Orijinalini görmek için tıklayınız : neden biz aleviler...

kgunduz
03.12.2005, 17:58
Sevgili canlar,sizce biz aleviler olarak neden hep arka planda kaldık,sünni kesim neden bizi hiç anlamadı veya anlamak istemedi..ben şahsen ibadetin her türlüsüne saygı duyarım..çünkü amaç tanrıya ulaşmaktır ve bu bir gönül yoludur...Nedense bizim gençlerden ataizime yönelme çok oldu..(onlarada saygı duyarım)düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...

skandinava
03.12.2005, 20:47
evet bu konuda sana katılıyorum,başta gençlerimizi biraz daha sağ duyuya davet ediyorum,tabi yolda çıkanları demek istiyorum,bunun sebeplerinden sadeca biri sosyal aktivitelerin yetersiz olması bilgi birikimlerinin yetersiz ve aile yapılarının tam olarak işlevini yapamamsı gibi bir çok neden vardır.ama şöyle bir bakıldığında genellikle kahve köşelerinde vakit öldüren gençler yeri ve zamanı geldiğinde karşılarındaki seviyesiz oraya,buraya saldıran alevi düşmanlarına bile cevap veremeyecek duruma geliyorlar.

khaydar
03.12.2005, 22:28
Sevgili canlar,sizce biz aleviler olarak neden hep arka planda kaldık,sünni kesim neden bizi hiç anlamadı veya anlamak istemedi..ben şahsen ibadetin her türlüsüne saygı duyarım..çünkü amaç tanrıya ulaşmaktır ve bu bir gönül yoludur...Nedense bizim gençlerden ataizime yönelme çok oldu..(onlarada saygı duyarım)düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...

bene alevilerin-aleviliğin arka planda kalmasının en önemli nedeni;kurulan devlet yönetimlerinin sünni inanışı benimseyerek aleviliği yok saymalarıdır.oysaki kurulan devletlerin büyük çoğunluğunun temelinde alevilik vardır.
aleviliğin temelinde eşitlik haksızlığa karşı koyma gibi kavramların olması ve bunu günlük yaşantıda uygulamak istemeleri yönetimlerin tepkisini almış almayada devam edcektir.bunun sonucu olarakta bilinçli olarak karalanmış diğer inanç gurupları karşısında hep ezilmişlerdir.
ancak değişen dünyada; inancımızı güzel bir şekilde anlatabilirsek yönetimlere değilse bile bilinçli sünni kardeşlerimize kendimizi tanıtır ve asılsız iftiralara maruz kalmayız.

ibocan
06.12.2005, 15:16
benim dusuncem geri planda kalmamiz bence bizim buyukler bize fazla sahip cikmiyor onlarin insani en ufakta olsa bi sey oldugu zaman uzerlerıne tıtrıyolar bızde bu yok bilmem siz ne dusunursunuz canlar saygi ve sevgilerimle antepli

ErDaL24
07.12.2005, 15:23
aleviler bu topraklar üzerinde hep ikinci sınıf muamelye mahruz kalmıştır asılmıştır,kesilmiştir,yakılmıştır,bölünmüştür,dag lara kovalanmıştır,

cumhuriyet dönemiyle birazda olsa ayaga kalkmaya ve kendini ifade etmeye başlamıştır. bakın artık bizler bu gibi ortmalarda varız kenidimiz ifade ediyoruz bilmeyenlere anlatıyoruz ön yargıları bitiriyoruz aleviligi daha güzel layık oldugu yere getirmek için daha fazla imkanımız ve siyasal ortam var belki TÜRKİYE Tarihinde bir ilk olur ve bir başbakan veya cumhurbaşkanı aleviler içinden çıkabilir.

Servan
17.01.2006, 11:24
bende ibadetlere saygılıyımdır ama sunniler kendi ibadetlerinden baskalarını hen kabul etmiyor hem de comur atıyor.anlatıncada kulaklarını kapatıyorlar.bizim de birligimizi bozmamız lazım we ibadetimize daha da baglanmalıyız.

Derya 44
18.01.2006, 10:24
Elbette ki genclerin cogu ateist olma egiliminde olabilir ama bence bunda bütün celiskiler rol oynar yani alevilik hakkindaki düsünceleri, yetersiz bilgileri.Benim yasadigim sehirde alevilik hakkinda, hic bi faaliyet yok yani cemevlerivs.
Tabiii ki bi camiii bulunuyor.. O nedenle cogu genclerimiz arkadas cevreleri de sünni kesimden oldugu icin kendileerine ya sünnilige veriyorlar yada ateist olma karari aliyorlar... Ben hertürlü inanca tolerans gösteriyorum yani böyle düsünmeyenlerde lessingden ringparabel(= yüzük parabelini) öneriyorum okusunlar... Bütün diinlerin bir halka icinde olduguna hepsinin kardesce dostca yasamasini dile getiren bi kitap...taaaaa yüzyillar önce yazilmis bu kitap simdiyse kacinci yüzyilda yasiyoruz ama durum farksiz yani ayrim yapiliyo yine

kizilbas44
18.01.2006, 12:05
genclerimizin cogu ataist egiliminde
ezgi bu konu da cok hakli ama bir diger unsur ise alevilik egitminin verilmemesi.ailelerin buna fazla önem vermemesi.biz gelecek nesillerin egitimi tam olursa inaniyorum büyüklerimizin yerini dolduracagimiza.aslinda bu böyle biz onlardan devr alacayız ve gelecek nesillere biz aktaracayız.çok titizlikle üstünde durulması gereken bir konu aslında.alevilik yolunu kaybetmemek bence genclerimizin ne sol ne de sağa girmemesi gerekir.biz aleviyiz aleviligimizi yasatmaliyiz.aleviligi asimile etmeye calisanlarla mücadele etmeliyiz.
devlet de biraz aleviligi yok sayiyo ama biz buna karsi bile gelmiyoruz.onlar bize karsi geliyosa bizde onlar karsi gelmeliyiz.basbakan cikar olur olmaz laflar söyler alevilik hakkinda ama bizden hic kimse cikip da cevabini vermiyor.
biz gencler olarak iyi yetisirsek inaniyorum ki hakkimizi söke söke aliriz.
bu yola bas koymus bütün hak yolunun insanlari hepinizi en icten duygularimla selamlarim.

Gülcan Duru
19.01.2006, 21:10
ewet aleviler tarihin her evresinde dışlandı.tabi bunun tarihsel bi boyutuda var ama ondan çok ülkemizi bölmek isteyen ğüçlerce bu konuyu gündeme getırıp ülkeyı oyalamak bölmeye çalışmak diye düşünüyorum hatalıysam açıklamanızı isterim.

izmirksk
20.01.2006, 02:57
bu olayı alevi-sünni diye yorumlamamak lazım.yani bence sürekli alevi-sünni ikilemi yanlış
alevi olup sağcıyım diyen(azda olsa)olabildiği gibi sünni olup solcu devrimci olanlarda var.yani bence genelleme hoş olmaz
ateizme gelince, ateistlermi haklı müslümanlar mı haklı budistler mi haklı bilmiyoruz..
bu iş iman işi ve iman isbat edilemez çünkü inanç işidir.
bir kişi ben aleviyim dediğinde aklımıza onun aydınlıkçı(mı), devrimci(mi) olduğu/yada olup olmadığı gelmeli.müslüman mı değil mi konusu gelmemeli

boncukum
02.03.2006, 16:09
evet belkı topumumuzda ataist egilimli cok ki ben bunun kesinlikle bizim yada ailelerimizin sucu oldugunu dusunuyorum kendimi ornek vereyim ne kadar ataist olmasamda okuyorumda ne kadar eksikmisim inanın meger sadece adim aleviymiss cok faydali bilgiler var ama inanin bu konuda ailemde demmeki fazla bilgili degilmiss ee bu sekilde bilinclenmeyen bi cok insan tabiki buda inancsizliga gidiyorr keske daha cok bilgilenebilsekk buyuklerimiz tarafindan ve ben okudukca iyiki aleviyim diyorumm gercekten bu siteyi hazirlayanlara (canlara)cok tesekkur ediyorum

meymane_usari
03.03.2006, 21:15
ben şöyle düşünüyorum herkes birbirinin ibadetine saygı duysa bugün belki bu şekilde konuşmaları yapmayacaktık ben onlara saygi duyarim gitsinler camiye ama ben cem evine gittiğim zaman sen neden gidiyosun cem evine demesinler
saygılar

ufuk44
06.03.2006, 01:29

SEVGİLİ KARDEŞİM

SENİNDE BU TESPİTİ YAPMAN BENİ SEVİNDİRDİ.ÇÜNKÜ BENDE BU TÜRDEN BİR KONU AÇACAKTIM.

GENÇLERİMİZE BEN ÇEVREM İÇİN BU GÖRÜŞÜM SEN OKU SİYASETİ BIRAK YOK SEN DİNİ BOŞVER OKUMANA BAK DEDİLER VE BÖYLECE DİNDEN SOĞUTTULAR.

TABİKİ SONRADA KİMLİK ARAYIŞINA BAŞLAYAN GENÇLERDE BENLİKLERİNİ UNUTTULAR.

HERKESE SAYGIMIZ SONSUZ

Hüseyin69
06.03.2006, 01:47
günümüzün alevi gencligi size sesleniyorum
zor duruma düstügünüz zaman ailenizi babanizi ananizi degil kendinizi sorgulayin
aileleriniz size oturmayi kalkmayi konusmayi baskalarina sevgi saygiyi yeri geldimi acimasiz yeri geldimi yufka yürekli olmayi
kültürel geleneksel vs gibi toplumumuzun vazgecilmezlerini ögretiyse inanc kimliginden siz sorumlusunuz
bir kus yavrusunu büyütür sadece ucmayi ögretir
yavru ucmayi ögrendiginde yasamayi ve karsisina gelecek tehlikeleride zaten kendisi ögrenecektir

Lamekan
06.03.2006, 01:55
bir kus yavrusunu büyütür sadece ucmayi ögretir
yavru ucmayi ögrendiginde yasamayi ve karsisina gelecek tehlikeleride zaten kendisi ögrenecektir

Abi iyi güzel hoş diyorsun da, bu sünni kesimden yetişen kuşlara alevi düşmanlığını kim, ne zaman öğretiyor. ilk okuldan üniversiteye kadar hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Buda o kesimin ailerinden aldığını gösterir.

Evet insan kendi ayakları üzerinde durmaya başladıkdan sonra, herşeyinden kendisi sorumldur ama aileninde büyük etkisi vardır...

Hüseyin69
06.03.2006, 04:15
Evet insan kendi ayakları üzerinde durmaya başladıkdan sonra, herşeyinden kendisi sorumldur ama aileninde büyük etkisi vardır...

degerli lamekan kisi babadan anaden ne gördüyse ne ögrendiyse onu bicer iste aile burda kendini göze cerptiriyor yanlis yada dogru iyi yada kötü ailem bana bugün korkudan asimileden dolayi beni sunnilestirseydi belki bu sitede daha daha farkli fasizan yobazca sinsice mesajlar yazabilirdim ama ailem bana oturmasini kalkmasini ögretti büyügü kücügü iyi kötüyü ögretti bende kanimca ailemin iyi yanlarini aldim kötü yanlarini yine onlara biraktim kim ne derse desin olay acik ve nettir ben kesinlikle babami anami bana aleviligi ögretmediler diye suclamam onlar herzaman yüregimde aleviligimden önce gelir cünki onlar zaten alevidir ben onlarin bir cicek misali özüyüm

Tebdir
17.03.2006, 14:45
yok

şavolanlı
17.03.2006, 18:21
valla bana kalırsa sevgili dostlar aleviler arka pilanda kalmamışlardır.aleviler bazı sünni cevreler gibi dinini siyasete mal etmemişlerdir.kameralar karşısına geçip vaaz vermemişleridir.insanları tahrik etmemişlerdir kin ve nefret tohumları ekmemişlerdir.eger bu yüzden arka planda kalmışlarsa ginede kalsınlar derim canlar

srdr_ist
18.03.2006, 02:50
İstanbul da şahkulu dergahında sohbet ederken bir genc yaklaşık 20 yaşlarında söze şöyle başladı ben dede evladıyım Allah ınıza inanmıyorum dedi.

hepimiz şaşırdık. ne hikmetse kimse üstüne bile varmadı.

Aslında konun temeli belli ya bilmediğinden veya inanc temeli öğretilirken sufi mantığında öğretilmesinden kaynaklanıyordu.

nasıl ki nuh peygamberin kavmi La ilahe (ilah yoktur) ilallah ( vardır) gibi denmesinden yoktur ve vardır kelimeleriyle Hz ali yi bir kul bir ilah gösterilmesi cenneh vardır yoktur denmesi gibi her güdülen mantık inansada dahi benliği hücresi soyutlayacak bir yol buluyor.Sonrada çıkılamayan bu yolda herşeyi red edecek haliyle.

Alevilik netice itibariyle her anlamda yanlış anlatılıyor.
temeli hak muhammed ali yolu kuran ile gösterilirken kuran değişti derseniz din değil derseniz inanc yolu nasıl bulacak ki dayanak yine bulamıyor.

Ali allah tır demek yanlıştır. Bunu kabul etmesi ruhunda besleyerek idrak edememesi ile biriken düşünce Allah tektir eşi ve benzeri yoktur ile düşünen tekrar zıtlaşıyor.
Halbu ki enel hak ile ali allah tır sözünden çıkacak netice önce akla tastik edilmeliydi. Yapılmayınca mantık dışlıyor kalb red ediyor.

Cennet ve cehennem vardır. kimsede yoktur diyemez. Erenler cenneti dahi kabul etmiyor cehennemi ne etsinler yunusun dediği gibi ''cennet cennet dediğin dört köşe dört huri bana seni gerek seni''.
Yani hak nuruna erişmek cennet makam değil hakka direk varmak amelini ispatlayamadığımızdan ardından da bunu yaparsan yanarsın şunu yaparsan and cennetinin nehirlerinden inek gözlü hurilerin hizmetine varırsın sözü ve arkasında hiç bir şey yok lafı yine karartıyor inancını.
Doğru verilmeyen her şey yanlışa sürekler. Bunu sufi diliyle anlatırsak dişleri olmayan bebeğe et yedirirsen yiyemez. Sufilikten önce kuran esaslı hak muhammed ali yolunu göstereceksiniz ki o gerisini bulsun ister hünkarda bulur ister yunusta bulur ister mevlanadan veya başkasından siz kapıdan girmiyorsunuz ki ne diyeyim.

Vebal taşıyorsunuz diyorum öğüt almıyorsunuz. Genclerimizin ve inanc kaynağımızı unutmuşa benzer yorumlara o kadar karşı çıktım ki hala inatla ısrarla o konuşarı kabul ettirmeye ve temel esas dediğimiz şeyleri silmeye adeta gaye etmiş o canlara artık ne diyeyim.

Birde biz kimsenin arkasında değiliz bize kuranı veya islamı sordularda cevap mı vermedik. Biz kimseye soru soracak ehli değiliz imam caferi sadık kimleri yanlıştan kurtarmadı ki şahidimiz yine kendisidir.Kimden behsettiğimi anlamışsınızdır. kuranı kendilerine göre yorumlayıp yaşıyorlarsa bizim yapabileceğimiz bişey yok. Biz kimsenin arkasında değiliz.

Saygılarımla

mateus
19.03.2006, 00:00
bu olayı alevi-sünni diye yorumlamamak lazım.yani bence sürekli alevi-sünni ikilemi yanlış
alevi olup sağcıyım diyen(azda olsa)olabildiği gibi sünni olup solcu devrimci olanlarda var.yani bence genelleme hoş olmaz
ateizme gelince, ateistlermi haklı müslümanlar mı haklı budistler mi haklı bilmiyoruz..
bu iş iman işi ve iman isbat edilemez çünkü inanç işidir.
bir kişi ben aleviyim dediğinde aklımıza onun aydınlıkçı(mı), devrimci(mi) olduğu/yada olup olmadığı gelmeli.müslüman mı değil mi konusu gelmemeli

yüreğine sağlık çok güzel yorumlamışsın..
canlar ben kendimden örnek versem durumu en iyi şekilde açıklarım herhalde..
ben alevi sunni karışık bi köylüyüm onun içinde alevileri tanırım vede çok severim..onun için mevcut bu alevi düşmanlığı dediğiniz şeyin ortadan kalkması için kendinizi tanıtmanız ve nasıl olduğunuzu göstermeniz lazım..
çünkü çoğu sunni sizin nasıl olduğunuzu ne düşündüğünüzü bilmiyor ve genelde de bilmeyince direk sevmiyor ve karşı çıkıyor.. ama alevileri iyi tanıyıpta sevmeyen sunni görmedim ben daha.. tanımadan bilmeden alevileri kötüleyenleride kınarım...
saygılar...

halitseyfi
19.03.2006, 10:13
alevilik kendini ne zaman ortaya koymuşsa mutlaka hakim güçlerin saldırısına uğramıştır.bu tamamen alevi öğretisinin , ezene karşı ezileni savunmasıdır. Alevilik tarihi boyunca bu tutumunu sürdürmüştür.Buda aleviliğin, hakim güçlerin hedef tahtası olmasına neden olmuştur. Bu, bugünde böyle, yarında böyle olacaktır.
hakim güçlere karşı çıkıldığı sürece bu güçler bizleri ikinci plana atmaya çalışacaklardır. Bizlerde safımızı belirleyerek tarihin bize yüklediği sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz

alvy
19.03.2006, 21:27
evet belkı topumumuzda ataist egilimli cok ki ben bunun kesinlikle bizim yada ailelerimizin sucu oldugunu dusunuyorum kendimi ornek vereyim ne kadar ataist olmasamda okuyorumda ne kadar eksikmisim inanın meger sadece adim aleviymiss cok faydali bilgiler var ama inanin bu konuda ailemde demmeki fazla bilgili degilmiss ee bu sekilde bilinclenmeyen bi cok insan tabiki buda inancsizliga gidiyorr keske daha cok bilgilenebilsekk buyuklerimiz tarafindan ve ben okudukca iyiki aleviyim diyorumm gercekten bu siteyi hazirlayanlara (canlara)cok tesekkur ediyorum

O kadar çok bilmediğimiz şeyler varki ve bizi biribirimizden o kadar çok kopardıklarki biz aleviler geleceğimizi sürdürmek konusunda zorluk çekeceğiz...

ysmn-24-
19.03.2006, 21:44
ikinci plana atıldık cünkü önce insan dedik! iilik dedik barıs dedik ee tabi cogunun işine gelmedi bu! hor görüldk ihanete ugradık yakıldık ama bz birligimizi bozmadk bgnlere gelebilmeyi basardık yaa bndan snrası için süphem yok! yani alvy sana katılmıorm bzi hç ayıramadılar ayıramazlarda ;)

sivaspiri
01.07.2006, 01:33
aleviligimisi sakladik ve sayisal da azdig, amma degisiyor.

giLarDiNo
07.07.2006, 02:10
ewet aleviler tarihin her evresinde dışlandı.tabi bunun tarihsel bi boyutuda var ama ondan çok ülkemizi bölmek isteyen ğüçlerce bu konuyu gündeme getırıp ülkeyı oyalamak bölmeye çalışmak diye düşünüyorum hatalıysam açıklamanızı isterim.
haklısın can

dilara74
11.09.2006, 22:39
sadece sizler değil arkadaşlar. ben de bir sünni olarak kendi yolumun gerektirdiği bilgilerden nekadar yoksun olduğumu bu foruma girince anladım. ateist olanlara gelince ister alevi ister sünni olsun ateizme yönelen gençler tamamen bilgi eksikliğinden ve manevi boşluktan bu yola meylediyor. bu konuda ailelere ve yakın çevreye büyük sorumluluklar düşüyor.