Orijinalini görmek için tıklayınız : Anla Beni
Kizilbas 66 01.12.2005, 08:56 Anla Beni !...
Ben bir Aleviyim!...
Siz hangi dinden,hangi mezhepten,hangi irktan olursaniz olun,ben de insanim tipki sizin gibi.Ben de bir anadan doguyorum.Benimde babam ve kardeslerim var.Bende annemin kizkardesine " teyze " erkek kardesine" dayi " diyorum.Ayni saygiyi besliyorum büyüklerime.Kücüklerime ayni sevecenlikle yaklasiyorum.Ayni dostluklari paylasiyorum yarenlerimle..
Ayni sizler gibi soguklar benide üsütüyor.Ben de islaniyorum yagmurlarda.Sizler gibi isitiyorum rüzgarlarin hisirtisini.Ayni geceleri yasiyorum sizinle.Ve ayni güneste isiniyorum.Sizinle ayni gökkubbenin altinda yasiyor,ayni yildizlari görüyorum gökyüzünde.
Benim de kanim kirmizi.Ayni kursunlar beni de öldürüyor.Ayni atesler beni de yakiyor.Ayni aciyi cekiyorum iskencede.Elektrik verdiklerinde bedenime,ayni sekilde bidip geliyorum ölüme.
Ölümler benim de yüregimi dagliyor.Ayni agitlari yakip acilarima,dügünlerde ayni türküleri söylüyorum." Yemen " türküsünde ayni duygulari paylasiyorum sizinle.Ayni sekilde gülüyorum Nasrettin Hoca nin öykülerine.Köroglunun kocaklamalarinda,Seyh Bedrettinin özlemlerinde ben de varim.Benim de alin terim var Ferhat in Sirin icin deldigi daglarda.Benim de dedem kursun sIkTI Kuvay-I milliyede isgalci düsmana. AYni kislada,ayni kadere bas koydum sizinle.Ayni savasta silah cattim vatanim icin,bagimsizlik ve özgürlük icin.
Ayni yokluk ve yoksullugu yasiyorum sizinle.Ayni cabayi harciyorum ekmek ugruna.
Sizin gibi benim de duygularim var.Sizin gibi ben de öfkelenebiliyorum.Ayni korkular,ayni kaygilar ayni sekilde sizlatiyor yüregimi.Ama neden suclaniyorum bin yildir ? Ama neden ana-baci bilmez diye dünyada hicbir topluma layik görülmeyen iftiralara maruz kaliyorum ? Ama neden cemlerde mum söndürülüyor diyerek dil uzatiliyor inanclarima ?... Ve daha binlercesi...Ama neden,neden.neden?.....Artik Maraslarda katledilmek ,Corumlarda öldürülmek,Sivaslarda yakilmak istemiyorum.Verdigim vergiler Istanbulda polis namlularindan kursun olarak geri dönsün istemiyorum...
Insan haklarinin en büyügü olan yasama hakkimi istiyorum.Inanc ve ibadet özgürlügümü istiyorum.Özgürce Cem yapmak,semah dönmek,baglama calmak istiyorum.
Pir Sultanimi istiyorum !..
Insani en yüce varlik,emegi en yüce deger,dil,din,irk,mezhep ayrimi yapmadan bütün halklari kardes olarak görüyorum.Laik,özgür ve demokratik bir toplumda insan gibi dogmak,insan gibi yasamak,insan gibi ölmek istiyorum.
Acilarin imbiginde agulari bal eyleyen bedenimin bir gün öc alma duygularina yenilmesini istemiyorsa lütfen anla beni !....
sadik eral.
Yakapınarlı 01.12.2005, 13:31 çok güzel bir yazı doğru söze ne denir tebrikler.
leyla can 24.12.2005, 10:52 gercekten cok mükemmel anlatmis bir Aleviyi,paylasimin icin tesekkür ederim.Umarim bunlari anlarlarda ona göre yargilarlar,Saygilar !!
soleylem 26.12.2005, 10:28 güzel yazı paylaşımın için saol kardeş... ah birde anlasalar...
duygulanmak bu olsa gerek dostum
eline yüreğine sağlık
Bir Zeynep 03.01.2006, 22:25 wow abim cok güzel bir yazi gercekten. Sagol paylasimin icin.
evett cok hatika gercekten yureginize saglik bunu bekliyordum dogrusuu :))))))
Candacan 04.01.2006, 05:40 Acilarin imbiginde agulari bal eyleyen bedenimin bir gün öc alma duygularina yenilmesini... İnsanın bazen isteyesi geliyor be dost.
Bu arada epeydir görmediğim Sadık Eral'a siteyi önereceğim.
Teşekkürler dost.
Gerçekden güzel yazı yazanada ulaşmasını sağlayanda teşekürler..
Candacan 05.01.2006, 02:13 Anla Beni !... yi biz anlıyormuyuz.
Sevgili canlar, yazıyı okuyan herkesin duygulandığını,... işte bu !... dediğini hissediyorum. Aleviyim diyen herkesin yüreğinin titrediğini biliyorum. Yüreklerimiz bu yazıyı zaten anlıyor ama beyinlerimiz gerçekten anlıyor mu. Benim kaygılarım var. Bazı canlar puanımı düşürseler de yazacağım. (Puan düşürmenin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını gerçekten bilmiyordum. Dün bir arkadaşımız sanırım mercan'dı galiba,puanının neden düşürüldüğüne dair sitem ediyordu. Ben de merak ettim. Kontrol panelimde "sizin 17 tecrübe puanınız var" yazıyordu. Oysa daha önce 21 yazıyordu. Demekki düşürülüyormuş dedim.)
Bu yazıda; aynı yurdu paylaşan, ortak insani değerleri olan, ortak ekonomik çıkarları olan insanların neden, farklı inançlarımızdan dolayı bin yıldır haksız yere bizi suçladıkları vurgulanıyor. İnsanların dil,din,ırkayrımı yapmadan bir arada yaşamalarının gerektiği belirtiliyor. Bizim dinimiz sizden farklı, deniliyor. Bizi kendinize benzetme çabalarından vazgeçin, deniliyor. Maraşlar, Çorumlar, Sivaslar...Bir daha bu acıları yaşamak istemiyorum. Yeter artık ! Bıçak kemiğe dayandı, deniliyor.
Sevgili Sadık yüreğin sızlamasın ama böyle düşünenler gittikçe azalıyor.
Çorum Olayları:
Şimdi avukatlık yapan Sadık Eral'le ilk tanışmamız, Çorum olaylarının hemen arifesinde olmuştu. Toplumsal muhalefet artmıştı. Alevilik doğal olarak solun kaynağı idi. Pir Sultanlar, Şeyh Bedrettinler, Babai isyanları ve daha niceleri... Tarihte de böyleydi. Yükselen devrimci muhalefeti, önce "komonist"likle suçladılar. (Onlara göre komünizm; ailenin olmadığı, ana-baba, bacı-kardeş demeden herkesin önüne gelenle yattığı bir düzendi.) Tutmadı. Arada bazı büyüklerimiz, "Ya oğlum iyisiniz, hoşsunuz da, komonistmişsiniz" derlerdi. Biz de onlara "siz de mum söndürüyormuşsunuz" dediğimizde her şeyi anlarlardı. Sonra dinsizlikle, ateistlikle suçladılar. Bu da tutmadı. Doğru, aramızda sünniler de ateistler de vardı. Ama bu arkadaşlar, tüm inançlara saygılıydılar. Hala da öyledir. Hiçbir zaman alevilerin önünde bir engel gibi durmamışlardır. Hatta tam tersine en büyük saygıyı aleviliğe duymuşlardır. Bunu halkımız gayet iyi biliyordu. Bunu; gerici faşist güçler de gayet iyi biliyordu. Onun için alevilerin ortadan kaldırılması gerekiyordu. Yaşananlar ve son olarak Maraş katliamı bunu ortaya koymuştu. Büyük bir tehlike vardı. Önlem almalıydık. Bu bilince ulaşmamızda en büyük pay sünni ve ateist arkadaşlara aittir. Mahalle ve köy komiteleri oluşturduk. Ben konumum gereği her iki komitede vardım. Sadık Eral'i bu sırada tanımıştım. Köyünün yüksek öğrenim gören iki-üç gencinden biriydi. Herşeyden önce insanlarımızı korumalıydık. Şehirde insanların belli yerlerde toplanması gerekiyordu. Diğer mahallelerde yaşayanları tek tek dolaştık. Evlerini taşıdık. Bu taşınma işleri kolay olmadı. Canlarımızı ortaya koyduk. Yaralananlarımız oldu ama kayıp vermedik. Bazılarını ikna edemedik. Hatta karşı tarafla birlik oldular. Bize karşı koydular. Bu forumda yapılan bazı tartışmaların çok daha şiddetlisini yaşadık. "Bırakın ne halleri varsa görsünler, bunların zaten alevilikle bir ilgisi kalmamış" diyerek geri çekilmek zorunda kaldık.Yaptığımız yanlışlardan biri buydu. Hala vicdan azabı çekerim. Ne olursa olsun, zorla da olsa onları getirmeliydik. Bu insanların hepsi katledildiler. Çorum olaylarındaki kayıplarımızın yüzde 95'ini bu canlarımız oluşturdu. Koruma altına aldığımız hiç bir yerde hiçbir kayıp yaşanmadı. Köylerin savunması kolaydı. Zaten benim köyüm hariç hiçbir köyde de sorun yaşanmadı. Bu; hangi gruptan olursa olsun tüm solun başarısıydı. Artık alevilerin kolay kolay yok edilemeyeceği anlaşılmıştı. Arkasından 12 Eylül faşizmi. (Bu dönemde köyümün ve tüm köy halkının topluca ne zulümler yaşadığını unutamam.)
Yeni politikalar uygulanmaya başladı. Artık aleviler değil, alevilik yok edilmeliydi.
Sevgili canlar, bu konuda duygusallığımı hoşgörün. İkna edemesem de bazı canların katledilmesi hala yüreğimi kanatıyor. Bu konuyla ilgili, nerde olursa olsun gördüğüm her tartışmaya katılmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Yüreğime engel olamıyorum. Herhangi birinizi kırarsam affedin.
izmirksk 05.01.2006, 02:53 bir millet layık olduğu zihniyetle yönetildiği gibi bir millet/mezhep/toplum kaderini kendi çizer.
o milletin/mezhebin/tarikatın/ideolojinin mensupları başlarına gelebilecek herşeyden kendiler sorumludurlar.bir kurtarıcı yada önder beklemeksizin her
birey üzerine düşeni öncelikle yapmalı.aksi takdirde ezilmişliğin sonu gelmez.
kurtuluşu yada hzuuru başkalarının(düşmanlarının) merhametinde aramamak lazım. alevi toplumunun özellikle şehir hayatı ile beraber maddiyatı herşeyin üstünde tuttuğunu değerlerinin unutulduğunu hatta hatırlanmak istenmediğini üzülerek görüyorum.
çok bilinen ama çok da önemli olan bir söz buna ışık tutar kanatindeyim.
ya çaresizsiniz yada çare sizsiniz
Candacan 05.01.2006, 03:38 Sevgili can, bizim oralarda çok söylenen bir söz vardır:
Haklı söze Hacı Emmin ne desin
eline salik abi guzel bi yazi
Kizilbas 66 06.01.2006, 14:23 bir millet layık olduğu zihniyetle yönetildiği gibi bir millet/mezhep/toplum kaderini kendi çizer.
o milletin/mezhebin/tarikatın/ideolojinin mensupları başlarına gelebilecek herşeyden kendiler sorumludurlar.bir kurtarıcı yada önder beklemeksizin her
birey üzerine düşeni öncelikle yapmalı.aksi takdirde ezilmişliğin sonu gelmez.
kurtuluşu yada hzuuru başkalarının(düşmanlarının) merhametinde aramamak lazım. alevi toplumunun özellikle şehir hayatı ile beraber maddiyatı herşeyin üstünde tuttuğunu değerlerinin unutulduğunu hatta hatırlanmak istenmediğini üzülerek görüyorum.
çok bilinen ama çok da önemli olan bir söz buna ışık tutar kanatindeyim.
ya çaresizsiniz yada çare sizsiniz
Sevgili Arkadasim yazdiklarina katilmamak mümkün degil.Bizi kurtaracak olan kendi ellerimizdir ve haklarin ve halklarin mücadelesi noktasinda Onurlu bir durus sergilemek kendine insanim diyen ,insani degerleri üzerinde tasiyan her bireyin görevi olmalidir.Yasadigimiz dünyanin ve Türkiyenin politik olarak geldigi noktada,ülkenin her zaman bir savas konumunda olmasi ve Yurtseverligin savasseverlikle ,sovenistlikle es anlam kazanmasi,Baristan ve demokrasiden yana olan her insan icin ciddi bir tehlike demektir..
Tarihin kendisine kazandirdigi bir misyon olarak Aleviligin haklidan,Baristan,Demokrasiden yana olmasi ,yöneten gücler tarafindan karsi tarafta görülmesine neden olmaktadir.Bu yüzden artan baskilar
Alevileri taraf olmaya ,hakli davalarina sahip cikmaya ,kendilerine yasam olanagi vérecek cogulcu Demokrasinin kazanilmasi ugrunda mücadele vermege zorunlu kiliyor...
Saygilarimla.......
dilara74 10.09.2006, 03:16 sevgili kızılbaş 66 yazın çok güzeldi. duygularını içtenlikle ifade etmişsin.sana sonuna kadar katılıyorum.
MeRaLiNa 10.09.2006, 03:24 harika bir yazi
Ama neden ana-baci bilmez diye dünyada hicbir topluma layik görülmeyen iftiralara maruz kaliyorum
dünyada hic bir topluma layik görülmeyen..... bu bize bu iftirayi atan yaratiklarin ne kadar igrenc, kör cahil oldugunun kelimelere sigmayacak bir göstergesi
SivanA SimyacI 15.09.2006, 15:09 Evet bizlerde insanız bize dinsiz diyen cahiller hep unutur bunu ama sadık eral bu güzel makalesiyle hatırlatmıştır onlarada bu güzel paylaşımın için teşekkür ederim Halil Abi.
deniz olmak 15.09.2006, 15:30 muhafazakar bir arkadaşla muhabbet sırasında,yahudiler için olmadık şeyler söyledi ve dönüp şöyle dedim sende yahudi doğabilirdin yaratmak gibi veya kaderini tayin etmek gibi bir şansın varmı peki.yok değilmi
ozaman
kin nefret yok uzlaşı var...
dostum yazınız oldukça hoştu içimizde büyüttüklerimiz bunlar saol...
pastoralsenfoni 15.09.2006, 16:03 ne mükemmel bir yazı içimdekileri ne kadar da iyi anlatmış.okuyunca çok duygulandım.ne yazık ki düşünmek ,inanmak,değerleri yaşatmak suç sayıldı ve bunlardan dolayı yargılandık,yara aldık.
gerçekten bunu yazan büyük emeğe saygılar.
|
|