Orijinalini görmek için tıklayınız : Cenazade kürek degiştirmek

alevi_murat24
24.12.2006, 17:35
Arkadaşlar bulundugum bölgede cenezenin defini sırasında toprak atan kişi yerini bir başkasına verirken küregi yere bırakmasının manasını bilen varmı.
Büyüklere sordugumuzda küregin elden ele verilmesinin günah oldugunu söylüyorlar. yani açıklayıcı bir cevap degil.
bundan 3 4 ay önce bir cenazede bir imam gelmişti biz toprak attıktan sonra yerimizi başkasına bırakıtken küregi yavaşca yere bıraktık ve hoca karşı cıkmıştı kürekleri yere bırakmayın neden diye sorulunca " kürekler yere bırakılınca ses cıkarmasındiye bırakılır demişti.
bu gün ise türkmenistan devlet başkanının cenazesinde toprak atanlar kürekleri yere bırakıyorlardı toprak atacaklar yerden alıp tekraar yer bırakıyorlardı.
bu nun bir addetmi yoksa günah diyemi bu şekil yapıyoruz..saygılar

Niwan
24.12.2006, 18:23
Dedem vefat ettiğinde biz torunları mezarına toprak atıyoduk.köyün yaşlıları geldi elimizden kürekleri aldılar onlar atmaya başladı..ama biz yere bırakmadık yere bırakmanın manası varmı onuda bilmiyorum..bende şimdi merak ettim bilen varsa bizi aydınlatırsa sevinirim..

Zahir
27.12.2006, 11:01
Böyle bir uygulamanın inanç itikati bazında hiç bir temeli yoktur. Tamamen örf ve adettir.

Günah: Aslında bu terimin yerine ben daha çağdaş ifade olan erdemli davranış yada erdemsiz davranış terimini kullanmayı yeğlerim.

Erdemli davranışlara ilişkin kıstaslar ise şahsım için söylüyorum İtikatim olan Kuranda sıralanmıştır. Cenaze defnine ilişkin yöreden yöreye, kültürden kültüre farklılık gösteren durumlar Kurandaki erdemli davranış veya erdemsiz davranış kıstaslara uymaz

Selamlar
(Zahir)