandırmak meselesidir. Alevilik= Sosyalızm ise o zaman sosyal olarak bir hareket geliştirelim.İyi forumlar.
ya akdaşlar alevilik ile kominizm bir arada bir olgu degildir.tartışılması gereken bi durum varsa o da hümanistlik olması gerekmez mi. acemice davranmayalım tefede alevilik sistemi kominizin kurallarından agır ve farklı...
|
|