Orijinalini görmek için tıklayınız : Dedeler ve İlahi Güçleri Hakkında.. .

byksz
21.12.2006, 21:47
mrh sevgili arkadaşlar.
sizlere köyümde büyüklerimiz tarafından anlatılan bir olayı aktarıp sizlerden de bir fikir almak istedim.olay şu:
köyümüzde yapılan bir Cem sırasında dedenin dua ederken yeşil bir ışığa dönüştüğü ve bacadan dışarı çıktığı ardından tekrar kapıdan içeri girdiği ve Cem e kaldığı yerden devam ettiği anlatılır.
benim merak ettiğim gerçekten böyle bir ilahi güc var mı yoksa bizim onlara gösterdiğimiz saygının bir ifadesi mi?
kendi çevresinde böyle bir olayı gören veya duyan var mı?

Şoreş
21.12.2006, 21:52
Konu uygun bölüme kaydırılmıştır.. İyi Forumlar..

müttaki
21.12.2006, 22:08
İnsan-ı kamilin Ayakları yere basanı makbuldur... Kuşlar uçar.. Leylekler uçar İnsan yerde derler :)

mistik hikaye gibi maşallah :D

Akayizm
21.12.2006, 23:11
Bilimsel Olarak Kaniti Gücte Olsa Aslinda Bu Tip Olaylar Var
Gecmise Bakarsakta Peygamberlerin Mucizeleri Gibi Konulari Örnek Gösterebiliriz

Bende Dedemle Ilgili Bi Aniyi Sizlerle Paylasmak Istiyorum

Dedem Askermiş O Zamanlar Bi Olay Olmus Tam Olarak Hatirlamiyorum
Komutani Dedeme Kizmis Dedem'de Komutanin Oglunu Kucagina Alip
Cayir Cayir Yanan Kalorifer Kazaninin Icine Cocukla Birlikte Girmis
Herkes Şok Olmus Tabi Komutan Aman Cocugum Falan Flan Derken Aradan Bi Kac Dakika gecmis
Dedem Cocukla Birlik te Tekrar Cikmis..
2side Sapa Saglam Komutan Cok Korkmus Nerdeyse Aklini Kaciricakmis
Konusamiyormus.. Olay Yerine Gelen Diger Komutanlar Cocuga Sormuslar
Oglum Ne Vardi Kazanin Icinde Amca Ateş Yaniyodu Ama Cok Soguktu Orasi Abiye "Dedem" Üşüdügümü Söyledim Oda Beni Geri Cikardi Ama Heryer Yaniyordu Demis Olay Böyle Tabi Inanmayan Arkadaslarda Olabilir Bize Saygi Duymak Düser Çünkü Bilimsel Olarak Hem Kaniti Yok Hemde Cok Sacma :) Ama Gerçek :)

Kolay Gelsin

Serkan_Devrim
21.12.2006, 23:14
bu iki durumludur.
keramet yada mucize denilenlerin parapisikolojik açıklamaları mevcuttur. aslında mucizeler yada kerametler fizik dışı şeyler değil henüz fiziğin ulaşamadığı ulaşılamamış fiziktir. :)

ama bu durum çoğunlukla(dedeleri kastetmiyorum genel mana da konuşuyorum) sömürüyü doğurmuştur. şöyle bir söz vardır.
şeyhini uçuran mürididir.:yamukgul:

Akayizm
21.12.2006, 23:23
Bizler Simdi Mürid mi Oluyoruz Hocam :D

Serkan_Devrim
21.12.2006, 23:34
Bizler Simdi Mürid mi Oluyoruz Hocam :D
bizler hep mürid idik.
mu mü arapça olan eden yapan anlamına gelen ön ektir.
mu+şirk=muşrik=şirk koşan
mu+islam=müslim=islam olan
mu+inkar=münkir=inkar eden

işte murid te böyledir.
mu+rid(arka demektir)=arkadan gelen takip eden :)
mürşidi arkadan takip edenler demektir. ve genellikle şeyleri hakkında abartılarla şeylerini muridler uçurur. :)

müttaki
21.12.2006, 23:35
mü+taki taki olan demek mi yani taki ne demek ? :)

Serkan_Devrim
21.12.2006, 23:40
mü+taki taki olan demek mi yani taki ne demek ? :)
mu+taki(takva)=müttaki

Lamekan
21.12.2006, 23:47
müttaki = Takiyeci

Olmuyor değil mi ?

Yıkıldım resmen... Müto gel senin nicki değiştirelim :) Kurallarımıza aykırı ama :)

Bu arada dedeler mistik güçleri konusunda bilgiden derinlikden gelen bir yönleri olduguna inanlardanım ama bu tüm dedeler için yada kendine dedeyim diyenler için geçerli değil....

müttaki
21.12.2006, 23:53
müttaki = Takiyeci

Olmuyor değil mi ?

Yıkıldım resmen... Müto gel senin nicki değiştirelim :) Kurallarımıza aykırı ama :)

Bu arada dedeler mistik güçleri konusunda bilgiden derinlikden gelen bir yönleri olduguna inanlardanım ama bu tüm dedeler için yada kendine dedeyim diyenler için geçerli değil....

yaw Lamekan... suretler değişse ne olacak... ÖZ aynı ÖZ :)

takiyyeci müttaki işte önemli olan Özümüzü değiştirebilmek.. gerisi zaten değişiyor zamanla :)

azel24
23.12.2006, 16:28
ben bir dede torunuyum anne tarafından anlattıklarına göre olaya şahit olanlarda varmış rahmetli dedem rüyasında ölecegi günü saatiyle beraber görmüş ve o gün o saatte de ruhunu teslim etmiş buna en çok şaşıran da rüyasını anlattığı bir tanıdığı imiş adam dedemin ölümünden sonra uzunca bi müddet kendisine gelememiş nasıl olur bu insan yoksa ermişmi diyerekten...

sevgiyle...

Servan
08.01.2007, 01:47
ben boyle birseye sahit olmadım ama nenemler ve dedemler dedelerşn kaynayan(buyuk kazanlar içinden) yemek içinden kemik cıkardıgını.duydum dersim yoresinde dedeler atesi elleriyle agızlarıyla sondururlermiş.

Zaza_024
08.01.2007, 16:25
ZEYNAL BABA : Baba Zeynel 1846 yılında Tunceli Ili'nin Kocakoç (eski ismi pah) Nahiyesi'nin Kilise köyünde dünyaya gelmiştir. 21-22 yaşlarında evlenen Zeynel Baba Çayırlı Yukarı Kartallı (eski ismiyle Yukarı Avşen) Köyü'ne yerleşmiştir. Yukarı Kartallı Köyü'nde bulunan Meteler, Meraller ve Mutlular Dede'nin talipleri (Müritleri) dir. Yukarı Kartallı Köyü'ne gelen dede, taliplerinin ona armağan ettiği evde ve arazide oturmuş ve orayı kullanmıştır. Zeynel Baba maddiyata önem veren bir insan değildi. Taliplerinin Dede'yi ziyaretinde getirdikleri lokmaları orada fakir olanlara dağıtırdı. Yaşamını tarımla geçirmekteydi, çalışırken yanında çocukları ve hanımı bulunuyordu. Onlarla beraber çalışıyor, beraber yiyorlardı. Çocukları, torunları ve torunlarının çocukları da halen çalışıp emeği ile geçinen insanlardır. Böyle yetişmeleri Dede'nin hayat tarzı ile bağdaşmaktadır. Sonbahar aylarında taliplerini ziyaret eden Dede onlardan bir şey almak için değil, onların durumlarının nasıl olduğunu, doğru yolu bulup bulmadığını ve yanlışlarının olup olmadığını merak ettiğinden bu ziyaretleri yapmaktadır. Dede'nin evi herkese açıktır. Yanına gelen hastalar şifa bularak oradan ayrılmakta, buraya gelen insanların sadece inanarak gelmesi şifa bulmalarıyla ödünlendirilmektedir. Yaşamını Yukarı Kartallı Köyü'nde geçiren Dede 1932 yılının 6. ayında vefat etmiştir. Halen bir ziyaret yeri olan mezarı bu köydedir. Talipleri dışındaki alevi vatandaşlarda kurbanları ile, dilek ve şifa bulmak için mezara ziyarete gelirler.
Zeynel Baba ile ilgili anlatılan olaylardan birine göre;
"Bir gün Zeynel Baba Erzurum Vorto Köyü'ndeki müritlerine giderken gideceği köye 10 km. kala bir köye varıyor. Akşamüzeri karanlık basıyor. Yöre halkı yolcunun önünü kesip onu eve davet ediyor, "bizde kal bu akşam" diyorlar. Çünkü gideceği köyden önce bir köy daha var bu yolculuğunu tehlikeye düşürür diyorlar. "O köyde hayvan sürüleri çok olduğundan sürü sahipleri karanlık basınca köpeklerin zincirlerini çözüp hırsızlara ve kurtlara karşı onları serbest bırakıyor. Bu köpekler senin için tehlikeli olur" diyorlar. Fakat Zeynel Baba ısrarlara rağmen yoluna devam ediyor. Köye yaklaşınca ger¬çekten iki azgın ve yırtıcı köpek süratle yola yaklaşırlar, sürü sahipleri gelen yolcunun haline acırlar, köpeklerinin yolcuyu parçalayacağını söylerler, köpekleri tahrip etmeye çalışırlar. Birde bakarlar ki azgın köpekler Baba Zeynel'in atı etrafında oynuyorlar, sürü sahipleri hayrete düşüyor çünkü o ana kadar hiçbir yolcu gece karanlığında azgın köpeklerin elinden sağ kurtulamamıştır. Bu yolcuda bir hikmet var derler. Baba Zeynel gideceği köye varınca talipleri ve köy halkı soruyor; "Dede köpeklerden nasıl kurtuldunuz?, nasıl geldiniz?" Baba Zeynel ise "Geldikleri zaman çok vahşi halleri vardı,bana yaklaşınca rahat uslu olun dedim onlar da etrafımda oynamaya başladılar" der.
"Zeynel Baba bir gün atı ile Erzurum Vorto Köyü'ndeki taliplerini ziyarete giderken yolun üze¬rinde yaşlı, gözleri görmeyen bir adam görür. Bu insan gelini ve oğlu tarafından ormanda bırakılmış bir insandır. Bunun ağlamasını duyan ve yanına giden dede ona ne olduğunu sorar. İhtiyar adam ona başın¬dan geçeni anlatır. Baba Zeynel atından inip adamın gözlerine elini sürerek kör olan gözleri açar. Adam karşısında uzun beyaz sakallı bir dede görür. Gözlerinin açılmasına sevinen adam dedenin elini öpmek ister, fakat dede buna müsaade etmeden atma biner ve taliplerinin köyüne gider. İhtiyar adam gözleri görür bir şekilde eve döner. Onu iyileşmiş gören oğlu ve gelini hayretler içinde kalırlar ve sorarlar fakat ihtiyar adam dedeyi tam görmeden oradan gittiğini söyler. Dede taliplerinin evine ulaşmıştır, ihtiyar adam bu dedeyi merak eder. Onun nerede kaldığını öğrenir. Dede de ihtiyar adamın köyünde bulunan taliplerindedir. ihtiyar adam dedenin taliplerinin evine gider, dede odanın baş köşesinde oturmaktadır, ihtiyar adam Dede'nin elini öper. ihtiyar adamın kardeşleri çok zengindir. Onlar Erzurum Vorto Köyü'nde Dede'nin yanma gelirler. Dede'ye namusları dışında her şeylerini vermeye hazır olduklarım söy¬lerler. Fakat Dede bunu kabul etmez kendisinde olan hikmetin Allah (cc) tarafından geldiğini söyler. Bunun bir reklam amacı olmadığını belirtir ve taliplerinin köyünden ayrılıp Erzincan İli'nin Çayırlı İlçesinin Yukarı Kartallı Köyü'ne yani mekanına geri döner. ( Baba Zeynel' in torunu Seyit Mehmet KORKMAZ'dan aldığı bilgiye göre Yukarı Kartallı Köyü halkından Rıza Meral nakletmiştir).
Baba Zeynel' in torununun oğlu Binali POLAT' in beyanına göre, köy halkından 1992 yılında 80 yaşında olan Hüseyin MERAL'den dinlediğime göre; bir gün akşamüzeri iki öküzümüz otlaklıktan dönmemişlerdi. Bundan ailece çok kederlendik hepimiz telaş içindeydik. Baba Zeynel'de bizde misafirdi telaşımızı görünce bize dönerek telaşa gerek yok "rahat olun hayvanlarınız falan yerde ikisi sırt sırta vermiş yatıyorlar" dedi. Gerçekten Dede'nin dediği yerde hayvanları gördük ve çok sevindik hayvanları alıp köye döndük.

ibo(arguvan)
19.02.2007, 15:03
bizim köyde arguvan ektirde zamanına derviş muhammet adlı dedemiz imam musai kazım soyundan gelen bir seyittir kendisinden keramet istenir ve dede de 400 santigrat derece sıcaklıktaki pekmez kazanına elini sokar ve hiç birşey olmaz ve dedemiz yürüyerek kerbelaya necefe hz. hüseyne gidermiş bunu kanıtlayan deyişlerine mevcuttur

Agop
19.02.2007, 15:15
......................

Evet can bende inanıyorum. bende bir dede torunuyum ve tuhaf olaylar benimde başıma geliyor. Bir kere okula gidiyorum önce önüme silüet şeklinde bir insan düştü sonra önümden silüet şeklinde sedye ve üsündede çok sevdiğim hocam geçti. Allah allah dedim. Okula vardım hocanın yanına gittim ve "hocam bu gün dikkatli olun başınıza bişey gelecek dedim" hoca güldüve böyle şeylere ben inanmam sende inanma dedi. Yarım saat sonra dersteyiz bi ambulans sesi geldi hemen aşşağı indik. Sabahtan gördüğüm şekilde hocayı sedyede gördüm. Hocam meğerse camdan bakarken 3. kattan aşşağı düşmüş. Daha bunun gibi bir çok olay oldu.

Seyduna
19.02.2007, 15:59
Ben inanmiyorum abi. Herkesin kendi gorusu tabi ama gercekustu seylere inansam, Muhammed'e de inanirdim.

Agop
19.02.2007, 16:37
herkesin kendi inancı. saygı duyarım.

sausen
28.02.2007, 03:18
Bende bununla ilgili bir çok anlatım dinledim ve çok etkilendiklerimde oldu. Bilemiyorum yorumsuz...

dus_sokagi
28.02.2007, 04:03
ben boyle birseye sahit olmadım ama nenemler ve dedemler dedelerşn kaynayan(buyuk kazanlar içinden) yemek içinden kemik cıkardıgını.duydum dersim yoresinde dedeler atesi elleriyle agızlarıyla sondururlermiş.

ben senin anlatigin gibi olaylari gordum ama inanmiyorum boyle seylere.mesele atesi agizlariyla sondurmelerinde deyil cam yiyen soytarilarda var yada ates yutan yani bu isi parayla yapan adamlar var benim gordum dediyim elleri ile kayniyan kazanin icinden kemik parcalarini cikaran adamlar gordum.bence bunlarin hepsinin inancla meselesi var aci cekmeyeceyine inandiriyo kendini ve yapiyo.

eyer boyle seylere inanicaksak bi donem hepiniz aczmendileri gormussunuzdir bi taraflarina sis sapliyan bi taraftan bi tarafa kendini yirtan yada baska insanlar icin ates ustunde yuruyenler yani bu kendini bilmez adamlarinda mi ilahi gucleri vardi?

tani bu benim dusuncem saygilar

mavimsi
28.02.2007, 09:39
Merhabalar,
Bu keramet olaylarını bende çok dinledim aile büyüklerinden..
Cem esnasında dedenin sıcak saç ayağını boynuna geçirmesi gibi..
ve dahada önemlisi evliya(gerçek) dedikleri böyle uzun çubuk gibi bir şey var...ve halen daha yeşil bir örtüye sarılı olarak bizim köydeki evimizde korunmakta...anlatılana göre cem yaptıkları zaman bu evliya dedikleri şeyin canlanması ...çünkü benim gördüğüm resmen bir çubuk yanii...
nasıl canlanır diye hep düşünmüşümdür...
aranızda böyle şeyler duyan varmı arkadaşlar...
yorumlarınızı bekliyorum..

Amedli
28.02.2007, 10:13
Bilimsel Olarak Kaniti Gücte Olsa Aslinda Bu Tip Olaylar Var
Gecmise Bakarsakta Peygamberlerin Mucizeleri Gibi Konulari Örnek Gösterebiliriz

Bende Dedemle Ilgili Bi Aniyi Sizlerle Paylasmak Istiyorum

Dedem Askermiş O Zamanlar Bi Olay Olmus Tam Olarak Hatirlamiyorum
Komutani Dedeme Kizmis Dedem'de Komutanin Oglunu Kucagina Alip
Cayir Cayir Yanan Kalorifer Kazaninin Icine Cocukla Birlikte Girmis
Herkes Şok Olmus Tabi Komutan Aman Cocugum Falan Flan Derken Aradan Bi Kac Dakika gecmis
Dedem Cocukla Birlik te Tekrar Cikmis..
2side Sapa Saglam Komutan Cok Korkmus Nerdeyse Aklini Kaciricakmis
Konusamiyormus.. Olay Yerine Gelen Diger Komutanlar Cocuga Sormuslar
Oglum Ne Vardi Kazanin Icinde Amca Ateş Yaniyodu Ama Cok Soguktu Orasi Abiye "Dedem" Üşüdügümü Söyledim Oda Beni Geri Cikardi Ama Heryer Yaniyordu Demis Olay Böyle Tabi Inanmayan Arkadaslarda Olabilir Bize Saygi Duymak Düser Çünkü Bilimsel Olarak Hem Kaniti Yok Hemde Cok Sacma :) Ama Gerçek :)

Kolay Gelsin

sevgili can ben bu olayı duymuştum.Muhterem dedenin ismini öğrenebilir miyim? ve kığılımısınız?

Servan
01.03.2007, 00:05
ben senin anlatigin gibi olaylari gordum ama inanmiyorum boyle seylere.mesele atesi agizlariyla sondurmelerinde deyil cam yiyen soytarilarda var yada ates yutan yani bu isi parayla yapan adamlar var benim gordum dediyim elleri ile kayniyan kazanin icinden kemik parcalarini cikaran adamlar gordum.bence bunlarin hepsinin inancla meselesi var aci cekmeyeceyine inandiriyo kendini ve yapiyo.

eyer boyle seylere inanicaksak bi donem hepiniz aczmendileri gormussunuzdir bi taraflarina sis sapliyan bi taraftan bi tarafa kendini yirtan yada baska insanlar icin ates ustunde yuruyenler yani bu kendini bilmez adamlarinda mi ilahi gucleri vardi?

tani bu benim dusuncem saygilar

şimdi bunun gibi olayları gerçekleştiren bir çok kesim vardır.ama biri konsantire olarak yapar.(budizm deki gibi)ama dedelere bu bir inançtan doğarak gelmiştir.
yani bir zamanlar ben de senin gibi düşünüyordum ama birraz dikkat edince ateş tutmak gibi olayları yapmanın bir çok yönü olduğunu ve bunun da dedelerin böyle şeyler yapmasını inanç yolundan açıklar.saygılarımla.

insanca
01.03.2007, 02:23
Böyle şeyleri duymak güzel oluyor ama gerçeklik konusunda bende yorumsuz kalıcam. Biz millet olarak butür konulardan fazlasıyla etkilenmiş ve hoşlanmışızdır. Oladabilir, olmuyadabilir. Yorumsuz..

edda_84
07.03.2007, 20:22
neden olmasın evet aslında mantığa aykırı ama bu bi kişinin görüp söylediği bir şey değil örneğin bizim köydede bir dede varmış yalınayak karda yürüyüp başka bir köye gidiyormuş ve bu bitek benim ailemin söylediği birşey değil hemen hemen o köydeki herkez gözleriyle görmüş.enteresan olanda bi gün hızır ayında gittik musahibimin kızıyla (rüyasında görmüş onu çağırıyormuş yanına)dede yanımıza gelir gelmez "rüyanda hemen gelicem dedin ve geldin" diye bir cümle kullandı.şaşırdım hemde çok

nesem24
09.03.2007, 20:05
ben kendim birebir şahit olmadım.annemler sürekli anlatırlar.annemin dedesinin dedesi tüm köylülerin gözü önünde duvarı yürütmüş.

Servan
09.03.2007, 21:36
ben kendim birebir şahit olmadım.annemler sürekli anlatırlar.annemin dedesinin dedesi tüm köylülerin gözü önünde duvarı yürütmüş.

evet can dediğin olay dersim yöresinde gerçekleşmiştir.bunu yapan pi baba mansurdur.gerçektende keramet denince akla senin anlattıgın gibi baba mansurun duvara binip yürü diyerek duvarı yürütmesidir.

bahar duru
15.03.2007, 11:44
Herkesin kelimesinin sonunda mış eki var.varmış.yapmış gibi.ben inanmıyorum bunlara çünkü orada dedenin şahsına ait bir olay yok.yani saygıyı biz dedenin şahsına değil postuna duyuyoruz.daha doğrusu temsil ettiği insanlara.ben kendi gözlerimle şahit olmadım böyle bir olaya fakat kulaktan kulağa şeklinde duydum.Hacı Bektaş Veli'nin çocukları olduklarını öne süren Çelebiler yada Ulusoylar'dan birisi hakkındaydı.Bence dedelere fazla iltimas sağlıyoruz.

arkadas_62
15.03.2007, 12:07
Olmaz Olurmu Benİm Dedemde KureŞan Soyundan Ve Eskİden Cem TutarlarmİŞ Tutulan Cemde Sazlar Çalİnİr DeyİŞler SÖylenİrmİŞ Zİkİre GİrİlİrmİŞ İnanmasi GÜÇ Ama Evİn Daminin AÇildigini İÇerİdekİlerİn Yildizlari GÖrdÜgÜnÜn Şahİtlerİ Hayla Var...

lion12
15.03.2007, 12:13
Ben inanmıyorum böyle olaylara tabi ki de görmedim ve de anlatan arkadaşlara da saygı duyuyorum.Çünkü bu konular istismara açık konular ve de boş yani keramet olupta ne kerameti yani.Peygamber mi bunlar abartılmamalı bence.Bana da birçok dostum komşum anlattı ama ne bileyim işte şahsen çok fazla beni ilgilendirmiyor.İnanan dostlarımıza da s

Berucavan
15.03.2007, 12:50
mantığa sığmasada... ben inanmaktayım canlar!
çünkü kendi gözlerimle gördüm......
bunlara akıl yormak boş..
sırları çözebilseydik bizde onlar gibi olurduk...
keşke yüreğim o kadar temiz olsaydı....

realdersim
16.04.2007, 18:47
ben de duydum böyle olayları ve şüphesiz inanırım ve bu kişiler Hakkın sırrına eren zatlardır ki onlar bir bakışta dört köşeyi görenlerdendir.

selef
16.04.2007, 21:09
Bazı insanların mistik güçleri vardır.

Dede olan kişiler gerçekten peygamber torunu olanların çok büyük mistik güçleri vardır. Bu özellik onlara doğuştan verimiştir. Sadece bazı pratiklerle bu ruhsal gücü kullanmayı öğrenmeleri gerekir. Kişilerin ruhsal büyüklüğü onların fiziki bedenlerine bir çok şeyi yaptırabilir ve bu olay bizim akıl muhayyelemizi aşar.

Aynı durum sunni sufilerde tarikat şeyhlerinde de mevcuttur.

Bu olaylar dedelerde , sunni sufi tasavvuf şeyhlerinde çok olur ama başka dinlerde de var. Mesela hindularda bu çok yaygın şekilde görülür Hatta kameralara yansımış bir süt mucizesi vardı. Tanrı ganeşanın heykeli binlece kişinin sunduğu sütü içiyordu. hindular bu olayı önemsemezler ve tanrıların yaptığı kozmik şakalardır der geçerler.

Tanrı ganeşa ise çok neşeli ve şakacıdır. Sürekli bu tür mucize kabilinden kozmik şakalar yapar.

Manevi geçmişi görkemli olan kimseler fizik kurallarını hiçe sayablirler. Anlatılan olayların çoğu doğrdur.

Ama bunlar din ile hiç alakalı değildir. Bunları yapan kişi en büyük kafir olabileceği gibi en mukemmel inanca sahip olabilir. Yani bizi hiç bir şekilde bağlamamalıdır. Önem verilmemesi doğru olur. Malesef halkımızın önem verdiği tek şey bu.

Sevgi_2420
16.04.2007, 22:28
Ben bu kadarını duymamıştım ama eskiden dedeler beddua etse anında gercekleşirmiş herkes hastalandıgında onlara giderlermiş ve iyileşirlermiş hatta bazı dedelerin asaları varmış ve bu asalar için senede 1 defa cem baglanıyormuş ve o asa insana dönüşüyormuş ve kaynar kazana elini koyup karıştırıyor fakat elini cıkarttıgında elinde hiçbir yara bere oluşmuyormuş.

saheser
09.05.2007, 15:02
Ben dedelere inanirim her dedeyim diyene inanmam ben bazi seyleri yasadim bazi dedelerin gercekden ermisligine inandim bu bana cok büyük korku verdi.Bunu yasayan bilir dedelere karsi asiri düskünlügüm var gercek bir dedeye saygisizlik yapmak kalbini kirmakdan cok korkarim.Demem gibi cok dedeyim diyenleride gördüm ama yanina bile yanasmadim gercek olan dede cekiyor beni kendine ben o dedelerin kerametini olduguna inandim ne dediyseler yasadim.

fuzuli89
09.05.2007, 16:49
fıkradan daha komik ya olur mu öyle saçmalık alla alla :)

delidervis
02.08.2007, 12:51
Ben bu kadarını duymamıştım ama eskiden dedeler beddua etse anında gercekleşirmiş herkes hastalandıgında onlara giderlermiş ve iyileşirlermiş hatta bazı dedelerin asaları varmış ve bu asalar için senede 1 defa cem baglanıyormuş ve o asa insana dönüşüyormuş ve kaynar kazana elini koyup karıştırıyor fakat elini cıkarttıgında elinde hiçbir yara bere oluşmuyormuş.

o asaya Tarık derler.. gecen sayfada bir kisi daha yazmıstı evlerinde var diye.. normalde bakarsan ince bir dal parcası gibidir ama yaptıkları ne anlatmaya gelir nede dinlemeye sadece görmek gerektir.. yılda 1 kez onun icin cem yapılır ve kurban kesilir iste o cemde onu görmelidir...

demet..
02.08.2007, 14:13
Böyle bir olayı benim nenem de söyledi
Erzurumda bir cem yapılıyomuş cemden önce dede herkezi uyarmış kalbinde fesatlık olan cemi terk etsin kimseden ses çıkmamış tekrar uyarmış kalbi fesat biri var armızda usulca cemi terketsin demiş ses yine çıkmayınca dedenin bir sopası varmış ve sopa anıden yılan olup kalbi fest olanadamın boynuna sarılmış dede orda buşekil kerametini göstermiş ve yine aynı o cemde saz çalrken yerden yükselerek kerametini göstermiş ben böle keramete ınanıyorum inanmayan arkadaşlara da saygı duyuyorum ..

rojasme
02.08.2007, 14:21
mrh sevgili arkadaşlar.
sizlere köyümde büyüklerimiz tarafından anlatılan bir olayı aktarıp sizlerden de bir fikir almak istedim.olay şu:
köyümüzde yapılan bir Cem sırasında dedenin dua ederken yeşil bir ışığa dönüştüğü ve bacadan dışarı çıktığı ardından tekrar kapıdan içeri girdiği ve Cem e kaldığı yerden devam ettiği anlatılır.
benim merak ettiğim gerçekten böyle bir ilahi güc var mı yoksa bizim onlara gösterdiğimiz saygının bir ifadesi mi?
kendi çevresinde böyle bir olayı gören veya duyan var mı?
Öncelikle selamlarımı iletirim sana arkadaşım.Ben anlatığın olaya farklı bir anımı anlatayım,henüz 6 yaşındayken köyümüzdeki susuzluğun çözümü için çevre köyümüzde yaşayan BABA İBRAHİMdiye bilinen ermiş dedemizi köyümüze çağırdılar ve ziyaretimiz olan kuru dallarından yeşil yaprakları olan ağacın etrafına bütün köy halkı toplandı ve dede cem yaparken köy halkıda kurbanlar kesti inanılmaz ama dede sazı çalarken kendinden geçmişti ve öyle bir sağnak yağmur yağdıki ardındanda dolu hayretler içerisinde izledim şimdi 26 yaşındayım ve hala sır dolu geliyor ogün bana...ve ürperdim bu satırları yazarken .Aynı dede başına dert gelecek olanları uyarırdı ki 20 sene önce internet yada cep telefonu yoktu köylerimizde elektiriğe yeni kavuşmuştu köylerimiz.......Sevgilerimle

tolstoy
02.08.2007, 16:00
Dünyada mucizeler yoktur, olamazda cünkü. Insanlarin doga üstü dücü hic olamaz.

1. Insan eylemlerini kendisi yaratir.

2. Tanrinin kendisinden ayri nitelikleri yoktur. Nitelik öz'den ayri ve bagimsizdir, bundan ötürüdürki , tanrinin özünde yada özüne eklenen nitelikler kabul etmek bircok tanrilarin varliginin kabul etmek demektir.

3. Doga olaylarini mucize olarak yorumlamak biraz saflik olur.

4. Bu tip seyler Alevi felsefesini akilciligin disina iter. Ayni zamanda zarar verir.

Güzelyürek
02.08.2007, 16:59
çok abartılı tamam halk hikayesi.ben bu tarz şeylere innmıyorum.önüne gelen dedeyim diyyo.nasıl iş bu anlamadım.gereklerini yerine getirende getirmeyende dedeyim diyo.kime inanalım biz

delidervis
02.08.2007, 17:05
..........Insanlarin doga üstü dücü hic olamaz.............

gel can Hak'ka varalım
kendimizi Onda bulalım
candan gecip tek olalım
görmez misin su koca alemi..

ol deyince yaratan O
ete kemige buruyen O
herseye gucu yeten O

varır isen bir mürside
kulak ver her ögüde
katarsan nefesi nefsine
Hak yaptırır su koca alemi..

sakın sanma delidervisim
sah yoluna can vermisim
var ise benimde kerametim

readme
02.08.2007, 17:06
Bazı insanların mistik güçleri vardır.

Dede olan kişiler gerçekten peygamber torunu olanların çok büyük mistik güçleri vardır. Bu özellik onlara doğuştan verimiştir. Sadece bazı pratiklerle bu ruhsal gücü kullanmayı öğrenmeleri gerekir. Kişilerin ruhsal büyüklüğü onların fiziki bedenlerine bir çok şeyi yaptırabilir ve bu olay bizim akıl muhayyelemizi aşar.

Aynı durum sunni sufilerde tarikat şeyhlerinde de mevcuttur.

Bu olaylar dedelerde , sunni sufi tasavvuf şeyhlerinde çok olur ama başka dinlerde de var. Mesela hindularda bu çok yaygın şekilde görülür Hatta kameralara yansımış bir süt mucizesi vardı. Tanrı ganeşanın heykeli binlece kişinin sunduğu sütü içiyordu. hindular bu olayı önemsemezler ve tanrıların yaptığı kozmik şakalardır der geçerler.

Tanrı ganeşa ise çok neşeli ve şakacıdır. Sürekli bu tür mucize kabilinden kozmik şakalar yapar.

Manevi geçmişi görkemli olan kimseler fizik kurallarını hiçe sayablirler. Anlatılan olayların çoğu doğrdur.

Ama bunlar din ile hiç alakalı değildir. Bunları yapan kişi en büyük kafir olabileceği gibi en mukemmel inanca sahip olabilir. Yani bizi hiç bir şekilde bağlamamalıdır. Önem verilmemesi doğru olur. Malesef halkımızın önem verdiği tek şey bu.

eee sonuç nedir?. her kerameti olan inanç mensubu doğru yoldamıdır mesala.. kerameti varsa doğrudur demek gelebilirmi*..

egelions
02.08.2007, 23:45
evet can dediğin olay dersim yöresinde gerçekleşmiştir.bunu yapan pi baba mansurdur.gerçektende keramet denince akla senin anlattıgın gibi baba mansurun duvara binip yürü diyerek duvarı yürütmesidir.

selam dostum bu dediğine göre baba mansur nesem24 ün dedesimi oluyor?.. ben bu tür olayları dinlemeye bayılıyorum ama gerçekliği hakkında yorum yapmak istemiyorum..

asd.1950
03.08.2007, 00:06
Metafizik dünyasının sırlarına insanlık henüz varamadı. Bu dünyaya ait bilinmezler her insanın yaşamında bir bölüm tutar. Bu anlamda ben de size bir anımı sunmak isterim.

Ben bir Dersimli'yim. Ancak Dersim'i hiç görmedim. Babam 1938 de batıya sürgün edildiğinde daha 12 yaşındaymış. Batıda büyümüş sonra başka bir Dersim sürgününün kızıyla evlenmiş. Yaşadığımız köyde 4 Alevi ailesi vardı. Ancak inançlarının gereğini tam olarak yaşayamazdı. Çünkü yaşanılan köy %99 Sünni olunca olay daha iyi anlaşılır. Biz çocuklar da okula giderken diğer köy çocukları gibi kuran kursuna falan giderdik. Ama bize öğretilenler ile yaşadığımız evdeki ailemizin durumu hiç uyuşmazdı. Çünkü hoca bize namaz kılmanın gereğini anlatırken evimizde kimse namaz kılmazdı. Bu durumun biz çocukları nasıl etkilediğini düşünün artık.

Sonra 1960'lı yılları yaşamaya başladığımızda ben de 10'lu yaşları yaşıyorum, evimize din adamları gelmeye başladı. Aleviliği önce onlardan duydum. Ama düşüncelerime ters uygulamaların yapılması o zaman bize eğlence gibi gelirdi.

Yine böyle bir gün Dede denen din adamı geldi ve ilk defa Cem yapılacağını duyuyorduk. O gece geç vakte kadar oturuldu ama ilginç birşey olmadı. Gecenin geç saatinde bizi dışarı çıkardılar ve bakın bakayım köylü yatmış mı dediler. Biz çocuklar dışarı çıktık. Evimiz köyü tepeden gören bir yerdeydi ve tüm köy evlerini görebiliyorduk. O yıllarda elektrik yoktu. Tüm köy karanlıklar içindeydi ve biz durumu Dedeye bildirdik.

Sonra bildiğiniz Cem töreninden farklı birşey yapıldı. Dede ortaya geldi, yere diz çöktü, sanıyorum bazı duaları okudu ve sonra titremeye başladı. Bu titreme bayağı sürdü. Herkes merakla Dedeye bakıyordu. Sonra Dede sessizleşti. Bu sırada biz çocuklar ve gençler en arka sıralarda gürültü yapıyor ve gülüşüyorduk. Babam da o yıllarda genç bir adam olarak bu duruma pek inanmış görünmüyor ve o da biz çocuklarla beraber gülüyordu.

Dedenin sırtı bize dönüktü. Dede dedi ki, küçük Hüseyin çok gülüyorsun ve senin başına büyük bir bela gelecek ve hem kendini hem de aileni büyük bir kayıba uğratacaksın, sen büyük Hüseyin -Bu da babam olur- sen de bu olaydan kendini kılpayı kurtaracaksın, dedi ve daha başka birşey söyleyemeyeceğini söyleyerek bir dua okudu ve ayin bitti.

Sonra ne mi oldu küçük Hüseyin büyük bir belanın içinde ailesini rezil etti, babam da bu olaydan kılpayı kurtuldu. Sahi dede bunu nasıl bildi. Geleceği mi gördü? Yoksa bu bir tesadüf müydü?

tolstoy
03.08.2007, 00:07
gel can Hak'ka varalım
kendimizi Onda bulalım
candan gecip tek olalım

ol deyince yaratan O
ete kemige buruyen O
herseye gucu yeten O

varır isen bir mürside
kulak ver her ögüde
katarsan nefesi nefsine

sakın sanma delidervisim
sah yoluna can vermisim
var ise benimde kerametim

Aleviligin icerisine akilci düsünceleri soksak bizler icin daha iyi olur.
Nedir bu masalmi anlatyorsunuz kacinci yüzyilda yasiyoruz. Bari ucurunda dedeleri kurtulalim. Aleviligin bu tip us disi düsüncelerle isi yoktur. Aleviligin geri kalmsinin en büyük etken sebeblerinden biriside budur.

delidervis
03.08.2007, 01:15
Aleviligin icerisine akilci düsünceleri soksak bizler icin daha iyi olur.
Nedir bu masalmi anlatyorsunuz kacinci yüzyilda yasiyoruz. Bari ucurunda dedeleri kurtulalim. Aleviligin bu tip us disi düsüncelerle isi yoktur. Aleviligin geri kalmsinin en büyük etken sebeblerinden biriside budur.

nikiniz itibari ile böyle edebi bir cevap yazmıstım gercekler bazen masal gibi gelir halbuki gayet ciddi bir cevap idi hatta kendinizi haklı cıkartabilecek satırlar bile vardır, neyse..
aleviligin neye göre ve nasıl geri kaldıgını bilmiyorum ama bence hicbir zaman geri kalmamıstır hatta en modern, saglam ve cagdas olgulardan bir tanesidir..
dedelere gelince, aleviligi anadoluda yaygınlastıran bugünlere kadar gelmesini saglayan onlardır icinde yasadıgımız yüzyılda alevilik varsa bu onların sayesindedir ve keske herkes onlara kulak versede binlerce yıl daha bu böyle gitse.
Gercek dedelerin kurtulmaya ihtiyacları yoktur ama bakalım bizi kim kurtaracak...

tolstoy
03.08.2007, 01:43
nikiniz itibari ile böyle edebi bir cevap yazmıstım gercekler bazen masal gibi gelir halbuki gayet ciddi bir cevap idi hatta kendinizi haklı cıkartabilecek satırlar bile vardır, neyse..
aleviligin neye göre ve nasıl geri kaldıgını bilmiyorum ama bence hicbir zaman geri kalmamıstır hatta en modern, saglam ve cagdas olgulardan bir tanesidir..
dedelere gelince, aleviligi anadoluda yaygınlastıran bugünlere kadar gelmesini saglayan onlardır icinde yasadıgımız yüzyılda alevilik varsa bu onların sayesindedir ve keske herkes onlara kulak versede binlerce yıl daha bu böyle gitse.
Gercek dedelerin kurtulmaya ihtiyacları yoktur ama bakalım bizi kim kurtaracak...

Dedelerin alevilige yaptigi hizmetler kadar. Yaptiklari yanlislarida vardir. Sayin delidervis bugün halen aleviligin icerisine insan üstü mucizeleri sokmaya calismak ve aleviligi bunlarla süslemek alevilige karsi yapilan en büyük kötülüktür. Aleviligin Anadoluda yayilmasi ve korunmaya calsilmasi bir tek dedelere baglamanizda yanlistir. Söylemlerimden dolayi beni yanlis anlamanizi istemem. Masal derken halen bugün olmus o eski hikayeler anlatilmaktadir. Alevilik ve Alevi felsefesi yasadigimiz dönemde en uygar ve en modern bir inanistir. Bunun icerisine bu tip seyleri sokmak bana pek mantikli gelmiyor. Tam tersine inac bazinda yenilikci olmamiz gerekir. Dini düsüncelerimizi yasdigimiz cagda geldigimiz bilim düzeyinde yorumlamali ve bilim isiginde kendimizi gelistirmeliyiz.

Saygilar.

yusufçukgecegez
03.08.2007, 12:36
islamda son mucize hz muhammede aittir.daha sonra olabilecek olaylar keramettir.keramet ise yüksek ilim demektir.bili
mseldir.geriside hikayeden ibaret.

sodır
03.08.2007, 16:08
Değerli Canlar,

Alevilikte Dedelik Kurumunun gelişmesi Anadoluda yerleşkemizle başladı.Dedeler yol gösteren,yol sahibi,yol bekçisi ve yolu süren olarak hizmet verdiler.Bütün insanlar farklı düşünce ve yapıda olabilecekleri gibi ya da amaçlarının- konumlarının misyonunun dışında tutum ve davranışlarda olabiliecekleri gibi Dedelerde insan ve bu tür tavırlar sergileyebilirler.
Bu Kurumun geneline mal edilemez.Seyit Rıza daha yakın tarihte Dersimde direnişi örgütlemedimi,canların bir arada durmasını sğalamadımı.Pir Sultan yine dirlik düzenin özgürlüğün sembolü değilmidir.Ve sayılacak onlarca büyük zat Dede soylu veya post sahibi değilmidir.
Yukarıda söyledim Dedelerin yol sahibi,bekçisi,göstereni ve süreni olduğunu.Burda Dedelik Kurumu için eksik ilerlediği söylenecek tek süreç hızla büyüyen nüfusa uygun yeterince İnanç-Yol okulu inşa edilememesi.Yani eğitimin nüfusa ve bölgesel dağılıma göre az kalması.Zira bunun sonuçları olarak yeni gelen Dede çocukları eğitimsiz veya yarı eğitimli oldular onların dışında talipler ve çocukları eğitimlerini tam alamadılar.Yol sürme sekteye uğradı.
Eğitimsiz talipler eğitimsiz Dedelerin kontrolüne giremediler,girmediler.
Bu bir Genel sorun olmasa da bazı bölgelerde bu eksiklik ciddi asimilasyonlara ciddi kültür erozyonuna neden oldu.
Bugün gelişen dünyada en uygar inanç sistemi olan Alevilik,kurduğu okullar,basın yayın organları vb kuruluşlarla büyümeye gelişmeye başlamıştır.Burda dikkat edilecek husus Aleviliğin bilimi desteklediği öğretisini hem ön planda tutmak,genç nesilin bu hızlı büyüme evresinde yön sapmasını engellemek olacaktır.Bunlarda başta genç nesil olmak üzere hepimizin Aleviliğin bütün temel kurumlarına gerekli oranda bağlı kalmak ve özüne uygun yaşamasını sağlamaktır.Bütün öz değerlerimizi modern düşünceden bilimden sapmadan ancak özüne uygun bir şekilde yorumlamaya devam etmeliyiz.
Tüm canlara selam ederim

saygılarımla
Bektaş Baba

garcia
03.08.2007, 16:44
arkadaşlar keramet denen bir şey yoktur.farklı özelliklere sahip insanlarda vardır ama,bunun dinle,imanla,inanmakla hiç bir alakası yok,her şey insanın beyninde olup bitiyor.şimdi nepalde beyin dalgalarıyla anlaşan,kilometrelerce uzaktan sohbet eden telepatlar var.bu tamamen bilimsel bir şey.
ama ben keramet gösteren dede falan görmedim.birde bir şeyleri önceden fark ettiğini söyleyen arkadaşlara derimki;beyin bazı sinyalleri görebilir,fark edebilir.hatta öncedende yansıtabilir.zor durumda olan insanların beyinleri ''imdat sinyalleri'' yayar.bunları algılayabiliriz.ancak dedelerin keramet sahibi falan olduklarını düşünmüyorum,büyüklerdende öyle bir şey duymadım.

çok saçma bence,keramet göstermek falan.