bohem
29.12.2006, 01:56
Arkadaslar sizce alevi ve suni esitligi soz konusumu ulkemizde??
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Toplum ve devlette Alevi- Sünni Esitligi varmidir? bohem 29.12.2006, 01:56 Arkadaslar sizce alevi ve suni esitligi soz konusumu ulkemizde?? bohem 29.12.2006, 02:28 Tabi kendi capimda dusuncelerim olmasa bu topigi acmzdim...Benim esitlik yok diyenlerdenim...Ve bu konuyu uzun bir zaman arastirdim...Yaptigim arstirmamda sunilerin cogu buna var dedi...Ancak aleviler ise yoktur dedi... Icindeki nedene inmeye calistim....Bende bir aleviyim sunilerin icinde tek aleviyidik biz...Dedeme bakinca suni ve alevi inanclarini yerine getirir...Ama bunun cevre etkisi oldugunu dusunuyorum.... Esitlik oldugunu ssoyleyen suniler ortaya cikinca kafamda su sorular meydana geldi...Ki bunlara cevap alamadim sizler yardimci olursaniz sevinirim... _____ --Eger esitlik varsa neden alevi cocukalrida din dersi aliyor... Din dersi secmeli olmali ozaman.Cunku hayatinda dua bilmeyen aleviler taniyom ben... --Eger esitlik varsa neden alevilerin verdigi vergilerle camiler yapiliyorda cem evleri icin biz cebimizden para veriyoruz...Bin bir zorlukla kendi ibadathanemizi yaptirmaay calisiyoruz..Nereye gidiyor Alevilerin vergileri...Sunilerin camilerine gidiyorsa ben burda bir esitlik gormuyorum... ______________ Bunun gibi daha cok var.... Simdi sizce dusuncelerimde haklilik payi varmi yok muu?? MetinK 29.12.2006, 14:44 Konu hakkinda bilgi paylasimi olabilecegini düsünerek konuyu Soru-Yanit bölümüne aliyorum. Lütfen vardir veya yoktur seklinde slogan tipi seyler yazilacagina; basinizdan gecen,yakinlarinizin,arkadas cevrenizin yasadigi,duydugu,konustugu olaylarlardan,varsa belgelerden,arastirmalardan anlatimlarla ve yorumlarla bu konu icerik kazandirilabilir ve zenginlestirilebilinir. Serkan_Devrim 29.12.2006, 14:45 alevi varlığı kabul ediliyor mu ki eşitliği sağlasınlar. hala diyanet cemevlerinin ibadethane olduğunu kabullenmedi. ahala utanmadan çıkıp cemevleri ibadethane değildir diyorlar. bohem 29.12.2006, 14:50 alevi varlığı kabul ediliyor mu ki eşitliği sağlasınlar. hala diyanet cemevlerinin ibadethane olduğunu kabullenmedi. ahala utanmadan çıkıp cemevleri ibadethane değildir diyorlar. Neden varligimizi kabullenmek bu kadar zor geliyor onlara? lion12 29.12.2006, 14:54 Böyle bir eşitlik henüz sözkonusu değil... Serkan_Devrim 29.12.2006, 14:59 Neden varligimizi kabullenmek bu kadar zor geliyor onlara? bu kendi çelişkileri olur. alevilik tam anlamıyla sünniliğin(tasavvufla buluşmamış kesim) zıttıdır. hatta ki alevilik sünniliğin önünde engeldir. kuruluşu bile dört hak mezhebin dışındakileri bidat sayma üzerinedir. aleviliğin kabulü sünniliğin yokoluşuna zemindir. bu sebeple can havliyle saldırıyorlar. bohem 29.12.2006, 15:11 bu kendi çelişkileri olur. alevilik tam anlamıyla sünniliğin(tasavvufla buluşmamış kesim) zıttıdır. hatta ki alevilik sünniliğin önünde engeldir. Ama bizlerin onlara comak soktugu filanda yokken neden zit olalimki?yani kendi halinde insanalariz.. Bide su engelligi acarmisin? Umarim cok sey istememis olurum..... Partizan62 29.12.2006, 15:50 Hak verilmez,HAK ALINIR!! Serkan_Devrim 29.12.2006, 15:51 Ama bizlerin onlara comak soktugu filanda yokken neden zit olalimki?yani kendi halinde insanalariz.. Bide su engelligi acarmisin? Umarim cok sey istememis olurum..... sünnilik ana hatları ile ilk dört halifeyi kabule, bütün sahabeleri pak ve temiz saymaya, hadisleri kabule dayanır. alevilikte ise ilk üç halife Ali'nin hilafetini gaspetmiştir. bu sebeple de bazı sahabeler! Ali'ye dolayısıyla İslam'a içten düşmandırlar. bunun için bütün sahabeler pak ve temiz değildir. hadislerde bu oranda çarpıtılmış uydurulmuştur aleviliğe göre. bu nedenler bile aleviliğin sünnilik önünde engel teşkil ettiğine yeterlidir. ayrıca İslam'ın temel koşulları olarak kabul edilen şeriat yasaları sünnilikte esastır. ancak alevilik bunları reddeder. kadına değer verir. hukukta eşitliği gözetir. bugün alevileri ve dolayısıyla onların ibadethanelerini kabul etmek demek iktidarı alevilerle paylaşmak demektir ki yüzyıllardır bu iktidarı kaptırmamak için uğraştılar ve katliamlar yaptılar. sizce alevilerin hep katliama uğraması tesadüf mü? Emevi, Abbasi, Selçuklu, Osmanlı ve bugün Türkiye Cumhuriyeti. en rahat yaşadığımız an bugün kü devletimizdir. onda bile ibadethanelerimiz kabul edilmiyor. bizi kendileri tanımlamaya çalışıyorlar. butün bunlar kabul edilirse sünnilik tasavvufla buluşan kesimi hariç çöker. kabaca bunlardır. sünniliğin sosyolojik açılımı, egemen güçlerin halk üzerinde ki hakimiyetidir. tıpkı ortaçağ da hıristiyanlığın halka hükmetmesi ile bin yıllık karanlık çağının yaşanması gibi. anibal 29.12.2006, 16:17 bugüne kadar tanımadılar ve eğer biz bişeyler yapmazsak tanıyacaklarıda yok zaten birleşmek, vakıflar birleşse tek bir maç için ama bu da Cem vakfı varken biraz zor gibi eğer bizler tek bir yumruk olursak, ve an azından şu madımak otelini para toplayıp alsak ordaki lokantacıyı def etsek orayı bir müze haline getirebilirsek devlette bizim gücümüzü görür belki tanır o zaman ama o zaman gelene kadar çocuklarımız sünni eğitim almaya devam edecek bunu unutmayalım usLanmaz62 29.12.2006, 17:35 Böyle bir eşitlik olmadığı gibi bu gidişlede pek olacağa benzemiyor.Sanıldığı gibi aleviler yükseliş döneminde değil,asimile dönemindedir.Bunlar gerek sünni cepheli saldırılar gereksede sesimiz oduğunu iddia eden art niyetli cem vakfının saldırılarıdır. Siyasi olarak alevileri katletmek suretiyle aleviliğe balta vurmak isteyenler bugünlerde ise alevi dostu gibi görünüp aleviliği sünnileştirmek istemektedir.Bu çalışmaların sonucunu sizi bilmem ama ben çevremde görmekteyim.Camiye giden alevileri,ramazan ayında oruç tutan alevileri,sahura dahi kalkan alevileri çevremde görüyorum. Toplumda aleviliği temsil edecek tam olarak aleviliğin sesini duyuracak birilerinin olmadığı sürece,yada bu insanların toplumdan men edildiği sürece böyle bir eşitliğin olacağını sanmıyorum. BEHZAT MISER / RADIKAL Valilik, oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için dava açan Alevi babayı haklı bulan mahkeme kararını temyiz etti. Valilik "Davacı İslam dinine mensuptur. Anayasa'nın 24. maddesi ve Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince davacının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması mümkün değildir" dedi. ANKARA - Valilik, oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için dava açan Alevi babayı haklı bulan mahkeme kararını temyiz etti. Valilik "Davacı İslam dinine mensuptur. Anayasa'nın 24. maddesi ve Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince davacının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması mümkün değildir" dedi. Temyiz dilekçesinde, din derslerinin Alevi kökenden gelen öğrencinin Aleviliği öğrenmesine engel olmadığı belirtilerek Anayasa'nın 24. maddesi hatırlatıldı ve "Her insan, kendi inancını özgün boyutları ile inşa etme imkânına sahiptir" denildi. Alevi Bektaşi Federasyonu'nun eski genel başkan yardımcısı Ali Kenanoğlu, oğlunun din dersinden muaf tutulması için dava açmış, İstanbul 5. İdare Mahkemesi de "Din dersine girmek istemeyen öğrenciler, 'dinine bakılmaksızın' bu dersten muaf tutulmalı" kararı çıkmıştı. Valiliğin dilekçesinde Türkiye'de din dersi verilmesine Avrupa ülkelerinden 23 yıl önce başladığı vurgulandı. Din bilgisinde batıl ve hurafeden uzak durulması için Kuran merkezli yaklaşımın benimsendiği anlatıldı. Dilekçede "Laiklik ilkesi gereği, program kendisini Müslüman hisseden tüm insanlara eşit mesafede durmak zorundadır. Türkiye'de Cem konusunun derinlemesine işlenmesi, Sufi oluşum niteliği taşıyan bütün tarikatların kendine özgü nüansların da programda yer almasını gerektirir. 'Din kültürü ve ahlak bilgisi' derslerinde İslam'ın kökleri öğretilirken, hiçbir mezhebi merkeze almamaktadır" denildi. Kenanoğlu'nun avukatı Kazım Genç'se, "Temyiz dilekçesinde Türkiye'de farklı inanç ve kültürlerin olduğu kabul edilmesine rağmen, inanç özgürlüğü yok sayılarak tek bir inancın eğitimi savunulmaktadır" dedi. Burdada görüldüğü gibi zorla din dersine sokuluyoruz.Görmek mecburiyetinde kalıyoruz.Kaldıki eşit olacağız.. Kartopu86 29.12.2006, 17:47 Eşitlik mi? Güldüm yahu :D alevileri kabul ediyolar mı?Geçenlerde TBMM'ne sunulan tasarı ''cem evleri ibadet yeri olarak kabul edilmeli ve buna göre bütçe ayrılmalı'' muhafeletin oyuyla red edilirken yani kısacası bizleri yok sayarken birde eşit mi davranacaklar..Okulda iş yerlerinde kamu sektöründe vb. yerlerde eşitlik yok ben şahit olmadım olanınız var mı? nesslimm 29.12.2006, 18:53 herkes de biliyor ki esitlik yok bir kaç yıl öncesine kadar alevi adı altında kurulan derneklere bölücülük yapıyorlar gerekçesi ile davalar açılıyordu kaldı ki bilmeden etmeden yargılamada da insanların üstüne yok yemegimizden ibadetimize kadar herseye bilmeden etmeden iftira atıp duruldu devlet sünniligin hanefi mezhebi dısında olan tüm halkına karsı bir ayrımcılık içinde bir dayatma içinde bunuda her fırsatta cem evlerinin varlıgının kabul etmeyerek alevi kimligini yok sayarak her alanda göstermeyi basarmıstır ekin_esra 29.12.2006, 20:06 alevi ve sünn, eşitliği olmadığı net olarak bellidir.devlet inde toplumunda alevileri sünnilerle eşit tutacağını zannetmiyorum. artık 4 yaşındki çocuklar bile bu ayrımı yaparken büyüklerin böyle bir eşitliği düşünmedikleri herkez tarfından görülüyordur.:uhhm: Ali_Yolcusu 29.12.2006, 20:20 eşitlik olsa idi, ilkokuldan başlanıp , öğrencilere sünni içerikli din dersleri verilmezdi ( her ne kadar yeni programda alevilerin de anlatılacağı söylense de nasıl ve ne kadar anlatacakları meçhuldür, kabullenemezdir ) eşitlik olsa idi, nasıl ki sünniler ibadetlerini camilerinde yapıyor iseler aleviler de cem evlerinde özgürce ibadetlerini yapabilmelidirler.Diyanet işleri sadece sünnilerin kurumu olmamalıydı. eşitlik olsa idi, sivasta halk ozanlarımız diri diri yakılmazdı, devlet buna engel olabilirdi olamasa bile olaydan sonra iktidardakiler o açıklamaları yapmazlardı. tansu çilleri unutmak mümkün değil: “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bu yangından zarar görmemiştir! Halktan kimsenin burnu kanamamıştır ve ölenler de çıkan yangından boğularak ölmüşlerdir.” eşitlik olsa idi, tayyip bey, ben alevilerin başbakanı değilim demezdi. sanırım eşitlik yok gibi görünüyor :yamukgul: Rose 29.12.2006, 20:27 her şeyi bir yana bırakın arkadaşlar insanlar arasında eşitlik var mı ki alevi-sunni arasında eşitlik olsun. Serkan_Devrim 29.12.2006, 20:37 her şeyi bir yana bırakın arkadaşlar insanlar arasında eşitlik var mı ki alevi-sunni arasında eşitlik olsun. bir söz vardı. 'herkez eşittir. bazıları daha eşittir.' :komik hehehe eşitlik benim en büyük özlemlerimden biridir. alevi sünni değil. insanların en genel eşitliği. :) Rose 29.12.2006, 20:49 bir söz vardı. 'herkez eşittir. bazıları daha eşittir.' :komik hehehe eşitlik benim en büyük özlemlerimden biridir. alevi sünni değil. insanların en genel eşitliği. :) umarım serkan ama ben günler geçtikçe umudumu kaybediyorum iyice. ne eşitlik ne insanlık kalmış insanlarda ve gittikçe düzgün kalan insanlarda onlara benziyorum. ama umarım bir gün o eşitliği göreceğimiz yer buluruz. heralde öldüğümüzde buluruz diyeceğim ama orda da cennet cehenmen var demek ki orda da eşit olamayacağız:biggrin: onurtt 29.12.2006, 22:30 kısaca cevap verelim ; yok... Erdem12 29.12.2006, 23:12 500 yıldan beri süregelen ısrarlı ve de kararlı ve de onur kırıcı bir eşitsizlik var elbette. İslamın temel referans olduğu osmanlıdan gelen ayırımcılık ne yazıkki halen sürmekte. Osmanlının ektiği önyargı tohumu ne yazıkki genetik bir yapı kazanmış, devlet erki Cumhuriyette dahi Alevi toplumunu Sünni toplumun karşısında somut anlamda (Kurumsal yapıda diyanet,cami,din dersleri vs.vs. tanıdığı töleransı alevi toplumuna çok görerek,kurumsal anlanda da sosyal alanda da)eşitlememiştir-eşitleyememiştir. kupakizi 29.12.2006, 23:13 Eşitlik diyorsunuz kimse bu dünyada eşit değildir eşit olsaydık herkes bu dünyada iyi bir yerde olurdu. Avrupada ki insanlar tok karınla gezerken Afrikada ki insanlar açlıktan ölmekte nerde burda eşitlik kimse dünyaya eşit gelmedi... ne zaman insanların yaşayış şekileri aynı düşüncelerini korkmadan söylerlerse o zaman eşitlik olduğuna inanırım....kendimi bildim bileli alevi ve sünniler eşit değildir... enseli 29.12.2006, 23:18 Konu hakkinda bilgi paylasimi olabilecegini düsünerek konuyu Soru-Yanit bölümüne aliyorum. Lütfen vardir veya yoktur seklinde slogan tipi seyler yazilacagina; basinizdan gecen,yakinlarinizin,arkadas cevrenizin yasadigi,duydugu,konustugu olaylarlardan,varsa belgelerden,arastirmalardan anlatimlarla ve yorumlarla bu konu icerik kazandirilabilir ve zenginlestirilebilinir. benim küçük bir atölyem var orda bazı doğrama ve sera üretimi yapıyorum düşündümde yedi yıldır kazara bile olsa hiç bir sünni müşterim olmadı :no: ama inat ettim gerekirse bedavaya da olsa birine iş yapacam:thumbup: musa özden 29.12.2006, 23:35 ayrım her yerde oldugu gibi alevi sünniler arasındada var tabiki gelin canlar insana insan olduğu için değer verelim her zaman için kişileri dil din ırk gibi meselelerle ayırmayalım birbirimizi yok etmeden insanca yaşam için mücadele edelim yobazlardan farkımız olsun MetinK 30.12.2006, 00:01 Konu hakkinda bilgi paylasimi olabilecegini düsünerek konuyu Soru-Yanit bölümüne aliyorum. Lütfen vardir veya yoktur seklinde slogan tipi seyler yazilacagina; basinizdan gecen,yakinlarinizin,arkadas cevrenizin yasadigi,duydugu,konustugu olaylarlardan,varsa belgelerden,arastirmalardan anlatimlarla ve yorumlarla bu konu icerik kazandirilabilir ve zenginlestirilebilinir. demisim... Hak verilmez,HAK ALINIR!! demissiniz. Cok güzel bir anlatim sunmussunuz.Hepimiz cok yararlandik bundan.Ne kadar tesekkür etsek azdir size. Iyi forumlar dilerim. kadir_y10 30.12.2006, 00:51 Bu soruyu sormaya gerek bile olmadıgı dusuncesindeyim... Dincilerin bukadar guclenmesini saglayan onları bize nazaran kollayan bir devlet var ve alevileri sevmeyen bir toplum... bu durumda esitligi tartısmak bile gereksiz... Partizan62 30.12.2006, 02:24 demisim... demissiniz. Cok güzel bir anlatim sunmussunuz.Hepimiz cok yararlandik bundan.Ne kadar tesekkür etsek azdir size. Iyi forumlar dilerim. rica ederim aleviler tarih boyunca sunnilerlen esit hakta bulunmamislardir(verilmemistir) vermezlerse bizde almasini iyi biliriz iyi forumlar bohem 30.12.2006, 03:41 Eşitlik diyorsunuz kimse bu dünyada eşit değildir eşit olsaydık herkes bu dünyada iyi bir yerde olurdu. Avrupada ki insanlar tok karınla gezerken Afrikada ki insanlar açlıktan ölmekte nerde burda eşitlik kimse dünyaya eşit gelmedi... ne zaman insanların yaşayış şekileri aynı düşüncelerini korkmadan söylerlerse o zaman eşitlik olduğuna inanırım....kendimi bildim bileli alevi ve sünniler eşit değildir zaten eşit olamayız biz onlardan üstünüz:)günümüzde ne kadar eşit davranmasalarda... Bu iktidar isteginin beraberinde getirdikleri...ASlinda biz ustunuz mantigi insanligi bu duruma getirmistir bence...Insanlar esit degildir...Madagaskarda bir adamin ayligi 1£Ysa ve onun is gucune karsilik bile degilken isverenler keyif catiyorsa bunda sadece is verenlerin hatasi yoktur..bizde hataliyiz ki o urunu satin alirken asil emek sahibine hic bir sey kaazndirmiyoruz.. Ali_Yolcusu 30.12.2006, 03:54 şöyle düşünelim birde. sorunumuz alevi - sünni eşit mi değil mi ? yeni bir devlet kurduk sadece aleviler var... bu sefer soru şu olacaktı. x-alevisi ile y-alevisi eşit mi? sonra x alevisi kendince bir devlet kursun soru şu olacaktı.x-alevilerinin başında bulunanlar herkese eşit davranıyor mu ? özetle eşitlik kavramı dünyada yoktur :) olmayacaktır :) allah beni dünyaya yollarken bana sordu da mı yolladı?hayır :) eşitsizlik ordan başlıyor bir kere :) yanlışsam düzeltiniz :) Partizan62 30.12.2006, 03:57 şöyle düşünelim birde. sorunumuz alevi - sünni eşit mi değil mi ? yeni bir devlet kurduk sadece aleviler var... bu sefer soru şu olacaktı. x-alevisi ile y-alevisi eşit mi? sonra x alevisi kendince bir devlet kursun soru şu olacaktı.x-alevilerinin başında bulunanlar herkese eşit davranıyor mu ? özetle eşitlik kavramı dünyada yoktur :) olmayacaktır :) allah beni dünyaya yollarken bana sordu da mı yolladı?hayır :) eşitsizlik ordan başlıyor bir kere :) yanlışsam düzeltiniz :) iste kardes bizde bundan dolayi komünizmi savunuyoruz komünist bir sistemde x-alevisi,y-aleviside esit hakka sahip olacaktir esitlik kavrami dünyada vardir Komünizm=Esitlik Ali_Yolcusu 30.12.2006, 04:03 iste kardes bizde bundan dolayi komünizmi savunuyoruz komünist bir sistemde x-alevisi,y-aleviside esit hakka sahip olacaktir esitlik kavrami dünyada vardir Komünizm=Esitlik insanları en iyi yaşatabilecek rejim bulabilirsiniz fakat mutlak eşitliği sağlacak rejimi bulamazsınız.yine de o sistemden rahatsız olanlar çıkacaktır.dolayısıyle bu yine eşit bir düzen olmayacaktır.:) bence hiçbir rejim eşitsizliğe engel olamaz, çünkü dünyanın temelinde eşitsizlik var :yamukgul: Partizan62 30.12.2006, 04:11 insanları en iyi yaşatabilecek rejim bulabilirsiniz fakat mutlak eşitliği sağlacak rejimi bulamazsınız.yine de o sistemden rahatsız olanlar çıkacaktır.dolayısıyle bu yine eşit bir düzen olmayacaktır.:) bence hiçbir rejim eşitsizliğe engel olamaz, çünkü dünyanın temelinde eşitsizlik var :yamukgul: diyorum ya kardes esit HAKKA sahip olacaklar.artik begenirmi,begenmezmi o kendi tercihi topigin konusu zaten bu:) Ali_Yolcusu 30.12.2006, 04:22 diyorum ya kardes esit HAKKA sahip olacaklar.artik begenirmi,begenmezmi o kendi tercihi topigin konusu zaten bu:) eşit hakka sahip olacaklar diyorsunda o da tartışmaya açıktır :) neyse komünizme girmeyelim.başka topik aç istersen ordan tartışalım :) bohem 30.12.2006, 04:31 Esit hakka sahip olma herkezin en buyuk temennisi ama benim cok guzel bir lafim vrdir..Dunun koministleri bugunun patronlari olmus...Benim sehrimde buna bir suru ornek var..Insanlar ellerine guc ve iktidari alinca ilk cabalari digerini ezmek...VE dunyanin duzeninde olan bu yasa bence duzelmez...Dedigim gibi dunyanin yapisinda var.... Partizan62 30.12.2006, 04:38 eşit hakka sahip olacaklar diyorsunda o da tartışmaya açıktır :) neyse komünizme girmeyelim.başka topik aç istersen ordan tartışalım :) ben böyle bir topic acsam,ki soru-yanit bölüme acmaliyim,ayip olur herhalde. adimiz Partizan ve komünizimde herkes esit hakka sahipmi diye soracagiz:) tuaf olmazmi biraz? Ali_Yolcusu 30.12.2006, 04:41 ben böyle bir topic acsam,ki soru-yanit bölüme acmaliyim,ayip olur herhalde. adimiz Partizan ve komünizimde herkes esit hakka sahipmi diye soracagiz:) tuaf olmazmi biraz? herkes eşit haklara sahip mi diye sormayacaksın :) kendi düşüncelerini yazıp ben böyle düşünüyorum sizlerin de görüşlerini alabilir miyim dersen karşılıklı söyleşi şeklinde olur :) not:konuyu saptırdık :D bohem 30.12.2006, 04:46 Ikinizde insanlar esit olmali diyorsunuz...ASLINda ikinizde ayni seyin svunurken birbirinizi biraz daha anlamalisiniz...bence...Oncelikle bu dunya sartlarinda kimse esit hakalra sahip olamaz...yani bu Evrim teorisini sunnilere kabul ettirmek gibi bir sey olur..Yani deve hendekden atlar ama esitlik olmaz... Cok karamsar degilim bence dunyanin duzeni bu.. Bu arada sizlere iyi geceler...Ben bugun yorucu bir gun gecirdim.... Partizan62 30.12.2006, 04:47 herkes eşit haklara sahip mi diye sormayacaksın :) kendi düşüncelerini yazıp ben böyle düşünüyorum sizlerin de görüşlerini alabilir miyim dersen karşılıklı söyleşi şeklinde olur :) not:konuyu saptırdık :D hemde nasil saptirdik:) en iyisi sen bir anket ac:) (benim acma yetkim yok) Partizan62 30.12.2006, 04:49 Ikinizde insanlar esit olmali diyorsunuz...ASLINda ikinizde ayni seyin svunurken birbirinizi biraz daha anlamalisiniz...bence...Oncelikle bu dunya sartlarinda kimse esit hakalra sahip olamaz...yani bu Evrim teorisini sunnilere kabul ettirmek gibi bir sey olur..Yani deve hendekden atlar ama esitlik olmaz... Cok karamsar degilim bence dunyanin duzeni bu.. Bu arada sizlere iyi geceler...Ben bugun yorucu bir gun gecirdim.... böyle gelmis,böyle gider diye bir anlayis yoktur can:) hersey mümkün iyi geceler,umutla kal Ali_Yolcusu 30.12.2006, 04:49 Ikinizde insanlar esit olmali diyorsunuz...ASLINda ikinizde ayni seyin svunurken birbirinizi biraz daha anlamalisiniz...bence...Oncelikle bu dunya sartlarinda kimse esit hakalra sahip olamaz...yani bu Evrim teorisini sunnilere kabul ettirmek gibi bir sey olur..Yani deve hendekden atlar ama esitlik olmaz... Cok karamsar degilim bence dunyanin duzeni bu.. Bu arada sizlere iyi geceler...Ben bugun yorucu bir gun gecirdim.... bohem sen benim yazdıklarımı niye hep yanlış anlıyorsun :yamukgul: önceki mesajlarımda belirttiğim gibi dünyanın temelinde eşitsizlik varken eşitlik hiçbir zaman olmayacaktır... diyorum :) azel24 30.12.2006, 12:06 alevi -sünni eşitliği var mı...??? bunun olmadığını ve yozlaşmaya yüz tutmuş emperyalizmin kölesi haline gelmiş memleketimizde bunun mümkünatının olmayacağını nerdeyse kundaktaki çocuklar bile bilir artık yurdum insanının insan sevgisi adına içinde hiç birşey kalmamış olmasından ötürü hayatın hiç bir kesitinde de aleviler ve sünniler malesef eşit sayılamıyor. bektaşi44 30.12.2006, 13:34 Alevi sünni arasında eşitsizlişgin oldugu aşikar Bir avuç alevinin dışında bunu pekte önemseyen yok korkum zamanla alevilerinde kimyası bozulacak barışçı kadın erkek eşitligine inanan aleviler zamanla dahada kötüye gidecek .Şehirlerde bunu görebilirsiniz kafası karışık bir sürü insan var saygılar... Rose 30.12.2006, 14:48 bohem sen benim yazdıklarımı niye hep yanlış anlıyorsun :yamukgul: önceki mesajlarımda belirttiğim gibi dünyanın temelinde eşitsizlik varken eşitlik hiçbir zaman olmayacaktır... diyorum :) selim bende sana katılıyorum bence de bu dünyada hiçbir zaman eşitlik olmayacak. Şoreş 31.12.2006, 03:10 Türkiyede Alevi / Sünni eşitliği söz konusu bile değil.. Türkiyede Alevi / Sünni Eşitliği olduğunu söyleyenler, olaylara tek bir pencerede bakan kesimlerdir... Bu Ülkede Alevi / Sünni eşitliğinin olmadığını gösteren o kadar çok şey var ki.. Devletin Alevilere yönelik yaptığı, yüzyıllar önceki fetvalar malesef ki Sünni Halkı Alevilere kışkırtıp, her kesimde Alevilerin dışlanmasına sebep olmuştur... Mesela; Bu Ülkede Sünni Köylerine en kral Camiiler inşaa edilirken, Devlet 1 kez bile bir Alevi Köyüne Cemevi İnşaa etmemiştir.. Çünkü Devlet ne Aleviliği tanıyor, nede Cemevini.. Devletin tanımak istediği Alevilik, Sünni bir Tarikattır.. Yok sayıyorlar, hadi içlerinde birileri daha insaflı davranmış gibide görünüyor Evrensel Aleviliği tarikat kılıflarına sığdırırken.. Bu onların Aleviliğe olan saygısızlığıdır.. Mesela; Sultan beylinde 25.000 kadar Alevi var ama Cemevi yok.. Cemevi temeli atıldı, Devlet mühürledi.. Eğer o arsa Sünnilerin olsaydı oraya en kral Camiinin yapılmasına izin verirlerdi.. Eşitlik var mı ? Hayır lion12 31.12.2006, 13:04 Türkiyede Alevi / Sünni eşitliği söz konusu bile değil.. Türkiyede Alevi / Sünni Eşitliği olduğunu söyleyenler, olaylara tek bir pencerede bakan kesimlerdir... Bu Ülkede Alevi / Sünni eşitliğinin olmadığını gösteren o kadar çok şey var ki.. Devletin Alevilere yönelik yaptığı, yüzyıllar önceki fetvalar malesef ki Sünni Halkı Alevilere kışkırtıp, her kesimde Alevilerin dışlanmasına sebep olmuştur... Mesela; Bu Ülkede Sünni Köylerine en kral Camiiler inşaa edilirken, Devlet 1 kez bile bir Alevi Köyüne Cemevi İnşaa etmemiştir.. Çünkü Devlet ne Aleviliği tanıyor, nede Cemevini.. Devletin tanımak istediği Alevilik, Sünni bir Tarikattır.. Yok sayıyorlar, hadi içlerinde birileri daha insaflı davranmış gibide görünüyor Evrensel Aleviliği tarikat kılıflarına sığdırırken.. Bu onların Aleviliğe olan saygısızlığıdır.. Mesela; Sultan beylinde 25.000 kadar Alevi var ama Cemevi yok.. Cemevi temeli atıldı, Devlet mühürledi.. Eğer o arsa Sünnilerin olsaydı oraya en kral Camiinin yapılmasına izin verirlerdi.. Eşitlik var mı ? Hayır Çok güzel tespitler soreş cim ellerine sağlık... destiny 31.12.2006, 14:40 gerçektende eşitlik mi?. ne eşitliği aleviyim dediğimde bile şaşırıp duruyorlar.ilk başta eşitlik olsa türkiyemizin başkanı bile ben alevilerin başkanı değilim demez di.neyse zaten artık onlardan hiç bişi beklemioz.eşit davranırlarsa bilki kıyamet yaklaşıodur.yada kendi çıkarları için öle davranırlardır.güvenmeyinnn MeRaLiNa 31.12.2006, 14:54 bu sorunun sorulmasi bile bana cok komik geldi... esitlik varmi? cevap gayet acik ve net: Hayir esitlik olsaydi bütün topiclerimizde bize yapilan Katliamlari konusmaz... Alevi Soykirimi oldugunu söylemezdik Serkan_Devrim 31.12.2006, 15:24 aslında eşitlik var mı yokmu onu tartışmıyoruz. ama herkez topiğin başlığına bakıp cevap yazıyor. :) okumuyor ilk sayfaları. konu: neden alevi sünni eşitliği yok? neden olmadı bugüne kadar ve olmuyor şuan da? selva 31.12.2006, 15:26 bir toplumda çoğunluk ve güç kimdeyse hakimiyette onun elindedir.sunni iktidar ve sunni nüfusun çoğunluğu eşitliksiz bir inanç sistemi alevi sunni eşitsizliğine neden oluyor bence Serkan_Devrim 31.12.2006, 15:31 bir toplumda çoğunluk ve güç kimdeyse hakimiyette onun elindedir.sunni iktidar ve sunni nüfusun çoğunluğu eşitliksiz bir inanç sistemi alevi sunni eşitsizliğine neden oluyor benceabla sözlerinin arasında bir yer aslında yeterli bir cevap olmuş. :) eşitliksiz bir inanç sistemi. burda konuyu sosyolojik incelemek lazım işte. eşitlik var mı? yok demek yeterli değil. işte asıl soru; Alevilik iktidar olsaydı oda dejenere edilip yozlaştırılıp sünniliğe yada başka inançlara baskı uygular mıydı? yada şöyle soralım; bu durum sadece sünniliğin yapısından mı kaynaklı? yoksa asıl egemen güçlerin iktidar sahiplerini kullanması ile mi alakalı?:) selva 31.12.2006, 15:43 abla sözlerinin arasında bir yer aslında yeterli bir cevap olmuş. :) eşitliksiz bir inanç sistemi. burda konuyu sosyolojik incelemek lazım işte. eşitlik var mı? yok demek yeterli değil. işte asıl soru; Alevilik iktidar olsaydı oda dejenere edilip yozlaştırılıp sünniliğe yada başka inançlara baskı uygular mıydı? yada şöyle soralım; bu durum sadece sünniliğin yapısından mı kaynaklı? yoksa asıl egemen güçlerin iktidar sahiplerini kullanması ile mi alakalı?:) özgürlüğün ve demokrasinin kanunlar çerçevesinde garantiye alınan avrupa toplumunda bile eşitsizlikten bahsediliyor hala.kanunlar tarafından bazı şeyler güvenceye alınsa bile konu bireylere endekslendimi mutlaka eşitsizlik oluyor.heralde alevi toplumu çoğunluk olsa yinede eşitsizlikten bahsedilecektir.kendi ülkelerinde nefes alamadıkları için yurt dışına kaçıp ilticacı olmayı göze alan müslüman toplumunun gittikleri ülkelerde daha çok hak diye nasıl olaylar çıkardıklarını televizyonlarda hepimiz görüyoruz.insanoğlu kendinden zayıf olanı ezme içgüdüsünden vazgeçmedikçe mutlaka bu tür sorunlar yaşanacaktır.nerde ve ne şartlarda yaşarsak yaşayalım. çekirdek ailede bile insanların hakları eşit olarak dağıtılmamıştır.bunu geniş toplumlarda nasıl sağlıyacağız asıl sorun bence bu. SivanA SimyacI 01.01.2007, 14:18 Alevi-Sünni eşitsizliği bilmem bu kadar kimlik incelermi devlet?Ama bence Alevi-Sünni eşitsizliği yoktur.Kabul dini yönden var.Cem Evi sayısı din dersi bu gündem de ki konulara lafım yok doğrudur.Ama iş hayatında ya da önemli mevkilerde alınan eğitim başarı durumu göz önünde bulundurularak insanlar önemli mevkilere gelirler.Sosyal yaşam keza aynı sinema,tiyatro,konseler bunlar her ikisi de için bir ayrım yok şu girsin şu girsin diyerek. Ekonomik olarak da bir sünni çiftçi ne alıyorsa alevi de aynısını alır bir sünni müdür ne alırsa alevi de aynısı alır bu alanda büyük bir eşitsizlik yok. Bence tek eşit olunmayan nokta Dini Bakımda.Bunun nedeni de ülkemizin çoğunun sünni-müslüman olmasından kaynaklanıyor. Reverend 11.01.2007, 22:43 Bizim müslümanlar kac paralık müslümanki alevileri yok sayıyorlar..hepsini toplasan bi adam etme..guya allah sevgisi taşıyan tek onlar,diğer din ve mezheplerden olanlar kafir..böyle düşünen adamdan ne beklenirki..?eşitlik mi?kendine saygısı olmayan bi yobazın başkasına saygı duyması ve onun haklarını tanıması olanaksız..eğer bu onlara kalırsa iş çok zor..HUZUR İSYANDA..! cicek60 12.01.2007, 21:29 eşitlik başa gelen hükümete göre tekrar tekrara şekillenen bir kavram haline gelmiş artık. alevi sünni eşitliği kesinlikle yok. özellikle "ben alevilerin başbakanı değilim" diyen birileri bizi yönettiği sürece ayrımı asıl baştakiler yaptığı taktirde ne kadar olabilir kii?? Muhtar44 12.01.2007, 22:03 bu ülkede alevi sünni eşitliği elbette yoktur!!!! onlar bizi insan yerine koymadıkları sürece sevip saymayı denemedikleri sürece olacağını sanmıyorum.bizi insanlık dışı görürler her fesatlığın altında bizim oldugumuzu düşünürler ama her hareketleri fesatlık içerir. çıkar içerir,kişiyi sömürmeyi severler. nereye kadar sürer bilinmez ama insanoğlu böyle olunca elden bir şey gelmiyor. ya sesini yükseltip deli damgası yiyeceksin yada boynunu büküp ensene tokat.... doctorctf 12.01.2007, 22:09 devlette eşitlik olmadığı kesin.çünkü bizim devletimiz maalesef gerçek anlamda laik değil.laik bir devlette diyanet işleri başkanlığı olmaz.laik bir devlette din dersleri zorunlu değildir.laik bir devlette hiçbiryere zorla çoğunluğun benimsediği mezhebin dini kurumları açılmaz.laik bir devlette her ile ve ilçeye din,dil,inanç ayırımı gözetmeksizin eşit hizmet sunulur. yagmur_ozgur33 12.01.2007, 22:23 bu ülkede alevi sünni eşitliği elbette yoktur!!!! onlar bizi insan yerine koymadıkları sürece sevip saymayı denemedikleri sürece olacağını sanmıyorum.bizi insanlık dışı görürler her fesatlığın altında bizim oldugumuzu düşünürler ama her hareketleri fesatlık içerir. çıkar içerir,kişiyi sömürmeyi severler. nereye kadar sürer bilinmez ama insanoğlu böyle olunca elden bir şey gelmiyor. ya sesini yükseltip deli damgası yiyeceksin yada boynunu büküp ensene tokat.... haklısın kardeşim bu ülkede biz aleviler azınlıktayız sunnilere göre ama onlar her ne olursa olsun olan olayları sebebi sanki bizmişiz gibi yargısız infaz yapıyorlar ama kendi kişiliklerini yargılamadıkları için yanlışı ve dogruyu ayırt edemediklerinden her zaman ayrımcılık olacaktır bu ülkede erensengil 06.04.2007, 22:27 bu konu yaşam tarzına bakarakta anlaşılabilir aslında devlette böyle bir eşitlik olsa.... diyeceğim tek şey cami-cem evi imam-dede ilk kelimelerin yaklaşık herşeyi devlet tarafından karşılanırken diğer ikisi yanlızca aleviler tarafından karşılanmıyormu |