Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Boy Abdesti

Sayfa : 1 2 [3]

sadakat777
15.03.2007, 21:15
arkadaşım evet kuran-ı kabul ediyoruz ama kalem karışmamış olanını
kuran da şekilcilik yoktur gusul yada başka bişey sadece temiz pak olmak vardır huzura öyle çıkılır.
biz inkar etmiyor aksine doğru olanları söylüyoruz.
gusul almıyoruz biz gerekli temizliğimizi gayet güzel ve yerinde yapıyoruz ama kabeye dön 3 al 1 ver böyle şey mi olur??
hadi gusul aldın için fesat o iş ne olacak nasıl bir temizliktir bu?

peki sana soru gusul nasıl alınıyor anlatırmısın ona göre bende sana bir cevap vericem

ya allah ya muhammed ya ali
aliye emanet ol arkadaşım:)

sana aslında bu sorunun cevabını vermek zorunda değilim ama yinede öğren diye yazacağım

il önce besmele çekilir
sonra niyet edilir : niyet ettim pisliklerden arınmak için gusul abdesti almaya
sonra üç defa el yıkanır
üç defa ağız yıkanır (ağıza iyice su verilir gargara yapılır)
üç defa buruna su verilir genzin yanacak şekilde
üç defa yüz yıkanır
il önce sağ sol sonra sol kol olmak üzere bileklerden dirseklere kadar iki kolda yıkanır
başımızın dörte biri mest edilir (başın hepsini mest etmek sünnettir)
kulaklar serçe parmak içine başparmaklarda kulak arkasına gelecek şekilde yıkanır
ense mest edilir
ilk önce sağ ayak sonra sol ayak olmak üzere ayaklar ayak bileklerine kadar yıkanır
üç defa sağ omuzuna üç defa sol omuza üç defa başa su döküler ve vucudun hiçbir yerinde kuru yer kalmayacak şekilde yıkanılır ve gusul biter
bu arada Guslün farzları üçtür.

1) Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak. 2) Buruna su çekmek ve yıkamak. 3) Tepeden tırnağa bütün vücudu yıkamak.
geriye kalan bütün şeylerde sünnettir yani peygamber effendimiz Hz.Muhammet Mustafa s.a. min yaptığı hareketlerdir

birde ne demek ya kuranın kalem değmemiş olanı sen bilmiyormusun allahın bir kelamı var kuranı kimse değiştiremez kuran-ı kerim benim himayemdedir sözünü bunu allah söylerken hz. muhammet söylerken hz. muhammetin hizmetinde olan hz. ali söylerken sen nasıl olurda kuran değişmemiş hali gibi saçma sapan bir düşünceye kapılırsın
senin beynini kim yıkadı bilmiyorum ama allah cümlemizi hayırlı yönlerden ıslah etsin

birdahada bana hz. aliye emanet ol gibi bir cümle kurma
ben allahın kuluyum ondan başka kimseyede ne emanet olurum nede ona boynumu bükerim
ALLAHIM SEN BİZE SENDEN BAŞKA KİMSEYE SECDE ETTİRME

Allah yar ve yardımcınız olsun

delice
15.03.2007, 21:48
sevgili canlar bende bu konuya hacı bektişi efendimizin yorumlarından alıntılarla katılmak istedim
bu alıntılarda tahminim herkes kendine bir pay çıkarır kafasındaki soru işaretlerine sanırım ışık tutar

Evvel bölük âbidlerdir. Bunlar Şeriat kavmidir asılları Yel’dir.

Yel hem sâfidir ve hem kavidir.

Zira ki, yel esmeyince daneler samanından ayrılmaz. Eğer yel esmeyeydi mecmu âlem kokudan helak olayıdı.

Pes imdi, helâl ve harâm, mısmıl ve murdar, kamusu şeriat birle malûm olur. Zira ki, şeriat kapıdır.

Nitekim Çalap Celle Celâle cümle türlü nesnenin varlığını Kur’ân içinde yad kıldı.

Kavlehu Taalâ “… Ve lâ râtbin ve lâ yâbisin illa fiy kitabin mübiyn” (1)

Pes, azizmen ki, sakınmak gerekkim Hak Taalâ buyurduğun ceht kılıp elden komamak gerek. Ve yığlanın dediği nesneden yığlanmak gerek.

İlm-i Kur’ân senin içinde olup sen taşra kalmayasın. Ya sen içinde olup Kur’ân taşrada kalmasın. Dava bütün olsun. Kur’ân şartın tutsun.

İblis emrin dutmadı lânet oldu. İlim, iblis içinde idi, kendi taşra kaldı.

Pes imdi, anlar kendülerün temüz etti bileler. Ve bu resme olan kişilerin ameli nüdigün, marifet gelüben canı diri kıldığı yerde yad kılur inşallah-ü Taalâ.

Pes, imdi, âbitlerin taatleri namazdır, oruçtur, zekâttır ve hacdır. Nefr-i âm olıcak gaza eylemektir. Ve cenabetten gusl eylemektir. Ve arzuların istemyüp dünyayı terk etmektir. Ve âhireti sevmektir. Ve halleri birbirin incitmemektir.

Pes, kibir ve haset ve buhul ve adavet bunlarda hemandır

Pes imdi azizmen, ki sakınmak gerek. Adem arısız olduğuna sebep budurkim, içinde şeytan fiili olmaktandır.

Bu noktayı bimek gerek ise, bir kaba murdar bir nesne koy, ağzını berkit ve denize bırak, içinde dursun. Ol kabın günde on kez dışarıusın yu, ta hatta on yıla değin günde bin kez yursan gene bayağı, murdardır.

Ve hem kuyuya bir damla murdar nesne damlarsa, ol kuyunun suyunu bir kezden çıkarsalar, yabana dökseler, ol döktükleri yerde ot bitse, ol otu koyun yese; ekl-i takva katında ol koyunun eti haramdır. Anun çün kim, murdar nesne haramlığı ve murdarlığı şeytan fiilindendir.

Pes imdi, bir damla murdar nesne kuyuya damladığı çün, suyun hep arıtmak gerek. … sebep, şeytan fiili olduğuçündür. Yani her nesne aslına döner demek olur.

Vay ona kim, içinde kibir ve buğuz ve buhulluk ve tamah ve öfke ve gaybet ve kahkaha ve maskaralık, bunlardan maada nice dürlü şeytan fiili ola; dışardan su ile yunup arınır mı? Şöyle bilesin kim, arınmaz. Ve bu dediğimiz nesnenin biri bir kişide olsa, onun cümle ibadeti ve taatı ve ameli cümlesi boşuna olur. Vay ona ki, sekiz dürlüsü dahi bir kişide olursa hali nice ola. Pes, olkimse mutlak şeytan olur. Zira şeytanın şeytanlığı bu sekiz dürlü nesnededir.

Pes imdi, ârifler aslı sudandır. Âriflerin içinde murdar nesne eğlenmez.

Ve hem suyun aslı yeşil güherdendir. Ol güherin aslı Çalap Tanrı’nın kudretindendir. Pes, anın çün kim, ârifler Tanrı Taalâ’yı sever. Zira kim asıldır.

Asıllû asılını sevmek acep değüldür. Ve dahi âriflerin ilmini er kenduzin bildügi yirde yad kılır.

Pes imdi, böyle bilmek gerek, kim âriflerin taatı tefekkürdür. Ve hem seyirdir. Ve sahib-i nazar olmaktır. Ve hem dünya ve âhireti terk etmektir. Ve nazar ile edep beklemektir. Ve hem arzulayıp Hak Taalâ’dan yana varmaktır. Ve hem Çalap, ârifleri sever. Ve hem ârifler hallerini cümle varlığa değişirler. Ve yavuz endişe kılmazlar. Bunların dahi güruhu hemandır.

avni
15.03.2007, 22:13
sevgili arkadaşlar en başından beri tek tek bütün paylaşımları okudum. neden insanların gusul abdesti alıp almadığı bir kısım arkadaşları bu kadar ilgilendiriyor anlayamadım. sebebini öğrenmek için olsa diye düşünüyorum ama bu kadar sert bir dil kullanılmazdı o zaman. lütfen ne demek istiyorsanız açık olun, kelime oyunu oynamayın. bence gayet net açıklanmış. günümüz şartlarında temiz kalabilmek adına her türlü imkan var. bu konuda kendine saygısı olan her insan gereken özeni gösterir zaten. ya iç temizliği arkadaşlar bunun bir abdesti var mı??? sen içini her türlü kötülüğe alet et ondan sonrada salt kendi vicdanını bir anlık rahatlatma uğruna bir takım şartları yerine getir. bunun adına da müslümanlık de. yapmayın arkadaşlar...... o zamanın şartlarında temizlik kavramını aşılayabilmek adına uygulanmış bir şey bu.

gönlümüzün ve beynimizin bir koşacak, bir kafa boyu bile fark olmayak arada, insan gerçek temizliği bu şekilde yakalabilir.....

sevgilerimle.......
dha önce de bu konuda fikrimi söylemiştim ancak konu tekrar açılmış artık ben de kişinin kendisine saygısı varsa eger gerektigi zaman temizlenir. bunun adı da temizliktir yıkanmaktır gusul ya da boy abdesi şeklinde isimlendirmek te yanlıştır diyorum. bu temizlenmek arınmak ve temiz olmaktır her insan da bunu yapmalı diyorum.saygılar....!

Serkan_Devrim
16.03.2007, 14:33
sayın sadakat777, önce burna su versekte sonra ağzı yıkasak olmaz mı? sıralama değişik olabilir mi? :D :yamukgul:

mutlumusuncan
16.03.2007, 14:58
Alevilikte cebir yoktur. Üç kere ağıza su ver. Kafanın dötte bini mest et. vs. vs. Bunlar ibadetin mantığından uzak şekilsel kavramlar. Aklı olmayanın dini olmaz.

DersimŞahanı
16.03.2007, 15:43
Aslında bu soru biraz garip geldi bana ; çünkü bu konu benim, senin görüşüne göre olmaz.Ya ben yanlış biliyorsam ve seni yanlış yönlendiriyorsam. Bakın elimizde Kur'an-ı Kerim var ve herşey orda o kadar güzel anlatılıyor ki. Aradığın cevap oradadır.:thumbup1:

DersimŞahanı
16.03.2007, 16:10
kuran da şekilcilik yoktur gusul yada başka bişey sadece temiz pak olmak vardır huzura öyle çıkılır.
gusul almıyoruz biz gerekli temizliğimizi gayet güzel ve yerinde yapıyoruz ama kabeye dön 3 al 1 ver böyle şey mi olur??

aliye emanet ol arkadaşım

Yukardaki yazıyı bir arkadaşımız yazmış ve yazdığı şeyler o kadar yanlış ki yani bu kadar olur.Birincisi siz hz. ali'ye inanıyorsanız Kur'an hakkında nasıl böyle konuşursun:olmadi .Allah buyurmuştur ki 'Kur'an-ı Kerim'in koruyucusu biz' daha da siz bu konuda yorum yapıyorsunuz.Hz. Ali yıllarca bu uğur da savaşmamış mıdır?Bu nasıl bir alevilik inancıdır.İkincisi farzet ki buna inanmıyorsun, neden böyle alaycı bir şekilde cevap yazıyorsun:olmadi .Aleviliğin bir bakıma hoşgörülük olduğunu bilmiyormusun.Bırakın artık bizi inançlarımızdan uzaklaştıran bu tutumları.Bari biz aleviler başkaları gibi yapmayalım.:thumbup1:

feridoo
17.03.2007, 02:34
arkadaşlar abdest deiyp duruyoruz hep.. abdest'in en kısa anlamı temizlik değilmidir..madem ki temizlik diyoruz bende şöyle bir yorum getireyim.abdest alırken baş kısm (ağız, burun vs..), kollar dirseğe, ayaklarda dize kadar yıkanıyor..bunları yapınca temizlenmiş oluyoruz değil mi?? peki ama bu saydıklarımızın dışında elimizden yüzümüzden daha pis durumda olabilecek yıkanması gereken yerlerde yokmu sizce..ve saydığım bölgelerin dışında kalan bölgeler bize ait değilmi??? elini yüzünü ayağını kolunu yıkadın ama yıkayamadığın pis bölgeler noluyor..size bir örnek cuma namazından dönen bir komşumile ayak üstü 2 dk. sohbet ettim ama adamın ter kokusu beni mahfetti. şimdi bu kişinin abdesti ne kadar doğrudur. adam elini ayağını yıkamış ama bu ter kokusu noluyor.. arkadaşlar kendini bilen insan zaten temiz insandır..abdeste ihtiyaç duyan insanda ???????????....insandır.. eğer yanlış düşünüyorsam yorumlarınıza göre tartışmaya açığım...

savas23
17.03.2007, 03:03
bu konun üzerine gider bu

Hocaefendinin biri köylüleri köy meydanında etrafına toplamış onlara dini konular hakkında BİLGİLER veriyordu.Bir ara İslamın şartının 5 olduğunu ve bunlardan birinin de namaz kılmak olduğunu söyledi ve ekledi namaz kılmak için abdestli olmak gereklidir dedi.Ondan sonra son sözünü söyledi.'Cemaat unutmayın ABDEST DİNİN TEMEL DİRE?İDİR.'O sıralarda konuşmayı dinleyen bektaşi dayanamayıp sordu.'Hocaefendi bu nasıl direktirdi BİR YELLENMEDE YIKILIVERİYOR

feridoo
17.03.2007, 21:24
bu konun üzerine gider bu

Hocaefendinin biri köylüleri köy meydanında etrafına toplamış onlara dini konular hakkında BİLGİLER veriyordu.Bir ara İslamın şartının 5 olduğunu ve bunlardan birinin de namaz kılmak olduğunu söyledi ve ekledi namaz kılmak için abdestli olmak gereklidir dedi.Ondan sonra son sözünü söyledi.'Cemaat unutmayın ABDEST DİNİN TEMEL DİRE?İDİR.'O sıralarda konuşmayı dinleyen bektaşi dayanamayıp sordu.'Hocaefendi bu nasıl direktirdi BİR YELLENMEDE YIKILIVERİYOR

savaş kardeş inanki konuyu özetlemişsin... tşk. :)

Şoreş
17.03.2007, 22:03

aliye emanet ol arkadaşım

Yukardaki yazıyı bir arkadaşımız yazmış ve yazdığı şeyler o kadar yanlış ki yani bu kadar olur.Birincisi siz hz. ali'ye inanıyorsanız Kur'an hakkında nasıl böyle konuşursun:olmadi .Allah buyurmuştur ki 'Kur'an-ı Kerim'in koruyucusu biz' daha da siz bu konuda yorum yapıyorsunuz.Hz. Ali yıllarca bu uğur da savaşmamış mıdır?Bu nasıl bir alevilik inancıdır.İkincisi farzet ki buna inanmıyorsun, neden böyle alaycı bir şekilde cevap yazıyorsun:olmadi .Aleviliğin bir bakıma hoşgörülük olduğunu bilmiyormusun.Bırakın artık bizi inançlarımızdan uzaklaştıran bu tutumları.Bari biz aleviler başkaları gibi yapmayalım.:thumbup1:

Kendince haklı olabilirsin, görüşlerine saygı duyulur.
Kuran'ın değişmediğini söylemek doğru değildir.. Çelişkilidir.. Kurandaki bazı Ayetler Alevi Felsefesi ile uyuşmamaktadır.
Sen hiç hayatında Kurandan Ayetler okudun mu?
Kuran bir Ayetinde '' Hristiyanlar sizin dostunuzdur '' derken, diğer Ayetinde '' Hristiyanları dost edinmeyiniz '' demektedir..
Bana bu çelişkiyi nasıl açıklarsın ?

Allah Müslümanı üstün tutup, Hrisitiyanı, Yahudiyi, kendine İbadet ettiği halde ayırıyor mu ?
Tanrı oyun bozan bir mızıkçı mı ?
Tanrı İnsanların arasına nifak sokar mı ?

Alevi Felsefesi derki;

'' Hakikat tektir ama ona çıkan yollar çoktur ''

Müslümanlığa göre ise tek Hak din İslam, diğerleri bozulmuştur.İslam böyle kabul eder.. Kaldi ki Müslümanlığın bozulmadığı ne malum.
Peygamberin ölümünden sonra Ehlibeyt Katledildi ve bu Faşist Devletler, kendi siyasi oyunları ve çıkarlarına göre kullandıkları İslam Dinini kılıç zoru ile İnsanlara yaydılar.. Peygamberim diye ölüyorsunuz, Allah Kuranın değişmesine izin vermeyecek olsaydı eğer, Kerbelada Ehlibeytin katledilmesine izin vermezdi.

Bu ne yaman çelişkidir böyle ?

Kuran'ın bazı Ayetleri Alevi Felsefesine terstir. İslam yani..
Aleviliğin temelinde Tenasüh vardır, Enel Hak vardır ama İslam bunu reddeder.
Alevilikte Kadın Erkek aynı Meydanda Secde eder ama Müslümanlık bunu kesinlikle hoş görmez.
Alevilik ilerleyen zamana ayak uydurmasını bilen bir İnançtır ama Müslümanlık hala Cahiliye özlemi çekiyor.
Müslümanlıkta sorgulamak yasaktır ama Alevilik Dini sorgulamaya izin verir..

ulasirmola
17.03.2007, 22:11
boy abdestinden kastlarını bi türlü anlamadım bu sünnilerin vücudu yıkamakmı yoksa şekilsel hareketlermi

aristo_can
17.03.2007, 23:17
Bu konuyla ilgili mesayların tamamını okuyamadım yinede kendi başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim.benim arkadaşlarımın 100 de 80 i alevi bunu bilen suni arkadaşlrımdan biri ya osman bu aleviler cinsel ilişkiden sonra gusul abdesti alıyorlarmı diye sordu.peki sen ilişkiden önce duş alıyormusun dedim cevabı hayır oldu.bende ona ben ve alevi arkadaşlarım hem ilişkiden önce hemde ilişkiden sonra duş alıyoruz lakin sizin gibi allah korkusundan değil kendimize ve karşı cinse olan saygımızdan dolayı dedim vekonuyu kapattım. saygılarımla canlar.

gülcihan
18.03.2007, 22:36
bizden gerçek inancımızı bırakıp şekilciliğe yönelmemize sebep olabilir.hem sence bize ne katar bu şekillere uymamız??...

VALLA BEN ANLAYAMIYORUM ŞEKİLCİLİK DEYİP TAKMIŞSINIZ. BU DA SİZİN DÜŞÜNCENİZ TABİ. AMA HEP DUYDUĞUM LAF OLDUĞU İÇİN ARTIK SIKICI GELMEYE BAŞLADI.TAMAM KARDEŞİM SEN ŞEKİLCİ OLMA DİLEDİĞİNİ YAP AMA BEN ŞEKİLCİLİKSE BUNUN ADI ŞEKİLCİ OLMAYA RTAZIYIM. KURANI KERİMİ AZ ÇOK BİLEN PEYGAMBER EFENDİMİZİN HADİSLERİNİN TAKİPÇİSİ BİRİ OLARAK DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜ YAPARIM. HERKESDE DOĞRU BİLDİĞİNİ YAPSIN MADEM. BİRDAHADA BU KONUDA EN UFAK BİR TARTIŞMAYA GİRMİCEM....

aykudgöksun
18.03.2007, 22:45
VALLA BEN ANLAYAMIYORUM ŞEKİLCİLİK DEYİP TAKMIŞSINIZ. BU DA SİZİN DÜŞÜNCENİZ TABİ. AMA HEP DUYDUĞUM LAF OLDUĞU İÇİN ARTIK SIKICI GELMEYE BAŞLADI.TAMAM KARDEŞİM SEN ŞEKİLCİ OLMA DİLEDİĞİNİ YAP AMA BEN ŞEKİLCİLİKSE BUNUN ADI ŞEKİLCİ OLMAYA RTAZIYIM. KURANI KERİMİ AZ ÇOK BİLEN PEYGAMBER EFENDİMİZİN HADİSLERİNİN TAKİPÇİSİ BİRİ OLARAK DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜ YAPARIM. HERKESDE DOĞRU BİLDİĞİNİ YAPSIN MADEM. BİRDAHADA BU KONUDA EN UFAK BİR TARTIŞMAYA GİRMİCEM....

kimse sana gusül abdesti alma demiyorki boşuna celallenmene gerek yok..şekilcilik lafını daha çok duyarsın çünkü burası aleviforum ve biz alevilerin en sevmediği şey içten gelmeyip sorgulanmadan ve özüne değil şekline önem verilmesinden nefret ederiz..

CANDAVUT
19.03.2007, 12:11
sevgili canlar bende bu konuya hacı bektişi efendimizin yorumlarından alıntılarla katılmak istedim
bu alıntılarda tahminim herkes kendine bir pay çıkarır kafasındaki soru işaretlerine sanırım ışık tutar

Evvel bölük âbidlerdir. Bunlar Şeriat kavmidir asılları Yel’dir.

Yel hem sâfidir ve hem kavidir.

Zira ki, yel esmeyince daneler samanından ayrılmaz. Eğer yel esmeyeydi mecmu âlem kokudan helak olayıdı.

Pes imdi, helâl ve harâm, mısmıl ve murdar, kamusu şeriat birle malûm olur. Zira ki, şeriat kapıdır.

Nitekim Çalap Celle Celâle cümle türlü nesnenin varlığını Kur’ân içinde yad kıldı.

Kavlehu Taalâ “… Ve lâ râtbin ve lâ yâbisin illa fiy kitabin mübiyn” (1)

Pes, azizmen ki, sakınmak gerekkim Hak Taalâ buyurduğun ceht kılıp elden komamak gerek. Ve yığlanın dediği nesneden yığlanmak gerek.

İlm-i Kur’ân senin içinde olup sen taşra kalmayasın. Ya sen içinde olup Kur’ân taşrada kalmasın. Dava bütün olsun. Kur’ân şartın tutsun.

İblis emrin dutmadı lânet oldu. İlim, iblis içinde idi, kendi taşra kaldı.

Pes imdi, anlar kendülerün temüz etti bileler. Ve bu resme olan kişilerin ameli nüdigün, marifet gelüben canı diri kıldığı yerde yad kılur inşallah-ü Taalâ.

Pes, imdi, âbitlerin taatleri namazdır, oruçtur, zekâttır ve hacdır. Nefr-i âm olıcak gaza eylemektir. Ve cenabetten gusl eylemektir. Ve arzuların istemyüp dünyayı terk etmektir. Ve âhireti sevmektir. Ve halleri birbirin incitmemektir.

Pes, kibir ve haset ve buhul ve adavet bunlarda hemandır

Pes imdi azizmen, ki sakınmak gerek. Adem arısız olduğuna sebep budurkim, içinde şeytan fiili olmaktandır.

Bu noktayı bimek gerek ise, bir kaba murdar bir nesne koy, ağzını berkit ve denize bırak, içinde dursun. Ol kabın günde on kez dışarıusın yu, ta hatta on yıla değin günde bin kez yursan gene bayağı, murdardır.

Ve hem kuyuya bir damla murdar nesne damlarsa, ol kuyunun suyunu bir kezden çıkarsalar, yabana dökseler, ol döktükleri yerde ot bitse, ol otu koyun yese; ekl-i takva katında ol koyunun eti haramdır. Anun çün kim, murdar nesne haramlığı ve murdarlığı şeytan fiilindendir.

Pes imdi, bir damla murdar nesne kuyuya damladığı çün, suyun hep arıtmak gerek. … sebep, şeytan fiili olduğuçündür. Yani her nesne aslına döner demek olur.

Vay ona kim, içinde kibir ve buğuz ve buhulluk ve tamah ve öfke ve gaybet ve kahkaha ve maskaralık, bunlardan maada nice dürlü şeytan fiili ola; dışardan su ile yunup arınır mı? Şöyle bilesin kim, arınmaz. Ve bu dediğimiz nesnenin biri bir kişide olsa, onun cümle ibadeti ve taatı ve ameli cümlesi boşuna olur. Vay ona ki, sekiz dürlüsü dahi bir kişide olursa hali nice ola. Pes, olkimse mutlak şeytan olur. Zira şeytanın şeytanlığı bu sekiz dürlü nesnededir.

Pes imdi, ârifler aslı sudandır. Âriflerin içinde murdar nesne eğlenmez.

Ve hem suyun aslı yeşil güherdendir. Ol güherin aslı Çalap Tanrı’nın kudretindendir. Pes, anın çün kim, ârifler Tanrı Taalâ’yı sever. Zira kim asıldır.

Asıllû asılını sevmek acep değüldür. Ve dahi âriflerin ilmini er kenduzin bildügi yirde yad kılır.

Pes imdi, böyle bilmek gerek, kim âriflerin taatı tefekkürdür. Ve hem seyirdir. Ve sahib-i nazar olmaktır. Ve hem dünya ve âhireti terk etmektir. Ve nazar ile edep beklemektir. Ve hem arzulayıp Hak Taalâ’dan yana varmaktır. Ve hem Çalap, ârifleri sever. Ve hem ârifler hallerini cümle varlığa değişirler. Ve yavuz endişe kılmazlar. Bunların dahi güruhu hemandır.

teşekkürler arkadaş, saygılarımla...

CANDAVUT
19.03.2007, 12:23
can Davut' a

boy abdestinin maneviyatı konusunda haklısın, belki de o zaman manevi anlamda da temizlenildiği düşünülür, ama maneviyat da kişiden kişiye değişeceğine göre bence sorgulanmalı..lütfen kimse yanlış anlamasın, sadece sorgulanmalı..inanılır, inanılmaz,a lınır, alınmaz hepsine saygı duyarım..
saygılar

(sunni arkadaşlara hitaben yazılmıştır)
evet, kişiden kişiye değişme söz konusudur. fakat burada değişkenlik gösterenin maneviyat değil, kişinin, maneviyatı oluşturduğunu düşündüğüm, iman ve salih(güzel)ameller, Allah'ı anma, saygı duyma, sevme, ve inancı için fiili fedakarlıklara, nefsine rağmen göğüs germesidir. inancıyla bu tür sıcak,samimi,içten bir ilişkisi olmayan bir sunni için, gusül sadece, büyüklerinden öğrendiği yıkanma biçimi olmaktan öteye gitmez. tıpkı alevi canların eleştirilerinde vurguladıkları gibi, şekilden ibaret olur. --fakat, yine gusül abdesti alınmış, temelde yapılması yerine getirilmiş olur, onu da unutmamak lazım.--

aligültekin
19.03.2007, 23:03
nasıl huzur bulyorsan insan herseyden önce kendi iç huzuru önemli günah sevabı biyere koyalım.temizli ,temizlik önemli olan

lion12
20.03.2007, 02:45
arkadaşlar abdest deiyp duruyoruz hep.. abdest'in en kısa anlamı temizlik değilmidir..madem ki temizlik diyoruz bende şöyle bir yorum getireyim.abdest alırken baş kısm (ağız, burun vs..), kollar dirseğe, ayaklarda dize kadar yıkanıyor..bunları yapınca temizlenmiş oluyoruz değil mi?? peki ama bu saydıklarımızın dışında elimizden yüzümüzden daha pis durumda olabilecek yıkanması gereken yerlerde yokmu sizce..ve saydığım bölgelerin dışında kalan bölgeler bize ait değilmi??? elini yüzünü ayağını kolunu yıkadın ama yıkayamadığın pis bölgeler noluyor..size bir örnek cuma namazından dönen bir komşumile ayak üstü 2 dk. sohbet ettim ama adamın ter kokusu beni mahfetti. şimdi bu kişinin abdesti ne kadar doğrudur. adam elini ayağını yıkamış ama bu ter kokusu noluyor.. arkadaşlar kendini bilen insan zaten temiz insandır..abdeste ihtiyaç duyan insanda ???????????....insandır.. eğer yanlış düşünüyorsam yorumlarınıza göre tartışmaya açığım...

O zaten apayrı bir dert hiç sorma can...

zazaozgun
20.03.2007, 11:24
yane herkez haftada bir kaç kez banyo yapıyor,kişisel bakımını yapıyor giyimine kuşamını elinde imkanları oldukça dikkat ediyor illede bir temizlik şartsa budar asıl temizlik....ee bide tabi önemli olan insanın yürek temizliğidir..

sadakat777
20.03.2007, 16:52
sayın sadakat777, önce burna su versekte sonra ağzı yıkasak olmaz mı? sıralama değişik olabilir mi? :D :yamukgul:

arkadaşım senin din ahlak anlayışın bu kadar işte başkaları senin gibi düşünmeyince onunla alay etmek yok ağız yerine burun falan filan
seni kınıyorum arkadaşım

allah yar ve yardımcın olsun.

Serkan_Devrim
20.03.2007, 17:14
arkadaşım senin din ahlak anlayışın bu kadar işte başkaları senin gibi düşünmeyince onunla alay etmek yok ağız yerine burun falan filan
seni kınıyorum arkadaşım

allah yar ve yardımcın olsun.
yıllarca İslam'da olmayan kuralları insanlara dayattınız. şimdi soru zor mu geldi size?

Allah senin yardımcın olmasın.

sadakat777
20.03.2007, 17:21
yıllarca İslam'da olmayan kuralları insanlara dayattınız. şimdi soru zor mu geldi size?

peygamber efendimizin hal ve hareketleri kuranı kerimde yazan şeyler ne zaman islamda olmayan şeyler oldu
şu an seni daha iyi anlıyorum ne yapmaya çalıştığııda sana acımıyorum bile .

allah yar ve yardımcın olsun

Serkan_Devrim
20.03.2007, 17:44
peygamber efendimizin hal ve hareketleri kuranı kerimde yazan şeyler ne zaman islamda olmayan şeyler oldu
şu an seni daha iyi anlıyorum ne yapmaya çalıştığııda sana acımıyorum bile .

allah yar ve yardımcın olsunkuranda şekilcilik ve sıra yoktur. yok önce el sonra ayak olmadı abdest alırken kabeye dön. yok eve girerken önce sağ ayak atılmalı vb bir sürü saçmalık kuranda olmayan ve peryagmberde bulunmayan sizin peygamere attığınız iftiralardan ibarettir. oku arkadaşım oku. kuranın ilk emrine uy. oku ama yalnız sünni kitapları değil bvaşka kaynakları oku. oku oku oku.

sadakat777
20.03.2007, 17:54
bir ben sünni değilim iki saçmalamaya başladın haberin olsun şirke doğru emin adımlarla yürüyorsun senin mantığına yerleşmiş artık bu saçma sapan düşünceler burda sana ne anlatırlarsa anlatsınlar kendi bildiğin doğruya inanacağın için artık insanların çabalamaları boş senin için sana diyecem sadece (ALLAH YAR VE YARDIMCIN OLSUN )

KızılBant
20.03.2007, 17:57

Dostum, yaptığın bizi zor durumda bırakıyor. Biz sağ duyulu olmalıyız. İnsanların inancıyla dalga geçmek doğru değil. Evet Sunniler dayatma yaptı ancak biz de dayatma yapacağı diye bir olay yok. Objektif ve düzeyli yazarsak kazanırz...

Serkan_Devrim
20.03.2007, 17:59
bir ben sünni değilim iki saçmalamaya başladın haberin olsun şirke doğru emin adımlarla yürüyorsun senin mantığına yerleşmiş artık bu saçma sapan düşünceler burda sana ne anlatırlarsa anlatsınlar kendi bildiğin doğruya inanacağın için artık insanların çabalamaları boş senin için sana diyecem sadece (ALLAH YAR VE YARDIMCIN OLSUN )kardeş sana yolunda başarılar. valla asıl şirke doğru yol alan ben değilim. kaldıki konunun şirk ile ilgisi yok. kafir deseydin daha doğru bir itham olurdu. şirk ne biliyormusun?

ey sofu sen yoluna biz yolumuza.

sadakat777
20.03.2007, 18:02
kardeş sana yolunda başarılar. valla asıl şirke doğru yol alan ben değilim. kaldıki konunun şirk ile ilgisi yok. kafir deseydin daha doğru bir itham olurdu. şirk ne biliyormusun?

ey sofu sen yoluna biz yolumuza.

ben şirkide biliyorum allaha çok şükür ben kimseye kafir diye itamdada bulunmam belki içinde bir iman kıpırtısı vardır günaha girerim boşu boşuna
birde ben sofuda değilim her allahına bağlı olan sofumu sence neyse uzatmayım

mutlumusuncan
20.03.2007, 18:43
ben şirkide biliyorum allaha çok şükür ben kimseye kafir diye itamdada bulunmam belki içinde bir iman kıpırtısı vardır günaha girerim boşu boşuna
birde ben sofuda değilim her allahına bağlı olan sofumu sence neyse uzatmayım

"Dilim dönmez nedir gavur müslüman
Enel hak bağına girdiğim zaman "

Evet, kimseye kafir demezsin; ama yazdığın bütün vaazlarda kafir anlamı kokuyor. Hayatına indirgenmemiş ahlaki değerleri fazla savunma istersen.

gamzeT
20.03.2007, 22:36
arkadaslar chatlakalper kardesımın dedıklerıne katılıyorum ben bır alevıyım ama sulelemde ailemde iç temızlık olsunda dıs temızlıge gerek yok diyenı duymadım benı buyuklerım eger bı ıs gorulduyse kesınlıkle boy abdesttı sarttır dedıler sızın bu iç temızlık dedınız sey bana yanlıs gelıyo...

aykudgöksun
20.03.2007, 22:49
arkadaslar chatlakalper kardesımın dedıklerıne katılıyorum ben bır alevıyım ama sulelemde ailemde iç temızlık olsunda dıs temızlıge gerek yok diyenı duymadım benı buyuklerım eger bı ıs gorulduyse kesınlıkle boy abdesttı sarttır dedıler sızın bu iç temızlık dedınız sey bana yanlıs gelıyo...

biz de iç temizlik olsun dış temizliğe gerek yok demiyoruz ki.ancak dış temizlik belli şekillere bağlanarak dini bir görevmiş gibi yapılmamalı.insan insan olmasının getirdiği sorumlulukla ve karşıdaki insana duyduğu ve kendisine duyduğu saygısından dolayı yıkanmalıdır diyoruz..yoksa ''abi benim içim temiz dışım da pis kalsın'' gibi bir düşüncemiz yok:D:D

aslı tame
20.03.2007, 22:50
Bu konu beni hep çok rahatsız etmiştir.Alevi olduğumu öğrendikten sonra sorulan ilk soru hep bu oluyor.Bende kızmadan güzelce şu cevabı veriyorum
`ya temizliğin (abdest)dinle bağdaştırılmasını doğru bulmuyorum, yani yapan alevide var yapmayanda ,bu sunniler içinde geçerli ben hepsinin yaptığına inanmıyorum.Bu kişinin kendisiyle ilgili bir sorunu kendini rahatsız ve kirli hisseden gidip yapar ama hissetmiyende yapmaz.`

aristo_can
21.03.2007, 01:21
Değerli canlar sizler kadınları şeytan olarak mı görüyorsunuz? Şeytan olarak görüyorsanız gusul abdesti alırsınız.Suni! inanışta kadın sözde şeytandır şeytanla ilişkiye girende gusulabdesti alır.Regl olan, lohusa olan abdest alırmış bunların kadınlarımızı nasıl gördüğü bundanda anlaşılıyor.

trabzonlu
21.03.2007, 14:59
Alevilikte abdestin olup olmaması konusunda bir çok tartışma vardır özellikle bu boy abdesti konusunda bir çok tartışma olmuştur. Bir benzetme yaparlar : ''yere bir salatalık düşüp bir kısmı çamur olursa siz hepsini mi yıkarsınız yoksa sadece çamur olan yeri mi yıkarsınız?''. Bu konuya açıklık getirelim arkadaşlar sizce de doğru olan bu mu? çamur olan yeri mi yıkamak doğru?:bitmisbu:

bo konuyu acana sadece gülüyorum.böyle bi saçmalık böylesi bisitede konu olarak acılıyor.

kenanavsar40
21.03.2007, 15:18
şimdi canlar bu konuya kısa ve öz cevap vermek istiyorum.boy abdesti tabiki de vardır.alınış şekli de ehli sünnet vel-cemaat alimleri tarafından söylenmiştir.peygamber-i zişan efendimiz tarafından da gösterilmiş ve hadisi şerif aracılığıyla da günümüze kadar ulaşmıştır.asıl maksat can'ın temizliğidir.esselatu vessalamu aleyke ya RESULALLAH,esselatu vesselamu aleyke ya ALİYULLAH, vesselam......... sözümü biraz anlayanlara ithafen şöyle bitirmek istiyorum...

gel derviş gel hele ,serapa bakma,
tarik-i hak isen kitaba bakma,
beyhude nefsini havaya atma,
okumak bilirsen kur'an sendedir...
...........................................
...........................................
döğüp bir kardeşin hatırın yıkma
eğilip kıldığın secde değildir.....

CANDAVUT
21.03.2007, 16:06
Değerli canlar sizler kadınları şeytan olarak mı görüyorsunuz? Şeytan olarak görüyorsanız gusul abdesti alırsınız.Suni! inanışta kadın sözde şeytandır şeytanla ilişkiye girende gusulabdesti alır.Regl olan, lohusa olan abdest alırmış bunların kadınlarımızı nasıl gördüğü bundanda anlaşılıyor.

bu tarz düşünceye sizi ne sevk etti bilmiyorum, fakat sunnilikte kadının şeytan olarak görülmesi gibi bir olay yok!cahiliye devri inançlarını, beğenmediğiniz yaptırımları, sunnilik çatısı altında toplayıp, hakkında sağlıklı bilgi almadığınız belli olan bir mezhep hakkında bu tarz yanlış düşünceleri, kesin-doğru bir bilgiymiş gibi sunmayın.sunnilerde sadece cinsel ilişki sonrası değil, kendiliğinden, rüyada şehvetle gelen meni sonrası da gusül abdesti almanın farz olduğunu unutmayalım.
ve bu olayda bir kadınla cinsel ilşkiye girmek diye bir şey yok, şimdi ne diyeceksiniz? "adam kendisini şeytan olarak gördü " mü diyeceksiniz?
bu asılsız iddiaların, cahilce, sunni kesime karşı kinci bir tavırla yapılmış olmasından başka bir şey düşünemiyorum.

lütfen, bu şekilde, asılsız, dayanaksız, iftiraya varacak türden, sadece kötüleme amaçlı olan, cepheleşir tarzda yazılar yazmayalım!kendi inandığınız neyse, onu burada temellendirdiğiniz değerler ışığında, buyrun anlatın, fakat niye bu tür çaba içinde bazıları, anlamış değilim.

saygılarımla!!

KızılBant
21.03.2007, 16:28
Abdestimiz alınmış Namazımız kılınmıştır bizim. Biz Dünyadaki en ahlaklı en temiz inancda insanlarız.

Temizlik gibi bir insan ihtiyacını bile dini zorlama olmadan yapmayanlara yazık...

CANDAVUT
21.03.2007, 16:44
Abdestimiz alınmış Namazımız kılınmıştır bizim. Biz Dünyadaki en ahlaklı en temiz inancda insanlarız.

Temizlik gibi bir insan ihtiyacını bile dini zorlama olmadan yapmayanlara yazık...

Abdestimiz alınmış Namazımız kılınmıştır bizim ????

BU konuda daha fazla ayrıntı verir misin?

saygılarımla...

aristo_can
21.03.2007, 21:23
bu tarz düşünceye sizi ne sevk etti bilmiyorum, fakat sunnilikte kadının şeytan olarak görülmesi gibi bir olay yok!cahiliye devri inançlarını, beğenmediğiniz yaptırımları, sunnilik çatısı altında toplayıp, hakkında sağlıklı bilgi almadığınız belli olan bir mezhep hakkında bu tarz yanlış düşünceleri, kesin-doğru bir bilgiymiş gibi sunmayın.sunnilerde sadece cinsel ilişki sonrası değil, kendiliğinden, rüyada şehvetle gelen meni sonrası da gusül abdesti almanın farz olduğunu unutmayalım.
ve bu olayda bir kadınla cinsel ilşkiye girmek diye bir şey yok, şimdi ne diyeceksiniz? "adam kendisini şeytan olarak gördü " mü diyeceksiniz?
bu asılsız iddiaların, cahilce, sunni kesime karşı kinci bir tavırla yapılmış olmasından başka bir şey düşünemiyorum.

lütfen, bu şekilde, asılsız, dayanaksız, iftiraya varacak türden, sadece kötüleme amaçlı olan, cepheleşir tarzda yazılar yazmayalım!kendi inandığınız neyse, onu burada temellendirdiğiniz değerler ışığında, buyrun anlatın, fakat niye bu tür çaba içinde bazıları, anlamış değilim.

saygılarımla!!

Rüya esnasında boşalma olursa söylenen söz genellikle şeytan ilişti olur.insan ın yapısı gereği doğal bir olguyu dahi seytanla ilişkilendirmek doğru bir anlayış olmasa gerek.ikincisi ben de sunni kökenliyim yazdıklarımda çevremde ki sunni arkadaşlrın düşüncesi.

Zahir
21.03.2007, 21:29
bu olayda bir kadınla cinsel ilşkiye girmek diye bir şey yok

Hatırladığım kadarıyla ayette " kadınlarla cinsel ilişkiye girdiğiniz de......" şeklinde bir ifade var.

O zaman Rüya da bir istisna olsa gerek. Ne dersin???

chatlakalper
21.03.2007, 22:12
trabzonlu hoşuna gitmediyse yazma o zman. Seni zorla tutan yok

CANDAVUT
22.03.2007, 10:57
Hatırladığım kadarıyla ayette " kadınlarla cinsel ilişkiye girdiğiniz de......" şeklinde bir ifade var.

O zaman Rüya da bir istisna olsa gerek. Ne dersin???

sevgili zahir, rüya neden istisna olsun? ayetlere bakınca, sadece kadınla cinsel ilişki konu edilmemiş.

Kur’an-ı Kerim’de, “eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” buyurulmaktadır (Nisa 4/43; Maide 5/6).

Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz. maide suresi 6

43. Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. nisa 43

saygılarımla zahir...

burdayım
22.03.2007, 18:05
bu olayı şöyle sonlandırmak istiyorum eğer cinsel ilişkiden sonra (kadın-erkek) vücudunda bi rahatsızlık bi kirlilik ruhunda bi bunaltı ilmi olarakda bedenindeki sıs dengesinde bi kayıp hissetmiyorsan zaten boy abdesti almana gerek yoktur ozaman kafirden ne farkın kalır hepimin müslümanlık ağacı altında toplanmış değişik kollara mensup insanlarız bu ağacın meyvelerini yiyosak onun bizim sağlığımız için olan kurallarına uymamız lazım

yeni delikanlı iken rüyamda hamamcı oldun fakat abdest alma durumum yoktu dardaydım kış günü o buz gibi su ile allah rızası için dedim bi boy abdesti aldım sanki dünyanın en hafif en sağlıklı insanı bendim en güzel kaplıcaya girmiştim allaha emanet olun

trabzonlu
22.03.2007, 20:28
trabzonlu hoşuna gitmediyse yazma o zman. Seni zorla tutan yok

benim görüşüm bu ne yaparsın

fatih
24.03.2007, 11:49
sayın sadakat777, önce burna su versekte sonra ağzı yıkasak olmaz mı? sıralama değişik olabilir mi?

belki inanmayacaksın, sıralama değişik olabilir. istersen vücudunu yıkadıktan sonra bile su verebilirsin.

Erdem12
24.03.2007, 12:22
Cinsel ilişki sonrası gusül yapmak veya rüyalanma sonrası gusül yapmak (bakın özellikle banyo demiyorum- çünkü burada istenen gerçek anlamda yıkanmaya dayalı bir temizlik değildir, içeriğini çok iyi araştırdım; sizlerde araştırın isterseniz!); aslında normal bir ihtiyaç olabilecek durumlardan birinin; dinin algısıyla nasıl bir dogma haline getirildiğini ne kadar akıldışı bir öze kavuşturulduğunun-sendromlaştığının göstergesidir de.

Temizlik-temizlenmek her konumda yararlıdır, yararlı olabilir elbette (AMA GERÇEKTEN YIKANARAK TEMİZLENMEK!).

Bunun özellikle bireysel temizlik bağlamında algılanması gereklidir.
Dinsel sendrom olarak algılanması ise, içerik olarak bile tam değildir. Örneğin, bu abdestin (gusülün) su dökünerek (yani sabunlanmadan, vücudu sadece su dökünerek heryerinin ıslanması, temizlenmesi değil istenen; sadece ıslatılmasıdır) yapılması temeline bakılmalı, yapılması istenmiş olan, gusül denilen bu garip durum başta anlaşılmalı ve sorgulanmalıdır!

Bu içerikte (gusülde) bizlerin algıladığı yıkanma yoktur elbette; ne var peki su dökünün diyor, görünürdeki heryeri bir iğne ucu bile kalmayacak şekilde ıslatın!Ayrıca üç sefer ağza su alın, üçsefer buruna vs vs. Tertemiz oldun işte! Böyle temizlenme olmaz elbette; olsa olsa, (teyemmüm benzeri bir metodla; ki bu, su bulunmadığı hallerde; taş veya kersekle yapılan abdest alma tarzıdır) suyla ıslanarak büyüsel bir biçimde, bir vaziyeti kurtarma olur; o kadar...

Ben soruyorum, böylece bir temizlik mümkün olur mu? Yani sadece vücudu ıslatarak temizlenmiş mi olur insan? Gusul abdesti denilen olay eksikliklerle -eksik tanımlamayla- dolu bir durumdur! Aslolan temizlenmekse vücut gerçekten yıkanmalıdır; yoksa dinsel hassasiyet temelli, yasak savma kabilinden vücuda su değdirilmesi marifet değildir...

Erdem12
24.03.2007, 13:32
Gusülün içeriği bu kadar mantıksızlık içerirken; bunu komik bir biçimde insanlara vurgulama (bazılarınca dayatmaya vardırılırcasına) çabasına girmek (gerçek beden temizliğini değil) vurgulamak, hele hele dayatma tutumuna girmek çapsızlıktır. Saygısızlıktır.
Herkes kendi temizliğinden sorumludur; artı, herkesin aklı, kendisine ve çevresine saygısı vardır. Bu kesinlikle unutulmamalı, buna uygun paylaşımda bulunulmalıdır.

doctorctf
24.03.2007, 13:36
üç kere ağza üç kere burna:lol: :lol: :lol:
sırasını sakın şaşırmayın çarpılırsınız...

Erdem12
24.03.2007, 13:50
üç kere ağza üç kere burna:lol: :lol: :lol:
sırasını sakın şaşırmayın çarpılırsınız...

Can, ağıza ve buruna üçer sefer su almayı bir yana bırakalım; ayrıca gusülde vücudu ıslatmak (bir iğne ucu kalmayacak şekilde ıslatmak; sadece ıslatmak yetiyor; yıkamak değil) büyüsel bir biçimde temizlenmeyi sağlıyor.
Yani bu içerik bilinmeden, insanları suçlayıcı tarzda, kendilerini hoca yerine koyanlarca, sürekli vurgu yapılması başta ayıptır.
Ha kendileri bu yöntemi uyguladığında, temizlendiklerine inanıyorlarsa (doğru, sadece inanmış olurlar; ıslanmakla temizlik mümkün olamayacağından) bu ritüeli uygulamakla sadece psikolojik olarak bir emri yerine getirmiş oluyorlar, o kadar...

kemalist
25.03.2007, 00:31
arkadaşlar biz alevilikten önce müslümanız islamin emir ve yasakları aynı sünniler gib bizdede geçerlidir bize gönderilen kutsal kitapta yazılanlar müslümanlar için geçerlidir eğer biz bunları yapmazsak sunnilerin istediğini yapmış oluruz zira sunniler bizi imansız bir mezhep olarak göstermek istiyor eğer ben müslüman diyorsanız boy abdestini emredildiği gibi alırsınz ben aleviyim müslüman değilim diorsanız siz hiçbirşey yapmadan kalın sadece toplumda ben aleviyim demeyingusül abdestinin alınış sebebi abdestin alınması gerektiği durumda vücud zararlı bir hormon salgılıyor eğer güsul abdesti alınırsa bu salgılama durumu sona erer ve temizliğe kavuşulur imanın temelindede temizlik olduğundan dolayı gusül abdesti almayı unutmayın

doctorctf
25.03.2007, 00:52
arkadaşlar biz alevilikten önce müslümanız islamin emir ve yasakları aynı sünniler gib bizdede geçerlidir bize gönderilen kutsal kitapta yazılanlar müslümanlar için geçerlidir eğer biz bunları yapmazsak sunnilerin istediğini yapmış oluruz zira sunniler bizi imansız bir mezhep olarak göstermek istiyor eğer ben müslüman diyorsanız boy abdestini emredildiği gibi alırsınz ben aleviyim müslüman değilim diorsanız siz hiçbirşey yapmadan kalın sadece toplumda ben aleviyim demeyingusül abdestinin alınış sebebi abdestin alınması gerektiği durumda vücud zararlı bir hormon salgılıyor eğer güsul abdesti alınırsa bu salgılama durumu sona erer ve temizliğe kavuşulur imanın temelindede temizlik olduğundan dolayı gusül abdesti almayı unutmayın

dah öğrenmen gereken çok şey var.forum konularını okudukça sende anlamaya başlayacaksın.
ben doktorum ama senin dediğin gibi gusül abdesti alınınca salgılanması duran bir hormon yok:)
birşey söyleyeceğin zaman biliyor olman ve söylediğini açıklayabilecek kadar bilgiye sahip olman lazım.kulaktan dolma bilgilerle bu iş olmaz.

D-e-v-r-i-m-c-i
25.03.2007, 03:10
sizin kompleksleriniz mi var? bu ne biçim bir üslub? dış temizliği yapmayan yoktur. burda anlatılmak istenen dış temizlikle hiç bir şeyin hallolmayacağıdır. mühim olan iç temizliktir. kalp temizliğidir. çünkü Allah şöyle der. 'ne yere nede göğe sığmadımda mümin kulumun kalbine sığdım' bu sebeple önemli olan kalbini temiz tutmandır. iç temizlikten bahsedilince sanki dıştan kirli yaşanılıyor gibi saçma düşüncelere kapılıp, saygısız bir üslup takınmak cehaleti ele verir. hitler bile dıştan temizlenirdi.

bu topiğin en güzel cevabı budur.bence defalarca okunup ona göre yazılmalıdır.ayrıca bazen alevi dostlarımı anlamakta güçlük çekiyorum.yahu nedir bu cevap verme istenciniz.bırakın konuşan konuştuğuyla kalsın.topiğin bir çok mesajını okudum.ithamda bulunana hemen cevap vermeye çalışmışsınız.ali aşkına bakın hangisinin fikrini değiştirdiniz.ben de 6,7 yıl öncesine kadar aleviliğin A sını bilmezdim.taa ki bir alevi dostla karşılaşana kadar.ondan sonra bu boy abdesti mevzusu geldi kulağıma.gülüp geçtim.yorumda bulunmadım.dostuma sordum.yukardaki cevaba benzer bir cevap verdi.daha da birşey sormadım bu konuda.yahu sünni dostlarım ki bende sünniyim ama 100 insanın bu topikte verdiği cevap bir.demek ki alevi dostlar böyle siz böylesiniz.yani bıraksalar alacaksınız keselerinizi milletimi yıkayacaksınız.ne biliyorsunuz belki onların belki sizinki doğru.zaten din konusunda hepimiz belkilerle yürümüyormuyuz.ya var sa?ya yoksa? ya şuysa,buysa.efendiler insanlar kendilerinden sorumludur.elbette ki alevi dostlarımızdan sorun öğrenmek istediklerinizi.ama lütfen saygı çerçevesinde.ben hala bilmediklerimi soruyorum.incilerim mi dökülüyor ? tabi ki hayır...neden herkesi kendinize benzetmeye çalışıyorsunuz.belkide HAKİKAT DEĞİŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZDEDİR.ATOMU PARÇALADIK AMA ÖN YARGIYI PARÇALAYAMADIK.esenkalın..

atas
27.03.2007, 00:30
bencede çok uzamış bir tartışma. Arkadaşlarıma katılıyorum insanların geneli(nolmali yani) ilişkiden sonra banyo yapar temizlenir, ama aleviler işin şekilcilik kısmına bakmazlar amaç temizlikse banyo yapıp çıkar ağza burna falan uğraşmayız o sayılanların amacı iyice temizlenmektir bizde onu yaparız. arkadşlara gelince onlar size için iç temizlik kısmını anlatmaya çalışmışlar ama anlayana... siz asıl ona uyun diyorlar. doğruda diyorlar . kalın sağlıcakla.

CANDAVUT
27.03.2007, 14:20
Cinsel ilişki sonrası gusül yapmak veya rüyalanma sonrası gusül yapmak (bakın özellikle banyo demiyorum- çünkü burada istenen gerçek anlamda yıkanmaya dayalı bir temizlik değildir, içeriğini çok iyi araştırdım; sizlerde araştırın isterseniz!); aslında normal bir ihtiyaç olabilecek durumlardan birinin; dinin algısıyla nasıl bir dogma haline getirildiğini ne kadar akıldışı bir öze kavuşturulduğunun-sendromlaştığının göstergesidir de.

Temizlik-temizlenmek her konumda yararlıdır, yararlı olabilir elbette (AMA GERÇEKTEN YIKANARAK TEMİZLENMEK!).

Bunun özellikle bireysel temizlik bağlamında algılanması gereklidir.
Dinsel sendrom olarak algılanması ise, içerik olarak bile tam değildir. Örneğin, bu abdestin (gusülün) su dökünerek (yani sabunlanmadan, vücudu sadece su dökünerek heryerinin ıslanması, temizlenmesi değil istenen; sadece ıslatılmasıdır) yapılması temeline bakılmalı, yapılması istenmiş olan, gusül denilen bu garip durum başta anlaşılmalı ve sorgulanmalıdır!

Bu içerikte (gusülde) bizlerin algıladığı yıkanma yoktur elbette; ne var peki su dökünün diyor, görünürdeki heryeri bir iğne ucu bile kalmayacak şekilde ıslatın!Ayrıca üç sefer ağza su alın, üçsefer buruna vs vs. Tertemiz oldun işte! Böyle temizlenme olmaz elbette; olsa olsa, (teyemmüm benzeri bir metodla; ki bu, su bulunmadığı hallerde; taş veya kersekle yapılan abdest alma tarzıdır) suyla ıslanarak büyüsel bir biçimde, bir vaziyeti kurtarma olur; o kadar...

Ben soruyorum, böylece bir temizlik mümkün olur mu? Yani sadece vücudu ıslatarak temizlenmiş mi olur insan? Gusul abdesti denilen olay eksikliklerle -eksik tanımlamayla- dolu bir durumdur! Aslolan temizlenmekse vücut gerçekten yıkanmalıdır; yoksa dinsel hassasiyet temelli, yasak savma kabilinden vücuda su değdirilmesi marifet değildir...

guslü çok iyi araştırdığını söylüyorsun fakat objektif olmayan araştırma , araştırma değildir dostum.
olayları salt kendi görmek istediğin gibi görüp, bu olguları temellendirip, sağlam bir delille ortaya çıkmış tavrı takınman da bunu ispatlar, ama mesele bu değil, neyse...

guslün anlatılışında, iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanma vardır, bu doğru.

fakat, gusülde sabun kullanma yasağı mı var,
ya da,
gusül alan kişinin sabun kullanması,maddi manevi temizliği sağlayacak maddeleri kullanması tavsiye edilmiyor mu ki, böylesine ateşli bir şekilde, "bakın onların temizlik dediği şeye" hitabında, sözler savurabiliyorsun.
güsül anlatan kitaplarda, minimum yapılması gerekenler anlatılmıştır. yani onlar asgari düzeyde kalan fiiilerdir. daha fazlası için daima teşvik ve tavsiye mevcuttur. islamiyet, bizim için temizlenmeyi, temiz olmayı tavsiye eden bir dindir.

arkadaşlar,
aranızda güsul almayan, almak istemeyen, bu abdest türünü kendi mantığına uygun görmeyenler olabilir, benim sözüm onlara değil!

...
...ne kadar akıldışı bir öze kavuşturulduğunun....
...suyla ıslanarak büyüsel bir biçimde, bir vaziyeti kurtarma olur; o kadar...
...yani sabunlanmadan, vücudu sadece su dökünerek heryerinin ıslanması...
...yasak savma kabilinden vücuda su değdirilmesi marifet değildir...

anlattıkların, ilmihallerde de kolaylıkla bulabileceğin, asgari düzeyde,((farz)olan kısım))yapılması gerekenlerin sıranlandığı bir bölümdür. ve bu işin abdest kısmıdır.manevi temizlenmenin yer aldığı kısımdır, o büyüsel temizlenme dediğniz şey. hiç kimse, hiç bir ilmihal, sabun yada diğer temizlik maddelerinin kullanılmasına karşı değil, ya da kullanılmasını tavsiye etmiyor da değil. olayları bir bütün olarak incelemek gerektiğini unutarak, sırf guslün farzlarındaki ana kıstasları okuyup, "bakın, sabun bile yok, ıslansalar, adamlar kendilerini temizlendim sayıyorlar" diye, archimed(ARŞİMED)in suyun kaldırma kuvvetini bulduğunda, "Buldum, Buldum" diye kendini kaybedip, hamamdan fırlamasına benziyor bu ateşli,heyecanlı tavrınız. herkes istediği gibi düşünsün. bilen, anlayan, düşünen insan olmak dileğiyle..

saygılarımla...

Erdem12
30.03.2007, 19:09
guslü çok iyi araştırdığını söylüyorsun fakat objektif olmayan araştırma , araştırma değildir dostum.
olayları salt kendi görmek istediğin gibi görüp, bu olguları temellendirip, sağlam bir delille ortaya çıkmış tavrı takınman da bunu ispatlar, ama mesele bu değil, neyse...

guslün anlatılışında, iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanma vardır, bu doğru.

fakat, gusülde sabun kullanma yasağı mı var,
ya da,
gusül alan kişinin sabun kullanması,maddi manevi temizliği sağlayacak maddeleri kullanması tavsiye edilmiyor mu ki, böylesine ateşli bir şekilde, "bakın onların temizlik dediği şeye" hitabında, sözler savurabiliyorsun.
güsül anlatan kitaplarda, minimum yapılması gerekenler anlatılmıştır. yani onlar asgari düzeyde kalan fiiilerdir. daha fazlası için daima teşvik ve tavsiye mevcuttur. islamiyet, bizim için temizlenmeyi, temiz olmayı tavsiye eden bir dindir.

arkadaşlar,
aranızda güsul almayan, almak istemeyen, bu abdest türünü kendi mantığına uygun görmeyenler olabilir, benim sözüm onlara değil!

...
...ne kadar akıldışı bir öze kavuşturulduğunun....
...suyla ıslanarak büyüsel bir biçimde, bir vaziyeti kurtarma olur; o kadar...
...yani sabunlanmadan, vücudu sadece su dökünerek heryerinin ıslanması...
...yasak savma kabilinden vücuda su değdirilmesi marifet değildir...

anlattıkların, ilmihallerde de kolaylıkla bulabileceğin, asgari düzeyde,((farz)olan kısım))yapılması gerekenlerin sıranlandığı bir bölümdür. ve bu işin abdest kısmıdır.manevi temizlenmenin yer aldığı kısımdır, o büyüsel temizlenme dediğniz şey. hiç kimse, hiç bir ilmihal, sabun yada diğer temizlik maddelerinin kullanılmasına karşı değil, ya da kullanılmasını tavsiye etmiyor da değil. olayları bir bütün olarak incelemek gerektiğini unutarak, sırf guslün farzlarındaki ana kıstasları okuyup, "bakın, sabun bile yok, ıslansalar, adamlar kendilerini temizlendim sayıyorlar" diye, archimed(ARŞİMED)in suyun kaldırma kuvvetini bulduğunda, "Buldum, Buldum" diye kendini kaybedip, hamamdan fırlamasına benziyor bu ateşli,heyecanlı tavrınız. herkes istediği gibi düşünsün. bilen, anlayan, düşünen insan olmak dileğiyle..

saygılarımla...

Sabun veya başka bir temizleyici (kil vs) kullanımına dair hiçbir tavsiye yoktur. Yani bunları kullanmasan dahi "su" yetiyor. Böyle bir tavsiyenin olmayışını hiçbir şekilde açıklayamazsın. Eksik bir tanım var orada dersen, sadece zorlama yaparak dinsel mantığınla da çelişirsin. Yok şunu kullanmana engel koyulmuyor demek, sadece var olan yapıya kendi kaygılarınla öznel katkı yapmaktır. Burada şunu kullanın veya kullanmayının olmayışı değil tartışma; sadece su kullanın vardır o kadar, ötesi Candavutun çağdaş durumuna bağlıdır, o da orada yoktur.
Arşimetin suyun kaldırma kuvvetini keşfi değildir bu durum, artı keşfi yapan sensin burada (sabunu keşfedip, gusüle koyan sensin ben değil!), artı seninle dini olan herkonuda tartışmaya da varım. Bu bilgisiz birinin birşey okuyarak farkına varmaktan kaynaklı, o coşkuyla çevresiyle paylaşma çabasından kaynaklı değildir. Su sudur; burada başkaca bir temizliğe atıf yoktur; buna gerekte duyulmaz; çünkü gusül bir çeşit kul arınmasıdır. Kul arınmasıdır -bu sözüme dikkat et. Ben materyalistim dostum.
Beni değillemenin yolu, Arşimet örneği değildir. Ki öyle de olsa, senin bana teşekkür etmen gerekir. Bak ne güzel bir eksikliğe vurgu yaptım, sen de olaya sabunu katıverdin -kötü mü oldu şimdi- artık gelecek eleştirilere karşı önceden hazırlıklı hale de geldin...
Maddi bir pisliğin varlığından sözediyorsun (ki bence diğer pisliklerden farksızdır bu), olayı hemen tanımsız manevi temizliğe getiriyorsun! Teyemmüm desen biraz anlaşılabilir, ki o da zan saplantısından beslenmektedir.
Evet, bakın onların temizlik dediği şeye diyorum; sadece minimumu anlatmış maksimumu sana bırakmış diyorsun; istersen sadece su dökünür pürü pak olursun istersen sabunlanırsın. Oh ne ala temizlik algısı. Farzı su, sünneti sana kalmış. Bunun parçası, bütünü herşeyi (maksimumu-minimumu sadece sudur ama!) budur, yani sudur...
Sabunu cebinden, alırsın. Sabunu almasan- kullanmasan gusül falan etmemiş olmazsın-hemde bal gibi gusletmiş olursun...
Sen, sabunu o kitaplara koydurduğun zaman eleştirilerimi geri çekeceğim dostum. Sen bizi ikna etmeye çalışacağına, ilmihallerin yazarlarını ikna etmeye çalış; ya da ilmihal oluşturma çalışmalarına başla!
Yoksa gusülün içeriğine vurgu yapanları sadece eleştirmek, olayı yumuşatmaya çalışmak, şu da vardır, minimumdur, maksimumu size bağlıdır; demek sadece bu yapının sorgulanmasını önlemeye çalışmak veya olayın saygınlığını kurtarmaya çalışmaktır...

saygılarımla...

Şoreş
30.03.2007, 19:58
Alevilikte Şekilcilik yoktur..
Müslümanlar Boy Abdestinde Kabeye doğru dönerlermiş.. Bunlar şekilciliktir..
Alevilik İnsanların hayatlarını Boy Abdestleri ile kısıtlamaz ama Alevilikte de temizlik vardır ama biz bunu kalıplara sokmayız.

Aleviler temiz insanlardır.. Bu yaşıma kadar gördüğüm tüm Alevi akrabalarım, arkdaşlarım temiz ve bu tip şeylere önem veren insanlardır.. Sünniler Aleviler ile ilgili çıkarılan iftiralara inanmamalı... Biz İnancımızı kalıplara sokmayız, şekilciliğe karşıyız.. Abdest, İbadet kişinin kendi bileceği iştir, kalıplara sokmak bize uymaz.

Şah-Mat
30.03.2007, 20:27
Öyle bir yüzyıldayız ki...

Halen 600 yıllarda kalmış insanların olması üzücüdür..

Boy abdestini soruyorlar...

Bu insanların temizlenmesi için bir kuraldır..

Alevilik böyle şeylerle uğraşmaz...gelişimcidir...ilericidir.

Zamanada değerlerini sarsmayacak şekilde sadece onları destekleyecek şekilde uyar.

Bu zamanda Hz.Ali olsaydı herhalde saçmalamayın derdi...
Siz cahil mi yoksa cehalet içinde mi yaşıyordunuz diye sorabilirdi...hehe:)

Neden..?

Herkesin evinde banyosu var...
Su'da hazır...
Hemide sıcak....
İstediğin kadar şampuanda var...

Arap ayarım adasında insanlar su bulabiliyor muydu ki...yıkansınlar..
Önce bir arapların islamdan önceki durumlarını görmek gerek..
Adamlar şuan bile pislik içinde yaşıyorlar..
Hatırlıyorum bi keresinde peygamberimizin mağarasını göstermişlerdi..
Bu kadar olur demiştim..?
Rezalet...rezalet...!!

Zahir
30.03.2007, 20:28
Abdest kelimesi Farsça bir bileşik sözcüktür. Ab ve Dest kelimelerinden oluşmaktadır. Ab su dest ise el demektir. El suyu anlamındadır. Türkler müslümanlığı Farlardaan (İranlılar) dan örğrendikleri için dini terimler dilimize farsça yerleşmişlerdir.

Abdestin farz olduğu ayet Maide suresi 6. ayettir ve Medine döneminde inmiştir. Bu döneme kadar müslümanlar Allaha bağlılıklarını /dua (Salat-sunnilerce Namaz) abdestsiz yapmata idiler. Bu ayetle abdest farz olmuştur.

Burdaki çok önemli ve ayrıntılı durum Abdestin sadece Salat için farz kılındığıdır. (Sunnilerce Namaz)

Cinsel ilişkiye girseniz dahi Salatı (Allaha bağlılık, dua, yakarış, metiye..... sunnilerce Namaz) yapacaksanız ayet gereği abdest almalısınız. Eğer salatı yapmayacaksanız cinsel ilişkiye girseniz dahi abdest almanıza gerek yoktur.

CANDAVUT
30.03.2007, 20:46
Sabun veya başka bir temizleyici (kil vs) kullanımına dair hiçbir tavsiye yoktur. Yani bunları kullanmasan dahi "su" yetiyor. artı seninle dini olan herkonuda tartışmaya da varım. Bu bilgisiz birinin birşey okuyarak farkına varmaktan kaynaklı, o coşkuyla çevresiyle paylaşma çabasından kaynaklı değildir. Su sudur; burada başkaca bir temizliğe atıf yoktur; buna gerekte duyulmaz; çünkü gusül bir çeşit kul arınmasıdır. Kul arınmasıdır -bu sözüme dikkat et. Ben materyalistim dostum.
Beni değillemenin yolu, Arşimet örneği değildir. Ki öyle de olsa, senin bana teşekkür etmen gerekir. Bak ne güzel bir eksikliğe vurgu yaptım, sen de olaya sabunu katıverdin -kötü mü oldu şimdi- artık gelecek eleştirilere karşı önceden hazırlıklı hale de geldin...
Maddi bir pisliğin varlığından sözediyorsun (ki bence diğer pisliklerden farksızdır bu), olayı hemen tanımsız manevi temizliğe getiriyorsun! Teyemmüm desen biraz anlaşılabilir, ki o da zan saplantısından beslenmektedir.
Evet, bakın onların temizlik dediği şeye diyorum; sadece minimumu anlatmış maksimumu sana bırakmış diyorsun; istersen sadece su dökünür pürü pak olursun istersen sabunlanırsın. Oh ne ala temizlik algısı. Farzı su, sünneti sana kalmış. Bunun parçası, bütünü herşeyi (maksimumu-minimumu sadece sudur ama!) budur, yani sudur...
Sabunu cebinden, alırsın. Sabunu almasan- kullanmasan gusül falan etmemiş olmazsın-hemde bal gibi gusletmiş olursun...
Sen, sabunu o kitaplara koydurduğun zaman eleştirilerimi geri çekeceğim dostum. Sen bizi ikna etmeye çalışacağına, ilmihallerin yazarlarını ikna etmeye çalış; ya da ilmihal oluşturma çalışmalarına başla!
Yoksa gusülün içeriğine vurgu yapanları sadece eleştirmek, olayı yumuşatmaya çalışmak, şu da vardır, minimumdur, maksimumu size bağlıdır; demek sadece bu yapının sorgulanmasını önlemeye çalışmak veya olayın saygınlığını kurtarmaya çalışmaktır...

saygılarımla...

cevabını beğendim, sadece, hodri meydan okuman kısmı hariç.
güzel açıklamışsın fikrini, seni tebrik ediyorum.

fakat, gusle şekilcilik deyip bir kenara atmak, ne kadar doğru. sen metaryalist olduğunu söylüyorsun fakat, sen öylesine güzel bir söz sarfettin ki, seni bir kez daha tebrik etmeden geçemeyeceğim KUL ARINMASI! gusül, cenabetlik, hayız, gibi hallerden manevi olarak arınmak için, alimlerimizin ve kaynaklarımızın da yardımıyla, öğrendiğimiz manevi boyutta bir arınma ritüelidir.

Alevilikte Şekilcilik yoktur..

alevilikte şekilcilik yoktur, alevilik sunnilik gibi değildir sözleri biraz havada kalmıyor mu arkadaşlar. her inanç sisteminde, belli bir olgu veya kavrama yada yaratıcı denilen ilahi kudrete saygı, sevgi ve sonucunda ona karşı sevgimizi ve şükrümüzü belli etmek için, her inancın içinde, mensuplarının inanarak uyguladıkları bir takım ritüeller vardır.
camide imamın önde, cemaatin arkada düz bir şekilde saf tutup,kabeye dönüp, kuran ve hadiste tarif edildiği inanılan tapınış şekli; namaz
cem evinde, dedenin post üstünde, etrafındakilerin ona sırtını dönmemesi kuralı, onu selamlaması, herkesin birbirlerine dönük secde etmeleri, 12 imama işaret eden 12 görevli kişi, semah şekilleri, ve uygulama sıralaması.
şekiller, kurallar, sıralamalar, semboller her inancın içinde mevcut bulunmakla beraber, ibadet ve diğer uygulamalarında da mevcuttur. bu o inancın küçümsenmesi, ya da " şekilcilik" deyip ithama tabi tutulmasına neden olarak gösterilemez!saygılarımla...

CANDAVUT
30.03.2007, 20:54
Abdest kelimesi Farsça bir bileşik sözcüktür. Ab ve Dest kelimelerinden oluşmaktadır. Ab su dest ise el demektir. El suyu anlamındadır. Türkler müslümanlığı Farlardaan (İranlılar) dan örğrendikleri için dini terimler dilimize farsça yerleşmişlerdir.

Abdestin farz olduğu ayet Maide suresi 6. ayettir ve Medine döneminde inmiştir. Bu döneme kadar müslümanlar Allaha bağlılıklarını /dua (Salat-sunnilerce Namaz) abdestsiz yapmata idiler. Bu ayetle abdest farz olmuştur.

Burdaki çok önemli ve ayrıntılı durum Abdestin sadece Salat için farz kılındığıdır. (Sunnilerce Namaz)

Cinsel ilişkiye girseniz dahi Salatı (Allaha bağlılık, dua, yakarış, metiye..... sunnilerce Namaz) yapacaksanız ayet gereği abdest almalısınız. Eğer salatı yapmayacaksanız cinsel ilişkiye girseniz dahi abdest almanıza gerek yoktur.

eğer namaz kılmayacaksan, cinsel ilişkiye girmiş olsan dahi abdest almana lüzum yoktur SUNNİLERCE! bunu mu demek istedin, yoksa sadece, senin dua dediğin "salat " kelimesine, sunni kesimi namaz diyor diye parantez mi açmak istedin?

bundan önce bi mesaj yazmıştım ama düzeltiyorum, sormadan, hareket etmeyeyim dedim.
saygılarımnla.

lion12
30.03.2007, 20:57

fakat, gusle şekilcilik deyip bir kenara atmak, ne kadar doğru. sen metaryalist olduğunu söylüyorsun fakat, sen öylesine güzel bir söz sarfettin ki, seni bir kez daha tebrik etmeden geçemeyeceğim KUL ARINMASI! gusül, cenabetlik, hayız, gibi hallerden manevi olarak arınmak için, alimlerimizin ve kaynaklarımızın da yardımıyla, öğrendiğimiz manevi boyutta bir arınma ritüelidir.

alevilikte şekilcilik yoktur, alevilik sunnilik gibi değildir sözleri biraz havada kalmıyor mu arkadaşlar. her inanç sisteminde, belli bir olgu veya kavrama yada yaratıcı denilen ilahi kudrete saygı, sevgi ve sonucunda ona karşı sevgimizi ve şükrümüzü belli etmek için, her inancın içinde, mensuplarının inanarak uyguladıkları bir takım ritüeller vardır.
camide imamın önde, cemaatin arkada düz bir şekilde saf tutup,kabeye dönüp, kuran ve hadiste tarif edildiği inanılan tapınış şekli; namaz
cem evinde, dedenin post üstünde, etrafındakilerin ona sırtını dönmemesi kuralı, onu selamlaması, herkesin birbirlerine dönük secde etmeleri, 12 imama işaret eden 12 görevli kişi, semah şekilleri, ve uygulama sıralaması.
şekiller, kurallar, sıralamalar, semboller her inancın içinde mevcut bulunmakla beraber, ibadet ve diğer uygulamalarında da mevcuttur. bu o inancın küçümsenmesi, ya da " şekilcilik" deyip ithama tabi tutulmasına neden olarak gösterilemez!saygılarımla...

Sevgili Davut can,Erdem kardeşimizinde zaten demek istediği o.

Yani esasen nasıl ki sünnilikte bir gusül varsa,alevilikte de temizlik yani yıkanma vardır ancak sünnilikte olduğu gibi ağzına önce su vereceksin sonra burnuna yok başını mes edeceksin sonra gibisinden şeyler yok.Onun dışında herkes bugün yıkanıyor zaten susuz çölde yaşayanımız yok yani aramızda.

Saygılar!

Erdem12
30.03.2007, 21:03

Senin mantığında bu olmalıdır dedim(kul arınması). Kul arınması ile, bak işte sana bir done daha sundum; daha ne istiyorsun! Ama sen sabunu da kattıysan; burada sabun çok önemli bir eksiklik olarak duruyor hala (SABUNLA KASTEDİLEN ŞEKLİ CİSMANİ TEMİZLİKTİR başka bir şey değil). Demekki kul arınması ile beden temizliğini karıştıran; nabza göre şerbet verme adına sizmişsiniz!

Gusül bedensel temizlik iken (başta şekilsel boyutuyla bizleri ikna etmeye çalışıyordun ya! Bak, ne güzel yuvaya döndün işte; sembolik boyutlu arınmaya geri döndün şimdi) şimdi manevi arınma ritüeli oluverdi ellerinizde. Ne de güzel esnetiyorsun işte herşeyi, biz en azından bunu yapmaya çabalamıyoruz; kendi ritüellerimiz içerisinde. Biz katılmıyorsak bunu ifade ediyoruz, veya şudur diyoruz. Birilerini iknaya çabalayarak esnetme tutumuna girmiyoruz. Diyelimki bunlar bizimkilere ait naslar-dogmalardır (12'ler, 40'lar, Post, insana secde; ki bunların pekçoğu insani özden türetilmiş sembolleştirmelerdir).
Ama siz, kendi içinizde bunu ifadeden acizsiniz; çünkü iddialarınız buna izin vermiyor-vermez... saygılarımla...

CANDAVUT
30.03.2007, 21:12
Sevgili Davut can,Erdem kardeşimizinde zaten demek istediği o.

Yani esasen nasıl ki sünnilikte bir gusül varsa,alevilikte de temizlik yani yıkanma vardır ancak sünnilikte olduğu gibi ağzına önce su vereceksin sonra burnuna yok başını mes edeceksin sonra gibisinden şeyler yok.Onun dışında herkes bugün yıkanıyor zaten susuz çölde yaşayanımız yok yani aramızda.

Saygılar!

teşekkürler.
fakat benim garipsediğim iki şey var
1- alevilikte şekilcilik yoktur, gusül yoktur.... falan diyenler, alevilikte gusül yoktur ya da abdest alma kavramı yoktur, sadece yıkanırız,desinler anlıyalım, nedir bu "şekilcilik meselesi" ? daha önce de dediğim gibi, her inanç sisteminde bir takım rütieller, ve biçimsel ifadelerle bütünleşmiş ibadet, dua, yakarış... vb. mutlaka mevcuttur. daha önce anlattım. kısa geçeyim.
2-alevilikte gusül abdesti konusu konuşulunca, bazılarınız "siz temizlenmiyor musunuz?" sorusu sorulmuş gibi cevap veriyor. neden? gusül abdestinin mana ettiği şey farklı, banyo etmek, yıkanmak farklı.
güsül abdestinin alevilikteki yeri veya alevilerin gusül abdestine bakışı konusu konuşulduğunda, "siz banyo etmiyor musunuz?" sorusuyla karşılaşmış gibi cevaplar verilmesini anlamıyorum.

saygılarımla...

Zahir
30.03.2007, 21:18
eğer namaz kılmayacaksan, cinsel ilişkiye girmiş olsan dahi abdest almana lüzum yoktur SUNNİLERCE! bunu mu demek istedin, yoksa sadece, senin dua dediğin "salat " kelimesine, sunni kesimi namaz diyor diye parantez mi açmak istedin?

bundan önce bi mesaj yazmıştım ama düzeltiyorum, sormadan, hareket etmeyeyim dedim.
saygılarımnla.

Senin anlayacağın şekilde anlatayım. Evet Namaz kılmayacaksan cinsel ilişkiye girsen dahi Abdest almana gerek yoktur. Eğer kılacaksan Abdest alman gereklidir.

Maide suresi 6. ayete baka bilirsin

CANDAVUT
30.03.2007, 21:20
Senin mantığında bu olmalıdır dedim(kul arınması). Kul arınması ile, bak işte sana bir done daha sundum; daha ne istiyorsun! Ama sen sabunu da kattıysan; burada sabun çok önemli bir eksiklik olarak duruyor hala (SABUNLA KASTEDİLEN ŞEKLİ CİSMANİ TEMİZLİKTİR başka bir şey değil). Demekki kul arınması ile beden temizliğini karıştıran; nabza göre şerbet verme adına sizmişsiniz!

Gusül bedensel temizlik iken (başta şekilsel boyutuyla bizleri ikna etmeye çalışıyordun ya! Bak, ne güzel yuvaya döndün işte; sembolik boyutlu arınmaya geri döndün şimdi) şimdi manevi arınma ritüeli oluverdi ellerinizde. Ne de güzel esnetiyorsun işte herşeyi, biz en azından bunu yapmaya çabalamıyoruz; kendi ritüellerimiz içerisinde. Biz katılmıyorsak bunu ifade ediyoruz, veya şudur diyoruz. Birilerini iknaya çabalayarak esnetme tutumuna girmiyoruz. Diyelimki bunlar bizimkilere ait naslar-dogmalardır (12'ler, 40'lar, Post, insana secde; ki bunların pekçoğu insani özden türetilmiş sembolleştirmelerdir).
Ama siz, kendi içinizde bunu ifadeden acizsiniz; çünkü iddialarınız buna izin vermiyor-vermez... saygılarımla...

arkadaşım, daha önceki mesajımda yazdıklarımı ve sonrakilerini okumuş olmalısınız, fakat sebebi nedir anlamadım, görüşlerinizi aldıktan sonra, kendi açıklamamda kullandığım kelimeleri yanlış seçtiğimi farkettim. ve bu sebeple sizi hem tebrik ettim hem de size teşekkür ettim yanlışımı anlamamı sağladığınız için.
ve en önemlisi "fikirlerinizi güzelce anlatmışsınız diyerek teşekkür ettim, fakat pek uzun surmedi bu memnuniyet.

ne isterdiniz, kelime seçimimde, ve antatımımda yaptığım hataları gösterdiniz diye tebrik, teşekkür yetmez, secde edeyim mi istiyorsun? ne bu asabiyet? "Ama siz, kendi içinizde bunu ifadeden acizsiniz". anlaşılan, karşındakinin hatasını kabul etme büyüklüğü göstermesiyle yetinecek biri değilmişsiniz. daha fazlası gerekirdi, acizim, elimden bu kadarı geliyor. kusura bakmayın

lion12
30.03.2007, 21:22
teşekkürler.
1- alevilikte şekilcilik yoktur, gusül yoktur.... falan diyenler, alevilikte gusül yoktur ya da abdest alma kavramı yoktur, sadece yıkanırız,desinler anlıyalım, nedir bu "şekilcilik meselesi" ? daha önce de dediğim gibi, her inanç sisteminde bir takım rütieller, ve biçimsel ifadelerle bütünleşmiş ibadet, dua, yakarış... vb. mutlaka mevcuttur. daha önce anlattım. kısa geçeyim.
2-alevilikte gusül abdesti konusu konuşulunca, bazılarınız "siz temizlenmiyor musunuz?" sorusu sorulmuş gibi cevap veriyor. neden? gusül abdestinin mana ettiği şey farklı, banyo etmek, yıkanmak farklı.
güsül abdestinin alevilikteki yeri veya alevilerin gusül abdestine bakışı konusu konuşulduğunda, "siz banyo etmiyor musunuz?" sorusuyla karşılaşmış gibi cevaplar verilmesini anlamıyorum.

saygılarımla...

Sevgili can,gusül abdesti demek zaten boy temizliği demek yani banyo etmek demektir.

Kelimenin aslı gasil den gelir yani yıkama.Zaten guslün şartı da insanın bedeninin yıkanmasıdır.Yani ağza su ver burna su ver olayı yok esas olan bedeni yıkamaktır gusülde.Tabi bu bizim anlayışımıza göre,sünni kardeşlerimize göre olayın boyutu farklı olabilir...Saygılar!

izmir_35
30.03.2007, 21:25
alevilikte boy abdesti vardır aleviler ceme boy abdesti alarak gelirler
önemli olan iç abdestir yani iç temizliği

Zahir
30.03.2007, 21:28
Alevilere Şunu söyleyeyim;

Eğer Adı Allah olan İlaha kulluk ediyorsanız ve Adı Allah olan İlaha Bağlığınızı, desteğinizi, duanızı, yakarışınızı, metiyenizi, övgünüzü.... (Salat) gösterecekseniz, Ab-Dest (El suyu) anlamını anlan, fiziki görünsede asıl amacı kalben(Manen) olan bir olguyu yapmalısınız...

Eğer Salatınızı icra etmeyecekseniz cinsel ilişkiye girseniz dahi böyle bir olguyu yerine getirme şartı inanç bazında (Kuran itikatimizle) yoktur.

CANDAVUT
30.03.2007, 21:29
Senin anlayacağın şekilde anlatayım. Evet Namaz kılmayacaksan cinsel ilişkiye girsen dahi Abdest almana gerek yoktur. Eğer kılacaksan Abdest alman gereklidir.

Maide suresi 6. ayete baka bilirsin

anladım zahir.
be orada sadece şunu merak ettim,
bu "namaz(salat)(Farsça:dua,yalvarış/sunnilere göre namaz) kılmayacaksan, abdest almana da gerek yok" diyorsun ya, bu senin görüşün mü yoksa sunnilerde böyle midir diyorsun? dedim. ve senin kuran anlayışının olduğunu, sunnilere maletmediğini anladım. bu arada da hazır yeri gelmişken, sunnilerde böyle bir şey yok!
gusül için namaz kılıp kılmayacağın şartı aranmaz, ama temiz değilsen, ibadet öncesi temizlenmelisin!

Erdem12
30.03.2007, 21:29
teşekkürler.

saygılarımla...

Çünkü sizler, her nedense bunu bize, sadece temizlik (yani banyo) boyutuyla soruyorsunuz! Din boyutunu birazcık gizleyerek (birazcıkta biribirine yedirerek "gusül diyerek -birazcıkta dini bir ithamla- siz Müslümansanız yaparsınız dercesine de ayrıca" bunu yapıyorsunuz.

Dolayısıyla bunu sormadan edemiyor bazıları, kendi çetrefilli algılama dünyalarıyla. Biz yapıyorsak, veya yapmıyorsak (ki genelde yapıyoruz; banyo ediyoruz.) bunu vurgulama gereği dahi duymuyoruz. Çünkü banyo etmek insani bir ihtiyaçtır bizde, kişiseldir, özeldir. Dinsel boyutu ayrıdır, o dahi özeldir, kimsenin bunu biribirine sorma veya empoze etme hakkı dahi yoktur (herkes kendine baksın; kimseye üstünlük taslamasın temeli kaynaklı olarak; olması gereken de budur.)...
saygılarımla...

lion12
30.03.2007, 21:32
Alevilere Şunu söyleyeyim;

Eğer Adı Allah olan İlaha kulluk ediyorsanız ve Adı Allah olan İlaha Bağlığınızı, desteğinizi, duanızı, yakarışınızı, metiyenizi, övgünüzü.... (Salat) gösterecekseniz, Ab-Dest (El suyu) anlamını anlan, fiziki görünsede asıl amacı kalben(Manen) olan bir olguyu yapmalısınız...

Eğer Salatınızı icra etmeyecekseniz cinsel ilişkiye girseniz dahi böyle bir olguyu yerine getirme şartı inanç bazında (Kuran itikatimizle) yoktur.

Sevgili Zahir abi,biz o dediğini cemlerimizdeki salad larımızdan evvel zaten yapıyoruz.

Ancak abdest denen olgunun bizdeki yeri,sünni kardeşlerimizde olduğu gibi değil.Bizde girer banyomuzu yaparız.Yani abi şöyle diyeyim bir insanın vücudu banyo yapınca temizlenmiyorda,3 kere sağ omzundan,3 kere sol omzundan su akıtınca mı temizleniyor...Saygılar!

Zahir
30.03.2007, 21:36
anladım zahir.
be orada sadece şunu merak ettim,
bu "namaz(salat)(Farsça:dua,yalvarış/sunnilere göre namaz) kılmayacaksan, abdest almana da gerek yok" diyorsun ya, bu senin görüşün mü yoksa sunnilerde böyle midir diyorsun? dedim. ve senin kuran anlayışının olduğunu, sunnilere maletmediğini anladım. bu arada da hazır yeri gelmişken, sunnilerde böyle bir şey yok!
gusül için namaz kılıp kılmayacağın şartı aranmaz, ama temiz değilsen, ibadet öncesi temizlenmelisin!

Maide 6;
"Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi.................." (İtikatin Diyanetin Çevirisi)

Ve ben şunu soruyorum; Namaz kılmaya kalkmayacaksam abdest alamam zorunlumu????

Cevabını buluyorum: Hayır değil....

Tersten soruyu soralım. Niçin ellerimi, dirseklerimi.... yıkayayım???

Cevap: Namaz kılmaya Kalktığım için....

Erdem12
30.03.2007, 21:44
arkadaşım, daha önceki mesajımda yazdıklarımı ve sonrakilerini okumuş olmalısınız, fakat sebebi nedir anlamadım, görüşlerinizi aldıktan sonra, kendi açıklamamda kullandığım kelimeleri yanlış seçtiğimi farkettim. ve bu sebeple sizi hem tebrik ettim hem de size teşekkür ettim yanlışımı anlamamı sağladığınız için.
ve en önemlisi "fikirlerinizi güzelce anlatmışsınız diyerek teşekkür ettim, fakat pek uzun surmedi bu memnuniyet.

ne isterdiniz, kelime seçimimde, ve antatımımda yaptığım hataları gösterdiniz diye tebrik, teşekkür yetmez, secde edeyim mi istiyorsun? ne bu asabiyet? "Ama siz, kendi içinizde bunu ifadeden acizsiniz". anlaşılan, karşındakinin hatasını kabul etme büyüklüğü göstermesiyle yetinecek biri değilmişsiniz. daha fazlası gerekirdi, acizim, elimden bu kadarı geliyor. kusura bakmayın

Evet kızgınım bu konuda, hemde çok kızgınım. Çünkü ilk yazdıklarım sadece düşmanca bir savunma ve karşı yönlü itham değildi!
Bu boyutunu daha ilk mesajlarımdan algılamalıydınız. Ama siz konuyu sürekli çekiştirdiniz. Ben gerçeğe saygı tedirginliği ile yazmıştım oysa!
Birtakım doğruları kabullenişinize sevindim. Demekki akılda buluşabiliyoruz insan olarak. Sizi bu olgunluğunuzdan ötürü kutluyorum ayrıca...

CANDAVUT
30.03.2007, 21:56
Maide 6;
"Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi.................." (İtikatin Diyanetin Çevirisi)

Ve ben şunu soruyorum; Namaz kılmaya kalkmayacaksam abdest alamam zorunlumu????

Cevabını buluyorum: Hayır değil....

Tersten soruyu soralım. Niçin ellerimi, dirseklerimi.... yıkayayım???

Cevap: Namaz kılmaya Kalktığım için....

zahir, konu gusül abdesti, namaz için alınan abdest değil. cenabetlik,hayız hali gibi durumlarda alınması farz kılınmış abdest için, namaz abdesti soruları soruyorsun, biyerde bir kopukluk var zahir. ya senin için ikisi aynı şey, ya da ben bir şeyi kaçırıyorum?

saygılarımla...

guneyyy
30.03.2007, 22:03
abdest 1400 yıl önceydi artık banyo yıkanma duş gibi güncel temizlenme ifadeleri kullansak.. adı abdset olunca cokmu kutsal oluyo :)

CANDAVUT
30.03.2007, 22:03
Çünkü sizler, her nedense bunu bize, sadece temizlik (yani banyo) boyutuyla soruyorsunuz! Din boyutunu birazcık gizleyerek (birazcıkta biribirine yedirerek "gusül diyerek -birazcıkta dini bir ithamla- siz Müslümansanız yaparsınız dercesine de ayrıca" bunu yapıyorsunuz.

Dolayısıyla bunu sormadan edemiyor bazıları, kendi çetrefilli algılama dünyalarıyla. Biz yapıyorsak, veya yapmıyorsak (ki genelde yapıyoruz; banyo ediyoruz.) bunu vurgulama gereği dahi duymuyoruz. Çünkü banyo etmek insani bir ihtiyaçtır bizde, kişiseldir, özeldir. Dinsel boyutu ayrıdır, o dahi özeldir, kimsenin bunu biribirine sorma veya empoze etme hakkı dahi yoktur (herkes kendine baksın; kimseye üstünlük taslamasın temeli kaynaklı olarak; olması gereken de budur.)...
saygılarımla...

bak güzel arkadaşım, ben kimseye "abdest niye almıyorsun" ya da " siz müslümansanız alırsınz" gibi zan altında bırakacak(!) gibi bir soru yöneltmedim, yönetlmem de! bana kalsaydı böyle bir topik açmazdım. benim daha çok öğrenmek istediğim, aleviliğin beslendiği kaynaklar, ve tarihsel gelişimi. bu konuları okurken bazı yorumlar gözüme çarpıyor ve o zaman katılıyorum konuya. kimseye, dini öğretmek gibi bir kaygı da gütmüyorum. aksine, bu forumda, alevi toplumu hakkında canlı canlı örneklerle bilgi ediniyor, alevi inancını tanımaya çalışıyorum. yani öğretmek değil, öğrenmek amacım. bunu yaparken biyerlerde "neden?" diye sormuşsam, onu da, kızgınlıkla karşılamayın. neden? diye sorulmaksızın nasıl öğrenilir?

saygılarımla...

Zahir
30.03.2007, 22:15
zahir, konu gusül abdesti, namaz için alınan abdest değil. cenabetlik,hayız hali gibi durumlarda alınması farz kılınmış abdest için, namaz abdesti soruları soruyorsun, biyerde bir kopukluk var zahir. ya senin için ikisi aynı şey, ya da ben bir şeyi kaçırıyorum?

saygılarımla...

Maide suresi âyet 6:

“Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin/ yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin. Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin; yüzlerinizi ve ellerinizi ondan meshedin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz.”

Ayeti dikkatli okursan Namaz için ayrı, cenabetlik için ayrı bir abdest farzı yoktur. Her ikiside sizin anladığınız gibi Namaz kılmak için zorunluluktur.

Eğer cünüp iseniz temizlenin. Ne zaman/Niçin temizlenelim? Namaza duracağınız zaman.

Eğer sizin anladığınız şekilde boy abdesti her zaman olsaydı şöle olmalıydı

"Ey İman edenler Eşlerinizle cinsel ilişkiye girdikten sonra temizlenin"

Erdem12
30.03.2007, 22:15
bak güzel arkadaşım, ben kimseye "abdest niye almıyorsun" ya da " siz müslümansanız alırsınz" gibi zan altında bırakacak(!) gibi bir soru yöneltmedim, yönetlmem de! bana kalsaydı böyle bir topik açmazdım. benim daha çok öğrenmek istediğim, aleviliğin beslendiği kaynaklar, ve tarihsel gelişimi. bu konuları okurken bazı yorumlar gözüme çarpıyor ve o zaman katılıyorum konuya. kimseye, dini öğretmek gibi bir kaygı da gütmüyorum. aksine, bu forumda, alevi toplumu hakkında canlı canlı örneklerle bilgi ediniyor, alevi inancını tanımaya çalışıyorum. yani öğretmek değil, öğrenmek amacım. bunu yaparken biyerlerde "neden?" diye sormuşsam, onu da, kızgınlıkla karşılamayın. neden? diye sorulmaksızın nasıl öğrenilir?

saygılarımla...

Ama neden diyenlerin pekçoğu öğrenmek amaçlı neden demiyor!
Neden demeleri itham edici; dayatmacı bir yapı arzediyor. Topikte bazı neden diyenlere bir bak istersen.
Yazdıklarım birazda senin şahsın üzerinden o neden diyenlere cevaptır! Bu bakımdan şahsına teşekkür ederim. Yoksa neden diye sormak, tanımak-öğrenmek amacıyla ise, sadece insanca yanıt verilir.

saygılarımla...

lion12
30.03.2007, 22:16
abdest 1400 yıl önceydi artık banyo yıkanma duş gibi güncel temizlenme ifadeleri kullansak.. adı abdset olunca cokmu kutsal oluyo :)

Adı abdest olunca sanırım daha mukaddes oluyor:lol:

Azcık insanlar kafalarını yorsa anlarlar Allah ın abdesti Arap ların pis bir halk oldukları için farz kıldığını.Gerçi hoş otelde çalıştım ben 1 ya da 1,5 sene kadar Araplarda gelirdi otele biz otel çalışanlarının hiçbiri Araplarla aynı asansöre binmek istemezdik leş gibi kokarlardı çünkü.:biggrin:

CANDAVUT
30.03.2007, 22:34
Maide suresi âyet 6:

“Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin/ yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin. Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin; yüzlerinizi ve ellerinizi ondan meshedin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz.”

Ayeti dikkatli okursan Namaz için ayrı, cenabetlik için ayrı bir abdest farzı yoktur. Her ikiside sizin anladığınız gibi Namaz kılmak için zorunluluktur.

Eğer cünüp iseniz temizlenin. Ne zaman/Niçin temizlenelim? Namaza duracağınız zaman.

Eğer sizin anladığınız şekilde boy abdesti her zaman olsaydı şöle olmalıydı

"Ey İman edenler Eşlerinizle cinsel ilişkiye girdikten sonra temizlenin"

zahir, yine olaya bakışımız farklı, bu konuda daja önce sen bana sormuştun, ayette "cinsel ilişkiden sonra" diyor, sen rüya yı da katıyorsun, istisna olsa gerek? diye, cevap vermiştim.
gusül ve namaz öncesi, el yüz,ayakların yıkanması şeklinde yapılan abdestin ayrı olduğunu düşünüyorum. ve gusül abdesti almadan, cenabet(erkek) veya hayız halindeyken(kadın) namaz kılmak, kuranı alıp okumak gibi ibadetleri yerine getirmesinde sakınca vardır. bunlarda hemfikirizdir. fakat namaz abdesti dediğim şey, gusülden farklıdır, onda bütün vücudu yıkamak yok, el yüz ayaklar kollar dirseklere kadar ve saçın bir kısmı mesh edilir. bu anlattığım ise bizce namaz abdesti denilen şeydir. galiba, farklı bir bakış açısına sahibiz yine.

Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.
saygılarımla

CANDAVUT
30.03.2007, 22:40
Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz (maide süresi 6)

saygılarımla zahir

Zahir
30.03.2007, 22:45
Abdest adı altında fiziki görünsede amacı mecaz içerikli olan olgunun Salat sizin anladığınız şekilde Namaz kılarken zorunluluğu vardır. Yazdığın ayettede bu açıkca anlaşılmaktadır.

Oysa bana şöle sormuş olsaydın yada böle bir soru aklına gelseydi olayı ve ayetin mantığını çözecektin.

Zahir; madem Salat diyorsun bu ibadet Allaha dua etmek, yakarmak, övmek, desteklemek ..... gibi anlamları içerisyorsa Alaha ulaşmayı dileyen, teslim olmak isteyen... her birey günün her vakti Allaha karşı sorumluluğunu taşamı bilincinde olmalıdır. Bu sorumluluğu taşıma bilinci itikatimiz olan Kuranlada teyit edilmiştir. O halde günün her vaktinde bu sorumluğu yerine getireceğimize göre görünüşte fiziki bir olgu içerse Ab-Dest almak (El Suyu) gerekmektedir.

erkan2434
30.03.2007, 22:51
temizlik imandan gelir
iman ederken aklınızı,gönlüzü,fikrinizi,vücuduzla beraber temizleyin

CANDAVUT
30.03.2007, 23:14
Abdest adı altında fiziki görünsede amacı mecaz içerikli olan olgunun Salat sizin anladığınız şekilde Namaz kılarken zorunluluğu vardır. Yazdığın ayettede bu açıkca anlaşılmaktadır.

Oysa bana şöle sormuş olsaydın yada böle bir soru aklına gelseydi olayı ve ayetin mantığını çözecektin.

Zahir; madem Salat diyorsun bu ibadet Allaha dua etmek, yakarmak, övmek, desteklemek ..... gibi anlamları içerisyorsa Alaha ulaşmayı dileyen, teslim olmak isteyen... her birey günün her vakti Allaha karşı sorumluluğunu taşamı bilincinde olmalıdır. Bu sorumluluğu taşıma bilinci itikatimiz olan Kuranlada teyit edilmiştir. O halde günün her vaktinde bu sorumluğu yerine getireceğimize göre görünüşte fiziki bir olgu içerse Ab-Dest almak (El Suyu) gerekmektedir.

zahir, açıkçası sana böyle bir soru yöneltmek aklımın ucundan geçmedi, çünkü yazdıklarında, benim namaz ve gusül abdesti diye ayrı olduğunu savunduğum şeylerin aynı olup olmadığı anlaşılmaz geldi. ben oraya odaklandım.ve soru sormak yerine sadece, ayetle açıklama getirmeyi tercih ettim.

ve ben böyle bir şeyi yine de sana sormazdım. neden mi?
çünkü, sana anlatmaya çalıştığım şey bu değil ki, ben cenabetlik,rüyada veya kendi isteğiyle yapılan dahil, cinsel ilişki sonrası güslün farz olduğunu ve bunun için namaz kılıp kılmayacağına bakılmadığı, bir an önce arınmak adına guslü almalısın diyordum. ve seninle neredeyse başından beri her aşamada, bir şeyde takılarak bu noktaya (nihayet) geldik.
aramızdaki ihtilaflı konular
1 salat kelimesinin anlamını çıkartıyorsun fakat namazın bunu karşılamadığını savunuyorsun. namazda yapılan ne, dua, yakarış,.. değil mi? tezat bunun neresinde?
2- sen "gusül sadece cinsel ilişki sonrası değil miydi" ayetlerde dedin, orada da takıldık.
3-sonra, benim namaz abdesti diye, anlaşılır olsun diye yazdığım şey ile gusül arasında sanki fark yokmuş gibi yazdın(benim açımdan öyle anlaşıldı)
4- sonra, namaz abdesti dediğim şey kelime anlamlarından yola çıkarak(kelamcısın diye boşuna demiyorum ama :) ) EL-Suyu dedin ve insanın gün boyu yaratıcısını anması.... bakımından her daim el-suyu (abdestli) olmalı diyerek, benim dediklerimle çelişmeyen fakat farklı bir şeye değindin. ama güzel dedin.

neyse söz uzar kesmek lazım, yurda dönme lazım, ben kaçıyorum, hepinizie saygı ve sevgiler...

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!

Okan22
30.03.2007, 23:26
bence zaten normal bi insan için boy abdesti yani temizlik önemlidir bu konuda zorlamaya ve şarta gerek duymaz ibadet yapacak ise zaten hak kın huzuruna nasıl çıkması gerektiğini bilir ve imkanları doğrultusunda ona göre hareket eder önemli olan şekilciliğe takılmayıp iç temizliğe önem vermek gerekir

sewe
30.03.2007, 23:33
iç temizlik kadar dış temizlikte önemlidir iç temizlik diye geçiştirildiği için bizlere iftiralar atılmıyormu

ozzien
31.03.2007, 00:20
Merhabalar; yöntemle ilgili bir eleştirim olacak; inançları birbirleriyle karşılaştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum; Aleviler inançlarını inandıkları gibi yaşasınlar, kendi inançları hakkında konuşup eleştiri yapsınlar, ancak bunu yaparken başka inançlara gönderme yapmanın doğru bir yöntem olduğunu sanmıyorum, çünkü her inanç sadece kendisine göre doğrudur ve doğal olarak başkasına göre hatalıdır; o nedenle başkalarının inançları üzerinden aleviliği tartışmak doğru değil; zira türkiyedeki hakim inanç grubu yıllar boyunca alevilerin inancı hakkında konuşma, değerlendirme, doğru ya da yanlış deme hakkına sahip olduğunu düşündüğü için alevi inancını sonuçta yanlış ilan etti ve yaşam hakkı tanımadı; şimdi alevilerin de bazen benzer bir mantıkla hareket ettiğini görüyorum, kendilerine yapılanı şimdi başkalarına yapıyorlar, bunun artalanında yatan nedenleri anlamak mümkün, ancak yanlış bir tutum olduğunu düşünüyorum; abdest konusunda da bu böyle; aleviler kendi abdest ve temizlik anlayışlarını tartışabilirler, ancak bunu başka inançlar üzerinden yapmamalılar; başkalarının yaptığı hatayı yapmamalılar; kendimize dönelim ve sadece kendi inancımızla ilgilenelim; iyi günler...

insanca
31.03.2007, 12:58
Temizlik dinden hariç, insanın kendi sağlığı, çevresindekilerin sağlığı ve sosyal yaşam kuralları gerekliliğidir. Yani her insan bir şekilde temizliğini yerine getirir, getirmek zorundadır. Dinimizinde buyurduğu gibi gusul abdesti almayı, banyo yaparken niyet etmek ve belli başlı kurallarına uyarak yapmakta hiçbir sakınca, yük yoktur. Bu bukadar zor olmamalı. İç güzellik tabiki çok önemlidir, hatta herşeyden önemlidir ama bunun konuyla alakası yoktur. Burda tartışılan konu abdesttir, iç temizlik ve dış temizlik değildir. Abdest almayan bir kişi temiz değildir diye bir imada var bazı arkadaşların yorumlarında. Bir insan abdets alsın yada almasın banyo yapar, buda onun temizlendiğinin kanıtıdır.

ozzien
04.04.2007, 14:56
Aleviler neden ramazan orucu tutmuyor diye sorup bunu bir eksiklik bir yanlış olarak görürseniz, başkjaları da size ya da sizin gibi düşünenlere mesela "neden türban takıyorsun" diye sorabilir; aslolan böyle sorular sormamaktır, yani herkesi inancıyla başbaşa bırakmaktır, inanç özgürlüğünü sadece kendisi için isteyen ve sadece kendisini doğru sayan bir mantık bu, aleviler islamı istedikleri gibi yaşarlar, dünyada bütün müslümanlar aynı mı sanıyorsunuz, aleviler namaz kılıp ramazan orucu tutmadığı için aleviler yani o yüzden başka bir adları var; aksi taktirde sizin dediğiniz gibi davrandıklarında artık onlara alevi demenin anlamı kalır mı; başkalarının inançlarını sorgulama hakkını nereden buluyorsunuz anlamıyorum; ben müslümanım diyip hiçbir ibadet yapmayabilirim; bundan size ne; eğer siz yargılayacaksınız Tanrı neresinde kalır bu işin? "senin inancın sana benim inancım bana" diyen bir inancınız var sanıyordum....

ozzien
04.04.2007, 15:12
yıkanmak, temizlenmek için alevi, sünni, müslüman ya da hristiyan olmaya gerek var mı anlamıyorum, ne kadar sakat bir düşünce bu, temizlenmeyin ve pis kalın diyen bir inanç var mı acaba? ama söylenenleri anlamak mümkün, başka inançları kötülemek ve olumsuzlamak zorundasınız doğal olarak, yoksa neden başka inançlara değil de kendi inancınıza sahip olduğunuzu açıklayamazsınız, başka bir inancınızın olmaması için bir nedeniniz olması lazım, diğer inançları yanlış kabul etmeniz lazım, aleviler hakkında söylenen saçma sapan şeylerin de altında bu mantık var, ama öyle olduğunun farkında değilsinizdir, o yüzden buna bilinçaltı deniliyor,

karşınıza çıkan her inanca "yanlış" deme zorunluluğu hissediyor ve hemen gerekçeler bulmaya çalışıyorsunuz, böylece başka inançlar yanlış olduğu için müslüman ya da hristiyan oluyorsunuz, bu noktadan sonra da başka inançlara yaşama hakkı tanımıyorsunuz, bkz. din savaşları; o yüzden size göre müslüman olmayan, namaz kılıp oruç tutmayan yanlış yoldadır ve dahası insan bile sayılmıyor zaten, insanlığın koşulu bunlar sizin için, şu topluma bir bakın, ne kadar rezillik ararsanız bulabilirsiniz, alevi mi bütün türkiye şimdi? dünyaya bir bakın, tarih din savaşlarından geçilmiyor, çünkü tarih boyunca hep birileri başkalarının inancı hakkında laf söyleme hakkı olduğunu sanmıştır, senin inancın yanlış diyebileceğini sanmıştır, bugün de aynen devam ediyor bu, ve sizler de bunun aktörlerisiniz, devam edin, tarih sizleri nasıl hatırlayacak bakalım...

minik serçe
05.04.2007, 14:23
bende bir aleviyim tabiki inanç ve ibadet insanın ALLAH la kendi arasındadır ama ben şöyle düşünüyorum ki müslüman olan herkes HZ MUHAMMED ve HZ ALİ ye inanan herkes boy abdesti almalı çünkü peygamberimiz ve HZ ALİ de namazını klıan abdestini alan orucunu tutan yüce insanlardı arkadaşlar herkesin inancı kendine saygılarımla

selef
05.04.2007, 14:52
Abdest in veya gusul abdestinin temizlikle hiç bir alakası yoktur. Bunun ispatı suyun bulunmadığı yerde teyemmüm edilmesidir. Çünkü teyemmüm yapıldığı zaman el toprağa sürülür ve bu fiziksel olarak hiç bir şekilde temizlik sağlamaz.

Abdestin amacı daha sonra yapılacak çoğu yoğun bir konsantrasyon gerektiren , bir çeşit meditasyon olan namaz için vucudun elektriksel dengesini sağlamaktır. Bunun en akılcı yolu su ile vucuttaki elektiği atarak ruhsal anlamda enerji dengesini sağlamaktır. su ile olmazsa toprak ile vucuttaki elektirk dengesi korunmaya çalışılır.

Sürekli abdestli gezen biri çok pis olabilir hiç abdest almayan insalar çok temiz olabilirler bunlar gayet doğaldır.

Özet olarak abdest temzilik demek değil ruhsal konsantrasyon için ön çalışmadır.

sadakat777
05.04.2007, 14:58
Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz (maide süresi 6)

saygılarımla zahir

sana teşekür ederim arkadaşım süperbir cevap olmuş dinde şekilcilik yok deyipte abdest almaya karşı çıkanlara anlamıyordum zaten bu şekilcilik ayağını.
insan 4 duvar arasında abdest alırken nasıl bir şekilcilik oluyor anlamıyorum....

allah yar ve yardımcın olsun...

ozzien
05.04.2007, 18:16
abdest konusunun tamamen cinselliğin kodlanma biçimiyle ilgili olduğunu düşünüyorum; cinsellik insanı kirleten bir şey olarak düşünüldüğü için bundan arınma yöntemi olan boy abdesti kuralına bağlanmıştır; o yüzden bunun gerçek anlamda temizlikle bir ilgisi yoktur; bir arkadaşımızın dediği gibi teyemmümün olması bunun bir göstergesidir; somut anlamda temizlikten çok simgesel anlamda bir arınma söz konusudur; hıristiyanlıkta doğan bir çocuğun vaftiz edilmesinde de benzer bir mantık vardır; ilk günahtan arınma amacıyla yapılır ve tamamen simgeseldir; dolayısıyla, dinsel anlamda, boy abdesti=bedenin somut olarak temizlenmesi diye bir denklem yoktur; ancak bu sonuçta bir din kuralıdır; ve sadece o dini inancı bu kuralı içerecek şekilde kabul edenler için geçerlidir; dolayısıyla, temelde simgesel birşey olan boy abdesti genel anlamda bütün insanlar için bir temizlik yasası haline getirilemez; aksi taktirde, ortodoks islamı benimsemeyen herkes kirlidir şeklinde bir önerme ortaya çıkmış olur; çünkü somut bir temizliğin nasıl olabileceği herkes tarafından bilinir; eliniz veya bedeniniz kirlenir, temizlemek için yıkarsınız; bu kadar basit.

cinsel ilişki sonrasında temizlendiğini hissetmek için mutlaka bedenin bütünüyle yıkanması gerektiğine inanan varsa, inancının gereğini yerine getirir ve boy abdestini alır; ancak bunu herkes için genel geçer bir kural haline gtirmek mümkün değildir; çünkü bir kabullenmeye dayanır ve simgeseldir temelde; boy abdestinin bedeni arındırdığı yönündeki düşüncenin, ibadetin bir parçası olarak abdest almak bedene faydalıdır, sağaltıcıdır, sağlık için gereklidir düşüncesinden bir farkı yok; bunu böyle kabullenen gereğini yapsın, diğerlerini ise kendisiyle başbaşa bıraksın...

ozzien
05.04.2007, 18:31
temelde boy abdesti konusundaki ısrarın temzilenmeyle sağlıkla bir ilgisi yok, bir inanç kuralı olduğu için üzerinde bu şekilde duruyor; kutsal kitapta yazılı olmasaydı müslümanların böyle birşey yapmayacağını düşünmemiz için nedenler vardır; sonuçta ibadeti de, Tanrıya bir teşekkür olarak değil de tanrının emri olduğu için yapma düşüncesi hakimdir; o yüzden insanlara sorulduğunda, ibadet zorunlu olmasaydı ibadet etmezdik gibi cevaplar alabiliyorsunuz; o halde, boy abdesti konusunu da genel geçer bir realite olarak değil, salt bir inanç konusu olarak düşünmek gerekir; dolayısıyla, banyo yapmayı boy abdesti almak olarak değerlendirmek yanlıştır; çünkü birinin somut diğerinin ise soyut ve çoğunlukla simgesel koşulları vardır...

esasen bir inanç konusu olduğu için, çıkış noktası inanç olduğu için, bu kuralı emreden inanca sahip olan insanlar için geçerlidir; islamın kutsal kitabında bu bir kural olarak konmuşsa, kutsal kitaba inananların bunu yapması beklenir doğal olarak; ancak herkesin dini algılama ve yaşama biçimi farklı olduğu için, yapıp yapmama insiyatifine sahiptir; zaten sorun da buradan kaynaklanıyor; birileri hala başkalarına kendi dini algılayış biçimini dikte ediyor ve bunu sözde genel geçer bir kuralmış gibi sunuyor; başkasının inancı kendi istediği gibi algılama hakkına sahip olmadığı düşüncesinin bir sonucudur, öyle düşünmediğinizi söyleyebilirsiniz, ama bilinçaltında yatan şeyler vardır ve bilinçaltına ait olduğu için de siz düşünmeden devreye girer ve düşüncenizi etkilerler...

bırakın herkes istediği gibi algılayıp yaşasın; boy abdesti almayanlar, yani böyle kabullenmeye dayalı bir temizlik anlayışını kabul etmeyenler de kendilerini savunma psikolojisinden vazgeçsinler artık, yaşamları ve inançları kimseyi bağlamaz çünkü; nasıl iseler öyle olma hakları vardır; ama bu da yine bilinçaltıyla ilgili birşey; kendini anlatma, kabullendirme ihtiyacı...

ozzien
05.04.2007, 18:49
insanlar arasındaki birçok sorunun kaynağı, kendilerini ilgilendirmediği halde başkalarının yaşamına ya da düşüncelerine müdahale etme gibi patolojik bir saplantıdır; oysa, bir kişi somut anlamda karşısındakine zarar vermediği müddetçe, hiç kimse onun eylemine ve düşüncelerine müdahale etm