Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Boy Abdesti

Sayfa : [1] 2 3

chatlakalper
04.04.2005, 12:51
Alevilikte abdestin olup olmaması konusunda bir çok tartışma vardır özellikle bu boy abdesti konusunda bir çok tartışma olmuştur. Bir benzetme yaparlar : ''yere bir salatalık düşüp bir kısmı çamur olursa siz hepsini mi yıkarsınız yoksa sadece çamur olan yeri mi yıkarsınız?''. Bu konuya açıklık getirelim arkadaşlar sizce de doğru olan bu mu? çamur olan yeri mi yıkamak doğru?:bitmisbu:

dem_dost
04.04.2005, 16:58
bizde dis temizlik uyulmasi gereken bir kuraldir

dis temizlik saglandiktan sonra... ki alevilerin temizlik konusunda titiz oldugundan kuskunuz olmasin

asil abdestimize gelelim:

IC TEMIZLIK

asil abdest gönlün temizligidir... asil kir ise insanin nefsidir

bizim abdestimiz budur, bunda biz alevilerde yine sekilcilik yoktur, öz vardir

dis temizlik zaten kirk makamdan gecer.. ve her alevi buna uyar

fakat ic temizlik dis temizlikten cook coook daha önemli oldugu icin asil temizlik o dur

saygilarimla

chatlakalper
05.04.2005, 12:23
bizde dis temizlik uyulmasi gereken bir kuraldir

dis temizlik saglandiktan sonra... ki alevilerin temizlik konusunda titiz oldugundan kuskunuz olmasin

asil abdestimize gelelim:

IC TEMIZLIK

asil abdest gönlün temizligidir... asil kir ise insanin nefsidir

bizim abdestimiz budur, bunda biz alevilerde yine sekilcilik yoktur, öz vardir

dis temizlik zaten kirk makamdan gecer.. ve her alevi buna uyar

fakat ic temizlik dis temizlikten cook coook daha önemli oldugu icin asil temizlik o dur

saygilarimla

Yani alevilikte boy abdesti yoktur öylemi fakat Kuranı Kerimde Boy abdestinin özelliklede cinsel ilişkiden sonra alınacağı vurgulanmıştır. Alevilik Kuranı red etmediğine göre Kuran daki ayetleri de red etmez Önemli olan iç temizlik deyipte bunu geçiştirmek yanlış diye düşünüyorum. Dış temizlikte tereddüt etmiyorum zaten ama Boy Abdestinin alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Kuranın ilgili ayetlerinde buna yer verilmiştir. Ayetleri bulabilirsem bunları sizinle paylaşacağım

chatlakalper
05.04.2005, 12:35
Yani alevilikte boy abdesti yoktur öylemi fakat Kuranı Kerimde Boy abdestinin özelliklede cinsel ilişkiden sonra alınacağı vurgulanmıştır. Alevilik Kuranı red etmediğine göre Kuran daki ayetleri de red etmez Önemli olan iç temizlik deyipte bunu geçiştirmek yanlış diye düşünüyorum. Dış temizlikte tereddüt etmiyorum zaten ama Boy Abdestinin alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Kuranın ilgili ayetlerinde buna yer verilmiştir. Ayetleri bulabilirsem bunları sizinle paylaşacağım

?şte bulduğum ayetler: Maide Suresi 6.ayet
Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın. Hasta, yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsî birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükredersiniz.

Nisa Suresi 43.Ayet :
Ey iman edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hastalanırsanız yahut yolculuk halinde bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, bütün bu durumlarda su da bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yani yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Allah Afüvv'dür, günahları affeder, Gafûr'dur, hataları bağışlar.

Alevimen
05.04.2005, 14:39
dem_dost'un dediklerine ek olarak:

Öncelikle terimler hakkında eş anlamları vermek istiyorum:
Zahiri = Dış temizlik
Batıni = ?ç temizlik
Ve Pir, Mürşid, Rehber ziyaretinde Gönül Abdesti vardır.

Taliblerin ?badet'ten önce evinde yıkanmış ve temiz elbiselerini giymış halinde Cem'e gitmeleri beklenir. Bu elbette Dedeler içinde geçerlidir.

Bu zamanda herkesin evinde temiz su ve sabun vardır ve bu nedenle temiz ve yıkanmış olarak topluma çıkmaları en doğal olan olaydır.

?badet yerinde (Cem'de) özel olarak Gönül Abdesti dışında ritüel bir abdest alma yoktur.

Dış temizlik kadar iç temizlikte çok önemlidir aynı önemi taşıyan Gönül Abdesti'de vardır, içimizde diğer insanlara karşı kin, kibir, buğuz, garez, fesat, fitne ve benzeri ahlak düşkünlüğü bulunurken ben temizlendim, denilebilir mi?

meh33
05.04.2005, 19:28
Evet haklısınız ama bize yani bütüm Müslümanlara Boy Abdesti istenilen durumlarda şarttır ve bu diğer şeylerle karıştırılmamalıdır..

Saygılar...

dem_dost
05.04.2005, 20:21
Evet haklısınız ama bize yani bütüm Müslümanlara Boy Abdesti istenilen durumlarda şarttır ve bu diğer şeylerle karıştırılmamalıdır..

yani bize aleviler yapamiyor, yanlis yapiyor mu demek istiyorsun?

bize abdesti namazi ögretmeye calisanlar cok.. fakat bunun "alevisini" görmemistim daha

hey allahim, sen akil fikir eyle

bizim abdestimiz gönlümüzün abdestidir, kur'anda buyruk olan herseye uyiyoruz

abdülkadir sezgin'de haci bektas senliklerinde:

"müslümanlar haci bektas gibi namaz kilar, abdest alir" demisti

sn ali aga varlik ayaga kalkmisti:

"Sezgin bey, yani biz yapamiyoruzmu demek istiyorsunuz?"

demisti salon karisti

ayni cevabi bende sana veriyorum:

"yani biz yapamiyoruzmu demek istiyorsunuz?"

neyse bugün topice cevap vermek icin seyh safiyüddin buyruguna bir göz attim

abdest konusuna gelince su cevabi veriyor seyyid safiyüddin hazretleri:

ABDEST NEDIR?

Amma, seriat abdesti su ile olur.

Tarikat abdesti Pir elinden biat etmektir.

Marifet abdesti, nefsini bilip Rabbisini tanimaktir

Hakikat abdesti, öz kendi ayiplarini görüp baskalarinin ayibini örtmektir

simdi siz böyle düsünen bir topluma: gusul abdestini, boy abdestini almazsan vs vs... cehennemde yanarsin... dersen

seni fazla ciddi alacagini zannetmiyorum

saygilarimla

KIZILEFE
27.11.2005, 16:58
dem dosta katılıyorum

dionysos
27.11.2005, 18:41
''yere bir salatalık düşüp bir kısmı çamur olursa siz hepsini mi yıkarsınız yoksa sadece çamur olan yeri mi yıkarsınız?''.

Sana salatalık mı demişler, bana da lisedeyken ülkücüler gelmişti, "islamı şartları nedir say" vs diye başladılar, adamlara ben bilmem islamın şartını, insan olamanın şartlarını sayıyım istersendiz dedim, sonra bunlar işi boy abdestine getirdiler "boy abdesti nasıl alıyorsun söyle" dediler, dedim almıyorum boy abdesti, "bi yumurtanın bi kısmı kirli olsa kirli olan yerimi yıkarsın" dediler, bende yumurtanın içi bozuksa dışını yıkmanın anlamı ne dedim, kırarım yumurtayı sağlamsa yerim bozuksa atarım... senin salatalıkta öyle işte, içi çürümüş bozulmuş salatalığı yıkasan ne olur? boy abdesti alan adamlara bakıyorum camiden çıkıp gözlerini sokaktaki bayanlara dikiyorlar "oooffhh taaş gibi taaş" diyerekten...

Bizde insanın içi önemlidir, içi temiz olan insan imkanları doğrultusunda dışını da temiz tutar...

candost
27.11.2005, 21:46
bana gore gonul abdesti ic temizligi daha onde ama zaten alevilerde temizlik kirk kapidan gecer diyoruz ici temiz olanin disi zaten temizdir...

ben sunniyim
24.03.2006, 23:32
ben bir sunniyim.iç güzelliğinden falan bahsediyosun,kurande yazan herseyi yapıyoruz diyosun ama abdest almakta kuranda yazıyo tamam için güzel olsun ama bir müslüman boy abdesti almadan(alevi bile olsa) ben müslümanım diye dolasmasın. bence aleviler herseyin kolayına kacıyor anlamadığım bir nokta daha muharrem ayında tuttugunuz oruclara saygı duyarım peki neden ramazan orucu tutmuyosuuz?

Arguvan 44
24.03.2006, 23:41
ben bir sunniyim.iç güzelliğinden falan bahsediyosun,kurande yazan herseyi yapıyoruz diyosun ama abdest almakta kuranda yazıyo tamam için güzel olsun ama bir müslüman boy abdesti almadan(alevi bile olsa) ben müslümanım diye dolasmasın. bence aleviler herseyin kolayına kacıyor anlamadığım bir nokta daha muharrem ayında tuttugunuz oruclara saygı duyarım peki neden ramazan orucu tutmuyosuuz?

ben sunniyim demene gerek yok isminden gayet nek olarak anlasiliyor ne oldugun.(yani sende bizim gibi insansin!)

Bence bu tür konular cok sacma yok niye almiyorlar yok niye aliyorlar bu ne yaa. Bu her insanin kendisine kalmis bisey ister pis pis kalir ister gider temizlenir. Zaten Aleviler temizlik konusunda cok duyarli insanlardir.

manifesto
25.03.2006, 00:02
bizim abdestimiz gönlümüzün abdestidir?
Ne bu şakamı şimdi.
Ben daha öncede böyle şeyleri duymuştum ama bilmiyordum şahsen, alevilerin cünup oldukdan sonra abdestsiz dolaşmaları bana biraz garip geldi.
Dinin bir emrini hıyar benzetmesi ile izah etmek nasıl bir yaklaşımdır ayrıyeten tartışılır.Ama benim ençok merak ettiğim ise bunun dindar aleviler içinde geçerli olup olmadığı?
Hepimiz gönlümüzün temizliğine önem veririz ama beden temizliği başka birşey.

Şoreş
25.03.2006, 00:07

Tam tersi Alevi olmak zordur.

Serkan_Devrim
25.03.2006, 12:54
ben bir sunniyim.iç güzelliğinden falan bahsediyosun,kurande yazan herseyi yapıyoruz diyosun ama abdest almakta kuranda yazıyo tamam için güzel olsun ama bir müslüman boy abdesti almadan(alevi bile olsa) ben müslümanım diye dolasmasın. bence aleviler herseyin kolayına kacıyor anlamadığım bir nokta daha muharrem ayında tuttugunuz oruclara saygı duyarım peki neden ramazan orucu tutmuyosuuz?saygı çerçevesinde soracaksanız sorun. soruyu sorup kendiniz cevaplarsanız ve ithamlarda bulunursanız hiç bir anlamı kalmaz. aleviler herhalde kirli dolaşmıyorlar. gönül abdesti yalnış dış temizliği değil aynı zamanda yüreğinizdende kirli şeyleri temizlemektir. yoksa aleviler gönüllerini temizleyip dışardan pis dolaşmıyorlar. oruç konusu içinde yeterince topik mevcut. arama butonundan sorgulatıp okuyabilir ve merak ettiklerinizi o konuların altında sorabilirsiniz.
saygılar

Ezo
25.03.2006, 13:05

Gulmek mi gerek Aglamak mi gerek bilmiyorum... Ben bu yazina gulecegim:).....

Mülumalan sayilanlar bütun pislgi, ahlaksizligi yapip sonra haç gidipte ben butun günahlarimdan arindim diyenlerdir herhalde sadece size göre....

Insanin iç güzelligi önemlidir ve temizlik sadece boyapdesti almak degildir...

Şoreş
25.03.2006, 13:11

Bak sana birşeyi hatırlatayım.Tarikatlar kurup haremler kurup sümüklü mendillerinin eşlerine yalatıp öptürenler vardı bunlar kimdi ? Kalkıpta katı düşünüp din ayrımı yapıp başkalarının inançlarını küçük görüp aşşalayanlar, sonrada ben müslümanım deyip ortalarda ağlaya ağlaya inliye inliye dolaşanlar kim?

manifesto
25.03.2006, 13:17
Mülumalan sayilanlar bütun pislgi, ahlaksizligi yapip sonra haç gidipte ben butun günahlarimdan arindim diyenlerdir herhalde sadece size göre

Değerli kardeşim meseleyi dağıtmadan izah edebiliriz, Allah kim halis bir niyet ile Hac edip onun rükunlarını yerine getirir ise onu affedeceğini bildirmiştir.
Hac bir tövbedir bütün davetleri bir kenara bırakıp Lebbeyk Allahım diyerek sadece onun davetine icab etmekdir.Haccı bu şekilde tarif etmeniz çok garip.
Çünkü eğer bir insan birdaha dönmemek üzere halis bir niyetle içten tövbe ederse Allah şüpesis onun günahlarını bağışlar

64- Biz hangi peygamberi gönderdikse, sırf Allah'ın izni ile itaat edilmek üzere gönderdik. Eğer onlar kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de Allah'tan günahlarının bağışlanmasını dileselerdi ve Resul de onların bağışlanmasını dileseydi, elbette Allah'ı affedici, merhametli bulurlardı

153- O kötü amelleri işleyip de sonra arkasından tevbe ve iman edenler için hiç şüphe yok ki, Rabbin bundan sonra yine de affedici ve merhamet edicidir.
Mesele bukadar basit iken müslümanları zan altında bırakan bu ifadeye katılmıyorum.
Konu alevi kardeşlerimizin zivaf oldukdan sonra temizlenip temizlenmediği.
Siz kendi içtihadınızı değil aleviliğin bu noktadaki hükmünü söylersiniz bilmeyende öğrenmiş olur hem siz aydınlatmış olursunuz hemde bilmeyen arkadaş işin aslını öğrenmiş olur.

Bak sana birşeyi hatırlatayım.Tarikatlar kurup haremler kurup sümüklü mendillerinin eşlerine yalatıp öptürenler vardı bunlar kimdi

Soreş, güzel kardeşim böylesi ciddi meseleleri magazinvari bir tarzda izah etmek yanlış olur.
Mesele din ve inanç sistemi olursa biraz ciddi olmak lazım, gidip çapkınlık konu başlığı altında bu tip konuşma tarzı sergileyebilirsiniz ama bu konu başlığı altında pek yakışık almıyor.
Müslüman sümüklü mendillerden keramet beklemez o senin medyanın uydurduğu haberlere hemen kanmandan ileri geliyor.
Ayrıca göz yaşı bir iç derinliğinin işaretidir.
Ömründe birkez olsun Allah ve Resulü için ikibüklüm olmamış insanlar bu mevzuyu anlayamayabilir.
Zira bu aşk makamıdır, o makamda olmayanlara delilik gibi gelir.
Çünki ilk müslümanlar delicesine islamı yaşıyorlardı, taki görenler onlara deli derdi.

irem
25.03.2006, 19:31
konuyla ilgili tüm yorumları okudum ama hala alevilikte neden boy abdestinin yer almadıgını anlayamadım chatlakalper kurandan konuyla ilgili bazı ayetleri de örnek göstermis aleviler kuran bizim de kutsal kitabımız dedigine gore peki neden boy abdestini almıyorlar cevap iç temizliği gönül abdestiyse ben bunu yeterli bulmuyorum evet bunlar dogru insanın kalbinin temiz olması herşeyden once gelir ama boy abdestinin alınmaması için gecerli bi neden mi bu ?ben bu sorunun cevabını gercekten merak ediyorum

sila
25.03.2006, 19:33

bak simdi soyle izzah edelimm. sunnisin ne guzell . ama seninn bu yazin bana ayrimcilik yaptigini cagristirdi. bence aleviler degil sen dusunmenin kolayina kaciyorsun..her insanin temizligi farkli olurrr illaki bu boy abdesttinimi gerektir . bu tamamen temizlikle ilgili birseydirr anliyormuusnnnn sen butun alevilerin temizlenirken yanindamisinn yada boy abdesti olmayan musluman olamazmii nasil bir yaklasim bu simdi. muharrem orucu bzizim icin bir yas orucudurr peki sen neden bizim bu yasimiza oratk olmuyrsunn.... herkes kendi pisligini gormeden baskasina konusurmuss once herkes kendi yapatigi duzenbazliklarii gorsun sonraa kalkip muslumanliktan falan bahsetsinn.........bir insann insan kim olursa olsunn belki yikanamayacak suyu bulmazz pis kir icindedirrr hertarafindann pislik akiyordurr yuzune bkilmayacak durumdadirr. bu hic onemli degilll yeterki ici temizz.. hasit olmasinn ... eline diline beline sahip olsun. bu yeterlidirr.. sonraa bir insanda cok temiz yuzunden nur akiyordur yani o kadar temiz olsunn ama icinde her turlu pislik vardirr her turlu aklina ne geliyorsaaa....
senin dedigin boy abdestinide alsinnn ee bumu oluyorr muslumanlikkkk. simdi temizdiyee onu muslumanmi yapalim yanii.... insanin ozundeki temizlikk herseye deger diye dusunuyorummmm.....gercek yasinsa dusunemeyecek kadar kucuksunn ........

saygilar...........

elazıgsünköyü
25.03.2006, 19:36
boyla alakası yok insanın içi önemli boya bakma içe bak

deryaa
25.03.2006, 19:48
arkadaşlar bu devirde hala neyi tartışıyoruz farkındamısınız? Yüzyıllar öncenin şartlarında getirilmiş kurallar zamanın getirdiği şeyler. Arap toplumu çok temiz olmayan bir toplulukmuş. Su yok, temizlik yok, insanlar pis. Eeee tabii ki bu insanlara bir temizlik anlayışı zamanın şartlarında ancak abdest adı altında oturtulabilir. Bence o zamanın şartlarında çok da akıllıca bir durum.Ama 2006 yılındayız. Su bol, temizlik kültürü oturmuş. Her gün banyo yapan bir toplumuz ve hala abdestin önemini vurgulamak yanlıştır. Şekilcilik insana bir şey kazandırmaz, yerimizde sayar dururuz. Ve dindeki en büyük yanlış şekilciliktir.

MetinK
25.03.2006, 20:08
''yere bir salatalık düşüp bir kısmı çamur olursa siz hepsini mi yıkarsınız yoksa sadece çamur olan yeri mi yıkarsınız?''. çamur olan yeri mi yıkamak doğru?:bitmisbu:

Ya böyle bir benzetme icin ne kadar zaman harcandi acaba?:14:
:D

alevidewrimi
25.03.2006, 20:09
her türlü ibadetini şekilcilik ve adeta reklama dönük yaşayan sunilere gelde aleviler için boy abdestinin yerine iç temizliği yürek temizliğini anlat
zaten bunlar islamı öyle bir hale getirmişlerki bunlarda cehenneme giden yok öyle yada böyle kendilerini cennete götürecek bir promosyon vardır mutlaka yok tövbe edini allah affeder yok hacca gidenin günhaları silinir yok miraç kandili mevlüt kandili vs ire günlerde kılınan namaz bilmem kaç namaza bedel
benim mantığım bunu algılamaıyor almıyor bence işlenen bir günahın affı olamaz vede olmamamı eğer aksi ise bence bu işte bir tezatlık var
ozamn hekes şöyle düşünsün ki düşünede çok
biz bu günahı işleyelim tövbe edersek allah bizi affeder cennetine alır işte bu çok tehlikeli malesef şu an sunnilerin yaşadığı islam bu

yusufçukgecegez
25.03.2006, 21:49
selam arkadaşlar,günümüzde tüm medeni insanlar banyo yaparlar bunu tartışmanın bir manasıyok bence.artı iç temizliği gerçekten çok önemlidir,insan olmanın en önemli vasfıdır herhalde.bende sünniyim ve sizde bilirsiniz sünnilerde cinsel ilişkiden hemen sonra uyumadan gusul,boy abdesti alınır.sabah alınsa ne farkeder buda tartışılır tabi.benim tam anlayamadığım veya anladığım alevilikde hemen duş almak yok galiba.olabilir sonuçta sünnilerle pek çok konuda görüş ayrılığı var bundada olabilir.büyütecekde bişe yok aslında.gusul abdesti almayla iyi müslüman olunmaz...tam hatırlayamamakla beraber bir hikaye dinlemiştim vede olsa olsa bir imam anlatmıştır....peygamberimizin torunlarının şehit edilmesinde bulunmuş biri,zamanın büyük din alimlerinden birine soru sorar,beytullahın ne tarafında namaz kılarsam daha hayırlı olur diye.alimde şu cevabı verir.sen resulullahın ehlibeytini yıktın,şimdi kabenin ne tarafında durursan dur farketme ...diye.ilk önce insani yönümüzü geliştirelim tüm islam alemiki ibadetlerimiz samimi olsun.saygılarımla.

decar
25.03.2006, 23:46
boy abdesti hakkındaki tüm yorumları okudum biz alevilerde iç temizliği önemlidir ancak boy abdestide yadırganamaz bir gerçek ben allah der kalkarım allah der yatarım boy abdesti almadan cem evinin kapısından bile geçmem tabiki bu görüş kişinin kabullenmesine baglı başkalarının sevabı veya günahı kimseyi ilgilendirmez ''her koyun kendi bacagından asılır''

wanteed
26.03.2006, 17:21
varmı öle bişey yav ben dış iç temizlik mi var güsül ap ayrıdır kadınlar reğil olduktan sora bitince güsül ederler cisel münasebet bitikten sonra güsül edinilir rüyalanınca uyandığında güsül edinilir benim içim temiz benim dışım temiz sacmalamayın kardeşim müslüman san güsül alacan mecbursun ama yok müslüman değilsen almasanda olur anmaladığım şey müslümanız diyorsunuz ama müslümanlıkta farz olan hic bir şeyi tam manasıyla yapmamak için acaip şeyler cıkarıyorsunuz biraz ilim kitapları okuyun islamiyeti iyi anlayın ....

Şoreş
26.03.2006, 17:37
varmı öle bişey yav ben dış iç temizlik mi var güsül ap ayrıdır kadınlar reğil olduktan sora bitince güsül ederler cisel münasebet bitikten sonra güsül edinilir rüyalanınca uyandığında güsül edinilir benim içim temiz benim dışım temiz sacmalamayın kardeşim müslüman san güsül alacan mecbursun ama yok müslüman değilsen almasanda olur anmaladığım şey müslümanız diyorsunuz ama müslümanlıkta farz olan hic bir şeyi tam manasıyla yapmamak için acaip şeyler cıkarıyorsunuz biraz ilim kitapları okuyun islamiyeti iyi anlayın ....

Gönül Abdesti olmadan olmaz arkadaşım..

Hüseyin69
26.03.2006, 17:43
Alevilikte abdestin olup olmaması konusunda bir çok tartışma vardır özellikle bu boy abdesti konusunda bir çok tartışma olmuştur. Bir benzetme yaparlar : ''yere bir salatalık düşüp bir kısmı çamur olursa siz hepsini mi yıkarsınız yoksa sadece çamur olan yeri mi yıkarsınız?''. Bu konuya açıklık getirelim arkadaşlar sizce de doğru olan bu mu? çamur olan yeri mi yıkamak doğru?:bitmisbu:

ben müslüman degilim
ama temizlik konusunda günlük sahsi temizligin gerekleri ne ise oda uyguanilir.
tam tersini düsünen birisinin cikacagini sanmam.
basliginda ima var gibime geliyor ve burda alevileri bir testen gecridiginiz anlami hic te uzak bir ihmal olmasa gerek.
neden böyle bir baslik actigini anlamak icin illede profesör olmaya gerek yok.
imali bir sekilde aleviler cinsel iliskiden sonra yikanmiyorlar anlami cikiyor. dedigim gibi bir evde üc cesit temizlik olur günlük aylik ve yillik
bir insanda iki cesit olur günlük ve haftalik tir günlük temizlik hepimizde biliyoruz el yüz yikamakbanyo dus almak temiz kiyafteler giymek vs
haftalik temizlik sac sakal vs gibi günlük disindaki temizliktir sac sakal temizligi haftaliktir diye bir kuralda yok aylik olur 15 günlük olur yada hic olmaz erkekler icindir

hehe yine öküzün altinda buzagi ariyorum :)

sila
26.03.2006, 17:47

senin dedigin tam bir temizlile ilgili birseyyy..... neden herseyi gusule bagliyorsunuzz ki o olmadan musluman olunmuyormudaa temiz oolmuyorr oda musluman olmuyor anlamindamii.... herkes temizlenirken aa bak ben gusul aldim temizlendim muslumanim mi diyorr... bu nasil birseyy yaa herkess temizligi pisligi sizdenmi bilyiorr yanii.... herkesin temizlenmeside .abdestti farkli olabilirr bu temizlik sadece gusulle olacak diye bir kaide yok... ibadette hersekildedirr abdesttee.... ne namaz kilmaklaa ibadet edeilirr musluman olunurr nede gusul alinarakk temizlenirr musluman olunurr......herkess ibadetinide temizliginidee her turlu yaaprr... yeterki insan olsunnn.....sen ozundeki icindeki temizlige bakk dis onemli degil ic onemlidirr....gusul abdesti dis temizligi gosterir ici degill... bunun musluman olmakla olmamakla bir alakasi yok , herkes bir sekilde temizleniyor nasilsa pis gezmiyoryaa........

saygilar.........

Alevikız :)
26.03.2006, 17:59
Dışının temizliğine önem veren bir insanın içinin pis olabileceğine neden bu kadar ağırlık verdiniz anlamadım. Zaten içi pis olan bir insan dışınıda tam anlamıyla temizleyemez :)

Salatalık meselesine gelince miden nasıl kabul ederse onu yaparsın. Bu örnek bu konuya aydınlık getirecek bir örnek değil bence.

wanteed
26.03.2006, 18:04
senin dedigin tam bir temizlile ilgili birseyyy..... neden herseyi gusule bagliyorsunuzz ki o olmadan musluman olunmuyormudaa temiz oolmuyorr oda musluman olmuyor anlamindamii.... herkes temizlenirken aa bak ben gusul aldim temizlendim muslumanim mi diyorr... bu nasil birseyy yaa herkess temizligi pisligi sizdenmi bilyiorr yanii.... herkesin temizlenmeside .abdestti farkli olabilirr bu temizlik sadece gusulle olacak diye bir kaide yok... ibadette hersekildedirr abdesttee.... ne namaz kilmaklaa ibadet edeilirr musluman olunurr nede gusul alinarakk temizlenirr musluman olunurr......herkess ibadetinide temizliginidee her turlu yaaprr... yeterki insan olsunnn.....sen ozundeki icindeki temizlige bakk dis onemli degil ic onemlidirr....gusul abdesti dis temizligi gosterir ici degill... bunun musluman olmakla olmamakla bir alakasi yok , herkes bir sekilde temizleniyor nasilsa pis gezmiyoryaa........

saygilar.........

PEKİ NAMZ KILMA ORUC TUTMA GÜSÜL EDİNME YAV SENİN MÜSLÜMAN OLDUĞUN NERDEN ANLAŞILACAK SEMA YAPARKMI YOKSA SAZ CALARKMI YOKSA YAV KENDİNİZİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRÜYORSUNUZ EMİTASYON OLMAYIN GERCEK OLUN

sila
26.03.2006, 18:08
PEKİ NAMZ KILMA ORUC TUTMA GÜSÜL EDİNME YAV SENİN MÜSLÜMAN OLDUĞUN NERDEN ANLAŞILACAK SEMA YAPARKMI YOKSA SAZ CALARKMI YOKSA YAV KENDİNİZİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRÜYORSUNUZ EMİTASYON OLMAYIN GERCEK OLUN

onceleikle buyuk yazmayin herseyii gayett ney goruyorumm kor degilimmmm kendinizi ne zanediyorsunuzz kalkmiss ninelik bilmislik taslaamyin bana muslumanlik nedirr sencee sadece gusulle olan birseymii sacmaalamyin lutfennn .....

SAYGILAR...............

Hüseyin69
26.03.2006, 18:16

kardes sen el ele el hakka nedir bilirmisin
ben yemek yerken yemek cesidine göre degisir ellerim yagli oldugu halde saz calarim bu bana degil sazin kirlenmesine zarar vermekten baska birsey degil ama elimi yikadiktan sonra sazi calsam daha dogru olmazmi elbette en mantikli seydir sen niye namazi orucu buraya kadar getirdinki sen müslümansin müslümanligin sartlarini yerine getiriyorsun ben aleviyim aleviligin sartlarini yerine getiriyorum olay bu kadar acik ve nettir
yukaridaki yagli ellerle saz calmak olayi sadece bir örnek verdim kesinlikle kirli yagli ellerle saz calmayi bosver kilifindan bile cikarmam örnegi baksa yönlere cekme
unutmaki namaz kilan birinin yanindan gecen bir bayan hem namazi hemde abdesti bozuyormus yada söyle diyim kirletiyormus
isin yoksa git temiz su bul yeniden abdest al yeniden namaza dur en az bir saat göme gitti:)

lion12
26.03.2006, 18:37
Ya arkadaşlar bana bu eleştiriler ve tartışmalar o kadar tuhaf geliyor ki ya inanın bazen kafayı yiyecek gibi oluyorum yaa.Dostlar allah aşkına öküz altında buz aramayalım yaaa.Ben bir alevi olaraktan tabi ki aslen insanın iç temizliğine önem veririm fakat iş neden yanlış yerlere çekiliyor ya da sünni kardeşlerimiz neden eleştirilerini biraz daha hoş bir dilde yazmıyorlar hiç anlamış değilim.Unutmayalım ki burası bir alevi forumu ve eğer buraya katılıyorsanız lütfen eleştirileri biraz daha hoş bir dille yapalım.Örnek ben sünniyim isimli kardeşimiz.Eyvallah olabilirsin insansın sonuçta ademoğlu değil misin.Bu tavır hiç hoş değil ki siz niye gusül abdesti almıyorsunuz.Bunun yerine sizin inançlarınızda da boy abdesti almak var mı diye sorsanız sünni kardeşler daha iyi edersiniz.Ayrıca neden olmasın ki,gayet tabii biz Alevi-Bektaşi inançtaki insanlar da boy abdesti alırız.Zaten İmam Cafer buyruğunda da geçer.Ol talip ki ceme temiz ve banyo yapmış ola gide diye yazar.Niçin banyo yapıp boy abdesti almayalım ki.Şimdi nedir boy abdestinin farzları hemen bir göz atalım.Ağzı yıkamak,burunu temizlemek ve vücudun her yerini ıslak yer kalmayacak şekilde yıkamak.Bunu kuran'da yazdığı gibi biz de Alevi kardeşleriniz olarak uyguluyoruz Sünni dostlar.Yapmayın lütfen yaaa.Gerçekdışı,hiçbir bilimsel ispatı olmamış,ondan bundan duyduğunuz bu saçma sapan hurafelere itibar edip inanmayın yaaa. Gerçeğe Hü! ayin-i cem erenleri! Allah İmam Hüseyin'in yasını gönlümüzden,yaşını da gözümüzden hiç eksik etmesin.

decar
26.03.2006, 19:22
arkadaşlar bırakın bu mevzuyu hiç cem evlerinde merhumun yıkanma işleminde bulundunuzmu biz aleviler merhum olan canlarımıza bile boy abdesti aldırıyoruz agzıma burnuna 3 defa su verilir ıslak yer kalmayacak şekilde yıkanır sünni kardeşlerimize sesleniyorum sürekli alevilikte bir açık aramakta vazgeçin biz ehlibeyt yolundanız iç temizlik dış temizlik bizim için ana kurallardandır boy abdestimizide alırız bizde ana kural içinin fesat olmamasıdır

wanteed
26.03.2006, 20:08
ölüyken değil diriykende güsül alınır !!!!!!

ben burad kimseye islamiyeti de öğretmiyorum islam dini akıl dinidir temizlik islamdan gelir!!!

khaydar
26.03.2006, 20:51
SLM ARKADAŞLAR...
Temizlenmek tüm insanların fiziki bir zorunluluğudur. Aleviler için boy abdesti almıyor ( temizlenmiyor) demenin altında bir kasıt olduğu açıktır. Her insan gibi aleviler de temizlenir.
Bunun yanında gönül temizliği ile insanın düşüncelerinin ve niyetlerinin temizliği anlatılır ki bu toplum yaşamı için daha önemli olsa gerek.

Nesimi
26.03.2006, 20:59
Bu konuda da alevilere haksızlık yapılıyor
Birincisi temizlik çok önemlidir her insan için. Bunu önemsemeyenler vardır elbet ama gerçektende temiz olmak her insanın yapması gereken bir zorunluluk. bunu dine bağlamanın gereksiz bir tartışma yaratmaktan başka işe yaramayacağı bellidir.

Merak eden sunni vatandaşlar varsa buyursun cemevine gelsin ölüleri yıkama olayı vardır cemevlerinde. sembolik bi durum aslında bu. İnsanlar her koşulda temiz olmak zorunda ve Anadolu toplumu bu konuda başarılı bence

yusufçukgecegez
27.03.2006, 02:26
arkadaşlar ,sünnilerde boy abdesti çok önemlidir,yeri ayrıdır.abdest almak,banyo yapmak, boy abdestinin yerini tutmaz ,bu sünnilerin inancı,bende sünniyim.alevilerde aynı şekilde olması mecburmu allah aşkına ,bana kalırsa yok deyin çıkın işin içinden,bizim temizlik anlayışımız başka deyin o kadar.sanki suçluymuşsunuz gibi savunma durumunda görüyorum sizi.ayrıca tabiki iç temizliği çok önemli,içi temiz olmayan dışını istediği kadar temizlesin önemi olmaz bencede.bunun gibi vasıflarından dolayı alevileri ben seviyorum,hepiniz çok dürüstsünüz .istisnalarda olabilir tabi,ama benim için önemli olan genelin ne yaptığı...gusul ile müslüman olunmaz buda bir gerçek,müslüman olmak bu kadar basit değil zaten.saygılarımla.

RevoLt_Blue
27.03.2006, 02:51
Şımdı kım dedıkı burda iç temızlıgı onemlı degıldır? herkes iç temızlıgınden v-bahsediyor? bahsedılen konu gusul kı buda dış temızlık olayırıdır.
Ben bir Aleviyim ve aklım birseylere erdı erelı Gusul abdestı alırım. Evrensel bir dini Evrensel mezhebiyiz ateist arkadaslar kendılerını Aleviler ile karıstırıp Aleviler adına bu konuda yorum yapmasınlar. Ateizm ile Alevilik karısır oldu gitti. Once Aleviligin mezheple alakası olmadıgını bir felsefe olduğunu soyledıler, sımdıde baska saçmalıklar. Okuyan adam Aleviliğidir bilir, ulu geçmişinide, çektiği acılarıda. Aleviler Alperenlerle İslam ı yaymıslardır Avrupaya Anadoluya. şimdi bizi hangı çılgın İslam dınının dısına Çıkaracakmış şaşarım..
Camıye gitmiyorum tamam nedenlerı ıle biliyorum.
Ramazanı tutmuyoruz tama nedenlerı ıle bılıyorum..

Ama gusul ıle sorun ne anlamadım, tamam kardeşım iç temızlıgıdır almıs bası gidiyor, inkar etmedık önemlıdırde. Olay şu duruma geldı "ne insanalr gördum ustunde elbisesi yok, ne elbıseler gördum ıçınde insan yok" haklısınız olabilir. ama konu bu değılkı.
Dış temızlığı ve ben Aleviyim diyen herkes gusul abdestı almalıdır,dışı temız içi kırlı ınsanlardan sizene, içinizde dışınızda temız olsun.. en azından yıkanırken bir nıyet etmelıdır, niyetsız hiçbirsey olmaz..
Cem evinede Öyle girmelıdır..
Bunlar benım fikirlerımdir..
saygılar..

yusufçukgecegez
27.03.2006, 23:46
alevilerin iç temizliğini,insanlık yönünü ,dürüstlüğünü,en dinci sünni bile inkar edemez,biraz düşünse zaten.iç temizliğine diycek yok.alevileri sevmemin başlıca nedeni bu.bu boy abdestinide bence her millet alıyodur bir şekilde,sünnilerde biraz değişik sadece.alevilerdede bu uygulama nasıldır,merak konusu olsada,çokta önemli değil bence,sonuçta bi şekilde temizleniyoruz,imkanı olan kimse pis dolaşmıyo tabiki,herşeyden önce insani bir ihtiyaç.

sırdaş
28.03.2006, 01:13
Canlar bazı Alevi kardeşlerimizin gerek namaz gerek abdest konularında yanlış anlamalara meydan verecek şekilde açıklamalar yapmasını ben doğru bulmuyorum.Sünni kesimin ağzına sakız vermeyelim.

Bizler namazı aslına uygun bir biçimde kılarız.Abdesti en güzel şekilde alırız.Bizler dış temizliğe önem verdiğimiz gibi iç temizliğe de çok önem veririz.Gûsül abdestine gelince bu abdesti de tam layıkıyla aldığımız gibi sünnilerin vücudumuzda temizlenmedik ve su değmedik bir tek kıl kalmaması gereklidir.Sözüne biz de inanırız. Ama daha önemlisi insanlara karşı içinde bir kıl kadar kötülük duygusu olan insanın gûsül abdesti almamış sayılacağına inanırız.

Bizler abdest alır namaz kılarız.Şekilciliğe önem vermeyiz.Bizim asıl hedefimiz daimi abdest ve namazdır.Alah'tan tüm insanlar için bunları niyaz ediyorum.

Biz Aleviler yaradılanı severiz,Yaradandan ötürü...Yaradılan derken buna bir örnek verelim.Biz tüm hayvanları severiz.Yılanı da severiz,akrebi de ancak yılanı ve akrebi koynumuza alıp yatmayız.Biz bize dost olanlarla dostuz.

Sonsuz sevgi ve saygılarımla...

Hüseyin69
28.03.2006, 01:53
on iki imamlar orucu bir yas tutma bicimidir anadolu aleviliginde
bu konularda yeterindce doyurucu cevaplar var sitede
anadolu aleviligi kerbela olayinda yada katliaminda sehit düsenler icin 12 gün yas tutar
bu süre icerisinde mümkün oldugu kadar hatta bazi yörelerde su hic kullanilmaz nasilki
anadolu aleviliginde isigin kutsalligini simgeleyen mum a mum söndü yakistirmasi yapildiysa
alevilikte boy abdesti güsül usul vs gibi bir cirkinlikle yine karsi karsiyayiz diyeceksinizki
buda nerden cikti mum söndü cirkinligi ile gusul usul olayi hic yabanci degil tuttugumuz
yas geregi yikanmiyormusuz temizlenmiyormusuz
diye bize bosuna demiyorlar aleviler yikanmiyor gusul filan almiyor
onlar cünübtür vs
hic birsey basli basina meydana gelmez
ates olmayan yerde duman tütmez
sandimki bu yazdiklarimi belki bir alevi yazmis
ama yorumlarinizda böyle yada buna benzer bir mesaj bulmadigim icin yazdim

secretpoint
28.03.2006, 12:10
Hangimizin evinin içi pis? Herkesin evi kendine göre temizdir.
Evin içinde bu ruh yani bedenimizdeki bu ruh için bu evi yıkanacak. Kendi özünü saklayan o Allah'ın sıfatına pislik yakışmaz.

Ruh ile sıfat bir bütündür. Zahirle batın gibi.

Dostluk
28.03.2006, 15:08
iç temizlik ve dış temizlik konusu tüm insanların yapması gereken bir iştir bence boy abdesti herkes ce alınmalıdır buda temizliğin bir simgesi değil mi?

Şoreş
28.03.2006, 15:19
iç temizlik ve dış temizlik konusu tüm insanların yapması gereken bir iştir bence boy abdesti herkes ce alınmalıdır buda temizliğin bir simgesi değil mi?

edit......

alyeşil
28.03.2006, 15:22
Sana salatalık mı demişler, bana da lisedeyken ülkücüler gelmişti, "islamı şartları nedir say" vs diye başladılar, adamlara ben bilmem islamın şartını, insan olamanın şartlarını sayıyım istersendiz dedim, sonra bunlar işi boy abdestine getirdiler "boy abdesti nasıl alıyorsun söyle" dediler, dedim almıyorum boy abdesti, "bi yumurtanın bi kısmı kirli olsa kirli olan yerimi yıkarsın" dediler, bende yumurtanın içi bozuksa dışını yıkmanın anlamı ne dedim, kırarım yumurtayı sağlamsa yerim bozuksa atarım... senin salatalıkta öyle işte, içi çürümüş bozulmuş salatalığı yıkasan ne olur? boy abdesti alan adamlara bakıyorum camiden çıkıp gözlerini sokaktaki bayanlara dikiyorlar "oooffhh taaş gibi taaş" diyerekten...

Bizde insanın içi önemlidir, içi temiz olan insan imkanları doğrultusunda dışını da temiz tutar...

hayran kaldım verdiğin cevaplara katılıyorum tamamen. bu çook saçma bi soruu. hem bugünki şartlarda temiz olmamak için inat etmek gerekir..
Bu soruyu alevilere soran zihinleri temizlemek lazım.

makbule0658
28.03.2006, 16:01
bencede ruh temizliği makbuldür.Önce içini temiz tutmalıdır insan.

halitseyfi
28.03.2006, 22:22
TDK sözlüğünden alıntı Abdest: 1 . Müslümanların, belli ibadetleri yapabilmek için bir düzen içerisinde bazı organları yıkayıp bazılarını mesh etme yoluyla yaptıkları arınma.

sevgili canlar
burda bahsedilen yukarıdaki abdestse alevilikte olduğunu sanmıyorum,yoktur.
TDK sözlüğünden alıntı Boy Abdesti: İslam dininin gerekli gördüğü durumlarda ve biçimde yıkanıp abdest alma, gusül.
özellikle cinsel ilişkiden sonra kurala uygun biçimsel olarak yıkanmaksa oda yok

yok eğer kirlenmeye neden olabilecek hertürlü iş ve işlerden sonra suyla ve sabunla temizlenmek ise elbet ki temel ilkelerimizdendir.bu ister kısmi olsun isterse tüm beden temizliği olsun var.

Şahmati
28.03.2006, 22:51
ac veya tok karnina boy abdesti tarifi;
efendim bunun icin bir adet sabun, sampuan, lif, kuru temiz bir havlu ve akan bir dus lazim gelir..
dusun altina girmeden oncelikle suyu ayarlarsiniz.. burada onemli olan yasiniza ve ozel isteginize gore suyun sicakligini ayarlamaktir.. akabinde lifi alir sabunla iyice bir kopurtursunuz..guzelce vucudun her bir yerini ovalarsiniz.. sonrasinda saciniza sampuani dokerek iyice bir ufalarsiniz.. su ile durulanir, havlu ile kurulanirsiniz.. hepsi bu..

srdr_ist
28.03.2006, 22:59
ac veya tok karnina boy abdesti tarifi;
efendim bunun icin bir adet sabun, sampuan, lif, kuru temiz bir havlu ve akan bir dus lazim gelir..
dusun altina girmeden oncelikle suyu ayarlarsiniz.. burada onemli olan yasiniza ve ozel isteginize gore suyun sicakligini ayarlamaktir.. akabinde lifi alir sabunla iyice bir kopurtursunuz..guzelce vucudun her bir yerini ovalarsiniz.. sonrasinda saciniza sampuani dokerek iyice bir ufalarsiniz.. su ile durulanir, havlu ile kurulanirsiniz.. hepsi bu..

Sanırım eksik var:

1 kimse kusura bakmasın gerçek bu sağ ayağınla gireceksin içeri
2 Tamamen soyunamazsın cenazeler nasıl yıkanır hatırlayın edep yerleriniz alenen açık olmayacak nedeni ise meleklere olan inancımızdandır.Kimse görmüyor diye hiçkimse görmüyor değil ona göre davranacak vede terbiyesizlik etmeyecen bu söz ayrıca hünkardan kalmadır.Zatıma ait değil
3 Besmele ile başına dökeceksin önce başına omuzlarına vede ağzınada su ile yıkayacaksın
4 Edep vede teharet yerleri dediğimiz yerleri sol el ile yıkayacaksın
5 Niyeti tammamlayıp dışımızı temizledik özümüzde temiz eyle diye tastikleyeceksin
Tekrar sağ ayak ile çıkacaksın.
Ayrıca sakal vede saç keserken sana şahitlik edecek bu varlığına da tövbe edip önce sonra keseceksin.

Saygılarımla

manifesto
28.03.2006, 23:01
İçi temiz olmayanın dışıda temiz olmaz dışı temiz olmayanın içide temiz olmaz.
İç dışın dışda için aynası değil mi?
Bu mesele magazine dönmeye başladı sanırım ,herkez kendi temizlenme mantığına göre temizlense zatn hepimiz temiz oluruz.

srdr_ist
28.03.2006, 23:14
İçi temiz olmayanın dışıda temiz olmaz dışı temiz olmayanın içide temiz olmaz.
İç dışın dışda için aynası değil mi?
Bu mesele magazine dönmeye başladı sanırım ,herkez kendi temizlenme mantığına göre temizlense zatn hepimiz temiz oluruz.

Bu içi temiz olmak yani özü bazılarının özü temiz kabuğu sertse ne edecez.:p

manifesto
28.03.2006, 23:18
srdr karpuzun da kabuğu sert ama içinde şeker gibi nimet var.
rencide oldukları izlenimine kapıldım o yüzden böyle yazdım.Yoksa temzilik hem imandan hemde insanlıkdan bunda şüpe yok.
Bazı arkadaşların meseleyi böyle izah etmelerine şaşırmadım, ama genelleme hiç yapmadım.Yoksa sırf bazıları sünniler su ile yıkanıyor diye kendilerini toprak ile yıkayacaklar(Bu sözüm sahiplerini biliyor)

yusufçukgecegez
29.03.2006, 23:33
sevgili canlar
burda bahsedilen yukarıdaki abdestse alevilikte olduğunu sanmıyorum,yoktur.

özellikle cinsel ilişkiden sonra kurala uygun biçimsel olarak yıkanmaksa oda yok

yok eğer kirlenmeye neden olabilecek hertürlü iş ve işlerden sonra suyla ve sabunla temizlenmek ise elbet ki temel ilkelerimizdendir.bu ister kısmi olsun isterse tüm beden temizliği olsun var....

bravo hocam.bu sorunun en kesin ve net cevabı bu galiba.soran art niyetlemi sordu bilmiyorum ama,verilecek en net cevap budur bence.umarım soruyu soran arkadaş memnun kalmıştır.saygılarımla

yalandünya
07.04.2006, 14:02

BEN SUNİYİM VE TAKILMIYORUM AMA SAYGIM BÜYÜK İNSAN BANYO YAPINCA SADECE KİRLİ YERLERİMİ YIKIYO YOKSA HERYERİNİMİ?

yalandünya
07.04.2006, 14:03

EVET SANA KATILIYORUM KARDEŞİM KURANMI DEĞİŞTİ YOKSA KURALLARMI

yalandünya
07.04.2006, 14:06
yani bize aleviler yapamiyor, yanlis yapiyor mu demek istiyorsun?

bize abdesti namazi ögretmeye calisanlar cok.. fakat bunun "alevisini" görmemistim daha

hey allahim, sen akil fikir eyle

bizim abdestimiz gönlümüzün abdestidir, kur'anda buyruk olan herseye uyiyoruz

abdülkadir sezgin'de haci bektas senliklerinde:

"müslümanlar haci bektas gibi namaz kilar, abdest alir" demisti

sn ali aga varlik ayaga kalkmisti:

"Sezgin bey, yani biz yapamiyoruzmu demek istiyorsunuz?"

demisti salon karisti

ayni cevabi bende sana veriyorum:

"yani biz yapamiyoruzmu demek istiyorsunuz?"

neyse bugün topice cevap vermek icin seyh safiyüddin buyruguna bir göz attim

abdest konusuna gelince su cevabi veriyor seyyid safiyüddin hazretleri:

ABDEST NEDIR?

Amma, seriat abdesti su ile olur.

Tarikat abdesti Pir elinden biat etmektir.

Marifet abdesti, nefsini bilip Rabbisini tanimaktir

Hakikat abdesti, öz kendi ayiplarini görüp baskalarinin ayibini örtmektir

simdi siz böyle düsünen bir topluma: gusul abdestini, boy abdestini almazsan vs vs... cehennemde yanarsin... dersen

seni fazla ciddi alacagini zannetmiyorum

saygilarimla

YAPMAYIN YAA
KURANDAN BAHSEDİYORUZ
İÇ GÜZELLİK İNSANIN DIŞINA VURUR
TEMİZLİKLE İÇ GÜZELLİGİ KARIŞTIRMAYIN BENCE SİZ KENDİNİZE GELİN

yalandünya
07.04.2006, 14:08

BAKARMISIN KARDEŞ BENDE ÜLKÜCÜYÜM ABDESİ NELERLE KARIŞTIRIYORSUNUZ SON PEGAMBER HZ.MUHAMMED ALLAHIN ELÇİSİ ALLLAH BİZE KURALLARI SÖYLEMİŞ BİZİMDE GÖREVİMİZ YAPMAK YOK SALATALIK YOK YUMURTA ÇOK İNSANIN İÇİ TEMİZ OLUCAKMIŞ TEMİZLİK BUNUN NERESİNDE ALLAHIN KURALLRINA KARŞI GELİYORSUNUZ SONRADA BİZİM İÇİMİZ TEMİZ DİYİP KENDİNİZİ KAVUTUYORSUNUZ YAZIKK

sila
07.04.2006, 15:23
BAKARMISIN KARDEŞ BENDE ÜLKÜCÜYÜM ABDESİ NELERLE KARIŞTIRIYORSUNUZ SON PEGAMBER HZ.MUHAMMED ALLAHIN ELÇİSİ ALLLAH BİZE KURALLARI SÖYLEMİŞ BİZİMDE GÖREVİMİZ YAPMAK YOK SALATALIK YOK YUMURTA ÇOK İNSANIN İÇİ TEMİZ OLUCAKMIŞ TEMİZLİK BUNUN NERESİNDE ALLAHIN KURALLRINA KARŞI GELİYORSUNUZ SONRADA BİZİM İÇİMİZ TEMİZ DİYİP KENDİNİZİ KAVUTUYORSUNUZ YAZIKK

Gorunuse bakiirsa sizde forum kurallarina karsi gelmisinizz buda cok onemli tabikii:) yaa benim anlamadigim kalkmislar kurallalara karsi gelniyorr ne karsi gelmesi yaa temizlik tabiki onemli herkes pismi geziyorr lalaa millettin derdi sizi mi gerdi hanfendi......herkes sizin istidiginizz gibi yapmasada temizligini bir sekilde yapiyorr... sende disini temiz tutup icini temiz tutuyormusun bakalimm.. buda ayri bir meselee..temizlik sadece gonul rahatligiyla ilgili bir kavramm ...egerki diger tarafida dusunecek olursaniz orda sizin dis temisligine bakipta gec sen cennete denmesi mumkunmu .... ic guzeliigin, ahlaklililign, sonra kimin icin ne yapmisin ,agir baslilik saygi sevgi bunlar daha onemli degilmi.....

saygilar........

polata
07.04.2006, 15:28
Su bulamadığında toprak veya kum ile abdest alan bir insan gerçek anlamda temizlenir mi?
Başından bir tas su dökmek ile insan bedeni temiz olur mu?

Temizlik dış tenden öte insanın içinde olması gereken birşeydir.

Şah-Mat
07.04.2006, 15:40

Ülkücü yada başka bir şey bu önemli değil...

Fakat site istatiğine bakarsak aslında siteye ülkücü olarak gelip ALEVİLER hakkında bir tane doğru cümle sarf eden birini görmedim.Hayatımda da görmedim.Alevi MHPciler dışında..

Sana ne nasihet ne söz işler..Ya gerçeği öğrenip İNSAN olacaksın yada Alevilik hakkında hep Kör ve Sağır olarak yaşayacaksın sana öğretilenlerle..bu yüzden önce tarafsız bir incele.hep sizin bildiğiniz doğru zaten dünya yanlış...

Şoreş
07.04.2006, 17:18

edit.....

Hüseyin69
07.04.2006, 18:16
biri banami bagiriyor
hehe büyük yazilari görünce birden öyle sandim
isterseniz forum kurallarini bir kez daha gözden geciriniz

dgnlhmlr
07.04.2006, 19:02
gonul abdesti. ic temizligi tamam vardir guzeldir. Ancak gerekli durumlarda abdest almanin alevilikle uymayacak bir yani yoktur. Bence inanc davranisinada ters degildir.

TheGodfather
07.04.2006, 19:09
Bizim namazımız kılınmıştır..Bir iki el yıkamayla temizlik olsaydı siz bizden öne geçemezdiniz..Temziliğin önemli olanı gönül temizliğidir..Bu demek değildir ki dış temizliğimize önem vermiyoruz..Her sunninin yaptığı gibi duşumuzu alıyoruz..daha ne bekliyorsunuz anlamak mümkün değil..

dgnlhmlr
07.04.2006, 19:10
yalan dünya 'ya: sen söylenenler senin icin ne ifade ediyosa onu yap. bırak aynı söylenenleri baskalarıda anladıkları yorumladıkları gibi yapsın. Kurallara karşı gelip gelmediğimizin kararını ne sen nede başkası veremez. ders vermeye çalıştığın şeyleri kendine saklaman daha mantıklı bir hareket olacaktır.

murat_53
08.04.2006, 01:08
Arkadaşlar anladığım kadarıyla , abdest almayı bilmeyenler veya hiç almayanlar iç temizlik diye geçiştiriyor. Yani herkes bir biçimde inancı kendi hayat biçimine uydurmaya çalışıyor.
Birde şunu sizinle paylaşmak istiyorum. Özellikle boy abdesti almanın Kuranda yeri olmakla birlikte bu abdestin fizyolojik olarak nedeni de vardır. Cinsel ilişki sırasında tüm vücut dışarıya kimyasal bir madde salgılar, bu somut olarak hissedilmez. ama vücudun yüzetinde oluşur. Bu abdestin nedenlerinden biride bu diye biliyorum . Onun için boy abdestin de özellikle vücudun iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerçeği vardır. Bunu önemli bir bilimsel kaynaktan okumuştum.

murat_53
08.04.2006, 01:10
Ayrıca bu temilik olayını neden hep Aleviliğe mal ediyosunuz. Yani öyle cümleler varki sanki alevilerden başka temiz insan yok. Aleviler en iyi. Aleviler en temiz. Yani bukadar yanlı yazılar olur. arada bir objektif olmayı deneyin

Şoreş
08.04.2006, 01:17
Alevilerde temizliklerini düzenli olarak yerine getirirler boy abdesti genel bir durum temizlenme imkanı olan insanlar temizliklerine dikkat ederler.

Birde gönül abdesti vardır ki o daha farklı bir konumdadır vücut temizliği ile karıştırılmaması gerekir.İç güzelliği temizliği anlatır o.

Burda en temiz aleviler diyende olmadı zaten

Hüseyin69
08.04.2006, 01:47
Ayrıca bu temilik olayını neden hep Aleviliğe mal ediyosunuz. Yani öyle cümleler varki sanki alevilerden başka temiz insan yok. Aleviler en iyi. Aleviler en temiz. Yani bukadar yanlı yazılar olur. arada bir objektif olmayı deneyin

kardesim kim kirli olmak ister ama
sirf abdest adi altinda cinsel iliski sonrasinda yikanmamlar adi altinda
"sanki bir alevinin gece yasam dostuymus gibi balli balli sarlatanliklar"
ve aleviler söz konusu olunca birak alevilerde cevap haklarini kullansin aleviler
su irk kirlidir su inanca mensup kisiler yiknamiyor vs
gibi hic bir talihsizlik yapipta böyle cirkince hakarette bulunduklarini bu yasima kadar ne duydum nede gördüm
herkes kendi objektifi dogrultusunda hakli savunmasini yapar

Hüseyin Ozan
08.04.2006, 01:48
Bu tartışma böyle sürer gider bence. Asıl olan şudur:
1- Aleviler iç temizliğe önem verir.
2- Sadece iç temizliğe önem vermez. Dışımız da temizdir.(Pislik içinde yaşamıyoruz)
3- Her mehzep, din, ırk veya zümredeki insan mükemmel değildir, her yerde uymayan veya yanlış olan vardır.
4- Eğer yine kuranda yazıyor diyorsanız, ozaman ben de kuranın bu kısmına katılmıyorum. Siz(kuranda yazıyor diyenler) hepsine uyuyorsunuz ya hani! Bilimum zinaları yapmıyorsunuz ya(!), o yüzden söyledim..

güldestim
08.04.2006, 11:55
Herşeyden önce insanın kalbi temiz olmalıdır.Boy abdestine gelince isteyen alır,istemeyen almaz.Herkesin inancı kendine.

murat_53
08.04.2006, 20:14
Şimdi iç temizliği ile olayı geçiştirmek kolay. Ne yani sizin için temizde başka insanların pismi. bu temizlik olayı sizin tekelinizde mi. Üstelik abdest almasını bilmeyen ve benimsmeyenler genelde. hep kaçak bir yaklaşımla önemli olan iç temizliğidr deyip geçerler. Siz işinize geleni konuşuyosunuz. Üstelik din konusuna ben çok bilgili değilim ama senin bilgisiz olduğuna da karar verebbilvcek düzeydeyim.

Şoreş
08.04.2006, 20:19
edit......

murat_53
08.04.2006, 20:31
Sen din başkanı felan mısın? Senin dediklerin kanun mu. Sen mi yazdın dini. Sen kimsin yahu. Sen papaz felan mısın. İstediğini aforoz edeceksin. Önce birkere tahammülün olsun. Kşnci Senin için kirli.

Şoreş
08.04.2006, 20:34
edit.......

murat_53
08.04.2006, 20:36
Beyni bilinçsiz yıkanmış , ideolojik bilgilerle doldurlmuş kişiler. Sende kuırmalı bir oyuncaksın.

Şoreş
08.04.2006, 20:38
Sakin olalım..

selva
08.04.2006, 20:50
ya yeter artık bize gelip hakaret ederek rahatlıyormusun allah seni ıslah etsin ve doğru yolu göstersinsizin gibi düşünmeyeni hemen ideoloji ile suçluyorsun senin ideolojin ne onu bir ortaya koy bakalım

Şoreş
08.04.2006, 20:52
Teşekkür ederim açıklaman için Selva ablacım..

murat_53
08.04.2006, 20:53
Ben Kuranı , Hz Muhammedi, Hz Aliyi öğrenmeye çalışıyorum.Nacizane. Senin gibi abuk sbuk kaynağı belli olmayan kulaktan dolma bilgilerle en azından kendimi donatmıyorum. Üstelik sen bana acıma . Kimin acınacak durmda olup olmadığına sen deil yaradan karar verir. Ama sen kendini zaten papaz yerine koymuşsun birkere bunu görev edinmişsin. Bukadar abuk subuk şeyi sağdan soğdan öğreneceğine bak bi bakalım Hz. Ali Hz Muhammet senin yaptıklarını yapmışmı, ( Temizlik, temzi yüreklilik., Temiz kalplilik her insanda vardır. Önemli olan inanç yoludur. Sizn kılıfınız yok biz temiziz yok bizim içim temiz. Ben nerden biliyim senin için temiz mi. Hem bilmek zorundada değilim. allah bilisn senin içini . Senin adına ben mi hesap verecem. Senmi benim adıma hesap vereceksin.

Şoreş
08.04.2006, 20:55
Sanane benim yaptıklarımdan.Benim yaptıklarımı biliyor musun ki konuşuyorsun.

Ben kendimi papaz sanmıyorum ama diyorum ya sen sanıyorsun çünkü aleviliğin A sını bilmeyen kafanla bize Aleviliği öğretiyorsun.
Sünni ailenin seni reddi sana fena dokunmuş..İnancına düşman olmuşsun.

selva
08.04.2006, 20:58
hesap vermiyceksen niye derdine düşüyorsun yoksa bizim sayemizde cennete gitmeyimi düşünüyorsun bizimle uğraşarak cehennemi boyladın farkında değilsin

selva
08.04.2006, 21:01
sunni aile değil alevi aile onu redetmiş

Şoreş
08.04.2006, 21:01
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan..

biralevi
06.05.2006, 19:11
Arkadaşlar,gençler,dostlar;
Kalp yada gönül temizliği,akıl temizliği,iç temizlik,ruh güzelliği ve temizliği,davranışlardaki güzellikler tabiki önemlidir,kimse inkar etmez,etmemelidir,ama bütün bunlar İbadet olayınıda kamufle etmez,etmemelidir,
HERŞEYDEN ÖNCE HERTÜRLÜ ABDEST TEMİZLİK DEĞİLDİR,İBADETTİR.
ZATEN İBADETİN ÖN ŞARTI TEMİZ OLMAKTIR,
Bu konular yani temizlik ve ibadet birbirine karıştırılmamalıdır,bu iki kavram birbirini ilgilendiren,etkileyen ama farklı anlamı olan kavramlardır.
KURANI KERİM MAİDE SURESİ 6.AYETİNDE :Abdest tarif edildikten sonra
"....CÜNÜPSENİZ İYİCE YIKANIP ARININ" şeklinde bir farz ,görev daha bildiriliyor.
Belli durumlarda(Cinsel münasebet durumlarında,bayanlara ait durumlarda,Cenaze durumlarında ve bazı durumlarda ) Gusül almamız emrediliyor ama bunun şekli Kuran'da yazmıyor.O halde Peygamberimizin bu ayet emri geldiğinde ne yaptığını kimlerden öğreneceğiz?
İşte burada sünni müslüman kardeşlerimizden ayrılıyoruz,zira biz bu emir karşısında Peygamberimizin ne yaptığını,nasıl yaptığını 12 imamlardan öğreniyoruz.Onlardan gelen nakillerde (Kafi kitabında) Gusül Abdesti şöyle anlatılıyor,Yada 12 İmamlar Peygamberimizin gusül alış şeklini,(tertibi guslü) şöyle naklediyorlar:
"Önce vücudun tamamı suyla temizleniyor ve niyet ettim Allah'a yakınlaşmak için Gusül abdesti almaya diyerek veya bunu kalbden geçirerek gusle başlanıyor"

VÜCUT ÜÇ BÖLGEYE AYRILIR,
ÖNCE BAŞ VE BOYUN HER TARAFI SUYLA TEMAS EDECEK ŞEKİLDE YIKANIR.
SONRA SAĞ OMUZDAN AŞAĞI DOĞRU VE SON OLARAKTA SOL OMUZDAN AŞAĞI DOĞRU HER TARAF SUYLA TEMAS ETTİRİLİR.

Önemli olan sıraya göre davranmak ve her tarafın yani vücudun görünen dış taraflarının suyla temas etmesini sağlamaktır,yani bu temizlik değil ibadettir,ve bu ibadete başlamadan önce temizlenmelidir.
Yine ihtiyaten sağ taraf yıkanırken biraz sol tarafa,sol taraf yıkanırkende biraz sağ tarafa su değdirilmesi göbek ve avret mahallinin her iki tarafla birlikte suyla temasının sağlanması daha iyidir.
Bu her müslüman için belli durumlarda zorunlu yani farz olan bir ibadettir.Kişi bu ibadeti öğrendiğinde uygulamalıdır.Tabi bilmeyen ve bilebilecek durumda olmayan sorumlu değildir.

Balta
06.05.2006, 19:49
Arkadaşlar,gençler,dostlar;
Kalp yada gönül temizliği,akıl temizliği,iç temizlik,ruh güzelliği ve temizliği,davranışlardaki güzellikler tabiki önemlidir,kimse inkar etmez,etmemelidir,ama bütün bunlar İbadet olayınıda kamufle etmez,etmemelidir,
HERŞEYDEN ÖNCE HERTÜRLÜ ABDEST TEMİZLİK DEĞİLDİR,İBADETTİR.
ZATEN İBADETİN ÖN ŞARTI TEMİZ OLMAKTIR,
.

Başka bunlarda önemlidir dediğiniz konular sonraki anlatımınızla önemsizleştirilmiş, Madem ki asıl olan temizlik ve bu temizliliğin oluşumu o zaman neden bu kadar şekilçilik ve şekle sokulmak istenen. Allah Kullarına kolaylığı vaadederken neden bir kalıba sokma telaşı vardır. Kaldı ki o zamanın koşullarında belli bir temizlik anlayışı yoktu ama günümüz çağdaş dönem,inde Temizlik artık toplumsal yaşamımızın olmazsa olmazı olmuşken ve insanlar birlikte yaşamın getirdiği artılar ve eksiler nedeniyle zaten buna önem vermekte. Peki bu şekle uymayıp ben niyet edip Kuvetimi doldurup yıkanmam yada yıkanmam Allaha ne kazandırır yada kaybttirir. Lütfen artık uygar toplumların ve yaşamı gereklilikleri konusundada bu kadar kalıpçı olmayalım. Ben temizsem her anlamda temizliği yaparım bununda dini bir şekle sokulmasını doğru bulmuyorum. Kaldı ki yorumlar çok farklıdır bu konuda ve onedenlede ben niyete ve sonuca bakarım. Bu farz olan bütün konulardada öyledir.

Siz şimdi ben o şekilde yapmazsam şunu söyleyebilirmisiniz? Ben yanlış yapıyorum ve ben dinsel anlamda ibadet etmiyorum. Diyemezsiniz çünkü Allah herşeyden önce niyete bakar şekle değil.Kaldı ki temizlik ibadetse gerek sünni kaynaklarca verilen Peygamberimizin alış biçimi gerekse Alevi kaynaklarınca verilen benim için sünnet olur ve sünnet olarak bu davranışı yapıp yapmamam benim ön koşulu yerine getirmediğim anlamına gelmez.

Kaldıki bu tür tanımlamalar İnancın değil mezheplerin yaklaşımıdır. Ama günümüzde farzlar sünnet sünnetlerde farz olmaya başladı. Farz olan Temziliktir ama şekil ise sünnettir. Bugün sakal sünnettir ama nedense farzlaştırıldı gibi. birini diğerinden ayırma semboli haline geldi. Konumuz bu değil o nedenle şöyle alınır böyle alınır yaklaşımı bence farz değildir. Uygar insanlarda temiz olmak durumunda ise sorun nedir?

Özgür-Taylan
06.05.2006, 21:39

bu konu ile ilgini benim bildigim tek sey var o da yobazlarin "siz boy abdesti almiyorsunuz, sizin elinden bisey yenilmez HARAM sayilir !!" demeleri.. baska diyecegim yok kardes..

Şoreş
06.05.2006, 21:42
Her insan temizliğini yapar o yüzden bu konuları aşalım artık.Herkez abdestini alır.İmkanı olan herkez abdest alır almayanada kimse karışamaz.Ayrımcılıklara yol açıyor.

eyhayat
06.05.2006, 22:21
Temizlik insanın en temel ihityaclarındandır,medeniyet işidir ,kendini rahat hissetmeyen veya bazı ihtiyaçlardan dolayı herkes temizlenmek zorunluluğu hisseder kendinde, ama bunun şekli ,şartı varmıdır veya önemlimidir bence çokta önemli değil.Önemli olan temiz olmak

zine
07.05.2006, 04:00
alevilerde boy abdesti cünebet benzeri terimlerden bile sözedilmez. çünkü böyle bişe yok.ama herkesin bildiği gibi en temiz insanlarda aleviler.
ve ben islamiyetteki bu boy abdestinin neredeyse bütün müslümanlrın sabunsuz şampuansız sadece ıslanmktan ibaret bir temizlenme yöntemi olduğunu kendi ağızlarındn duyuyorum.buna ne kadar temizlik denirse tabiii. suyun olmadığı yerde topraklada temizlenirmiş bu nasıl temizlenmeyse.
birde bedensel ihtiyaç olan cinsel beraberliği neden iğreti bişeymiş gibi düşünürler onuda anlamış değilim zaten.....

canugur
07.05.2006, 05:24
alevilerde boy abdesti cünebet benzeri terimlerden bile sözedilmez. çünkü böyle bişe yok.ama herkesin bildiği gibi en temiz insanlarda aleviler.
ve ben islamiyetteki bu boy abdestinin neredeyse bütün müslümanlrın sabunsuz şampuansız sadece ıslanmktan ibaret bir temizlenme yöntemi olduğunu kendi ağızlarındn duyuyorum.buna ne kadar temizlik denirse tabiii. suyun olmadığı yerde topraklada temizlenirmiş bu nasıl temizlenmeyse.
birde bedensel ihtiyaç olan cinsel beraberliği neden iğreti bişeymiş gibi düşünürler onuda anlamış değilim zaten.....

Evet kimileri, abdes almayi bir emir, yaptirim olarak algiladigi icin, dediginiz gibi, söyle bir su dökünerek isi gecistirirler.Adina da temizlik derler.
Bu arada icten temiz olanlar konu disidir.
Beni ilgilendiren, bunu karalama amacli kulananalarin yanlis siyasetlerini yüzlerine vurulmus olmasidir.

Ama gercek temizlik, zaten ibadet olarak algilaniyorsa, is kötü.
Sürekli temiz olmak, ibadetlerin ta kendisidir.

ancak araplarin o zamnki yasayis tarzlarinda temizligi ögretmek icin ortaya cikarilan hal ve gidis, temizlik dersleri gibi yaptirimlar, alevileri alakadar etmez.
yani zaten temiz insanlarin bu konunun tartismasini dahi yapmalari abestir:-)

Nesimi
07.05.2006, 09:10
dikkat ediyorumda islamiyet cinsellğie büyük önem veriyor ve hep erkek egemen bir toplum yapısı geliştiriyor. 1 erkek 4 bayanla evlenebilir, Ölünce cennette hur,iler bizi bekler vb. Abdest olayının temeli o dönemki Arap toplumunun temzilğe önem vermesini sağlamak olarak görüyorum. Alevilerde abdeste gerek yok ztn gerektiği yerde hepimiz banyomuzu yapıp temizleniyoruz eli kolu ıslatmaya gerek yok sabun gibi en önemli temizlik maddesini kullanmadan nasıl abdest oluyor anlamaıyorum ayrıca toprakla abdest almakda şekilcilikte son nokta.

erayY
07.05.2006, 12:15
kışın haftada 2 yazın 4 kez banyonu yap yeter .gusül abdest i sadece bir kurallar bütünü riayet edersin ama etmezsin bu senin bileceğin iş.

önemli olan banyo yapmaktır.

asavsar
07.05.2006, 13:31
dionysos´isimli üyeden Alıntı

Bizde insanın içi önemlidir, içi temiz olan insan imkanları doğrultusunda dışını da temiz tutar...[/I]

arkadaşım güzel cevaplar vermişsin.
Ben bir şeyi anlamıyorum, forumda bu tarz soruları ve tartışma konularını açmakta amaç ne ?
Alevileri Müslümanlıktan dışlamak mı yoksa ayrı bir din olarak göstermek mi?
Ben Aleviyim İç temizliğieyvallah.
Tabikide dış temizliğine de İslamın gerektirdiği şekilde yerine getirmeye çalışıyorum.Bu tarz tartışmalar sadece insanların aklını karıştırmaktır.

refleks
07.05.2006, 13:59
önemli olana tartışmak degil tartışmadan birşeyler ögrenebilmek...
yoksa kimsa tartışma yaratmaya çalışmıyor herkez bildigini öne sürüyor
bilmeyenlerde ögrenmiş oluyor bence bu tarz tartışmalar olumlu oluyor.. zaten hayatın kendisi tartışma degilmi..

mutlumusuncan
07.05.2006, 14:08
İslamın diğer kavramaların olduğu gibi bu konuda da aleviliğin katı kuralları (şekilcilik yok) yoktur. Ancak Alevilikte iki türlü abdestin olduğunu biliyorum. Birincisi beden abdesti diğeri ise manevi temizliktir. Yani abdes almak aynı zaman da bir tövbe niteliğindedir.

"...İstemem taharet yundum da geldim."
Şah Hatayi

"Bir kez gönül kırdın ise
O kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet bile
Elin yüzün yumaz değil "
Pir Sultan Abdal

AleviGenç
11.06.2006, 00:33

Allah Allah(Bismillahirahmanirahim)
Gerçekten İç Temizliği Önemli Dış Temizlik gibi...İyi Çevap Vermişsin Ya İçi Bozuksa....

Aleviler Şöyle Böyle Diçeklerine Kenilerine Baksınlar Ben Çok Abdessiz Namaz Kıldıran Duydum..(karalama değil)GERÇEK...

------------------------------------------------------

Bin Kere Mazlum Olsanda , 1 Kere Zalim Olma!...
{İmam Ali}

Şoreş
12.06.2006, 03:18
Bir Sünni arkadaşım bana ''2 günde bir duş alıyorum abdest almasamda olur'' gibi bişeyler söylemişti.

Abdest insanın kendi Temizliğidir..

cash_flow58
12.06.2006, 16:08
KURAN-I KERİM DE YAZMIYOR MU CİNSEL İLİSKKİDEN SONRA BOY ABDESTİ ALINMASI LAZIM DİYE SİZDE ABDEST DİYE BİSEY YOK YANİ KURAN-KERİM E İNANMIYORSUNUZ. BU DURUMDA MUSLUMAN DEGİLSİNİZ.NE OLDUGUNUZ BELİRSİZ.DOGRU DURUST DİNİNİNİZ DEDİGİNİZ SEYDEN BİLE HABERİNİZ YOK O ONA SORUYO O ONA...ALLAH YARDIM ETSİN SİZE:yamukgul:

Nesimi
12.06.2006, 16:09
KURAN-I KERİM DE YAZMIYOR MU CİNSEL İLİSKKİDEN SONRA BOY ABDESTİ ALINMASI LAZIM DİYE SİZDE ABDEST DİYE BİSEY YOK YANİ KURAN-KERİM E İNANMIYORSUNUZ. BU DURUMDA MUSLUMAN DEGİLSİNİZ.NE OLDUGUNUZ BELİRSİZ.DOGRU DURUST DİNİNİNİZ DEDİGİNİZ SEYDEN BİLE HABERİNİZ YOK O ONA SORUYO O ONA...ALLAH YARDIM ETSİN SİZE:yamukgul:

Kendi şahsıma konuşuyorum:

Müslüman olup beynim örümcek bağlamış şekilde afganistandaki, irandaki yobazlar gibi yaşayacağıma, kadına köpek muamelesi yapacağıma, tek derdi cennetten huri ve şarap kapmak olan bir dine inanıp bu uğurda insanların kafasını keseceğime dinsiz olurum daha iyi.

AleviGenç
12.06.2006, 16:25
Bismillahirahmanirahim

Selamunaleyküm
Böyle İçi Fesat Olan Aklında Şeytanlık Geçirenlerin Oyununa Düşmemeliyiz.O kim ki kimin müslüman olup olmadığına kararlar veriyor.Biz Tarik olmayalım Canlar..Bu gibi İnsanlar Ülkemize Zarar vermekten başka bişey yapmıyor...Aslında çekemiyolar bizleri çünkü bizim inançımız islamın özüdür...Bizi bizden daha iyi bilen olabilirmi biz ki nice zalime kafa tutmuşuz biz ki haksızlar güçlüyken haklı güçsüzün yanında olmuşuz biz ki namussuza onursuza haram yiyene insan die muhattab olmamışız...Bizim Peygamberimiz Hz.Muhammed'dir.Bizim Yolumuz Ehli-Bey-t yoludur...Kıblemiz İnsan.
Bin Kere Mazlum Olsanda Bir Kere Zalim Olma!..(İmam Ali)

Kerbela'da Ölen Canlar Canlandıracak İslamı !!!...

pirimunzur
12.06.2006, 16:26
bir yobazdan alinti :) "KURAN-I KERİM DE YAZMIYOR MU CİNSEL İLİSKKİDEN SONRA BOY ABDESTİ ALINMASI LAZIM DİYE SİZDE ABDEST DİYE BİSEY YOK YANİ KURAN-KERİM E İNANMIYORSUNUZ. BU DURUMDA MUSLUMAN DEGİLSİNİZ.NE OLDUGUNUZ BELİRSİZ.DOGRU DURUST DİNİNİNİZ DEDİGİNİZ SEYDEN BİLE HABERİNİZ YOK O ONA SORUYO O ONA...ALLAH YARDIM ETSİN SİZE"

---insnlari diri diri yakip kadinlari sadece cinsel obje olark gorme ve birbirinize sadece gosteriş için sofuluk tasliyip oruç tutmanin sadece yemeyip içimemk oldugunu sananve budunyada cenete gitmek için allaha yalak yapan sen ve senin gibilere asil allah yardim etsin :) ayrica sana tavsiyem kurani ac ve allahin senin gibileri için neyazdigini gor:))

AleviGenç
12.06.2006, 16:39
"Bismillahirahmanirahim"

SelamunAleyküm

Size Duyduğum Bir Olayı Anlatmak İstiyorum iyi Okuyun ;

Bir Aile'nin Çocuğu olmuyormuş Adam Karısına kızıyormuş...Artık komşuları ve çevresindeki insanlar bu nu ançak bir hoca nın düzeltebileçeni sölemiş bir hocaya giderse iğleştireçeğini sölemişler ve bir yerdeki hocaya kadın gitmiş.Hoca kadına bakmış ne sorunu olduğunu sormuş kadında çocuğu olmadığını sölemiş hocada benim için zor değil ben hallederim demiş kadına demiş ki senin içinde cin var sen ilişkiye girdiğinde spermler'i içeride cin alıyo kaçıyor.Ben Bir seninle yataçağım o cin'i içerde öldüreçeğim...Kadın demiş nasıl öldüreçeksin cini hoca demiş usulüne göre yaparsan ölür...Ve kadınla yatmış...

Bunu Yapanlar Kim Sormak Lazım Bizlere Müslüman Değil Diyene..

Nesimi
12.06.2006, 16:43
"Bismillahirahmanirahim"

SelamunAleyküm

Size Duyduğum Bir Olayı Anlatmak İstiyorum iyi Okuyun ;

Bir Aile'nin Çocuğu olmuyormuş Adam Karısına kızıyormuş...Artık komşuları ve çevresindeki insanlar bu nu ançak bir hoca nın düzeltebileçeni sölemiş bir hocaya giderse iğleştireçeğini sölemişler ve bir yerdeki hocaya kadın gitmiş.Hoca kadına bakmış ne sorunu olduğunu sormuş kadında çocuğu olmadığını sölemiş hocada benim için zor değil ben hallederim demiş kadına demiş ki senin içinde cin var sen ilişkiye girdiğinde spermler'i içeride cin alıyo kaçıyor.Ben Bir seninle yataçağım o cin'i içerde öldüreçeğim...Kadın demiş nasıl öldüreçeksin cini hoca demiş usulüne göre yaparsan ölür...Ve kadınla yatmış...

Bunu Yapanlar Kim Sormak Lazım Bizlere Müslüman Değil Diyene..

Güzel bir örnek,

Beynin örümcek bağlaması böyle bir olay işte bak kadın sorgulamadan allaha cine körü körüne bağlı olduğu için ne hale gelmiş.

Dini kullanıp insanları sömürüyorlar bunun farkında değiller.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bir yobazdan alinti :) "KURAN-I KERİM DE YAZMIYOR MU CİNSEL İLİSKKİDEN SONRA BOY ABDESTİ ALINMASI LAZIM DİYE SİZDE ABDEST DİYE BİSEY YOK YANİ KURAN-KERİM E İNANMIYORSUNUZ. BU DURUMDA MUSLUMAN DEGİLSİNİZ.NE OLDUGUNUZ BELİRSİZ.DOGRU DURUST DİNİNİNİZ DEDİGİNİZ SEYDEN BİLE HABERİNİZ YOK O ONA SORUYO O ONA...ALLAH YARDIM ETSİN SİZE"

---insnlari diri diri yakip kadinlari sadece cinsel obje olark gorme ve birbirinize sadece gosteriş için sofuluk tasliyip oruç tutmanin sadece yemeyip içimemk oldugunu sananve budunyada cenete gitmek için allaha yalak yapan sen ve senin gibilere asil allah yardim etsin :) ayrica sana tavsiyem kurani ac ve allahin senin gibileri için neyazdigini gor:))

eheh güzel söylemişsin bra :)

pirimunzur
12.06.2006, 16:44
hala boyle cahil insanlar vaya inanmiyorum yaw ne mantiksiz insanlar.hangi insan pis dolaşmayi isterki? abdesmiş . kuran yeryuzune indiginde bunlari yazmasindaki tek neden bence sudur.araplar ozamn içiki ve aleme cok duşkun bir toplumdu halada oyle ve kadini cinsel olark tanirlardi kız cocuklarini diri diri topraga gomerlerdi ayrica cok tembel olmarindan dolayi temizlikte yapmazlardi bence bunu kuranda gosterilmesinin nedenide budur yani abdes denen şey. cunku kuranin indigi topşum arapti ve birşeye başlanicaksa once o toplumdan yani araplardan başlanmaliydi yenilklere degişikliklere ve o amaçlada kuranda yazdigina eminmde..
yaw bıra ben bu ulkeden sirf bu gibiler yuznden tiskiniyorum artik.dersime gitsek orada da raht yok

Turku_Yurekli
12.06.2006, 17:54
cash_flow58

KURAN-I KERİM DE YAZMIYOR MU CİNSEL İLİSKKİDEN SONRA BOY ABDESTİ ALINMASI LAZIM DİYE SİZDE ABDEST DİYE BİSEY YOK YANİ KURAN-KERİM E İNANMIYORSUNUZ. BU DURUMDA MUSLUMAN DEGİLSİNİZ.NE OLDUGUNUZ BELİRSİZ.DOGRU DURUST DİNİNİNİZ DEDİGİNİZ SEYDEN BİLE HABERİNİZ YOK O ONA SORUYO O ONA...ALLAH YARDIM ETSİN SİZE

Kuran'a ve allah'in varligina inanan herkes kendince dininin gereklerini yerine getirir..Bunun faturasini genele kesmek bence yanlis olur..Herkes istedigi sekilde abdest alir,yada istedigi sekilde ibadet eder..Benim aldigim abdestin karsimdaki kisiye ne yarari nede zarari olur..Dini sen ve senin gibilerden daha iyi yasiyoruz biz merak etme sen..30 gün oruc tutmakla,cinsel iliskiden sonra abdest alip,namaz kilmakla ne dinine bagli olursun nede insan olursun!!!

cigdem2006
13.06.2006, 12:10

dini,müslümanlığı, kuran-ı kerim'i senden öğrenecek değiliz. ne olduğumuzu çok iyi biliyoruz. fakat senin ne olduğun meçhul. müslümanmısın. ha ha ha güleyim bari. sen insan olmayı bile haketmiyorsun.
kuran- kerim'de;
- insanları diri diri yakın mı diyor.
- sözde din adına insanları bağlayıp evlerinizin altına diri diri gömün sonrada çocuklarınızı üzerinde oynatın mı diyor.

biz incitmeyiz incinsek de
biz elimize, belimize, dilimize sahibiz.
biz İNSANIZ.

Erkan Sevgi
13.06.2006, 12:20
Bana ters gelen ibadeti içine, benliğine sindirmeden görevinmiş misali yapmak.

karyelist
13.06.2006, 12:34
bak ciğerim herkez kafasına göre bişey sölüyo gerçeği niye görmüyosunuz ?
abdestin amacı nedir temizlik değilmi ? bize Kuran'dan ayetlerle gelmeyin hepsini okusanız bile direk anliyacağınız ayetler yok onun içinde eğer birazcık muhalafet olmak için okumamış kavramak için okumuşsanız abdestin amacının temizlik olduğunu ve bu temizliği alevilerin laiğiyle yerine getirdiğini anlarsınız.
bizde gönül abdesti vardır pis nefisteden arınırız vucudun her yeri yıkanır bu normaldir.normal bir duş bile alsan bu anyıdır.sonucta temizlik yapılır. saçma bi şekilde konuşlarak kuranın ayetlerini karşımıza çıkarmayın çünkü ordakiler her zaman direk anlam ifade etmiyor mecazlarını anlamakda her baba yiğidiğn harcı değil örnreğin Kuran'da derki; Namaz vakti günün iki ucunda ver ortasında kılınır.
ee şimdi napalım biz ? 3 vakit mi namaz kılalım :) gözlerinizi açmayın vazgeçtim
gönül gözünü açın....
saygılar

sivaspiri
13.06.2006, 20:02
Alevilikte; boy abdesti, namaz ve Kur’an okumak için alınan abdets ve gönül abdesti olmak üzere üç türlü abdest vardır. Bunların arasında en önemlisi gönül abdestidir. Zira içimizde diğer insanlara karşı kin, kibir, buğuz, garez, fesat, fitne ve benzeri ahlak düşkünlüğü bulunurken ben temizlendim, denilebilir mi?
İnsan mutlaka dışını temizlemeli, ancak iç temizlik olmadan da Hakk’a ulaşılamaz. Bu yüzden Aleviler, “Ölmeden önce ölünüz” hadisine önem verir ve bunu ibadetin temeli olarak kabul ederler.

EŞİTLİK PARTİSİ
13.06.2006, 20:43
Değerli Canlar...

ERZİNCAN Valisi,o yörede ALEVİLER arasında saygınlığı olan bir HAK AŞIĞIMIZI şikayet üzerine makamına çağırır...şikayetin konusuda ALEVİLERİ ''ÖRGÜTLÜYOR'' olmasıdır...neyse,Valinin odasına gelen HAK AŞIĞIMIZLA,Vali arasında aşağıda belirttiğimiz komuşma geçer...Valinin eli arkasında ve ayakta,HAK AŞIĞIMIZDA ayakta karşısında,
Vali,
-Söyle bakalım GUSÜL edermisin
Hak Aşığı
-Biz kusur etmeyiz
Vali
-Anlamadınız galiba,gusül edermisiniz diye sordum
Hak aşığı
-Bende cevapladım,kusur etmeyiz...deyince Vali hiddetlenir,
Vali
-Be adam,ne kusuru,gusül,gusül
Hak Aşığı
-Bakın Vali bey,bir cam şişenin içerisine insana zararlı sıvı şeyleri koyalım,ağzını kapatalım,bu şişeyi ne kadar yıkasak içi temizlenirmi...deyince
Vali dona kalır ve,o yapmacık ''heybetli'' görüntüsünün bir işe yaramadığını anlamış olacak ki,Hak Aşığının yanına gelerek
-Müsade ederseniz elinin öpeyim der...tabi Hak Aşığı bunada müsade etmez..
Bana bunu Erzincan'lı bir Can anlatmıştı...
Bizce klasik temizlik yapmayı,yada temizlenmeyi belli şartlara bağlamayı ne denli inanaçla bağdaştırabiliriz bilemiyorum,biraz şekilcilik gibi geldi bana.
Saygı ve sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

Haci
13.06.2006, 23:19
Boy abdesti arap kültürünün bir sonucudur.
Türk milletinin kültüründe asla böyle bir şey olmamıştır..Boy abdesti ilkel bir adettir.Arap kaynaklarında ölen her arabın cesedi yıkanırmış..Buna boy abdesti denirmiş..Doğan islmala bu adet islama girmiş olmalı..

Bizim temizliğimiz gönül temizliğidir

Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?
Ne insanlar var dışı temiz yüreği sevgi nedir bilmez..

KuLuMuT
13.06.2006, 23:30
Bismi Sah ALLah aLLah
Canlar her muslumanın alması gerektiği boy abdesti vardır
ilk once niyet edilir.. Niyet ettim Allah Rızası için Boy abdesti almaya. sonra aGıza ve burnu Doluca su il e calkalıdıktan sora 3 kere sag elle sol omza sonra sag elden sol ele su vererek omuzlar yıkanır.. ve butun vucut ta ıslanacak sekilde yıkanılır..tabe ki bunu unutmayın her sey mecbur die deil sadece gonulden kendimizi tem,is etmek amacı ıle yapmamıs gerekir ..

GerCEĞE HÜ...

gelincik
13.06.2006, 23:46

Çok haklısın, cahil insanlara yerinde cevap vermişsin. Bizim içimizde dışımızda bir, tertemiz. Doğrusun, İçi temiz insan dışınıda temiz tutar.

Haci
13.06.2006, 23:49
Bismi Sah ALLah aLLah
Canlar her muslumanın alması gerektiği boy abdesti vardır
ilk once niyet edilir.. Niyet ettim Allah Rızası için Boy abdesti almaya. sonra aGıza ve burnu Doluca su il e calkalıdıktan sora 3 kere sag elle sol omza sonra sag elden sol ele su vererek omuzlar yıkanır.. ve butun vucut ta ıslanacak sekilde yıkanılır..tabe ki bunu unutmayın her sey mecbur die deil sadece gonulden kendimizi tem,is etmek amacı ıle yapmamıs gerekir ..

GerCEĞE HÜ...

Vay canına
Sen nereden öğrendin bunları..
Akşam akşam iyi güldürdün beni :)

Neymiş o Allah rızası için olan şey..Üçkere burna su vermek Allah rızası için mi?

manifesto
13.06.2006, 23:58
HACI : Boy abdesti arap kültürünün bir sonucudur.Türk milletinin kültüründe asla böyle bir şey olmamıştır..Boy abdesti ilkel bir adettir.Arap kaynaklarında ölen her arabın cesedi yıkanırmış..Buna boy abdesti denirmiş..Doğan islmala bu adet islama girmiş olmalı..
Bizim temizliğimiz gönül temizliğidir
Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?
Ne insanlar var dışı temiz yüreği sevgi nedir bilmez

:) Sn.HACI arap kültürü ile yıkanmak arasında nasıl bir alaka kurdunuz.
Siz bugüne kadar hiç yıkanmadınız mı? Gönül temizliği demek ne demek?
Boy abdesti vücud temizliği demekdir.Bu yıkanma meselesini arap kültürü olarak anlatmanız komik olmuş kusura bakmayın.Ayrıca boy abdesti almak gönül temizliğine engel birşey de değil.Yani her ikisi birden de olabilir....Boy abdesti ayrıca dini olarak değerlendirilirse İSLAM dininin bir emri, dini boyutuda budur.

gelincik
13.06.2006, 23:59
konuyla ilgili tüm yorumları okudum ama hala alevilikte neden boy abdestinin yer almadıgını anlayamadım chatlakalper kurandan konuyla ilgili bazı ayetleri de örnek göstermis aleviler kuran bizim de kutsal kitabımız dedigine gore peki neden boy abdestini almıyorlar cevap iç temizliği gönül abdestiyse ben bunu yeterli bulmuyorum evet bunlar dogru insanın kalbinin temiz olması herşeyden once gelir ama boy abdestinin alınmaması için gecerli bi neden mi bu ?ben bu sorunun cevabını gercekten merak ediyorum

Neden bu boy abdestine bu kadar takmış durumdasınız anlamadım hem sen nerden biliyorsun alevilikte boy abdesti yok, bütün alevilerle yaşadın mı? Hepsiyele tek tek görüşüp anket mi yaptın? Bütün sunniler boy abdesti alıyormu?Tek tek sordun mu bütün sunnilere? Tutturmuşsunuz aleviler boy abdesti alıyor mu? Aleviler şöylemi, böylemi.....? İ
Başka derdiniz yok mu sen ve senin gibilerin?
Önce herkes kendine baksın sonra yorum yapsın?

gelincik
14.06.2006, 00:15
arkadaşlar ,sünnilerde boy abdesti çok önemlidir,yeri ayrıdır.abdest almak,banyo yapmak, boy abdestinin yerini tutmaz ,bu sünnilerin inancı,bende sünniyim.alevilerde aynı şekilde olması mecburmu allah aşkına ,bana kalırsa yok deyin çıkın işin içinden,bizim temizlik anlayışımız başka deyin o kadar.sanki suçluymuşsunuz gibi savunma durumunda görüyorum sizi.ayrıca tabiki iç temizliği çok önemli,içi temiz olmayan dışını istediği kadar temizlesin önemi olmaz bencede.bunun gibi vasıflarından dolayı alevileri ben seviyorum,hepiniz çok dürüstsünüz .istisnalarda olabilir tabi,ama benim için önemli olan genelin ne yaptığı...gusul ile müslüman olunmaz buda bir gerçek,müslüman olmak bu kadar basit değil zaten.saygılarımla.

Merhaba,

Görüyorsunuz ki herkes sizin gibi aydın değil, tabiki her kesimin aydınıda var cahilide, ama böyle saçma şeyleri duymak ve okumak bir Alevi olarak benim canımı sıkıyor. Adamlar sanki bütün alevileri tanıyor onlarla yaşamış gibi (ki yaşasa cahilliğinin farkına varacak..) yok Aleviler şöyle, yok böyle deyip duydukları her safsataya inanıyorlar. Aşılsın bunlar, bu cahillik bitsin artık.
İyi ve kötü arasında ayırım yapılsın, biz ana babalarımızdan bunu öğrendik.
Saygılarımla,

gizemli7575
14.06.2006, 00:26
Neden bu boy abdestine bu kadar takmış durumdasınız anlamadım hem sen nerden biliyorsun alevilikte boy abdesti yok, bütün alevilerle yaşadın mı? Hepsiyele tek tek görüşüp anket mi yaptın? Bütün sunniler boy abdesti alıyormu?Tek tek sordun mu bütün sunnilere? Tutturmuşsunuz aleviler boy abdesti alıyor mu? Aleviler şöylemi, böylemi.....? İ
Başka derdiniz yok mu sen ve senin gibilerin?
Önce herkes kendine baksın sonra yorum yapsın?

anlaşılan bayağı sinirlenmişsin,seni çok iyi anlıyorum aynı sorular banada defalarca soruldu,inan artık bıkkınlık gedi.biz anlatalım ki merak eden herkes bilsin bizim içimizinde dışımızında nekadar temiz olduğunu. keşke herkes alevi'ler kadar temiz olsa...keşke herkes bilse tek abdest alarak temiz olunmayacağını...

özür dilerim işine karışmak gibi olmasın ama! bence burda sinirlenmek yerine bildiğin yada inandığın gerçekleri açıklaman daha doğru olur.
çünki herkes öğrenmek istediği konuları sorup cevap almak istiyorlar,bize düşende istenilen sorulara cevap vermek.

Hüseyin69
14.06.2006, 00:40

baslik 4.04.2005 acilmis

ben aleviyim güsül usul kusur vs bilmem ama sahsi temizlik kisisel temizligimide yaparim
kimse neden temizlik yapiyorsun diyemez sanirim demiyeceklerine göre neden iki senelik baslik hale gündemde onu anlamiyorum
diyelimki sizin dediginiz gu´sulu usulu ve kusuru bilmedigim icin almiyorum yanlarindan bile gecmiyorum ne olacak kiyametmi kopacak tas patlasa kestigim yenilmez elimde su icilmez ayrica selam bile verilmez bende
merakli degilim zaten
hemserim bu gün kurbanim var kestim gel lokmani al dersem karsidaki de yok sen gusul almiyorsun senin kesitigin helal degil diyorsa ben o insani hakan balamirin ünlü bir cümlesiyle hayiflarim
bizim insanlar koyun gibidir
hangi yolu belerse o yoldan gider

MetinK
14.06.2006, 05:13
Bu sözleri ben söylemiş olsaydım çoktan banlanmışdım ama hoşgörülü arkadaşlar var:)
Birkere üslubunuz çok kötü,haklı ifadenizde haksız cümlelere gerek duymanıza gerek yok.
sn.manifesto;
cigdem2006 banlanmis bir insanin düsüncelerini elestirmis ve kendisine cevap yazmistir.
Alevileri Kuran-i Kerime inanmamakla,Müslüman olmamakla,ne olduklari belirsiz olmakla suclamis bir insana cevaptir yazdiklari.Kuran-i Kerimi kullanarak insanlari kesen,öldüren zihniyetedir elestirileri.
Siradan Sünni insanlari kapsamiyor görüsleri.

fatih_s_mehmet
14.06.2006, 09:30
ArkadaŞlar Tabİ Kİ İÇ Temİzlİk Sİzlere GÖre Daha İyİ,bİzlere GÖre De Öyle.ama İÇ Temİzlİk Sİzİ Bu DÜnya Da Kurtarir.terazİye GelİndİĞİnde İÇ TemİzlİĞİnİz Kar Gİbİ Bembeyaz Tertemİz Olsun.İŞlenen GÜnahlar Tartilacaktir Terazİde.Öyleyse Sİzİn DedİĞİnİz İÇ Temİzlİk Bana Bİraz SaÇma Gelİyor.kendİnİz Kafanizdan BÖyle Şeyler Kurmayin.aÇin Kuran-i Kerİm'İ Orada Boy Abdestİnİn Önemİnİ Okuyunca Anlayabİlİrsİnİz.eyvallah.saygilarimla
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
((CANERZİNCANADIR)) MU MESAJ ,SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI.''ben aleviyim güsül usul kusur vs bilmem '' DİYORSUN SEN.YANİ NE DEMEK OLUYOR BU? SEN ŞİMDİ KALKIP MÜSLÜMANIM DİYORSUN,HZ.MUHAMMED(S.A.V) PEYGAMBERİMİZ DİYORSUN,HZ.ALİ PEYGAMBERİMİZ DİYORSUN VE SENİN SÖYLEDİĞİN LAFA BAK.HA BİLMEM DİYORSAN SEN NE MÜSLÜMANLIGA İNANIYORSUN NE DE PEYGAMBERLERİNE YA DA BU SÖZÜNÜ ÇOK ZOR Bİ ANINDA YAZMIŞ OLMALISIN.BEYNİNİN DURDUĞU BİR ANDA.SEN BUNA BİR AÇIKLAMA GETİR BAKALIM. HA BİRDE SEN KALİTEYİ KORUYALIM DEMİŞSİN,IRKÇILIK YAPAN DA YOK AMA SENİN GİBİ İNSANLAR YÜZÜNDEN İŞTE BÖYLE ALEVİ VE SÜNNİLER KARŞI KARŞIYA GELİYOR BU TÜR KONULARDA. ÇOK GÜLDÜRDÜN BENİ YA ALLAH(C.C) DE SENİ GÜLDÜRSÜN.GERÇİ BU KAFAYLA SEN FAZLA GÜLEMEZSİN AMA NEYSE.EYVALLAH.

chatlakalper
14.06.2006, 10:41
baslik 4.04.2005 acilmis
iki senelik baslik hale gündemde onu anlamiyorum
[/B]

fosilleşmesine kime izin vermiyor maşallah :)

Hüseyin69
14.06.2006, 12:16
((CANERZİNCANADIR)) MU MESAJ ,SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI.''ben aleviyim güsül usul kusur vs bilmem '' DİYORSUN SEN.YANİ NE DEMEK OLUYOR BU? SEN ŞİMDİ KALKIP MÜSLÜMANIM DİYORSUN,HZ.MUHAMMED(S.A.V) PEYGAMBERİMİZ DİYORSUN,HZ.ALİ PEYGAMBERİMİZ DİYORSUN VE SENİN SÖYLEDİĞİN LAFA BAK.HA BİLMEM DİYORSAN SEN NE MÜSLÜMANLIGA İNANIYORSUN NE DE PEYGAMBERLERİNE YA DA BU SÖZÜNÜ ÇOK ZOR Bİ ANINDA YAZMIŞ OLMALISIN.BEYNİNİN DURDUĞU BİR ANDA.SEN BUNA BİR AÇIKLAMA GETİR BAKALIM. HA BİRDE SEN KALİTEYİ KORUYALIM DEMİŞSİN,IRKÇILIK YAPAN DA YOK AMA SENİN GİBİ İNSANLAR YÜZÜNDEN İŞTE BÖYLE ALEVİ VE SÜNNİLER KARŞI KARŞIYA GELİYOR BU TÜR KONULARDA. ÇOK GÜLDÜRDÜN BENİ YA ALLAH(C.C) DE SENİ GÜLDÜRSÜN.GERÇİ BU KAFAYLA SEN FAZLA GÜLEMEZSİN AMA NEYSE.EYVALLAH.

bak delikanli senin kafandaki düsüncelerde olan binlerce insanla ben kafa sisiriyorum bazi aleviler kendini müslüman kabul edebilir ama bu tüm alevilerin müslüman oldugu anlamina gelmez müslüman olmak icin bes sartyerine getirilmesi lazim ben bu sartlarin sadece bir tanesini yerine getirebiliyorum kelim i sehadet
ben nasilki üc büyük dinlerin kitablarina peygamberlerine saygiyla egiliyorsam islam dini icinde ayni saygiyi kendimden esirgemem
benim yazilarimi mesajlarimi sitenin cogu üyeleri zaten farkli yönlere ceker yani ben baris desem cogu üye savas anlar iste bu degerli üyelerimizin icinde biride sensin yegen
benim beynimde bir sorun olsaydi belki burda degilde yogun bakimda olurdum
benim yerime baska bir dostumuz olsaydi su alintin üzerine gerekenleri yapardi ama ben yapmiycam daha gencsin toysun önünde daha uzunca seneler var
dedigim gibi ben elma dersem karsidaki armut anlar ben beyaz diyim karsidaki siyah anlar
ha bu arada yeni üyeymissin hosgeldin aramiza neseli ve hos muhabbetler yegenim
konuyuda kisisellestirmeyelerim sadece bu alintina cevap vermeye calistim

not:forumun kurallarini ciddiye alalim büyük harflerle bir kelime dahi olsa mesaj yazmak yasaktir

KızılBant
14.06.2006, 12:40
Alevilikte böyle bir kavram olduğunu sanmıyorum en azından bizde yok böyle birşey ama şunu söyleyeyimki Alevileri karalamak için bu tarz olayları önümüze getiriyorlar ama hiç merak etmesinler Alevi toplumu temizliğini allahdan sevap kazanmak için yapmıyor, İnsanlığın gereği olan temizliği gerektiği için yapıyoruz..

EŞİTLİK PARTİSİ
14.06.2006, 12:45
SAYIN CANERZİNCANIN AÇIKLADIĞI ÇERÇEVE İÇERİSİNDEDİR...

Sn.canerzincan cevapta belirttiğiniz düşüncelerinize tamamen katılıyoruz ve teşekür ederiz...
Saygılarımla...

Sn.fatih-s-mehmet...

Tüm MÜSLÜMANLIK değerlerini,Muaviyenin İLKELERİYLE açıklamaya çalışmak alışkanlığı bugünün işi değil...öncelikle hem PEYGAMBER EFENDİMİZDEN şafaat dileyip,hemde EHLİBEYTİNİ her halde ALEVİLER katletmedi...
Bugün hala uzantıları nedeniyle MÜSLÜMANLARA bunca zulmüde ALEVİLER reva görmedi...kim gördü,her gün bin kez GAVUR deyip,SİYONİST deyip ''SÖZDE'' lanetleyip,sonra onlarla İŞBİRLİĞİ yapanlar bize MÜSLÜMANLIK dersi veremeyecekleri gibi,anlatılanların zaten MÜSLÜMANLIKLA alakası yok...
Buda artık kanıtlandı...belki bir süre daha uydurma şeyleri bu anlayışlar anlatır ama artık MIZRAK ÇUAVALA girmiyor,zaten çuvalda kalmadı,çuvallaya,çuvallaya İNSANLIĞI kandıracağınız yalanda kalmadı...
Tekrar edelim,MUAVİYENİN uyduruk sözler,belgeleri asla MÜSLÜMANLIK ilkeleri değildir...

Saygılarımla.

Bektaş ÇELEBİ

Siya Saperen
14.06.2006, 13:03
Genel anlamda dikkatimi çeken bir durum var. Din ve inanç insanın içinde yaşaması gereken; kendi dengeleri, ruhsal durumu ile alakalı bir mesele. (en azından ben öyle düşünüyorum) Az çok bildigim kadarı ile semavi dinlerde herhangi bir zorlama veya farklı bir inanca sahip olan insanlara kötü davranma, dışlama söz konusu degil. Böyle bir şeyin dogrulugu tasvip edilmiyor. Hal böyleyken kendilerini dindar olarak nitelendiren bir çok insan (genelleme için özür dilerim) kendilerine uymayan, onlar gibi düşünüp davranmayan insanlara karşı tepki içindeler. Eger din(-iniz) hoşgörüyü teşvik ediyor, öyle olmasını istiyorsa bu umarsızca saldırı neden? Burada bireyler olarak bulunuyoruz. Kimse herhangi bir toplulugu temsil etmiyor. Ne ben nede diger arkadaşların söylemleri, fikirleri sadece kendilerini baglar. O yüzden bir arkadaşın siz aleviler böylesiniz veya siz sunniler şöylesiniz demesi (burada yazılanları göz önünde bulundurarak) çok yalnış olur.

Kendi adıma şunu söyleyeyim, boy abdesti ile vücudu temizlemenin, yıkanmanın pek bir farkı oldugunu düşünmüyorum. Ayrıca abdest alma konusunda kendi fikrim; temizligin teşvik edilmesi ile alakalı olabilecegi yönünde.

cemalettin
14.06.2006, 13:07

el cevab;

çamurun bulaşması derecesiyle doğru orantılı olsa gerektir.
[QUOTE=meh33]Evet haklısınız ama bize yani bütüm Müslümanlara Boy Abdesti istenilen durumlarda şarttır ve bu diğer şeylerle karıştırılmamalıdır..

doğrudur da,uygulanma şeklini de açıklamanız mümkün müdür?
saygılar...

cemalettin
14.06.2006, 13:22

müslüman olmayan bir kişi,banyoda veya duşta hatta bir akar suda yıkanıp temizlenir ise,arapça bilmediği için bu yaptığı işin "gusl"olduğundan bihaber ise
temizlenmiş olması boşa mı gider?
arkadaşlar bu devirde hala neyi tartışıyoruz farkındamısınız? Yüzyıllar öncenin şartlarında getirilmiş kurallar zamanın getirdiği şeyler. Arap toplumu çok temiz olmayan bir toplulukmuş. Su yok, temizlik yok, insanlar pis. Eeee tabii ki bu insanlara bir temizlik anlayışı zamanın şartlarında ancak abdest adı altında oturtulabilir. Bence o zamanın şartlarında çok da akıllıca bir durum.Ama 2006 yılındayız. Su bol, temizlik kültürü oturmuş. Her gün banyo yapan bir toplumuz ve hala abdestin önemini vurgulamak yanlıştır. Şekilcilik insana bir şey kazandırmaz, yerimizde sayar dururuz. Ve dindeki en büyük yanlış şekilciliktir.

sağol arkadaş,işi özet haline getirmişsin.lakin bu yaklaşımın konunun uzamasına
ve bir sürü yazışmaya da son verebilir hani,açıkça anlaşılabilir ise...
saygılar

manifesto
14.06.2006, 13:23
Kavramlar gene havada uçuşuyor diller ağızda fink atıyor ama kulaklar tıkalı.
Fildişi kulesine güç bela tırmanıp aşağıda birbirini paralayan kalabalığa : Demogoji cahilin ideolojisidir demişdi.Bu kişi Cemil Meriç'di. Haklıymış.

Gusül Yani Boy abdesti Muaviye yada emevi geleneği değil:) bu nu böyle izah etmeye çalışmak Kur'anı Kitab-ı Emeviye yapar.Oysa biz onun Kitab-ı Kebir-i Kainat olduğuna iman ve amel etmişiz.Yani meseleyi dini mi sosyolojik mi ahlaki mi biyolojik mi yada kültürel yada örfsel bir bakışlamı değerlendiricek önce buna karar vermek gerekir.

cemalettin
14.06.2006, 13:41

mihenk taşını kimler kullanıyor bu konuda bilmem de,kişilerin müslümanlık "dereceleri"nin ölçülmesi birilerine görev midir?bazı kişiler belirli bir ayarda değiller ise bunu tespit edenler komisyon mu alıyorlar?
bazılarının belirlediği değerde olamayan veya olmayan yok mu sayılacak?
yoksa "kına"bazılarına çok değerli görünüyor da kına yakmak derdindedirler mi?

Allah'ın affetmeyeceği tek şey "kul hakkı"dır.bazı yanlış yorumlar ve konuşmalar ile kul hakkının çiğneniyor olabileceğini düşünememek,müslümanlığı/islamı anlayabilmek için daha çok yol alınması gerektiğini göstermiyor mu*

cemalettin
14.06.2006, 13:57
Sanırım eksik var:

1 kimse kusura bakm