usLanmaz62
28.12.2006, 14:39
bugüne kadar sünni aşırı dincilerin baskılarından kendimizi savunmaya çalıştık.fakat acaba aleviliktede aşırı dincilik yapanlar yokmu?bu alevi felsefesine sizce ne kadar örtüşüyo
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler de aşırı dinciler varmıdır? usLanmaz62 28.12.2006, 14:39 bugüne kadar sünni aşırı dincilerin baskılarından kendimizi savunmaya çalıştık.fakat acaba aleviliktede aşırı dincilik yapanlar yokmu?bu alevi felsefesine sizce ne kadar örtüşüyo ceto 28.12.2006, 14:45 alevilikte asla asırı dincilik olmaz anibal 28.12.2006, 14:49 bence yoktur bugüne kadar tanıdığım bütün canlarda dediğine rastlamadım. zaten olmamalıdır da Alevilikte insan sevgisi esastır. dünyadaki bütün aşırılıklar bence zararlıdır fanatizm çok tehlikeli birşey. Sünnilik ve Aleviliğin hiç bir ortak tarafı yok onun için karşılaştırma yapmak yanlış. bu arada foruma yeni üye oldun sanırım aramıza hoşgeldin. Serkan_Devrim 28.12.2006, 14:53 pardon aşırı dincilik ne demek? anibal 28.12.2006, 15:01 sanırım aşırı dincilik değilde aşırılık demek istedi arkadaş usLanmaz62 28.12.2006, 15:09 hayır aşırı dincilik demek sitedim.yani dinin üzerinde saklanan ondan kendine kılıf yapmak isteyen demek istedim.sünnilerde bunun bir çok örneğini görüyoruz zaten de samimi olarak düşünürsek aleviler arasındada küçükte olsa aynı aşırılıkta olanlar yokmu* guneyyy 28.12.2006, 15:14 aşırı dincilik beraberinde baskıyı getirir alevi felsefesinde baskı yoktur bu yüzden alevilerin aşırı dinciliği olmaz anibal 28.12.2006, 15:16 hayır aşırı dincilik demek sitedim.yani dinin üzerinde saklanan ondan kendine kılıf yapmak isteyen demek istedim.sünnilerde bunun bir çok örneğini görüyoruz zaten de samimi olarak düşünürsek aleviler arasındada küçükte olsa aynı aşırılıkta olanlar yokmu* böyle dediysen açıkçası biraz biçimsiz olmuş usLanmaz62 28.12.2006, 15:19 hayır bence bu biçimsizlik değildir.bu düşünceleri ifade etmektir vede senin burda biçimsiz oldu demeni değil neden biçimsiz olduğunu açıklamanı bekerdim.bizde hoşgörü esastır kimsenin fikirlerine suçlama yapmayız.ben buraya fikir satmaya değil almaya geldim o yüzden yüzeysel değilde derinsel olarak düşünürseniz sevinirim. Serkan_Devrim 28.12.2006, 15:20 hayır aşırı dincilik demek sitedim.yani dinin üzerinde saklanan ondan kendine kılıf yapmak isteyen demek istedim.sünnilerde bunun bir çok örneğini görüyoruz zaten de samimi olarak düşünürsek aleviler arasındada küçükte olsa aynı aşırılıkta olanlar yokmu* cevabınız için teşekkürler. :) sormamın nedenine gelince; dincilik: din üzerinden siyaset ve çıkar amacı gütmektir ki ılımlısı da aşırısı da yalnıştır. dindarlık: dine ve dini vecibelere aşırı duyarlı demektir ki bu toplum üzerinde değilde kişi üzerinde bir takım sorunlar yaratır. her toplumda dindarlarda dincilerde bulunur. az yada çok. yakın tarihimizde aleviliğin başı olduğunu sanıp alevileri sağa pazarlamak isteyenler çıkmadı mı? dinciler( ılımlısı ve ya aşırısı) var ve her zaman da var olacaklar. alevilikte ise dinciliğe yer yoktur. bazı alevilerden dincilik yapan vardır. ama alevilikte dincilik yokmu demek alevi ilkesinde, felsefesinde dincilik demek olur. aleviliğin yapısında dinciliğe yer yoktur. bunun için sordum. başlığı yalnış atmışsınız. aleviler içinde aşırı dinciler yok mu şeklinde olmalıydı. usLanmaz62 28.12.2006, 15:24 galiba haklısın ben alevilerde dinciliği kastetmiştim,alevilikte değil yanlışlıktan dolayı özür dilerim.ama seninde dediğin gibi alevilerin içinde azda olsa dincilik yapanlar vardır bunda hemfikiriz galiba? Gülseren58 28.12.2006, 15:25 Aleviliği bir din veya bir mezhep olarak görmediğim için bu soruya yanıtım kısaca hayır'dır.. Serkan_Devrim 28.12.2006, 15:26 galiba haklısın ben alevilerde dinciliği kastetmiştim,alevilikte değil yanlışlıktan dolayı özür dilerim.ama seninde dediğin gibi alevilerin içinde azda olsa dincilik yapanlar vardır bunda hemfikiriz galiba? şu halde müsadenle başlığı düzeltiyorum. Alevilerde aşırı dinciler varmıdır? şeklinde olacak. :) usLanmaz62 28.12.2006, 15:27 aleviliğin bir mezhep olmadığına bende katılıyorum.din değil fikride ban pek soğuk gelmiyor ama o kadar derinsel düşünemiyorum bana göre alevilik islam ın kendisidir. guneyyy 28.12.2006, 15:28 ALEVİLERDE aşırı dinciler varmıdır sorusunda bence yanlıştır ozaman aleviliği din olarak tanımlamış olursunuz bence buda hatalı olur usLanmaz62 28.12.2006, 15:28 şu halde müsadenle başlığı düzeltiyorum. Alevilerde aşırı dinciler varmıdır? şeklinde olacak. :) tabiki ilginden dolayı çok teşekkür ederim.. usLanmaz62 28.12.2006, 15:33 ALEVİLERDE aşırı dinciler varmıdır sorusunda bence yanlıştır ozaman aleviliği din olarak tanımlamış olursunuz bence buda hatalı olur benim fikrim, alevilik islam dininin kendisidir.tabi bu benim fikrim.dediğim gibi alevilik din değildir fikride pek uzak gelmiyor bana.ancak bu konuda biraz fikir toplamadan kesin bir şey söylemek istemiyorum. anibal 28.12.2006, 15:35 hayır bence bu biçimsizlik değildir.bu düşünceleri ifade etmektir vede senin burda biçimsiz oldu demeni değil neden biçimsiz olduğunu açıklamanı bekerdim.bizde hoşgörü esastır kimsenin fikirlerine suçlama yapmayız.ben buraya fikir satmaya değil almaya geldim o yüzden yüzeysel değilde derinsel olarak düşünürseniz sevinirim. bu kadar sert cevap beklemiyordum cevabı zaten yukarıda hoşgörü cevabıyla vermişsin bana neden kızıyosun can önceki yorumumda (aşırı dincilik) kelimesinin aşırılık olması gerektiğini söyledim sertur 28.12.2006, 15:36 aleviliğin aşırısından zarar gelmez, -aşırı sevgiden -aşırı insana değerden -aşırı kültürlülükten -aşırı kardeşlikten zarar gelirmi? ancak bizi çekemeyenler var ya onlardan her zaman zarar gelebilir, dinsel olarak aşırılık ise zararlı bir huydur -senden başka herkesi düşman görürsün -hoşgörü ve insan sevgisi silinmiştir -ölmek veya öldürmek din adınaysa sorun yoktur, usLanmaz62 28.12.2006, 15:39 bu kadar sert cevap beklemiyordum cevabı zaten yukarıda hoşgörü cevabıyla vermişsin bana neden kızıyosun can önceki yorumumda (aşırı dincilik) kelimesinin aşırılık olması gerektiğini söyledim eğer sözlerim kötü ve suçlayıcı bir anlam taşıyorsa özür dilerim ancak ben senden biçimsiz olduğunu söylemeni değil neden biçimsiz olduğunu bana anlatmanı beklerdim.tekrar dile getiriyorum yanlış anlama sözlerimi.. Zahir 28.12.2006, 15:39 Yine Sunni merkezli bir değerlendirme gibi görünüyo. Alevi kimliğine hangi pencerden bakarsanız bakın sonuçta içerisinde inanç itikati taşıyan bir kimlik görürsünüz. İnançtaki bu kimlik hep sunni kıstaslar baz alınarak değerlendiriliyor. Oysaki bu kıstasların hep yanlış olduğunu sölüyoruz. Bu bağlamda yapılan değerlendirmeler bireyleri alevi kimliği içerisindeki ulaşılması gereken doğru inanç itikatlerine ulaştıramıyor... Selamlar (Zahir) usLanmaz62 28.12.2006, 15:46 bir yerde galiba kendimi tam anlatamadım.ben alevi felsefesinin anlattığı özü,sözü bir olan eline,beline,diline sadık olan o zihinlerimizde çizilen alevilerden bahsetmiyorum.ben günlük hayatımızda karşılaşacağımız kendini aleviyim diye tanıtan insanların yaptıklarından bahsediyorum.. Vapurmania 28.12.2006, 16:32 Alevinin aşırı dincisi olursa kesinlikle Şiiliğe yada Caferiliğe kayar. Alevilik öz olarak aşırı bir inanc olmadığından aşırı dinciside yokdur. Şoreş 28.12.2006, 17:22 Sülalemiz Aleviliğini yaşatır ama aşırı Dindarlar yoktur... Tabi Aleviliği gerekliliklerini yerine getirirler.. Mesela annem Hızırı, Muharremi tuttuğu zaman benim tutmamı istemezdi küçükken ve yaşın ufak derdi... Eğer aşırı Dindar insanlar olsaydı aramızda, zorla Muharremi tutan bir Alevi genci ile karşılaşabilirdin... Alevilik aşırılığa karşıdır.. Alevilikte herşey özde yaşanır.. O yüzden Müslümanlar gibi Çember sakal bırakıp, takke takıp, Türbana bürünmüş gibi gösteriş yapmalar ve bu tip şeyler kesinlikle reddedilir, kabul görmez.. Mesela Bingöllü bir Alevi kökenli aile gördüm.. Senelerdir tanıyoruz.. Onlar kaç göç uygularlar, Cami Namaz bırakmazlar.Oğullarını evlendirdiler ve düğün salonunu kadın erkek diye ikiye bölüp araya duvar gibi bişey koydular.. :yaw2 Onlara Alevi denmez artık.. Koyu Sünniler... Kısacası kendine Alevi diyen Camiciler, Namazcılar varsa bilki onlar Alevilikten dönmüşlerdir..:mahsum usLanmaz62 28.12.2006, 17:26 Sülalemiz Aleviliğini yaşatır ama aşırı Dindarlar yoktur... Tabi Aleviliği gerekliliklerini yerine getirirler.. Mesela annem Hızırı, Muharremi tuttuğu zaman benim tutmamı istemezdi küçükken ve yaşın ufak derdi... Eğer aşırı Dindar insanlar olsaydı aramızda, zorla Muharremi tutan bir Alevi genci ile karşılaşabilirdin... Alevilik aşırılığa karşıdır.. Alevilikte herşey özde yaşanır.. O yüzden Müslümanlar gibi Çember sakal bırakıp, takke takıp, Türbana bürünmüş gibi gösteriş yapmalar ve bu tip şeyler kesinlikle reddedilir, kabul görmez.. Mesela Bingöllü bir Alevi kökenli aile gördüm.. Senelerdir tanıyoruz.. Onlar kaç göç uygularlar, Cami Namaz bırakmazlar.Oğullarını evlendirdiler ve düğün salonunu kadın erkek diye ikiye bölüp araya duvar gibi bişey koydular.. :yaw2 Onlara Alevi denmez artık.. Koyu Sünniler... Kısacası kendine Alevi diyen Camiciler, Namazcılar varsa bilki onlar Alevilikten dönmüşlerdir..:mahsum çok güzel bir yaklaşım bencede bu tarz sapkınlıkların içine düşenler alevilikten çıkar. selva 28.12.2006, 18:16 dindarlar vardır.dindar olmak kötü bir şey değil ama dindarlığı bir mezhebin veya inancın şövenizmine dönüştürürsek o zaman kötü olur.bu doğrultuda bana göre evet alevininde dindarı olabilir mesela benim dedem . Serkan_Devrim 28.12.2006, 18:18 dindarlar vardır.dindar olmak kötü bir şey değil ama dindarlığı bir mezhebin veya inancın şövenizmine dönüştürürsek o zaman kötü olur.bu doğrultuda bana göre evet alevininde dindarı olabilir mesela benim dedem . abla dindarlar ile dinciler aynı şey değildir. :) burdaki tepki de dinciliğe sanırım. selva 28.12.2006, 18:20 abla dindarlar ile dinciler aynı şey değildir. :) burdaki tepki de dinciliğe sanırım. teşekkürler serkan:) evet dinciliğe hepimiz karşıyız bohem 28.12.2006, 23:51 Alevilikte asiri alevicilik olabilir...Yani asiri dincilik derken kastedilen bence bu.... Erdem12 29.12.2006, 00:01 hayır bence bu biçimsizlik değildir.bu düşünceleri ifade etmektir vede senin burda biçimsiz oldu demeni değil neden biçimsiz olduğunu açıklamanı bekerdim.bizde hoşgörü esastır kimsenin fikirlerine suçlama yapmayız.ben buraya fikir satmaya değil almaya geldim o yüzden yüzeysel değilde derinsel olarak düşünürseniz sevinirim. Zannediyorum arkadaşın kastetmiş olduğu; popülizme başvurmak yoluyla, kendisini yaşatacağı-kendini her anlayışta az veya çok varolan birtakım dogmalara sürekli vurgu yaparak (Ki dinciler her zaman dogmaları ve dini pekçok ortak kabulü kendilerine kalkan yaparak bu alanı sömürmek yoluna gidiyorlar) bundan rant devşirme peşinde olanlardır. Alevi toplumunda bu az olmakla beraber son yıllarda bu sahayı da içimizden bazılarının kullanmaya kalkıştığına ne yazıkki tanık olmaktayız.Uslanmaz62 canın sorusu doğru bir sorudur bence. fellow 29.12.2006, 00:20 Bence de bu konuda sadece 'aşırılık' kelimesi mantığa daha yakın görünüyor. Ben de asla ailemden alevi inancına ait ibadetleri yapmam konusunda kesinlikle baskı görmedim. Ya da çevremdeki aleviler içinde gerek ateistliğini vurgulayan olsun, gerekse alevilik islamın içinde veya değil tarzında düşüncelerini ifade eden insanlar olsun, kesinlikle baskı ile karşılaşmamışlardır. Tartışılabilir.... Fakat sünni inançta bu inanca ters düşen fikirler daha fazla tepki alır ya da bu tarz düşünceleri dile getiren kişiler ayıplanır, kınanır.... Ben aşırılık deyince aklıma Selva gibi hemen dedem geldi..:) Ama dedem için aşırı dinci ya da dindar diyemem. O kendi yapısı gereği bazı fikirlerinde aşırıya kaçar. Sanırım bazı fikirleri de insanlar kendi mizaçları nedeniyle dogmatikleştirebiliyorlar... Bu şekilde daha genel bakmak bana daha uygun göründü.. Yoksa sünni bakış açısıyla kıyaslama yaptığım sanılabilir ki -böyle bakmıyorum.. İnsan bazı fikirlerine gönülden inanır : dinsel, siyasal vs. vs. Öyleki artık o fikirler çürütülse dahi kabullenmek istemez.. YoLdAsMg 29.12.2006, 10:32 Her şeyin aşırısı zarardır, :) saygılarımla lion12 29.12.2006, 11:19 Şu bir hakikat ki her ne olursa olsun bağnazlık hiç hoş birşey değildir ve de kabul edilemez ama bence aleviler arasında da illa ki de ayrımcılık yapanlar ve aşırıya kaçıp hata yapanlar vardır...Çünkü Sünniler arasında da ya da diğer din mensubu insanlarımız arasında da var dolayısıyla aleviler arasında da vardır... Servan 29.12.2006, 12:19 ya alevilikte dinciik yok bence çünki dincilik deyince akla baska bir tavır geliyor ki bu da alevilikte yok.simdiye kadar alevilige cok baglı olan cok insan gordum bunlardan birine bile dinci denemez.dincilik kavramını bazı kesimler degistirmiştir.kelime anlamı bile insanlar arasında farklı bir çizgi bulmustur. aysel 29.12.2006, 13:00 Ardaşım bence sunnilerde dincilik kavramı farklı, onlardaki dincilik: tarikat ve aşırı derecede islamın yobazlaştırılması ve bunların üzerinden hep rant amaçlı siyasetin güdülmesi... Biz alevilerde ise böyle bir sistem hiç bir zaman olmadı... Bence başlık konusunda yanlış olduğunu savunuyorum...Aşırı dinciler değilde,Aleviler de dincilik kavramı varmı ve nasıl? gibi olabilirdi. bohem 29.12.2006, 13:21 Ardaşım bence sunnilerde dincilik kavramı farklı, onlardaki dincilik: tarikat ve aşırı derecede islamın yobazlaştırılması ve bunların üzerinden hep rant amaçlı siyasetin güdülmesi... Biz alevilerde ise böyle bir sistem hiç bir zaman olmadı... Bence başlık konusunda yanlış olduğunu savunuyorum...Aşırı dinciler değilde,Aleviler de dincilik kavramı varmı ve nasıl? gibi olabilirdi. Katiliyorum....Ve dedigim gibi bizde asiricilik var!!!mesela annemin esi asiri koyu alevi...Alevi siyaha beyaz desin mumkunu yok artik o beyazdir...Yani bu asiricilik var bizde...Mesela benim dedem 80 yasinda ama hala oruclarimizi eksizsiz tutar aslinda zararli sagligina ama o hic takmaz kafasina bunu.....Annem caktirmasada var...Hep bir aleviyle evlencegimin hayalini kurar! yani bizde asiri dincilik YOK..Asiri asiricilik var..Asiri Alevi tutkusu alevi aski var... usLanmaz62 29.12.2006, 16:13 Arkadaşlar,bu konu başka bir forumda tartışılıyor ama örneklemek gerekiyor galiba.Sn İzzettin Doğanın yaptıkları ve de izlediği politika galiba bu konuda verilecek en güzel örnektir... usLanmaz62 29.12.2006, 17:08 Makale yazarı: deli dervis Tarih, gün ve saat : 23. 2006 21:25: be deli dervis ciktim gezdim su aleviyim diyen nice canlari seyran eyledim herseyi rüya sandim fakat rüya degil gördüklerim gercek kabusu gördüm dünya malini pazara götürdüm pazar eyledim inanin icinde en ucuz namusu gördüm cehalet yülkselmis en yüksek safhaya bu canlar anlamadan el kaldirir olmus her okunan duaya bunlari izlerken bir tuaf olurum yol böyle olmamali diye yolu harab etmisler ne edep kalmis ne erkan nede haya yine karanliklar icinde kabusu gördüm bir görgü ceminde verilmisti bazi kadinlara basina taksin diye yazma neymis efendim örf adet böyleymis basi acik gezme kadin ve erkek ayirimi yapan nice sözde dedeler gördüm yine bir sohbette bu yol bilmez erkan bilmez sözde dedeler meydani bos bulmustu canlara kul gözüyle bakip cennet satiyordu canlari yoldan ayirip yolumuza bize ait olmayan fitne ile fesat katiyordu bu sözde dedeleri dilinde sahte cennet tapusu gördüm sora anladimki maddiyat ve post icin dönüyormus bunca dolaplar bunun icin bastirilmis yola uygun olmayan yüzlerce kitaplar doldurulmus cemevlerine hurafeler ve uydurulmus masallar yoldaymis gibi görünüp türlü türlü renge boyanan nice sözde dedeler gördüm nabizlarina göre serbet verdinmi hosgörülüler fakat yanlislarini söyledinmi bagirirlar habire toplanirlar birdenbire kapali kapilar ardinda ne oluyor ya bu kafire sora kendi dedeligini kullanarak dedikodu yapip vururlar ehil canlari yerden yere bu hosgörü maskesi altina yol icinde nice yolsuzluk yapan sözde dedeleri gördüm hakikat yol demektir yolda hakikat biliyorum sözlerim mana dolu sözüm hakikat yarasi olan gocunur ben yol talibiyim dilim söyler hakikat yol talipleri yolda dinlemez barikat ask ile Ve işte anlatmak isdediklerim vede anlatamadığım düşünceler.Bahsettiğim konu tamamen budur can lar.Dincilikten kastım budur.Yani aleviliği kendi çıkarları doğrultusunda kullananlardır 'dinci aleviler' kavramı. dnz_che 21.01.2007, 21:34 Kısacası kendine Alevi diyen Camiciler, Namazcılar varsa bilki onlar Alevilikten dönmüşlerdir..:mahsum sadece bu sözüne katılmıyorum arkadaşım.babamın amcasıda gider camii'ye ama ne için ibadetini yapmak için.bu bir suç değildir.bunu yaptığı içinde dışlamak saçmalıktır bence.birşeyleri anlatıyorsunuz güzel.aleviliğin hoşgörülü ve sevgiye dayalı olduğunu savunuyor ve zorlayıcı bişey olmadığını söylüyorsunuz.camiiye gitti diye alevi olamaz diyorsunuz.bunda bir çelişki yokmu.lütfen eleştiri ederken daha mantıklı yaklaşalım.bu arada camii'deki hoca alevilere karşı kötü düşündüğü için amcam sayesinde hocalıktan kovuldu.yani gerikafalı bir toplumun kovulmasına yardımcı oldu.bu bir kazançtır.demekki alevilerde camiiye gidebilir.Hz Ali namazını nerede kılıyordu.lütfen daha mantıklı olalım.maviya tokumu hançerledikten sonra bile namazına devam etmiş bitirdikten sonra ölmüştür.şimdi Hz Ali'demi camiide namaz kılıyor diye alevi olamaz.lütfen bakın neler çıkarabiliyoruz sözlerinizden.her sözünüze katıldım ama yukarıdaki sözünüze açıklama yapmak zorunda kaldım.tatlı bir eleştiridir.normal karşılanmasını beklerim.tşkler halitseyfi 21.01.2007, 22:45 Alevilik herşeyin aşırılığına karşı çıkan bir düşünce yapısına sahiptir. Bunuda koyduğu ilkeleriyle her fırsatta ortaya koyar.ör:"72 millete bir nazarda bakmak" "kıblesinin insan olması" insana karşı olumsuz aşırılıkları yasaklar ve bunuda ortaya koyar. Peki aleviyim diyenlerde aşırılaşma varmı veya aleviliği kendi maddi çıkarları için kullanan yok mu? miliyonda bir olsada vardır belki.Ama o da aptalın tekidir. Çünki alevilik gelir getiren birşey değildir. En önemlisi ise bu davranışıyla artık alevi değildir. sonerk 21.01.2007, 23:49 Olmaz olurmu hemde en fanatiğinden... Din = ben.... Tanrı beni dünyaya geniş kitlelere iman yayayım diye göndermiş olsa gerek.... din iman üçüncü olarakta ben geliyorum :) .... |