Orijinalini görmek için tıklayınız : Pir Sultan Abdal'ın Evrenselliği

MareNostrum
24.12.2006, 22:15
arkadaşlar dinlediğim ben harper adındaki bir amerikalı müzisyenin pir sultan abdal'dan alıntı yaparak şarkılarında kullandığını farkettim.önce tesadüf sansam da ben harper'ın pir sultan'ı araştırmış biri olarak bunu yazdığını öğrendim.

amerika'da muhalif ve savaş karşıtı kimliği ile bilinen ben harper; the will to live adlı albümünde "roses from my friends" adlı şarkıda bu nakaratı kullanmış.

"the stones from my enemies
these wounds will mend
but i cannot survive
the roses from my friends"

türkçeye kabaca
"düşmanlarımın attığı taşlar
onların yaraları sarılır
ama kurtulamam ki
dostlarımın güllerinden"

olarak çevrilebilir.bu da abdal'ın ünlü "şu kanlı zalim"'ini hatırlatıyor bizlere.

"şu ellerin taşı hiç bana değmez
ille dostun tek bir gülü yareler beni"

bu; pir sultan abdal'ın ve anadolu felsefesinin evrenselliği hakkında bir örnektir.türkiye'ye konser vermeye gelen amerikalı bir müzisyene bir şarkı yaptıracak topu topu iki mısra.herşey sanatla başlar,eminim tüm dünya bir araya gelecekse ilk kucaklaşan mutlaka sanatçılar olacaktır.

alevi felsefesi ise; en büyük özelliği olan evrenselliği asla kaybetmemelidir.çünkü gönül her yerde aynı gönül,sevgi her yerde aynı sevgi.kendimizi kaybetmeden her kültürle her bireyle her canla kucaklaşmalıyız.pir sultan abdal yüzyıllar sonra bize bunu gösteriyor burada.

sizin de böyle örnekleriniz veya konu hakkında fikirleriniz varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

sevgiler.

huseyn
21.02.2007, 22:30
teşekkürler öncelikle
benim bildiğim makedonyada pir sultan heykelinin olması yanlış hatırlamıyosam...

Gülom
21.02.2007, 22:48
teşekkürler öncelikle
benim bildiğim makedonyada pir sultan heykelinin olması yanlış hatırlamıyosam...

Dogru olabilir (tabi ben gormedim ve duymadim), cunki Madedonyada Muslumanlar cogunlugu Bektasilerdir... bu ulkede Arnavut, Bulgaristan gibi ulkelerde olsun, bir cok Bektasi tekeleri ve turbeleri vardir...yani Pir Sultanin heykeli olma olanagi vardir..

Saygilarimla

sonerk
21.02.2007, 23:38
İlginç! Paylaşımın için saul....
türküler insanlığa maal olmuştur şarkılar gibi bi günlük lay lomluk kaldır atlık değildir...
Amerikalı bi grubun pir sultandan etkilenmesi neyi gösterir; dünyada pir sultanların ve hızır paşaların hep olduğunu dolayısıylada onun kavgasının ve kavgasını ifade biçimi olan sanatıda günümüzde tıpkı kavgası gibi sanatıda sanatçılara,gruplara yansıdğını gösterir....
Bu da pir sultanın kavgasında ne kadar haklı olduğunu gösterir....

s.bayar
22.02.2007, 01:50
arkadaşlar dinlediğim ben harper adındaki bir amerikalı müzisyenin pir sultan abdal'dan alıntı yaparak şarkılarında kullandığını farkettim.önce tesadüf sansam da ben harper'ın pir sultan'ı araştırmış biri olarak bunu yazdığını öğrendim.

amerika'da muhalif ve savaş karşıtı kimliği ile bilinen ben harper; the will to live adlı albümünde "roses from my friends" adlı şarkıda bu nakaratı kullanmış.

"the stones from my enemies
these wounds will mend
but i cannot survive
the roses from my friends"

türkçeye kabaca
"düşmanlarımın attığı taşlar
onların yaraları sarılır
ama kurtulamam ki
dostlarımın güllerinden"

olarak çevrilebilir.bu da abdal'ın ünlü "şu kanlı zalim"'ini hatırlatıyor bizlere.

"şu ellerin taşı hiç bana değmez
ille dostun tek bir gülü yareler beni"

bu; pir sultan abdal'ın ve anadolu felsefesinin evrenselliği hakkında bir örnektir.türkiye'ye konser vermeye gelen amerikalı bir müzisyene bir şarkı yaptıracak topu topu iki mısra.herşey sanatla başlar,eminim tüm dünya bir araya gelecekse ilk kucaklaşan mutlaka sanatçılar olacaktır.

alevi felsefesi ise; en büyük özelliği olan evrenselliği asla kaybetmemelidir.çünkü gönül her yerde aynı gönül,sevgi her yerde aynı sevgi.kendimizi kaybetmeden her kültürle her bireyle her canla kucaklaşmalıyız.pir sultan abdal yüzyıllar sonra bize bunu gösteriyor burada.

sizin de böyle örnekleriniz veya konu hakkında fikirleriniz varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

sevgiler.

paylaşımın için teşekkürler
demekki iyi insanlar dünyanın her yerinde biliniyor

engin_şengün
04.04.2007, 13:53
pir sultan abdal bir devrimcidir. çoğu kişiler o zaman da devrimin ne işi var ve ya devrimci olamaz diye konuşurlar ama yanıldıkları bir nokta var devrim günümüze ait bir duruş değildir. devrime tarihten çok örnek verebiliriz.mesela firaun döneminde yani mısır tarihinde kölelerin piramitlere yazmış oldukları yazılar: "onlarmı bu çileyi çekiyo, onların ismi kazınıyo bu taşlara" ve ya pir sultan abdal'ın şu sözleri " Pir Sultan Abdal’ım Ey Hızır Paşa,
Gör Ki Neler Gelir Sağ Olan Basa." ile anlkatmak istediği ve "Bu Yıl Bu Dağların Karı Erimez
Eser Bâd-ı Sabâ Yel Bozuk Bozuk
Türkmen Kalkıp Yaylasına Yürümez
Yıkılmış Aşiret İl Bozuk Bozuk " daki yapılan zalimlikleri anlatır . düşünün bir o zamanlar bunları söyleye bilene ne derler ya deli haşa, yada devrimci... artık siz karar verin...

lion12
04.04.2007, 14:26
Sevgili can a öncelikle güzel konu için teşekkürler;
Pir sultan Abdal felsefeleri ve din ırk dil gibi kavramları yok eden felsefeleri ile bütün dünyaya kollarını amış bir ozanımızdır bu da bunun belirtisi.Dinci yobaz kesime göre ise bir Kızılbaş ozanı olmaktan öte gidememiştir Pir Sultan Abdal ımızın.Alsınlar görsünler bakalım Pir Sultan Abdal ımız mı daha evrenselmiş,yoksa Fethullah Gülen hazretleri mi ya da Bediüzzaman Said Nursi hazretleri mi:biggrin: :biggrin: :biggrin:

hazannn
01.08.2007, 11:17
Teşekkürler...

haraz
14.01.2008, 21:50
Pir Sultan Abdal'la ilgili mutlaka okunması gereken yeni bir kitap:

Suha Bulut, Pir Sultan Abdal-Esnaf - Sanatkârın Fütüvva Hırkası, SORUN YAYINLARI