Orijinalini görmek için tıklayınız : zaza'ca ve kürt'ce sözlük
Merhaba arkadaşlar aklıma ne geldi biliyormusunuz başlıkdan da anlaşılacağı üzere
http://tdk.gov.tr/TDKSOZLUK/sozbul.ASP?KELIME=ali&GeriDon=0&EskiSoz=
Verdiğim linkdeki gibi kapsamlı olmasada bir sözlük hazılamak mümkünmü ve maliyeti olmayacaksa bunu yapılabilir mi? Bence bir farklılık ve güzellik katar..
Hem zaza ca hem kürtçe olsun ki ırkçılık tartışması çıkmasın...
Bu yazıyı yenilemek istiyorum gördüğüm kadarıyla linkler pek işlevsiz kalmış. vereceğim linkte: Kurmancî/Tirkî- Türkçe/Kürtçe- Zazakî/Tirkî-Türkçe/Zazaca sözlüğü işinizi görebileceğini sanıyorum. bir süreye kadar kapsamlı türkçe/kürtçe-kürtçe/türkçe sözlüğü yükleceğim.
http://www.amigra.org/ferheng/
Alevimen 02.12.2005, 12:36 Hali hazirda cok emek verilmis sözlük vardir. Program olarak bende mevcut ama ben dileyene internet üzerinden girilebilecek güzel sözlükler biliyorum. Bu zazaca kürtce türkce olan sözlük http://www.interkurd.com/ferheng.php bu da istanbul kürt enstitüsünün 40.000 kelimelik sözlügü http://www.enstituyakurdi.org/index.php?newlang=turkish isteyen olursa bende daha genis sözlükler bulunmaktadir.
ikiside türkçe/kürtçe sözlük.
evet bu sadece kürtçe ve ben aradıgımı bulamıyom ....
Canim Ya Ali 02.12.2005, 17:39 Linkler icin sagolun ... bazi kelimeleri bulamadim ... ama sayfalar cok güzel ... tsk ederim ...
Linklerde kücük bir karisiklik yapmisim. özür dilerim yanlis yönlendirdim. Dalginligima gelmis...
Hali hazirda cok emek verilmis sözlük vardir. Program olarak bende mevcut ama ben dileyene internet üzerinden girilebilecek güzel sözlükler biliyorum. Bu zazaca kürtce türkce olan sözlük http://www.zazaki.org/modules.php?name=Ferheng bu da istanbul kürt enstitüsünün 40.000 kelimelik sözlügü http://www.enstituyakurdi.org/index.php?newlang=turkish isteyen olursa bende daha genis sözlükler bulunmaktadir.
zazaki.org daki sözlükte genelde sünni zazaların şivesi esas alındığından alevi bir zaza anlamaz veya zor anlar...
izmirksk 31.12.2005, 20:15 ya aslinda bölgeden bölgeye degisebiliyor
ben zaza alevisiym diyenleri öyle dedigi için kabul ediyoruz am ben dedikelrini anlam1yorum (kimilerinin) ama gel gör ki bizim köyün yan1ndaki zaza sünnilerini
anlayabiliyorum
biraz bölge farki galiba
kamo/oli can,
bu verdiginiz linkten peki sözlük yada herhangi bir e-kitap indiriliyormu?
yoksa yanliz bilmek istedigin sözcükleri ordami tercüme ediyorsunuz.?
kamo/oli can,
bu verdiginiz linkten peki sözlük yada herhangi bir e-kitap indiriliyormu?
yoksa yanliz bilmek istedigin sözcükleri ordami tercüme ediyorsunuz.?
linki veren ben değilim gulizar can. ancak bilgi vereyim bildiğim kadarıyla. zazaki.org da sadece arama var. ama onların kullandığı sözlüğün aslı vateonline.com sitesinde mevcut (sadece 2000 küsür kelime). Daha önce indirip kendi biligisayarınızda kullanabileceğiniz bir zazaca sözlük [(tija aşme) 10 000 küsür kelime] programı çıkmıştı ancak şu anda internette mevcut değil. zaten çokda iyi değildi hem kelime eksiği vardı hemde yazım kuralları açısından eksiklikleri vardı.
kürtçe sözlük için ise yekbun.com da indirilebilen bir program var. (25 000 kelime)
özgüreren 04.01.2006, 17:30 ben geçen gün merak edip indirdim ve tekrar upload ettim sizler için.türkçe kürtçe almanca çeviri umarım işinize yarar
http://rapidshare.de/files/10384837/ferheng.zip.html
paylaşımın için saol gerçekten de çoğu kelimelri bulmama yardımcı oldu bu sözlük
meymane_usari 25.02.2006, 07:22 ya aslinda bölgeden bölgeye degisebiliyor
ben zaza alevisiym diyenleri öyle dedigi için kabul ediyoruz am ben dedikelrini anlam1yorum (kimilerinin) ama gel gör ki bizim köyün yan1ndaki zaza sünnilerini
anlayabiliyorum
biraz bölge farki galiba
evet aynen forum dedesi mesela ben sivas zaza alevisiyim ancak bingöl deki zazaların çoğu alevi değil örnek mahsun kırmızıgül
saygilar
evet aynen forum dedesi mesela ben sivas zaza alevisiyim ancak bingöl deki zazaların çoğu alevi değil örnek mahsun kırmızıgül
saygilar
Evet can..
Bingöldekiler Şafii olurlar genelde..
Alevi Kırmançlar, Sivas'ın Zara ilçesindeki bir bölgede, Doğu Erzincanda, Tuncelinin Pülümür, Nazmiye, Ovacık, Hozat ve Merkez Köyleri, biraz Muş/Vartoda, Erzurumda ve Gümüşhanede bulunurlar..
Alevi Kurmançlar ise Sivasın Zara, İmranlı, Gölova, Divriği, Ulaş gibi ilçeleri,
Erzincan ilçeleri, Çorum, Kayseri İlçeleri, Adana, Adıyaman, Gümüşhane, Tuncelinin Mazgirt Pertek ve Çemizgezek İlçeleri, Malatya, Muş, Bingöl, Elazığ ve bazı doğu illerinde bulunurlar..
Alevi Kırmanç/Kurmançlar birlikte yaşarlar. Dil dışında tüm gelenekler aynıdır..:thumbup1: Hepsi İrani Halklardır ve İrandan gelmeyiz hepimiz...:thumbup1:
Lazoşa_62 07.11.2006, 21:13 Evet can..
Bingöldekiler Şafii olurlar genelde..
Alevi Kırmançlar, Sivas'ın Zara ilçesindeki bir bölgede, Doğu Erzincanda, Tuncelinin Pülümür, Nazmiye, Ovacık, Hozat ve Merkez Köyleri, biraz Muş/Vartoda, Erzurumda ve Gümüşhanede bulunurlar..
Alevi Kurmançlar ise Sivasın Zara, İmranlı, Gölova, Divriği, Ulaş gibi ilçeleri,
Erzincan ilçeleri, Çorum, Kayseri İlçeleri, Adana, Adıyaman, Gümüşhane, Tuncelinin Mazgirt Pertek ve Çemizgezek İlçeleri, Malatya, Muş, Bingöl, Elazığ ve bazı doğu illerinde bulunurlar..
Alevi Kırmanç/Kurmançlar birlikte yaşarlar. Dil dışında tüm gelenekler aynıdır..:thumbup1: Hepsi İrani Halklardır ve İrandan gelmeyiz hepimiz...:thumbup1:
Soreş kardeş , dersim alevisiyim zaza,Kurmancı veya kürt ne sayarsanız sayınız fark etmez ama bir gerçek var oda şu: Sizler ben Zaza alevisiyim veya Kurmancı aleviyi desenizde doğu ve güney doğuya inin sizi zaza veya Kurmancı kürt olarak kabul eden kürtle karşılaşamazsınız.
Kardeşim tabelaya göre yaşın çok genç, biraz Kürtçülük yapan ister dersim dağ kadrosuna ister doğu ve güney doğuda yaşayan kürt halkından araştır.
Bu dedigim lafın % 80-90 nı sana söylenirse saşma. Yanlış anlamayın bence alevigin etnik yapısı yoktur. Amacım bu bölgelerde ve bazı kişilerle yaptığım tartışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Canım kardeşim bu dediklerime inanmaya bilirsin.Ben buna hazırım.Seninle birdaha gezerim bu bölgeleri.Sevgilerimle
Soreş kardeş , dersim alevisiyim zaza,Kurmancı veya kürt ne sayarsanız sayınız fark etmez ama bir gerçek var oda şu: Sizler ben Zaza alevisiyim veya Kurmancı aleviyi desenizde doğu ve güney doğuya inin sizi zaza veya Kurmancı kürt olarak kabul eden kürtle karşılaşamazsınız.
Kardeşim tabelaya göre yaşın çok genç, biraz Kürtçülük yapan ister dersim dağ kadrosuna ister doğu ve güney doğuda yaşayan kürt halkından araştır.
Bu dedigim lafın % 80-90 nı sana söylenirse saşma. Yanlış anlamayın bence alevigin etnik yapısı yoktur. Amacım bu bölgelerde ve bazı kişilerle yaptığım tartışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Canım kardeşim bu dediklerime inanmaya bilirsin.Ben buna hazırım.Seninle birdaha gezerim bu bölgeleri.Sevgilerimle
Ben '' ÖNCE İNSAN '' diyenlerdenim....
Yaşasın Halkların kardeşliği...
Hangi kültür olursa olsun tanıtırım ve verdiğim bilgilerde zaten doğru, bir hata yoktur...
:yamukgul:
Lazoşa_62 08.11.2006, 21:15 1.si yüzümüze bakılınca hangi milliyetten olduğumuz net bir şeklde anlaşılıyor.
insanın dini yüzünden anlaşılmaz.din ve milliyet farkı şeylerdir.
örnek:geçen gün terörle mücadele kimlik kontrolü yaptı.aynı yoldan geçen onlarca genci neden çevirmedilerde beni çevirdiler?????
2.si zaten bizde sünni ile türk kelimeleri eşanlamlı kullanılır.zaten dinci kürtlerde kendilerini türk olarak görüyorlar.
3.sü türk olmayı sınıf çıkarına daha uygun bulan türkleşmiş kürtlere ister alevi olsun ister sünni olsun sözüm yoktur.
zaza,soran,goran,kurmanc
Evet Yegenim Mazgirt yiğidi Yazdiklarım gerçek .ama nedense gercekleri biz veya sen kabullenmiyorsun.
Araştırmadan hiç birşey bilmiyorsun ve kafana göre yorum yapmış sın. cevap verme gereğini görmüyorum.
Lazoşa_62 08.11.2006, 21:19 Ben '' ÖNCE İNSAN '' diyenlerdenim....
Yaşasın Halkların kardeşliği...
Hangi kültür olursa olsun tanıtırım ve verdiğim bilgilerde zaten doğru, bir hata yoktur...
:yamukgul:
Ayrıcada teşekkür ederim. Bizler Burda ''ÖNCE İNSAN'' diyorum. Her Türlü milletetciliğe,ırkcılığa ve gericiliğe hayır
Lazoşa_62 08.11.2006, 21:36 Tekrar ediyorum doğu ve güney doğuda kaç tane kürt kardeşiniz alevilere destek olmuştur. Seyit rıza,isyan öncesi kürt ağalara ziyafet vermek isterken ileri gelenleri aynen şöyle demişlerdir'' SEYİD RIZA KARDEŞ BİZİMK,LER SİZİN ELİNİDEN YAPILAN YEMEGİ YEMEZLE,BIRAKIN HAYVANLARI BİZİMKİLER KESİNLER VE YEMEKLERİ BİZİMK,LER YAPSILAR'' der
Ayrımcılık yapıyorsun diyen arkadaşım notun yanına adınıda yazsa ve mesajımı bir daha bir daha okusun.Ben kürt türk ayrımı yapmıyorum yine bunu yapan larada her zaman karşiyım.Ben alevi,suni ayrımıda yapmıyorum
Ben orda yazılan mesajı içeren bir yanıt vermişim, hemen arkasından kırmızı not iliştiriyorsunuz.................................. ..........................ayrımcılığın özü burda.
Geçen gün söyledim ben burda birşeyler peşinde değilim.Sadece gercekten alevi,aydın,devrimci her neysek hoşumuza gitmeyeni makaslamayalım.
Lazoşa_62 09.11.2006, 12:44 Ben Türk ırkcılığı ve milliyetciliğine şidettle karşıyım ve hayır diyorum.Kürt ırkcılğı ve milliyetciliğline şidetle karşıyım ve hayır diyorum.Ben her türlü inancı yozlaştırana şidetle karşıyım ve inancı yozlaştırmaya ve kullanmaya hayır diyorum.
Ben önce insanım diyorum ve bu düşüncelerimle mücadele ettim,edecem ve bu gibi düşünenlerin karşısında bir meşaleyim...
Bunları beni bu sitede anlamak istemeyen ve tanımayanlar için bir bilgidir.Sevgi ve saygılarımla...
Ben Türk ırkcılığı ve milliyetciliğine şidettle karşıyım ve hayır diyorum.Kürt ırkcılğı ve milliyetciliğline şidetle karşıyım ve hayır diyorum.Ben her türlü inancı yozlaştırana şidetle karşıyım ve inancı yozlaştırmaya ve kullanmaya hayır diyorum.
Ben önce insanım diyorum ve bu düşüncelerimle mücadele ettim,edecem ve bu gibi düşünenlerin karşısında bir meşaleyim...
Bunları beni bu sitede anlamak istemeyen ve tanımayanlar için bir bilgidir.Sevgi ve saygılarımla...
Hepimiz Türk-Kürt-Arap vs. Milliyetçiliğine karşıyız..
Şuan neysek oyuz..
Hepimizin dilimizi bilmeye ihtiyacı var..
Bende isterdim dilimi bilmek, bir kelimenin anlamını saatlerde Webde aramak istemezdim.
Lazoşa_62 17.11.2006, 22:17 Hepimiz Türk-Kürt-Arap vs. Milliyetçiliğine karşıyız..
Şuan neysek oyuz..
Hepimizin dilimizi bilmeye ihtiyacı var..
Bende isterdim dilimi bilmek, bir kelimenin anlamını saatlerde Webde aramak istemezdim.
Soreş kardeş,ben sizin ırkcılık yaptığınızı asla düşünmedim ve düşünmem.Böyle bir şey düşünmek veya savunmak bizim kendimizle çelişkimizi gösterir.
Ben, sen veya onlar yani hepimiz bugüne kadar mezhebimizin yanında domokrasi ve ezilen insanların mücadelesini yaparkende ezildik.Bizler hakim ğüçlere karşı mücadele ettik.Alevisi,sunisi,kürtü ve türkü bir araya geldik.İnsanca bir yaşam için hepimizden insanlar bu topraga düştu.İnanıyorumki siz kardeşlerim bizden daha aktif ve bir adım daha önde olacaksınız.
Bizler insanların kardeşçe bir arada yaşamasını tüm idolojilerden ve izmlerden daha çok istiyoruz.Bizler kültürlere karşı degiliz.Tabiki herkesin kendi öz benliğini korumalı ve yaşatmalı.Türkü,Türkmeni,kürdü,zazası,kurmancı ,alevisi,sunisi,ibranisi,suryanisive birçok inanç ve kultürü bir arada yasatan bu toplum kardeşçe bir arada mücadele ve etmesi içinde bir araya getirmek lazım.
Nazım Hikmet Ran dan Çok güzel bir sözü var
''''''''''''' Bir ağaç gibi hür,bir orman gibi kardeşçe yaşamak ''''''''
dersimli.h 27.09.2007, 18:57 zazaca diye bir şey yok onu zazaca dediğiniz dil dersimce benim bildiğim
zazaca diye bir şey yok onu zazaca dediğiniz dil dersimce benim bildiğim
Evet, Zazalık Sünni bir terimdir, Dersimce ve Kırmançki ise Alevilerindir.
hernepeş 27.09.2007, 20:58 arkadaşlar merhaba
birşey öğrenmek istiyordum
BERTAL isminin anlamını bilen var mı çok acil lazımm
yeni bir link verdim konu başlığının 2. yazısında bakabilirsiniz. daha önce verdiğim link işlevsiz kalmıştı yeni gördüm...faydalanmanız dileğiyle...
zazaca diye bir şey yok onu zazaca dediğiniz dil dersimce benim bildiğim
evet 38 den once turkler dersimlilere dersimli derlerdi ve tabiki dersimce diye geciyordu.ama tunceli olunca zaza olduk:wink: cunku zazalarlan ayni halkiz sadece onlar sunni biz alevi zaten buyuk sorunda burda:biggrin:
arkadaşlar merhaba
birşey öğrenmek istiyordum
BERTAL isminin anlamını bilen var mı çok acil lazımm
BERTAL dersimlilerde cok kullanilan bir isim, genelikle uzun boylu olanlara kullanilir:biggrin: bir tanidigimin ismide bertal ve uzun boylu:wink:
hernepeş 28.09.2007, 11:13 BERTAL dersimlilerde cok kullanilan bir isim, genelikle uzun boylu olanlara kullanilir:biggrin: bir tanidigimin ismide bertal ve uzun boylu:wink:
teşekkür ederim yani bir nevi uzun boylu demek :=)
kevok im 23.12.2007, 18:19 iklim gazetesinde mikail aslan ın bir yazısından alıntıyı paylaşmak istiyorum son zamanlarda zaza-kürmanci ayrımının fazlaca yaygınlaşması gözleniyor ama sonuçta hepimiz kürdüz ve aynıyız.şive,lehçe,ağız... bunlar değişecektir elbette.şu anda türkiyenin çeşitli ücra köşelerinde konuşulan türkçeyi bir türk anlamayabilir örneğin. saygılar hepimiz biriz:)
onur melis 23.12.2007, 20:07 çok işime yaradı en ya
|
|