Orijinalini görmek için tıklayınız : Anadolu' da Gelinlik Yapmak örf adet
seyhunbey 28.12.2006, 11:11 canlar Anadolu' da Gelinlik Yapmak örf adet nasildir ?
Yeni Gelin oldugu zaman Büyüklere saygi nasildi mesela Annemden örnek; Vermek istiyorum evlendği zaman dedemle konuşmazmiş saygidan gelinlik yaptiği için konuşmazmiş Bir Gün Dedem Bizi Aramişti Annem Telefona bakti Arayanin Dedem oldugun anlayinca hiç konuşamamişti Sadece Ewet , Hıı , Tamam Gibi Cvplar Vermişti bunun nedeni Dedemin Sert birisi oldugundan dolayi değil Saygi dan örf adet 'den gelinlik yaptigindan Sizlerdede böyle örneler varmi canlar gelinlik yapmak gibi bu konudaki bilgilerinizi paylaşirmisiniz saygilar...
Özgür-Taylan 28.12.2006, 13:28 benim ailede yok.. ama dedem gençken çocugunu kucagina alip sevemiyormus babasinin yaninda, ayip oldugunu söylemisti bize.. anneler için farkli olsa gerek, ne de olsa o bir anne çocuguna bakmak zorunda.......
zohre-35 28.12.2006, 13:50 evet arkadaşlar.bende ilk evlendiğim zamanlarda gelinlik yaptım.başımı örttüm.kayınbaba ve kayınvalidenin yanında konuşmuyordum.bir dönem beraber yemek yemedim.yanlarında bile oturamıyordım.eve misafir geldiğinde ayakta duruyordum.evet ilk coçuğumu eşim ve ben kucağımıza alıp sevemiyorduk.dahasıda var eşimin adını söylemiyordum oğlunuz diyordum.
deli gönül 28.12.2006, 14:44 evet arkadaşlar.bende ilk evlendiğim zamanlarda gelinlik yaptım.başımı örttüm.kayınbaba ve kayınvalidenin yanında konuşmuyordum.bir dönem beraber yemek yemedim.yanlarında bile oturamıyordım.eve misafir geldiğinde ayakta duruyordum.evet ilk coçuğumu eşim ve ben kucağımıza alıp sevemiyorduk.dahasıda var eşimin adını söylemiyordum oğlunuz diyordum.
Evet bende rasladım bu tür olaylara ama bana çok saçma geliyor.Saygıyı göstermek bence konuşmamakla ya da çocuğunu alıp sevmemekle olmaz.Ben de bir gelinim ama bahsettiğiniz gbi değil.Ben kayınbabamla oturur her türlü konuyu konuşurum .onu babam yerine koydum ve babama nasıl davranıyorsam ona da aynı davranıyorum.Saygıya gelince ona karşı gayet saygılıyım.Onu asla kırmam ,kötü söz söylemem .Gönlüne hoş gidecek şeyleri bilirim ve ona göre davranırım.
bana da çok saçma geliyor bunun saygıyla falan alakası yok
sadece eski bir alışkanlık olsa gerek
bir adam babasının yanında çocuğunu sevemez mi?
veya gelinin konuşmaması ne demek valla bunlar çok komik?
sanırım artık böyle şeyler kalmamıştır
seyhunbey 28.12.2006, 15:10 Bence bunlar çok önemli seyler fazlasi abartili ewt bende katiliyorum.
büyükler eve geldiği zaman gittikleri zaman ayaga kalkariz böyle ders aldik böyle gördük
ewet haklisin can böyle seyler kalmadi artik büyüklerin yaninda ayak ayak üstüne atanlar ve sigara içinlerin hatti hesabi yok o zamandan bu zamana ne kadar şey değişmiş dimi can kim bilir ileride neler olcak
Bence bunlar çok önemli seyler fazlasi abartili ewt bende katiliyorum.
büyükler eve geldiği zaman gittikleri zaman ayaga kalkariz böyle ders aldik böyle gördük
ewet haklisin can böyle seyler kalmadi artik büyüklerin yaninda ayak ayak üstüne atanlar ve sigara içinlerin hatti hesabi yok o zamandan bu zamana ne kadar şey değişmiş dimi can kim bilir ileride neler olcak
kardeş sataşmamı var
ben ayak ayak üstüne atma, sigaraya falan girmemiştim
ben bu gelinlik olayına saçma dedim ve de öyle açıkçası
seyhunbey 28.12.2006, 15:39 kardeş sataşmamı var
ben ayak ayak üstüne atma, sigaraya falan girmemiştim
ben bu gelinlik olayına saçma dedim ve de öyle açıkçası
yok can ben senin için demedim genel olrak dedim
zohre-35 28.12.2006, 15:41 sevgil deli gönül ben bunları 14 sene önce yaşadım.benim yengelerinde yapıyorlardı.ama şu an bu kadar gelinlık yapmak yok.bende karşıyım bu kadar yapılmaması gerekir.ama ne diyelim o zaman onu gerektiriyordu.şimdi yapmıyorum.baba kız anne kız olduk.ama yinede saygıda kusur etmemek gerekir nede olsa büyüklerimizdir.
deli gönül 28.12.2006, 17:17 sevgil deli gönül ben bunları 14 sene önce yaşadım.benim yengelerinde yapıyorlardı.ama şu an bu kadar gelinlık yapmak yok.bende karşıyım bu kadar yapılmaması gerekir.ama ne diyelim o zaman onu gerektiriyordu.şimdi yapmıyorum.baba kız anne kız olduk.ama yinede saygıda kusur etmemek gerekir nede olsa büyüklerimizdir.
Haklısın saygıda kusur etmememiz lazım büyüklerimiz ne der dört atanın hakkı birdir.
sevgiyle kal
alevi_murat24 28.12.2006, 17:49 eskiden bu adetten çok raslanılırmış mesala çocuklarını babalarının yanında sevemezler. gelin konuşmaz vb .
nesslimm 28.12.2006, 18:18 annemle babam dedemlere gittiklerinde beni arabada bırakıp öyle içeriye girmisler annemin yengesi bebek nerde diyince arabada demisler yengem alıp içeri getirmis beni simdi bile annemde babamda dedemin dayımın yanımda bize sadece adımızla hitap ediyorlar yavrum kızım oglum hala yok
annem amcamlara tam yedi sene gelinlik yapmıs yasmak çekmis
ama annem hala yap tımda pismanım demedi gördügümü yaptım dedi)
simdi bazılarımıza zor bazılarımıza da saçma geliyor ama bu gelenek varmıs ve anadoluda hala da devam ediyor büyüklere saygı olarak nitelendiriliyor desek daha da dogru
"hizmet hak içindir":wink:
Tanıgım bi teyze de şunları söylemişti eski köy adet,gelenek-göreneklerden bahsederken."Bize misafir geldiğinde o yatana kadar beklerdık" aa neden dedım bende.Çünkü çoraplarını biz çıkararırdık.İlk şaka yaptığını zannettım. Daha neler dedim içimden..Ama şaka yapmıyormuş gerçekten yaşamış bunları.bu kadarı da çok sacma geldi bana tabiki saygı ayrı bişey ama bunların saygılıyla uzaktan yakından alakası yok.
devrim69 28.12.2006, 19:01 Valla,arkadaşlar ben İstanbulda doğdum büyüdüm ama bazı şeyleri bende yaptım.Örneğin büyüklerin yanında çocujlarımla konuşup sevemezdim.Eşimle gerektiğinde konuşurdum.Bu tip bir sürü şey yaptım.Banada çok saçma gelirdi ama tatsızlık çıkmasın diye yapmak zorunda kalırdım.Benim annem hala dayımın yanında bizimle konuşmayı bırakın yan yana dahi oturmuyor.
silberhaus 28.12.2006, 21:21 evet arkadaşlar.bende ilk evlendiğim zamanlarda gelinlik yaptım.başımı örttüm.kayınbaba ve kayınvalidenin yanında konuşmuyordum.bir dönem beraber yemek yemedim.yanlarında bile oturamıyordım.eve misafir geldiğinde ayakta duruyordum.evet ilk coçuğumu eşim ve ben kucağımıza alıp sevemiyorduk.dahasıda var eşimin adını söylemiyordum oğlunuz diyordum.
İfade ettiğiniz geleneklerin hepsi bizim yöremizde ( Gümüşhane ) de aynen uygulanıyordu.Herhalde Gümüşhane'ye yakın bir yöredensiniz. Eskiden uygulanan bu gelenekler şehirleşme ile birlikte artık şehir hayatında uygulanmamaktadır. Köylerde şu an uygulanıyor mu bilmiyorum Bizim ailemizde şu an gelinlik tutma diye bir adet yerine getirilmiyor fakat çocuğun baba yanında sevilmemesi hala devam ediyor. Geleneklerin unutulmaması ( en azından literatürlerde kalması) güzel olur fakat boş gelenekleri de sürdürmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum.
Saygılarımla..
çeşm-i naz 28.12.2006, 21:38 yaa öyleymiş eskiden çocuklarını sevemezlermiş işte büyükler yatmadan yatılmazmış yemek yenmezmiş onlar yemeden falan ama bence bunlar biraz tuhaf gibi yani çocuğunu niye sevemesin kii insan annem babam var diye
bizim ailemizde yani evimizin içinde böle şeyler yoktur yengem gayet rahattır çünkü gereken saygıyı zaten gösterir ama çocuğunu sevme konuşma falan yoktur bizde sadece karşılık veye ters bi cevap vermez gerçi bu insanın da içinde olacak öle şunu yapma bunu yapma demeklede olmaz sanırım büyüklere saygı göstermemiz gerek biz atadan öle gördük.....
pervane derviş 28.12.2006, 22:19 evet benim ailemdede vardı böylşe şeyler Annem dedemden cok korkardı. Korkardı çünkü korkutuyorlardı.Erkegin kesin egemen oldugu bir aileydi.
Babamın bana dedemin yanında ona baba dememem gerektigini söyledigini hatırlıyorum. Sebebide saygıymış
Bence bunu saygıyla alakası yok.Tek bir acıklaması var geri kafalılık.O günler cok karanlık günlerdi allh birdaha geri getirmesin
hak yoldasınız olsun....
annemden ornek verim kucukken hatırlıyorum annem ve evdeki gelinler bası kapalı ve dedemin ve erkeklerin yanında agzını acmazlardı yemek yiyene kadar bekler erekler yedikten sonra annem yerdi o zamanlar kucuktum bunları hatırlıyorum:)
Özgür-Taylan 29.12.2006, 03:12 bence bunlar çok saçma seyler.. kaldi ki biz Aleviyiz ve çagdas, modern, ayirim mayirim, uzun lafin kisasi feodal sistem yapisiyla alakamiz yok!!!.. sükürler olsun ailem öyle degil, yoksa fittirirdim o ne yaaaaa annen baban istedigi gibi davranamayacak senin yaninda, neden??? dedemin bulundugu için!!! .. millet ay'a gider, bazilari da yaya gitmeye israrla çaba gösterir!!!..
buna saygi felan demeyin lütfen!!
kendi adima konusuyorum ama bence çok saçma ve çag disi!!!!
saygilarrr sevgilerrr
leyla can 29.12.2006, 10:45 saygi konusmamakla olmaz tabiki ama iste gecmisimizin saygi anlayis kavramida bu olmali,benim ailemde ayni durumun icinde kalmislar annem at ile gelin gelmis ve gelinligi boyunca ne dogru düzgün konusmus ne de cocuklarini sevmis kucagina alipta,bizede ögretilen bu oldu dogrusu ben kendim gelin oldugumdada ayni tavirda olmam ögütlendi 16 yasinda oldugum icin ne söylense onu yaptim oturmadim cagrilmayinca yemege gelmedim misafir gelse kapida dikildim ama HEP EZILDIM simdi anliyorumki kisileri kisi olarak görmek fert olarak kabullenmek gerek gelin bir kuklamiki ipler oynayinca hareket kazansin ...susunca hep size sira geliyor ve saygi bu degil bence...saygilar...
seyhunbey 30.01.2007, 00:56 o zamanki baglilik bundan dolaği galiba şimdiye bakıyoruz daha aileler , cocuklar birbirinden kopuk saygizlik had safada :(
bu yazılanların hepsini gördüm annemde de aynı şeyler olmuş babam bizlerle 4-5 sene öncesine kadar konuşmazdı dedemin yanında ama onlarda değişti devirle beraber şimdi dedemlern yanındA şakalaşabiliyoruz bile...
çeşm-i naz 30.01.2007, 12:29 memleketten annemin anneanesi geldi 100'e yaklaşmış bir yaşı var yengem ve bizlerin babam'la konuşmalarını iliişkimizi görünce anneme şöle demiş''siz bu gelinin başını ezmeyin tepenize çıksın,bu kızın da başını şimdi ezmeyin böyle davranışları elin kapısına gidince de yapsın size neler derler desinler neler demiş'' ne alakaysa ya yanı baba'ya cevap vermek veya oturup konuşmak neden saygısızlık olsun ki:confused1 şahsen benim annem dedemle hem saygılı hemde mesefali bence böyle olmalı yok çocuğunu seveme uyuma onlar uyumadan bu gelinlik değil kölelik resmen tamam saygıyı tabiki göstereceksin ama bunlar da abartı :no: :no:
benim ailede yok o kadar ama o kısa cevaplar saygının bir analmıdır.şimdi ise öyle birşey zaten yok insanlar daha da rahat davranabiliyorlar.
türküler_sevdam 01.02.2007, 19:32 bu anlattığınız gelenekler bizdede var ama eskisi gibi değil tabi. bana saçma geliyor bunlar. gelinlik yapmak, büyüklerin yanında konuşmamak, büyüklerin yanında yemek yememek ya da ne bilim çocuklarını büyüklerin yanında sevmemek saygı göstergesi değildir. bu şekilde saygı olmaz...
slm.bu konuda başımdan geçen olayı yazayım.yeni evlenmiştim.müsayıplarımız bizi yemeğe çağırdılar.gittiğimizde büyükler oturuyordu.biz bayanlara beklenmemiz söylendi.sonra yiyeceksiniz dediler.ama ben inatlaştım eşitlikfalan dedim .siz beni çağırdınız filan dedim.zorla sofraya oturdum yemeğimi yedim.ama şimdi hiç iyi etmemişim diyorum.cahillik etmişim.:001_wub: büyüklerimiz herşeyin iyisini bilirler.
doctorctf 11.02.2007, 11:55 biz intanbulda yaşıyor olmamıza rağmen aynı adetlerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz.şimdiki yeni yengem babama karşı gelinlik yapıyor ve yanında konuşmuyor mesela.bu devirde belki biraz saçma ama güzel bir gelenek bence:)
şimalyıldızı 11.02.2007, 15:24 benim annemde gelinlik yapmış. şimdi gelinlik yapmıyor kimse.
kemalizim 13.02.2007, 01:17 bence yanlış olmuş ama olsun bak oda sana bir anı olmuş dimi hemşerim saygılarımla
|